Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μουσικά δώρα από το Facebook
  • [02] Υπουργικό συμβούλιο και κυβερνητικές πρωτοβουλίες
  • [03] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Μ.Τάντιτς
  • [04] Ύποπτες επιστολές σε διπλωματικές αντιπροσωπείες στη Ν. Υόρκη
  • [05] Βερολίνο: Μνημείο σε άνδρα που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Χίτλερ
  • [06] 30 νεκροί και 50 τραυματίες από επίθεση στο Πακιστάν
  • [07] Ινδία: Περισσότεροι από 500 νεκροί λόγω νέα γρίπης
  • [08] Θερμό επεισόδιο στην Κίτρινη Θάλασσα
  • [09] Πιθανή παραίτηση Αμπάς αν αποτύχουν οι ειρηνευτικές διαδιακσίες
  • [10] Στην δικαιοσύνη η ΟΑ για παρατημένο εξοπλισμό στην τεχνική βάση
  • [11] Δυσαρέσκεια ΕΕ για στατιστικά και οικονομία
  • [12] Ανεστάλη η απεργία στο λιμάνι
  • [13] Στο μικροσκόπιο του EcoFin ο προϋπολογισμός
  • [14] Γερμανία:250 χρόνια από τη γέννηση του Φρίντριχ Σίλερ
  • [15] Εκθεση έργων τέχνης από το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [16] Νύχτες εντός και εκτός πόλης
  • [17] Δημοπρασία ελληνικών έργων τέχνης στο Λονδίνο
  • [18] Επικίνδυνη αύξηση των διαβητικών στην Ελλάδα
  • [19] Θεσ/κη: Νέα φάρμακα για το διαβήτη προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν το βάρος
  • [20] Δέσμη μέτρων του Υπ. Παιδείας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης
  • [21] Ινδία-Κίνα-νέα γρίπη:Πάνω από 500 νεκροί από τον Αύγουστο
  • [22] Μπανγκόκ: Το γρουσούζικο άγαλμα του αεροδρομίου
  • [23] Επιβίωσε συντροφιά με τρεις πολικές αρκούδες

    [01] Μουσικά δώρα από το Facebook

    Τριτη, 10 11 2009 14:18

    To Facebook ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέληξε σε συμφωνία με τον μουσικό ιστότοπο LaLa.com, προκειμένου να παράσχει στους αμερικανούς χρήστες του τη δυνατότητα να προσφέρουν τραγούδια σε φίλους τους.

    "Θα μπορείτε πλέον να αγοράζετε τραγούδια ως δώρο για τους φίλους σας", εξηγεί ένας τεχνικός της εταιρείας, ο Γουίλ Τσεν, στο μπλογκ του Facebook.

    Η βάση δεδομένων LaLa περιλαμβάνει περισσότερους από οκτώ εκατομμύρια τίτλους, οι οποίοι διατίθενται στην ειδική τιμή των 10 σεντς ο ένας, ειδικά για τους χρήστες του Facebook. To Facebook θα παρέχει επίσης τη δυνατότητα στους χρήστες του να "κατεβάσουν" τα τραγούδια σε Mp3 έναντι 90 σεντς το ένα.

    Την περασμένη εβδομάδα, το βασικό ανταγωνιστικό site του Facebook, το MySpace, ανήγγειλε δύο μουσικές εφαρμογές, μία για μουσικά βίντεο και μία δεύτερη που παρέχει στους μουσικούς ακριβή στατιστικά στοιχεία για το προφίλ των χρηστών που επισκέπτονται την ιστοσελίδα τους στο MySpace.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29468

    [02] Υπουργικό συμβούλιο και κυβερνητικές πρωτοβουλίες

    Τριτη, 10 11 2009 21:39

    Συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης υπό τον Γιώργο Παπανδρέου, το άτυπο υπουργικό συμβούλιο για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, με έμφαση στο θέμα του λιμανιού και των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην οικονομία έκανε λόγο για ένα προϋπολογισμό καθαρών λογαριασμών που στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα. Η θέση της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολη και δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Προανήγγειλε για τις επόμενες ημέρες δράσεις για την αναθέρμανση της αγοράς , την προστασία των δανειοληπτών, την αντιμετώπιση της ανεργίας και διαβούλευση για το φορολογικό νομοσχέδιο.

    Επίσης η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα των λιμανιών στην επιλογή να μην επιστρατεύσει τους απεργούς, για να μη δημιουργηθούν περαιτέρω αντιδράσεις.

    Πάντως ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό των πρώτων 34 ημερών, τονίζοντας ωστόσο στους υπουργούς την ανάγκη καλύτερου προγραμματισμού για το επόμενο χρονικό διάστημα. Χαρακτήρισε εχθρούς της κυβέρνησης την αδιαφάνεια οι πελατειακές σχέσεις οι ανισότητες αλλά και τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να επιβάλουν τη θέλησή τους σε βάρος του εθνικού και δημόσιου συμφέροντος.

    Απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, είναι η τήρηση του προγράμματος των εκατό πρώτων ημερών, καθώς, οι δεσμεύσεις αυτές είναι προϋπόθεση για να γίνουν τα επόμενα βήματα που είναι:

    - ανάρτηση υπογραφών και αποφάσεων στο διαδίκτυο

    - ψήφιση του νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

    - μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών

    - κατάθεση νομοσχεδίου για τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής

    - ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και τη ρευστότητα στην αγορά (ΤΕΜΠΜΜΕ)

    - πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης από καταχρηστικές απολύσεις και αλλαγή του καθεστώτος "ενοικίασης" εργαζομένων

    - κίνητρα πρόσληψης νέων ανέργων

    - έναρξη διαλόγου για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

    - εκλογικός νόμος.

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου δεν μπορούν να γίνουν όλα σε 34 ή 100 μέρες και συνεχίζεται η καταγραφή των πραγματικών προβλημάτων κατά υπουργείο.

    "Δεν ήρθαμε στην κυβέρνηση για να γίνουμε συνέχεια του χάους που παραλάβαμε, αλλά για να λύσουμε προβλήματα. Οι πολίτες δεν ακούν τις διακηρύξεις καθώς οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί και πείθονται μόνο με πράξεις. Τα περασμένα χρόνια στα υπουργικά συμβούλια δίνονταν εντολές ηθικής και χρηστής συμπεριφοράς, που ήταν αστείες προτροπές. Υπάρχει ανάγκη για τομές σε όλα τα επίπεδα, χρειάζεται συλλογική και συντονισμένη λειτουργία της κυβέρνησης για την προώθηση του έργου της", ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Το πρόγραμμα της Τετάρτης

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, στις 11:00 π.μ., θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Το νέο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το νομοσχέδιο που προβλέπει μεταξύ άλλων κατάργηση της μοριοδότησης του 50% για τους συμβασιούχους με προϋπηρεσία 24 μηνών αλλά και κατάργηση της προφορικής συνέντευξης, θα τεθεί στη συνέχεια για μια εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση μέσω διαδικτύου. Στόχος του υπουργείου είναι να ψηφιστεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ώστε να ξεπαγώσουν οι προσλήψεις και να διεξαχθούν με το νέο σύστημα.

    Ακολούθως ο πρωθυπουργός, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γ. Παπανδρέου, θα έχει στις 2:00 μ.μ., συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Louis Ayala. (Μέγαρο Μαξίμου)

    Στις 3:30 μ.μ, ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκο Κυπριανού. (Μέγαρο Μαξίμου)

    Είδηση: 29495

    [03] Συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Μ.Τάντιτς

    Τριτη, 10 11 2009 20:02

    Με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος". Ο κ. Παπανδρέου επέστρεφε από το Βερολίνο, ενώ ο κ. Τάντιτς αναχωρούσε για το Βελιγράδι, μετά από ιδιωτική επίσκεψη στην Αθήνα.

    Αντικείμενο της συζήτησης των δύο ανδρών, ήταν η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και συνολικά των δυτικών Βαλκανίων που συνιστά προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση. Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, στόχος της Ελλάδας, είναι να δώσει νέα δυναμική στην διαδικασία ένταξης των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής στην Ευρώπη μέχρι το 2014.

    Είδηση: 29493

    [04] Ύποπτες επιστολές σε διπλωματικές αντιπροσωπείες στη Ν. Υόρκη

    Τριτη, 10 11 2009 09:29

    Επιστολές που περιείχαν κάποια λευκή σκόνη εστάλησαν στις διπλωματικές αντιπροσωπείες της Γαλλίας, της Αυστρίας και του Ουζμπεκιστάν στη Νέα Υόρκη. Η σύνθεση της λευκής σκόνης, που βρέθηκε στις επιστολές οι οποίες εστάλησαν σε διάστημα 2,5 ωρών, ερευνάται από τις αρμόδιες αρχές, ενώ, περίπου 40 άτομα που εργάζονται στις διπλωματικές αποστολές πέρασαν προληπτικά από διαδικασία απολύμανσης. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι υπάλληλοι της γαλλικής αποστολής, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας της Νέας Υόρκης.

    Είδηση: 29452

    [05] Βερολίνο: Μνημείο σε άνδρα που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Χίτλερ

    Τριτη, 10 11 2009 18:52

    Οι αρχές του Βερολίνου ανακοίνωσαν σήμερα ότι επιθυμούν να κατασκευάσουν ένα μνημείο προς τιμή ενός άνδρα που αντιστάθηκε στον Αδόλφο Χίτλερ και προσπάθησε να τον δολοφονήσει με βομβιστική επίθεση πριν από 70 χρόνια.

    Ο Αντρέ Σμιτς, επικεφαλής του Πολιτισμού στο Βερολίνο εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία ενός μνημείου του Γκέοργκ Έλσερ, ενός ξυλουργού, στην περιοχή όπου βρισκόταν η πρώην καγκελαρία του Χίτλερ, στο κέντρο της πόλης.

    Ο Γκέοργκ Έλσερ ήταν ο υπεύθυνος για την έκρηξη βόμβας στις 8 Νοεμβρίου 1939 σε μία μπυραρία του Μονάχου την οποία είχε επισκεφθεί ο Χίτλερ συνοδευόμενος από αξιωματούχους των Ναζί με σκοπό να δώσει ομιλία για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 1923.

    Η βομβιστική επίθεση στοίχισε τη ζωή οκτώ ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εξήντα αλλά ο Χίτλερ δραπέτευσε, εγκαταλείποντας τη μπυραρία λίγα λεπτά πριν από την έκρηξη.

    Ο Γκέοργκ Έλσερ είχε πραγματοποιήσει την επίθεση με δική του πρωτοβουλία, τονίζοντας ότι στόχος του ήταν να δώσει τέλος στον πόλεμο. Αργότερα κρατήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης μέχρι τον Απρίλιο του 1945, όταν και εκτελέστηκε.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών του Βερολίνου, θα διεξαχθεί διαγωνισμός για να καθοριστεί η μορφή του μνημείου.

    Είδηση: 29491

    [06] 30 νεκροί και 50 τραυματίες από επίθεση στο Πακιστάν

    Τριτη, 10 11 2009 15:50

    Σε τουλάχιστον 30 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών της βομβιστικής επίθεσης καμικάζι στο Πακιστάν, ενώ οι τραυματίες υπερβαίνουν τους 50, πολλοί εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν αξιωματούχοι υπηρεσιών υγείας από την σημερινή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε πολυσύχναστη αγορά στη πόλη Σαρσάντα του βορειοδυτικού Πακιστάν, κοντά στην πόλη Πεσαουάρ, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 30 και πάνω από 50 οι τραυματίες.

    "Ήταν βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας. Ο βομβιστής οδηγούσε ένα αυτοκίνητο Suzuki Alto. Βρήκαμε τα μέλη του", δήλωσε ο τοπικός αστυνομικός διοικητής Ριαζ Χαν.

    Ο Σαχζέμπ Χαν, αξιωματούχος στο κρατικό νοσοκομείο της Σαρσάντα δήλωσε από το τηλέφωνο ότι "πάνω από 30 πτώματα και πάνω από 50 τραυματίες μεταφέρθηκαν", ενώ είπε πως δεκάδες κρίσιμα τραυματισμένοι μεταφέρθηκαν στη Πεσαουάρ και εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

    Δεκάδες καταστήματα και αρκετά αυτοκίνητα καταστράφηκαν ενώ έσπασαν τζάμια κτιρίων σε μεγάλη ακτίνα από το σημείο της έκρηξης .Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την βομβιστική αυτή επίθεση.

    Η σημερινή επίθεση είναι η τρίτη που διαπράττεται μέσα σε τρεις ημέρες στην περιοχή αυτή. Οι δύο πρώτες είχαν πραγματοποιηθεί στην Πεσαουάρ.

    Είδηση: 29478

    [07] Ινδία: Περισσότεροι από 500 νεκροί λόγω νέα γρίπης

    Τριτη, 10 11 2009 10:57

    Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδία από τις 3 Αυγούστου όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα, ανακοίνωσε το ινδικό Υπουργείο Υγείας. Τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα εντοπίστηκαν στο κρατίδιο Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας--207 νεκροί σε σύνολο 502. Περίπου 14.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 στην Ινδία. Τουλάχιστον 5.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο, η πλειοψηφία τους στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στο μεταξύ, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα πως εντατικοποίησαν την εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον της νέας γρίπης, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τριάντα άνθρωποι.

    "Καθημερινά παρατηρούμε να αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Μάο Κουνάν και πρόσθεσε πως η επιδημία εξαπλώνεται σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν καταγραφεί κρούσματα.

    Χθες Δευτέρα, τα θανατηφόρα κρούσματα της νόσου έφτασαν τα τριάντα από 16 που ήταν την Παρασκευή. Επίσης οι ασθενείς έχουν φτάσει τους 59.748, με 5.000 νέα κρούσματα μέσα σε τρεις ημέρες, διευκρινίζει το υπουργείο. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

    Το Υπουργείο αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή εμβολίων και των εμβολιασμών, ειδικά σε σχολεία και στις ευπαθείς ομάδες, διευκρίνισε ο Μάο.

    Χθες Δευτέρα εμβολιάστηκαν 8,7 εκατομμύρια Κινέζοι. Στόχος της Κίνας είναι να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς 65 εκατομμύρια πολίτες και το πρώτο τρίμηνο του 2010 να έχουν παραχθεί 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

    Είδηση: 29455

    [08] Θερμό επεισόδιο στην Κίτρινη Θάλασσα

    Τριτη, 10 11 2009 08:48

    Σοβαρό θερμό επεισόδιο, ανάμεσα σε πολεμικά σκάφη της Βορείου και Νοτίου Κορέας, σημειώθηκε νωρίτερα ανοιχτά της Κίτρινης Θάλασσας, Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της Νότιας Κορέας Yonhap, το επεισόδιο σημειώθηκε όταν ένα περιπολικό σκάφος της Β. Κορέας πέρασε τη Βόρεια Οριογραμμή και δεν σταμάτησε όταν έγινε βολή προειδοποιητικών πυρών. Λίγες ώρες μετά το περιστατικό, η Πιονγιάνγκ, απαίτησε τη συγνώμη των νοτιοκορεατικών αρχών για το επεισόδιο, χαρακτηρίζοντας το "σοβαρή ένοπλη πρόκληση". Στην ανακοίνωση του βορειοκορεατικού γενικού επιτελείου, επισημαίνεται ακόμα ότι η Νότιος Κορέα θα πρέπει να πάρει όλα τα μέτρα που επιβάλλονται ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον, ανάλογο επεισόδιο.

    Στη Β. Κορέα κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης

    Νωρίτερα πάντως, έγινε γνωστό ότι η αμερικανική κυβέρνηση σχεδιάζει να στείλει κορυφαίο διπλωμάτη στη Β. Κορέα για συνομιλίες.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσινγκτον Ποστ, ο διπλωμάτης θα είναι ο Στίβεν Μπόσγουορθ, ειδικός αντιπρόσωπος του Ομπάμα για τη Βόρεια Κορέα και η σχετική απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα.

    Οι συνομιλίες αυτές θα είναι οι πρώτες απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και βορειοκορεάτες αξιωματούχους σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Είδηση: 29449

    [09] Πιθανή παραίτηση Αμπάς αν αποτύχουν οι ειρηνευτικές διαδιακσίες

    Τριτη, 10 11 2009 10:32

    Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είναι πιθανόν να παραιτηθεί, εάν οι αμερικανικές προσπάθειες για την επανεκκίνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ αποτύχουν, προειδοποίησε σήμερα ανώτατος Παλαιστίνιος αξιωματούχος. "Ο Πρόεδρος Αμπάς δε διασκεδάζει. Δεν έχει την πρόθεση να γαντζωθεί από την Προεδρία απλώς για να διατηρήσει τον τίτλο. Θέλει να είναι Πρόεδρος ενός παλαιστινιακού κράτους. Εάν ο Πρόεδρος Αμπάς αισθανθεί ότι το σχέδιό του για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους κινδυνεύει και ότι το Ισραήλ θέλει να διαλύσει την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους, πιστεύω ότι δεν θα παραμείνει στη θέση του", πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.

    Η παραίτηση του Μαχμούντ Αμπάς θα προκαλούσε την κατάρρευση της Παλαιστινιακής Αρχής.

    Ήδη την περασμένη Πέμπτη ο Μαχμούντ Αμπάς ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία κατά τη διάρκεια των παλαιστινιακών εκλογών, τις οποίες όρισε για τις 24 Ιανουαρίου, εξαιτίας του αδιεξόδου στην ειρηνευτική διαδικασία μετά την ισραηλινή επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας τον Δεκέμβριο 2008.

    Οι Παλαιστίνιοι ζητούν τον πλήρη τερματισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων χωρίς όρους.

    Είδηση: 29454

    [10] Στην δικαιοσύνη η ΟΑ για παρατημένο εξοπλισμό στην τεχνική βάση

    Τριτη, 10 11 2009 16:56

    Στην δικαιοσύνη προσέφυγε η διοίκηση της Olympic-Air, προκειμένου να απελευθερωθούν οι χώροι στην τεχνική βάση της πρώην Ολυμπιακής, οι οποίοι είναι γεμάτοι από εξοπλισμό και ανταλλακτικά, με αποτέλεσμα η νέα εταιρία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τους χώρους αυτούς που έχει ενοικιάσει.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η διοίκηση της Olympic-Air, ύστερα από επανειλημμένα εξώδικα στον εκκαθαριστή να απομακρυνθεί ο μεγάλης αξίας εξοπλισμός αυτός, που έχει εγκαταλειφθεί και απαξιώνεται, προσέφυγε στο Ειρηνοδικείο Κορωπίου ζητώντας την λήψη ασφαλιστικών μέτρων και την απελευθέρωση των χώρων της "Olympic Engineering" -όπως λέγεται πλέον η Τεχνική Βάση- που καταλαμβάνονται από τον παρατημένο εξοπλισμό της παλαιάς εταιρείας.

    Σύμφωνα με την αίτηση της Olympic Engineering, το 60% του Κτιρίου-56, δηλαδή, στεγασμένοι χώροι έκτασης 44.839 τ.μ. και όλοι οι χώροι του Κτιρίου-57, συνολικού εμβαδού 13.112 τ.μ., καταλαμβάνονται από υλικά της παλαιάς εταιρείας, με αποτέλεσμα η νέα Ολυμπιακή να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τους χώρους.

    Η αίτηση θα δικαστεί στις 25 Νοεμβρίου.

    Είδηση: 29487

    [11] Δυσαρέσκεια ΕΕ για στατιστικά και οικονομία

    Τριτη, 10 11 2009 16:47

    Σφοδρή κριτική δέχθηκε η Ελλάδα από τους Ευρωπαίους Εταίρους της και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τόσο για τα μη αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που παρέχει στα Κοινοτικά Όργανα, όσο και για την έλλειψη μέτρων που θα οδηγήσουν σε ανάταξη την οικονομία. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι η προσθήκη στο κείμενο των συμπερασμάτων του ΕΚΟΦΙΝ, ειδικής παραγράφου με συγκεκριμένες συστάσεις προς την Αθήνα και η ανοιχτή προειδοποίηση του Χοακίν Αλμούνια για αυστηρότερη επιτήρηση. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεσμεύτηκε έναντι των Εταίρων μας ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και θα παρουσιάσει με το πρόγραμμα σταθερότητας τον προσεχή Ιανουάριο, συγκεκριμένα διαρθρωτικά μέτρα, που θα διασφαλίζουν μείωση του ελλείμματος.

    Για πιστή εφαρμογή των μέτρων που θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος και προσήλωση στις πολιτικές που θα ανακτήσουν την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών, παρουσιάζοντας το σχέδιο του προϋπολογισμού στη συνεδρίαση του Ecofin.

    Ο κος Παπακωνσταντίνου, αναγνώρισε ότι δεν υπήρξε αποτελεσματική δράση τους τελευταίους έξι μήνες και τόνισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα αρχίσει από το 2010 και στόχος είναι το έλλειμμα να μειωθεί κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες.

    Η μείωση του ελλείμματος θα έρθει κυρίως μέσα από διαρθρωτικά μέτρα, ενώ τα προσωρινά μέτρα θα είναι της τάξης του 1%. Η αναλογία της διόρθωσης θα είναι 60 % από έσοδα και 40% από μείωση των δαπανών. Δυσαρέσκεια της Ευρώπης για τα στατιστικά στοιχεία.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στο Ecofin το σχέδιο ανάταξης της οικονομίας με διαθρωτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν:

    *δραστική περιστολή δαπανών του δημοσίου

    *ενιαίο κέντρο πληρωμής μισθοδοσίας

    *κατάργηση stage κ συμβάσεων

    *νέο φορολογικό σύστημα με

    *κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών

    *κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης

    Το Πρόγραμμα Σταθερότητας κ Ανάπτυξης θα υποβληθεί τον Ιανουάριο, ενώ τον Φεβρουάριο θα ληφθεί η απόφαση για το χρονοδιάγραμμα που θα απαιτηθεί για να μειωθεί το έλλειμμα.

    Δυσαρέσκεια ΕΕ

    "Με την πλάτη στον τοίχο" για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων βρέθηκε για δεύτερη φορά ο Υπουργός Οικονομικών. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ από το Eurogroup: ο Ολλανδός, ο Φιλανδός αλλά και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών εμφανίσθηκαν καχύποπτοι, ασκώντας κριτική. Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα στο Ecofin ήρθε η χαριστική βολή.

    Στο κείμενο συμπερασμάτων προστέθηκε και μια ειδική παράγραφος για την Ελλάδα με την οποία οι Υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν τη λύπη τους για τα στατιστικά στοιχεία της χώρας μας, διατυπώνοντας ωστόσο ικανοποίηση για τις προθέσεις και τις πρώτες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση στατιστικών στοιχείων.

    "Το Συμβούλιο εκφράζει τη θλίψη του για την εκ νέου εμφάνιση προβλημάτων στα ελληνικά δημοσιονομικά στατιστικά στοιχεία. Το Συμβούλιο καλεί εκτάκτως την ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της ΕΕ ως προς τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία και το θεσμικό σύστημα παραγωγής τους. Το Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει έκθεση, πριν το τέλος του 2009, και να προτείνει τα κατάλληλα μέτρα, που θα πρέπει να ληφθούν, υπό τις παρούσες συνθήκες. Σε αυτό το πλαίσιο, το Συμβούλιο καλωσορίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης να χειριστεί το ζήτημα άμεσα και υπεύθυνα και θεωρεί ότι τα μέτρα, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, όπως αυτά που στοχεύουν στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση", τονίζεται στο κείμενο.

    Ο κοινοτικός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια τόνισε ότι θα αναμείνει την κατάθεση στην ελληνική Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 20 Νοεμβρίου πριν τοποθετηθεί επισήμως και ανέφερε ότι η Επιτροπή σε διάστημα 2-3 μηνών θα επανέλθει με νέες προτάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν στην προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας.

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομίας επιτέθηκε δριμύτατα στην απελθούσα κυβέρνηση τόσο για τα χαλκευμένα στοιχεία που έδινε στις Βρυξέλλες όσο και για το συνολικότερο τρόπο διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών τα οποία όπως τόνισε έχουν οδηγηθεί σε εκτροχιασμό. Τόνισε ότι στόχος της σημερινής κυβέρνησης είναι να μην κληθεί να καταβάλει το τίμημα των λαθών της προηγούμενης κυβέρνησης ο μέσος Έλληνας πολίτης, ενώ ερωτηθείς "πότε θα υπάρξει φως στην άκρη του τούνελ" απάντησε ότι ο αγώνας της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση "θα είναι Μαραθώνιος και όχι αγώνας ταχύτητας".

    Παράλληλα αποκάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί του, ζήτησαν και προσωποποίηση ευθυνών για τις στατιστικές αποκλίσεις και τόνισε ότι αν και προσωπικά τάσσεται πάντα υπέρ του καταλογισμού των ευθυνών σε πρόσωπα, θα τοποθετηθεί αφού λάβει τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων.

    "...δεν είναι εύκολο να ανατρέψουμε μια άσχημη εικόνα, που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό..."

    Γιώργος Πεταλωτή

    Η κυβέρνηση κάνει έναν τιτάνιο αγώνα για ν' αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας μας στην ΕΕ, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλώτης και επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα από συγκεκριμένα μέτρα και στόχους να υπάρξει ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

    Δεν είναι εύκολο να ανατρέψουμε μια αρνητική εικόνα που έχει σχηματιστεί για τη χώρα μας, τόνισε ο κ Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους και λύσεις ώστε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα οι εταίροι μας να πειστούν οτι έχουν να κάνουν με μια αξιόπιστη κυβέρνηση.

    Αντιδράσεις

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η πραγματική αναξιοπιστία και "μετάλλαξη" οικονομικών στοιχείων όσον αφορά στο δημόσιο έλλειμμα βρίσκεται στην κυβερνητική επιλογή να "φουσκώσει" τεχνητά το έλλειμμα του 2009, ώστε στη συνέχεια να εμφανιστεί ότι το μειώνει το 2010. Με αυτήν την επιπόλαιη επιλογή της, που υπονομεύει τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας και δυσκολεύει το ίδιο της το έργο, η κυβέρνηση, κυριολεκτικά "πυροβολεί τα πόδια της".

    Όμως, αυτήν τη λανθασμένη επιλογή πρωτίστως θα πληρώσουν ακριβά οι πολίτες. Τα μέτρα που θα απαιτηθούν από την Ε.Ε. θα είναι πολύ πιο αυστηρά απ' ό,τι περιλαμβάνει το κυβερνητικό προσχέδιο προϋπολογισμού. Όλα αυτά θα αποκαλυφθούν τις αμέσως επόμενες μέρες με τρόπο αδιαμφισβήτητο και με λεπτομερή στοιχεία ώστε να γνωρίζουν οι Έλληνες πολίτες την αλήθεια. Την αλήθεια που επιχειρούν να αποκρύψουν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Για να γνωρίζουν γιατί θα κληθούν, πολύ σύντομα, να υποστούν τις συνέπειες πολύ πιο οδυνηρών μέτρων για το εισόδημά τους'.

    "Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι προεκλογικές προειδοποιήσεις του ΚΚΕ: Η αντιλαϊκή θύελλα στο ασφαλιστικό, στο εργασιακό και στο λαϊκό εισόδημα ήταν προαποφασισμένη στην ΕΕ, με την συμφωνία και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να πληρώσει ο λαός της συνέπειες της κρίσης και όχι η υψηλή κερδοφορία της πλουτοκρατίας", σχολίασε το ΚΚΕ.

    "Είχαμε ελπίσει ότι ο κ. Παπανδρέου, ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα είχε κάποια επιρροή στους σοσιαλιστές που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά. Απ΄ ότι φαίνεται, ο σοσιαλιστής κ. Αλμούνια δεν συγκινείται απ΄ τις ικεσίες του Προέδρου του και του εκπροσώπου του κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι προφανές ότι στους κόλπους της Ε.Ε. είμαστε οι πιο ανυπόληπτοι. Μπράβο στο ΠΑ.ΣΟ.Κ και τη Ν.Δ. που το κατόρθωσαν", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    "Η κυβέρνηση προκειμένου να κερδίσει πίστωση χρόνου από τους κυρίους Τρισέ και Αλμούνια, είναι έτοιμη να θυσιάσει το ασφαλιστικό σύστημα και τις εργασιακές σχέσεις. Η κοινωνία όμως δεν αντέχει άλλες πιέσεις. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση να μην υιοθετήσει αυτές τις επιλογές. Δεν αποτελεί διέξοδο από την κρίση η συρρίκνωση της κοινωνικής συνοχής", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας.

    Είδηση: 29484

    [12] Ανεστάλη η απεργία στο λιμάνι

    Τριτη, 10 11 2009 12:25

    Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των λιμενεργατών, μετά από προσφυγές επιμελητηρίων και επιχειρήσεων κατά της απεργίας, που κρατά εγκλωβισμένα στο λιμάνι εδώ και μέρες χιλιάδες κοντέινερ με προϊόντα. Aργά το βράδυ της Τρίτης συνεδρίασε η Ομοσπονδία Λιμενεργατών και αποφάσισε με ψήφους 6 έναντι 2 την αναστολή της απεργίας. Σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης που ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντα του είχε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με τους εργαζομένους. Η απόφαση δημιουργεί νέα δεδομένα τονίζει η κυβέρνηση και κάλεσε τους λιμενεργάτες να τη σεβαστούν αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο επιστράτευσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καταδίκασαν την δικαστική απόφαση, ενώ θετική την χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

    "...Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ημερησίως πρόστιμο 4.000 ευρώ στους εκπροσώπους τους...."

    Απόφαση Δικαστηρίου

    Παράνομη στο σύνολό της (από 1/10 έως σήμερα) και καταχρηστική από τις 3 Νοεμβρίου, έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, την απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών. Σύμφωνα με το δικαστήριο οι εργαζόμενοι είχαν πάρει επαρκείς προφορικές αλλά και γραπτές διαβεβαιώσεις ότι με την εγκατάσταση της Cosco δεν θα ζημιωθούν τα εργασιακά τους δικαιώματα.

    Παράλληλα το μονομελές πρωτοδικείο του Πειραιά όπου συζητήθηκε η αίτηση των επιμελητηρίων απαγόρευσε κάθε νέα απεργία με τα ίδια αιτήματα.

    Σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται ημερησίως πρόστιμο 4.000 ευρώ στους εκπροσώπους τους. Η πλευρά των εργαζόμενων υποστήριζε ότι προηγούμενη απόφαση του Εφετείου αναφερόταν σε απεργία με διαφορετικά αιτήματα.

    Η δικαστική απόφαση για την απεργία των λιμενεργατών δημιουργεί νέα δεδομένα, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής επισημαίνοντας ότι κάθε Έλληνας πολίτης και συνεπώς κάθε εργαζόμενος πρέπει να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις.

    Ο κ Πεταλωτής, απέκλεισε ωστόσο με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει στην επιστράτευση των απεργών και τόνισε ότι στόχος είναι η συνέχιση του διάλογου με τους εργαζόμενους και με την κινεζική πλευρά προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις στη σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση.

    Η θέση της κυβέρνησης είναι ενιαία, είπε ο κ Πεταλωτής, ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ραντεβού με τον πρόεδρο της Cosco.

    Αντιδράσεις πολιτικών κομμάτων και συνδικαλιστικών οργανώσεων

    Άδικη και αυταρχική που πρέπει να συναντήσει την καταδίκη όλων των εργαζομένων χαρακτήρισε την απόφαση το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι υπηρετεί το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των μεγαλοεργοδοτών να υλοποιηθεί με κάθε τρόπο και μέσο η ιδιωτικοποίηση και παράδοση του λιμανιού στους πολυεθνικούς ομίλους.

    "Η πρωτοφανούς σκληρότητας και μονομέρειας, άδικη, εκδικητική και εξοντωτική απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά έρχεται να ενισχύσει την ανίερη συμμαχία Κυβέρνησης - εφοπλιστών - μεγαλοεισαγωγέων και μεγαλεμπόρων εναντίον των εργατών και εργαζομένων στον Ο.Λ.Π. και εναντίον των συμφερόντων της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Η απόφαση ενισχύει τον αυταρχισμό εκείνων που επιθυμούν να επιβάλλουν με τη βία τη μετατροπή του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά σε αποικία του κινέζικου μονοπωλίου και των συνεργαζόμενων με αυτό εφοπλιστών", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    "Η ΓΣΕΕ καταδικάζει απερίφραστα τις προσπάθειες ποινικοποίησης της Συνδικαλιστικής δράσης και την εμπλοκή των Δικαστηρίων στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ, επισημαίνοντας ότι η Ομοσπονδία είναι ριζικά αντίθετη στις προσφυγές και στην απόφαση του Δικαστηρίου να κήρυξη παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ.

    Την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια καταδίκασε η ΑΔΕΔΥ και κάλεσε την κυβέρνηση προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους στα Λιμάνια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Με την απόφαση του δικαστηρίου λήγει η ομηρία χιλιάδων επιχειρηματιών αλλά και ιδιοκτητών φορτηγών.

    ''Να σεβαστούν τη νομιμότητα και να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας'' κάλεσε τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος καλώντας την κυβέρνηση ''με κάθε τρόπο να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας''.

    Επιστολή στην υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη για τις επιπτώσεις από την απεργία απέστειλε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας . "Υπάρχει σημαντική πιθανότητα να παρατηρηθούν ελλείψεις σε αγροτικά και καταναλωτικά προϊόντα, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε πολλά βασικά προϊόντα", σημειώνει.

    Στα 1000 ευρώ φτάνει η επιβάρυνση για ένα κοντέϊνερ με εμπορεύματα, όταν αντί για τον Πειραιά προωθείται σε άλλο ελληνικό λιμάνι . Όσα διοχετεύονται προς λιμάνια γειτονικών χωρών, για να φτάσουν οδικώς στην Ελλάδα, έχουν επιπλέον κόστος 2.000 ευρώ .

    Την ίδια ώρα οι πρώτες ελλείψεις σε εποχικά είδη, ένδυση και υπόδηση άρχισαν να φαίνονται στην αγορά καθώς 6.000 κοντεϊνερ παραμένουν εγκλωβισμένα στην προβλήτα 2.

    Να ανοίξει αμέσως το λιμάνι προσδοκούν οι ιδιοκτήτες των φορτηγών που περιμένουν έξω από την πύλη.

    Ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιώργος Ανωμερίτης, που ανέλαβε επισήμως από σήμερα τα καθήκοντά του ως πρόεδρος του ΟΛΠ ΑΕ, έχει ξεκινήσει να προετοιμάζεται για να έχει ουσιαστική, τεκμηριωμένη, διαβούλευση τόσο με την πλευρά της κινεζικής εταιρείας Cosco όσο και με τους εργαζόμενους.

    Αμέσως μετά τις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους της ΣΕΠ και της ΟΜΥΛΕ ο κ. Ανωμερίτης δήλωσε: "Διαβεβαίωσα τους εκπροσώπους της ΣΕΠ ότι τα αποτελέσματα του διαλόγου δεν θα μεταβάλουν την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας και θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου.

    Επίσης έγινε αποδεκτή η συμμετοχή εκπροσώπου του ΟΛΠ στο ΔΣ της ΣΕΠ και με τη σειρά της η ΣΕΠ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι νέοι εργαζόμενοι που θα προσληφθούν στο λιμάνι θα είναι Έλληνες πολίτες".

    Σε ό,τι αφορά στους εκπροσώπους της ΟΜΥΛΕ ο κ. Ανωμερίτης τόνισε ότι το εργασιακό καθεστώς τους θα είναι αποκλειστικά θέμα του ΟΛΠ και ότι κατά τη διάρκεια του διαλόγου θα διατηρηθούν ακέραιες όλες οι θέσεις εργασίας και οι ισχύοντες οικονομικοί όροι θα επανεξεταστεί θετικότερα το θέμα της εθελούσιας εξόδου και τέλος στη συλλογική σύμβαση του 2010 θα συμπεριληφθεί σειρά επί μέρους κλαδικών αιτημάτων.

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29460

    [13] Στο μικροσκόπιο του EcoFin ο προϋπολογισμός

    Τριτη, 10 11 2009 09:07

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το Eurogroup βπου συνεδρίασε χθες- και το EcoFin, όπου σήμερα θα παρουσιάσει το σχέδιο το σχέδιο του προϋπολογισμού. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, προκειμένου να τον πείσει ότι η χώρα μας διαθέτει ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 3 μονάδες μέσα στο 2010, αλλά και τη συνέπεια να το υλοποιήσει. Χθες ο υπουργός ενημέρωσε το Eurogroup για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος.

    Τη Δευτέρα, ο Χοακίν Αλμούνια δήλωσε ότι αναμένει την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή, πριν τοποθετηθεί.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, προειδοποίησε πως η χώρα μας αποτελεί ακραία περίπτωση, με "μη φυσιολογικό έλλειμμα", και πρέπει να δεσμευτεί σε ένα σοβαρό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας της.

    Είδηση: 29450

    [14] Γερμανία:250 χρόνια από τη γέννηση του Φρίντριχ Σίλερ

    Τριτη, 10 11 2009 18:23

    Ήταν ιστορικός, ποιητής και λογοτέχνης και θεωρείται ως ο σπουδαιότερος Γερμανός δραματουργός όλων των εποχών και για το λόγο αυτό έχει κατακτήσει μία θέση στο πάνθεον των αθανάτων με την προσφορά του. Ο λόγος για τον Φρίντριχ Σίλερ, στον οποίο αναφέρεται δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), με αφορμή τη συμπλήρωση των 250 χρόνων από τη γέννησή του. Τα έργα του Σίλερ δεν διαβάζονται σήμερα με την ίδια συχνότητα όπως την εποχή του, ούτε προκαλούν τα ίδια πάθη, άλλωστε, ο μεγάλος δραματουργός - γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου του 1759 στο Μάρμπαχ και πέθανε στις 9 Μαϊου του 1805 στη Βαϊμάρη -έζησε μια χρονική περίοδο κατά την οποία στη Γερμανία κυβερνούσαν ο Κάιζερ και οι αριστοκράτες και ο Σίλερ είχε εναντιωθεί στο τότε κατεστημένο.

    Ένας "θρύλος" εν ζωή

    Μιλώντας στην «ΝΒ», ο ιστορικός Ότο Νταν επισήμανε πως ο Φρίντριχ Σίλερ είχε έρθει πολλές φορές σε ρήξη με το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο της εποχής του και πρόσθεσε: "Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος προσπάθησε να αντιπαρατεθεί με την εποχή του, είχε εξαιρετικά μεγάλη ευαισθησία για τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα, αλλά τον απασχολούσαν εξίσου και ζητήματα αισθητικής".

    Επίσης, ο Γερμανός ιστορικός ανέφερε πως ο Σίλερ ανακάλυψε στα έργα του το εργατικό κίνημα, που τότε βρισκόταν ακόμη στα σπάργανα. "Είναι, είπε χαρακτηριστικά, το πνεύμα της αμφισβήτησης της απόλυτης μοναρχίας, το οποίο κυριαρχεί στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Η ''9η Συμφωνία'' του Μπετόβεν, με την ''Ωδή στην Ελευθερία'' του Σίλερ, έγιναν γνωστές στο εργατικό κίνημα και παίζονταν πάντα την Πρωτοχρονιά". Βέβαια, η διάδοση των ιδεών του μεγάλου Γερμανού δραματουργού κατέστησαν τον Φρίντριχ Σίλερ θρύλο, ακόμα κι όταν ζούσε. Άλλωστε, τα έργα του, που είναι εμπνευσμένα από το πάθος της ελευθερίας και της αμφισβήτησης, συνέπαιρναν τα πλήθη. Επιπλέον, οι διαλέξεις του στο πανεπιστήμιο συγκέντρωναν πάντα πάρα πολύ κόσμο.

    Αναγνώριση και εκτός συνόρων

    Προ πολλού, εξάλλου, το έργο του Φρίντριχ Σίλερ είχε ξεπεράσει τα σύνορα της πατρίδας του, της Γερμανίας. Είναι χαρακτηριστικό πως η γαλλική Εθνοσυνέλευση τον είχε ανακηρύξει επίτιμο πολίτη της χώρας, ενώ και η αριστοκρατία της Δανίας στήριζε οικονομικά το διαρκώς καταχρεωμένο Γερμανό δραματουργό.

    Ο ιστορικός Ότο Νταν επισήμανε το πόσο σημαντική ήταν η προσφορά του μεγάλου δραματουργού και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως είπε, ο Σίλερ έγραψε διάφορα θεατρικά έργα που πραγματεύονταν την εθνική ιστορία διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών. Για παράδειγμα, το «δον Κάρλος» για την Ισπανία, το «Γουλιέλμος Τέλλος» για την Ελβετία και τη «Μαρία Στιούαρτ» για την Αγγλία. Μάλιστα, πέθανε γράφοντας το «Δημήτριο» για τη Ρωσία. Στον 20ό αιώνα, εξάλλου, οι εθνικοσοσιαλιστές προσπάθησαν για κάποιο χρονικό διάστημα να προσεταιριστούν το όνομα του Φρίντριχ Σίλερ. Σχετικά γρήγορα, όμως, η ηγεσία των ναζί διαπίστωσε πως το φιλελεύθερο πνεύμα των έργων του δεν ταίριαζε στην ιδεολογία τους και -όπως επισήμανε ο μελετητής της εποχής Ότο Νταν- απαγορεύθηκαν τα έργα του και κυρίως το «δον Κάρλος».

    Τη σημερινή εποχή, βέβαια, τα έργα του Φρίντριχ Σίλερ δεν ανήκουν πλέον στα ευπώλητα ή στα μπεστ σέλερ, όπως έχουμε συνηθίσει πλέον να τα αποκαλούμε. Σίγουρα, όμως, τα πονήματα του μεγάλου Γερμανού δραματουργού έχουν κατακτήσει μία θέση στο πάνθεον των αθανάτων, τόσο της ποίησης όσο και της λογοτεχνίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29490

    [15] Εκθεση έργων τέχνης από το Κέντρο Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    Τριτη, 10 11 2009 17:40

    Έκθεση έργων τέχνης αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα διοργανώνεται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων(αίθουσες "Γ. Ιακωβίδης" και "Ν. Γύζης", Ακαδημίας 50). Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Προάσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη συνεργασία του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων.Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου, ώρα 18:00. Η έκθεση θα διαρκέσει έως 28 Νοεμβρίου και οι ώρες λειτουργίας είναι από 9:00-13:00 και από 17:00-21:00, (εκτός από Δευτέρα και απόγευμα Κυριακής).

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα έργα θα διατεθούν σε προσιτές τιμές. Μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για το πρόγραμμα του ΚΕΠΑΔ για την προστασία θυμάτων βίας, κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και γυναικών, συμπεριλαμβανομένων και θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

    Μεταξύ των 80 έργων ζωγραφικής είναι και των Αγγελίδου, Αδαμάκη, Ανδρεαδάκη, Αντωναρόπουλου, Βέργη, Βερούκα, Ηλιοπούλου, Καλογεροπούλου, Καρά, Κόττη, Κτιστοπούλου, Λάμπερτ, Λασηθιωτάκη, Μαδένη, Μακρουλάκη, Μιγάδη, Μιχαλιτσιάνου, Μπότσογλου, Παλλαντζά, Παντελιά, Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Παπανικολάου, Ραζή, Ρήνα, Σάμιου, Χάρου, και των 20 χαρακτικών και γλυπτών των Βασιλείου, Γέρου, Γκόνου, Μόραλη, Μυταρά, Σαρακατσιάνου, Σόρογκα, Τέτση, Φασιανού, Ψυχοπαίδη.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29486

    [16] Νύχτες εντός και εκτός πόλης

    Τριτη, 10 11 2009 14:37

    Μια από τις πιο σημαντικές και δημιουργικές παρουσίες στον χώρο της ερμηνείας, με σπάνια φωνητική ποιότητα, ρεπερτόριο ιδιαίτερης ευρύτητας και δυναμικής θα εμφανιστεί για μια μοναδική συναυλία την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στον Τόπο τεχνών Χώρα, στα Λελέικα Υπάτης. Ο λόγος για την Σαβίνα Γιαννάτου η οποία θα ερμηνεύσει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, της Λένας Πλάτωνος, του Λέονταρντ Κοέν, της Τζόνι Μίτσελ και πολλών άλλων.

    Η Σαβίνα Γιαννάτου βασίζεται στους οικείους και αγαπημένους ήχους των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι, που αποτελούν και το κύριο μέρος του προγράμματος, για να μας παρασύρει στη συνέχεια σε ένα μαγευτικό ταξίδι σε σημαντικές στιγμές της πορείας της αλλά και σε απρόβλεπτα τραγούδια δημιουργών που αγαπά.

    Έτσι τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι συνδυάζονται με τραγούδια της Λένας Πλάτωνος, αλλά και του Λέοναρντ Κοέν, της Τζόνι Μίτσελ, και άλλων σπουδαίων δημιουργών, καθώς και με παραδοσιακά τραγούδια από διάφορες χώρες του κόσμου, σύγχρονα και παλαιότερα, δημιουργώντας ένα συναρπαστικό ηχητικό τοπίο.

    Η Σαβίνα Γιαννάτου προσδίδει στα τόσο γνωστά αυτά τραγούδια μία νέα διάσταση ερμηνείας, ανανεώνοντας τη μουσική τους ουσία και αποκαλύπτοντας νέες ερμηνευτικές παραμέτρους.

    Προς την κατεύθυνση αυτή συγκλίνει και η αισθαντική και αριστοτεχνική ερμηνεία της Ευγενίας Καρλαύτη που τη συνοδεύει τόσο στο πιάνο, όσο και στο τραγούδι.

    INFO:

    Τοποθεσία: Τόπος τεχνών Χώρα, Λελέικα Υπάτης, 15 χλμ έξω από τη Λαμία

    Ημερομηνία: Δευτέρα 23 Νοεμβρίου

    Πληροφορίες-Κρατήσεις: Κιν.: 6936995142, www.xwra.gr

    Τιμές εισιτηρίων: 20 ευρώ

    Είδηση: 29471

    [17] Δημοπρασία ελληνικών έργων τέχνης στο Λονδίνο

    Τριτη, 10 11 2009 14:23

    Το συνολικό ποσό των 4.380.882 ευρώ (3.925.175 λίρες Αγγλίας) συγκέντρωσε η φθινοπωρινή δημοπρασία "Greek Sale" του Οίκου "Sotheby's" που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη διάρκεια της δημοπρασίας σημειώθηκαν τέσσερα νέα ρεκόρ (για έργα του Σπύρου Βασιλείου, του Γιώργου Ζογγολόπουλου, του Κωνσταντίνου Ξενάκη και του Κωνσταντίνου Βυζαντίου), ενώ ποσοστό σχεδόν 37% των έργων που πουλήθηκαν πέτυχαν τιμές υψηλότερες από την υψηλότερη αρχική εκτίμηση.

    Κορυφαίο έργο της δημοπρασίας αναδείχθηκε το έργο του Νικόλαου Γύζη "Διαβάζοντας τη Μοίρα" (The Fortune Teller), το οποίο πωλήθηκε έναντι του ποσού των 363.011 ευρώ (325.250 λίρες Αγγλίας). Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο πίνακας, που ανακαλύφθηκε και πάλι πρόσφατα σε μια αμερικανική συλλογή και αποτελεί τυπικό παράδειγμα του έργου του καλλιτέχνη, έγινε αντικείμενο έντονου συναγωνισμού, για να πωληθεί τελικά σε ανώνυμο πλειοδότη που "χτυπούσε" από το τηλέφωνο.

    Πολύ καλές τιμές "έπιασαν" και άλλα έργα του Γύζη, με το "Νεαρή Γυναίκα Πλένεται Δίπλα σε Ποτάμι" (Girl Washing by a River), να επιτυγχάνει την τιμή των 202.818 ευρώ (181.250 λίρες Αγγλίας). Αντικείμενο έντονου συναγωνισμού κατά τη σημερινή δημοπρασία έγινε επίσης, το έργο του Σπύρου Βασιλείου "Οδός Πατησίων, Αθήνα" (Patission Street, Athens) και πουλήθηκε στο ποσό των 222.383 ευρώ (199.250 λίρες Αγγλίας), σε τιμή αρκετά υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις (80.000-120.000 λίρες Αγγλίας).

    Δύο έργα του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα τα πήγαν επίσης πολύ καλά. Το έργο "Ο Αιχμάλωτος/ Ελαιόδεντρα" (The captive/ Olive Trees) "έπιασε" την τιμή των 202.293 ευρώ (181.250 λίρες Αγγλίας), ενώ το "Τρεις Ράφτες" (Three Tailors) του ίδιου καλλιτέχνη συγκέντρωσε το ποσό των 88.681 ευρώ (79.250 λίρες Αγγλίας). Στις "δυνατές" τιμές της δημοπρασίας συμπεριλαμβάνεται επίσης αυτή που σημειώθηκε για το έργο του Γεωργίου Ιακωβίδη "Νεαρό Αγόρι" (Young Boy), το οποίο πωλήθηκε έναντι 202.293 ευρώ (181.250 λίρες Αγγλίας).

    Ο Κωνσταντίνος Φράγκος, Ανώτερος Διευθυντής (Senior Director) και Επικεφαλής του Τμήματος Ελληνικής Τέχνης του Οίκου Σόθμπις, σε δηλώσεις επισημαίνει: "Τα σημερινά αποτελέσματα αποδεικνύουν τη διαρκή ισχύ της αγοράς. Έργα κορυφαίας ποιότητας πέτυχαν πολύ καλές τιμές, ενώ οι συλλέκτες ήταν πρόθυμοι να πλειοδοτήσουν για σπάνιους πίνακες που έφεραν λογικές τιμές εκτίμησης".

    Είδηση: 29469

    [18] Επικίνδυνη αύξηση των διαβητικών στην Ελλάδα

    Τριτη, 10 11 2009 18:13

    "Κλειδί" η πρόληψη του διαβήτη αλλά και η εκπαίδευση των διαβητικών για να περιοριστούν οι επιπλοκές. Σημαντική η αύξηση των ασθενών παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα.

    Ανησυχία διατυπώνουν οι επιστήμονες για την εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ο οποίος και στην Ελλάδα την τετραετία 2002-2006 σημείωσε αύξηση 16%. H Διεθνής Ομοσπονδία για το Διαβήτη δίνει έμφαση στην πρόληψη της νόσου γι' αυτό και στο σχέδιο δράσης της Ομοσπονδίας τονίζεται η ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής.

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, (14 Νοεμβρίου), η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (EΔE) παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις προτεραιότητες του σχεδίου δράσης για το διαβήτη, σύμφωνα με τις οποίες:

    α) Η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 αποτελεί κλειδί για τον περιορισμό της παγκόσμιας πανδημίας του διαβήτη,

    β) Η εκπαίδευση των διαβητικών είναι επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη των επιπλοκών που συνδέονται με τη νόσο.

    O διαβήτης τύπου 2 αφορά εννιά στους δέκα διαβητικούς. Xωρίς τη λήψη μέτρων για τον έλεγχο και την πρόληψη της νόσου οι διαβητικοί από 250 εκατομμύρια που είναι σήμερα, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 340 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Γι' αυτό και τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη πρέπει, όταν αντιληφθούν τα συμπτώματα, να επισκεφθούν το γιατρό τους προκειμένου να υποβληθούν σε μέτρηση σακχάρου αίματος νηστείας ή δοκιμασία ανοχής γλυκόζης (όπου απαιτείται), οι οποίες δείχνουν την ύπαρξη ή τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Eπίσης, στόχος κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, καθώς σημαντικές έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Επίσης, η καθημερινή άσκηση (τουλάχιστον 30 λεπτών), όπως για παράδειγμα γρήγορο περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία ή χορός, περιλαμβάνεται στους βασικούς στόχους της επιστημονικής κοινότητας. Και αυτό γιατί έχει αποδειχθεί ότι το περπάτημα σε φυσιολογικούς ρυθμούς, για τουλάχιστον 30 λεπτά ημερησίως, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 από 35 έως 40%.

    O πρόεδρος της EΔE A. Σωτηρόπουλος, Eπιμελητής A' του Γ' Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Kέντρου Γ.N. Νίκαιας - Πειραιά σημείωσε ότι δεν αρκεί να μάθει κανείς να ζει με το διαβήτη. Πρέπει να μάθει να ζει σωστά μ' αυτόν. Σ' αυτό έγκειται και η προτεραιότητα που δίνεται στο ρόλο της εκπαίδευσης, που αποτελεί τη βασική έννοια της φετινής εκστρατείας της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

    Τα θέματα στα οποία εστιάζει η εκπαίδευση για τους ασθενείς με διαβήτη είναι:

    -Να παρακολουθούν τη γλυκόζη του αίματος

    -Να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους

    -Να γυμνάζονται τακτικά

    -Να προσαρμόζουν τις διατροφικές συνήθειές τους συναρτήσει του διαβήτη

    -Να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις επιπλοκές του διαβήτη, που μπορεί να προκληθούν από τη λανθασμένη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου αίματος, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, η διαβητική νεφροπάθεια, η διαβητική νευροπάθεια και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

    Οι στόχοι της εκστρατείας για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2009-2013 επικεντρώνονται στα:

    1. Κάθε κυβέρνηση πρέπει να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη

    2. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη, πώς να προστατευτούν ή να καθυστερήσουν την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 και των επιπλοκών του

    3. Κάθε διαβητικό άτομο πρέπει να λαμβάνει την απαραίτητη εκπαίδευση η οποία θα το βοηθάει να ρυθμίζει καλύτερα το διαβήτη.

    Δυσοίωνα στοιχεία για την Ελλάδα

    Τα αποτελέσματα μελέτης, που πραγματοποιήθηκε από Διαβητολογικό Κέντρο του Γεν. Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά στη Σαλαμίνα τα έτη 2002 και 2006 και δημοσιεύθηκε πρόσφατα, έδειξαν σημαντική αύξηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2.

    Το συνολικό ποσοστό του διαβήτη τύπου 2 προσαρμοσμένου ως προς την ηλικία του πληθυσμού της Ελλάδος από 8,2% το 2002 (8,5% στους άνδρες και 7,8% στις γυναίκες), δηλαδή 700.000 άτομα, αυξήθηκε σε 9,5% το 2006 (9,3% στους άνδρες και 9,7% στις γυναίκες), δηλαδή 800.000 άτομα. Οι παραπάνω αλλαγές αντιστοιχούν σε μία συνολική αύξηση της τάξης του 16% σε τέσσερα χρόνια (ετήσια αύξηση 4%, δηλαδή 100.000 άτομα). Τα επιμέρους ποσοστά με βάση το φύλο των διαβητικών ατόμων ήταν 14% στους άνδρες και 19% στις γυναίκες.

    Επικίνδυνος ο διαβήτης και για την οικονομία

    Η εκρηκτική αύξηση του διαβήτη αναμένεται να κατακλύσει τα διεθνή συστήματα υγείας και να επισκιάσει την οικονομική ανάπτυξη.

    Πρόσφατη δημοσιευμένη μελέτη τριών διαβητολογικών κέντρων της χώρας μας ("Λαϊκό" Νοσοκομείο, Τζάνειο Νοσοκομείο και Νοσοκομείο Νίκαιας) έδειξε ότι μεταξύ των ετών 1998 και 2006 επιτεύχθηκε καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση των διαβητικών ατόμων, η οποία συνοδεύτηκε όμως από σημαντική αύξηση του κόστους της θεραπείας με αντιδιαβητικά φάρμακα κατά 130% (από 166,5 ευρώ το 1998 σε 382,1 ευρώ ανά ασθενή-έτος το 2006).

    Η αύξηση ήταν 142% για τους θεραπευμένους με δισκία (από 124,7 σε 302,5 ευρώ) και 101% για τους ινσουλινοθεραπευόμενους ασθενείς (από 277,7 σε 559,1 ευρώ).

    Το κόστος θεραπείας για τα αντιυπερτασικά φάρμακα αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 137% (από 116,2 σε 368,4 ευρώ) και για τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα κατά 537,3% (από 55,8 σε 355,6 ευρώ).

    Είδηση: 29489

    [19] Θεσ/κη: Νέα φάρμακα για το διαβήτη προστατεύουν την καρδιά και μειώνουν το βάρος

    Τριτη, 10 11 2009 16:15

    Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, πρόκειται να κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα, δύο νέα φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη, τα οποία εκτός από τη ρύθμιση του σακχάρου προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά και παράλληλα οδηγούν σε απώλεια βάρους. Πρόκειται για τη λιραγλουτίδη, η οποία θα είναι σε ενέσιμη μορφή και για την σαξαγλιπτίνη η οποία θα έχει μορφή χαπιού. Και τα δύο φάρμακα θα χορηγούνται μία φορά την ημέρα.

    "Το πλεονέκτημα της λιραγλουτίδης είναι ότι μειώνει τα αυξημένα ποσοστά του σακχάρου στο αίμα κι έχει λιγότερες παρενέργειες. Από την άλλη τα πλεονεκτήματά της σαξαγλιπτίνης είναι ότι ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να μειώνει τα υψηλά ποσοστά του σακχάρου στο αίμα και βοηθάει στην έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας κατά τη διάρκεια των γευμάτων", εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής νοσηλευτικής στο ΑΤΕΙΘ, παθολόγος διαβητολόγος Κυριάκος Καζάκος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 23ο ετήσιο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 12-14 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς".

    Ανοίγει ο δρόμος για τις διαβητικές που θέλουν να τεκνοποιήσουν

    Ευχάριστα είναι τα νέα για τις γυναίκες που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά . Οι γυναίκες αυτές έχουν πλέον περισσότερες δυνατότητες να έχουν μια φυσιολογική εγκυμοσύνη και να γεννήσουν υγιή μωρά. Μπορεί στο παρελθόν οι γυναίκες αυτές να ήταν αναγκασμένες να αποφεύγουν να μείνουν έγκυες, ωστόσο σήμερα, χάρη στον προγραμματισμό της κύησης και τη συστηματική ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη υπό την καθοδήγηση του γιατρού τους, μπορούν άφοβα να γίνουν μητέρες.

    "Παλαιότερα, η εγκυμοσύνη σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 ήταν μεγάλο πρόβλημα. Η κύηση ήταν ανέφικτη, εξαιτίας της κακής ρύθμισης του διαβήτη, η οποία προκαλούσε επιπλοκές που έθεταν σε κίνδυνο μητέρα και έμβρυο", επισήμανε ο λέκτορας παθολογίας-διαβητολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Τριαντάφυλλος Διδάγγελος,

    Παράλληλα, ανέφερε ότι πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 μπορούν να μείνουν έγκυες και να γεννήσουν υγιή μωρά. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να προγραμματίζουν την κύησή τους, ώστε να επιτυγχάνουν σωστή ρύθμιση του σακχάρου τους.

    Είδηση: 29483

    [20] Δέσμη μέτρων του Υπ. Παιδείας για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης

    Τριτη, 10 11 2009 15:55

    Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων θέτει σε εφαρμογή ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης, με στόχο την αποτελεσματικότερη πρόληψη, τη διαρκή ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Η υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Άννα Διαμαντοπούλου σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και όλους τους συναρμόδιους φορείς, το Υπουργείο Παιδείας είναι σε πλήρη ετοιμότητα και με τη δέσμη μέτρων που έχουμε θέσει ήδη σε εφαρμογή, κάνουμε πράξη και σε αυτή την περίπτωση το "Πρώτα ο μαθητής". Πάντα, με νηφαλιότητα, ψυχραιμία, έγκυρη και έγκαιρη παρέμβαση εκεί που υπάρχει ανάγκη".

    Αναλυτικά:

    1. Το Υπουργείο Παιδείας αξιοποιώντας την υπάρχουσα διαδικτυακή υποδομή του, προχώρησε σε απλούστευση της διαδικασίας καθημερινής ενημέρωσης της κινητικότητας των μαθητών. Η εφαρμογή ξεκίνησε στις 9.11.2009 και στόχος είναι η καθημερινή ηλεκτρονική, άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση από κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης της χώρας. Ταυτόχρονα, ενημερώνεται το ΚΕΕΛΠΝΟ, το ΕΚΕΠΥ και η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να εξάγονται τα απαραίτητα ιατρικά συμπεράσματα για την πορεία της γρίπης.

    2. Έγινε συγκέντρωση και κατηγοριοποίηση των συχνότερων ερωτημάτων των γονέων σχετικά με τη νέα γρίπη και των απαντήσεων τους. Αυτό το ενημερωτικό υλικό αναρτήθηκε από σήμερα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

    3. Σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης: -Όταν η αναστολή λειτουργίας των τμημάτων είναι μέχρι 15 ημέρες, οι Διευθυντές Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους και τους Συλλόγους Διδασκόντων, οφείλουν να φροντίσουν για την αναπλήρωση της διδακτέας ύλης. -Σε περίπτωση που σχολεία ή τμήματα αναστείλουν την λειτουργία τους για περισσότερες από 2 εβδομάδες, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ήδη καθορίσει τροποποιημένη διδακτέα υλη.

    4. Σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ συγκροτείται Κοινή Διαρκής Επιτροπή για να αντιμετωπιστεί μεταξύ άλλων και το θέμα της καθαριότητας στα σχολεία. Ήδη διευθετήθηκε το θέμα των οικονομικών οφειλών. Επιπλέον, μετά από έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών ποσού 435.000 ευρώ προχωράμε στην διάθεση του παραπάνω ποσού στα σχολεία της χώρας για την προμήθεια υλικού με σκοπό την αντιμετώπιση της γρίπης.

    5. Συγκροτήθηκε Ομάδα Διαχείρισης Νέας Γρίπης (ΟΔΑΝΓ) στο Υπουργείο για τη διαχείριση και το συντονισμό των θεμάτων που προκύπτουν σχετικά με τη νέα γρίπη. Η ομάδα θα παρακολουθεί την εξέλιξη της γρίπης στα σχολεία, θα ανανεώνει το υλικό στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και θα συνεργάζεται με το Υπουργείο Υγείας και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα.

    6. Για πληρέστερη και επικαιροποιημένη ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης προγραμματίζεται σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ ένας δεύτερος γύρος επιμορφωτικών συναντήσεων ανά Περιφέρεια, σε όλη την χώρα.

    7. Η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης έχει εκπονήσει ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα εκπαιδευτικού περιεχομένου το οποίο θα αρχίσει να προβάλλεται μόλις εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος από την ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη εγκριθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, αφορά όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, είναι συνολικής διάρκειας 3 ωρών καθημερινά (30' για τις τρεις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και 30' για τις τρεις τελευταίες τάξεις, 1 ώρα για το Γυμνάσιο και 1 ώρα για το Λύκειο) και καλύπτει χρόνο μετάδοσης 4 εβδομάδων.

    Σάμος:Προβλήματα στη στελέχωση των εμβολιαστικών κέντρων

    Προβλήματα υπάρχουν στη στελέχωση των εννέα εμβολιαστικών κέντρων που προβλέπονται για το νομό Σάμου, ενόψει του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη που ξεκινά στις 16 Νοεμβρίου.

    Δεν υπάρχουν οι πιστώσεις για την πρόσληψη αγροτικών γιατρών και νοσηλευτών, ενώ ο εξοπλισμός που έχει διατεθεί, σύμφωνα με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, Κάρμεν Κονδύλη, είναι για δύο εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία θα ενεργοποιηθούν, ενώ αναμένονται διευκρινήσεις για το πώς θα λειτουργήσουν τα εννιά αυτά κέντρα, καθώς και τα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία.

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου δεν έχει τη δυνατότητα να στελεχώσει τα εμβολιαστικά κέντρα μετά και την αρνητική απάντηση του Ιατρικού Συλλόγου Σάμου, ενώ αρνητική ήταν και η απάντηση της Νομαρχίας σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας, αφού στην υπηρεσία δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό.

    Η αναπλήρωση της διδακτέας ύλης των σχολικών τμημάτων που λόγω γρίπης αναστέλλουν τη λειτουργία τους για 15 μέρες θα γίνεται ύστερα από συνεργασία των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Συλλόγων Διδασκόντων, ενώ για τα σχολεία ή Τμήματα που έχουν αναστείλει τη λειτουργία για περισσότερο από δυο εβδομάδες, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει ήδη καθορίσει τροποποιημένη διδακτέα υλη.

    Οι ρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονται στη δέσμη μέτρων για τη γρίπη που ανακοινώσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας και στα οποία αναφέρεται ότι η εκπαιδευτική τηλεόραση έχει ετοιμάσει ειδικό πρόγραμμα εκπαιδευτικού περιεχομένου που θα αρχίσει να προβάλλεται από την ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής μόλις εξασφαλιστεί ο απαιτούμενος χρόνος. Ακόμη στις ρυθμίσεις επισημαίνεται ότι θα διατεθεί επιπλέον ποσό 435.000 ευρώ για την προμήθεια υγειονομικού υλικού στα σχολεία.

    Είδηση: 29477

    [21] Ινδία-Κίνα-νέα γρίπη:Πάνω από 500 νεκροί από τον Αύγουστο

    Τριτη, 10 11 2009 15:03

    Περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ινδία από τις 3 Αυγούστου όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Τα περισσότερα θανατηφόρα κρούσματα εντοπίστηκαν στο κρατίδιο Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας -207 νεκροί σε σύνολο 502. Περίπου 14.500 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 στην Ινδία. Τουλάχιστον 5.700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλον τον κόσμο, η πλειοψηφία τους στην αμερικανική ήπειρο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Εντωμεταξύ, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την Τρίτη πως εντατικοποίησαν την εκστρατεία εμβολιασμού εναντίον της νέας γρίπης, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους τριάντα άνθρωποι.

    "Καθημερινά παρατηρούμε να αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των ανθρώπων

    που έχουν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1".

    Μάο Κουνάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας

    Τη Δευτέρα, τα θανατηφόρα κρούσματα της νόσου έφτασαν τα τριάντα από 16 που ήταν την Παρασκευή. Επίσης οι ασθενείς έχουν φτάσει τους 59.748, με 5.000 νέα κρούσματα μέσα σε τρεις ημέρες, διευκρινίζει το υπουργείο. Περισσότεροι από 240 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.Το υπουργείο αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή εμβολίων και των εμβολιασμών, ειδικά σε σχολεία και στις ευπαθείς ομάδες, διευκρίνισε ο Μάο. Τη Δευτέρα εμβολιάστηκαν 8,7 εκατομμύρια Κινέζοι. Στόχος της Κίνας είναι να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς 65 εκατομμύρια πολίτες και το πρώτο τρίμηνο του 2010 να έχουν παραχθεί 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

    Το υπουργείο αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή εμβολίων και των εμβολιασμών, ειδικά σε σχολεία και στις ευπαθείς ομάδες, διευκρίνισε ο Μάο. Τη Δευτέρα εμβολιάστηκαν 8,7 εκατομμύρια Κινέζοι. Στόχος της Κίνας είναι να εμβολιαστούν μέχρι το τέλος της χρονιάς 65 εκατομμύρια πολίτες και το πρώτο τρίμηνο του 2010 να έχουν παραχθεί 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου.

    Δώρο στον ΠΟΥ απ' τον φαρμακευτικό όμιλο GSK 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου του Pandemrix κατά της νέας γρίπης.

    Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline πρόκειται να δωρήσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΠΟΥ. Ο φαρμακευτικός όμιλος GSΚ που παρασκευάζει το εμβόλιο Pandemrix H1N1 κατά της νέας γρίπης το οποίο χορηγείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων εμβολιασμού στη Βρετανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει το πρώτο φορτίο των εμβολίων στον ΠΟΥ έως τα τέλη Νοεμβρίου.

    Ο ΠΟΥ διευκρίνισε ότι έχει έναν κατάλογο των 95 φτωχότερων χωρών για να προωθήσει τα εμβόλια και στόχος του είναι να εξασφαλίσει αρκετά εμβόλια για να καλύψει τις ανάγκες του 10% του πληθυσμού σε αυτές τις χώρες. "Είναι μια μεγάλη κίνηση παγκόσμιας αλληλεγγύης προς όσους δεν μπορούν διαφορετικά να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. "Ο ΠΟΥ θα επεξεργαστεί πρόγραμμα για να δει πώς θα διανεμηθούν τα εμβόλια στις πληθυσμιακές ομάδες που τα έχουν άμεση ανάγκη", πρόσθεσε η Τσαν.

    Κροατία

    Το δεύτερο θύμα της νέας γρίπης θρηνεί η Κροατία, στην οποία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 453, όπως ανακοινώθηκε από το Κροατικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του Ινστιτούτου, στην Κροατία έχουν νοσήσει 1.565 άτομα και έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά ότι έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη 453 άνθρωποι.

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται, σε κλινική του Ζάγκρεμπ, έξι ασθενείς και σε ημερήσια βάση 200 - 250 άνθρωποι ζητούν ιατρική βοήθεια στην Κλινική Φραν Μιχάλιεβιτς, με συνέπεια να έχουν ενισχυθεί οι βάρδιες του προσωπικού.

    Ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της χώρας, Νάρκο Μιλίνοβιτς, δήλωσε ότι η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο είναι τα άτομα 15 έως 50 ετών και υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να επικραττήσει πανικός, καθώς, όπως είπε, το κροατικό σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει τη νέα γρίπη.

    Στη Σερβία, όπου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 254 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης, η ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας για την παρακολούθηση της πανδημίας συσκέπτεται σήμερα και αύριο για να αποφασίσει αν θα κηρυχθεί επιδημία. Στην ατζέντα της σύσκεψης βρίσκεται η οργάνωση του εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης και η εφαρμογή μέτρων, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας, Πρέντραγκ Κον.

    Οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας της Σερβίας αποφάσισαν την παράταση των φθινοπωρινών διακοπών σε όλα τα σχολεία της χώρας έως τις 16 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο μέτρων για τον περιορισμό του κινδύνου εξάπλωσης της νέας γρίπης. Επίσης, από τη Δευτέρα απαγορεύθηκαν οι επισκέψεις σε ασθενείς, που νοσηλεύονται στο Κλινικό Κέντρο Σερβίας και στο Νοσοκομείο Ζβέζνταρα, στο Βελιγράδι.

    Στο Μαυροβούνιο, όπου τη Δευτέρα καταγράφηκαν δύο νέα κρούσματα της νέας γρίπης άρχισαν να συγκροτούνται επιτροπές διαχείρισης της κρίσης στους δήμους, οι οποίες θα αναλάβουν δράση, εάν κηρυχθεί επιδημία γρίπης. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης στο Μαυροβούνιο ανέρχονται σε 34 και από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε ότι αναμένεται εξάπλωση της νόσου από τα μέσα Νοεμβρίου. Στο Μαυροβούνιο, από την περασμένη Παρασκευή απαγορεύθηκαν οι επισκέψεις στα νοσοκομεία και στις φυλακές της Ποντγκόριτσας και του Μπιέλο Πόλιε.

    Ρουμανία

    Η νέα γρίπη εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στη Ρουμανία, όπου από τις συνολικά 41 επαρχίες, έχουν καταγραφεί κρούσματα της νόσου σε 33 και μόνο σε οκτώ δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα.

    Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί συνολικά 1.001 κρούσματα της νέας γρίπης και 352 ασθενείς είναι υπό θεραπεία, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

    Στο Βουκουρέστι έκλεισαν, σήμερα, τρία σχολεία για μία εβδομάδα, καθώς επιβεβαιώθηκαν κρούσματα της νέας γρίπης. Ο συνολικός αριθμός των σχολείων που έχουν κλείσει στη ρουμανική πρωτεύουσα ανέρχεται σε πέντε.

    Η εκστρατεία του εμβολιασμού κατά του ιού AH1N1 θα αρχίσει στις 26 Νοεμβρίου με το εμβόλιο για ενήλικες που θα παραχθεί στη χώρα. Άλλες 500.000 δόσεις του εμβολίου για παιδιά θα εισαχθούν από το εξωτερικό.

    Ουκρανία

    Η επιδημία της γρίπης και τα αναπνευστικά προβλήματατα από τα οποία δοκιμάζεται περίπου ένα εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν μέχρι σήμερα προκαλέσει το θάνατο σε 174 άτομα και ο πρόεδρος Βίκτορ Γιούσενκο κάλεσε σήμερα τις χώρες να προετοιμαστούν για ένα πιθανό δεύτερο κύμα από την επιδημία.

    Συνολικά 67 κρούσματα της νέας γρίπης,του ιού Η1Ν1,καταγράφηκαν (έναντι 65 χθες),ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλι Λαζορισινέτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο προηγούμενος απολογισμός που δημοσιεύθηκε χθες από το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για 969.000 άτομα που νόσησαν από την αρχή της εκδήλωσης της επιδημίας στα μέσα Οκτωβρίου και για 155 νεκρούς.

    Περίπου 53.000 Ουκρανοί νοσηλεύονται και σε 13 περιοχές καθώς και η πρωτεύουσα Κίεβο δοκιμάζονται από την επιδημία, πρόσθεσε ο υπουργός.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Είδηση: 29474

    [22] Μπανγκόκ: Το γρουσούζικο άγαλμα του αεροδρομίου

    Τριτη, 10 11 2009 14:17

    Το διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναμπούμι της Μπανγκόκ αποφάσισε να αλλάξει τη θέση σε ένα γλυπτό ύψους 12 μέτρων που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων και να το μεταφέρει στο χώρο επιβίβασης και ελέγχου των εισιτηρίων -check in- καθώς όλα τα στελέχη του αεροδρομίου εκτιμούν ότι οι "δαίμονες" του αγάλματος έφεραν κακοτυχία στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Μπανγκόκ Ποστ, το κάθε ένα από τα γιγαντιαία κομμάτια του γλυπτού, που ζυγίζει τουλάχιστον ένα τόνο και η συνολικά η αξία του ξεπερνά τα 900.000 δολάρια, μεταφέρθηκε το βράδυ της Δευτέρας μετά την τέλεση ειδικής θρησκευτικής τελετής από το προσωπικό του αεροδρομίου για να εξαγνίσουν το χώρο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γλυπτό μεταφέρθηκε για να "βελτιωθεί το ηθικό", καθώς οι ιδιοκτήτες αλλά και το προσωπικό των καταστημάτων και του duty free (καταστήματος αφορολογήτων ειδών) παραπονούντο ότι η τοποθέτηση του το Σεπτέμβριο του 2006 έφερε κακοτυχία στο αεροδρόμιο. Το αεροδρόμιο λειτούργησε λίγες εβδομάδες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάρτα, ο οποίος εμπλέκετο και σε μια απάτη 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συνέβαλε στην καθυστέρηση αποπεράτωσης του αεροδρομίου κατά τη διάρκεια της θητείας του από το 2001-2006.

    Τα προβλήματα του αεροδρομίου έγιναν ακόμα πιο πολύπλοκα τον περασμένο Νοέμβριο όταν αντί-κυβερνητικοί διαδηλωτές το κατέλαβαν για περισσότερο από μια εβδομάδα, προκαλώντας ζημιές δισεκατομμύρια με τη διακοπή της τουριστικής κίνησης αλλά και της διακίνησης εμπορευμάτων στην Ταϊλάνδη. Ωστόσο ο πρόεδρος των αεροδρομίων της Ταϊλάνδης αρνείτο να συναινέσει στη μεταφορά των γλυπτών που είχαν φιλοτεχνηθεί πάνω σε πέτρα από τα μεγάλα ανάκτορα της Μπανγκόκ. " Η μετακίνηση του γλυπτού δεν έχει να κάνει ούτε με την πολιτική ούτε με τη μαγεία. Είναι καθαρά θέμα αισθητικής", δήλωσε ο πρόεδρος των αεροδρομίων και πρόσθεσε " Τώρα οι επιβάτες θα έχουν περισσότερο χρόνο για να απολαύσουν και να περιεργαστούν το γλυπτό όσο θα περιμένουν στο check-in".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 29467

    [23] Επιβίωσε συντροφιά με τρεις πολικές αρκούδες

    Τριτη, 10 11 2009 14:11

    Ένας νεαρός Καναδός διεσώθη αργά τη Δευτέρα, αφού έμεινε παγιδευμένος πάνω σε ένα πλωτό κομμάτι πάγου στην Αρκτική Θάλασσα μαζί με μια πολική αρκούδα και τα μικρά της. Ο 17χρονος πήγε για κυνήγι με το θείο του το Σάββατο, αλλά κάποια στιγμή χωρίστηκαν προχώρησε προς την ακτή και βρέθηκε να πλέει στη θάλασσα πάνω σ' ένα κομμάτι πάγο. Στο ίδιο κομμάτι όμως βρίσκονταν και τρεις πολικές αρκούδες.

    Ο νεαρός που ήταν οπλισμένος με καραμπίνα, στα πλαίσια της αυτοάμυνας αναγκάστηκε να πυροβολήσει τη μητέρα -αρκούδα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι των σωστικών συνεργείων. Κατόρθωσε να επιβιώσει μια ημέρα και μια νύχτα πάνω στο πλωτό κομμάτι πάγου με θερμοκρασία μικρότερη των μείον 20 βαθμών Κελσίου, μέχρι να τον εντοπίσει και να τον παραλάβει ελικόπτερο της ακτοφυλακής, να πλέει σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τις ακτές. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται με υποθερμία και κρυοπαγήματα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 29466


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 15 November 2009 - 15:06:44 UTC