Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σενάρια για ένα πτυχίο μηχανικού
  • [02] Εντοπίστηκε το πλοίο-φάντασμα
  • [03] H απειλή της ... υγιεινής διατροφής

    [01] Σενάρια για ένα πτυχίο μηχανικού

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 17 08 2009 21:33

    Νέο ενιαίο χάρτη στην τριτοβάθμια εκπαίδευση -και ειδικότερα στο χώρο των θετικών επιστημών - προωθεί το υπουργείο Παιδείας, εάν υιοθετήσει, όπως φαίνεται, το πάγιο αίτημα των πολυτεχνικών σχολών για αναγνώριση ως master του πέμπτου έτους σπουδών. Τα πολυτεχνεία της χώρας συζητούν και λύσεις προκειμένου, μετά την πλήρη ανωτατοποίηση των ΤΕΙ με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, να μην υπάρχουν πλέον μηχανικοί δύο ταχυτήτων.

    Ύστερα από χρόνια συζητήσεων το αίτημα των πολυτεχνικών σχολών για αναγνώριση ως master του πέμπτου έτους σπουδών τους φαίνεται πως θα γίνει πράξη.

    Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό και με την "πανεπιστημιοποίηση" των ΤΕΙ που προωθείται δημιουργεί νέα δεδομένα στο χώρο των τεχνικών επαγγελμάτων.

    Για να μην υπάρχουν μηχανικοί 2 ταχυτήτων τα πολυτεχνεία της χώρας σε συνεργασία με το τεχνικό επιμελητήριο κάνουν συγκεκριμένη πρόταση για τα ΤΕΙ με μηχανικά αντικείμενα σπουδών.

    Σήμερα, υπάρχουν στην Ελλάδα περίπου 110.000 διπλωματούχοι μηχανικοί, δηλαδή απόφοιτοι Πολυτεχνείων και 30.000 τεχνολόγοι μηχανικοί, δηλαδή απόφοιτοι ΤΕΙ.

    Με την πρόταση αυτή αναμένεται να υπάρξουν μηχανικοί ενός επιπέδου, εφόσον τα ΤΕΙ ύστερα από αξιολόγηση αποκτήσουν τις προϋποθέσεις να συγχωνευθούν με τα Πολυτεχνεία και οι διδάσκοντες να απορροφηθούν σε αυτά.

    Ο νέος ενιαίος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται, όπως λένε πανεπιστημιακοί και επαγγελματικές ενώσεις, να αφήσει ένα κενό ανάμεσα στο Λύκειο και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δηλαδή στο χώρο της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόταση από το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που θα μπορούσε να καλύψει αυτό το κενό. Το συμβούλιο προτείνει την καθιέρωση ενός ενιαίου τύπου Λυκείου Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Προτείνεται, επίσης, Ενιαία Μεταλυκειακή Βαθμίδα Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για την απόκτηση εξειδίκευσης σε τεχνολογικά αντικείμενα.

    Πηγή: ΝΕΤΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25893

    [02] Εντοπίστηκε το πλοίο-φάντασμα

    Ειδήσεις

    Εντοπίστηκε από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό το φορτηγό πλοίο "Arctic Sea", του οποίου η τύχη αγνοείτο εδώ και δύο εβδομάδες και οι 15 Ρώσοι ναυτικοί, που αποτελούν το πλήρωμά του, είναι ασφαλείς, καθώς μεταφέρθηκαν σε ανθυποβρυχιακό πλοίο του πολεμικού ναυτικού.

    Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Ανατόλι Σερντιούκοφ ενημέρωσε τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι το 4.000 τόνων πλοίο εντοπίστηκε 300 μίλια ανοικτά του Πράσινου Ακρωτηρίου, στη δυτική Αφρική, τερματίζοντας έτσι το μυστήριο που επικρατούσε για την τύχη του πλοίου, που είχε πυροδοτήσει φήμες ακόμα και για μυστικό φορτίο που έγινε στόχος πειρατών ή πρακτόρων.

    Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δεν δημοσιοποίησε λεπτομέρειες για το πως εντοπίστηκε το φορτηγό πλοίο, ούτε έδωσε εξηγήσεις γιατί είχε χαθεί.

    "Σήμερα, στη 1 τα ξημερώματα, ώρα Μόσχας, το πλοίο βρέθηκε 300 μίλια ανοικτά των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου", δήλωσε ο Σερντιούκοφ στον Μεντβέντεφ, στη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στην πόλη Αστραχάν, της νότιας Ρωσίας. "Το πλήρωμα μεταφέρθηκε σε ανθυποβρυχιακό πλοίο μας, όπου ανακρίνονται για να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες της εξαφάνισης. Το πλήρωμα είναι σώο και ασφαλές", πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

    Το Κρεμλίνο είχε δώσει εντολή σε πολεμικά πλοία και υποβρύχια να "χτενίσουν" τον Ατλαντικό για να εντοπίσουν το " Arctic Sea", του οποίου η τελευταία επαφή με τη φινλανδική εταιρία που το διαχειρίζεται, είχε γίνει την 1η Αυγούστου, ανοικτά της Πορτογαλίας. Το υπό σημαία Μάλτας πλοίο, με φορτίο ξυλείας, επρόκειτο να καταπλεύσει στις 4 Αυγούστου στο αλγερινό λιμάνι Μπεζάια, αλλά ουδέποτε έφτασε στον προορισμό του.

    Για την τύχη του πληρώματος εκφράστηκαν ανησυχίες, όταν οι Ναυτιλιακές Αρχές της Μάλτας, ανακοίνωσαν ότι είχαν πληροφορίες ότι στο ρωσικό πλοίο είχαν επιβιβαστεί ένοπλοι μασκοφόροι, καθώς αυτό έπλεε σε σουηδικά χωρικά ύδατα, στις 24 Ιουλίου.

    Στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δεν διευκρίνισε εάν το πλήρωμα είχε κρατηθεί παρά τη θέλησή του. "Νομίζω ότι στις επόμενες ώρες θα μπορέσουμε να πούμε λεπτομέρειες για το τι συνέβη, γιατί χάθηκε η επαφή μαζί τους, γιατί το πλοίο άλλαξε ρότα και άλλες λεπτομέρειες", δήλωσε ο Σεντιούκοφ.

    Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντμίτρι Ρογκόζιν έκανε λόγο για μία "λαμπρή" επιχείρηση για την διάσωση του πληρώματος. "Η κατάσταση ήταν σοβαρή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος διπλωμάτης. Ευχαρίστησε μάλιστα το ΝΑΤΟ για τη βοήθειά του στην επιχείρηση εντοπισμού του πλοίου και επισήμανε ότι με την επιχείρηση αυτή αποδείχτηκε ότι η Ρωσία μπορεί να συνεργάζεται με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις.

    Στην επιχείρηση εντοπισμού του πλοίου συμμετείχαν οι αρχές 20 χωρών, που επικοινωνούσαν μέσω διαφόρων καναλιών, περιλαμβανομένων της Interpol και της Europol.

    Πηγή: AΠΕ, Reuters

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25892

    [03] H απειλή της ... υγιεινής διατροφής

    Υγεία -

    Ειδήσεις

    Η εμμονή με την υγιεινή διατροφή φαίνεται ότι μπορεί να βλάψει σοβαρά την υγεία. Νευρική ορθορεξία ονόμασαν οι επιστήμονες την εμμονή ορισμένων να τρέφονται με ό,τι εκείνοι πιστεύουν ότι είναι υγιεινό. Ο όρος αναφέρεται σε ανθρώπους που επιλέγουν αυστηρά να τρώνε μόνο υγιεινές, κατά τους ίδιους, τροφές, στερώντας από τον οργανισμό τους αναγκαία συστατικά. Η αγωνία να τρέφεται κάποιος αποκλειστικά σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής διατροφής, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παθήσεις, λένε οι ειδικοί.

    "Όχι" σε ό,τι δεν συνάδει με τους κανόνες υγιεινής διατροφής λένε όλο και περισσότεροι στη σύγχρονη κοινωνία. Αρκετοί είναι όμως εκείνοι που χάνουν το μέτρο και βάζουν στο διαιτολόγιό τους μόνο τροφές που οι ίδιοι θεωρούν αγνές.

    Ο όρος νευρική ορθορεξία χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά το 1997 για να περιγράψει όσους πασχίζουν να ακολουθήσουν κανόνες σωστής διατροφής.

    Η νευρική ορθορεξία συγκαταλέγεται στις διατροφικές διαταραχές και επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες γύρω στα τριάντα, με μέση ή ανώτατη εκπαίδευση.

    Ενώ όμως, άλλες παθήσεις που σχετίζονται με το φαγητό, όπως η νευρική ανορεξία, έχουν στόχο την απώλεια βάρους, όσοι πάσχουν από τη συγκεκριμένη πάθηση, δεν ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για το βάρος τους. Οι στατιστικές δείχνουν ότι αρκετοί μάλιστα είναι παχύσαρκοι.

    Η ζάχαρη, το αλάτι, η καφεΐνη, το αλκοόλ, το σιτάρι, το ζωικό λίπος, η σόγια, το καλαμπόκι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι έξω από το διαιτολόγιο όσων πάσχουν από νευρική ορθορεξία.

    Ως συνέπεια των διατροφικών τους επιλογών, οι άνθρωποι που φέρονται να έχουν "εμμονή" με τη λεγόμενη υγιεινή διατροφή συχνά παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικά συστατικά, πράγμα που μπορεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, να τους καταστήσει περισσότερο ευάλωτους σε διάφορες παθήσεις.

    Πηγή: NET

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25890


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 August 2009 - 20:55:37 UTC