Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-06-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έφυγε ο βασιλιάς της ποπ
  • [02] Αντιδράσεις στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εμπορικής
  • [03] Ελεύθερη η σύζυγος του εφοπλιστή Θεοδωρίδη
  • [04] Θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για τα εγκλήματα τιμής
  • [05] ΕΥΑΘ ΑΕ: Πάγωμα τιμολογίων ύδρευσης για το 2009
  • [06] Το Solar Impulse, το πρώτο αεροσκάφος με ηλιακή ενέργεια παρουσιάζεται στη Ζυρίχη
  • [07] Άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου G8
  • [08] Σχολείο θηλέων ανατίναξαν οι ισλαμιστές στο Πακιστάν
  • [09] Καθημερινό μπαράζ αίματος στο Ιράκ
  • [10] Τα Ελ. Πε. εξαγόρασαν το δίκτυο πρατηρίων της ΒΡ στην Ελλάδα
  • [11] Προτάσεις Σπηλιωτόπουλου για τα Πανεπιστήμια

    [01] Έφυγε ο βασιλιάς της ποπ

    Ειδήσεις

    Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της ποπ μουσικής, ο Μάικλ Τζάκσον, πέθανε την περασμένη νύχτα σε ηλικία 51 ετών. Ο ξαφνικός θάνατος του βασιλιά της ποπ, από καρδιακή ανακοπή, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της πολυδιαφημισμένης περιοδείας του, συγκλονίζει τους θαυμαστές του σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο Τζάκσον πέθανε σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες αφού μεταφέρθηκε από τραυματιοφορείς του πυροσβεστικού σώματος που τον βρήκαν σε βαθύ κώμα στο πάτωμα του σπιτιού του.

    Ο Τζάκσον ετοιμαζόταν για τη «μεγάλη επιστροφή του» με μία σειρά από συναυλίες, οι οποίες θα άρχιζαν στις 13 Ιουλίου στο Λονδίνο.

    Οι παραστάσεις του θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο του 2010, ενώ όλα τα εισιτήρια για τις εμφανίσεις του είχαν εξαντληθεί από τον Μάρτιο.

    Ο Μάικλ Τζάκσον αισθάνθηκε αδιαθεσία στο σπίτι του και ο προσωπικός του γιατρός προσπάθησε ανεπιτυχώς να τον επαναφέρει.

    Οι τραυματιοφορείς που έφτασαν στο σπίτι του, βρήκαν τον ποπ σταρ να μην αναπνέει και του έκαναν επί τόπου καρδιο-αναπνευστική ανάνηψη. Εν συνεχεία, τον μετέφεραν με ασθενοφόρο στο Ιατρικό Κέντρο UCLA. Οι γιατροί προσπάθησαν για περισσότερο από μία ώρα να τον επαναφέρουν στη ζωή, σύμφωνα με τον αδελφό του Ζερμέιν Τζάκσον.

    Σε συνέντευξή του στο CNN, ο ιατροδικαστής Φρεντ Κοράλ δήλωσε ότι ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον από καρδιακή ανακοπή διαπιστώθηκε στις 2:26 [τοπική ώρα Καλιφόρνια].

    Αργότερα, θα γίνει νεκροψία-νεκροτομή στην σορό του Μάικλ Τζάκσον, όμως τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης θα γίνουν γνωστά μετά από αρκετές ημέρες, κι όχι πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας του Λος Άντζελες, όπου πρόκειται να γίνει η νεκροτομή του "βασιλιά της πόπ".

    "Θα κάνουμε τοξικολογικές αναλύσεις και μία ενδελεχή εξέταση και τα τελικά αποτελέσματα μπορεί να είναι διαθέσιμα σε έξι με οκτώ εβδομάδες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Εντ Γουίντερ.

    Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου του

    Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει τα αίτια του αιφνίδιου θανάτου του διάσημου τραγουδιστή, ο οποίος προκάλεσε παγκοσμίως σοκ.

    Θύμα εκμετάλλευσης των γιατρών

    Ένας από τους πρώην μάνατζέρ του, ο Τάρακ Μπεν Άμαρ, δήλωσε ότι ο Τζάκσον πέθανε "επειδή έπαιρνε όλων των ειδών τα φάρμακα" και κατηγόρησε τους "τσαρλατάνους" και "εγκληματίες" γιατρούς ότι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ήταν "υποχόνδριος".

    "Είναι σαφές ότι στην υπόθεση αυτή οι εγκληματίες είναι οι γιατροί που τον παρακολουθούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, εκείνοι του κατέστρεψαν το πρόσωπο, του έδωσαν φάρμακα για να του διώξουν τους πόνους", δήλωσε στον ραδιοσταθμό Europe-1.

    Επίσης, η συνήγορος της οικογένειάς του Μπράιαν Όξμαν, δήλωσε στο CNN ότι ο Μάικλ Τζάκσον έκανε θεραπεία και τώρα για να ξαναβρεί τη φόρμα του εν όψει ενός πολύ φορτωμένου προγράμματος -περίπου 50 συναυλιών- αυτό το καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι ο θάνατός του δεν ήταν "απροσδόκητος λόγω των φαρμάκων που έπαιρνε".

    Στα τέλη Μαΐου, οι διοργανωτές των συναυλιών του ανακοίνωσαν ότι η μεγάλη επιστροφή του στη σκηνή μετατίθεται για λίγες ημέρες τον Ιούλιο, αλλά, διέψευσαν ότι η αναβολή αυτή έχει κάποια σχέση με την υγεία του τραγουδιστή.

    Εξάλλου και η τραγουδίστρια Σελίν Ντιόν αναφέρθηκε μιλώντας στον Europe-1 στην "πίεση που ζούσε ο Μάικλ" και προσέθεσε ότι "η σημερινή ημέρα είναι δυστυχώς το αποτέλεσμα αυτού του στρες".

    Δεν ευθύνεται η πλαστική χειρουργική

    Για το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον μπορεί να ευθύνεται ο,τιδήποτε άλλο εκτός από την πλαστική χειρουργική, δια της οποίας άλλαξε τελείως το πρόσωπο του διάσημου τραγουδιστή, δήλωσε γερμανός πλαστικός χειρουργός.

    "Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων και μετεγχειρητικά δεν αφήνουν κάποιο πρόβλημα στους ασθενείς", δήλωσε ο Ματχίας Γκένσιορ, γενικός γραμματέας της Γερμανικής Ένωσης Πλαστικής Χειρουργικής στην πόλη Κορσενμπρόιχ.

    "Μπορούμε να δηλώσουμε με απόλυτη σχεδόν βεβαιότητα ότι οι επεμβάσεις δεν επέδρασαν στο θάνατό του", σημείωσε.

    Επίσης, ο Γκένσιορ είπε ότι από ό,τι ξέρει, ο Τζάκσον δεν είχε υποβληθεί πρόσφατα σε επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής.

    Ο "βασιλιάς της ποπ" ήταν μία κλασική περίπτωση ανθρώπου που έπασχε από δυσμορφοφοβία, προσέθεσε, αναφερόμενος στην έμμονη ιδέα που κατατρύχει ορισμένους ανθρώπους ότι είναι άσχημοι.

    "Είχε ένα σοβαρό πρόβλημα προσωπικότητας", σημείωσε και υπογράμμισε ότι ο διάσημος τραγουδιστής αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα κάποιου που δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική, ευθείς εξαρχής.

    "Το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι γιατροί κάνουν τα πάντα για τα λεφτά", κατέληξε ο Γκένσιορ.

    "Βρισκόταν σε ένα δύσκολο και αυτοκαταστροφικό ταξίδι"

    Ο πρώην εκπρόσωπος του σταρ της ποπ μουσικής, Μάικλ Τζάκσον, δήλωσε ότι "δεν εξεπλάγη" από "τα τραγικά νέα" για το θάνατο του Τζάκσον.

    "Ο Μάικλ βρισκόταν σε ένα ανέφικτο, δύσκολο και συχνά αυτοκαταστροφικό ταξίδι εδώ και χρόνια. Το ταλέντο του ήταν αναμφισβήτητο, αλλά, έτσι ήταν και η ενόχλησή του για τους κανόνες του κόσμου", δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος του Τζάκσον, Μάικλ Λεβίν.

    "Ο άνθρωπος απλά δεν μπορεί να αντέξει σε τέτοια επίπεδα πίεσης", προσέθεσε.

    Ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι ο Τζάκσον πέθανε αφού πήρε μορφίνη

    Ο Μάικλ Τζάκσον πέθανε αφού πήρε μία ισχυρή δόση μορφίνης, υποστηρίζει η εξειδικευμένη σε θέματα διασημοτήτων ιστοσελίδα tmz.com, επικαλούμενη μέλη της οικογένειας του τραγουδιστή.

    Η ιστοσελίδα, που ήταν το πρώτο μέσο που μετέδωσε το θάνατο του Τζάκσον, αναφέρει ότι η οικογένειά του ανησυχούσε για την κατάστασή του και σκόπευε να τον βάλει σε κάποιο κέντρο αποτοξίνωσης, γιατί είχε εθιστεί στη μορφίνη και τα φάρμακα.

    Τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σε τέτοια ληθαργική κατάσταση που ήταν αδύνατο να κάνει πρόβες για τις συναυλίες που επρόκειτο να δώσει τον Ιούλιο στο Λονδίνο, με σκοπό να αναζωογονήσει την καριέρα του.

    Συλλυπητήρια από διάσημους και θαυμαστές

    O κόσμος έχασε ένα από τα είδωλα με την μεγαλύτερη επιρροή στη μουσική βιομηχανία, δήλωσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

    Η Υπηρεσία Κοινωνικής Δικτύωσης, το γνωστό μπλογκ Twitter, κατακλύστηκε από μηνύματα σε τέτοιο βαθμό που πολλοί θαυμαστές του Τζάκσον δυσκολεύτηκαν να "ανεβάσουν" τα δικά τους μηνύματά.

    Η Μαντόνα είπε:" Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω με την δυσάρεστη αυτή είδηση...Πάντα θαύμαζα τον Μάικλ Τζάκσον". "Ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγάλους, αλλά η μουσική του θα ζει για πάντα".

    Η τραγουδίστρια Σερ έγραψε στην ιστοσελίδα του BBC: "Έχω ένα εκατομμύριο διαφορετικά συναισθήματα που δεν περίμενα ότι θα είχα. Ήταν ένας εξαιρετικός τραγουδιστής- ο Θεός σου δίνει συγκεκριμένα χαρίσματα και αυτό το παιδί ήταν απλά ένα καταπληκτικό παιδί με εξαιρετικές ικανότητες. Μπορούσε να τραγουδήσει όπως κανένας άλλος και να επικοινωνεί με τον κόσμο".

    Η πρώην σύζυγος του, Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ δήλωσε "απόλυτα σοκαρισμένη και συντετριμμένη" από το θάνατό του.

    Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, επίσης κατέθεσε τις σκέψεις του στο Twitter: "Κανένας άλλος δεν έφθασε τόσο ψηλά για να πέσει τόσο χαμηλά ".

    Ο θάνατος του Τζάκσον ήταν σήμερα ανάμεσα στις πρώτες ειδήσεις που κυριάρχησαν ακόμα και στα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, παρότι η είδηση έγινε γνωστή πολύ αργά και πολλές εφημερίδες δεν πρόλαβαν να την δημοσιεύσουν.

    Στη Μαλαισία, όπου ο Τζάκσον είχε δώσει συναυλία το 1996 στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ, οι θαυμαστές του σήμερα έστειλαν συλλυπητήρια για τον θάνατό του μέσω των τοπικών εφημερίδων.

    Και στη Νέα Ζηλανδία, οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες κατακλύστηκαν από μηνύματα θαυμαστών.

    Στην Ολλανδία, οι πολυάριθμοι θαυμαστές του Τζάκσον κατέθεταν τα συλλυπητήριά τους σε μία ιστοσελίδα που άνοιξε ως βιβλίο συλλυπητηρίων στη μνήμη του τραγουδιστή.

    Η Γιάνεκε βαν ντερ Λίντεν, εκπρόσωπος του κλαμπ των θαυμαστών του, που αριθμεί 1.600 μέλη, δήλωσε ότι οι θαυμαστές του είναι "σοκαρισμένοι" από την είδηση του αιφνίδιου θανάτου του.

    Αμφιλεγόμενο είδωλο

    Ο Μάικλ Τζάκσον, "παιδί θαύμα" και ιδιοφυία της μουσικής, υπήρξε ένας από τους πιο αγαπημένους αλλά και αμφιλεγόμενους τραγουδιστές, κυρίως λόγω του τρόπου ζωής του και των "μεταμορφώσεων" στις οποίες υποβλήθηκε.

    Αφού ουσιαστικά "εξαφανίστηκε" μετά την απαλλαγή του, το 2005, από τις κατηγορίες της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου, ο 50χρονος "βασιλιάς της ποπ" επανήλθε μόλις τον περασμένο Μάρτιο και ανακοίνωσε τη μεγάλη επιστροφή του στη σκηνή, με μία σειρά συναυλιών στο Λονδίνο.

    Ο Τζάκσον με τη χαρακτηριστική φωνή και το απαράμιλλο ταλέντο στο χορό, ήταν ήδη γνωστός από τα 10 χρόνια του αλλά σταδιακά έγινε διεθνής σταρ και κατάφερε να κερδίσει 13 βραβεία Γκράμι, γεγονός που τον καθιστά έναν από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες όλων των εποχών. Υπολογίζεται ότι συνολικά πούλησε 750 εκατομμύρια δίσκους.

    Ο Μάικλ Τζο Τζάκσον γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1958 στο Γκάρι της Ιντιάνα. Προερχόταν από φτωχή οικογένεια: ο πατέρας του ήταν μεταλλωρύχος, η μητέρα υπάλληλος σε ένα κατάστημα. Ο Μάικλ Τζο ήταν το έβδομο από τα εννιά παιδιά του ζεύγους.

    Η μουσική καριέρα της οικογένειας ξεκίνησε με τους τέσσερις μεγαλύτερους αδελφούς του στους οποίους σύντομα εντάχθηκε και ο Μάικλ, που τότε ήταν μόλις 6 ετών, δημιουργώντας έτσι το γκρουπ "Jackson Five". Το 1972 ηχογράφησε τον πρώτο σόλο δίσκο του, το Got to be there, όντας ακόμη ανήλικος. Το 1979 ηχογράφησε το Off The Wall, με παραγωγό τον Κουίνσι Τζόουνς. Τρία χρόνια αργότερα με το άλμπουμ Thriller, ο Τζάκσον έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως (περισσότερα από 50 εκατομμύρια δίσκοι). Ακολούθησαν οι λιγότεροι επιτυχημένοι αλλά εξίσου αξιόλογοι δίσκοι Bad (1987) και Dangerous (1991).

    Την ίδια περίοδο όμως η όψη του σταρ αλλάζει, το δέρμα του λευκαίνει και η μύτη του λεπταίνει. Ο ίδιος αρνιόταν ότι είχε υποβληθεί σε αισθητικές επεμβάσεις, εκτός από δύο ρινοπλαστικές, και υποστήριζε ότι έπασχε από λευκοδερμία.

    Ο Τζάκσον είχε μετατρέψει ένα ράντσο στην Καλιφόρνια σε κατοικία και ψυχαγωγικό πάρκο και το ονόμασε "Neverland" προς τιμή του ήρωά του, του Πίτερ Παν, του παιδιού που δεν θέλει να μεγαλώσει.

    Όμως το 1993 αυτή η εικόνα της εκκεντρικότητας καταρρέει όταν ένας 13χρονος τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η υπόθεση τελειώνει με συμβιβασμό. Ο τραγουδιστής συμφωνεί να καταβάλει 23,3 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιπροσωπεύει μόλις ένα κλάσμα της περιουσίας του που τότε υπολογιζόταν στα 600 εκατομμύρια.

    Το 1994, προς γενική κατάπληξη, ο Τζάκσον παντρεύεται την κόρη του Έλβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί και την επόμενη χρονιά ηχογραφεί το HIStory. Μετά το διαζύγιό του με την Πρίσλεϊ παντρεύεται μία Αυστραλή νοσοκόμα, την Ντέμπι Ρόου, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον Πρινς Μάικλ Τζούνιορ και την Πάρις Μάικλ Κάθριν. Το 2002 και ενώ είχε ήδη χωρίσει με τη Ρόου απέκτησε άλλο ένα παιδί, τον Πρινς Μάικλ Β΄, από παρένθετη μητέρα.

    Το άλμπουμ Invincible, που ηχογράφησε το 2001, είχε μέτρια επιτυχία. Το 2003 προκαλεί σκάνδαλο όταν παραδέχεται σε ένα βρετανικό ντοκιμαντέρ ότι του αρέσει να κοιμάται, αθώα, με μικρά αγόρια. Η δικαστική διαμάχη στην οποία ενεπλάκη κατέστρεψε την εικόνα του μολονότι τελικά απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες, τον Ιούνιο του 2005.

    Στο μεταξύ, η περιουσία του είχε εξανεμιστεί και το 2006 τα χρέη του ανέρχονταν στα 170 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον αμερικανικό τύπο. Μόλις πρόσφατα είχε πετύχει μία μικρή "νίκη" μέσα στον ωκεανό των οικονομικών προβλημάτων του, όταν ακύρωσε την πώληση των προσωπικών αντικειμένων του από τον οίκο δημοπρασιών Julien's.

    Ο Μάικλ Τζάκσον έφερε επανάσταση στη σόου μπίζνες

    "Μεγαλοφυές ταλέντο" που "έφερε επανάσταση στη σόου μπίζνες" χαρακτήρισε η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Λάιζα Μινέλι τον "βασιλιά της ποπ", Μάικλ Τζάκσον.

    Από το Παρίσι, η Μινέλι δήλωσε ότι είναι "συντετριμμένη" από την είδηση του θανάτου του.

    Πρόσθεσε ότι ο Τζάκσον ήταν ένας "θαυμάσιος άνθρωπος" και "ένας από τους καλύτερους φίλους που είχε ποτέ στη ζωή της" και ότι μιλούσε μαζί του "τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα".

    Στην ερώτηση, αν σκοπεύει να κάνει κάποια χειρονομία στη μνήμη του, όπως να του αφιερώσει ένα τραγούδι, η Μινέλι απάντησε ότι "μάλλον θα το κάνει".

    Πρώτος σε πωλήσεις ο Τζάκσον στο ίντερνετ λίγο μετά το θάνατό του

    Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του, οι δίσκοι του Μάικλ Τζάκσον κατέλαβαν τις πρώτες 15 θέσεις του καταλόγου με τους δίσκους που έχουν τις καλύτερες πωλήσεις στην αμερικανική ιστοσελίδα Amazon.com..

    Η επανέκδοση του "Thriller", η οποία κυκλοφόρησε το 2008 με αφορμή την 25η επέτειο από την κυκλοφορία της πρώτης ομώνυμης μουσικής συλλογής, είναι το άλμπουμ που σημειώνει τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην αμερικανική ιστοσελίδα, ενώ ακολουθούν το "Off the Wall" [1979] και το "Bad" [1987].

    Εξάλλου, στον εκλιπόντα βασιλιά της ποπ κατακυρώνεται η πρώτη θέση στο iTunes της Apple, την πλατφόρμα τηλεχρέωσης για κατέβασμα τραγουδιών από το Ίντερνετ, με 6 άλμπουμ του να έχουν ανέβει στο Top 10.

    Μπεστ σέλερ είναι το άλμπουμ "The Essential" [2005], το οποίο προηγείται των "Thriller" και "Off the Wall".

    Φόρο τιμή στον τραγουδιστή θα αποτίσει το φεστιβάλ του Γκλαστονμπέρι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, κατά τις συναυλίες που θα γίνουν στο πλαίσιό του, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του.

    Είδηση: 24134

    [02] Αντιδράσεις στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της Εμπορικής

    Ειδήσεις

    Ανησυχία για τα μέτρα που ανακοίνωσε την Πέμπτη η διοίκηση της Εμπορικής, εκφράζει η Ομοσπονδία των τραπεζοϋπαλλήλων, η οποία κήρυξε για τη Δευτέρα 24ωρη απεργία, με αίτημα την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Οι τραπεζοϋπάλληλοι υποστηρίζουν ότι η αποχώρηση 1500 συναδέλφων τους μέσω του προγράμματος εθελουσίας εξόδου θα στερήσει από το ταμείο τους περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ.

    Η διοίκηση της Εμπορικής υποστηρίζει ότι θα γίνουν και στοχευμένες προσλήψεις και χαρακτηρίζει το επιχειρησιακό σχέδιό της ως τη μόνη λύση για να επιστρέψει η τράπεζα στην κερδοφορία. Αναθεώρηση του επιχειρησιακού σχεδίου εξετάζει και η Εθνική τράπεζα λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας. Τα σχέδια του Ομίλου θα συζητήσουν τη Τρίτη εργαζόμενοι και διοίκηση και την ίδια μέρα θα συνεδριάσει και η ΟΤΟΕ για να καθορίσει τις κινήσεις της.

    Κρίσιμη θεωρείται για την Εμπορική η επόμενη διετία καθώς θα πρέπει μέχρι το 2011 να έχει ανακτήσει την χαμένη της κερδοφορία με περιστολή δαπανών επανασχεδιασμό δικτύου και περικοπή 1500 θέσεων εργασίας μέσω εθελουσίας εξόδου. Η επιλογή της τράπεζας να περικόψει θέσεις εργασίας να κλείσει 57 υποκαταστήματα και να μετεγκαταστήσει άλλα 33 δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας.

    Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου άρχισε το 2007. Ήδη έχουν αποχωρήσει 1600 άτομα. Σήμερα ο όμιλος απασχολεί 7000 υπαλλήλους, από τους οποίους οι μισές είναι γυναίκες πολλές από τις οποίες έχουν ήδη εργαστεί για 20,25 χρόνια .Η εθελουσία έξοδος εκτιμούν θα κοστίσει στις ίδιες μείωση της σύνταξης κατά 30-40% .

    ΓΣΕΕ: Απαράδεκτη η απόφαση της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας

    Τη ριζική της διαφωνία εκφράζει η ΓΣΕΕ στην απόφαση της Διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας να κλείσει 57 καταστήματα και να πραγματοποιήσει 1500 απολύσεις εργαζομένων υπό τον τίτλο της εθελουσίας αποχώρησης.

    Ειδικότερα στης ανακοίνωση της ΓΣΕΕ επισημαίνεται: "Επιβεβαιώνεται πλέον καθημερινά ότι οι περίφημες μεταρρυθμίσεις της Κυβέρνησης σημαίνουν πολύ απλά απολύσεις αλλά και πρόβλημα στη λειτουργία και βιωσιμότητα των Τραπεζών που εκποιούνται!

    Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία καλούνται να πληρώσουν τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων των Τραπεζών και των άλλων επιχειρήσεων του Δημόσιου Τομέα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, ΕΛΤΕ,ΟΑ, ΛΙΜΑΝΙΑ, κ.λπ).

    Με νομοθεσία της κυβέρνησης έγιναν προκλητικές χαριστικές ασφαλιστικές ρυθμίσεις στις Τράπεζες οι οποίες ωστόσο επιδεικνύουν την πιο σκληρή αντεργατική και αντικοινωνική συμπεριφορά με απολύσεις και με την άρνηση τους να σεβαστούν τους Νόμους και να υπογράψουν την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας με την ΟΤΟΕ.

    Απαιτούμε από τη Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας να ανακαλέσει αυτή την απαράδεκτη απόφαση όπως επίσης και από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να παρέμβει ώστε να μην υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο που θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και την Εθνική Οικονομία".

    ΕΘΝΙΚΗ -ΕΥΡ.ΤΡΑΠΕΖΑ επενδύσεων

    Χαμηλότοκο δάνειο 250 εκ ευρώ χορήγει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων στην Εθνική Τράπεζα προκειμένου αυτή με τη σειρά της, αφού προσθέσει άλλα 250 εκ ευρώ, να τα χρησιμοποιήσει για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ευνοϊκούς όρους.

    Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν το μεσημέρι της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕΠ Πλούταρχος Σακελλάρης και ο Διοικητής της Εθνικής Τάκης Αράπογλου. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί και άλλες ελληνικές τράπεζες και τα συνολικά δάνεια που έχει χορηγήσει προς αυτές η ΕΤΕΠ το τελευταίο 8μηνο φτάνουν τα 1,1 δισ ευρώ.

    Ο κ Σακελλάρης, τόνισε ότι τα όποια μέτρα λαμβάνονται σε διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα πρέπει να έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική, διαφορετικά δεν θα είναι αποτελεσματικά.

    Ο κ Αράπογλου, ανέφερε από την πλευρά του ότι η Εθνική έχει ήδη χρηματοδοτήσει πάνω από 10.000 επιχειρήσεις με 1,2 δισ ευρώ μέσω του ΤΕΜΠΜΕ ενώ στη δεύτερη φάση του προγράμματος έχουν ήδη εγκριθεί δάνεια σε 4.500 επιχειρήσεις ύψους 300 εκ ευρώ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετκά άρθρα: Μείωση προσωπικού στην Εμπορική Τράπεζα

    Είδηση: 24138

    [03] Ελεύθερη η σύζυγος του εφοπλιστή Θεοδωρίδη

    Εμφανώς ταλαιπωρημένη από την περιπέτεια που έζησε για μία εβδομάδα στα χέρια των απαγωγέων της, αλλά καλά στην υγεία της επέστρεψε στο σπίτι της μετά την καταβολή των λύτρων που είχαν απαιτήσει οι δράστες, η 73χρονη σύζυγος του εφοπλιστή Άρη Θεοδωρίδη.

    Η γυναίκα είχε πέσει θύμα απαγωγής την περασμένη Παρασκευή κοντά στο σπίτι της στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, όταν δύο άγνωστοι που μιλούσαν σπαστά ελληνικά ακινητοποίησαν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε με τον οδηγός της πηγαίνοντας προς την Βουλιαγμένη και την επιβίβασαν στο δικό τους.

    Στην συνέχεια όμως δέχτηκαν να μειωθεί το ποσό στο 1 εκατομμύριο οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ.

    Την Τετάρτη και ύστερα από αλλεπάλληλες αλλαγές τοποθεσιών συνάντησης τα λύτρα παραδόθηκαν στο Σχιστό. Μέσω του δικηγόρου του ο εφοπλιστής ευχαριστεί την αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης για τον χειρισμό της υπόθεσης και την αίσια έκβαση της απαγωγής.

    Η σύζυγος του εφοπλιστή αφέθηκε ελεύθερη σε ερημικό σημείο στο Σχιστό Κορυδαλλού, μετά από υπόδειξη των δραστών οι οποίο πήραν τα χρήματα που απαίτησαν και τα οποία ο εφοπλιστής είχε αφήσει σε σημείο που του είχαν υποδείξει.

    Όπως έγινε γνωστό, οι απαγωγείς αρχικά άφησαν ελεύθερο τον οδηγό της και στη συνέχει επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Άρη Θεοδωρίδη το ποσό των 5 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να την αφήσουν ελεύθερη και την ίδια.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η 73χρονη κατάθεσε στους άνδρες της Ασφάλειας Αττικής ότι οι απαγωγείς της, όλες αυτές τις ημέρες την κρατούσαν σε ένα μικρό δωμάτιο χωρίς παράθυρα αλλά με κρεβάτι και τηλεόραση.

    Αν και εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένη, προσπάθησε να περιγράψει στους αστυνομικούς, όλα όσα έζησε. Όπως φέρεται να είπε, οι δράστες ήταν τουλάχιστον τρείς και η διαδρομή από το Παλαιό Φάληρο μέχρι το κρησφύγετο των απαγωγέων ήταν σχετικά, μικρή.

    Είδηση: 24139

    [04] Θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για τα εγκλήματα τιμής

    Ειδήσεις

    Τα "εγκλήματα τιμής "αυξήθηκαν στην Ευρώπη και περίπου 5.000 θάνατοι αναφέρονται κάθε χρόνο ανά τον κόσμο που οφείλονται σ' αυτά, σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στο Συμβούλιο της Ευρώπης με την οποία ζητείται η θέσπιση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για τα εγκλήματα αυτά. Τα εγκλήματα τιμής παρουσιάζουν έξαρση σε ορισμένες κοινότητες στη Γαλλία, στην Σουηδία, στην Ολλανδία, στην Γερμανία ,στη Βρετανία και στην Τουρκία. Όπως υπογράμμισε την Παρασκευή στο Στρασβούργο ο σοσιαλιστής Βρετανός βουλευτής Τζον Οστιν, συντάκτης της έκθεσης σχετικά με την αναγκαιότητα καταπολέμησης αυτών των εγκλημάτων: "Δεν υπάρχει τιμή στα αποκαλούμενα εγκλήματα τιμής".

    Με την έκθεση, που υιοθετήθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, γίνεται έκκληση για την επιβολή ποινών που θα ανταποκρίνονται στην σοβαρότητα αυτών των πράξεων με την θέσπιση μίας ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για "εγκλήματα τιμής". Τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης εύχονται αυτά τα αδικήματα να συμπεριληφθούν σε μία Ευρωπαϊκή Συνθήκη η οποία προετοιμάζεται σχετικά με τα σοβαρότερες βιαιότητες σε βάρος των γυναικών. Συνιστούν επίσης την καθιέρωση ενός τηλεφωνικού αριθμού για βοήθεια σε καθεμία από τις 47 χώρες μέλη και την χορήγηση νέας ταυτότητας στα θύματα .

    Στην Άγκυρα, η διεύθυνση για τα ανθρώπινα δικαιώματα του πρωθυπουργού, κατέγραψε 231 φόνους το 2007 για λόγους "τιμής". Στην Κωνσταντινούπολη μέσα σε ένα χρόνο αναφέρθηκαν 53. Ο ποινικός κώδικας της Τουρκίας προβλέπει εφεξής αυστηρές ποινές για τους δράστες αυτών των εγκλημάτων στους οποίους προηγούμενα αναγνωρίζονταν ελαφρυντικά στοιχεία σχετιζόμενα κυρίως με τις εθνικές η θρησκευτικές παραδόσεις. Τα εγκλήματα τα αποκαλούμενα τιμής διαπράττονται κυρίως ,σύμφωνα με την έκθεση, στους κόλπους των μουσουλμανικών κοινοτήτων αλλά και στους κόλπους των κοινοτήτων ινδουϊστών, χριστιανών και σιχ.

    Μία γυναίκα στην Τουρκία 23 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στις 17 Μαΐου από τον ακρωτηριασμό της μύτης και των αυτιών της στην ανατολική Τουρκία, όπου διαβιούν κυρίως Κούρδοι, ένα έγκλημα που διαπράχθηκε για να ξεπλυθεί η ντροπή της οικογένειας που είχε υποψίες ότι απατούσε τον σύζυγό της.

    Στο Αμβούργο, ένας Γερμανός αφγανικής καταγωγής, 24 ετών ,καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο σε ισόβια για τον φόνο της αδελφής του 16 ετών. Την σκότωσε με 23 μαχαιριές για να "σώσει την τιμή της οικογένειάς του".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24143

    [05] ΕΥΑΘ ΑΕ: Πάγωμα τιμολογίων ύδρευσης για το 2009

    Ειδήσεις

    Πάγωμα των τιμολογίων ύδρευσης της ΕΥΑΘ ΑΕ για το 2009 σε ό,τι αφορά τους οικιακούς καταναλωτές, ενέκρινε την Παρασκευή η γενική συνέλευση της εταιρίας, η οποία πάντως δεν άναψε τελικά το "πράσινο φως" για τη μείωσή τους κατά 4% από 1ης Οκτωβρίου, όπως αρχικά είχε εξαγγελθεί από τη διοίκηση. Τόσο ο βασικός μέτοχος της εταιρίας (ελληνικό δημόσιο), όσο και το διοικητικό συμβούλιο, έκριναν ότι το θέμα της μείωσης των τιμολογίων πρέπει να επανεξεταστεί, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του 2009, όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ, Γεώργιος Σκόδρας, εξερχόμενος από την επεισοδιακή γενική συνέλευση εν μέσω πανό και συνθημάτων από συγκεντρωμένους εργαζομένους.

    Στη γενική συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία περίπου 79% στο Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΧΚΘ), μετείχαν με φυσική παρουσία μόνο ο κ. Σκόδρας (με εξουσιοδότηση εκπροσώπησης των άλλων μετόχων) και ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, Δημήτρης Γιαννακάκης. Οι εκπρόσωποι της γαλλικής SUEZ, που μετέχουν στην εταιρία με ποσοστό περίπου 5%, δεν δέσμευσαν εμπρόθεσμα τις μετοχές τους.

    Η γενική συνέλευση ενέκρινε επίσης τη διανομή μερίσματος 0,14 ευρώ/μετοχή (καθαρό καταβαλλόμενο ποσό 0,126 ευρώ/μετοχή), με ημερομηνία αποκοπής τη 18η Αυγούστου 2009. Επίσης, ενέκρινε τη μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση της νέας θυγατρικής της εταιρίας, "Κέντρο Έρευνας ΕΥΑΘ". Το καταστατικό της νέας εταιρίας, που πιθανώς θα εγκατασταθεί εντός της "Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης", εκτιμάται ότι θα έχει εγκριθεί μέχρι τέλους 2009, ώστε να ακολουθήσει άμεσα το λεπτομερές σχέδιο λειτουργίας της. Ηδη από το 2007 υπάρχει κονδύλιο 500.000 ευρώ για τη νέα θυγατρική, η οποία θα μπορούσε να αντλήσει κεφάλαια και από κοινοτικά προγράμματα, για εστιασμένη έρευνα σε νερό και απόβλητα.

    Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω και μέσα στο κτίριο του ΧΚΘ, πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην εταιρία, που αντιτίθενται στην εκχώρηση επιπλέον ποσοστού της ΕΥΑΘ ΑΕ σε ιδιώτες, επισημαίνοντας ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό.

    Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους εξέφρασαν οι βουλευτές Γιάννης Μαγκριώτης, Γιάννης Ζιώγας, Τάσος Κουράκης και Σοφία Αμανατίδου, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, όπως και εργαζόμενοι άλλων εταιριών του δημοσίου (π.χ., Οργανισμός Λιμένος).

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24142

    [06] Το Solar Impulse, το πρώτο αεροσκάφος με ηλιακή ενέργεια παρουσιάζεται στη Ζυρίχη

    Το πρώτο αεροσκάφος που χρησιμοποιεί αποκλειστικά ηλιακή ενέργεια παρουσίασε την Παρασκευή, ενώπιον 800 προσκεκλημένων στη Ζυρίχη, ο Ελβετός Μπερτράν Πικάρ μετά από έρευνες έξι ετών. "Αν ένα αεροσκάφος είναι σε θέση να πετά, νύχτα και μέρα, χωρίς καύσιμα, κινούμενο αποκλειστικά με ηλιακή ενέργεια, ας μην έλθει μετά κανείς να υποστηρίξει ότι είναι αδύνατο να γίνει το ίδιο και με τα αυτοκίνητα", τόνισε στην ανακοίνωσή του, ο άνθρωπος ο οποίος είχε τη σύλληψη της κατασκευής αυτού του αεροσκάφους.

    Το πρωτότυπο παρουσιάζεται σήμερα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ντίμπεντορφ, σε προάστιο της Ζυρίχης και προγραμματίζεται δοκιμαστική πτήση του στην Ελβετία φέτος, ενώ η πρώτη νυκτερινή πτήση αναμένεται εντός του 2010.

    Απαιτήθηκαν εργασίες έξι ετών, από ομάδα 70 ατόμων, για την κατασκευή από ίνες άνθρακα του αεροσκάφους, του οποίου το μήκος είναι αντίστοιχο με αυτό του Airbus A340 (63,40 μέτρα) αλλά του οποίου το βάρος είναι το βάρος ενός αυτοκινήτου (1.600 κιλά).

    Στις επιφάνειες άντωσης του αεροσκάφους είναι τοποθετημένες 12.000 φωτοβολταϊκές κυψέλες για να δίνουν κίνηση σε τέσσερις κινητήρες ισχύος 10 cv ο καθένας και να τροφοδοτούν τις μπαταρίες πολυμερών λιθίου βάρους 400 κιλών.

    Ο στόχος είναι φιλόδοξος: σε τρία χρόνια να είναι κατορθωτός ο γύρος του κόσμου, σε πέντε πτήσεις των πέντε ημερών η κάθε μία.

    Είδηση: 24140

    [07] Άρχισαν οι εργασίες της Συνόδου G8

    Ειδήσεις

    Οι Άρχισε το πρωί της Παρασκευής στην Τεργέστη, η Σύνοδος των ηγετών των οχτώ οικονομικά ισχυρότερων κρατών. Στην ατζέντα του G8, περιλαμβάνονται, η Κρίση στο Ιράν, και το Αφγανιστάν. Στη σύνοδο αναμένεται να μιλήσει το Σάββατο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ως πρόεδρος του ΟΑΣΕ.

    Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν κυριαρχούν στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των G8, που γίνεται στην Τεργέστη και είναι προπαρασκευαστική της συνάντησης των ηγετών των οκτώ ισχυρότερων χωρών του κόσμου τον Ιούλιο στη Λ' Ακουϊλα της Ιταλίας.

    Στη σύνοδο είχε προσκληθεί και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος όμως τελικά αρνήθηκε να μεταβεί μετά τις επικρίσεις της Δύσης για τα γεγονότα της Τεχεράνης. Η Ρωσία πάντως, που έχει ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του Αχμαντινεντάντ, καλεί τις άλλες χώρες να μην απομονώσουν το Ιράν.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 24141

    [08] Σχολείο θηλέων ανατίναξαν οι ισλαμιστές στο Πακιστάν

    Ειδήσεις

    Οι φανατικοί ισλαμιστές αντάρτες κρύβονται πίσω από την νέα βομβιστική επίθεση εναντίον σχολείου θηλέων στο Βορειοδυτικό Πακιστάν, χωρίς, ευτυχώς να υπάρξουν θύματα. Η ισχυρή έκρηξη βόμβας που κατέστρεψε το σχολείο θηλέων στο χωριό Μάτνι, στα περίχωρα του Πεσαβάρ, είναι η τέταρτη επίθεση εναντίον εκπαιδευτικού ιδρύματος στην περιοχή από την αρχή της εβδομάδας και αποδίδεται, όπως και οι προηγούμενες, στους φανατικούς ισλαμιστές αντάρτες.

    Οι ισλαμιστές αντάρτες στην περιοχή της κοιλάδας Σουάτ έχουν καταστρέψει τουλάχιστον 191 σχολεία, τα 122 από τα οποία θηλέων, από το καλοκαίρι του 2007, όταν εδραίωσαν τον έλεγχό τους στην περιοχή, στερώντας έτσι από την εκπαίδευση περίπου 62.000 μαθητές, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις τοπικών παραγόντων.

    Έκτοτε, τα μεικτά σχολεία για παιδιά ηλικίας άνω των 10 ετών, μία αρχή που απορρίπτουν οι φανατικοί ισλαμιστές, έχουν εξαφανιστεί από την περιοχή Σουάτ, όπου από τα τέλη Απριλίου ο πακιστανικός στρατός επιχειρεί εναντίον τους.

    Την Πέμπτη οι αντάρτες ανατίναξαν ένα σχολείο θηλέων στην ημιαυτόνομη περιοχή του Νοτίου Ουαζιριστάν, προπύργιο των πακιστανών Ταλιμπάν. Τη Δευτέρα καταστράφηκαν με τον ίδιο τρόπο δύο ακόμα σχολεία, το ένα στο Πεσαβάρ και το άλλο στην περιοχή Μπατζάουρ.

    Είδηση: 24136

    [09] Καθημερινό μπαράζ αίματος στο Ιράκ

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων συνεχίζεται στο Ιράκ. Νέο πολύνεκρο χτύπημα έγινε την Παρασκευή, σε παζάρι της Βαγδάτης, όπου εξερράγη παγιδευμένο δίκυκλο. Την επίθεση κατέγραψε συνεργείο της σουηδικής τηλεόρασης. Τουλάχιστον 17 άτομα σκοτώθηκαν και 45 τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά μοτοποδηλάτου στην κεντρική Βαγδάτη, σε μία ακόμη αιματηρή βομβιστική ενέργεια στην ιρακινή πρωτεύουσα τις τελευταίες ημέρες.

    Πηγές ανέφεραν προς το Γερμανικό Πρακτορείο ότι τα εκρηκτικά εξερράγησαν σε μία αγορά όπου πωλούσαν μοτοποδήλατα στην περιοχή Μπαμπ αλ-Σέιχ. Δεκάδες καταστηματάρχες μοτοποδηλάτων και άλλοι έμποροι ήταν στην περιοχή σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τις ιρακινές πόλεις. Την Πέμπτη εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο βομβιστικές επιθέσεις και την Τετάρτη 74 σε αγορά στη συνοικία Σαντρ Σίτι.

    Είδηση: 24137

    [10] Τα Ελ. Πε. εξαγόρασαν το δίκτυο πρατηρίων της ΒΡ στην Ελλάδα

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Την εξαγορά του δικτύου πρατηρίων της ΒΡ, έναντι 359 εκατομμυρίων ευρώ, στην Ελλάδα, με την διασφάλιση των θέσεων εργασίας των 240 υπαλλήλων της εταιρείας, ανακοίνωσαν σήμερα τα "Ελληνικά Πετρέλαια", που προχώρησαν στην σημαντικότερη "αναπτυξιακή" κίνηση στην Ελληνική αγορά καυσίμων.

    Η συμφωνία αφορά σε 1200 πρατήρια καυσίμων, αποθηκευτικές εγκαταστάσεις 170.000 κυβ. μέτρων ανά την Ελλάδα, καθώς και τον τομέα εμπορικών και βιομηχανικών πελατών. Δεν περιλαμβάνονται οι δραστηριότητες που αφορούν τα καύσιμα αεροπορίας, τα λιπαντικά και τον τομέα ηλιακής ενέργειας οι οποίες παραμένουν υπό τον έλεγχο της βρετανικής εταιρείας πετρελαιοειδών.

    Η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε 359 εκατ. ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει και την ανάληψη υποχρεώσεων ύψους 40 εκ. ευρώ.

    Με βάση τη συμφωνία, περίπου 240 εργαζόμενοι της BP θα εξακολουθήσουν να απασχολούνται στις δραστηριότητες που έχουν μεταβιβασθεί. Το υπόλοιπο προσωπικό θα εξακολουθήσει να απασχολείται στις άλλες δραστηριότητες της BP στην Ελλάδα.

    Σημειώνεται ότι η συμφωνία προβλέπει εύλογη μεταβατική περίοδο για την διαχείριση του δικτύου και των σημάτων της BP.

    Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Ε. Χριστοδούλου, αναφερόμενος στην εξαγορά, δήλωσε ότι: «Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, που εστιάζεται στην αναβάθμιση της διύλισης και εμπορίας, η συμφωνία αυτή ενισχύει τη θέση του Ομίλου στην λιανική εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και επιφέρει παράλληλα σημαντικές συνέργειες.».

    Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γ. Κωστόπουλος, πρόσθεσε από την πλευρά του: «Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάπτυξη του Ομίλου μας και είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την στρατηγική μας. Είμαι ενθουσιασμένος από την επικείμενη συνεργασία με τα στελέχη, τους ανθρώπους και τους συνεργάτες της ΒΡ Hellas, η οποία από το 1951 που λειτουργεί στην Ελλάδα, έχει διαγράψει συνεχή επιτυχημένη πορεία και ισχυρή κερδοφορία στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών.

    Το διευρυμένο δίκτυο πρατηρίων αλλά και η ενίσχυση της τεχνογνωσίας και των δυνατοτήτων που προκύπτουν από τη συμφωνία, θα προσδώσουν στον Όμιλο αξία και θα οδηγήσουν στην περαιτέρω βελτίωση παροχής υπηρεσιών και προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών στην Ελλάδα».

    Είδηση: 24135

    [11] Προτάσεις Σπηλιωτόπουλου για τα Πανεπιστήμια

    Κοινωνία

    Την ψηφιοποίηση και ηλεκτρονική διανομή των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων αλλά και την ίδρυση τμήματος εγκληματολογικής επιστήμης και αντεγκληματικής πολιτικής, σε όποιο πανεπιστήμιο το επιθυμεί, πρότεινε στη Σύνοδο Πρυτάνεων στα Γιάννενα ο υπ. Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο Υπουργός ενημέρωσε το σώμα ότι ο διάλογος για τις αλλαγές στο Λύκειο και το εξεταστικό προχωρεί με ταχείς ρυθμούς και τους κάλεσε να φανούν και εκείνοι συνεπείς ως προς τη δέσμευση τους να καταθέσουν προτάσεις για το νέο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και για βελτιώσεις στο νόμο πλαίσιο.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, αναφερόμενος στην πρόοδο των εργασιών του διαλόγου για την Παιδεία, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης και όλους όσους συμβάλουν στην εξέλιξη του διαλόγου, ο οποίος συνιστά επένδυση για το μέλλον της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και κατάκτηση της ελληνικής κοινωνίας και όλου του πολιτικού συστήματος.

    "Στόχος μας είναι να έχουμε τον Οκτώβριο συγκεκριμένα συμπεράσματα καταγεγραμμένα σε μια εισηγητική έκθεση και στη συνέχεια να προχωρήσουμε στο αντίστοιχο νομοθετικό έργο" είπε ο Υπουργός, ο οποίος επανέλαβε ότι στόχος είναι ένα μεγάλο ποιοτικό άλμα για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο".

    Όσον αφορά στη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από το 2004 έως το 2009 ο κ. Σπηλιωτόπουλος επεσήμανε ότι Ταυτόχρονα, εξασφαλίστηκαν υψηλοί ρυθμοί αύξησης της χρηματοδότησης των ΑΕΙ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Ελλάδα εντάσσεται μεταξύ των 5 πρώτων χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ ως προς το ύψος της δημόσιας χρηματοδότησης των ΑΕΙ, το οποίο ανέρχεται στο 1,3% του ΑΕΠ. Ακόμη, οι πόροι των ελληνικών πανεπιστημίων προέρχονται κατά 90% από το κράτος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια δεν υπερβαίνει το 65%.

    Ταυτόχρονα, την περίοδο 2005-2008 υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα υποδομής και εξοπλισμού μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ύψους 321 εκ. ευρώ.

    Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στο θέμα των Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, για το οποίο τόνισε πως το ΥΠΕΠΘ κατανοεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών και για το λόγο αυτό, ήδη ανέλαβε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς το ΥΠ.ΟΙΚ. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση των σχετικών δράσεων από το νέο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα.

    Επίσης , ο Υπουργός Παιδείας μίλησε και για την ενίσχυση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας», συνολικού προϋπολογισμού 39,6 εκατομ.β¬.

    Προτάσεις

    Το πρόβλημα της εγκληματικότητας και οι νέες τεχνολογίες είναι το αντικείμενο των προτάσεων του κ. Σπηλιωτόπουλου ο οποίος κατέθεσε δύο προτάσεις

    Η πρώτη αφορά στην Ίδρυση Πανεπιστημιακού Τμήματος Εγκληματολογικών Επιστημών και Αντεγκληματικής Πολιτικής. Όπως είπε: "Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας σήμερα είναι κατανοητή η ανάγκη να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, ρεαλιστικά και μακροπρόθεσμα όχι μόνο μέσω της καταστολής αλλά και μέσω της πρόληψης τα κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα και οι αιτίες που συμβάλλουν στην ανάδειξη της εγκληματικότητας και της παρανομίας σε κρίσιμο ζήτημα των κοινωνικών σχέσεων και της κοινωνικής ειρήνης στην Ελλάδα.

    Είδηση: 24133


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 June 2009 - 20:56:25 UTC