Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διυπουργική για την Οικονομία
  • [02] Σκληρή απάντηση στη βία
  • [03] Έκαψαν ΑΤΜ και κατάστημα στο Κερατσίνι
  • [04] Μοζαμβίκη: 12 νεκροί σε φυλακή υπό περίεργες συνθήκες
  • [05] Εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου
  • [06] Επεκτείνεται η κάρτα καυσαερίων
  • [07] Ινδονησία: Με κάθειρξη απειλείται μουσουλμάνος που παντρεύτηκε 12χρονη
  • [08] Αφγανιστάν: Πολύνεκρες επιχειρήσεις της Isaf
  • [09] Διάλογος για το τέλος παρεπιδημούντων
  • [10] Ανακοίνωση νέου πολιτικού σχήματος Δράση

    [01] Διυπουργική για την Οικονομία

    Συνεδριάζει στη 1 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου η Διυπουργική Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στις 12 μ.μ. ο Κώστας Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τον καθηγητή, βραβευμένο με Νόμπελ Οικονομίας, Πολ Κρούγκμαν, παρουσία του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου. Ο Πολ Κρουγκμαν ο οποίος θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, θα είναι σήμερα κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα, με θέμα "Η Χρηματοπιστωτική κρίση: Το μάνατζμεντ σε εποχές πρόκλησης".

    Είδηση: 20253

    [02] Σκληρή απάντηση στη βία

    Πολιτική

    Αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση των φαινομένων της ακραίας βίας των κουκουλοφόρων, προωθεί η κυβέρνηση. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συγκροτηθούν ομάδες ταχείας επέμβασης από αστυνομικούς και ειδικούς φρουρούς, που θα περιπολούν με μοτοσικλέτες σε όλη την περιοχή, εντός του δακτυλίου. Ακόμη θα γίνουν πιο βαριές οι ποινές για όσους διαπράττουν αδικήματα έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους. Ευρεία σύσκεψη των αστυνομικών διευθυντών όλης της χώρας πραγματοποιείται από το πρωί στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, προκειμένου να υπάρξει άμεση ενημέρωση από τον αρχηγό της αστυνομίας για την ενιαία αντιμετώπιση της αυξημένης εγκληματικότητας, της τρομοκρατίας και της δράσης των κουκουλοφόρων..

    Επανασχεδιασμός με δύναμη κρούσης

    Απάντηση στην ανεξέλεγκτη δράση ομάδων κουκουλοφόρων ετοιμάζεται να δώσει η Ελληνική Αστυνομία, εφαρμόζοντας ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες

    Στο πλαίσιο αυτό :

    Α. Συγκροτούνται 30 Ομάδες Ταχείας Επέμβασης με 11 αστυνομικούς η καθεμία. Β. Δημιουργούνται μικτές ομάδες από ένστολους και αστυνομικούς με πολιτικά. Γ. Επαναδραστηριοποιείται το δίκτυο συγκέντρωσης πληροφοριών. Δ. Αναδιαρθρώνονται και ενισχύονται οι αστυνομικές δυνάμεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

    Από τους αστυνομικούς ο ένας θα είναι της ομάδας ΖΗΤΑ και οι υπόλοιποι θα επιβαίνουν ανά δύο σε μοτοσικλέτες των 125 κυβικών. Θα φέρουν πλήρη εξοπλισμό από αλεξίσφαιρα γιλέκα μέχρι και βομβίδες κρότου λάμψης, ενώ ακόμα και ο επικεφαλής θα διαθέτει την δική του μοτοσικλέτα.

    Οι ομάδες αυτές θα πρέπει να κινητοποιούνται σε λιγότερο από 5 λεπτά μετά την ενημέρωση για επεισόδια και θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας.

    Επιβαρυντικό στοιχείο η κουκούλα

    Την ίδια ώρα η κυβέρνηση σχεδιάζει την ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου για την αντιμετώπιση της δράσης των κουκουλοφόρων.

    Το θέμα συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή, όπου αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των διατάξεων για την χρήση της κουκούλας

    Η χρήση κουκούλας κατά τη διάπραξη ενός αδικήματος θα λειτουργεί επιβαρυντικά για το δράστη. Σε ότι έχει να κάνει μάλιστα με την ποινή, αυτή μπορεί να φτάνει έως και το διπλασιασμό του χρόνου φυλάκισης, αν η πράξη τελείται από κουκουλοφόρο. Αυτό προβλέπει η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης προς τη Βουλή, η οποία και είναι υπεύθυνη για να προχωρήσει στη θέσπιση ενός πιο αυστηρού πλαισίου.

    Κριτική από την Αντιπολίτευση Σκληρή κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς άσκησε η αντιπολίτευση.

    Για ατελέσφορες ρυθμίσεις στα όρια του φαιδρού, που πιθανόν να αποβούν επικίνδυνες, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    Οι κυβερνήσεις της Νέα Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αξιοποιούν τη δράση των κουκουλοφόρων για να εφαρμόσουν νέα, προαποφασισμένα μέτρα καταστολής, επισημαίνει το ΚΚΕ.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πίσω από την ένταση της βίας να κρύβεται σκοπιμότητα ορισμένων κύκλων και ζήτησε συγκρότηση διακομματικής επιτροπής για την αναδιοργάνωση της αστυνομίας.

    Έστω και με καθυστέρηση, η κυβέρνηση προσχωρεί στις προτάσεις μας, σχολίασε ο ΛΑ.Ο.Σ.

    Είδηση: 20252

    [03] Έκαψαν ΑΤΜ και κατάστημα στο Κερατσίνι

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε κατάστημα με μπαλόνια, στο Κερατσίνι, όταν άγνωστοι, χρησιμοποίησαν οξυγονοκόλληση για να πάρουν τα χρήματα από το ΑΤΜ της Αγροτικής Τράπεζας, που βρισκόταν μέσα στο κατάστημα. Οι δράστες έβαλαν τη φωτιά στο κατάστημα για να σβήσουν τα αποτυπώματά τους.

    Είδηση: 20255

    [04] Μοζαμβίκη: 12 νεκροί σε φυλακή υπό περίεργες συνθήκες

    Ειδήσεις

    Τουλάχιστον 12 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους υπό "περίεργες" συνθήκες σε κελί φυλακής στη βόρεια Μοζαμβίκη, μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVM ανέφερε χθες ότι δεν έχει δοθεί καμιά εξήγηση για τους θανάτους στη φυλακή της περιοχής Μουνζινκουάλ, στην επαρχία Ναμπούλα. Οι σοροί των κρατουμένων μεταφέρθηκαν σε νεκροτομείο στην ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας. Οι νεκροί φέρονται να είχαν συλληφθεί για τα πρόσφατα επεισόδια στα οποία έξαλλοι πολίτες σκότωσαν δυο αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν να παρέμβουν για να σώσουν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που οι πολίτες κατηγορούσαν ότι συμβάλλουν εμπρόθετα στην εξάπλωση επιδημίας χολέρας.

    Το επεισόδιο συγκρίθηκε από παρατηρητές με τους θανάτους "εκατοντάδων" οπαδών της αντιπολίτευσης που κρατούνταν στη φυλακή της πόλης Μουντέπουες στη βόρεια επαρχία Κάμπου Ντελγάδου το 1999.

    Είδηση: 20251

    [05] Εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου

    Ειδήσεις

    Οι αρχαίοι πολιτισμοί που είχαν ακμάσει στην Αργολίδα από το 3000 προ Χριστού, αναβιώνουν μέσα από τα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ναυπλίου, που ανοίγει τις πύλες του στο κοινό, μετά από 5 χρόνια προετοιμασίας. Τα εγκαίνια του Μουσείου, που στεγάζεται στο ανακαινισμένο παλιό κτήριο των Αποθηκών, έγιναν απόψε παρουσία του υπουργού Πολιτισμού, Αντώνη Σαμαρά.

    Την ανανεωμένη έκθεση του αρχαιολογικού μουσείου Ναυπλίου εγκαινίασε την Τρίτη ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς. Μετά από πέντε χρόνια εργασιών για την εκ βάθρου ανακαίνιση ενός από τα ιστορικότερα μουσεία της χώρας, ο κ. Σαμαράς ήταν ο πρώτος επίσημος επισκέπτης του μουσείου του Ναυπλίου. Ο υπουργός Πολιτισμού μιλώντας σε ειδική τελετή που έγινε πριν από την κοπή της κορδέλας, τόνισε πως η Αργολίδα με το υπερσύγχρονο αυτό μουσείο δείχνει το δρόμο σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, μιας χώρας, που, όπως επισήμανε, είναι γεμάτη με μνημειακούς θησαυρούς.

    Οι επισκέπτες του ανακαινισμένου μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα 2.000 εκθέματα που κοσμούν τις προθήκες του μουσείου και καλύπτουν περίοδο 33.000 χρόνων, ανάμεσά τους και η περίφημη χάλκινη πανοπλία των Δενδρών, ένα εξαίρετο δείγμα μυκηναϊκής τέχνης.

    Την επιστασία της ανακαίνισης είχε η Δ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κόστισε συνολικά 850.000 ευρώ. Οι κτιριακές βελτιώσεις δημιούργησαν τις υποδομές για ένα σύγχρονο μουσείο φιλικό για τον επισκέπτη και προπαντός καθιστώντας το προσβάσιμο στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Τέλος, απαντώντας στο αίτημα τοπικών φορέων, ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής να παραμένουν ανοιχτοί και πέραν τις 3 το μεσημέρι, ο κ. Σαμαράς απάντησε πως αυτό είναι ένα στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

    Είδηση: 20241

    [06] Επεκτείνεται η κάρτα καυσαερίων

    Επεκτείνεται και σε άλλους νομούς της χώρας η εφαρμογή του μέτρου της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων [Κ.Ε.Κ.] στα αυτοκίνητα. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδη Στυλιανίδη, το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται στο εξής και για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στους νομούς Αρκαδίας και Χανίων.

    Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών προωθεί ρύθμιση για αλλαγή των όρων και των προϋποθέσεων, βάσει των οποίων τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Γρεβενών, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λευκάδας, Κυκλάδων, Σάμου και Λασιθίου, θα εντάσσονται στο θεσμό της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων.

    Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι σήμερα απαιτείται ένα συνεργείο για έλεγχο 3.000 οχημάτων, με τη νέα ρύθμιση, σε κάθε συνεργείο ελέγχου θα αντιστοιχούν πλέον 6.000 οχήματα. Έτσι, πλέον, θα χρειάζεται μικρότερος αριθμός συνεργείων σε κάθε νομό, προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στην ένταξη των νομών αυτών στο θεσμό της Κ.Ε.Κ..

    Είδηση: 20249

    [07] Ινδονησία: Με κάθειρξη απειλείται μουσουλμάνος που παντρεύτηκε 12χρονη

    Ειδήσεις

    Μουσουλμάνος πνευματικός ηγέτης στην Ινδονησία συνελήφθη και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών επειδή η δεύτερη σύζυγός του είναι μόλις 12 χρόνων, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Ο Πουγιόνο Καΐχο Βιντιγιάντο, 43 ετών συνελήφθη χθες από την αστυνομία της Σεμαράνγκ στην κεντρική Ιάβα, γράφει η εφημερίδα Jakarta Globe. Ο γάμος του, τον περασμένο Αύγουστο, με την Λουτφιάνα Ούλφα, ένα φτωχό κορίτσι από χωριό της περιοχής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για το θέμα της προστασίας των ανηλίκων. "Έχουμε επαρκείς αποδείξεις για του απαγγείλουμε κατηγορίες για σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκου, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Ο νόμος ορίζει ως μικρότερη ηλικία γάμου τα 16 χρόνια, όμως ο Βιντιγιάντο και οι υποστηρικτές του τονίζουν πως το Ισλάμ επιτρέπει τους γάμους με ανηλίκους.

    Είδηση: 20250

    [08] Αφγανιστάν: Πολύνεκρες επιχειρήσεις της Isaf

    Ειδήσεις

    Είκοσι εννιά αντάρτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια τριήμερων επιχειρήσεων στην επαρχία Καπίσα, βορειοανατολικά της Καμπούλ, στις οποίες έχασε τη ζωή του και ένας γάλλος στρατιώτης, ανακοίνωσαν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν. "Ο αφγανικός στρατός με την υποστήριξη της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (Isaf) αντιμετώπισε αντάρτες στην επαρχία Καπίσα από τις 14 Μαρτίου", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Isaf. "Η αφγανική και πολυεθνής δύναμη κατέλαβαν σημεία-κλειδιά στην κοιλάδα Αλασάι. Συνολικά 29 αντάρτες σκοτώθηκαν και ένας στρατιώτης της Isaf έχασε τη ζωή του", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Το γαλλικό Γενικό Επιτελείο Στρατού επιβεβαίωσε το θάνατο του στρατιώτη. Περίπου 700 Γάλλοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην ορεινή επαρχία Καπίσα και συνολικά 2.800 συμμετέχουν στην πολυεθνή δύναμη.

    Χθες Δευτέρα, τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό στην επαρχία Χελμάντ, αναφέρεται σε άλλη ανακοίνωση της Isaf.

    Είδηση: 20247

    [09] Διάλογος για το τέλος παρεπιδημούντων

    Διάλογο θα ξεκινήσει η ΚΕΔΚΕ με το υπ. Οικονομίας από τις 4 Απριλίου για τους τρόπους αναπλήρωσης των πόρων που έχασαν οι Δήμοι από την μείωση του τέλους παρεπιδημούντων. Αυτό δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου.Το ίδιο ζήτημα θα συζητηθεί από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης σε έκτακτο συνέδριο στις 23 Μαρτίου.

    Αντιδράσεις

    Χθες η κυβέρνηση επέμεινε στη Βουλή στη μείωση του τέλους από 2% σε 0,5%, παρά τις αντιδράσεις εκατοντάδων Δημάρχων που έκαναν πορεία προς τη Βουλή.

    ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση να απαντήσει στο πώς θα αναπληρώσουν οι δήμοι τα έσοδα από το τέλος. Το ΚΚΕ έκανε λόγο για μια ακόμα προσπάθεια καταλήστευσης των δημοτικών εσόδων - ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ προτείνει απόδοση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του 0,1% των τραπεζικών καταθέσεων.Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Είδηση: 20246

    [10] Ανακοίνωση νέου πολιτικού σχήματος Δράση

    Τη "διακήρυξη αρχών και θέσεων" της νέας πολιτικής κίνησης, με την οποία θα συμμετάσχουν στις προσεχείς ευρωεκλογές, παρουσίασαν οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας, οι πρώην υπουργοί Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Στέφανος Μάνος, καθώς επίσης και ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε την Τρίτη στο Μουσείο Μπενάκη.

    Ο κ. Μπουτάρης παρουσιάζοντας τη διακήρυξη του νέου κόμματος είπε: "Ιδρύουμε κόμμα καταλύτη που θα επιδιώξει να επιβάλλει την αλήθεια και την κοινή λογική στην πολιτική μας ζωή" και κάλεσε "όλους τους προοδευτικούς πολίτες, κεντροαριστερούς και κεντροδεξιούς, σοσιαλδημοκράτες και φιλελεύθερους, εκσυγχρονιστές και πραγματιστές" να συνεργασθούν ώστε να "ανατραπεί" η "ακάθεκτη πορεία μας προς την παρακμή".

    Ο κ. Μπουτάρης είπε, μεταξύ άλλων, ότι το κόμμα είναι διατεθειμένο να προσφέρει τις αναγκαίες ψήφους για το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και στα δύο μεγάλα κόμματα "για να πιέσει να υιοθετηθούν πολιτικές στρατηγικά επωφελείς για τη χώρα".

    Για "νέες" και "αποτελεσματικότερες" ιδέες σε σχέση με την εποχή που είχε σχηματίσει το προηγούμενο κόμμα του, έκανε λόγο, ο κ. Μάνος και αναφέρθηκε στο "έργο" που άφησε πίσω του, ο δε κ. Κοντογιαννόπουλος συντόνισε το πάνελ της παρουσίασης.

    Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας Θ. Βερέμης, ο οποίος συμμετείχε στο πάνελ της συνέντευξης τύπου είπε ότι το νέο κόμμα στηρίζεται στην "κοινωνία των πολιτών", η οποία "λανθάνει στη χώρα μας".

    Σε σχετική ερώτηση, οι πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας τόνισαν ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, το κόμμα δεν θα συμμετάσχει, ενώ διευκρίνισαν ότι δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.

    Επιπλέον, με γραπτό χαιρετισμό του, ο οποίος διαβάστηκε κατά την παρουσίαση, ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Ανδριανόπουλος ανέφερε ότι το νέο κόμμα αποτελεί "ελπίδα".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 20242


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 18 March 2009 - 9:56:43 UTC