Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση Διυπουργικής για τη νέα γρίπη
  • [02] Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Βρετανία
  • [03] Θεσσαλονίκη: Εξάρθρωση κυκλώματος παραχαρακτών
  • [04] Φόρος στα αναψυκτικά, κόντρα στην παχυσαρκία
  • [05] Βρέθηκε το απολίθωμα του αρχαιότερου σπονδυλωτού ζώου που σκαρφάλωσε ποτέ σε δέντρο
  • [06] Γαλλία: Πρόβλημα στο σύστημα επεξεργασίας του αέρα σε Airbus της Air France
  • [07] Απόπειρα ληστείας με ένα τραυματία στη Γλυφάδα
  • [08] Δύο προτάσεις για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ
  • [09] Νεκρός ο αρχηγός των ανταρτών στη Νιγηρία
  • [10] Πρόταση της ΕΕ για αύξηση της γονικής άδειας

    [01] Συνεδρίαση Διυπουργικής για τη νέα γρίπη

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 31 07 2009 08:09

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας με αφορμή τη νέα γρίπη, θα παρουσιαστεί από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Στη συνέχεια, το Εθνικό Σχέδιο θα αποσταλεί στην πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Βασικοί άξονες του σχεδίου θα είναι η πρόληψη, η πρωτοβάθμια περίθαλψη και η εντατική θεραπεία. Στην συνεδρίαση θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Παιδείας και Θρησκευμάτων Άρης Σπηλιωτόπουλος.

    Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε την Πέμπτη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας με τα προεδρεία της ΕΝΑΕ (Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος) και της ΚΕΔΚΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος), με αντικείμενο την ενημέρωση των Νομαρχών και των Δημάρχων όλης της χώρας σχετικά με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης.

    Ο κ. Αβραμόπουλος, που συνέστησε ψυχραιμία λέγοντας ότι "πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η δημιουργία κλίματος ανησυχίας, ανασφάλειας και πανικού, γιατί δεν υπάρχει λόγος", αμέσως μετά τη συνάντηση με το προεδρείο της ΕΝΑΕ δήλωσε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση: "τίθεται στην υπηρεσία της εθνικής προσπάθειας, ώστε από κοινού να ορθώσουμε ένα τείχος στην εξάπλωση αυτής της απειλής. Είναι σημαντικότατος ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, δεδομένου ότι οι Υγειονομικές υπηρεσίες στους Νομούς θα αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση της νόσου".

    Σε ερώτηση για την κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων, ο υπουργός αφού ανέφερε ότι οι ΜΕΘ έχουν αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια στη χώρα μας, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα φορτωθεί το νοσοκομειακό δίκτυο της χώρας, με δεδομένες τις οδηγίες που έχουν δοθεί. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος χαρακτήρισε γόνιμη και παραγωγική τη συνάντηση με τον υπουργό και ανέφερε ότι τέθηκαν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις υπό τις οδηγίες του υπουργείου και του κεντρικού εθνικού σχεδιασμού.

    "Είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την εφαρμογή του εθνικού σχεδίου" συμπλήρωσε ο κ. Δράκος που εξήγησε ακόμη ότι συζητήθηκε και η ενίσχυση σε στελεχιακό δυναμικό και πόρους, "για να μπορέσουμε καλύτερα να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτή" όπως είπε. Τέλος ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ ξεκαθάρισε πως υπάρχει η υποδομή για να λειτουργήσει το σύστημα με τις Νομαρχίες. Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, με την οποία, όπως δήλωσε αμέσως μετά, "είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας από την πρώτη κιόλας ημέρα που εκδηλώθηκε το πρόβλημα". Ο υπουργός επανέλαβε και σε αυτή τη συνάντηση ότι ένα μέρος του σχεδίου δράσης που θα παρουσιαστεί αύριο, αφορά στον ρόλο που θα αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό τον ρόλο των δημάρχων, καθώς "είναι στο σημείο που συναντιέται ο πολίτης με την οργανωμένη πολιτεία".

    "Τον διαβεβαιώσαμε ότι στην έκκλησή του για τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν χρειάζονται πολλά λόγια, το παρών θα είναι άμεσο, εθελοντικό και αποτελεσματικό, υπενθυμίζοντάς του αν και δεν χρειάζεται και αυτό ότι η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, οι δήμοι και οι κοινότητες σε όποια έκτακτη περίπτωση χρειάστηκε και αναφέρομαι κυρίως στις φυσικές καταστροφές έδωσε πάντα το παρών κατά τρόπο απόλυτα αποτελεσματικό" είπε για τη συνάντηση που είχαν με τον κ. Αβραμόπουλο, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

    Ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε ότι την 1η Σεπτεμβρίου, θα είναι έτοιμοι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να υποδεχτούν τα παιδιά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τους μετανάστες, ανέφερε ότι και αυτοί θα εμβολιαστούν, "είτε είναι νόμιμα είτε είναι παράνομα στη χώρα μας". "Όταν υπάρχει εθνικό σχέδιο δράσης για ζητήματα δημόσιας υγείας τότε σε αυτό συμμετέχουμε όλοι και η αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει σαν ένας άνθρωπος πρώτη και καλύτερη" δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρης Κουκουλόπουλος.

    Είδηση: 25359

    [02] Συγκρατημένη αισιοδοξία στη Βρετανία

    Ειδήσεις

    Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν στη Βρετανία οι επιστήμονες για την εξάπλωση της νόσου, την ώρα που στο Βέλγιο και τη Γαλλία επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα. Το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα της νέας γρίπης καταγράφηκε εξάλλου στη Σαουδική Αραβία, ενώ μία 37χρονη πέθανε στο Χονγκ Κονγκ επειδή της χορηγήθηκαν λάθος φάρμακα. Στις ΗΠΑ αποφασίσθηκε ποιες ομάδες του πληθυσμού θα εμβολιαστούν πρώτες. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα προς τις αεροπορικές εταιρείες ότι δεν μπορούν να απαγορεύσουν σε ασθενείς να ταξιδεύσουν.

    Θανατηφόρα κρούσματα σε Βέλγιο-Γαλλία

    Ούτε το Βέλγιο ούτε και η Γαλλία ξέφυγαν από την πανδημία της νέας γρίπης, καθώς τη μάχη για τη ζωή έχασε μία νεαρή γυναίκα στην Αμβέρσα ύστερα από μόλυνση που υπέστη από τον ιό της νέας γρίπης, ενώ στη Γαλλία, πέθανε νεαρή γυναίκα, η οποία ήταν ήδη σοβαρά άρρωστη.

    Συγκρατημένα αισιόδοξες δηλώνουν οι βρετανικές αρχές, αφού ο ιός Η1Ν1 δεν εξαπλώνεται πλέον με την ίδια ταχύτητα.

    Ήπια συμπτώματα εμφανίζουν οι έξι μαθητές που νόσησαν στην Κίνα και την Ταϊβάν. Συμμετείχαν σε καλοκαιρινό πρόγραμμα ανταλλαγών και τα υπόλοιπα παιδιά που ήρθαν σε επαφή μαζί τους, μπήκαν σε καραντίνα.

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι οι αεροπορικές εταιρείες δεν μπορούν να απαγορεύουν σε άρρωστους επιβάτες να ταξιδέψουν. Παράλληλα, πληροφορεί τους πολίτες ότι δικαιούνται πλήρη αποζημίωση, σε περίπτωση που τους αρνηθούν την επιβίβαση σε αεροσκάφος για ιατρικούς λόγους σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πηγές: Reuters, NET, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Νέα γρίπη: Εμβόλιο για περίπου τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25376

    [03] Θεσσαλονίκη: Εξάρθρωση κυκλώματος παραχαρακτών

    Κοινωνία

    Κύκλωμα παραχαρακτών εξάρθρωσαν οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη, μετά τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, τα οποία κατηγορούνται ότι διοχέτευαν στην αγορά μεγάλες ποσότητες εισιτηρίων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), καθώς επίσης και κάρτες στάθμευσης του Δήμου. Στη διάρκεια συντονισμένης επιχείρησης, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Ασφάλειας, κατέσχεσαν συνολικά 49.000 παραχαραγμένα εισιτήρια, καθώς επίσης και περισσότερες από 55.000 κάρτες στάθμευσης, ενώ αναζητούνται άλλα δύο άτομα.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες εξασφάλιζαν τα εισιτήρια και τις κάρτες από συνεργάτες τους στη Βουλγαρία και στη συνέχεια τα διοχέτευαν σε διάφορα περίπτερα. Από κάθε πλαστό εισιτήριο κέρδιζαν 40 λεπτά (το αγόραζαν προς 0,8 και το πουλούσαν 48 λεπτά), όσο δηλαδή το αγοράζουν οι ιδιοκτήτες περιπτέρων από τον ΟΑΣΘ.

    Είδηση: 25377

    [04] Φόρος στα αναψυκτικά, κόντρα στην παχυσαρκία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 31 07 2009 09:46

    Να φορολογηθούν τα αναψυκτικά που κατά βάση περιέχουν ζάχαρη, σύστησαν οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές στα πλαίσια του αγώνα κατά της παχυσαρκίας, μιας ασθένειας που αυξάνεται ολοένα και περισσότερο στις ΗΠΑ. Η πρόταση φόρου "παχυσαρκίας" έχει στόχο να αποθαρρύνει τους Αμερικανούς να αγοράζουν αναψυκτικά με την προοπτική να τους βοηθήσει να αδυνατίσουν.

    "Οι Αμερικανοί καταναλώνουν κατά μέσο όρο γύρω στις 250 θερμίδες επιπλέον την ημέρα σε σχέση με πριν από 20-30 χρόνια. Από τις θερμίδες αυτές περίπου 120 προέρχονται από αναψυκτικά και άλλα ζαχαρώδη τρόφιμα" ανέφερε ο διευθυντής των Ομοσπονδιακών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Τόμας Φρίντεν, σε ένα συνέδριο με θέμα την παχυσαρκία που διοργανώθηκε στην Ουάσινγκτον.

    Σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου, τα δύο τρία των Αμερικανών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ενώ οι ασθένειες που προκαλούνται από την παχυσαρκία κοστίζουν κάθε χρόνο σχεδόν 150 δισεκατομμύρια δολάρια στους φορολογούμενους.

    Ο φόρος που θα αποθάρρυνε τους Αμερικανούς να αγοράζουν αναψυκτικά θα επέτρεπε επίσης να χρηματοδοτηθεί ένα μέρος των εξόδων αυτών. Ο Φρίντεν ελπίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομηθούν 100-200 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μια δεκαετία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25368

    [05] Βρέθηκε το απολίθωμα του αρχαιότερου σπονδυλωτού ζώου που σκαρφάλωσε ποτέ σε δέντρο

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 31 07 2009 10:28

    Ένα απολίθωμα ηλικίας 260 εκατ. ετών είναι το αρχαιότερο γνωστό σπονδυλωτό πλάσμα που διέθετε ένα είδος αντίχειρα και σκαρφάλωσε κάποτε σε ένα δέντρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το εύρημα αποκαλύπτει ότι οι πρόγονοί μας αποίκισαν τα δέντρα πολύ νωρίτερα από ότι νομίζαμε μέχρι τώρα.

    Το πλάσμα, με την επιστημονική ονομασία Suminia getmanovi, διέθετε επιμήκη χέρια και δάχτυλα, που του επέτρεπαν να αρπάζεται από τα δέντρα και να ανεβαίνει σε αυτά.

    Το απολίθωμα (στην πραγματικότητα τα απολιθώματα, καθώς ανακαλύφθηκαν πάνω από 15 καλοδιατηρημένοι σκελετοί αυτού του είδους ζώου) πρωτοανακαλύφθηκε στην κεντρική Ρωσία, στην περιοχή Κίροφ, το 1994, όμως η μελέτη του και η συνειδητοποίηση της σημασίας του έγινε από ερευνητές του Μουσείου Φιλντ του Σικάγο, υπό τον παλαιοντολόγο Γιοργκ Φρόμπις. Η σχετική επιστημονική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό "Proceedings B" της Βασιλικής Εταιρίας Επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, το Live Science και τους "Τάιμς" του Λονδίνου.

    Το εύρημα δείχνει με ποιο τρόπο συνέβη η εξελικτική αλλαγή που επέτρεψε στα ζώα να ζήσουν πλέον και στα δέντρα, αποφεύγοντας έτσι τα αρπακτικά. Το απολίθωμα χρονολογείται από την ύστερη Παλαιοζωική περίοδο, όταν ακόμα υπήρχε η ενιαία υπέρ-ήπειρος Παγγαία, 30 εκατ. χρόνια περίπου πριν οι δεινόσαυροι κυριαρχήσουν στη Γη, και είναι κατά 100 εκατ. χρόνια παλαιότερο από το αρχαιότερο μέχρι σήμερα θηλαστικό ζώο που είχε βρεθεί ότι πρωτοανέβηκε σε δέντρα.

    Το "Σουμίνια", που έμοιαζε μάλλον με σαύρα παρά με θηλαστικό, ήταν μικρό ζώο, μήκους περίπου 50 εκατοστών από τη μύτη του μέχρι την άκρη της ουράς του, παρόλα αυτά, σε σχέση με το μήκος του, είχε μεγάλα άκρα και ιδιαίτερα μακριά χέρια και πόδια. Τα άκρα των δαχτύλων του ήσαν λεπτά και καμπυλωμένα, σαν νύχια αρπακτικού, πιθανότατα καλυμμένα με κάποια σκληρή ουσία κερατίνης, όπως στα σημερινά πουλιά, πράγμα που θα το διευκόλυνε στο γράπωμα και το σκαρφάλωμα, προκειμένου να φάει φύλλα. Η μακριά ουρά του επίσης θα το βοηθούσε να συγκρατηθεί στα κλαδιά και να ισορροπήσει.

    Η πιο σημαντική παρατήρηση όμως των επιστημόνων ήταν ότι ένα δάχτυλο σε κάθε χέρι και πόδι ήταν αντικριστό με τα υπόλοιπα, σαν το σημερινό αντίχειρα. Είναι η πρώτη φορά που σε κάποιο απολίθωμα βρίσκεται ένα είδος αντίχειρα.

    Το ζώο ήταν ένας πρόγονος των θηλαστικών. Ανάμεσα στην εποχή που το "Σουμίνια" έζησε (πριν 260 εκατ. χρόνια) και στην περίοδο χρονολόγησης των παλαιότερων γνωστών απολιθωμάτων θηλαστικών που ζούσαν στα δέντρα, μεσολαβεί ένα κενό περίπου 100 εκατ. ετών. Στο διάστημα αυτό, έλαβε χώρα η αργή εξελικτική μεταβολή που επέτρεψε στα θηλαστικά να ζήσουν στα δέντρα και να έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα επιβίωσης.

    "Πολύ συναρπαστικό" χαρακτήρισε το απολίθωμα ο παλαιοβιολόγος Κόνγουεϊ Μόρις του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. "Δείχνει για μια ακόμη φορά ότι πολλά πράγματα στην εξέλιξη μπορούν να συμβούν πολύ νωρίτερα από ότι θα αναμενόταν", πρόσθεσε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25373

    [06] Γαλλία: Πρόβλημα στο σύστημα επεξεργασίας του αέρα σε Airbus της Air France

    Ευρώπη

    Αεροσκάφος της Air France που εκτελούσε την πτήση Παρίσι-Ντουάλα (Καμερούν) αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο του Ρουασί της γαλλικής πρωτεύουσας όταν παρουσιάστηκε "ανωμαλία στο σύστημα επεξεργασίας του αέρα", ανακοίνωσε σήμερα η αεροπορική εταιρία. Το αεροσκάφος, ένα Airbus A330, απογειώθηκε χθες το μεσημέρι, αλλά λίγο μετά την απογείωση "παρουσιάστηκε πρόβλημα στο σύστημα επεξεργασίας του αέρα με αποτέλεσμα να υπάρξουν καπνοί στην καμπίνα των επιβατών", διευκρίνισε εκπρόσωπος της Air France. Το αεροσκάφος, με 184 επιβάτες, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, 28 λεπτά μετά την απογείωσή του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25374

    [07] Απόπειρα ληστείας με ένα τραυματία στη Γλυφάδα

    Αιματηρή απόπειρα ληστείας το πρωί σε σουπερ μάρκετ στη Γλυφάδα. Δυο ένοπλοι εισέβαλαν στις 8 παρά 10 το πρωί στο σουπερ μάρκετ στη συμβολή των οδών Πρίγκηπος Πέτρου και Βουλιαγμένης και απειλώντας μια ταμία με το όπλο απαίτησαν να τους δώσει τα χρήματα. Η γυναίκα αρνήθηκε ενώ ο φύλακας επιχείρησε να τους ακινητοποιήσει με αποτέλεσμα ένας από τους ληστές να τον πυροβολήσει και να τον τραυματίσει στο πόδι. Ο τραυματίας νοσηλεύεται στο Ασκληπιείο Βούλας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 25372

    [08] Δύο προτάσεις για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 31 07 2009 09:40

    Δύο περιοχές δυτικά και ανατολικά της πόλης, στο ΤΕΙ της Σίνδου και στα όρια των Δήμων Λαγκαδά και Μυγδονίας, προέκρινε για τη χωροθέτηση του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης η αρμόδια Επιτροπή που ολοκλήρωσε το έργο της, με ομόφωνη γνωμοδότηση. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, προήδρευσε στην καταληκτική συνεδρίαση της Επιτροπής για τη Μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και οικονομικών παραγόντων.

    Είδηση: 25363

    [09] Νεκρός ο αρχηγός των ανταρτών στη Νιγηρία

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Παρασκευή, 31 07 2009 09:27

    Σκοτώθηκε την Πέμπτη, μετά τη σύλληψή του από την αστυνομία, ο ηγέτης της ριζοσπαστικής ισλαμικής αίρεσης της Νιγηρίας "Μπόκο Χάραμ", που θεωρείται υπεύθυνη για τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα και στοίχισαν τη ζωή σε 180 ανθρώπους. Μετά από ανθρωποκυνηγητό, στο οποίο συμμετείχαν και στρατιωτικά ελικόπτερα οι δυνάμεις ασφαλείας, είχαν συλλάβει τον ιεροκήρυκα Μοχάμεντ Γιουσούφ. Σύμφωνα με τις αρχές, πυροβόλησαν τον Γιουσούφ όταν αυτός προσπάθησε να δραπετεύσει.

    Δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters είδε τον Γιουσούφ σε στρατόπεδο στην πόλη Μαϊντουγκούρι της βόρειας Νιγηρίας, μετά τη σύλληψή του. Όπως είπε, ο Γιουσούφ δεν είχε εμφανή τραύματα και στεκόταν όρθιος. Αργότερα μεταφέρθηκε στην έδρα της αστυνομίας, όπου και πέθανε.

    Νωρίτερα, στρατός και αστυνομία καταδίωκαν πόρτα-πόρτα τους τελευταίους οπαδούς της αίρεσης, αφού είχαν βομβαρδίσει το συγκρότημα του Γιουσούφ, ο οποίος προπαγάνδιζε τη Σαρία (ισλαμικός νόμος).

    Οι ταραχές ξέσπασαν όταν την περασμένη Κυριακή συνελήφθησαν ορισμένα μέλη της οργάνωσης με την υποψία ότι σχεδίαζαν επίθεση εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος στο Μπαούτσι, περίπου 400 χλμ. ΝΔ του Μαϊντουγκούρι. Οι υποστηρικτές του Γιουσούφ, οπλισμένοι με ματσέτες, μαχαίρια, αυτοσχέδια κυνηγετικά όπλα και βόμβες, ξεσηκώθηκαν και επιτέθηκαν σε εκκλησίες, αστυνομικά τμήματα, φυλακές και κυβερνητικά κτήρια σε όλη τη βόρεια Νιγηρία.

    Ο πρόεδρος της χώρας Ουμάρου Γιαράντουα, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βραζιλία, μίλησε τηλεφωνικά με κυβερνήτες των βόρειων περιοχών και κάλεσε τους θρησκευτικούς ηγέτες της περιοχής να χρησιμοποιήσουν την προσευχή της Παρασκευής για να προειδοποιήσουν τους ανθρώπους για τον κίνδυνο τέτοιων αιρέσεων.

    Να σημειωθεί ότι η οργάνωση των Νιγηριανών μουσουλμάνων Τζαμαάτου Νασρίλ Ισλάμ έχει ήδη καταδικάσει τις ταραχές και εξέφρασε τη στήριξή της στις δυνάμεις ασφαλείας.

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Νιγηρία: 300 νεκροί από μάχες μεταξύ αστυνομικών και ισλαμιστών BBC: Detained Nigeria sect leader dies

    Είδηση: 25361

    [10] Πρόταση της ΕΕ για αύξηση της γονικής άδειας

    Ειδήσεις

    Την αύξηση της ελάχιστης γονικής άδειας από τους τρεις στους τέσσερις μήνες για κάθε παιδί από το 2011, πρότεινε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκής Επιτροπή, μια πρόταση που αν υιοθετηθεί θα επηρεάσει τις εθνικές νομοθεσίες πολλών χωρών, όπως της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Μάλτας. Η γονική άδεια στις 27 χώρες της ΕΕ μπορεί να χορηγείται μετ' αποδοχών ή όχι, ανάλογα με την εθνική νομοθεσία. Δεν συμψηφίζεται με την άδεια μητρότητας (το ελάχιστο 14 εβδομάδες μετά τον τοκετό) ή την άδεια πατρότητας, στις χώρες που την παρέχουν.

    Με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τρεις από τους τέσσερις μήνες άδειας κάθε γονιού θα μπορούν να χορηγηθούν στον άλλο γονιό: για παράδειγμα, η μητέρα ενός παιδιού θα μπορεί να λαμβάνει γονική άδεια επτά μηνών και ο πατέρας να παίρνει άδεια τον όγδοο. Η Επιτροπή ελπίζει ότι η πρότασή της θα εγκριθεί έως τα τέλη του 2009 και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2011.

    Η γονική άδεια χορηγείται μόνο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Στην Αυστρία και τη Ρουμανία το παιδί θα πρέπει να είναι κάτω των 2 ετών ενώ στη Δανία δίνεται και σε γονείς με παιδιά έως 9 ετών.

    Η Γαλλία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Λιθουανία και η Σλοβακία χορηγούν τη μεγαλύτερη γονική άδεια που φτάνει έως και τα 3 χρόνια. Άδεια τριών μηνών δίνουν το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Πορτογαλία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25360


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 31 July 2009 - 9:00:48 UTC