Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρά εκατέρωθεν για την εκλογολογία
  • [02] Εγκαίνια λιμανιού Αγιόκαμπου
  • [03] Έφυγε χτυπημένη απ τον καρκίνο η Ναόμι Σίμς
  • [04] Συνεργασία Καραμανλή -Δένδια για κάμερες και DNA
  • [05] Σύγκρουση φορτηγών πλοίων
  • [06] Τουρκικό σκάφος κοντά στο νησί της Ρω

    [01] Πυρά εκατέρωθεν για την εκλογολογία

    Πολιτική

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 21:18

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για το ενδεχόμενο να στηθούν πρόωρες κάλπες ακόμη και πριν από την προεδρική εκλογή - δεδομένης και της στάσης που, όπως έχει δηλώσει - θα κρατήσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Την Ιπποκράτους "δείχνουν" από την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει την ευθύνη στις πολιτικές της κυβέρνησης. Το κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης επιμένουν ότι η αντιπαράθεση έχει ως μοναδικό στόχο την ενίσχυση του δικομματισμού.

    Μιλώντας στο Μέγκα ο γραμματέας της ΝΔ ήταν κατηγορηματικός: Δε θέλουμε πρόωρες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι θα τις προκαλέσει, είπε ο Λευτέρης Ζαγορίτης που επανέλαβε ότι "δεν εγκαταλείπουμε το έργο μας στη μέση της διαδρομής".

    "Αυτό το οποίο θα ήταν ωφέλιμο να κάνει το ΠΑΣΟΚ, είναι να μην υψώνει τους τόνους, αλλά να καταθέτει προτάσεις που να βοηθούν τον τόπο. Το να υψώνει κανείς τους τόνους είναι εύκολο. Η κατάθεση προτάσεων είναι το δύσκολο, γιατί αυτό είναι το κρίσιμο" ανέφερε μετά από σχετική ερώτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος σχολίασε σχετικά:

    «Όσο κι αν φραστικά επιχειρεί δήθεν να καταδικάσει την εκλογολογία, η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την καθοδήγηση του αρχηγού της, μιλάει συνέχεια για εκλογές. Αυτό κι αν είναι εκλογολογία! Τον κ. Παπανδρέου δεν τον απασχολεί το συμφέρον του τόπου. Το μόνο του άγχος είναι η εξυπηρέτηση των μικροκομματικών του συμφερόντων. Και γι' αυτό δεν διστάζουν ούτε ο ίδιος ούτε οι επιτελείς του να ελεεινολογούν τον τόπο. Έχουν επιλέξει ένα κατήφορο χωρίς επιστροφή».

    Από την πλευρά της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, σχετικά με την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Ευ. Αντώναρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Η κυβέρνηση αντί να επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων του τόπου, καθώς αυτά προκαλούν άγχος σε όλους τους Έλληνες. Έχει επιλέξει όμως να οδηγεί με τη διακυβέρνηση της, τη χώρα στον κατήφορο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του τόπου σήμερα έχει όνομα «Κυβέρνηση ΝΔ». Τις προθέσεις τους και την εκτίμησή τους για την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, οι Έλληνες πολίτες τις εκφράζουν καθημερινά. Το πρώτο μήνυμα άλλωστε εστάλη στις Ευρωεκλογές".

    Ο καβγάς γίνεται για την ενίσχυση του δικομματισμού εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης: Ο γραμματέας του ΣΥΝ, Δημήτρης Βίτσας είπε ότι το ζητούμενο είναι να ηττηθεί ο δικομματισμός που αναπαράγουν με την όξυνση των τόνων και την εκλογολογία τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Kωστής Αιβαλιώτης αναφερόμενος στα σενάρια πρόωρων εκλογών έκανε λόγο για την ανάγκη επίδειξης σοβαρότητας.

    Στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ δεν λείπουν πάντως και οι φωνές που ζητούν να μπει φρένο στη συζήτηση, τουλάχιστον από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Είδηση: 25487

    [02] Εγκαίνια λιμανιού Αγιόκαμπου

    Κοινωνία

    "Η Κυβέρνηση Καραμανλή αναδιαμορφώνει τη λιμενική υποδομή της χώρας με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών, αλλά και την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της πατρίδας μας», είπε την Τρίτη, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αναστάσης Παπαληγούρας, εγκαινιάζοντας το λιμάνι του Αγιοκάμπου στα παράλια του νομού Λάρισας.

    Όπως τόνισε ο υπουργός, με το νέο λιμάνι ικανοποιούνται αποτελεσματικότερα οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και αυξάνονται οι δυνατότητες για την ενδυνάμωση του νομού Λάρισας, καθώς δημιουργείται η προοπτική για θαλάσσια σύνδεση με τη Χαλκιδική, τις Σποράδες και την Εύβοια. Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι ο υπερσύγχρονος λιμενικός σταθμός με τον απαραίτητο εξοπλισμό κα το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό του Λιμενικού Σώματος, μπορεί να αστυνομεύσει αποτελεσματικότερα την ακτογραμμή του νομού Λάρισας, η οποία έχει μήκος περίπου 90 χλμ και τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί από 50 έως 60 χιλιάδες τουρίστες.

    Προσδιόρισε δε ως βασικό στόχο του υπουργείου, στο πλαίσιο της εθνικής λιμενικής πολιτικής, τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των λιμένων της χώρας, καθώς και την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων και υστερήσεων, που επί χρόνια λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Επίσης, συνέδεσε τη λειτουργία του λιμανιού του Αγικοκάμπου, με τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, που αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και την ουσιαστική στήριξη της ελληνικής περιφέρειας, η οποία, "όχι απλώς συνιστά δομικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και αναγκαία συνθήκη για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής της χώρας".

    Είδηση: 25491

    [03] Έφυγε χτυπημένη απ τον καρκίνο η Ναόμι Σίμς

    Η Ναόμι Σίμς, μια από τις πρώτες μαύρες γυναίκες μανεκέν στον κόσμο που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία στις εκατοντάδες εμφανίσεις της στην πασαρέλα αλλά και σε δεκάδες εξώφυλλα σε περιοδικά στη δεκαετία του 60, πέθανε την Τρίτη σε ηλικία 61 χρόνων κτυπημένη από την επάρατο νόσο που την ταλαιπώρησε πολύ το τελευταίο διάστημα αναφέρουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Γεννημένη το 1948 στην πολιτεία του Μισισιπή λίγο πριν από το τέλος των ρατσιστικών διακρίσεων, η Ναόμι Σιμς έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη μόδα στις αρχές του 60.

    Το Αύγουστο του 1967, τέσσερα χρόνια πριν την εκφώνηση από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ της διάσημης ομιλίας του "Έχω ένα όνειρο" η 19χρονη τότε Ναόμι εκπλήρωσε το δικό της όνειρο και έγινε η πρώτη μαύρη μανεκέν που φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του πιο διάσημου περιοδικού μόδας στις ΗΠΑ , σπάζοντας το ταμπού που ήθελε τους μαύρους κατώτερους.

    Ακολούθησαν δεκάδες εξώφυλλά της σε όλα τα περιοδικά του κόσμου και έτσι η πανέμορφη αυτή κοπέλα ήταν η πρώτη που άνοιξε το δρόμο για την μετέπειτα επιτυχία όλων των μαύρων μανεκέν στο χώρο της μόδας.

    Είδηση: 25489

    [04] Συνεργασία Καραμανλή -Δένδια για κάμερες και DNA

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Τον πλήρη σεβασμό της κυβέρνησης στην ανεξαρτησία της Αρχής για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, αναφερόμενος στο αίτημα της Αρχής για περαιτέρω διευκρινίσεις στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τις κάμερες και το DNA. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας για όλους τους πολίτες, αλλά και ο απόλυτος σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό δήλωσε τα εξής: "Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον Πρωθυπουργό κατ' αρχάς για όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης -αυτές που έχουμε ήδη πάρει και αυτές που σκεφτόμαστε να πάρουμε- καθώς επίσης και για θέματα που αφορούν το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας. Από εκεί και πέρα, δέχθηκα τις οδηγίες του Πρωθυπουργού για το πώς και τι πρέπει να κάνουμε για την επιτάχυνση του έργου στο συγκεκριμένο Υπουργείο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ενστάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και για τις κάμερες και για το DNA, για το αν θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στις ρυθμίσεις που πήγαν στη Βουλή, απάντησε: "Κατ' αρχάς θα μου επιτρέψετε να πω ότι εμείς σεβόμαστε απολύτως την ανεξάρτητη Αρχή. Όμως, μέγιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση του μεγάλου αγαθού, της δημόσιας ασφάλειας. Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα είναι δεδομένος. Τα σεβόμαστε πάντοτε. Σεβασμός πρέπει να υπάρχει και στη δημόσια ασφάλεια, στο χώρο δραστηριότητας του πολίτη. Αυτό επιδιώκουμε και νομίζω αυτό θα καταφέρουμε".

    Ντίνος Ρόβλιας, σχετικά με τις δηλώσεις Δένδια

    Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας, σχετικά με τις δηλώσεις του Ν. Δένδια για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για τις οποίες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Η ουσιαστική κατάργηση του απορρήτου των επικοινωνιών με την γνωμοδότηση Σανιδά, την οποία η κυβέρνηση ασμένως αποδέχεται, καθώς και οι πρόσφατοι νόμοι για τη συνεχή λειτουργία των καμερών στους δρόμους και την ανεξέλεγκτη και υποχρεωτική λήψη DNA ακόμα και για τροχαίες παραβάσεις, διαταράσσουν την ισορροπία δημόσιας τάξης και ατομικών δικαιωμάτων, σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων. Αυτή είναι η κατάληξη της αποχωρούσας κυβέρνησης της ΝΔ, που απεδείχθη ανίκανη επί 5,5 χρόνια στην εφαρμογή των νόμων, αλλά επιτήδεια στο να παραπλανά την κοινή γνώμη ότι δήθεν χρειάζονται νέοι νόμοι, σε βάρος μάλιστα των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών ελευθεριών"

    Απάντηση Ν. Δένδια

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νικόλαος Δένδιας, απαντώντας στη δήλωση του μέλους του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνου Ρόβλια, δήλωσε: "Για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες, το ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει ότι μοναδική επιδίωξή του είναι ένα κράτος ανασφάλειας".

    Ανακοίνωση ΚΚΕ για τις δηλώσεις Δένδια

    "Η προτεραιότητα της κυβέρνησης, με την λειτουργία των καμερών παρακολούθησης, τη καταγραφή του DNA, την καθολική παρακολούθηση και αποθήκευση των επικοινωνιών καθώς και άλλα τρομοκρατικά μέτρα, είναι η προστασία της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων από το λαϊκό κίνημα και όχι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός δικαιοσύνης. Για να μην εφαρμοστούν τα νέα αντιδραστικά μέτρα, που ενιαία προωθούν οι φιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της ΕΕ, οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές δυνάμεις δεν πρέπει να ελπίζουν στις τυπικές γνωμοδοτήσεις των διάφορων Ανεξάρτητων Αρχών, αλλά να αντιπαλέψουν οργανωμένα και αποφασιστικά την ενίσχυση των μηχανισμών καταστολής και παρακολούθησης. Να αποδυναμώσουν τα κόμματα της ΕΕ και να ανατρέψουν συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Είδηση: 25488

    [05] Σύγκρουση φορτηγών πλοίων

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 21:50

    Συγκρούσθηκαν μεταξύ τους ενώ έπλεαν στο στενό του Καφηρέα, 2,5 ν.μ. από το ακρωτήρι Φάσα Άνδρου το με ελληνική σημαία φορτηγό πλοίο "Βασιλική Τ'' και το κινεζικό επίσης φορτηγό πλοίο "Ζεν Ζίου", το οποίο με 24μελές πλήρωμα και φορτίο κάρβουνο έπλεε για την Τουρκία. Από τη σύγκρουση που έγινε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, καθώς και τα δύο εμπορικά πλοία ακολουθούσαν την ίδια πορεία, προκλήθηκαν μόνον υλικές ζημιές και ουδείς τραυματισμός.

    Όμως, λίγο πριν αποκολληθούν τα δύο πλοία, ο 48χρονος ναύκληρος του ελληνικού πλοίου αισθάνθηκε πόνους στο στήθος και ζήτησε τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Τη μεταφορά μέχρι το λιμάνι της Καρύστου, όπου κατευθύνονταν και τα δύο πλοία, έφερε εις πέρας ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος.

    Στη συνέχεια, παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ όπου όμως ο 48χρονος λοστρόμος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του στο νοσοκομείο Καρύστου απεβίωσε.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25486

    [06] Τουρκικό σκάφος κοντά στο νησί της Ρω

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 04 08 2009 22:20

    Περίεργη δραστηριότητα παρατηρήθηκε τo απόγευμα της Τρίτης από την τουρκική πλευρά, κοντά στο νησί της Ρω. Άνδρες του Λιμενικού το μεσημέρι, απομάκρυναν από την περιοχή καΐκι που μετέφερε Τούρκους δημοσιογράφους με κάμερες ανά χείρας και το οποίο είχε περάσει στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Άνδρες του Λιμενικού, μετά από άμεση ενημέρωση από το τοπικό φυλάκιο, επενέβησαν αμέσως, έκαναν νηοψία όπως όφειλαν και εξήγησαν στους Τούρκους δημοσιογράφους ότι βρίσκονται σε ελληνικά χωρικά ύδατα και πρέπει να επιστρέψουν σε τουρκικό έδαφος. Οι Τούρκοι αποχώρησαν, όμως το γεγονός πήρε έκταση στα τουρκικά ΜΜΕ που μεταδόθηκε ως πρώτη είδηση, καθώς κανάλια της γείτονος χώρας ισχυριστήκαν ότι αρχικά υπήρξε σύλληψη των επιβαινόντων Τούρκων.

    Ανακοίνωση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος, Θεόδωρος Ρεντζεπέρης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Σήμερα και περί ώρα 17:35 εντοπίστηκε εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της νησίδας Ρω, τουρκικό τουριστικό σκάφος.

    Πραγματοποιήθηκε ο συνήθης αστυνομικός έλεγχος του σκάφους, που έφερε το όνομα "PONY", στο οποίο επέβαιναν εκτός του κυβερνήτη, τέσσερα άτομα όλοι Τούρκοι υπήκοοι, τα οποία κατά δήλωσή τους είχαν την ιδιότητα του δημοσιογράφου, του τηλεοπτικού σταθμού Ι.Η.Α.

    Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου και αφού τους συστήθηκε άμεση αποχώρηση από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος απέπλευσε περί ώρα 18:10».

    Είδηση: 25485


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 4 August 2009 - 20:54:27 UTC