Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία Χαρίρι
  • [02] Σε αναζήτηση κοινής δράσης
  • [03] Στη Μ. Ανατολή η Χ. Κλίντον

    [01] Αρχίζει η δίκη για τη δολοφονία Χαρίρι

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Αρχίζει τις εργασίες του σήμερα το Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο στη Χάγη, όπου θα δικαστούν οι ύποπτοι για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Ο Χαρίρι και άλλοι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη μεγάλης ισχύος, το Φεβρουάριο του 2005, σε επίθεση την οποία οι υποστηρικτές του αποδίδουν στη Συρία. Ωστόσο, η Δαμασκός αρνείται ότι έχει ανάμειξη. Από τότε που δολοφονήθηκε ο Χαρίρι και για τους επόμενους μήνες, σειρά βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισαν την πρωτεύουσα του Λιβάνου.

    Ο γενικός διευθυντής των Εσωτερικών Δυνάμεων Ασφαλείας του Λιβάνου (ISF), Ασράφ Ρίφι, δήλωσε ότι όλες οι εν ενεργεία μονάδες έχουν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό.

    Η ISF και οι ένοπλες δυνάμεις θα συντονίζουν την επιχείρηση σε ολόκληρη τη χώρα.

    Στρατιώτες ήδη έχουν πάρει θέσεις σε στρατηγικά σημεία της Βηρυτού.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: Hariri court set to formally open

    Είδηση: 19544

    [02] Σε αναζήτηση κοινής δράσης

    Ειδήσεις

    Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς να διαταραχθούν οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ των εθνικών οικονομιών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητούν σήμερα οι 27 ηγέτες στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται κυρίως στον τομέα της απασχόλησης - καθώς το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 8,2%, τα προγράμματα ανάκαμψης της οικονομίας και τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας και του τραπεζικού τομέα. Ο Κώστας Καραμανλής μεταβαίνει στη Σύνοδο με στόχο να πείσει τους Ευρωπαίους ότι θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας, ώστε να μην χρειαστεί η λήψη έκτακτων μέτρων. Το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Κοινός στόχος-αντικρουόμενα συμφέροντα

    Σε τρία στρατόπεδα με αντικρουόμενα συμφέροντα είναι χωρισμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας δύσκολη τη χάραξη κοινής γραμμής των "27" στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Πρόκειται για το μπλοκ των εννέα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που βλέπουν το τραπεζικό τους σύστημα ένα βήμα πριν την κατάρρευση, τους πέντε αδύνατους της Ευρωζώνης -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- με το μεγάλο δημόσιο έλλειμμα και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και τον γαλλογερμανικό άξονα, ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να βοηθήσει. Όμως, το Βερολίνο ζητά αυξημένες εγγυήσεις.

    Παράλληλα, υπάρχει και η Μεγάλη Βρετανία, που συνεχίζει τη μοναχική της πορεία, ακολουθώντας πολιτική προστατευτισμού.

    Αντιδράσεις

    Ο κ. Καραμανλής την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τους οποίους θα ενημερώσει για τις οικονομικές εξελίξεις.

    Η ελληνική κυβέρνηση έχει πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη χθεσινή της συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας πως για την έξοδο από την κρίση απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που να περιλαμβάνει και τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, ενώ τόνισε πως δεν πρέπει να κυριαρχήσουν λογικές προστατευτισμού.

    Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπογραμμίζει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνει το αίτημά του για "εκλογές εδώ και τώρα" και προαναγγέλλει ένα "δημόσιο πυλώνα" που θα κατευθύνει το τραπεζικό σύστημα στην στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

    Στόχος της ΕΕ είναι να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης στους λαούς, σχολίασε το ΚΚΕ. Όπως τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Μάκης Μαΐλης: "Οι διαφωνίες στους κόλπους της ΕΕ αφορούν στο ποια μονοπώλια θα ωφεληθούν. Απαιτείται ανασύνταξη και λαϊκή αντεπίθεση! Οι εργαζόμενοι να μην φοβηθούν την αντιπαράθεση με την ΕΕ και τα κόμματά της, αλλά τα χειρότερα που έρχονται".

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί ως ουδέτερος παρατηρητής τις διαδικασίες που εξελίσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ανέφερε ο ΣΥΝ, ενώ ο ΛΑΟΣ διερωτάται πως η κυβέρνηση που δεν μπόρεσε να πείσει τους Έλληνες πολίτες ότι διαθέτει σχέδιο, θα πείσει τους Ευρωπαίους.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής Στη δίνη της κρίσης Γ. Παπανδρέου: "Σύγκρουση με προνόμια και συμφέροντα"

    Είδηση: 19542

    [03] Στη Μ. Ανατολή η Χ. Κλίντον

    Κόσμος -

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη αναχώρησε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, όπου αναμένεται να εμπλακεί για πρώτη φορά επίσημα στην προσπάθεια αναβίωσης της Ισραηλινοπαλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας", συμμετέχοντας αύριο Δευτέρα στην Αίγυπτο στη διάσκεψη των διεθνών δωρητών για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας. Η Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει από το Σαρμ ελ Σέικ ότι η αμερικανική βοήθεια θα ανέλθει σε περισσότερα από 900 εκατ. δολάρια.

    Το διεθνές Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Σαρμ ελ-Σέιχ, στο περιθώριο της διάσκεψης με θέμα την ανοικοδόμηση της Γάζας.

    Η Ουάσινγκτον έχει κάνει σαφές ότι θέλει να ενισχύσει με τα χρήματα αυτά την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και δεν θα επιτρέψει τα κεφάλαια να καταλήξουν στη Χαμάς.

    "Θα ανακοινώσω τη δέσμευσή μας για την παροχή ενός σημαντικού πακέτου βοήθειας, αλλά θα ξοδευτεί μόνο εάν κρίνουμε ότι οι στόχοι μας μπορούν να προωθηθούν κι όχι να υπονομευτούν" είπε η Κλίντον στη "Φωνή της Αμερικής".

    Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάντως, σημειώνουν ότι ανεξαρτήτως του πόση βοήθεια θα προσφερθεί στη Γάζα, οι δεσμεύσεις αυτές δεν θα έχουν κανένα αντίκρισμα εάν το Ισραήλ εξακολουθήσει να κρατά την περιοχή αποκλεισμένη.

    Το Κουαρτέτο (ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσία) υιοθέτησε το 2003 τον "οδικό χάρτη" με στόχο να υπάρξει, σταδιακά, μόνιμη διευθέτηση της ισραηλοπαλαιστινιακής διαμάχης, με βάση την ύπαρξη δύο κρατών.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 19543


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 1 March 2009 - 9:53:14 UTC