Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες απολογίες για τη Siemens
  • [02] Μεγάλη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • [03] Ποικίλες αντιδράσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος
  • [04] Διπλασιάστηκαν οι νεκροί λόγω γρίπης στην Αργεντινή
  • [05] Η εκδίκηση τουβ¦ υπολογιστή
  • [06] Σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου
  • [07] Καμία τελετή στη Neverland για τον Μάικλ Τζάκσον
  • [08] Ινδία: Νόμιμες οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις
  • [09] Στα 107 τα περιστατικά της νέας γρίπης
  • [10] Επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας
  • [11] Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. περναει από την Θ. Σ. Χάλκης
  • [12] Νέο 3μερο εισιτήριο 15 β¬ στα ΜΜΜ

    [01] Νέες απολογίες για τη Siemens

    Πολιτική

    Απολογούνται από σήμερα, Πέμπτη, άλλοι 10 κατηγορούμενοι ως παρένθετα πρόσωπα στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens. Ελεύθερος, με περιοριστικούς όρους, αφέθηκε ο Θεόδωρος Τσουκάτος. Του επιβλήθηκαν, χρηματική εγγύηση 100.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Η απολογία Τσουκάτου στον Ειδικό Ανακριτή για την υπόθεση του ενός εκ. μάρκων, από τα "μαύρα ταμεία" της Siemens πυροδότησε νέα αντιπαράθεση Kυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ.

    «Εντυπωσιακά αόριστο» χαρακτήρισε ο Θ. Τσουκάτος το κατηγορητήριο, ενώ στο

    υπόμνημα που κατέθεσε, αναφέρει, ότι τα χρήματα τα προσέφερε το 1998 ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ως προεκλογική ενίσχυση στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ζητήσει ανταλλάγματα.

    Επανέλαβε ότι γνώριζαν κι άλλοι στο κόμμα για το συγκεκριμένο ποσό και άφησε αιχμές για τη στάση της νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ απέναντί του.

    Από τους ελέγχους στα βιβλία του κόμματος δεν προκύπτει οικονομική ενίσχυση της Siemens , επανέλαβε η αξιωματική αντιπολίτευση.

    Δικαιώνεται η θέση του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε από την πρώτη στιγμή να έρθουν όλα στο φώς και να υπάρξει διαλεύκανση σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης, τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε γεύμα που παρέθεσε την Τετάρτη στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής.

    Είπε επίσης ότι πρέπει να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής και να γίνει εξεταστική επιτροπή, ώστε να μην υπάρχει καμία σκιά για την υπόθεση, η οποία δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου.

    Σε προσπάθεια αντιπερισπασμού στην κατάθεση Τσουκάτου, αποδίδει το αίτημα για Εξεταστική η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι κάθε φορά που η διερεύνηση μιας υπόθεσης φτάνει σε κρίσιμο σημείο, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να εμποδίσει την Δικαιοσύνη.

    Για υποκρισία και για αδιαφάνεια του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την τήρηση των οικονομικών του, κάνει λόγο το ΚΚΕ.

    Η ιστορία της Siemens δείχνει πόσο διαβρωμένη ήταν και είναι η εξουσία και πόσο ευάλωτο είναι το δημόσιο συμφέρον'', σημειώνει ο ΣΥΝ.

    Νέα κατάθεση δίνει σήμερα, Πέμπτη, στην εισαγγελική Αρχή του Μονάχου, ο πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάς, Μιχάλης Χριστοφοράκος εναντίον του οποίου χθες εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

    Ένας από τους συνηγόρους του Μιχάλη Χριστοφοράκου παραδέχτηκε, μιλώντας στη ΝΕΤ ότι "επιδίωξη του πελάτη του είναι να δικαστεί στη Γερμανία".

    Επίσης, ανέφερε ότι τα πολυσυζητημένα CD με ονόματα Ελλήνων πολιτικών, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Χριστοφοράκου δωροδοκήθηκαν, βρίσκονται στα χέρια πολλών προσώπων.

    Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα απόσπασμα από το πόρισμα του εισαγγελέα Παπαγγελόπουλου, για χρήματα που είχαν εισρεύσει στα ταμεία της ΝΔ, μέσω της λιβεριανής εταιρείας Μayo.

    Γνωστοποιήθηκε ακόμη και απόσπασμα της ένορκης κατάθεσης του τότε ταμία του κόμματος, Γιάννη Βαρθολομαίου, που, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, αναφέρει ότι 2 εκ.. 58 χιλ. δολαρίων και 25 εκ. δρχ. κινήθηκαν από τη Mayo προς τη Ν.Δ.

    Η υπόθεση Mayo έχει διερευνηθεί και κριθεί από τη Δικαιοσύνη και οι συκοφάντες καταδικάστηκαν'', ανέφεραν πηγές της ΝΔ.

    Είδηση: 24322

    [02] Μεγάλη επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

    Ειδήσεις

    Εκτεταμένη επιχείρηση στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, άρχισαν πεζοναύτες των ΗΠΑ τα ξημερώματα της Πέμπτης, καθώς το νέο σχέδιο της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τίθεται σε εφαρμογή. Στην Επιχείρηση Khanjar ("Χτύπημα του Σπαθιού") λαμβάνουν μέρος 4.000 στρατιώτες των ΗΠΑ, 650 Αφγανοί αστυνομικοί και στρατιώτες. Σκοπός της η αποκατάσταση της ασφάλειας στην κοιλάδα του Ποταμού Χελμάντ πριν τις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επιχείρηση των πεζοναυτών μετά την άφιξη νέων τμημάτων τους τελευταίους μήνες στο Αφγανιστάν, όπου έφθασαν συνολικά 21.000 άνδρες ως ενισχύσεις.

    Δεκάδες ελικόπτερα μετέφεραν στρατεύματα από διάφορες βάσεις στην επαρχία, σε περιοχές-προπύργια των Ταλιμπάν. Αξιωματούχος δήλωσε ότι η αερομεταφορά αυτή είναι η μεγαλύτερη για τους πεζοναύτες μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

    Η πρώτη, ιδιαίτερα επιθετική φάση της επιχείρησης, θα διαρκέσει 36 ώρες.

    "Αυτό που κάνει διαφορετική την Επιχείρηση Χατζάρ από τις προηγούμενες είναι το μεγάλο μέγεθος των δυνάμεων και η ταχύτητα με την οποία θα μετακινούνται" δήλωσε ο Ταξίαρχος Λάρι Νίκολσον.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις θα μένουν στις καθορισμένες περιοχές έως ότου να είναι δυνατή η μεταφορά της ευθύνης για την ασφάλειά τους στις αφγανικές δυνάμεις.

    Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του NATO δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ποτέ τον πλήρη έλεγχο της Χελμάντ μετά το 2001.

    Ο Νίκολσον είπε στους αξιωματικούς του ότι θα πρέπει να δοθεί "προσοχή" στο θέμα των απωλειών μεταξύ των αμάχων: "Ένα από τα πιο κρίσιμα πράγματα θα είναι να πούμε στον κόσμο γιατί πήγαμε εκεί, και θα έχουμε πολύ περιορισμένες ευκαιρίες να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Οι ενέργειές μας θα επιτρέψουν την εγγραφή ψηφοφόρων σε περιοχές όπου δεν υπήρχε κανείς".

    Σύμφωνα με αξιωματικούς είπαν ότι μόνο σε μια περιοχή, τη Νάουα, αναμένουν να βρουν 300-500 Ταλιμπάν. Επισήμαναν ότι κεντρικό ρόλο θα έχουν οι ομάδες που θα καθαρίζουν τους δρόμους από τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι Ταλιμπάν. Θα χρησιμοποιηθούν παράλληλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για παρακολούθηση των περιοχών επιχειρήσεων.

    Αφγανός Ταξίαρχος δήλωσε ότι ελπίζει η επιχείρηση να είναι επιτυχής κι επανέλαβε ότι πρέπει να αποφευχθεί η πρόκληση απωλειών μεταξύ των αμάχων, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: US opens 'major Afghan offensive'

    Είδηση: 24332

    [03] Ποικίλες αντιδράσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος

    Κοινωνία

    Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η απαγόρευση του καπνίσματος.Το μέτρο της απαγόρευσης τηρήθηκε σε γενικές γραμμές, με ποικίλες αντιδράσεις, από θετικά σχόλια μέχρι παράπονα και αμφιβολίες κατά πόσο τελικά θα πετύχει. Πολλοί ζήτησαν πληροφορίες από το τηλεφωνικό κέντρο 1142 του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τους όρους εφαρμογής της ρύθμισης, σε ορισμένες περιπτώσεις καταστηματάρχες και δήμοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς και ζητούν ελαστική εφαρμογή της ρύθμισης. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα από την 1η Ιανουαρίου, εάν διαπιστωθεί ότι ο νόμος πάσχει.

    Γεγονός αποτελεί από χθες και για την Ελλάδα η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους. Από το πρωί της Τετάρτης ρεκόρ κλήσεων καταγράφηκε στο σύστημα υποδοχής τηλεφωνημάτων του υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα (1142), φθάνοντας τις 5.500. Το 72% αφορούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και το 28% χώρους εργασίας.

    Με αφορμή την έναρξη εφαρμογής του νόμου ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, κάλεσε τους πολίτες να σεβαστούν το νέο μέτρο.

    Σύμφωνα με το νέο νόμο το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που θα προβλεφθούν ειδικά για καπνιστές.

    Πιο συγκεκριμένα:

    -Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

    -Σε κλειστούς χώρους αναμονής

    -Στα αεροδρόμια

    -Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων (λιμάνια, σταθμοί τρένων)

    -Σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

    -Στα κυλικεία

    Παράλληλα απαγορεύεται η είσοδος , παραμονή και η οποιασδήποτε μορφής απασχόληση ανηλίκων στους χώρους καπνιζόντων, ακόμη και στις περιπτώσεις ιδιωτικών εκδηλώσεων, ανεξάρτητα εάν συνοδεύονται από ενήλικες.

    Από 1ης Σεπτεμβρίου απαγορεύεται η διαφήμιση προϊόντων καπνού σε εξωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Επιτρέπεται μόνο στους εσωτερικούς χώρους των σημείων πώλησης προϊόντων καπνού.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τις 24 Ιουνίου έχουν αποσταλεί σε 212 δήμους της χώρας χιλιάδες ειδικά σήματα.

    Τα πρόστιμα για τους πολίτες που θα παραβούν το νόμο κυμαίνονται από 50 έως 500 ευρώ ενώ και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων από 1.000 έως 20.000 ευρώ.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικό άρθρο: Ποικίλες αντιδράσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος

    Είδηση: 24333

    [04] Διπλασιάστηκαν οι νεκροί λόγω γρίπης στην Αργεντινή

    Αμερική-ΗΠΑ

    Τους περισσότερους θανάτους μετά το Μεξικό και τις ΗΠΑ, μετρά η Αργεντινή, με τον νεότερο αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στους σαράντα τέσσερις. Η κατάσταση προκαλεί ανησυχία στις αρχές καθώς μέσα σε πέντε μέρες τα κρούσματα διπλασιάστηκαν. Ο νέος υπουργός Υγείας της Αργεντινής, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα αποδεσμεύσει 264 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να θωρακίσει τη χώρα από τον ιό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ΠΟΥ από τον ιό έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 330 άνθρωποι ενώ έχουν προσβληθεί περισσότεροι από 77.000.

    Πρώτο θύμα στην Παραγουάη

    Νωρίτερα ο πρώτος θάνατος από τη γρίπη των χοίρων καταγράφηκε στην Παραγουάη, όπου συνολικά έχουν αναφερθεί 100 περιστατικά.

    Το θύμα ήταν ένας άνδρας περίπου 60 ετών. Σε κρίσιμη κατάσταση στην πρωτεύουσα Ανσουνσιόν και ένα κοριτσάκι οκτώ ετών.

    Στη Νότια Αμερική, μετά την Αργεντινή που έχει πληγεί περισσότερο, 14 θύματα έχουν καταγραφεί στη Χιλή, δυο στην Κολομβία και από ένα σε Βραζιλία και Ουρουγουάη.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αποκορύφωμα της πανδημίας θα υπάρξει σε μερικές εβδομάδες καθώς η Νότια Αμερική θα αντιμετωπίσει κύμα πολικού ψύχους.

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24331

    [05] Η εκδίκηση τουβ¦ υπολογιστή

    Ποιος θα φανταζόταν ότι ακόμα και ένα άψυχο αντικείμενο -όπως ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, δίχως πρωτοβουλίες ή νοητική δραστηριότητα, μπορεί να "οργιστεί", να "εκδικηθεί" ή και να στείλει κόσμο στο νοσοκομείο. Κι όμως είναι αλήθεια. Αυστραλοί γιατροί βάπτισαν αυτό το παράξενο φαινόμενο "οργή του υπολογιστή" (Ε-rage) το οποίο βλέπουν σαν μια νέα πάθηση, κατά την οποία οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών καταλήγουν στα ιατρεία σαν ασθενείς κουβαλώντας τραύματα που έχουν υποστεί από τους ίδιους τους υπολογιστές τους!

    Φέτος οι τραυματίες των υπολογιστών παρουσίασαν αύξηση 34% σε σύγκριση με πέρσι και ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες.

    Οι χρήστες των υπολογιστών, όπως λένε οι υγειονομικές αρχές, εξοργίζονται όταν η συσκευή τους παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Στην οργή τους πάνω γρονθοκοπούν ή κλωτσούν τη συσκευή και κάποιες φορές την πετάνε κάτω.

    Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να χαλάσει η συσκευή αλλά να τραυματιστούν και οι ίδιοι που πάνε στα νοσοκομεία με τραύματα σε χέρια, πόδια ακόμα και στο κεφάλι.

    "Πρόκειται για...θύματα της οργής του υπολογιστή. Συνήθως αυτοί που δεν μπορούν να συγκρατήσουν την οργή τους και ξεσπούν στη συσκευή καταλήγουν στο νοσοκομείο", είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδεία της Βικτόριας, σημειώνοντας πως πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα με ανοδικές τάσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24328

    [06] Σε εφαρμογή το νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου

    Κοινωνία

    Σε εφαρμογή τίθεται από τις 6 Ιουλίου, το νέο Πρόγραμμα Επιδότησης Ενοικίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας για το 2009. Η επιδότηση αφορά ενοίκια που κατέβαλαν οι δικαιούχοι για μίσθωση κατοικίας το έτος 2008 και θα καταβληθεί εφ' άπαξ και εφόσον πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι δικαιούχοι του Ο.Ε.Κ. εργατοϋπάλληλοι και συνταξιούχοι που διαμένουν σε ενοίκιο, άγαμοι και έγγαμοι με ή χωρίς παιδιά, που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

    Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα αρχίζει στις 6/7/2008 και λήγει στις 15/12/2009. Οι δικαιούχοι που είχαν επιδοτηθεί τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα ΚΕΠ.

    Για τις αναλυτικές λεπτομέρειες του προγράμματος, οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται από τα κατά τόπους γραφεία του ΟΕΚ από όπου και θα παραλαμβάνουν τα σχετικά έντυπα. αιτήσεων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 24327

    [07] Καμία τελετή στη Neverland για τον Μάικλ Τζάκσον

    Ειδήσεις

    Καμία τελετή, ούτε δημόσιου ούτε ιδιωτικού χαρακτήρα, δεν θα οργανωθεί στη μνήμη του Μάικλ Τζάκσον στο ράντσο του στην Καλιφόρνια, τη Neverland, ανακοίνωσε σήμερα η οικογένειά του. Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Sunshine, Sachs & Associates εξέδωσε κατ΄εντολήν της οικογένειας Τζάκσον ανακοίνωση ότι " δεν θα υπάρξει δημόσια ή ιδιωτική έκθεση της σορού του Μάικλ Τζάκσον στη Neverland".

    "Τα σχέδια τα σχετικά με μια δημόσια τελετή για τον Μάικλ Τζάκσον συζητούνται και θα τα ανακοινώσουμε σύντομα", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Την Τρίτη το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές της οικογένειας Τζάκσον, ότι η σορός του "βασιλιά της ποπ" θα μεταφερθεί στη Neverland, 150 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, όπου θα εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα την Παρασκευή, ενώ ιδιωτική τελετή επρόκειτο να τελεστεί την Κυριακή.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24324

    [08] Ινδία: Νόμιμες οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις

    Ειδήσεις

    Δεν θεωρούνται πλέον εγκληματική πράξη στην Ινδία οι σεξουαλικές σχέσεις ανάμεσα σε άτομα του ιδίου φύλου, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Νέου Δελχί. Η ινδική δικαιοσύνη για πρώτη φορά καταγγέλλει το νόμο αυτό που ισχύει από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας και απαγορεύει την ομοφυλοφιλία, θεωρώντας την "ενάντια στη φύση".

    Το άρθρο 377 του Ποινικού Κώδικα της Ινδίας, που ποινικοποιεί τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις ανάμεσα σε ενηλίκους, αποτελεί "παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων" του ανθρώπου, αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με το επίσημο ινδικό πρακτορείο Press Trust.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Gay sex 'not criminal' in India

    Είδηση: 24323

    [09] Στα 107 τα περιστατικά της νέας γρίπης

    Κοινωνία

    Έξι επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης αναφέρθηκαν σήμερα στα κέντρα αναφοράς Βορείου και Νοτίου Ελλάδας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιστατικών στη χώρα μας σε 107, εκ των οποίων τα 31 έχουν ιαθεί πλήρως. Στα έξι νέα περιστατικά περιλαμβάνεται μία γυναίκα, 20 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από την Μ. Βρετανία, ένας άνδρας, 27 ετών, κυπριακής καταγωγής, που ήρθε από τις Η.Π.Α., μια γυναίκα, 27 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, μια γυναίκα, 19 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ένας άνδρας 35 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, και ένας ακόμα άνδρας 34 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

    Ήπιας μορφής

    Για τα δύο τελευταία περιστατικά γίνεται περαιτέρω διερεύνηση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

    Σε ανακοίνωση του το ΕΚΕΠΥ σημειώνει ότι η "ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως" και υπογραμμίζει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας καθώς παρά το γεγονός ότι αυξάνονται τα κρούσματα, η νόσος είναι ήπιας μορφής.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 24321

    [10] Επιχείρηση-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας

    Κοινωνία

    Αιφνιδιαστική επιχείρηση πραγματοποίησε την Τετάρτη η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, σε περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας. Στην επιχείρηση, που άρχισε στις 5.30 το απόγευμα και διήρκεσε 45 λεπτά, συμμετείχαν 380 αστυνομικοί από διαφορές υπηρεσίες της αστυνομίας. Ελέγχθηκαν συνολικά 680 άτομα, 123 αυτοκίνητα και μηχανές και 48 καταστήματα, ενώ έγιναν 121 συλλήψεις.

    Από τους συλληφθέντες, 33 αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράβαση του νομού περί ναρκωτικών, 65 για παράβαση του νομού περί αλλοδαπών, 17 περί εκδιδόμενων επ' αμοιβή προσώπων, τέσσερις για παράβαση του νόμου περί όπλων και δύο για δικαστικές αποφάσεις, που εκκρεμούσαν.

    Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν 14,3 γραμμάρια ηρωίνης, 21 ,3 γραμμ. κάνναβης, 0,3 γραμμ. κοκαΐνης, 284 δισκία ηρεμιστικών χαπιών, τρία στιλέτα και δύο μαχαίρια.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 24319

    [11] Η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. περναει από την Θ. Σ. Χάλκης

    Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη θα σημάνει την άρση σημαντικού εμποδίου στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αναφέρει σε έκθεσή του προς τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο όμως, θέτει θέμα αμοιβαιότητας με την Ελλάδα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Ραντικάλ".

    Η εφημερίδα τονίζει ότι στην έκθεση αναφέρονται ανάμεσα σε άλλα τα εξής: "Το γεγονός ότι παραμένει κλειστή η Θεολογική Σχολή, παρουσιάζεται ως πρόβλημα σε όλες τις εκθέσεις προόδου που συντάσσει η Ε.Ε. για την Τουρκία και αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν στην Τουρκία θρησκευτική ελευθερία, ελευθερία έκφρασης και ισότητα στην παιδεία. Αν επαναλειτουργήσει η Σχολή, η Τουρκία θα διανύσει σημαντική απόσταση στην ενταξιακή της πορεία. Τη στιγμή που θα ανοίξει τη σχολή, η Τουρκία θα επιβεβαιώσει ότι δεν είναι χώρα όπου επικρατεί ο φόβος και με την εικόνα χώρας όπου δεν επικρατεί απαγορευτική αντίληψη, θα συμπεριληφθεί μεταξύ των πλέον δημοκρατικών χωρών της Ε.Ε.. Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα είναι βήμα προς την κατεύθυνση και της ποιοτικής αναβάθμισης και του εμπλουτισμού του τουρκικού εκπαιδευτικού συστήματος. Η Σχολή μπορεί να λειτουργήσει στο πλαίσιο του Ιδρύματος του Αγίου Γεωργίου στο οποίο και υπάγεται και υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Παιδείας. Δεν πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι η Σχολή θα έχει ξεχωριστή και ανεξάρτητη από το τουρκικό εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα, θέση".

    Σύμφωνα με τη "Ραντικάλ", στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη αριθμεί τρεις χιλιάδες μέλη, ότι οι δυνατότητες της Σχολής είναι πολύ μεγάλες για το συγκεκριμένο πληθυσμό, ότι ενδέχεται να υπάρξει έλευση μαθητών προς τη Σχολή από πολλά σημεία του κόσμου, με πρώτη την Ελλάδα και ότι ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρηθεί η αρχή της αμοιβαιότητας. "Η αρχή της αμοιβαιότητας, τονίζεται, πρέπει να εφαρμοστεί κατά κύριο λόγο για την Ελλάδα. Η Ελλάδα και η Τουρκία, το 1953 είχαν συμφωνήσει ώστε να αποστέλλονται από 25 μετακλητοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία της Δυτικής Θράκης και της Κωνσταντινούπολης. Το 1955, ο αριθμός αυτός ανήλθε στους 35. Ωστόσο, η Ελλάδα μείωσε στους 16 τον αριθμό των εκπαιδευτικών που αποστέλλονται από την Τουρκία στη Δυτική Θράκη".

    Είδηση: 24318

    [12] Νέο 3μερο εισιτήριο 15 β¬ στα ΜΜΜ

    Κοινωνία

    Ένα νέο εισιτήριο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αττικής, διάρκειας τριών ημερών και κόστους 15 ευρώ θα κυκλοφορήσει ο ΟΑΣΑ από σήμερα, 1η Ιουλίου, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών που θα παραμένουν για λίγες ημέρες στην Αθήνα.

    Το νέο εισιτήριο "Tourist Ticket", ισχύει για 3 ημέρες από την πρώτη επικύρωση κατά την πρώτη επιβίβαση για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ.

    Επίσης ισχύει για απεριόριστες μετακινήσεις από και προς το αεροδρόμιο, καθώς και για την λεωφορειακή γραμμή 400 "ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ".

    Η πώληση του 3μερου εισιτηρίου των 15 β¬ θα γίνεται από τα εκδοτήρια εισιτηρίων της ΕΘΕΛ στο αεροδρόμιο, του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ στο αεροδρόμιο και στους σταθμούς "ΛΑΡΙΣΗΣ" και "ΠΕΙΡΑΙΑΣ", από το ΜΕΤΡΟ στο σταθμό "ΣΥΝΤΑΓΜΑ" και από τον ΗΣΑΠ στους σταθμούς "ΠΕΙΡΑΙΑΣ" και "ΟΜΟΝΟΙΑ".

    Είδηση: 24317


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 July 2009 - 8:59:23 UTC