Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με σύμμαχο τον καλό καιρό τα Κούλουμα
  • [02] Σύνοδος για την ανοικοδόμηση της Γάζας
  • [03] Επίθεση κατά του προέδρου της Γουινέας-Μπισάου
  • [04] Νικητής το κόμμα του Πούτιν σε περιφερειακές εκλογές

    [01] Με σύμμαχο τον καλό καιρό τα Κούλουμα

    Κοινωνία

    Με πλήθος εκδηλώσεων, παραδοσιακά ήθη και έθιμα και σύμμαχο τον καλό καιρό γιορτάζονται τα Κούλουμα σε ολόκληρη τη χώρα. Τα παραδοσιακά εδέσματα, οι χοροί, το πέταγμα του χαρταετού και η αναβίωση εθίμων κυριαρχούν σήμερα Καθαρά Δευτέρα. Στην Αθήνα, πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει τους λόφους Στρέφη, Σκουζέ και Φιλοπάππου και απολαμβάνουν λαγάνα, ελιές και χαλβά. Μέχρι τις 12.00 παραμένει σήμερα ανοιχτή η Βαρβάκειος Αγορά για τις τελευταίες αγορές του σαρακοστιανού τραπεζιού, ενώ, έκτακτα μέτρα έχει λάβει η Τροχαία για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκδρομέων.

    Μουσικά συγκροτήματα με παραδοσιακά τραγούδια περιλαμβάνουν οι εκδηλώσεις των δήμων ανά την επικράτεια.

    Στο λόφο του Φιλοπάππου επικεντρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για την Καθαρά Δευτέρα. Η γιορτή αρχίζει από το πρωί με άφθονο κρασί, μεζέδες και παραδοσιακή λαγάνα, χορευτική και αποκριάτικη μουσική και δημοτικό τραγούδι από την Τασία Βέρα και το χορευτικό συγκρότημα της Μαρίνας Χριστοφάκη.

    Η γιορτή θα συνεχιστεί σε αλλά τρία σημεία: Στην Ακαδημία Πλάτωνος από τις 11.00 το πρωί με παραδοσιακό και λαϊκό πρόγραμμα, στο Μουσείο του Σπύρου Βασιλείου με την Αρετή Κατιμέ και το συγκρότημα της και στο Άλσος ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους με παραδοσιακό και λαϊκό πρόγραμμα

    Για μια ακόμη χρονιά, ως είθισται, η Βαρβάκειος Αγορά "ξενύχτησε". Αδιαχώρητο επικρατούσε το βράδυ της Κυριακής, από τον κόσμο που προτίμησε να κάνει τις αγορές του μετά τη βραδινή του έξοδο.

    Οι Θεσσαλονικείς υποδέχονται τη Σαρακοστή με ποικιλία εκδηλώσεων που διοργανώνει ο δήμος στον Κέδρινο λόφο, το άλσος Κρυονερίου και τη Νέα Ελβετία.

    Στο Ηράκλειο, ο περισσότερος κόσμος έχει εκδράμει προς τα γύρω χωριά και η ύπαιθρος έχει την τιμητική της, καθώς ο καλός καιρός ευνοεί το πέταγμα του χαρταετού.

    Όσοι παρέμειναν στην πόλη κατακλύζουν τους φούρνους και τα καταστήματα με σαρακοστιανά εδέσματα - ενώ ο Δήμος οργανώνει όπως κάθε χρόνο παραδοσιακά Κούλουμα στο μεγάλο δημοτικό κηποθέατρο "Νίκος Καζαντζάκης".

    Επί ποδός η Τροχαία, για τη διευκόλυνση της επιστροφής των εκδρομέων του τριημέρου. Από τις 15.00 έως τις 21.00 απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών αυτοκινήτων στις εισόδους των μεγάλων αστικών περιοχών.

    Είδηση: 19560

    [02] Σύνοδος για την ανοικοδόμηση της Γάζας

    Διεθνής διάσκεψη δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας πραγματοποιείται σήμερα στο θέρετρο Σαρμ ελ Σεΐχ της Αιγύπτου, μετά την καταστροφή που υπέστησαν χιλιάδες οικήματα κατά την στρατιωτική επιχείρηση των Ισραηλινών. Στη Διάσκεψη συμμετέχουν αντιπροσωπείες δεκάδων κρατών, μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ, με επικεφαλής την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Αναμένεται μάλιστα να ανακοινωθεί πως η Ουάσιγκτον θα προσφέρει βοήθεια ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους, εκ των οποίων τα 300 εκατομμύρια θα διατεθούν απευθείας για τη Γάζα. Στο περιθώριο της συνόδου, η Κλίντον θα πάρει μέρος στη διάσκεψη του διεθνούς Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή. Στην σύνοδο των δωρητών συμμετέχει και η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικισμού στο Τελ Αβίβ σχεδιάζει έναν ευρύ και εντατικό εποικισμό στην Δυτική Όχθη.

    Βοήθεια 900 εκατ. δολαρίων από τις ΗΠΑ

    Όπως έγινε γνωστό, η Ουάσινγκτον αναμένεται να ανακοινώσει ότι θα προσφέρει βοήθεια ύψους 900 εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστίνιους, εκ των οποίων τα 300 εκατομμύρια θα διατεθούν απευθείας για τη Γάζα.

    "Στη σύνοδο των δωρητών θα εκφράσουμε την υποστήριξή μας στην Παλαιστινιακή Αρχή και στην αποκατάσταση της Γάζας" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Γουντ.

    Από τα 900 εκ. δολάρια τα 300 εκατομμύρια θα διατεθούν για τις "άμεσες ανθρωπιστικές ανάγκες" της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, μέσω του ΟΗΕ και μη κυβερνητικών οργανώσεων, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Άλλα 200 εκατομμύρια προορίζονται για την Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς ο οποίος ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια για να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2009. Τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν στο οικονομικό πρόγραμμα της Παλαιστινιακής Αρχής για τη Δυτική Όχθης.

    Επαφές Κλίντον σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

    Το βράδυ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών αναμένεται στο Ισραήλ, όπου θα έχει μια πρώτη επαφή με τον ηγέτη της Δεξιάς και εντολοδόχο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    "Η επίσκεψη της κ.Κλίντον στην περιοχή "θα είναι μια ευκαιρία να συναντηθεί με την μελλοντική κυβέρνηση του Ισραήλ και να κάνει μια ανασκόπηση με την απερχόμενη ηγεσία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιγκάλ Παλμόρ.

    "Στη διάρκεια των συναντήσεων της, το Ισραήλ θα υπογραμμίσει τη σοβαρότητα της ιρανικής πυρηνικής απειλής" και θα επαναλάβει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Χαμάς, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Πριν αναχωρήσει από τις ΗΠΑ, η Χίλαρι Κλίντον, η οποία συνοδεύεται από τον ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ουάσινγκτον στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο ο Νετανιάχου αρνείται, τουλάχιστον σε αυτήν την φάση.

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως "σε συνεργασία με τον ειδικό απεσταλμένο θα καταβάλουμε προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος προς μια συμφωνία για ειρήνη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και για να υπάρξουν εγγυήσεις για ειρήνη και ασφάλεια του Ισραήλ".

    Αύριο Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, την υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και τον Νετανιάχου, πριν δειπνήσει με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Εχούντ Ολμερτ.

    Την Τετάρτη, θα μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Στη Μ. Ανατολή η Χ. Κλίντον

    Είδηση: 19561

    [03] Επίθεση κατά του προέδρου της Γουινέας-Μπισάου

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για την τύχη του προέδρου της Γουινέας-Μπισάου, Ζοάο Μπερνάρντο Βιέιρα, μετά την επίθεση με ριπές αυτόματων όπλων και ισχυρές εκρήξεις σήμερα το πρωί κατά της προεδρικής κατοικίας, λίγες ώρες μετά την επίθεση που στοίχισε τη ζωή στον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Ταγκμέ Να Ουάι. Οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις προέρχονταν από το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, οι στρατιωτικοί σκότωσαν τον πρόεδρο Βιέιρα, την ώρα που εγκατέλειπε την οικία του.

    Το βράδυ της Κυριακής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στρατηγός Ταγκμέ Να Ουαϊέ βρήκε το θάνατο από βομβιστική επίθεση, η οποία κατέστρεψε τμήμα από το αρχηγείο του στρατού της χώρας.

    Από την επίθεση τραυματίσθηκαν άλλα πέντε άτομα, δύο εκ των ποίων είναι σε σοβαρή κατάσταση.

    Στρατιωτική πηγή είχε δηλώσει νωρίτερα πως βόμβα μεγάλης ισχύος είχε προκαλέσει στις 22.00 (ώρα Ελλάδος) τη μερική κατάρρευση του κεντρικού κτηρίου που στέγαζε το γραφείο του στρατηγού Ουάι, ο οποίος είχε αποτελέσει στόχο κι άλλης επίθεσης -από προσκείμενους στην προεδρία στρατιώτες- στα τέλη Ιανουαρίου.

    Η δολοφονική αυτή επίθεση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικώτερης βίας που μαστίζει τη χώρα τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα του ανταγωνισμού ανάμεσα στον στρατό, την προεδρία και το υπουργείο Εσωτερικής Διοίκησης.

    Στις 23 Νοεμβρίου ο στρατός είχε επιτεθεί τη νύκτα στην κατοικία του προέδρου Ζοάο Μπερνάντου Βιέιρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο μέλη της φρουράς του.

    Είδηση: 19563

    [04] Νικητής το κόμμα του Πούτιν σε περιφερειακές εκλογές

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Και στις εννέα ημιαυτόνομες περιφέρειες κέρδισε το κόμμα "Ενωμένη Ρωσία" του Ρώσου Πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής. Η "Ενωμένη Ρωσία" συγκεντρώνει από 49% ως 79% σε διαφορετικές περιοχές, με καταμετρημένο το μεγαλύτερο μέρος των ψήφων, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της επιτροπής από τη Μόσχα. Το Κομμουνιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με μεγάλη διαφορά.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Pro-Kremlin party leads in polls

    Είδηση: 19562


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 March 2009 - 9:59:58 UTC