Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση κουκουλοφόρων στο Κολωνάκι
  • [02] Οργανισμός κατά της εγκληματικότητας
  • [03] Μπορούμε Μαζί στην ΕΡΤ
  • [04] Διασυνοριακή σιδηροδρομική συμφωνία Ελλάδος-Βουλγαρίας
  • [05] Συνάντηση των Yπουργών Οικονομίας της G20
  • [06] Χρηστικά αντικείμενα μεταμορφώνονται
  • [07] Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάγνωση του ανθρώπινου μυαλού από βμηχανές σκέψεωνβ
  • [08] Νέο υλικό κάνει τις γρατζουνιές παρελθόν..
  • [09] Fashion Week Athens
  • [10] Άγονη Γραμμή, Γόνιμη
  • [11] Αστυνομικός πυροβόλησε ιδιοκτήτη καφετέριας
  • [12] Πέντε άξονες εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ
  • [13] Φθηναίνει το φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία
  • [14] Πάνω από τα 47 $ το βαρέλι κινείται το αργό
  • [15] ΣΥΝ: «Αποχώρησαν, όταν τους αγνόησαν»
  • [16] Δύσκολοι καιροί για φορο-παραδείσους
  • [17] Εγκλωβισμός επίδοξου ληστή στον Πειραιά
  • [18] Από το όπλο του ληστή νεκρή η 32χρονη
  • [19] Έκθεση Ζαν Λικ Μουλέν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
  • [20] ΟΚΕ και Γ. Παπαθανασίου για οικονομία
  • [21] Τροπολογία για τους συμβασιούχους του υπ. Πολιτισμού
  • [22] Γάζα: ο τελικός απολογισμός των θυμάτων

    [01] Επίθεση κουκουλοφόρων στο Κολωνάκι

    Κοινωνία

    Επίθεση με πέτρες και άλλα αντικείμενα πραγματοποίησε ομάδα κουκουλοφόρων το μεσημέρι σε καταστήματα στο Κολωνάκι. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες εμφανίστηκαν ξαφνικά και προξένησαν φθορές σε τρεις τράπεζες και αρκετά καταστήματα στις οδούς Σκουφά, Πινδάρου και Σόλωνος. Επιδρομή σε τράπεζες είχαμε και στη Θεσσαλονίκη, με την αστυνομία να συνδέει τα δυο γεγονότα. Τα επεισόδια καταδίκασαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, τα πολιτικά κόμματα και ο Δήμαρχος Αθηναίων.

    "Γυαλιά καρφιά" τα έκαναν την Παρασκευή το μεσημέρι κουκουλοφόροι στο κέντρο της Αθήνας.

    Δεκάδες άτομα χωρισμένα σε ομάδες κατευθύνθηκαν στις οδούς Σκουφά και Σόλωνος και έσπασαν με λοστούς, βαριοπούλες, πέτρες και τσεκούρια βιτρίνες καταστημάτων και τραπεζών, παμπριζ αυτοκινήτων και προθήκες πολυκατοικιών.

    Οι άγνωστοι προξένησαν φθορές σε περίπου τρίαντα αυτοκίνητα, δεκάδες βιτρίνες καταστημάτων σε Σκουφά και Σόλωνος και τρεις τράπεζες. Όταν έφτασαν στη οδό Πινδάρου τράπηκαν σε φυγή.

    Εν τω μεταξύ, επίθεση με βαριοπούλες, λοστούς και πέτρες από αγνώστους είχαμε το πρωί από αγνώστους και σε δύο υποκαταστήματα τραπεζών, της Εθνικής και της Πειραιώς στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    Από την αιφνιδιαστική επίθεση δεν τραυματίστηκε κανένας από τους υπαλλήλους και τους πελάτες και προκλήθηκαν μόνο φθορές στις τζαμαρίες των τραπεζών.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος καταδίκασε οποιαδήποτε άσκηση βίας ή πράξεις οι οποίες θίγουν την περιουσία Ελλήνων πολιτών.

    "Η κυβέρνηση και ολόκληρη η κοινωνία είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σ' αυτά τα στοιχεία να παρεμποδίσουν την λειτουργία της πόλης και να προκαλούν ζημιές στις περιουσίες ανυποψίαστων πολιτών", τόνισε ο κ. Αντώναρος και επισήμανε: "Ποτέ δεν αρκεί η καταδίκη, αλλά σημαίνει ότι οι πράξεις απειροελάχιστων μειοψηφιών βρίσκουν την άρνηση, την απόρριψη από το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Ασφαλώς δεν θα πετύχουν τα σχέδιά τους".

    Για βαθύ αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών και απουσία της συντεταγμένης πολιτείας μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για έξαρση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας και καταδίκασε τους σημερινούς βανδαλισμούς κουκουλοφόρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    "Η δράση των κουκουλοφόρων δεν έχει καμία σχέση με τη λαϊκή αγανάκτηση και πάλη. Αντίθετα αξιοποιείται από την κυβέρνηση, την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και άλλους μηχανισμούς για να δημιουργηθεί κλίμα εκφοβισμού του λαού, προετοιμασίας και λήψης χειρότερων μέτρων σε βάρος του και έντασης του αυταρχισμού", αναφέρει το ΚΚΕ.

    Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ, τονίζει:

    "Ο ΣΥΝ καταδικάζει απερίφραστα τις καταστροφές και τα επεισόδια που προκλήθηκαν από ομάδα αγνώστων στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Τέτοιες ενέργειες καλλιεργούν ένα αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες και οδηγούν στη συντηρητική αναδίπλωση και την παραπέρα αυταρχικοποίηση της κοινωνίας".

    Στα επεισόδια αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης:

    "Η οπωσδήποτε αναιμική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τους πολλούς χαλίφηδες, έχει παραχωρήσει εξουσία, στους γνωστούς κουκουλοφόρους, οι οποίοι καίνε, ρημάζουν, φοβίζουν και απειλούν όποιον θέλουν, όποτε θέλουν, όπου θέλουν. Ζούμε παραμονές των εκλογών του ΄81", δήλωσε.

    Να υπερασπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά την ιστορία της πόλης και την περιουσία των πολιτών μετατρέποντας σε σκληρά μέτρα την πραγματική έννοια ότι στη δημοκρατία καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει αλλά δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει κάλεσε την κυβέρνηση ο Δήμαρχος Αθηναίων.

    Ο κ Κακλαμάνης επεσήμανε ακόμη ότι πρόκειται για τις ίδιες ομάδες κουκουλοφόρων που επιτέθηκαν στο Δημαρχείο, που δημιούργησαν τα επεισόδια στην Κύπρου και Πατησιών και που βύθισαν την πόλη σε απόγνωση των περασμένο Δεκέμβριο.

    Είδηση: 20066

    [02] Οργανισμός κατά της εγκληματικότητας

    Στην συγκρότηση οργανισμού, που ως αντικείμενό του θα έχει τη διαχείριση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, που το τελευταίο διάστημα έχει λάβει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις, προσανατολίζεται το Υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης από το βήμα της Βουλής.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Σπύρου Χαλβατζή από το ΚΚΕ, ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε οτι στόχος του Υπουργείου είναι η συνολική διαχείριση της κατάστασης σε ότι αφορά στην εγκληματικότητα σε όλες τις περιοχές της Αθήνας και ειδικότερα σε αυτές που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, και η ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών. Ο κ. Μαρκογιαννάκης πρόσθεσε ότι η αστυνομία είναι αδύνατον να αντιμετωπίσει μόνη της το τεράστιο πρόβλημα της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας στους δρόμους και σε γειτονιές της Αθήνας και για το λόγο αυτό έχει ήδη ζητηθεί η συνδρομή των συναρμόδιων Υπουργείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων προκειμένου να συγκροτηθεί ο οργανισμός, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως: «η αστυνόμευση από μόνη της δεν αρκεί».

    Στο πρόβλημα της εγκληματικότητας και της διατήρησης της δημόσιας τάξης, αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος μίλησε για τη θεσμοθέτηση οργανισμού που θα διαχειριστεί το πρόβλημα στο κέντρο της Αθήνας, που προωθείται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας την έξαρση της εγκληματικότητας, δήλωσε:

    «Η εγκληματικότητα έχει θεριέψει. Και έχει θεριέψει με ευθύνη της κυβερνήσεως. Πέντε χρόνια η κυβέρνηση Καραμανλή, καλωσορίζει τον οποιονδήποτε λαθρομετανάστη. Δεν έχει μπει μια σειρά, δεν αντιμετωπίζεται το θέμα, με την σοβαρότητα που απαιτείται. Καθημερινώς, αυξάνεται η εγκληματικότητα. Αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να σηματοδοτήσει, αλλαγές στην συμπεριφορά της κυβερνήσεως».

    Σχολιάζοντας, τα όσα είπε ο υπουργός αναπληρωτής εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης για συμβολή των κομμάτων στον διάλογο που σύντομα θα αρχίσει στο Υπουργείο Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως η κυβέρνηση ήταν αυτή που απέρριψε πριν από μερικές εβδομάδες πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την αστυνομία.

    Είδηση: 20070

    [03] Μπορούμε Μαζί στην ΕΡΤ

    Κοινωνία

    Με σύνθημά "Μπορούμε Μαζί" διοργανώθηκε χθες το βράδυ η μεγάλη γιορτή της ΕΡΤ για την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία βραβεύτηκαν εργαζόμενοι για την προσφορά τους, ο πρόεδρος της ΕΡΤ τόνισε ότι διοίκηση και εργαζόμενοι συμπορεύονται και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν μαζί παρά τη δύσκολη οικονομική κρίση.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πάνος Χαρίτος, ο προϊστάμενος τμήματος Ροής και Προγράμματος της ΕΡΤ Θανάσης Καπαμάς, η Αμαλία Μορφονιού στο τμήμα Οργάνωσης Παραγωγών Διεύθυνσης Μουσικών Συνόλων ΕΡΤ, ο Μάριος Ξιράφας προϊστάμενος τμήματος Κοστολόγησης Παγίων και Αποθεμάτων, ο Παντελής Μακκος προϊστάμενος Τμήματος και Συντήρησης Κινητών Μονάδων και ο Γιώργος Παπαναστασίου, συντηρητής ιστών και κεραιών.

    Είδηση: 20083

    [04] Διασυνοριακή σιδηροδρομική συμφωνία Ελλάδος-Βουλγαρίας

    Διασυνοριακή συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, υπέγραψαν στην Κομοτηνή, οι υπουργοί Μεταφορών των δύο χωρών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Πέταρ Μουτατσιέφ.

    Με τη συμφωνία απλοποιούνται, αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται οι σιδηροδρομικές μεταφορές, μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ η χώρα μας καθίσταται πλέον και τυπικά, το νοτιότερο σιδηροδρομικό άκρο της Ευρώπης.

    Η συμφωνία καθορίζει απόλυτα το πλαίσιο το οποίο θα διέπει τις διασυνοριακές σιδηροδρομικές μεταφορές μεταξύ των δύο χωρών, ενώ παράλληλα, με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι διαδικασίες όχι μόνο θα απλοποιηθούν, αλλά και θα παρέχουν απόλυτη ασφάλεια στις μετακινήσεις των επιβατών και των εμπορευμάτων.

    Τα οφέλη από την υπογραφή της συμφωνίας αυτής είναι σημαντικά και για τις δύο χώρες, καθώς μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, αφού η διενέργεια διοικητικών ελέγχων όλων των εμπορευματικών μεταφορών, πλέον θα γίνονται στον τόπο προορισμού τους, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες φθοράς ή αλλοίωσης των ευπαθών προϊόντων.

    Οι δύο υπουργοί χαρακτήρισαν εποικοδομητική και καρποφόρα τη συνεργασία που είχαν, η οποία -όπως τόνισαν- επιβεβαιώνει το άριστο κλίμα της σχέσης των δύο χωρών.

    Σε ερώτηση για τις καταγγελίες των Ελλήνων οδηγών, ότι υποβάλλονται στο βουλγαρικό έδαφος σε εξονυχιστικούς ελέγχους και τους επιβάλλονται εξοντωτικά πρόστιμα, που φθάνουν και τα 1.500 ευρώ, οι δύο υπουργοί είπαν ότι συζήτησαν και το θέμα αυτό και συμφώνησαν να συνεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκό ενιαίου χώρου, ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

    Επίσης, πρόσθεσαν ότι στόχος και των δύο χωρών είναι να καταπολεμηθεί η παράνομη μεταφορά φορτίων, ώστε να ανταμειφθούν οι "νοικοκυραίοι" οδηγοί των δύο χωρών, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

    Είδηση: 20079

    [05] Συνάντηση των Yπουργών Οικονομίας της G20

    Ειδήσεις

    Στη Βρετανία συναντώνται σήμερα και αύριο οι υπουργοί Οικονομίας και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ομάδας των 20, για να προετοιμάσουν την Σύνοδο των ηγετών στις 2 Απριλίου. Στόχος η διαμόρφωση ατζέντας για τη G20, αλλά κα να δοθεί μήνυμα προς τη διεθνή κοινή γνώμη ότι οι χώρες-κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας εργάζονται από κοινού για την αντιμετώπιση της δυσμενέστερης συγκυρίας από τον καιρό της "Μεγάλης Ύφεσης". Στο επίκεντρο θα τεθούν η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η ενίσχυση της ρευστότητας. Ωστόσο, Αμερική και Ευρώπη δεν φαίνεται να συμφωνούν στο πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση.

    Διαφωνούν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ δέχθηκε χθες στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο του 11ου γαλλο-γερμανικού υπουργικού συμβουλίου που αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής της G20.

    Οι δύο τους διαφωνούν με τη θέση της Ουάσιγκτον, που υποστηρίζει ότι πρέπει να διατεθούν μεγαλύτερα ποσά για την αποτροπή μιας περαιτέρω επιδείνωσης και ζητούν την επιβολή κανόνων.

    "Θα κρατήσουμε κοινή στάση έναντι της Ουάσιγκτον και θα καταστήσουμε σαφές ότι πρέπει να υπάρξουν κανόνες και διαφάνεια στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενδυνάμωση των διεθνών οικονομικών θεσμών. Οφείλουμε να κάνουμε ό,τι πρέπει για να μην επαναληφθεί μια παρόμοια κρίση" σημείωσε η Αγκελα Μερκελ.

    "Γαλλία και Γερμανία, θα μιλήσουμε με μια φωνή και θα δείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα" πρόσθεσε ο Νικολά Σαρκοζί.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε στελέχη επιχειρήσεων στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι η κρατική παρέμβαση δεν θα πρέπει να καταστείλει την δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα. "Θα υπάρξει μία σειρά από αρκετά σύνθετα ζητήματα αναφορικά με τον έλεγχο των αγορών που θεωρούμε ότι είναι απαραίτητος", είπε.

    Σε ό,τι αφορά στις τράπεζες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα δράσει αποτελεσματικά ώστε να διασφαλίσει ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες έχουν αρκετό ρευστό για να λειτουργήσουν.

    Εδώ βρίσκεται άλλο ένα σημείο τριβής με τις ΗΠΑ όσον αφορά στο ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να διαθέσει μια κυβέρνηση προκειμένου να εξέλθει από τις οικονομικές συμπληγάδες, με την Ευρώπη να εμφανίζεται απρόθυμη να ξοδέψει κι άλλα χρήματα.

    Στην Ευρώπη έχουμε δαπανήσει αρκετά για την ανάκαμψη, σημείωσε ο Νικολά Σαρκοζί τονίζοντας ότι προτεραιότητα πλέον είναι η θέσπιση κανόνων.

    Αναλυτές και επενδυτές είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Η ανεργία, εκτιμάται ότι το 2010 θα σκαρφαλώσει στο 10%, τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στη Βρετανία.

    Είδηση: 20078

    [06] Χρηστικά αντικείμενα μεταμορφώνονται

    Ειδήσεις

    Έκθεση χρηστικών αντικειμένων με ζωγραφικές αποτυπώσεις της Λίζας Πενθερουδάκη φιλοξενεί ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων από 18 έως 22 Μαρτίου 2009 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Μέρος των εσόδων της έκθεσης θα διατεθεί στο Σωματείο "Οι Φίλοι του Παιδιού", που φροντίζει περίπου 800 παιδιά το χρόνο, παιδιά που ζουν σε δύσκολες συνθήκες (κακοποίηση , εγκατάλειψη) ή πάσχουν από διάφορα προβλήματα υγείας.

    Η καλλιτέχνιδα, που έχει σπουδάσει διακόσμηση και πλεόν ασχολείται αποκλειστικά με τον εικαστικό χώρο, παρουσιάζει στο κοινό μια ευφάνταστη έκθεση που αποπνέει τη χαρά της δημιουργίας. Αποτελείται από δύο ενότητες. Στην πρώτη παρατηρεί κανείς τι μπορεί να συμβεί όταν η τέχνη του ξύλου συναντά την ευαισθησία της ζωγραφικής, με έργα είναι χρηστικά αντικείμενα από ξύλο, ζωγραφισμένα όλα στο χέρι, με ιδιαίτερη τεχνική και εικαστική απόχρωση. Η δεύτερη αποτελείται από ζωγραφικούς πίνακες, παιδικών αναπαραστάσεων με χαρούμενα θέματα και ζωηρά χρώματα.

    Είδηση: 20082

    [07] Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάγνωση του ανθρώπινου μυαλού από βμηχανές σκέψεωνβ

    Μετά από σειρά εντατικών πειραμάτων, επιστήμονες έδειξαν, για πρώτη ίσως φορά τόσο καθαρά, ότι είναι δυνατό να "διαβάσει" κάποιος το μυαλό ενός ανθρώπου, απλώς κοιτάζοντας την εγκεφαλική δραστηριότητά του. Χρησιμοποιώντας την λειτουργική τομογραφία μαγνητικού συντονισμού (FMRI), που καταγράφει την ροή του αίματος στον εγκέφαλο, μπόρεσαν να καταλάβουν πού ακριβώς βρίσκονταν νοητικά οι εθελοντές του πειράματος, μέσα σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, δημιουργημένο από υπολογιστή.

    Οι βρετανοί ερευνητές Έλεανορ Μαγκουάιρ και Ντέμης Χασάμπης, από το Κέντρο Νευροαπεικόνισης του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που διεξήγαγαν τα πειράματα, ουσιαστικά ήσαν σε θέση να διαβάσουν τις μνήμες των εθελοντών σε σχέση με την θέση τους στο χώρο (έστω και εικονικό, στη διάρκεια του ηλεκτρονικού παιγνιδιού στον υπολογιστή). Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο βιολογικό περιοδικό "Current Biology", ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη μηχανών που θα μπορούν να διαβάζουν τις μνήμες, αν και η Μαγκουάιρ καθησύχασε ότι απέχουμε πολύ ακόμα από τη στιγμή που θα είναι εφικτή η "αδιάκριτη" ανάγνωση του μυαλού.

    Επίσης η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην έρευνα για τις διαταραχές μνήμης που προκαλούν νευρολογικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ρίχνοντας φως στην εγκεφαλική περιοχή του ιππόκαμπου, που καταγράφει τις μνήμες και εμπλέκεται στον προσανατολισμό του ατόμου στο χώρο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα λεγόμενα "κύτταρα θέσης" του ιππόκαμπου ενεργοποιούνται, ακολουθώντας συγκεκριμένα μοτίβα, ανάλογα με τη θέση των εθελοντών στον εικονικό χώρο του ηλεκτρονικού παιγνιδιού-λαβυρίνθου, έτσι που ήταν δυνατό οι επιστήμονες να μαντέψουν πού ο κάθε παίκτης-εθελοντής φανταζόταν ότι βρισκόταν μέσα στο χώρο.

    Οι επιστήμονες, προς μεγάλη τους έκπληξη, μπορούσαν -με την βοήθεια ενός αλγορίθμου στον υπολογιστή τους- να προβλέψουν με ακρίβεια τη θέση ενός ατόμου μέσα στο εικονικό περιβάλλον, απλώς μελετώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα στον ιππόκαμπο.

    Η έρευνα συμβάλλει, ώστε να γίνει πιο κατανοητός ο τρόπος που οι σκέψεις και οι μνήμες κωδικοποιούνται στους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα), κάτι που, αν συμβεί ολοκληρωμένα στο μέλλον, θα επιτρέψει την πλήρη ανάγνωση του μυαλού (κάτι που μέχρι τώρα παραμένει υπόθεση επιστημονικής φαντασίας), ανοίγοντας έτσι το "κουτί της Πανδώρας" για μια σειρά από σοβαρά ηθικά, υπαρξιακά, πολιτικά, κοινωνικά και άλλα ζητήματα.

    Προς το παρόν πάντως, η τεχνολογία χρησιμοποιείται μόνο σε εθελοντές, ενώ ο Χασάμπης δήλωσε ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία πριν υπάρξουν εφαρμογές της στον τομέα της εγκληματολογίας, μέσω εξέτασης του εγκεφάλου πιθανών υπόπτων, που δεν είναι συνεργάσιμοι με τις ανακριτικές αρχές. "Δεν μπορούμε ακόμα να βάλουμε κάποιον σε έναν ανιχνευτή εγκεφάλου και ξαφνικά να διαβάσουμε τη σκέψη του. Η όλη διαδικασία (σ.σ. της σκέψης) είναι αρκετά πολύπλοκη και είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο", δήλωσε η Μαγκουάιρ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 20061

    [08] Νέο υλικό κάνει τις γρατζουνιές παρελθόν..

    Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν ένα νέο υλικό επικάλυψης από πολυουρεθάνη και χιτοζάνη, το οποίο "αυτοθεραπεύει" τις γρατζουνιές πάνω του, όταν απλώς εκτίθεται στον ήλιο, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για αυτοκίνητα χωρίς γρατζουνιές στο μέλλον (επιτέλους!), αλλά και για άλλα προϊόντα χωρίς σημάδια, όπως έπιπλα, επιφάνειες ηλεκτρονικών συσκευών (π.χ. κινητών τηλεφώνων) ή υλικά συσκευασίας.

    Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου του Νότιου Μισισίπι των ΗΠΑ, υπό τον καθηγητή Μάρεκ Ούρμπαν, ειδικό στα πολυμερή, και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "Science", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το BBC.

    Μόλις δημιουργηθεί μια γρατζουνιά πάνω στο υλικό, αυτή εξαφανίζεται, μόλις πέσουν πάνω της οι ακτίνες του ήλιου! Η καινοτομική επικάλυψη χρησιμοποιεί ελαφρώς τροποποιημένη χιτοζάνη, μια ουσία που βρίσκεται στα κελύφη των καβουριών και των αστακών. Αυτή, στη συνέχεια, συνδυάζεται με παραδοσιακά πολυμερή υλικά, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την προστασία της βαφής των αυτοκινήτων. Η χιτοζάνη έχει την ιδιότητα, όταν έρχεται σε επαφή με την υπεριώδη ακτινοβολία του φωτός, να σχηματίζει χημικές αλυσίδες που αλληλεπιδρούν με τα άλλα υλικά, επαναφέροντας -σε μόλις μισή ώρα- την επιφάνεια στην?ομαλότητα, όπως όταν κλείνουμε ένα ανοικτό φερμουάρ.

    Η νέα τεχνική, σύμφωνα με τον εφευρέτη της, είναι οικονομική, επειδή χρησιμοποιεί έτοιμα υλικά. Μέχρι τώρα, έχουν προταθεί και άλλες (πιο πολύπλοκες και ακριβές) λύσεις "αυτό-θεραπευόμενων" υλικών, κυρίως με την χρήση υγρής κόλλας που είναι ενσωματωμένη σε μικροσκοπικές σφαίρες ή ίνες και απελευθερώνεται όταν το υλικό γρατζουνιστεί.

    Προς το παρόν, η αξιοπιστία της νέας τεχνικής έχει ελεγχθεί σε πολύ λεπτές γρατζουνιές (μόλις που διακρίνονται με το μάτι) και δεν είναι γνωστό ακόμα πόσο πλατιές και βαθιές χαραγματιές μπορεί να "θεραπεύσει". Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- η τεχνική δουλεύει μόνο μια φορά στο ίδιο σημείο και όχι όταν υπάρξει ξανά γρατζουνιά ακριβώς εκεί που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε το νέο υλικό.

    Είδηση: 20084

    [09] Fashion Week Athens

    Η "Τεχνόπολις", του Δήμου Αθηναίων και η Athens Fashion Productions διοργανώνουν το Fashion Week Athens για το Φθινόπωρο-Χειμώνα 2009/2010, από 26 έως 29 Μαρτίου 2009, στο χώρο "Τεχνόπολις", του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι. "Ο Δήμος Αθηναίων δεν θα μπορούσε παρά να στηρίξει αυτή την αφορμή για "επίδειξη" και με αυτό τον τρόπο να βοηθήσει την ελληνική μόδα και τους δημιουργούς της να ενισχύσουν τη δική τους ταυτότητα και να βάλουν τη δική τους υπογραφή πιο καθαρά στο διεθνές στερέωμα της μόδας" ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης στο χαιρετισμό του.

    Οι Έλληνες σχεδιαστές, μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Σχεδιαστών Μόδας που συμμετέχουν στο Fashion Week Athens είναι οι:

    Την Παρασκευή 27/3 oι: Makis Tselios, Kathy Heyndels To Σάββατο 28/3 oι: Filep Motwary-Maria Mastori, Konstantinos, Mi-Ro, Christoforos Kotentos, Vassilis Zoulias. Την Κυριακή 29/3 οι: Angelos Bratis, Dimitris Dassios, Parthenis, Yiorgos Eleftheriades.

    Την Κυριακή επίσης θα παρουσιάσουν τις συλλογές τους σε ένα ομαδικό show, με τον τίτλο "Νεw Comers", 3 νέοι σχεδιαστές, Dimitris Zafiriou, Dimitris Petrou και οι De light (Eύη Ρέντζιου και Δάφνη Ηλιάκη), που βραβεύτηκαν στον Εθνικό Διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, τον Μάρτιο 2008, στο πλαίσιο του προγράμματος Createurope.com, Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός "Νέων Σχεδιαστών" Μόδας.

    Κατά τη διάρκεια του Fashion Week Athens στο χώρο της "Τεχνόπολις" θα παρουσιαστεί η έκθεση φωτογραφίας του γνωστού φωτογράφου Σπύρου Πώρου με τίτλο "Under Exposed". Το θέμα της έκθεσης είναι μία συρραφή φωτογραφιών από την Κούβα και ειδικότερα στιγμές από την Εθνική Σχολή Μπαλέτου της Κούβας και από το club Κουβανέζικης Πυγμαχίας. Δύο θέματα τελείως διαφορετικά τα οποία ενώνει ο Πώρος μέσα από το φακό της μηχανής του με μαγικό τρόπο. Η πρώτη παρουσίαση της έκθεσης έγινε τον Φεβρουάριο 2008, στην Νέα Υόρκη με μεγάλη επιτυχία. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009 στις 7 το απόγευμα.

    Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα λειτουργεί στον χώρο της "Τεχνόπολις" Night Boutique, όπου θα μπορεί το κοινό να αγοράσει ρούχα και αξεσουάρ σχεδιαστών σε πολύ χαμηλές τιμές.

    Η διοργάνωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, και του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τη συνεργασία του ΕΛΚΕΔΕ (Κέντρο Τεχνολογικού Σχεδιασμού).

    Είδηση: 20085

    [10] Άγονη Γραμμή, Γόνιμη

    Ειδήσεις

    Απλές, αλλά όχι απλοϊκές εικόνες, είναι το αποτέλεσμα της φωτογραφικής δραστηριότητας μαθητών Γυμνασίων και Λυκείου από 12 απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, που συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο "Άγονη Γραμμή, Γόνιμη", που θα παρουσιάζεται από τις 19 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, επί της οδού Αμερικής 13.

    Πρόκειται για 20 έγχρωμες φωτογραφίες μαθητών, οι οποίοι παρακολούθησαν τα εργαστήρια φωτογραφίας του χειμερινού προγράμματος, που έχει ξεκινήσει πριν δύο χρόνια, η μη κερδοσκοπική εταιρία "Διάδραση", σε νησιά όπως η Αμοργός, η Ηρακλειά, η Δονούσα, η Νίσυρος, η Κάσος, η Σκόπελος, η Σκιάθος, η Ανάφη και η Θηρασία.

    Είδηση: 20081

    [11] Αστυνομικός πυροβόλησε ιδιοκτήτη καφετέριας

    Συναγερμό στην ΕΛ.ΑΣ σήμανε ένα ακόμη περιστατικό με πρωταγωνιστή αστυνομικό ο οποίος το μεσημέρι, με κίνητρο την επίλυση προσωπικών διαφορών εισέβαλε σε καφετέρια στην Πλάκα, πυροβόλησε τον ιδιοκτήτη, τραυματίζοντάς τον σοβαρά και διέφυγε. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλε στην αστυνομία ο γιός του θύματος, στη μία και μισή το μεσημέρι ό αστυνομικός δράστης, που υπηρετεί στο Τμήμα της Κυψέλης, οπλισμένος με το υπηρεσιακό του πιστόλι μπήκε στην καφετέρια με την επωνυμία «Καφε Πλάκα» που βρίσκεται επί της οδού Ανδριανού 1.

    Μετά από λογομαχία που είχε με τον ιδιοκτήτη του καταστήματος για προσωπικούς λόγους τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε σοβαρά στον ώμο.

    Ο τραυματίας μεταφέρθηκε από τον γιό του στο νοσοκομείο «Μερτροπόλιταν» όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, ενώ ο δράστης που φέρει τον βαθμό του αστυνόμου Α΄,μετά την πράξη του έφυγε, για να παραδοθεί στις 17:30 το απόγευμα στους συναδέλφους του της Ασφάλειας Αττικής που τον ανέκριναν προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του επεισοδίου.

    Είδηση: 20080

    [12] Πέντε άξονες εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ

    Πολιτική

    Η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Ιδρύματος με ολοκλήρωση της μηχανογράφησης, η εξασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας, η προώθηση των επενδύσεων, η αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας και η εξασφάλιση δικών του εγκαταστάσεων, είναι οι πέντε άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί το έργο της αναδιάρθρωσης του ΙΚΑ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά κατά τη σύσκεψη που είχε με την ηγεσία του Ιδρύματος.

    Ο στόχος των πέντε αξόνων εκσυγχρονισμού του ΙΚΑ είναι: Ο θεσμικός, που περιλαμβάνει το σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και ο λειτουργικός, που αναφέρεται στον εκσυγχρονισμό του ίδιου του Οργανισμού.

    Η κ. Πετραλιά επεσήμανε πως το ΙΚΑ, παρά τα όσα ακούγονται, δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, την οποία χαρακτήρισε ως έγκλημα.

    «Θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες που βλέπουν κατάρρευση του Ιδρύματος» υπογράμμισε με έμφαση ο διοικητής του Ιδρύματος Θόδωρος Αμπατζογλου αναφερόμενος στα όσα έχουν λεχθεί για μαύρη τρύπα στα οικονομικά του ταμείου.

    Αναφερόμενη στο κοινωνικό πρόσωπο του Ιδρύματος και απευθυνόμενη στους διευθυντές των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ τόνισε: «Διευκολύνετε τους πολίτες ξεπεράστε τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις ,κυνηγήστε τους μεγαλοοφειλέτες και αποφύγετε τις ακραίες περιπτώσεις». «Οι νόμοι βεβαίως και πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά» συμπλήρωσε.

    Η Υπουργός στην ομιλία της είπε: «θα ήθελα επισημάνω ότι το ΙΚΑ τα χρονιά που πέρασε μεγάλωσε πολύ. Πολλά νέα ταμεία με εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους εντάχθηκαν στο ΙΚΑ με τον νόμο της Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης.

    Το κράτος τη χρονιά που πέρασε έκανε πλήρως το καθήκον του προς το ΙΚΑ. Κατέβαλε το 1% του προϋπολογισμού όπως είχε νομικά δεσμευθεί εδώ και χρόνια και κυρίως κατέβαλε και πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ παλιές οφειλές».

    Είδηση: 20076

    [13] Φθηναίνει το φυσικό αέριο σε Θεσσαλονίκη-Θεσσαλία

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Φθηνότερα κατά 20% θα προμηθεύονται το φυσικά αέριο οι καταναλωτές σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία , το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των εταιρειών παροχής αερίου. Οι καταναλωτές σ' αυτές τις δύο περιοχές, πλήρωναν από τον Οκτώβριο ακριβότερα μέχρι και κατά 52% το φυσικό αέριο σε σύγκριση με τους κατοίκους της Αθήνας

    Τον Ιανουάριο τα νοικοκυριά πλήρωναν το φυσικό αέριο στη Θεσσαλονίκη 44% ακριβότερα από την Αθήνα ενώ στις 10 Φεβρουάριου η τιμή του φυσικού αερίου, χωρίς το φόρο 9%, ήταν στη Θεσσαλονίκη ακριβότερο κατά 52,6%

    Υπολογίζεται ότι σε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, όπου καταναλώνουν 700 κ.μ. το δίμηνο στην Αθήνα πληρώνουν 300 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη από 450 μέχρι 500 ευρώ Περίπου ίδια είναι η εικόνα και στη Θεσσαλία. Που σε σχέση με πέρυσι το αέριο πουλιέται 100% ακριβότερα.

    Η ΕΠΑ της Αθήνας , βάσει του συμβολαίου της, πρέπει πάντα να πουλάει σε τιμή 20% κάτω από την τιμή του πετρελαίου. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για τις άλλες δυο ΕΠΑ. Μάλιστα με τις σημερινές χαμηλές τιμές πετρελαίου θέρμανσης το φυσικό αέριο στη Βόρεια Ελλάδα αποβαίνει σχεδόν 30% ακριβότερο.

    Μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης, οι Εταιρίες Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, αναγκάζονται να μειώσουν τα τιμολόγια τους μεσοσταθμικά κατά 20% για το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Η μείωση αυτή θα είναι επιπλέον της μείωσης που ήδη αρχίζει να καταγράφεται στα τιμολόγια λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου.

    Οι δυο ΕΠΑ συμφωνήσαν να περάσουν στον καταναλωτή τις εκπτώσεις που τους παρέχει η ΔΕΠΑ, από την οποία προμηθεύονται το αέριο και ταυτόχρονος είναι μεγαλομέτοχος τους κατά 51%.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση πάγια πολιτική του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι η περαιτέρω ενίσχυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, πολιτική η οποία αποδεικνύεται από τις επενδύσεις και το συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου, ο οποίος έχει ως στόχο οι χρήστες φυσικού αερίου στη χώρα μας το 2010 να φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

    Είδηση: 20075

    [14] Πάνω από τα 47 $ το βαρέλι κινείται το αργό

    Ειδήσεις

    Πάνω από τα 47 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, εν όψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ την προσεχή Κυριακή στη Βιέννη και μετά τη σημαντική άνοδο που παρουσίασε εχθές, αφού είχαν προηγηθεί δύο συνεδριάσεις, κατά την διάρκεια των οποίων παρουσίασε σημαντική υποχώρηση.

    Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού, συμβολαίου παράδοσης Απριλίου, ενισχυόταν κατά 32 σεντς και βρισκόταν στα 47,35 δολάρια το βαρέλι.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ ενισχυόταν κατά 47 λεπτά, φτάνοντας στα 45,56 δολάρια.

    Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν την προσεχή Κυριακή στη Βιέννη, με αντικείμενο την πολιτική παραγωγής πετρελαίου που θα ακολουθήσουν, ενώ ενδέχεται να αναπροσαρμόσουν τη μείωση της παραγωγής κατά 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, που έχουν εφαρμόσει από τον τελευταίο Σεπτέμβριο, ως αντίδραση στο βάθος και την ταχύτητα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Είδηση: 20077

    [15] ΣΥΝ: «Αποχώρησαν, όταν τους αγνόησαν»

    Πολιτική

    Δε συζητήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα επερώτηση 14 βουλευτών του ΣΥΝ, σχετικά με τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την προστασία των δανειοληπτών και των συναλλασσομένων με τις τράπεζες.

    Αιτία ήταν η αποχώρηση των βουλευτών του ΣΥΝ όταν διαπίστωσαν ότι στο έδρανο των υπουργών δεν καθόταν ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, αλλά, ο υφυπουργός, Αθανάσιος Μπούρας.

    Δήλωσαν ότι δε δέχονται να τους απαντήσει ο υφυπουργός αντί του υπουργού. Ο κ. Μπούρας υπεραμύνθηκε του κανονισμού που δίνει αυτήν την ευχέρεια στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Α. Αλαβάνος είπε ότι ο ΣΥΝ δεν κάνει πλάκα στον αντιπολιτευτικό του ρόλο.

    Ο επί κεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, αναφερόμενος στο θέμα του Αστακού, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την υπ. Εξωτερικών, λέγοντας ότι ψεύδονται και χαρακτήρισε ως «νυφοπάζαρο» το γεγονός ότι την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός ήλθε στη βουλή για να απαντήσει στον Γιώργο Καρατζαφέρη, όχι όμως και στον ΣΥΝ.

    Είδηση: 20074

    [16] Δύσκολοι καιροί για φορο-παραδείσους

    Ειδήσεις

    Εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων και υπό το φόβο να συμπεριληφθεί στην τελική λίστα των φορολογικών "παραδείσων" που καταρτίζει ο ΟΟΣΑ, η Ελβετία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να "χαλαρώσει" την αυστηρότητα που διέπουν τους κανόνες του τραπεζικού απορρήτου. Το Λουξεμβούργο γνωστοποίησε, επίσης, ότι είναι έτοιμο να προβεί σε παρόμοια κίνηση, ενώ και η Αυστρία εξετάζει το ενδεχόμενο να εφαρμόσει τα τραπεζικά κριτήρια άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να χαλαρώσει τη σχετική νομοθεσία της. Στη "μαύρη λίστα" του ΟΟΣΑ προς το παρόν σύμφωνα με πληροφορίες συγκαταλέγονται η Ανδόρα, το Λιχτενστάιν και το Μονακό, με τις δύο πρώτες να δηλώνουν ότι σκοπεύουν να συμμορφωθούν.

    Η ελβετική κυβέρνηση διευκρίνισε, σε ανακοίνωση της, ότι δεσμεύεται να ενισχύσει την ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων με άλλες χώρες, "κατά περίπτωση" και μόνο κατόπιν "τεκμηριωμένου και αιτιολογημένου αιτήματος".

    Η εφαρμογή αυτής της απόφασης θα γίνει μέσω των διμερών συμφωνιών για τη διπλή φορολόγηση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι η αποδοχή των κριτηρίων του ΟΟΣΑ δεν μεταβάλει, κατ' ουσία, το τραπεζικό απόρρητο που ισχύει στην Ελβετία, η οποία αρνείται "κάθε αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων".

    Εκτιμάται ότι στην Ελβετία βρίσκονται κατατεθειμένα 2 τρισ. δολάρια από το σύνολο του παγκόσμιου πλούτου που βρίσκεται στο εξωτερικό.

    Από την πλευρά του, το Λουξεμβούργο δήλωσε έτοιμο να περιορίσει το τραπεζικό απόρρητο, αποδεχόμενο την ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων στην περίπτωση υποψιών για φορολογική απάτη.

    Η Αυστρία με τη σειρά της ανακοίνωσε ότι τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα θα μπορούν να ανταλλάσουν με ρυθμιστικές αρχές άλλων χωρών φορολογικά δεδομένα για τραπεζικούς λογαριασμούς, μόνο σε περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν "αιτιολογημένες υποψίες".

    Το πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν και η Ανδόρα γνωστοποίησαν ότι θα ενισχύσουν τη διαφάνεια στον χρηματοπιστωτικό τομέα τους.

    Η κυβέρνηση του πριγκιπάτου ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα συνομιλίες για διμερείς συμφωνίες με Ευρωπαίους εταίρους, αρχής γενομένης με τη Γερμανία και αργότερα με τη Βρετανία.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ανδόρας Αλμπέρ Πεντά δεσμεύθηκε για έγκριση, μέχρι το Νοέμβριο του 2009, νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών για ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων με άλλα κράτη.

    Οι εξελίξεις επέτρεψαν στον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία να χαιρετίσει "την πραγματική πρόοδο" που σημειώνεται σε πολλές χώρες ή περιοχές σχετικά με το τραπεζικό απόρρητο.

    Σε ανακοίνωση του, ο κ. Γκουρία τόνισε ότι "οι πρωτοβουλίες που ελήφθησαν σε έναν αριθμό χωρών και περιοχών έδωσαν ώθηση στις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για την ενίσχυση της διαφάνειας και την ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων".

    Είδηση: 20072

    [17] Εγκλωβισμός επίδοξου ληστή στον Πειραιά

    Κοινωνία

    Κυκλωμένος από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που επιστράτευσε ακόμη και άνδρες της ΕΚΑΜ, βρίσκεται εγκλωβισμένος, στην υπαίθρια αποθήκη του ΙΚΑ στον Πειραιά, όπου κατέφυγε για να κρυφτεί, ένας νεαρός κακοποιός που λίγο μετά τη μία το μεσημέρι αποπειράθηκε να ληστέψει τράπεζα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο επίδοξος ληστής, στις 13:15 το μεσημέρι, με την απειλή περιστρόφου και χειροβομβίδας, εισέβαλε στο υποκατάστημα της τράπεζας Μιλένιουμ που βρίσκεται στην οδό Βας. Γεωργίου στο κέντρο του Πειραιά προκειμένου να αδειάσει το περιεχόμενο των ταμείων.

    Όμως τα σχέδια του ανατράπηκαν από την επέμβαση πολιτών και αστυνομικών που τον έτρεψαν σε φυγή και άρχισαν να τον καταδιώκουν.

    Ο δράστης για να ξεφύγει, πιθανότατα επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα με την οποία έφθασε και μπήκε σε υπαίθρια αποθήκη του ΙΚΑ στην συμβολή των οδών Πειραιώς και Παύλου Μελά, όπου και εγκλωβίστηκε.

    Το σημείο έχουν κυκλώσει δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ κλήθηκαν να μεταβούν και άνδρες των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ που έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και είναι έτοιμες να επέμβουν μόλις πάρουν εντολή.

    Ο νεαρός κακοποιός που είναι οπλισμένος με το περίστροφο, που από τους αστυνομικούς εκτιμάται ότι ίσως και να είναι ψεύτικο, και την χειροβομβίδα, αρνείται να παραδοθεί και για τον λόγο αυτό στο σημείο βρίσκονται και ειδικοί διαπραγματευτές της αστυνομίας που προσπαθούν να τον πείσουν να αφήσει τα όπλα.

    Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών η σύλληψη του δράστη θεωρείται θέμα χρόνου.

    Είδηση: 20071

    [18] Από το όπλο του ληστή νεκρή η 32χρονη

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Από το όπλο του αλβανού κακοποιού προήλθε, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της βαλλιστικής εξέτασης, η μοιραία σφαίρα που τραυμάτισε θανάσιμα την 32χρονη Αθανασία Γκίνη κατά τη διάρκεια της ένοπλης ληστείας και συμπλοκής στο κατάστημα «Γερμανός» στον Βύρωνα. Επίσης, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή κ. Φίλιππο Κουτσάφτη που διενήργησε την νεκροψία και την νεκροτομή, διαπιστώθηκε πως η μοιραία βολίδα, που έκοψε το νήμα της ζωής της άτυχης υπαλλήλου, διαπέρασε τον αριστερό βραχίονα της κοπέλας και στη συνέχεια το θώρακά της.

    Όπως είπε ο ιατροδικαστής η βολίδα είχε μεγάλη διατρητική ικανότητα, γεγονός που κάνει τους αστυνομικούς να εκτιμούν πως προήλθε από το πιστόλι των 9mm του αλβανού κακοποιού.

    Επίσης στο βίντεο από τη συμπλοκή του αστυνομικού με το ληστή μέσα στο κατάστημα «Γερμανός», που εξετάζεται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, φαίνεται καθαρά ότι την ώρα που πέφτει τραυματισμένη η κοπέλα ο αστυνομικός της έχει γυρισμένη την πλάτη και παλεύει με το ληστή.

    Για το λόγο αυτό με εντολή του εισαγγελέα ο αστυνομικός αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος.

    Όσον αφορά στον Αλβανό ληστή, που δέχτηκε τρεις σφαίρες στο στήθος, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, φρουρούμενος, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»

    Για τις συνθήκες της αιματηρής συμπλοκής, έχουν ήδη κληθεί να καταθέσουν στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής οι πελάτες και οι υπάλληλοι που βρίσκονταν την στιγμή της συμπλοκής στο κατάστημα.

    Παράλληλα, οι άνδρες της Σήμανσης εξακολουθούν να συλλέγουν στοιχεία από το εσωτερικό του καταστήματος, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και για τον εντοπισμό του δεύτερου συνεργού του συλληφθέντος.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος καταδίκασε το χθεσινό αιματηρό συμβάν στο Βύρωνα και εξέφρασε την βαθιά του οδύνη για το θάνατο μίας νεαρής γυναίκας.

    Ο εκπρόσωπος είπε επίσης πως ασφαλώς οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αποτελούν απειροελάχιστες μειοψηφίες και πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ούτε θα ήθελε, ούτε θα διενοείτο να μετάσχει σε τέτοιες ενέργειες.

    "Το έγκλημα δεν μπορεί να σταματήσει να υπάρχει. Μην έχουμε ψευδαισθήσεις", συμπλήρωσε και ανέφερε πως γι' αυτό υπάρχουν νόμοι και είναι ευθύνη των διωκτικών αρχών να περιστέλουν τις εγκληματικές ενέργειες και να οδηγούν στα δικαστήρια και στην τιμωρία τους παραβάτες.

    Επίσης είπε πως η ΕΛΑΣ κάνει στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει τη δουλειά της.

    Είδηση: 20067

    [19] Έκθεση Ζαν Λικ Μουλέν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Ειδήσεις

    Η ασυνήθιστη έκθεση του γνωστού Γάλλου φωτογράφου και γλύπτη Ζαν Λίκ Μουλέν εγκαινιάστηκε χθες, Πέμπτη 12 Μαρτίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο Μουλέν φωτογραφίζει 24 αρχαιολογικά εκθέματα που φιλοξενούνται στο Λούβρο και προέρχονται από διάφορες γωνιές της Μεσογείου (την ανατολή , την Αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και την Αίγυπτο).

    Την έκθεση συμπληρώνει και μια ταινία όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει τα διάφορα στάδια της δουλειάς του. Η πρώτη παρουσίαση έγινε στο Παρίσι σε συνεργασία με την εφημερίδα "Le Monde", που εξέδωσε τον κατάλογο της έκθεσης ως ένθετο, υλοποιώντας την επιθυμία του Μουλέν να βγουν τα έργα έξω από το μουσείο. Το ίδιο ανέλαβε εδώ η εφημερίδα "Το Βήμα". Παράλληλα εγκαινιάστηκαν άλλες δύο εκθέσεις φωτογραφίας, του Άρη Γεωργίου, που μας ταξιδεύει στο Μονπελιέ της δεκαετίας του '70 έτσι όπως ο ίδιος το γνώρισε, και του Αλέν Σεκαρολί που εστιάζει σε "Μορφές του συνηθισμένου" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Και οι τρείς εκθέσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα "Mediterranee a la carte" του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, ένα αφιέρωμα που θα διαρκέσει στο μουσείο έως τις 26 Απριλίου.

    Είδηση: 20065

    [20] ΟΚΕ και Γ. Παπαθανασίου για οικονομία

    Ειδήσεις

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης, το πρωί της Παρασκευής, μεταξύ του Υπουργού Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου και του προεδρείου της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ). Το ζητούμενο για τη χώρα μας, μετά και τις πρόσφατες συστάσεις της Κομισιόν, είναι η λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση των κρατικών δαπανών και την αύξηση των εσόδων.

    Ο Γιάννης Παπαθανασίου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ - αλλά αν η Κομισιόν ζητήσει να επιτευχθεί εντός του 2010, αυτό θα επιχειρηθεί με ενίσχυση των εσόδων και την περιστολή των δαπανών.

    Από την πλευρά του ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΟΚΕ έκανε λόγο για επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις με πρόσχημα την κρίση. Συνεχίζοντας ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι είχε μια πολύ θετική κουβέντα με τον υπουργό Οικονομίας τον οποίο και ενημέρωσε για την εκδήλωση που ετοιμάζει η ΟΚΕ την επόμενη εβδομάδα με θέμα την κρίση και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Μπουγάς, τόνισε ότι: "τα δεδομένα στην οικονομία αλλάζουν καθημερινά και δραματικά και επιβάλλεται να είμαστε σε εγρήγορση. Η προαναγγελία λήψης μέτρων μάλλον πρόβλημα δημιουργεί παρά συνεισφέρει, δεν χρειάζεται να ενισχύουμε την αρνητική ψυχολογία, Εάν δεν είχαμε δανειστεί υπέρμετρα στο παρελθόν θα είχαμε εξασφαλίσει μεγαλύτερες δυνατότητες".

    Την ίδια ώρα σε άμεση υλοποίηση του σχεδίου για περικοπές των δημοσίων δαπανών έως και 10% προχωρά τις επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να στείλει ένα σαφές μήνυμα δημοσιονομικής πειθαρχίας τόσο στις αγορές όσο και στις Βρυξέλλες οι οποίες στο τέλος του μήνα θα μας θέσουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%.

    Παραλληλα εντός του Μαρτίου αναμένεται και η ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής η οποία κινούμενη στη λογική της συγκράτησης των δαπανών πιθανότατα θα κινείται ανάμεσα στο 1,5 και 2%.

    Είδηση: 20062

    [21] Τροπολογία για τους συμβασιούχους του υπ. Πολιτισμού

    Κοινωνία

    Στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή που ρυθμίζει τα θέματα των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, προχώρησε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς. Σε αυτή προβλέπεται, πρώτον, η άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων των συμβασιούχων όλων των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων που δεν είχαν πληρωθεί λόγω της κατάργησης του ειδικού λογαριασμού το Νοέμβριο του 2008. Παράλληλα, ανανεώνονται οι συμβάσεις των συμβασιούχων μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ενώ γίνεται δυνατή η επαναπρόσληψή τους μέχρι και το Νοέμβριο του 2010, κατ΄ εξαίρεση και παρά το ότι οι συμβάσεις τους θα έχουν υπερβεί το χρονικό όριο των 24 μηνών.

    Δήλωση Αντώνη Σαμαρά

    «Η Κυβέρνηση θεωρεί τη ρύθμιση έντιμη, δίκαιη και γενναία, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται ο τόπος» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

    Το κόστος της ρύθμισης ανέρχεται σε περίπου 10 εκατομμύρια Ευρώ.

    Είδηση: 20063

    [22] Γάζα: ο τελικός απολογισμός των θυμάτων

    Τον τελικό απολογισμό της επίθεσης στη Γάζα, έδωσε στη δημοσιότητα το Παλαιστινιακό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Συνολικά οι απώλειες της παλαιστινιακής πλευράς, ήταν 1.434 νεκροί, από τους οποίους, 969 ήταν άμαχοι, 239 αστυνομικοί (όλοι τους σκοτώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα της επιχείρησης) και 235 ένοπλοι ή μέλη των ενόπλων πτερύγων παλαιστινιακών οργανώσεων. Ανάμεσα στους αμάχους που σκοτώθηκαν είναι 288 παιδιά και 121 γυναίκες.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η οργάνωση κατά την ισραηλινή επιχείρηση τραυματίσθηκαν περισσότεροι από 5.000 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους 1.606 παιδιά και 828 γυναίκες.

    Η πλευρά των Ισραηλινών μέτρησε 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, θύματα είτε των συγκρούσεων στο έδαφος είτε των παλαιστινιακών πυραυλικών επιθέσεων.

    Συνολικά η επίθεση διήρκεσε 22 ημέρες και είχε στόχο τον τερματισμό των παλαιστινιακών πυραυλικών επιθέσεων κατά του ισραηλινού εδάφους. Επίσης το Παλαιστινιακό Κέντρο Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατηγόρησε το Ισραήλ για υπερβολική και χωρίς διάκριση βία, για σοβαρές παραβιάσεις των Συνθηκών της Γενεύης και για εγκλήματα πολέμου.

    Είδηση: 20060


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 13 March 2009 - 17:54:44 UTC