Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σ. Χατζηγάκης : Εθνικός διάλογος για αγροτικά ζητήματα στην Τρίπολη
  • [02] Μαρτυρίες βφωτιά για τον στρατό του Ισραήλ
  • [03] Αρχαιολογικά ευρήματα στον Τύρναβο
  • [04] Παρέμβαση Σανιδά για τις καταλήψεις
  • [05] Σύγκρουση στα στενά του Ορμούζ
  • [06] Συμφώνησαν να προσεγγίσουν πιο σφαιρικά την τρομοκρατία

    [01] Σ. Χατζηγάκης : Εθνικός διάλογος για αγροτικά ζητήματα στην Τρίπολη

    Πολιτική

    Συζήτηση με αγρότες και φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στα πλαίσια του εθνικού διαλόγου για τα αγροτικά ζητήματα της χώρας, είχε σήμερα το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Τρίπολης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρης Χατζηγάκης, τον οποίο συνόδευαν οι υφυπουργοί Μιχάλης Παπαδόπουλος και Κώστας Κιλτίδης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηγάκης πριν την έναρξη της εκδήλωσης αφού εξήγησε τους λόγους που γίνεται ο διάλογος (χάραξη της πορείας και των αξόνων της αγροτικής πολιτικής για τα επόμενα χρόνια) ανέφερε ότι οι αγρότες από το Φεβρουάριο μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού θα πάρουν πάνω από ένα δισ. ευρώ, τόσο από το πακέτο των 500 εκατομμυρίων (αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ), όσο και τις ενισχύσεις. "Επομένως - τόνισε - και σε αυτό το σημείο είμαστε απόλυτα συνεπείς".

    Σε ερώτηση για τους αγρότες οι οποίοι κλήθηκαν σήμερα να καταθέσουν στις Αρχές για το κλείσιμο του Ισθμού πριν από ένα περίπου μήνα, απάντησε λέγοντας ότι η πολιτική εξουσία δεν παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία, αλλά συμπλήρωσε: "Ωστόσο, εγώ επειδή είμαι οπαδός της Αριστοτέλειας θεωρίας, της επιεικείας, πάντοτε διατυπώνω την ευχή η δικαιοσύνη στις περιπτώσεις των κινητοποιήσεων και των αγροτικών, αλλά και γενικότερα πολιτικών διεκδικήσεων να είναι επιεικής. Ωστόσο, όλοι πρέπει να έχουμε μια συναίσθηση και μια ισορροπία στις κινητοποιήσεις μας και στις αγωνιστικές ενέργειες όταν θέλουμε να διεκδικήσουμε κάτι, ώστε να μην υπερβαίνουμε ορισμένα όρια και σύνορα, τα οποία είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος".

    Στην ομιλία του προς τους αγρότες, ο υπουργός είπε ότι αυξάνονται οι προβλεπόμενες πιστώσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων στα ελαιοκομικά προϊόντα και στους ελαιοπαραγωγούς θα δοθεί στρεμματική αποζημίωση, το ύψος της οποίας θα ανακοινωθεί από τον ΕΛΓΑ, έκτακτη ενίσχυση 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος και επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40% στους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς.

    Για την αμπελοκαλλιέργεια είπε ότι θα γίνει αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελώνων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας μέσω της ποικιλιακής μετατροπής των αμπελώνων και οι λόγοι για τους οποίους χορηγούνται ενισχύσεις από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης είναι: για απώλεια εισοδήματος, εφάπαξ καταβολή 385 έως 440 ευρώ για την εκρίζωση και 255 ως 380 ευρώ για τον επανεμβολιασμό, για εκρίζωση και αναφύτευση 722 έως 840 ευρώ ανά στρέμμα, για φύτευση αμπελώνων 497 έως 615 ευρώ ανά στρέμμα, για τον επανεμβολιασμό 277 ως 345 ευρώ ανά στρέμμα και για βελτίωση τεχνικών διαχείρισης 313 ως 390 ευρώ ανά στρέμμα.

    Ο υπουργός αναφερόμενος στους κτηνοτρόφους ζήτησε μια μικρή πίστωση χρόνου και τόνισε ότι χρειάζονται ριζοσπαστικά μέτρα τα "οποία θα πάρουμε".

    Αναφέρθηκε επίσης στα έργα που θα εκτελεστούν στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Για το νομό Λακωνίας είπε ότι είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" δύο μεγάλα έργα που αφορούν, το πρώτο αγωγό μεταφοράς νερού από Ευρώτα και πηγές Βασιλοπόταμου για την αντιμετώπιση υφαλμύρωσης περιοχών έλους και επέκτασης στις πεδιάδες Μολάων και Ασωπού, 46.400.000 ευρώ, το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί και το δεύτερο μελέτη φράγματος Κελεφίνας, προϋπολογισμού 2.984.000 ευρώ.

    Στο νομό Μεσσηνίας είπε ότι έχει ενταχθεί με προϋπολογισμό 42.300.000 ευρώ η κατασκευή φράγματος Φιλιατρινού και υπολογίζεται ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 36 μήνες.

    Στο νομό Αρκαδίας είπε ότι είναι υπό ένταξη με κόστος 2.050.000 ευρώ το αρδευτικό Δάρα και με 265.000 ευρώ η κατασκευή ανασχετικών αναβαθμών στο Δολιανίτη ποταμό. Και σημείωσε ότι όσον αφορά την κατασκευή δικτύων του ταμιευτήρα Τάκας, προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ, έχει γίνει μελέτη και το έργο εξετάζεται να ενταχθεί.

    Για την Αργολίδα, είπε ότι βρίσκεται υπό ένταξη και δημοπράτηση το έργο συντήρησης του αντλιοστασίου του φράγματος Αναβάλου και μεταφορά και διανομή νερού από δίκτυα Αναβάλου στις υπόλοιπες περιοχές του νομού, προϋπολογισμού 8.880.000 ευρώ. Δεύτερον, μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυο Αναβάλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι προϋπολογισμού 17.200.000 ευρώ και χρηματοδότηση των μελετών για την επέκταση των δικτύων στις περιοχές Επιδαύρου και Ερμιονίδας.

    Τέλος, στο νομό Κορινθίας είπε ότι έχει ενταχθεί η κατασκευή φράγματος Ασωπού προϋπολογισμού 58.750.000 ευρώ το έργο βρίσκεται στο στάδιο της δημοπράτησης και τόνισε ότι "υπάρχει δικαστικό πρόβλημα, το οποίο ελπίζουμε να ξεπεραστεί". Δεύτερον, είπε ότι είναι το έργο ολοκλήρωσης λιμνοδεξαμενής Κάτω Πιτσών προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά την αξιοποίηση της λεκάνης του Φενεού, αποχετευτικών στραγγιστικών με προϋπολογισμό 12 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι έχει γίνει ο ταμιευτήρας και θα ολοκληρωθεί το δίκτυο.

    Είδηση: 20390

    [02] Μαρτυρίες βφωτιά για τον στρατό του Ισραήλ

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Αίσθηση, προκαλούν, αποκαλύψεις της ισραηλινής εφημερίδας "Χαρέτς", ότι Ισραηλινοί βετεράνοι, ομολόγησαν ότι προέβησαν σε φόνους αμάχων, με εντολές ανωτέρων τους, κατά την εισβολή στη Γάζα. Μάλιστα, παρατίθεται και μαρτυρία ελεύθερου σκοπευτή, για την εν ψυχρώ εκτέλεση, μιας Παλαιστίνιας μητέρας και των δυο παιδιών της, επειδή αρνήθηκαν, να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

    Στο φώς .....μαρτυρίες Ισραηλινών στρατιωτών που πήραν μέρος στην εισβολή του Δεκεμβρίου και κατέθεσαν τις εμπειρίες τους σε Ινστιτούτο της Ιερουσαλήμ.

    Ο υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ απάντησε στις κατηγορίες επαναλαμβάνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ είναι "οι πιο ηθικές στον κόσμο".

    Όπως υποστηρίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, η απόφαση για διεξαγωγή ερευνών ελήφθη τρεις εβδομάδες αφότου η δικαιοσύνη ενημερώθηκε για τα γεγονότα και μετά την δημοσίευσή τους στον Τύπο.

    Αποκαλύψεις για δολοφονίες αμάχων

    Η εφημερίδα αποκάλυψε λεπτομέρειες που σκιαγραφούν την εγκληματική επιθετικότητα και βαθιά περιφρόνηση...απέναντι στου Παλαιστινίους. Όπως τα προσβλητικά γκράφιτι στους τοίχους των σπιτιών τους ."Θέλετε να είστε κοντά στο Θεό, εμείς θα φροντίσουμε για αυτό...". Οι στρατιώτες στο έδαφος στο τέλος της ημέρας καταφεύγουν στους στρατηγούς που τους λένε να είναι ολοένα και περισσότερο επιθετικοί....

    Σύμφωνα με την μαρτυρία Ισραηλινού στρατιώτη, η μονάδα του μπήκε σε ένα σπίτι και ο διοικητής του διέταξε μια Παλαιστίνια μητέρα με τα δύο παιδιά της να βγουν και να στρίψουν δεξιά. Εκείνη τρομοκρατημένη μάλλον δεν κατάλαβε καλά και έστριψε αριστερά. Ο σκοπευτής που βρισκόταν πάνω στο τανκ τους είδε να τον πλησιάζουν, περνώντας το σημείο που επιτρεπόταν. Πυροβόλησε και σκότωσε και τη μάνα και τα παιδιά. Οι κάννες των ισραηλινών όπλων σημαδεύουν....αδιακρίτως.

    Όπως αναφέρει Ισραηλινός διοικητής Αβίβ, αυτή είναι η εντολή....των στρατηγών, πριν οι Ισραηλινοί κομάντος εισέλθουν στην Λωρίδα της Γάζας. "Οσοι δεν έφυγαν μετά τις προειδοποιήσεις, θεωρούνται ένοχοι".

    Οι ζωές των Παλαιστινίων είναι πάρα πολύ ασήμαντες σε σχέση με τις ζωές των δικών μας στρατιωτών....υποστήριξε ένας διοικητής διμοιρίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 20388

    [03] Αρχαιολογικά ευρήματα στον Τύρναβο

    Ειδήσεις

    Εντοπίσθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα ιδιαίτερης σπουδαιότητας στην κοίτη του Τιταρήσιου ποταμού στον Τύρναβο Λάρισας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της προϊσταμένης της Υπηρεσίας Κλασικών Αρχαιοτήτων ν. Λάρισας Ανθής Μπάτζιου, τα ευρήματα ανάγονται στην κλασσική περίοδο, περίπου στον 5ο αιώνα και κατά πάσα πιθανότητα αφορούν σε τμήμα δημοσίου κτιρίου της εποχής η αρχαίου ναού, που εκτιμάται ότι ενδεχομένως είναι και μοναδικό σε επίπεδο κεντρικής Ελλάδας. Τα ευρήματα αναμένεται να μεταφερθούν στην περιοχή του ανοιχτού θεάτρου στην περιοχή του Προφήτη Ηλία.

    Η περιοχή που εντοπίσθηκαν τα ευρήματα τοποθετείται στην αρχαία Άργισσα, (Δένδρα), την αρχαία Ηλώνη (Αργυροπούλι) και την αρχαία Φάλαννα.

    Από την πλευρά του ο Δήμος Τιρνάβου έχει προγραμματίσει σειρά ενεργειών προκειμένου να εξασφαλίσει την περαιτέρω αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων προς την κατεύθυνση ενδυνάμωσης της τουριστικής κίνησης στην περιοχή.

    Στην περιοχή Γόννων εξάλλου καταστράφηκαν δύο αρχαίοι τάφοι όταν άγνωστοι δράστες εισέβαλαν σε αρχαιολογικό χώρο και έσκαψαν αναζητώντας αρχαιολογικά ευρήματα.Οι αρχαιοκάπηλοι μπήκαν παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στη θέση "Αγάλματα" ανάμεσα στους Γόννους και την Καλλιπεύκη, όπου τοποθετείται ιστορικά η αρχαία πόλη "Γονοκόνδυλος".

    Χρησιμοποιώντας ένα εκσκαπτικό μηχάνημα, έσκαψαν δίπλα από ένα αρχαίο τοίχος, που έχει ανακαλυφθεί, και έφεραν στην επιφάνεια δύο τάφους, οι οποίοι, σύμφωνα με την ΙΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών αρχαιοτήτων, ανήκουν πιθανόν στην ελληνιστική περίοδο.

    Σύμφωνα με την Εφορεία, αρχαιολογικοί τάφοι μπαίνουν συχνά στο στόχο αρχαιοκάπηλων, λόγω των πολύτιμων κτερισμάτων που διαθέτουν. Ύστερα από την αυτοψία, η Εφορεία κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία και υπέβαλε μήνυση κατ΄ αγνώστου.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 20391

    [04] Παρέμβαση Σανιδά για τις καταλήψεις

    Κοινωνία

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διακριβωθεί αν ευρίσκονται υπό κατάληψη κτήρια του δημοσίου, των πανεπιστημίων κ.λπ., ζητά με παραγγελία του προς τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδάς, και προσθέτει ότι σε περίπτωση, που αυτό συμβαίνει, να ερευνηθεί για ποιο λόγο οι υπεύθυνοι των δημοσίων κτηρίων δεν έχουν μεριμνήσει για την αποβολή των καταληψιών.

    Ειδικότερα, ο κ. Σανιδάς, με την παραγγελία του, ζητάει από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών να διακριβωθούν: 1) Αν στα όρια της δικαιοδοσίας τους, βρίσκονται υπό κατάληψη ακίνητα, που ανήκουν στο Δημόσιο, ΝΠΔΔ, μεταξύ των οποίων και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ή ΝΠΙΔ, που ανήκουν εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο και σε καταφατική περίπτωση από πότε και ποιοι είναι οι καταληψίες.

    2) Για ποιο λόγο τα καθ' ύλην αρμόδια όργανα, είτε του Δημοσίου, είτε των ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, δεν έχουν μεριμνήσει για την αποβολή των καταληψιών από τα υπό κατάληψη ακίνητα και μετά ταύτα, την αξιοποίηση αυτών.

    3) Αν στα υπό κατάληψη ακίνητα, πέραν της καταλήψεως που αυτή καθαυτή είναι παράνομη πράξη, λαμβάνει χώρα και περαιτέρω έκνομη δραστηριότητα από τους καταληψίες, όπως π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, κατοχή ή κατασκευή όπλων κ.λπ.

    Η παραγγελία του κ. Σανιδά καταλήγει ως εξής: "Είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να επιστήσετε της προσοχή στους υπεύθυνους διαχειριστές των υπό κατάληψη ακινήτων και για τις ενδεχόμενες δικές τους ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που δεν λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αποβολή των καταληψιών, η αυθαίρετη και παράνομη παραμονή των οποίων προκαλεί ζημίες στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου".

    ΚΚΕ για Σανιδά

    "Η παρέμβαση Σανιδά για τις καταλήψεις στα δημόσια κτίρια και αλλού, υπηρετεί το γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης και άλλων μηχανισμών του συστήματος, που με πρόσχημα την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων επιδιώκουν τη λήψη νέων μέτρων καταστολής κατά του εργατικού και του νεολαιίστικου κινήματος".

    Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργητικό ρόλο σε αυτή την επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Η δράση του δεν απορρέει μόνο από τη θέση του, αλλά και από την θέρμη με την οποία ανταποκρίνεται στα κελεύσματα της κυβέρνησης και της ίδιας της πλουτοκρατίας. Μετά την απροσχημάτιστη παρέμβασή του υπέρ της εργοδοσίας των ΤΖΑΜΠΟ και κατά του εργατικού - ταξικού κινήματος, επιχειρεί τώρα να έχει τη δική του συνεισφορά στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στην ποινικοποίηση κάθε αγωνιστικής δράσης του εργατικού κινήματος με τη μορφή της κατάληψης.

    Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό σε επαγρύπνηση, σε κλιμάκωση και πολιτικοποίηση της πάλης του, για να μην περάσουν τα νέα τρομοκρατικά μέτρα, που προστατεύουν την αντιλαϊκή πολιτική.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 20389

    [05] Σύγκρουση στα στενά του Ορμούζ

    Ειδήσεις

    Αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο συγκρούστηκε με αμφίβιο αμερικανικό -επίσης- πλοίο, στον θαλάσσιο χώρο των Στενών του Ορμούζ, με αποτέλεσμα, 15 ναύτες να τραυματιστούν ελαφρά. Το υποβρύχιο "Χάρτφορντ" και το πλοίο "Νέα Ορλεάνη" -που εκτελεί περιπόλους στις περιοχές της Αραβικής χερσονήσου- συγκρούστηκαν λίγο μετά το μεσημέρι της Παρασκευής.

    Ο θαλάσσιος αυτός χώρος είναι από τους πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες περιοχές του κόσμου, αφού από εκεί περνούν τα πετρελαιοφόρα που κατευθύνονται προς όλο τον κόσμο. Όλοι οι τραυματίες είναι ναύτες του υποβρυχίου και μετά την εξέτασή τους επέστρεψαν στα καθήκοντά τους. Όπως έγινε γνωστό, από την σύγκρουση δεν προκλήθηκε καμία διαρροή. Τόσο το "Χάρτφορντ" όσο και το "Νέα Ορλεάνη", επισκευάζονται με ίδια μέσα.

    Είδηση: 20386

    [06] Συμφώνησαν να προσεγγίσουν πιο σφαιρικά την τρομοκρατία

    Ειδήσεις

    Έτοιμες να ξεκινήσουν έναν "ενεργητικό" διάλογο για την αντιμετώπιση με μια πιο "σφαιρική προσέγγιση" της μάχης κατά της τρομοκρατίας το Πακιστάν και η Γερμανία. Αυτό ανακοινώθηκε στη διάρκεια επίσκεψης στο Ισλαμαμπάντ του Γερμανού απεσταλμένου για το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, Μπερντ Μίτζελμπουργκ. Όπως η Βρετανία και η Γαλλία νωρίτερα, έτσι και η Γερμανία διόρισαν ειδικό απεσταλμένο τους για την περιοχή αυτή μετά από το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ από τις ΗΠΑ, γεγονός που δείχνει τη διεθνή σημασία που δίδεται στις δύο αυτές χώρες.

    Ο κ. Μίτζελμπουργκ που έφτασε την Πέμπτη στο Ισλαμαμπάντ είχε συνάντηση με τον Πακιστανό υπουργό Εξωτερικών, Σαχ Μέχμουντ Κουρέσι στον οποίο εξέφρασε "την επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να συνεργαστούν πλήρως" οι δύο χώρες στην πάταξη της τρομοκρατίας, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών.

    "Οι δύο χώρες συμφώνησαν απολύτως στην αναγκαιότητα σφαιρικής προσέγγισης του προβλήματος της τρομοκρατίας στην περιοχή και αναγνώρισαν ότι μόνο η άσκηση βίας δε μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα αυτό" προστίθεται στην ανακοίνωση.

    "Η ανάπτυξη, ο διάλογος και η συμφιλίωση πρέπει να αναπτυχθούν με τρόπο πιο ενεργητικό για να επιτευχθεί μια σταθερή ειρήνη στην περιοχή" επισημαίνεται ακόμα στην ίδια ανακοίνωση.

    Είδηση: 20384


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 20 March 2009 - 21:54:48 UTC