Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διευρύνεται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης
  • [02] Την Δευτέρα ξεκινά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό
  • [03] Κάλπες σε όλη τη χώρα για την εκλογή προέδρου της ΝΔ
  • [04] Συνάντηση Λ. Κατσέλη με τραπεζίτες για την οικονομία
  • [05] Η Υπουργός Παιδείας για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών
  • [06] Τριήμερη επίσκεψη του κ.Κ. Παπούλια στη Σλοβενία
  • [07] Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη η Olympic Air
  • [08] Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Υποστηρίζω καθαρά την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, γιατί πιστεύω ότι μπορεί να εκφράσει το όλο κόμμα»
  • [09] Έλεγχοι για πυρηνικά στη Συρία
  • [10] Καμμία δέσμευση της Ελλάδος αντιπυραυλική άμυνα
  • [11] Συρρίκνωση ευρωπαϊκών και ελληνικών εξαγωγών.
  • [12] Τα θεατρικά βραβεία κοινού 2009 από το Αθηνόραμα
  • [13] ΗΠΑ: Οι καπνιστές στηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος
  • [14] Βροχή μετεωριτών σήμερα το βράδυ
  • [15] Τώρα Βιάγκρα και για γυναίκες;
  • [16] Οι πάγοι που λιώνουν απελευθερώνουν δηλητηριώδεις ουσίες
  • [17] Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ:«Δεν υπάρχει διάθεση σε κανέναν να ακολουθήσει διασπαστικές λογικές.»
  • [18] Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ:« Με αυτά τα επικοινωνιακά τρικ Αβραμόπουλου, Σπηλιωτόπουλου δεν κερδίζει τίποτα ούτε η μια πλευρά, ούτε η άλλη.»
  • [19] 71η παγκοσμίως στη διαφθορά η Ελλάδα
  • [20] Νέα ημερομηνία για τη δίκη Γρηγορόπουλου
  • [21] Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ « Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν τόσο καλύτερα και για τον τόπο, αλλά και την ΝΔ.»
  • [22] Νέα πυρηνική εγκατάσταση από το Ιράν
  • [23] Βγαίνει από την πλήρη απομόνωση ο Οτσαλάν
  • [24] Τέλος η πλήρης απομόνωση για τον Οτσαλάν
  • [25] Στους - 10 ο υδράργυρος στο Χονγκ Κονγκ
  • [26] Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Βγενόπουλου
  • [27] Αμετάβλητη η παραγωγή του πετρελαίου τον Δεκέμβριο.
  • [28] Πλασματική η άνοδος των πωλήσεων νέων Ι.Χ.

    [01] Διευρύνεται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

    Τριτη, 17 11 2009 16:03

    Διευρύνθηκε ο κατάλογος με τους δικαιούχους για το επίδομα αλληλεγγύης μετά τη διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το σχετικό νομοσχέδιο. Όπως ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, κατά την ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το επίδομα δικαιούνται πλέον και οι μεταμοσχευμένοι νεφροπαθείς, οι άνεργοι επιδοτούμενοι του ΝΑΤ, οι 1.500 πολιτικοί πρόσφυγες του Λαυρίου και όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι των ασφαλιστικών ταμείων. Επίσης τροποποιήθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια για τους πολύτεκνους και πλέον για όσους έχουν 3 παιδιά, το εισόδημά τους πρέπει να είναι έως 22.000 ευρώ, με 4 παιδιά έως 23,500 και 5 παιδιά έως 25.000 Η χορήγηση του επιδόματος θα γίνει για τους χαμηλοσυνταξιούχους από τα ασφαλιστικά τους Ταμεία και για τους υπόλοιπους δικαιούχους από τις νομαρχίες και τις εφορίες.

    H διεύρυνση των αποδεκτών της έκτακτης ενίσχυσης κοινωνικής αλληλεγγύης, που προέκυψε από τη δημόσια διαβούλευση προ εβδομάδος, δεν στάθηκε ικανή να εξασφαλίσει τις επιδοκιμασίες της αντιπολίτευσης.

    Δύο μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 22 Δεκεμβρίου αντί για τις 24 του μηνός, θα καταβληθεί η σύνταξη του Ιανουαρίου στους συνταξιούχους του Δημοσίου, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, νομοσχέδιο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς και υποστήριξε πως αποτελεί μια πρώτη ένδειξη της υπεσχημένης αναδιανομής εισοδήματος, εκ μέρους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

    Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Μαργαρίτης Τζήμας χαρακτήρισε την κατάθεση του νομοσχεδίου ως θετική κίνηση ωστόσο υπενθύμισε πως το κατώτερο όριο ενίσχυσης, είναι κατά 200 ευρώ μικρότερο εκείνου, που είχε προεκλογικά υποσχεθεί ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Τζήμας ζήτησε από την κυβέρνηση, τη διόρθωση μιας αδικίας για τους δημοσίους υπαλλήλους των νομών Φλώρινας, Καστοριάς και Δράμας, στους οποίους δεν καταβάλλεται (με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως παραδέχθηκε), επίδομα παραμεθορίων περιοχών.

    Ο κ. Σαχινίδης απαντώντας αποδέχθηκε πως η μη καταβολή του επιδόματος συνιστά αδικία, δεν δεσμεύτηκε όμως για επανόρθωση, σημειώνοντας πως το αίτημα είναι άσχετο με το νομοσχέδιο.

    Είδηση: 29722

    [02] Την Δευτέρα ξεκινά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

    Τριτη, 17 11 2009 16:42

    Με συνάντηση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου με την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ξεκινά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό. Για την ίδια ημέρα έχει οριστεί συνάντηση με τη ΓΣΕΒΕΕ, ενώ την Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, ο κ. Λοβέρδος θα συναντήσει τους εκπροσώπους του ΣΕΒ, καθώς και της ΕΣΕΕ. Στην επιστολή - πρόσκληση που απέστειλε σήμερα ο κ. Λοβέρδος τονίζεται ότι τα προβλήματα του ασφαλιστικού είναι χρονίζοντα και πολλά και είναι απαραίτητη η λύση τους.

    "Το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, ως γνωστόν, αντιμετωπίζει πολλά, σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου", τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

    Η ατζέντα των θεμάτων θα είναι διευρυμένη και έχει ως στόχο τη χρηματοδότηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και την άρση των αδικιών .

    Από το Υπουργείο Εργασίας θεωρείται απαραίτητος ο συσχετισμός της κοινωνικής ασφάλισης με τη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή που και πως καταβάλλονται οι δαπάνες υγείας που φτάνουν αλλά και με το θέμα των εργασιακών σχέσεων. Ποιοι πληρώνουν εισφορές ποιοι εργάζονται με μπλοκάκι ποσά χάνει το ασφαλιστικό από τη μαύρη εργασία.

    Τα συνδικάτα διαμηνύουν ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης στο δημόσιο για να μην χρειαστεί εξίσωση ορίων ηλικίας των γυναικών και ανδρών προς τα πάνω και να μην τεθεί θέμα αύξησης ορίων ηλικίας και μείωσης παροχών.

    "...είναι απαραίτητο να δοθούν συνολικές αλλά και επιμέρους λύσεις, διαμέσου, βεβαίως, ενός διεισδυτικού κοινωνικού διαλόγου..."

    Ανδρέας Λοβέρδος

    Υπουργός Εργασίας

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, τόνισε ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας δεν λύνει το πρόβλημα και πρόσθεσε ότι η ΓΣΕΕ δεν είναι κατά των ενοποιήσεων των ταμείων.

    "Το Ασφαλιστικό είναι ένα διαρκές κοινωνικό πρόβλημα", τόνισε και υπογράμμισε πως όλοι θα πρέπει να συμβάλλουν στην επίλυσή του, αλλά όχι μονό ως προς την βιωσιμότητά του αλλά και τις παροχές του.

    "Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία και να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα", κατέληξε.

    Είδηση: 29724

    [03] Κάλπες σε όλη τη χώρα για την εκλογή προέδρου της ΝΔ

    Τριτη, 17 11 2009 15:03

    Κάλπες σε 1540 σημεία σε όλη την Ελλάδα και 3.400 ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα στηθούν την 29 Νοεμβρίου για την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του κόμματος που θα επαναβεβαιώσουν την ιδιότητα τους ή όσοι εγγραφούν ως μέλη μέχρι και την τελευταία ημέρα. Στα επιτελεία των υποψηφίων περιμένουν τις νέες δημοσκοπήσεις, ενώ στελέχη δηλώνουν την προσχώρησή τους στο στρατόπεδο του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Οι ίδιοι οι υποψήφιοι εντείνουν τη δραστηριότητά τους. Όσον αφορά τη διαδικασία ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου ανακοινώσε λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.

    Διαδικασία επιλογής προέδρου

    Τη διαδικασία εκλογής του προέδρου της ΝΔ παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εκλογών Δημήτρης Σιούφας μαζί με το Γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Ζαγορίτη και τον γενικό διευθυντή Μενέλαο Δασκαλάκη.

    Η εκλογή θα γίνει την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009 από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ και σε περίπτωση που γίνει και επαναληπτική εκλογή αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009, τις ίδιες ώρες.

    Η εκλογή θα γίνει σε 1540 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, που θα βρίσκονται σε 1040 εκλογικά κέντρα. Για την ηλεκτρονική υποστήριξη των εκλογών θα υπάρχουν 3.400 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

    Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και θα επιβεβαιώσουν την εγγραφή τους την ημέρα της εκλογής, είτε θα εγγράφονται την ίδια ημέρα με την καταχώρησή τους στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του κόμματος, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών.

    Η εκλογή προέδρου θα γίνεται με άμεση καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του κόμματος με βάση τους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

    Κάθε ψηφοφόρος που θα προσέρχεται στο χώρο της ψηφοφορίας θα παραλαμβάνει ένα έντυπο που θα είναι αίτηση συμμετοχής στην διαδικασία, (αίτηση επαναβεβαίωσης - εγγραφή μέλους) θα το συμπληρώνει και θα το υπογράφει.

    Ο ψηφοφόρος θα υποβάλει το έντυπο στον χειριστή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του εκλογικού τμήματος ο οποίος θα αναζητεί και θα διαγράφει τον ψηφοφόρο από τον εθνικό κατάλογο, δίνοντάς του τον ειδικό εκλογικό αριθμό του. Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή έστω προσωρινή βεβαίωση αστυνομικής αρχής.

    Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων.

    Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας δικαίωμα θα έχουν να συμμετάσχουν μόνο όσοι είχαν ψηφίσει και στην πρώτη ψηφοφορία και μάλιστα στο ίδιο εκλογικό τμήμα.

    Η ψηφοφορία θα γίνει σε δημοτικά καταστήματα, ΚΕΠ, τοπικές οργανώσεις, αίθουσες ξενοδοχείων. Τα συγκεκριμένα σημεία θα ανακοινωθούν σύντομα. Όσοι θέλουν να ζητούν πληροφορίες μπορούν να καλούν το 210 3255 255 ενώ επίσης όσοι επιθυμούν μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες στο site του κόμματος www.nd.gr

    Η μάχη της διαδοχής

    Την ίδια ώρα, φουντώνει η μάχη για τη διαδοχή στη ΝΔ ειδικά μετά και την απόφαση του Άρη Σπηλιωτόπουλου να στηρίξει την Ντόρα Μπακογιάννη, στον αγώνα διαδοχής του απερχόμενου προέδρου Κώστα Καραμανλή.

    Στον απόηχο της δημοσιοποίησης της απόφασης του, ο κ. Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" εξηγεί την επιλογή του: "Δεν έκρυψα τις φιλίες η τις συμπάθειες μου. Όμως, την κρίσιμη στιγμή, ξεπερνάς τα πρόσωπα και βλέπεις τις προτάσεις. Επιλέγεις με βάση ποια Νέα Δημοκρατία θέλεις και για ποια Ελλάδα μάχεσαι", τόνισε.

    Την ίδια ώρα στελέχη που φέρονται πολύ κοντά στον πρώην υπουργό Παιδείας, δηλώνουν την υποστήριξη τους στον Αντώνη Σαμαρά. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Δημήτρης Γαλαμάτης, στηρίζουν τον πρώην υπουργό, οποίος σήμερα έχει επαφές με βουλευτές και στελέχη στο γραφείο του.

    Ο κ. Χαρακόπουλος -εκ των στενών φίλων του πρώην υπουργού Άρη Σπηλιωτόπουλου - στη δημόσια δήλωσή του υπέρ της υποψηφιότητας Σαμαρά αφού υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε δυνατή η προώθηση υποψηφιότητας από τη γενιά των σαραντάρηδων, ζητά να μην καταφέρονται τα στελέχη του κόμματος με δημόσιες δηλώσεις κατά των υποψηφίων αρχηγών γιατί έτσι τους φθείρουν, και σημειώνει τον κίνδυνο δημιουργίας ψυχικού χάσματος από "βασιλικότερους του βασιλέως".

    O Δημήτρης Σιούφας από την πλευρά του διέψευσε δημοσίευμα που τον έφερε να έχει ασκήσει πιέσεις μαζί με άλλα στελέχη της ΝΔ προκειμένου να επηρεάσει τον Αρη Σπηλιωτόπουλο στην τοποθέτησή του υπέρ της κ. Μπακογιάννη.

    Είπε ότι η θεσμική του ιδιότητα του επιβάλει να τηρήσει με θρησκευτική ευλάβεια ίσες αποστάσεις. Και πρόσθεσε ότι αυτό έκανε μέχρι τώρα και αυτό θα συνεχίσει να κάνει μέχρι το τέλος.

    Το δίλημμα, «εάν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας θέλουν ένα κόμμα μεγάλο, δυνατό και ενωμένο, το οποίο θα μπορεί να διεκδικήσει αξιόπιστα αύριο μια νέα κυβερνητική εντολή, ή ένα κόμμα μικρό, περιχαρακωμένο, στο άκρο του πολιτικού σκηνικού», έθεσε σήμερα και από τα Τρίκαλα, η υποψήφια για την προεδρεία της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας ενώπιον στελεχών, μελών και φίλων της ΝΔ σε αίθουσα του φρουρίου της περιοχής.

    Νωρίτερα από την Καρδίτσα επανέλαβε ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν το δίλημμα ή μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη ή την πολιτική της περιχαράκωσης, τονίζοντας εκ νέου με έμφαση ότι η ίδια ποτέ δεν έφυγε από το κόμμα και πως πρέπει να γίνει αυτοκριτική για την ήττα. Το πρωί στα Τρίκαλα συναντήθηκε και με συμβασιούχους stage που τους κάλεσε να μείνουν ενωμένοι στον αγώνα τους.

    Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης επισκεφτηκε την Λάρισα,το Βόλο και το νομό Φθιώτιδας, όπου συνάντησε στελέχη που υποστηρίζουν την υποψηφιοτητά του.

    Πηγή: NET, NET 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29715

    [04] Συνάντηση Λ. Κατσέλη με τραπεζίτες για την οικονομία

    Τριτη, 17 11 2009 16:18

    Στους τέσσερις άξονες της κυβέρνησης και ειδικότερα στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων, το ΤΕΜΠΕ, τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ και την προστασία των καταναλωτών, που αναμένεται να ενισχύσουν την αγορά και την παραγωγή επικεντρώθηκε η συζήτηση της υπουργού Οικονομίας με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

    Μετά τη δίωρη συνάντηση η υπουργός δήλωσε: "Είχαμε μία δίωρη εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ουσιαστικά για το ένα και κυρίαρχο ζήτημα της αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας και τις απαραίτητες συνεργασίες μεταξύ του υπουργείου και του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας.

    Το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι πυλώνας και για την αναθέρμανση της οικονομίας και την αναδιάρθρωση της παραγωγικής της βάσης που είναι και κυρίαρχοι στόχοι του Υπουργείου μας.

    Το πρώτο ζήτημα αφορά στη ρευστότητα στην αγορά και τις πρωτοβουλίες που προγραμματίζουμε να πάρουμε για τη ρύθμιση οφειλών που είναι ληξιπρόθεσμες, συγκεκριμένα μέτρα γύρω από τον «Τειρεσία», αλλά και το όλο πλαίσιο διοχέτευσης επαρκούς ρευστότητας στην αγορά. Αποφασίσαμε να έχουμε συνεργασία, έτσι ώστε να δούμε πώς μπορούμε πραγματικά να βελτιώσουμε τις ρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα και να αποκατασταθεί η πιστωτική ρευστότητα και να μην υπάρχουν επιχειρήσεις, οι οποίες να αισθάνονται ότι στερούνται πρόσβαση στο τραπεζικό ζήτημα.

    Το δεύτερο βασικό ζήτημα, έχει να κάνει με τις εγγυήσεις του δημοσίου και τις πολιτικές εγγυήσεων του δημοσίου και κυρίως στη λειτουργία του ΤΕΜΠΜΕ. Κι εκεί αποφασίσαμε να έχουμε μια κοινή, ομάδα εργασίας για να επανεξετάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις εγγυήσεων, να δει πώς μπορεί να βελτιωθεί το σύστημα, να έχουμε τις προτάσεις της Ένωσης και να προχωρήσουμε μέσα στον επόμενο μήνα στην ανακοίνωση της συνολικής μας πολιτικής για τις εγγυήσεις του δημοσίου.

    Το τρίτο ζήτημα αφορούσε στο ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από εθνικούς πόρους είτε από κοινοτικούς πόρους. Όπως ξέρετε ο ρόλος των τραπεζών είναι σημαντικός, διότι υπάρχει η συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα για την προώθηση πολλών προγραμμάτων. Αποφασίσαμε να το δούμε από κοινού πώς μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των απαραίτητων αναδιαρθρώσεων.

    Τέλος, ο τέταρτος άξονας, αυτού του διαλόγου αφορά στην προστασία του καταναλωτή και τη διαφάνεια γενικότερα των τραπεζικών συναλλαγών. Σε αυτό το θέμα, ως αντιπολίτευση είχαν κατατεθεί από τη σημερινή κυβέρνηση δύο σχέδια νόμου και στο πλαίσιο αυτό, πάλι, θα καταθέσουμε πολύ σύντομα ένα σχέδιο νόμου, μια πρόταση, ενοποιημένη για τη διαφάνεια των τραπεζικών συναλλαγών, που θα θέλουμε πάλι τη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος για τυχόν βελτιώσεις.

    Είχαμε δώσει εδώ και αρκετούς μήνες στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και στους εκπροσώπους, το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των νοικοκυριών. Αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής μας πολιτικής για τη ρευστότητα στην αγορά αλλά και την ανακούφιση χιλιάδων συμπολιτών μας, που έχουν προβλήματα από υπερχρέωση Το αναμορφωμένο σχέδιο νόμου, θα κατατεθεί τις επόμενες δύο βδομάδες στη Βουλή.

    Είδηση: 29725

    [05] Η Υπουργός Παιδείας για τις προσλήψεις εκπαιδευτικών

    Τριτη, 17 11 2009 11:53

    Δεν θα αδικηθούν οι εκπαιδευτικοί του ενιαίου πίνακα που έχουν συγκεντρώσει προϋπηρεσία, διευκρίνισε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στην εκπομπή της ΝΕΤ "ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ". Η Υπουργός με αφορμή την έναρξη διαλόγου για τις αλλαγές στο σύστημα πρόσληψης και εξέλιξης των εκπαιδευτικών, τόνισε πως πρωταρχικός στόχος είναι να εξυπηρετηθεί το σχολείο και ο μαθητής και διευκρίνισε ότι θα προσμετρείται η προϋπηρεσία.

    Εξάλλου η κ. Διαμαντοπούλου κάλεσε σε συνάντηση τους εκπροσώπους των δασκάλων και των νηπιαγωγών της χώρας, την Πέμπτη στις 5 το απόγευμα στο γραφείο της, για να συζητήσουν όλα τα θέματα της Παιδείας και ειδικότερα τις τελευταίες εξαγγελίες για τις αλλαγές στο σύστημα διορισμών.

    Στην επιστολή της, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρει:

    «Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται να αναπροσαρμόσουμε τις προτεραιότητες της εκπαιδευτικής μας πολιτικής, ώστε να γίνει πράξη το «πρώτα ο μαθητής», που επαγγελλόμαστε όλοι.

    Αυτό απαιτεί να ξεκινήσουμε τις αλλαγές από εκεί που χτυπά η «καρδιά της εκπαίδευσης», από την τάξη. Και αυτό που κάνει την καρδιά της εκπαίδευσης να χτυπά είναι οι εκπαιδευτικοί, που είναι αυτονόητο ότι βρίσκονται στην τάξη.

    "...Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο σύστημα που θα διασφαλίζει αντικειμενικότητα, διαφάνεια, λειτουργικότητα και θα οδηγεί στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Αυτό είναι μία επιδίωξη ευθύνης και δικαιοσύνης...'' Αννα Διαμαντοπούλου

    Για αυτό και κατέθεσα την Πέμπτη 12/11, μία σειρά βασικών αρχών που αφορούν ρυθμίσεις για τον εργασιακό βίο και την εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Έκανα δε σαφές ότι, αυτά είναι τμήμα μόνο της συνολικής ατζέντας που αφορά τους εκπαιδευτικούς η οποία περιλαμβάνει την επιμόρφωση και εκπαίδευση, την αξιολόγηση και τις αμοιβές. Ξεκινάμε όμως, από το σύστημα προσλήψεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και επιλογής στελεχών διοίκησης, γιατί το σημερινό σύστημα έχει εξαντλήσει τα όρια του, όπως αποδεικνύεται καθημερινά με τα τεράστια κενά και την ανορθολογική και μη αξιοκρατική διαχείριση του εκπαιδευτικού δυναμικού.

    Οι βασικές μας αρχές κατατέθηκαν την περασμένη εβδομάδα και θα αποτελέσουν το αντικείμενο της διαβούλευσης που ξεκινά αυτήν την εβδομάδα (το κείμενο εργασίας με τις προτάσεις που θα αναρτηθεί στο Διαδίκτυο θα σάς αποσταλεί κατά προτεραιότητα πριν από τη δημοσίευση του). Το αρχικό κείμενο της διαβούλευσης μαζί με το υλικό που θα προκύψει, θα τύχουν συστηματικής επεξεργασίας, ώστε να καταλήξουμε ύστερα από τρεις μήνες στο σχετικό σχέδιο νόμου.

    Θέλω να σας τονίσω ότι θεωρώ πολύτιμη τη συνεισφορά σας και τις προτάσεις σας σε αυτή την διαδικασία. Η οργάνωση του διαλόγου με συγκεκριμένο πλαίσιο και ευρεία συμμετοχή είναι για όλους μας προϋπόθεση για τις αλλαγές που θα βελτιώνουν το σχολείο και θα κατοχυρώνουν τον ουσιαστικό ρόλο και τα δικαιώματα του εκπαιδευτικού».

    Είδηση: 29703

    [06] Τριήμερη επίσκεψη του κ.Κ. Παπούλια στη Σλοβενία

    Τριτη, 17 11 2009 18:36

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σλοβενία πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος συνοδεύεται από τον αναπληρωτή Υπουργό των Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα και ομάδα επιχειρηματιών.

    Το απόγευμα είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας Ντανίλο Τουρκ και αμέσως μετά οι δύο ηγέτες έκαναν δηλώσεις, υπογραμμίζοντας τις άριστες, όπως τόνισαν, σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσαν ότι αυτές οι σχέσεις έχουν περιθώρια να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.

    Απαντώντας σε ερώτηση Σλοβένου δημοσιογράφου για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε όλες τις υποχωρήσεις και πρόσθεσε:

    "Είναι στο χέρι της ηγεσίας της ΠΓΔΜ να κάνει το βήμα και να εγκαταλείψει αναχρονισμούς και ιδεολογήματα. Εγώ ο ίδιος υπέγραψα, ως υπουργός των Εξωτερικών, την Ενδιάμεση Συμφωνία. Εμείς κάναμε όλες τις υποχωρήσεις".

    Σε άλλη ερώτηση για το πως βλέπει η ελληνική πλευρά μία λύση, κατά τα πρότυπα της διευθέτησης της εκκρεμότητας των θαλάσσιων συνόρων, μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας (σ.σ. παραπομπή στη διαιτησία) ο κ. Παπούλιας δήλωσε:

    "Είναι σε κίνηση η διαδικασία με τον Μάθιου Νίμιτς.Πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματά της".

    Ο έλληνας Πρόεδρος αναφερόμενος στις προσπάθειες της Αθήνας να προωθήσει την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ότι "η Ελλάδα στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην υποστήριξη της Σλοβενίας".

    Από την πλευρά του ο Σλοβένος πρόεδρος ερωτηθείς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είπε ότι ο δρόμος προς τη διευθέτηση περνάει μέσα από τη διπλωματία.

    Ο Κάρολος Παπούλιας θα συναντηθεί εκ νέου αύριο με τον Σλοβένο ομόλογό του, αλλά και την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ θα παραβρεθεί και σε επιχειρηματικό φόρουμ που έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης.

    Είδηση: 29732

    [07] Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη η Olympic Air

    Τριτη, 17 11 2009 18:56

    Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η Olympic Air με αφορμή «ανακριβή στοιχεία και δυσφημιστικές εκφράσεις», που, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, περιλαμβάνονται στα χθεσινά και σημερινά δελτία Τύπου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τις άγονες γραμμές. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΥΠΑ, η Olympic Air αποκλείστηκε από τον μίνι διαγωνισμό για την τετράμηνη ανάθεση των άγονων γραμμών «υπό όρους κατά παράβαση των κείμενων κοινοτικών διατάξεων με απαίτηση να γίνουν δεκτοί οι συνδυαστικοί όροι της προσφοράς της». Να σημειωθεί ότι η Ολύμπικ Αΐρ αποκλείστηκε από τον μίνι διαγωνισμό από τις άγονες γραμμές, επειδή δεν κατέθεσε ξεχωριστή προσφορά για κάθε ένα από τα δρομολόγια, αλλά συνδυαστική προσφορά.

    Είδηση: 29731

    [08] Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Υποστηρίζω καθαρά την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά, γιατί πιστεύω ότι μπορεί να εκφράσει το όλο κόμμα»

    Τριτη, 17 11 2009 15:50

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Νέτα σκέτα» με τον Στρατή Τριλίκη. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι θα κάνετε; Αποφασίσατε;» Μ.ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Καλό θα είναι η εκλογική αυτή αναμέτρηση, η οποία γίνεται για πρώτη φορά με τη συμμετοχή της βάσης της παράταξης, των μελών της ΝΔ και όσων επιθυμούν ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας να έλθουν, να γίνει με όρους μέλλοντος και όχι με αναφορές στο χθες. Και για αυτό είχα πει ότι καλό θα είναι να υπάρξει μια υποψηφιότητα από τη δική μας γενιά, τη γενιά των 40αρηδων που μπορεί να μιλήσει καλύτερα τη γλώσσα των νέων, οι οποίοι μαζικά μας γύρισαν την πλάτη στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση, της 4ης Οκτωβρίου.»

    Είδηση: 29721

    [09] Έλεγχοι για πυρηνικά στη Συρία

    Τριτη, 17 11 2009 18:37

    Στα ίχνη του Ιράν και της Βόρειας Κορέας φοβούνται ότι κινείται η Συρία, επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας ΙΑΕΑ, οι οποίοι επισκέφτηκαν το χώρο ενός συριακού ερευνητικού πυρηνικού αντιδραστήρα. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η ανακάλυψη ιχνών ουρανίου και οι μη πειστικές οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τη συριακή πλευρά.

    Ο σημερινός έλεγχος στον αντιδραστήρα MNSR (Miniature Neutron Source Reactor) δεν ήταν ο πρώτος, καθώς από τον Αύγουστο του 2008 που ανιχνεύθηκε ο τύπος ουρανίου που δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη καταγραφή των πυρηνικών της Συρίας, έχουν υπάρξει και άλλες επισκέψεις ελέγχου.

    Είδηση: 29730

    [10] Καμμία δέσμευση της Ελλάδος αντιπυραυλική άμυνα

    Τριτη, 17 11 2009 15:51

    "Δεν υπάρχει καμμία δέσμευση της Ελλάδας και καμμία ειλημμένη απόφαση σε ό,τι αφορά την αναθεωρημένη πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα", ξεκαθάρισε από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Οι σχέσεις της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ και η επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ για την καταπολέμηση της πειρατείας, απασχόλησαν το "Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Υπουργών Αμύνης" της Ε.Ε., που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, με την Ελλάδα να εκπροσωπεί στο Συμβούλιο, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Δηλώσεις Βενιζέλου

    Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο αναφέρθηκε σε ένα εκτενές «non paper», που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα των σχέσεων της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, την αυτονομία των δύο οργανισμών, την ισοτιμία τους, την ανάγκη να υπάρχει επαφή μεταξύ των δύο οργανισμών και την ανάγκη να μετέχουν περισσότερο και ενεργότερα οι 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. στις σχετικές δραστηριότητες. Όπως σημείωσε, ο Ε. Βενιζέλος «υπήρξε θερμή υποδοχή από την Σουηδική Προεδρία, από τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Χαβιέ Σολάνα και από χώρες μέλη, όπως η Κύπρος και η Γαλλία.

    Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ, ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι με απόφαση του ΚΥΣΕΑ η Ελλάδα αποφάσισε να ανανεώσει και για το 2010, την εντολή της συμμετοχής της στην επιχείρηση, με μία φρεγάτα και ένα ελικόπτερο. Ο Ευ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να κινηθεί στο πλαίσιο της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι θα πρέπει να βρεθούν πρακτικοί τρόποι, ώστε οι πειρατές να οδηγούνται σε ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.

    Επίσης, ανέφερε ότι το Συμβούλιο απασχόλησε, μεταξύ άλλων και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της επιχείρησης με στόχο οι σομαλικές ένοπλες δυνάμεις να μπορέσουν να βοηθήσουν στην ανασυγκρότηση του Σομαλικού κράτους.

    Αναφερόμενος δε, στο ναυτικό μέρος της επιχείρησης ΑΤΑΛΑΝΤΑ, o κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι ένα θέμα, που ενδιαφέρει πολύ την Ελλάδα, λόγω του τεράστιου εμπορικού της στόλου.

    «Το μέγεθος της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας επιβάλλει να έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ΑΤΑΛΑΝΤΑ, όπως και για την αντίστοιχη επιχείρηση, την ΟCEAN SHIELD του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας.

    Εξάλλου, σε ό,τι αφορά το θέμα της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής Ασφάλειας, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισσαβώνας, συζητήθηκε η διασφάλιση της αυτονομίας και της πολιτικής υπόστασης της Ε.Ε..

    Όπως δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος το ζήτημα είναι να διατηρηθούν οι ρόλοι κάποιων κρίσιμων οργάνων, όπως η "Στρατιωτική Επιτροπή της Ε.Ε." και το στρατιωτικό της επιτελείο, τα οποία θα εξακολουθούν να παίζουν ένα ρόλο δίπλα στον "Ύπατο Εκπρόσωπο και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", ώστε η Ε.Ε. να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις διεθνείς πολιτικές προκλήσεις.

    Όσον αφορά την συνεδρίαση των υπουργών Αμύνης του "Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος", ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι συζητήθηκαν η Συνθήκη της Λισσαβώνας και η διαδικασία επιλογής του προέδρου του "Ευρωπαϊκού Συμβουλίου" και του νέου "Ύπατου Εκπροσώπου και Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

    Επιπλέον, το Συμβούλιο απασχόλησαν θέματα, που αφορούν τις σχέσεις της Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ, όπως το Αφγανιστάν και το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ.

    ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ

    «Πρόωρη και πρόχειρη» χαρακτήρισε ο Ε. Βενιζέλος τη δημόσια συζήτηση, που διεξάγεται γύρω από το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ. Αναφερόμενος σε σημερινά δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία δέσμευση της χώρας μας και καμία ειλημμένη απόφαση».

    Υπενθύμισε ότι το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας απασχόλησε την Άτυπη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μπρατισλάβα, στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όπου ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, Ρόμπερτ Γκέιτς, παρουσίασε το νέο αμερικανικό σχέδιο.

    «Ο Ρ. Γκέιτς είχε δηλώσει ότι το νέο σχέδιο, μεταξύ άλλων, λαμβάνει υπ' όψιν τις ανησυχίες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και διασφαλίζει τη δια-λειτουργικότητα με τα ρωσικά συστήματα, αν το επιθυμήσει η Ρωσική πλευρά. Με την άποψη αυτή συμφώνησαν και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Νορβηγία!», επισήμανε ο Ευ. Βενιζέλος και συνέχισε λέγοντας ότι βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός σχεδίου, που ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί στην ολοκληρωμένη του μορφή.

    «Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια της χώρας και οι μεγάλες προτεραιότητές μας», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός και συμπλήρωσε ότι το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων είναι πάρα πολύ καλό, αλλά, βασίζεται και στο ότι «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους».

    Είδηση: 29734

    [11] Συρρίκνωση ευρωπαϊκών και ελληνικών εξαγωγών.

    Τριτη, 17 11 2009 18:13

    Την τάση συρρίκνωσης των ευρωπαϊκών εξαγωγών επιβεβαιώνουν πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας Eurostat, τόσο για την ΕΕ-27, όσο και για τις χώρες της ΟΝΕ, αλλά και την Ελλάδα ειδικότερα.

    Από τα στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), προκύπτει ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2009, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν 17%, φθάνοντας σε αξία τα 9,3 δισ. ευρώ. Η θέση της Ελλάδας στην Ε.Ε.-27, σε επίπεδο εξαγωγών είναι η 21η ενώ μεταξύ των 16 της Ευρωζώνης παραμένει 14η.

    Ο κλάδος των τροφίμων-ποτών είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα που ανθίσταται στην πτώση. Βάσει της ετήσια τάσης παρουσιάζει μείωση της τάξης του 2,3%, όταν η πτώση στους υπόλοιπους κλάδους κινείται σε διψήφια ποσοστά.

    "Η περιορισμένη μείωση στον κλάδο τροφίμων-ποτών ενισχύει τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για την ανάδειξη του κλάδου σε σημαντικό άξονα για την ελληνική εξωστρέφεια", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος. Επισημαίνει δε ότι "επειδή διαφαίνονται βάσιμα σενάρια διεθνούς οικονομικής σταθεροποίησης και ανάκαμψης, αναγκαία κρίνεται η περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων της οικονομικής κρίσης, για να διαγνωσθούν τα προβλήματα και οι προοπτικές που παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές στις διεθνείς αγορές"

    Συνολικά οι ευρωπαϊκές εξαγωγές αγαθών στο οκτάμηνο 2009 παρουσίασαν μείωση 22,5%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, διαμορφούμενες στα 2,1 τρισ. ευρώ, ενώ στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 22%.

    Από τα κράτη-μέλη της ΕΕ-27, τις χειρότερες εξαγωγικές επιδόσεις κατέγραψαν στο εξεταζόμενο διάστημα: Φιλανδία (-36%), Λιθουανία (-32%), Σουηδία (-30%) και Βουλγαρία (-30%). Στις εμπορικές ροές της ΕΕ-27 με τους βασικούς εταίρους της, καταγράφεται σημαντική μείωση και με τις δέκα συνολικά οικονομίες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης παρατηρούνται στο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς προς Ρωσία (-40%), Τουρκία (-27,8%), και τα μικρότερα προς Κίνα (-2,7%). Η ελληνική εξαγωγική δραστηριότητα αυξήθηκε 220,2% στην Ελβετία, και 75,7% στην Ινδία, ενώ συρρικνώθηκε 45,5% στη Ρωσία.

    Είδηση: 29728

    [12] Τα θεατρικά βραβεία κοινού 2009 από το Αθηνόραμα

    Τριτη, 17 11 2009 14:36

    Τα φώτα στο θεατρικό γίγνεσθαι έριξε για άλλη μια φορά το περιοδικό "Αθηνόραμα", το οποίο, για 11η συνεχή χρονιά, διοργάνωσε την απονομή των θεατρικών βραβείων κοινού για το 2009 χθες, Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Η λαμπερή τελετή έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη "Μήδεια" του Δημήτρη Παπαϊωάννου να αποσπάει το βραβείο καλύτερης παράστασης.

    Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, απέσπασε και το βραβείο σκηνοθεσίας για τη Μήδεια. Ο Σταμάτης Φασουλής, πήρε το πρώτο βραβείο για την ερμηνεία του στο Κλουβί με τις τρελές και η Ρένη Πιττακή το πρώτο βραβείο, για την ερμηνεία της στην παράσταση ''Έξι μαθήματα χορού.. σε έξι εβδομάδες''.

    Πρώτα βραβεία απέσπασαν και ο Άκης Δήμου, ο Γιώργος Γαβαλάς, η Ντένη Βαχλιώτη, ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Λευτέρης Παυλόπουλος.

    Την τελετή πλαισίωσε μια χιουμοριστική παράσταση, σε κείμενα Θύμιου Νικολόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Απολαυστικοί στους ρόλους τους ήταν και φέτος ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος.

    Είδηση: 29711

    [13] ΗΠΑ: Οι καπνιστές στηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος

    Τριτη, 17 11 2009 18:22

    Ακόμα και οι καπνιστές υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

    Η διεθνής δημοσκόπηση σε περίπου 5.000 ανθρώπους από το ινστιτούτο RTI International έδειξε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των εργαζόμενων που καπνίζουν και το 87% των εργοδοτών, υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο.

    "Παρόλο που υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών, τα γενικά αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει παγκόσμια υποστήριξη για την απαγόρευση του καπνίσματος στον εργασιακό χώρο", δηλώνει ο Μάικλ Χάλπερν, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

    Την μεγαλύτερη υποστήριξη στην απαγόρευση του καπνίσματος δείχνουν οι Ινδοί με το 85% των ερωτηθέντων να προτιμούν έναν καθαρό από καπνό εργασιακό χώρο και ακολουθούνται από τους Ιάπωνες με 75%. Όμως μόνο το ένα τρίτο των Γερμανών και το 27% των Πολωνών πιστεύουν ότι πρέπει να ισχύει η απαγόρευση.

    Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι καπνιστές εκτιμούν ότι περνούν περίπου μία ώρα την ημέρα καπνίζοντας. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ανθρώπων που ρωτήθηκαν δεν πιστεύουν ότι η συνήθειά τους έχει αρνητικές οικονομικές συνέπειες στις εταιρείες που δουλεύουν.

    "Πολλές προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι, παρά τις αντίθετες απόψεις των καπνιζόντων εργαζομένων και κάποιων εργοδοτών, το κάπνισμα έχει πραγματικά αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά των εταιρειών", πρόσθεσε ο Χάλπερν.

    Η Νότιος Κορέα, η Ιαπωνία, η Κίνα, η Ταϊβάν, η Ινδία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία , η Ισπανία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Βραζιλία πήραν μέρος στην δημοσκόπηση που έγινε σε 3.500 εργαζόμενους, καπνίζοντες και μη καπνίζοντες, και σε περισσότερους από 1.400 εργοδότες.

    Είδηση: 29729

    [14] Βροχή μετεωριτών σήμερα το βράδυ

    Τριτη, 17 11 2009 15:10

    Για μια ακόμη χρονιά, απόψε τα ξημερώματα της Τρίτης προς Τετάρτη, οι ξενύχτηδες -και στην Ελλάδα- θα έχουν την τύχη να δουν την μαζική πτώση εκατοντάδων διαττόντων αστέρων, ένα φαινόμενο που ονομάζεται "Βροχή των Λεοντιδών" και θα είναι ορατό από τη Γη, αρκεί ο ουρανός να μην είναι συννεφιασμένος.

    Η "Βροχή των Λεοντιδών" έχει ονομαστεί έτσι, επειδή τα μετέωρα που πέφτουν στη Γη, φαίνεται να προέρχονται από την κατεύθυνση του βόρειου αστερισμού του Λέοντα. Οφείλονται στα σωματίδια σκόνης που δημιουργεί ένας κομήτης, ο Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος αφήνει πίσω του "ουρές" σκόνης, καθώς περνά από το εσωτερικό του ηλιακού τμήματος κάθε 33 χρόνια. Φέτος η Γη περνά μέσα από δύο τέτοια κατάλοιπα σκόνης, που ο κομήτης άφησε πίσω του το 1466 και το 1533, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό "New Scientist".

    Τα σωματίδια αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά του πλανήτη μας συνήθως με ρυθμό 40 έως 70 αντικειμένων την ώρα, ενώ μερικές φορές ο ρυθμός μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος και να φθάσει τα 300 μετέωρα, σύμφωνα με τη NASA. Στην Ευρώπη (και την Ελλάδα), εκτιμάται ότι η καλύτερη ώρα παρατήρησης θα είναι περίπου μετά τις 2 τα ξημερώματα απόψε.

    Η Γη, καθώς περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, συναντά το Νοέμβριο κάθε χρόνου το σύννεφο των σωματιδίων του κομήτη Τεμπλ-Τετλ και το διασχίζει με ταχύτητα πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα. Τα σωματίδια σκόνης, με μέσο βάρος ενός γραμμαρίου, προσκρούουν στα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιράς σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και καίγονται. Η ανάφλεξη αυτή σχηματίζει μια φωτεινή σφαίρα μήκους δύο έως τριών μέτρων που είναι ορατή από τη Γη.

    Οι "βροχές" μετεώρων είναι θεαματικές, όμως προκαλούν πονοκέφαλο στους επιστήμονες, επειδή μπορούν να προκαλέσουν ζημιές σε διαστημικά σκάφη και δορυφόρους, καθώς μπορούν να ταξιδεύουν με ταχύτητα μέχρι και 260.000 χλμ. την ώρα.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29714

    [15] Τώρα Βιάγκρα και για γυναίκες;

    Τριτη, 17 11 2009 15:16

    Μετά την εμφάνιση του Βιάγκρα για τους άνδρες πριν περίπου δέκα χρόνια και την τρομερή επιτυχία του στο μεταξύ (καθώς και την τεράστια κερδοφορία που επέφερε στους παραγωγούς του),οι επιστήμονες, όλα αυτά τα χρόνια, αναζητούσαν κάτι ανάλογο για τις γυναίκες. Τώρα φαίνεται πως το πέτυχαν, και όπως ανακοίνωσαν πρόκειται για το νέο φάρμακο που υπόσχεται θεραπεία κατά της γυναικείας ψυχρότητας.

    Ένα φάρμακο -η "φλιμπανσερίνη", που αρχικά δημιουργήθηκε από τη γερμανική φαρμακευτική εταιρία Boehringer Ingelheim ως αντικαταθλιπτικό, έχει θετικά αποτελέσματα στην ανύψωση της λίμπιντο των γυναικών, σύμφωνα με τα πορίσματα τριών ξεχωριστών κλινικών δοκιμών, που ήσαν οι πρώτες οι οποίες αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, το οποίο υπόσχεται, επιδρώντας στις εγκεφαλικές λειτουργίες, να βελτιώσει την χαμηλή σεξουαλική επιθυμία των γυναικών.

    Το φάρμακο, προς το παρόν, θεωρείται ότι βρίσκεται υπό δοκιμή και είναι διαθέσιμο μόνο σε όσες γυναίκες παίρνουν μέρος σε κλινικές δοκιμές. Τα αποτελέσματα των δοκιμών που ήδη έγιναν, θα σταλούν στις αρμόδιες Αρχές έγκρισης νέων φαρμάκων σε ΗΠΑ και Ευρώπη για να δώσουν τη σχετική άδεια κυκλοφορίας του. Το φάρμακο μπορεί να εγκριθεί και να κυκλοφορήσει διεθνώς μέσα στα επόμενα ένα έως δύο χρόνια.

    Οι μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Καναδά, περιλάμβαναν περίπου 2.000 γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών και παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Σεξουαλικής Ιατρικής, στη Λιόν της Γαλλίας από την υπεύθυνη καθηγήτρια Έλεν Τζόλι του πανεπιστημίου της Οτάβα στον Καναδά.

    Οι μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκαν από τον καθηγητή μαιευτικής και γυναικολογίας Τζον Θορπ της Σχολής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα. Όπως είπε ο ίδιος, το φάρμακο είχε μέτρια απόδοση ως αντικαταθλιπτικό (γι' αυτό άλλωστε ποτέ δεν πήρε άδεια κυκλοφορίας), όμως παρατηρήθηκε ότι επιδρούσε θετικά στη λίμπιντο τόσο των πειραματόζωων όσο και των ανθρώπων. Οι τρεις κλινικές δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι υπήρξαν σημαντικές βελτιώσεις στις γυναίκες που το πήραν και οι οποίες είχαν προηγουμένως αναφέρει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Το φάρμακο αύξησε την επιθυμία τους και τους επέτρεψε να έχουν ικανοποιητικές σεξουαλικές εμπειρίες.

    "Ουσιαστικά είναι ένα φάρμακο τύπου Βιάγκρα για γυναίκες, οι οποίες πάσχουν από μειωμένη επιθυμία ή λίμπιντο, κάτι που αποτελεί το πιο συνηθισμένο γυναικείο σεξουαλικό πρόβλημα, όπως συμβαίνει αντίστοιχα με τη στυτική δυσλειτουργία των ανδρών", δήλωσε ο Θορπ.

    Οι κλινικές δοκιμές περιλάμβαναν τη λήψη του φαρμάκου κάθε μέρα σε διάφορες δοσολογίες, καθώς και τη λήψη ψευτο-φαρμάκου τύπου "πλασέμπο". Πιο αποτελεσματική αποδείχτηκε η δόση "φλιμπανσερίνης" 100 milligram τη μέρα. Οι γυναίκες-εθελόντριες πριν πάρουν το φάρμακο, ανέφεραν κατά μέσο όρο 2,8 ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές το μήνα, ενώ μετά τη λήψη του "πλασέμπο" ανέφεραν 3,7 και μετά τη λήψη του φαρμάκου 4,5 επαφές. Καμία γυναίκα δεν γνώριζε αν έπαιρνε το φάρμακο ή το "πλασέμπο".

    Το φάρμακο όμως έχει δημιουργήσει και αντιδράσεις, σύμφωνα με την "Guardian", καθώς ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αφενός οι φαρμακευτικές εταιρίες "φουσκώνουν" τον αριθμό των γυναικών που αισθάνονται μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (υπολογίζονται στο ένα δέκατο έως το ένα τέταρτο του γυναικείου πληθυσμού) και αφετέρου προωθούν ένα χάπι που δεν πρόκειται να λύσει τα υποκρυπτόμενα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία "φρενάρουν" τη λίμπιντο, όπως το άγχος, την χαμηλή αυτοεκτίμηση ή άλλες νευρώσεις.

    Όπως δήλωσε η Πέτρα Μπόιντον του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), το νέο φάρμακο δεν είναι "μαγικό" και εξέφρασε φόβους ότι θα λειτουργήσει αρνητικά στα ζευγάρια, γιατί θα τα εμποδίσει να συζητήσουν και να λύσουν τα ποικίλα προβλήματά τους (κυρίως ψυχολογικά και συναισθηματικά) που προκαλούν μείωση της διάθεσης για σεξ.

    Το Βιάγκρα αρχικά αναπτύχθηκε το 1998 ως φάρμακο κατά της υψηλής πίεσης του αίματος και της στηθάγχης, όμως οι κλινικές δοκιμές γρήγορα έδειξαν ότι είχε και μια απρόσμενη παρενέργεια στη λίμπιντο των ασθενών, με συνέπεια τελικά το φάρμακο να ακολουθήσει μια τελείως διαφορετική "καριέρα" στην παγκόσμια αγορά.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 29716

    [16] Οι πάγοι που λιώνουν απελευθερώνουν δηλητηριώδεις ουσίες

    Τριτη, 17 11 2009 17:04

    Επιχειρώντας μια περιήγηση στις Άλπεις, σε περιοχές που λιώνουν τα χιόνια πιο εύκολα και πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνει κάποιος πως ούτε μπορούσε να φανταστεί τι είδους δηλητήρια κρύβονται, μέσα στα διάφορα στρώματα του πάγου. Πρόσφατη έρευνα Ελβετών επιστημόνων, μάλιστα, απέδειξε πως με το λιώσιμο των πάγων απελευθερώνονται επικίνδυνες για το περιβάλλον ουσίες.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), δυο ερευνητές, ο Κρίστιαν Μπογκντάλ από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης και ο Πέτερ Σμιτ από το Ερευνητικό Κέντρο Μελέτης Υλικών, ανακάλυψαν εντελώς συμπωματικά ότι κάτω από τους πάγους που λιώνουν υπάρχουν επιβλαβείς για το περιβάλλον ουσίες.

    Οι ερευνητές ανακάλυψαν τυχαία πως στα ψάρια των λιμνών υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση δηλητηριωδών ουσιών, όπως είναι η διοξίνη αλλά και άλλες χημικές ουσίες. Στη συνέχεια, οι δυο Ελβετοί επιστήμονες πήραν δείγματα από το έδαφος των συγκεκριμένων περιοχών και διαπίστωσαν ότι το χώμα περιείχε επίσης τις ουσίες αυτές.

    Μιλώντας στη «ΝΒ», ο Πέτερ Σμιτ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Διαπιστώσαμε ότι τις δεκαετίες του 70 και του 80 οι ουσίες αυτές υπήρχαν ήδη. Από την ατμόσφαιρα έπεφταν στο νερό. Κάναμε έρευνες σε πολλά στρώματα του εδάφους και βρήκαμε μεγάλη ποσότητα δηλητηριωδών ουσιών. Ουσίες τις οποίες δεν μπορούσαμε ακριβώς να προσδιορίσουμε. Είχαν διατηρηθεί στο έδαφος για πάνω από 30 χρόνια

    Κινδυνεύουν και οι άνθρωποι;

    Οι δυο επιστήμονες δε χρειάστηκαν πολύ χρόνο, ώστε να αντιληφθούν πως οι δηλητηριώδεις αυτές ουσίες απελευθερώθηκαν από τους πάγους που έλιωσαν.

    Οι ερευνητές εξέτασαν λίμνες, που είχαν δημιουργηθεί από τέτοιου είδους πάγους και η εικόνα ήταν πάντα η ίδια: υψηλή συγκέντρωση δηλητηρίων. Την επιβεβαίωση, τους την έδωσε ο επίσης Ελβετός επιστήμονας Μάρτιν Λίτι, ο οποίος μελετά τους πάγους.

    «Τα τελευταία δέκα χρόνια οι πάγοι λιώνουν γρηγορότερα και απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες, οι οποίες σε άλλες εποχές, για αρκετές δεκαετίες, θα παρέμεναν σε στερεή μορφή. Όλες αυτές οι ουσίες, που ήταν μέσα στους πάγους, απελευθερώνονται και κυλούν ελεύθερα μαζί με το νερό, το οποίο χύνεται σε λίμνες και ποτάμια», τόνισε ο Μάρτιν Λίτι, μιλώντας στη «ΝΒ».

    Είναι λοιπόν οι πάγοι που λιώνουν ωρολογιακές βόμβες για το περιβάλλον; «Ωρολογιακές βόμβες είναι λίγο υπερβολικά διατυπωμένο. Ότι όμως βρέθηκε μέσα σ' αυτούς τους παγετώνες και τα παγόβουνα, κάποτε θα βγει πάλι προς τα έξω. Και τώρα που η διαδικασία του λιώσιμο των πάγων επιταχύνεται, βγαίνουν και σε μεγαλύτερες ποσότητες οι δηλητηριώδεις ουσίες».

    «Για τους ανθρώπους, όμως, δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισαν οι ερευνητές. Για παράδειγμα, εάν στο δρόμο κάποιων περιπατητών βρεθεί ένα ρυάκι και θελήσουν πιούν λίγο νερό από αυτό, δεν κινδυνεύουν. Τι θα συμβεί, όμως, με τις επικίνδυνες αυτές ουσίες, εάν λιώσουν μεγάλες ποσότητες πάγων στους πόλους, αυτό δεν μπορούν να το προβλέψουν.

    Είδηση: 29726

    [17] Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ:«Δεν υπάρχει διάθεση σε κανέναν να ακολουθήσει διασπαστικές λογικές.»

    Τριτη, 17 11 2009 15:47

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είστε από τα ελάχιστα κορυφαία στελέχη που δεν έχετε εκφράσει την στήριξή σας σε κάποιον από τους τρεις υποψηφίουςβ¦Τι περιμένετε και δεν τοποθετείστε;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Έχω πάρει τις αποφάσεις μου, δεν έχω αποφασίσει εάν και με ποιον τρόπο θα ανακοινώσω την απόφαση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι πρόκειται τις προσεχείς ημέρες να ανακοινώσω και σε αυτόν τον οποίο θα επιλέξω, αλλά και σε εκείνους που δεν θα επιλέξω γιατί κάνω τη συγκεκριμένη επιλογή, γιατί θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος και έντιμος απέναντι καταρχήν στους τρεις υποψηφίους, τους οποίους τιμώ, γιατί πρόκειται για πολύ άξια στελέχη της παράταξής μας. Σε δυο τρεις μέρες πιστεύω θα έχω πάρει την απόφαση, αν θα βγω να το ανακοινώσω, ή αν θα κρατήσω αυτή τη στάση μέχρι τέλους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με ποια κριτήρια θα επιλέξετε;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Σίγουρα με πολιτικά κριτήρια. Με ενδιαφέρει ο προγραμματικός λόγος των υποψηφίων, πως σκέφτονται τη ΝΔ στην επόμενη μέρα, τον ρόλο της ΝΔ στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά και πως σκέφτονται την Ελλάδα στη διεθνή κοινότητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Χθες με τη σύμπραξη του κου Σπηλιωτόπουλου με την κα Μπακογιάννη, τέθηκε ένα δίλημμα, κόμμα εξουσίας, ή κόμμα διαμαρτυρίας;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Θα έλεγα ότι αυτά είναι ψευτοδιλήμματα. Όπως και η υπόλοιπη συζήτηση που έγινε σχετικά με το αν θέλουμε να γίνει διεύρυνση. Μα είναι δυνατόν να μη γίνει διεύρυνση στη ΝΔ είτε βγει ο ένας, είτε βγει κάποιος άλλος αρχηγός; Εννοείται ότι η διεύρυνση είναι απαραίτητη να γίνει, πρέπει να γίνει και θα γίνει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα μπορέσετε όλοι μαζί την επομένη μέρα;»

    Είδηση: 29719

    [18] Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ:« Με αυτά τα επικοινωνιακά τρικ Αβραμόπουλου, Σπηλιωτόπουλου δεν κερδίζει τίποτα ούτε η μια πλευρά, ούτε η άλλη.»

    Τριτη, 17 11 2009 15:45

    Συνέντευξη στην εκπομπή « Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Παναγιώτη Τσούτσια και τον Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποιο είναι το κλίμα για εσάς;⦻

    Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: « Άλλο να σας τα λέω, άλλο να τα βλέπετε. Δεν περίμενα ότι θα υπήρχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Μια μεγάλη αγκαλιά, γιατί θεωρώ ότι εκφράζω τον απλό προδομένο νεοδημοκράτη. Εκφράζω αυτόν που δεν ενδιαφέρεται για καρέκλες και γαλόνια, αυτόν που ενδιαφέρεται για την αυριανή μέρα που θα είναι δύσκολη, για την ενότητα της ΝΔ. Το νόημα αυτό είχε και η επιστολή που έστειλα χθες και στην κα Μπακογιάννη και στον κο Σαμαρά και στον κο Σιούφα, ζητώντας να μαζέψουν όλους αυτούς που κάθε βράδυ ξιφουλκούν και τρώνε την σάρκα της ΝΔ. Και οι δύο μου έστειλαν επιστολές, συμφωνούν μαζί μου και να κάνουν ό,τι είναι δυνατό να χαμηλώσουν οι τόνοι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το πιστεύετε ότι θα μαζευτούν οι τόνοι;»

    Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: « Είπα να χαμηλώσουν όσο μπορούμε περισσότερο, διότι με όρους του παρελθόντος δεν μπορούμε να φύγουμε μπροστά. Νομίζω ότι υποτιμήσαμε τον Γιώργο Παπανδρέου και μας βάζει γυαλιά μέσα από τα λάθη που γίνονται. Το ΠΑΣΟΚ κάνει προσπάθειες να κάνει τομές, εμείς παρακολουθούμε, δεν υπάρχει αντιπολίτευση και αυτό είναι λυπηρό, είναι εγκληματικό για τη χώρα μας αυτή την περίοδο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Χθες ακούγαμε τον κο Σπηλιωτόπουλο στο Mega για να αιτιολογήσει την στήριξή του στην κα Μπακογιάννηβ¦ Είναι φίλος μαζί σας;»

    Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: « Εγώ ήλπιζα μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Άρης θα έρθει μαζί μου, αλλά τελικά λάκισε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για ποιο λόγο;»

    Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: « Αυτό θα τον ρωτήσετε τον ίδιο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επικοινωνιακά τρικ Αβραμόπουλου, Σπηλιωτόπουλου δεν κερδίζει τίποτα ούτε η μια πλευρά, ούτε η άλλη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάντως σκεφτόμουν ότι ο κος Σπηλιωτόπουλος το κόλπο με την κα Μπακογιάννη, ο κος Αβραμόπουλος με τον κο Σαμαρά. Εσείς δεν έχετε να παρουσιάσετε κάτι αντίστοιχο;»

    Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: « Εγώ με τον λαό. Τι καλύτερο και ποιο δυνατό; Εγώ δεν έχω σπόνσορες και χορηγούς, δεν έχω μηχανισμούς, υπόγεια ρεύματα, δεν κάνω παζάρια ούτε με τη μια, ούτε με την άλλη πλευρά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι υπάρχουν σπόνσορες και χορηγοί;»

    Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: « Λογικό δεν είναι; Πάντα υπάρχουν στις εκλογικές αναμετρήσεις. Πιστεύετε ότι τα κόμματα στις εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχουν χορηγούς; Όλοι οι πολιτικοί έχουνε στις εκλογικές αναμετρήσεις. Ο μοναδικός που είπα ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, σε αυτό το ονειρεμένο, μαγεμένο ταξίδι θα το κάνω μόνος μου με δυο τρεις, πέντε συνεργάτες, δεν θέλω κανένα δίπλα μου, μόνο τον λαό και τους συνεργάτες μου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι θα πάμε σε δεύτερη Κυριακή;»

    Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: « Αυτό είναι σίγουρο. Αν εγώ πάρω 20%, αυτό είναι σίγουρο. Όσο περισσότερο δύναμη μου δώσει ο λαός, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή η δική του, της ψυχής του.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όταν θα τελειώσει το βράδυ της Κυριακής, θα πάρετε απόφαση για τον δεύτερο γύρο;»

    Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: « Αλίμονο, δεν θα πάρω;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα στηρίξετε έναν από τους δύο;»

    Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: « Θα στηρίξω ΝΔ. Θα πει ότι δεν στηρίζω τη μια ή την άλλη πλευρά, δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν μπήκα σε αυτή τη μάχη να υποδείξω, να στηρίξω κάποιον. Ποιος μου έδωσε το δικαίωμα να υποδείξω στον αγωνιστή της ΝΔ επώνυμο ή ανώνυμο το τι θα κάνει; Πρόβατο είναι; Κοπάδι αγέλων είναι ο λαός; Μακριά από εμένα αυτά. Ο λαός ξέρει τι θα κάνει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι θεωρείτε, οι δικοί σας ψηφοφόροι σε περίπτωση δεύτερης Κυριακής με ποιον είναι πιο κοντά;»

    Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: « Νομίζω ότι θα μοιραστούν οι ψήφοι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πόσοι υπολογίζετε ότι θα πάνε να ψηφίσουν;»

    Π.ΨΩΜΙΑΔΗΣ: « Πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 300.000.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι;»

    Είδηση: 29718

    [19] 71η παγκοσμίως στη διαφθορά η Ελλάδα

    Τριτη, 17 11 2009 15:42

    Ακόμη περισσότερο στη λίστα των χωρών που αντιμετωπίζουν εντονότερα το πρόβλημα της διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας "βυθίστηκε» η Ελλάδα, η οποία καταλαμβάνει πλέον την 71η θέση παγκοσμίως. Σύμφωνα με την έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της οργάνωσης ''Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς" Κώστας Μπακούρης η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε στο δείκτη εκτίμησης διαφθοράς της διεθνούς διαφάνειας καθώς με άριστα το 10 από 4,7 το 2008 βαθμολογήθηκε για το 2009 με 3,8 καταλαμβάνοντας την 71η θέση σε σύνολο 180 χωρών.

    Είδηση: 29723

    [20] Νέα ημερομηνία για τη δίκη Γρηγορόπουλου

    Τριτη, 17 11 2009 14:17

    Στις 20 Ιανουαρίου, θα διεξαχθεί τελικά η δίκη των δύο ειδικών φρουρών που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου 2008 στα Εξάρχεια. Η δίκη αν δεν αλλάξει τοποθεσία διεξαγωγής όπως έχει ζητήσει η οικογένεια του θύματος θα γίνει ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου Άμφισσας. Τη νέα ημέρα όρισε η Εισαγγελία Εφετών Λαμίας, καθώς οι κληρώσεις δικαστών για τα Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια Δεκεμβρίου στην Άμφισσα είχαν ήδη πραγματοποιηθεί όταν η υπόθεση μεταφέρθηκε στο εκεί Πρωτοδικείο.

    Είδηση: 29709

    [21] Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ « Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν τόσο καλύτερα και για τον τόπο, αλλά και την ΝΔ.»

    Τριτη, 17 11 2009 13:37

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στη ΝΔ οριστικοποιούνται τα αντίπαλα στρατόπεδα.»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Ούτε αντίπαλα ούτε στρατόπεδα ούτε ανατροπή. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα σε μια ομάδα ανθρώπων, 2 - 3 ακραίοι να λένε τα δικά τους. Μέσα στη ΝΔ γίνεται μια δημόσια πολιτική συζήτηση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με πολύ υψηλούς τόνους.»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Δεν νομίζω. Θυμάστε τι γινόταν στο ΠΑΣΟΚ εδώ και δυο χρόνια; Θυμάστε τις αλληλοεκτοξευόμενες κατηγορίες; Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι διεξάγεται ένας απολύτως πολιτισμένος διάλογος, γιατί όλοι οι μετέχοντες σε αυτό το διάλογο καταλαβαίνουν ότι το μέγιστο που υπάρχει είναι η διατήρηση της ψυχικής ενότητας αυτού του χώρου. Αυτό που είναι ζητούμενο είναι να μην διαρραγεί αυτή η ψυχική ενότητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν σας ανησυχεί αυτή η επόμενη μέρα;»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Όχι, δεν με ανησυχεί καθόλου. Πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στο κόσμο και στη κοινωνία για να συζητήσει προγραμματικά τι πρέπει να γίνει με το κόμμα αύριο και στο κόμμα αύριο. Το κακό που μπορεί να συμβεί είναι να εγκλωβιστούμε σε μια διαδικασία εκλογής μόνο προσώπου και το χειρότερο να εγκλωβιστούμε σε μια διαδικασία ανταλλαγής έντονων διαξιφισμών, ή κακών χαρακτηρισμών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το φοβόσαστε ότι μπορεί να συμβεί αυτό, γιατί είναι μεγάλος ο χρόνος μέχρι τις 29 Νοέμβρη;»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Θα ευχόμουν να ήταν μικρότερος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η ετικέτα του Δεξιού ενοχλεί;»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Όχι. Από΄ κει και πέρα, από τη πλευρά της Αριστεράς εκπέμπεται ως αρνητικός χαρακτηρισμός. Οι δύο υποψήφιοι δεν ταυτίζονται. Έχουν διαφορετική προσέγγιση και στην τακτική και στον χαρακτήρα. Εγώ έχω ευθέως τοποθετηθεί και έχω πει τι θα ψηφίσω, έχω πει τι προτείνω. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι απολύτως τις απόψεις του Αντώνη Σαμαρά και των συνεργατών του. Ο Αντώνης Σαμαράς είναι προσωπικός μου γνωστός και φίλος. Με την κα. Μπακογιάννη έχω μόνο πολιτική σχέση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως είναι μια διαφοροποίηση αυτή η σύμπραξη του κ. Σπηλιωτόπουλου με την κα. Μπακογιάννη του ισοζυγίου των εντυπώσεων, το οποίο το τελευταίο διάστημα έγερνε υπέρ του κ. Σαμαρά;»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Δεν υπάρχει η δυνατότητα να δημοσκοπηθεί το φαινόμενο που εξελίσσεται σήμερα. Φίλτρο, με το οποίο να διαπιστωθεί ποιοι θα πάνε να ψηφίσουν δεν υπάρχει. Πως να δημοσκοπήσεις όταν δεν ξέρεις ποιοι είναι αυτοί, τους οποίους πρέπει να δημοσκοπήσεις; Οποιαδήποτε δημοσκοπική προσέγγιση δεν έχει καμία σημασία. Όσοι περισσότεροι ψηφίσουν τόσο καλύτερα και για τον τόπο, αλλά και την ΝΔ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί η συμμαχία του κ. Σαμαρά και του κ. Αβραμόπουλου περιείχε το φαινόμενο της συναλλαγής, όπως είχε δηλώσει η ίδια η κα. Μπακογιάννη και δεν συμβαίνει το ίδιο με τη στήριξη από τον κ. Σπηλιωτόπουλου;»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Δεν ξέρω αν περιείχε την συναλλαγή ούτε θέλω να το σχολιάσω. Εφόσον αυτά τα δυο σημαντικά μας στελέχη κρίνουν ότι έτσι πρέπει να πορευτούν για μένα αυτό είναι σεβαστό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εκτιμάτε ότι είναι υποχρέωση των κορυφαίων στελεχών να τοποθετούνται δημοσίως;»

    Είδηση: 29708

    [22] Νέα πυρηνική εγκατάσταση από το Ιράν

    Τριτη, 17 11 2009 14:33

    Πολιτικό μήνυμα πως ούτε οι απειλές κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα, ούτε της στρατιωτικής επέμβασης μπορούν να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, αποτελεί σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο η κατασκευή και μίας δεύτερης εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου.

    Σύγκεκριμένα, ο Αλί Ασγάρ Σολτανιέχ, ο απεσταλμένος του Ιράν στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), δήλωσε ότι η ανησυχία της υπηρεσίας πως η Τεχεράνη μπορεί να κρύβει και άλλες πυρηνικές εργασίες μετά την αποκάλυψη της εγκατάστασης εμπλουτισμού συνιστά άδικη πολιτική κρίση, η οποία υπερβαίνει την εντολή της.

    Ο ίδιος δήλωσε πως η αποκάλυψη της εγκατάστασης κοντά στην πόλη Κομ το Σεπτέμβριο, η οποία κατασκευάζεται για την περίπτωση που βομβαρδιστεί το κύριο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Νατάνζ, φανερώνει ότι το Ιράν τηρεί την υποχρέωση για διαφάνεια έναντι της IAEA. Η IAEA θεωρεί πως το Ιράν θα έπρεπε να είχε αποκαλύψει την εγκατάσταση πριν από τουλάχιστον δύο χρόνια.

    Σεργκέι Λαβρόφ

    Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας την άποψη ότι οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν αποτύχει, αν και η διεθνής κοινότητα βρίσκεται ακόμη εν αναμονή της απάντησης του Ιράν για το σχέδιο συμφωνίας, εκτιμά ότι είναι πρόωρη μία τέτοια εκτίμηση.

    "Θεωρώ πρόωρο να πούμε ότι οι προσπάθειες (οι συνομιλίες μεταξύ των Έξι και της Τεχεράνης τον Οκτώβριο στη Βιέννη) έχουν αποτύχει", δήλωσε ο Λαβρόφ.

    Το Ιράν δεν έχει ακόμη απαντήσει στο σχέδιο συμφωνίας που προτάθηκε στις 21 Οκτωβρίου από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και τις μεγάλες δυνάμεις, αυξάνοντας την ανυπομονησία από την πλευρά των έξι χωρών που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία), οι οποίες εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

    Μόλις χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ομόλογός του Χου Τζιντάο κάλεσαν από το Πεκίνο το Ιράν να "απαντήσει θετικά στην πρόταση" της ΙΑΕΑ, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η Τεχεράνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις "συνέπειες", ενώ την Κυριακή ο αμερικανός πρόεδρος είχε προειδοποιήσει ότι "τα χρονικά περιθώρια στενεύουν".

    Και ενώ ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ είχε δηλώσει από τη Σιγκαπούρη ότι το Ιράν κινδυνεύει να υποβληθεί σε νέες κυρώσεις αν δεν σημειωθεί καμία πρόοδος στο πυρηνικό του πρόγραμμα, η Ρωσία αρνείται ωστόσο να καθορίσει προθεσμία για την ιρανική απάντηση.

    Ο ρώσος υπουργός αρνήθηκε εξάλλου την ύπαρξη οποιασδήποτε σχέσης ανάμεσα στις ιρανικές καθυστερήσεις και τη νέα αναβολή λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ, στο νότιο Ιράν.

    Είδηση: 29712

    [23] Βγαίνει από την πλήρη απομόνωση ο Οτσαλάν

    Τριτη, 17 11 2009 14:19

    Το τέλος της πλήρως απομόνωσης του ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος από το 1999, αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην άρση της πλήρους απομόνωσης του πρώην ηγέτη του ΡΚΚ.

    Ο Οτσαλάν εξακολουθεί να κρατείται σε πλήρη απομόνωση στο νησί Ιμραλί από τότε που συνελήφθη, το 1999, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες τόσο των κουρδικών οργανώσεων, όσο και των διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων .

    Αν και στην απομόνωσή ο Οτσαλάν εξακολουθεί να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το ΡΚΚ και παραμένει δημοφιλής στο κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιρροής του, η προ μηνός, περίπου παράδοση των όπλων από τα μέλη ομάδας κούρδων ανταρτών σε ένδειξη καλής θέλησης για τον τερματισμό των συγκρούσεων στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ όπου βρίσκονται τα κουρδικά χωριά.

    Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι αρχές μετέφεραν στη φυλακή πέντε ακόμα κρατουμένους. Ο Οτσαλάν θα παραμείνει μόνος στο κελί του, ωστόσο θα μπορεί να βρίσκεται μαζί με τους συγκρατούμενούς του 10 ώρες την εβδομάδα.

    Η απόφαση αυτή συνδέεται με τη νέα πρωτοβουλία "εκδημοκρατισμού" της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολιτιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας.

    Είδηση: 29710

    [24] Τέλος η πλήρης απομόνωση για τον Οτσαλάν

    Τριτη, 17 11 2009 12:29

    Τέλος η πλήρης απομόνωση για τον πρώην ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο Οτσαλάν κρατείται σε πλήρη απομόνωση στο νησί Ιμραλί από τότε που συνελήφθη, το 1999. Παρά την απομόνωσή του ο Οτσαλάν εξακολουθεί να ελέγχει σε μεγάλο βαθμό το ΡΚΚ και παραμένει δημοφιλής στο κουρδικό νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι αρχές μετέφεραν στη φυλακή πέντε ακόμα κρατουμένους. Ο Οτσαλάν θα παραμείνει μόνος στο κελί του, ωστόσο θα μπορεί να βρίσκεται μαζί με τους συγκρατούμενούς του 10 ώρες την εβδομάδα. Η απόφαση αυτή συνδέεται με τη νέα πρωτοβουλία "εκδημοκρατισμού" της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των πολιτιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας της Τουρκίας.

    Είδηση: 29705

    [25] Στους - 10 ο υδράργυρος στο Χονγκ Κονγκ

    Τριτη, 17 11 2009 12:25

    Τον ψυχρότερο Νοέμβριο των τελευταίων δέκα ετών περνάει το Χονγκ Κονγκ με τη θερμοκρασία να έχει πέσει στους -10 βαθμούς Κελσίου. Περισσότεροι από 30 ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με προβλήματα υγείας λόγω του κρύου και της ραγδαίας πτώσης της θερμοκρασίας. Η σημερινή μέρα είναι η ψυχρότερη της χρονιάς και οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το κρύο θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται σε μία υποτροπική ζώνη στη νότια πλευρά της Κίνας, όπου δεν χιονίζει ποτέ και σπανίως εμφανίζεται παγετός.

    Είδηση: 29704

    [26] Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες Βγενόπουλου

    Τριτη, 17 11 2009 15:33

    Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή όσα κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος για τον διαγωνισμό των άγονων γραμμών της αεροπλοΐας, διέταξε ο "Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών", κ. Σακελάκος.

    Η εισαγγελική έρευνα, που θα διενεργήσει "Εισαγγελέας Πρωτοδικών", έχει ως σκοπό το να μελετήσει τα -υπό τον κ. Βγενόπουλο- καταγγελλόμενα και εφ' όσον είναι βάσιμα, να εντοπίσει το αν στην υπόθεση της ανάθεσης των άγονων γραμμών έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της παράβασης καθήκοντος και από ποιους.

    Έρευνα για καταγγελίες Βγενόπουλου

    Η έκδοση διαταγής διενέργειας εισαγγελικής έρευνας προκλήθηκε από την αποστολή από τον κ. Ρέπα της ομιλίας του κ. Βγενόπουλου στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζή, προκειμένου -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- "Να εξεταστεί και να ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα του πρόεδρου της MIG και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.", υποστηρίζοντας επίσης, ότι "Υπάρχουν συντεταγμένα όργανα στα οποία θα έπρεπε να απευθυνθεί ο κ. Βγενόπουλος" και ότι "υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που πολλές φορές συγκρούονται".

    Η συνέντευξη Βγενόπουλου

    Δριμύτατη επίθεση εναντιον του "υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων", κ. Νίκου Σηφουνάκη, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με αφορμή το ζήτημα των άγονων γραμμών και των αερομεταφορών γενικότερα, χαρακτηρίζοντας «πολύ δυσάρεστες» τις εξελίξεις στον τομέα αυτό.

    Ο κ. Βγενόπουλος, αφού εξαίρεσε από την επίθεση τον "υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων", κ. Δημήτρη Ρέππα, απέδωσε στον κ. Σηφουνάκη σκανδαλώδη ανεπάρκεια, έλλειψη συγκεκριμένης πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς όπως είπε, όφειλε να γνωρίζει τα θέματα, αφού επί πέντε χρόνια ήταν υπεύθυνος του τομέα μεταφορών του ΠΑΣΟΚ.

    Κατά την έναρξη της συνέντευξής του ο πρόεδρος της MIG έκανε τρεις γενικές παρατηρήσεις και τοποθετήσεις μιλώντας για:

    - Σκανδαλώδη ανεπάρκεια του κράτους που λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

    - Ύπαρξη σκανδάλων εκ προθέσεως, τα οποία παραμένουν αδιερεύνητα. &

    - Ανυπαρξία σεβασμού στο δημόσιο χρήμα.

    Αναφερόμενος στην πρόσφατη απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας [Υ.Π.Α.] για το θέμα των άγονων γραμμών ο κ. Βγενόπουλος έκανε λόγο για παντελή έλλειψη πολιτικής στον τομέα των αερομεταφορών και εξήγησε την θέση του αυτή λέγοντας το ότι "ενώ η Ο.Α. είχε καταθέσει πρόταση να εξυπηρετήσει τις 16 από τις 24 άγονες γραμμές με μηδενική επιδότηση και τις υπόλοιπες 8 με μία μικρή επιδότηση που θα κάλυπτε τα έξοδα της εταιρίας, «κάποιοι» αποφάσισαν να δώσουν τις 15 γραμμές, αντί του ποσού των 2,2 εκατομμυρίων β¬, ποσό που ισοδυναμεί με βοήθεια σε πλέον των 5.000 «μη κατεχόντων», σύμφωνα με τον ορισμό της κυβέρνησης.

    Στο σημείο αυτό κατήγγειλε τον κ. Σηφουνάκη, αφού -επικαλούμενος διατάξεις της Ε.Ε.- ισχυρίστηκε ότι "δεν συμπεριέλαβε στον διαγωνισμό και τα ποιοτικά κριτήρια", όπως είναι η παλαιότητα των αεροσκαφών και άλλα, γεγονός, που -όπως τόνισε- "τον διέψευσε ο συνήγορος του δημοσίου, κατά την διάρκεια της σύσκεψης των επτά εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ρήτρα για τους αυξημένους ρύπους που εκπέμπουν τα παλαιού τύπου αεροσκάφη".

    "Με τέτοια αεροσκάφη -πρόσθεσε με έμφαση- εξυπηρετούνται σήμερα οι άγονες γραμμές, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό και φέρνει την Ελλάδα πίσω!".

    Ο κ. Βγενόπουλος κατήγγειλε ότι "η επιτροπή που ασχολήθηκε με τον διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές, επέτρεψε -κατά παράβαση- την συμμετοχή εταιρειών που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις" και επικαλέστηκε νομική γνωμάτευση, από την οποία μπορεί να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία της απιστίας περί την υπηρεσία.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η εταιρεία του δεν προτίθεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη, διότι "η πολιτική της δεν είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά, η κοινωνική προσφορά". Όμως, ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης, αλλά και του πρωθυπουργού, για να διερευνηθεί το θέμα!

    Ο πρόεδρος της MIG αναφέρθηκε και σε παλαιότερη, προεκλογική δήλωση του σημερινού πρωθυπουργού για μειοψηφική συμμετοχή του κράτους σε μεγάλες επιχειρήσεις, την οποία μάλιστα, χαρακτήρισε ως σωστή και εν συνεχεία, ανέφερε δήλωση του κ. Σηφουνάκη, στην οποία αναφέρει ότι «δεν βλέπει μειοψηφική συμμετοχή του κράτους, αν δεν έχει τον έλεγχο».

    Ο κ. Βγενόπουλος διερωτήθηκε αν ο κ. Σηφουνάκης αντικαθιστά τον πρωθυπουργό ή θέλει να ελέγχει τις προμήθειες και τις προσλήψεις.

    Στην συνέντευξή του ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα της περιουσίας της πρώην Ολυμπιακής, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μπορεί να ανέρχεται κάπου μεταξύ 60 και 160 εκατομμυρίων β¬ και η οποία -όπως είπε- απαξιώνεται, ενώ παράλληλα, παρεμποδίζει το έργο των εργαζομένων στην τεχνική βάση, αφού καλύπτει μεγάλες εκτάσεις των αποθηκών.

    Επίσης, κατήγγειλε ότι μπαίνουν μέσα άτομα και παίρνουν υλικά χωρίς να γνωρίζει κανείς με ποιανού εντολή και που πάνε τα υλικά αυτά.

    Ο πρόεδρος της MIG χαρακτήρισε σκάνδαλο το μνημόνιο Ελλάδος-Τουρκίας, που υπεγράφη επί προηγούμενης κυβέρνησης και βάσει αυτού δόθηκε η γραμμή Αθήνα-Κωνσταντινούπολη στην Aegean.

    Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι "οι δηλώσεις του ιδίου για το θέμα αυτό βασίζονται στις καταγγελίες που έχει κάνει προεκλογικά ο κ. Σηφουνάκης και οι συνδικαλιστές της Ολυμπιακής".

    Απάντηση Ρέππα

    Πλήρη κάλυψη στον κ. Νίκο Σηφουνάκη παρείχε ο "υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων" κ. Δημήτρης Ρέππας, σχετικά με τα όσα εις βάρος του κατήγγειλε ο πρόεδρος της MIG.

    "Ο κ. Σηφουνάκης είναι πολιτικά υπερεπαρκής για το συγκεκριμένο υπουργείο και για την κυβέρνηση", δήλωσε ο κ. Ρέππας επισημαίνοντας με έμφαση το ότι "όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου του έχουν ως στόχο την νομιμότητα, η ηγεσία του οποίου είναι μία και ταυτισμένη, όπως μία είναι και η ηγεσία της κυβέρνησης!".

    Απάντηση διοικητού Υ.Π.Α.

    Στα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος της MIG απάντησε επίσης και ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας [Υ.Π.Α.] κ. Οδυσσέας Βλάμης.

    Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του, "Ο αποκλεισμός της Ο.Α. από τον προσωρινό διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο γεγονός ότι η εταιρεία κατέθεσε προσφορά "υπό όρους", δηλαδή, συνδυασμένες μεταφορές, κάτι που δεν επιτρέπουν οι όροι του διαγωνισμού" και τόνισε ότι "Αν η Ο.Α. είχε καταθέσει κανονική προσφορά θα έπαιρνε τις 21 από τις 24 άγονες γραμμές!".

    Επίσης, ο κ. Βλάμης τόνισε το ότι "Η διαδικασία διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές έχει δύο πλαίσια, το εθνικό και το κοινοτικό." και ανέφερε το ότι "Ο διαγωνισμός που ακυρώθηκε λόγω των εκλογών δεν προσβλήθηκε από κανέναν ως προς τη διαδικασία".

    Για το θέμα της ρύπανσης των αεροσκαφών είπε ότι "Δεν υπάρχει ακόμη συνολικό θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Μάλιστα, συμπληρώνοντας επί του θέματος ο κ. Ρέππας είπε ότι "Ζήτησε από την Ε.Ε. οδηγίες για τους όρους που πρέπει να υπάρχουν σχετικά με τους ρύπους των αεροσκαφών, αλλά, η Ε.Ε. δεν απάντησε".

    Ο διοικητής της ΥΠΑ επιβεβαίωσε ότι "Η Ο.Α. είχε καταθέσει προσφορά για τις 16 άγονες γραμμές με μηδενική επιδότηση, ενώ για τις υπόλοιπες 8 ζητούσε 5,9 εκατ. β¬, κατά την στιγμή που πριν από ένα χρόνο το ανάλογο ποσό ήταν 4,8 εκατ. β¬".

    Επίσης, πρόσθεσε το ότι "Σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες ισχύει μόνο για τον μεγάλο διαγωνισμό η απαγόρευση του Wet Lease, δηλαδή, της πλήρους μίσθωσης αεροσκαφών, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τον μικρό διαγωνισμό".

    Σε ό,τι αφορά το νέο διαγωνισμό που έχει προκηρυχθεί για τις 9 εναπομείνασες άγονες γραμμές, καθώς οι 15 έχουν κατακυρωθεί σε τρεις εταιρίες, ο διοικητής της ΥΠΑ δήλωσε ότι "Η Ο.Α. αυτήν την φορά κατέθεσε προσφορά χωρίς όρους και ότι το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα ανακοινωθεί σε περίπου μία εβδομάδα".

    Ανακοίνωση ΥΠΑ

    Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας [Υ.Π.Α.] επισημαίνει αναλυτικά ότι για δύο από τις οκτώ γραμμές η OLYMPIC AIR ζήτησε 1.402.047 β¬, ενώ η ανταγωνίστρια εταιρεία είχε προσφέρει για τις δύο αυτές γραμμές 548.531 β¬, δηλαδή, περίπου όσο το 1/3 της προσφοράς της OLYMPIC AIR.

    Συγκεκριμένα, στην προσφορά που κατέθεσε η OLYMPIC AIR την 02/11/2009 περιέλαβε αυθαίρετα υποχρεωτικό όρο συνδυαστικής αποδοχής των προσφορών της, δηλαδή, υπέβαλε προσφορά για 16 από τις 24 άγονες γραμμές αιτούμενη μηδενικό αντιστάθμισμα, αλλά, με την υποχρέωση της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού να κατακυρώσει και τις 16 γραμμές στην OLYMPIC AIR ταυτόχρονα, ενώ για τις υπόλοιπες 8 γραμμές ζητούσε 5,9 εκατομμύρια β¬, δηλαδή, κατά περίπου 1 εκατ. β¬ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή.

    Επίσης, στην ανακοίνωση της Υ.Π.Α. διευκρινίζεται ότι η Ο.Α., τόσο στο διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί και ακυρώθηκε λόγω των εκλογών, όσο και στην νέα προσφορά που κατέθεσε για τις υπόλοιπες 9 γραμμές, στην προσφορά της δεν έχει θέσει κανένα απολύτως όρο, όπως είναι το σωστό, συμμορφούμενη πλήρως προς την νόμιμη διαγωνιστική διαδικασία και τις προβλέψεις της κείμενης σχετικής νομοθεσίας.

    Ανακοίνωση της Aegean

    Στο ζήτημα των άγονων γραμμών, αναφέρθηκε και η Aegean με σχετική ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι το ενδιαφέρον της εταιρείας για τις γραμμές αυτές παραμένει αμείωτο, ενώ κάνει λόγο για απόρριψη της προσφοράς της "με ασήμαντη αιτιολογία" που θεωρεί ότι "ήταν λάθος της επιτροπής διαγωνισμών της ΥΠΑ".

    «Το ενδιαφέρον της Aegean για την εξυπηρέτηση των προορισμών αυτών παραμένει αμείωτο και η συμμετοχή της στον διαγωνισμό για την διετή κάλυψη από 1/4/2010 ως 31/3/2012, που μόλις δημοσιεύθηκε για τις αρχές του επόμενου έτους, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Aegean.

    Είδηση: 29727

    [27] Αμετάβλητη η παραγωγή του πετρελαίου τον Δεκέμβριο.

    Τριτη, 17 11 2009 15:18

    Την διατήρηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής του ΟΠΕΚ και την επιδίωξη αυστηρότερης συμμόρφωσης των χωρών-μελών στις ισχύουσες ποσοστώσεις, αναμένει τον Δεκέμβριο κατά την -σε υπουργικό επίπεδο- συνάντηση του διεθνούς οργανισμού, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ.

    "Όπως έχουν τα πράγματα, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη συμμόρφωση, αυτό είναι όλο", είπε σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο του Κουβέιτ ο Σέιχ Αχμαντ Αλ Αμπντάλα Αλ Σαμπάχ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα κάνει ο ΟΠΕΚ στη συνάντηση της 22ας Δεκεμβρίου.

    Το ποσοστό συμμόρφωσης των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ "είναι πλέον 60%, αλλά, θα θέλαμε να το δούμε στο 65%", είπε ο κ. Αλ Σαμπάχ. Επίσης, ο υπουργός πετρελαίου του Κουβέιτ είπε ότι "Η ζήτηση έχει μπει σε τροχιά ανόδου και ότι υπάρχει επαρκής προσφορά αργού πετρελαίου και βενζίνης στις αγορές".

    Ο κ. Αλ Σαμπάχ θεωρεί ότι "τα 75 με 80 δολάρια το βαρέλι είναι μία καλή τιμή για το πετρέλαιο".

    Το Κουβέιτ είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα πετρελαίου του πλανήτη και τα αποθέματά του αντιστοιχούν -περίπου- στο ένα δέκατο των παγκοσμίων αποθεμάτων αργού.

    Είδηση: 29720

    [28] Πλασματική η άνοδος των πωλήσεων νέων Ι.Χ.

    Τριτη, 17 11 2009 14:32

    Με μεγάλες μεταπτώσεις -από το ζενίθ στο ναδίρ- κινείται η αγορά αυτοκινήτου στην χώρα μας, αφού μετά την πτώση ρεκόρ της τάξης του 49,6% τον Οκτώβριο, το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου οι πωλήσεις νέων Ι.Χ. σημείωσαν άνοδο κατά 12,5%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

    Πάντως, εισαγωγείς και έμποροι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την μελλοντική πορεία της αγοράς.

    Θετικά κινήθηκε η αγορά αυτοκινήτου κατά την διάρκεια του πρώτου 15νθημέρου του Νοεμβρίου, σημειώνοντας αύξηση 12,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008.

    Στην πρώτη πεντάδα των πωλήσεων νέων Ι.Χ.Α. βρέθηκαν οι εταιρείες αυτοκινήτων:

    VW με 877 νέες ταξινομήσεις,

    Hyundai με 685,

    Toyota με 608,

    Ford με 532 &

    Opel με 491.

    Όμως, οι εισαγωγείς και οι έμποροι αυτοκινήτων διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για την μελλοντική πορεία της αγοράς, καθώς η διελεύσεις υποψήφιων αγοραστών από τις εκθέσεις τους έχουν μειωθεί πάρα πολύ, αφού υπολογίζεται ότι φθάνει κατά -περίπου- 60-70%!

    Πολύ ενδιαφέρον είναι το ότι η πλειονότητα των περίπου 8.000 νέων αγοραστών αποπλήρωσε τα αυτοκίνητα με μετρητά.

    Μετά την ακύρωση του μέτρου της απόσυρσης, οι εισαγωγείς και οι έμποροι αυτοκινήτων αναγκάστηκαν να άλλαξαν τις διαφημιστικές τους εκστρατείες και η ένωσή τους κοινοποίησε στα μέλη της την διευκρίνιση να μην χρησιμοποιείται ο όρος "απόσυρση" στις διαφημίσεις τους.

    Πάντως, εν όψει των Χριστουγέννων αναμένεται να υπάρξουν άκρως δελεαστικές προτάσεις στην αγορά, ώστε να τονωθούν ακόμη περισσότερο οι πωλήσεις νέων Ι.Χ. εντός του 2009.

    Είδηση: 29717


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 November 2009 - 17:54:08 UTC