Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αεροπορική τραγωδία στο Ιράν
  • [02] Κοινό μέτωπο για τη λαθρομετανάστευση
  • [03] Αντιπαράθεση για δημοσκοπήσεις, DNA και κάμερες
  • [04] Νέα μέτρα για τη γρίπη
  • [05] Νέα άνοδος ακάλυπτων επιταγών
  • [06] Άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ, στα κατεχόμενα της Λευκωσίας
  • [07] Εφάπαξ μέτρο για την ενίσχυση του Δημοσίου η έκτακτη εισφορά
  • [08] Αυξάνονται οι καταγγελίες για χρεώσεις sms από αριθμούς 54ΧΧΧ
  • [09] Μ.Τζάκσον: Η αστυνομία του Λος Άντζελες μιλάει για ανθρωποκτονία
  • [10] Νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ
  • [11] Α. Παπαρήγα: επίθεση για τα οικονομικά των κομμάτων
  • [12] Μέρα μνήμης για το Κυπριακό
  • [13] Αυξημένη προσοχή για πυρκαγιές
  • [14] Αιτήματα ακτοπλόων προς την πολιτεία
  • [15] Ισχυρή σεισμική δόνηση-Μικρό τσουνάμι
  • [16] Ερευνώνται οι διασυνδέσεις των 16
  • [17] Βλάβες στους πνεύμονες από τη νέα γρίπη

    [01] Αεροπορική τραγωδία στο Ιράν

    Ειδήσεις

    Νεκροί εκτιμάται ότι είναι και οι 168 επιβαίνοντες του αεροσκάφους της Caspian Airlines, το οποίο συνετρίβη το πρωί της Τετάρτης στο ΒΔ Ιράν. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, το αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ -με 153 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα- είχε απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο της ιρανικής πρωτεύουσας με προορισμό την πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν, και συνετρίβη 16 λεπτά αργότερα, κοντά στο χωριό Τζανάτ-Αμπάντ, έξω από την πόλη του Καζβίν. Κατά τη συντριβή, τυλίχτηκε αμέσως στις φλόγες.

    Πηγές: Reuters, Associated Press BBC: 'Many dead' in Iranian air crash

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DlxGQG5fhRu4',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/lxGQG5fhRu4/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Είδηση: 24836

    [02] Κοινό μέτωπο για τη λαθρομετανάστευση

    Πολιτική

    Κοινό μέτωπο για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης συμφώνησαν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη ο πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Σε δηλώσεις τους οι κ. Καραμανλής και Μπερλουσκόνι ανέφεραν ότι κύριο σημείο των συζητήσεων ήταν η προώθηση των συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και η ενίσχυση του οργανισμού της Frontex για τη φύλαξη των συνόρων.

    Είδηση: 24850

    [03] Αντιπαράθεση για δημοσκοπήσεις, DNA και κάμερες

    Πολιτική

    Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή κατά την συζήτηση της τροπολογίας που επαναφέρει σε ισχύ την απαγόρευση των δημοσκοπήσεων 15 ήμερες πριν τις εκλογές. Κόντρα προκλήθηκε και για την τροπολογία για την λειτουργία των καμερών και τη δημιουργία τράπεζας DNA. Οι δυο τροπολογίες που έχουν κατατεθεί στο νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση των καρτοκινητών, τελικά υπερψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία.

    Είδηση: 24847

    [04] Νέα μέτρα για τη γρίπη

    Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο της νέας γρίπης διεθνώς, η οποία - λόγω των θερινών μετακινήσεων στο Βόρειο ημισφαίριο και των καιρικών συνθηκών στο νότιο- εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Το πρωί ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα μέτρα που έχουν ληφθεί και σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, με προτεραιότητα τα παιδιά έως 15 ετών και τους ηλικιωμένους με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι χρειάζεται επαγρύπνηση από όλους για να εντοπίζονται εγκαίρως όσοι νοσούν από τον ιό και έτσι να ανακόπτεται η διασπορά του.

    Νέα δέσμη μέτρων για τη γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Το υπουργείο Υγείας περνά πλέον από τη φάση της απλής καταγραφής των κρουσμάτων, στη φάση της προστασίας. Στο εξής δεν θα δίνεται έμφαση στην προσωπική καταγραφή, καθώς αυτή είναι μία πραγματικότητα που δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά στη βαρύτητα των περιστατικών και στις τυχόν επιπλοκές, που εμφανίζουν.

    Τους επιστήμονες εξακολουθεί να προβληματίζει το γεγονός ότι η νέα γρίπη παρουσιάζει ομοιότητες με τη πανδημία της ισπανικής γρίπης, το 1918, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι. Όπως τόνισαν οι ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας "η περίοδος ύφεσης και αναζωπύρωσης της μετάδοσης του ιού είναι κοινό χαρακτηριστικό της νέας γρίπης και εκείνης του 1918 και για το λόγο αυτό δεν επιτρέπεται εφησυχασμός".

    Όπως εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος το 90% των περιστατικών νέας γρίπης στη χώρα μας αφορούν ασθενείς που έχουν ιαθεί πλήρως, καθώς ελάχιστοι χρειάστηκαν νοσοκομειακή νοσηλεία και χρήση φαρμάκων. Σε ό,τι δε, αφορά τη χρήση των αντιϊκών, έγινε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χορηγηθούν προληπτικά, αλλά σε πρώτη φάση μόνο στα βαριά περιστατικά, ώστε να μην αχρηστευτεί η δράση τους.

    Όπως ανακοινώθηκε, είναι ήδη σε ετοιμότητα 1.000 κλίνες σε όλη τη χώρα, προκειμένου να δεχθούν ισάριθμους ασθενείς με ενδεχόμενες επιπλοκές από τον ιό της νέας γρίπης, ενώ έως το Σεπτέμβριο ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών θα αυξηθεί.

    Όπως δήλωσε ο Yπουργός, ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων θα ξεκινήσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου με προτεραιότητα στα παιδιά ηλικιών έως 15 χρόνων και τους ηλικιωμένους με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Ο εμβολιασμός των παιδιών θα γίνει μέσω των σχολείων και των παιδικών σταθμών και των ηλικιωμένων με τη μέριμνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Στις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν, εκτός από τα βρέφη, τα παιδιά με χρόνια νοσήματα, τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες συμπεριλαμβάνονται και οι παχύσαρκοι, οι έγκυες γυναίκες δύο έως τριών μηνών, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς με χαμηλή άμυνα του οργανισμού και οι εργαζόμενοι στους χώρους υγείας.

    Ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία έχει φροντίσει ώστε Έλληνες και τουρίστες. να αισθάνονται ασφαλείς και υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο ποσοστό όσων προσβλήθηκαν από τον ιό είναι τουρίστες και επαναπατρισθέντες ομογενείς, των οποίων ο εντοπισμός έγινε δυνατός χάρη στην αποτελεσματικότητα του συστήματος ελέγχου στα σύνορα.

    Σχετικά με την πορεία της γρίπης στον κόσμο, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι "τα μηνύματα είναι ανησυχητικά και ότι η διεθνής επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού, ώστε να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα".

    "Το υπουργείο Υγείας μπαίνει πλέον στην λογική νέων επιστημονικών εργαλείων, τόσο στην καταγραφή και στην αξιολόγηση των περιστατικών της νέας γρίπης, όσο και στην αντιμετώπισή της, η οποία απαιτεί συνεχή αναθεώρηση όπως προκύπτει και από τις παρατηρήσεις των επιστημονικών ομάδων που ασχολούνται στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς με το θέμα του ιού της νέας γρίπης", τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Είδηση: 24841

    [05] Νέα άνοδος ακάλυπτων επιταγών

    Ειδήσεις

    Περίπου 300% αυξήθηκαν οι ακάλυπτες επιταγές τον Ιούνιο του 2009 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά την αξία η άνοδος είναι 289,9% και στα τεμάχια 291,7%. Συνολικά από τις αρχές του χρόνου οι ακάλυπτες επιταγές έφθασαν στο 1 δισεκατομμύριο 600 εκατομμύρια ευρώ.

    ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

    Απλήρωτες συναλλαγματικές

    τεμάχια αξία

    15.464(+24,56%*) 23,6εκ β¬ (+28,42%*)

    Ακάλυπτες επιταγές

    τεμάχια αξία

    33.732(-1,1%*) 338,3 εκ.β¬ (+0,93%*)

    *σε σχέση με το Μάιο του 2009

    Άλλα στοιχεία

    - σε σχέση με τον Ιούνιο του 2008 οι απλήρωτες συναλλαγματικές σημείωσαν αύξηση 66,76% σε τεμάχια και 73,83% σε αξία.

    Είδηση: 24844

    [06] Άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ, στα κατεχόμενα της Λευκωσίας

    Ειδήσεις

    Λίγες μέρες πριν την 35η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στήθηκε στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ, έφιππου, με σπαθί στο χέρι.

    Το άγαλμα, στραμμένο προς τις ελεύθερες περιοχές, θα είναι η πρώτη εικόνα που θα εισπράττουν όσοι Ελληνοκύπριοι περνούν στο κατεχόμενο τμήμα από το οδόφραγμα «Κέρμια», στη Λευκωσία.

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα», σε επικριτικό της δημοσίευμα, σημειώνει πως είναι «το πρώτο άγαλμα στα κατεχόμενα, του Ατατούρκ με σπαθί, με τη μορφή του να θυμίζει Οθωμανούς αυτοκράτορες».

    Είδηση: 24853

    [07] Εφάπαξ μέτρο για την ενίσχυση του Δημοσίου η έκτακτη εισφορά

    Ειδήσεις

    Με επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο προσαυξήσεων καθώς και μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας ισοδυναμεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας η μη καταβολή της έκτακτης εισφοράς από τους φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ.

    Αναφορικά με την άσκηση προσφυγής από πολίτες για την έκτακτη εισφορά ,το υπουργείο ανακοίνωσε πως: «Η άσκηση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών δικαστηρίων ή η υποβολή αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, δεν αναστέλλουν τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που προκύπτει από την έκτακτη εισφορά, η οποία επιβλήθηκε με το ν.3758/2009 στα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ των φυσικών προσώπων που δηλώθηκαν το 2008.

    Κατά συνέπεια, σε περίπτωση που η εισφορά δεν καταβληθεί στις προβλεπόμενες από το νόμο προθεσμίες, ισχύουν οι οριζόμενες από τη φορολογική νομοθεσία συνέπειες, δηλαδή η επιβολή μηνιαίας προσαύξησης εκπρόθεσμης καταβολής 1% - και μέχρι ποσοστού 200% - της κύριας οφειλής και η μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας».

    Το υπουργείο σημειώνει ακόμη ότι «Η έκτακτη εισφορά αποτελεί ένα εφάπαξ μέτρο για την ενίσχυση των εσόδων του Δημοσίου, τα οποία έχουν επηρεασθεί αρνητικά από την πρωτόγνωρη διεθνή οικονομική κρίση. Το μέτρο αυτό είναι σύμφωνο με τις φορολογικές αρχές του Συντάγματος και με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι σαφές ότι αφορά τους οικονομικά ευπορότερους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στην έκτακτη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης».

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24854

    [08] Αυξάνονται οι καταγγελίες για χρεώσεις sms από αριθμούς 54ΧΧΧ

    Κοινωνία

    Αυξάνει συνεχώς ο αριθμός των καταγγελιών που λαμβάνει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής από καταναλωτές σχετικά με τις παράνομες χρεώσεις SMS από αριθμούς 54ΧΧΧ αλλά ''οι αρμόδιοι φορείς στέλνουν τους καταναλωτές από τον Άννα στον Καϊάφα'' όπως σημειώνει σε σχετική της ανακοίνωση η οργάνωση των καταναλωτών. Για την ακρίβεια, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων παραπέμπει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ενώ η τελευταία δεν έχει απαντήσει.

    Υπενθυμίζεται ότι όπως αναφέρουν στις καταγγελίες τους, καταναλωτές οι οποίοι κάνουν χρήση του διαδικτύου συναντούν διαφημιστικά banner σε ιστοσελίδες ή αναδυόμενα παράθυρα ποικίλου περιεχομένου (πχ μέτρηση δείκτη ευφυΐας, συμμετοχή σε διαδικτυακά παιχνίδια, εντοπισμός θέσης κινητών τηλεφώνων κ.α.), στα οποία, προκειμένου να συμμετέχουν, πληκτρολογούν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου. Στα παράθυρα αυτά πουθενά δεν αναγράφονται οι όροι συμμετοχής και οι χρεώσεις.

    Στη συνέχεια οι καταναλωτές λαμβάνουν σωρεία μηνυμάτων SMS από αριθμούς 54ΧΧΧ, κάθε ένα από τα οποία χρεώνεται με τη λήψη του και μόνο (ακόμα και 2β¬/SMS). Αντιλαμβάνονται μάλιστα τις περισσότερες φορές ότι τα μηνύματα αυτά χρεώνονται όταν λάβουν το λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας.

    Η ΕΚΠΟΙΖΩ τονίζει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει:

    -Να προσέχουν ιδιαίτερα να μη συμπληρώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά τους στοιχεία σε ιστοσελίδες όπου δεν αναγράφονται όροι ή χρεώσεις.

    -Μόλις αντιληφθούν τη λήψη τέτοιων SMS, να επικοινωνήσουν κατευθείαν με την εταιρία που τους παρέχει υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας ή με την ίδια την εταιρία, εφόσον έχουν στοιχεία, που αποστέλλει τα μηνύματα, προκειμένου να ακυρωθεί η "υπηρεσία".

    -Να αρνηθούν να καταβάλουν τις αμφισβητούμενες χρεώσεις στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας ή να τις πληρώσουν με επιφύλαξη.

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24855

    [09] Μ.Τζάκσον: Η αστυνομία του Λος Άντζελες μιλάει για ανθρωποκτονία

    Ειδήσεις

    Η αστυνομία του Λος Άντζελες (LAPD) αντιμετωπίζει εφεξής το θάνατο του Μάικλ Τζάκσον ως ανθρωποκτονία και επικεντρώνει τις έρευνές της στον προσωπικό γιατρό του σταρ Κόνραντ Μάρεϊ, γράφει σήμερα η ιστοσελίδα που είναι εξειδικευμένη σε θέματα που αφορούν διασημότητες TMZ.com.

    Η οικογένεια του "βασιλιά της ποπ" κάνει λόγο για "αναπάντητα ερωτήματα" όσον αφορά το ρόλο του Μάρεϊ κατά τις τελευταίες ώρες του Μάικλ Τζάκσον. Ο συνήγορος του γιατρού αρνείται ωστόσο οποιαδήποτε ανάμειξη του πελάτη του στο θάνατο του διάσημου τραγουδιστή.

    Το TMZ, επικαλούμενο πολλές πηγές στους κόλπους της έρευνας, επιβεβαιώνει ότι "τα τεκμήρια δείχνουν προς το αναισθητικό propofol ως την κύρια αιτία θανάτου του Τζάκσον".

    Το propofol είναι ένα φάρμακο ταχείας δράσης που χρησιμοποιείται για τη γενική αναισθησία στα νοσοκομεία και ως εκ τούτου δεν έχει καμία θέση στο σπίτι ενός ασθενούς.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι πηγές αυτές δήλωσαν ότι "πολλές ατράνταχτες αποδείξεις" δείχνουν τον 51χρονο Μάρεϊ, ο οποίος φέρεται ότι χορήγησε το φάρμακο Diprivan, που είναι η εμπορική ονομασία του propofol, στον Μάικλ Τζάκσον.

    Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων είναι τα φάρμακα που βρέθηκαν στο σπίτι του σταρ, μεταξύ των οποίων propofol, συσκευή χορήγησης και φιάλη οξυγόνου.

    Ο φάκελος αυτός δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί επισήμως στον εισαγγελέα, προσθέτει ωστόσο η ιστοσελίδα.

    Μετά το θάνατο του σταρ σε ηλικία 50 ετών, στις 25 Ιουνίου, οι ανακριτές στράφηκαν γρήγορα στο ρόλο που μπορεί να έπαιξαν σε αυτόν τα φάρμακα που έπαιρνε.

    Είδηση: 24852

    [10] Νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ

    Πολιτική

    Θέματα των ΤΕΙ ρυθμίζει νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, από τον υπουργό Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλο. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων ΤΕΙ που δεν έχουν φοιτητές. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ενημέρωσε την επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων του κοινοβουλίου.

    Μόλις πέρυσι 26 τμήματα περιφερειακών ΤΕΙ είχαν μονοψήφιο αριθμό εισαχθέντων, δηλαδή από τις 5.796 θέσεις που διέθεταν καλύφθηκαν μόνο οι 93.

    Όπως δήλωσε ο κ. Σπηλιωτόπουλος: "Ο χώρος της Ανώτατης εκπαίδευσης συνιστά ένα ενιαίο πλαίσιο, που οφείλει να συγκροτηθεί από σαφείς στόχους και συγκεκριμένες πολιτικές σε ό,τι αφορά τη σχέση της με την Πολιτεία. Προκύπτει, κατά συνέπεια, η ανάγκη καθορισμού αυτού του πλαισίου, που θα αποτυπώνει την κοινωνική παράμετρο της αποστολής της. Το θέμα είναι μείζον, δεν είναι θεωρητικό και αφορά τη βιωσιμότητα και το μέλλον πολλών ιδρυμάτων, ιδιαίτερα στην περιφέρεια", κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    Οι πέντε άξονες πάνω στους οποίους κινούνται τα νέα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των ΤΕΙ:

    * Η εισαγωγή του θεσμού των Ερευνητικών Εργαστηρίων στα ΤΕΙ.

    * Η εξίσωση του χρόνου σπουδών με το χρόνο σπουδών στα πανεπιστήμια και έτσι το εξάμηνο διαρκεί 13 πλήρεις εβδομάδες διδασκαλίας.

    * Η ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΤΕΙ με τη δυνατότητα ελέγχου, από τους προέδρους των Ιδρυμάτων, της νομιμότητας στους διορισμούς και στις εξελίξεις του εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως συμβαίνει και στα πανεπιστήμια.

    * Η συνεργασία Τμημάτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων σε επίπεδο προπτυχιακών σπουδών, που βρίσκονται στην ίδια περιφέρεια, εφόσον συναφθεί προγραμματική σύμβαση, σε εθελοντική βάση.

    * Οι θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού των ΤΕΙ θεωρούνται πλέον ενιαίες, όπως και οι θέσεις των μελών ΔΕΠ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 24849

    [11] Α. Παπαρήγα: επίθεση για τα οικονομικά των κομμάτων

    Πολιτική

    Τις θέσεις και την αντιμετώπιση του ΚΚΕ, στο θέμα της αποκλειστικής επιχορήγησης των κομμάτων από το κράτος, που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση, ανέπτυξε σε συνέντευξη Τύπου, η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. "Προκλητικό εμπαιγμό" χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης η κ. Παπαρήγα και δήλωσε ότι η διαφθορά δεν καταργείται απλά με νόμους.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επετέθη κατά του ΠΑΣΟΚ το οποίο "διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην αντικομμουνιστική εκστρατεία για τα οικονομικά του ΚΚΕ συνεπικουρούμενο από το ΛΑΟΣ", ενώ για τη ΝΔ είπε ότι "επιχαίρει που άλλος κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του συστήματος".

    Σαν κίνητρο αυτής της εξέλιξης η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι είναι το "οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, με στόχο να πληγεί το ηθικό πολιτικό κύρος του κόμματος. Η πολιτική και η οικονομία έχουν διαλεκτική σχέση μεταξύ τους. Γι αυτό, κανένας νόμος δεν μπορεί να διαχωρίσει την οικονομική κυριαρχία των μονοπωλίων και την πολιτική εξουσία. Όλα αυτά που συζητούνται στη Βουλή είναι για τα μάτια του κόσμου". Επανέλαβε ότι: "Αρνούμαστε οποιαδήποτε παρέμβαση του αστικού κράτους στη σχέση του κόμματος με τα μέλη του, τους οπαδούς και τους φίλους του, σχέση που υπακούει αποκλειστικά και μόνο στις αρχές λειτουργίας, που καθορίζονται από το καταστατικό μας. Θα προστατεύσουμε τους ενισχυτές μας από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Το ΚΚΕ δεν δέχεται απειλές".

    Τέλος η κ. Παπαρήγα σχολιάζοντας την αλλαγή διοίκησης στην ΕΥΠ, είπε ότι "πρόκειται για πολύ σοβαρό γεγονός, κυρίως λόγω της επιλογής του χώρου από τον οποίο προέρχεται ο νέος αρχηγός, καθώς έχει ειδικευτεί σε θέματα τρομοκρατίας".

    Είδηση: 24848

    [12] Μέρα μνήμης για το Κυπριακό

    Στη μαύρη επέτειο των 35 χρόνων από το πραξικόπημα στην Κύπρο, αναφέρθηκε με δηλώσεις του από τη Σκιάθο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας την κατοχή, σαν την ουσία του Κυπριακού προβλήματος. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου:

    "Είναι θλιβερό ότι εδώ και 35 χρόνια το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό ως ζήτημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία. Είναι μια ευκαιρία και για την Ελλάδα να προσδιορίσει και πάλι με αποφασιστικότητα τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία. Η κυβέρνηση παρέλειψε να πει κάτι που οφείλει να έχει ως οδηγό της, ότι κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τη στάση της Ελλάδας, το Δεκέμβριο, δεδομένη. Η λύση του Κυπριακού προϋποθέτει αλλαγή στρατηγικής αντίληψης από την Τουρκία, η οποία είναι απαραίτητο να αφήσει τους Τουρκοκύπριους να διαπραγματευτούν ελεύθερα ένα κοινό μέλλον σε μια επανενωμένη Κύπρο στην ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει, ως υποψήφια χώρα για ένταξη, να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ και πρώτα από όλα, να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής. Στην πληγή του Κυπριακού έχει ανοίξει πρόσφατα ένα παράθυρο ελπίδας με το όραμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και όλης της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου για μια επανενωμένη ευρωπαϊκή Κύπρο, χωρίς έξωθεν επιβολές, τεχνητά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία".

    Τέλος ο κ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε "καταδικαστέες τις όποιες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, τόσο στο Αιγαίο, όσο και στην Κύπρο".

    Δηλώσεις για τα 35 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο, έκανε και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, λέγοντας ότι: "Σήμερα, 15 Ιουλίου, κλείνουν 35 χρόνια από το πραξικόπημα ενάντια στη νόμιμη κυβέρνηση του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στην Κύπρο. Ένα πραξικόπημα που οδήγησε σε εκατοντάδες νεκρούς και στην κατοχή της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Και αυτά δεν πρέπει να τα σβήνουμε από τη μνήμη μας, διότι αυτοί που έκαναν αυτή την ενέργεια, την έκαναν πίσω από έναν υπερπατριωτισμό, πατριδοκαπηλία και πλειοδοσία στο όνομα της Ένωσης έκαναν τη μισή Κύπρο τουρκική. Το λέω αυτό γιατί υπάρχουν και σήμερα κόμματα και πρόσωπα στην πολιτική ζωή της χώρας μας, τα οποία ακολουθούν τον ίδιο δρόμο της πατριδοκαπηλίας, η οποία μόνο σε παγίδες οδηγεί τη χώρα μας. Έχω ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να κάνουμε μια συζήτηση τις επόμενες μέρες σε σχέση με το Κυπριακό, τα διδάγματα, αλλά, κυρίως, τη σημερινή κατάσταση, όπου συνεχίζονται οι αγωνιώδεις προσπάθειες να αρθούν οι τραγικές συνέπειες σε βάρος του Κυπριακού λαού από το πραξικόπημα και την εισβολή της Τουρκίας".

    Ο Δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, με αφορμή τα 35 χρόνια από το πραξικόπημα στην Κύπρο έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Τριάντα πέντε χρόνια μετά από το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και στις δραματικές επιπτώσεις και στη διαίρεση του νησιού, είναι θλιβερό ότι ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση, που να οδηγεί σε μια Κύπρο ενιαία, αδιαίρετη και ανεξάρτητη. Τριάντα πέντε χρόνια μετά οφείλουμε όλοι μας να μην ξεχνάμε και να αγωνιζόμαστε για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, σύμφωνη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις αρχές και τις συνθήκες της Ε.Ε. και με πλήρη σεβασμό στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τριάντα πέντε χρόνια μετά η Τουρκία οφείλει να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής και να σεβαστεί τις βασικές αρχές Δικαίου".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 24846

    [13] Αυξημένη προσοχή για πυρκαγιές

    Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)-σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- προβλέπεται για αύριο Πέμπτη 16/7/09 για τις Νομαρχίες: Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνης, Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου και Λέσβου.

    Ταυτόχρονα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Από την πλευρά τους οι πολίτες, με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων. Επίσης η ΓΓΠΠ εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν υπόψη τους τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς και τα απαραίτητα Μέτρα Αυτοπροστασίας , ακολουθώντας τις οδηγίες των κρατικών και τοπικών αρχών.

    Κίνδυνος πυρκαγιάς από αμέλεια. Τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας

    1. Τα μέτρα αυτοπροστασίας διατίθενται στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΠ (www.civilprotection.gr) και επιπλέον διανέμονται στις Νομαρχίες και Περιφέρειες ανά την Επικράτεια.

    2. Αναλυτικές Συστάσεις και Μέτρα Αυτοπροστασίας που αφορούν την υγεία, παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

    Εφιστάται όλως ιδιαιτέρως η προσοχή των πολιτών στην αυστηρή τήρηση της απόφασης των οικείων Νομαρχιακών αρχών για την απαγόρευση της κυκλοφορίας σε δάση και ευαίσθητες περιοχές .

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    -να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    - να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    -να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    · Τέλος υπενθυμίζεται οτι ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Αριθμός ΄Εκτακτης Ανάγκης είναι το 112, όπου μπορούν να καλούν σε ανάλογες καταστάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

    Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη το μεσημέρι της Τετάρτης, σε πευκοδάσος στην περιοχή Λαθούριζα στη Βάρκιζα. Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

    Φωτιές σε Ασπρόπυργο και Αιτωλοακαρνανία

    Σε εξέλιξη από τις 17:50, βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κονοπίνα της Αιτωλοακαρνανίας. Στο σημείο βρίσκονται και δίνουν μάχη με τις φλόγες δυνάμεις της Πυροσβεστικής αποτελούμενες από 12 άνδρες με 5 οχήματα και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από αέρος στο έργο της κατάσβεσης συνδράμουν ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

    Επίσης, είκοσι λεπτά πριν από τις εφτά το απόγευμα, φωτιά ξέσπασε σε έκταση με χόρτα στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου, στην περιφερειακή του Αιγάλεω.

    Είδηση: 24842

    [14] Αιτήματα ακτοπλόων προς την πολιτεία

    Ειδήσεις

    Με την τουριστική περίοδο να βρίσκεται ήδη στη μέση της, οι ακτοπλόοι ανέπτυξαν σε συνέντευξη τύπου τις θέσεις τους για πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού ζητώντας από την πολιτεία την κατάργηση, μεταξύ άλλων, των δυσβάσταχτων κρατήσεων υπέρ τρίτων στους ναύλους της ακτοπλοΐας. Σε αντίθετη περίπτωση απειλούν με κατάργηση των εκπτώσεων που ισχύουν για ορισμένες κατηγορίες επιβατών.

    Υποστήριξαν ότι είναι αδιανόητο, σε μία περίοδο κατά την οποία ο τουρισμός περνά κρίση και τα νησιά έχουν σοβαρότατα προβλήματα, τα εισιτήρια επιβατών και οχημάτων να επιβαρύνονται σε ποσοστό 33%, υπέρ τρίτων, επιβαρύνσεις που αφορουν στην ουσία υπηρεσίες που δεν παρέχονται ποτέ στον επιβάτη.

    Παράλληλα οι ακτοπλόοι, ζήτησαν τη βελτίωση των λιμενικών υποδομών, θεωρώντας ότι η υπάρχουσα κατάσταση, είναι ανασταλτικός παράγοντας στον εκσυγχρονισμό του στόλου και προσθήκη νέων πλοίων. Ζήτησαν επίσης την στοίχιση με τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει εγκαλέσει αρκετές φορές την Ελλάδα, διεκδικώντας την άμεση απελευθέρωση των υπηρεσιών της ακτοπλοΐας.

    Είδηση: 24840

    [15] Ισχυρή σεισμική δόνηση-Μικρό τσουνάμι

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία ακύρωσαν τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι μετά από τον ισχυρό σεισμό 7,8 βαθμών ρίχτερ που σημειώθηκε στην νότια Νέα Ζηλανδία, προκαλώντας μικρές ζημιές αλλά όχι τραυματισμούς. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι ένα μικρό τσουνάμι αναφέρθηκε στην Νέα Ζηλανδία και ένα άλλο στην θάλασσα της Τασμανίας και κατευθύνονταν προς τις ΝΑ ακτές της Αυστραλίας. Όμως η προειδοποίηση για τσουνάμι ακυρώθηκε μία ώρα αργότερα από τις αυστραλιανές αρχές και το ίδιο έκαναν και οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 24838

    [16] Ερευνώνται οι διασυνδέσεις των 16

    Κοινωνία

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς στις φυλακές επανέλαβε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας. Όπως επισήμανε τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται ανακοινώθηκαν από το Φεβρουάριο και η εξάρθρωση της συμμορίας των 16 ήταν απότοκος και αυτών των μέτρων. Την ώρα πάντως που διευρύνεται ο κύκλος των εμπλεκομένων στο συνδικάτο του εγκλήματος, το ενδιαφέρον δείχνει να επικεντρώνεται στην αναμενόμενη απολογία των εγκεφάλων της σπείρας, αλλά και στις αποκαλύψεις για τις διασυνδέσεις του Παναγιώτη Βλαστού με σωφρονιστικούς υπαλλήλους και αστυνομικούς. Νωρίτερα πάντως, αφέθηκε ελεύθερος ο αστυνομικός που υπηρετούσε στην Καλαμπάκα και είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα.

    Ελεύθερος ο αστυνομικός που τέθηκε σε διαθεσιμότητα

    Αθώος κρίθηκε και αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του στον ανακριτή Τρικάλων, ο αστυνομικός που υπηρετούσε στην Καλαμπάκα και ετέθη σε διαθεσιμότητα, καθώς το όνομα του ενεπλάκη στην υπόθεση του Συνδικάτου του εγκλήματος.

    Στον αστυνομικό, ο οποίος είχε δώσει γραπτή βεβαίωση προκειμένου να χορηγηθεί άδεια στον Παναγιώτη Βλαστό, είχε ασκηθεί δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ψευδή υπεύθυνη δήλωση και ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Συνέντευξη Ν. Δένδια στη ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 24837

    [17] Βλάβες στους πνεύμονες από τη νέα γρίπη

    Ειδήσεις

    Την ικανότητα να εισέρχεται βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο για σοβαρές πνευμονίες, έχει ο ιός της νέας γρίπης, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με μελέτες, η γρίπη Α έχει ομοιότητες με την ισπανική γρίπη του 1918, που σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνουν Βρετανοί επιστήμονες, επικρατεί σύγχυση στην κοινή γνώμη σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό Η1Ν1, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η διεξαγωγή συμπεράσματος για τις διαστάσεις της πανδημίας.

    Παρασκευή εμβολίων

    H Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να εμβολιάσει το 1/3 περίπου του πληθυσμού της κατά του ιού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στο Βερολίνο, το οποίο θα παραγγείλει 25 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και θα εμβολιάσει κατά προτεραιότητα το προσωπικό των νοσοκομείων, τους αστυνομικούς, τους πυροσβέστες και τους τεχνικούς που είναι υπεύθυνοι για τις βασικές υπηρεσίες.

    Στο μεταξύ, ο ΠΟΥ έδωσε την άδεια σε οκτώ εταιρείες για την παρασκευή εμβολίων, τα οποία θα παράγονται σε αβγά -όπως και αυτά της εποχικής γρίπης- εκτός από ένα, το οποίο θα περιέχει εξασθενημένο ιό και θα χορηγείται από τη μύτη.

    Αναγκαίες ακριβέστερες μετρήσεις

    Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Imperial College του Λονδίνου, καλύτερες μέθοδοι μέτρησης του απολογισμού της γρίπης σε πραγματικό χρόνο θα μπορούσαν να περιορίσουν τη σύγχυση, βοηθώντας τις κυβερνήσεις να αξιολογήσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να αποφασίσουν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν.

    "Αν δεν υποβάλλονται οι άνθρωποι σε εξετάσεις, δεν μπορείς να γνωρίζεις ακριβώς πόσοι έχουν μολυνθεί με τον ιό" δήλωσε η δρ Τίνι Γκαρσκ, ειδικός επιδημιολόγος και επικεφαλής της έρευνας: "Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων δεν μπορεί να μας πει και πολλά".

    Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε 94.512 κρούσματα παγκοσμίως και 429 θανάτους από τη νέα γρίπη, η οποία τον περασμένο μήνα ανακηρύχθηκε σε πανδημία.

    Σήμερα, μάλιστα, η υπουργός Υγείας της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 10.387 κρούσματα. Όπως είπε η υπουργός Νίκολα Ρόξον, ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς 123 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 58 στη μονάδα εντατική θεραπείας.

    Αυτοί, όμως, οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν ένα μόνο κομμάτι των πραγματικών κρουσμάτων. Τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί και ότι ο ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα.

    Οι περισσότερες χώρες υποβάλλουν τώρα σε εξετάσεις μόνο ένα δείγμα ασθενών και πολλοί από εκείνους που μολύνονται δεν νοσούν βαριά ώστε να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, ούτε καν να εξεταστούν.

    Οι διαγνωστικές συσκευασίες για τον Η1Ν1 στοιχίζουν πολύ και οι περισσότερες κυβερνήσεις τις κρατάνε για να τις χρησιμοποιήσουν σε δυσκολότερες ώρες.

    Η αναλογία των θανατηφόρων κρουσμάτων παρόμοια με αυτή της εποχικής γρίπης

    Στο άρθρο τους στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, η δρ Τίνι Γκαρσκ και οι συνεργάτες της αναφέρουν ότι η αναλογία των θανατηφόρων κρουσμάτων αυτή τη στιγμή -ο αριθμός των θανάτων από τη νέα γρίπη διαιρούμενος από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων- είναι μόλις 0.5%.

    Παρεμφερής με το ρυθμό θανάτου από την εποχική γρίπη, που στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε 250.000 με 500.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

    Ωστόσο, όπως παρατηρεί η Γκαρσκ, αυτό διαφέρει από χώρα σε χώρα. Σε αντίθεση με την εποχική γρίπη, η νέα γρίπη εμφανίζεται με βαριά μορφή σε προηγουμένως υγιείς νέους ενήλικες και παιδιά.

    "Η ακριβής πρόβλεψη της σφοδρότητας της πανδημίας είναι πολύ παρακινδυνευμένη και από την έρευνά μας προκύπτει ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν τα δεδομένα συγκεντρώνονται σύμφωνα με καλοσχεδιασμένα πρωτόκολλα μελέτης και αν αναλύονται με έναν πιο σύνθετο τρόπο σε σχέση με αυτόν που χρησιμοποιείται τώρα" λέει η Γκαρσκ.

    Η ομάδα της Γκαρσκ κατέγραψε κάποιους τρόπους που βοηθούν σε ακριβέστερες προβλέψεις, μεταξύ των οποίων η χρήση μεμονωμένων πόλεων ως παραδείγματα.Η παρατήρηση οικογενειών μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ερευνητές να αποκτήσουν μία εικόνα του τρόπου μετάδοσης του ιού.

    Αν ένα μέλος μίας οικογενείας που έχει νοσήσει μολύνει ένα, δύο ή τρία άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας αυτός ο αριθμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση του ρυθμού εξάπλωσης σε μέρη όπου τα κρούσματα δεν διαγιγνώσκονται ή καταγράφονται σχολαστικά, είπε η ίδια.

    "Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις για τον καθένα, αλλά πρέπει να ξέρεις για κάποιες πληθυσμιακές υπο-ομάδες" πρόσθεσε.

    Είδηση: 24834


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 15 July 2009 - 16:58:01 UTC