Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εσπευσμένα επιστρέφει στην Κίνα ο Χου Ζιντάο
  • [02] Έκρηξη στις κατασχέσεις αυτοκινήτων
  • [03] Αυλαία για τη σύνοδο των Οκτώ
  • [04] 22 νέα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης στην Ελλάδα
  • [05] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Λέσβο
  • [06] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ
  • [07] Συνέχεια κινητοποιήσεων στο Γραμματικό
  • [08] Συνομιλίες Σελάγια β Μιτσελέτι στην Κόστα Ρίκα

    [01] Εσπευσμένα επιστρέφει στην Κίνα ο Χου Ζιντάο

    Ειδήσεις

    Εκατοντάδες άνδρες των κινεζικών δυνάμεων ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στην πόλη Ουρουμτσί, σε μια προσπάθεια να τερματίσουν τις φονικές εθνοτικές ταραχές μεταξύ των Κινέζων Χαν και των μουσουλμάνων Ουιγούρων. Νωρίτερα, μέλη της μειονότητας των Ουιγούρων, κρατώντας αυτοσχέδια όπλα, ήρθαν αντιμέτωποι με στρατιώτες αφού διαδήλωσαν, τρία 24ωρα μετά τις αιματηρές ταραχές των τελευταίων ημερών που στοίχισαν τη ζωή σε 156 ανθρώπους. Παράλληλα, σε μια επίδειξη ισχύος, αρκετά στρατιωτικά ελικόπτερα πετούν στην περιοχή, ενώ ο πρόεδρος Χου Ζιντάο διέκοψε το ταξίδι του στην Ιταλία για τη σύνοδο της G8 κι επιστρέφει εσπευσμένα στο Πεκίνο για να αντιμετωπίσει την κρίση. Σύμφωνα, πάντως, με την Ρεμπίγια Καντίρ, πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ουιγούρων, η αστυνομία σκότωσε 400 μέλη της εθνοτικής της ομάδας στο Ουρουμτσί.

    Για 400 νεκρούς κάνει λόγο η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ουϊγούρων

    Μετά τις ταραχές που διαρκούν από την Κυριακή κι έχουν στοιχίσει 156 ζωές και πάνω από 1.000 τραυματισμούς, που οι αρχές απέδωσαν σε Ουιγούρους, Κινέζοι Χαν σχημάτισαν ομάδες, οπλίστηκαν με φτυάρια, μαχαίρια και άλλα αυτοσχέδια όπλα και επιχείρησαν να επιτεθούν σε μέλη της μειονοτικής μειονότητας. Ωστόσο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αστυνομία που έκανε χρήση δακρυγόνων.

    Μετά την κήρυξη απαγόρευσης κυκλοφορίας την Τρίτη, οι αρχές της Κίνας έμοιαζαν αποφασισμένες να δείξουν ότι μπορούν να επιβάλουν και να διατηρήσουν την τάξη. Ορισμένοι από τους στρατιώτες μετέφεραν τουφέκια με τις ξιφολόγχες τοποθετημένες. Χιλιάδες αστυνομικοί με κράνη και ασπίδες παρατάχθηκαν σε δρόμο του Ουρουμτσί που αποτελεί σύνορο ανάμεσα στις περιοχές των Χαν και μια συνοικία των Ουιγούρων. Πίσω τους βρίσκονταν λόχοι πεζικού. Οχήματα με μεγάφωνα περιπολούσαν τους δρόμους, μεταδίδοντας τις εντολές των αρχών: "Παρακαλούμε συνεργαστείτε όλοι, παρακαλούμε πηγαίνετε σπίτια σας".

    Πολλοί Κινέζοι Χαν μετέφεραν όπλα σήμερα το πρωί. Πολλά μαγαζιά παρέμειναν κλειστά. Δεν κυκλοφορούσαν ταξί και λεωφορεία στο κέντρο.

    Στο μεταξύ, στις στήλες της Wall Street Journal Asia, η πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ουιγούρων (CMO) γράφει ότι 400 Ουιγούροι σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά και αφού είχαν ξυλοκοπηθεί στην πρωτεύουσα της επαρχίας Σινγιάνγκ το βράδυ της Κυριακής. Η ίδια επικαλείται πηγές Ουιγούρων στο "ανατολικό Τουρκμενιστάν", ονομασία που οι ένοπλοι μουσουλμάνοι χρησιμοποιούν για να ορίσουν αυτή την περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας.

    Σύμφωνα με την Καντίρ, οι εθνοτικές ταραχές επεκτείνονται σε άλλες περιοχές της επαρχίας, κυρίως στο Κασγκάρ στο απώτερο δυτικό τμήμα, όπου μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες έκαναν λόγο για 100 νεκρούς.

    Η Καντίρ κατήγγειλε επίσης τα μέτρα ασφαλείας που έχουν στόχο τους Ουιγούρους, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "οι κινεζικές αρχές διεξάγουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι και συλλαμβάνουν τους άνδρες Ουιγούρους".

    Οι κινεζικές αρχές αναφέρουν έναν απολογισμό με 156 νεκρούς και 1.080 τραυματίες στο Ουρουμτσί χωρίς να διευκρινίζουν την ταυτότητα των θυμάτων. Επίσης ανακοίνωσαν τη σύλληψη 1.400 ατόμων που ενεπλάκησαν στις ταραχές.

    Το Πεκίνο κατηγόρησε την 62χρονη Ρεμπάγια Καντίρ που ζεί εξόριστη στις ΗΠΑ από το 2005, ότι υποκίνησε τις ταραχές, κάτι που η ίδια διαψεύδει.

    Στην ασιατική έκδοση της Wall Street Journal η Καντίρ γράφει ότι οι ταραχές εκφυλίστηκαν μετά την αντίδραση των αρχών που έκαναν "υπερβολική χρήση βίας" σε μια διαδήλωση που ξεκίνησε ειρηνικά. Τονίζει ότι "καταδικάζει χωρίς αμφιβολία τη "δυσανάλογη χρήση βίας" από ορισμένους Ουιγούρους στη διάρκεια της διαδήλωσης, όπως και την προσφυγή στην υπερβολική χρήση βίας από την Κίνα εναντίων των διαδηλωτών".

    Εντείνεται η διεθνής ανησυχία

    Η διεθνής ανησυχία για την κρίση εντάθηκε, με μουσουλμανικές χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν έκκληση για "αυτοσυγκράτηση".

    Ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης καταδίκασε τη "δυσανάλογη χρήση βίας" από τις αρχές της Κίνας και κάλεσε το Πεκίνο να αρχίσει έρευνες και να "προσάγει όσους ευθύνονται στη Δικαιοσύνη το συντομότερο".

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα:Κίνα: Στους δρόμους Ουϊγούροι και Χαν BBC: Hu leaves G8 amid Chinese rioting

    Είδηση: 24560

    [02] Έκρηξη στις κατασχέσεις αυτοκινήτων

    Έπειτα από μια ανάπαυλα ενός περίπου μήνα οι τράπεζες άνοιξαν και πάλι δυναμικά τις δημοπρασίες αυτοκινήτων με δελεαστικές τιμές εκκίνησης στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μόνο ιδιοκτήτες καταστημάτων εμπορίας οχημάτων. Ωστόσο η μικρή προσέλευση των εμπόρων ΙΧ στις εκποιήσεις αλλά και ο υπερβολικός αριθμός των κατασχεμένων οχημάτων οδηγεί τις τράπεζες να ανοίξουν τις δημοπρασίες το φθινόπωρο και σε ιδιώτες καταναλωτές.

    Η ανακοίνωση του προσωρινού μέτρου μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης κατά 50% φρέναρε τα σχέδια των τραπεζών για άνοιγμα των δημοπρασιών κατασχεμένων ΙΧ και σε ιδιώτες καθώς απαξιώθηκαν πάρα πολύ τα αυτοκίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Ωστόσο μετά από δύο μήνες ανάπαυλας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας ξεκίνησαν από τις αρχές Ιουλίου και πάλι τις εκποιήσεις κατασχεμένων ΙΧ μόνο για εμπόρους Η πρώτη δημοπρασία πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου στην οποία δημοπρατήθηκαν περισσότερα από 100 αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων:

    Ford Maverick 2004, 9.500

    Jaguar X-Type 2004, 9.500

    BMW 320 2001, 6.500

    VW Touareg 2006, 22.000

    Ford Fiesta 2006, 5.200

    Mercedes SL500 2004, 25.000

    BMW X5 2003, 22.000

    Σε άλλη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στις 6 Ιουλίου εκποιήθηκαν σε χαμηλές τιμές περισσότερα από 200 αυτοκίνητα μεταξύ των οποίων:

    Jeep Cherokee 2004, 10.500

    Porsche Carrera S 2005, 27.000

    Suzuki Jimny Cabrio 2004, 3.450

    Porsche Carrera 4 Cabrio 2007, 40.000

    Mercedes ML320 2002, 10.200

    VW Golf 2004, 5.250

    Mini Cooper S 2005, 8.950

    Οι τράπεζες, εξαιτίας της μικρής προσέλευσης των εμπόρων στις δημοπρασίες και της συνεχιζόμενης αύξησης των οχημάτων που κατάσχονται καθημερινά τις οδηγεί στο άνοιγμα των δημοπρασιών και σε ιδιώτες. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους επαγγελματίες της αγοράς ΙΧ.

    Τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών πάντως έχουν ήδη στελεχωθεί και αναμένουν την εγκύκλιο που θα ανοίξει τις πύλες των δημοπρασιών και σε ιδιώτες καταναλωτές.

    Οι εκποιήσεις οχημάτων σε ιδιώτες αναμένεται να διεξαχθούν μέσω του Διαδικτύου και η διαδικασία. Οι ενδιαφερόμενοι αρχικά θα πρέπει να εγγράφονται στην ιστοσελίδα όπου διεξάγεται η δημοπρασία ενώ όσοι καταφέρουν να αποκτήσουν κάποιο αυτοκίνητο θα μπορούν να το αποπληρώσουν μέσω των υπηρεσιών e-Banking ή κάποιας πιστωτικής κάρτας.

    Έκρηξη των κατασχέσεων προβλέπουν πάντως στελέχη της αγορά αυτοκινήτου καθώς περισσότερες από 1.500 επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις μηνιαίες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24569

    [03] Αυλαία για τη σύνοδο των Οκτώ

    Ειδήσεις

    Η αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής, ο αγώνας κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων και η φτώχεια ,είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων στην ατζέντα της 35ης συνόδου κορυφής των Οκτώ πιο ισχυρών χωρών του πλανήτη, που ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, στην ιταλική πόλη Λ΄ Ακουϊλα, η οποία καταστράφηκε από τον Εγκέλαδο τον περασμένο Απρίλιο. Δεν έλειψαν και οι συλλήψεις, στις διαδηλώσεις που προηγήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, κυρίως νεαρών με κουκούλες, κράνη και ρόπαλα, που συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.

    Για την ασφαλή διεξαγωγή της Συνόδου κορυφής έχει αναπτυχθεί γύρω από την πόλη στρατιωτική δύναμη 15.000 ανδρών, ενώ δώδεκα ελικόπτερα που θα πετούν στον ουρανό πάνω από την περιοχή θα είναι σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν τους ηγέτες εάν κριθεί αναγκαίο. Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει συνέχεια της συνόδου σε αστυνομική ακαδημία σε προάστιο της Ρώμης και εκπονήθηκε περισσότερο για το ενδεχόμενο σεισμού, παρά για την πίεση των διαδηλωτών.

    Για τη σύνοδο των οκτώ ισχυρών του πλανήτη, αναχώρησε το πρωί αεροπορικώς από τη Μόσχα ο Μπαράκ Ομπάμα - ολοκληρώνοντας μια διήμερη επίσκεψη επαφών με τη ρωσική ηγεσία. "Η σύνοδος ξεκινά με πολύ καλές προϋποθέσεις" ,κυρίως λόγω της αναθέρμανσης των σχέσεων Ρωσίας-Ηνωμένων Πολιτειών, τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι-οικοδεσπότης της συνόδου.

    Ο Καβαλιέρε διαβεβαίωσε ότι ουδείς κίνδυνος υπάρχει από το ενδεχόμενο νέων σεισμικών δονήσεων καθώς τα κτίρια της στρατιωτικής βάσης, που θα φιλοξενήσει τους 8 ηγέτες και τη σύνοδο ,είναι αντι-σεισμικά.

    Η Ιαπωνία που μετέχει στη σύνοδο, ανακοίνωσε μάλιστα τη διάθεση βοήθειας ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για τους σεισμόπληκτους της περιοχής.

    Οι μετέχοντες στη σύνοδο του G8 πάντως, θα απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή σε περίπτωση που υπάρξει σεισμός μεγαλύτερος των 4 Ρίχτερ ,όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

    Σε μια συμβολική κίνηση, ο Μπερλουσκόνι πήρε την πρωτοβουλία να μεταφέρει τις εργασίες του G8 από την Σαρδηνία, που είχε αρχικά προγραμματιστεί , στην Λ` Ακουϊλα -την πόλη που ισοπεδώθηκε από τον ισχυρό σεισμό της 6ης Απριλίου προκαλώντας τον θάνατο 299 ανθρώπων.

    40 ηγέτες θα δώσουν το "παρών"

    Στη σύνοδο της Λ β Ακουϊλα-οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 14.00 (ώρα Ελλάδος) με γεύμα εργασίας, αναμένονται συνολικά περίπου 40 ηγέτες κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Την Πέμπτη και την Παρασκευή, η σύνοδος θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή των ηγετών της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας, της Ινδίας, του Μεξικού, της Αυστραλίας,της Ινδονησίας και της Νότιας Κορέας. Στη σύνοδο έχουν προσκληθεί επίσης οι ηγέτες της Αιγύπτου, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας, της Αλγερίας, της Αγκόλας, της Αιθιοπίας, της Λιβύης, της Νιγηρίας και της Σενεγάλης.

    Ο Κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο, που βρισκόταν ήδη στην Ιταλία για τη σύνοδο, αποφάσισε να επιστρέψει στη χώρα του λόγω των συνεχιζόμενων αιματηρών ταραχών στην επαρχία Ξινγιάνγκ μεταξύ των μουσουλμάνων Ουϊγούρων και μελών της εθνότητας Χαν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι η σύνοδος θα υιοθετήσει 10 διακηρύξεις για την τρομοκρατία, τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων κ.α. Θα υπάρξει επίσης και "μια πρωτοβουλία κατά της πείνας " στον Τρίτο Κόσμο με τη διάθεση ενός κονδυλίου ύψους 10-15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ, Reuters

    Σχετικό άρθρο: G8: την Τετάρτη η έναρξη της συνόδου

    Είδηση: 24563

    [04] 22 νέα κρούσματα του ιού της νέας γρίπης στην Ελλάδα

    Υγεία -

    Ειδήσεις

    Είκοσι δύο επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης αναφέρθηκαν σήμερα, Τετάρτη, από το Εργαστήριο Αναφοράς Νοτίου Ελλάδος, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων στους 187. Συνολικά, από τα περιστατικά που νόσησαν από το νέο ιό της γρίπης αογδόντα δύο έχουν ιαθεί πλήρως. Οι υπόλοιποι ασθενείς ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες νοσηλείας. Τα νέα περιστατικά καταγράφονται σε άτομα που ήλθαν στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε ήλθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, οι επαφές των ατόμων που προσβλήθηκαν ακόμα ερευνώνται.

    Αναλυτικά τα νέα κρούσματα, αφορούν: Κορίτσι, 2,5 ετών, που κατάγεται από την Αργεντινή, και ήρθε από Ν. Αμερική, γναίκα, 29 ετών, ελληνικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, γυναίκα 22 ετών, αγγλικής καταγωγής, η οποία ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνδρα 19 ετών, αγγλικής καταγωγής ο οποίος ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνδρα 16 ετών, ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές, κορίτσι 17 ετών, Αγγλικής Καταγωγής που ήρθε από την Σκωτία, γυναίκα 27 ετών, η οποία κατάγεται από Αργεντινή και ήρθε πρόσφατα από την Αργεντινή, κορίτσι 14 ετών, Ελληνικής Καταγωγής, μετά από ταξίδι σε περιοχή με επιβεβαιωμένα κρούσματα, γυναίκα 26 ετών, Ελληνικής Καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, άνδρα 26 ετών, Αγγλικής Καταγωγής που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνδρα 51 ετών, Ελληνικής Καταγωγής, που ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, κορίτσι 15 ετών Αγγλικής καταγωγής που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, γυναίκα 27 ετών Ελληνικής καταγωγής της οποίας ερευνώνται οι επαφές της, γυναίκα 36 ετών Αλβανικής καταγωγής της οποίας ερευνώνται οι επαφές της, κορίτσι 18 ετών, Αγγλικής Καταγωγής, μετά από ταξίδι από τη χώρα της, άνδρα 20 ετών, Ελληνικής καταγωγής που ερευνώνται οι επαφές του, άνδρα 26 ετών, Αγγλικής Καταγωγής, ο οποίος ήρθε από την Σκωτία, άνδρα 30 ετών, Ελληνικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές, γυναίκα , Αγγλικής καταγωγής, που ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, αγόρι 17 ετών Αλβανικής καταγωγής, του οποίου διερευνώνται οι επαφές, γυναίκα 34 ετών Ελληνικής καταγωγής η οποία ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο, άνδρα 18 ετών, Αγγλικής Καταγωγής, ο οποίος ήρθε από το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Το υπουργείο Υγείας καθησυχάζει ότι η ροή των περιστατικών ελέγχεται πλήρως και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Αν και η νέα γρίπη έχει λάβει χαρακτήρα πανδημίας και είναι αναμενόμενο να αυξάνονται τα κρούσματα, επισημαίνεται ότι η συμπτωματολογία της νόσου συνεχίζει να είναι ήπια.

    Ο Τομέας Υγείας, το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση περιστατικών από τον Νέο Ιό της Γρίπης.

    Αλλάζουν οι μέθοδοι παρακολούθησης του ιού

    "Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αλλάξει τις μεθόδους του για την παρακολούθηση της νέας γρίπης Α", ανακοινώθηκε από την Ελβετία.

    Ο ΠΟΥ αναμένεται να ζητήσει από τις χώρες όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα της νέας γρίπης Α να μην κάνουν πλέον συστηματικές εργαστηριακές αναλύσεις αλλά να αναπτύξουν μέτρα για εκτίμηση της γενικής τάσης της πανδημίας. "Μέσα στις επόμενες ημέρες θα κοινοποιήσουμε σε όλες τις χώρες τις συστάσεις μας για στενή επιτήρηση του ιού Η1Ν1", δήλωσε ο Δρ. Κέιτζι Φουκούντα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

    Είδηση: 24561

    [05] Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Λέσβο

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες σε δασική έκταση στη θέση Πετσοφά του Δήμου Καλλονής Λέσβου. Στο έργο της κατάσβεσης μετέχει όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ενώ συνεχείς ρήψεις νερού κάνουν από αέρος τέσσερα αεροσκάφη τύπου καναντέρ, δυο πετζετέλ και ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η φωτιά έκαψε περίπου 300 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης.

    undefined

    Είδηση: 24568

    [06] Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

    Συνεδριάζει σήμερα στις 13:00 υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας, με κύριο θέμα την παράνομη μετανάστευση. Στην ατζέντα θα βρεθεί επίσης το θέμα των Σκοπίων και τα ελληνοτουρκικά. Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος θα ενημερώσει για θέματα μετανάστευσης και από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα ενημερώσει για τις εξελίξεις των επαφών της με τον Μάθιου Νίμιτς, αλλά και για τη συνεργασία που είχε η ίδια με τον Τούρκο ομόλογό της, Νταβούτογλου, στη Σύνοδο της Κέρκυρας.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24565

    [07] Συνέχεια κινητοποιήσεων στο Γραμματικό

    Κοινωνία

    Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι του Γραμματικού, οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους. Οι κάτοικοι παραμένουν πίσω από οδοφράγματα προκειμένου να εμποδίσουν τη διέλευση μηχανημάτων για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του ΧΥΤΑ στη θέση Μαύρο Βουνό. Την Τρίτη, στα επεισόδια που σημειώθηκαν μεταξύ κατοίκων και δυνάμεων της αστυνομίας, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν ενώ υπήρξαν και μικροτραυματισμοί. Εντός της ημέρας, ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής με την αντιπρόεδρο της κοινότητας Μαρία Λέπουρα θα μεταβούν στην εισαγγελία για το θέμα της έλλειψης περιβαλλοντικής άδειας για τις εργασίες.

    Είδηση: 24564

    [08] Συνομιλίες Σελάγια β Μιτσελέτι στην Κόστα Ρίκα

    Ειδήσεις

    Καθοριστικής σημασίας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ονδούρα κρίνεται η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στην Κόστα Ρίκα, μεταξύ του ανατραπέντα Προέδρου Μανουέλ Σελάγια και του προσωρινού διαδόχου του, μετά το πραξικόπημα Ρομπέρτο Μιτσελέτι. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν με τη μεσολάβηση του Όσκαρ Αρίας, του Προέδρου της Κόστα Ρίκα που έχει τιμηθεί με το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για τη Συμβολή του στον τερματισμό των ένοπλων συρράξεων στη Λατινική Αμερική. Το αποτέλεσμα πάντως της συνάντησης παραμένει αβέβαιο.

    ΗΠΑ: Να δοκιμασθεί πρώτα ο διάλογος

    Οι ΗΠΑ επενδύουν πολλά στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του Όσκαρ Αρίας και στη συνάντηση που είχε χθες η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον με τον ανατραπέντα Πρόεδρο Σελάγια, ζητήθηκε, σε πρώτη φάση, να δοκιμασθεί ο διάλογος σε μία προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου.

    Η πρόταση της Ουάσινγκτον προς τον Σελάγια μοιάζει να είναι να αποφύγει να κάνει μια νέα προσπάθεια να επιστρέψει στη χώρα και στην εξουσία άμεσα, όπως συνέβη την Κυριακή, όταν επιχείρησε να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο στην Τεγκουσιγκάλπα με αεροσκάφος που του παρείχε ο σύμμαχός του πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες.

    Αβέβαιο το αποτέλεσμα της συνάντησης

    Το αποτέλεσμα της συνάντησης Σελάγια β Μιτσελέτι, παραμένει αβέβαιο καθώς και οι δυο πλευρές δεν υποχωρούν από τις μη διαπραγματεύσιμες θέσεις τους.

    Χαρακτηριστική και η δήλωση του προσωρινού Προέδρου, ο οποίος έσπευσε να υποστηρίξει ότι δεν θα διαπραγματευθεί απλά θα συζητήσει με τον ανατραπέντα Πρόεδρο Σελάγια

    Είδηση: 24562


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 July 2009 - 8:57:00 UTC