Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σχολείο έξυπνο και δημιουργικό
  • [02] Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία
  • [03] Επίθεση Παπανδρέου από τη Σκιάθο
  • [04] Καθορίστηκαν τα κριτήρια για τα ΒΑΕ
  • [05] Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Έλληνα καθηγητή Κ. Δασκαλάκη
  • [06] Αλλαγές ετοιμάζει ο νέος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου
  • [07] Ταχυδρομήθηκαν 517.000 εκκαθαριστικά
  • [08] Ο θρύλος του Έλβις Πρίσλεϊ ζωντανεύει το ερχόμενο Σάββατο, 18 Ιουλίου
  • [09] ΗΠΑ: Έλληνας καθηγητής χτυπά τον καρκίνο με ιούς
  • [10] Ο έρωτας δεν αρκεί για να διατηρηθεί μια σχέση
  • [11] BBC: Οικονομικές δυσκολίες με πάγωμα των μπόνους
  • [12] Ο μαέστρος Ε. Ντάουνς και η σύζυγός του υποβλήθηκαν σε ευθανασία
  • [13] Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο
  • [14] Ανησυχία Α. Τσίπρα για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων
  • [15] Στο 9,4% η ανεργία
  • [16] Η μαγεία του κεχριμπαριού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
  • [17] Giusy Ferreri: δυο συναυλίες με άρωμα γυναίκας
  • [18] Ο Μπαρό ζητά αλληλεγγύη για τη λαθρομετανάστευση
  • [19] Φωτιές σε Σιθωνία, Αχαΐα και Ρέθυμνο
  • [20] Στα τέλη Αυγούστου σε λειτουργία ο σταθμός Νομισματοκοπείο
  • [21] Σε 323 τα κρούσματα στην Ελλάδα

    [01] Σχολείο έξυπνο και δημιουργικό

    Πολιτική

    Το έξυπνο σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα είναι ο στόχος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις αλλαγές που επεξεργάζεται το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το σχολείο θα αποσυνδεθεί από τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα έχει πιο ευέλικτο πρόγραμμα. Θα προσφέρει έτσι και πιο δημιουργικό χρόνο στους μαθητές. Για τις αλλαγές ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός από τους κυρίους Σπηλιωτόπουλο και Μπαμπινιώτη.

    Συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας, Άρη Σπηλιωτόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ενημερώθηκε και από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργο Μπαμπινιώτη, για τις συζητήσεις περί της αναδιαμόρφωσης και του εκσυγχρονισμού των σχολείων.

    Δίνοντας τις γενικές συνιστώσες ο Υπουργός Παιδείας, τόνισε ότι στόχος είναι να αποσυνδεθεί το σχολείο από τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό και πιο ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και θα εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για περισσότερο δημιουργικό χρόνο για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

    Στόχος είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και να φτάσουμε στο σημείο, ώστε το σχολείο να είναι αποσυνδεδεμένο από τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, να υπάρχει ένα διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών πιο ευέλικτο, πιο κοντά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και να υπάρχει περισσότερος δημιουργικός χρόνος για τους μαθητές και τις μαθήτριες"

    Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Διαμορφώνουμε ένα πιο έξυπνο σχολείο, είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Παιδείας και τόνισε ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα του διαλόγου ώστε να μπορεί να μιλήσει για αναδιαμόρφωση του σχολείου.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε ευτυχής επειδή οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, που συμμετέχουν στο διάλογο, έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με υπευθυνότητα και συνέπεια, και έτσι, υπάρχουν συγκεκριμένα χειροπιαστά αποτελέσματα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γιώργος Μπαμπινιώτης είπε ότι στόχος του διαλόγου είναι να αγαπήσουν οι μαθητές το σχολείο, με περιορισμό της ύλης, αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας και βιβλία που θα έχουν γενικότερες γνώσεις.

    "Θέλουμε ποιότητα στην εκπαίδευση και ένα διαφορετικό λύκειο, που δεν θα είναι προπαρασκευαστικό στάδιο του πανεπιστημίου, αλλά θα εξασφαλίζει μια πραγματική μόρφωση στον Έλληνα μαθητή και παράλληλα, θα δίνει διέξοδο σε δεξιότητές του και όχι αυτό το στενό δεσμευτικό σύστημα, που έχει αχρηστέψει το λύκειο.Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να απαλλάξουμε τον Έλληνα μαθητή και την ελληνική οικογένεια από το άγχος της αποτυχίας, της ανασφάλειας, δίνοντας περισσότερες ευκαιρίες για να πλησιάσει τα πανεπιστημιακά τμήματα"

    Γιώργος Μπαμπινιώτης

    Ο κ. Μπαμπινιώτης μίλησε ακόμη για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών του εκπαιδευτικού συστήματος των σχολικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου, για αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και επιμόρφωση και κατάρτιση των εκπαιδευτικών.

    Είδηση: 24799

    [02] Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία

    Αυξάνονται παγκοσμίως τα κρούσματα της νέας γρίπης, ενώ στη χώρα μας έφτασαν τα 323, από τα οποία 200 έχουν ιαθεί πλήρως. Ο υπουργός Παιδείας μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παράτασης της έναρξης σχολικής χρονιάς λόγω της γρίπης, συνέστησε αυτοσυγκράτηση και διαβεβαίωσε ότι υπάρχει στενή συνεργασία των υπουργείων Παιδείας - Υγείας καθώς και συγκεκριμένα σχέδια και δράσεις. Για το ίδιο θέμα μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο Υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι δεν είναι απαραίτητο το κλείσιμο των σχολείων λόγω της γρίπης και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά περισσότερο κινδυνεύεις από το τσιγάρο παρά από τον ιό.

    Άλλοι 33 ασθενείς της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκαν το πρωί της Τρίτης από τα εργαστήρια αναφοράς, εκ των οποίων οι 17 προέρχονται από χώρες του εξωτερικού με επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι εννέα κόλλησαν τον ιό μετά από επαφή με ασθενή μέσα στην Ελλάδα, ενώ στις υπόλοιπες επτά περιπτώσεις διερευνώνται οι επαφές τους, καθώς παραμένει ακόμα άγνωστη η πηγή μετάδοσης.

    Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας, για το ενδεχόμενο να παρατεθεί η έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο λόγω έξαρσης της νέας γρίπης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν τα σχολεία θα κλείσουν λόγω του ιού της γρίπης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος ζήτησε μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, δήλωσε ότι "υπάρχει διαρκής επαφή με το αρμόδιο υπουργείο Υγείας" και υπογράμμισε ότι "το θέμα αφορά τις νομαρχίες".

    "Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας αυτή τη στιγμή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε να μην δημιουργούμε την παραμικρή ανησυχία, ή τον παραμικρό πανικό", τόνισε ο υπουργός Παιδείας, διαβεβαιώνοντας ότι "αν χρειαστεί, θα έχουν προετοιμαστεί τα κατάλληλα σχέδια για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το όποιο μικρό, ή μεγάλο, περιστατικό".

    Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι δεν είναι απαραίτητο το κλείσιμο των σχολείων και τόνισε ότι ο κόσμος έχει ενημερωθεί εγκαίρως και το υπουργείο παρακολουθεί την εξέλιξη της νόσου.

    Το κλείσιμο των σχολείων για κάποιο διάστημα δεν είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας, επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος στη ΝΕΤ 105,8 και τόνισε ότι εκεί που εφαρμόστηκε το μέτρο αποδείχθηκε ατελέσφορο.

    Η Ελλάδα - πρόσθεσε - είναι από τις πρώτες χώρες που εξασφάλισε οκτώ εκατομμύρια δόσεις πανδημικού εμβολίου και το Σεπτέμβριο αρχίζει η προμήθεια τους.

    Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ακόμη ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και επισήμανε πώς όταν έρθει η ώρα, θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός, ενώ το κόστος θα καλύπτεται από τα Ταμεία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 24796

    [03] Επίθεση Παπανδρέου από τη Σκιάθο

    Αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό άσκησε για μία ακόμη φορά από τη Σκιάθο, όπου διεξάγεται το Συμπόσιο της Σύμης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του έχει το σχέδιο και το όραμα για να βγει η χώρα από την κρίση αλλά και τα σκάνδαλα. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο περιθώριο των εργασιών του 12ου Συμποσίου της Σύμης, που πραγματοποιείται στη Σκιάθο δήλωσε:

    "Απέναντι σε μια κυβέρνηση της ανομίας και της ατιμωρησίας, απέναντι σε μια κυβέρνηση της συνεχούς συγκάλυψης ολοένα και νέων υποθέσεων, των απότομων και απρόβλεπτων, σπασμωδικών αποφάσεων που παίρνει στον πανικό της, μιας κυβέρνησης των υπόγειων συμφωνιών και υπόγειων διαδρομών, απέναντι σε μια κυβέρνηση που είναι όμηρος ειδικών συμφερόντων, «ημέτερων» και πελατειακών σχέσεων, το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο και όραμα.

    Σχέδιο και όραμα για τον πολίτη, με πολιτικές που βάζουν στο επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. Έχουμε σχέδιο και όραμα, αλλά αυτό δεν μας αρκεί

    Θέτουμε αυτό το σχέδιο και το όραμα, στην «κρησάρα» των καλύτερων προοδευτικών μυαλών του κόσμου, σε προσωπικότητες που θα συμβάλλουν στη σκέψη μας, στις προτάσεις μας, για την αντιμετώπιση του οικονομικού αδιεξόδου, της προοπτικής της πράσινης ανάπτυξης, της καλύτερης διακυβέρνησης της χώρας, της δημοκρατικής διακυβέρνησης της χώρας. Προσωπικότητες που, στο πλαίσιο του Συμποσίου της Σύμης, είναι εδώ, μαζί μας και θέλουν, και σήμερα, αλλά και αύριο, να συμβάλουν, ώστε η Ελλάδα να πάει μπροστά.

    Και αυτός είναι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ: Να ξεπεράσουμε αυτή την βαθιά κρίση που περνά ο τόπος, να δώσουμε ξανά ελπίδα, ξανά προοπτική και μια νέα πορεία, που πάντα θα έχει το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες του πολίτη στο επίκεντρο της πολιτικής".

    Ευ. Αντώναρος

    Αναλόγως επικριτική ήταν για το πρόσωπο του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    Ο κ. Ευάγγελός Αντώναρος, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Γ. Παπανδρέου από τη Σκιάθο για τους προτεινόμενους άξονες εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση είπε:

    «Δεν απαντώ στις γνωστές γενικότητες, τις οποίες διατυπώνει σχεδόν κάθε μέρα ο κ. Παπανδρέου. Το έκανε και σήμερα το πρωί. Σχέδιο χρειάζεται, όχι ευχολόγια, κι αυτό δεν το διαθέτει, προφανώς, ο κ. Παπανδρέου».

    «Το μοναδικό σχέδιο, το οποίο μπορεί να βγάλει τη χώρα από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, τα κληρονομημένα δημοσιονομικά προβλήματα, αλλά και τα επιπρόσθετα, που είναι απόρροια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι το σχέδιο που εφαρμόζει, αναπροσαρμόζει και βελτιώνει, όποτε χρειάζεται, η κυβέρνηση της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Είδηση: 24801

    [04] Καθορίστηκαν τα κριτήρια για τα ΒΑΕ

    Ειδήσεις

    Τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που θα πρέπει να ενταχθούν στην νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών, εξέτασε η επιτροπή που έχει συσταθεί υπό την προεδρία της καθηγήτριας, κυρίας Λινού, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της ως τα τέλη του καλοκαιριού. Το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη προτείνει την έξοδο περίπου 100 επαγγελμάτων από τη λίστα και τον διαχωρισμό των υπολοίπων σε τέσσερις κατηγορίες.

    Εκκρεμείς αιτήσεις ειδικοτήτων και επαγγελμάτων που περιμένουν 26 χρόνια την ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά εξετάζει η νέα επιτροπή. Στη πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση καθορίστηκαν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα εξεταστούν οι αιτήσεις που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ για 200 και πλέον επαγγέλματα

    Συγκεκριμένα ως κριτήρια τέθηκαν ο επαγγελματικός κίνδυνος και η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, οι επαγγελματικές ασθένειες και η σύνδεση τους με τα υπό εξέταση επαγγέλματα αλλά και ο ευρωπαϊκός κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών.

    Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέος κύκλος ασφαλιστικού καθώς το σημερινό θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και οι παροχές κινούνται προς τα πάνω.

    "Μόλις πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο και συζήτησε το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Έχει συζητηθεί και έχει αναγγελθεί το άνοιγμα διαφόρων επαγγελμάτων. Αυτά είναι διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία ούτε αιφνιδιάζουν κανέναν, ούτε έχουν στόχο να αιφνιδιάσουν κανέναν, αντιθέτως θα βοηθήσουν, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ακόμη πιο εύρωστη και προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινούνται όλες μας οι πρωτοβουλίες", τόνισε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

    Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο μετά τη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων γυναικών που θα σημαίνει μείωση της σύνταξης, επιβάρυνση του ταμείου και συνιστούν ψυχραιμία και όχι πανικό.

    Είδηση: 24816

    [05] Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Έλληνα καθηγητή Κ. Δασκαλάκη

    Πολιτική

    Συνάντηση με το 28χρονο καθηγητή του πανεπιστημίου του ΜΙΤ Κωστή Δασκαλάκη και το δάσκαλό του στο Μπέρκλεϊ, Χρήστο Παπαδημητρίου που τον συνόδευε, οι οποίοι είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ελλάδας στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, είχε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολός Παπούλιας. «Η άλλη Ελλάδα είναι πολύ δυνατή και χαίρομαι γιατί εκπροσωπείτε την άλλη Ελλάδα. Γι αυτό και είμαι αισιόδοξος. Γιατί αυτός ο τόπος δεν θα χαθεί», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη σημερινή συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον διακεκριμένο 28χρονο Έλληνα καθηγητή στο ΜΙΤ, Κωστή Δασκαλάκη, ο οποίος ανέτρεψε την επί 50 χρόνια επικρατούσα οικονομική θεωρία του νομπελίστα (1994), Τζον Νας.

    Ο κ. Παπούλιας συνεχάρη το νεαρό καθηγητή και το δάσκαλό του στο Μπέρκλεϊ, Χρήστο Παπαδημητρίου, από τον οποίο συνοδευόταν και υπογράμμισε πως πρέπει να διορθωθούν ορισμένα ζητήματα, ώστε «κάποτε να φέρουμε τα παιδιά μας απέξω προς τα μέσα. Αλλά και εκεί, το ελληνικό όνομα και το ελληνικό πνεύμα διαπρέπουν».

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Δασκαλάκης, ο οποίος αποφοίτησε με 9,98, απέδωσε τη διεθνή αναγνώρισή του στην «εύνοια του Θεού των Οικονομικών».

    Για τη δικτατορική διατριβή του πήρε το πρώτο βραβείο από το διεθνή οργανισμό ένωσης επιστημόνων πληροφορικής. Το θέμα της διατριβής αφορούσε το θεώρημα Νας (1950), σύμφωνα με το οποίο συγκρουόμενα συμφέροντα συστημάτων-σχέσεων, ενεργειών, αγορών, ατόμων και άλλα, κάποια στιγμή, θα βρουν την ισορροπία τους.

    Με την εργασία του ο νεαρός καθηγητής απέδειξε ότι δεν είναι εφικτή η εξισορρόπηση των διαφορών, οπότε ενόψει του αδιεξόδου, που παράγεται, πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι προσέγγισης για την επίλυση του ζητήματος.

    Όπως τόνισε και ο καθηγητής ο κ. Παπαδημητρίου, εφεξής «πρέπει να αλλάξουν, στην οικονομία, πολλές θεωρίες που είχαν βάση την εξισορρόπηση, προκειμένου να υπάρξουν ρεαλιστικές λύσεις. Σήμερα, στην εποχή του Ιντερνετ, πρέπει να σκεφθούμε και να εισάγουμε νέους υπολογισμούς ανασκευάζοντας έτσι τα παλιά δεδομένα».

    Είδηση: 24815

    [06] Αλλαγές ετοιμάζει ο νέος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

    Ευρώπη

    Για τις αλλαγές τις οποίες προτίθεται να προωθήσει στους μηχανισμούς λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μίλησε κατά την πρώτη του συνέντευξη τύπου ο νέος Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, ο οποίος κάλεσε τους δημοσιογράφους σε «όσον το δυνατό μεγαλύτερη συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων». «Τα όσα αποφασίζονται στο ημικύκλιο είναι το αποτέλεσμα πολύωρων, πολύ σημαντικών, συζητήσεων στις Επιτροπές. Στην Ολομέλεια συζητούνται περιλήψεις εργασιών συχνά εξαμήνου. Εάν μπορούμε να παρουσιάσουμε στους Ευρωπαίους τις διαδικασίες συναίνεσης και το πώς καταλήγουμε σε μία σύμφωνη γνώμη, θα είναι σίγουρα καλύτερα», είπε ο νέος πρόεδρος και πρόσθεσε πως «είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να γίνει η κοινοβουλευτική ζωή πιο ενδιαφέρουσα και πιο θελκτική».

    Σύμφωνα με τον κ. Μπούζεκ, θα πρέπει επίσης οι Επίτροποι να προσέρχονται τακτικά για να απαντούν «εφ' όλης της ύλης» στους ευρωβουλευτές, κάτι ανάλογο με αυτό που συμβαίνει στα εθνικά κοινοβούλια, με τα οποία «θα πρέπει να υπάρχει συνεχής επαφή και συνεργασία», ενώ τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας «catch the eye», που εφάρμοσε ο προκάτοχός του, με την οποία δίνεται η ευκαιρία στους ευρωβουλευτές για παρέμβαση «τελευταίας στιγμής» στην Ολομέλεια.

    Πάντως δεν φαίνεται διατεθειμένος να φέρει σε οριακό σημείο τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία και να «να αλλάξει γλώσσα προς το αυστηρότερο», αφού όπως επεσήμανε «η σχέση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας είναι εξαιρετικά σημαντική, είναι αμφίδρομη, βρισκόμαστε στην ίδια ήπειρο έχουμε κοινά σύνορα».

    Πρόσθεσε, όμως, ότι στον διάλογο με τη Ρωσία, η ΕΕ δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι «οι αρχές, που διέπουν τη Ρωσία, είναι διαφορετικές από εκείνες που διέπουν την ΕΕ» και διευκρίνισε πως «η ρωσική δημοκρατία, για την οποία μιλούν οι Ρώσοι, είναι διαφορετική, διότι έχουν διαφορετικό σύστημα από το δικό μας. Οι αρχές της οικονομίας, επίσης, είναι διαφορετικές, η δε λεγόμενη ελεύθερη αγορά είναι διαφορετική από αυτήν, που γνωρίζουμε στην Ευρώπη».

    Επιπλέον, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου τις διαφορές για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων του πολίτη, θέμα που δεν θα πρέπει να ξεχνούμε στις διαπραγματεύσεις με έναν σημαντικό εταίρο, όπως η Ρωσία».

    Σχετικά με την απόφαση που θα πρέπει να λάβει το ΕΚ για το πότε θα δοθεί το χρίσμα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον κ. Μπαρόζο, ο κ. Μπούζεκ δήλωσε πως «είναι προς όφελος όλων, να δοθεί το χρίσμα όσο το δυνατόν ταχύτερα».

    Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λισαβώνας, ο κ. Μπούζεκ δήλωσε ότι κατά την γνώμη του «η υλοποίηση της Συνθήκης αποτελεί μείζονα και μοναδική προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους πολίτες, τους οποίους θεωρεί "μη ώριμους" για περαιτέρω βήματα»

    «Η Δημοκρατία βασίζεται στα δικαιώματα της πλειοψηφίας, χωρίς όμως να ξεχνά και τη φωνή των μειοψηφιών», τόνισε, ενώ σχετικά με τη διαδικασία ολοκλήρωσης, δήλωσε πως «οι πολιτικοί της ΕΕ, όσοι αποφασίζουν δηλαδή το χρονοδιάγραμμα της ΕΕ, είναι σήμερα στην πλειοψηφία τους υπέρ της Συνθήκης. Η υιοθέτηση και εφαρμογή της Συνθήκης είναι σήμερα το πιο μακρόπνοο σχέδιο της ΕΕ και βασική μας προσδοκία, για την ώρα. Οι πολίτες της ευρωπαϊκής ηπείρου δεν είναι ακόμα ώριμοι να κάνουν περαιτέρω βήματα. Πρέπει να συμβάλουμε ώστε το πρώτο αυτό βήμα να γίνει από απολύτως πεπεισμένους πολίτες».

    Είδηση: 24818

    [07] Ταχυδρομήθηκαν 517.000 εκκαθαριστικά

    Ειδήσεις

    Νέα παρτίδα εκκαθαριστικών αναμένεται να λάβουν οι πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα. Πάνω από 517.000 εκκαθαριστικά σημειώματα ταχυδρομεί τις επόμενες ημέρες η εφορία καθώς ολοκληρώθηκε η επεξεργασία της 7ης παρτίδας των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

    Τα 135.000 σημειώματα είναι χρεωστικά και ο μέσος επιπλέον φόρος αγγίζει τα 1.965 ευρώ, ενώ τα 136.000 είναι πιστωτικά και η μέση επιστροφή φόρου φθάνει τα 650 ευρώ. Από τις αρχές του έτους έχουν εκκαθαριστεί συνολικά 3.238.000 φορολογικές δηλώσεις και ο επιπλέον φόρος που έχει προκύψει για το δημόσιο ανέρχεται σε 936.000.000 ευρώ.

    Είδηση: 24820

    [08] Ο θρύλος του Έλβις Πρίσλεϊ ζωντανεύει το ερχόμενο Σάββατο, 18 Ιουλίου

    Ειδήσεις

    Τριάντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το θάνατο του Έλβις Πρίσλεϊ, και ο Δήμος Νάουσας τιμά το βασιλιά της ροκ εν ρολ με εκδήλωση, το ερχόμενο Σάββατο 18 Ιουλίου, στο δημοτικό πάρκο της πόλης. Στο αφιέρωμα, με τίτλο "Rock & Roll Party - Αφιέρωμα στον Elvis Presley", θα προβληθούν μουσικά στιγμιότυπα από απο 31 κινηματογραφικές ταινίες του Πρίσλεϊ, ενώ στη συνέχεια μέλη σχολών χορού της Νάουσας θα παρουσιάσουν ροκ εν ρολ φιγούρες. Για τη ζωή και την πορεία του καλλιτέχνη θα μιλήσει ο δημοσιογράφος, Λευτέρης Κογκαλίδης.

    Στο υπαίθριο μπαρ θα διατίθεται το "κοκτέιλ του Έλβις", ένα ποτό- έκπληξη, εμπνευσμένο από τα χρώματα και τα αρώματα της δεκαετίας του '60.

    Εισιτήρια διατίθενται στη συμβολική τιμή των 5 ευρώ. Τα έσοδα θα διατεθούν για την ενίσχυση του παραρτήματος νομού Ημαθίας του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών "Πρόσβαση", αλλά και για την υποστήριξη των κοινωνικών δομών του Δήμου Νάουσας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24819

    [09] ΗΠΑ: Έλληνας καθηγητής χτυπά τον καρκίνο με ιούς

    Στη θεραπεία τεσσάρων μορφών καρκίνου όπως του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου, με χρήση του ιού του έρπητα και του κορονοϊού, στοχεύουν επιστημονικές έρευνες, που διεξάγονται στο Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του κρατικού Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον ομογενή καθηγητή Κώστα Κούσουλα, που γεννήθηκε στον Πειραιά και μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

    Τα πειράματα για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, με τη χρήση του ιού του έρπητα, ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια, ενώ τα πειράματα για τη θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου άρχισαν πριν από ένα χρόνο. Θα χρειαστούν, όμως, τουλάχιστον πέντε χρόνια για να μπορέσουν να γίνουν εφαρμογές σε άνθρωπο.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κούσουλας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σήμερα, στις ΗΠΑ, υπάρχουν αρκετές ελπιδοφόρες μελέτες κι ύστερα από πέντε χρόνια ενδέχεται να υπάρχουν τουλάχιστον 4-5 θεραπείες του καρκίνου με ιούς.

    Ο κ. Κούσουλας παρουσίασε τα αποτελέσματα των μελετών της ομάδας του στο 6ο Διεθνές Συνέδριο Νανοεπιστημών-Νανοτεχνολογίας, που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

    Τα πειράματα της ομάδας του κ. Κούσουλα βασίζονται στη χρήση ογκολυτικών ιών, όπως ο ιός του έρπητα. Οι επιστήμονες μεταλλάσσουν τον ιό, ώστε να γίνει τελείως ακίνδυνος για τον άνθρωπο και του δίνουν μερικές ιδιότητες, ώστε να μπορεί να αναπτυχθεί μόνο σε καρκινικά κύτταρα. Δηλαδή, μία ποσότητα του ιού διοχετεύεται σε ενέσιμη μορφή μέσα σε κάποιο όγκο, όπου ο ιός πολλαπλασιάζεται, καταστρέφοντας τον όγκο, δηλαδή τα καρκινικά κύτταρα και στη συνέχεια πεθαίνει χωρίς να προσλάβει υγιή κύτταρα.

    «Αυτή η ένεση ή 'εμβολιασμός', που γίνεται πάνω στον όγκο, υποβοηθά πάρα πολύ το αμυντικό σύστημα. Δηλαδή, υπάρχει μία κάποια δευτερεύουσα υποβοήθηση, διότι το αμυντικό σύστημα μπορεί πια να αναγνωρίσει τον καρκίνο και να εξαλείψει και καρκινώματα, που είναι και σε άλλα σημεία του. Δουλεύουμε με ιούς του έρπη και με τον κορονοϊό» εξήγησε ο κ. Κούσουλας.

    Οι επιστήμονες, αφού διαφοροποίησαν τον κορονοϊό ώστε να γίνει και αυτός τελείως ακίνδυνος, βρήκαν ότι μπορεί να πολλαπλασιαστεί πάνω σε καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.

    "Αυτός ο ιός μπορεί να ληφθεί από το στόμα, μέσα σε κάποιο χάπι, να περάσει από το στομάχι, χωρίς να καταστραφεί και να πάει στο παχύ έντερο, όπου θα μολύνει μόνο τα καρκινικά κύτταρα και θα μπορέσει να τα εξαλείψει. Δηλαδή, μπορεί να πάρει κανείς ένα χάπι με τον κορονοϊό και να επέλθει μία μικρή διάρροια και να καθαριστεί το παχύ έντερο από μικροκαρκίνους, που δεν μπορεί κανείς να τους αντιληφθεί με άλλους τρόπους. Δηλαδή, είτε αν έχει κανείς μία γενετική τάση για καρκίνο είτε έχει ήδη διαγνωστεί καρκίνος και πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο ανά εξάμηνο, θα μπορεί να παίρνει προληπτικά αυτό το χάπι, μια φορά το χρόνο, βοηθητικά...

    ...Πειράματα πάνω σε ποντίκια έχουν αποδείξει ότι μπορεί αυτό να γίνει και τώρα, προσπαθούμε, σε δεύτερο και τρίτο στάδιο, να βελτιώσουμε κάπως τον ιό ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κλινικές μελέτες, σε ανθρώπους, στο Αντικαρκινικό Κέντρο της Νέας Ορλεάνης"

    Ακόμη ο κ. Κούσουλας ανέφερε ότι, λόγω των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων της έρευνας, δημιουργήθηκε η εταιρεία θεραπευτικών εμβολίων Θthevac, η οποία θα παίρνει πατέντα του Πανεπιστημίου προκειμένου να μπορέσει να τη χρησιμοποιήσει για τα επόμενα στάδια της έρευνας και για κλινικές μελέτες.

    Δράση και κατά της νέα γρίπης

    Η δράση της εταιρείας Θthevac, αντιπρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κούσουλας, δεν περιορίζεται μόνο στις αντικαρκινικές μελέτες αλλά επεκτείνεται και σε αντιικές μελέτες. «Δηλαδή, εκτός από αντικαρκινικά φάρμακα παράγει και αντιικά κατά της νέας γρίπης Η1Ν1 και στις αρχές του φθινοπώρου πιστεύω ότι θα βγάλουμε και κάποιο απλό σκεύασμα, που θα βασίζεται σε φάρμακα προερχόμενα από φυτά, όπως είναι η ελιά ή κάποια βότανα. Έχουμε ήδη βγάλει κάποιο αντιικό από τα φύλλα της ελιάς. Για να μη δημιουργηθεί πανικός, όπως είχε δημιουργηθεί πριν από λίγα χρόνια με τη 'φραπελιά', θα πρέπει να διευκρινίσω ότι, δεν είναι όλο το φύλο της ελιάς που έχει θεραπευτικές ιδιότητες κατά της νέας γρίπης, αλλά μια ειδική ουσία, που περιέχεται σ' αυτό, η D linoleic Μάλιστα, έχουμε και κάποιο αντιικό πρόγραμμα κατά της », εξήγησε ο κ Κούσουλας.

    Ποιός είναι

    Ο Κώστας Κούσουλας γεννήθηκε το 1953 στον Πειραιά, και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 1971 πήγε μετανάστης στις ΗΠΑ, όπου σπούδασε φυσική και έκανε διδακτορικό στη μοριακή βιολογία, στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Έκανε μεταδιδακτορικές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και του Σικάγο. Από το 1989, διδάσκει στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης, όπου σήμερα είναι επικεφαλής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας και Μοριακής Ιατρικής. Επίσης, είναι μέλος στο Αντικαρκινικό Κέντρο Στανλεϊ Σκοτ της Νέας Ορλεάνης.

    Είδηση: 24812

    [10] Ο έρωτας δεν αρκεί για να διατηρηθεί μια σχέση

    Η ευτυχία ενός ζευγαριού σε όλη τη διάρκεια της κοινής του ζωής δεν είναι κάτι που μπορούμε να συναντήσουμε μόνο στα παραμύθια ή στη σφαίρα της φαντασίας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν και ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας οι οποίοι διεξήγαγαν ειδική μελέτη για να "ανακαλύψουν" τι χρειάζεται για να μη χωρίσει ένα ζευγάρι. Τι βρήκαν; Οτι σίγουρα δεν αρκεί μόνον ο έρωτας για να διατηρηθεί μια σχέση.

    Η ηλικία του ζευγαριού, οι προηγούμενες σχέσεις και ακόμα το αν καπνίζει κάποιος από τους δυο ή όχι, είναι παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια του γάμου, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών.

    Η μελέτη με τίτλο "What's Love Got to Do With It" "Τι σχέση έχει η αγάπη με αυτό;", έγινε σε 2.500 ζευγάρια, τα οποία είναι παντρεμένα ή συζούν, από το 2001 ως το 2007, με σκοπό να εντοπιστούν οι παράγοντες εκείνοι που οδηγούν στη διατήρηση της σχέσης ενός ζευγαριού ή στο χωρισμό.

    Οι Αυστραλοί ερευνητές βρήκαν ότι εάν ο σύζυγος είναι εννέα ή περισσότερα χρόνια μεγαλύτερος από τη γυναίκα, οι πιθανότητες για διαζύγιο είναι διπλάσιες, όπως και για τους άνδρες που παντρεύονται πριν συμπληρώσουν τα 25 τους χρόνια.

    Τα παιδιά είναι ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την μακροβιότητα ενός γάμου ή μιας σχέσης, με το ένα πέμπτο των ζευγαριών που είχαν παιδιά πριν από το γάμο-είτε από προηγούμενη σχέση ή από την ίδια- να έχουν χωρίσει, ενώ το ποσοστό των ζευγαριών που δεν είχαν παιδιά προ του γάμου και χώρισαν ανέρχεται στο 9%.

    Οι γυναίκες που έχουν μεγαλύτερη επιθυμία για παιδιά απ' ότι οι σύζυγοί τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να οδηγηθούν στο διαζύγιο.

    Οι γονείς και των δυο πλευρών παίζουν επίσης ρόλο στη σχέση του ζευγαριού. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι το 16% των ανδρών και των γυναικών οι γονείς των οποίων είναι διαζευγμένοι, χωρίζουν κι αυτοί, ενώ το ποσοστό αυτών που καταλήγουν στο χωρισμό παρά το γεγονός ότι οι γονείς τους παραμένουν μαζί ανέρχεται στο 10%.

    Επίσης, άνθρωποι που παντρεύονται για δεύτερη ή τρίτη φορά έχουν πιθανότητες 90% να χωρίσουν σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει ένα μόνο γάμο.

    Αλλά και το χρήμα παίζει ρόλο στη μακροβιότητα της σχέσης κι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο από το 16% των ζευγαριών που δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή στις περιπτώσεις που ο άνδρας-και όχι η γυναίκα- είναι άνεργος, χώρισαν ενώ το ποστοστό των ευκατάστατων ζευγαριών που οδηγήθηκαν στο χωρισμό ανέρχεται στο 9%.

    Επίσης τα ζευγάρια που μόνον ο ένας καπνίζει έχουν περισσότερες πιθανότητες να δουν τη σχέση τους να καταλήγει σε αποτυχία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 24802

    [11] BBC: Οικονομικές δυσκολίες με πάγωμα των μπόνους

    Ειδήσεις

    Το BBC, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, ανακοίνωσε σήμερα το πάγωμα "μέχρι νεωτέρας" των μπόνους που δίνει στα 10 κύρια στελέχη της διεύθυνσής του, με αφορμή την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής του.

    Τα μπόνους ανεστάλησαν "μέχρι νεωτέρας", καθώς το BBC -το οποίο χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από το φόρο στα βρετανικά νοικοκυριά που έχουν τηλεόραση- επιζητεί να "διατηρήσει την εμπιστοσύνη" του κοινού, ανακοίνωσε ο Μάικλ Λάιονς, πρόεδρος του BBC Trust, του σώματος που επιβλέπει το βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

    Ο Σερ Μάικλ σημείωσε εξάλλου ότι οι μισθοί των δέκα αυτών υπευθύνων του δικτύου εξακολουθούν να είναι γενναιόδωροι, παρά τη μείωση 7% των αποδοχών τους μεταξύ του 2008 και 2009, η οποία αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του BBC που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Οι ετήσιες μεικτές αποδοχές των πέντε καλύτερα αμειβομένων μελών της διεύθυνσης του BBC κυμαίνονται από 430.000 στερλίνες (490.000 ευρώ) ως 830.000 στερλίνες (960.000 ευρώ), σύμφωνα με την ιστοσελίδα του δικτύου. Το BBC προσπαθεί να μειώσει τις δαπάνες του για να εξοικονομήσει 1,7 δισεκατομμύρια στερλίνες (1,9 δις ευρώ) ως το 2013.

    Τα μπόνους και οι δαπάνες των στελεχών των τραπεζών, των πολιτικών και των διευθυντών του BBC αποτέλεσαν ένα από τα "καυτά θέματα" στη Βρετανία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

    Επιπλέον οι "παχυλοί" μισθοί των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών του βρετανικού δικτύου είχαν προκαλέσει έντονες επικρίσεις από την πλευρά του βρετανικού Τύπου.

    Είδηση: 24817

    [12] Ο μαέστρος Ε. Ντάουνς και η σύζυγός του υποβλήθηκαν σε ευθανασία

    Ειδήσεις

    Ο διάσημος βρετανός μαέστρος 'Εντουαρντ Ντάουνς και η γυναίκα του Τζόαν τερμάτισαν τη ζωή τους στην κλινική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας Dignitas στην Ελβετία, ανακοίνωσαν σήμερα τα παιδιά τους.

    "Υστερα από 54 ευτυχισμένα χρόνια μαζί, αποφάσισαν να τερματίσουν τη ζωή τους παρά να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Πέθαναν ειρηνικά και υπό συνθήκες που οι ίδιοι διάλεξαν, με τη βοήθεια της ελβετικής οργάνωσης Dignitas στη Ζυρίχη", αναφέρουν τα παιδιά τους διευκρινίζοντας ότι το ζευγάρι πέθανε την Παρασκευή.

    "Ο πατέρας μας, 85 ετών, σχεδόν τυφλός και όλο και περισσότερο κουφός, είχε μια μακρά, πλούσια και διακεκριμένη καριέρα ως διευθυντής ορχήστρας".

    "Οι δυο τους είχαν μια πολύ γεμάτη ζωή. Θεωρούσαν ότι ήταν ιδιαίτερα τυχεροί που η ζωή ήταν τόσο γενναιόδωρη απέναντί τους και ότι αντάμειψε τους κόπους τους και σε επαγγελματικό και σε προσωπικό επίπεδο. Οι γονείς μας δεν είχαν θρησκευτικά πιστεύω και γι αυτό δεν θα τελεστεί κηδεία".

    Ο Ντάουνς γεννήθηκε στο Μπέρμιγχαμ και άρχισε να μαθαίνει βιολί σε μικρή ηλικία. Μετά τις μεταπτυχιακές του σπουδές, σταδιοδρόμησε στη μουσική.

    Μια συνεργασία τουλάχιστον 50 ετών με τη Βασιλική 'Οπερα του Λονδίνου ξεκίνησε το 1952 και η πρώτη του δουλειά ήταν υποβολέας της Μαρίας Κάλλας στη "Νόρμα" του Μπελλίνι. Το 1953 άρχισε την καριέρα του ως μαέστρος, η οποία τελείωσε το 2005 στο "Κόβεν Γκάρντεν" με δέκα παραστάσεις στο "Ριγκολέτο" του Βέρντι.

    Συνολικά διηύθυνε 49 όπερες και 950 παραστάσεις στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, όπου συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους τραγουδιστές όπερας της γενιάς του, μεταξύ τους ο Λουτσιάνο Παβαρότι. Συνεργάστηκε επίσης με την Όπερα της Αυστραλίας και τη Φιλαρμoνική Oρχήστρα του BBC. Τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη το 1991. Η Τζόαν Ντάουνς, πρώην μπαλαρίνα, χορογράφος και τηλεοπτική παραγωγός αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής της στο σύζυγό της, ως προσωπική του βοηθός. Πιστεύεται ότι έπασχε από καρκίνο.

    Είδηση: 24814

    [13] Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Ανησυχία προκαλεί πλέον στην κυβέρνηση η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και συνεκτιμάται όσον αφορά την προγραμματιζόμενη επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα. Αλλεπάλληλες ήταν και σήμερα Τρίτη οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών από σχηματισμούς τουρκικών F-16 που πραγματοποίησαν υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και τους Φούρνους, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα κάτω από τα 500 μετρά. Όλα αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, ενώ σημειώθηκαν και αερομαχίες. Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα , ζήτησε εξηγήσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και δόθηκε εντολή να ενημερωθούν οι αντιπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ για την προκλητική συμπεριφορά της γείτονας.

    "Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίζονται επιχειρησιακά και έχουν γίνει ήδη από το υπουργείο Εξωτερικών τα σχετικά διαβήματα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος, ερωτηθείς σχετικά με τις παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη.

    Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, τόνισε τα εξής: "Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με συνεχείς και προκλητικότατες τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους. Έχουμε να κάνουμε με κάτι πολύ χειρότερο: με μια νέα έμπρακτη προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει τις «γκρίζες ζώνες». Η Αθήνα πρέπει να επανεξετάσει την πολιτική της απέναντι στην Άγκυρα".

    Είδηση: 24813

    [14] Ανησυχία Α. Τσίπρα για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων

    Πολιτική

    Την ανησυχία του για την τήρηση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μετά την γνωμοδότηση του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνοδευόμενος από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλη, επισκέφθηκαν τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα Χρ. Γεραρή. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η τελευταία γνωμοδότηση του πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, για το απόρρητο των επικοινωνιών του διαδικτύου και των κινητών τηλέφωνων, για την οποία ο κ. Γεραρής είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του για την ορθότητα της γνωμοδότησης Σανιδα.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας, μεταξύ των άλλων, δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε σκέψεις με τον πρόεδρο της Αρχής και κυρίως, να του εκφράσουμε την ανησυχία μας, διότι, το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε να παραβιάζεται η ισχύουσα νομοθεσία, όσο και αρχές του Συντάγματος, ιδίως σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, ειδικότερα στον τομέα των ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

    Ακολούθως, ο κ. Κουβέλης, μεταξύ των άλλων, δήλωσε: «Είναι απαράδεκτο η κυβέρνηση να έχει νομοθετική πρωτοβουλία και να νομοθετεί χωρίς να έχει την γνώμη, την άποψη της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία προβλέπεται μάλιστα και από το Σύνταγμα».

    Είδηση: 24811

    [15] Στο 9,4% η ανεργία

    Ειδήσεις

    Στο 9,4 % διαμορφώθηκε η ανεργία τον Απρίλιο, έναντι 7,7%, που ήταν τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων, ανήλθε σε περίπου 467000 άτομα, ενώ οι πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παραμένουν οι γυναίκες και οι νέοι έως 25 ετών.

    Το ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2009 στους άνδρες ανήλθε στο 6,7% (έναντι 4,8% του Απριλίου 2008) και στις γυναίκες το 13,3% (έναντι του 11,8% που ήταν τον Απρίλιο του 2008).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τους νέους από 15-24 ετών. Το ποσοστό ανεργίας στις ηλικίες αυτές έφθασε το 25,2% τον Απρίλιο του 2009 έναντι του 20,4% που ήταν τον Απρίλιο του 2008.

    Το νότιο Αιγαίο είναι η περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας το οποίο ανήλθε στο 20,1%. Ακολουθεί η δυτική Μακεδονία με 15% και τα Ιόνια νησιά με 12,1%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις περιφέρειες ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δυτικής Ελλάδας (ποσοστά 8,3%) και στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (7%).

    Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η αύξηση του αριθμού των ανέργων οφείλεται στην πτώση της απασχόλησης στη μεταποίηση και τις κατασκευές και στην καθυστέρηση στην έναρξη πλήρους λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων στις νησιωτικές περιοχές.

    Η κρίση σε συνδυασμό με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική έχουν εκτινάξει την ανεργία στα ύψη δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος

    "Παρά τα «μαγειρέματα» των δεικτών και τις ευκαιριακές ρουσφετολογικές προσλήψεις στο Δημόσιο, η σημερινή ανακοίνωση της ιλιγγιώδους αύξησης της ανεργίας στο 9,4% για τον Απρίλιο, επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο τους φόβους μας για την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας. Πλέον, τα ωραία λόγια και οι εξαγγελίες της ηγεσίας του Υπουργείου Απασχόλησης δεν αρκούν για να συντηρήσουν την ελπίδα και κατ' επέκταση, την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση", τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

    Η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αποδεικνύει ότι η λεγόμενη πολιτική στήριξης της απασχόλησης, δεν περιορίζει την ανεργία, είτε την εφαρμόζουν φιλελεύθερες είτε σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Η νέα εκρηκτική αύξηση της ανεργίας στη χώρα μας επιβεβαιώνει την πλήρη αποτυχία των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών για την αντιμετώπισή της, σχολίασε από την πλευρά του Συνασπισμού ο Δ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του κόμματος και πρόσθεσε:

    "Το κυβερνητικό πρόγραμμα δράσης για την απασχόληση δεν δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας ούτε στηρίζει τους ανέργους, αλλά εξασφαλίζει δωρεάν χρηματοδότηση στις μεγάλες επιχειρήσεις για να κάνουν ακόμα ελαστικότερες τις εργασιακές σχέσεις. Η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να διαθέτει πολύτιμους δημόσιους και κοινοτικούς πόρους ως μεγάλα δώρα στους μεγαλοεισαγωγείς και στους τραπεζίτες και επιτέλους να διαθέσει αυτά τα χρήματα για τη δημιουργία ή τη διάσωση θέσεων εργασίας και για την οικονομική και κοινωνική στήριξη των ανέργων".

    "Ο Ελληνικός λαός βρίσκεται προ της αγχόνης. Ο κ. Καραμανλής απλώς θα αποφασίσει την ημέρα της εκτελέσεως", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Είδηση: 24806

    [16] Η μαγεία του κεχριμπαριού στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

    Ειδήσεις

    Στη μαγεία του κεχριμπαριού είναι αφιερωμένη η έκθεση που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 22 Ιουλίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με εκθέματα σπάνια φυλαχτά και κοσμήματα που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή εποχή ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Η έκθεση με τίτλο "Η μαγεία του κεχριμπαριού- Φυλαχτά και κοσμήματα από τη Μεγάλη Ελλάδα και τη Μακεδονία" συνδιοργανώνεται με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ποτέντσα και με τη σύμπραξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης. Τα περισσότερα αντικείμενα της έκθεσης προέρχονται από την Ιταλία και συγκεκριμένα από την περιοχή Μπασιλικάτα, σημαντικό αρχαιολογικό χώρο της Νοτιοανατολικής Ιταλίας.

    Αριστουργήματα από κεχριμπάρι αλλά και κάποια μεταλλικά και οστέινα αντικείμενα, 180 το σύνολο, παρουσιάζονται στην έκθεση. Τα προερχόμενα από την Ιταλία είναι προϊόντα των ανασκαφικών ερευνών σε ταφές που ανήκουν κυρίως σε γυναίκες των ανώτερων κοινωνικών τάξεων και χρονολογούνται από τον 8ο ως τον 4ο αι. π.Χ. Τα ελληνικά βρέθηκαν σε νεκροταφεία στις Σπάθες Ολύμπου, στη Σίνδο, στην Αγία Παρασκευή και στη Θεσσαλονίκη και χρονολογούνται από τη Μυκηναϊκή Εποχή (12ος αι. π.Χ.) ως τα ρωμαϊκά χρόνια. Η ολιγάριθμη εκπροσώπηση της Μακεδονίας στην έκθεση απηχεί την περιορισμένη παρουσία του κεχριμπαριού στα νεκροταφεία και στους οικισμούς της περιοχής. Το ελληνικό κοινό θα έχει επομένως την ευκαιρία να θαυμάσει μια κατηγορία εκθεμάτων που σπανίως εκπροσωπείται στα ελληνικά μουσεία.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με τους αρχαίους δρόμους του κεχριμπαριού, την κατασκευή κεχριμπαρένιων κοσμημάτων της νότιας Ιταλίας από Έλληνες καλλιτέχνες και τους ελληνικούς μύθους γύρω από το κεχριμπάρι.

    Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα "Ι. Βοκοτοπούλου" του ΑΜΘ, θα διαρκέσει ως τις 15 Φεβρουαρίου 2010 και τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού, με την υποστήριξη του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Είδηση: 24804

    [17] Giusy Ferreri: δυο συναυλίες με άρωμα γυναίκας

    Ειδήσεις

    Η γνωστή Ιταλίδα ερμηνεύτρια Giusy Ferreri, έφτασε στη χώρα μας, για δύο συναυλίες, η πρώτη χθες στο Θέατρο Βράχων στο πλαίσιο το Φεστιβάλ Υμηττού και η δεύτερη σήμερα 14 Ιουλίου στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη. Με το τέλος της συναυλίας της στο Θέατρο Βράχων, μίλησε αποκλειστικά στην κάμερα της ΕΡΤ για την εμπειρία τηςβ¦

    Οι θαυμαστές της είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την μικροσκοπική ερμηνεύτρια στις μεγάλες επιτυχίες της, το "Novembre" και το "Non ti scodar mai di me", με τα οποία κατέκτησε την κορυφή των charts το τελευταίο διάστημα, παλιά Ιταλικά τραγούδια καθώς επίσης και τραγούδια από τον καινούργιο της δίσκο, "Gaetana".

    Η Giusy Ferreri, που σε πολλούς θυμίζει αμυδρά την Βρετανίδα τραγουδίστρια Amy Winehouse στο ερμηνευτικό στυλ, με την αισθαντική της φωνή, το πηγαίο ταλέντο και τις καταβολές της στη blues και την εναλλακτική ροκ σκηνή, έγινε εύκολα και γρήγορα η αγαπημένη ερμηνεύτρια όλων. Η μεγάλη στιγμή ωστόσο για την Ιταλίδα τραγουδίστρια με τη δυναμική παρουσία και προσωπικότητα, έφτασε το 2008, όπου κέρδισε την πρώτη θέση στο talent show EX FACTOR της Ιταλίας και με το σίνγκλ "Non ti scodar mai di me" που έκανε θραύση στα ραδιόφωνα για πολλές εβδομάδες.

    Όταν η ίδια μιλάει για τον εαυτό της και για τη μουσική αναφέρει:"Ο δικός μου μουσικός κόσμος είναι σύνθετος, θέλω να ωριμάσω σαν τραγουδίστρια και να δείξω τη δημιουργικότητα μου και στο επόμενο άλμπουμ. Τώρα θέλω να βελτιώνω ολοένα το ερμηνευτικό μου ταλέντο μέσα από μια πολύτιμη σύγκριση με μεγάλους καλλιτέχνες και δημιουργούς όπως ο Tiziano Ferro."

    Δείτε παλαιότερη συναυλία της Ferreri στην Τεχνόπολη στο Γκάζι

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DGrU27S1pOaQ',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/GrU27S1pOaQ/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν ελέγχει ούτε έχει στην ιδιοκτησία της το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 24803

    [18] Ο Μπαρό ζητά αλληλεγγύη για τη λαθρομετανάστευση

    Τον φόβο ότι η ανεξέλεγκτη εισροή μεταναστών, αποτελεί απειλή για την σταθερότητα των χωρών που δέχονται το μεγαλύτερο αριθμό, καθώς και την αναγκαιότητα αλληλεγγύης στους κόλπους της ΕΕ επισημαίνει ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Ζακ Μπαρό, ο οποίος ταυτίζεται με τις θέσεις της Ελλάδας για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ προειδοποίησε ότι η συρροή μεταναστών και προσφύγων απειλεί με αποσταθεροποίηση ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα και συμπλήρωσε, πως αν οι εταίροι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση τις αφήσουν μόνες, ίσως το πρόβλημα αυτό αναδειχθεί σε πηγή κοινωνικής έντασης και αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης από εξτρεμιστικές πολιτικές δυνάμεις.

    "Η Ευρώπη δεν επιδεικνύει αλληλεγγύη και αφήνει ορισμένες χώρες να υφίστανται το σοκ.Τα μεταναστευτικά ρεύματα στο μέλλον θα είναι τρομακτικά και ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μυωπική. Η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει δημοκρατίες όπως η Ελλάδα, εάν δεν ελεγχθεί"

    Ζακ Μπαρό

    Επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης και μετανάστευσης

    Σοκαρισμένος από τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Ιταλία, τη Μάλτα, τις Καναρίους Νήσους και την Ελλάδα, ο Ζαν Μπαρό επιδιώκει την επανεκκίνηση του διαλόγου για τον καταμερισμό του φορτίου της υποδοχής των μεταναστών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη στην Στοκχόλμη.

    Ο ευρωπαίος επίτροπος θέλει να δοκιμάσει με αυτήν την ευκαιρία τις διαθέσεις της σουηδικής προεδρίας της Ένωσης, η οποία διάκειται αρνητικά, μαζί με τις περισσότερες σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία, ως προς την ανάληψη νέων υποχρεώσεων.

    Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας

    Με αυστηρό τόνο μίλησε για την Τουρκία ο Επίτροπος Ζακ Μπαρό, αναφερόμενος στα κύματα λαθρομεταναστών που εισέρχονται από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά, σε δηλώσεις του προς το κοινοτικό δελτίο, Αgence Europe.

    Ειδικότερα, ο Ζακ Μπαρό χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Τουρκία επιτρέπει σε μικρά πλοιάρια να αποπλέουν από τις ακτές της και να φθάνουν στα ελληνικά νησιά, ενώ την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων είχε κατορθώσει να σταματήσει τα μεταναστευτικά ρεύματα. Συνεχίζοντας, τονίζει ότι τα ανεξέλεγκτα κύματα μεταναστών έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, ενώ οι ελληνικές αρχές «κατακλύζονται» από αιτήσεις ασύλου, τις οποίες αδυνατούν να διαχειριστούν.

    Περισσότεροι από 67.000 άνθρωποι διέσχισαν το 2008 τη Μεσόγειο προσπαθώντας να εισέλθουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

    "Τα μεταναστευτικά ρεύματα στο μέλλον θα είναι τρομακτικά και ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μυωπική. Η κατάσταση αυτή κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει δημοκρατίες όπως η Ελλάδα, εάν δεν ελεγχθεί", προειδοποίησε ο Ζακ Μπαρό.

    Η άκρα δεξιά στη χώρα αυτή πυροδοτεί κοινωνικές εντάσεις που προκαλούνται από την παρουσία μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών.

    Παρόμοια είναι η κατάσταση στην Ιταλία, όπου η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά υπαγορεύει την πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης, μέσω του υπουργείου Εσωτερικών του οποίου ηγείται ηγετικό της στέλεχος, ο Ερνέστο Ρομπέρτο Μαρόνι.

    Η ηγεσία της Λέγκας του Βορρά είχε προτείνει εδώ και λίγα χρόνια τα σκάφη που μεταφέρουν παράνομους μετανάστες να γίνονται δεκτά με "βολές κανονιού". Την πρόταση αυτή υιοθετεί και ο ηγέτης της βρετανικής άκρας δεξιάς Νικ Γκρίφιν, νεοεκλεγείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο Ζακ Μπαρό ανησυχεί για τους υποψήφιους για είσοδο στην ΕΕ μετανάστες, έπειτα από την επίσκεψή του σε κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε "επώδυνες" και "συγκινητικές".

    "Οι άνθρωποι αυτοί με χειροκρότησαν και εγώ αναρωτήθηκα: τι τους έφερα;".

    "Ζητώ απεγνωσμένα να δοθεί προτεραιότητα στα μεταναστευτικά προβλήματα...αλλά η εξασφάλιση πραγματικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι δύσκολη", είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.

    Ο Ζακ Μπαρό τάσσεται υπέρ της εσωτερικής κατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Αλλά η Ευρώπη είναι πολύ δυσκίνητη", είπε.

    Οι ευρωπαϊκές χώρες απορρίπτουν το 70% των αιτήσεων για χορήγηση πολιτικού ασύλου, ωθώντας τους υποψήφιους στην παρανομία. Περί τα 8 εκατομμύρια αλλοδαπών ζουν σήμερα παράνομα στο έδαφος της ΕΕ.

    "Πρέπει να επιτύχουμε οι αιτήσεις για άσυλο να κατατίθενται σε τρίτες χώρες", εκτός της Ένωσης. "Δεν είναι αποδεκτό ένας πρόσφυγας να πρέπει να πληρώσει 5.000 δολάρια για να περάσει από την Τουρκία στη Σάμο", είπε ο Ζακ Μπαρό, ο οποίος έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία και τη Λιβύη για να διαπραγματευθεί σχετικές συμφωνίες και προτείνει οι πρεσβείες των χωρών της ΕΕ σε ορισμένες χώρες να έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν ανθρωπιστικές άδειες εισόδου σε πρόσφυγες.

    Είδηση: 24800

    [19] Φωτιές σε Σιθωνία, Αχαΐα και Ρέθυμνο

    Σε εξέλιξη βρίσκονται από το μεσημέρι οι φωτιές που ξέσπασαν από άγνωστη αιτία σε δασικές περιοχές στη Σιθωνία Χαλκιδικής, το Πλατάνι της Αχαΐας και το δήμο Λάμπης του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά στο Πλατάνι στο Ρίο μαίνεται από τις 12:00 το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή με πεύκα και χαμηλή βλάστηση. Στο σημείο βρίσκονται και δίνουν μάχη με τις φλόγες 21 άνδρες της Π.Υ με 8 οχήματα και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

    Ανεξέλεγκτη παραμένει και η φωτιά που ξέσπασε στις 13:25 σε δασική περιοχή στην θέση Λαγομάνδρα στην Χαλκιδική όπου καίγονται πεύκα. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις αποτελούμενες από 10 οχήματα με 30 πυροσβέστες, 30 άνδρες πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροσκάφη που κάνουν συνεχείς ρήψεις νερού για να περιορίσουν τις φλόγες.

    Τέλος, στις 14:00 το μεσημέρι πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στην θέση Όρνε στο Ρέθυμνο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο και δίνουν μάχη με τη φωτιά που καίει δασική έκταση, αποτελούνται από 27 άνδρες με 9 οχήματα της Π.Υ και δύο ελικόπτερα.

    Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο

    Και ενώ οι πυροσβεστικέ δυνάμεις βρίσκονται επί ποδός πολέμου για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξεσπούν η μία μετά την άλλη σε διάφορες περιοχές της χώρας η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε δελτίο στο οποίο επισημαίνει ότι αύριο ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς θα είναι ιδιαίτερα υψηλός στις

    περιοχές: Χίου, Σάμου , Δωδεκανήσου και Λασιθίου.

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται: να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου, να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά και να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων.Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24798

    [20] Στα τέλη Αυγούστου σε λειτουργία ο σταθμός Νομισματοκοπείο

    Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να είναι έτοιμος ο σταθμός του Μετρό και το μεγάλο πάρκινγκ των 630 θέσεων στο Νομισματοκοπείο και στις αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθεί στη λειτουργία. Με τη λειτουργία του σταθμού αυτού θα ξαναρχίσουν και τα δρομολόγια του Μετρό προς το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", τα οποία είχαν διακοπεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η κατασκευή του σταθμού στον Χολαργό, που προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί στο τέλος του χρόνου, ενώ, ο σταθμός της Αγίας Παρασκευής εκτιμάται ότι θα δοθεί σε λειτουργία στα μέσα του 2010.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 24795

    [21] Σε 323 τα κρούσματα στην Ελλάδα

    Κοινωνία

    Άλλοι 33 ασθενείς της νέας γρίπης επιβεβαιώθηκαν το πρωί της Τρίτης από τα εργαστήρια αναφοράς, εκ των οποίων οι 17 προέρχονται από χώρες του εξωτερικού με επιβεβαιωμένα κρούσματα, οι εννέα κόλλησαν τον ιό μετά από επαφή με ασθενή μέσα στην Ελλάδα, ενώ στις υπόλοιπες επτά περιπτώσεις διερευνώνται οι επαφές τους, καθώς παραμένει ακόμα άγνωστη η πηγή μετάδοσης. Συνολικά, στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 323 κρούσματα και τα 200 έχουν πλήρως θεραπευθεί. Από τα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένονται οι παραλαβές εμβολίων για τη νέα γρίπη.

    Την ίδια ώρα η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δίνει αγώνα δρόμου για να παρασκευάσει εγκαίρως το πολυαναμενόμενο εμβόλιο. οι αρχές ανησυχούν για μεγάλη έξαρση της νόσου το Φθινόπωρο.

    Το υπουργείο Υγείας έχει παραγγείλει οκτώ εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, τα οποία θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τα μέσα Σεπτεμβρίου και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Ελλάδα: 32 νέα κρούσματα της γρίπης ΠΟΥ: Πρόσβαση όλων των χωρών στο εμβόλιο

    Είδηση: 24794


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 July 2009 - 18:38:30 UTC