Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομόφωνη καταδίκη από το ΣΑ για τη Β. Κορέα
  • [02] Απετράπη πειρατεία ελληνικού φορτηγού πλοίου
  • [03] Αφγανιστάν: Πολίτες και Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας
  • [04] Συνεδριάσεις και περιοδείες
  • [05] Συνάντηση Παπανδρέου-Μίλιμπαντ
  • [06] Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στον Ασπρόπυργο
  • [07] Δεύτερος θάνατος από τη γρίπη στον Καναδά
  • [08] Τρεις ληστείες τραπεζών
  • [09] Μιανμάρ: Η χούντα διατηρεί το δικαίωμα παράτασης του περιορισμού της Σούου Κίι
  • [10] Είκοσι τραυματίες από αναταράξεις σε αεροπλάνο
  • [11] Οκτώ νεκροί από πυρκαγιά σε νοσοκομείο της Τουρκίας

    [01] Ομόφωνη καταδίκη από το ΣΑ για τη Β. Κορέα

    Ειδήσεις

    Ομόφωνα καταδίκασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε τα ξημερώματα της Δευτέρας η Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντάς την "σαφή παραβίαση" της απόφασης του 2006, που υιοθέτησε μετά την πρώτη δοκιμή. Παράλληλα, τα μέλη του Συμβουλίου ανακοίνωσαν πως θα ετοιμάσουν μία νέα απόφαση με σκληρότερα μέτρα εναντίον της Πιονγιάνγκ. Στο μεταξύ, με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας είχε συνομιλίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ώρα που η Β. Κορέα υποστηρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει εχθρική απέναντι της και προειδοποιεί ότι είναι πλήρως προετοιμασμένη για τυχόν επίθεση από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, σήμερα προχώρησε σε εκτόξευση ακόμη δύο πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

    Εν αναμονή σκληρότερων μέτρων

    "Τα μέλη του ΣΑ εξέφρασαν την σθεναρή αντίθεσή τους και την καταδίκη της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε στις 25 Μαΐου η Βόρειος Κορέα, η οποία αποτελεί σαφή παραβίαση της απόφασης 1718 του Συμβουλίου. Τα μέλη του αποφάσισαν να αρχίσουν να εργάζονται για μία απόφαση του ΣΑ στο θέμα αυτό" ανακοίνωσε ο προεδρεύον του Σώματος Βιτάλι Τσούρκιν.

    Πολλοί διπλωμάτες και ιδίως η αμερικανική πλευρά, μέσω της πρέσβειράς τους στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, εξέφρασαν στους δημοσιογράφους τη βούλησή τους να χρησιμοποιηθεί "σκληρή" γλώσσα στη νέα απόφαση του Οργανισμού κατά της Βορείου Κορέας.

    "Η υιοθέτηση μιας σκληρής απόφασης του ΣΑ είναι πιθανότατα αναπόφευκτη" δήλωσε πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Interfax. "Δεν θα πρόκειται για αποκλεισμό ή απομόνωση. Η πόρτα των διαπραγματεύσεων πρέπει να παραμείνει ανοικτή" πρόσθεσε η πηγή.

    Στο μεταξύ, τηλεφωνικές συνομιλίες είχε ο Μπαράκ Ομπάμα με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ και με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Τάρο Άσο, προκειμένου οι τρεις χώρες να "συντονίσουν" την αντίδρασή τους στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

    Ο Ομπάμα μίλησε στον Λι "για το συντονισμό της αντίδρασής μας στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας" ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν "να ενεργήσουν από κοινού για να επιτύχουν και να στηρίξουν μια απόφαση του ΣΑ που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της πυρηνικής δραστηριότητας και της εκτόξευσης πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα" προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Μιλώντας με τον Άσο, ο Ομπάμα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να προστατεύσουν την Ιαπωνία και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στη βορειοανατολική Ασία.

    Από το Ανόι του Βιετνάμ, όπου συμμετέχουν στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο πλευρών καταδικάζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

    Στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης, οι υπουργοί σημειώνουν ότι η δοκιμή αυτή συνιστά "παραβίαση" των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν κατά τις εξαμερείς συνομιλίες (μεταξύ της Β. και της Ν. Κορέας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας), καθώς και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Εχθρική παραμένει η πολιτκή των ΗΠΑ"

    "Είναι σαφές ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στην εχθρική πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (...) ακόμη και με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση" αναφέρεται σε άρθρο του επίσημου βορειοκορεατικού πρακτορείου KCNA που επικρίνει την πρόσφατη απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει σε άλλες τοποθεσίες τα μαχητικά αεροσκάφη της.

    "Ο στρατός και ο λαός είναι έτοιμη για μάχη (...) απέναντι σε οποιαδήποτε ριψοκίνδυνη απόπειρα προληπτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ" προσθέτει το πρακτορείο.

    Εξάλλου, η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε σήμερα δύο νέους πυραύλους μικρού βεληνεκούς, ανοικτά των ανατολικών ακτών της, κοντά στην πόλη Χαμχούνγκ, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή.

    Είδηση: 22782

    [02] Απετράπη πειρατεία ελληνικού φορτηγού πλοίου

    Κοινωνία

    Την προσπάθεια να καταλάβουν πειρατές το ελληνικό φορτηγό πλοίο "Αντώνης" στον κόλπο του Άντεν, απέτρεψαν στις 4.30 το πρωί τα μέλη του πληρώματός του. Το πλήρωμα με τη χρήση νερού από τις μάνικες του πλοίου και με συνεχείς ελιγμούς, κατάφερε να αποκρούσει τις προσπάθειες πειρατικού ταχύπλοου να το προσεγγίσει. Το πλοίο που μεταφέρει σιδηρομετάλλευμα από την Οδησσό με προορισμό το Ομαν, συνεχίζει κανονικά την πορεία του με πλήρωμα 27 ναυτικούς, επτά εκ των οποίων είναι Έλληνες.

    Είδηση: 22794

    [03] Αφγανιστάν: Πολίτες και Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί σε επίθεση αυτοκτονίας

    Ειδήσεις

    Τρεις Αφγανοί πολίτες και αρκετοί Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε επίθεση με στόχο την πολυεθνή δύναμη στην επαρχία Καπίσα, του ανατολικού Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν επίσημες αφγανικές πηγές και στρατιωτικές πηγές του ΝΑΤΟ. "Σημειώθηκε βομβιστική επίθεση και ανάμεσα στα θύματα είναι και ξένοι", δήλωσε χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις εκπρόσωπος της Isaf. "Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους έπεσε πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό", κοντά στο Μπαγκράμ δήλωσε αξιωματούχος της Isaf, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

    "Στις 08:30 το πρωί εξερράγη αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι. Στόχος της επίθεσης ήταν αυτοκινητοπομπή της πολυεθνούς δύναμης", τόνισε από την πλευρά του ο Ζεμαράι Μπασάρι, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα ανάμεσα στα ξένα στρατεύματα.

    "Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τρεις πολίτες νεκρούς και τρεις τραυματίες", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση σημειώθηκε στο Πουλ-ι-Σαγιάντ. Ο Κάρι Μανσούρ, εκπρόσωπος της οργάνωσης του πολέμαρχου Γκουλμπουντίν Χεκμαριάρ ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε από καμικάζι ο οποίος οδηγούσε παγιδευμένο αυτοκίνητο, μετέδωσε το αφγανικό πρακτορείο AIP.

    Είδηση: 22791

    [04] Συνεδριάσεις και περιοδείες

    Ευρωεκλογές 2009 -

    Ειδήσεις

    Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού συνεδριάζει, στις 12 το μεσημέρι η Διϋπουργική Επιτροπή για την οικονομία. Νωρίτερα, ο Κώστας Καραμανλής, θα συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο του 13ου συνεδρίου του Economist με θέμα "Driving the new agenda for global recovery". Το Κέντρο Πρόληψης Ψυχικής Υγείας "Αργώ", επισκέφθηκε στις 11 το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας ενώ το μεσημέρι, θα συναντηθεί με τον καθηγητή του Χάρβαρντ, οικονομικό σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, Μάρτιν Φέλντσταϊν.

    Σε συγκέντρωση νεολαίας, στον πεζόδρομο του Θησείου, θα μιλήσει το βράδυ η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στη συγκέντρωση θα χαιρετήσει ο γραμματέας της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Π. Παπαγεωργόπουλος.

    Την προβλεπόμενη από την απόφαση της διακομματικής επιτροπής, διακαναλική συνέντευξη Τύπου θα παραχωρήσει το μεσημέρι, στο Ζάππειο Μέγαρο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας

    Τέλος το ΙΚΑ Πειραιά θα επισκεφθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Είδηση: 22784

    [05] Συνάντηση Παπανδρέου-Μίλιμπαντ

    Πολιτική

    Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τις πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής και της προστασίας του περιβάλλοντος επέδειξε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου, σήμερα το πρωί στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια του προγεύματος εργασίας που είχαν οι δυο άνδρες ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Βρετανό ΥΠΕΞ για τις πρωτοβουλίες αυτές, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του πρόσφατου ταξιδιού του στο Πεκίνο για το θέμα αυτό και της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι δύο άνδρες μίλησαν και για θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Μέση Ανατολή, αλλά και εκείνα που άπτονται ιδιαίτερα των ενδιαφερόντων της Ελλάδας, όπως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό.

    Τέλος, οι κ.κ. Παπανδρέου και Μίλιμπαντ συζήτησαν και για την πορεία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των ευρωεκλογών.

    Είδηση: 22793

    [06] Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού στον Ασπρόπυργο

    Κοινωνία

    Έκρηξη αυτοσχεδίου μηχανισμού, πιθανώς δυναμίτιδας, σημειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα σε βενζινάδικο στη Λ. Δημοκρατίας 74 στον Ασπρόπυργο. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε υπό κατασκευή φρεάτιο ομβρίων υδάτων και από την έκρηξη προκληθήκαν μικρές ζημιές στο στέγαστρο και σε μια αντλία βενζίνης χωρίς ευτυχώς να πειραχτούν οι δεξαμενές καυσίμων. Με την υπόθεση ασχολείται το τμήμα εκβιαστών της Ασφάλειας.

    Είδηση: 22792

    [07] Δεύτερος θάνατος από τη γρίπη στον Καναδά

    Ειδήσεις

    Στις 12.515 ανέρχονται, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης, ενώ αυτός των θυμάτων ξεπέρασε τους ενενήντα. Ο Καναδάς, ανακοίνωσε αργά χθες βράδυ, το δεύτερο θάνατο στη χώρα από τη γρίπη Α', έναν 44χρονο από το Τορόντο, ο οποίος είχε ήδη επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό. Νωρίτερα, ο Ισημερινόςανακοίνωσε ότι κλείνει για μία εβδομάδα και τα δυο του προξενεία στη Νέα Υόρκη, καθώς υπάλληλος του ενός προξενείου, παρουσίασε συμπτώματα της νέας γρίπης. Την ίδια ώρα στην Αργεντινή, ένα λύκειο στο περίχωρα του Μπουένος Άιρες ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη λειτουργία του μέχρι την Παρασκευή, μετά τον εντοπισμό κρούσματος της γρίπης Α' σε μαθητή του.

    Ο 15χρονος αρρώστησε μετά τη συμμετοχή του σε ιππικούς αγώνες στο Μπουένος Άιρες, όπου ήρθε σε επαφή με νεαρή Περουβιανή, η οποία παρουσίασε συμπτώματα της γρίπης Α μετά την επιστροφή στη χώρα της.

    Για 24 ώρες διακόπτει τη λειτουργία του ακόμα ένα λύκειο στην Αργεντινή, καθώς μαθητής του είναι μεταξύ των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της γρίπης στη χώρα.

    Συνολικά, στην Αργεντινή, έχουν καταγραφεί πέντε θετικά κρούσματα ενώ άλλα 22 ύποπτα κρούσματα ερευνώνται.

    Αυστραλία: Με συμπτώματα γρίπης επιβάτες κρουαζιερόπλοιου

    Την ίδια ώρα στην Αυστραλία, 13 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Pacific Dawn, εισήχθησαν σε νοσοκομείο του Κουίνσλαντ, με συμπτώματα της νέας γρίπης και δυο παιδιά ηλικίας πέντε ετών, βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους καθώς διαπιστώθηκε ότι έφεραν τον ιό της νέας γρίπης Α'.

    Το κρουαζιερόπλοιο, έμεινε για επτά ώρες, σε καραντίνα στο Σίδνει και από τους 2000 επιβάτες του που πήραν μέρος στην κρουαζιέρα ζητήθηκε να παραμείνουν στα σπίτια τους για μία εβδομάδα και να αναφέρουν στις αρχές αν παρουσιάσουν συμπτώματα γρίπης.

    Μέχρι στιγμής στην Αυστραλία έχουν καταγραφεί 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης.

    Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν επισκεφθεί πρόσφατα το Μεξικό ή τη Βόρεια Αμερική.

    Στη Μελβούρνη τρία σχολεία έκλεισαν για μία εβδομάδα καθώς τρεις μαθητές και ένας δάσκαλος βρέθηκαν θετικοί στο ιό της νέας γρίπης.

    Είδηση: 22790

    [08] Τρεις ληστείες τραπεζών

    Κοινωνία

    Δύο ληστείες σε διάστημα δεκατριών λεπτών σημειώθηκαν το πρωί σε δύο διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Η πρώτη ληστεία σημειώθηκε στις 8:21 πμ σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Αγ. Δημητρίου 39 στον Άγιο Δημήτριο. Δύο άνδρες με την απειλή όπλων, αφαίρεσαν άγνωστο μέχρι στιγμής ποσόν και διέφυγαν. Η δεύτερη ληστεία σημειώθηκε στις 8:34 πμ σε κατάστημα της τράπεζας Millenium στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου 31 στο Περιστέρι.

    Ένας άνδρας μπήκε με την απειλή όπλου και αφαίρεσε άγνωστο χρηματικό ποσό. Εξάλλου ληστεία σε κατάστημα της τράπεζας Citibank επί της Λεωφόρου Ειρήνης 28 στην Πεύκη σημειώθηκε στις 9:05 το πρωί.

    Είδηση: 22789

    [09] Μιανμάρ: Η χούντα διατηρεί το δικαίωμα παράτασης του περιορισμού της Σούου Κίι

    Ειδήσεις

    Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ότι διατηρεί το δικαίωμα να παρατείνει κατά έξι μήνες τον κατ' οίκον περιορισμό της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης, Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, που λήγει αύριο Τετάρτη, 27 Μαΐου. Η χούντα δικαιολογεί αυτή τη θέση της σε μια διακήρυξη που δόθηκε σε διπλωμάτες και δημοσιογράφους στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος στη φυλακή του Ινσέιν όπου διεξάγεται η δίκη της Σούου Κίι.

    Είδηση: 22785

    [10] Είκοσι τραυματίες από αναταράξεις σε αεροπλάνο

    Ειδήσεις

    Είκοσι ένας άνθρωποι τραυματίστηκαν, οκτώ εκ των οποίων σοβαρά, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε ισχυρές αναταράξεις λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο. Το αεροσκάφος της βραζιλιανικής αεροπορικής εταιρείας ΤΑΜ είχε απογειωθεί με 154 επιβάτες από το Μαϊάμι . Από τους 21 τραυματίες, οι οκτώ μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία. Την Παρασκευή, δικινητήριο αεροσκάφος συνετρίβη στην περιοχή της Μπαΐα στη βόρεια Βραζιλία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 14 επιβαίνοντες σε αυτό.

    Είδηση: 22783

    [11] Οκτώ νεκροί από πυρκαγιά σε νοσοκομείο της Τουρκίας

    Ειδήσεις

    Οκτώ νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός πυρκαγιάς που ξέσπασε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε νοσοκομείο της Προύσας στη βορειοδυτική Τουρκία. Η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στο τμήμα αξονικής τομογραφίας. Αν και σβήστηκε πολύ γρήγορα, οι καπνοί πρόλαβαν να φτάσουν μέχρι τη μονάδα εντατικής θεραπείας. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει σαφές αν τα οκτώ θύματα, ανάμεσά τους και τρεις γυναίκες, πέθαναν από ασφυξία ή επειδή διακόπηκε η ηλεκτροδότηση των μηχανημάτων στα οποία ήταν συνδεδεμένα. Οι περισσότεροι ασθενείς, μεταφέρθηκαν από το κρατικό νοσοκομείο Σεβκέτ Γιαλμάζ σε άλλα νοσοκομεία της πόλης.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 22781


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 May 2009 - 9:03:31 UTC