Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρκαγιά στην Ανάβυσσο
  • [02] Σύσκεψη για τη διαφθορά στις φυλακές
  • [03] Νεκρός Ρώσος επικεφαλής ανθρωπιστικής οργάνωσης
  • [04] Ε.Ε: Στόχος ένα ασφαλές εμβόλιο
  • [05] Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί τη Μασσαλία
  • [06] Γκαζάκια τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη

    [01] Πυρκαγιά στην Ανάβυσσο

    Μικτές περιπολίες αστυνομικών και πυροσβεστών από σήμερα σε Υμηττό και Πάρνηθα αποφάσισαν βμεταξύ άλλων έκτακτων αντιπυρικών μέτρων- οι αρμόδιοι φορείς στη σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρήστο Μαρκογιαννάκη, εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών του επόμενου τριημέρου που σε πολλές περιοχές αναμένεται να φτάσουν τους 43 βαθμούς. Σε εξέλιξη φωτιά σε ξερά χόρτα σε περιοχή πάνω από το νεκροταφείο της Αναβύσσου. Επί τόπου βρίσκονται 10 οχήματα με 30 πυροσβέστες, ενώ από αέρος συνδράμει κι ένα ελικόπτερο. Σε σχετική ύφεση λόγω της εξασθένησης των ανέμων, βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Αλιβέρι Ευβοίας και στο Κουνουπέλι Ηλείας.

    Δράση προς τρεις κατευθύνσεις

    Κατά τη σύσκεψη των αρμοδίων φορέων στο υπουργείο Εσωτερικών, σε ερώτηση που αφορούσε την εμπλοκή της ΕΥΠ στις έρευνες για πιθανούς εμπρησμούς, ο κ. Μαρκογιαννάκης είπε: "Εγώ δεν μιλώ για ασύμμετρες απειλές αλλά κάποιες φορές είναι ύποπτο να έχουμε διαδοχικές πυρκαγιές σε ένα συγκεκριμένο σημείο. (...) Γι' αυτό ενεργοποιούμε όλες τις δυνάμεις προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα".

    Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα ενισχυθούν με άλλα δύο ελικόπτερα και θα υπάρχει επαγρύπνηση στο διάστημα απο 23 έως 25 Ιουλίου, καθώς η Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημέρωσε για καιρικά φαινόμενα κατα τα οποία εκδηλώνονται πυρκαγιές.

    "Οι υπηρεσίες δρουν προς τρεις κατευθύνσεις: Προς την κατεύθυνση της πρόληψης με ιδιαίτερα μέτρα στις ανεξέλεγκτες χωματερές που δυστυχώς υπάρχουν στη χώρα μας -και είναι αρμόδιες οι υπηρεσίες της ΕΝΑΕ και της ΚΕΔΚΕ, προς την κατεύθυνση του συντονισμού των υπηρεσιών και φυσικά προς την κατεύθυνση της κατάσβεσης αν εκδηλωθεί πυρκαγιά" τόνισε ο υπουργός.

    Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς

    Παράλληλα, θα γίνονται εναέριες περιπολίες ανά την επικράτεια, αλλά και περιπολίες σε χωματερές, ενώ θα απαγορευτεί η είσοδος των πολιτών σε περιαστικά δάση μετά τη δύση του ηλίου.

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Λακωνίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Χίου , Σάμου, Ικαρίας, καθώς και την περιφέρεια Κρήτης

    Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι πολίτες παρακαλούνται:

    βΆ να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου, βΆ να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, βΆ να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    Είδηση: 25105

    [02] Σύσκεψη για τη διαφθορά στις φυλακές

    Σύσκεψη των προϊσταμένων των 12 εισαγγελιών της χώρας, υπό την προεδρία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με θέμα τον περιορισμό της διαφθοράς στις φυλακές θα γίνει στις 12 το μεσημέρι. Στη σύσκεψη θα παρίσταται και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος που επιβλέπει όλες τις δικογραφίες που αφορούν παρανομίες σωφρονιστικών υπαλλήλων και ειδικών φρουρών. Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν η λήψη περαιτέρω μέτρων, η αύξηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των νόμων που αφορούν στη λειτουργία των φυλακών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25107

    [03] Νεκρός Ρώσος επικεφαλής ανθρωπιστικής οργάνωσης

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Νεκρός βρέθηκε αγνοούμενος Ρώσος στέλεχος ανθρωπιστικής οργάνωσης, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές και η οργάνωση για την οποία εργαζόταν- λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία της ακτιβίστριας Νατάλια Εστεμίροβα. Ο Αντρέι Κουλάγκιν, που είχε εξαφανιστεί πριν από δύο μήνες, ήταν ο επικεφαλής του τοπικού γραφείου της Spravedlivost (Δικαιοσύνη), μίας οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ρωσική περιοχή της Καρελίας, περίπου 1.000 χλμ βόρεια της Μόσχας.

    "Το σώμα του Αντρέι Κουλάγκιν, κατοίκου Πετροζαβόντσκ, βρέθηκε στις 10 Ιουλίου σε ένα λατομείο κοντά στην Κλουτσεβάγια, συνοικία του Πετροζαβόντσκ" ανακοίνωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax πηγή που δεν κατονομάζεται.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Spravedlivost Αντρέι Στολμπούνοβ, ο Κουλάγκιν εξαφανίστηκε στις 14 Μαΐου, όταν έφυγε από το σπίτι του αργά τη νύχτα, ύστερα από ένα τηλεφώνημα. Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε ζωντανό ήταν ο ταξιτζής που τον μετέφερε σε ένα συνοικιακό καφέ.

    Ο Στολμπούνοβ, σύμφωνα με τον οποίο ο Κουλάγκιν συνεργαζόταν με το τοπικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κρατουμένων, συσχετίζει το θάνατό του με αυτούς της ακτιβίστριας Νατάλια Εστεμίροβα και της δημοσιογράφου ¶ννας Πολιτκόφσκαγια.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Δολοφονία Ρωσίδας ακτιβίστριας στην Ινγκουσετία

    Είδηση: 25108

    [04] Ε.Ε: Στόχος ένα ασφαλές εμβόλιο

    Ειδήσεις

    Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζει να εξαπλώνεται η νέα γρίπη. Στη Βρετανία, όπου οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 31, εκτιμάται ότι το εμβόλιο κατά του ιού θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο. Από την πλευρά της πάντως, η αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. Ανδρούλα Βασιλείου, υπογραμμίζει ότι πριν κυκλοφορήσει το εμβόλιο θα πρέπει να έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές.

    Εμβόλιο εγκεκριμένο και ασφαλές

    "Δεν επιθυμούμε να μπει στην αγορά ένα εμβόλιο με τον κίνδυνο να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από τον μη εμβολιασμό. Γι αυτό προτιμούμε να περιμένουμε και να έχουμε ένα εμβόλιο εγκεκριμένο, ασφαλές για τους πολίτες μας" τόνισε η Επίτροπος Υγείας Ανδρούλα Βασιλείου.

    Συνέστησε επίσης στους πολίτες, αυτοσυγκράτηση.

    " Έχουμε στη διάθεση μας 2 αντιβιοτικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε. Αλλά θέλω να τονίσω για μια ακόμα φορά ότι αυτά τα φάρμακα δεν μπορεί κάποιος να τα παίρνει ελεύθερα, αλλά κατόπιν συμβουλής του γιατρού και μόνο με συνταγή" πρόσθεσε.

    Δοκιμές σε ανθρώπους

    Την ίδια ώρα στην Αυστραλία που βρίσκεται στην καρδιά του χειμώνα οι επιστήμονες δίνουν μάχη με το χρόνο για τη διάθεση του νέου εμβολίου στην αγορά.

    Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες δοκιμές και όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας μόλις θα εξασφαλιστούν τα αποτελέσματα από τις δοκιμές και επιβεβαιωθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό θα βγει στην αγορά.

    Με ορίζοντα το Σεπτέμβριο το εμβόλιο στη Βρετανία

    Στη Βρετανία, όπου οι θάνατοι έχουν φθάσει τους 31 η αντιμετώπιση της νέας γρίπης αποτελεί μεγάλη πρόκληση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέχρι τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο ενώ ήδη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει δεχτεί παραγγελίες από τουλάχιστον πενήντα χώρες.

    Νωρίτερα πάντως έγινε γνωστό ότι από τύχη σώθηκε μία 17χρονη όταν λανθασμένα διαγνώστηκε ότι έπασχε από τη νέα γρίπη, ενώ είχε νοσήσει από μηνιγγίτιδα.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ Σχετικά άρθρα: Ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο

    Είδηση: 25109

    [05] Μεγάλη πυρκαγιά απειλεί τη Μασσαλία

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα δυτικά της Μασσαλίας, έχοντας ήδη αποτεφρώσει 12000 στρέμματα γης και καταστρέψει πέντε σπίτια. Μάχη με τις φλόγες δίνουν στο μέτωπο της φωτιάς που εκτείνεται σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων 480 άνδρες της Πυροσβεστικής με 112 οχήματα. Στο έργο της κατάσβεσης μετέχουν επίσης και από αέρος τέσσερα Καναντέρ, ένα Dash 8 και τρία ελικόπτερα. Η φωτιά είναι δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Εκκενώθηκε συνοικία

    Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οδηγία για εκκένωση περιοχών, αργά το βράδυ της Τετάρτης, περίπου 300- 500 κάτοικοι της συνοικίας Trois Points επροκειτο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    Η συνοικία βρίσκεται σε ένα λόφο στα βορειοδυτικά της Μασσαλίας, σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης.

    Όπως όλα δείχνουν η φωτιά ξεκίνησε από ρίψεις πυρών σε γειτονικό στρατόπεδο, γεγονός που έχει εξοργίσει πολλούς τοπικούς αξιωματούχους.

    Μέχρι στιγμής πάντως πέρα από τις υλικές ζημιές δεν υπάρχουν θύματα. Μόνο ένας πυροσβέστης υπέστη ελαφρά εγκαύματα και άλλοι δύο παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς.

    Πηγή: Le Monde

    Είδηση: 25106

    [06] Γκαζάκια τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη

    Κοινωνία

    Με διαφορά μόλις δέκα λεπτών, σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, δυο εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια. Η πρώτη, έγινε στις τέσσερις τα ξημερώματα στην Τ.Ο της ΝΔ Προφήτη Ηλία, στη συμβολή των οδών Κασσάνδρου και Μακεδονικής Αμύνης 135. Από τη φωτιά προκλήθηκαν μικρές ζημιές. Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε σε αυτοκίνητο του προξενείου της Κύπρου, στην περιοχή του Μακεδονία Παλλάς. Η φωτιά προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο αυτοκίνητο.

    Είδηση: 25104


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 July 2009 - 8:57:32 UTC