Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταθερή η κατάσταση του 32χρονου
  • [02] Δέος, από την ολική έκλειψη ηλίου
  • [03] Δορυφόροι εντοπίζουν έγκαιρα ένα τσουνάμι από τη σκιά του
  • [04] Συνάντηση Ομπάμα -Μάλικι
  • [05] ΤΕΕ για νομοσχέδιο που αφορά τα ΤΕΙ
  • [06] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι ροδακινοπαραγωγοί
  • [07] ΓΓΠΠ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

    [01] Σταθερή η κατάσταση του 32χρονου

    Κοινωνία

    Σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύεται διασωληνωμένος 32χρονος Έλληνας ο οποίος εμφάνισε πνευμονία, το πρώτο καταγεγραμμένο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης, στη χώρα μας. Σε δηλώσεις του, στη ΝΕΤ 105,8, ο υπεύθυνος του κέντρου επιχειρήσεων του υπ. Υγείας, Παναγιώτης Ευσταθίου, δήλωσε ότι η κατάσταση της υγείας του νεαρού παραμένει σταθερή και αυτό, όπως είπε, είναι καλό. Υπογράμμισε ακόμα ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου προβλέπεται και η κινητοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού της χώρας, αν παραστεί ανάγκη. Πάντως, όπως είπε, όταν ο πολίτης έχει ήπια συμπτωματολογία, δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο.

    "Οχι στις υπερβολές"

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις που έκανε στη ΝΕΤ 105,8 ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ζήτησε να σταματήσουν οι υπερβολές.

    "Ο τουρισμός μας δεν έχει πληγεί λόγω της γρίπης, εάν όμως συνεχίσουμε να μιλάμε με υπερβολές τότε θα βάλουμε και την Ελλάδα στις χώρες εκείνες που έχουν μεγάλο πρόβλημα και αυτό θα έχει συνέπειες στον τουρισμό μας", τόνισε ο Κώστας Μαρκόπουλος.

    "Δεν μπορεί η γρίπη να γίνει έμμονη ιδέα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάποια στιγμή θα έρθουμε σε επαφή μαζί της" Π.Μπεχράκης, καθηγητής Πνευμονολογίας πανεπιστημίου Αθηνών

    Οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι, γενικώς, στην Ελλάδα τα συμπτώματα της νόσου είναι ήπια, αλλά εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια για την εξέλιξή της το φθινόπωρο και το χειμώνα.

    Mιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης επισήμανε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε το φαινόμενο να επηρεάσει τη ζωη μας.

    "Δεν μπορεί η γρίπη να γίνει έμμονη ιδέα, πρέπει να αντιληφθούμε ότι κάποια στιγμή θα έρθουμε σε επαφή μαζί της" ανέφερε και εκτίμησε ότι οι μονάδες εντατικής θεραπείας επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά.

    "Πρέπει να δίδουμε περισσότερη έμφαση στην υγιεινή της καθημερινότητας μας" τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 ο καθηγητής Παιδιατρικής Νίκος Βουδούρης.

    Τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία για τη λήψη μέτρων, εφόσον χρειαστεί.

    Ο Αρης Σπηλιωτόπουλος αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβρη δήλωσε ότι το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει όλα τα πιθανά σενάρια που μπορεί να χρειαστούν, για την όσο το δυνατόν έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση.

    Σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ για τη γρίπη

    Πλήρη ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τα μέτρα ζητά το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη, υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, με τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο της υγείας.

    ΠΟΥ: Επτακόσιοι οι θάνατοι παγκοσμίως

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο ιός Η1Ν1 έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων από 700 ανθρώπων. Ο επίσημος απολογισμός πριν από 15 μέρες, ήταν 429 νεκροί.

    Κλινικές δοκιμές για εμβόλιο κατά της νέας γρίπης ξεκίνησε σήμερα η Αυστραλία - η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Πρώτο κρούσμα με σοβαρές επιπλοκές

    Είδηση: 25073

    [02] Δέος, από την ολική έκλειψη ηλίου

    Ειδήσεις

    Η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα έριξε τη σκιά της στην δυτική Ινδία πριν γίνει ορατή στην Κίνα, σκοτεινιάζοντας προσωρινά περιοχές όπου ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Πανάρχαιες προλήψεις, επιστημονικά πειράματα και μοντέρνες εμπορικές πρακτικές συνδυάστηκαν με μοναδικό τρόπο κατά την έκλειψη, που έγινε ορατή στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχής του πλανήτη. Αφού σχηματίστηκε στη θάλασσα δυτικά της Ινδίας, η σεληνιακή σκιά, ή ούμπρα, έπεσε στο ομόσπονδο κρατίδιο Γκουτζάρατ λίγο πριν τις 06:30 [04:00 ώρα Ελλάδας]. Η επόμενη παρόμοια ολική έκλειψη που θα είναι ορατή στην Ινδία αναμένεται περίπου σε 123 χρόνια.

    Η έκλειψη αυτή ήταν "τερατώδους" μεγέθους, σύμφωνα με τον ειδικό της NASA Φρεντ Έσπενακ και τον μετεωρολόγο Τζέι Άντερσον, που σε άρθρο τους στο περιοδικό Sky & Telescope σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα σε διάρκεια τέτοια φαινόμενα, και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έφθανε τα εξίμιση λεπτά.

    Η έκλειψη έγινε ορατή στο Μπανγκλαντές, στο Νεπάλ, το Μπουτάν, την Μιανμάρ και κατόπιν σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, περιλαμβανομένης και της Σαγκάης.

    Οι εκλείψεις δίνουν σε επιστήμονες στη γη μια σπάνια ευκαιρία να καταγράψουν δισδιάστατες εικόνες από το "στέμμα" του ηλίου, δηλαδή τις αέριες μάζες γύρω από την φλεγόμενη μάζα του μεγαλύτερου άστρου του γαλαξία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βαρανάσι, πολλοί για να κάνουν μια βουτιά στο Γάγγη, πράξη που θεωρείται ότι λυτρώνει από τον κύκλο της ζωής και του θανάτου για τους Ινδουιστές. "Οι προεστοί μας είπαν ότι είναι η καλύτερη στιγμή να βελτιώσουμε την μεταθανάτια ζωή μας", είπε χαρακτηριστικά ο Μπαϊλάλ Σάρμα, χωρικός από την κεντρική Ινδία που ταξίδεψε στο Βαρανάσι για την περίσταση.

    Για τους αστρολόγους

    Η έκλειψη σημαίνει κακοτυχία, και πολλές μέλλουσες μητέρες ζήτησαν από τους γιατρούς να επισπεύσουν ή να αναβάλουν τις κυήσεις. Οι γονείς σε πολλά σχολεία της Ινδικής πρωτεύουσας αποφάσισαν να μη στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο.

    Και για τον αρχαίο Κινεζικό πολιτισμό

    Η έκλειψη αποτελούσε κακό οιωνό και συνδεόταν με φυσικές καταστροφές και θανάτους στην αυτοκρατορική οικογένεια. Η επικρατούσα θεωρία ήταν ότι το φαινόμενο προκαλούσε ένας δράκος που "κατάπινε τον ήλιο" για μερικά λεπτά. Αξιωματούχοι και κρατικά ΜΜΕ έσπευσαν να καθησυχάσουν τον πληθυσμό ότι όλα θα λειτουργήσουν κανονικά και δε θα υπάρξει κάποιο απρόοπτο.

    Αρκετοί πολίτες που θέλησαν να δουν την έκλειψη αποφάσισαν να ταξιδέψουν εκτός Σαγκάης, όπου η μόλυνση θα τους εμπόδιζε να έχουν μια καθαρή εικόνα. Μεγάλο μέρος της Κίνας αναμενόταν να είναι καλυμμένο από πυκνή νέφωση στην διάρκεια του φαινομένου.

    Στην Ινδία συνέρευσαν χιλιάδες τουρίστες για να παρακολουθήσουν το σπάνιο φαινόμενο. Υπήρξαν ταξιδιωτικά γραφεία που οργάνωσαν ειδικές εκδρομές για την έκλειψη, ακόμη και αεροπορικές πτήσεις για την παρακολούθησή της.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Σχετικό άρθρο: Ασία: Την Τετάρτη η μεγαλύτερη έκλειψη ηλίου του αιώνα

    Είδηση: 25072

    [03] Δορυφόροι εντοπίζουν έγκαιρα ένα τσουνάμι από τη σκιά του

    Επιστήμη -

    Ειδήσεις

    Οι δορυφόροι μπορούν με τα ραντάρ τους έγκαιρα να εντοπίσουν το θαλάσσιο "μέτωπο" που δημιουργεί ένα τσουνάμι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματικότερους τρόπους ανίχνευσης των γιγάντιων καταστροφικών κυμάτων, έτσι ώστε να δίνονται σωτήριες προειδοποιήσεις στους παραθαλάσσιους πληθυσμούς. Η ανακάλυψη ανατρέπει τη μέχρι σήμερα επικρατούσα αντίληψη ότι ένα τσουνάμι στον ανοικτό και βαθύ ωκεανό είναι πολύ αδιόρατο για να γίνει αντιληπτό στην επιφάνεια του νερού.

    Οι αμερικανοί ερευνητές της Εθνικής Διοίκησης Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, στο Μπούλντερ του Κολοράντο, υπό τον Όλεγκ Γκόντιν, ανέτρεξαν σε δορυφορικές εικόνες του Ινδικού Ωκεανού (από το δορυφόρο «Ιάσονα 1» της ΝΑSA), καθώς άρχισε να εξελίσσεται το φονικό τσουνάμι του Δεκεμβρίου 2004, το οποίο επέφερε τρομερά πλήγματα στις ακτές της Ταϊλάνδης, της Σρι Λάνκα και άλλων χωρών μετά από το γιγάντιο σεισμό στην Ινδονησία, αφήνοντας πάνω από 228.000 νεκρούς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι από ψηλά οι δορυφόροι είχαν καταγράψει ξεκάθαρα ίχνη στο νερό που άφηνε το διογκούμενο τσουνάμι.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βλέπουν με αυτό τον τρόπο ένα τσουνάμι να εξελίσσεται υπόγεια και να αφήνει θαλάσσια ίχνη, πριν καν εκδηλωθεί στην επιφάνεια του νερού με όλη του την ένταση. Μετά το τσουνάμι του 2004, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει σε εφαρμογή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, μεταξύ άλλων ένα που βασίζεται σε σημαδούρες με αισθητήρες στη μέση του ωκεανού, ώστε να ανιχνεύσουν έγκαιρα τα κύματα απο τυχόν τσουνάμι.

    Όμως το σύστημα αυτό θεωρείται ανεπαρκές, καθώς οι σημαδούρες δεν μπορούν να τοποθετηθούν παντού, με συνέπεια τεράστιες περιοχές των ωκεανών να μένουν ακάλυπτες. Ένα άλλο σύστημα προειδοποίησης χρησιμοποιεί αισθητήρες όχι στην επιφάνεια του νερού, αλλά στο βυθό, που μετρούν μεταβολές στην πίεση, σε περίπτωση που δημιουργηθεί τσουνάμι. Τα τσουνάμι συνήθως γίνονται ορατά και εκδηλώνουν την καταστροφική τους δύναμη, όταν φθάνουν σε ρηχά νερά. Στα βάθη των ωκεανών, ο όγκος νερού που αντικαθιστούν στο πέρασμά τους, περνά σχεδόν απαρατήρητος - όμως αυτή η μικρή μετακίνηση της «σκιάς» πάνω στο νερό (που δημιουργείται καθώς το τσουνάμι αναδεύει το επιφανειακό νερό, κάνοντάς το έτσι πιο σκούρο) μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους δορυφόρους.

    Η ομάδα του Γκόντιν ανακάλυψε ότι καθώς το τσουνάμι διασχίζει τον ωκεανό, ανακατεύει και ταυτόχρονα σκουραίνει την επιφάνεια του νερού κατά μήκος του «μετώπου» του, κάτι που μπορούν να ανιχνεύσουν αρκετοί δορυφόροι, σύμφωνα με τη σχετική εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βNatural Hazards and Earth System Sciencesβ (Φυσικοί Κίνδυνοι και Συστημικές Επιστήμες της Γης) της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών.

    Είδηση: 25068

    [04] Συνάντηση Ομπάμα -Μάλικι

    Ειδήσεις

    Με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι συναντάται σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να τον καλέσει να προωθήσει την "εθνική συμφιλίωση" στη χώρα του. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Μάλικι και Ομπάμα αφότου οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το εσωτερικό των πόλεων στο Ιράκ, στα τέλη Ιουνίου, γεγονός που χαρακτηρίζεται ορόσημο από την εισβολή των ΗΠΑ το 2003. Ο Μάλικι θα έχει συναντήσεις με όλους τους σημαντικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης Ομπάμα -τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Τίμοθι Γκάιτνερ, τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και την Δημοκρατική πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι.

    Οι Ομπάμα και Μάλικι, που συναντήθηκαν στη Βαγδάτη τον Απρίλιο, θα έχουν "ειλικρινείς συζητήσεις [. . .] για την ανάγκη συνέχισης της πολιτικής διαδικασίας ώστε [να αποφευχθεί] οποιαδήποτε ανάσχεση ή επιδείνωση" της κατάστασης, είπε ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

    Η Ουάσινγκτον "δε θα υπαγορεύσει τις λύσεις στην Ιρακινή κυβέρνηση", συνέχισε, αλλά θα προσφέρει στήριξη στις "προσπάθειες αντιμετώπισης των πολιτικών ζητημάτων και της οικοδόμησης εθνικής ενότητας".

    Ο Μάλικι αναμένεται να επιδιώξει την προσέλκυση επενδύσεων στο Ιράκ, το οποίο έχει απελπιστική ανάγκη χρηματοδότησης της ανοικοδόμησής του μετά από τον πόλεμο και, προηγουμένως, το εμπάργκο. Στην διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με επιχειρηματίες στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 25067

    [05] ΤΕΕ για νομοσχέδιο που αφορά τα ΤΕΙ

    Κοινωνία

    "Κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και συγκεκριμένα του άρθρου 5, που κατοχυρώνει την επαγγελματική ελευθερία των αποφοίτων των ΑΕΙ, επιχειρείται με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για ρύθμιση θεμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα", επισημαίνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

    Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου έκανε λόγο για βαντισυνταγματικέςβ διατάξεις, παράκαμψη του υπουργείου Χωροταξίας κλπ, όσον αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Παράλληλα, τόνισε: "Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, επιχειρείται μια νέα και απολύτως εικονική αναβάθμιση των ΤΕΙ. Δίχως καμιά αξιολόγηση, επιχειρεί να τα αναγορεύσει εν μία νυχτί σε πανεπιστήμια, παρόλο που υστερούν σε υποδομή, χρηματοδότηση, εκπαιδευτικό δυναμικό.

    Με το άρθρο 15 ειδικά, προβλέπεται η δυνατότητα να διδάσκουν στα ΤΕΙ ειδικευμένα μαθήματα, μόνιμοι ή συμβασιούχοι υπάλληλοι του Δημοσίου ή και συνταξιούχοι του Δημοσίου, κατά την έννοια της υπερωριακής απασχόλησης και κατ' ανώτατο χρόνο τέσσερις ώρες εβδομαδιαίως.

    Πρόκειται για μια διάταξη που σαφώς υποβαθμίζει περαιτέρω τα ΤΕΙ την ίδια ώρα κατά την οποία το υπουργείο Παιδείας θέλει να τα εξισώσει με τα πανεπιστήμια της χώρας".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25065

    [06] Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι ροδακινοπαραγωγοί

    Ομαλά διεξαγόταν τη νύχτα, η κίνηση των οχημάτων στον κόμβο του Μελισσίου και στις διασταυρώσεις Γυψοχωρίου και «Κόνεξ», σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Πέλλας. Οι ροδακινοπαραγωγοί πάντως, παραμένουν στα μπλόκα μετά τη συνέλευση των οργανώσεών τους, οι οποίες συνεδρίασαν το βράδυ της Τρίτης. Το πρωί, οι ροδακινοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Στη συνέχεια, οι παραγωγοί θα αποκλείσουν συμβολικά στην κονσερβοποιία ΕΛΒΑΚ.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 25063

    [07] ΓΓΠΠ: Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα Τετάρτη προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου, Σάμου, Ικαρίας, καθώς και περιφέρεια Κρήτης. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των προαναφερόμενων περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Είδηση: 25064


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 July 2009 - 8:59:52 UTC