Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κίνα: Σβήστηκαν πυρκαγιές 60 χρόνων σε ανθρακωρυχεία
  • [02] Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζο Μπάιντεν στη Βαγδάτη
  • [03] Αποστολή εκκαθαριστικών έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα
  • [04] Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παϊντατζή
  • [05] Ιαπωνία: Πρώτη περίπτωση αντίστασης του ιού Η1Ν1 στο Tamiflu
  • [06] Βρετανία: Νοικοκυρά, το πρώτο ζωντανό άγαλμα εκδήλωσης
  • [07] Έξι κατηγορούμενοι για τη συμπλοκή σε τσιγγάνικο καταυλισμό
  • [08] Στο 9,5% η ανεργία στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ το Μάιο
  • [09] Εμπορικό τρένο Ελλάδας-Ρωσίας ως το 2014
  • [10] Επίσκεψη Μπακογιάννη σε Αζερμπαϊτζάν βΑρμενία
  • [11] Ιδρύθηκε η νέα θυγατρική των Τ.Τ. ΕΛΤΑ Post Insurance
  • [12] Ανάκληση ελαστικών Hankook μοντέλο Radial RA08
  • [13] Επίσκεψη του Τούρκου Στρατηγού στην Αθήνα

    [01] Κίνα: Σβήστηκαν πυρκαγιές 60 χρόνων σε ανθρακωρυχεία

    Πολιτική

    Κινέζοι μηχανικοί κατάφεραν να σβήσουν υπόγειες και επιφανειακές πυρκαγιές που έκαιγαν εδώ και 60 χρόνια σε ανθρακωρυχεία της βορειοδυτικής Κίνας, έκανε σήμερα γνωστό κινεζικά κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης. Οι πυρκαγιές αυτές, στην περιοχή Τιελιέκε, στην περιφέρεια Σιοντζιάνγκ, έκαιγαν κάθε χρόνο σχεδόν δύο εκατομμύρια τόνους άνθρακα και αυτό συνέβαινε επί δεκαετίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Ορισμένες από τις πυρκαγιές αυτές είχαν προκληθεί από ατυχήματα στη διάρκεια παράνομων εξορύξεων, ενώ άλλες ήταν συνέπεια εκρήξεων αερίων, διευκρίνισε το πρακτορείο. Η υπηρεσία φυσικών πόρων του Σιντζιάνγκ διέκοψε την εξόρυξη άνθρακα γύρω από την περιοχή και ξεκίνησε το 2004 τις προσπάθειες για την κατάσβεση των πυρκαγιών με νερό και χώμα.

    Είδηση: 24362

    [02] Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τζο Μπάιντεν στη Βαγδάτη

    Αμερική-ΗΠΑ

    Επίσκεψη στην Βαγδάτη, προκειμένου να συναντηθεί με τους ιρακινούς ηγέτες και αμερικανούς αξιωματούχους για τον εορτασμό της "Ημέρας της Ανεξαρτησίας", στις 4 Ιουλίου και την πορεία της ανάληψης της αστυνόμευσης των πόλεων του Ιράκ από τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, πραγματοποιεί ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζον Μπάιντεν.

    Συγκεκριμένα, αναμένεται να συναντήσει τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, τον πρόεδρο Τζαλάλ Ταλαμπανί και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ιγιάντ αλ Σαμαράι.

    "Αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να σιγουρευτούμε ότι, οι Ιρακινοί δε θα πάρουν τα μάτια τους από το τελικό έπαθλο" δήλωσε ο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι "είναι αισιόδοξος" για το μέλλον του Ιράκ αν και, ακόμη, απομένει "αρκετή δουλειά για να γίνει".

    "Θα συζητήσει με τους Ιρακινούς ηγέτες για την σημασία της επιτυχίας της πολιτικής προόδου, που χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα του έθνους", αναφέρεται επι λέξει στην ανακοίνωση του Γραφείου του Αμερικανού αντιπροέδρου.

    Η τριήμερη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στο Ιράκ πραγματοποιείται αμέσως μετά από την ανάθεση του "νέου ρόλου του" από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, για να επιβλέψει την προσπάθεια συμφιλίωσης ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ακόμη ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος είναι πιθανό να συναντήσει και τον γιο του, ο οποίος βρίσκεται στο Ιράκ και υπηρετεί στην Εθνοφρουρά.

    Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του Τζο Μπάιντεν στο Ιράκ, αλλά το πρώτο του από την θέση του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ.

    Είδηση: 24357

    [03] Αποστολή εκκαθαριστικών έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα

    Ειδήσεις

    Τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 60 χιλιάδων ευρώ θα λάβουν αυτές τις μέρες περίπου 130.000 φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα, καθώς εξαιρούνται από το μέτρο όλες οι επιχειρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, στο συνολικό εισόδημα επιδιώκει να υπολογίσει και τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα και για αυτό και καλεί τους πολίτες στις εφορίες με τα σχετικά παραστατικά, προκειμένου να επαναπροσδιορισθεί το τελικό ποσό της εισφοράς, εάν υπόκειται σε αυτή τα εν λόγω εισοδήματα.

    Ολοκληρώθηκε η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

    Όπως διευκρινίζεται από το υπουργείο το συνολικό ποσό μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ είτε σε τρεις δόσεις. Το συνολικό ποσό ή η πρώτη δόση μπορούν να εξοφληθούν εμπρόθεσμα μέχρι τις 31 Ιουλίου 2009. Η δεύτερη δόση μπορεί να εξοφληθεί εμπρόθεσμα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη δόση μέχρι 30 Νοεμβρίου. Η πληρωμή μπορεί να γίνει στις συνεργαζόμενες τράπεζες που αναφέρονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και σε οποιαδήποτε ΔΟΥ.

    Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που στα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικ. έτους 2008 περιλαμβάνονται αποζημιώσεις, εφάπαξ παροχές ταμείων οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη ΔΟΥ που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα με τα σχετικά παραστατικά, προκειμένου να επαναπροσδιοριστεί εάν υπόκεινται στην καταβολή έκτακτης εισφοράς και το ύψος αυτής.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24360

    [04] Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Άννα Παϊντατζή

    Ειδήσεις

    Η ηθοποιός Άννα Παϊντατζή έφυγε από τη ζωή στα 87 της χρόνια την Πέμπτη και η κηδεία της θα γίνει την Παρασκευή 3 Ιουλίου στις 14:30 από το δεύτερο νεκροταφείο. Η Άννα Παϊντατζή έγινε ευρέως γνωστή από τη συμμετοχή της στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 70 "Λούνα παρκ" στο πλευρό του Διονύση Παπαγιαννόπουλου.

    Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1923 και πρωτοεμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το 1959 με την ταινία "Γαμήλιες περιπέτειες" και ανάμεσα στις ταινίες που συμμετείχε είναι το: "Έξω οι κλέφτες" , "Ένας ιππότης για τη Βασούλα", "Για ποιον κτυπά η κουδούνα" και ο "Γίγας της Κυψέλης". Τελευταία τηλεοπτική της εμφάνιση σε ρόλο γκεστ στο ριμέικ της σειράς "Εκείνες και Εγώ" στο πλευρό του Γιάννη Μπέζου. Η Άννα Παϊτατζή και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έπαιξαν μαζί σε 8 ταινίες.

    Είδηση: 24359

    [05] Ιαπωνία: Πρώτη περίπτωση αντίστασης του ιού Η1Ν1 στο Tamiflu

    Υγεία -

    Ειδήσεις

    Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα γενετικής μετάλλαξης του ιού Η1Ν1 της νέας γρίπης Α που επέδειξε αντίσταση στο αντιικό σκεύασμα "Tamiflu, ανακοίνωσε την Πέμπτη αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας. Ο Τακέσι Ενάμι, αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι η ευαισθησία του ασθενούς στο Tamiflu δεν έχει ακόμα ελεγχθεί. Ο ασθενής που διαγνώσθηκε το Μάιο ότι πάσχει από το στέλεχος Η1Ν1 της νέας γρίπης στην χερσόνησο της Οζάκα, στη δυτική Ιαπωνία, έχει αναρρώσει και έκτοτε δεν έχει αναφερθεί κάτι σχετικό με τον συγκεκριμένο ασθενή και την κατάσταση της υγείας του. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε το φύλο, ούτε την ηλικία του ασθενούς.

    Στη Μάλτα, εν τω μεταξύ, δυο άνθρωποι που επέστρεψαν την Τρίτη ύστερα από ταξίδι τους στη Βαρκελώνη έχουν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης Α (Η1Ν1), ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση της Μάλτας. Πρόκειται για δυο 26χρονους που υποβάλλονται σε κατ΄οίκον θεραπευτική αγωγή και οι οποίοι έχουν τεθεί σε καραντίνα όπως και οι οικογένειές τους, δήλωσε ο Μάριο Γκαλέα, γραμματέας της κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία είναι αρμόδια για τη δημόσια υγεία. Οι δυο άνδρες ήταν σε μια ομάδα 25 ταξιδιωτών, οι δέκα από τους οποίους μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα της νόσου.

    Η Μάλτα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ στην οποία δεν είχαν αναφερθεί κρούσματα της νέας γρίπης Α. "Ήταν θέμα χρόνου. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και η ζωή πρέπει να συνεχιστεί κανονικά", τόνισε ο Γκαλέα.

    Στην Αργεντινή, διπλασιάστηκαν μέσα σε πέντε ημέρες οι θάνατοι από τη νέα γρίπη, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, που ετοιμάζεται να αποδεσμεύσει μεγάλο κονδύλι για την αντιμετώπιση της νόσου. 44 νεκρούς έχει αφήσει ως τώρα στη χώρα της νότιας Αμερικής ο ιός Η1Ν1. Η Αργεντινή έχει το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων εξαιτίας της νέας γρίπης μετά τις ΗΠΑ και το Μεξικό.

    Ειδικοί τονίζουν πως στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια, αλλά η νόσος μπορεί να απειλήσει τη ζωή εκείνων που έχουν ήδη προβλήματα υγείας και όσους υποσιτίζονται ή δεν έχουν επαρκή ιατρική φροντίδα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Είδηση: 24366

    [06] Βρετανία: Νοικοκυρά, το πρώτο ζωντανό άγαλμα εκδήλωσης

    Μια νοικοκυρά από το Σλίφορντ στο Λινκολνσάιρ θα είναι η πρώτη από τους χιλιάδες ανθρώπους που θα σταθούν για μία ώρα πάνω σε βάση στην Πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου στο πλαίσιο εκδήλωσης "ζωντανού αγάλματος" που θα διαρκέσει 100 ημέρες. "Ο Ένας και ο Άλλος" (One & Other) είναι ένα έργο που εμπνεύστηκε ο γλύπτης Άντονι Γκόρμλι για την άδεια βάση της πλατείας, η οποία χρησιμεύει σήμερα ως πλατφόρμα για την προσωρινή έκθεση έργων τέχνης. Η πρώτη από τους 2.400 ανθρώπους που θα ποζάρουν στο έργο του Γκόρμλι είναι η 35χρονη Ρέιτσελ Γουόρντελ, νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών.

    "Ήθελα να εκπροσωπήσω τις συνηθισμένες, καθημερινές μαμάδες, που μένουν σπίτι, οι οποίες δεν αποτελούν συνήθως στοιχείο των μεγάλων έργων τέχνης -να δείξω στα παιδιά μου τώρα, και όταν θα είναι μεγαλύτερα, ότι μπορείς να κάνεις και να γίνεσαι μέρος οποιουδήποτε πράγματος, ασχέτως με το πόσο συνηθισμένος είσαι ή αισθάνεσαι", δήλωσε η Γουόρντελ.

    Η 35χρονη θα στηθεί στις 9 πμ τη Δευτέρα 6 Ιουλίου ως τις 10 που θα ακολουθήσει ο 41χρονος νοσηλευτής Τζέισον Κλαρκ από το Μπράιτον. Οι μετέχοντες επιλέχθηκαν τυχαία από 14.500 ανθρώπους που έχουν υποβάλει αίτηση μέχρι στιγμής, ενώ για τους ενδιαφερόμενους υπάρχει ακόμη περιθώριο υποβολής αιτήσεων στην ιστοσελίδα www.oneandother.co.uk.

    "Στο περιβάλλον της Πλατείας Τραφάλγκαρ, η ανύψωση της καθημερινής ζωής στη θέση που κατείχε άλλοτε η τέχνη των μνημείων μας επιτρέπει να στοχαστούμε τη διαφορετικότητα, την ιδιαιτερότητα και το πόσο τρωτό είναι το άτομο στη σύγχρονη κοινωνία", δήλωσε ο καλλιτέχνης σχετικά με το έργο του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 24363

    [07] Έξι κατηγορούμενοι για τη συμπλοκή σε τσιγγάνικο καταυλισμό

    Κοινωνία

    Δικογραφία για έξι άτομα σχηματίστηκε από την Ασφάλεια Δυτικής Αττικής για τη φονική συμπλοκή, που έγινε το βράδυ της Τετάρτης στον τσιγγάνικο καταυλισμό, στη θέση Βλυχό Μεγάρων. Ενώ γινόταν γλέντι, συγγενείς συνεπλάκησαν μεταξύ τους για προσωπικές και οικογενειακές διαφορές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 50χρονη και 37χρονος, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Θριάσειο Νοσοκομείο.

    Λίγες ώρες αργότερα, η γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή. Από την προανάκριση προέκυψε ότι τραυματίσθηκε με μαχαίρι στην κοιλιά από 16χρονο ανιψιό της, ενώ ο 37χρονος από έναν 18χρονο, επίσης συγγενή. Οι νεαροί δράστες αναζητούνται μαζί με γυναίκα, 41 χρόνων, ενώ στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα ο 37χρονος τραυματίας, καθώς και ένας 65χρονος και μία 67χρονη, που συνελήφθησαν.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24361

    [08] Στο 9,5% η ανεργία στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ το Μάιο

    Ειδήσεις

    Στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας και σε ποσοστό 9,5% έκλεισε η ανεργία το Μάιο στην Ευρωζώνη, γεγονός το οποίο σε απόλυτους αριθμούς σημαίνει ότι σε σχέση με τον Απρίλιο ακόμη 273.000 άνθρωποι έχασαν την εργασία τους. Παράλληλα, οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ανεργία στις 16 χώρες της Ευρωζώνης έφτασε το 9,5%, ενώ τον Απρίλιο ήταν στο 9,3%, στοιχείο που δείχνει ότι περίπου 273.000 άνθρωποι έχασαν τις δουλειά τους το Μάιο και ανεβάζει το συνολικό αριθμό των ανέργων στα 15.013.000 που είναι ο υψηλότερος από το Μάιο του 1999, ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι το ποσοστό της ανεργίας θα φτάσει το 9,4%.

    Η Eurostat υπολογίζει ότι στην ευρωζώνη, περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους το δωδεκάμηνο από το Μάιο του 2008, όταν η ανεργία ήταν στο 7,4% ενώ σε επίπεδο της ΕΕ των 27, στην οποία το Μάιο του 2008 το ποσοστό της ανεργίας ήταν στο 6,8%, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ήταν 5,1 εκ.

    Σύμφωνα πάντοτε με την Eurostat, οι εργοστασιακές τιμές στην ευρωζώνη δείχνουν ότι τους επόμενους μήνες θα σημειωθεί αρνητικός πληθωρισμός.

    Οι τιμές παραγωγού έπεσαν κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 5,8% σε ετήσια βάση, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1982. Ο τομέας με τη μεγαλύτερη μείωση ήταν η ενέργεια, όπου οι τιμές έπεσαν κατά 14%.

    Οι προβλέψεις των οικονομολόγων ήταν ότι σε μηνιαία βάση θα υπήρχε άνοδος 0,1% και σε ετήσια βάση η πτώση θα ήταν 5,6%.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι η ανεργία σε ετήσια βάση το 2009 θα φτάσει το 9,9% και το 11,5% το 2010 από 7,5% που ήταν πέρυσι και ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης θα αρχίσει από τα μέσα του 2010.

    Η μεγαλύτερη ανεργία καταγράφηκε στην Ισπανία όπου ήταν στο 18,7% το Μάιο έναντι 18% τον Απρίλιο ενώ στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης στη Γερμανία παρέμεινε αμετάβλητη στο 7,7% και στη δεύτερη μεγαλύτερη, τη Γαλλία ανέβηκε από το 9,1% στο 9,3%.

    Καλπάζει η ανεργία και στις ΗΠΑ

    Αυξημένα, παρά τις προβλέψεις των αναλυτών είναι οι δείκτες της ανεργίας και στις ΗΠΑ που εξακολουθεί να βυθίζεται στην δίνη της οικονομικής κρίσης.

    Τον μήνα Ιούνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση χάθηκαν 467 χιλιάδες θέσεις εργασίας, αν και οι αναλυτές διέβλεπαν απώλεια περίπου 360 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει ποσοστό 9,5% των "ενεργού πληθυσμού" στις ΗΠΑ, αν και κατά το πρακτορείο Bloοmberg, "το επίσημο ποσοστό ανέργων υπολείπεται ως και περίπου 35%" της πραγματικότητας.

    Από την πλευρά τους χρηματιστηριακοί αναλυτές, αξιολογώντας τα δεδομένα της ανεργίας σε Ευρώπη και Αμερική κρίνουν ότι "στους επενδυτές των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων θα χρειαστεί εφεξής πολλή δύναμη, για να διατηρηθούν οι βασικοί δείκτες στα ανεκτά Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Τα νέα για τους ρυθμούς αύξησης της ανεργίας επηρέασαν τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που έκλεισαν με μεγάλες απώλειες.

    Είδηση: 24364

    [09] Εμπορικό τρένο Ελλάδας-Ρωσίας ως το 2014

    Στην ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας αποβλέπουν τα μελλοντικά σχέδια επέκτασης των εμπορικών τρένων, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών η χώρα μας «αξίζει να κυνηγήσει αυτή την προοπτική», αφού «τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τους Έλληνες εξαγωγείς θα είναι μεγάλα».

    Κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συνεδρίαση της 34ης γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος, ο κ.Στυλιανίδης σημείωσε ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σιδηροδρομική εμπορική σύνδεση Ελλάδας-Ρωσίας, πεποίθησή του είναι ότι θα καταστεί τελικά εφικτή και θα πραγματοποιηθεί. Τόνισε μάλιστα ότι "και η ρωσική πλευρά επιθυμεί το εμπορικό τρένο", ενώ πρόσθεσε ότι σύντομα θα είναι σε θέση να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

    Όπως επεσήμανε, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μελετά, ήδη, τον τρόπο λειτουργίας της νέας σύνδεσης, η οποία, σύμφωνα με φορείς του εμπορίου, μπορεί να μειώσει τα μεταφορικά κόστη, μέχρι και κατά 10% και προανήγγειλε ακόμη νέες σημαντικές συνεργασίες με ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ, εμπορευματικά κέντρα, ιδιώτες και σιδηροδρομικές επιχειρήσεις όμορων χωρών, που βρίσκονται "στα σχέδια".

    Το 2014 σε λειτουργία το εμπορευματικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη

    Αναφερόμενος στην επένδυση για το νέο εμπορευματικό κέντρο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη για το οποίο ήδη έχει διατεθεί στη ΓΑΙΑΟΣΕ έκταση 672 στρεμμάτων στο τέως στρατοπέδου Γκόνου- ο κ.Στυλιανίδης υπενθύμισε ότι ήδη προετοιμάζονται τα τεύχη του διαγωνισμού και το κέντρο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2014.

    Η πρώτη εκτίμηση για το κόστος του έργου, το προσδιορίζει γύρω στα 130 εκατ. ευρώ και ότι η κατασκευή του προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

    Ο υπουργός είπε ακόμη ότι μελετάται η κατασκευή εμπορευματικών κέντρων σε Αλεξανδρούπολη Ηγουμενίτσα, ενώ στο στάδιο της ολοκλήρωσης αδειοδότησης βρίσκεται και η δημιουργία εμπορευματικού σταθμού στον Ίασμο Ροδόπης.

    Σε σχέση με τη μεταρρύθμιση στον ΟΣΕ, ο κ.Στυλιανίδης επεσήμανε ότι η πολιτική εκπτώσεων θα είναι στο εξής ελεγχόμενη (με προβλεπόμενη μείωσή των εκπτώσεων κατά 40%-50%), ενώ προβλέπεται επίσης αύξηση των κομίστρων κατά 5%.

    Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι, παράλληλα με το νέο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, θα "τρέξει" μέσω ΣΔΙΤ και η Σιδηροδρομική Εγνατία, ένα έργο μήκους 700 χλμ, που θα συνδέσει -μέσα και από νέες χαράξεις- τα αστικά κέντρα της Μακεδονίας και της Θράκης, βάζοντας στον σιδηροδρομικό χάρτη σημαντικές πόλεις-λιμάνια όπως η Καβάλα.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Βασίλης Θωμαΐδης, υπενθύμισε ότι οι μεταφορές -ως εξαγώγιμο προϊόν- συμβάλλουν στο ΑΕΠ με ποσοστό 7,9%, έναντι 7,2% για τις συνολικές εξαγωγές αγαθών. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα λειτουργεί μόλις ένα εμπορευματικό κέντρο, έναντι 220 στην Ιταλία!

    Απευθυνόμενος στον υπουργό, ζήτησε -μεταξύ άλλων- τα εξής: καθιέρωση αεροσκαφών αμιγούς εμπορευματικής μεταφοράς και μάλιστα με κίνητρο για τις εταιρίες την απαλλαγή από τα αεροπορικά τέλη, εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των οδικών μεταφορών, , απλοποίηση ελέγχων στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ώστε τα φορτηγά να μην περιμένουν επί ώρες ή ημέρες στα σύνορα, δημιουργία -στη Θεσσαλονίκη- αποκεντρωμένης υπηρεσίας της Διεύθυνσης Εμπορευματικών Μεταφορών και εκσυγχρονισμό-επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου.

    Είδηση: 24358

    [10] Επίσκεψη Μπακογιάννη σε Αζερμπαϊτζάν βΑρμενία

    Πολιτική

    Περιοδεία στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία πραγματοποιεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με την ιδιότητα της προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των προσπαθειών του Οργανισμού για τη διευθέτηση του χρόνιου προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στη συνάντηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών στο Μπακού με τον Αζέρο πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών στον ενεργειακό τομέα και έγινε διεξοδική συζήτηση για το θέμα των αγωγών.

    Αξιοποιώντας τη διπλή ιδιότητα, ως προεδρεύουσας στον ΟΑΣΕ και ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, η Ντόρα Μπακογιάννη επισκέπτεται το Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία.

    Στόχος της επίσκεψης στο Μπακού, πρώτο σταθμό της περιοδείας της είναι "να ενδυναμώσει τις διμερείς σχέσεις, με επίκεντρο την ενεργειακή συνεργασία και να συμβάλλει στη διευθέτηση του χρόνιου προβλήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εντατικοποιώντας τις προσπάθειες που επί πολλά χρόνια καταβάλλονται από τον ΟΑΣΕ", δήλωσε η κ. Μπακογιάννη μετά από σειρά επαφών που είχε στην αζερική πρωτεύουσα.

    Η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίεφ, τον υπουργό Εξωτερικών Μαμαντιάροφ, τον πρόεδρο της Βουλής κ. Αζαντόφ και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Η συνάντηση με τον πρόεδρο Αλίεφ κράτησε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά (δυόμιση φορές πάνω από το προγραμματισμένο), στην αρχή με κατ' ιδίαν συνομιλίες και στη συνέχεια με τη συμμετοχή των δυο αντιπροσωπειών. "Είχα πολύ σημαντικές επαφές και την ευκαιρία να συνομιλήσω με τις δύο μου ιδιότητες. Συζητήσαμε θέματα ενεργειακής συνεργασίας, θέματα αγωγών. Ο στόχος μας είναι να μεταφερθεί αζερικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού TGI προς την ευρωπαϊκή αγορά," είπε η υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις της στον Τύπο.

    Αναφερόμενη στο σκέλος της επίσκεψης που αφορά την παγωμένη διένεξη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία επηρεάζει άμεσα τη σταθερότητα στο νότιο Καύκασο, τόνισε ότι η ελληνική Προεδρία εντατικοποιεί τις προσπάθειες που γίνονται επί πολλά χρόνια για την επίλυση αυτού του εξαιρετικά δύσκολου ζητήματος. Ειδικά για τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Αλίεφ, η κ. Μπακογιάννη είπε ότι "έγινε σε πολύ καλό κλίμα, βασισμένο στην πολύ επιτυχημένη συνεργασία που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Αζέρος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, πριν τέσσερις μήνες".

    "Στόχος μας υπογράμμισε, η υπουργός Εξωτερικών, είναι η σχέση με το Αζερμπαϊτζάν να ενδυναμωθεί περισσότερο με συχνές επαφές μεταξύ των δυο πλευρών (πριν ένα μήνα επισκέφθηκε τη χώρα ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με πολυμελή αντιπροσωπεία)". Μετά το Μπακού, η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μεταβαίνει στην Αρμενία, τον έτερο πρωταγωνιστή των εξελίξεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24356

    [11] Ιδρύθηκε η νέα θυγατρική των Τ.Τ. ΕΛΤΑ Post Insurance

    Ειδήσεις

    Ασφαλιστική εταιρεία δημιουργούν από κοινού το ΤΤ (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και τα ΕΛΤΑ. Υπογράφηκε το καταστατικό για τη λειτουργία της μεσιτικής-ασφαλιστικής εταιρείας POST INSURANCE BROKERAGE S.A. (Ανώνυμος Εταιρεία), από τον Πρόεδρο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Άγγελο Φιλιππίδη και το Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ κ. Σταμάτη Μαύρο. Η POST INSURANCE BROKERAGE S.A. θα διαθέτει ασφαλιστικά προϊόντα από το δίκτυο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των ΕΛΤΑ.

    Η συμμετοχή του ΤΤ είναι 50% συν 1 μετοχή και των ΕΛΤΑ, το υπόλοιπο ποσοστό. Η υπογραφή του καταστατικού πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Παλαιού Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Είδηση: 24355

    [12] Ανάκληση ελαστικών Hankook μοντέλο Radial RA08

    Κοινωνία

    Ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε ότι η εταιρία Μεϊδάνης - Σοφός Ελαστικά ΑΕ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου εκτελούν πρόγραμμα ανάκλησης ελαστικών Hankook, μοντέλο Radial RA08. Η ανάκληση αφορά 363 τεμάχια, με διαστάσεις μοντέλων 185/75R16, 205/75R16 και 215/75R16 που έχουν κατασκευαστεί από τον Απρίλιο του 2008 έως τον Ιούνιο του 2009 στην Ουγγαρία.

    Τα προαναφερόμενα ελαστικά όταν τεθούν υπό ακατάλληλα σκληρές συνθήκες χρήσης, ενδεχομένως μπορεί να δημιουργηθεί σπάσιμο στο πλαϊνό του ελαστικού και να εμφανιστεί διαχωρισμός στην περιοχή της στεφάνης μεταξύ του πλέγματος των λινών και του υλικού πληρώσεως της περιοχής της στεφάνης. Όταν συμβεί ο διαχωρισμός, ενδεχομένως να παρατηρηθεί κραδασμός κατά την οδήγηση.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος ή ζημίας που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω ελαστικών θα ενημερωθούν μέσω του δικτύου Μεταπωλητών των ελαστικών Ηankook ώστε να προσέλθουν σε αυτούς, για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

    Είδηση: 24353

    [13] Επίσκεψη του Τούρκου Στρατηγού στην Αθήνα

    Κοινωνία

    Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Αρχηγού ΓΕΣ Αντιστρατήγου Δημητρίου Βούλγαρη με τον Τούρκο ομόλογό του Στρατηγό IΕΔ±k KOΕANER, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας. Η επίσημη υποδοχή του Στρατηγού KOΕANER έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Γενικό Επιτελείο Στρατού στο στρατόπεδο βΠΑΠΑΓΟΥβ, ενώ νωρίτερα, ο Τούρκος στρατηγός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Ακολούθως έγινε δεκτός από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Κων/νο Τασούλα, για εθιμοτυπική επίσκεψη.

    Και οι δύο Αρχηγοί χαρακτήρισαν την συνάντησή τους, ως ιδιαίτερης σημασίας, καθόσον σηματοδοτεί την κοινή βούληση για περαιτέρω διερεύνηση της συνεργασίας των δύο Στρατών στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Επιβεβαιώθηκαν επίσης οι πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο Στρατών και εκφράστηκε η κοινή επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία και ανάπτυξη των σχέσεων για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και ασφαλείας.

    Ακόμη, κατά την συνάντηση, συζητήθηκε η συνέχιση της ανταλλαγής επισκέψεων Διοικητών Σχηματισμών και η διεύρυνση της ανταλλαγής επαφών σε μικρότερα κλιμάκια και σε επίπεδο στελεχών ώστε να αναπτυχθεί μία κουλτούρα συνεργασίας για την άμβλυνση της αμοιβαίας καχυποψίας και των προκαταλήψεων.

    Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της συνάντησης ο Έλληνας Αρχηγός, μεταξύ άλλων, ανέφερε: "Θεωρώ ότι η σημερινή επίσκεψη επιβεβαιώνει τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι στον κρίσιμο γεωπολιτικό χώρο που ευρίσκονται οι δύο χώρες μας, μας φέρνουν αντιμέτωπους με κοινές προκλήσεις που η γεωγραφία και η σύγχρονη πραγματικότητα επιτάσσουν να αντιμετωπίσουμε από κοινού.

    Η υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι και για τους δύο μας μία πρόκληση. Από την πλευρά μου θα κάνω ότι μπορώ για να δικαιώσω τους πολλούς. Να δικαιώσω αυτούς που πιστεύουν ότι κάθε μεγάλη πορεία αρχίζει πάντα με ένα μικρό βήμα. Σε αυτό το πλαίσιο, Στρατηγέ, θέλω να πιστεύω ότι η σημερινή σου επίσκεψη στο Γενικό Επιτελείο Στρατού ήταν ένα βήμα".

    Είδηση: 24354


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 July 2009 - 20:55:52 UTC