Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-09-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καραμανλής: δεν παίζουμε με το μέλλον του τόπου
  • [02] Παπανδρέου: Έτοιμο νομοσχέδιο με τους βασικούς άξονες για το περιβάλλον της Αττικής
  • [03] Θρίλερ για την τηλεμαχία των έξι
  • [04] Συνέντευξη Παπαρήγα για την κοινωνική ασφάλιση
  • [05] Στο Ποικίλο Όρος ο Αλέξης Τσίπρας
  • [06] Επίθεση Καρατζαφέρη σε Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ
  • [07] Στο κέντρο της Αθήνας οι Οικολόγοι Πράσινοι
  • [08] Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Ινδονησία
  • [09] Φρένο στη συμφωνία Google-εκδοτών για τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη

    [01] Καραμανλής: δεν παίζουμε με το μέλλον του τόπου

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 19 09 2009 18:52

    "Το ΠΑΣΟΚ θέλει να βάλει τον τόπο σε περιπέτεια" είπε ο πρωθυπουργός , μιλώντας το Σάββατο στο Μεσολόγγι κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία. Ο Κώστας Καραμανλής κατήγγειλε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν τολμά να αποκαλύψει τα μέτρα που προτίθεται να πάρει για να αντιμετωπίσει η χώρα την κρίση. Ο πρωθυπουργός νωρίτερα επισκέφθηκε την υπό κατασκευή σήραγγα της Καλυδώνας, στην Ιόνια Οδό και τη νέα μαρίνα του Μεσολογγίου. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Γιάννενα.

    "Γνωρίζουμε τις επιπτώσεις της διεθνούς συγκυρίας. Έχουμε την αποφασιστικότητα που απαιτούν οι καιροί. Έχουμε συγκροτημένο σχέδιο, που εγγυάται ασφαλή έξοδο από την κρίση. Σχέδιο που εξασφαλίζει δυναμική επανεκκίνηση την επόμενη μέρα. Σχέδιο που εγγυάται ότι, από το 2011, η πατρίδα μας θα βρίσκεται στις πρώτες χώρες που θα παίρνουν το δρόμο της ανάκαμψη". Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, το μεσημέρι του Σαββάτου σε ανοικτή συγκέντρωση, στην περιοχή που κατασκευάζεται η νέα μαρίνα του Μεσολογγίου.

    Με αφορμή πάντα τη διεθνή οικονομία και τις επιπτώσεις στην Ελλάδα, ο Κώστας Καραμανλής υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, προσθέτοντας ότι «η οικονομία μας, αν και επέδειξε ισχυρές αντοχές, υφίσταται αναπόφευκτα τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης". Παράλληλα σημείωσε ότι «η οικονομία σηκώνει το τεράστιο βάρος του δημοσίου χρέους, που άφησαν πίσω τους οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

    "Θέλουμε να γνωρίζουν οι πολίτες την αλήθεια και να ξέρουν που βαδίζουν", ανέφερε στην συνέχεια ο πρωθυπουργός . Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις, τώρα και όχι αύριο. Διότι όπως εξήγησε, «οι πολίτες δικαιούνται να πληροφορούνται άμεσα τί σκέφτονται και τί σχεδιάζουν οι πολιτικές δυνάμεις, δικαιούνται καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματά τους, χωρίς μισόλογα και χωρίς ωραιοποιήσεις". Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οι αποφάσεις που θα πάρουμε, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα κρίνουν την έκταση, την ένταση, αλλά και τη διάρκεια των επιπτώσεων της κρίσης.» Και πρόσθεσε: "Οι καιροί δεν αφήνουν περιθώρια για πειραματισμούς. Με το μέλλον του τόπου δεν παίζουμε. Με το αύριο των παιδιών μας, δεν παίζουμε".

    Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ, ότι "ενώ τελικά, μετά από μήνες άρνησης, παραδέχεται τη σοβαρότητα και την ένταση της κρίσης, παρουσιάζει μόνο ευχάριστες συνταγές". Μάλιστα υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ κρατά κλειστά τα χαρτιά του και δεν τολμά να αποκαλύψει κανένα από τα δύσκολα μέτρα που θα έπαιρνε, αν ερχόταν στην εξουσία». Επίσης ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι "το ΠΑΣΟΚ παραδέχεται ότι είναι ανάγκη να περιοριστεί το έλλειμμα, αλλά δεν λέει, πώς θα το μείωνε. αφού εκείνο που λέει, είναι πώς θα το αυξήσει". Και συμπλήρωσε: "Ένα είναι βέβαιο. Οι επιταγές που μοιράζει είναι ακάλυπτες. Ο δρόμος που δείχνει είναι αδιέξοδος. Οι εξαγγελίες του οδηγούν σε περιπέτειες, που δεν αντέχει ο τόπος". Όσον αφορά στην κυβερνητική πολιτική, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι "οι έγκαιρες και στοχευόμενες παρεμβάσεις μας, είχαν ως αποτέλεσμα να περνούμε, σήμερα, την κρίση πολύ ηπιότερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρε". Και εξήγησε: "Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων ενίσχυσαν τις αντοχές της Οικονομίας. Γι' αυτό ακριβώς, δεν είμαστε στη βαθιά ύφεση που μπήκαν οι περισσότερες οικονομίες της ευρωζώνης. Σήμερα, στο μέσο της παγκόσμιας κρίσης, η ανεργία στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη απ' αυτή που άφησαν πίσω τους, το 2004, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    Σχετικά με τα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι "άλλαξαν σελίδα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο νομός Αιτωλοακαρνανίας", προσθέτοντας ότι στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Δυτικής. Ελλάδας έχουν ενταχθεί 1.300 έργα και μελέτες, ύψους 900 εκ. ευρώ. Επίσης αναφέρθηκε στον κλειστό αυτοκινητόδρομο της Ιονίας οδού, που όπως είπε, έχει ξεκινήσει η κατασκευή του βάσει ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

    Ακόμη ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και σε μία σειρά από έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στην Αιτωλοακαρνανία και αφορούν την αγροτική οικονομία, την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον κ.α. Επίσης χαρακτήρισε, εξαιρετικά σημαντικές υποδομές το νέο λιμάνι του Αστακού και τη μοναδική, όπως είπε, για την Ελλάδα Ναυτική Βιομηχανική Περιοχή, στο Πλατυγιάλι. Μια επένδυση που όπως ανέφερε έφτασε στα 150 εκ. ευρώ και ανοίγει νέες προοπτικές ανάπτυξης για ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στην υπό κατασκευή νέα μαρίνα του Μεσολογγίου.

    "Στις 4 Οκτωβρίου καλούμαστε να κάνουμε μια επιλογή ουσίας, τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:"Οι πολίτες ξέρουν ποιά είναι η πολιτική δύναμη, που, πάνω απ' όλα, βάζει το εθνικό συμφέρον. Είμαστε η αξιόπιστη πολιτική δύναμη του τόπου. Είμαστε η παράταξη που δίνει λύσεις, σε σύνθετους καιρούς. Είμαστε η παράταξη που μπορεί να παίρνει δύσκολες, αλλά αναγκαίες αποφάσεις".

    "Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους, είναι ώρα συστράτευσης και συμμετοχής, γιατί είναι η ώρα που κρίνεται το μέλλον του τόπου", υπογράμμμισε, ενώ κάλεσε τους συγκεντρωμένους, "να μην πάει καμιά ψήφος χαμένη, καμιά ψήφος χαρισμένη".

    Ο Κώστας Καραμανλής πριν φθάσει στο Μεσολόγγι, επισκέφθηκε τμήμα της Ιόνιας οδού και συγκεκριμένα την υπό κατασκευή σήραγγα στην περιοχή του Ευηνοχωρίου. Σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι"ο υπερσύγχρονος, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, αυτοκινητόδρομος, της Ιόνιας οδού, είναι βέβαιο ότι θα βάλει σε νέα, ισχυρή τροχιά ανάπτυξης και την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και γενικότερα τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο".

    Όσον αφορά την πορεία του έργου, σημείωσε ότι τα πρώτα τμήματα της Ιόνιας Οδού έχουν αρχίσει να παραδίδονται, ενώ ήδη το Μάιο δόθηκε στην κυκλοφορία η παράκαμψη του Αγρινίου, μήκους 34 χιλιομέτρων, που την χαρακτήρισε ως «ένα από τα πιο χρονοβόρα και δύσκολα τμήματα του έργου». Μέχρι το τέλος του χρόνου είπε ο πρωθυπουργός θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία και το υπόλοιπο τμήμα της παράκαμψης της Άρτας, ενώ πρόσθεσε ότι εννέα ακόμη εργοτάξια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Στο πρόγραμμα της περιοδείας του Κώστα Καραμανλή στην Αιτωλοακαρνανία περιλαμβάνεται επίσκεψη και στο φράγμα Αχυρών Ξηρομερίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 26945

    [02] Παπανδρέου: Έτοιμο νομοσχέδιο με τους βασικούς άξονες για το περιβάλλον της Αττικής

    Είναι η ώρα να βάλουμε τις βάσεις για μία νέα πολιτική προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος του Έλληνα πολίτη, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχε με 12 φορείς για το περιβάλλον. Ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την προστασία και την αποκατάσταση του πράσινου και δεσμεύτηκε για μια συγκροτημένη πολιτική πρόληψης. Τόνισε μάλιστα ότι έχει ήδη ετοιμάσει για την Αττική σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί με το άνοιγμα της βουλής και το οποίο θα εκπέμπει το σαφές μήνυμα "καμία ανοχή στην ανομία στα καμένα της Αττικής."

    Η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και η απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών έως ότου κυρωθούν οι σχετικοί δασικοί χάρτες, με κάποιες εξαιρέσεις οι οποίες περιγράφονται στο νομοσχέδιο, η δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας Πρόληψης και Καταστολής Αυθαιρέτων Κατασκευών, η λειτουργία τηλεπισκοπικού συστήματος εντοπισμού νέων οικοδομών, η υποχρεωτική κτηματογράφηση με επείγουσες διαδικασίες και η επείγουσα ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης δασικών χαρτών αποτελούν τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου που έχει ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ για την Αττική, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συνάντηση με 12 φορείς για το περιβάλλον το Σάββατο.

    "Οι τελευταίες καταστροφές στα δάση κατέδειξαν για μία ακόμη φορά την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει το δασικό πλούτο της χώρας, ενώ το σύστημα αντιπυρικής και περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας κατέρρευσε», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για την ανυπαρξία επίσημου πορίσματος για τις πυρκαγιές του 2007, την μη αξιοποίηση της Έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου του 2008 για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα, αλλά και για την προσπάθεια αλλαγής του άρθρου 24 του Συντάγματος «που άνοιξε τις ορέξεις σε καταπατητές".

    "Οι φωτιές του 2009 οφείλουν να αποτελέσουν την κόκκινη γραμμή για το κράτος και τους πολίτες και το τέλος ενός μοντέλου ανάπτυξης που έχει ως νομοτελειακή κατάληξη - ό,τι δεν γίνεται τσιμέντο να γίνεται στάχτη" υπογράμμισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "σήμερα χρειάζεται μια νέα αρχή που βάζει τέλος στην εποχή της απουσίας σχεδιασμού και επιβράβευσης της καταπάτησης και της κερδοσκοπίας στη γη, ενώ ταυτόχρονα είναι η ώρα να βάλουμε τις βάσεις για μια νέα πολιτική προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του περιβάλλοντος του Έλληνα πολίτη".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία του εναπομείναντος στην Ελλάδα πρασίνου, αλλά και την αποκατάσταση των δασών που έχουν χαθεί», ενώ δεσμεύθηκε, πέραν των προαναφερθέντων ότι"ως κυβέρνηση θα ψηφίσουμε το σχέδιο νόμου που καταθέσαμε από το 2007 για την Πελοπόννησο".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 26947

    [03] Θρίλερ για την τηλεμαχία των έξι

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 19 09 2009 14:49

    Σε συμφωνία καταλήγουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ντιμπέιτ Καραμανλή-Παπανδρέου την ερχόμενη Τρίτη, καθώς απομένουν κάποιες λεπτομέρειες να ρυθμιστούν. Αντίθετα, εν αναμονή αποφάσεων βρισκόμαστε όσον αφορά στην τηλεμαχία μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών, που είναι προγραμματισμένη για μεθαύριο Δευτέρα. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων καταθέτουν νέα πρόταση για τους όρους διεξαγωγής της, μετά τις ενστάσεις τις οποίες διατύπωσαν οι δημοσιογράφοι που έχουν κληθεί για την τηλεοπτική αναμέτρηση των έξι.

    Τις προτάσεις των κομμάτων κι εγγράφως αναμένουν σήμερα οι δημοσιογράφοι, ώστε να προχωρήσουν στην τελική τους απόφαση.

    Οι εκπρόσωποι των κομμάτων στην αντιπρότασή τους τοποθετούνται υπέρ του χρόνου διατύπωσης ερωτήσεων στα 30 δευτερόλεπτα, καθώς και σε δύο διευκρινιστικές ερωτήσεις στο σύνολο κάθε κύκλου.

    Για "άσχημο παιχνίδι με κακούς κανόνες" έκανε λόγο το Σάββατο η ΓΓ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι "εμείς πάμε με το ζόρι" και διευκρινίζοντας πως "ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται μόνο για την τηλεαναμέτρηση των δύο αρχηγών και γι' αυτό τα βρήκανε και μεταξύ τους".

    Η κα Παπαρήγα επέκρινε τους δημοσιογράφους σημειώνοντας ότι "είναι απαράδεχτο να θεωρούν τον εαυτό τους πρωταγωνιστή, να αναπαραγάγουν τα κους-κους των τηλεοπτικών παραθύρων. Δεν εκπροσωπούν την κοινή γνώμη, είναι εν τούτοις υποχρεωμένοι από την κοινή γνώμη να στριμώξουν τους εκπροσώπους των κομμάτων, ώστε να πάρουν θέση σε συγκεκριμένα θέματα".

    Την πρόθεσή του να μην συμμετάσχει στο ντιμπέιτ αν δεν αλλάξουν οι όροι διεξαγωγής του, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Σχετικά άρθρα: Προς συμφωνία για τους όρους της τηλεμαχίας των δύο

    Είδηση: 26940

    [04] Συνέντευξη Παπαρήγα για την κοινωνική ασφάλιση

    Για "ωρολογιακή βόμβα" που θα σκάσει τους επόμενους μήνες στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΣΕΒ, έκανε λόγο η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο. Διευκρίνισε ότι "ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προετοιμάζουν το έδαφος για πλήγμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με τους ισχυρισμούς τους ότι τα ταμεία είναι άδεια". Επιπλέον, χαρακτήρισε το ντιμπέιτ "άσχημο παιχνίδι με κακούς κανόνες", ενώ, αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταναστών.

    "Μονόδρομος η ενίσχυση του ΚΚΕ"

    Η κα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν αυτές τις υποδείξεις και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας την επιλογή αυτή "μονόδρομο" και εξήγησε ότι "το ΚΚΕ προτείνει την κατάργηση των εισφορών των εργαζόμενων στην υγεία, ίσες παροχές για όλους, είτε δουλεύουν είτε είναι άνεργοι, επιδότηση των ανέργων κατά 80% και πλήρη ασφάλισή τους, κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους τομείς της υγείας και πρόνοιας και κατώτατη σύνταξη 1120 ευρώ.

    "Οι καπιταλιστικές επιχειρήσεις επιθυμούν νέα κέρδη στους τομείς της υγείας και πρόνοιας, ήδη ο ΣΕΒ έχει προτείνει την κατάργηση των εισφορών των επιχειρηματιών και ο στόχος είναι, είτε η περικοπή είτε η πλήρης εξασθένηση των κρατικών επιχορηγήσεων και των εισφορών των επιχειρήσεων, στόχο που έχουν αποδεχθεί τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ" Αλ. Παπαρήγα

    Τόνισε ακόμη ότι "οι επιχειρηματίες δίνουν τα κλειδιά τώρα στο ΠΑΣΟΚ, λόγω της σοσιαλδημοκρατικής του ικανότητας εξαπάτησης του λαού" και πρόσθεσε ότι και τα δύο μεγάλα κόμματα εξαπατούν το λαό όταν δεν διευκρινίζουν τί εννοούν μιλώντας για διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

    Αναφερόμενη στο θέμα του ντιμπέιτ, έκανε λόγο για "άσχημο παιχνίδι με κακούς κανόνες", υπογραμμίζοντας ότι "εμείς πάμε με το ζόρι" και διευκρινίζοντας πως "ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται μόνο για την τηλεαναμέτρηση των δύο αρχηγών και γι' αυτό τα βρήκανε και μεταξύ τους".

    Αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταναστών και χαρακτήρισε τους μετανάστες "αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού λαού και του εργατικού κινήματος" και υποστήριξε την απόκτηση ιθαγένειας των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα.

    Άσκησε δριμεία κριτική όπως είπε "τόσο σε αυτούς που υποστηρίζουν την ποσόστωση και το ρατσισμό, όσο και στην κοσμοπολίτικη και ελιτίστικη άποψη βίαιης ενσωμάτωσής τους στην ελληνική κοινωνία, πίσω από την οποία κρύβεται η επιθυμία απόκτησης ψήφων".

    Τέλος, αναφέρθηκε ειδικά στην κατάσταση στον Αγιο Παντελεήμονα, λέγοντας ότι "εκτός από τη Χρυσή Αυγή, που είναι προκεχωρημένο φυλάκιο, υπάρχουν και πολλοί θύλακες και κοινοβουλευτικά κόμματα που δουλεύουν για το ρατσισμό".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26941

    [05] Στο Ποικίλο Όρος ο Αλέξης Τσίπρας

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 19 09 2009 14:41

    Την περιβαλλοντική καταστροφή, που έχει προκαλέσει η σιδηροδρομική γραμμή Ικονίου-Ασπροπύργου, επεσήμανε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε το Ποικίλο Όρος και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη τύπου με θέμα "Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ: Οικολογική κρίση". Ο πρόεδρος του Συνασπισμού μίλησε για τις δεκάδες περιβαλλοντικές πληγές που υπάρχουν στην Αττική -μία από αυτές είναι και του Ποικίλου Όρους- για τις οποίες μπορούν να ορθώσουν ανάστημα μόνον οι ενεργοί πολίτες.

    "Σε αυτές τις εκλογές όλες οι πολιτικές δυνάμεις μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος και για βιώσιμη ανάπτυξη. Οι μόνοι, όμως, που διεκδικούν πραγματικά ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος είναι οι ενεργοί πολίτες, που αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια που θέλουν να καταπατήσουν και τους τελευταίους αδόμητους χώρους, τους τελευταίους πράσινους χώρους του αστικού ιστού των μεγάλων πόλεων της χώρας" Αλέξης Τσίπρας

    Κατά την επίσκεψή του, ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε, επίσης, λόγο για την ανάγκη κατοχύρωσης του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του Ποικίλου Όρους.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να χαρακτηριστούν ζώνη υψηλής προστασίας, πρώτη ζώνη προστασίας, χωρίς υποζώνες που διευκολύνουν την μετατροπή διαφόρων κατασκευών σε βίλες και σε πολυτελείς οικίες και πρόσθεσε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας των ορεινών όγκων, ιδιαίτερα του Ποικίλου Ορους, γιατί είναι αδιανόητο σήμερα τα 2/3 του, 17 χιλιάδες στρέμματα, να τα διεκδικεί η Μονή Κλειστών και η Μητρόπολη της Λαμίας.

    Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και παραμένει στην πρώτη γραμμή διεκδίκησης όλων των δίκαιων αιτημάτων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος και κατέληξε ότι αισθάνεται δικαιωμένος για την εξέλιξη του γηπέδου του Παναθηναϊκού, λέγοντας πως όλοι όσοι κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα κρύβονται.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26944

    [06] Επίθεση Καρατζαφέρη σε Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ

    Περιοδεία στην Κατερίνη και τη Λάρισα πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Δεν θα πούμε όχι σε όλα σε μία κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, τονίζει ο κ. Καρατζαφέρης στον Κόσμο του Επενδυτή, σημειώνοντας ότι θα στηρίξει όποια πολιτική ωφελεί το έθνος.

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26949

    [07] Στο κέντρο της Αθήνας οι Οικολόγοι Πράσινοι

    Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 19 09 2009 18:48

    Την κατάσταση των πεζοδρόμιων και των πεζόδρομων στο κέντρο της Αθήνας, εξέτασε κλιμάκιο των Οικολόγων Πρασίνων, με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, συνομίλησαν με πολίτες και για άλλη μια φορά τόνισαν πως είναι υποχρέωση της πολιτείας να φροντίζει γι αυτούς που έχουν ειδικές ανάγκες.

    Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26948

    [08] Έντονη σεισμική δραστηριότητα στην Ινδονησία

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε το πρωί του Σαββάτου με επίκεντρο κοντά στο Μπαλί της Ινδονησίας (περίπου 100 χλμ. από τις νοτιοανατολικές ακτές του), προκαλώντας πανικό σε κατοίκους και σε τουρίστες. Επρόκειτο για τη δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση στην περιοχή μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Η πρώτη "έπληξε" την επαρχία "Βόρεια Μαλούκου" της Ινδονησίας, περίπου πέντε ώρες νωρίτερα. Η Ινδονησία βρίσκεται ακριβώς πάνω στο σεισμικό "Δακτυλίδι της Φωτιάς", το οποίο εκτείνεται έως τον Ειρηνικό ωκεανό, δίνοντας περιοδικά ισχυρούς σεισμούς, μερικοί από τους οποίους προκαλούν "τσουνάμι".

    Οι τοπικές αρχές δεν αναφέρουν νεκρούς από τη σεισμική δόνηση, όμως αναφέρουν αρκετούς τραυματίες, κυρίως με κατάγματα.

    Η δόνηση έγινε πολύ αισθητή, επειδή είχε πολύ μικρό εστιακό βάθος, 36 χλμ. κάτω από τον βυθό του Ινδικού ωκεανού. Όμως, δεν προκάλεσε "τσουνάμι".

    Στις 2 Σεπτεμβρίου από σεισμό μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίστηκε η Ιάβα. Σκοτώθηκαν περισσότεροι από 70 κάτοικοί της, ενώ αρκετοί είναι αγνοούμενοι μετά από τον σεισμό. Εκατοντάδες ήταν οι τραυματίες, χιλιάδες τα κατεσταμμένα σπίτια.

    Στην "εκπνοή" του 2004, 170.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται έκτοτε από ισχυρότατο σεισμό, με "τσουνάμι", που άφησε στο πέρασμά του και μισό εκατομμύριο ανθρώπους άστεγους στην Ινδονησία.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Earthquake strikes off Bali coastΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26936

    [09] Φρένο στη συμφωνία Google-εκδοτών για τη μεγαλύτερη ψηφιακή βιβλιοθήκη

    Επιστήμη -

    Ειδήσεις

    Να μην επικυρώσει το συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η εταιρεία Google με τις ενώσεις συγγραφέων και εκδοτών, κάλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ το αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο, διότι "παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας μονοπωλίου". Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τη δυνατότητα διάθεσης των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιχειρεί να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μόνο από το νομοθετικό σώμα.

    Ύστερα από αγωγή που είχε καταθέσει το 2005 η Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων και ο Σύνδεσμος Αμερικανών Εκδοτών, τα δύο μέρη κατέληξαν πέρυσι σε συμφωνία ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία θεωρείται ότι ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στη Google να αυξήσει δραματικά τη διαθεσιμότητα βιβλίων σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο.

    Επικριτές και ανταγωνιστές ωστόσο, όπως για παράδειγμα η Amazon και η Yahoo, θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή ουσιαστικά θα καταστήσει τη Google μονοπώλιο στον εκδοτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Οι συγγραφείς και οι εκδότες συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Google για την ανάπτυξη του προγράμματος BookSearch, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πρόσβαση σε βιβλία εκτός κυκλοφορίας, εξεύρεση νέων τρόπων για νόμιμη ηλεκτρονική αγορά βιβλίων, καθιέρωση συλλογικής συνδρομής για κολλέγια, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς και παροχή ελεύθερης ηλεκτρονικής πρόσβασης σε βιβλία από συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε αμερικανικές δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ωστόσο, απεφάνθη ότι το αρμόδιο δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία και πως τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ The Wall Street Journal: Justice Department Voices Concerns Over Google Books SettlementΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 26942


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 September 2009 - 16:54:15 UTC