Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αργία για το συνδικάτο-Νέα μέτρα για τις φυλακές
  • [02] Απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών
  • [03] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Ν. Μπακογιάννη για εθνικά θέματα
  • [04] ΟΣΕ: Αλλαγές στα δρομολόγια τρένων, λόγω στάσεων εργασίας
  • [05] Αφγανιστάν: Σε επεισόδια σκοτώθηκαν 30 άνδρες
  • [06] Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση
  • [07] Προς άρση του απορρήτου για απειλητικά τηλεφωνήματα
  • [08] Καμπανάκι για τα ταμεία
  • [09] Προς έκδοση απόφασης για Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
  • [10] Amber Alert για τον εντοπισμό αγοριού
  • [11] Και η λαθρομετανάστευση στο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης
  • [12] Αλλαγές στα μέσα μεταφοράς

    [01] Σε αργία για το συνδικάτο-Νέα μέτρα για τις φυλακές

    Με το ερώτημα της αργίας παραπέμπονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Δένδια στο πειθαρχικό Συμβούλιο ο διευθυντής των φυλακών Αγιάς Χανίων, Μιχάλης Κυριακάκης και ο αρχιφύλακας των φυλακών Αλικαρνασσού, Εμμανουήλ Κουγιουμτζάκης, καθώς διαπιστώθηκαν βαρύτατα πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα που αφορούν στην εμπλοκή τους στην υπόθεση του φερόμενου ως εγκεφάλου του συνδικάτου του εγκλήματος Παναγιώτη Βλαστού. Τα αδικήματα με τα οποία παραπέμπονται προβλέπουν οριστική παύση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης στη τη συνάντηση που είχε με τους διευθυντές όλων των φυλακών της χώρας ζήτησε να τηρήσουν αυστηρά τη ρύθμιση του νέου νόμου για την απαγόρευση κινητών τηλεφώνων από όλους στις φυλακές, να είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση, με παράλληλο όμως σεβασμό και στα δικαιώματα των κρατουμένων.

    Επίσης στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, προστίθεται διάταξη, όπου θα χρησιμοποιούνται στις φυλακές εκπαιδευμένοι σκύλοι για την ανακάλυψη ναρκωτικών στις φυλακές, ενώ με απόφαση του κ.Δένδια, ιδρύεται και σώμα επιθεώρησης εσωτερικών υποθέσεων που θα παρακολουθεί την εκτέλεση των καθηκόντων των σωφρονιστικών υπαλλήλων.

    Επίσης προαναγγέλθηκε αύξηση του βαθμού και των πεδίων συνεργασίας μεταξύ των διοικήσεων των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και της κεντρικής διοίκησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αποκλείει να προχωρήσει σε νομοθετική διάταξη ώστε τις έρευνες που διεξάγονται σε διάφορες περιφέρειες της χώρας για διαφθορά στο σωφρονιστικό σύστημα, καθώς και η έρευνα για το συνδικάτο του εγκλήματος να ανατεθεί σε ομάδα Εφετών υπό την εποπτεία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου, όπως είχε γίνει και με την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη και τα παραδικαστικά κυκλώματα.

    "Η κυβέρνηση της ΝΔ, διανύοντας το έκτο και τελευταίο έτος της, θυμήθηκε να εφαρμόσει το νόμο του ΠΑΣΟΚ 3090/2002 (ΦΕΚ Α' 329/24-12-2002), με τον οποίο συνεστήθη το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης. Η ΝΔ, αφού πρώτα παρόπλισε και απαξίωσε πλήρως το Σώμα αυτό, τώρα αντελήφθη την αναγκαιότητά του και το επαναφέρει με άλλο όνομα. Αυτή είναι η πολιτική της ΝΔ: ενεργεί υπό την πίεση των γεγονότων, τα οποία θα μπορούσε να τα είχε προλάβει αν απλά εφάρμοζε τους νόμους που ισχύουν. Για να καλύψει την ανεπάρκειά της ψηφίζει νόμους και τροπολογίες. Η Ν.Δ. αντί να κυβερνά εφευρίσκει νόμους, για να φανεί ότι δήθεν κάτι κάνει αυτούς τους τελευταίους μήνες ή εβδομάδες που της απομένουν" δήλωσε από το ΠΑΣΟΚ ο Ντίνος Ρόβλιας σχετικά με την εξαγγελία του υπουργού Δικαιοσύνης για σύσταση Σώματος αδιάφθορων για τις φυλακές.

    Εν τω μεταξύ, οι Παναγιώτης Βλαστός, Ιωάννης Σκαφτούρος και Βασίλης Στεφανάκος, κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων, Διαβατών και Λάρισας αντίστοιχα, αναμένεται να λάβουν προθεσμίες για τις απολογίες τους από τους κατά τόπους ανακριτές. Τις απολογίες θα λάβει η 25η Τακτική Ανακρίτρια, η οποία πιθανότατα θα μεταβεί με τον αρμόδιο Εισαγγελέα στα συγκεκριμένα σωφρονιστικά καταστήματα.

    Είδηση: 24883

    [02] Απελευθέρωση της παροχής υπηρεσιών

    Ειδήσεις

    Την απελευθέρωση επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή για την Οικονομία που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, ενσωματώνοντας έτσι τη σχετική κοινοτική οδηγία στο εθνικό δίκαιο. Όπως δήλωσε ο Γιάννης Παπαθανασίου πρόκειται για μια πολύ σημαντική μεταρρύθμιση και το νέο μέτρο θα συμβάλει στη μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στην οικονομική ανάπτυξη και στην αύξηση της απασχόλησης, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τους νέους. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι.

    "Είναι ένα σημαντικό βήμα, που θα βοηθήσει και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας", τόνισε ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Παπαθανασίου, ενώ όπως είπε αυτό είναι το πρώτο βήμα και θα ακολουθήσουν, μετά από μελέτη και διάλογο, οι αλλαγές στις κλειστές αγορές και στα κλειστά επαγγέλματα, που δεν περιλαμβάνονται στην Οδηγία.

    Τα οφέλη από την απελευθέρωση των υπηρεσιών θα είναι σημαντικά καθώς, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχυθεί κατά 2%, θα μειωθεί το κόστος της γραφειοκρατίας προς τις επιχειρήσεις κατά περίπου 2 δισ. ευρώ και θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση.

    Με το νομοσχέδιο απελευθερώνονται επαγγελματικές δραστηριότητες όπως:

    *τεχνίτες (υδραυλικοί, ξυλουργοί) *υπηρεσίες τουρισμού (ταξιδιωτικά πρακτορεία) *εμπόριο (σουπερ μάρκετ, εμπορικες εκθεσεις) *κατασκευές * μεσίτες *υπηρεσίες δικτύων (ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, ύδρευσης) *σχολές οδήγησης, γραφεία μεταφορών και ενοικίασης αυτοκίνητων.

    Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταρτίσει μια λίστα με περισσότερους από 20 τομείς υπηρεσιών που απελευθερώνονται κατά προτεραιότητα. Πρόκειται για τις:

    * Αγροτικές- δασοκομικές υπηρεσίες * Υγειονομικής περίθαλψης * ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλειας * γραφεία ευρέσεως εργασίας * συμβολαιογράφοι & δικαστικοί επιμελητές * χρηματοοικονομικές υπηρεσίες * τυχερά παιχνίδια * δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών και * μεταφορές (ταξί, πλοία, τρένα διατηρούν το "κλειστό" καθεστώς.)

    "Πρόκειται για δεσμευτική οδηγία της ΕΕ σχετικά με το σε ποιους τομείς υπηρεσιών -αυτός είναι ο ακριβής όρος- εφαρμόζεται, σχετικά με παρόχους υπηρεσιών από άλλες χώρες, εγκατεστημένους εν προκειμένω στη χώρα μας", επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγλος Αντώναρος.

    Ο κ. Αντώναρος εξήγησε ότι η οδηγία περιγράφει τομείς υπηρεσιών, όπου πρέπει να γίνει "αυτό που λέμε απελευθέρωση και ερωτηθείς για το αν η οδηγία αυτή είναι η πρώην οδηγία Μπολγκενστάιν, εκείνη, δηλαδή, μέσω της οποίας πιέζεται το εργατικό κόστος από χώρες με φθηνότερο εργατικό δυναμικό, ο κ. Αντώναρος απάντησε πως "αυτή η οδηγία, η οποία πράγματι έφερε αυτόν τον χαρακτηρισμό και το όνομα, έχει υποστεί πολλές επεξεργασίες στη διαδρομή του χρόνου. Τα χαρακτηριστικά αυτά, τα οποία αναφέρθηκαν και υπήρχαν στο πρώτο σχέδιο, δεν περιέχονται πια στην οδηγία".

    "Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, αντίθετα με τα όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός στόχο έχει να διευκολύνει την είσοδο των μονοπωλίων και σε νέους κλάδους, με θετικούς όρους για την κερδοφορία τους. Η οδηγία αυτή είναι μέρος και εναρμονίζεται με την οδηγία Μπολκενστάιν, με οδυνηρά αποτελέσματα στα εργασιακά δικαιώματα, αφού στοχεύει στην αύξηση της εργασιακής περιπλάνησης και της ανεργίας, στη συμπίεση μισθών, την παραπέρα προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και αποσύνδεση ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων", τόνισε το ΚΚΕ σχετικά με την απελευθέρωση των υπηρεσιών.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 24889

    [03] Συνάντηση Κ. Παπούλια - Ν. Μπακογιάννη για εθνικά θέματα

    Πολιτική

    Με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά ζητήματα και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, συζήτησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο προεδρικό Μέγαρο.

    Για τα αποτελέσματα της Κέρκυρας και τη σύνοδο του ΟΑΣΕ, ο κ. Παπούλιας που απεύθυνε σχετική ερώτηση στην κ. Μπακογιάννη, πήρε την απάντηση ότι: "Το σημαντικό είναι ότι ήρθαν όλοι και καταφέραμε να αρχίσει μια προσέγγιση Δύσης-Ρωσίας".

    Ερωτηθείσα για την πρόταση της Άγκυρας για συμφωνία πακέτο σε όλα τα προβλήματα, που υπάρχουν στο Αιγαίο, η κ. Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι συζητάμε για το θέμα της υφαλοκρηπίδας με βάση το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες οι οποίες έχουν υπογραφεί. Επίσης η κ. Μπακογιάννη κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, μετά και τις πρόσφατες παραβιάσεις, από τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτές.

    Αναφορικά με το ταξίδι της στην Τουρκία η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι έχει αποδεχτεί την πρόταση του Τούρκου ομολόγου της, αλλά παραμένει ανοιχτή η ημερομηνία της επίσκεψής της, παράλληλα σχολίασε ότι βάση συζήτησης με την Τουρκία αποτελούν ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών, δεν υπάρχει λευκή επιταγή για την ένταξη της στην ΕΕ, καθώς και ότι υπάρχει το θέμα της λαθρομετανάστευσης που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Τέλος τόνισε πως δεν προεξοφλεί κανείς την στάση της Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 24890

    [04] ΟΣΕ: Αλλαγές στα δρομολόγια τρένων, λόγω στάσεων εργασίας

    Κοινωνία

    Σημαντικές αλλαγές στα δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ επέρχονται αύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου, Δευτέρα 20 και Παρασκευή 24 Ιουλίου, εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας που έχουν προαναγγείλει ότι θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.

    Συγκεκριμένα, για αύριο, Παρασκευή 17 Ιουλίου, τη Δευτέρα και την επόμενη Παρασκευή σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καταργούνται όλα τα επιβατικά και εμπορικά δρομολόγια πλην των διεθνών, που θα πραγματοποιηθούν κανονικά, καθώς επίσης και των παρακάτω:

    Προαστιακός ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα δρομολόγια 1597, 1598, 1596, 1599, 2596, 2599, 2597 και 2598.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΕΔΕΣΣΑ / ΦΛΩΡΙΝΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα δρομολόγια 738, 739, 740, 751, 752, 753

    ΛΑΡΙΣΑ - ΒΟΛΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ

    Θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα δρομολόγια 1580, 1581, 2572, 2573

    ΑΘΗΝΑ - ΟΙΝΟΗ - ΑΘΗΝΑ

    Θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα δρομολόγια 1540, 1543, 1554, 1555

    ΑΘΗΝΑ - ΛΑΜΙΑ - ΑΘΗΝΑ

    Θα πραγματοποιηθούν κανονικά τα δρομολόγια 1522, 1523

    ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Από 09:44 έως 11:44 και από 17:44 έως 19:44 θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια: 4310, 4312, 4314, 4326, 4328, 4330.

    Μεταξύ ΚΙΑΤΟΥ - ΠΕΙΡΑΙΑ

    Από 09:36 έως 11:36 και από 17:36 έως 19:36 θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια: 4311, 4313, 4315, 4327, 4329, 4331.

    Είδηση: 24893

    [05] Αφγανιστάν: Σε επεισόδια σκοτώθηκαν 30 άνδρες

    Ειδήσεις

    Ένας καμικάζι βομβιστής επιτέθηκε σε φάλαγγα της αφγανικής αστυνομίας στο δυτικό Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αστυνομικοί, ενώ δύο στρατιώτες και 23 αντάρτες σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια σε άλλες περιοχές.

    Η βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε στην περιοχή Χασροντ της επαρχίας Νιμρούζ(δυτικά),σήμερα και εκτός από τους τρεις νεκρούς υπάρχουν και 4 τραυματίες, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

    Κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 20 αντάρτες στην επαρχία Πάκτικα κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ανέφερε εκπρόσωπος του τοπικού κυβερνήτη.Η επιχείρηση σημειώθηκε χθες και σ' αυτήν σκοτώθηκαν επίσης τρεις ιδιωτικοί φρουροί ασφαλείας.

    Στο ανατολικό Αφγανιστάν επίσης αφγανικές και νατοϊκές δυνάμεις σκότωσαν δύο αντάρτες και συνέλαβαν πέντε σε επιχείρηση στην επαρχία Χοστ χθες Τετάρτη.Σε ανακοίνωση του στρατού αναφέρεται ότι συνελήφθησαν τέσσερις ένοπλοι στην γειτονική επαρχία Πάκτικα την ίδια ημέρα.

    Δύο Αφγανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες σε δύο ξεχωριστές των Ταλιμπάν χθες στο Νότιο Αφγανιστάν, έγινε γνωστό από το υπουργείο Αμυνας. Στην ασιατική χώρα έχουν αναπτυχθεί περίπου 90.000 στρατιώτες από 42 χώρες από τους οποίους πάνω από τους μισούς είναι αμερικανοί.

    Είδηση: 24891

    [06] Επίθεση Γ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Πολιτική

    Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου με την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου της Σύμης.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας, με τις παραβιάσεις, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι αυτό που αποκαλύφθηκε χθες, για ειδικές συμφωνίες στο Αιγαίο με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, από την αντίδραση της κυβέρνησης, είναι το πόσο απουσίαζε και απουσιάζει μια συνεκτική και αποτελεσματική πολιτική για την Τουρκία και με πόσο αντιφατικό τρόπο αντιμετωπίζονται τα ζητήματα αυτά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: "Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα τα πέντε τελευταία χρόνια παρά το γεγονός ότι με τη συμφωνία του Ελσίνκι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε επιβάλει και δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα στην Τουρκία. Η κυβέρνηση όχι μόνο κατάργησε αυτή την πολιτική αλλά δεν έκανε απολύτως τίποτα, απεμπόλησε ακόμη και το βέτο με συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN. Θα μπορούσε να είχε γίνει ξεκάθαρο και στην Τουρκία και στους εταίρους ότι αν δεν έχουμε λύση ή δρομολόγηση διαδικασίας λύσης για την υφαλοκρηπίδα η Ελλάδα θα είναι επιφυλακτική να δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για την επόμενη φάση στην ένταξή της. Τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αναξιόπιστη πλέον στο να χειριστεί και αυτά τα θέματα διότι δεν έχει δώσει την εικόνα όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό και την Τουρκία την εικόνα ότι δεν έχει θέσεις και στόχους στην εξωτερική πολιτική . Πώς θα πάει η υπουργός Εξωτερικών να διαπραγματευτεί αφού δεν υπάρχει αξιοπιστία και αυτό το γνωρίζουν και οι Τούρκοι".

    Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας στην ερώτηση αν θα πήγαινε ο ίδιος σαν υπουργός Εξωτερικών, στην Τουρκία, είπε: "Όταν πηγαίνεις ιδιαίτερα στην Άγκυρα πρέπει να ξέρεις αυτό που θέλεις. Από τη στιγμή μάλιστα που βλέπουμε ότι δεν ξέρεις τί είναι αυτό που θέλεις και η άλλη πλευρά ξέρει καλά τί είναι αυτό που θέλει, τότε είναι επικίνδυνο να πάς".

    Η κυβέρνηση έχασε πολλές ευκαιρίες για τα ελληνοτουρκικά προς ζημιά των εθνικών μας συμφερόντων, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, που ανέφερε σαν τραγικό λάθος την απίθανη, όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση της Τουρκίας που συνδέει το θέμα του ανοίγματος της θεολογικής σχολής της Χάλκης με τη Θράκη. Είναι υποχρέωση διεθνής της Τουρκίας να επαναλειτουργήσει τη σχολή της Χάλκης και δεν είναι διμερές ζήτημα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτήρισε επίσης λανθασμένο το χειρισμό του θέματος με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αφού, όπως δήλωσε, πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ελλάδας και όχι διμερές θέμα με την Τουρκία.

    Επίσης επιτιθέμενος στην κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου είπε: "Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια μορφή διακυβέρνησης, με τέτοια αδιαφάνεια, με τέτοια διαφθορά".

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της προεδρίας και τη στάση του ΠΑΣΟΚ αν προταθεί από την κυβέρνηση ο Κώστας Σημίτης, ο κ. Παπανδρέου παράπεμψε σε απάντηση που είχε δώσει για το ίδιο θέμα και τόνισε ότι "για μας προέχει το δημόσιο συμφέρον. Σήμερα, δεν εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, εξυπηρετούν άλλα πράγματα, άλλα συμφέροντα, εξυπηρετούνται η ανομία και οι ημέτεροι. Υπεράνω κάθε έννοιας προσώπων που τιμούμε, προέχει η ανάγκη αλλαγής στη χώρα".

    Είδηση: 24892

    [07] Προς άρση του απορρήτου για απειλητικά τηλεφωνήματα

    Κοινωνία

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια στην υπόθεση της ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου της εταιρίας COSMOTE. Πρόκειται για εξέλιξη που προέκυψε αυτεπαγγέλτως από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ύστερα από άρνηση της εταιρίας να κοινοποιήσει στοιχεία κατόχου κινητού σε βάρος του οποίου είχε γίνει καταγγελία για απειλητικά μηνύματα.

    Η δίωξη γίνεται για δύο πλημμελήματα αυτό της υπόθαλψης εγκληματία και αυτό της απόκρυψης στοιχείων. Πρόκειται για την άρνηση της εταιρείας να κοινοποιήσει στοιχεία κατόχου κινητού σε βάρος του οποίου είχε γίνει καταγγελία για απειλητικά μηνύματα.

    Από την πλευρά της η εταιρεία επικαλέστηκε, για την άρνηση της, τις Ανεξάρτητες Αρχές για τις Επικοινωνίες και τα Προσωπικά Δεδομένα, ενώ από την Εισαγγελία γίνεται επίκληση της Γνωμοδότησης Σανιδά. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση προβλέπει ότι ακόμη και για πλημμεληματικές πράξεις οι εταιρίες υποχρεούνται να κοινοποιούν στοιχεία κατόχων κινητών και ηλεκτρονικών μέσων.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 24886

    [08] Καμπανάκι για τα ταμεία

    Ειδήσεις

    Tον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, έκρουσε σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία, Γιώργος Κουτρουμάνης. Χαρακτήρισε την κατάσταση ως την πιο κρίσιμη εδώ και 60 χρόνια.

    Ο κ. Κουτρουμάνης, δήλωσε ότι από σήμερα και μέχρι το τέλος του έτους, απαιτούνται επιπλέον 5 δις ευρώ για την ομαλή λειτουργία των πέντε μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτουν το 93% των ασφαλισμένων. Τα ταμεία αυτά είναι του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, των Ελευθέρων Επαγγελματιών , του Δημοσίου και το ΝΑΤ, ενώ τα βασικά αίτια των προβλημάτων, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, είναι η εισφοροδιαφυγή και η ασυνέπεια του κράτους στη χρηματοδότηση των ταμείων.

    Αντιδράσεις

    Από το ΠΑΣΟΚ η Εύη Χριστοφιλοπούλου, πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, δήλωσε: "Σήμερα, από τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι ενοποιήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων δημιούργησαν πολύ περισσότερα οργανωτικά προβλήματα από εκείνα τα οποία κλήθηκαν να επιλύσουν.

    Είχαμε έγκαιρα επιχειρήσει να πείσουμε στη Βουλή και είχαμε έγκαιρα και αρθρογραφήσει και ανακοινώσει τις απόψεις μας: Ότι οι ενοποιήσεις αυτές έγιναν χωρίς σχέδιο, χωρίς επεξεργασία, χωρίς λειτουργική σύνθεση, εσωτερική, με αποτέλεσμα να σωρευθούν πολλά και μεγάλα προβλήματα και να αυξηθεί η αναποτελεσματικότητα, αντί να μειωθεί.

    Όπως έγιναν οι μεταρρυθμίσεις, καταδεικνύουν κατ' αρχήν ότι οι εντάξεις των Ταμείων προς το ΙΚΑ, με τον τρόπο που έγιναν, σώρευσαν χρέη στο Ταμείο αυτό, της τάξεως των 2,1 δις ευρώ ετησίως και, ελάφρυναν τα βάρη από τις επιχειρήσεις, τις Τράπεζες και τους επίδοξους αγοραστές.

    Καταδεικνύουν λοιπόν την όξυνση των προβλημάτων και, ταυτόχρονα, αυτό που βιώνει ο ασφαλισμένος είναι περισσότερη ταλαιπωρία, περισσότερος χρόνος για την απονομή της σύνταξης ή την είσπραξη κάποιων παροχών, αύξηση της δυσλειτουργίας στο εσωτερικό των Ταμείων και, στις περισσότερες περιπτώσεις, έχουμε και την αύξηση, αντί της μείωσης, των λειτουργικών εξόδων των Ταμείων. Και είναι πραγματικά παράδοξο να ενοποιείς Ταμεία, που πρέπει να μειωθούν κανονικά τα λειτουργικά τους έξοδα και, τα λειτουργικά έξοδα, όπως καταδεικνύεται σήμερα, να διογκώνονται.

    Αυτό λοιπόν που βιώνει σήμερα ο ασφαλισμένος είναι η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία, που αυξάνονται τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό που αντιλαμβάνονται οι πολίτες, αλλά και οι θεσμικοί παράγοντες της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια ανεκδιήγητη πολιτική της προχειρότητας στο ασφαλιστικό, περισσότερο για να πείσει η κυβέρνηση ότι κάτι αλλάζει, παρά για ν' αλλάξει κάτι πραγματικά, καθώς και μία σκόπιμη πολιτική επιλογή βαθμιαίας καταρράκωσης του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

    Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν έγκαιρα δημοσιοποιηθεί και υπάρχουν στο κείμενο του Φεβρουαρίου του 2009, απλώς επιγραμματικά, να πω ότι οι ενοποιήσεις Ταμείων, που σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ, ακολουθούν μια άλλη λογική, τη λογική του εξορθολογισμού, της οργανωτικής ενοποίησης μέσω κοινωνικού διαλόγου, των συστηματικών αναλογιστικών μελετών και της σοβαρής επεξεργασίας της εξειδίκευσης ανά επαγγελματική κατηγορία. Νομίζουμε ότι η αντιμετώπιση του ασφαλιστικού με τη λογική του «άρπα κόλλα», μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει στη χώρα μας σήμερα".

    Επίσης για το ίδιο θέμα, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ και υπεύθυνος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε τα εξής: "Η κυβέρνηση, ανήμπορη να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή και να εγγυηθεί την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, τα οδηγεί στη σίγουρη καταστροφή. Η κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων δεν ήλθε από τον ουρανό. Οφείλεται στις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές και κυρίως στον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο, με τον οποίο, μέσω των ενοποιήσεων, ισοπεδώθηκαν προς τα κάτω τα δικαιώματα των εργαζομένων, αφαιρέθηκαν από τα ασφαλιστικά ταμεία τα αποθεματικά τους και χτυπήθηκαν ασφαλιστικά δικαιώματα κυρίως των γυναικών και των νέων.

    Τα ασφαλιστικά ταμεία κατέρρευσαν οικονομικά, γιατί καταληστεύτηκαν διαχρονικά τα αποθεματικά τους από τις κυβερνήσεις, τις τράπεζες και τους κερδοσκόπους. Γιατί και όσα από αυτά απέμειναν, εξαερώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, λόγω της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, επειδή είχαν τοποθετηθεί στο χρηματιστηριακό τζόγο. Γιατί τους χρωστάει 11 δις ευρώ το ίδιο το κράτος, δίνοντας το κακό παράδειγμα, και άλλα 5 δις ευρώ οι ιδιώτες. Γιατί έχουν γίνει, λόγω της εισφοροδιαφυγής, σουρωτήρια από τα οποία χάνονται 8 δις ευρώ το χρόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση, αντί να ψάχνει τρόπους να αφαιρεί δικαιώματα από τους ασφαλισμένους, να διασφαλίσει την περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, να πάρει ουσιαστικά μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής και να ενισχύσει τη δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης".

    Είδηση: 24885

    [09] Προς έκδοση απόφασης για Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα

    Ειδήσεις

    Με τη σύμφωνη γνώμη της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, προχωρά η διαδικασία για έκδοση απόφασης της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τον ανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομίας, Αντώνη Μπέζα, στην Επιτροπή της Βουλής όπου ενημέρωσε σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιβολή ειδικών φόρων σε σκάφη αναψυχής, κλπ.

    Συνεχίζοντας ο κ. Μπέζας, διευκρίνισε ότι ο νέος πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα αφορά όσους ασφαλίζονται για πρώτη φόρα μετά τη δημοσίευση της απόφασης και δεν θα θίξει σε καμιά περίπτωση τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί.

    Αντιδράσεις

    Άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την αιφνιδιαστική μέσα στο καλοκαίρι επέμβαση στο ζήτημα αυτό.

    Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δήλωσε: "Η κυβέρνηση, στη λογική του «άρπα κόλλα», προανήγγειλε χθες στη Βουλή ότι θα επιχειρήσει να περάσει από την πίσω πόρτα τις αλλαγές στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, όπως έχει μέχρι σήμερα επιχειρήσει να περάσει όλες τις δήθεν μεταρρυθμίσεις της: χωρίς επιστημονική επεξεργασία, χωρίς διάλογο, κατά προτίμηση σε Θερινό Τμήμα της Βουλής, με ρυθμίσεις εξπρές.

    Όλα γίνονται για το θεαθήναι. Αρκεί να πεισθούν οι Βρυξέλλες, τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σταθερά με τη λογική κουτόφραγκου, ότι πραγματικά θα μεταρρυθμίσουμε το Ασφαλιστικό, ενώ κατ' ουσίαν το βουλιάζουμε κάθε μέρα. Το μείγμα αυτό της ασυνέπειας, της διγλωσσίας, της πολιτικής ασυναρτησίας της κυβέρνησης βλάπτει ανεπανόρθωτα την υγεία των Ασφαλιστικών Ταμείων, τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, το νευρικό σύστημα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων και την αξιοπιστία της χώρας μας τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

    Ας υπενθυμίσουμε ότι όταν η κυβέρνηση εξήγγειλε τον διάλογο πομπωδώς το φθινόπωρο του 2007, δια του κ. Μαγγίνα, μίλησε για αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά και ανασυγκρότηση της Επιτροπής Μπεχράκη, η οποία συνεδρίαζε χωρίς επιστημονική επεξεργασία επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών, χωρίς επισκέψεις στους χώρους δουλειάς, χωρίς να λάβει υπ' όψιν καν την υπάρχουσα ευρωπαϊκή λίστα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    Ακολούθησε μια πρόσφατη κίνηση της κυρίας Πετραλιά, να αλλάξει η συγκρότηση της Επιτροπής και να γίνει η μεθοδολογία επιστημονικότερη. Αυτό ξαναέφερε τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που στο μεταξύ είχε αποχωρήσει, καταγγέλλοντας.

    Όμως, αυτή η κυβέρνηση κατάφερε ακόμη μια φορά να βάλει τρικλοποδιά στον ίδιο της τον εαυτό, αφήνοντας πρόωρα να διαφανεί η πρόθεσή της. Όλα αυτά ήταν για το θεαθήναι, η Επιτροπή Λινού ήταν και αυτή εκ των πραγμάτων για το θεαθήναι και, το μόνο που ήθελε η κυβέρνηση ήταν να μας πείσει, και να πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, για άλλη μια φορά, ότι θα μεταρρυθμίσει τα βαρέα και ανθυγιεινά, θα τα αναθεωρήσει κατ' ουσίαν, ενώ προετοίμαζε μια Κοινή Υπουργική Απόφαση. Με αυτό τον τρόπο, πάμε πίσω στο χρόνο, αντί μπροστά, χωρίς ουσιαστική αναθεώρηση με βάση τις νέες συνθήκες στους χώρους εργασίας, που θα προέκυπτε με συστηματική επεξεργασία και θα κατέληγε σε προεδρικό Διάταγμα, με βάση τον πραγματικά μεταρρυθμιστικό Νόμο 3029/02 του ΠΑΣΟΚ (Νόμος Ρέππα). Παράλληλα, όπως συνέβη και με τα βαρέα και ανθυγιεινά πρόσφατα, η κυβέρνηση συνέχιζε να επιχειρεί να φορά τη μάσκα του μεταρρυθμιστή, μέσω και των ενοποιήσεων των Ταμείων".

    Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ, δήλωσε: "Η κυβέρνηση με αιφνιδιαστικό και πραξικοπηματικό τρόπο θυσιάζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα στο βωμό της αποικιοκρατικού τύπου επιτήρησης της οικονομίας της χώρας μας από την Ε.Ε. Οι περικοπές που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα είναι οπισθοδρομικές, βάρβαρες, αλλά και ρατσιστικές σε βάρος των νέων ασφαλισμένων. Η κυβέρνηση με αυτές τις περικοπές αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνει τους μισθούς και τις συντάξεις εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων. Ζημιώνει τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς χάνουν τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων. Οδηγεί σε απολύσεις παλαιών εργαζομένων που είναι ενταγμένοι σε αυτά, αφού οι εργοδότες θα θέλουν να προσλαμβάνουν νέους που θα έχουν αποκλειστεί από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Δίνει ένα νέο μεγάλο δώρο στους εργοδότες καθώς τους απαλλάσσει από τα υψηλότερα ασφάλιστρα που ισχύουν για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να μην καταθέσει μια τέτοια αντικοινωνική τροπολογία και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους".

    Ανεβάζει τους τόνους η ΓΣΕΕ στο θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι: "Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την προκλητική και αντεργατική προσπάθεια της κυβέρνησης, να ανατρέψει αιφνιδιαστικά και ύπουλα την ενιαία λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ), ανατρέποντας και ακυρώνοντας βασικά, θεμελιώδη και κατοχυρωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλιάδων εργαζομένων, στις πιο επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Η προώθηση τροπολογίας «βόμβας» στα θερινά τμήματα της Βουλής, που δίνει εξουσιοδότηση στην Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας να επανακαθορίσει με υπουργική απόφαση, την ενιαία λίστα των ΒΑΕ, αγνοώντας και περιφρονώντας συλλογικούς φορείς, επιστημονικές προτάσεις κλπ. αποτελεί απαράδεκτη πρόκληση για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους. Καλούμε την κυβέρνηση και την Υπουργό Απασχόλησης να μην αποτολμήσουν να προωθήσουν και να ψηφίσουν μια τέτοια αντεργατική - αντιδημοκρατική και αντικοινοβουλευτική τροπολογία, γιατί θα εισπράξουν πρωτόγνωρες κοινωνικές αντιδράσεις. Η εμμονή στη ψήφιση μιας τέτοιας τροπολογίας για την ανατροπή των ΒΑΕ θα αποτελέσει αιτία πολέμου με τα συνδικάτα".

    Επίσης η ΓΣΕΕ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς την υπουργό Απασχόλησης Φ. Πετραλιά για το θέμα αυτό, καθώς και για τα επιστημονικά κριτήρια με τα οποία πρέπει να προσδιοριστούν τα ΒΑΕ.

    Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ τονίζει ότι: "Η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνεχίζοντας το αντιασφαλιστικό της έργο, όπως και πριν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, και δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Για να αδυνατίσει το μέτωπο των εργαζομένων για την υπεράσπιση των ΒΑΕ, υπόσχεται ότι ο νέος πίνακας όσων θα υπάγονται στα ΒΑΕ θα αφορά όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά και μετά τη δημοσίευση της απόφασης του Υπουργείου Απασχόλησης που ετοιμάζεται. Είναι μια καθαρά τρομοκρατική - διασπαστική για τους εργαζόμενους ενέργεια, που η μόνη ωφελημένη θα είναι η εργοδοσία, αφού όταν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει εργαζόμενους χωρίς Βαρέα και Ανθυγιεινά, γιατί να έχει «παλαιότερους»με Β.Α.; Ή οι παλαιότεροι θα συμβιβαστούν με τη νέα χωρίς Β.Α. κατάσταση ή θα απολυθούν. Τέτοιες κουτοπονηριές των υπουργών της Ν.Δ. οι εργαζόμενοι πρέπει να τις απορρίψουν, όπως πρέπει να απορρίψουν το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής. Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να οργανώσει την αντίστασή της, να σχεδιάσει και να προγραμματίσει την αντεπίθεσή της για την υπεράσπιση των κατακτήσεών της. Το καθεστώς των ΒΑΕ είναι μια σημαντική κατάκτηση, δεν είναι χάρη καμιάς κυβέρνησης και κανενός εργοδότη. Με σκληρούς αγώνες και αίμα η εργατική τάξη είχε καταφέρει να την κερδίσει, δεν θα αφήσει καμία κυβέρνηση γαλάζια ή πράσινη, για λογαριασμό του κεφαλαίου να τους την πάρει πίσω".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 24884

    [10] Amber Alert για τον εντοπισμό αγοριού

    Κοινωνία

    Σε λειτουργία έχει τεθεί ο μηχανισμός Amber Alert για τον εντοπισμό του ανήλικου αγοριού που εξαφανίστηκε προχθές το βράδυ από την περιοχή των Κάτω Πατησίων. Ο Sameem Fazli είναι 8.5 ετών, κατάγεται από το Αφγανιστάν, διαμένει στην Αυστρία και ήρθε στην Ελλάδα πριν από μερικές μέρες μαζί με τον πατέρα του για διακοπές.

    Με πρόβλημα υγείας

    Το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας και δεν μιλά καθόλου ελληνικά.

    Όποιος γνωρίζει οτιδήποτε παρακαλείται να καλεί στην ευρωπαϊκή γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 24880

    [11] Και η λαθρομετανάστευση στο Πρόγραμμα της Στοκχόλμης

    Ευρώπη

    Η μετεξέλιξη του Frontex σε οργανισμό ανάλογο με τη Europol, η ενίσχυση των συνόρων, η μετατροπή του Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας ώστε να δημιουργηθεί κοινό επιχειρησιακό κέντρο για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, είναι τα θέματα στα οποία θα εμμείνουν τα νότια κράτη της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα) που μετέχουν στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης στην Στοκχόλμη, παρά τις επικρίσεις που δέχονται από την Σουηδική προεδρεία.

    Ειδικά ο κ. Παυλόπουλος -όπως και ο κ. Μπαρό- θα εμμείνουν στη διαμοίραση του βάρους των μεταναστευτικών ροών μεταξύ των κρατών-μελών, στη δυνατότητα αίτησης για πολιτικό άσυλο σε κράτος διάφορο από αυτό στο οποίο έχουν πρώτα φθάσει οι αλλοδαποί. Ήδη έχει επιτευχθεί η διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων και σε μη νόμιμους μετανάστες.

    Συνέπεια της παραπάνω αλλαγής είναι η λήψη από την Ελλάδα καταρχήν 12 εκατ. Ευρώ -επιπλέον της καθορισμένης χρηματοδότησης από το Ταμείο Προσφύγων- για την παροχή στέγης, σίτισης, νομικής βοήθειας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους παράνομα εισερχόμενους στην Ελλάδα. Από την ίδια χρηματοδότηση αναμένεται και η επαναλειτουργία του προγράμματος "Αιγέας" που αφορά την παροχή διερμηνείας και ιατρικής στήριξης στους παράνομα εισερχόμενους.

    Τέλος, ένα από τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν στη διάρκεια αυτής της προεδρίας είναι η δημιουργία "σημείων υποδοχής" καταρχήν στη Λιβύη και κατά δεύτερον στην Τουρκία. Για το θέμα αυτό αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία ο κ. Μπαρό με τη συνοδεία του Υπατου Αρμοστή για τους πρόσφυγες κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

    Πάντως, η σουηδική προεδρία, επικρίνει τις τέσσερις χώρες της Μεσογείου για υπερβολικές προτάσεις σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελέγχου των συνόρων και συνάμα για πλημμελή τήρηση της διαδικασίας εξέτασης αιτημάτων πολιτικού ασύλου και παροχής του.

    Συνεργασία κατά του εγκλήματος

    Κατά τα άλλα, η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που απειλούνται από τις νέες τεχνολογίες, η στενότερη συνεργασία στον τομέα της Δικαιοσύνης, η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και η ενίσχυση της Ευρώπης της αλληλεγγύης είναι οι τέσσερεις κύριοι πυλώνες του Προγράμματος της Στοκχόλμης, το περιεχόμενο του οποίου συζητούν σήμερα σε άτυπη σύνοδο οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ.

    Στο περιεχόμενο του Προγράμματος της, που αφορά τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική την περίοδο 2010-2014, προκειμένου να χαραχθεί η νέα στρατηγική της Στοκχόλμης που αναμένεται να υιοθετηθεί στη σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, εντάσσεται και το θέμα της λαθρομετανάστευσης στο οποίο θα εμμείνουν κυρίως οι χώρες της νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν εντονότερα το πρόβλημα.

    Σε ό,τι αφορά την απειλή των προσωπικών δεδομένων από τις νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών, ποια πληροφορία θα χρησιμοποιείται σε τι και για ποιο χρονικό διάστημα θα φυλάσσεται.

    Για τη στενότερη συνεργασία στον τομέα της Δικαιοσύνης, επιδιώκεται η στενότερη συνεργασία στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ κρατών-μελών, καθώς και η στενότερη συνεργασία μεταξύ αστυνομικών, εισαγγελέων και δικαστικών από διάφορες χώρες της ΕΕ.

    Το οργανωμένο έγκλημα θα αντιμετωπισθεί με ενίσχυση της Europol και της Eurojust. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, της πορνογραφίας, στην καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων και της εμπορίας ναρκωτικών, στην πάταξη της τηλεπικοινωνιακής εγκληματικότητας και των οικονομικών εγκλημάτων.

    Είδηση: 24881

    [12] Αλλαγές στα μέσα μεταφοράς

    Αναμορφώνεται ο χάρτης των Αστικών συγκοινωνιών στο Λεκανοπέδιο της Αττικής . Προβλέπεται η επέκταση των λεωφορειολωρίδων σε 150 χιλιόμετρα, την επόμενη δεκαετία. Επίσης, η δημιουργία ειδικών λεωφορειακών γραμμών ταχείας διέλευσης με ελάχιστες στάσεις που θα συνδέουν απευθείας γειτονιές της Αθήνας με σταθμούς του μετρό και του προαστιακού.

    Είδηση: 24879


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 July 2009 - 16:57:26 UTC