Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος
  • [02] Κυβερνητική Επιτροπή και συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς

    [01] Αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος

    Ειδήσεις

    Άμεσος ήταν ο αντίκτυπος των επιπτώσεων της έκτακτης Συνόδου των 27 ηγετών της Ευρώπης στα διεθνή χρηματιστήρια. Η δυσκολία ουσιαστικής συμφωνίας επηρέασε τις οικονομικές συναλλαγές, που ούτως ή άλλως εξελίσσονται σε δυσμενές τοπίο, λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Την Κυριακή το χρηματιστήριο του Λονδίνου, έκλεισε με μεγάλη πτώση, στο χαμηλότερο σημείο του από τις 31 Μαρτίου 2003. Ο δείκτης Footsie-100 υποχώρησε κατά 204,26 μονάδες (-5,33% σε σχέση με την Παρασκευή) και έκλεισε στις 3.625,83 μονάδες.

    Στην άλλη πλευρά της Μάγχης, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε στις 2.581,46 μονάδες (-4,48%), στο χαμηλότερο σημείο από τις 13 Μαρτίου 2003, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Dac έκλεισε στις 3.710,07 μονάδες (-3,48%) και στο Μιλάνο ο δείκτης SP/Mib έκλεισε στις 14.362 μονάδες (-6,02%).

    Και στη Νέα Υόρκη στις 18.40 το απόγευμα της Κυριακής, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κάτω από τις 7.000 μονάδες (-2,97%) ενώ αντίστοιχη ήταν και η πτώση του δείκτη Nasdaq (-2,66%). Πτώση και στα ασιατικά χρηματιστήρια με το δείκτη Nikkei 225 στο - 3,8% και τον Hang Seng στο -3,9% . Στους μεγάλους χαμένους συμπεριλαμβάνονται οι τράπεζες Lloyds -11%, ΒΝΡ Paribas -8%, Commerzbank - 7% .

    Σοβαρούς κλυδωνισμούς δημιούργησε η ανακοίνωση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής Τράπεζας της ΗSBC για ζημιές μαμούθ, ενώ ο ασφαλιστικός όμιλος AIG ανακοίνωσε απώλειες-ρεκόρ, ύψους 61,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο του 2008, αγγίζοντας τα 100 δισεκατομμύρια συνολικά για το περασμένο έτος. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έλαβε νέα μέτρα υποστήριξης, μεταξύ των οποίων πρόσθετη κεφαλαιική ενίσχυση ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων και συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο δύο θυγατρικών του ομίλου.

    Αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις καταγράφονται και στις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις των Βαλκανίων που απειλούνται με κατάρρευση. Σανίδα σωτηρίας για τις οικονομίες των χωρών αυτών φαίνεται να είναι το Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζουν, τα χρέη της τάξης των πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και τα διψήφια ποσοστά ανεργίας, δεν επιτρέπουν το να εμφανιστούν χαμόγελα αισιοδοξίας. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν τις στρόφιγγες των δανείων προς τις χώρες αυτές.

    Mε δηλώσεις του από τη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εναπόθεσε τις ελπίδες του στην επόμενη σύνοδο της G20, που θα διεξαχθεί στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Στη σύνοδο του Λονδίνου οι χώρες μας μπορούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τα βασικά προβλήματα της δομής" του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα πλήρες νομικό πλαίσιο επειδή χωρίς αυτό θα αντιμετωπίσουμε και άλλες κρίσεις όπως αυτή που βιώνουμε".

    Είδηση: 19576

    [02] Κυβερνητική Επιτροπή και συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς

    Με αρχή τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής το μεσημέρι της Τρίτης και ακολούθως με τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θέτει την ατζέντα των πολιτικών συζητήσεων για την οικονομία τις επόμενες μέρες ο Πρωθυπουργός. Όπως αναμένεται στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, ο κ. Καραμανλής θα τονίσει την αναγκαιότητα να υπάρχει σαφής τήρηση του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

    Επίσης ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην κρισιμότητα της επόμενης περιόδου για την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας. Μέσα στις επόμενες μέρες, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Καραμανλής από το βήμα της Βουλής, θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για τα αποτελέσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής και θα ζητήσει από όλους να υπάρξει τουλάχιστον συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας.

    Στην ατζέντα της συζήτησης με τους πολιτικούς αρχηγούς θα τεθούν τα όρια αντοχής της οικονομίας, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και την αποφυγή πλειοδοσίας στους πολίτες.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής: "δεν διεκδικώ ταυτότητα απόψεων. Είμαστε ανοικτοί και σε κάθε ρεαλιστική πρόταση. Ρεαλιστική, όμως - το τονίζω - και όχι πλειοδοσίας. Πρόταση που μπορεί να συμπληρώσει, να προσθέσει στο σχέδιο που έχουμε κάνει εμείς. Από την άλλη πλευρά, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ότι το ήρεμο πολιτικό κλίμα, η σοβαρότητα, η παραδοχή των βασικών δεδομένων θα ήταν πολύ μεγάλης σημασίας και ιδιαίτερα ενισχυτικό στην αντιμετώπιση της κρίσης από τη χώρα. Το σχέδιο μας είναι συγκεκριμένο, είναι πλήρες, είναι ολοκληρωμένο. Έχει τρεις άξονες: Ανάπτυξη - Δημοσιονομική Εξυγίανση - Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ την κατάσταση. Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η κρίση δεν είναι στατική. Εξελίσσεται συνεχώς, με ρυθμούς και κατευθύνσεις που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει."

    Είδηση: 19577


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 2 March 2009 - 21:56:14 UTC