Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο κόκκινο η αντιπαράθεση
  • [02] Συστάσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία
  • [03] Νέα βιβλία εξέτασης για ειδικές κατηγορίες υποψήφιων οδηγών
  • [04] Ηλεκτρονικά αρχεία της RAF έκαναν φτερά
  • [05] Νέα στοιχεία για τη σημασία του ύπνου
  • [06] CERN: μπαίνει κι αυτό στο κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης
  • [07] Τα ετερώνυμα... παντρεύονται
  • [08] Η ταυτότητα της Ε.Ε. των 27
  • [09] Όλα έτοιμα για την τηλεμαχία
  • [10] Κρίσιμη εβδομάδα για την ΟΠΕΛ
  • [11] Αντεπίθεση από τον Μπερλουσκόνι
  • [12] Απορρίπτει την πυρηνική πρόταση της Δύσης ο Αχμαντινεζάντ
  • [13] Κέντρο απεξάρτησης στις φυλακές Ελαιώνα Βοιωτίας
  • [14] Τον Ιούλιο σε λειτουργία το Παρατηρητήριο Τιμών
  • [15] Τα βλέμματα όλα στραμμένα στην Σούζαν Μπόιλ

    [01] Στο κόκκινο η αντιπαράθεση

    Συντάχθηκε απο τον/την Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κόκκινο χτυπάει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης αντιπολίτευσης, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος αναφερόμενος στα περί "βαρβαρότητας" που ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου έκανε, εκ νέου, λόγο για βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα στο οποίο υπέπεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ολίσθημα που, όπως είπε, εξακολουθεί και το συνεχίζει κάθε ημέρα. Ο κ. Αντώναρος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ανασκευάσει αν έχει όπως είπε το πολιτικό θάρρος.

    "Προφανώς, μη διαισθανόμενος ότι με αυτό τον τρόπο προσβάλλει βάναυσα την ελευθερία του πολίτη να επιλέγει το κόμμα που θα ψηφίσει. Περιμένω να έχει το πολιτικό θάρρος και να ανασκευάσει όσα λέει",τόνισε.

    Για το θέμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου περί αλλαγής του εκλογικού νόμου ο κ. Αντώναρος τόνισε ότι είναι ένα ζήτημα που δεν απασχολεί τους Έλληνες πολίτες και ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απεγκλωβιστεί από τα δεσμά του και να αρθρώσει συγκεκριμένο σχέδιο.

    "Γίνεται κουραστική και ανιαρή η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Να τοποθετηθεί χωρίς ευχολόγια για θέματα που πραγματικά απασχολούν τους Έλληνες πολίτες" είπε χαρακτηριστικά.

    Στο ζήτημα της αποχής και της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ εστίασε σε δηλώσεις του ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης.

    " Αισιοδοξούμε ότι κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότερος κόσμος θα ενδιαφέρεται και όλο και περισσότεροι θα έρθουν στις κάλπες να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα. Η συμμετοχή, ό,τι και να ψηφίζουν, είναι σε θετική κατεύθυνση", τόνισε και αναφερόμενος στη συσπείρωση τόνισε ότι μέρα με την μέρα αυξάνεται και η ψαλίδα μεταξύ των δυο κομμάτων κλείνει.

    Όσον αφορά τα σποτάκια της Ν.Δ., με τα "πράσινα παπαγαλάκια", σημείωσε ότι είναι ένα ευρηματικό σποτ, το οποίο προσελκύει αμέσως την προσοχή για αυτό άλλωστε και συζητήθηκε από τους πάντες.

    "Αυτοί που μιλούν απαξιωτικά για τα «παπαγαλάκια», μιλούν γιατί δεν έχουν κάτι να επιδείξουν. Και αναφέρομαι στο ΠΑΣΟΚ βεβαίως, στην ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, για να μην παρεξηγούμαι. Με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ εμείς δεν έχουμε τίποτα. Αντίθετα, εκείνοι έχουν με τον κόσμο της Ν.Δ., γι' αυτό και βαρβαρίζουν" υπογράμμισε επίσης.

    Με το δίλημμα που θέτει το ΠΑΣΟΚ σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα θέλει να αναδείξει ότι δεν είναι ίδιο με τη ΝΔ υπογράμμισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος σημείωσε ότι μετά την ήττα της ΝΔ στις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα είναι αδύνατο να κυβερνήσει.

    Ο κ. Ππακωνσταντίνου επιτέθηκε στον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση λέγοντας ότι επιχειρούν να πολώσουν και να οξύνουν το πολιτικό κλίμα και επανέλαβε ότι ο κ. Καραμανλής αντί να μιλά ως πρωθυπουργός που κυβερνά επί 5 χρόνια μιλά ως αρχηγός κόμματος αντιπολίτευσης παραθέτοντας ψευδή στοιχεία.

    Τέλος κάλεσε για μια ακόμη φορά τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μιλήσουν υπεύθυνα και να πουν στους πολίτες ποιους νέους φόρους ετοιμάζουν για μετά τις ευρωεκλογές και ποιοι θα τους πληρώσουν.

    Είδηση: 22755

    [02] Συστάσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία

    Ειδήσεις

    Ανάκαμψη όχι νωρίτερα από το τέλος του 2010 προβλέπει για την ελληνική οικονομία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, θα μεγαλώσει το έλλειμμα και θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος. Οι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού συνιστούν ριζικές αλλαγές στο δημόσιο τομέα με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας, μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και της απασχόλησης, πάγωμα των φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και περιστολή της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με αφορμή την έκθεση, ο Γιάννης Παπαθανασίου δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαιτούμενες τομές, χαρακτηρίζοντας "κρίσιμη" την επόμενη διετία για τη χώρα.

    Το σκληρό κοκτέιλ μόνιμων μέτρων που συνιστά στη χώρα μας το κλιμάκιο του ΔΝΤ περιλαμβάνει:

    *παράταση στο πάγωμα μισθών και συντάξεων *μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές και εξαιρέσεις (όπως η αυτοτελής φορολόγηση επιδομάτων, αμοιβών) *αποφυγή εισοδηματικών ενισχύσεων στα υψηλά εισοδήματα *δραστικό περιορισμό της παραοικονομίας *επιλεκτική αύξηση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης *περιορισμό στις προσλήψεις

    "Η κυβέρνηση μελετά και αξιολογεί με προσοχή όλες τις εκθέσεις των Διεθνών Οργανισμών, οι οποίες αφορούν την χώρα μας, ακόμη και όταν δεν συμφωνούμε με ορισμένες προβλέψεις και εκτιμήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα κριθούν πολλά για το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας. Οι αποφάσεις ανήκουν στους Έλληνες." τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου σχολιάζοντας την έκθεση του ΔΝΤ.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα θα υπάρξει: *αρνητική ανάπτυξη της τάξεως του -1,-2% και *διεύρυνση του ελλείμματος στο -6% το 2009 και -7% το 2010 με *αυξανόμενο δημόσιο χρέος

    Μάλιστα προτείνει η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή να είναι της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ ετησίως από το 2010 και μετά.

    Από το βήμα του συνεδρίου του "ΕΚΟΝΟΜΙΣΤ" ο Γιάννης Παπαθανασίου ξεκαθάρισε ότι παραμένει ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στο 3% με ένταση στις μεταρρυθμίσεις.

    "Θα αξιολογήσουμε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο και ότι, όπου χρειαστεί, θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει" είπε χαρακτηριστικά.

    Το ΔΝΤ ζητά να: *συνεχιστεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση *να επισπευσθούν οι αποκρατικοποιήσεις *να προωθηθεί η μερική απασχόληση *υψηλότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και *αναβολή της προγραμματισμένης μείωσης των συντελεστών φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων κατά 1% ετησίως μέχρι το 2014.

    Ο Υπουργός Οικονομίας πάντως διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών. "Παραμένουμε συνεπείς στην πολιτική της Κυβέρνησης για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, που είναι ίσως το πιο ισχυρό αναπτυξιακό μέτρο", τόνισε.

    Είδηση: 22773

    [03] Νέα βιβλία εξέτασης για ειδικές κατηγορίες υποψήφιων οδηγών

    Κοινωνία

    Τα ειδικά βιβλία, στην ύλη των οποίων θα εξετάζονται οι υποψήφιοι οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες, όπως αναλφάβητοι, αλλοδαποί, ή άτομα με μαθησιακά προβλήματα παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε για τα νέα βιβλία, στόχος είναι να διευκολυνθούν οι άνθρωποι που έχουν δυσκολίες στην κατανόηση της ελληνικής γλώσσας, να συνειδητοποιήσουν όλους τους κανόνες της οδικής ασφάλειας, χωρίς αυτό να σημαίνει εκπτώσεις στην αυστηρότητα, την αντικειμενικότητα και την ποιότητα των εξετάσεων για τη χορήγηση των διπλωμάτων.

    Οι ερωτήσεις που περιέχονται σε αυτά τα βιβλία είναι καταχωρημένες σ' ένα μηχανογραφικό σύστημα εξέτασης όμοιο με αυτό που ισχύει και για τους λοιπούς υποψήφιους οδηγούς. Επίσης, ειδικά CD θα συνοδεύουν τα βιβλία, περιλαμβάνοντας το ηλεκτρονικό ακουστικό σύστημα εκπαίδευσης και το σύστημα αυτοαξιολόγησης.

    Είδηση: 22774

    [04] Ηλεκτρονικά αρχεία της RAF έκαναν φτερά

    Ευρώπη

    Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των μελών της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας (RAF), όπως τις εξωσυζυγικές σχέσεις τους ή αν κατέφευγαν σε ιερόδουλες, κλάπηκαν από ηλεκτρονικό υπολογιστή από τη βάση του Ίνσγουορθ, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα Guardian.

    Οι πληροφορίες αυτές φυλάσσονταν στο σκληρό δίσκο τριών ηλεκτρονικών υπολογιστών της βάσης που βρίσκεται στη νοτιοδυτική Αγγλία και χάθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Ένα εσωτερικό μνημόνιο, το οποίο έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, εκφράζει ανησυχίες για τον κίνδυνο αυτές οι πληροφορίες να πέσουν σε "λάθος χέρια" και να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν τροφή στον Τύπο ή "να αμαυρώσουν τη φήμη" της RAF.

    Στους σκληρούς δίσκους περιλαμβάνονταν πληροφορίες που αφορούσαν τις καταδίκες, τα χρέη, την υγεία, τη χρήση ναρκωτικών, τις επισκέψεις σε ιερόδουλες ή τις εξωσυζυγικές σχέσεις περίπου 500 ατόμων.

    "Τα στοιχεία αυτά συνιστούν έναν εξαιρετικό κατάλογο στόχων για τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών, τους δημοσιογράφους και τους εκβιαστές", σημειώνει ο συντάκτης του εσωτερικού μνημονίου.

    Είδηση: 22775

    [05] Νέα στοιχεία για τη σημασία του ύπνου

    Μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι ένας καλός νυκτερινός ύπνος βοηθά τον εγκέφαλο να αποθηκεύσει και να θυμάται νέες λέξεις που έμαθε στη διάρκεια της μέρας. Γι' αυτό, οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς να διαβάζουν στα παιδιά τους πριν αυτά κοιμηθούν, αφού αυτό θα βελτιώσει το λεξιλόγιό τους. Μια άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι κοιμούνται λίγο και άσχημα, έχουν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο βάρος από όσους κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα.

    Η πρώτη έρευνα, που έγινε από ερευνητές του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία, υπό το νευροεπιστήμονα Ματ Ντέηβις, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, έδειξε ότι οι άνθρωποι θυμούνται καλύτερα νέες λέξεις, όταν έχουν πριν κοιμηθεί παρά όταν έχουν μείνει ξύπνιοι.

    Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης ότι ο εγκέφαλος εμπλουτίζει ακόμα πιο πετυχημένα το λεξιλόγιό του, όταν οι άνθρωποι έχουν ακούσει τις νέες λέξεις λίγο πριν κοιμηθούν - εξ ου και η σημασία της ανάγνωσης νυκτερινών παραμυθιών και άλλων ιστοριών, είτε από τους γονείς προφορικά, είτε από τα ίδια τα παιδιά (αν και ακόμα δεν έχει αποδειχτεί ότι η ίδια ωφέλεια πριν τον ύπνο υπάρχει, όχι μόνο όταν κάποιος ακούει νέες λέξεις, αλλά και όταν τις διαβάζει - κάτι που οι επιστήμονες σκοπεύουν να μελετήσουν στο μέλλον).

    Καθώς σε όλες τις χώρες αυξάνονται συνεχώς οι ανησυχίες για την επιδεινούμενη "φτώχια" του λεξιλογίου των παιδιών και των νέων, λόγω μίμησης του περιορισμένου λεξιλογίου στις παρέες των συνομηλίκων, σε πολλά προγράμματα της τηλεόρασης ή στον κομπιούτερ, η νέα έρευνα δείχνει τη σημασία της ανάγνωσης -ή ακόμα και της ακρόασης ραδιοφώνου- λίγο πριν τον ύπνο.

    Σύμφωνα με τον δρα Ντέηβις, ο ύπνος είναι καθοριστικός προκειμένου να μεταφερθούν οι πληροφορίες και οι νέες λέξεις από το ένα μέρος του εγκεφάλου όπου υπάρχει η βραχείας διαρκείας μνήμης, σε ένα άλλο μέρος όπου υπάρχει η μακροπρόθεσμη μνήμη. Για το λόγο αυτό, μεταξύ άλλων, συστήνει έναν καλό ύπνο στους μαθητές πριν δώσουν εξετάσεις το άλλο πρωί, ώστε να έχουν αφομοιώσει καλύτερα όσα διάβασαν την προηγούμενη μέρα.

    Οι ερευνητές, με βάση τις ενεργοποιούμενες περιοχές στον εγκέφαλο, που παρατήρησαν μέσω των τομογραφιών στους εθελοντές, εκτιμούν ότι η διαδικασία της αποθήκευσης νέων λέξεων λαμβάνει χώρα κατά το βαθύ ύπνο, δηλαδή προς το τέλος του όλου κύκλου του ύπνου.

    Στην άλλη έρευνα, που έγινε από το Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Γουόλτερ Ριντ στις ΗΠΑ, υπό τον Αρν Ελίασον, διαπιστώθηκε ότι και ο ύπνος, όταν είναι ποιοτικός, ανάμεσα σε άλλους παράγοντες φυσικά, παίζει ρόλο στη διατήρηση ενός σώματος με το σωστό βάρος.

    Είδηση: 22762

    [06] CERN: μπαίνει κι αυτό στο κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης

    Τελευταία, κοινή είναι η προσπάθεια των ερευνητικών φορέων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μοριακής φυσικής και των διεθνών βιβλιοθηκών για βελτίωση της ποιότητας των επιστημονικών άρθρων, τα οποία διατίθενται πλέον δωρεάν μέσω του Διαδικτύου σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ένας-ένας οι επιστημονικοί, ερευνητικοί και εκπαιδευτικοί φορείς του κόσμου προσχωρούν και ενδυναμώνουν το κίνημα της Ανοικτής Πρόσβασης (Open Access). Τώρα ήρθε η σειρά και του CERN, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών.

    "Τα αποτελέσματα από τη θεωρητική εργασία και την πειραματική έρευνα πρέπει να δημοσιεύονται και να βρίσκονται ελεύθερα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου", δήλωσαν οι υπεύθυνοι του CERN.

    Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε πρόσφατα μια κοινοπραξία με σκοπό τη μετεξέλιξη ενός από τα σημαντικότερα επιστημονικά έντυπα του τομέα της Σωματιδιακής Φυσικής σε περιοδικό Ανοικτής Πρόσβασης. Η χρηματοδότηση για την προσπάθεια αυτή προέρχεται κυρίως από την ανακατανομή των υφιστάμενων πόρων από τα ποσά που πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι επιστήμονες και ερευνητές για να εγγραφούν στις βιβλιοθήκες.

    Η έδρα της κοινοπραξίας για το Open Access Publishing στη Φυσική Σωματιδίων (Sponsoring Consortium for Open Access Publishing in Partical Physics- SCOAP3) βρίσκεται στην Ελβετία, στο CERN της Γενεύης, ένα από τα μεγαλύτερα, διεθνώς, ιδρύματα στον τομέα της πυρηνικής έρευνας και το μέρος όπου, πριν από περίπου είκοσι χρόνια, ο Τιμ Μπέρνερς-Λι σκέφτηκε και δημιούργησε τον παγκόσμιο ιστό (World Wide Web-WWW) - μια ιδέα που "απογείωσε" το Διαδίκτυο και το έβγαλε από τη στενή ακαδημαϊκή κοινότητα σε όλους τους πολίτες του κόσμου.

    Καθώς ολοένα αυξάνεται το διεθνές ενδιαφέρον για την Ανοικτή Πρόσβαση, ένα από τα θέματα που ανακύπτουν, είναι η διασφάλιση της ποιότητας του δημοσιευμένου επιστημονικού έργου. Κανείς δεν αισθανόταν πραγματικά υπεύθυνος για το θέμα αυτό μέχρι σήμερα. Τα πρώτα πειράματα με το σύστημα της ανοικτής επιστημονικής αξιολόγησης (Open Peer Review) προσέλκυσαν το ενδιαφέρον πολλών συγγραφέων και ερευνητών. Η κοινοπραξία SCOAP3, στην οποία, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα από την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και τρία γνωστά ερευνητικά ιδρύματα από τη Γερμανία (Helmholtz Association, Max Planck Society και Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ανόβερου), αποτελεί ένα συνδυασμό των παραδοσιακών εκδοτικών οίκων και μιας νέας εκδοτικής προσπάθειας Ανοικτής Πρόσβασης. Το έργο Scoap3 και τα οφέλη του στην επιστημονική επικοινωνία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Διεθνές Συνέδριο για την Ανοικτή Πρόσβαση που διοργάνωσε στην Αθήνα το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

    "Κάθε χώρα είναι η ίδια υπεύθυνη για τη χρηματοδότηση του Peer Review, καθώς και για τις επιστημονικές αξιολογήσεις των άρθρων που κατόπιν δημοσιεύονται", σύμφωνα με τον Jens Vigen, επικεφαλής της επιστημονικής υπηρεσίας παροχής πληροφοριών στο CERN. Μακροπρόθεσμος στόχος της κοινοπραξίας είναι να ενταχθούν στο σύστημα όλα τα σχετικά ερευνητικά ιδρύματα. Η μετάβαση στο νέο μοντέλο διευκολύνεται και από το γεγονός ότι σήμερα σε μόνο έξι παραδοσιακά περιοδικά συγκεντρώνεται και δημοσιεύεται η πλειονότητα των επιστημονικών άρθρων, το περιεχόμενο των οποίων έχει αποφασιστική συμβολή στην προώθηση της διεθνούς επιστημονικής έρευνας στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής.

    Ποσοστό 10% του προϋπολογισμού για το SCOAP3 θα παρακρατείται, προοριζόμενο για τους ερευνητές από τις χώρες εκείνες που, για οικονομικούς λόγους επί του παρόντος, δεν μπορούν να συνδεθούν στο νέο σύστημα Ανοικτής Πρόσβασης. Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας θα δημοσιεύονται σε μια βάση δεδομένων με την ονομασία INSPIRE. Εκεί θα πραγματοποιείται και η σύγκλιση του υπάρχοντος διακομιστή εγγράφων του CERN και του σχετικού καταλόγου SPIRES των άρθρων εκείνων, τα οποία θα είναι συμβατά προς τη διαδικασία της Ανοικτής Πρόσβασης.

    Το ίδιο το CERN ενισχύει από το 2004 την κίνηση για την εναλλακτική, ελεύθερη κυκλοφορία των επιστημονικών δημοσιευμάτων στο Διαδίκτυο, έχοντας υπογράψει τη Διακήρυξη του Βερολίνου για την Ανοικτή Πρόσβαση. Αλλά, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου, η στάση του ιδρύματος υπέρ της Ανοικτής Πρόσβασης, προτού ακόμη αυτή διατυπωθεί με τον σημερινό όρο, πρέπει να αναζητηθεί πολύ πιο πίσω. Ήδη από τη δεκαετία του '50 το CERN διέθετε αρχείο επιστημονικών άρθρων, σε στάδιο πριν από τη διαδικασία αξιολόγησης, ελεύθερα προσβάσιμο.

    Η επιστημονική κοινότητα των φυσικών, μαζί με αυτή των μαθηματικών, είναι από τις πρωτοπόρες στον τομέα των ηλεκτρονικών εκδόσεων, παρακάμπτοντας τους παραδοσιακούς εκδότες επιστημονικών άρθρων με αποτελέσματα της έρευνας. Κάπως έτσι, άλλωστε, ξεκίνησε, το 1991, και η λειτουργία του διακομιστή arXiv.org στις ΗΠΑ - ένα μοντέλο για πολλά on line αρχεία που είδαν αργότερα το φως της δημοσιότητας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 22747

    [07] Τα ετερώνυμα... παντρεύονται

    Όταν πρόκειται να διαλέξουν μόνιμο σύντροφο και ακόμα περισσότερο να τον παντρευτούν, τα δύο αντίθετα φύλα έλκονται από τις διαφορές τους, καθώς υποσυνείδητα είναι πιο πιθανό να διαλέξουν ταίρι με γονίδια διαφορετικά από τα δικά τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

    Η μελέτη, η οποία δείχνει ότι πιθανότατα υπάρχει ένας βιολογικός-γενετικός μηχανισμός που ελέγχει τη σεξουαλική έλξη ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσε ότι τα παντρεμένα ζευγάρια είναι πιθανότερο να έχουν περισσότερες διαφορές σε ένα τμήμα του DNA τους, που ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημά τους, από ό,τι αν το "ζευγάρωμα" είχε γίνει απολύτως στην τύχη. Πιθανώς πρόκειται για μια αρχέγονη εξελικτική στρατηγική των ανθρώπων, ώστε να εξασφαλίσουν πιο υγιείς απογόνους, αφού η γονιδιακή ποικιλία αποτελεί επιβιωσιακό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

    Η έρευνα έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Παράνα της Βραζιλίας, υπό την Μαρία ντα Γκράθα Μπικάλχο, και τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν σήμερα σε διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Γενετικής στη Βιέννη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και την εφημερίδα Independent.

    Σύμφωνα με την υπεύθυνη ερευνήτρια, "αν και υπάρχει η τάση να νομίζουμε ότι οι άνθρωποι διαλέγουν τους συντρόφους τους, επειδή έχουν ομοιότητες, η έρευνά μας δείχνει καθαρά ότι είναι οι διαφορές που φέρνουν την επιτυχή αναπαραγωγή και ότι η υποσυνείδητη ώθηση να έχουμε υγιή παιδιά, είναι σημαντική όταν διαλέγουμε σύντροφο". Ξεκαθάρισε πάντως ότι και άλλοι λόγοι (π.χ. πολιτισμικοί) παίζουν ρόλο στην επιλογή συντρόφου και διευκρίνισε πως δεν συμφωνεί με την θεωρία ότι αν ένα πρόσωπο έχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο, αυτό θα καθορίσει τη συμπεριφορά του.

    Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι ποια είναι εκείνα τα σωματικά σημάδια που "εκπέμπουν" οι άνθρωποι, ώστε να ελκύσουν το πρόσωπο του αντίθετου φύλου, που έχει γονιδιακές διαφορές. Ίσως, μεταξύ άλλων, παίζουν ρόλο η ξεχωριστή μυρωδιά του σώματος (φερομόνες) ή η κατατομή και η συμμετρία του προσώπου.

    Είδηση: 22763

    [08] Η ταυτότητα της Ε.Ε. των 27

    Συντάχθηκε απο τον/την Αλέξανδρος Μοζ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή Ε.Ε., είναι μία ιδιότυπη υπερεθνική και διακυβερνητική ένωση 27 κρατών. Καθιερώθηκε το 1992 από την Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση [Συνθήκη του Μάαστριχτ] και είναι ο εκ των πραγμάτων διάδοχος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων [ΕΚΑΧ - ΕΟΚ - ΕΥΡΑΤΟΜ] των έξι κρατών-μελών που ιδρύθηκαν το 1951, το 1957 και το 1965. Έκτοτε, νέες διευρύνσεις έχουν αυξήσει τον αριθμό των κρατών μελών της και οι αρμοδιότητές της έχουν επεκταθεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται ως η ισχυρότερη -μέχρι σήμερα στην παγκόσμια ιστορία- ένωση χωρών-κρατών, με οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Η Ε.Ε. αποτελεί το τρέχον στάδιο μίας ανοιχτής διαδικασίας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

    Οι 27 της Ε.Ε.

    Οι 27 της Ε.Ε. Οι 27 χώρες κράτη-μέλη που -πλέον- συγκροτούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι οι εξής: 1. Αυστρία 2. Βέλγιο [Βασίλειο του Βελγίου] 3. Βουλγαρία 4. Γαλλία 5. Γερμανία [Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας] 6. Δανία [Βασίλειο της Δανίας] 7. Ελλάδα 8. Εσθονία 9. Ηνωμένο Βασίλειο [Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας] 10. Ιρλανδία 11. Ισπανία [Βασίλειο της Ισπανίας] 12. Ιταλία 13. Κύπρος 14. Λεττονία 15. Λιθουανία 16. Λουξεμβούργο [Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου] 17. Μάλτα 18. Ολλανδία [Βασίλειο των Κάτω Χωρών] 19. Ουγγαρία 20. Πολωνία 21. Πορτογαλία 22. Ρουμανία 23. Σλοβακία 24. Σλοβενία 25. Σουηδία [Βασίλειο της Σουηδίας] 26. Τσεχία [Δημοκρατία της Τσεχίας] 27. Φινλανδία

    Πληροφορίες για την Ε.Ε. των 27

    Πληροφορίες για την Ε.Ε. των 27 Η Ε.Ε. είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές και πολιτικές οντότητες στον κόσμο, με 493 εκατομμύρια κατοίκους και συνδυασμένο ονομαστικό ΑΕΠ 11.5 β¬ [15,0 $] τρισεκατομμύρια το 2006. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία ενιαία αγορά με κοινή εμπορική πολιτική, κοινή αγροτική και αλιευτική πολιτική και περιφερειακή πολιτική για να βοηθήσει τις φτωχότερες περιφέρειες. Εισήγαγε ενιαίο νόμισμα, το Ευρώ, που υιοθετήθηκε από 15 κράτη μέλη. Η Ε.Ε. άρχισε μία περιορισμένη κοινή πολιτική εξωτερικών και ασφαλείας και μία περιορισμένη αστυνομική και δικαστική συνεργασία πάνω σε ποινικά θέματα. Τα σημαντικά όργανα και οι οργανισμοί της Ε.Ε. περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε., που είναι πολίτες και της Ε.Ε., εκλέγουν άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μία φορά κάθε πέντε έτη. Μπορούν να ζήσουν, να ταξιδέψουν, να εργαστούν και να επενδύσουν σε άλλα κράτη μέλη [μόνο με μερικούς περιορισμούς στα νέα κράτη μέλη]. Ο έλεγχος διαβατηρίων και οι τελωνειακοί έλεγχοι, καταργήθηκαν στα -περισσότερα- εσωτερικά σύνορα, με τη Συμφωνία του Σέγκεν [Schengen]. Την προεδρία της Ε.Ε. ασκεί από την 1η Ιανουαρίου του 2009 και για 6 μήνες η Τσεχία.

    Οι 27 της Ε.Ε. αναλυτικότερα

    Οι 27 της Ε.Ε. αναλυτικότερα Ακολουθούν μερικά σημαντικά και ενδιαφέροντα πληροφοριακά στοιχεία [Επίσημη ονομασία της χώρας / Αρχηγός του κράτους / Ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών / Πληθυσμός / Έκταση [σε τ.χλμ] / Πυκνότητα πληθυσμού / Επί % ποσοστό των νοικοκυριών με πρόσβαση στο διαδίκτυο / Το εθνικό σύνθημα / Πρωτεύουσα πόλη / Τρεις μεγαλύτερες πόλεις [βάσει πληθυσμού] / Νόμισμα / Αριθμός σημερινών ευρωβουλευτών / Αριθμός ευρωβουλευτών που πρόκειται να εκλεγούν / Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ανά κάτοικο / Προσδόκιμο ζωής [γυναικών & ανδρών] / Ποσοστό γεννητικότητας / Εθνική -ές εορτή -ές / Επί % του πληθυσμού κάτω των 18 ετών / Ώρες ηλιοφάνειας τον Ιούνιο [στην πρωτεύουσα] / Βροχοπτώσεις τον Ιούνιο [στην πρωτεύουσα] / Μέση θερμοκρασία στα μέσα Ιουνίου-Ιουλίου / Ποσοστό γονιμότητας].

    Είδηση: 22761

    [09] Όλα έτοιμα για την τηλεμαχία

    Ευρωεκλογές 2009 -

    Ειδήσεις

    Τους ρόλους και τη σειρά με την οποία θα υποβάλουν τις ερωτήσεις, καθόρισαν την Δευτέρα, οι δημοσιογράφοι που θα πάρουν μέρος στην τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 28 Μαΐου. Το ντιμπέιτ θα ξεκινήσει στις οκτώ το βράδυ, θα φιλοξενηθεί στο Στούντιο της ΕΡΤ, που θα έχει και το συντονισμό και οι θεματικές ενότητες επί των οποίων θα ερωτηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί είναι έξι. Το Μega, θα εκπροσωπήσει η Όλγα Τρέμη, το Alter ο Ανδρέας Κωνσταντάντος, το Σκαι η Σία Κοσιώνη, τον Antenna ο Νίκος Ευαγγελάτος και τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ.

    Στην τηλεοπτική αναμέτρηση των πολιτικών αρχηγών είναι στραμμένο το ενδιαφέρον δώδεκα μέρες πριν από τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου.

    Οικοδέσποινα η δημόσια τηλεόραση και συντονίστρια όπως και στις εθνικές εκλογές του 2007 η Μαρία Χούκλη.

    Πέντε αρχηγοί κομμάτων θα βρεθούν απέναντι σε έξι δημοσιογράφους που θα θέσουν ερωτήματα για έξι θεματικές ενότητες.

    -Ευρώπη και Εξωτερική πολιτική -Οικονομία και ανάπτυξη -Κοινωνική πολιτική -Παιδεία -Περιβάλλον -Δημόσια διοίκηση και διακυβέρνηση

    Μετά από συνάντηση που είχαν σε κεντρικό ξενοδοχείο και κλήρωση που ακολούθησε την πρώτη ερώτηση της τηλεμαχίας θα κάνει ο Αντώνης Σρόιτερ. Θα ακολουθήσουν ο Νίκος Ευαγγελάτος, ο Ανδρέας Κωνσταντάτος, ο Αιμίλιος Λιάτσος, η Όλγα Τρέμη και η Σία Κοσιώνη.

    Οι ερωτήσεις θα έχουν διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και θα υποβάλλονται διαδοχικά από τους δημοσιογράφους, ενώ κάθε κύκλος θα ξεκινά από διαφορετικό πολιτικό αρχηγό. Ο χρόνος απάντησης θα είναι 1,5 λεπτό, ενώ ο δημοσιογράφος θα έχει δικαίωμα επαναφοράς με ερώτημα διάρκειας 30 δευτερολέπτων. Ο χρόνος απάντησης σε αυτό θα είναι το πολύ ένα λεπτό.

    Και οι εφτά δημοσιογράφοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους και ζήτησαν αλλαγή των όρων διεξαγωγής των ντιμπέιτ αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.

    Η πρώτη ερώτηση θα υποβληθεί στον πρωθυπουργό. Όταν ολοκληρωθούν οι απαντήσεις όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν δύο λεπτά για να τοποθετηθούν με σειρά αντίστροφη της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων τους.

    Η τηλεμαχία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ στο κεντρικό στούντιο της ΕΡΤ και θα μεταδοθεί σε δίκτυο με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

    Είδηση: 22771

    [10] Κρίσιμη εβδομάδα για την ΟΠΕΛ

    Ειδήσεις

    Με το άγχος της επόμενης μέρας ζουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας ΟΠΕΛ, αφού εντός της εβδομάδας θα αποφασιστεί αν θα οδηγηθεί σε πτώχευση ή θα εξακολουθήσει να λειτουργεί, αναλόγως της απόφασης που αναμένεται να λάβει η γερμανική κυβέρνηση σχετικά με την έγκριση ή όχι των προτάσεων εξαγοράς που έχουν κατατεθεί από τους τρεις ενδιαφερόμενους αγοραστές.

    Συγκεκριμένα, αποφασιστικής σημασίας για το μέλλον της Όπελ είναι η τρέχουσα εβδομάδα, καθώς η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τις προσφορές εξαγοράς που έχουν κατατεθεί. Η απόφαση αναμένεται την Τετάρτη, την ίδια που πολιτικά στελέχη εκφράζουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα μιας εξαγοράς. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας παρουσίασε ως πιθανή ενδεδειγμένη λύση την μεθοδευμένη πτώχευση.

    Αν και χθες η ιταλική Fiat κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση για την εξαγορά της Opel, όλο και περισσότερα στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης τάσσονται υπέρ της αυστρο-καναδικής εταιρία ανταλλακτικών Magna, η οποία έχει υποσχεθεί να διατηρήσει και τα τέσσερα εργοστάσια της Όπελ στη Γερμανία, ενώ ο τρίτος υποψήφιος αγοραστής είναι η εταιρία RHJ International, θυγατρική της αμερικανικής Ripplewood.

    Η Όπελ, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης, βρίσκεται σε δεινή κατάσταση και έχει ζητήσει κρατική βοήθεια ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ώστε να επιβιώσει.

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ δήλωσε χθες ότι οι προσφορές εξαγοράς μπορεί να κριθούν ανεπαρκείς και ότι η ενδεδειγμένη λύση για την Όπελ ίσως να είναι η μεθοδευμένη πτώχευση.

    Μια εταιρία δεν είναι απαραιτήτως καταδικασμένη σε περίπτωση μεθοδευμένης πτώχευσης. Ορισμένοι εξισώνουν αυτήν την κατάσταση με την χρεοκοπία ή τη ρευστοποίηση. Δεν πρόκειται όμως γι' κάτι τέτοιο, καθώς στην περίπτωση της μεθοδευμένης πτώχευσης μια εταιρία εξακολουθεί να λειτουργεί, μπορεί να συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις και να εργάζεται με επίδοξους αγοραστές επί άλλης διαπραγματευτικής βάσης.

    Από την άλλη πλευρά, ο Ρόλαντ Κοχ, πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης, όπου έχει την έδρα της η Όπελ, θεωρεί ότι η λύση αυτή δεν είναι βιώσιμη στην περίπτωση της γερμανικής βιομηχανίας, τονίζοντας: «Μια διαδικασία πτώχευσης θα σημάνει, κατά πάσα πιθανότητα, το τέλος της Όπελ».

    Δε λείπουν βέβαια και αυτοί, που προτείνουν μια τρίτη οδό, για να βγει η Όπελ από την κρίση... όπως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ, που εμφανίζεται εκτός κυβερνητικής γραμμής. "Είμαι βέβαιος ότι εάν δεν δώσουμε τώρα την Opel στον πρώτο διαθέσιμο αγοραστή, εάν επιλέξουμε μια πιο λογική λύση, η Opel θα έχει μέλλον".

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτοί που φοβούνται περισσότερο είναι οι εργαζόμενοι στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, οι οποίοι βλέπουν τις θέσεις εργασίας τους να απειλούνται. Το ενδεχόμενο της πτώχευσης τους βρίσκει εντελώς αντίθετους.

    "Όσοι μιλούν για πτώχευση, ανεξαρτήτως του είδους της πτώχευσης, λένε ανοησίες κατά τη γνώμη μας" δηλώνει ο επικεφαλής του συνδικάτου των εργαζομένων της εταιρείας, ράινε Άινεγκελ.

    Η Όπελ ανήκει στην General Motors, η οποία επιδιώκει να την πωλήσει πριν την 1η Ιουνίου, όταν και εκπνέει η προθεσμία που της έχει δώσει η αμερικανική κυβέρνηση για να αναδιαρθρώσει τα οικονομικά της ή να κηρύξει πτώχευση.

    Είδηση: 22772

    [11] Αντεπίθεση από τον Μπερλουσκόνι

    Τον εαυτό του, τόσο για την πολιτική που ακολουθεί, όσο και για την προσωπική του ζωή για την οποία το τελευταίο διάστημα δέχεται έντονες επικρίσεις, υπερασπίστηκε στην συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Αναφερόμενος στη γνωριμία του με τη 18χρονη Νοέμι Λετίτσια, που έχει γίνει κύριο θέμα στην γειτονική χώρα, ο «Καβαλιέρε» δήλωσε: «θα αντιδράσω, θα εξηγήσω πώς έχει ακριβώς η κατάσταση και οι Ιταλοί θα με στηρίξουν και πάλι. Η κατηγορία αυτή θα μετατραπεί σε μπούμεραγκ για όσους την εξαπέλυσαν. Δεν υπάρχει τίποτα, που να είναι, στο ελάχιστο, αρνητικό. Δώσαμε εξηγήσεις και θα δώσουμε και άλλες στο μέλλον, αν και στην αρχή δεν ήθελα να γίνει αναφορά στις σχέσεις μου με αυτή την οικογένεια, διότι ανήκουν στην ιδιωτική μου ζωή, που πρέπει να τυχαίνει προστασίας».

    Σε σχέση δε, με την πρόσφατη καταδίκη του Βρετανού δικηγόρου, Ντέιβιντ Μιλς, με την κατηγορία ότι δωροδοκήθηκε από το Μπερλουσκόνι για να μην αποκαλύψει παράκτιους λογαριασμούς των ομίλων του, ο Ιταλός πρωθυπουργός υποστήριξε: «Πρόκειται για απόφαση σκάνδαλο. Οι αριστεροί δικαστές την είχαν γράψει πριν ακόμη γίνει η δίκη».

    Τέλος, αναφερόμενος στη νέα μεταναστευτική πολιτική της Ιταλίας, με τις «απωθήσεις» των πλεούμενων, που μεταφέρουν λαθρομετανάστες από τη Λιβύη, γεγονός που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των πολιτικών του αντιπάλων και όχι μόνο, ο Μπερλουσκόνι απάντησε πως «η Ιταλία φέρεται όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και όλες της φυσιολογικές χώρες. Σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες. Μόνο που τώρα, είναι της μόδας να επιτίθενται σε εμάς, εξαιτίας της αντιπολίτευσης και των εφημερίδων της, που δεν παρουσιάζουν το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις».

    Σε σχέση, τέλος, με τη διεθνή οικονομική κρίση, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι εκτίμησε πως «είναι σοβαρή, βαθιά, και παρατεταμένης διάρκειας, αλλά -υποστήριξε- σε μεγάλο βαθμό, οι αιτίες της διάρκειά της είναι ψυχολογικού χαρακτήρα. Για το λόγο αυτό, πρέπει να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε όλοι μας μια θετική διάθεση, βασιζόμενοι στην εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία».

    Είδηση: 22769

    [12] Απορρίπτει την πυρηνική πρόταση της Δύσης ο Αχμαντινεζάντ

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Τελειωμένο για την χώρα του χαρακτηρίζει το πυρηνικό πρόγραμμα ο Ιρανός Πρόεδρος ο οποίος για μία ακόμη φορά απέρριψε την πρόταση της Δύσης για "πάγωμα, έναντι παγώματος" ως μέσο για την επίλυση της διένεξης σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Παράλληλα όμως σε μία κίνηση καλής θέλησης, ο Πρόεδρος Αχμαντινεντζάν κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα σε μία συνάντηση για τα διεθνή προβλήματα.

    "Οι συνομιλίες μας, με τις μεγάλες δυνάμεις, θα είναι μόνο στο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων θεμάτων και τίποτα περισσότερο. Το έχουμε ανακοινώσει αυτό με σαφή τρόπο", είπε ο Ιρανός Πρόεδρος αναφερόμενος στην αποκαλούμενη "πάγωμα έναντι παγώματος" πρόταση της Δύσης.

    Η πρόταση έγινε πέρυσι στο Ιράν από το οποίο ζητήθηκε να παγώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την διακοπή των περαιτέρω κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    "Το πυρηνικό ζήτημα είναι κάτι που έχει τελειώσει για μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να διαπραγματευθεί μαζί μας έξω από τους κανονισμούς της υπηρεσίας" ,επισήμανε αναφερόμενος στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ενώ αναφερόμενος στην πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας τόνισε: "Κατ' αρχήν είμαστε αντίθετοι στη παραγωγή ,διάδοση και χρήση πυρηνικών όπλων μαζικής καταστροφής".

    Ακόμη, ο ιρανός πρόεδρος από την Τεχεράνη πρότεινε στον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα να οργανώσει μία κοινή συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη για να συζητηθούν οι διεθνείς υποθέσεις.

    "Εάν επανεκλεγώ θα προτείνω στον πρόεδρο Ομπάμα να οργανώσει μία συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη για να μιλήσουμε για τις ρίζες των προβλημάτων και την πορεία του κόσμου", είπε ο Αχμαντινεζάντ που είχε κάνει την ίδια πρόταση στον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους και αυτός είχε αρνηθεί.

    Είδηση: 22767

    [13] Κέντρο απεξάρτησης στις φυλακές Ελαιώνα Βοιωτίας

    Πολιτική

    Τα προβλήματα των γυναικών που κρατούνται στις φυλακές του Ελαιώνα στη Θήβα, άκουσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την πολύωρη επίσκεψή του στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου ενημερώθηκε για τις συνθήκες κράτησης, ιδιαίτερα για τις τροφίμους που είναι μητέρες. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, εγκαινίασε το Κέντρο Απεξάρτησης Τοξικομανών Γυναικών Κρατουμένων, ενώ επισκέφτηκε και το αντίστοιχο ανδρικό τμήμα, που λειτουργεί από το 2002.

    Ο κ.Δένδιας σε δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή του στις φυλακές του Ελαιώνα Βοιωτίας, υπογράμμισε ότι το 50% των κρατουμένων, δηλαδή περίπου 6.500 κρατούμενοι, εκτίουν ποινές για ναρκωτικά, δεδομένο που κάνει την προσπάθεια για απεξάρτηση ακόμη πιο αναγκαία.

    Παράλληλα, κατά τη συνομιλία του με κρατούμενους τοξικομενείς, τους διαβεβαίωσε ότι θα σταθεί αρωγός τόσο στην προσπάθεια απεξάρτησής τους, όσο και στην μετέπειτα κοινωνική επανένταξή τους μέσω ειδικών προγραμμάτων. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην περιοχή, ο υπουργός Δικαιοσύνης συνομίλησε και με σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά και τοπικούς παράγοντες και εξέτασε επιμέρους θέματα, σχετικά με τη λειτουργία του σωφρονιστικού καταστήματος.

    Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο κ. Δενδιας τόνισε: «Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια, που έρχεται να προστεθεί σε μια ανάλογη για τους άνδρες κρατούμενους και που ελπίζω να είναι αρχή αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος των ναρκωτικών, που μας αφορά όλους. Επισκέφθηκα και τις γυναικείες φυλακές, όπου είχα την ευκαιρία να δω τους χώρους, το προσωπικό, τις κρατούμενες και τις συνθήκες διαβίωσης».

    Ο Υπουργός, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό κατάστημα των γυναικών, το οποίο επισκέφτηκε, υποστήριξε πως: «η κατάσταση εδώ είναι ικανοποιητική. Παρά ταύτα, ο στόχος παραμένει: ο εκσυγχρονισμός και ο εξανθρωπισμός του σωφρονιστικού συστήματος, που χρειάζεται καιρό, αλλά και πολλές προσπάθειες».

    Επιπλέον, από τα κεντρικά ζητήματα για τα οποία ενημερώθηκε ο κ. Δένδιας, είναι η ελλιπής υγειονομική περίθαλψη και η ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου Θήβας με γυναικολόγους, παιδιάτρους για την παροχή υπηρεσιών υγείας στις κρατούμενες και τα παιδιά τους, αλλά και η μικρή δύναμη της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θήβας με τα αυξημένα καθήκοντα, λόγω μεταγωγών σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ίδρυσης τμήματος μεταγωγών.

    Είδηση: 22764

    [14] Τον Ιούλιο σε λειτουργία το Παρατηρητήριο Τιμών

    Ειδήσεις

    Εντός του Ιουλίου θα μπορούν οι καταναλωτές να ενημερώνονται από το ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο τιμών για τη σύγκριση τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες. Το χρήσιμο εργαλείο αρχικά θα πραγματοποιεί συγκρίσεις σε 160 προϊόντα (περίπου 2000 κωδικούς) και στην πλήρη ανάπτυξή του, που θα συμβεί στο τέλος του χρόνου, θα συμπεριλάβει περίπου 80.000 κωδικούς. Όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης αναπτύσσεται ένα πανελλήνιο δίκτυο συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και σύγκρισης τιμών προϊόντων και υπηρεσιών, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του θα αφορά τρόφιμα - ποτά, βιομηχανικά είδη (καύσιμα, ορυκτέλαια, σχολικά είδη, ανταλλακτικά, καλλυντικά κλπ) καθώς και υπηρεσίες (ιδιωτικά σχολεία, χώρους στάθμευσης, συνεργεία, ασφαλιστικές κλπ).

    Στην πρώτη φάση αφορά μόνο160 προϊόντα με κωδικούς σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτές θα μπορούν αν ενημερώνονται μέσω διαδικτύου ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο υπολογίζεται να έχουν εγκατασταθεί και τα infokiosks - ειδικά ηλεκτρονικά μηχανήματα ενημέρωσης - με διαδραστικές επιφάνειες τα οποία θα τοποθετηθούν σε κεντρικά εμπορικά σημεία. Σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν 10 σε όλη τη χώρα (5 στην Αθήνα και 5 στην υπόλοιπη Ελλάδα) με προοπτική στο μέλλον να τοποθετηθούν περισσότερα.

    Η εμβέλεια δράσης του Παρατηρητηρίου θα καλύπτει το σύνολο της χώρας αλλά σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει από Αθήνα Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και Ηράκλειο.

    Ο Υπουργός τόνισε ότι το σύστημα θα λειτουργήσει με την καλή συνεργασία των επιχειρήσεων, εξέλιξη για την οποία δήλωσε σίγουρος, ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχολίασε ότι εάν χρειαστεί δεν θα διστάσει το υπουργείο να προχωρήσει στις αναγκαίες αγορανομικές διατάξεις για να στηρίξει την καλή λειτουργία του Παρατηρητηρίου.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος επανέλαβε από την πλευρά του ότι κανείς δεν είναι ανεξέλεγκτος στην αγορά και στο πλαίσιο των δράσεων της κυβέρνησης για την διαφάνεια σε θέματα ενημέρωσης τιμών το Παρατηρητήριο θα έχει σημαντική συμβολή.

    Επίσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου επιτυγχάνονται τρεις στόχοι που είναι η ενημέρωση των πολιτών για τις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, έχουν καλύτερη εικόνα τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου με στατιστικούς δείκτες των τιμών και την καλύτερη παρακολούθηση των τάσεων της αγοράς ενώ δημιουργείται και ένας ακόμη μηχανισμός αποστολής παραπόνων και καταγγελιών για περιπτώσεις στρέβλωσης της συμπεριφοράς της αγοράς.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εκτίμηση της Κυβέρνησης εάν υπάρχει ή όχι ακρίβεια στην αγορά ο Υπουργός σημείωσε "το ψέμα έχει κοντά πόδια. Επενδύουμε στην αλήθεια και τη διαφάνεια. Δεν έχουν αντιμετωπιστεί όλα τα προβλήματα στην αγορά αλλά υπάρχει πρόοδος και οι καταναλωτές βλέπουν και αντιλαμβάνονται ποια είναι η αλήθεια και βγάζουν τα συμπεράσματά τους".

    Είδηση: 22758

    [15] Τα βλέμματα όλα στραμμένα στην Σούζαν Μπόιλ

    Ειδήσεις

    Η Σούζαν Μπόιλ, η 48χρονη Σκοτσέζα που έγινε ξαφνικά βεντέτα χάρη στην "αγγελική" φωνή της και το Ίντερνετ, θα διεκδικήσει τη νίκη στον τελικό της τηλεοπτικής εκπομπής μουσικών ταλέντων που την ανακάλυψε, αφού ψηφίστηκε και πάλι χθες την Κυριακή από τους βρετανούς τηλεθεατές. Το βιντεοκλίπ της ερμηνείας της τον περασμένο μήνα στο "I Dreamed A Dream", ένα τραγούδι από το μιούζικαλ "Οι Άθλιοι", στην εκπομπή "Βρετανία έχεις ταλέντο", δέχθηκε 60 εκατομμύρια επισκέψεις στην ιστοσελίδα YouTube.

    Επονομαζόμενη πλέον "ο μαλλιαρός άγγελος" (Hairy Angel), η Σούζαν Μπόιλ σάρωσε και πάλι τις ψήφους του κοινού στον ημιτελικό της Κυριακής, όπου ερμήνευσε αυτή τη φορά το τραγούδι "Memory" από το μιούζικαλ "Cats".

    Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 30 Μαΐου. Ο νικητής θα λάβει μια επιταγή 100.000 στερλινών (115.000 ευρώ) και θα έχει το δικαίωμα να εμφανιστεί αργότερα φέτος ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ.

    Όταν είχε ανέβει για πρώτη φορά στη σκηνή τον περασμένο μήνα, η Σούζαν Μπόιλ είχε δεχτεί καγχασμούς από το κοινό και την κριτική επιτροπή για τη βαριά σκοτσέζικη προφορά της, το παρουσιαστικό και την ηλικία της. Αυτό συνέβη πριν η ερμηνεία της καταπλήξει και αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα στο Ίντερνετ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δείτε το διάσημο βίντεο της Σούζαν Μπόιλ

    Είδηση: 22746


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 May 2009 - 17:02:02 UTC