Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για εργασιακά-οικονομία
  • [02] Ελαστικό ωράριο-Οι αντιδράσεις
  • [03] Πακιστάν: μάχες με τους Ταλιμπάν
  • [04] 25 -26 Μαΐου: Συνέδριο Economist στην Αθήνα
  • [05] Ο Πίτερ Μπρουκ παρουσιάζει Μπέκετ στην Αθήνα
  • [06] Θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου Ι με ...αντλίες ινσουλίνης
  • [07] Υπόθεση Siemens: Στις 12/5 οι απολογίες
  • [08] Η UNICEF για την Ημέρα της Μητέρας
  • [09] Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ταξιδεύει στην Ελβετία
  • [10] Αποσύρεται ο Χοσέ Καρέρας
  • [11] OΤΕ: αλλαγές τιμών και προσφορές ευρυζωνικότητας
  • [12] Αθρόα είσοδος μεταναστών
  • [13] Απόπειρα διάρρηξης στο σπίτι του Δ. Τσοβόλα
  • [14] Έρευνες για τον στρατηγό Μλάντιτς στη Σερβία
  • [15] Δηλώσεις συμφιλίωσης Ρωσίας- Γεωργίας από τον Μεντβέντεφ
  • [16] Προ ημερησίας στη Βουλή για τη νεολαία

    [01] Αντιπαράθεση για εργασιακά-οικονομία

    Υψηλοί τόνοι αντιπαράθεσης για τα εργασιακά και την οικονομία επικράτησαν στη Bουλή κατά τη προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη νεολαία και τα δικαιώματά της. Η κρίση πρέπει να είναι καταλύτης για νέο κύμα μεταρρυθμίσεων γιατί με νέες επενδύσεις δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας καθώς η ανεργία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα, τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του και επισήμανε ότι οικονομική κρίση δεν αποτελεί δικαιολογία για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση κληροδοτεί στους νέους xρέη, σκάνδαλα, οικολογική καταστροφή και χώρα σε κηδεμονία. Να στηριχτούν οι νέοι άνεργοι υπογράμμισε η κα Παπαρήγα που είχε ζητήσει και τη διεξαγωγή της συζήτησης. Kάθε παιδί που γεννιέται φορτώνεται ένα αβάσταχτο βάρος δημόσιου χρέους, εισφοροδιαφυγής και ελλειμμάτων τα οποία πρέπει μεγαλώνοντας να τα εξοφλήσει., επισήμανε ο Αλέκος Αλαβάνος. Φτιάξαμε έναν κόσμο ταξικό για τους νέους, τόνισε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε η προ ημερήσιας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη νεολαία.

    Ο πρωθυπουργός για δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ και τον κ. Παπανδρέου προσωπικά. Την ανάγκη "να κάνουμε την κρίση καταλύτη, και να προχωρήσουμε σε ένα δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων" τόνισε από το βήμα της Βουλής ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας πως "Χρειάζεται να βάλουμε νέα, ακόμα πιο σταθερά θεμέλια, και πάνω σε αυτά να χτίσουμε την πρόοδο του τόπου, και την ευημερία της πατρίδας, στη μετά την κρίση εποχή".

    "Για να εδραιώσουμε ξανά την ασφάλεια και τη σταθερότητα , δεν μπορεί και δεν φτάνει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της, αλλά να αντιμετωπίσουμε και να ξεριζώσουμε τα αίτιά της, να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες που αναδείχτηκαν. Και στην πορεία αυτή, ο δρόμος είναι ένας και μοναδικός: Αυτός που απαντά στο τι πρέπει να αλλάξουμε, να το αλλάξουμε. Τι πρέπει να αναθεωρηθεί, να αναθεωρήσουμε. Τι πρέπει να μεταρρυθμιστεί, να το μεταρρυθμίσουμε" επισήμανε και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας σ' αυτές τις δύσκολες ώρες τις καθοριστικές για το αύριο του τόπου δεν μπορούμε να υποσχόμαστε περισσότερα από όσα αντέχει η οικονομία, και η πολιτική δεν μπορεί να τυρβάζει περί άλλα και να κυριαρχείται από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όποιος πραγματικά νοιάζεται για τις αγωνίες και τις προσδοκίες των νέων, παίρνει αποφάσεις, που στοχεύουν στο ξεπέρασμα της κρίσης και απαιτεί από την πολιτική να μην αιχμαλωτίζεται στο παρελθόν, στο λαϊκισμό και στην ανευθυνότητα.

    Ο κ. Καραμανλής ταυτόχρονα κατήγγειλε την πρακτική του ΠΑΣΟΚ να "πατά σε δύο βάρκες" και παράλληλα να "κρύβει τις προθέσεις του" τονίζοντας χαρακτηριστικά:

    "Αυτό που δεν κατανοούμε είναι η στάση του κ. Παπανδρέου, που όταν είναι εκτός Ελλάδας διακηρύσσει την ανάγκη ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας, και όταν επιστρέφει, πολεμά κάθε σχετική πρωτοβουλία. Όταν μιλά σε επενδυτές, περιλαμβάνει και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, αλλά όταν μιλά σε εργαζόμενους δεσμεύεται να αυξήσει τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Το πρωί καταγγέλλει δημόσια τους επιχειρηματίες και το βράδυ συναντά επιχειρηματίες. Ως κυβέρνηση ψήφιζε νόμους ακόμα και για υπενοικίαση εργαζομένων, και ως αξιωματική αντιπολίτευση καταγγέλλει την εφαρμογή τους. Αυτή είναι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ"

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε επίσης ότι το δεν έχει επεξεργαστεί κανένα σχέδιο για την οικονομία και πως προβάλλει τα λεφτά δεν είναι πρόβλημα την ώρα που η αρμόδια του κόμματός του για την Οικονομία το μόνο που λέει είναι ότι θα επαναφέρουν το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, θα συμπεριλάβουν στο φόρο αυτό την Εκκλησία και θα καταργήσουν όλες τις φοροαπαλλαγές, το επίδομα ανεργίας και το επίδομα στις πολύτεκνες μητέρες,

    Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η αναφορά του πρωθυπουργού στη στάση των επιχειρήσεων απέναντι στους εργαζόμενους εν μέσω κρίσης. "Η σημερινή συγκυρία, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για αδικαιολόγητη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων προβλημάτων μπορεί και πρέπει να γίνεται μόνο στο πλαίσιο των νόμων, και κατόπιν διαλόγου με τους ίδιους τους εργαζόμενους".-

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος επισήμανε ότι εν μέσω κρίσης οι επιχειρήσεις καταφεύγουν στην εφαρμογή νόμων που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ, είπε ότι οι αποφάσεις των επιχειρήσεων για μείωση του χρόνου εργασίας είναι εξαιρετικά δυσάρεστες, αλλά μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει μια επιχείρηση και να απολύσει όλους τους εργαζόμενους είναι προτιμότερο να επιλέγονται προσωρινές πιο ήπιες λύσεις.

    Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η θέση της κυβέρνησης είναι (οι επιχειρήσεις) να μη χρησιμοποιούν την κρίση σαν άλλοθι για να επιβάλλουν το νόμο του ΠΑΣΟΚ, αλλά να καταφεύγουν στο νόμο για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης και ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται μόνο κατόπιν διαβούλευσης και η ενεργοποίηση των έκτακτων μέτρων να είναι για περιορισμένο διάστημα και να μην έχουν γενικευμένη εφαρμογή.

    Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Ζοφερή είναι η κληρονομία που αφήνει η "αποχωρούσα κυβέρνηση" στη νέα γενιά, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και επισήμανε χαρακτηριστικά:

    "Η νέα γενιά θα κληρονομήσει μια χώρα υπό κηδεμονία, έχοντας χάσει κύρος και αξιοπιστία, μια χώρα που δανείζεται με τους πιο ακριβούς όρους στην ευρωζώνη. Μηδέν η απορρόφηση του ΕΣΠΑ, δύο χρόνια μετά την αρχή της λειτουργίας του. 80 δισ. ευρώ χρέωσε την Ελλάδα η ΝΔ. Και σωστά ρωτά ο κάθε νέος, πού πήγαν τα λεφτά; Πήγαν για τους μεγαλομετόχους, για τις χαριστικές συμβάσεις, για τις στρατιές γαλάζιων συμβούλων με επιτροπές που φτιάξατε εσείς και που κόστισαν 1 δισ. ευρώ".

    Ο Κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι η ΝΔ κληροδοτεί στη νέα γενιά "τεράστια οικονομικά βάρη, οικονομία ύφεσης, που θα τρέχει με αρνητικούς ρυθμούς, ελλείμματα που φθάνουν το 5%,παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, κρυφά ελλείμματα που είχαν δημιουργηθεί πολύ πριν τη διεθνή κρίση".

    Απαντώντας δε στον Πρωθυπουργό επισήμανε: "Κατανοώ την αγωνία του πρωθυπουργού και της ΝΔ να βρει τα άλλοθι των 5 ετών αποτυχιών. Θα περίμενα, όμως, όχι μισόλογα, όχι να παραποιεί τις δικές μας θέσεις. Ο κ. Καραμανλής λέει ότι θα καταργήσουμε τις φοροαπαλλαγές για τα επιδόματα στους γονείς, τους ανέργους, τα αδύνατα στρώματα. Δεν είναι αυτές που θα καταργήσουμε, αλλά εκείνες που χαρίσατε στις μεγάλες επιχειρήσεις - 5 δισ. ευρώ. Να ένας πόρος που θα αξιοποιηθεί για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για περιφερειακή ανάπτυξη, εκπαίδευση, υγεία και πρόνοια",

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει εφαρμόσιμο προϋπολογισμό ότι εκτόξευσε στα ύψη το δημόσιο χρέος ότι μεγένθυνε τα τελευταία 5 χρόνια τα υψηλά εισοδήματα και πως η χώρα βρίσκεται σε συνεχή επιτήρηση από την ΕΕ.

    Απαντώντας δε στον πρωθυπουργό που υποστήριξε πως η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς από τον κ. Παπανδρέου, υπογράμμισε πως η Ελλάδα διασύρθηκε από την οικονομική απογραφή, όπως επίσης και από τα σκάνδαλα, τα οποία έκαναν το γύρο του κόσμου μαζί με τα ρεπορτάζ για τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Η Γ.Γ του ΚΚΕ ζήτησε να στηριχτεί ο νέος άνεργος και άσκησε κριτική για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες στους νέους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αποκλείονται οι φτωχότεροι.

    Η κ. Παπαρήγα επιπλέον, εστίασε στο πρόβλημα της ανεργίας, που πλήττει ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, επισημαίνοντας ότι "υπάρχει μεγάλη ανασφάλεια".

    Παράλληλα έβαλε κατά του δικομματισμού, τονίζοντας ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ενόψει Ευρωεκλογών έχουν βάλει "παραβάν στο χθες" για τις αντιλαϊκές πολιτικές τους, ενώ αναφερόμενη στο πρόβλημα των συμβασιούχων, υπογράμμισε ότι πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι ανεξαιρέτως. "Για κρίση εμπιστοσύνης, αποστασιοποίησης, αποξένωσης και αδιαφορίας ανάμεσα στους νέους και στους πολιτικούς θεσμούς" έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και τόνισε ότι στις Ευρωεκλογές πρέπει να μιλήσει η νεολαία και να υπάρξει αλλαγή του τοπίου.

    Παράλληλα άφησε έμμεσες αιχμές για τη στάση της ΝΔ να απουσιάσει από τη συζήτηση σχετικά με την Προανακριτική για τη δεύτερη υπόθεση Παυλίδη.

    "Χαίρομαι που σας βλέπω, γιατί μερικές φορές είχαμε την αίσθηση ότι η ΝΔ είναι εξωκοινοβουλευτικό κόμμα. Πέστε όμως στους βουλευτές σας ότι τελειώνει ο συναγερμός, δεν έχει ψηφοφορία, οπότε μπορούν να έλθουν. Και σας το λέω αυτό γιατί πρώτη φορά είδα τόσους λίγους βουλευτές σας να σας παρακολουθούν", σημείωσε και συμπλήρωσε:

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ακόμα για γενικευμένο φαινόμενο, ένα τμήμα της νεολαίας να απαντά με βία ή και με αυτοκαταστροφική βία, τονίζοντας ότι "πρέπει να απαντήσουμε στις αιτίες, αντί να φέρνουμε νομοσχέδια για τις κουκούλες". "Τι έχει η νεολαία; Γιατί φοβίζει, απωθεί; Οι διάδρομοι βουίζουν και συζητάνε πάλι σκάνδαλο. Στο όνομα της νεολαίας ας δώσουμε διέξοδο ας κάνουμε κάτι συγκεκριμένο και να μην μένουμε στη γενική διάθεση", είπε χαρακτηριστικά.

    Την απαίτηση των νέων για "σοβαρότητα, σταράτες και ξεκάθαρες κουβέντες" εκ μέρους των πολιτικών, "για λύσεις και προτάσεις" ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στις επαρχίες τους, ώστε να "κρατηθούν ζωντανοί", προέταξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, τονίζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του γιατί στην σημερινή συζήτηση χάθηκε η ευκαιρία να μιλήσει ο πολιτικός κόσμος της χώρας για την ουσία των προβλημάτων της Νεολαίας.

    Ο κ. Καρατζαφέρης είπε πως σήμερα αυτό που βλέπει ένας νεαρός άνθρωπος είναι να προχωρούν και να πλουτίζουν οι μη προσοντούχοι άνθρωποι και αναρωτήθηκε τι παράδειγμα δίνουμε και τι μηνύματα εκπέμπουν κοινωνία και πολιτικοί στους νέους;

    "Δεν βρίσκουν οράματα και οι νέοι καταλήγουν αλλού", διαπίστωσε και σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να επιστρέψουν οι 60 χιλιάδες φοιτητές, που σπουδάζουν στο εξωτερικό και κοστίζουν 1 δισ. ευρώ.

    Είδηση: 22055

    [02] Ελαστικό ωράριο-Οι αντιδράσεις

    Ειδήσεις

    Μολονότι δε συζητήθηκαν τελικά, στη Σύνοδο Κορυφής χθες Πέμπτη στην Πράγα, όπως ήταν στις προθέσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι επιπτώσεις της κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία και ειδικά στην απασχόληση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απηύθυναν γενικές συστάσεις προς τις επιχειρήσεις να αποφύγουν τις μαζικές απολύσεις, και στα κράτη-μέλη να πάρουν μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο επεδίωξε να πραγματοποιηθεί μια Σύνοδος για την απασχόληση με τη συμμετοχή και των 27 ηγετών της Ε.Ε.. Ωστόσο Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία αρνήθηκαν με την αιτιολογία ότι μια τέτοια Σύνοδος θα δημιουργούσε πολύ υψηλές προσδοκίες, οι οποίες αν δεν επαληθευτούν, θα φέρουν την Ευρώπη ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην κοινωνική κρίση, όπως φοβούνται πολλές Κυβερνήσεις.

    Τελικά πραγματοποιήθηκε μια μίνι Σύνοδος, με τη συμμετοχή του Μπαρόζο και της τρόικας της Ε.Ε., δηλ. της Τσεχίας, που ασκεί την προεδρία στο τρέχον εξάμηνο και των Ισπανίας και Σουηδίας που θα τη διαδεχτούν, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την αδυναμία της Ε.Ε. να υιοθετήσει και να ακολουθήσει μια κοινή γραμμή στα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Σύμφωνα με τον Τσέχο πρωθυπουργό και προεδρεύων της Ε.Ε. «είμαστε σύμφωνοι για τους στόχους, αλλά διαφωνούμε στα μέσα για την επίτευξή τους».

    Μπαρόζο και «τρόικα» κατέθεσαν ένα «δεκάλογο» προτάσεων, ανάμεσα τους και το μέτρο της μείωσης των ωρών εργασίας για την αντιμετώπιση του κύματος ανεργίας που πλήττει την Ευρώπη, ο οποίος όμως κρίθηκε πολύ γενικός από τα συνδικάτα που προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις.

    Εκτός από τη μείωση του ωραρίου εργασίας για τους εργαζομένους στις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας προτείνονται μεταξύ άλλων η μείωση του λειτουργικού κόστους, με επενδύσεις στην έρευνα και υποδομή, περικόπτοντας τις διαχειριστικές δαπάνες, η εκπαίδευση του προσωπικού με χρηματοδότηση της Ε.Ε. Ταυτόχρονα προέταξαν την επεξεργασία κινήτρων για νέους, προκειμένου να ανοίξουν τη δική τους δουλειά και για τους μεγαλύτερους που έχουν "κολλήσει κάποια ένσημα" να δοθούν κίνητρα για την ένταξή τους σε προγράμματα διά βίου εκπαίδευσης.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της συνόδου είναι απαραίτητο «να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι και να μη μετατραπεί η προσωρινή απώλεια θέσεων εργασίας σε μακροχρόνια ανεργία», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται πως «τα κράτη- μέλη και οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να στοχεύσουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

    Τα συνδικάτα δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους για τις προτάσεις της Ένωσης, προαναγγέλλοντας μια θερμή απάντηση με την πραγματοποίηση τριών πανευρωπαϊκών διαδηλώσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

    «Οι προτάσεις είναι πολύ γενικές. Δεν συνυπογράψαμε αυτά τα συμπεράσματα», δήλωσε ο Τζον Μονκς, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας των Συνδικάτων (CΕS), επισημαίνοντας ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει μια σθεναρή απάντηση στην κρίση.

    Πάντως σήμερα στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός απέκλεισε ενδεχόμενο αλλαγών στα εργασιακά.

    "Η σημερινή συγκυρία, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για αδικαιολόγητη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η αντιμετώπιση των όποιων έκτακτων προβλημάτων μπορεί και πρέπει να γίνεται μόνο στο πλαίσιο των νόμων, και κατόπιν διαλόγου με τους ίδιους τους εργαζόμενους", δήλωσε.

    Σε γραπτή του δήλωση το ΚΚΕ, αναφέρει για τη Σύνοδο της Πράγας πως: "Η νέα επίθεση, που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σταθερή εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρέπει να συναντήσει την καθολική αντίστασή τους. Να καταδικαστεί μαζικά ή ίδια και η πολιτική της και στις προσεχείς ευρωεκλογές, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ".

    Σχετικά με τα δέκα μέτρα, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του, δήλωσε, «η Ευρωπαϊκή Σύνοδος, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισης της ανεργίας και για τη στήριξη των ανέργων, πήρε τελικά μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρηματικών κερδών προσφέροντας στις επιχειρήσεις ως δώρα ακόμα πιο ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ακόμα περισσότερη απλήρωτη εργασία των νέων».

    Είδηση: 22046

    [03] Πακιστάν: μάχες με τους Ταλιμπάν

    Ειδήσεις

    Επιχείρηση διαρκείας πραγματοποιούν οι στρατιωτικές δυνάμεις του Πακιστάν στην περιοχή του Σουάτ. Πρόκειται για περιοχή που παρουσιάζεται σημαντική δραστηριότητα των Ταλιμπάν. Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπήρξαν καταγγελίες αμάχων ότι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που διεξάγονται για 13η συνεχή ημέρα, ότι βομβαρδίζονται αδιακρίτως χωριά και σκοτώνονται άμαχοι, τόσο από τις κυβερνητικές δυνάμεις, όσο και στο πρόσφατο παρελθόν από τους Ταλιμπάν.

    Την Παρασκευή η αεροπορία βομβάρδισε τα χωριά Μάτα, Καμπάλ και Χαουαζαχέλα, τα οποία θεωρούνται ότι είναι προπύργιο των Ταλιμπάν και την προηγούμενη νύχτα οι κυβερνητικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι δέχτηκαν σφοδρά πυρά από τα χωριά αυτά. Μόλις χθες υπήρξε συνάντηση του προέδρου του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με αντικείμενο τον περιορισμό της δράσης των Ταλιμπάν, ενώ σε διάγγελμά του ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι δήλωσε: "Ζητήσαμε από τις στρατιωτικές μας δυνάμεις να εξοντώσουν τους ισλαμιστές μαχητές και τους τρομοκράτες". Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή που σήμερα είναι επίκεντρο των μαχών, υπήρξε το Φεβρουάριο ειρηνευτική συμφωνία των κυβερνητικών δυνάμεων με τους Ταλιμπάν, (με όρους κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα τη σύσταση ισλαμικών δικαστηρίων στην επαρχία του Σουάτ και έξι γειτονικές περιοχές)που όπως δείχνει η εξέλιξη των πραγμάτων, απέτυχε να δώσει διέξοδο.

    Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία του στρατού του Πακιστάν, οι απώλειες των Ταλιμπάν ανέρχονται σε 300 μαχητές και του στρατού σε 20 άτομα, ενώ σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρίσκονται σε καταυλισμούς.

    Είδηση: 22056

    [04] 25 -26 Μαΐου: Συνέδριο Economist στην Αθήνα

    Ειδήσεις

    Οι οδοί για την παγκόσμια ανάκαμψη από την κρίση, είναι το κεντρικό θέμα του συνεδρίου του Economist, που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Μαΐου στην Αθήνα. Από την ελληνική πλευρά θα πάρουν μέρος ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που θα μιλήσουν για τις προτεραιότητες στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας.

    Επίσης η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί και από τους υπουργούς της σε καίρια χαρτοφυλάκια: Γιάννη Παπαθανασίου, Ντόρα Μπακογιάννη, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, Κώστα Χατζηδάκη, Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο.

    Ιδιαίτερη συζήτηση θα γίνει για το κυπριακό ζήτημα, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Alexander Downer, Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ για το κυπριακό.

    Μεταξύ των ομιλητών ξεχωρίζει η συμμετοχή του Dr Martin Feldstein, μέλους της Επιτροπής Σοφών και συμβούλου του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα αναλύσει τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης των ΗΠΑ, διατυπώνοντας ευρύτερες θέσεις για την παγκόσμια οικονομία.

    Στη θεματολογία των συζητήσεων και με τη συμμετοχή αρκετών πολιτικών και επιστημόνων, βρίσκεται η διεθνής κρίση και οι επιπτώσεις της στο ελληνικό οικονομικό σύστημα, η επιχειρηματικότητα, η ενέργεια, οι δεσμοί ανάμεσα στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, η εξωτερική και αμυντική πολιτική της Ελλάδας, το Μεσανατολικό, οι εξελίξεις στο χώρο των τραπεζών, η έρευνα και η καινοτομία, ο τουρισμός, το περιβάλλον και ο πολιτισμός.

    Είδηση: 22063

    [05] Ο Πίτερ Μπρουκ παρουσιάζει Μπέκετ στην Αθήνα

    Ειδήσεις

    Άλλη μια φημισμένη παραγωγή που ενώνει δυο ηχηρά ονόματα του σύγχρονου θεάτρου, καταφθάνει στη χώρα μας με μέσα από το Φεστιβάλ «Θέατρο Πέρα από τα Όρια». Ο Πίτερ Μπρούκ ο ιδιοφυής Βρετανός σκηνοθέτης που τόσο έχει αγαπηθεί και από το ελληνικό κοινό παρουσιάζει στην Αθήνα μια δουλειά του που καταχειροκροτήθηκε όπου κι αν παίχτηκε στην Ευρώπη. Το έργο «Θραύσματα» αποτελεί μια σύνθεση τεσσάρων μονόπρακτων κι ενός ποιήματος που προσφέρουν θέαση σε μια αναπάντεχη, παράδοξα φωτεινή πλευρά του μεγάλου Ιρλανδού δραματουργού. Στην Αθήνα θα δοθούν παραστάσεις στη σκηνή του Θεάτρου Δημήτρης Χορν, στις 9, 11 Μαΐου, ενώ ανακοινώθηκε και η προσθήκη άλλης μίας στις 10 του μηνός λόγω της μεγάλης ζήτησης εισιτηρίων.

    Τα μονόπρακτα που απαρτίζουν το έργο είναι: Θέατρο Ι, Νανούρισμα, Πράξη Χωρίς Λόγια ΙΙ, Πηγαινέλα και Ούτε, ένα ολιγόστιχο ποίημα, γραμμένο το 1975 κατά παραγγελία της Όπερας της Ρώμης .

    Κοινό στοιχείο η παρατήρηση της ανθρωπότητας καθώς αγωνίζεται να δώσει νόημα στον κόσμο προτού γλιστρήσει στη σκιά του θανάτου. Μια ιδιόμορφη μελέτη πάνω στην ανθρώπινη υπόσταση, η οποία μέσα από την οπτική του Βρετανού σκηνοθέτη βρίσκει την πιο αριστοτεχνική έκφρασή της.

    Ο Πίτερ Μπρουκ επέλεξε για το έργο του Μπέκετ ηθοποιούς - καλλιτέχνες από διαφορετικές κουλτούρες με ιδιαίτερες δυνατότητες, οι ερμηνείες των οποίων συνεπήραν το κοινό και απέσπασαν τις καλύτερες κριτικές. Πρόκειται για τους:

    Τον Μαρτσελο Μάνι - Ιταλό από την σχολή του Le Coq , ηθοποιό και συνιδρυτή της ομάδας ComplicitΓ© με ειδικότητα στο Physical theatre Τον Χαλιφα Νατούρ - Παλαιστίνιο βραβευμένο ηθοποιό, μέλος του Hakawati (Εθνικό Θέατρο της Παλαιστίνης) Και την Χόλεϊ Καρμαϊκλ - Aγγλίδα ηθοποιό με βραβείο καλύτερης ηθοποιού.

    Στις 9, 10, 11 Μαΐου 2009 Ώρα 9.00 μμ στο Θέατρο Δημήτρης Χορν.

    Είδηση: 22064

    [06] Θεραπεία κατά του διαβήτη τύπου Ι με ...αντλίες ινσουλίνης

    Καλά νέα έρχονται για τους νέους, τα παιδιά και τους ενήλικες που πάσχουν από τη χρόνια πάθηση του διαβήτη τύπου I, καθώς μια νέα θεραπεία, με τη βοήθεια αντλιών ινσουλίνης, υπόσχεται καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη τύπου Ι και μείωση των επιπλοκών που προκαλεί στους ασθενείς. Οι αντλίες ινσουλίνης είναι φορητές συσκευές στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου ή μιας πιστωτικής κάρτας, που τοποθετούνται στην κοιλιά του διαβητικού, και τροφοδοτούν υποδόρια τον οργανισμό του ασθενή με την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης όλο το 24ωρο, έπειτα από σχετική ρύθμιση της δοσολογίας.

    "Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί περίπου 1.300 αντλίες ινσουλίνης σε ενήλικες και παιδιά. Η θεραπεία με την αντλία μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην επίτευξη άριστου μεταβολικού ελέγχου σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και να βοηθήσει στη μείωση των επιπλοκών του διαβήτη. Τα κυριότερα πλεονεκτήματά της είναι η επίτευξη ιδανικής ρύθμισης διαβήτη, ιδίως τη νύχτα, η μείωση των μεγάλων διακυμάνσεων του σακχάρου του αίματος, ο περιορισμός της αύξησης του βάρους με την ινσουλινοθεραπεία και η παροχή μεγαλύτερης ελευθερίας και ευελιξίας στην καθημερινή ζωή του ασθενούς", επισημαίνει λέκτορας Παθολογίας-Διαβητολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, ο οποίος θα μιλήσει για τις αντλίες ινσουλίνης στη διάρκεια της επιστημονικής διημερίδας με θέμα "Τα πάντα γύρω από την ινσουλίνη", που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκης η Διαβητολογική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος.

    Η αντλία ινσουλίνης περιλαμβάνει τα ακόλουθα μηχανικά μέρη: την κύρια συσκευή, που αποτελείται από έναν πλαστικό χώρο αποθήκευσης της ινσουλίνης, έναν μηχανισμό προώθησης της ινσουλίνης με δυνατότητα χορήγησής της με διαφορετικούς ρυθμούς, έναν μικρό ηλεκτρονικό υπολογιστή με μνήμη για να παρέχει την ινσουλίνη σύμφωνα με τους ρυθμούς με τους οποίους έχει προγραμματισθεί, και μπαταρίες για την παροχή ενέργειας. Ως εξωτερικά μέρη περιλαμβάνει μία πλαστική βελόνα με μεταλλικό οδηγό για την είσοδο στον υποδόριο ιστό κι έναν πλαστικό σωλήνα που συνδέει τη βελόνα με την αντλία.

    "Με την αντλία πραγματοποιείται συνεχής χορήγηση ινσουλίνης υποδορίως καθ 'όλο το 24ωρο σε δοσολογία που έχει ρυθμιστεί εκ των προτέρων. Η χορήγηση αυτή υποκαθιστά τη βασική έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και μπορεί να ακολουθήσει την ημερονύκτια διακύμανση κατά τρόπο ικανοποιητικό. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ο ασθενής χορηγεί επιπλέον εφάπαξ δόσεις ανάλογα με την ποσότητα του φαγητού", επισημαίνει ο κ. Διδάγγελος.

    Ωστόσο, τονίζει ότι ο διαβητικός, προκειμένου να χρησιμοποιήσει σωστά τον συγκεκριμένο τρόπο θεραπείας, θα πρέπει να είναι εκπαιδευμένος με τη φαρμακοδυναμική της ινσουλίνης, να κάνει απαραιτήτως τουλάχιστον τέσσερις μετρήσεις του σακχάρου αίματος ημερησίως, να γνωρίζει τη σχέση δόσης ινσουλίνης/ ισοδυνάμων υδατανθράκων και να είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία της αντλίας. Η κυριότερη ένδειξη θεραπείας με αντλία είναι η ισχυρή επιθυμία και το κίνητρο εκ μέρους του ατόμου για ακόμη καλύτερο μεταβολικό έλεγχο σε σύγκριση με εκείνον που είχε επιτύχει μέχρι την προ αντλίας χρονική περίοδο.

    Αντλίες ινσουλίνης σε παιδιά

    Η εφαρμογή της αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά και εφήβους αυξάνεται, όπως αναφέρει η καθηγήτρια Παιδιατρικής του διαβητολογικού κέντρου του νοσοκομείου Παίδων στο Ανόβερο της Γερμανίας, Όλγα Κορδονούρη. Σύμφωνα με την ίδια, η θεραπεία με αντλία ινσουλίνης εφαρμόζεται σε περισσότερα από 4.000 παιδιά στην Γερμανία και στο διαβητολογικό κέντρο της κλινικής, όπου εργάζεται. Πάνω από το 60% των μικρών ασθενών χρησιμοποιεί αντλίες ινσουλίνης.

    "Η θεραπεία με αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης συσχετίζεται με χαμηλότερα ποσοστά υπογλυκαιμίας και με χαμηλότερη διακύμανση της γλυκόζης τόσο στους ενήλικες όσο και στους νεαρούς ασθενείς με διαβήτη. Οι συχνότερες ενδείξεις για την έναρξη της θεραπείας στα παιδιά είναι οι τακτικές υπογλυκαιμίες, το λεγόμενο βφαινόμενο της αυγής', φτωχός γλυκαιμικός έλεγχος, επιθυμία για μεγαλύτερη ευελιξία στην καθημερινή ζωή και βελονοφοβία", εξηγεί η κ. Κορδονούρη.

    Οι αντλίες ινσουλίνης έχουν την ικανότητα καταγραφής και αποθήκευσης των στοιχείων θεραπείας, γεγονός που παρέχει τη δυνατότητα της ιατρικής παρακολούθησης ακόμα και σε άτομα με ασυνεπή καταγραφή των μετρήσεων της γλυκόζης στο ημερολόγιο. "Η εκπαίδευση των ασθενών και των οικογενειών τους στη θεραπεία του διαβήτη με τη χρήση της αντλίας ινσουλίνης πρέπει να είναι εντατική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε ασθενούς και να βασίζεται σε τυποποιημένα πρότυπα", τονίζει η κ. Κορδονούρη.

    Είδηση: 22050

    [07] Υπόθεση Siemens: Στις 12/5 οι απολογίες

    Στις 12 Μαΐου θα απολογηθούν όλοι οι κατηγορούμενοι που έχουν κληθεί από τον ανακριτή για την υπόθεση της Siemens, καθώς απερρίφθη το αίτημά τους για προθεσμία, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ενημερωθεί για όλα τα στοιχεία της δικογραφίας. Οι συνήγοροι πάντως των κατηγορουμένων αναμένεται ότι θα καταφύγουν σε άλλα ένδικα μέσα διαμαρτυρόμενοι για την απόρριψη του αιτήματος για προθεσμία.

    Είδηση: 22062

    [08] Η UNICEF για την Ημέρα της Μητέρας

    Με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας, η UNICEF παρεμβαίνει και "αξιοποιεί" το γεγονός για να υπενθυμίσει ότι "κάθε μητέρα που κάνει τεστ και λαμβάνει θεραπεία κατά του AIDS μπορεί μια μέρα να δει το παιδί της να μεγαλώνει υγιές. Το καλύτερο δώρο που μπορεί να γίνει σε μια μητέρα".

    Κλειδί στη μάχη ενάντια στο AIDS, θεωρείται ο έλεγχος των εγκύων γυναικών, διότι όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: "Χωρίς διάγνωση και χωρίς θεραπεία τα νεογέννητα διατρέχουν τον κίνδυνο να κολλήσουν επίσης την ασθένεια. Κάνοντας τεστ στο νεογέννητο στο διάστημα των πρώτων δώδεκα εβδομάδων μετά τη γέννησή του και παρέχοντας θεραπευτική αγωγή τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωσή τους".

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF:

    · Περίπου 1,5 εκατομμύριο γυναίκες που ζουν με AIDS σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος γέννησαν το 2008. Χωρίς υπηρεσίες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί, τα νεογέννητά τους είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS.

    Είδηση: 22061

    [09] Το νέο Μουσείο της Ακρόπολης ταξιδεύει στην Ελβετία

    Ειδήσεις

    "Με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού παρουσιάζεται από τις 12 Μαίου, στη Γλυπτοθήκη της Βασιλείας, στην Ελβετία, η έκθεση για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, η οποία προαναγγέλλει στην Ευρώπη την έναρξη λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στην Αθήνα, από τον Ιούνιο 2009.

    Η έκθεση οργανώθηκε από τον Οργανισμό Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ). Αναφέρεται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και στην ανασκαφή που έγινε στο οικόπεδό του για την προετοιμασία της θεμελίωσης.

    Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα πρόπλασμα που παρουσιάζει τη σχέση του Νέου Μουσείου με τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και με το αστικό περιβάλλον στο οποίο έχει ενταχθεί. Ενα δεύτερο πρόπλασμα που δείχνει τη θεμελίωση του μουσείου και την προσαρμογή του στον ανασκαφικό χώρο.

    Την έκθεση συμπληρώνουν τμήμα της ζωφόρου του Παρθενώνα, λήκυθοι του 5ου π.Χ αιώνα, οινοχόοι, κάνθαροι, κύλικες, θραύσματα με παραστάσεις από συμπόσια, παιδικά παιχνίδια. Ακόμη τέσσερα εκμαγεία αρχαίων γλυπτών που βρέθηκαν στην ανασκαφή: δυο προτομές του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, χαρακτηριστικές για την παρουσία και δράση των φιλοσόφων σε αυτή την περιοχή της αρχαίας Αθήνας και δυο αγάλματα θεοτήτων της Ανατολής, του Δία Ηλιοπολίτη και της Ισιδας Πανθέας, που φανερώνουν την είσοδο της λατρείας τους σε ιδιωτικά σπίτια της Αθήνας.

    Ημερίδα για το Μουσείο

    Την ημέρα των εγκαινίων, οργανώνεται στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας (14.00-18.00) επιστημονική μερίδα με θέμα "Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τα εκθέματά του", σε συνεργασία με το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού, με τον Οργανισμό για την Ανέγερση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, την Πρώτη Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Αθήνας και το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

    Διάρκεια έκθεσης από 12 Μαίου έως 10 Ιουνίου 2009

    Περισσότερα:

    Είδηση: 22060

    [10] Αποσύρεται ο Χοσέ Καρέρας

    Ειδήσεις

    Ο Ισπανός τενόρος Χοσέ Καρέρας, ο οποίος έχει επονομαστεί "η φωνή της καρδιάς", δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα ότι τερματίζει τη σταδιοδρομία του στην όπερα. Ο 62χρονος Καρέρας, ο οποίος είχε ασθενήσει από λευχαιμία την οποία ξεπέρασε, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα "The Times" ότι δεν μπορεί πια να ανταποκρίνεται στις "εξαντλητικές απαιτήσεις" της όπερας.

    "Αν μπορώ να δίνω συναυλίες ρεσιτάλ προσαρμόζοντας το ρεπερτόριό μου στις ανάγκες μου, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα", δήλωσε ο Καρέρας, ο οποίος έγινε γνωστός σ' όλο τον κόσμο το 1990 ως μέλος των Τριών Τενόρων, μαζί με τον Πλάθιντο Ντομίνγκο και τον εκλιπόντα σήμερα Λουτσιάνο Παβαρότι.

    "Όμως έχω τελειώσει την καριέρα μου στις όπερες, εκτός αν εμφανιστούν οι κατάλληλες συνθήκες", προσέθεσε.

    Είδηση: 22059

    [11] OΤΕ: αλλαγές τιμών και προσφορές ευρυζωνικότητας

    Ειδήσεις

    Νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, σε συνδυασμό με μεγαλύτερες ταχύτητες και πιο οικονομικά πακέτα, προσφέρει ο ΟΤΕ στο πλαίσιο της στρατηγικής του για τη διάδοση της ευρυζωνικότητας. Από τις 12 Μαΐου θα ισχύσουν νέες τιμές και νέες μειώσεις στα μηνιαία τέλη ADSL για όλες τις ταχύτητες. Επίσης ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ην αναβάθμιση των δύο ταχυτήτων ADSL, από 1 και 4 Mbps σε 2 και 8 Mbps αντίστοιχα.

    Οι νέες χρεώσεις αφορούν όλους, νέους και υφιστάμενους πελάτες, λιανικής και χονδρικής, οικιακούς και επιχειρησιακούς. Με τα νέα δεδομένα, διευκολύνεται και η εξάπλωση της δυνατότητας χρήσης προηγμένων ευρυζωνικών υπηρεσιών, που απαιτούν μεγαλύτερη χωρητικότητα δικτύου, όπως το conn-x TV που απαιτείται ταχύτητα τουλάχιστον 8 Mbps. Οι υφιστάμενοι πελάτες θα αναβαθμιστούν σταδιακά στις ανώτερες ταχύτητες χωρίς να χρειάζεται καμία ενέργεια από την πλευρά τους.

    Από την ίδια ημερομηνία θα ισχύσουν αντίστοιχες αναβαθμίσεις και στα πακέτα Χονδρικής Ευρυζωνικής Πρόσβασης Α.ΡΥ.Σ., που προσφέρει ο ΟΤΕ σε Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους. Συγχρόνως, θα ισχύσουν και νέες μειωμένες χρεώσεις τόσο στα εφάπαξ τέλη ενεργοποίησης όσο και στα μηνιαία τέλη. Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν το ισχύον εκπτωτικό πακέτο σε τιμές χονδρικής, της τάξης του 15% στους Τηλεπικοινωνιακούς Παρόχους.

    Είδηση: 22058

    [12] Αθρόα είσοδος μεταναστών

    Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η είσοδος αλλοδαπών χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα στη χώρα, αλλά και οι κινήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Άλλες 26 συλλήψεις (15 άνδρες, μία γυναίκα και 10 ανήλικοι), σημειώθηκαν στο Φαρμακονήσι. Οι 26 επέβαιναν σε φουσκωτή βάρκα, ξεκίνησαν από τα παράλια της Τουρκίας και έγιναν αντιληπτοί από άνδρες του Λιμενικού Σώματος.

    Στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου συνελήφθη μετά από καταδίωξη περιπολικού του Λιμενικού Σώματος, ταχύπλοο σκάφος με κατεύθυνση τις έναντι τουρκικές ακτές. Ο χειριστής του είχε αποβιβάσει νωρίτερα στην ακτή άγνωστο αριθμό αλλοδαπών, οι οποίοι και αναζητούνται.

    Στην Πάτρα σε δύο διαφορετικά περιστατικά, συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί που επιχείρησαν χωρίς έγγραφα, να επιβιβαστούν σε πλοίο, καθώς και άλλοι πέντε αλλοδαποί που επιχείρησαν να τους διευκολύνουν. Στη μια περίπτωση επειδή οι αλλοδαποί έκρυβαν τον επιχειρούντα την επιβίβαση στο πλοίο, σε Ι.Χ., το αυτοκίνητο κατασχέθηκε.

    Υγειονομική κάλυψη

    Οι "Γιατροί του Κόσμου" μετά την συνάντηση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αθηναίων, κ. Σκιαδά, και εκπροσώπους κινήσεων υπεράσπισης των μεταναστών, ανέλαβαν την υποχρέωση να καλύψουν υγειονομικά το πρόβλημα των 600 μεταναστών, που σήμερα ζουν στο παλαιό Εφετείο, στην οδό Σωκράτους.

    Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: "Κινητή Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου θα βρίσκεται στις 09/05/2009 , για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στο χώρο του Εφετείου (στάθμευση στην οδό Μενάνδρου) από τις 09:00 έως τις 14:00 το πρωί και θα παραμείνει για όσο διάστημα χρειάζεται. Την πρώτη μέρα περισσότερα από 200 άτομα επισκέφτηκαν την Κινητή Μονάδα των Γιατρών του Κόσμου και εξετάστηκαν από την ομάδα των εθελοντών ιατρών και νοσηλευτών της Οργάνωσης".

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: "Οι "Γιατροί του Κόσμου" εκφράζουν τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους για την επιδείνωση του προβλήματος των αστέγων στην Αθήνα (απόρροια και της οικονομικής κρίσης) και θεωρούν ότι θα πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα για την προσωρινή έστω, επίλυση του προβλήματος. Αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία, σε συνεννόηση με κοινωνικούς φορείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, συγκαλώντας άμεσα συνάντηση, να προτείνουν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές λύσεις, που θα εξασφαλίζουν ένα ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς στέγης για όλους όσους χρήζουν βοήθειας. Εκφράζουν δε την κάθετη αντίθεσή τους σε εκδηλώσεις που στοχοποιούν μετανάστες και καλλιεργούν στην κοινή γνώμη κλίμα μισαλλοδοξίας, φανατισμού και ρατσισμού".

    Είδηση: 22057

    [13] Απόπειρα διάρρηξης στο σπίτι του Δ. Τσοβόλα

    Κοινωνία

    Στόχος αγνώστων κακοποιών που επιχείρησαν να το διαρρήξουν, έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες το διαμέρισμα του δικηγόρου και πρώην υπουργού Δημήτρη Τσοβόλα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά η απόπειρα διάρρηξης στο σπίτι του γνωστού δικηγόρου Δημήτρη Τσοβόλα σημειώθηκε όταν οι δράστες που μπήκαν στην πολυκατοικία προσπάθησαν αρχικά να διαρρήξουν διαμέρισμα που βρίσκεται στο δεύτερο όροφο, αλλά όταν διαπίστωσαν ότι οι ένοικοι του τους αντιλήφθηκαν ανέβηκαν στον τρίτο όροφο και προσπάθησαν να εισβάλουν στην οικεία του γνωστού δικηγόρου.

    Ο πρώην υπουργός που εκείνη την ώρα κοιμόταν, άκουσε θόρυβο ξύπνησε και έβαλε τις φωνές με αποτέλεσμα οι κακοποιοί να τραπούν σε φυγή άπραγοι.

    Είδηση: 22054

    [14] Έρευνες για τον στρατηγό Μλάντιτς στη Σερβία

    Τα ίχνη του διεθνώς καταζητούμενου για εγκλήματα πολέμου Σερβο-βόσνιου στρατηγού Ραικο Μλάντιτς που σύμφωνα με πληροφορίες εξακολουθεί να κρύβεται στην ευρύτερη περιοχή έχοντας την στήριξη δικτύου συνεργατών του, προσπαθούν να εντοπίσουν οι στρατιώτες της δύναμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (EUFOR) που διεξάγουν έρευνες στη Μπιελίνα της Σερβικής Δημοκρατίας, στο βορειανατολικό τμήμα της χώρας.

    Τα μέλη της EUFOR ερευνούν το διαμέρισμα του πρώην συνεργάτη του πρώην διοικητή του σερβοβοσνιακού στρατού Ράτκο Μλάντιτς, Ράικο Μπάντουκα, καθώς και το σπίτι του συγγενή του, Ράντοσλαβ Μπάντουκ.

    Η επιχείρηση πραγματοποιείται με αίτημα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, με στόχο την εξεύρεση πληροφοριών που μπορεί να είναι χρήσιμες για τον εντοπισμό του καταζητούμενο.

    Ανάλογες επιχειρήσεις, που έχουν στόχο την εξάρθρωση του δικτύου συνεργατών που παρέχει οικονομική στήριξη στον Μλάντιτς, διεξάγονται πολύ συχνά στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

    Είδηση: 22049

    [15] Δηλώσεις συμφιλίωσης Ρωσίας- Γεωργίας από τον Μεντβέντεφ

    Ευρώπη

    Να αποκαταστήσει τις ιδιαίτερα άσχημες σχέσεις της χώρας του με την Γεωργία που επλήγησαν τόσο από τον σύντομης διάρκειας πόλεμο μεταξύ τους στον Αύγουστο, όσο και από την πραγματοποίηση των ΝΑΤΟ-Γεωργιανών στρατιωτικών ασκήσεων και τις καταγγελίες για υποκινούμενη από τη Ρωσία απόπειρα πραξικοπήματος, επιχείρησε ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ με μήνυμά του προς τους βετεράνους του Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στο ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τον οποίο χάθηκαν τουλάχιστον 27 εκατομμύρια στρατιώτες και άμαχοι.

    "Ο κοινός αγώνας κατά των εισβολέων Ναζί αποτελεί μια από τις πιο αξιομνημόνευτες και ηρωικές σελίδες των Ρωσο-γεωργιανή φιλία εδώ και πολλούς αιώνες", τόνισε ο Μεντβέντεφ στην ομιλία του.

    "Η κοινή ιστορική κληρονομιά μας, οι παραδοσιακές σχέσεις καλής γειτονίας και συντροφικότητας αποτελούν μια σταθερή βάση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στους λαούς μας που δεν υπήρξαν ποτέ εχθροί", υπογράμμισε.

    Εξάλλου, ο ρώσος πρόεδρος κατήγγειλε τις αυξανόμενες απόπειρες παραποίησης των ιστορικών γεγονότων όσον αφορά το ρόλο της Ρωσίας στη νίκη των συμμάχων κατά της ναζιστικής Γερμανίας.

    "Συναντούμε όλο και πιο συχνά παραποίηση των ιστορικών γεγονότων. Δεν θα επιτρέψουμε την αμφισβήτηση των επιτευγμάτων του λαού μας".

    Οι ρωσικές αρχές ετοιμάζουν νομοσχέδιο που προβλέπει ποινικές διώξεις για τις περιπτώσεις αναθεώρησης της ιστορίας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η Μόσχα καταδικάζει τη στάση των βαλτικών χωρών, οι οποίες μιλούν για κατοχή από το σοβιετικό στρατό και όχι για απελευθέρωσή τους.

    Είδηση: 22048

    [16] Προ ημερησίας στη Βουλή για τη νεολαία

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Τη συζήτηση είχε ζητήσει η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Για αναγκαιότητα ποιοτικής αναβάθμισης της Παιδείας παρά τις στείρες κομματικές αντιδράσεις, τα βολεμένα συμφέροντα, το λαϊκισμό και τις εφήμερες κομματικές εντυπώσεις έκανε λόγο στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, την οποία άρχισε με μία αναφορά στην αυριανή Ημέρα της Ευρώπης.

    Η Γ.Γ του ΚΚΕ ζήτησε να στηριχτεί ο νέος άνεργος και άσκησε κριτική για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες στους νέους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς αποκλείονται οι φτωχότεροι.

    Είδηση: 22040


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 May 2009 - 16:54:07 UTC