Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πιο επικίνδυνη η νέα γρίπη στην εγκυμοσύνη
  • [02] Οξύτατη κριτική Παπανδρέου για την οικονομία
  • [03] Κόντρα για την εισφορά
  • [04] Αξιοποιούνται 55.000 υπάλληλοι στο δημόσιο
  • [05] Πρόεδρος του Κουρδιστάν επανεξελέγη ο Μ. Μπαρζανί
  • [06] Καρκινογόνο το τεχνητό μαύρισμα προειδοποιεί ο ΠΟΥ
  • [07] Άτυχοι ...τυχεροί
  • [08] Τουρκία: Σκότωσε και τραυμάτισε επειδή του είπαν να μην καπνίζει
  • [09] Ο εικαστικός Φεντερίκο Φελίνι στο Ίδρυμα Θεοχαράκη
  • [10] Νιγηρία: 300 νεκροί από μάχες μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών
  • [11] Δύο νεκροί από πυρκαγιά στην Αβιλα της Ισπανίας
  • [12] Κυβερνητική Επιτροπή: Πόροι με διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση
  • [13] Οι μυστικές ομορφιές του βυθού αποκαλύπτονται στο Μουσείο Ναυτίλος στην Εύβοια
  • [14] Στην εντατική τα δύο νέα κρούσματα
  • [15] Εργαζόμενοι παρουσίασαν αλλεργίες στο Έλενα

    [01] Πιο επικίνδυνη η νέα γρίπη στην εγκυμοσύνη

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 07 2009 16:52

    Ξεπέρασαν τους 1000 οι θάνατοι από τη νέα γρίπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι ανησυχίες για τις εγκύους που προσβάλλονται από τον ιό Η1Ν1, καθώς σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία και εμφανίζουν μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας. Παράλληλα, μακραίνει και ο κατάλογος των θυμάτων της νέας γρίπης με την Ισπανία να αναφέρει ακόμη ένα νεκρό και τον Καναδά άλλους τρεις.

    Η μελέτη

    Αμερικανοί επιστήμονες προτείνουν λοιπόν αντιιϊκή θεραπεία στις εγκύους που προσβάλλονται.

    Από τους 45 θανάτους που είχαν καταγραφεί από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 16 Ιουνίου, το 13% ήταν έγκυες.

    Στο ίδιο διάστημα, από τις 34 εγκύους που προσβλήθηκαν από τον Η1Ν1,οι 11, δηλ το 1/3 έχρηζε νοσηλείας.

    Η έρευνα αναφέρει επίσης, ότι στις γυναίκες που υπέκυψαν δεν είχαν χορηγηθεί αντιικά φάρμακα.

    Νέα μέτρα στη Βρετανία

    Στη Βρετανία, την ευρωπαϊκή χώρα που βάλλεται περισσότερο από τον ιό, εξετάζουν πως θα μπορέσουν να βρεθούν περισσότερα κρεβάτια στα νοσοκομεία, πριν ξεσπάσει το δεύτερο κύμα της γρίπης.

    Επίσης, τα νηπιαγωγεία καλούνται να καθαρίζουν σχολαστικά τα παιχνίδια και να απαγορεύσουν όσα είναι φτιαγμένα από μαλακό υλικό, γιατί δεν είναι εύκολη η απολύμανσή τους.

    Αντιθέτως, παρότι στα σκληρά υλικά ο ιός "εγκαθίσταται" πιο εύκολα είναι λιγότερο δύσκολη η απολύμανση.

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νέα γρίπη εκτιμάται ότι θα χτυπήσει το 40% του πληθυσμού, με το αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει ήδη το 1.000.000.

    Ισπανία- Τους επτά έφθασαν οι νεκροί

    Το έβδομο θύμα της Ισπανίας από τη νέα γρίπη ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Πρόκειται για έναν άνδρα 34 ετών που είχε σοβαρά ασθενήσει εξαιτίας της νέας γρίπης.

    "Ο ασθενής ήταν ήδη σοβαρά άρρωστος και νοσηλευόταν από τις 12 Ιουλίου στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης του νοσοκομείου Βιγιαρομπλέντο", στην ανατολική Ισπανία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου χωρίς να διευκρινίζεται η ημερομηνία του θανάτου του.

    Πρόκειται για τον έβδομο θάνατο από την νέα γρίπη στην Ισπανία, όπου σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 1.806 κρούσματα.

    Καναδάς-Τρεις ακόμη θάνατοι

    Τρεις Καναδοί που είχαν προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης πέθαναν στο διάστημα από 23 μέχρι 28 Ιουλίου με αποτέλεσμα τα θύματα στη χώρα να φθάσουν σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό της δημόσιας Υπηρεσίας Υγείας τους 58.

    Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στην επαρχία του Κεμπέκ, όπου είκοσι άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και ακολουθεί η επαρχία του Οντάριο με 18.

    Από την νέα γρίπη έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής στον Καναδά περί τα 10.000 σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικά άρθρα: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για το εμβόλιο

    Είδηση: 25282

    [02] Οξύτατη κριτική Παπανδρέου για την οικονομία

    Πολιτική

    Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του στη Βουλή ενόψει της παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βουλιάζει την οικονομία και ότι εξακολουθεί να παίρνει λανθασμένα και αναποτελεσματικά μέτρα τα οποία θα φέρουν ένα ακόμη πιο δύσκολο φθινόπωρο για τους εργαζόμενους.

    Το επιχειρησιακό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία, όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας σήμερα σε ευρεία κομματική σύσκεψη σήμερα στη Βουλή, θα είναι η τελευταία πριν τις εκλογές.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο, θα αφορά το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, με ποιά σειρά και πώς όλα αυτά που λέει θα τα κάνει πράξη, λέγοντας όλη την αλήθεια στο λαό με σαφήνεια.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε και τους άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα εφαρμόσει το ΠΑΣΟΚ και αυτοί αφορούν:

    1.- Ενα σχέδιο άμεσης ανάταξης της οικονομίας.

    2.- Τη στήριξη της απασχόλησης και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

    3.- Τη δίκαιη αναδιανομή.

    4.- Ενα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και

    5.- Τη δημιουργία μιας αγοράς στην υπηρεσία του πολίτη με ένα νέο πλαίσιο εποπτείας.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι στις πρόσφατες εκλογές, οι πολίτες έδωσαν σαφές μήνυμα για αλλαγή, ψηφίζοντας αλλαγή πορείας για τη χώρα και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας, ασφάλειας, ευνομίας και κοινωνικής συνοχής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε αποκλειστική ευθύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας ότι η οικονομία βουλιάζει και η χώρα έχει μπει σε τροχιά ύφεσης και σοβαρότατης δημοσιονομικής εκτροπής.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, μας περιμένει ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο, καθώς παρατηρείται ήδη μεγάλη μείωση στον τουρισμό, την οικοδομική δραστηριότητα και τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ υπάρχει και σημαντική επιβράδυνση στη δανειοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

    Ανέφερε επίσης ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία παραπέμπουν σε πλήρη εκτροχιασμό, καθώς το ταμειακό έλλειμμα το πρώτο εξάμηνο έφτασε στα 18 δισ. ευρώ ξεπερνώντας ήδη τον ετήσιο στόχο.

    Παρ' όλα αυτά, όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίρνει λανθασμένα και αναποτελεσματικά μέτρα και επιβάλλει σκληρή φορολόγηση σε βάρος των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων, όπως έκανε με τα πρόσφατα μέτρα, τα οποία έκρυψε επιμελώς προεκλογικά.

    Και πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά διευρύνουν το έλλειμμα αξιοπιστίας του πολίτη προς την κυβέρνηση, η οποία, όπως τόνισε, αφήνει ανεξέλεγκτη την πελατειακή σπατάλη του δημόσιου χρήματος και κατασπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ σε δράσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

    Είδηση: 25293

    [03] Κόντρα για την εισφορά

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 07 2009 17:48

    Σφοδρή αντιπαράθεση έγινε στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα της έκτακτης εισφοράς, από όσους φορολογουμένους, δηλώνουν εισόδημα άνω των 60 χιλιάδων ευρώ. Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας, για τα σκάφη ο υπουργός Οικονομίας, ξεκαθάρισε πως η δικαστική απόφαση για αναστολή πληρωμής σε καμία περίπτωση, δεν αποτελεί πρόκριμμα. Ο Χρήστος Παπουτσής από το ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε την ρύθμιση αντισυνταγματική.

    Παρασκευή 31 Ιουλίου, τελευταία ημέρα καταβολής της πρώτης δόσης της έκτακτης εισφοράς για 123.000 φορολογούμενους που το 2007 είχαν δηλώσει εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

    Και ενώ οι προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια κατά του φόρου πληθαίνουν, η εκδίκαση των πρώτων αιτήσεων θα γίνει με διαδικασίες «εξπρές», που θα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα.

    Στη Βουλή, ο Γιάννης Παπαθανασίου ξεκαθάρισε ότι η δικαστική απόφαση για αναστολή πληρωμής δεν αποτελεί πρόκριμμα προκαλώντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

    "Το ζήτημα δεν είναι νομικό είναι στοιχειώδους κοινωνικής δικαιοσύνης, σε μία δύσκολη περίοδο. Δεν μπορεί οι έχοντες να αρνούνται να συνεισφέρουν το μερίδιο που τους αναλογεί και είναι προκλητικό να παρακινούν και τους άλλους να το κάνουν.", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

    Η αναφορά του κ. Παπαθανασίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Παπαπουτσή.

    "Καθηγητής στη "Καθημερινής της Κυριακής" λέει ότι είναι αντισυνταγματική ρύθμιση γιατί το σύνταγμα ορίζει ότι δεν μπορεί να μπαίνουν αναδρομικά φόροι σε προηγούμενο έτος. Το μέτρο σας αφορά τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους." απάντησε ο κ. Παποτσής.

    Την ίδια ώρα προβληματισμό προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η εκτίναξη του ταμειακού ελλείμματος στα 17,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο από 12,7 δισ το Μάιο. Η αύξηση του δανεισμού του δημοσίου και κατά συνέπεια το υψηλό δημόσιο χρέος κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη για νέα διαρθρωτικά μέτρα.

    Ερωτηθείς για την αύξηση του δημοσίου ελλείμματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος παραδέχθηκε ότι υπάρχει μειωμένη οικονομική δραστηριότητα μέσα σε μια οικονομική κρίση της οποίας οι συνέπειες δεν είναι και οι διαστάσεις δεν είναι απόλυτα ευδιάκριτες.

    Αυτό, είπε, θα έπρεπε να το ήξεραν όσοι βιαστικά σπεύδουν να καταλήξουν σε συμπεράσματα που απέχουν από την πραγματικότητα, ενώ παράλληλα ανέφερε πως κανείς από την κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε ότι δεν θα υπάρχουν συνέπειες από την κρίση.

    "Το έλλειμμα δεν το δημιουργούν οι εργαζόμενοι, κατά συνέπεια δεν έχουν καμιά υποχρέωση να επιβαρυνθούν για την κάλυψή του. Τα ελλείμματα δημιουργεί η πολιτική των φοροαπαλλαγών, γενικά της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Αυτή η πολιτική, που εφαρμόζει τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ προηγουμένως, πρέπει να καταδικαστεί με τους λαϊκούς αγώνες και με την ψήφο", αναφέρεται το ΚΚΕ.

    "Ενώ η άνοδος του ελλείμματος συνιστά άλλη μια απόδειξη της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να την αξιοποιήσει ώστε από Φθινόπωρο να προχωρήσει σε περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων και μείωση των μισθών και συντάξεων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντισταθούν σε αυτόν τον παραλογισμό, αρχίζοντας από τη ΔΕΘ, στην οποία ο Πρωθυπουργός πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο.", σχολίασε ο ΣΥΝ.

    "Το έλλειμμα δεν ελέγχεται πλέον. Οι οποιεσδήποτε κινήσεις της κυβέρνησης δεν το συγκρατούν, αλλά αντίθετα τροφοδοτούν την ξέφρενη πορεία του. Είναι μια βραδυφλεγής βόμβα και όταν σκάσει, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να παραμένει αρνητικό, η κυβέρνηση προσδοκά περίπου 1 δισ. ευρώ μέσω των αποκρατικοποιήσεων, έσοδα τα οποία θα συμβάλλουν στη μείωση του δημόσιου χρέους.

    Ήδη έχει αποφασιστεί :

    * η διάθεση επιπλέον 5% του ΟΤΕ στη στη Deutsche Telekom (έσοδα 674 εκατ. ευρώ) * το 23,02% της ΕΥΑΘ, με τρεις κοινοπραξίες να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον * η διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου στην εταιρία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ. * η διερεύνηση πώλησης του 35% που κατεχει το δημόσιο στη ΛΑΡΚΟ ενώ * στην τελική ευθεία έχει μπει και η διαδικασία αποκρατικοποίησης του Καζίνο της Πάρνηθας, (έσοδα 130-140 εκατ. ευρώ).

    Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

    Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει έως το τέλος Αυγούστου οπότε και έχουν κληθεί οι σύμβουλοι αποκρατικοποίησης να υποβάλουν τις προτάσεις τους σε ό,τι αφορά το μοντέλο αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25298

    [04] Αξιοποιούνται 55.000 υπάλληλοι στο δημόσιο

    Πολιτική

    Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με το οποίο ρυθμίζεται η ένταξη στην διοικητική ιεραρχία του υπαλληλικού κώδικα του προσωπικού που απασχολείται με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου παρουσίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εν μέσω των έντονων αντιδράσεων της αντιπολίτευσης. Ο υπουργός προσδιόρισε ότι οι ιδιωτικού δικαίου, αορίστου χρόνου, υπάλληλοι, για τους οποίους γίνονται ρυθμίσεις εξομοίωσης προς τους μονίμους θα είναι τελικώς 55.010, εκ των οποίων 33.550 από την κεντρική διοίκηση, 10.578 από νομικά πρόσωπα και 10.882 από τους ΟΤΑ, στους οποίους θα δίδεται η δυνατότητα να εξελίσσονται αντιστοίχως με τους δημοσίου δικαίου συναδέλφους του.

    "Σκοπούμενο είναι η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση χιλιάδων συμβασιούχων υπαλλήλων", τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας επί της αρχής του σχετικού νομοσχεδίου, που επιλύει το θέμα της βαθμολογικής κατάστασης και της υπηρεσιακής εξέλιξης των υπαλλήλων αυτών.

    Επίσης, ο εισηγητής της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι ο αριθμός των υπαλλήλων αυτών αυξήθηκε με τους 33.500 συμβασιούχους που έγιναν αορίστου χρόνου με προεδρικό διάταγμα, ενώ για το σύνολο των ρυθμίσεων είπε ότι πρόκειται για αναγκαίες ρυθμίσεις για αποτελεσματικότερη λειτουργία του κράτους, της δημόσιας διοίκησης και των ΟΤΑ.

    Από κοινού καταψήφισε το νομοσχέδιο η αντιπολίτευση

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παν. Ρήγας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «σειρά διευθετήσεων με συγκεκριμένες στοχεύσεις και εξυπηρετήσεις αιτημάτων μικρών ή μεγαλύτερων ομάδων, που θα μπορούσαν να έχουν όνομα και διεύθυνση, με στόχο τον εξωραϊσμό της εικόνας της κυβέρνησης». Εξέφρασε φόβους οριακής συνταγματικότητας των συγκεκριμένων διατάξεων και πρότεινε να εξετασθεί η δυνατότητα μονιμοποίησης των υπαλλήλων αυτών.

    Παρόμοια θέση εξέφρασε ο αγορητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος μίλησε για τεράστια ευθύνη των τριών κομμάτων που ψήφισαν την απαγόρευση περαιτέρω μονιμοποίησης συμβασιούχων αορίστου χρόνου στο Σύνταγμα του 2001 και πρότεινε με απόλυτη ομοφωνία η Βουλή να «υπερβεί» το Σύνταγμα και να τους μονιμοποιήσει.

    Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Ν. Τσούκαλης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που επεσήμανε: Να πάρουμε όλοι το ρίσκο αυτό.

    Ο αγορητής του ΛΑΟΣ Μ. Βορίδης παραδέχθηκε ότι η συλλογική απαξίωση στο Δημόσιο συμπαρασύρει και τους άξιους, εξέφρασε την προσωπική του διαφωνία για περαιτέρω επέκταση της μονιμότητας και χαρακτήρισε θεμιτή την ρύθμιση που φέρνει το υπουργείο, φτάνει να μην καταστεί δυσλειτουργική η θέση και των υπό εξομοίωση με τους μονίμους συμβασιούχους ιδιωτικού δικαίου.

    Παρ' όλα αυτά καταψήφισε την αρχή του νομοσχεδίου κρίνοντας ότι είναι ένα μείγμα αποσπασματικών ρυθμίσεων.

    Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ΑΔΕΔΥ και ΚΕΔΚΕ είναι σύμφωνες με τις ρυθμίσεις, ενώ υπενθύμισε ότι το θέμα της αξιοποίησης των συμβασιούχων που κατ' ουσία είναι μόνιμοι ως ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, το είχε φέρει ο ίδιος στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση του 2006, η οποία δεν προχώρησε λόγω της αποχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

    Κατηγόρησε, όμως, την αξιωματική αντιπολίτευση ότι σήμερα με τα της μονιμοποιήσεως των συμβασιούχων, υποστηρίζει τα αντίθετα από αυτά που υποστήριζε ο γενικός εισηγητής του κόμματος Ευ. Βενιζέλος στην αναθεώρηση του 2001:

    «Δεν υπάρχει η παραμικρή ερμηνευτική δυνατότητα. Οποιαδήποτε προσπάθεια εγγίζει τα όρια της πολιτικής υποκρισίας», κατέληξε ο υπουργός.

    Είδηση: 25302

    [05] Πρόεδρος του Κουρδιστάν επανεξελέγη ο Μ. Μπαρζανί

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 07 2009 18:22

    Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν(PDK)Μασούντ Μπαρζανί επανεξελέγη πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν συγκεντρώσας ποσοστό 69,57.

    Τα επίσημα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σήμερα από την ιρακινή εκλογική επιτροπή.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κοινή λίστα των δύο ιστορικών κουρδικών κομμάτων,ω του PDK και του UPK συγκέντρωσε των 57% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν.

    Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τοπικών εκλογών ο πρόεδρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής Μασούντ Μπαρζανί, ανακοίνωσε ότι ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι σκοπεύει να μεταβεί «λίαν συντόμως» στο Κουρδιστάν για «να συζητήσει και να διευθετήσει» τη διένεξη ανάμεσα στους Άραβες και Κούρδους κατοίκους της περιοχής.

    «Ο Μαλίκι θα αφιχθεί λίαν συντόμως στο Κουρδιστάν για να συζητήσει και να επιλύσει όλα τα προβλήματα μεταξύ ημών και της Βαγδάτης», τόνισε ο Μπαρζανί, ο οποίος εντός της ημέρας είχε και συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς.

    «Εμείς τονίσαμε στους Αμερικανούς πως θα πρέπει να ρυθμισθούν σύμφωνα προς το Ιρακινό Σύνταγμα όλα τα εκκρεμούντα προβλήματα με τη Βαγδάτη», τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος στο κουρδικό αίτημα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα επαρχία του Κιρκούκ.

    Είδηση: 25305

    [06] Καρκινογόνο το τεχνητό μαύρισμα προειδοποιεί ο ΠΟΥ

    Στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας με το τσιγάρο, τον άσβεστο και την ηπατίτιδα Β κατατάσσεται το σολάριουμ. Επιστήμονες και ειδικοί σε θέματα καρκίνου διεθνώς, αναβάθμισαν τον κίνδυνο των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος -σολάριουμ και άλλων συναφών πηγών εκπομπής υπεριώδους ακτινοβολίας και τις τοποθέτησαν στην κορυφαία κατηγορία κινδύνου πρόκλησης καρκίνου, θεωρώντας τες μέχρι και θανατηφόρες.

    Από το 1992 οι επιστήμονες θεωρούσαν τα σολάριουμ ως "πιθανώς καρκινογόνα". Όμως μια νέα ανάλυση 20 επιστημονικών ερευνών, η οποία έγινε από τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνών για τον Καρκίνο (μονάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας-ΠΟΥ) και δημοσιεύτηκε στο έγκυρο βρετανικό ιατρικό περιοδικό ογκολογίας "Lancet Oncology", συμπεραίνει πλέον οριστικά ότι ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος αυξάνει κατά 75% στα άτομα που ξεκινούν το τεχνητό μαύρισμα σε ηλικία κάτω των 30 ετών.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΠΟΥ, όλοι οι τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλούν ανησυχητικές μεταλλάξεις στα πειραματόζωα (ποντίκια), πράγμα που δείχνει ότι αυτή η ακτινοβολία είναι σίγουρα καρκινογόνα. Προηγουμένως, μόνο ένας τύπος υπεριώδους ακτινοβολίας είχε θεωρηθεί θανατηφόρος.

    Οι ερευνητές συστήνουν ειδικά στους νέους να σταματήσουν τη βλαβερή συνήθεια του τεχνητού μαυρίσματος, καθώς τα περισσότερα φώτα που χρησιμοποιούνται στα σολάριουμ και στις άλλες σχετικές συσκευές, εκπέμπουν κυρίως υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία προκαλεί καρκίνο του δέρματος και των ματιών.

    Στη νέα αυστηρότερη ταξινόμηση αντέδρασε η ευρωπαϊκή ένωση εταιριών παραγωγής και λειτουργίας σολάριουμ, η επικεφαλής της οποίας, Κάθι Μπανκς, επέμεινε ότι "δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση ανάμεσα στην υπεύθυνη χρήση των σολάριουμ και στον καρκίνο του δέρματος".

    Όμως ήδη επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι νέοι που χρησιμοποιούν τακτικά τα σολάριουμ, είναι οκτώ φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν μελάνωμα, την πιο φονική μορφή καρκίνου του δέρματος. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη προειδοποιήσει τους νέους κάτω των 18 ετών να μείνουν μακριά από τα σολάριουμ, ενώ η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου συμβουλεύει το ίδιο.

    Η Βρετανική Ένωση Δερματολόγων χαιρέτισε τα πορίσματα της νέας έρευνας για τον αυξημένο κίνδυνο των σολάριουμ και ζήτησε την άμεση λήψη ρυθμιστικών μέτρων, αν και απέφυγε να ζητήσει την πλήρη κατάργηση των σολάριουμ, προτείνοντας, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, την καλύτερη πληροφόρηση του κοινού, τον περιορισμό της χρήσης τους στους ενηλίκους και την πλήρη απαγόρευση του τεχνητού μαυρίσματος στα παιδιά. Το σκεπτικό της είναι ότι αφού και άλλοι γνωστοί καρκινογόνοι παράγοντες δεν έχουν ακόμα απαγορευτεί, δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο άμεσα με τα σολάριουμ.

    Τα σολάριουμ έχουν μεγάλη εξάπλωση στη Βόρεια Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, έχει βρεθεί ότι 14 εκατ. Γερμανοί 18-45 ετών τα χρησιμοποιούν, ενώ το ένα τέταρτο του πληθυσμού σε διάφορες χώρες (Γαλλία, Σουηδία, Βέλγιο κ.α.) κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις συσκευές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25290

    [07] Άτυχοι ...τυχεροί

    Άτυχοι ήταν τελικά οι τυχεροί του παιχνιδιού Superenalotto της Ιταλίας. Πέτυχαν τους τυχερούς αριθμούς αλλά ο πράκτορας ξέχασε να παίξει το δελτίο!

    Δεκαπέντε κάτοικοι της Βίλα Μπονέλι (μέση αστική περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας), ήταν βέβαιοι πως κατάφεραν να πετύχουν τον τυχερό συνδυασμό "5 + 1 αριθμών" του Superenalotto, που θα τους εξασφάλιζε συνολικό ποσό δύο εκατομμυρίων τετρακοσίων χιλιάδων ευρώ.

    Όταν, όμως, πήγαν να εισπράξουν το τυχερό ποσό (ενενήντα χιλιάδες ευρώ έκαστος), ανακάλυψαν ότι ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου ξέχασε να παίξει το δελτίο που του είχαν παραδώσει.

    Ο πρώτος εκ των άτυχων Ιταλών, κατάλαβε ότι μπορεί να είχε συμβεί κάτι περίεργο, όταν τα τηλεοπτικά κανάλια ανακοίνωσαν πως το μόνο τυχερό "5+1" παίχτηκε στην περιφέρεια του Τορίνο, χωρίς να αναφέρουν τίποτα για τη Ρώμη.

    O υπεύθυνος του πρακτορείου είχε υπογράψει και σφραγίσει κανονικά το δελτίο, αλλά ξέχασε να βάλει τους συγκεκριμένους αριθμούς, στο σύστημα που στέλνει όλα τα στοιχεία στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Κάποιοι από τους "παρ' ολίγο νικητές", το φιλοσόφησαν και παραδέχθηκαν ότι "τα λάθη, και στον ευαίσθητο οικονομικό τομέα, είναι ανθρώπινα". Άλλοι, όμως, έφτασαν να δηλώσουν στον ιταλικό Τύπο ότι "μπορεί και να πρόκειται για απάτη, για πονηρό τέχνασμα του ιδιοκτήτη του πρακτορείου. Δεν αποκλείεται να εισέπραττε χρήματα για συστήματα που κρατούσε στο συρτάρι".

    Ένας εκ των δεκαπέντε απογοητευμένων, μάλιστα, απευθύνθηκε σε δικηγόρο, και ζητά αποζημίωση πενήντα χιλιάδες ευρώ.

    Και να σκεφθεί κανείς, ότι η πολυμελής παρέα, την Κυριακή το βράδυ, για να γιορτάσει την ανύπαρκτη αυτή νίκη, είχε διαλέξει και ακριβό εστιατόριο, σε παραθαλάσσια περιοχή της Ρώμης, με αποκλειστικό μενού, ψάρι και όστρακα...

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25289

    [08] Τουρκία: Σκότωσε και τραυμάτισε επειδή του είπαν να μην καπνίζει

    Ειδήσεις

    Ένας άνδρας άνοιξε πυρ σε ένα εστιατόριο της Τουρκίας με αποτέλεσμα να σκοτώσει ένα και να τραυματίσει ένα δεύτερο άνδρα, επειδή του ζήτησαν να σταματήσει να καπνίζει και να σεβαστεί την απαγόρευση καπνίσματος που έχει τεθεί σε ισχύ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

    Ο άνδρας έπινε και κάπνιζε με φίλους του σε ένα εστιατόριο στην πόλη Κουμκουγιουτσάκ, στην επαρχία Μανίσα (δυτικά) όταν ο ιδιοκτήτης του κέντρου και ένας φίλος του συνέστησαν να σταματήσει να καπνίζει, ανέφερε προς το πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης.

    Ακολούθησε συμπλοκή, ο άνδρας τράβηξε ένα πιστόλι και άρχισε να πυροβολεί τραυματίζοντας τον ιδιοκτήτη και σκοτώνοντας τον φίλο του, ένα άνδρα 46 ετών. Η αστυνομία αναζητεί τον δράστη.

    Η απαγόρευση του καπνίσματος σε μπαρ και εστιατόρια της Τουρκίας ισχύει από τις 19 Ιουλίου.

    Είδηση: 25303

    [09] Ο εικαστικός Φεντερίκο Φελίνι στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

    Ειδήσεις

    Μια λιγότερο γνωστή πλευρά του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι βαυτή του σκιτσογράφου και εικαστικού- αποκαλύπτεται φέτος το καλοκαίρι στην έκθεση "Όνειρα και Εμμονές" που φιλοξενείται στο ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Θεοχαράκη. Το ευρύ κοινό, αν και γνωρίζει τις περισσότερες ταινίες του, μάλλον αγνοεί ότι ο μεγάλος σκηνοθέτης προτού ασχοληθεί με τον κινηματογράφο συνεργάστηκε ως σκιτσογράφος με διάφορα περιοδικά.

    Με σκοπό λοιπόν να μας φέρει πιο κοντά στην εικαστική πλευρά του Φελίνι, το Ίδρυμα Θεοχαράκη σε συνεργασία με το Ίδρυμα Federico Fellini που εδρεύει στο Ρίμινι τής Ιταλίας, γενέτειρα του σκηνοθέτη, διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη σημαντική αυτή έκθεση με περιεχόμενο 80 πρωτότυπα σχέδιά του (διαστάσεων περίπου 30 x 22 εκ.).

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου, στην οποία θα εκτεθούν επίσης 10 αναπαραγωγές (διαστάσεων περίπου 36 x 49 εκ.) σελίδων από το Libro dei Sogni (Βιβλίο των ονείρων) που κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ιταλία, σε άλλες χώρες της Ευρώπης και στην Αμερική και το οποίο περιέχει καταγραφές των ονείρων του Φελίνι από τον ίδιο τόσο με λέξεις όσο και με σχέδιά του.

    Η έκθεση θα συνοδεύεται κι από πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο που θα περιέχει επίσης κείμενα ειδικών σχετικά με τη σημασία των σχεδίων στη ζωή και στο κινηματογραφικό έργο του Φελίνι.

    Τοποθεσία: Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, Βασ. Σοφίας 9 και Μέρλιν 1, Αθήνα

    Ημερομηνία: Έως 20 Σεπτεμβρίου

    Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-22:00, Τρίτη κλειστά

    Θερινό ωράριο λειτουργίας (Ιούλιος-Αύγουστος): Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00, Πέμπτη: 10:00-22:00, Τρίτη κλειστά

    Πληροφορίες: Τηλ.: 210 3611206, http://www.thf.gr/

    Είδηση: 25301

    [10] Νιγηρία: 300 νεκροί από μάχες μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών

    Ειδήσεις

    Σε τουλάχιστον 300 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στη βόρεια Νιγηρία από την Κυριακή που ξέσπασαν οι μάχες ανάμεσα στην αστυνομία και φανατικούς ισλαμιστές,

    Οι νέες συγκρούσεις στοίχισαν σήμερα τη ζωή 43 ανθρώπων στο κρατίδιο Γιόμπε, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αιματοχυσίας που έδωσαν στη δημοσιότητα οι αρχές.

    Οι μάχες που επαναλήφθηκαν σήμερα το πρωί στα περίχωρα του Ποτίσκουμ, νότια του Γιόμπε, στοίχισαν τη ζωή σε 43 ανθρώπους, δήλωσε αστυνομική πηγή. Νωρίτερα ένας άλλος αστυνομικός είχε κάνει λόγο για 30 νεκρούς.

    Είδηση: 25299

    [11] Δύο νεκροί από πυρκαγιά στην Αβιλα της Ισπανίας

    Ευρώπη

    Τραγικό θάνατο ανάμεσα στις φλόγες τις οποίες προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν, αλλά τους περικύκλωσαν, βρήκαν δύο άνδρες στην κεντρική Ισπανία, όπου από χθες μαίνεται μεγάλης έκτασης δασική πυρκαγιά. Οι Αρχές της Καστίλης και του Λεόν στα κεντρικά της χώρας, υποψιάζονται ότι η φωτιά που κατακαίει δάσος είναι έργο εμπρηστών, και για το λόγο αυτό διεξάγονται εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό των υπαιτίων.

    Από την πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 14:00,ώρα Ελλάδας, χθες και είναι μέχρι τώρα εκτός ελέγχου, έχουν αποτεφρωθεί μέχρι στιγμής περί τα 3.000 στρέμματα πευκόφυτης έκτασης κοντά στην πόλη Αβιλα.

    Ο ένας από τους νεκρούς είναι οδηγός εκσκαφέα, που εστάλη από την κεντρική κυβέρνηση για να βοηθήσει στο έργο των πυροσβεστών, όμως οι συνθήκες του θανάτου του δεν έγιναν γνωστές, όπως δεν έγιναν γνωστές οι συνθήκες του θανάτου ενός δεύτερου άνδρα.

    Το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται περίπου στα 150 χιλιόμετρα δυτικά της ισπανικής πρωτεύουσας. Από την αρχή του καλοκαιριού έχουν χάσει την ζωή τους σε πυρκαγιές δασών σε όλη την χώρα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι.

    Είδηση: 25297

    [12] Κυβερνητική Επιτροπή: Πόροι με διαφάνεια στην τοπική αυτοδιοίκηση

    Πολιτική

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή και ενέκρινε το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση "ΘΗΣΕΑΣ 2".

    Ο Υπουργός των Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε, σε δηλώσεις του, ότι το πρόγραμμα "ΘΗΣΕΑΣ 1" έδωσε με διαφάνεια πόρους στην τοπική αυτοδιοίκηση και την οδήγησε στο να κάνει αναπτυξιακά έργα, με πλήρη διαφάνεια, καθώς όλοι γνωρίζουν ότι μέχρι και το τελευταίο ευρώ εμφανίζεται στο δικτυακό τόπο του υπουργείου Εσωτερικών.

    Στην περίοδο 2005 -2009 έδωσε 3,5 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το πρόγραμμα αυτό θα συνεχιστεί για τα έτη 2010 -2014,που συμπίπτει και με το τέλος του ΕΣΠΑ.

    Με την ίδια λογική θα είναι το ύψος περίπου 3,7 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Παυλόπουλος, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες που δεν είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ μπορούν να μπουν μέσω του ΘΗΣΕΑ και να βοηθήσουν τους ΟΤΑ.

    Μέχρι στιγμής από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ 1 έχουν συμβασιοποιηθεί 20.700 έργα, που καλύπτουν 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή το 92% του συνόλου του προγράμματος και έχουν τελειώσει 7 χιλιάδες έργα.

    Ο κ. Παυλόπουλος κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ότι είχαν οδηγήσει την τοπική αυτοδιοίκηση στην κομματικοποίηση, το μαρασμό και την αδιαφάνεια.

    Το 2004, είπε ο κ. Παυλόπουλος,όταν ανέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή, ίσχυε το πρόγραμμα ΕΠΤΑ, που έδωσε 1,7 δισ. ευρώ με πλήρη αδιαφάνεια, το οποίο καταβαράθρωσε οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση, γιατί και ελλιπές ήταν και δόθηκε κατά τρόπο εντελώς ανορθόδοξο και με κομματικά κριτήρια, ενώ για πάρα πολλά από τα χρήματα αυτά δεν υπήρχαν παραστατικά στο υπουργείο Εργασίας.

    Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον υφυπουργό Θανάση Νάκο, γιατί αφιέρωσε το περισσότερο καιρό της υπουργικής θητείας του σε αυτόν τον τομέα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο ίδιος θα οδηγήσει και τον ΘΗΣΕΑ 2 στην ίδια επιτυχή πορεία.

    Εξ άλλου, ο κ. Νάκος στις δηλώσεις του τόνισε ότι μία καινούργια γενιά έργων θα αρχίσει αμέσως μετά τις θερινές διακοπές και περισσότερα από 25 χιλιάδες έργα θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να τονώσει και την αγορά, σε μία περίοδο η οποία είναι δύσκολη από οικονομική άποψη.

    Με το "ΘΗΣΕΑ 2", τόνισε ο κ. Νάκος θα προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο κυρίως σε έργα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές αλλά και έργα που γεφυρώνουν τις χρηματοδοτήσεις με το ΕΣΠΑ, καθώς από αυτό το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτούνται μελέτες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις καταγγελίες του υπευθύνου το ΠΑΣΟΚ Ντίνου Ρόβλια ότι το πρώτο εξάμηνο του 2009 έχουν προσληφθεί 65 χιλιάδες άτομα στο δημόσιο τομέα, συμβασιούχοι και μόνιμοι, έναντι 48 χιλιάδων το πρώτο εξάμηνο του 2008, ο κ. Νάκος είπε ότι δεν έχει το σύνολο των στοιχείων, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι είναι ψευδή, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση ενώ χρησιμοποιούσε 12,5 χιλιάδες συμβασιούχους τα προηγούμενα χρόνια, φέτος θα χρησιμοποιήσει 10 χιλιάδες.

    Είδηση: 25294

    [13] Οι μυστικές ομορφιές του βυθού αποκαλύπτονται στο Μουσείο Ναυτίλος στην Εύβοια

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 07 2009 16:12

    Χιλιάδες εντυπωσιακά εκθέματα από τον μυστήριο θαλάσσιο βυθό, απ' όλο τον κόσμο, φιλοξενεί στις προθήκες του το Μουσείο Ναυτίλος, στο γραφικό χωριό Αγιόκαμπος, κοντά στην Αιδηψό, τα οποία συνέλεξαν οι υπεύθυνοι του μουσείου μέσα σε σαράντα ολόκληρα χρόνια για να τα παρουσιάζουν στο κοινό, με μεράκι κι αγάπη για το υδάτινο στοιχείο.

    Στο μουσείο του βυθού, που παίρνει το όνομα του από το όμορφο κοχύλι "ναυτίλος", εκτίθενται μεγάλες συλλογές από ευρήματα από τα σπλάχνα της θάλασσας όπως κοχύλια, όστρακα, απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών, μαλάκια, κοράλλια, πέτρες κ.α.

    Η "μύηση" στον θαυμαστό κόσμο του βυθού γίνεται με την είσοδο του επισκέπτη στο μουσείο και τη δεκάλεπτη προβολή σύντομου ντοκιμαντέρ, με θέμα τη δημιουργία του σύμπαντος και τις πρώτες μορφές ζωής στον πλανήτη.

    Μέσω αυτής της παρουσίασης, ο επισκέπτης ενημερώνεται για το πώς αυτοί οι ζωντανοί οργανισμού ενέπνευσαν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν πολιτισμούς και να εκφραστούν μέσα από την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη βαφή υφασμάτων, τη γλυπτική και τη μουσική τέχνη.

    Στη συνέχεια, ο επισκέπτης εισέρχεται στην κύρια είσοδο του μουσείου, όπου ο ειδικός φωτισμός δίνει την αίσθηση του περιβάλλοντος του βυθού. Εκεί, μπορεί κάποιος να απολαύσει τα χιλιάδες εκθέματα, απ' όλο τον κόσμο, που είναι τοποθετημένα σε 28 βιτρίνες και να μάθει πόσα στοιχεία εκμεταλλεύτηκαν οι επιστήμονες, μελετώντας τις ιδιαιτερότητες των μαλακίων, τις οποίες και εφάρμοσαν στην αρχιτεκτονική, την ιατρική, τη ναυπηγική, την επικοινωνία, τη μηχανολογία, την υφαντουργία κ.ο.κ.

    Πολλά κοχύλια και μαλάκια χρησιμοποιήθηκαν από την αρχαιότητα για τη βαφή υφασμάτων, ενώ άλλα χρησιμοποιήθηκαν για τη διακόσμηση ανθρώπων και χώρων.

    Πολλά είδη ενέπνευσαν, επίσης, αρχαίους αλλά και σύγχρονους επιστήμονες στην τεχνολογία και τη φαρμακευτική, μέσω της κατασκευής τους, των χρωμάτων και της σύστασης τους.

    Το κοχύλι "bradaris", της οικογένειας murex, στα χέρια του Ιπποκράτη έγινε το πρώτο ιατρικό εργαλείο (σταγονόμετρο ), ενώ το ίδιο κοχύλι, με τη χρωστική ουσία του αδένα του, μας έδωσε την πορφύρα. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνέβαλε στην ένδυση βασιλέων και αυτοκρατόρων (Ελλήνων, Ρωμαίων, Αιγυπτίων), με την ερυθρά χλαμύδα.

    Επίσης, ο "ναυτίλος", το κοχύλι που ταξιδεύει με σύστημα υδροτουρμπίνας- και όχι μόνο- είναι το μοναδικό που αναδύεται και καταδύεται, γεμίζοντας τους θαλαμίσκους του πότε με αζωτούχο αέριο που παίρνει από το νερό και πότε με νερό για να λειτουργήσει σαν β¦ υποβρύχιο.

    Με τις υδατοστεγείς αίθουσές του, που του παρέχουν την ικανότητα πλεύσης, ο "ναυτίλος" χρησιμοποιεί μια χοάνη, για την αεριωθούμενη προώθηση του νερού, που έχει μέσα του, προς την κατεύθυνση που επιθυμεί να κινηθεί.

    Ο "ναυτίλος" μπορεί να αναδυθεί από τα 900 πόδια κάτω από τη στάθμη της θάλασσας στην επιφάνεια, χωρίς τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαφορά της πίεσης.

    Επίσης, τα κοχύλια "τούνα" και "ισοκάδιο" (clossus humanus) ενέπνευσαν αρχιτέκτονες με το καραβολοειδές σχήμα τους και στόλισαν, κατά τον 5ο αιώνα, κιονόκρανα, δημιουργώντας τον ιωνικό ρυθμό, που ήταν περισσότερο διακοσμημένος από το δωρικό. Έτσι, λοιπόν, ταυτίστηκε ο ιωνικός ρυθμός με το θηλυκό γένος εν αντιθέσει με το δωρικό, που συμβόλιζε, με την αυστηρή γραμμή του, το ανδρικό γένος.

    Στο μουσείο ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει, επίσης, υπέροχα μωσαϊκά, που κατασκευάστηκαν από κοχύλια, αχινούς και ημιπολύτιμους λίθους. Επίσης, εκτός από τα εντυπωσιακά μωσαϊκά μπορεί να θαυμάσει και τη μεγάλη συλλογή από χειροποίητα κοσμήματα, φτιαγμένα από κοχύλια και ημιπολύτιμους λίθους και δεμένα μεταξύ τους με ασήμι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    * Μουσείο Ναυτίλος, χωριό Αγιόκαμπος, κοντά στην Αιδηψό, Τηλ: 22260 31662

    *Επισκεφτείτε τη ιστοσελίδα του μουσείου στο http://www.nautilusmuseum.com/nautilus-museum-evia-gr.html

    Είδηση: 25291

    [14] Στην εντατική τα δύο νέα κρούσματα

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 07 2009 18:02

    Σε σοβαρή κατάσταση εξακολουθούν να νοσηλεύονται τα δύο τελευταία σοβαρά περιστατικά της νέας γρίπης, που παρουσίασαν επιπλοκές. Πρόκειται για έναν 42χρονο Βορειοηπειρώτη, που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου και μία 16χρονη Βρετανίδα τουρίστρια, που μεταφέρθηκε από την Κεφαλονιά στο νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Κρίσιμη είναι η κατάσταση και του 35χρονου, του πρώτου σοβαρού κρούσματος που εμφανίστηκε στο Ηράκλειο την προηγούμενη εβδομάδα. Στο μεταξύ, δύο θετικά κρούσματα γρίπης τύπου Α πιστοποιήθηκαν σε στρατιώτες που υπηρετούν στην Κω, με ήπια συμπτωματολογία. Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ άσκησε ο Υπουργός Υγείας, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

    Κρίσιμη η κατάσταση του 42χρονου

    Τόσο η 16χρονη Βρετανίδα όσο και ο 42χρονος Βορειοηπειρώτης, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με την κατάσταση του δεύτερου να χαρακτηρίζεται κρίσιμη

    Όσον αφορά στους δύο στρατιώτες, ο πρώτος νοσηλεύεται από τις 23 Ιουλίου αρχικά στο αναρρωτήριο της μονάδας, στη συνέχεια στο νοσοκομείο του νησιού και τώρα ξανά στο αναρρωτήριο. Ο δεύτερος νοσηλεύεται από τις 25 Ιουλίου στο Νοσοκομείο της Κω και σήμερα εξέρχεται για νοσηλεία στο αναρρωτήριο της μονάδας.

    Επίθεση Αβραμόπουλου στο ΠΑΣΟΚ-Παρουσιάση Εθνικού Σχεδίου Δράσης

    Τα βασικά σημεία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της γρίπης, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής έπειτα από αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

    Όπως τόνισε έχει διατομεακό χαρακτήρα και περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες για τη διασφάλιση της υγείας και τη συνέχιση της οικονομικής ζωής του τόπου.

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα μπουν σε εφημερίες ιδιώτες γιατροί και οδοντίατροι οι οποίοι θα κάνουν μόνο διάγνωση, ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντησή του και με τους φαρμακοποιούς για να ενταχτούν και αυτοί στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

    Ο Υπουργός Υγείας εξαπέλυσε επίθεση και κατά του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

    Παράλληλα κατηγόρησε το Γιώργο Παπανδρέου ότι παρασύρεται από κακούς συμβούλους, οι οποίοι τον οδηγούν, όπως είπε, σε ολισθηρό δρόμο.

    "Ο αρχηγός σας είχε αμφισβητήσει και την διεθνή οικονομική κρίση την οποία ανακάλυψε αργά μετά από τρεις μήνες. Το ίδιο κάνει τώρα με την γρίπη. Το δις εξ αμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Καταβάλλεται μια εθνική, συντονισμένη, προσπάθεια. Υπάρχει πολύ καλή και συνεχής συνεργασία κράτους- επιστημονικών φορέων και κομμάτων. Σταματήστε, λοιπόν, να σπέρνετε την ανησυχία, τον πανικό και να αμφισβητείτε την ικανότητα της ελληνικής πολιτείας. Αυτή η κυβέρνηση ενήργησε έγκαιρα, έγκυρα και άμεσα και διασφαλίζοντας τα σύνορα μας. Γι' αυτό λάβαμε και τα εύσημα της παγκόσμιας κοινότητας. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων γνωρίζουν ότι οι χειρισμοί, από την πρώτη στιγμή ήταν σωστοί και για αυτό εμπεδώσαμε κλίμα ασφάλειας", δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ, δια των πρώην υφυπουργών Υγείας Μανώλη Σκουλάκη και Έκτορα Νασιώκα κατηγόρησε την κυβέρνηση για αποσπασματική αντιμετώπιση της κρίσης, που έχει ξεσπάσει με τον ιό της νέας γρίπης και για έλλειψη σχεδίου και συντονισμού και τόνισε την ανάγκη ενιαίου κέντρου πληροφόρησης.

    Επίσης πρότειναν να οργανωθούν σε όλα τα νοσοκομεία, ακόμα και στα πανεπιστημιακά, μονάδες ελέγχου, ώστε να γίνονται γρήγορα οι εργαστηριακές αναλύσεις και εξετάσεις.

    Ο Μ. Σκουλάκης κατηγόρησε τον κ. Αβραμόπουλο ότι τον ενδιαφέρουν μόνο οι καλές δημόσιες σχέσεις και ότι δεν έχει αντιληφθεί σε τι δύσκολη θέση βρίσκονται οι γιατροί, λόγω έλλειψης συντονισμού, η δε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Περλεπέ, έκανε λόγο για άγνοια και σύγχυση που υπάρχει, ιδιαίτερα στη περιφέρεια.

    Από την πλευρά τους, τόσο ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Λεβέντης, υποστήριξαν ότι δεν μπορεί με τη θεωρία να αντιμετωπιστεί η πανδημία του ιού της γρίπης από ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που αγκομαχά κάτω από τεράστιες ελλείψεις, με ευθύνη και των δύο μεγάλων κομμάτων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι οι επισημάνσεις της εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Δήμητρας Αράπογλου, η οποία τόνισε την ανάγκη εγρήγορσης και πολιτείας και επιστημονικών φορέων

    Να περιληφθούν στις πρώτες κατηγορίες πληθυσμού που θα εμβολιασθούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια μέσα μεταφοράς και αριθμός υπαλλήλων του ΥΜΕ που συμμετέχουν στις εξεταστικές επιτροπές αξιολόγησης των υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων ζητά ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης, με επιστολή την οποία απέστειλε σήμερα στον υπουργό Υγείας.

    Πηγές: ΝΕΤ-ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ?ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Με σχέδιο και στρατηγική η αντιμετώπιση της γρίπης

    Είδηση: 25288

    [15] Εργαζόμενοι παρουσίασαν αλλεργίες στο Έλενα

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 29 07 2009 17:35

    Το κλείσιμο του μαιευτηρίου '"Έλενα" ζητούν οι γιατροί, μετά το θάνατο νοσηλεύτριας από αλλεργικό σοκ, ο οποίος ακόμη διερευνάται, και άλλους τέσσερις νοσηλευτές να νοσηλεύονται με τα ίδια συμπτώματα - δηλαδή, δύσπνοια, βήχα και κάψιμο στο λαιμό. Επιπλέον, ακόμη τέσσερις νοσηλευτές εμφάνισαν τα ίδια συμπτώματα, αλλά σε πιο ελαφρά μορφή. Οι επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας ελέγχουν το κτήριο του νοσοκομείου, καθώς υπάρχει υπόνοια ότι για τα κρούσματα μπορεί να ευθύνεται το σύνδρομο του "άρρωστου κτηρίου".

    Tην Τρίτη, τέσσερις νοσηλεύτριες παρουσίασαν έντονο ερεθισμό στο λαιμό που διήρκησε λίγα λεπτά, μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και αφού διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για αλλεργική αντίδραση, αναχώρησαν για τα σπίτια τους.

    Το πρώτο μέτρο το οποίο ελήφθη ήταν η απενεργοποίηση του κλιματισμού. Ωστόσο, διερευνώνται και άλλα στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ενοχοποιηθούν για τις αλλεργικές αυτές αντιδράσεις

    Όπως δήλωσε ο διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Παναγιώτης Ευσταθίου στην "Πρώτη Γραμμή", εξετάζεται εάν στοιχεία του κτηρίου επηρέασαν την αναπνοή των νοσηλευτών που ασθένησαν.

    Το "σύνδρομο του άρρωστου κτηρίου" ("Sick Building Syndrome") αφορά την κακή κατάσταση της υγείας πολλών από αυτούς που εργάζονται σε αυτό, με συμπτώματα που οφείλονται στην κατάσταση του κτηρίου βένα συνδυασμό κακής ποιότητας του αέρα και βιολογικών, φυσικών και χημικών παραγόντων.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 25283


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 July 2009 - 17:01:59 UTC