Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Πιθανή μείωση θητείας
  • [03] Κινητή τηλεφωνία: η δεινότερη χρονιά της ιστορίας της
  • [04] Οχι στα πολλά αναψυκτικά τύπου κόλα

    [01] Σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

    Συντάχθηκε απο τον/την Administrator

    Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε από το Περιστέρι ο κ. Καραμανλής. Επικαλούμενος τη θέση του κ. Παπανδρέου ότι στις ευρωεκλογές υπάρχει το δίλημμα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να ανακαλέσει τη φράση του και μίλησε για χαρακτηρισμό βαρύτατα προσβλητικό για εκατομμύρια πολίτες.

    Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η κυβέρνηση πήρε και θα πάρει όποιο μέτρο χρειαστεί για τη στήριξη της οικονομίας και των κλάδων της αγοράς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για την απουσία θέσεων.

    «Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφεύγει τα κρίσιμα και επιχειρεί βουτιά στα ανεύθυνα και παραπολιτικά», είπε ο πρωθυπουργός θέτοντας το ερώτημα για το ποιες είναι προτάσεις του κ. Παπανδρέου απέναντι στις συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Επανέλαβε ότι από τη μια πλευρά η κυβέρνηση επικεντρώνεται στα οικονομικά προβλήματα και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ επενδύει στη σκανδαλολογία και υπόσχεται μόνο τα ευχάριστα, όπως είπε. Ο κ. Καραμανλής κατέληξε λέγοντας πως αν υλοποιούνταν οι μέχρι σήμερα εξαγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αυτό θα κόστιζε στην οικονομία 11 δισ. ευρώ.

    Ετοιμο για την τηλεμαχία του κυβερνητικό στρατόπεδο

    Την πόρτα του ραδιομεγάρου της ΕΡΤ θα περάσουν την Πέμπτη 28 Μαΐου, οι πέντε αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να αναμετρηθούν τηλεοπτικά ενόψει της ευρωκάλπης. Η διαδικασία αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα και θα έχει ως βάση την αντίστοιχη τηλεμαχία των ευρωεκλογών του 2004. Στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση εστιάζει στην ενημέρωση των πολιτών για τα αποτελέσματα της πολιτικής της, χωρίς να αφήνει σε δεύτερο πλάνο τα ευρωπαϊκά θέματα. "Τολμάμε την σύγκριση σε οποιοδήποτε πεδίο" λένε στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός πυκνώνει τις δημόσιες εμφανίσεις του, ενώ και οι 22 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις σε όλη τη χώρα.

    Είδηση: 22596

    [02] Πιθανή μείωση θητείας

    Μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί η μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 9 μήνες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Αμύνης, Κώστας Τασούλας και τονίζει ότι αυτό δεν έχει να κάνει με πιθανότητα εκλογών και ψήφους, αλλά, με την υλοποίηση δεσμεύσεων της Ν.Δ.. Ο κ.Τασούλας αναφερόμενος στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ το χαρακτηρίζει κράμα πείρας, ενθουσιασμού και αφοσίωσης στην ευρωπαϊκή ιδέα, ενώ σχολιάζοντας τον χαρακτήρα των ευρωεκλογών επισημαίνει: «Στις 8, στις 9 στις 10 Ιουνίου, όλο το καλοκαίρι, όλη τη χρονιά αυτή και τις επόμενες κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτελεί αποτέλεσμα με πολιτικό ενδιαφέρον, αλλά, όχι αποτέλεσμα δημοψηφίσματος».

    Η συνέντευξη του Κ. Τασούλα στον Κώστα Μελισσόπουλο:

    ΕΡ: Kύριε Υπουργέ, πως σχολιάζετε τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας; ΑΠ: Το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί μία σύνθεση, ένα κράμα πείρας, γνώσεων, ενθουσιασμού και αφοσίωσης στην ευρωπαϊκή ιδέα και στην εξυπηρέτηση των καλώς εννοουμένων συμφερόντων της χώρας μας μέσα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Τα μέλη που αποτελούν το ευρωψηφοδέλτιο, τα στελέχη του κόμματος και οι παλιοί ευρωβουλευτές που διεκδικούν και πάλι την εκλογή τους και οι καινούργιοι που την διεκδικούν για πρώτη φορά, αλλά και η επικεφαλής η κυρία Γιαννάκου, που είναι ένα πολιτικό πρόσωπο συνδεδεμένο και με την αποφασιστικότητα και με την ευρωπαϊκή γνώση και με την εμπειρία των θεσμών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, όλα αυτά μαζί, δίνουν την εγγύηση ότι η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου έγινε, αφού ολοκληρώθηκε ένας διάλογος, αφού ολοκληρώθηκε μία προσπάθεια, αφού ολοκληρώθηκε μία σύνθεση η οποία ένωσε και έδωσε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Είμαι βέβαιος ότι με αυτή τη σύνθεση, με αυτά τα πρόσωπα και με αυτή την επίδοση που θα σημειώσει η Νέα Δημοκρατία την 7η Ιουνίου, τα συμφέροντα της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκπροσωπηθούν κατά το καλύτερο τρόπο και τα πρόσωπα τα οποία θα κληθούν να υλοποιήσουν την τήρηση αυτών των συμφερόντων, να υλοποιήσουν την προσπάθεια αυτή, θα το επιτύχουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναφέρομαι ειδικότερα και στη επικεφαλής του ψηφοδελτίου και θυμίζω ότι η κυρία Γιαννάκου σε νεότατη ηλικία το 1984, τότε που για πρώτη φορά ουσιαστικά η Ελλάδα έστειλε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εκλεγμένους ευρωβουλευτές γιατί το 1981 είχαν σταλεί ευρωβουλευτές που τους είχαν ορίσει τα κόμματα, από το 1984, λοιπόν, η κυρία Γιαννάκου από πολύ νεαρή ηλικία είναι μέσα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, αυτό επανελήφθη και άλλες φορές, έδωσε ένα στίγμα μιας νεωτερικής αντιλήψεως στην θητεία της στο Υπουργείο Παιδείας και έδωσε και ένα στίγμα, αν θέλετε, μιας καλώς εννοούμενης πεισματικής αντιλήψεως όσον αφορά την θέληση να δρομολογήσει εξελίξεις που είναι για το καλό του τόπου. Αυτή η γνώση, αυτή η ορμή, αυτό το πείσμα, το καλώς εννοούμενο πείσμα, τίθεται τώρα στην υπηρεσία των ευρωπαϊκών συμφερόντων της χώρας και είμαι βέβαιος ότι η επικεφαλής μας και τα στελέχη που θα εκλεγούν, και να είστε βέβαιοι θα είναι αρκετά αυτά τα στελέχη, θα υποβοηθήσουν σημαντικά την εθνική μας προσπάθεια μέσα σ' αυτό το τεράστιο χωνευτήρι ιδεών, απόψεων και προσδοκιών που είναι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και που είναι η πιο αυθεντική μορφή εκπροσώπησης των Ευρωπαίων πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    ΕΡ: Οι ευρωεκλογές για το ΠΑΣΟΚ έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Πιστεύετε ότι μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα να αμφισβητήσει την Κυβέρνηση; ΑΠ: Πρώτα απ' όλα θέλω να σας πω, ότι οι Ευρωεκλογές πάντα ήταν Ευρωεκλογές. Η μόνη φορά που και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, σε αντίστροφους ρόλους όμως απ' ό,τι σήμερα, η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση, το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, δέχτηκαν την αμοιβαία πρόκληση για δημοψηφισματικό χαρακτήρα, όπως είπατε, και για καθαρά πολιτικό χαρακτήρα ήταν οι Ευρωεκλογές του 1984 οι οποίες είχαν διεξαχθεί τότε με το χαρακτηρισμό και εκείνες οι εκλογές είχαν πάρει αυτό το χαρακτήρα και ερμηνεύτηκαν και έτσι εν συνεχεία επειδή είχε γίνει εκ προοιμίου κοινά δεκτό το ότι έχουν αυτό το χαρακτήρα τον δημοψηφισματικό όπως είπατε, αλλά τότε. Σήμερα αυτός ο χαρακτήρας και από την διαδρομή τόσων Ευρωεκλογών που έκτοτε έγιναν αλλά και από την συγκυρία δεν προσλαμβάνεται. Αυτός ο χαρακτήρας ο δημοψηφισματικός δεν προσλαμβάνεται, δεν γίνεται δεκτός και αυτό το βλέπουμε και από τις σφυγμομετρήσεις αλλά και από την συμπεριφορά του κόσμου. Οι πολίτες δέχονται ότι είναι εκλογές που πρέπει να διεξαχθούν με πολιτικούς όρους και όχι εξωπολιτικούς αλλά συγχρόνως δεν μπορούν να αντιληφθούν γιατί οι Ευρωεκλογές δεν είναι Ευρωεκλογές. Έχουμε λοιπόν Ευρωεκλογές, έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε μία συζήτηση και ένα διάλογο που αφορά τα Ευρωπαϊκά θέματα με πολιτικούς όρους και νομίζω πως αυτή η απαίτηση του ΠΑΣΟΚ γίνεται εκ του ασφαλούς γιατί αντιλαμβάνεται και ξέρει εκ προοιμίου ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται δεκτό όχι από την κυβέρνηση για λόγους σώνει και καλά άρνησης σε ότι προτείνει η αντιπολίτευση, αλλά απ' τον ίδιο τον Ελληνικό λαό. Εμείς πάμε στις Ευρωεκλογές κάνοντας μνεία και του έργου μας και της κυβερνητικής μας θητείας και της ανάγκης να συγκριθεί η δική μας υπευθυνότητα με την ανευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι όμως δυνατόν αυτές οι εκλογές να έχουν άμεσο πολιτικό αποτέλεσμα. Στις 8, στις 9 στις 10 Ιουνίου, όλο το καλοκαίρι, όλη τη χρονιά αυτή και τις επόμενες κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αποτελεί αποτέλεσμα με πολιτικό ενδιαφέρον αλλά όχι αποτέλεσμα δημοψηφίσματος.

    ΕΡ: Κύριε Υπουργέ πιστεύετε ότι οι πρόωρες εθνικές εκλογές θα ήταν «μία κάποια λύσις;» ΑΠ: Μια κάποια ο ποιητής θεωρεί ότι θα ήταν οι βάρβαροι, οι οποίοι τελικά δεν ήρθαν. Δεν ξέρω αν οι πρόωρες εκλογές θα ήταν που τελικά δεν έρχονται. Σας θυμίζω ότι δεκάδες αν όχι εκατοντάδες αναλυτές, πολιτικά πρόσωπα κυρίως από την αντιπολίτευση, δημοσιολόγοι, δημοσιογράφοι περίπου στοιχημάτιζαν ότι στις 7 Ιουνίου θα έχουμε διπλή κάλπη, θα έχουμε δηλαδή 46.000 κάλπες και όχι 23.000 κάλπες που θα έχουμε στα εκλογικά τμήματα της χώρας. Αυτό τελικά δεν έγινε και κανείς απ' αυτούς που στοιχημάτιζαν έστω και ηθικά δεν θυμήθηκε την πρόβλεψή του για να ομολογήσει ότι έχασε αυτό το στοίχημα. Τώρα ακλόνητοι, αδιόρθωτοι και χωρίς καμία αυτογνωσία, οι ίδιοι που στοιχημάτιζαν ότι στις 7 Ιουνίου θα έχουμε διπλές κάλπες στοιχηματίζουν ότι θα έχουμε κάλπες πρόωρες, είτε το φθινόπωρο, είτε λίγο μετά, είτε λίγο πριν. Όλα αυτά βέβαια οφείλονται στο ότι, όπως λέει και ο αστικός κώδικας, τα χρέη από τα στοιχήματα δεν αναζητούνται, δεν μπορεί κανείς να τα επιδιώξει με αγωγή, είτε είναι αυτή ένδικη, είτε αυτή είναι πολιτικής φύσεως. Νομίζω πως εάν έμπαινε ένα παράβολο και κατέπιπτε σε όσους κάνουν προβλέψεις που δεν επαληθεύονται, δεν θα είχαμε όλο αυτό το μπαράζ τέτοιων δωρεάν προβλέψεων κύριε Μελισσόπουλε. Εν πάση περιπτώσει νομίζω πως πέραν όλων αυτών η σχεδόν μονολεκτική απάντηση στο ερώτημα σας είναι ότι χρειαζόμαστε, εάν μου επιτρέπετε όσο το δυνατό μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπορεί κανείς να δείξει, χρειαζόμαστε υπευθυνότητα από την αντιπολίτευση, χρειαζόμαστε υπευθυνότητα από τους συλλογικούς φορείς για να αντιμετωπίσουμε μία πρωτοφανή κρίση η οποία έρχεται και μέχρι στιγμής περνάει ξώφαλτσα από τις πόρτες της χώρας μας. Έχουμε επιπτώσεις, έχουμε συνέπειες αλλά δεν έχουμε τις συνέπειες που έχουν άλλες χώρες. Όλη αυτή η ιστορία των πρόωρων εκλογών, της διπλής εκλογής που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, όλη αυτή η ιστορία των δωρεάν προκλήσεων είναι επιδείξεις δωρεάν αυτοπεποίθησης. Προσπαθεί δηλαδή το ΠΑΣΟΚ κυρίως, ανώδυνα, χωρίς επιπτώσεις να δείξει ότι διαθέτει αυτοπεποίθηση. Νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος να δείξεις ότι διαθέτεις αυτοπεποίθηση είναι να δείξεις το ελάχιστο της υπευθυνότητος που απαιτούν οι περιστάσεις. Και εάν το δείξεις - και τώρα δίνω δωρεάν συμβουλές στο ΠΑΣΟΚ εις βάρος μου και εις βάρος μας - εάν το επιδείξεις, όποτε γίνουν εκλογές θα έχεις και όφελος.

    Είδηση: 22598

    [03] Κινητή τηλεφωνία: η δεινότερη χρονιά της ιστορίας της

    Ειδήσεις

    Η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, που κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο σημείωσε πτώση 10% των πωλήσεών της, πρόκειται να αντιμετωπίσει το 2009 την πιο δύσκολη χρονιά της ιστορίας της, με συνέπεια σημαντικές αναδιαρθρώσεις και μείωση χιλιάδων θέσεων εργασίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το Ινστιτούτο Γκάρτνερ, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 9,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε 269 εκατ. μονάδες, που αποτελεί την πιο μεγάλη μείωση που έχει καταγραφεί ποτέ σε αυτήν την περίοδο. Για το σύνολο του έτους, το Ινστιτούτο προβλέπει υποχώρηση κατά 4,2%, που οφείλεται στην οικονομική κρίση και στον κορεσμό ορισμένου αριθμού αγορών.

    Συνεπώς, το 2009 πρόκειται να είναι «λίγο πολύ πιο δύσκολο» και από το 2001, κατά το οποίο είχε καταγραφεί πτώση 3,7% στις πωλήσεις, όταν έσκασε η φούσκα του Ιντερνέτ. Μετριασμένη κατά το 2008, η μείωση αυτή θέτει τέλος σε μία συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του τομέα τα τελευταία έξι χρόνια.

    «Πρόκειται για μία μεγάλη κρίση, που δεν έχει προηγούμενο», τονίζει ο Μικαέλ Νικ, του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών και Τηλεματικών στην Ευρώπη (Idate), υπενθυμίζοντας πως το 2001 η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας «ήταν τρεις φορές λιγότερο σημαντική απ΄όσο σήμερα», με πωλήσεις 400 εκατ. μονάδων, έναντι 1,2 δισ.μονάδων το 2008.

    Το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης είναι η αμερικανική εταιρεία Motorola, η οποία για την περίοδο αυτή, λόγω της έλλειψης επίκαιρων στις τάσεις της αγοράς προϊόντων της, είδε τις πωλήσεις της να καταρρακώνονται κατά 45% και έχασε την τρίτη θέση στην παγκόσμια αγορά, την οποία καταλαμβάνει η νοτιοκορεάτικη LG.

    Η σουηδική-ιαπωνική κοινοπραξία Sony-Ericsson κατέγραψε από την πλευρά της μείωση 35% στο πρώτο τρίμηνο, τρίτο συνεχόμενο με καθοδικές τάσεις στις πωλήσεις.

    Ακόμη και το πρώτο όνομα στην παγκόσμια αγορά, η φιλανδική Nokia, υποφέρει από την κρίση. Οι πωλήσεις της αυτό το τρίμηνο για πρώτη φορά στην τελευταία διετία έπεσαν κάτω από το όριο των 100 εκατ. κινητών, ενώ οι μέσες τιμές πώλησής τους μειώθηκαν κατά 18%, ελαττώνοντας έτσι τα έσοδα της εταιρείας.

    Στο περιβάλλον αυτό, οι κατασκευαστές έχουν αναγκασθεί να ανασυνταχθούν όσον αφορά την στρατηγική τους. Αφ' ενός εστιάζονται περισσότερο στη διάθεση τηλεφώνων που προσφέρουν στους χρήστες τους πολλές υπηρεσίες (κυρίως πρόσβαση στο Ιντερνέτ), ή στην παροχή υπηρεσιών.

    Οι αναδιαρθρώσεις αυτές είχαν και σοβαρές συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο: η Motorola ανακοίνωσε από το φθινόπωρο μείωση κατά 5.000 εργαζομένους του αριθμού του προσωπικού της στον τομέα των κινητών τηλεφώνων, η Sony -Ericsson από τον Ιούλιο μείωση 4.000 θέσεων εργασίας, ενώ η Nokia από τον Νοέμβριο 4.600, εκ των οποίων οι 1.300 θέσεις μειώθηκαν μέσω του προγράμματος εθελούσιας εξόδου.

    Απεναντίας, ορισμένοι κατασκευαστές γνωρίζουν ασυνήθιστα μεγάλη άνοδο, όπως οι νοτιοκορεάτικες Samsung και LG, που έχουν επενδύσει στα τηλέφωνα με οθόνη αφής (touch screen), ή ακόμη οι Apple και BlackBerry, που επωφελούνται από τη μεγάλη ζήτηση για τα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones).

    Είδηση: 22594

    [04] Οχι στα πολλά αναψυκτικά τύπου κόλα

    Μπορεί τα αναψυκτικά να είναι νόστιμα κι απολαυστικά και να μας προσφέρουν λίγη δροσιά τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού, αλλά παράλληλα είναι γλυκά, εθιστικά και άκρως βλαβερά, τόσο για το βάρος μας όσο και για την υγεία μας εν γένει. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, υπό τον καθηγητή παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, η καθημερινή αυξημένη κατανάλωση ποτών τύπου "κόλα" μπορεί να προκαλέσει από σοβαρά μυϊκά προβλήματα μέχρι και διαταραχές στην καρδιά.

    Η έρευνα έδειξε ότι μεγάλες δόσεις αυτών των ποτών, που περιέχουν επεξεργασμένα ζάχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη) και καφεΐνη, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική πτώση του επιπέδου του καλίου στο αίμα, οδηγώντας στη διαταραχή της υποκαλιαιμίας. Η κατάσταση αυτή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία των καρδιοαγγειακών και νευρομυικών συστημάτων του σώματος. Τυπικά συμπτώματα της υποκαλιαιμίας είναι η μειωμένη μυϊκή δύναμη, οι κράμπες, η ταχυπαλμία και η ναυτία. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, η έλλειψη καλίου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές αρρυθμίες και παράλυση.

    Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "International Journal of Clinical Practice", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μελέτησε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς έπιναν δύο έως εννέα λίτρα τέτοιων αναψυκτικών ποτών. Μεταξύ αυτών, δύο έγκυες γυναίκες, που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα καλίου, αναφέροντας κόπωση, μείωση όρεξης, εμετούς, μυϊκή αδυναμία κ.α., ανέκαμψαν γρήγορα μόλις σταμάτησαν να πίνουν ποτά "κόλα" και παράλληλα πήραν αυξημένες δόσεις καλίου, από το στόμα ή ενδοφλέβια.

    "Καταναλώνουμε περισσότερα αναψυκτικά από ποτέ και ήδη έχει εμφανιστεί ένας αριθμός προβλημάτων υγείας", όπως είπε ο καθηγητής Ελισάφ, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στα δόντια, έλλειψης βάρους και διαβήτη.

    Ο επιμέρους ρόλος των τριών παραγόντων που οδηγούν σε υποκαλιαιμία (γλυκόζης, φρουκτόζης και καφεΐνης), κατά τον κ.Ελισάφ, δεν έχει προσδιοριστεί και μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά η καφεΐνη θεωρείται ότι παίζει τον σημαντικότερο ρόλο. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ερευνητή, τα ποτά τύπου "κόλα" που δεν έχουν καφεΐνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν υποκαλιαιμία, γιατί η φρουκτόζη που περιέχουν, μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

    Το 2007 η παγκόσμια κατανάλωση αναψυκτικών έφθασε τα 552 δισ. λίτρα ή 83 λίτρα ανά άτομο κάθε χρόνο και η ποσότητα αυτή αναμένεται να αυξηθεί σε 95 λίτρα ετησίως ως το 2012. Η νέα έρευνα αυξάνει την πίεση στις βιομηχανίες αναψυκτικών τύπου "κόλα" να λάβουν υπόψη τους τον παράγοντα της υγείας στα προϊόντα τους.

    Είδηση: 22571


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 May 2009 - 20:58:25 UTC