Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπέρ των δικαιωμάτων του ατόμου η λήψη DNA

    [01] Υπέρ των δικαιωμάτων του ατόμου η λήψη DNA

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 02 08 2009 21:36

    Η περιφρούρηση και όχι η καταπάτηση των δικαιωμάτων του ατόμου είναι ο στόχος της χρήσης των καμερών, τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα REAL NEWS o υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Δένδιας. Προσθέτει μάλιστα ότι το υλικό DNA όπως και των καμερών θα χρησιμοποιείται μόνο για λόγους ασφάλειας.

    Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στη συνέντευξή του τονίζει ότι το υλικό DNA, όπως και των καμερών, θα χρησιμοποιείται για συγκεκριμένους λόγους και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προσθέτοντας ότι στόχος είναι "να περιφρουρήσουμε και όχι να καταπατήσουμε τα δικαιώματα του ατόμου".

    Ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι δεν είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τις κάμερες, προσθέτοντας ότι μέχρι τη στιγμή που ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία, δεν διαπίστωσε "καμία πρόθεση της Αρχής να σπεύσει να διατυπώσει τις αντιρρήσεις της".

    Σε ερώτηση αν μπορεί η χώρα να αντέξει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μέχρι το Μάρτιο του 2010, απαντά:

    "Την ερώτησή σας θα πρέπει να την απευθύνετε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο -εξαιτίας της δεδομένης βουλιμίας του για την εξουσία- επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Μάρτιο του 2010, με αιτιολογία προσβλητική για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, όπως και για το πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας".

    Σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού αμέσως μετά το καλοκαίρι, ο υπουργός τονίζει ότι αλλαγές ήδη υπάρχουν σε αρκετούς τομείς και προσθέτει:

    "Ας μην ξεχνάμε ότι εν μέσω θέρους η κυβέρνηση Καραμανλή επέδειξε και αξιέπαινη δραστηριότητα και προώθησε μια σειρά από σημαντικές ρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά όμως με τα πρόσωπα, μόνο ο πρωθυπουργός μπορεί να κρίνει ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν, σε ποιον βαθμό και πότε".

    Τέλος, σχετικά με την έκδοση Χριστοφοράκου, ο κ. Δένδιας εμφανίζεται αισιόδοξος, αλλά -όπως λέει- στα φάση αυτή δεν επιθυμεί να προσθέσει κάτι επιπλέον.

    ΠΑΣΟΚ

    Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνηση για την ανεξέλεγκτη λήψη DNA, περί της αντισυνταγματικότητας της οποίας γνωμοδότησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Πρόκειται για διπλή θεσμική εκτροπή: σε βάρος των δικαιωμάτων των πολιτών και σε βάρος των αρμοδιοτήτων της Ανεξάρτητης Αρχής. Οι αυτοεμφανιζόμενοι ως δήθεν τιμητές και λάτρεις των θεσμών και του Συντάγματος, παραβιάζουν συστηματικά τα ατομικά δικαιώματα, τις προσωπικές ελευθερίες και το Σύνταγμα. Είναι θέμα DNA της παράταξής τους. Οι κακές σχέσεις της ΝΔ με τις προσωπικές ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα επιβεβαιώνονται από τις γνωμοδοτήσεις των πλέον αρμοδίων, συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών.

    Μετά την κατάργηση του απορρήτου των επικοινωνιών και μετά τις κάμερες, μια ακόμα πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Καραμανλή επιβεβαιώνεται ως αντισυνταγματική και αντίθετη προς το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτή για την ανεξέλεγκτη λήψη του DNA και την διατήρηση των γενετικών αποτυπωμάτων. Το ΠΑΣΟΚ την είχε καταγγείλει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, αλλά η ΝΔ προχώρησε στην αυθαιρεσία της, περιφρονώντας την αντιπολίτευση, την Ανεξάρτητη Αρχή για την Προστασία των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, αλλά και το Σύνταγμα.

    Είναι προφανές ότι έχουν χάσει το μέτρο. Βρίσκονται σε εκλογικό πανικό. Οι αποφάσεις τους και οι κινήσεις τους υπαγορεύονται από το άγχος της κατάρρευσης και της διαχείρισης της επερχόμενης ήττας τους. Αυτό το άγχος επιτείνει τα αδιέξοδα της κυβέρνησης και λειτουργεί σε βάρος του τόπου. Μόνιμο θύμα της είναι ο Ελληνικός λαός.

    Απάντηση Δένδια

    O υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας δήλωσε σήμερα, απαντώντας στα όσα ανέφερε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας σχετικά με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα δεδομένα DNA:

    «Καταρχήν το ΠΑΣΟΚ όφειλε να γνωρίζει αυτό που με απλή ανάγνωση μπορεί κανείς να διαπιστώσει: ότι η Ευρωπαϊκή Οδηγία εξαιρεί τα θέματα δημόσιας ασφάλειας από την αρμοδιότητα της Αρχής. Αλλά ακόμη και αυτή η ίδια η Αρχή, στα θέματα DNA κάνει απλές τροποποιητικές παρατηρήσεις.

    Η πραγματικότητα είναι μία. Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτοεξαιρεθεί από την προσπάθεια για το μέγιστο αγαθό της δημόσιας ασφάλειας. Έχει αυτοεξαιρεθεί από την προσπάθεια περιφρούρησης της κοινωνικής γαλήνης και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σκιαμαχεί με δήθεν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «ονειρομαχεί» με δήθεν καταπατήσεις των ανθρωπίνων ελευθεριών. Δεν αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη ελληνική κοινωνία μηρυκάζοντας σοσιαλμανή συνθήματα που είχαν έννοια την δεκαετία του 60. Είναι εκτός τόπου και χρόνου».

    ΣΥΝ

    Ο Ανδρέας Καρίτζης, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια στην εφημερίδα "Real News", δήλωσε:

    "Η υποτίμηση και η απαξίωση από κυβερνητικά στελέχη ακόμα και θεσμών της ίδιας της πολιτείας όπως η Αρχή προστασίας Προσωπικών δεδομένων συνιστά πρόκληση για κάθε πολίτη με δημοκρατικές ευαισθησίες και δείχνει πόσο επικίνδυνη πορεία ακολουθεί η κυβέρνηση μια πορεία περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών."

    Είδηση: 25420


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 August 2009 - 20:55:49 UTC