Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αφγανιστάν: Στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης
  • [02] G20: Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης
  • [03] ΠΓΔΜ: Τραγωδία στη λίμνη Οχρίδα
  • [04] Α. Παπαρήγα: Φυλάκιο αντίστασης το ΚΚΕ

    [01] Αφγανιστάν: Στον απόηχο της πολύνεκρης επίθεσης

    Ειδήσεις

    Στον απόηχο του πολύνεκρου βομβαρδισμού αυτοκινητοπομπής καυσίμων στο Αφγανιστάν, οι εκλογικές αρχές της χώρας δεν θα ανακοινώσουν σήμερα νέα τμηματικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 20ης Αυγούστου, μεταθέτοντάς το για αύριο και μεθαύριο οπότε πιθανότατα θα αφορούν και το 100% των εκλογικών τμημάτων. Σήμερα τρεις Γερμανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Αφγανιστάν. Στο μεταξύ επτά φρουροί ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ απολύθηκαν γιατί μετείχαν σε βασανιστικά καψώνια κατά συναδέλφων τους ενώ δύο ακόμη παραιτήθηκαν για το ίδιο ζήτημα. Επίσης, τα Ηνωμένα Έθνη προετοιμάζονται να οργανώσουν μια σύνοδο για το Αφγανιστάν στις αρχές του 2010, με στόχο την επίλυση των πολιτικών και οικονομικών θεμάτων στην χώρα.

    "Η σύνοδος προτάθηκε με στόχο να φέρει την επόμενη αφγανική κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους της κοντά με μια κοινή ατζέντα για το Αφγανιστάν για τα επόμενα χρόνια" , ανέφερε ο εκπρόσωπος του τμήματος ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

    "Επιθυμούμε να δούμε την κυβέρνηση και τις εξελίξεις όταν τελικώς ολοκληρωθούν οι εκλογές και ελπίζουμε ότι αυτή η συνοδος θα προσφέρει πολλά", τόνισε ο εκπρόσωπος.

    Τέλος επισήμανε ότι η σύνοδος ενδέχεται να διεξαχθεί στην Καμπούλ την ερχόμενη Ανοιξη αλλά οι λεπτομέρειες μελετώνται ακόμα ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί ο κατάλος οσων θα προσκληθούν.

    Νωρίτερα, η ανεξάρτητη εκλογική Επιτροπή (IEC) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ακυρώνει την συνέντευξη Τύπου που προβλεπόταν για το απόγευμα, στη διάρκεια της οποίας θα έπρεπε να ανακοινώσει νέα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών της 20ης Αυγούστου.

    Νέα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Κυριακή ή την Δευτέρα σε νέα συνέντευξη τύπου, στην διάρκεια της οποίας η IEC "ελπίζει" να μπορέσει να δώσει για πρώτη φορά προκαταρκτικά αποτελέσματα που θα αφορούν το 100% των εκλογικών τμημάτων, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της IEC. Η επιτροπή αυτή ανακοινώνει τμηματικά τα αποτελέσματα από τις 25 Αυγούστου.

    Η ανακοίνωση πάντως των τελικών αποτελεσμάτων αναμένεται για τις 17 Σεπτεμβρίου.

    Στο Βόρειο Αφγανιστάν, τρεις Γερμανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σήμερα, Σάββατο από βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, μια ημέρα αφότου Γερμανός αξιωματικός διέταξε να γίνει η αεροπορική επιδρομή του ΝΑΤΟ από την οποία δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στην ίδια περιοχή.

    Ο βομβιστής ανατινάχτηκε σε ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, δήλωσε ο Μοχάμαντ Ομαρ, κυβερνήτης της επαρχίας Κουντούζ. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό αν τραυματίστηκαν άμαχοι.

    Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε ότι η οργάνωση του είναι υπεύθυνη για την επίθεση και ο βομβιστής προερχόταν από την περιοχή Σαρνταράχ της Κουντούζ, όπου οι Ταλιμπάν αναπτύσσουν δράση και από την οποία έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στην επαρχία.

    Εν τω μεταξύ, επτά φρουροί ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ απολύθηκαν γιατί μετείχαν σε ένα σκάνδαλο βασανιστηρίων κατά συναδέλφων τους ενώ δύο ακόμα παραιτήθηκαν για το ίδιο ζήτημα, ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ιαν Κέλι δήλωσε ότι ζητήθηκε από την ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Armorgroup --η οποία με βάση συμβολαίου προστατεύει με υπαλλήλους της την αμερικανική πρεσβεία στην αφγανική πρωτεύουσα-- να αλλάξει το προσωπικό της στην Καμπούλ γιατι ενέχεται σε υπόθεση υποβολής σε ταπεινωτικές και βασανιστικές πράξεις νεώτερους υπαλλήλους-φρουρούς οι οποίοι μάλιστα τις φωτογράφιζαν.

    Πηγή: NET 105.8, AΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Εκατόμβη νεκρών από έκρηξη στο Αφγανιστάν

    Είδηση: 26414

    [02] G20: Μακρύς ο δρόμος της ανάκαμψης

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 05 09 2009 15:33

    Αναγκαία χαρακτήρισε ο Γκόρντον Μπράουν τη συνεργασία, προς το δρόμο της ανάκαμψης από την οικονομική κρίση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς οικονομίας του G20 τόνισε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Την ίδια στιγμή, τονίζεται η ανάγκη να θεσμοθετηθούν κανόνες ώστε να μπουν όρια στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών. Όπως προκύπτει από προσχέδιο, η Ομάδα των 20 μεγάλων βιομηχανικών χωρών (G20) συμφώνησε αργότερα να συνεχίσει την "επεκτατική" δημοσιονομική και νομισματική πολιτική της μέχρι να διασφαλιστεί η σταθερότητα της παγκόσμιας ανάκαμψης και να δώσει μεγαλύτερο βήμα λόγου στους διεθνείς οργανισμούς στις "σημαντικά" αναδυόμενες οικονομίες.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Λονδίνο, συμφωνήθηκαν επίσης η θέσπιση διεθνών κριτηρίων για τη συγκράτηση των μισθών των τραπεζιτών- μεταξύ των οποίων και "κυρώσεις" για την κακή απόδοση.

    Το έγγραφο, αντίγραφο του οποίου έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου Reuters δεν δίνει λεπτομέρειες για τη μεταρρύθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά αναφέρει ότι αναμένει να γίνει "σημαντική πρόοδος" στο θέμα στη διάρκεια διεθνούς συνόδου κορυφής στο Πίτσμπεργκ, αργότερα μέσα στο μήνα.

    Αναφέρει ακόμα ότι οι αναδυόμενες οικονομίες- όπως η Ινδία και η Κίνα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερο λόγο στη λειτουργία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά δεν προτείνει κάποιον τρόπο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

    Γκ. Μπράουν: Ανάγκη για συνεργασία

    Η σύνοδος κορυφής του G20 στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγάλων βιομηχανικών χωρών και των αναδυόμενων οικονομιών, άνοιξε τις εργασίες της το πρωί του Σαββάτου στο Λονδίνο με την ομιλία του πρωθυπουργού Γκορντον Μπράουν.

    Ο κ. Μπράουν έβαλε όλο το πολιτικό του βάρος για να ζητήσει από τους υπουργούς να ενεργήσουν με τέτοιον τρόπο "ώστε κανένας να μην μπορέσει να πει ότι δεν ήταν ικανοί" να συμφωνήσουν σε σημαντικά σημεία τα οποία τέθηκαν προς συζήτηση.

    Το G20 συμφωνεί στο να προετοιμάσουν τα μέλη της "στρατηγικές εξόδου" από τα μέτρα ανάκαμψης-που υπολογίστηκαν από τον κ. Μπράουν σε 5.000 δισεκατομμύρια δολάρια, και έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την έναρξη της κρίσης-θεωρεί όμως ότι δεν έχει έλθει ακόμη η στιγμή για να εφαρμοστούν οι "στρατηγικές" αυτές.

    Η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα με τη δημοσιοποίηση της κοινής ανακοίνωσης και τις συνεντεύξεις τύπου των υπουργών.

    Aν και τα μέτρα για την καταπολέμηση της οικονομικής ύφεσης έχουν αρχίσει να αποδίδουν, είναι κοινά αποδεκτό ότι ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι μακρύς.

    "Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η στιγμή για να αλλάξουμε την πολιτική μας θα είναι όταν η πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα είναι τέτοια ώστε η ανεργία να αρχίσει να μειώνεται" δήλωσε ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ., Ντομινίκ Στρος.

    Ο κ. Στρός εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει κατά τα δύο τρίτα, σε 125 δισ ευρώ συνολικά, την οικονομική της βοήθεια προς το ΔΝΤ.

    Αντιμέτωπες με την ανεργία οι ΗΠΑ

    Την ίδια στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αντιμέτωπες με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των τελευταίων 26 ετών φτάνοντας το 9,7%.

    Κι ενώ τον Αύγουστο ακόμη 216.000 πολίτες έμειναν άνεργοι, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν μείνει χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε νέες διατάξεις υπέρ των συνταξιούχων, ένα τομέα που έχει πληγεί σκληρά από την κρίση.

    "Αυτή η ύφεση δεν προκάλεσε μόνο απώλειες θέσεων εργασίας, προκάλεσε επίσης και την εξαφάνιση χρημάτων που είχαν εξοικονομηθεί", τόνισε ο Ομπάμα σε εβδομαδιαία ομιλία του που μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο.

    Καθώς ο μισός περίπου αμερικανικός ενεργός πληθυσμός δεν έχει πρόσβαση σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα στον χώρο όπου εργάζεται και τουλάχιστον το 10% από αυτούς έχουν εγγραφεί σε ατομικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, η κυβέρνηση Ομπάμα δεσμεύτηκε να διευκολύνει την αυτόματη εγγραφή, στις μικρές επιχειρήσεις, σε ένα πρόγραμμα 401(k) ή σε ένα ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, όπως γίνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Reuters

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26412

    [03] ΠΓΔΜ: Τραγωδία στη λίμνη Οχρίδα

    Κόσμος -

    Ευρώπη

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 05 09 2009 18:56

    Τουλάχιστον 17 άνθρωποι πνίγηκαν σήμερα Σάββατο, όταν βυθίστηκε τουριστικό πλοίο στη λίμνη Οχρίδα στην ΠΓΔΜ, μετέδωσαν τα τοπικά ΜΜΕ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι έχουν πνιγεί τουλάχιστον άλλοι δύο άνθρωποι. Πενήντα τρεις άνθρωποι διασώθηκαν μετά την ανατροπή και τη βύθιση του πλοίου, το οποίο βυθίστηκε σε απόσταση 200-300 μέτρων από την ακτή, και στο οποίο επέβαινε ομάδα Βούλγαρων τουριστών για περιήγηση στη λίμνη της Οχρίδας. Η λίμνη αυτή είναι από τις βαθύτερες λίμνες της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, το πλοίο είχε άδεια για μεταφορά μέχρι 43 επιβατών, ενώ σε αυτό επέβαιναν 52 άτομα. Τα αίτια του δυστυχήματος, για την ώρα θεωρούνται άγνωστα.

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ εξέφρασε τη βαθιά της λύπη για το δυστύχημα, ενώ τη στιγμή αυτή μεταβαίνουν στην Οχρίδα αρκετοί Υπουργοί της κυβέρνησης ενώ επί τόπου έσπευσε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Μαρίν Ράικοφ, με εντολή του πρωθυπουργού της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, προκειμένου να διευκολύνει τις διαδικασίες μεταφοράς των σορών των άτυχων Βούλγαρων πολιτών.

    Τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι, σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων, όλα συνέβησαν πολύ ξαφνικά και οι επιβαίνοντες στο πλοίο δεν είχαν αρκετό χρόνο αντίδρασης.

    Είδηση: 26419

    [04] Α. Παπαρήγα: Φυλάκιο αντίστασης το ΚΚΕ

    Σύνταξη/επιμέλεια από τον/την Ανθή Νταουσάνη

    Σάββατο, 05 09 2009 14:32

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 05 09 2009 15:05

    Η επόμενη μέρα των εκλογών χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ για την ενίσχυση του λαού και των εργαζομένων, δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα. Η γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι ο λαός είναι πλέον υποψιασμένος ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να τηρήσουν τίποτα απ΄ όσα υπόσχονται. Ανέφερε επίσης ότι τα ψηφοδέλτια του κόμματος είναι "καθαρά" και θα περιλαμβάνουν ανθρώπους με διαφορετικές απόψεις αλλά που συστρατεύονται με τον πολιτικό λόγο του ΚΚΕ.

    "Προκεχωρημένο φυλάκιο της αντίστασης και της αντεπίθεσης είναι σήμερα στο πολιτικό επίπεδο το ΚΚΕ", τόνισε η Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις το Σάββατο, ενόψει των εκλογών και επεσήμανε ότι "οι εργατοϋπάλληλοι, οι μικροί επιχειρηματίες και η φτωχή αγροτιά που υποφέρουν, αυτοί που είναι πια για τα καλά υποψιασμένοι ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είναι η κυβερνητική καρέκλα, πρέπει με το κεφάλι ψηλά να σταθούν στην κάλπη".

    Η κ. Παπαρήγα τους κάλεσε να ψηφίσουν αναλογιζόμενοι την επόμενη μέρα. "Είτε έχουμε κυβέρνηση της ΝΔ, είτε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε ο ένας είναι αξιωματική αντιπολίτευση είτε ο άλλος, θα ξεχάσουν εντελώς τα χρυσοποίκιλτα συνθήματά τους περί τόλμης και γενναιότητας, περί πράσινης ανάπτυξης και θα πέσουν κυριολεκτικά πάνω στα εργασιακά, ασφαλιστικά στα γενικότερα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων" είπε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Σύμφωνα με τη ΓΓ του ΚΚΕ ο κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια "είναι αυτός που θα υπερισχύσει και όχι οι ψεύτικες και απατηλές υποσχέσεις τους". Η κ. Παπαρήγα προέκρινε για ακόμα μία φορά ως μοναδική λύση τη συστράτευση του λαού με το ΚΚΕ, ώστε όπως επανέλαβε χαρακτηριστικά "να χαλάσουμε τα σχέδια των δύο μεγάλων κομμάτων για ακόμα πιο σκληρά, αντιλαικά μέτρα".

    Αναφορικά με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

    "Εμείς είμαστε ήδη σχεδόν έτοιμοι στα ψηφοδέλτια και τα ψηφοδέλτιά μας είναι καθαρά, καθαρότατα, από ανθρώπους οι οποίοι έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και μέχρι σήμερα. Είναι ψηφοδέλτια που εκφράζουν τη μαχητικότητα και την αγωνιστικότητα του Κόμματος. Πάνω απ' όλα πρέπει να σας πούμε το εξής: Τη μάχη θα τη δώσουν οι πάντες, όλοι και όλες. Όλα τα μέλη του Κόμματος, οι φίλοι, οι οπαδοί, οι άνθρωποι εκείνοι που μπορεί να έχουν και διαφορετικές απόψεις με εμάς, αλλά καταλαβαίνουν ότι το προκεχωρημένο φυλάκιο της αντίστασης και της αντεπίθεσης είναι σήμερα στο πολιτικό επίπεδο το ΚΚΕ".

    Είδηση: 26417


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 5 September 2009 - 16:59:12 UTC