Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης
  • [02] Φονικό το πέρασμα του Μορακότ
  • [03] Ο ουρανός βρέχει β¦αστέρια
  • [04] Εξασθενεί η γρίπη στο νότιο ημισφαίριο
  • [05] Αλ. Τσίπρας: Ατελέσφορη η πολιτική για τη λαθρομετανάστευση
  • [06] Αποφασισμένη η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής
  • [07] Τα εικαστικά του Γιάννη Ρίτσου στο ΚΙΘ
  • [08] Χτύπησε τη Μόνα Λίζα
  • [09] Siemens: Ανεβαίνουν εκ νέου οι τόνοι
  • [10] Έγκλημα πάθους στα Τρίκαλα
  • [11] Σώοι & αβλαβείς στην Κω οι δύο Τούρκοι ναυαγοί

    [01] Με σχέδιο για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 11 08 2009 16:45

    Η στρατηγική του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, ιδιαίτερα ενόψει φθινοπώρου οπότε αναμένεται έξαρση του ιού, τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Όπως είπε ο υπουργός, οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν στις κανονικές ημερομηνίες, ενώ θα προσληφθεί ταχύτατα το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου να λειτουργήσουν 50 έως 60 κλίνες εντατικής θεραπείας. Όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στα άτομα που λειτουργούν σε κρίσιμες δομές της πολιτείας, όπως υπηρεσίες υγείας, ένοπλες δυνάμεις, καθαριότητα και ΔΕΚΟ.

    Έτοιμη για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης δηλώνει η κυβέρνηση.

    Το πρωί ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για το σχέδιο δράσης και αμέσως μετά μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Ευάγγελος Αντώναρος, τόνισε ότι η εγρήγορση, η στενή παρακολούθηση, η συγκέντρωση των στοιχείων και η άρτια προετοιμασία όλων των αρχών δίνει τη βεβαιότητα ότι η Πολιτεία θα ανταποκριθεί στο καλύτερο δυνατό σημείο.

    Ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο βρίσκεται σε διαρκή επαγρύπνηση και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα σενάρια και επισήμανε "ότι η Πολιτεία δεν θα επιτρέψει να διολισθήσει η κοινωνία σε κατάσταση πανικού",

    "Η κυβέρνηση κάτω από τις οδηγίες του πρωθυπουργού λειτουργεί συντεταγμένα, οργανωμένα και συντονισμένα για την αντιμέτωπιση της νέας γρίπης"

    Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν κανονικά, οι ιδιωτικοί στις 17 Αυγούστου και οι δημόσιοι την 1η Σεπτεμβρίου ενώ για τα σχολεία θα ληφθεί τελική απόφαση αφού υπάρξει γενική αποτίμηση του θέματος.

    Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού σημείωσε ότι προτεραιότητα θα έχουν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από άποψη υγείας, και σε υπηρεσίες σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους όπως το προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, στο δικαστικό χώρο, στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, στις ΔΕΚΟ και σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

    Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο η εξέταση για τη νέα γρίπη να γίνεται και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια ενώ σε συνεργασία με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ ολοκληρώνονται τα επιχειρησιακά σχέδια για τον εμβολιασμό.

    Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης θα στηθούν κέντρα εμβολιασμού στα σχολεία τα οποία θα προχωρούν σε μαζικούς εμβολιασμός πληθυσμού κάθε Παρασκευή απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα και πρόσθεσε ότι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν 140 κέντρα εμβολιασμών.

    Από τις 18 Αυγούστου λειτουργεί ως Κέντρο Αναφοράς Γρίπης το μικροβιολογικό εργαστήριο του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Λάρισας ενώ από τις 24 Αυγούστου θα γίνεται πιστοποίηση των κρουσμάτων της νέας γρίπης και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων και της Κρήτης.

    Επίσης ότι με συνοπτικές διαδικασίες θα προσληφθεί άμεσα το απαραίτητο προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσουν άμεσα 50 έως 60 κλίνες εντατικής θεραπείας, ενώ αν χρειαστεί - πρόσθεσε - θα τεθούν στη διάθεση της πολιτείας και όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας του ιδιωτικού τομέα.

    Όσον αφορά στα αντιϊκά, επανέλαβε ότι απελευθερώθηκε η χορήγησή τους, σημείωσε ωστόσο ότι αυτή θα γίνεται πάντα με ελεγχόμενη ιατρική συνταγή και κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις.

    Σχετικά με τον εντοπισμό των αλλοδαπών που παράνομα βρίσκονται στη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα βοηθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ για τις αμοιβές των γιατρών, είπε ότι θα καλυφθούν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων.

    Παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσει μέθοδος αντίστοιχη αυτής των δικαστικών αντιπροσώπων για τους γιατρούς στα κέντρα εμβολιασμού.

    Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 162.380 κρούσματα και 1.154 θάνατοι ενώ στην Ελλάδα είχαμε 1.002 κρούσματα εκ των οποίων το 95% έχουν ιαθεί πλήρως και βρίσκονται υγιέστατοι στα σπίτια τους.

    Επίσης τα δυο σοβαρά περιστατικά που βρίσκονται στην εντατική πλέον είναι σε πορεία ανάρρωσης.

    Αντιδράσεις

    Αναφερόμενη εξ άλλου στις σημερινές δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Καρακλιούμη, τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας λειτουργεί με διαφορά φάσης μιας εβδομάδας από το ΚΕΕΛΠΝΟ, κι έθεσε τρία ερωτήματα: Πρώτο ποιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρονται από τα κέντρα επιτήρησης, δεύτερο με βάση ποιες διατάξεις θα γίνεται ο έλεγχος στα φάρμακα και θα επιβάλλονται τα πρόστιμα και τρίτο ποιος θα καταβάλει το κόστος για τα φάρμακα, δηλαδή αν θα τα καταβάλει το υπουργείο Υγείας ή οι ασθενείς.

    "Η κυβέρνηση, αντί να πάρει άμεσα μέτρα για την κάλυψη των μεγάλων κενών που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας σε προσωπικό και σε υποδομές για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, λαμβάνει μέτρα που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του λαού. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα της χορήγησης αντιικών φαρμάκων από ιδιώτες, της διάγνωσης της «νέας γρίπης» από ιδιωτικά εργαστήρια και της μεταφοράς της ευθύνης λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού στους Δήμους", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και ζητά η παροχή όλων των υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» να γίνεται με ευθύνη του κράτους και δωρεάν για όλους και να λειτουργήσουν άμεσα κινητές μονάδες για την κάλυψη των σχολείων, των εργασιακών χώρων και των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη.

    "Ασφαλώς και δεν πρέπει η αντιμετώπιση της γρίπης να αποτελέσει ένα άλλο πεδίο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων και επιπόλαιων επικοινωνιακών δηλώσεων. Εκείνο όμως που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι οι διαχρονικές ευθύνες, τόσο των κυβερνήσεων της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, για τη μη διαμόρφωση ενός πρωτοβάθμιου συστήματος φροντίδας της υγείας που θα μπορούσε να αποτελέσει ασπίδα στην αντιμετώπιση της γρίπης. Βεβαίως, είχαν άλλες προτεραιότητες όπως την προώθηση των ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας", τονίζει ο Συνασπισμός.

    Είδηση: 25676

    [02] Φονικό το πέρασμα του Μορακότ

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 11 08 2009 16:40

    Αγώνα δρόμου κάνουν τα συνεργεία διάσωσης στην Ταϊβάν προκειμένου να εντοπίσουν τους αγνοούμενους από τις κατολισθήσεις που προκάλεσε ο τυφώνας Μορακότ στο πέρασμά του. Μέχρι και 100 άνθρωποι μπορεί να έχουν θαφτεί κάτω από τα ερείπια σπιτιών σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διάσωσης της χώρας. Το πρωί επτά άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια, ενώ μέχρι στιγμής στην Ταϊβάν έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41 άνθρωποι ενώ άλλοι 62 επισήμως αγνοούνται. Νωρίτερα, τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας είχαν κάνει λόγο για 600 αγνοούμενους, ωστόσο οι Αρχές δεν επιβεβαίωσαν αυτόν τον αριθμό.

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DV5HSjObr-CM',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/V5HSjObr-CM/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Την ίδια ώρα, ένα ελικόπτερο που εστάλη από την πολεμική αεροπορία της Ταϊβάν για να μεταφέρει βοήθεια στους πληγέντες κατέπεσε και συνετρίβη σήμερα στις νότιες περιοχές του νησιού. Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα δύο πιλότοι και ένα μέλος πληρώματος προσέκρουσε σε ένα βουνό και συνετρίβη σε ένα ποτάμι. Η τύχη των επιβαινόντων αγνοείται.

    Στην πόλη Πενκγσί της Κίνας τουλάχιστον επτά κτίρια θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης. Το συγκεκριμένο χωριό έχει κυριολεκτικά εξαφανιστεί από τον χάρτη, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    Οι διασώστες έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής έξι ενοίκους από τα κτίρια. Ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Παραμένει ωστόσο άγνωστος ο ακριβής αριθμός των εγκλωβισμένων.

    Είδηση: 25681

    [03] Ο ουρανός βρέχει β¦αστέρια

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 11 08 2009 16:34

    Ένα υπέροχο θέαμα από "πεφταστέρια" θα μας χαρίσει απόψε και για τις τρεις επόμενες ημέρες ο αστερισμός του Περσέα. Οι διάττοντες αστέρες ή αλλιώς Περσείδες θα πέφτουν βροχή, σκορπίζοντας στον ελληνικό ουρανό φωτεινά πυροτεχνήματα. Όσοι λοιπόν έχουν την ευκαιρία να βρεθούν σε περιοχές μακριά από τα φώτα της πόλης, θα μπορέσουν να απολαύσουν με γυμνό μάτι, τα πεφταστέρια του Αυγούστου κάνοντας αν θέλουν ...αμέτρητες ευχές.

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded0','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D6XTBrYWrey0',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/6XTBrYWrey0/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded0',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Πιστή στο ραντεβού της, η βροχή των Περσειδών φωτίζει τον καλοκαιρινό ουρανό κάθε χρόνο, και σύμφωνα με τους αστρονόμους, οφείλεται στον κομήτη 109P/Σουίφτ Τατλ που κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο κάθε 130 χρόνια. Οι διάττοντες αστέρες που παρατηρούμε (κάτι που πιθανότατα συμβαίνει εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια), είναι μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης και βράχων από τη ουρά του κομήτη Σουίφτ Τατλ. Καθώς η Γη περνά μέσα από το νέφος σωματιδίων που άφησε ο κομήτης, υπό τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες, στο νυχτερινό ουρανό μπορεί να λάβει χώρα μια φαντασμαγορική παράσταση, με πρωταγωνίστριες τις θεαματικές νυχτερινές Περσείδες.

    Το μέγιστο της "βροχής" συνήθως γίνεται αντιληπτό στις 11-13 Αυγούστου κάθε χρόνου, ενώ Περσείδες παρατηρούνται περίπου από τις 23 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, με μέσο ωριαίο ρυθμό περίπου 60 - 80 μετεώρων ανά ώρα. Το φαινόμενο γίνεται βασικά αντιληπτό στο βόρειο ημισφαίριο, ενώ στο νότιο ημισφαίριο μπορούν να το δουν λίγοι μόνο τυχεροί που βρίσκονται οριακά νότια του ισημερινού.

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded1','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DUJ_B0d1pr6I',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/UJ_B0d1pr6I/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded1',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Πολλοί από τους διάττοντες (πεφταστέρια) των Περσείδων είναι ιδιαίτερα φωτεινοί και αφήνουν ένα έντονο "ίχνος" πίσω τους, καθώς συγκρούονται με την γήινη ατμόσφαιρα και υπερθερμαίνονται, γι' αυτό η συγκεκριμένη "βροχή" έχει αποκτήσει την φήμη ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα θεαματική - κάτι που εξαρτάται άμεσα από τα αν θα υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό, καθώς και από το κατά πόσον το σημείο παρατήρησης θα βρίσκεται μακριά από τη φωτορύπανση των πόλεων και θα επιτρέπει τη θέαση σε έναν όσο γίνεται πιο σκοτεινό ουρανό.

    Ο αριθμός πάντως των διαττόντων αστέρων που παρατηρούνται, μειώνεται πλέον διαχρονικά, καθώς ο κομήτης απομακρύνεται προς το εξωτερικό ηλιακό σύστημα μετά το πέρασμά του από το περιήλιο το 1992 (η δραστηριότητα αυξάνεται όταν ο κομήτης βρίσκεται κοντά στο περιήλιο, καθώς η περιοχή κοντά στον κομήτη είναι πιο πυκνή σε σωματίδια).

    Σύμφωνα με τους αστρονόμους - επαγγελματίες και ερασιτέχνες- οι καλύτερες ώρες παρατήρησης για τις Περσείδες είναι λίγο πριν από το ξημέρωμα, κάτι που μπορεί να γίνει και με γυμνό μάτι. Το φαινόμενο γενικά καλύπτει όλο τον ουρανό, οπότε αν κανείς είναι ξαπλωμένος, μπορεί να έχει στο οπτικό πεδίο του ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο κομμάτι του ουρανού. Συνίσταται επίσης να μην κοιτάζει κανείς το φεγγάρι, γιατί αυτό μειώνει τη νυχτερινή όρασή του.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    <!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) starts here -->JavaScript is disabled! To display this content, you need a JavaScript capable browser.Adobe Flash Player not installed or older than 9.0.115!

    swfobject.embedSWF('/plugins/content/avreloaded/mediaplayer.swf','avreloaded2','400','320','9.0.115','/plugins/content/avreloaded/expressinstall.swf',

    {file:'http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D7gDXRoOhV_o',width:'400',height:'320',image:'http://i.ytimg.com/vi/7gDXRoOhV_o/default.jpg',showeq:'false',searchbar:'false',enablejs:'false',autostart:'false',showicons:'true',showstop:'false',showdigits:'true',

    showdownload:'false',usefullscreen:'false',backcolor:'0xFFFFFF',frontcolor:'0x000000',

    lightcolor:'0x000000',screencolor:'0x000000',overstretch:'false'}

    ,{allowscriptaccess:'always',seamlesstabbing:'true',allowfullscreen:'true',wmode:'window',bgcolor:'#FFFFFF',menu:'true'},

    {id:'p_avreloaded2',styleclass:'allvideos'});

    Η ERTonline δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο των προβαλλόμενων βίντεο<!-- AllVideos Reloaded Plugin (v1.2.4.1054) ends here -->

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25678

    [04] Εξασθενεί η γρίπη στο νότιο ημισφαίριο

    Ειδήσεις

    Συνεχίζεται ο αγώνας δρόμου για να είναι έγκαιρα έτοιμο το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η επιδημία αρχίζει να εξασθενεί σε πολλές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου. Σε οκτώ πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, περίπου 3.000 άνθρωποι μετέχουν στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου, ενώ η Ισπανία μετρά το ένατο θύμα της γρίπης. Στο μεταξύ, περιορισμένης αποτελεσματικότητας, χαρακτηρίζονται τα οφέλη από τη λήψη αντιϊκών σκευασμάτων στα παιδιά. Αντίθετα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι παρενέργειες είναι πολύ πιο σημαντικές και θα πρέπει επομένως να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

    Δοκιμάζουν το εμβόλιο στις ΗΠΑ

    Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η νέα γρίπη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.462 από τους 177.457 ανθρώπους που έχει πλήξει συνολικά σε 170 χώρες και εδάφη. Ο προηγούμενος απολογισμός είχε ανακοινωθεί από τον ΠΟΥ στις 5 Αυγούστου. Σε αυτόν αναφέρονταν 1.154 νεκροί σε σύνολο 162.380 κρουσμάτων.

    Στις ΗΠΑ, χιλιάδες πολίτες σε οκτώ πόλεις μετέχουν στις πειραματικές δοκιμές του εμβολίου για τη γρίπη Η1Ν1, προκειμένου αυτό να είναι έτοιμο σε περίπτωση που το φθινόπωρο και το χειμώνα ο ιός αποδειχθεί ότι παραμένει ισχυρός.

    Αυτή η μελέτη προσπαθεί να αποτιμήσει τις καταλληλότερες δόσεις, ώστε να δημιουργηθούν αντισώματα για την προστασία των ατόμων.

    Κάποιοι από τους μετέχοντες στην έρευνα θα πάρουν μία δόση του φαρμάκου και άλλοι τη διπλή, προκειμένου να καθοριστεί η δόση που προσφέρει τη μεγαλύτερη προστασία. Μετά τον εμβολιασμό τους, οι ασθενείς, θα κληθούν να καταγράφουν καθημερινά πως αισθάνονται, ενώ κάθε δύο μήνες, επί μισό χρόνο θα υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, για να ελέγχεται η πρόοδος του εμβολίου.

    Το εμβόλιο αποδείχθηκε αποτελεσματικό στις έρευνες σε ζώα, όμως τώρα είναι η πρώτη δοκιμή σε ανθρώπους.

    Στη Βαλένθια της Ισπανίας, μια 28χρονη γυναίκα έχασε τη μάχη με τη γρίπη εξαιτίας επιπλοκών, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Υγείας, ανεβάζοντας στα εννέα τα θύματα της χώρας.

    Την ίδια ώρα, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι η δράση του πανδημικού ιού φαίνεται πως αρχίζει να εξασθενεί σε πολλές εύκρατες χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπως η Αργεντινή, η Χιλή, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.

    Αντίθετα, οι ασιατικές χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Ινδία και το Βιετνάμ, αντιμετωπίζουν τώρα μια έντονη διάδοση της ασθένειας, η οποία χαρακτηρίστηκε στις 11 Ιουνίου η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι τα δεδομένα που διαθέτει υπολείπονται της πραγματικότητας, δεδομένου ότι οι χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο δεν είναι πλέον υποχρεωμένες να καταγράφουν συστηματικά τα κρούσματα. Μόνον τα πρώτα κρούσματα καθώς και οι στατιστικές για τα θανατηφόρα πρέπει να αναφέρονται υποχρεωτικά στον Οργανισμό.

    Και στη Βρετανία, ερευνητές τονίζουν πως δεν πρέπει να χορηγούνται σε τακτική βάση φάρμακα όπως το Ταμιφλού σε παιδιά, καθώς οι βλαβερές παρενέργειές τους, μπορεί να ξεπερνούν τα οφέλη τους. Όπως αναφέρεται στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, τα αντι-ιικά μειώνουν τη διάρκεια της γρίπης στα παιδιά κατά μία ημέρα, δεν μειώνουν όμως τις κρίσεις άσθματος ή την πιθανότητα τα παιδιά να χρειαστούν αντιβιοτικά

    Είδηση: 25690

    [05] Αλ. Τσίπρας: Ατελέσφορη η πολιτική για τη λαθρομετανάστευση

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 11 08 2009 19:24

    Το κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών στη Σάμο που σήμερα φιλοξενεί 700 άτομα επισκέφθηκε την Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από το νομάρχη Σάμου και φορείς του νομού. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια με την καταστολή και την αστυνόμευση και σημείωσε ότι αυτή η πολιτική είναι τελείως ατελέσφορη και αναποτελεσματική και δυστυχώς την ακολουθεί και η ελληνική κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από το Νομάρχη της Σάμου, από φορείς και από τους εργαζόμενους του κέντρου για τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο.

    Όταν ο αριθμός αυτός υπερδιπλασιάζεται είναι φανερό ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τεράστιο ανθρωπιστικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα, είπε ο κ. Τσίπρας.

    "Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα τα τελευταία χρόνια με την καταστολή και την αστυνόμευση. Είναι μία τελείως ατελέσφορη και αναποτελεσματική επιλογή" σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρόσθεσε ότι στη χώρα μας η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια πολιτική γραμμή, ενώ το τελευταίο διάστημα παρασύρεται από έναν ανταγωνισμό με την ακροδεξιά του κ. Καρατζαφέρη και καταλήγει στις πιο ακραίες πολιτικές της μηδενικής ανοχής και των επιχειρήσεων σκούπας.

    Εμείς, είπε, θα επιμένουμε να υιοθετούμε τις προτάσεις και τις θέσεις των διεθνών οργανισμών, της ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και της Διεθνούς αμνηστίας. Θα επιμένουμε να διεκδικούμε την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και προτείνουμε σειρά συγκεκριμένων μέτρων, είπε.

    Θύμισε δε ότι έχει ήδη προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για την αποκεντροποίηση αστικών περιοχών που πλήττονται από την υπερβολική συσσώρευση των οικονομικών προσφύγων, εξαθλιωμένων που δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε σε κέντρα υποδοχής, με συγκεκριμένα προγράμματα ενίσχυσης της ποιότητας ζωής σε αυτές τις περιοχές, καθώς και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών που πλήττονται από το πρόβλημα.

    Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τους φορείς του επιμελητηρίου της Σάμου, τουριστικούς παράγοντες και επιχειρηματίες. "Αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, σε ένα από τα πιο δημοφιλή θέρετρα της χώρας, η οικονομική κρίση δεν κάνει διακοπές, αλλά φαίνεται ότι δείχνει τα δόντια της στους επιχειρηματίες, στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στους δεκάδες χιλιάδες εποχιακούς που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μέχρι το τέλος του χρόνου ή απλήρωτοι μετά το τέλος της σεζόν" δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι αντί να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα κάνει "πάρτι παροχολογίας".

    Είδηση: 25691

    [06] Αποφασισμένη η κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής

    Ειδήσεις

    Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει η αγορά τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Έμποροι και επιχειρηματίες αντιδρούν στην πρόθεση του υπουργείου Οικονομίας να εγκαταστήσει σύστημα οn line σύνδεσης ταμειακών μηχανών και εφορίας, αλλά και να αναθέσει σε ιδιωτικές εταιρείες τον εντοπισμό των μεγαλο-οφειλετών του δημοσίου. Ωστόσο, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να αντιμετωπίσει δραστικά ένα φαινόμενο που κοστίζει ετησίως πολλά δισεκατομμύρια στον κρατικό κορβανά. Άλλωστε, στο πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων που θα στείλει στην Κομισιόν, δίνει ιδιαίτερο βάρος στον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

    Τσουνάμι φορολογικών ελέγχων, διασταυρώσεις από πολλαπλές πηγές, κυνήγι στους ασυνεπείς μεγαλο-οφειλέτες και ηλεκτρονικό μάτι σε τιμολόγια-αποδείξεις από 1 εκατομμύριο επιχειρήσεις.

    Αυτό το πακέτο κατά της φοροδιαφυγής επισπεύδει ο Γιάννης Παπαθανασίου υπολογίζοντας ότι σε πρώτη φάση θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 417 εκατ ευρώ (0,2%),ενώ υπάρχουν και επιπλέον περιθώρια.

    Με συντηρητικούς υπολογισμούς παραγόντων της αγοράς, το δημόσιο, μόνο από το νέο σύστημα της οn line σύνδεσης ταμειακών μηχανών-εφορίας μπορεί να εξοικονομήσει αμέσως έως 2 δισ. ευρώ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους τα πρόστιμα για ΦΠΑ, ΦΜΥ, εικονικά και πλαστά τιμολόγια που υπέβαλε η ΥΠΕΕ έφτασαν συνολικά τα 902 εκατ ευρώ. Απ' αυτά τα 600 εκατομμύρια ήταν για πλαστά και εικονικά τιμολόγια

    Περιθώρια για επιπλέον επιβάρυνση του προϋπολογισμού από τη φοροδιαφυγή δεν υπάρχουν καθώς ήδη το α΄εξαμηνο, τα έσοδα ήταν μειωμένα κατά 4,2 δις ευρώ και οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1,2 δισ ευρώ

    Επικοινωνιακού τύπου χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη την απόφαση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει πληροφορικά συστήματα για την είσπραξητων φορολογικών εσόδων, κι έθεσε τέσσερα ερωτήματα: Πρώτο αν έγινε σχετική προετοιμασία για την εφαρμογή τέτοιων συστημάτων, δεύτερο αν υπήρξε μελέτη, τρίτο ποιές επιχειρήσεις αφορά και τέταρτο ποιά οικονομικά στοιχεία θα αφορά.

    "Παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και μάλιστα σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά θέρετρα της χώρας, η οικονομική κρίση δεν κάνει διακοπές. Τουναντίον φαίνεται ότι δείχνει τα δόντια της στους επιχειρηματίες στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στους δεκάδες χιλιάδες εποχιακούς εργαζόμενους που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι μετά το τέλος της σεζόν. Η χώρα χρειάζεται μια ριζικά διαφορετική πολιτική. Αν αυτή δεν υπάρξει είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα βουλιάξουμε όλοι στην οικονομική κρίση", τόνισε από τη Σάμο ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, Αλέξης Τσίπρας.

    Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι το β΄ εξάμηνο η εικόνα στα έσοδα θα αντιστραφεί καθώς αναμένεται να αποδοθούν 1,9 δις από τα μέτρα του πακέτου του Ιουνίου, 1,5 δισ από το ΕΤΑΚ και 300 εκατομμύρια από την έκτακτη εισφορά.

    Στο πακέτο των διαρθρωτικών μέτρων που θα στείλει στην Κομισιόν, δίνει ιδιαίτερο βάρος στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διεθνείς Οργανισμοί υπολογίζουν στη χώρα μας στα 65 δις την παραοικονομία, στα 20 δισ τη φοροδιαφυγή και πάνω από τα 3,5 δισ τη διαφθορά-τις μίζες και το λαθρεμπόριο

    Το φως στο τούνελ της παγκόσμιας κρίσης θεωρητικά προσδιορίζεται στο 2010,αλλά οι προβλέψεις συνεχώς μετατίθενται από μήνα σε μήνα.

    Είδηση: 25689

    [07] Τα εικαστικά του Γιάννη Ρίτσου στο ΚΙΘ

    Ειδήσεις

    Από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 23 Οκτωβρίου η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει Τα εικαστικά του Γιάννη Ρίτσου στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για πρωτότυπα αντικείμενα από τη Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη β πιάτα ζωγραφισμένα από τον Γ. Ρίτσο, πίνακες, ρίζες, πέτρες, χειρόγραφα, διπλώματα και τιμητικές διακρίσεις.

    Στο έργο του Γιάννη Ρίτσου η εκφραστική ανάγκη επικεντρώνεται ισότιμα στην εικαστική παραγωγή και την ποιητική κατάθεση. Σπάνια περίπτωση ανθρώπου και ταλέντου όπου οι δημιουργίες του, η ποίηση και η ζωγραφική, είναι δημιουργίες γεμάτες χρώματα, αισθήσεις βαθιές και διαπεραστικές. Διαδικασίες όπου η μία συμπληρώνει την άλλη και αν δεν είναι ισότιμη η μία ωστόσο φωτίζει τις αναζητήσεις της άλλης.

    Ο Γιάννης Ρίτσος δεν σταμάτησε να ζωγραφίζει μέχρι το τέλος της ζωής του. Κραγιόνια και ακουαρέλες τον συνόδευαν παντού. Κάθε στιγμή της ζωής του ήταν στιγμή δημιουργίας. Οι ρίζες από τα καλάμια που ξέθαβε ο δυνατός άνεμος τον χειμώνα και που έβρισκε στις έρημες παραλίες του Καλάμου, μεταμορφώνονταν σε πρωτότυπα έργα τέχνης στα χέρια του. Οι ρίζες πρωτόγονες και ολόγυμνες ήταν το πιο κατάλληλο μέσο για να αποτυπώσει την αγωνία, το τραγικό του βίωμα και τις μαρτυρικές φυσιογνωμίες από τα πάθη του λαού.

    Τοποθεσία: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μπίλλη, Πλατεία Ιπποδρομίου

    Ημερομηνία: 24 Σεπτεμβρίου έως 23 Οκτωβρίου

    Πληροφορίες: Τηλ.: 2310 264668, 2310 274167

    Είδηση: 25688

    [08] Χτύπησε τη Μόνα Λίζα

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 11 08 2009 16:42

    Επίθεση με ένα φλιτζάνι τσαγιού, δέχθηκε από μία Ρωσίδα τουρίστρια, ο περίφημος πίνακας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, Τζοκόντα στο Μουσείο Λούβρο του Παρισιού. Το περιστατικό που συνέβη πριν από μια εβδομάδα, αποκαλύπτει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η Le Parisien, σημειώνοντας ωστόσο ότι από την επίθεση δεν έπαθε τίποτα το διάσημο έργο καθώς φυλάσσεται σε βιτρίνα με αλεξίσφαιρο τζάμι. Η δράστης συνελήφθη και παραπέμφθηκε για ψυχολογική γνωμάτευση, ενώ το μουσείο κατέθεσε μήνυση.

    Το σύνδρομο Stendhal

    Η γυναίκα φέρεται ότι πάσχει από το "Σύνδρομο Stendhal", το οποίο κάνει τον ασθενή να συμπεριφέρεται παράλογα όταν συγκινείται από κάποιο έργο τέχνης.

    Πέρσι, ένας πίνακας του Αμερικανού καλλιτέχνη Cy Twombly, το οποίο φιλοξενείτο σε έκθεση στο Παρίσι, δέχτηκε "επίθεση" από μία γυναίκα που τον φίλησε, αφήνοντάς του το αποτύπωμα από το κόκκινο κραγιόν της.

    Πηγή: Le Parisien

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25674

    [09] Siemens: Ανεβαίνουν εκ νέου οι τόνοι

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Ανεβαίνουν και πάλι οι τόνοι στο πολιτικό πεδίο, για την υπόθεση Siemens, με αφορμή την απόφαση της εισαγγελέως του Μονάχου να ζητήσει να εκδοθεί ένταλμα επιβολής ποινής σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου για δωροδοκία την περίοδο 2004-2007. Το ΠΑΣΟΚ εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει εκ νέου σύσταση εξεταστικής επιτροπής, ενώ η ΝΔ διαψεύδει κατηγορηματικά πως έχει δεχθεί ποτέ χρήματα από τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens.

    Ίσως τελικά η παράδοση του Μιχάλη Χριστοφοράκου στην Ελλάδα, να γίνει πολύ πιο σύντομα απ' ότι οι περισσότεροι υπολόγιζαν.

    Ο εκπρόσωπος της γενικής εισαγγελίας του Μονάχου Αλφονς Ομπερμαγερ με δηλώσεις του στην εφημερίδα το "ΒΗΜΑ", αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραδοθεί αμέσως μόλις βγει η απόφαση του Εφετείου για την έκδοσή του, η οποία αναμένεται εντός της εβδομάδας.

    Όπως διευκρινίζει ο κ. Ομπερμάγερ, εφόσον αυτή είναι καταδικαστική για τον πρώην ισχυρό άνδρα της Siemens, θα μπορούσε να εκτελεστεί, χωρίς να είναι απαραίτητο και το βούλευμα από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.

    "Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Την τελευταία λέξη για την παράδοση θα την έχει το ομοσπονδιακό υπουργείο στο Βερολίνο. Κι αυτό δεν έχει τον υπερβάλλοντα ζήλο των δικαστικών αρχών του Μονάχου." δηλώνει στο ΒΗΜΑ ο συνήγορος του Χριστοφοράκου, Στέφαν Κουρσάβε

    Οι γερμανοί δικηγόροι πάντως του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens, θεωρούν ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον πελάτη τους την πρόταση της εισαγγελέως Μπόιμλερ Χέσλ προς το Δικαστικό Συμβούλιο, να του ασκηθεί δίωξη για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων την περίοδο 2004-2007.

    Κι αυτό γιατί εφόσον καταδικαστεί στην Γερμανία, δεν μπορεί για το ίδιο αδίκημα να λογοδοτήσει στην Ελλάδα. Θεωρούν δε, ότι αυτό θα τρενάρει κατά πολύ την παράδοση του Χριστοφοράκου στη χώρα μας.

    Υπό αυτά τα δεδομένα, ο 4ος ειδικός ανακριτής Νίκος Ζαγοριανός μεταβαίνει στο Μόναχο προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία της έκδοσης.

    Δικαστικές πηγές δε, απαντώντας σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός λόγος του ταξιδιού του είναι να μάθει τι ακριβώς έχει πει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος περί δωροδοκίας την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, σημειώνουν πως γι΄ αυτό και μόνο δεν ήταν απαραίτητη η μετάβασή του. Θα μπορούσε σημειώνουν, με αίτημα δικαστικής συνδρομής να λάβει γνώση όλης της κατάθεσης.

    Οι εξελίξεις πάντως αυτές προκάλεσαν και πάλι έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας σε δήλωσή του, απάντηση στον Ντίνο Ρόβλια για αποκαλύψεις περί εμπλοκής της Ν.Δ στο σκάνδαλο Siemens, σημειώνει: "Το ΠΑΣΟΚ, με το μακρύ εισπρακτικό παρελθόν στην υπόθεση της Siemens, οφείλει επιτέλους να σεβαστεί τη Δικαιοσύνη και να εμπιστευθεί τους θεσμούς. Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τηρεί καν τα προσχήματα και εξακολουθεί να παρεμβαίνει ωμά στις ανακριτικές διαδικασίες, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας".

    "Αποδεικνύεται πλέον, ότι αντικείμενο της διερεύνησης, τουλάχιστον για την περίοδο 2004-2007, είναι η Νέα Δημοκρατία. Ο Ελληνικός λαός περιμένει από τη Νέα Δημοκρατία, αντί να συσκοτίζει, να συμμετάσχει στη διαδικασία αποκάλυψης της αλήθειας", απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ρόβλιας.

    Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είχαν λόγους, οι οποίοι αποδεικνύονται σήμερα, όταν κώφευσαν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης της SIEMENS, δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη, και πρόσθεσε ότι όποιος απευθύνει σχετικά ερωτήματα σήμερα στο ΠΑΣΟΚ παραβιάζει ανοιχτές θύρες.

    Οι τελευταίες εξελίξεις εκθέτουν τον πρωθυπουργό προσωπικά και την κυβέρνησή του και όσο σιωπούν εκτίθενται ακόμη περισσότερο επισήμανε η κ Καρακλιούμη αφού υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει την αλήθεια έχοντας καταθέσει ήδη τρεις προτάσεις για εξεταστική επιτροπή ζήτησε προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να δώσει τη λύση ο λαός.

    Είδηση: 25687

    [10] Έγκλημα πάθους στα Τρίκαλα

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 11 08 2009 18:05

    Η παθολογική ζήλια οδήγησε πιθανότατα έναν 58χρονο άντρα στο έγκλημα τα ξημερώματα της Τρίτης στα Τρίκαλα. Η ώρα ήταν περίπου 2.30 π.μ. και η άτυχη 41χρονη γυναίκα κοιμόταν, όπως και τα επτά παιδιά που είχαν αποκτήσει οι δυο σύντροφοι από τους προηγούμενους γάμους τους. Ο 58χρονος επιτέθηκε με σκαλιστήρι στην κοιμισμένη γυναίκα και της κατάφερε τέσσερα χτυπήματα στο στήθος και στο κεφάλι. Στη συνέχεια εγκατέλειψε τον τόπο του εγκλήματος και μετά από μία ώρα προσήλθε στο Τμήμα Ασφαλείας Τρικάλων, όπου αφού ομολόγησε την αποτρόπαια πράξη του συνελήφθη και με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Τρικάλων.

    Το ζευγάρι ζούσε μαζί τα τελευταία 10 χρόνια και ποτέ δεν είχαν δώσει αφορμή για σχόλια με καυγάδες τους ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες γειτόνων τους ούτε και το μοιραίο βράδυ της Δευτέρας, έγινε αντιληπτός οποιοσδήποτε διαπληκτισμός μεταξύ τους.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25680

    [11] Σώοι & αβλαβείς στην Κω οι δύο Τούρκοι ναυαγοί

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 11 08 2009 19:11

    Δύο Τούρκους ναυαγούς εντόπισε εχθές αργά το απόγευμα ο πλοίαρχος του πλοίου "Blue Star 2", κατά την διάρκεια του δρομολογίου που εκτελούσε από την Ρόδο προς την Κω. Το πλήρωμα τους περισυνέλεξε και τους μετέφερε σώους στην Κω.

    Οι δύο διασωθέντες ναυαγοί, που -σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας- έχουν ξεπεράσει το σοκ και είναι καλά στην υγεία τους, ευχαρίστησαν το πλήρωμα του "Blue Star 2" και τις ελληνικές Αρχές, για την άμεση κι αποτελεσματική διάσωσή τους.

    Στη διάσωση δύο Τούρκων ναυαγών προχώρησε ο πλοίαρχος του πλοίου "Blue Star 2", τους οποίους εντόπισε, ενώ είχε αφήσει πίσω του την Ρόδο και έπλεε προς την Κω.

    Συγκεκριμένα, στην περιοχή νότια της Κω ο πλοίαρχος διέκρινε κινήσεις μέσα στην θάλασσα. Το πλοίο πλησίασε, κι από την γέφυρα φάνηκε ένα μισοβυθισμένο ιστιοφόρο και δίπλα του μία φουσκωτή σωσίβια λέμβος, επί της οποίας δύο άτομα κουνούσαν τα χέρια τους ζητώντας βοήθεια. Τότε αμέσως ο πλοίαρχος του "Blue Star 2" σήμανε συναγερμό, κι όλο το πλήρωμα βρέθηκε επί ποδός.

    Το σκάφος διάσωσης, που ξεκίνησε άμεσα και κατευθύνθηκε προς το σημείο του ναυαγίου, χρειάστηκε αρκετά λεπτά και πολλές μανούβρες για να φτάσει την σχεδία.

    Η θάλασσα ήταν ταραγμένη και τα κύματα έκαναν αρκετά δύσκολη την προσέγγιση της σχεδίας, αφού στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 7 μποφόρ.

    Την ίδια ώρα το ιστιοφόρο των δύο ναυαγών χανόταν γρήγορα στη θάλασσα.

    Ωστόσο, η αντίστροφη μέτρηση για τον τερματισμό της περιπέτειας των δύο Τούρκων είχε ξεκινήσει, αφού το σκάφος διάσωσης με τους δύο -ανακουφισμένους πλέον- ναυαγούς έπαιρνε τον δρόμο της επιστροφής, παρά του ότι τα κύματα δυσκόλευαν την πορεία του.

    Εν τω μεταξύ, την επιχείρηση διάσωσης παρακολουθούν οι ναυτικοί ενός εμπορικού πλοίου που είχε πλησιάσει.

    Οι επιβάτες του "Blue Star 2" είχαν βγει στο κατάστρωμα και μετά το αίσιο πέρας της επιχείρησης, είδαν ανακουφισμένοι το φουσκωτό να πλησιάζει με τους δύο ναυαγούς και το πλήρωμα διάσωσης να μιλάει μαζί τους για το τι ακριβώς συνέβη.

    Στις 8:30 το βράδυ το "Blue Star 2" έδεσε στο λιμάνι της Κω και μόλις έπεσε ο καταπέλτης του πλοίου, ένα ασθενοφόρο μπήκε στο πλοίο.

    Φορώντας φόρμες που τους έδωσαν οι Έλληνες ναυτικοί, οι 39 και 19 ετών Τούρκοι ναυαγοί, μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κω, ενώ οι λιμενικές Αρχές ενημέρωναν το "Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης".

    Στην Κω, οι δυο ναυαγοί -που είναι μία χαρά στην υγεία τους- μιλώντας για την περιπέτειά τους, αναφέρθηκαν με τα πιο θερμά λόγια για τους Έλληνες ναυτικούς και τις ελληνικές Αρχές.

    Οι δύο Τούρκοι, που είχαν ενοικιάσει το ιστιοφόρο από την Αλικαρνασσό για μία μικρή κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της Κω, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό τους.

    Είδηση: 25682


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 August 2009 - 16:56:30 UTC