Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο κύμα μεταρρυθμίσεων
  • [02] Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές
  • [03] Συρρίκνωση στην ευρωζώνη β Αύξηση της ανεργίας
  • [04] Συνάντηση Παπανδρέου με τον Κινέζο Πρόεδρο
  • [05] Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Σομαλία
  • [06] Θετική η ανάπτυξη- πρόβλημα οι ακάλυπτες επιταγές
  • [07] Το Μπενάκη τιμά το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας
  • [08] Νέο φάρμακο κατα του πάρκινσον
  • [09] Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο
  • [10] Η αντι-ύλη πρωταγωνίστρια στο Χόλιγουντ και στην επιστημονική έρευνα
  • [11] Ανεβάζει τους τόνους το ΚΚΕ για Πάγκαλο-Καρατζαφέρη
  • [12] Μια μεταμεσονύχτια συναυλία με αφορμή τη Νύχτα των Μουσείων
  • [13] Ελεύθερη είσοδος στον Ελληνικό Κόσμο τη Δευτέρα
  • [14] Αντισυνταγματική η διάκριση στους τόκους, μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών
  • [15] Έκρηξη στις ακάλυπτες επιταγές
  • [16] Φορολογικός έλεγχος σε 92.153 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις
  • [17] Προς μεγάλο συμβιβασμό για την υγεία στις ΗΠΑ
  • [18] Εκδηλώσεις στο Κυκλαδικής Τέχνης για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων
  • [19] Μόνο την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ δέχεται η Τουρκία
  • [20] Πρωτοφανής διαφυγή αλλοδαπού
  • [21] ΙΑΕΑ: καμπανάκι για τα πυρηνικά

    [01] Νέο κύμα μεταρρυθμίσεων

    Πολιτική

    Πρωτοβουλία για την έναρξη διαλόγου στη Βουλή για θέματα διαφάνειας και νέο κύμα μεταρρυθμίσεων σε θεσμούς , κράτος , οικονομία και παιδεία ήταν τα θέματα στα οποία εστίασε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ο κύριος Καραμανλής αναφερόμενος στην οικονομική κρίση τόνισε οτι η κυβέρνηση θωράκισε την ελληνική οικονομία με τις μεταρρυθμίσεις που προηγήθηκαν με αποτέλεσμα να εμφανίζει μεγαλύτερες αντοχές έναντι άλλων χωρών και προανήγγειλε νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στη μείωση της σπατάλης στο δημόσιο τομέα και στη στήριξη των αδυνάτων. Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση και στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι η κυβέρνηση τηρεί στάση ευθύνης .

    Διαφάνεια, μεταρρυθμίσεις και περαιτέρω ενδυνάμωση της οικονομίας, είναι τα θέματα που θα επικεντρωθεί η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα. Τις προτεραιότητες έθεσε ο κ. Καραμανλής κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διευρυμένου Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση στη δημοσιονομική εξυγίανση, τονίζοντας η κυβέρνηση θα προχωρήσει συστηματικά σε δραστικό περιορισμό των δημόσιων δαπανών.

    Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε την εφαρμογή του σχεδίου για την εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και την απόλυτη ανταπόκριση όλων στην απόφαση για τον περιορισμό των προσλήψεων στο δημόσιο και τον περιορισμό κατά 10% στις δαπάνες για συμβάσεις έργου, με εξαίρεση τους τομείς υγείας και παιδείας.

    Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του, τόνισε ότι πολλά από τα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή αφορούν όλα τα υπουργεία και όχι μόνο το υπουργείο Οικονομίας, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή καμία παρέκκλιση και ζήτησε την κατάργηση, ή τη συγχώνευση δημόσιων οργανισμών και επιχειρήσεων και την πλήρη ανταπόκριση όλων, στη μείωση των ελαστικών δαπανών των υπουργείων κατά 10%.

    Ο υπουργός Οικονομίας έχει εντολή να μην εγκρίνει ούτε ένα ευρώ παραπάνω, είπε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει, ήδη, αναπροσαρμόσει τα ανώτατα όρια σε όλους τους κωδικούς.

    Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, επισήμανε ότι οι καίριας σημασίας μεταρρυθμίσεις θωράκισαν την οικονομία σε βαθμό τέτοιο, ώστε σήμερα να επιδεικνύει μεγαλύτερες αντοχές, από άλλες ισχυρότερες οικονομίες και προανήγγειλε νέο κύμα μεταρρυθμίσεων.

    "Οι μεταρρυθμίσεις είναι όχι μόνο αναγκαίες, αλλά και επιτακτικές. Ζήτησα από τους Υπουργούς συστηματική προετοιμασία για το νέο κύμα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Απόφασή μας είναι οι νέες μεταρρυθμίσεις να καλύπτουν όλους τους τομείς: Θεσμούς, Κράτος, Οικονομία, Παιδεία", τόνισε.

    Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία, για την ενδυνάμωση των θεσμών και προανήγγειλε ευρύ διάλογο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών στην οποία μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και η πρόταση του κ. Αλαβάνου, καθώς και όποιες άλλες προτάσεις κατατεθούν.

    "Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε γενναίες αλλαγές, συμβατές προς το Σύνταγμα. Τονίζω, από τώρα, ότι θα επιδιώξουμε τη μέγιστη συναίνεση και, εφόσον είναι δυνατό, την προώθηση ρυθμίσεων με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων", τόνισε.

    Τέλος, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι απέναντι στην ανευθυνότητα και στο στείρο κομματικό λόγο, επιλέγουμε την υπευθυνότητα και εκτίμησε ότι θα κριθούν από τους Έλληνες πολίτες στις Ευρωεκλογές, εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα δικαιώσουν τις επιλογές της κυβέρνησης.

    Αντιδράσεις

    Η δήλωση του κ. Καραμανλή αλλά και η εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, δέχθηκε την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης.

    Διαφάνεια για όλους και για όλα, ζήτησε το πρωί από την Κίνα, όπου βρίσκεται ο Γιώργος Παπανδρέου και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν θεσμοί διαφάνειας.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει την βούληση και πρόσθεσε πως το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να συγκρουστεί με κακές πρακτικές όποιους κι αν αφορούν, απο όπου κι αν προέρχονται ακόμη και ΄'αν αφορούν δικά του στελέχη

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τον κατηγόρησε για εμπαιγμό και σημείωσε πως ο κ. Καραμανλής τώρα θυμήθηκε το διάλογο, που η Βουλή είναι κλειστή .

    Αναφερόμενος στα όσα είπε ο κ. Καραμανλής, για δραστικό περιορισμό δαπανών στο δημόσιο, τόνισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα το πρώτο τρίμηνο του 2009, υπήρξε αύξηση κατά 23%, ενώ όσον αφορά το νέο κύμα μεταρρυθμίσεων είπε πως αν πρόκειται να μοιάζει με το προηγούμενο, οι πολίτες το έχουν ήδη κρίνει.

    Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού τονίζει: "Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξέρουν τι τους περιμένει , μετά και από τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού για την ανάγκη νέου κύματος μεταρρυθμίσεων. Όσα είπε αφορούν την προστασία των κερδών του κεφαλαίου".

    Να ενισχύσουν το ΚΚΕ και να μην παγιδευτούν στο δίλημμα Νέα Δημοκρατία ή ΠΑΣΟΚ κάλεσε η Αλέκα Παπαρήγα τους εργαζόμενους κατά την επίσκεψή της το πρωϊ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε πως η αναφορά του πρωθυπουργού στην πρότασή του μπορεί να οδηγήσει σε θετική κατεύθυνση εφόσον υπάρξει αυτοδέσμευση των κομμάτων, εφόσον υπάρξει χρονοδιάγραμμα και εφόσον βέβαια ανοίξει η Βουλή, αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή δήλωσε ότι οι κυβερνητικές ψευδο-μεταρρυθμίσεις, μετά τους επίπλαστους "εκσυγχρονισμούς" των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν θωράκισαν, αλλά άφησαν ανοχύρωτη να βουλιάζει στην κρίση την ελληνική οικονομία.

    Είδηση: 22375

    [02] Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές

    Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στην τελική ευθεία είναι τα κόμματα για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Την Κυριακή ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει στις 11 το πρωί στο Ζάππειο τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της ΝΔ και το απόγευμα θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στην Άρτα. Ο κ. Καραμανλής μετά το υπουργικό Συμβούλιο τόνισε ότι η κυβέρνηση επιλέγει στάση ευθύνης πηγαίνοντας σε ευρωεκλογές με καθαρά πολιτικούς όρους. Μία ώρα αργότερα θα ανακοινώσει και το ΠΑΣΟΚ, το ευρωψηφοδελτίο του με τα ονόματα να "κλειδώνουν", μετά την επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου από την Κίνα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μιλήσει επίσης την Κυριακή σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάτρα. Μαριέτα Γιαννάκου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να θεωρούνται επικρατέστεροι για την κορυφή των ευρωψηφοδελτίων.

    Με μία ώρα διαφορά το πρωί της Κυριακής θα μάθουμε τους υποψηφίους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές. Στις έντεκα το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρωθυπουργός σε ειδική εκδήλωση θα ανακοινώσει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του κόμματος.

    Μιλώντας μάλιστα στο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το στίγμα της κυβερνητικής στρατηγικής ενόψει της κάλπης του Ιουνίου

    "Οι ευρωεκλογές δεν ανακόπτουν, δεν χαλαρώνουν το κυβερνητικό έργο. Είναι προφανές ότι, στο διάστημα που ακολουθεί, θα συνεχιστεί από την Αντιπολίτευση και ιδίως από το ΠΑΣΟΚ, η απόπειρα αμφισβήτησης του κυβερνητικού έργου και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Δεν έχουμε το δικαίωμα να σιωπήσουμε. Και σ' αυτό ζητώ να μετέχετε όλοι. Όλοι οι υπουργοί και όλοι οι υφυπουργοί", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Για τη θέση του επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ ακούγεται έντονα το όνομα της Μαριέττας Γιαννάκου, ενώ ο υπουργός Παιδείας, Άρης Σπηλιωτόπουλος μιλώντας στον real fm, απαντώντας στα σενάρια που τον ήθελαν στην πρώτη θέση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ, τόνισε ότι δεν έχει καμία πρόταση/

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θα παρουσιάσει το ευρωψηφοδέλτιο στις 12 το πρωί της Κυριακής , στα γραφεία της Ιπποκράτους.

    Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο όνομα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη θέση του επικεφαλής, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θεωρεί τις ευρωεκλογές απαρχή εξελίξεων.

    "Στόχος του ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές είναι η νίκη. Όσο μεγαλύτερη νίκη, τόσο καλύτερα. Και είναι σαφές ότι, για μας, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και η αποτύπωση σε αυτό της πραγματικής βούλησης των πολιτών, αποτελεί και πρόκριμα για τις επόμενες εθνικές εκλογές.", τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

    Ταυτόχρονα ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών με πολιτικούς όρους αναδεικνύοντας τα προβλήματα των πολιτών στα ζητήματα της οικονομίας, της παιδείας, της υγείας, της ανεργίας και στο ρόλο της Ελλάδος στην Ευρώπη.

    Την ανάγκη της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής στις ευρωεκλογές με ενίσχυση του ΚΚΕ, επεσήμανε η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε εργαζόμενους εισπρακτικής εταιρίας, στηλιτεύοντας παράλληλα, το κλίμα αποχής που -όπως είπε- καλλιεργείται από τα μεγάλα κόμματα, καθώς κάτι τέτοιο τους βολεύει.

    Τους υποψήφιους του ευρωψηφοδελτίου από τη Μακεδονία παρουσίασε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Ο Γιώργος Καρατζαφέρης άσκησε κριτική στον Κώστα Καραμανλή και το Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας ότι "υβρίζουν ο ένας τον άλλον και ρίχνουν χαμηλά το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης".

    Είδηση: 22383

    [03] Συρρίκνωση στην ευρωζώνη β Αύξηση της ανεργίας

    Ειδήσεις

    Επιταχύνθηκε, στο πρώτο τρίμηνο του 2009, ο ρυθμός συρρίκνωσης τόσο της οικονομίας της ευρωζώνης όσο και της ευρωπαϊκής οικονομίας φτάνοντας το ποσοστό του 2,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσε σήμερα η Eurostat στη δημοσιότητα. Στη πλέον δεινή θέση φαίνεται να βρίσκεται η γερμανική οικονομία, η οποία κατέγραψε συρρίκνωση κατά 3,8%, τη μεγαλύτερη στη μεταπολεμική της ιστορία, ενώ και η γαλλική οικονομία εισήλθε επισήμως σε ύφεση, καθώς η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,2%. Την ίδια ώρα η ανεργία καλπάζει και το τριήμερο των ευρωπαϊκών κινητοποιήσεων για τη διαφύλαξη θέσεων εργασίας, βρίσκεται σε εξέλιξη. Την αρχή έκανε η Ισπανία των τεσσάρων εκατομμυρίων ανέργων, όπου 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Μαδρίτης. Σήμερα η σκυτάλη των κινητοποιήσεων περνά στις Βρυξέλλες και το Σάββατο στην Πράγα και το Βερολίνο.

    "Μέσα σ' ένα πλαίσιο κρίσης όπου η ανεργία σημειώνει έκρηξη, τα ευρωπαϊκά συνδικάτα διαδηλώνουν για τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας και για να υπενθυμίσουν πως πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους", υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων η οποία διοργανώνει τις "ευρωπαϊκές ημέρες δράσης" έως τις 16 Μαΐου.

    Επί ποδός βρίσκονται όμως και οι εργαζόμενοι στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Σημειωτέον ότι μόνο στον ιταλικό νότο 20.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν εάν η Fiat, μετά την αμερικανική Chrysler, ενώσει τις δυνάμεις της και με τη γερμανική Opel.

    Οι νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλούν για ανάκαμψη μετά το 2010. Ως τότε οι απώλειες στην αγορά εργασίας θα ξεπερνούν τα 8,5 εκατομμύρια και η ανεργία στην ευρωζώνη θα έχει εκτιναχθεί στο 11,5%.

    Ήδη στη Μεγάλη Βρετανία, οι βρετανικές τηλεπικοινωνίες εξήγγειλαν δεκαπέντε χιλιάδες απολύσεις.

    Το πιο δραματικό ποσοστό αναμένεται την ερχόμενη χρονιά από την Ισπανία, με την ανεργία στο 20,5% και την αρνητική ανάπτυξη στο χειρότερο επίπεδο από το 1959.

    Η Γερμανία, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2009, με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν κατέγραψε συρρίκνωση-ρεκόρ 3,8%. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 6,7%, έπειτα από επιβράδυνση 1,7% που είχε σημειώσει την περίοδο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου, ενώ πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία σημειώνει αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    "Πρόκειται για μία δραματική βουτιά και για τη χειρότερη αρχή που θα μπορούσαμε να φανταστούμε", δήλωσε ο Γιούργκεν Μίκελς, οικονομολόγος στο Citygroup του Λονδίνου. "Τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα, αλλά ούτε και πολύ καλύτερα. Αμφιβάλλω αν η οικονομία θα μπορέσει να σημειώσει θετικούς αριθμούς ανάπτυξης φέτος".

    Η παγκόσμια οικονομική κρίση προκάλεσε ραγδαία πτώση των εξαγωγών, σε ρυθμό πολύ ταχύτερο από αυτό των εισαγωγών και μείωση των επενδύσεων, βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην τριμηνιαία αυτή συρρίκνωση.

    Στην Ιταλία το πρώτο τρίμηνο του 2009 το ΑΕΠ σημείωσε πτώση-ρεκόρ ύψους 5,9%. Πρόκειται για την αρνητικότερη επίδοση, σε ετήσια βάση, των τελευταίων 29 χρόνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το ΑΕΠ της χώρας, φέτος, θα περισταλεί κατά τουλάχιστον 4,6% σε σχέση με το 2008.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τη δύσκολη αυτή φάση της οικονομίας, τόνισε ότι "η κρίση, όντως, υπάρχει. Πρόκειται για τη σοβαρότερη ύφεση που εκδηλώθηκε ποτέ, αλλά τα στοιχεία που φθάνουν από τις επιχειρήσεις μας λένε ότι η κατάσταση βελτιώνεται".

    Η γαλλική οικονομία εισήλθε επισήμως σε ύφεση, καθώς η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,2% για το πρώτο τρίμηνο του 2009, ύστερα από συρρίκνωση 1,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2008.

    Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε σε ποσοστό 4,6% και το ΑΕΠ της Ευρώπης των 27 κατά 4,4% (στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, είχε καταγραφεί συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 1,4% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση).

    Ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη σταθεροποιήθηκε στο 0,6% τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat. Στην Ευρώπη των 27, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε, τον Απρίλιο του 2009, στο 1,2%, υποχωρώντας από το 1,3% του περασμένου Μαρτίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Δυσοίωνες εκτιμήσεις για εκτίναξη της ανεργίας

    Είδηση: 22377

    [04] Συνάντηση Παπανδρέου με τον Κινέζο Πρόεδρο

    Πολιτική

    Με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατία της Κίνας, Χου Ζι Ντάο, συναντήθηκε σήμερα, δεύτερη μέρα της επίσκεψης του στην Κίνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου. Οι δύο άνδρες, συζήτησαν για την οικονομική και την περιβαλλοντική κρίση, την πράσινη ανάπτυξη και τον αφοπλισμό. Ο Γιώργος Παπανδρέου, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Κίνας και αναφερόμενος στις διμερείς ελληνοκινεζικές σχέσεις εκτίμησε ότι υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και συνεργασίας, κάτι που όπως είπε, θα είναι προς όφελος της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας.

    Η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου και της αντιπροσωπείας της σοσιαλιστικής διεθνούς στο Πεκίνο έτυχε ευρείας δημοσιότητας από τα μέσα ενημέρωσης.

    Στη συνάντηση Παπανδρέου Χου Ζιντάο έγινε αναφορά στην επίσκεψη που είχε κάνει στα μέσα της δεκαετίας του '80 ο Ανδρέας Παπανδρέου στο Πεκίνο, στο πλαίσιο της ''Πρωτοβουλίας των έξι'' είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο Ντένγκ Ξιάο Πινγκ και συζήτησαν για θέματα πυρηνικού αφοπλισμού και τη μείωση της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών στην οποία είχαν μπει τότε οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση.

    Μάλιστα, ο Κινέζος Πρόεδρος, ανέφερε ότι η τότε ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου είχε δημοσιευτεί ολόκληρη στην πρώτη σελίδα της Λαϊκής Ημερησίας, της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της Κίνας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κίνας για τις διεργασίες της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και έγινε συζήτηση για τις προτάσεις της Διεθνούς και της Κίνας ενόψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης το φθινόπωρο αλλά και γενικότερα για θέματα περιβάλλοντος.

    Ο πρόεδρος της Κίνας ήταν αποκαλυπτικός στη συζήτηση που είχε με τον κ. Παπανδρέου ως προς τις προθέσεις της χώρας του, η οποία είναι θετική για τη διαμόρφωση μιας παγκόσμιας συνεργασίας γύρω από τις κλιματικές αλλαγές. Και φαίνεται ότι στην Κίνα έχουν πάρει αποφάσεις για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της πράσινης ανάπτυξης και ήδη εφαρμόζουν πολλά σχετικά προγράμματα.

    Αναφορικά με τη διεθνή οικονομική κρίση ο πρόεδρος της Κίνας ανέφερε ότι η χώρα του χτυπήθηκε ιδίως σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Η κυβέρνηση όμως αποφάσισε να ρίξει μεγάλα ποσά στις δημόσιες επενδύσεις για να μπορέσει να κρατήσει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που όπως φαίνεται το πετυχαίνει. Αυτό που κάνει η Κίνα αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έπρεπε να το κάνει και η Ευρώπη, σχολίασε ο κ. Παπανδρέου, αλλά όπως είπε, η Ευρώπη έχει τις αγκυλώσεις της.

    Μεγάλο μέρος των επενδύσεων που κάνει αυτή την περίοδο η Κίνα στρέφονται στην πράσινη ανάπτυξη. Επίσης επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός και η αλλαγή της τεχνολογίας μέσω μεγάλων επενδύσεων.

    Στη συνάντηση επισημάνθηκε πάντως ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες δεν μπορούν να σηκώσουν μόνες τους το βάρος του εκσυγχρονισμού και των μέτρων περιορισμού της ρύπανσης. Γι' αυτό όπως επισημάνθηκε οι αναπτυγμένες χώρες έχουν χρέος να βοηθήσουν στη μεταφορά τεχνογνωσίας στις αναπτυσσόμενες χώρες με τη μορφή επενδύσεων μιας τεχνογνωσίας που θα μείνει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Συζητήθηκαν επίσης , στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και θέματα σχετικά με τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και από την πλευρά του κ. Παπανδρέου διατυπώθηκε η πρόταση προς τον κ. Χου Ζιντάο να προσπαθήσει η Κίνα μέσω της ισχύος που διαθέτει να πιέσει για την αλλαγή των κανονισμών στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και το IMF ώστε να μην υπάρξουν ξανά στο μέλλον ανάλογες φούσκες, όπως αυτές που προκάλεσαν την οικονομική κρίση.

    Είδηση: 22384

    [05] Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Σομαλία

    Ειδήσεις

    Περισσότερους από εκατό νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες εκτοπισμένους στην πρωτεύουσα της χώρας, είχαν ως αποτέλεσμα οι μάχες μεταξύ των σομαλικών φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και των ισλαμιστών ανταρτών, την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενημέρωσης της Σομαλίας Φάρχαν Αλι Μοχαμούντ: "Στις μάχες σκοτώθηκαν 103 άνθρωποι και άλλοι 420 τραυματίστηκαν, ενώ 18.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους μέχρι σήμερα".

    Οι κάτοικοι συνεχίζουν και σήμερα να εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου, όπου από το πρωί δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο βίας, αν και από χθες οι αντάρτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στο προεδρικό μέγαρο και τα δημόσια κτίρια όπου συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας και τις δυνάμεις της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM).

    Προκειμένου να αντιμετωπίσει την προέλαση των ανταρτών, η μεταβατική κυβέρνηση της Σομαλίας διόρισε νέο διοικητή του στρατού τον υποδιοικητή της αστυνομίας Γιουσούφ Οσμαν Ντουμάλ ο οποίος αντικατέστησε τον Σαϊντ Μοχάμεντ Χίρσι.

    "Ο Ντουμάλ, θα έχει τη διοίκηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πρωτεύουσα. Ο προκάτοχός του ορίστηκε διοικητής της ασφάλειας του προεδρικού μεγάρου".

    Είδηση: 22376

    [06] Θετική η ανάπτυξη- πρόβλημα οι ακάλυπτες επιταγές

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Σε θετικό έδαφος, παρά τις πιέσεις που ασκούνται από τις εξελίξεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης, διατηρήθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα μας και στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Αν και με σημαντική πτώση, λόγω των επιπτώσεων, διαμορφώθηκε στο 0,3%, γεγονός που σημαίνει ότι προς το παρόν η ελληνική οικονομία αποφεύγει την ύφεση, σε αντίθεση με την πλειονότητα των οικονομιών της ευρωζώνης που εμφανίζουν πλέον αρνητικό πρόσημο στους δείκτες ανάπτυξη.

    Συγκεκριμένα, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, στο 0,3% κυμάνθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε αντίθεση με τη μεγάλη υποχώρηση που καταγράφεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με την Ευρω-ζώνη να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ στο -2,5%. Η ανάπτυξη στη χώρα μας επηρεάστηκε αρνητικά από τη μείωση στις εξαγωγές και στις επενδύσεις. Ο πρόεδρος της ΑΤΕ Δημήτρης Μηλιάκος υποστηρίζει: "Μικρότερη η συρρίκνωση στην Ελλάδα απ ότι στην Ευρώπη"

    Παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις δεν είναι ενθαρρυντικές ο πήχης για το οικονομικό επιτελείο αρχικά είχε μπει στο 1,1%, αν και η Κομισιόν τον προσγειώνει στο 0,9%

    Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΤτΕ θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ξαναβρεί το βηματισμό της μόνο μέσω ενός πλέγματος μεταρρυθμίσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, της ώθησης των δημοσίων επενδύσεων και της περιστολής της φοροδιαφυγής την οποία χαρακτηρίζει "τεράστια"

    Επίσης ο κος Προβόπουλος ζητά ως μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας την ουσιαστική περιστολή της σπατάλης και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κρατικών δαπανών με Καθιέρωση αριθμητικών ορίων για τις δαπάνες".

    Επίσης, κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομίας επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις θα γίνονται αμέσως όπου απαιτούνται.

    Eurostat

    Σύμφωνα με τα στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2009, που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Eurostat και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αντίστοιχα, ήταν σε γενικές γραμμές αναμενόμενα μετά τη μεγάλη επιδείνωση που σημειώθηκε στις επιμέρους συνιστώσες του ΑΕΠ από τις αρχές του χρόνου.

    Στην Ελλάδα, ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης υποχώρησε στο 0,4% από 2,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, ενώ στην Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης έγινε ακόμη πιο αρνητικός, φθάνοντας στο -4,6%.

    Από τη σύγκριση αυτή προκύπτει ότι η ελληνική οικονομία παραμένει πιο ανθεκτική όσον αφορά την ανάπτυξη από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

    Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι αν μετρηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης σε τριμηνιαία βάση, τότε προκύπτει ότι η ελληνική οικονομία συνέκλινε περισσότερο σε σχέση προς τις επιδόσεις της Ευρωζώνης, αν και η επιβράδυνση για την Ελλάδα είναι σημαντικά μικρότερη.

    Πιο συγκεκριμένα, η ανάπτυξη στην Ελλάδα σε τριμηνιαία βάση μειώθηκε για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια κατά 1,2% ενώ στην Ευρωζώνη υποχώρησε - για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο - κατά 2,5%. Στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, το ΑΕΠ στην Ελλάδα είχε αυξηθεί κατά 0,3% έναντι μείωσης κατά 1,4% στο σύνολο των 16 χωρών του ευρώ.

    Η πορεία στα επόμενα τρίμηνα θα φανεί στις αρχές Ιουνίου και Ιουλίου, όταν θα δημοσιοποιηθούν τα πρώτα στοιχεία των οικονομικών δεικτών για τον Απρίλιο και τον Μάιο. Ωστόσο, με βάση τους δείκτες που καταγράφουν το κλίμα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, οι οποίοι ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι συνεχίζεται η μείωση του ΑΕΠ και στο δεύτερο τρίμηνο του 2009.

    Ακάλυπτες επιταγές

    Ωστόσο πονοκέφαλο προκαλεί στο Οικονομικό Επιτελείο η εκρηκτική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών που κυκλοφορούν στην αγορά, που αποτελεί ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της οικονομικής δυσπραγίας η οποία πλήττει ιδιώτες και επιχειρήσεις.

    ΠΑΣΟΚ

    Αναφερόμενη στο θέμα η πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομία Λούκα Κατσέλη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ενώ η Ελληνική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης, με την αγορά να ασφυκτιά, αφού ήδη τον Απρίλιο σφραγίστηκαν 27.740 επιταγές συνολικού ποσού 271,4 εκ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 220,3% σε σχέση με τον Απρίλιο 2008, γινόμαστε σήμερα μάρτυρες μιας κακής θεατρικής παράστασης με την κυβέρνηση να παριστάνει ότι ασχολείται με την οικονομία

    Ειδικότερα η κ. Κατσέλη επισημαίνει ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει αν θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το φορολογικό βάρος στη μέση οικογένεια και στα χαμηλότερα στρώματα.

    Ακόμη καλεί την κυβέρνηση αν μπορεί να απαντήσει γιατί παρά τα δήθεν μέτρα για την τόνωση της αγοράς, δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά και τα προβλήματα σε επιχειρήσεις και κλάδους της οικονομίας συσσωρεύονται, καθώς και γιατί τα 15 δις ευρώ εγγυήσεων το περίφημο πακέτο των 28 δις έχουν «παγώσει» και η ρευστότητα δεν έχει φτάσει στις επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη.

    ΚΚΕ

    Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση του για το θέμα τονίζει: "Ανάκαμψη κερδών και νέα κέρδη είναι σίγουρο ότι θα έχουμε . Ανάκαμψη για το λαϊκό εισόδημα δεν πρόκειται να έχουμε αν δεν αλλάξουν οι συσχετισμοί. Μόνο ισχυρό ΚΚΕ και ανασυγκρότηση του εργατικού λαϊκού κινήματος μπορούν να αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων".

    Είδηση: 22385

    [07] Το Μπενάκη τιμά το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας

    Ειδήσεις

    Το Μουσείο Μπενάκη για πέμπτη συνεχή χρονιά, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας. Στόχος της εκδήλωσης είναι αφενός η διάδοση και αναγνώριση της πνευματικής προσφοράς του Μουσείου και αφετέρου η συνειδητοποίηση της ανάγκης για την απαραίτητη, σε όλους τους πολιτιστικούς οργανισμούς ηθική και οικονομική στήριξη, η οποία θα επιτρέψει την δυναμική τους πορεία.

    Για την ιστορία, την προσφορά και τις δραστηριότητες του Μουσείου θα μιλήσουν: ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Γεώργιος Αντωνακόπουλος και η καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου.

    Παράλληλα τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Μουσείου προσκαλούν μικρούς και μεγάλους, Έλληνες και μη, σε ένα ταξίδι ανακαλύψεων στον ελληνικό πολιτισμό. Με έναν ταξιδιωτικό σάκο γεμάτο απρόσμενα κεντρίσματα οι «τουρίστες της μέρας» θα περπατήσουν σε διαχρονικές διαδρομές, από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο και από εκεί στη νεότερη Ελλάδα. (Κεντρικό κτήριο, Κουμπάρη 1, ώρες: 9.00 - 15.00.)

    Τα Πωλητήρια στο Κεντρικό κτήριο, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, στο Ισλαμικό Μουσείο, στα Ιστορικά Αρχεία και στο Εργαστήριο Γιάννη Παππά θα παρέχουν έκπτωση 10% σε όλα τα αντικείμενα και 50% στις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη Η είσοδος θα είναι ελεύθερη σε όλα τα παραρτήματα του Μουσείου Μπενάκη.

    Είδηση: 22391

    [08] Νέο φάρμακο κατα του πάρκινσον

    Νέα δεδομένα σε ότι αφορά στην ποιότητα ζωής χιλιάδων ασθενών που πάσχουν από την νόσο του πάρκινσον σε προχωρημένα στάδια, δίνει μία νέα φαρμακευτική θεραπεία που ανακοινώθηκε σήμερα στη διάρκεια των εργασιών του 23ου Ετήσιου Πανελληνίου Συνεδρίου Ελλήνων Νευρολόγων, στη Θεσσαλονίκη. Η φαρμακευτική αυτή μέθοδος αποτελεί θεραπεία εκλογής στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσφατα εφαρμόζεται και στην Ελλάδα σε επιλεγμένα κέντρα ,με πάρα πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

    «Πρόκειται για μία νέα επεμβατική μέθοδο συνεχούς έγχυσης λεβοντόπα στο λεπτό έντερο, με την βοήθεια αντλίας, μετά την διενέργεια γαστροστομίας», τόνισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, Κωνσταντίνος Σιτζόγλου.

    Η μέθοδος αυτή της Συνεχούς Ντοπαμινεργικής Διέγερσης του Eγκεφάλου ξεκίνησε από Σκανδιναβούς ερευνητές οι οποίοι κατάφεραν να χορηγήσουν, σε χρόνιους παρκινσονικούς ασθενείς με σοβαρές κινητικές διαταραχές, λεβοντόπα σε υγρή μορφή κατευθείαν στο λεπτό έντερο, παρακάμπτοντας το στομάχι, με αποτέλεσμα την ταχύτερη δημιουργία σταθερών επιπέδων λεβοντόπα στο αίμα.

    «Τα αποτελέσματα της Συνεχούς Ντοπαμινεργικής Διέγερσης του Eγκεφάλου υπήρξαν εντυπωσιακά, επιτρέποντας στους ασθενείς την μετάβαση από την αναπηρία σε μια πιο φυσιολογική ζωή καθιστώντας τους ταυτόχρονα ικανούς να αντεπεξέρχονται στις καθημερινές τους ανάγκες, χωρίς την βοήθεια του στενού τους περιβάλλοντος»,υπογράμμισε ο Πρόεδρος, κ. Σιτζόγλου.

    Η εφαρμογή της μεθόδου

    Το σύστημα Duodopa, που αποτελείται από τα φάρμακα levodopa/carbidopa 4:1 σε μορφή γέλης και από μια φορητή αντλία χορήγησης, επιτυγχάνει σταθερή συγκέντρωση του φαρμάκου στον εγκέφαλο, διεγείροντας τους υποδοχείς της ντοπαμίνης. Ανακουφίζεται έτσι ο παρκινσονικός ασθενής του τελικού σταδίου από την έντονη δυσκινησία ή υπερκινησία, δυσκαμψία, τρόμο, αστάθεια αλλά και τα μη κινητικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της νόσου.

    Η επιλογή των ασθενών γίνεται από τον νευρολόγο, σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καταλληλότητα εισόδου στην θεραπεία του ασθενούς. Η εισαγωγή στην θεραπεία γίνεται σε 2 φάσεις:

    Φάση ελέγχου: απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο για τοποθέτηση ρινογαστρικού σωλήνα και τιτλοποίηση της δόσης, με σκοπό την εξατομίκευσή της και τον έλεγχο της ανταπόκρισης στη θεραπεία (3-5 ημέρες) και

    Φάση Μόνιμης Θεραπείας: γίνεται με την βοήθεια εντερικού καθετήρα που τοποθετείται στη νήστιδα μέσω γαστροστομίας και ο ασθενής επιστέφει στην οικία του.

    Η αντλία τίθεται σε λειτουργία με συγκεκριμένες δόσεις για κάθε ασθενή (πρωινή δόση - δόση συνεχούς έγχυσης για περίπου 16 ώρες την ημέρα, ενώ σε περίπτωση που αυτό απαιτούν οι περιστάσεις από τις δραστηριότητες του ασθενούς, υπάρχει η δυνατότητα επιπλέον δόσης (extra) καθώς και παράτασης της συνεχούς έγχυσης του φαρμάκου).

    Το βράδυ ο ασθενής μπορεί να αποσυνδέσει την αντλία ξεπλένοντας τον σωλήνα με νερό βρύσης. Η αντλία δεν επηρεάζει άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και μπορεί να λειτουργεί μέσα σε αεροπλάνο ή δίπλα σε κινητά τηλέφωνα. Έτσι ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σε μια φυσιολογική ζωή γεμάτη δραστηριότητα που δεν υπήρχε πριν.

    Στην θεραπεία της Συνεχούς Ντοπαμινεργικής Διέγερσης έχουν ενταχθεί 1.500 περίπου ασθενείς σε 18 χώρες στην Ευρώπη (ξεκινώντας από την Σουηδία - πρώτη εφαρμογή από το 2003). Στην Ελλάδα πρόσφατα έχουν ξεκινήσει δύο κέντρα, ένα στην Αθήνα (Α' Θεραπευτήριο ΙΚΑ) και ένα στην Θεσσαλονίκη (Νοσ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ) και πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα σε Αθήνα, Ηράκλειο και Λάρισα.

    Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα Duodopa καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

    L-DOPA

    Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, ο επιπολασμός της νόσου του πάρκινσον κυμαίνεται από 100-200 ανά 100.000 πληθυσμού, με την αύξηση όμως του χρόνου επιβίωσης αναμένεται ότι θα αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των παρκινσονικών ασθενών.

    Είδηση: 22366

    [09] Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο

    Σε βάθος μόλις τριών-τεσσάρων μέτρων και πολύ κοντά σε μια αμμουδερή ακτή στο Παυλοπέτρι της νότιας Λακωνίας, ιδιαίτερα δημοφιλή στους τουρίστες και τους κατασκηνωτές βρίσκεται η αρχαιότερη ίσως στον κόσμο βυθισμένη πόλη. Τώρα μια ομάδα επιστημόνων από το Ερευνητικό Κέντρο Υποβρύχιας Αρχαιολογίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους, φιλοδοξούν να αποκαλύψουν τα μυστικά της, με τη βοήθεια εξελιγμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού που μπορεί να φέρει επανάσταση στο χώρο της ενάλιας αρχαιολογίας.

    Τα απομεινάρια της βυθισμένης προϊστορικής πόλης, που χρονολογείται από τουλάχιστον το 2800 πΧ., περιλαμβάνουν ανέπαφα κτίρια, αυλές, δρόμους, καθώς και μεταγενέστερους τάφους που πιστεύεται ότι ανήκουν στη Μυκηναϊκή περίοδο. Αν και οι Μυκηναίοι βασίζονταν ιδιαίτερα στη δύναμη τους στη θάλασσα, λίγα πράγματα είναι γνωστά για τα λιμάνια και τις ακμάζουσες παραθαλάσσιες πόλεις τους (μια από αυτές εικάζεται ότι ήταν το Παυλοπέτρι), καθώς το αρχαιολογικό ενδιαφέρον έχει στραφεί κυρίως στα παλάτια και τους τάφους της ελληνικής ενδοχώρας.

    Τα υποθαλάσσια ερείπια εντοπίστηκαν και χαρτογραφήθηκαν το 1968 από ομάδα του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ με επικεφαλής τον δρα Νίκολας Φλέμινγκ, αλλά από τότε δεν έχει γίνει καμία έρευνα στην περιοχή. Σαράντα χρόνια μετά, ο δρ Γιον Χέντερσον, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, θα είναι ο πρώτος αρχαιολόγος που θα έχει επίσημη πρόσβαση στην περιοχή, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το ελληνικό κράτος.

    Στόχος των επιστημόνων είναι να αποκαλύψουν την ιστορία και την ανάπτυξη της πόλης, να ανακαλύψουν από πότε κατοικήθηκε και, μέσω συστηματικής μελέτης της γεωμορφολογίας της περιοχής, να κατανοήσουν πότε και για ποιους λόγους η πόλη εξαφανίστηκε κάτω από τη θάλασσα. Σύμφωνα με τον δρα Χέντερσον, το Παυλοπέτρι "αποτελεί τοποθεσία σπάνιας διεθνούς αρχαιολογικής σημασίας" και γι΄ αυτό, όπως είπε, η έρευνα πρέπει να γίνει έγκαιρα προτού τα εναπομείναντα στοιχεία χαθούν για πάντα (ήδη υφίστανται ζημιές από τον τουρισμό, τους δύτες και τις άγκυρες των σκαφών).

    Ο Χέντερσον και η ομάδα του, σε συνεργασία με τον Ηλία Σπονδύλη της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, θα διεξάγουν λεπτομερή ψηφιακή ακουστική υποθαλάσσια έρευνα του χώρου, χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς και για υποθαλάσσιες έρευνες πετρελαίου. Ο εξοπλισμός μπορεί να παράγει φωτορεαλιστικές, τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις του θαλάσσιου πυθμένα και των υποθαλάσσιων κατασκευών, με ακρίβεια μικρότερη του 1 χιλιοστού, μέσα σε λίγα λεπτά.

    Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών. Έχουν προγραμματιστεί τέσσερις περίοδοι έρευνας και ανασκαφών. Οι εργασίες πλήρους ψηφιακής χαρτογράφησης θα πραγματοποιηθούν φέτος το Μάιο και Ιούνιο, οι εργασίες θα συνεχιστούν από το 2010 έως το 2012, το 2013 θα μελετηθούν τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει και τα 2014 αναμένεται να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα.

    Είδηση: 22364

    [10] Η αντι-ύλη πρωταγωνίστρια στο Χόλιγουντ και στην επιστημονική έρευνα

    To Illuminati (Πεφωτισμένοι), το δεύτερο μπεστ-σέλερ βιβλίο του συγγραφέα Νταν Μπράουν, το οποίο έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς στο ρόλο του πολυπράγμονος καθηγητή του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάγκντον, έρχεται να φέρει ξανά στο προσκήνιο ένα δυσνόητο αλλά επιστημονικά κρίσιμο ζήτημα: την αντι-ύλη.

    Στο βιβλίο και στην ταινία ("Angels and Demons" είναι ο πρωτότυπος αγγλικός τίτλος), μια αποκρυφιστική ομάδα, με τη συμμετοχή ενός μυστικού πυρήνα μέσα στο CERN, σχεδιάζει ένα όπλο αντι-ύλης για να καταστρέψει το Βατικανό. Ενώ η Αγία Έδρα της Καθολικής Εκκλησίας έφριξε με το σενάριο, το CERN - με πιο ανοιχτό πνεύμα- αντιμετώπισε εξαρχής θετικά την όλη ιστορία. Άνοιξε στο σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ τις υπόγειες εγκαταστάσεις του με την προσδοκία ότι η όλη δημοσιότητα θα κάνει καλό στην επιστημονική έρευνα, γιατί θα φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα των φυσικών.

    Όπως έγραψε χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα Independent, "μπορεί άραγε η ταινία να κάνει σέξι τη σωματιδιακή φυσική;". Αυτό ασφαλώς ελπίζει το CERN (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων), που βρίσκεται στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κοντά στη Γενεύη, και πιθανότατα ξέρει για την αντι-ύλη περισσότερα από κάθε άλλο φορέα στον κόσμο. Το CERN έκανε ειδικά σεμινάρια περί αντι-ύλης στο σκηνοθέτη Ρον Χάουαρντ και αυτός, σε ανταπόδοση, ετοίμασε ένα πιο ακριβές επιστημονικά υλικό που θα διανέμεται μαζί με το DVD της ταινίας.

    Φυσικά, όπως και πολλά άλλα πράγματα στο βιβλίο και την ταινία, που δεν είναι παρά φαντασία, το CERN δεν έχει ούτε αρκετή ποσότητα ούτε τη διάθεση να κατασκευάσει μια φορητή βόμβα αντι-ύλης. Σύμφωνα με το CERN, αν συγκεντρωθεί όλη η αντι-ύλη που έχει ποτέ δημιουργηθεί από τους επιστήμονες πάνω στη Γη όλα αυτά τα χρόνια, και συνδυαστεί με κοινή ύλη, το συνολικό ποσό ενέργειας που θα απελευθερωθεί, θα είναι αρκετό απλώς για να φωτίσει μια κοινή λάμπα για λίγα λεπτά.

    Σύμφωνα με υπολογισμούς του φυσικού Φρανκ Κλόουζ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με την υφιστάμενη τεχνολογία, θα χρειαστούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και τουλάχιστον 1 τρισ. δολ. για να παραχθεί έστω κι ένα γραμμάριο αντι-ύλης. Εκτός αυτού, υπάρχει το όχι ασήμαντο πρόβλημα τι θα κάνει κανείς την αντι-ύλη αν αυτή δημιουργηθεί, με δεδομένο ότι είναι υπερβολικά δύσκολο να αποθηκευτεί, καθώς αντιδρά εκρηκτικά με την κοινή ύλη. Τεράστιες ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις θα πρέπει να επιστρατευθούν, προκειμένου να παγιδευτούν και οι παραμικρές ποσότητες αντι-ύλης σε κάποιο μέρος.

    Πώς όμως ξεκίνησε όλη γοητεία με την αντι-ύλη; Σύμφωνα με την κυρίαρχη επιστημονική θεωρία, εν αρχή υπήρχαν στο σύμπαν τόσο η ύλη όσο και η αντι-ύλη. Από την ύλη είναι φυσικά κατασκευασμένα τα πάντα γύρω μας - και εμείς οι ίδιοι. Η αντι-ύλη, από την άλλη, είναι ένα παράξενο υλικό, ταυτόσημο με την κοινή ύλη από κάθε άλλη άποψη, πέρα από το ότι κάθε τι στο εσωτερικό της είναι "ανάποδο": το αρνητικό είναι θετικό, το αριστερό είναι δεξί, το πάνω είναι κάτω κοκ. Κάτι σαν το γιν και το γιανγκ της υλικής πραγματικότητας!

    Εκρηκτική αδυναμία συνύπαρξης.

    Καλώς ή κακώς, η ύλη και η αντι-ύλη δεν τα πάνε καθόλου καλά μαζί, με άλλα λόγια δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Αν βρεθούν μαζί, εκλύεται αυτομάτως τρομακτική ποσότητα ενέργειας και ακολουθεί ο πλήρης εκμηδενισμός. Δεν μπορεί συνεπώς να πιάσει κανείς την αντι-ύλη χωρίς αυτή να εκραγεί. Μόνο ένα γραμμάριο αντι-ύλης, αν εκμηδενιστεί μέσα από την επαφή του με ένα γραμμάριο ύλης, θα δημιουργήσει εκρηκτική ισχύ ισοδύναμη με 20.000 τόνους ΤΝΤ, σύμφωνα με την ερευνήτρια του CERN Τάρα Σιρς. Καθόλου παράξενο συνεπώς που ο Νταν Μπράουν σκαρφίστηκε μια βόμβα αντι-ύλης, πολύ ισχυρότερη από μια πυρηνική βόμβα, η οποία μπορεί να επιφέρει ένα νέο Αρμαγεδώνα.

    Από την άλλη, όπως συνήθως συμβαίνει, υπάρχουν και αυτοί που οραματίζονται μια ειρηνική χρήση της αντι-ύλης ως απεριόριστης πηγής ενέργειας, μάλιστα την περιγράφουν ως την μελλοντική πανάκεια για την επίλυση των ενεργειακών προβλημάτων της ανθρωπότητας - πράγμα πολύ αμφίβολο όμως. Καθόλου παράξενο που στη διάσημη σειρά επιστημονικής φαντασίας "Star Trek", το διαστημόπλοιο "Enterprise" είχε κινητήρα αντι-ύλης!

    Οι φυσικοί πιστεύουν ότι μέσα στα πρώτα κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το αρχικό Μπινγκ Μπανγκ, που άρχισε να δημιουργεί το σύμπαν, η αντι-ύλη δημιουργήθηκε σε σχεδόν ίση ποσότητα με την ύλη. Περιέργως όμως, σήμερα, όσο και αν ψάξουν οι επιστήμονες (και ψάχνουν πολύ!), δεν υπάρχει ίχνος από αυτή την αντι-ύλη στο ορατό σύμπαν. Μερικοί φυσικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή όλη η αντι-ύλη, μαζί με σχεδόν όλη (αλλά όχι όλη) την ύλη, αλληλοκαταστράφηκαν σε αυτά τα πρώτα κλάσματα δευτερολέπτου μετά το Μπινγκ Μπανγκ.

    Σε κάθε περίπτωση, επειδή πάντα υπήρχε λίγο παραπάνω ύλη σε σχέση με την αντι-ύλη, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους και σήμερα υπάρχει το σύμπαν - κι εμείς. Στο μεταξύ, η μοναδική αντι-ύλη που οι επιστήμονες έχουν μπορέσει να παρατηρήσουν, είναι αυτή που δημιουργείται πρόσκαιρα σε εργαστήρια όπως το CERN, είτε στις τυχαίες συγκρούσεις κοσμικών ακτινών στο διάστημα. Πού και πού κάποιο σωματίδιο αντι-ύλης μπορεί να ξεπηδά αυτομάτως, όταν μια κοσμική ακτίνα προσπίπτει στο άνω τμήμα της γήινης ατμόσφαιρας.

    Ο βρετανός ιδιοφυής φυσικός Πολ Ντιράκ ήταν ο πρώτος που υπέθεσε την ύπαρξη της αντι-ύλης το 1928 (αν και δεν την ονόμασε έτσι), υπολογίζοντας ότι υπάρχει ένα σωματίδιο με αντίθετο φορτίο από το ηλεκτρόνιο, όπως αποδείχτηκε το 1932, όταν ανακαλύφθηκε το ποζιτρόνιο, το πρώτο σωματίδιο αντι-ύλης. Από τότε ανακαλύφθηκαν και άλλα αντι-σωματίδια, ώσπου το 1995 οι φυσικοί του CERN δημιούργησαν το πρώτο αντι-υδρογόνο, συνδυάζοντας αντι-πρωτόνια με ποζιτρόνια. Ήταν η πρώτη φορά στον κόσμο που ένα επιστημονικό εργαστήριο είχε παράγει τεχνητά αντι-άτομα, πυροδοτώντας πλέον αυξημένο ενδιαφέρον για την αντι-ύλη τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στο κοινό.

    Τη στιγμή αυτή οι φυσικοί πασχίζουν, στο πλαίσιο του προγράμματος ATRAP, να παγιδεύσουν άτομα αντι-υδρογόνου. Όμως η μεγάλη ελπίδα είναι τα πειράματα αντι-ύλης που έχουν σχεδιαστεί να γίνουν με τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων του CERN, όταν αυτός επαναλειτουργήσει το φθινόπωρο μετά τη σοβαρή βλάβη που τον καθήλωσε πέρυσι σε αδράνεια.

    Είδηση: 22363

    [11] Ανεβάζει τους τόνους το ΚΚΕ για Πάγκαλο-Καρατζαφέρη

    Πολιτική

    Κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ ΚΚΕ και των κυρίων Πάγκαλου και Καρατζαφέρη. Το ΚΚΕ τους κάλεσε να δώσουν στοιχεία σχετικά με τις καταγγελίες τους για εμπλοκή του κόμματος στην υπόθεση της εταιρείας "Γερμανός" τονίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν είχε, δεν έχει στην εταιρεία ούτε μισή μετοχή. Η κ. Παπαρήγα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm χαρακτήρισε συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς τους και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη.

    "Η κα Παπαρήγα είναι ελεύθερη να κάνει ό,τι θέλει", απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ελεύθερα να διατυπώνουν την άποψή τους".

    Σε ό,τι αφορά αποστροφή της κα Παπαρήγα ότι "δεν μπορώ να μπω στο κεφάλι νοσηρών ανθρώπων και νοσηρών ηγεσιών" (όταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ερωτήθηκε αν κάποιοι ανησυχούν για τα ποσοστά του ΚΚΕ) ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι "στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν ηγετικές ομάδες, όσο για τα περί νοσηρών εγκεφάλων, δεν είμαι σίγουρος, δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις της κας Παπαρήγα. Εμάς μας απασχολεί το πώς θα πείσουμε εμείς τους πολίτες για τις θέσεις μας και το πρόγραμμά μας και όχι τα ποσοστά των άλλων κομμάτων".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22392

    [12] Μια μεταμεσονύχτια συναυλία με αφορμή τη Νύχτα των Μουσείων

    Ειδήσεις

    Το Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού συμμετέχοντας στον πανευρωπαϊκό εορτασμό της Νύχτας των Μουσείων, προτείνει σε συνεργασία με τη Μικρή Άρκτο μια μεταμεσονύχτια συναυλία με τον πιανίστα & συνθέτη Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε συνομιλία με έργα τέχνης νυχτερινής θεματολογίας. Ο πιανίστας και συνθέτης, η φήμη του οποίου ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας θα παρουσιάσει στην Οικία Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, (Αμαλίας 4, πλατεία Συντάγματος, 5ος όροφος) το Σάββατο 16 Μαϊου & ώρα 12.00 τα μεσάνυχτα, μια μεταμεσονύχτια συναυλία με αφορμή την τελευταία του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «The Promise» που κυκλοφόρησε πρόσφατα παγκοσμίως από την ECM. Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί με έργα από τα Νυχτερινά του Σοπέν.

    Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος είναι μια πολύπλευρη μουσική προσωπικότητα, που κινείται με μοναδική άνεση στα μονοπάτια της κλασικής μουσικής, ενώ ταυτόχρονα υπηρετεί με μοναδικό τρόπο και το χώρο της τζαζ και του αυτοσχεδιασμού. Οι Times του Λονδίνου τον έχουν κατατάξει στους μουσικούς που ερμηνεύουν εξίσου καλά κλασική και τζαζ μουσική.

    Παράλληλα, διακρίνεται και στο χώρο της σύνθεσης καθώς το βιογραφικό του περιλαμβάνει συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες. Στην τελευταία του δουλειά «The Promise» (η πιο "προσωπική" όπως ο ίδιος υπογραμμίζει) ο Έλληνας καλλιτέχνης ερμηνεύει σόλο πιάνο τις δικές του συνθέσεις.

    Παράλληλα με τη συναυλία, στην οικία Α. & Λ. Κατακουζηνού θα εγκαινιαστεί μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής με έργα νυχτερινής θεματολογίας, από 27 εικαστικούς καλλιτέχνες.

    Συμμετέχουν αναλυτικά οι: Ηώ Αγγελή, Νανά Βέττα, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Στέφανος Δασκαλάκης, Τάνια Δημητρακοπούλου, Κωνσταντίνος Έσλιν, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Αλέκος Κυραρίνης, Μιχάλης Μαδένης, Καλλιρρόη Μαρούδα, Τάσος Μισούρας, Παναγιώτης Μπελντέκος, Μανώλης Μπιτσάκης, Γιάννης Μπουρνιάς, Alexei Kyrilloff, Ρόιλα Μπουζέα, Έλενα Παπαδημητρίου, Κωστάς Παππάς, Αίγλη Πέττα, Γιώργος Ρόρρης, Αμαρυλλίς Σινιοσίογλου, Δημήτρης Σκουρογιάννης, Βασίλης Σούλης, Νίκος Στεφάνου, Μανώλης Τζωρτζακάκης, Δημήτρης Χατζημαρινάκης, Μανώλης Χάρος.

    Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης Ίρις Κρητικού.

    Ο Διήμερος εορτασμός του Ιδρύματος ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Μαΐου 17.00-20.00 με απογευματινή περιήγηση στην έκθεση σε συνομιλία αυτή τη φορά με την μουσικό και τραγουδίστρια Μαρία Τυράσκη, η οποία θα ερμηνεύσει με την άρπα της παραδοσιακές μελωδίες από όλη την Ευρώπη.

    Είδηση: 22389

    [13] Ελεύθερη είσοδος στον Ελληνικό Κόσμο τη Δευτέρα

    Ειδήσεις

    Tη Δευτέρα 18 Μαΐου 2009, τo Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, που διοργανώνεται από τον ICOM (International Council Of Museums), προσφέρει δωρεάν είσοδο σε όλες τις εκθέσεις του. Θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 2 το μεσήμερι προσκαλώντας τους επισκέπτες του να το επισκεφθούν

    - "Το Βραχιόλι: Νεοελληνικό και Ethnic (19ος-20ός αιώνας)" http://vraxioli.ime.gr/: Περισσότερα από διακόσια βραχιόλια, νεοελληνικά καθώς και άλλων λαών, τα οποία έχει συλλέξει η Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Κατερίνα Κορρέ-Ζωγράφου έπειτα από μακρόχρονη αναζήτηση σε παλαιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού, παρουσιάζονται στην έκθεση του Κέντρου Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος". Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαΐου, αποκαλύπτει όχι μόνο την αισθητική αξία του κοσμήματος αλλά και την ιστορική και κοινωνική του διάσταση.

    - "Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά" http://meeting.athens-agora.gr/: Η έκθεση προσκαλεί τους επισκέπτες να στοχαστούν πάνω στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της παιδείας, της ισονομίας, της ελευθερίας του λόγου, της κοινωνικότητας και της συνεισφοράς στα κοινά και να αναλογιστούν τη σημασία τους για τις σύγχρονες κοινωνίες.

    - "Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών" http://math.ime.gr/: Αναδρομή στην ιστορία των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών από το Θαλή και τον Πυθαγόρα μέχρι τον Αρχιμήδη και τον Ερατοσθένη, αλλά και τους Βυζαντινούς και Άραβες λόγιους που μετέφεραν τη γνώση αυτή στην Ευρώπη της Αναγέννησης.

    Είδηση: 22388

    [14] Αντισυνταγματική η διάκριση στους τόκους, μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών

    Κοινωνία

    Ίσοι έναντι των οικονομικών τους υποχρεώσεων και χωρίς διακρίσεις στους τόκους πρέπει να είναι σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ιδιώτες και δημόσιο. Σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας: «Αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι η σχετική νομοθετική διάταξη του Κώδικα Νόμων περί δικών του δημοσίου, που προβλέπει ότι για τις οφειλές του Δημοσίου, το επιτόκιο θα είναι μικρότερο από το γενικώς ισχύον».

    Ειδικότερα, ο τόκος, είτε πρόκειται για νόμιμο είτε για υπερημερίας, που υπολογίζεται στις απαιτήσεις του δημοσίου από τους πολίτες είναι 10%. Αντίθετα, ο τόκος στις απαιτήσεις των πολιτών κατά του δημοσίου είναι 6%.

    Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι «η διάταξη του Κώδικα Νόμων περί δικών του δημοσίου αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος περί ισότητας και του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεδομένου μάλιστα, ότι το Δημόσιο δεν επικαλείται, ούτε αποδεικνύει την ύπαρξη κάποιου λόγου δημοσίου συμφέροντος, που θα δικαιολογούσε τη διαφοροποίηση του ύψους του επιτοκίου, νόμιμου και υπερημερίας, το οποίο αφορά τις οφειλές του Δημοσίου και του αντίστοιχου επιτοκίου, που αφορά τις οφειλές των ιδιωτών».

    Είδηση: 22381

    [15] Έκρηξη στις ακάλυπτες επιταγές

    Ειδήσεις

    Οριακή αύξηση 0,3% σημείωσε το ελληνικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008 και μείωση κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το τέταρτο του 2008. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η συγκρατημένη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, (την ώρα που η ανάπτυξη στην ευρωζώνη σημειώνει υποχώρηση-ρεκόρ κατά 2,5%), οφείλεται στη σημαντική μείωση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Και η συνολική καταναλωτική δαπάνη στη χώρα μας παρουσίασε οριακή αύξηση, ενώ μειώθηκαν οι εισαγωγές. Ωστόσο πονοκέφαλο προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η εκρηκτική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών κατά 12,91%.

    Σε 271,4 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των ακάλυπτων επιταγών τον Απρίλιο του 2009, εμφανίζοντας αύξηση 12,91% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους.

    Σε τεμάχια οι ακάλυπτες επιταγές τον Απρίλιο του 2009 ανήλθαν σε 27.740 σημειώνοντας αύξηση 3,63%. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008 οι ακάλυπτες επιταγές σε αξία σημείωσαν αύξηση 220,33% και σε τεμάχια αύξηση 243,78%. Η συνολικά αξία των ακάλυπτων επιταγών για το πρώτο τετράμηνο του 2009 ανήλθε σε 984,1 εκατ. ευρώ και σε τεμάχια σε 98.245.

    Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν τον Απρίλιο του 2009 σε 15,7 εκατ. ευρώ και σε τεμάχια 10.478, σημειώνοντας αντίστοιχα μείωση 14,17% και 11,61% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα του ιδίου έτους. Σε σχέση με τον Απρίλιο του 2008 σημείωσαν αύξηση 20% και 3,60% αντίστοιχα.

    Το πρώτο τετράμηνο του 2009 οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 75,2 εκατ. ευρω και σε τεμάχια σε 44.499.

    Τα στοιχεία αυτά δίνονται στην δημοσιότητα από την εταιρία Τειρεσίας ΑΕ

    Είδηση: 22380

    [16] Φορολογικός έλεγχος σε 92.153 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

    Ειδήσεις

    Χαρτάκι για την επανεξέταση των οικονομικών τους στοιχείων αναμένεται να λάβουν το αμέσως επόμενο διάστημα 92.153 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο, καθώς από τη διασταύρωση των φορολογικών τους στοιχείων που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προέκυψε ότι δεν έχουν υποβάλει εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για το 2007 ή δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2008.

    Ήδη ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, έδωσε οδηγίες σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας να προχωρήσουν σε περαιτέρω έλεγχο, για τη διακρίβωση ενδεχομένων παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπομένων προστίμων.

    Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών από τις διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι από το σύνολο των επιχειρήσεων που κατά το 2007 ήταν ενεργές και το 2008 υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση αυτή, δεν υπέβαλαν εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ για την ίδια χρήση συνολικά 4.077 Νομικά Πρόσωπα και 53.008 Φυσικά Πρόσωπα.

    Είδηση: 22379

    [17] Προς μεγάλο συμβιβασμό για την υγεία στις ΗΠΑ

    Αμερική-ΗΠΑ

    Έτοιμος να αποδεχτεί τις προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων και να προχωρήσει σε συμβιβασμούς, προκειμένου να αναμορφωθεί το σύστημα υγείας, είναι ο Αμερικανός Πρόεδρος, δίνοντας την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί τελικά δικομματική συμφωνία ακόμη και στο θέμα της διεύρυνσης του ρόλου του κράτους στην παροχή ιατρικής κάλυψης σε εκατομμύρια ανασφάλιστους αμερικανούς πολίτες.

    Εκπρόσωποι των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη συζήτηση στη Γερουσία για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας της χώρας, δήλωσαν ότι τα μέλη της αξιολογούν τις επιλογές για το πώς να καλύψουν τους ανασφάλιστους και δεν αποκλείουν να προταθεί ένα νέο κυβερνητικό σχέδιο, το οποίο ζητούν και πολλοί Δημοκρατικοί τονίζοντας: «Μπορεί να τα καταφέρουμε να βρούμε συναίνεση».

    Από την πλευρά του πρόεδρος Ομπάμα είχε πει ότι τόσο αυτός όσο και άλλοι πρέπει να συμβιβαστούν στην επεξεργασία της νομοθεσίας.

    «Ίσως να μην έχει όλα όσα θέλω να περιέχει ή όλα όσα εσείς θέλετε αλλά θα είναι μία τεράστια βελτίωση σε σχέση με αυτό που έχουμε τώρα», είπε ο Ομπάμα, μιλώντας σε συνάντηση στη δημαρχείο του Ρίο Ράντσο, στο Νέο Μεξικό.

    Σύμφωνα με εκπροσώπους δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων, έχει διαμορφωθεί ενιαία άποψη για την επέκταση της κάλυψης στα 46 εκατομμύρια αμερικανών που δεν έχουν ασφάλεια υγείας προσθέτοντας ότι υπήρξαν κάποιες αντιπαραθέσεις μέσα στην αίθουσα.

    Οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να λειτουργήσει ένα νέο δημόσιο σχέδιο ικανό να ανταγωνιστεί τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα μειωθούν τα κόστη, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι και οι ασφαλιστικές εταιρείες αντιτίθενται στο σχέδιο, λέγοντας ότι θα οδηγήσει τις ιδιωτικές εταιρείες εκτός δουλειάς.

    Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων ευελπιστούν ότι η σχετική νομοθεσία μπορεί να περάσει και από τα δύο σώματα μέχρι τον Αύγουστο, γεγονός που θα τους δώσει χρόνο να επεξεργαστούν τις διαφορές και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην προθεσμία που έθεσε ο πρόεδρος.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 22374

    [18] Εκδηλώσεις στο Κυκλαδικής Τέχνης για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

    Ειδήσεις

    Mια σειρά εκδηλώσεων με ξεναγήσεις, μουσικές εκδηλώσεις, αφήγηση ιστοριών και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα και Νύχτα των Μουσείων το Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Μαΐου 2009. Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων. Για φέτος, ο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων, που θεσπίστηκε το 1977 και διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ICOM (International Council of Museums - Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), είναι "Μουσεία και Τουρισμός". Η "Νύχτα των Μουσείων"ξεκίνησε το 2005 από το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας, το οποίο είναι ο φορέας - συντονιστής του εορτασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    Σάββατο 16 Μαΐου

    Starry Night...μία παράσταση για πιάνο και φωνή - Όταν τα έργα τέχνης ακούνε μουσική, Ώρα: 20:00 & 22:00

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με νέους μουσικούς, υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση.

    Το φιλί στον ύπνο του αγαπημένου, οι μυστικές συναντήσεις των ερωτευμένων μέσα στη νύχτα, τα εκρηκτικά καμπαρέ του Παρισιού, η αγάπη και το μίσος, ο αποχωρισμός και τα διαμάντια, ένα παράθυρο κλεισμένο. Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία, Αμερική, Ελλάδα. Επτά χώρες, επτά σταθμοί στη Νύχτα των Μουσείων. Ένα τραγούδι για κάθε έργο τέχνης. Με μια φωνή και ένα πιάνο, η μουσική ταξιδεύει στα Μουσεία του κόσμου.

    Με τη σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη και τον Τίτο Γουβέλη στο πιάνο * Απαραίτητη η κράτηση θέσεων, στο τηλέφωνο 2107294220

    Με τη χορηγία του Κοινοφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης

    Αφηγήσεις Άντερσεν για ενήλικες, Ώρα: 21:00

    Τι είδε το φεγγάρι: ιστορίες για ενήλικες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

    Την ώρα που ο Θάνατος πλησιάζει ένα μικρό πουλί με το τραγούδι του τον διώχνει. Και το Αηδόνι έτσι λυτρώνει τον Αυτοκράτορα. Κι ο Βασιλιάς είναι Γυμνός! Γυμνός στην ίδια του την ματαιοδοξία, τη φιλοδοξία, την ανοησία και την ψευτιά...

    Δυο θαυμάσιες ιστορίες του Άντερσεν σχολιάζουν με ιδιαίτερη οξύνοια και διεισδυτικότητα τις αιώνιες αδυναμίες των ανθρώπων, με τρόπο απελπιστικά επίκαιρο!

    Ποιος είπε ότι ο Άντερσεν έγραφε για παιδιά;

    Η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη παρουσιάζει τις ιστορίες του μεγάλου ποιητή, σε πιστές μεταφράσεις από τα πρωτότυπα κείμενα, αποδίδοντας αφηγηματικά το λεπτό χιούμορ και τη μεγάλη ευαισθησία του συγγραφέα. Συμμετέχει παίζοντας ζωντανά μουσική ο Σπύρος Παν με Hang ένα εξαιρετικά σπάνιο χειροποίητο μουσικό όργανο που ο ιδιαίτερος ήχος του ταιριάζει ιδανικά με τα παραμύθια. Λόγος και μουσική ενορχηστρώνονται μαγικά αποδίδοντας με τρόπο ατμοσφαιρικό τις διαχρονικές αξίες των κειμένων του Άντερσεν.

    Αφήγηση - σκηνοθετική επιμέλεια: Σάσα Βούλγαρη

    Μουσική σύνθεση: Σπύρος Παν

    Ξεναγήσεις στις μόνιμες Συλλογές του Μουσείου με την Κέλλυ Μπουρνή

    Δείτε τις περιοδικές εκθέσεις:

    Το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2009 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

    Jean - Luc MoulΓ¨ne, Το Λούβρο

    O Jean-Luc MoulΓ¨ne εκθέτει μία σειρά φωτογραφιών παρουσιάζοντας αντικείμενα από το Μουσείο του Λούβρου μέσα από την έκθεση "Le Monde - Le Louvre" που παρουσιάστηκε το 2005 στο Παρίσι.

    Έκθεση έργων παιδικής τέχνης Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τίτλο "Μια διαρκής συνεργασία". Πρόκειται για έκθεση έργων παιδικής τέχνης για τη μακρόχρονη συνεργασία των δύο Μουσείων.

    Διάλεξη για τη σύγχρονη τέχνη με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου, Ώρα: 18:30 - 20:00

    Κυριακή 17 Μαΐου

    Αναλυτικά:

    Καλωσόρισμα στο Μέγαρο Σταθάτου, από το διεθνώς αναγνωρισμένο σύνολο χάλκινων πνευστών Melos Brass : Άνθης Σωκράτης (Τρομπέτα), Καίσαρης Παναγιώτης (Τρομπέτα), Λαγός Αντώνης (Κόρνο), Φαρούγγιας Σπύρος (Τρομπόνι), Ώρα: 11:00

    Οι Αυλοί των θαυμάτων, Ώρα: 13:00 & 15:00

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με νέους μουσικούς, υποτρόφους του Ιδρύματος Ωνάση. Ένα μακροβούτι στον ήχο για παιδιά και γονείς.

    To Μουσείο Kυκλαδικής Tέχνης προσκαλεί τους φίλους του, μικρούς και μεγάλους, να γνωρίσουν από κοντά τα πνευστά της κλασικής ορχήστρας.

    Πότε το κλαρινέτο το λέμε και κλαρίνο; Τι διαφορά έχει το όμποε από το φαγκότο; Πώς το ξύλο, το μέταλλο και ο έβενος μεταμορφώνονται σε ήχο; Ο αέρας στη μουσική μιλά τη δική του γλώσσα. Με σύμμαχο ένα πιάνο, σολίστες χάλκινων και ξύλινων πνευστών θα σας μιλήσουν για τις περιπέτειες του αέρα.

    Συμμετέχουν τα ξύλινα: Θοδωρής Γιατράς, φλάουτο, πίκολο φλάουτο

    Γιώργος Θεοδωρόπουλος, όμποε

    Μανούσος Πλουμίδης, κλαρινέτο

    Οικονόμου Αλέξανδρος, φαγκότο

    και ο Διονύσης Μαλλούχος, πιάνο

    Παρουσιάζει η σοπράνο Μάιρα Μηλολιδάκη

    Εργαστήρια για παιδιά, Ώρα: 14:00 & 17:00

    Εικαστικό εργαστήρι. Με την καθοδήγηση της εικαστικού Άντζι Καρατζά, τα παιδιά θα φτιάξουν κολλάζ και ζωγραφιές με πρωταγωνιστή ένα ειδώλιο που βρίσκεται μαζί με πολλά άλλα στη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης με τη διαφορά ότι είναι πιο παλιό από τα άλλα και ότι παραχωρήθηκε με δανεισμό στο Μουσείο, από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών.

    Εργαστήριο Χειροτεχνίας με τη Νιόβη Σταυροπούλου, Ώρα: 12:30 & 16:30

    Εργαστήριο Ζωγραφικής με τον Διονύση Καμπόλη και την Γκέλυ Τζαμουράνη, Ώρα: 11:00 & 15:00

    Μαθαίνω Παίζοντας με τη Σοφία Γιαλουράκη, Ώρα: 11:30

    Αφήγηση παραμυθιών με τη Σάσα Βούλγαρη, Ώρα: 12:00 & 14:00

    Ιστορίες του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: Τι είδε το Φεγγάρι

    Ο Μολυβένιος Στρατιώτης, ο χαζό - Χανς, ο πρίγκιπας - χοιροβοσκός, το αηδόνι και μια αφελής κοτούλα που σπέρνει άθελά της τον πανικό..Αυτές κι άλλες πολλές γνωστές και...λιγότερο γνωστές ιστορίες του Άντερσεν.

    Ηappenings με τίτλους Τι σημαίνει Μουσείο για σένα; Θέλεις να φωτογραφηθείς για το Flickr, Performances για τον Stargazer και τον Bu-bu και μικρές παραστάσεις από την Σάσα Βούλγαρη και τον Σπύρο Παν, Dj sets και εκπτώσεις στο Πωλητήριο του Μουσείου συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα.

    Παράλληλα, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS δημιούργησαν μια πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα. Με τίτλο "Πολιτιστικές Πράξεις Ένταξης" διοργανώνονται επισκέψεις μεταναστών και προσφύγων στους χώρους του Μουσείου προκειμένου να γνωρίσουν καλύτερα τον ελληνικό πολιτισμό. Με κεντρικό σύνθημα "Έλα να γνωριστούμε καλύτερα", μετανάστες και πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, προσκαλούνται να αφήσουν στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους και να έρθουν σε επαφή με μια άλλη, φιλόξενη πλευρά της χώρας, τον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό.

    Έτσι, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, την Κυριακή 17 Μαΐου 2009, εξυπηρετούμενοι της PRAKSIS από το Αφγανιστάν και το Ιράν θα επισκεφθούν με τα παιδιά τους το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να συμμετάσχουν στο πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί για το ευρύ κοινό. Τα παιδιά θα λάβουν μέρος σε εργαστήρι χειροτεχνίας μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά. Παράλληλα, για τους μεγαλύτερους θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια διερμηνέα ειδική ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου στη γλώσσα φάρσι.

    Είδηση: 22371

    [19] Μόνο την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ δέχεται η Τουρκία

    Ειδήσεις

    Τα ενδεχόμενο η χώρα του να δεχτεί την οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη εκτός της πλήρους ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απέκλεισε ο νέος Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών από τη Στοκχόλμη όπου βρίσκεται για συνομιλίες με το σουηδό ομόλογό του Καρλ Μπιλτ και με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο της ΕΕ Όλι Ρεν.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στην πρόταση της Γερμανίας και της Γαλλίας να προσφερθεί στην Τουρκία κάποιου είδους συμφωνία που να υπολείπεται της πλήρους ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε: "Είτε θα γίνουμε πλήρες μέλος της ΕΕ είτε δεν θα γίνουμε καθόλου μέλος".

    Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε επίσης τα μέλη της ΕΕ να μην χρησιμοποιούν την αίτηση ένταξης της Τουρκίας ως εσωτερικό τους πολιτικό ζήτημα και δήλωσε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει την αίτησή της ως στρατηγική προτεραιότητα.

    Είδηση: 22372

    [20] Πρωτοφανής διαφυγή αλλοδαπού

    Κοινωνία

    Με πρωτοφανή τρόπο διέφυγε την Πέμπτη Αφγανός κρατούμενος για ληστεία. Ο κρατούμενος Αφγανός, ξεγέλασε τους αστυνομικούς και μεταφέρθηκε στο δικαστήριο, στη θέση Παλαιστίνιου, που κατηγορείτο για μικροποσότητα ναρκωτικών, με αποτέλεσμα μετά τη δίκη, να κάνει έφεση και να αφεθεί ελεύθερος.

    Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομία, ο 24χρονος προσποιήθηκε έναν άλλο κρατούμενο παλαιστινιακής καταγωγής και μετήχθη κατ' αυτόν τον τρόπο με άλλους έξι και συνοδούς πέντε αστυνομικούς στα δικαστήρια των Ευελπίδων, όπου δικάστηκε για τα αδικήματα του Παλαιστίνιου, δηλαδή παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών και αλλοδαπών.

    Για τα αδικήματα αυτά του επιβλήθηκε ποινή 4 μηνών φυλάκισης, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος, δεδομένου ότι ως Παλαιστίνιος έχει άσυλο.

    Η αλήθεια έγινε αντιληπτή στις 6 το απόγευμα από τους αστυνομικούς του τμήματος Ομόνοιας. Αμέσως διατάχθηκε από την γενική αστυνομική διεύθυνση Αττικής να συλληφθούν οι υπαίτιοι αστυνομικοί που δεν έλεγξαν ποιον μεταφέρουν στο δικαστήριο και οι οποίοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    Είδηση: 22367

    [21] ΙΑΕΑ: καμπανάκι για τα πυρηνικά

    Ειδήσεις

    Έντονη ανησυχία μπροστά στο ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού των χωρών που μπορούν να αποκτήσουν πυρηνικό οπλοστάσιο, εξέφρασε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), μέσω δηλώσεων του επικεφαλής της Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Μέσα σε χρονικό ορίζοντα λίγων μηνών, από δέκα έως 20 χώρες, ενδέχεται να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, εξέλιξη που οδηγεί σε κατάρρευση τη Συνθήκη της Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Όπλων.

    Η ακριβής δήλωση του κ. Μπαραντέι στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ήταν: "Είναι ένα φαινόμενο που από δω και πέρα βλέπουμε, που είναι ανησυχητικό στο Ιράν και που εξαπλώνεται και πέραν του Ιράν. Σύντομα θα έχουμε εννέα πυρηνικές δυνάμεις και πιθανώς δέκα έως είκοσι άλλες εν δυνάμει πυρηνικές δυνάμεις. Η μόνη λύση για να αποφευχθεί μια ταχεία εξάπλωση των πυρηνικών όπλων θα είναι ο αφοπλισμός των πυρηνικών δυνάμεων που υπάρχουν σήμερα και η υιοθέτηση συνθηκών που απαγορεύουν τις πυρηνικές δοκιμές και την παραγωγή σχάσιμων υλικών. Αν συγκεκριμένες ενέργειες αυτού του είδους δεν ληφθούν πριν από την προσεχή διάσκεψη, το 2010, της ΤΝΡ, το περιβάλλον θα είναι εντελώς διαφορετικό. Όλες αυτές οι εν δυνάμει δυνάμεις θα το σκεφθούν δύο φορές, καθώς οι πιο μεγάλες πυρηνικές δυνάμεις θα έχουν την ηθική αρχή που θα τους λέει: Εμείς ενεργήσαμε από την πλευρά μας, τώρα είναι η σειρά σας".

    Είδηση: 22365


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 15 May 2009 - 16:55:50 UTC