Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΔ: Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ των υποψηφίων
  • [02] Κλείνουν κι άλλα τμήματα σχολείων λόγω γρίπης
  • [03] Νερό στη Σελήνη βρήκε η NASA
  • [04] Έρευνα για βασανισμούς Ιρακινών από Βρετανούς στρατιώτες
  • [05] Ένας χρόνος χωρίς το Γιώργο Κοίλιαρη
  • [06] Μ. Χρυσοχοΐδης: Στόχος η ασφάλεια των πολιτών
  • [07] Εργατικό ατύχημα στη Σητεία
  • [08] Βραζιλία: Δέσμευση για μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων
  • [09] 26 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο
  • [10] Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία
  • [11] Κηδεύτηκε η Αλίκη Καραμανλή
  • [12] Φρένο Ομπάμα στις διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων στις ένοπλες δυνάμεις

    [01] ΝΔ: Σκληραίνει η κόντρα μεταξύ των υποψηφίων

    Σαββατο, 14 11 2009 16:22

    Σε υψηλούς τόνους εξακολουθεί να κινείται η προεκλογική δραστηριότητα των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ. Απόψε η Ντόρα Μπακογιάννη θα μιλήσει στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς περιοδεύει σε Πέλλα και Γιαννιτσά και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σε Πρέβεζα και Αγρίνιο. Και οι τρεις υποψήφιοι παρέστησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στην κηδεία της Αλίκης Καραμανλή, μητέρας του τέως πρωθυπουργού. Εν τω μεταξύ, την πρόθεσή του να ανεξαρτητοποιηθεί γνωστοποίησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης.

    Την Παρασκευή, από τα Χανιά, η κα Μπακογιάννη εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά, κατηγορώντας τον για αξιοποίηση στελεχών που ευθύνονται για την ήττα της ΝΔ.

    Όταν μιλά η κοινωνία οι μηχανισμοί σιωπούν, τόνισε την Παρασκευή ο κ. Σαμαράς από την Χαλκίδα και το Μενίδι και υπογράμμισε την ανάγκη να επιστρέψουν όλοι όσοι έφυγαν από τη ΝΔ.

    Μπήκα για να μείνω, δεν είμαι λαγός αλλά αλεπού, ανέφερε από τα Γιάννενα ο Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Προτίθεται να ανεξαρτητοποιηθεί ο Δ. Σταμάτης

    Την ίδια ώρα, νέα εστία έντασης ξέσπασε στη ΝΔ, με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του κόμματος Δημήτρη Σταμάτη να δηλώνει έτοιμος να ανεξαρτητοποιηθεί, μιλώντας σε τοπικά μέσα ενημέρωσης. Τη Δευτέρα, αναμένεται να αποστείλει επιστολή ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής.

    Όπως ο ίδιος λέει, κύριος λόγος για την απόφασή του έχουν παίξει τα τεκταινόμενα στο κόμμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ρόλο στην απόφασή του έχει παίξει επίσης η τοποθέτησή του στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής και όχι στην οικονομική επιτροπή, όπως ο ίδιος επιθυμούσε, αλλά και εσωκομματικές έριδες στο νομό.

    Είδηση: 29622

    [02] Κλείνουν κι άλλα τμήματα σχολείων λόγω γρίπης

    Σαββατο, 14 11 2009 12:49

    Τη Δευτέρα ξεκινά το πρόγραμμα εμβολιασμού για τη νέα γρίπη, αρχικά για το προσωπικό των νοσοκομείων. Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός αλλά προτρέπουμε όλους όσοι εργάζονται στο χώρο της υγείας να εμβολιαστούν, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8 η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Πρόσθεσε επίσης ότι διαπιστώνεται σταδιακή αυξητική τάση της νέας γρίπης και οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Την Παρασκευή, ένας 56χρονος καρδιοπαθής με αναπνευστικά προβλήματα έχασε τη ζωή του, μετά από επιπλοκές της νέας γρίπης, στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε προληπτικό κλείσιμο για μία εβδομάδα, τμημάτων σε 17 σχολεία στην Αττική και σε 32 στην περιφέρεια.

    Τα τμήματα που κλεινουν προληπτικα ανήκουν σε σχολεία σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Αιτωλοακαρνανία ,Ξάνθη, Λάρισα, Έβρο, Αλεξανδρούπολη, Ροδόπη, Κομοτηνή, Τρίκαλα, Δωδεκάνησα, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία και Μεσσηνία.

    Παύση λειτουργίας από το Σάββατο και για επτά (7) ημέρες, λόγω συρροής κρουσμάτων γρίπης και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού Α(Η1Ν1) και σε 24 τμήματα του δημοτικού σχολείου του Κολεγίου Αθηνών και 23 του Ελληνοαμερικανικού Κολεγίου Ψυχικού.

    Πηγή: NET 105.8, AΠΕ

    Σχετικό άρθρο: "Ασφαλές το εμβόλιο για τη νέα γρίπη"

    Είδηση: 29614

    [03] Νερό στη Σελήνη βρήκε η NASA

    Σαββατο, 14 11 2009 17:29

    Σημαντικές ποσότητες νερού ανακαλύφθηκαν στη Σελήνη, προκαλώντας αισιοδοξία στους επιστήμονες για νέα άλματα στην εξερεύνηση του διαστήματος. Πρόκειται για τα αποτελέσματα του πειράματος που πραγματοποίησε πριν από ένα μήνα η NASA, στέλνοντας δύο πυραύλους να συντριβούν με υπερηχητική ταχύτητα στο νότιο πόλο της Σελήνης.

    Ατμός και παγωμένο νερό

    Με επιτυχία στέφθηκε μεγάλο πείραμα της NASA με στόχο την ανεύρεση νερού στη Σελήνη, κατά το οποίο εκτοξεύτηκε πύραυλος ο οποίος συνετρίβη σε μεγάλο κρατήρα στο νότιο πόλο της Σελήνης.

    Επιστήμονες που μελετούν τα δεδομένα λένε ότι στο νέφος σκόνης που σηκώθηκε από τη σύγκρουση, όργανα μέτρησαν σημαντικές ποσότητες ατμού και παγωμένου νερού.

    Το πείραμα πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, με τον πύραυλο Centaur, βάρους 2,2 τόνων, που συνετρίβη στον κρατήρα Cabeus, διαμέτρου 100 χλμ. Αμέσως μετά, στο ίδιο σημείο συνετρίβη και η συσκευή LCROSS, η οποία εντόπισε και μέτρησε την ύπαρξη και ποσότητα νερού.

    Είδηση: 29623

    [04] Έρευνα για βασανισμούς Ιρακινών από Βρετανούς στρατιώτες

    Σαββατο, 14 11 2009 13:12

    Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι Βρετανοί στρατιώτες βασάνισαν Ιρακινούς αμάχους.Το υπουργείο προέβη στην ανακοίνωση μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Independent κατά το οποίο έχουν καταγγελθεί 33 περιστατικά, περιλαμβανομένων βιασμών, χρήσης τεχνικών βασανιστηρίων, και επιθέσεων.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ιρακινοί πολίτες κατήγγειλαν ότι οι Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ αντέγραψαν μεθόδους σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης από τις φωτογραφίες που διέρρευσαν από την διαβόητη φυλακή Άμπου Γράιμπ το 2004.

    Σχετική ειδοποίηση επιδόθηκε στο υπουργείο την περασμένη εβδομάδα από δικηγόρο που εκπροσωπεί τους Ιρακινούς, ανέφερε η εφημερίδα.

    Ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις Μπιλ Ράμελ δήλωσε ότι οι "επίσημες έρευνες" πρέπει να γίνουν χωρίς "να γίνονται κρίσεις πρόωρα".

    Πρόσθεσε: "πάνω από 120.000 Βρετανοί στρατιώτες υπηρέτησαν στο Ιράκ και η μεγάλη πλειοψηφία συμπεριφέρθηκαν όπως ορίζουν τα υψηλότερα πρότυπα, επιδεικνύοντας ακεραιότητα και δέσμευση με αυταπάρνηση. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις που άτομα συμπεριφέρθηκαν άσχημα, μόνο ένας μικροσκοπικός αριθμός ατόμων αποδείχθηκε ότι απέτυχε να τηρήσει τα υψηλά μας πρότυπα. Οι κατηγορίες αυτής της φύσης εξετάζονται πολύ σοβαρά, πάντως οι κατηγορίες δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως γεγονότα".

    Ένας από τους Ιρακινούς καταγγέλλει το βιασμό του από δυο Βρετανούς στρατιώτες, ενώ άλλοι ότι τους έγδυσαν, τους κακομεταχειρίστηκαν και τους φωτογράφισαν, σε περιστατικά που σημειώθηκαν από το 2003 ως το 2007, έγραψε η εφημερίδα Independent. Στα περιστατικά αυτά φέρονται να έλαβαν μέρος και γυναίκες των Βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

    Το Σεπτέμβριο του 2003, ο Ιρακινός ρεσεψιονίστ Μπάχα Μούσα εξέπνευσε, έχοντας υποστεί 93 τραυματισμούς, περιλαμβανομένων καταγμάτων, ακόμα και στο ρινικό οστό, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση Βρετανών στη Βασόρα. Για την υπόθεση αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στο Λονδίνο.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29617

    [05] Ένας χρόνος χωρίς το Γιώργο Κοίλιαρη

    Σαββατο, 14 11 2009 14:18

    Πέρασαν κιόλας 12 μήνες από τότε που φίλος μας, ο συνάδελφός μας Γιώργος Κοίλιαρης άρχισε το μεγάλο ταξίδι προς την αιωνιότητα. Ο Γιώργος τραυματίστηκε σε ανθρωπιστική αποστολή στο Αφγανιστάν, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα κι έχασε τη μάχη στις 15 Νοεμβρίου 2008. Ήταν η τελευταία από τις δεκάδες αποστολές που είχε κάνει στις χώρες του Ιράκ, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Βοσνίας, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Γεωργίας και του Σουδάν. Εξαίρετος συνάδελφος, αληθινός φίλος, σπάνιος άνθρωπος. Αυτός ήταν ο Γιώργος Κοίλιαρης και έτσι θα τον θυμόμαστε πάντα. Όλοι οφείλουμε, τιμώντας τη μνήμη του να ακολουθήσουμε το φωτεινό του παράδειγμα και τις διδαχές του. Το πρωί φίλοι και συνάδελφοί του βρέθηκαν στο νεκροταφείο Ζωγράφου και τέλεσαν τρισάγιο.

    Ο Γιώργος είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 9 Οκτωβρίου στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη όταν ανατράπηκε το αυτοκίνητό του. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και μετά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ, όπου υποβλήθηκε σε κρίσιμη επέμβαση.

    Ως πολεμικός ανταποκριτής είχε βρεθεί πολλές φορές στις εμπόλεμες ζώνες της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, του Ιράκ, της Βοσνίας, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της Γεωργίας, του Σουδάν, του Αφγανιστάν.

    Κατά την διαμονή του σε ορεινά χωριά του Βορειοανατολικού Αφγανιστάν, ο Γιώργος Κοίλιαρης είχε ευαισθητοποιηθεί από τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης του ντόπιου πληθυσμού. Οι άνθρωποι εκεί ζουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επαρκή ρουχισμό, τροφή και εκπαίδευση.

    Σπάνιος άνθρωπος, εξαιρετικός δημοσιογράφος, μοναδικός φίλος. Ανήσυχο πνεύμα. Ήθελε πάντα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Χωρίς να παραγνωρίζει τον κίνδυνο, προτιμούσε την έρευνα και το ρεπορτάζ από μια αναπαυτική καρέκλα.

    Οι αληθινοί φίλοι δεν απομακρύνονται ποτέ ο ένας από τον άλλο. Θα έχουμε το λαμπερό σου παράδειγμα να μας οδηγεί. Θα έχουμε τις διδαχές σου. Θα θυμόμαστε ότι δεν έκανες δημοσιογραφία από το τηλέφωνο ή από το γραφείο. Θα θυμόμαστε ότι μας δίδασκες ήθος και ηθική.

    Θα έχουμε οδηγό το λαμπρό σου παράδειγμα συναδελφικής αλληλεγγύης. Θα κρατήσουμε το πηγαίο σου χαμόγελο και το ευρηματικό σου χιούμορ. Θα θυμόμαστε όλοι ότι ήσουν αληθινός και αυθόρμητος. Ότι ήσουν παλικάρι. Το' λεγε η ψυχή σου. Το 'λεγε η καρδιά σου.

    Είδηση: 29618

    [06] Μ. Χρυσοχοΐδης: Στόχος η ασφάλεια των πολιτών

    Σαββατο, 14 11 2009 19:22

    Για θέματα που αναφέρονται στην προστασία του πολίτη και την αναμόρφωση της Ελληνικής Αστυνομίας, μίλησε ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στον Μανώλη Κοττάκη και στην εκπομπή "Άλλη όψη" της ΝΕΤ.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, από τον Ιανουάριο θα υπάρχει παρουσία αστυνομικών, είτε σε δίκυκλα είτε πεζή, σε όλες τις γειτονιές σε όλες τις πόλεις.

    Παράλληλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανέλαβε τη δέσμευση για άμεση τιμωρία των αστυνομικών που κάνουν κατάχρηση εξουσίας σε βάρος πολιτών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 29626

    [07] Εργατικό ατύχημα στη Σητεία

    Σαββατο, 14 11 2009 18:00

    Σοβαρά τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου δύο εργάτες λατόμοι, 29 και 39 ετών αντίστοιχα, όταν κατά τη διάρκεια εργασίας εκβραχισμού στην περιοχή Σαραντάπηχη Σκοπής Σητείας σημειώθηκε έκρηξη στα εκρηκτικά τα οποία χρησιμοποιούσαν για εργασία εκβραχισμού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά.

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 29624

    [08] Βραζιλία: Δέσμευση για μείωση κατά 40% των εκπομπών αερίων

    Σαββατο, 14 11 2009 18:11

    Εθελοντική δέσμευση να μειώσει έως και 40% τις εκπομπές της των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σε σχέση με τις προβλέψεις για το 2020, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βραζιλίας ότι θα αναλάβει κατά τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο. Τη δέσμευση που ανέλαβε η Βραζιλία χαιρέτησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Αυτό είναι πιθανώς μια αποφασιστική καμπή για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας στην Κοπεγχάγη, και για την επιτυχία του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής" πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η Βραζιλία υπολογίζει ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, η χώρα θα εκπέμπει 2,7 δισ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου το 2020.

    "Με την απόφαση αυτή, η Βραζιλία είναι από τις πρώτες μεγάλες αναδυόμενες χώρες που δίνει μια τέτοια υπόσχεση" Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

    Στην Κοπεγχάγη, η Βραζιλία θα δεσμευτεί για τον περιορισμό των εκπομπών της σε 1,6 δισ. τόνους το 2020, δηλαδή λιγότερο από τους 2,1 δισ. τόνους που είχε εκπέμψει κατά το 2005, και κοντά στα 1,5 δισ. τόνους που είχε εκπέμψει το 1994.

    Η Βραζιλία θεωρείται η τέταρτη κατά σειρά χώρα στον κόσμο στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, κυρίως λόγω της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο.

    Είδηση: 29625

    [09] 26 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην Κύπρο

    Σαββατο, 14 11 2009 14:46

    Είκοσι έξι χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο και το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι το Κυπριακό παραμένει ζήτημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους που είναι μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ και ότι η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να τερματισθεί. Η Ελλάδα, προστίθεται στην ανακοίνωση, υποστηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης, μιας λύσης κυπριακής, χωρίς κηδεμόνες, που θα οδηγήσει στη λήξη της τουρκικής κατοχής και στην επανένωση της νήσου.

    "Η Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της"

    Εν τω μεταξύ, την επίδειξη απτών αποτελεσμάτων από μέρους της Τουρκίας στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, θέτει ως προϋπόθεση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μέσω της Ελευθεροτυπίας, για μία συνεργασία κορυφής μεταξύ των δύο χωρών.

    Για την αξιολόγηση της Τουρκίας, τον Δεκέμβριο από τους 27 της ΕΕ , επαναλαμβάνει ότι η αξιολόγηση θα γίνει "με αντικειμενικότητα και αυστηρότητα" και προσθέτει ότι "όλα είναι στο τραπέζι, όλα εξετάζονται με σοβαρότητα και για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα είναι στο χέρι της Τουρκίας".

    Ως προς τον "νέο οδικό χάρτη της Τουρκίας στην ΕΕ", που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ότι "θέλουμε να επαναφέρουμε τη δυναμική του Ελσίνκι", λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες συνθήκες, ενώ στο επίκεντρο των διμερών σχέσεων "στόχος παραμένει η επίλυση του θέματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας".

    Ερωτηθείς για την επιστολή του κ. Ερντογάν προς τον κ Παπανδρέου, ο κ Δρούτσας απαντά ότι "την ερμηνεύουμε με θετικό τρόπο" , ότι απάντηση θα δοθεί τις επόμενες ημέρες και επαναλαμβάνει πολλές φορές ότι "δεν βιαζόμαστε" γιατί "η Τουρκία είναι εκείνη που πρέπει να δείξει απτά αποτελέσματα". Εμείς, υπογραμμίζει, "προετοιμαζόμαστε σοβαρά και μελετάμε σοβαρά όλα τα θέματα".

    Κριτική Ντ. Μπακογιάννη για Κυπριακό

    Κριτική άσκησε η Ντ. Μπακογιαννη, κατά την ομιλία της στα Χανιά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    "Προβληματίζομαι, όταν για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, ο Έλληνας πρωθυπουργός ταξιδεύει πρώτα στην Τουρκία για συναντήσεις και μετά μεταβαίνει στην Κύπρο. Προβληματίζομαι, όταν λίγες μέρες μετά ακούω για επιστολές του κ. Ερντογάν που δεν έχουν δημοσιευτεί και για διαπραγματεύσεις που δεν ξέρω αν γίνονται" είπε η πρώην ΥΠΕΞ.

    Η κ. Μπακογιάννη έκανε γνωστό ότι μετά το τέλος των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ θα επισκεφθεί την Κύπρο, για να στείλει όπως είπε μήνυμα συμπαράστασης ότι η αντιπολίτευση όπως και όταν ήταν κυβέρνηση, βρίσκεται στο πλευρό της.

    Είδηση: 29620

    [10] Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία

    Σαββατο, 14 11 2009 13:04

    Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, εξελέγη δι΄ ανατάσεως της χειρός επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με αποστολή να το ξαναστήσει στα πόδια του έπειτα από την ιστορική ήττα του στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Απευθυνόμενος στους 525 αντιπροσώπους που συμμετέχουν στο συνέδριο του κόμματος στη Δρέσδη (ανατολική Γερμανία), ο Γκάμπριελ, που εξελέγη με ποσοστό 94,2% των ψήφων, τους ζήτησε "μία προκαταβολή εμπιστοσύνης" προκειμένου να "επιτύχουμε μαζί μία νέα αρχή".

    Ηλικίας 50 ετών, ο νέος πρόεδρος του SPD απηύθυνε έκκληση να τερματιστούν οι τσακωμοί ανάμεσα στις διάφορες τάσεις του κόμματος και νέες σκέψεις να τύχουν επεξεργασίας τους επόμενους δώδεκα μήνες.

    Το SPD, που κατέγραψε το χειρότερο μεταπολεμικό ποσοστό του (23%) στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη βάση του και σε ένα εκλογικό σώμα στερημένο και αποπροσανατολισμένο.

    Στη διάρκεια του συνεδρίου του, που ολοκληρώνεται την Κυριακή, το παλαιότερο κόμμα στη Γερμανία θα αναλύσει τα αίτια της εκλογικής καθίζησής του.

    Το SPD έχει αλλάξει πέντε φορές πρόεδρο στη διάρκεια των πέντε τελευταίων χρόνων και από το 1998 ο αριθμός των ψηφοφόρων του έχει μειωθεί στο μισό, στα 10 εκατομμύρια.

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters

    Είδηση: 29616

    [11] Κηδεύτηκε η Αλίκη Καραμανλή

    Σαββατο, 14 11 2009 12:02

    Το μεσημέρι του Σαββάτου τελέστηκε σε στενό οικογενεικό κύκλο η κηδεία της Αλίκης Καραμανλή, στον Ιερό Ναό Παντοβασίλισσας στη Ραφήνα. Η μητέρα του πρώην πρωθυπουργού, απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών, μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιθυμία της οικογένειας είναι, αντί στεφάνων, να κατατεθούν χρήματα στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο "ΕΛΠΙΔΑ" ή στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο- Πτωχοκομείο. Συλλυπητήρια στον Κώστα Καραμανλή εξέφρασαν ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας, αλλά και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας άλλαξαν το πρόγραμμα των περιοδειών τους, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία.

    Είδηση: 29612

    [12] Φρένο Ομπάμα στις διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων στις ένοπλες δυνάμεις

    Κυριακη, 11 10 2009 10:47

    Την υπόσχεση ότι θα άρει την απαγόρευση εκδήλωσης της σεξουαλικής τους ταυτότητας στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και πως θα δοθούν περισσότερα δικαιώματα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια έδωσε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας σε μέλη ενώσεων ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι δεν τιμά τις υποσχέσεις του να δώσει μάχη για ίσα δικαιώματα.

    "Δεν θα έπρεπε να τιμωρούμε πατριώτες Αμερικανούς που κατατάχθηκαν για να υπηρετήσουν αυτή τη χώρα" δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε 3.000 ακτιβιστές και ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γκέι, λεσβιών, αμφισεξουαλικών και πολιτών που έχουν υποβληθεί σε επεμβάσεις αλλαγής φύλλου.

    "Θα τερματίσω την πολιτική του 'Μη Ρωτάς, Μη Λες'. Αυτή είναι η δέσμευσή μου σ' εσάς" Μπαράκ Ομπάμα

    Ωστόσο, δεν καθόρισε το χρονοδιάγραμμα για την κατάργηση του νόμου του 1993, που επιβάλλει στους γκέι και τις λεσβίες που υπηρετούν να σιωπούν όσον αφορά το θέμα του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, που επισύρει ποινή απόλυσης.

    Από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων έχουν εκδιωχθεί πάνω από 12.000 άνδρες και γυναίκες που τον παραβίασαν.

    Ο Τζο Σόλμονιζ, πρόεδρος της οργάνωσης Human Rights Campaign, που διοργάνωσε το δείπνο στο οποίο μίλησε ο Ομπάμα, έκανε λόγο για "μεγάλη ανυπομονησία" για το θέμα. Αλλά υπονοώντας τον προκάτοχο του σημερινού προέδρου, Τζορτζ Μπους, είπε πως "δεν πρέπει να συγχέουμε την δουλειά και την πρόοδο των τελευταίων 10 μηνών με τις καθυστερήσεις, τις δικαιολογίες και ενίοτε ακόμα και τα κηρύγματα μίσους των τελευταίων 10 χρόνων".

    Είδηση: 28417


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 14 November 2009 - 20:15:25 UTC