Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Xανιά: ομιλία Α. Τσίπρα
  • [02] Υπό κράτηση ο Μπέρναρντ Μάντοφ
  • [03] Ριφιφί σε κοσμηματοπωλείο στην Αλεξανδρούπολη
  • [04] Επιστολή ΠΑΣΟΚ για Κούνεβα
  • [05] Εκτιμήσεις για τα πυρηνικά του Ιράν
  • [06] Στη Βουλή το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού
  • [07] Έκθεση κόλαφος για την Τουρκία

    [01] Xανιά: ομιλία Α. Τσίπρα

    Στο Ωδείο Χανίων, σε εκδήλωση του ΣΥΝ, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση, ότι στερείται στρατηγικής, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι επιστρέφει, όπως είπε, στην εκσυγχρονιστική πεπατημένη.

    Σχολιάζοντας το πολιτικό σκηνικό, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι: "τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας στέκονται αμήχανα, με την κυβέρνηση να παριστάνει ότι κυβερνά, και την αξιωματική αντιπολίτευση να παριστάνει ότι αντιπολιτεύεται» ενώ αναφερόμενος στο κόμμα του επεσήμανε πώς «δεν είμαστε η Αριστερά της εσωστρέφειας όπως μας παρουσιάζουν ορισμένοι".

    Θέση στο σχολιασμό του πολιτικού σκηνικού είχε και η επαναδραστηριοποίηση του κ. Σημίτη, για τον οποίο δήλωσε πως: "Με τέτοιο όραμα για διέξοδο από την κρίση, δεν είναι τυχαίο που το ΠΑΣΟΚ επιστρατεύει για μια φορά ακόμα τον κ. Σημίτη. Δυστυχώς ο κ. Παπανδρέου επιλέγει την εκσυγχρονιστική πεπατημένη. Μας θυμίζει ξανά την κυβερνητική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Με τους τέσσερις αντεργατικούς νόμους, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την επίθεση στο ασφαλιστικό. Την αποχαλίνωση της τραπεζικής κερδοσκοπίας. Και την εγκαθίδρυση ενός συστήματος εργολάβων που λεηλάτησαν το δημόσιο".

    Είδηση: 20044

    [02] Υπό κράτηση ο Μπέρναρντ Μάντοφ

    Αμερική-ΗΠΑ

    Υπό κράτηση, μέχρι την 16η Ιουνίου, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί η καταδικαστική απόφαση και η ποινή που θα του επιβληθεί, τέθηκε από το δικαστήριο της Νέας Υόρκης ο Αμερικανός χρηματιστής Μπέρναρ Μάντοφ, που κατηγορείται ότι ευθύνεται για τη γιγαντιαία απάτη ύψους 50 διασεκατομμυρίων δολαρίων, μέσω ενός συστήματος πυραμίδας με επενδύσεις. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο δικαστής του δικαστηρίου της Νέας Υόρκης έδωσε σήμερα εντολή να τεθεί αμέσως υπό κράτηση ο αμερικανός χρηματιστής Μπέρναρντ Μάντοφ και πρόσθεσε ότι η καταδίκη του θα ανακοινωθεί στις 16 Ιουνίου.

    Οι αστυνομικοί πέρασαν αμέσως στα χέρια τις χειροπέδες στον Μάντοφ που είχε προηγουμένως δηλώσει ένοχος για τις 11 κατηγορίες που του προσάπτονται για μια γιγαντιαία απάτη ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    "Αισθάνομαι βαθιά λύπη και ντροπή", δήλωσε ενώπιον του δικαστή Ντένι Τσιν ο χρηματιστής, καθώς μιλούσε για πρώτη φορά δημόσια για την υπόθεση, εξηγώντας ότι η απάτη άρχισε στην δεκαετία του 1990.

    "Πίστευα ότι αυτό θα σταμάταγε γρήγορα και θα κατάφερνα να ξεμπλέξω από την κατάσταση αυτή, καθώς και οι πελάτες μου. Όμως αυτό αποδείχτηκε δύσκολο και τελικά αδύνατο", δήλωσε ακόμη ο Μάντοφ.

    Είδηση: 20042

    [03] Ριφιφί σε κοσμηματοπωλείο στην Αλεξανδρούπολη

    Κοινωνία

    Από τον ακάλυπτο χώρο διπλανής πολυκατοικίας κατάφεραν να μπουν σε κεντρικό κοσμηματοπωλείο της Αλεξανδρούπολης οι άγνωστοι κακοποιοί που έδρασαν με τη μέθοδο του «ριφιφί». Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας από τους δράστες που ήταν μικρόσωμος κι αφού, κατάφερε ανενόχλητος να αδειάσει όλα τα ράφια του καταστήματος, τα στόρια της βιτρίνας του οποίου ήταν κλειστά.

    Ο δράστης και οι συνεργοί του είχαν προηγουμένως ανοίξει με λοστό την πόρτα της διπλανής πολυκατοικίας και πήγαν στον ακάλυπτο χώρο της οικοδομής από όπου με εργαλεία και χωρίς να κάνουν θόρυβο, άνοιξαν τρύπα στον τοίχο από την οποία το μικρόσωμο μέλος της σπείρας κατάφερε να μπει στο κοσμηματοπωλείο.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει εκτιμηθεί η αξία των κοσμημάτων που έχουν κλαπεί, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το κοσμηματοπωλείο διέθετε συναγερμό ο οποίος όμως τις τελευταίες ημέρες ήταν ανενεργός λόγω βλάβης.

    Είδηση: 20043

    [04] Επιστολή ΠΑΣΟΚ για Κούνεβα

    Ανακοίνωση που απευθύνεται προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, εξέδωσε ο τομέας γυναικών του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις έρευνες για τον εντοπισμό των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα. Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων:

    "Καλούμε τον υπουργό Δημόσιας Τάξης να μεριμνήσει για την εντατικοποίηση των ερευνών, για τον εντοπισμό των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονικής επίθεσης εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, επισημαίνοντας την ανεπάρκεια και την ολιγωρία των αστυνομικών αρχών, δυόμιση μήνες μετά το θλιβερό περιστατικό. Δυόμιση μήνες μετά την δολοφονική επίθεση εναντίον της εργαζόμενης μετανάστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα, η υπόθεση μένει ανεξιχνίαστη και, οι ένοχοι της φριχτής αυτής πράξης βίας, εναντίον μιας γυναίκας που πάλευε για τα δικαιώματά της, ασύλληπτοι. Σύμφωνα και με τις καταγγελίες των δικηγόρων πολιτικής αγωγής, υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις, κενά και έλλειψη σωστού προσανατολισμού στις έρευνες και στις ανακρίσεις, οι οποίες στράφηκαν κυρίως, και με προκλητικό τρόπο, στην κατεύθυνση της ερωτικής αντιδικίας".

    Τέλος η ανακοίνωση χαρακτηρίζει την αστυνομική έρευνα που διεξήχθη "πλημμελή" με "απαράδεκτη αδιαφορία, η οποία εγείρει ζητήματα και νοοτροπίες κοινωνικού και φυλετικού ρατσισμού σε κύκλους της Αστυνομίας, και ιδιαίτερα σ' αυτούς που χειρίστηκαν την σημαντική αυτή υπόθεση".

    Είδηση: 20041

    [05] Εκτιμήσεις για τα πυρηνικά του Ιράν

    Τους φόβους της Δύσης για τον χρονικό ορίζοντα ετοιμότητας του Ιράν να αποκτήσει την δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων καθώς και τον μετέπειτα, ενδεχόμενο, ρόλο του στην Μέση Ανατολή σε ότι αφορά την στήριξη εξτρεμιστικών οργανώσεων, επιβεβαίωσε ο ρώσος ειδικός σε θέματα ελέγχου πυρηνικών εξοπλισμών, ο Βλαντιμίρ Ντβόρκιν, κάνοντας λόγο για μία "σημαντική απειλή".

    Όπως εκτίμησε" ο εν αποστρατεία στρατηγός που συμμετείχε στις ρωσο-αμερικανικές διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό στις δεκαετίες του 1970 και 1980, ερωτηθείς για την ημερομηνία κατά την οποία μπορεί να ολοκληρωθεί το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, το Ιράν μπορεί να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο σε ένα ή δύο χρόνια από σήμερα,

    Αξιολογώντας την κατάσταση ο Πώσος αξιωματούχος που προεδρεύει κέντρου μελετών για τους στρατηγικούς εξοπλισμούς στην ρωσική Ακαδημία Επιστημών πρόσθεσε πως "Από τεχνικής άποψης, αυτό το οποίο μπορεί να τους καθυστερήσει είναι η έλλειψη ουρανίου για στρατιωτική χρήση".

    Διαβεβαιώνοντας ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη για το γεγονός ότι το Ιράν συνεχίζει να αγνοεί όλες τις αποφάσεις και τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπλήρωσε πως "Ο κίνδυνος είναι το Ιράν, είναι να γίνει κράτος παρίας μόλις αποκτήσει πυρηνικό όπλο και μπορεί να αυξήσει την υποστήριξη του προς τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ".

    Είδηση: 20040

    [06] Στη Βουλή το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού

    Πολιτική

    Συζήτηση με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με θέμα την ανταλλαγή απόψεων επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορά "την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο Εξωτερικό", είχαν οι εκπρόσωποι του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού.

    Οι θέσεις των αποδήμων

    Στέφανος Ταμβάκης, πρόεδρος ΣΑΕ: "Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος από τους τόπους διαμονής μας και για αυτό λέμε ότι δεχόμαστε την ψήφο που μας δίνετε. Άλλωστε, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους τόπους διαμονής, με κάλπη, αποτελούσε παλαιό αίτημα της Ομογένειας. Ανεξάρτητα από την έκβαση του νομοσχεδίου θα θέλαμε να ψηφιστεί και να προχωρήσει άμεσα το θέμα της καταγραφής των ομογενών σε εκλογικούς καταλόγους ανά πόλη και χώρα".

    Χάρης Γκουβέλης, Συντονιστής Περιφέρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής: "υπάρχει ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα της ψήφου με κάλπη και επιστολική ψήφο και να δημιουργηθούν εκλογικές περιφέρειες ώστε να εκλεγούν δικοί μας εκπρόσωποι στη Βουλή και να προχωρήσει η καταγραφή των Ελλήνων στο Εξωτερικό. Η ουσία είναι να έχουμε δικούς μας εκπροσώπους από όλες τις περιφέρειες. Αυτό το τονίζω. Επιτέλους ας ακουστεί η φωνή μας ώστε να συμμετέχουμε στο ανώτερο όργανο της ελληνικής πολιτείας".

    Θοδωρής Σπυρόπουλος, Συντονιστής Περιφέρειας ΗΠΑ: "Στηρίζουμε το συζητούμενο νομοσχέδιο με το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου και της περιφέρειας που μπορεί να συζητηθεί μελλοντικώς. Πιστεύω ότι τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα θα αναλογιστούν αυτή την ανάγκη που έχει ο Απόδημος".

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε, ότι "σε καμία περίπτωση, οι θέσεις του ΣΑΕ δεν μπορούν και δεν επιτρέπεται να γίνουν σημείο κομματικής αντιπαράθεσης από κανέναν. Κανείς δεν δικαιούται, είτε στη θέση, είτε στην άρνηση του ΣΑΕ να δημιουργήσει προβλήματα ή να την πάρει σαν κομματική σημαία. Είμαστε νομοθετικό όργανο που αποφασίζει, είναι πολύτιμη η γνώμη του ΣΑΕ, αλλά διευκρινίζω από πλευράς κυβέρνησης το αυτονόητο ως πλειοψηφία, ότι δεν πρόκειται η γνώμη του να αποτελέσει σημείο που θα επέτρεπε την κομματική εκμετάλλευση καθ' οιονδήποτε τρόπο".

    Οι εκπρόσωποι των κομμάτων

    Τηλέμαχος Χυτήρης (ΠΑΣΟΚ) "με την επιστολική ψήφο, με τις περιφέρειες, τους εκπροσώπους που πρέπει να υπάρχουν στην ελληνική Βουλή και προφανώς με την καταγραφή που πρέπει να γίνει. Το νομοσχέδιο όμως δεν αναφέρεται σε όλα αυτά και φοβάμαι ότι πρόχειρα έχει έρθει στη Βουλή, δημιουργώντας περισσότερες δυσκολίες από ότι ευκολίες και δεν έχει γίνει η επεξεργασία που χρειάζεται ώστε να έχει σάρκα και οστά το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας. Επιβάλλεται να υπάρχουν εκπρόσωποι του ελληνισμού, όχι όμως να τους χρησιμοποιούμε τους απόδημους ως γλάστρες σε μια σοβαρότατη διαδικασία που είναι η ψήφος".

    Αντώνης Σκυλλάκος ΚΚΕ: "το κόμμα μου δεν είναι αντίθετο στο να ψηφίζουν οι απόδημοι από τη στιγμή που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια. Είμαστε υπέρ της ύπαρξης μεγάλων περιφερειών, 4-5 άτομα αλλά όχι αν εγγραφούν τα εγγόνια και τα δισέγγονα να κρέμεται η πολιτική ζωή της χώρας από ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουν καν ελληνικά".

    Νικόλας Τσούκαλης ΣΥΡΙΖΑ: "να καθοριστούν πρώτα οι εκλογικές περιφέρειες και το δικαίωμα ψήφου των ομογενών και να καταρτιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι ανά περιφέρεια. Η κυβέρνηση βιάζεται πάρα πολύ, χωρίς την απαραίτητη προεργασία, να έχει την ψήφο των αποδήμων".

    Τέλος ο Άδωνης Γεωργιάδης του ΛΑΟΣ τάχθηκε υπέρ στο να ψηφίσουν οι απόδημοι ει δυνατόν από αύριο. Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι για καθαρά προεκλογικούς λόγους οχυρώνεται πίσω από τις θέσεις του ΣΑΕ.

    Είδηση: 20038

    [07] Έκθεση κόλαφος για την Τουρκία

    Ευρώπη

    Απογοητευτική, είναι σύμφωνα με την σχετική έκθεση που ψηφίστηκε με σημαντική πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο, η πρόοδος της Τουρκίας, η οποία όπως επισημαίνεται δεν εκπληρώνει τους όρους αναφορικά με τον στρατό κατοχής στην Κύπρο, τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και την ελευθερία της έκφρασης, που αποτελούν εμπόδια στις προσπάθειες ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Συγκεκριμένα, με την έκθεση προόδου, την οποία εισηγήθηκε η Ολλανδή χριστιανοδημοκράτης κα Ria Oomen- Ruijten και υιοθετήθηκε με σημαντική πλειοψηφία, 528 ψήφους υπέρ,52 κατά και 43 αποχές, από το Ευρωκοινοβούλιο αναγνωρίζεται ότι υπάρχει μείωση των ρυθμών στις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ενώ παραμένουν σημαντικά προβλήματα στον τομέα της ελευθερίας της έκφρασης.

    Ακόμη, η Τουρκία θα πρέπει ακόμη να αποσύρει τα στρατεύματα από την Κύπρο, να δώσει μία απάντηση για τους αγνοουμένους, να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα και να προχωρήσει στην άμεση επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.

    Κοινή διαπίστωση των ευρωβουλευτών, που εξέφρασαν την λύπη τους, αποτελεί το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα εφαρμόσει το πρόσθετο πρωτόκολλο στη Συμφωνία της Άγκυρας και υπογραμμίζουν ότι "η μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας έως το Δεκέμβριο του 2009 μπορεί να επηρεάσει ακόμη πιο αρνητικά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ".

    Αναφορικά με θέσεις που αφορούν άμεσα τις σχέσεις με την Ελλάδα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει το casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, θεωρώντας ότι μία τέτοια κίνηση θα βοηθήσει στην βελτίωση των διμερών σχέσεων, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται στην ελληνική μειονότητα της Ιμβρου και της Τενέδου.

    Σχετικά με την τήρηση του διαπολιτισμικού χαρακτήρα των δύο νησιών, το ΕΚ καλεί την Τουρκία να αναζητήσει λύσεις και να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματα εκπαίδευσης και ιδιοκτησίας.

    Επίσης από τα μέλη της Ευρωβουλής ζητείται "η άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης" και γίνεται " έκκλησή για τη δημόσια χρήση του τίτλου της Α.Θ.Π κ.κ.Οικουμενικού Πατριάρχη.

    Αυστηρή προειδοποίηση για την αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας, αποτελεί και η αναφορά σχετικά με την Κύπρο, για την υπόθεση της οποίας οι Ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία "να αποσύρει τις δυνάμεις της, ώστε να διευκολύνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων ", που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων

    Τέλος, με τροπολογία του Κύπριου βουλευτή κ. Αδάμου που έγινε δεκτή, το ΕΚ " καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων στην Κύπρο, όπου προτείνεται σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να καλέσουν την Τουρκία να προβεί στις δέουσες ενέργειες σχετικά με ένα ζήτημα ανθρωπιστικής κυρίως φύσεως".

    Είδηση: 20037


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 March 2009 - 21:59:31 UTC