Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξαπλώνεται η νέα γρίπη- σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί
  • [02] Οι θάνατοι από τη γρίπη Α στην Ευρώπη διπλασιάζονται κάθε δύο εβδομάδες
  • [03] Μπλόκο του ΠΑΜΕ στο διάλογο για το Ασφαλιστικό
  • [04] Μέτρα για την μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού
  • [05] Γραφείο αντιμετώπισης αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας
  • [06] Ελλάς-Γαλλία συμμαχία για φρεγάτες και άλλα ζωτικά θέματα
  • [07] Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: «Δεν πρέπει η επόμενη μέρα να βρει νικητές και ηττημένους. Να βρει την πορεία της η ΝΔ. Αυτό είναι το ζητούμενο.»
  • [08] Φιλιππίνες: 21 νεκροί, θύματα απαγωγής
  • [09] Στο έλεος της κακοκαιρίας η Βρετανία
  • [10] Έφυγε απο τη ζωή ο στιχουργός Ηρακλής Παπασιδέρης
  • [11] Ανθεί η κοινωνική δικτύωση μέσω Ίντερνετ στην Ε.Ε
  • [12] Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
  • [13] Θ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ανώνυμος εταιρία των δύο που είχαν κάνει κόμματα, καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή θέλουν να ηγηθούν της
  • [14] Σαν σημερα...
  • [15] ο»Ώ
  • [16] Ληστείες σε Αιγάλεω, Παγκράτι
  • [17] Φ. ΠΙΠΙΛΗ « Ότι καταψήφισε ο νεοδημοκράτης, ότι καταψήφισε η κοινωνία έχει συγκεντρωθεί στη πλευρά της κ. Μπακογιάννη.»
  • [18] Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ « Χωρίς μεγάλες αλλαγές, η παιδεία δεν θα βγει από την εντατική, στην οποία βρίσκεται.»
  • [19] Απόδραση 32χρονου κρατουμένου από το Α.Τ. Θήβας
  • [20] Επιθέσεις σε κομμωτήρια τα ξημερώματα
  • [21] Μετ' εμποδίων ο διάλογος για το Ασφαλιστικό
  • [22] Νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση του πόνου

    [01] Εξαπλώνεται η νέα γρίπη- σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί

    Δευτερα, 23 11 2009 16:21

    Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν οι τέσσερις νέοι θάνατοι ασθενών που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη, ενώ ανησυχητικές είναι, όμως και οι εκτιμήσεις των ειδικών που κάνουν λόγο για διπλασιασμό των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και τριπλασιασμό των σχολείων που έκλεισαν. Από το πρωί ξεκίνησε και επίσημα το πρόγραμμα εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες και όπως δήλωσε η Υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έως τις 12 το μεσημέρι είχαν εμβολιαστεί 6.500 πολίτες. Την ίδια ώρα η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζεται διστακτική απέναντι στον εμβολιασμό, κυρίως λόγω της διχογνωμίας των ειδικών σχετικά με την ασφάλεια του.

    Συγκεκριμένα, με ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται, τα τελευταία 24ωρα, στη χώρα μας η νέα γρίπη, ενώ, μέσα στο Σαββατοκύριακο, τρεις ακόμη άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τον ιό -αλλά αντιμετώπιζαν και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας- έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 12.

    Τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι ασθενείς οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε μονάδες εντατικής εξαιτίας της νέας γρίπης διπλασιάστηκαν, με το ποσοστό των ατόμων που νόσησαν να φθάνει από το 2,5% στο 4% του πληθυσμού. Την ίδια ώρα τριπλασιάστηκαν οι τάξεις των σχολείων που έκλεισαν.

    Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται δέκα έξι ασθενείς από νέα γρίπη, από τους οποίους οι 10 είναι διασωληνωμένοι, ενώ τριπλασιάστηκαν και οι τάξεις των σχολείων που έκλεισαν.

    Χθες βράδυ κατέληξε στη μονάδα εντατικής του Ιπποκράτειου στη Θεσ/νίκη μία 11χρονη μαθήτρια που νοσηλευόταν με πολυοργανική ανεπάρκεια και υποκείμενο νόσημα, που στη συγκεκριμένη περίπτωση επρόκειτο για φυματίωση.

    Ένας 70χρονος με σοβαρά προβλήματα υγείας , ένας 40χρονος βουλγαρικής καταγωγής και ένας 16χρονος που νοσηλευόταν τους τελευταίους 2 μήνες σε ανοσοκαταστολή , πριν νοσήσει από τον ιό της νέας γρίπης έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

    Εμβολιασμοί- Μ. Ξενογιαννακοπούλου

    Ωστόσο, συνεχίζεται και σήμερα ο εμβολιασμός, που επεκτείνεται και στις ευπαθείς ομάδες, με τους συμπολίτες μας να εμφανίζονται σε μεγάλο ποσοστό ανήσυχοι και επιφυλακτικοί, κυρίως λόγω της διχογνωμίας που παρατηρείται στην επιστημονική κοινότητα για την ασφάλεια του εμβολίου.

    Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας, ομαλά εξελίσσεται ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη, που άρχισε το πρωί και αφορά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

    Μέχρι το μεσημέρι και σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, είχαν εμβολιαστεί 6.500 άτομα.

    Ικανοποιητικός φαίνεται ότι είναι και ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών που εμβολιάζονται, καθώς τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι μέχρι τις 20 Νοεμβρίου 13.406 γιατροί είχαν εμβολιαστεί σε όλη τη χώρα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευσή τους.

    Άμεση προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας είναι να ανοίξουν 95 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ γίνεται αγώνας δρόμου για να δημιουργηθούν άλλα 54 που χρειάζονται εξοπλισμό και να λειτουργήσουν μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

    Η υπουργός Υγείας είπε ότι σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει η διαδικασία για την πρόσληψη 300 ατόμων κυρίως νοσηλευτών εκτάκτως, ενώ όπως ανακοίνωσε, μέσα στο 2010 θα προσληφθούν 1.000 γιατροί και 2.000 νοσηλευτές.

    Τόνισε επίσης ότι υπάρχει σκέψη να επεκταθούν τα εργαστήρια που κάνουν το τεστ για τη νέα γρίπη και ερωτηθείσα για τη μετάλλαξη του ιού της νέας γρίπης, η οποία φαίνεται να καταγράφεται σε χώρες της Ευρώπης, είπε ότι το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, αλλά διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα ανησυχητικό στη χώρα μας.

    Σε ότι αφορά στην κάλυψη των εφημεριών, η κυβέρνηση αποφάσισε με διάταξη που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ν' ανεβάσει το πλαφόν των συνολικών μηνιαίων αποδοχών των νοσοκομείων γιατρών από 5.150 σε 6.444 ευρώ.

    Επιπλέον με άλλη διάταξη δίνεται η δυνατότητα ν αποζημιώνονται, πέραν του τι προβλέπει ο νόμος για το πλαφόν, οι εργαζόμενοι σε δημόσια νοσοκομεία όταν προσφέρουν παραπάνω υπερωρίες, όπως στην περίπτωση της πανδημίας. Για το επίδομα αυτό που αφορά στους εμβολιασμούς θα υπάρξει υπουργική απόφαση για το ακριβές ποσό.

    Όπως έγινε γνωστό από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί σε δεκαέξι χώρες 65 εκατομμύρια άνθρωποι με το νέο εμβόλιο, χωρίς να έχουν παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα ή παρενέργειες.

    Εγκύκλιος για σχολεία και φροντιστήρια

    Με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας προς όλους τους φορείς που εμπλέκονται με την λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών και σχολείων καθορίζεται ότι θα κλείνουν και τα φροντιστήρια όταν εμφανιστούν τέσσερα ή περισσότερα κρούσματα σε ένα τμήμα, όπως συμβαίνει και για το κλείσιμο των τμημάτων στα σχολεία.

    Η εγκύκλιος προβλέπει ότι το κλείσιμο των τμημάτων ή των σχολείων θα είναι διάρκειας επτά ήμερων και στο διάστημα αυτό είναι απαραίτητο όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων των οποίων διακόπτεται η λειτουργία, να απέχουν από άλλα μαθήματα ή εξωσχολικές δραστηριότητας.

    Επίσης η διακοπή λειτουργίας των σχολείων έχει νόημα όσο η μετάδοση της νέας γρίπης δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στον συγκεκριμένο τόπο του σχολείου, για την επιβράδυνση της εξάπλωσής της νόσου.

    Έρευνα

    Επιφυλακτικοί είναι στην χρήση του εμβολίου για τη νέα γρίπη οι 7 στους δέκα Έλληνες που, παρά τις διαβεβαιώσεις φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας από τους 3 χιλιάδες που ρωτήθηκαν οι 7 στους 10 δεν θα δεχθούν να κάνουν το εμβόλιο, ενώ το 65,2% δεν σκοπεύει να το κάνει ούτε στα παιδιά του. Ανάλογη έρευνα του πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι τα αντιφατικά μηνύματα των γιατρών προκαλούν σύγχυση στο κόσμο. Το 72,6% των γυναικών από 30-64 ετών δεν προτίθενται να εμβολιαστούν , το 53,3% των ατόμων με χρόνια νοσήματα είναι επίσης αρνητικοί.

    Είδηση: 29883

    [02] Οι θάνατοι από τη γρίπη Α στην Ευρώπη διπλασιάζονται κάθε δύο εβδομάδες

    Δευτερα, 23 11 2009 17:38

    Ο αριθμός των θανάτων από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) στην Ευρώπη διπλασιάζεται σχεδόν κάθε δύο εβδομάδες από τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ 169 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους εξαιτίας του ιού την τελευταία εβδομάδα, δήλωσαν σήμερα ειδικοί σε θέματα επιδημιολογικού ελέγχου.

    Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) δήλωσε ότι έχουν αναφερθεί 670 θάνατοι στην Ευρώπη από τη νέα γρίπη Α (Η1Ν1) από τον Απρίλιο, οπότε το ECDC άρχισε να ελέγχει την πορεία της γρίπης και πλέον και στις 31 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ελεύθερου Εμπορίου (EFTA) έχουν παρουσιαστεί κρούσματα της γρίπης.

    "Ο αριθμός των θανάτων... δείχνει σταθερή αύξηση --σχεδόν διπλασιάζεται κάθε δύο εβδομάδες τις τελευταίες έξι εβδομάδες", αναφέρει το ECDC στην καθημερινή του ενημέρωση. "Αν και οι περισσότεροι θάνατοι μέχρι στιγμής είχαν καταγραφεί στη δυτική Ευρώπη, υπάρχει αύξηση του αριθμού των θανάτων που αναφέρονται από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη".

    Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες προγράμματα εμβολιασμού κατά του ιού Η1Ν1 σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η μετάδοση του ιού. Οι κυβερνήσεις όμως έρχονται αντιμέτωπες με λόμπι κατά του εμβολίου. Σύμφωνα πάντως με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωξιολογίας (ESCMID) αυτά τα λόμπι θέτουν σε κίνδυνο "την δημόσια υγεία και ζωές".

    "Κανείς δεν μπορεί να είναι αδιάφορος ή σκεπτικιστής απέναντι στα οφέλη του εμβολίου κατά του ιού Η1Ν1", δήλωσε ο πρόεδρος της ESCMID. "Οι σοβαρές συνέπειες από την αποφυγή του εμβολιασμού πρέπει να ληφθούν υπ'όψιν ... και οι γιατροί πρέπει να διαβεβαιώσουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ότι παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην προστασία (από τον ιό)".

    Είδηση: 29886

    [03] Μπλόκο του ΠΑΜΕ στο διάλογο για το Ασφαλιστικό

    Δευτερα, 23 11 2009 16:11

    Αναβλήθηκε προσωρινά η πρεμιέρα του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, μετά τον αποκλεισμό του υπουργείου Εργασίας, από μέλη του ΠΑΜΕ, που δεν άφησαν τους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, να μπουν στο κτήριο. Η ενέργεια προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του Υπουργείου αλλά και της ΓΣΕΕ, που κατήγγειλαν τη στάση των συνδικαλιστών του ΚΚΕ. Λίγο νωρίτερα η Αλέκα Παπαρήγα είχε ανακοινώσει ότι το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στο διάλογο και κάλεσε τους εργαζομένους να κηρύξουν πόλεμο στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης. Διαθρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό ζήτησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος που παρουσίασε σχετική μελέτη του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτωνα Τίμιου.

    Απρόοπτη εξέλιξη είχε οδιάλογος για το ασφαλιστικό που επρόκειτο να αρχίσει νωρίτερα με συνάντηση τουυπουργού Εργασίας και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μέλη του ΠΑΜΕ μπλόκαραν την είσοδο του υπουργείου Εργασίας και παρεμπόδισαν την είσοδο των συνδικαλιστών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή. Λόγω του απρόοπτου γεγονότος αναβλήθηκαν και οι προγραμματισμένες συναντήσεις με τον ΓΣΕΒΕΕ σήμερα αλλά και οι αυριανές με το ΣΕΒ και εμπόρους.

    "...ένα κόμμα απαγορεύει να συζητήσουμε για ένα σοβαρότατο πρόβλημά μας..."

    Ανδρέας Λοβέρδος

    Υπουργός Εργασίας

    Η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να μεταφέρει το βάρος του Ασφαλιστικού στις πλάτες τωνεργαζομένων δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπερασπιζόμενος το διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    "Ενώ έχουμε διευκρινίσει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα μεταφέρουμε βάρη στις πλάτεςτων ασφαλισμένων, ενώ έχουμε διαψεύσει όλα τα κινδυνολογικά σενάρια πουγράφονται, ένα κόμμα απαγορεύει στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνίδων καιτων Ελλήνων να συζητήσουμε για ένα σοβαρότατο πρόβλημά μας, το Ασφαλιστικό. Θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού αυτή τη στάση, πιστεύοντας ότι είναικαταστροφικό να επενδύουμε πολιτικά στα προβλήματα κι όχι στις λύσεις τους",τόνισε εμφανώς ενοχλημένος για τη στάση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ο Yπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    "Ο εκνευρισμός του υπουργού Εργασίας μαρτυρά τη βαθιά του ενόχληση για τη δράση των εκπροσώπων των ταξικών συνδικάτων (του ΠΑΜΕ) και τις θέσεις του ΚΚΕ που ξεσκεπάζουν την απάτη του διαλόγου που στήνεται για να συγκαλυφθούν τα νέα αντεργατικά προαποφασισμένα σχέδια στο ασφαλιστικό. Ο Υπουργός στρεφόμενος κατά του ΚΚΕ εκτός των άλλων υπερασπίζεται και εκφράζει τους συνεργούς του στην επιχείρηση εξαπάτησης, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες", απάντησε το ΚΚΕ.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος,κατήγγειλε τη στάση των στελεχών του ΠΑΜΕ, αφού -όπως είπε-κατ' αυτόν τον τρόποθα παραμείνει εν ισχύει ο ασφαλιστικός νόμος Πετραλιά, ενώ δεν θα δοθούν οι αυξήσειςστον ιδιωτικό τομέα αν δεν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ-εργοδοτών.

    "Δεν πρόκειται να συμπεριφερθώ με όξυνση αντιθέσεων στο εσωτερικό του κινήματος. Κατανοώ τις διαφορετικές απόψεις, αλλά η μόνιμη αρχή είναι η προώθηση της ενόηττας. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων", τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος.

    Οχι του ΚΚΕ στο διάλογο

    Την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να πάρει μέρος στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι το κόμμα της δεν παίρνει μέρος σε "σικέ παιχνίδια".

    Η γγ του ΚΚΕ, χαρακτήρισε την όλη συζήτηση αποπροσανατολιστική και τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

    Η κ. Παπαρήγα, κάλεσε τους εργαζομένους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να κηρύξουν πόλεμο στην πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά συμμετοχή στο διάλογο παρά μόνο αγώνας και αντεπίθεση.

    Η κυβέρνηση με υπεύθυνο τρόπο και πολιτική ωριμότητα καλεί σε διάλογο κόμματα, φορείς και πολίτες, σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. Επισήμανε, δε, ότι όσες προεκλογικές δεσμεύσεις έχει αναλάβει το ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό θα τις τηρήσει.

    "Ό, τι και να κάνουν θα καταλήξουν τελικά σε ένα και μόνο ταμείο, όπως υποστηρίζουμε εμείς εδώ και πέντε χρόνια. Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για το υπόλοιπο των ταμείων, αλλά παράλληλα είναι οδυνηρή για τους ανέργους των οποίων καθυστερεί η ένταξη στους χώρους εργασίας. Οι αποφάσεις πανικού είναι εξίσου επιζήμιες με τις αποφάσεις σκοπιμότητας προηγούμενων κυβερνήσεων", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Προσχηματικό χαρακτήρισε τον διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι τη μαύρη τρύπα των Ασφαλιστικών Ταμείων την δημιούργησαν οι κυβερνήσεις της Ν. Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

    "Η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση με αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, την αποπληρωμή από το κράτος των οφειλόμενων σ' αυτή και κυρίως με την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών της από αυτούς που συστηματικά την καταλήστεψαν", τονίζει.

    Προτάσεις ΕΒΕΑ

    Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων καθώς και ατομική σύνταξη ανάλογα με τις καταβληθείσες εισφορές, χωρίς όρια ηλικίας, είναι οι τρεις βασικοί άξονες της πρότασης του ΕΒΕΑ για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, όπως την παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μίχαλος.

    Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι το σύστημα θα μπορούσε να εφαρμοστεί με ορίζοντα το 2015, καθώς και ότι ανάλογες μεταρρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί στη Σουηδία και την Ιταλία και εκτίμησε ότι η κατάσταση στο ασφαλιστικό θα προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις στο άμεσο μέλλον καθώς βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς κρίσης τα τελευταία τριάντα χρόνια.

    Είδηση: 29882

    [04] Μέτρα για την μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού

    Δευτερα, 23 11 2009 17:56

    Η εναγωνίως αναζήτηση πρόσθετων εσόδων στα ταμεία του κράτους οδηγεί την κυβέρνηση στην επανεξέταση περίπου χιλίων φοροαπαλλαγών, ορισμένες από τις οποίες σχεδιάζει να καταργήσει, όπως στην περίπτωση των ενεργειακών προϊόντων από τα οποία χάνονται κάθε χρόνο 2,5 δισ. Μελετάται επιπλέον η αύξηση μέσα στο 2010 στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, μέτρο που αν τελικά ισχύσει θα διευρύνει τη φορολογητέα ύλη μέσω της επιβολής έκτακτης εισφοράς και σε ακίνητα αντικειμενικής αξίας 400.000 ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το ποσό αυτό αφορά ατομική περιουσία.

    Είδηση: 29888

    [05] Γραφείο αντιμετώπισης αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας

    Δευτερα, 23 11 2009 14:18

    Στη σύσταση γραφείου αντιμετώπισης των κρουσμάτων αυθαιρεσίας στους κόλπους των Σωμάτων Ασφαλείας, στο οποίο θα μπορεί να απευθύνεται ο κάθε πολίτης για να καταγγείλει τέτοιου είδους περιστατικά, ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Παράλληλα, έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικούς, μετά από καταγγελία νεαρής αλλοδαπής μητέρας για εξευτελισμό και ξυλοδαρμό της το πρωί της Πέμπτης, μπροστά στο δίχρονο παιδί της. "Οι κύριοι αυτοί θα φύγουν αμέσως απο το αστυνομικό σώμα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Τέρμα στην ανοχή οποιασδήποτε αυθαιρεσίας αστυνομικών κατά πολιτών", τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

    Στη μήνυση που υπέβαλε στο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης η 36χρονη μητέρα από την Αρμενία, αναφέρει ότι το πρωί της περασμένης Πέμπτης προσπάθησε να διασχίσει κεντρικό δρόμο της περιοχής με το καροτσάκι, στο οποίο είχε το παιδί της.

    Δύο γυναίκες που ήταν δίπλα της, μίλησαν απαξιωτικά για τους οδηγούς των αυτοκινήτων που δεν σταματούσαν προκειμένου να περάσει. Τότε οι δύο αστυνομικοί, βγήκαν από το συμβατικό αυτοκίνητο και την συνέλαβαν, της πέρασαν χειροπέδες και την χτύπησαν, μπροστά στα μάτια του μόλις 2 ετών παιδιού της.

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν ενημερώθηκε για το επεισόδιο έδωσε εντολή να απομακρυνθούν από το σώμα με συνοπτικές διαδικασίες οι δύο ειδικοί φρουροί.

    Το προεδρικό διάταγμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως και την 1η Δεκεμβρίου.

    Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ένορκη διοικητική εξέταση για την περίπτωση ενός 29χρονου Παλαιστίνιου, ο οποίος καταγγέλλει ότι κακοποιήθηκε από αστυνομικούς τού Α.Τ. Ομονοίας.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε την ίδρυση γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας το οποίο θα στελεχωθεί με πολιτικό προσωπικό, θα έχει ως πρόεδρο πρώην Αρεοπαγίτη, και θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τα σώματα ασφαλείας, ώστε οι καταγγελίες να έχουν αντικειμενική αντιμετώπιση.

    Σύμφωνα με τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, στο γραφείο αυτό θα μπορεί να απευθύνεται οποιοσδήποτε πολίτης θέλει να καταγγείλει αυθαιρεσία σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό ούτως ώστε αυτή να ερευνάται άμεσα και να λαμβάνονται σχετικές αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα σε άμεσο χρόνο.

    Παράλληλα το αργότερο σε 2 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί και το νέο πειθαρχικό δίκαιο των σωμάτων ασφαλείας που θα προβλέπει αυτόφωρες διαδικασίες και πολύ αυστηρές ποινές.

    Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για το γραφείο θα αναρτηθεί αύριο στην ιστοσελίδα του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να γίνει δημόσια διαβούλευση με πολίτες και φορείς και στη συνέχεια θα κατατεθεί με την προοπτική σε ένα μήνα να έχει ξεκινήσει η λειτουργία του.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στο προχθεσινό περιστατικό αυθαιρεσίας σε βάρος αλλοδαπής στον Άγιο Παντελεήμονα μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού της από 2 ειδικούς φρουρούς και δήλωσε: "Οι κύριοι αυτοί θα φύγουν αμέσως από το αστυνομικό σώμα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ".

    Αναφερόμενος στην εικόνα της Αστυνομίας και τις δράσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του υπουργείου ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε: .

    "Η σημερινή εικόνα της Αστυνομίας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό της ζαρντινιέρας; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα βίντεο που κυκλοφορούν για συμπεριφορά αστυνομικών σε πολίτες; Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, έχουμε 70.000 προσωπικό στα Σώματα Ασφαλείας και δυστυχώς έχουμε τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας"

    Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

    "Οι ένοχοι από εδώ και πέρα θα τιμωρούνται. Και αυτή είναι η διαφορά. Το πρόβλημα έως σήμερα είναι ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις πάσχει από γραφειοκρατία, από αναξιοκρατία και από τη μη σοβαρή εξέταση καταγγελιών πολιτών. Δεν λέω ότι δεν θα ξανάχουμε τέτοια περιστατικά. Αυτό που λέω είναι ότι θα πατάξουμε την ανομία και θα διασφαλίσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα ώστε να μην αμαυρώνουν την εικόνα των πολλών αστυνομικών λίγοι απαράδεκτοι".

    Ο υπουργός τόνισε ακόμη ότι "από εδώ και πέρα οι αστυνομικοί θα έχουν επώνυμο, θα φέρουν τα διακριτικά τους, γιατί είναι υπάλληλοι του κράτους και κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει".

    Παράλληλα για 3 μήνες θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου ειδική φόρμα στην οποία ο κάθε εργαζόμενος στα σώματα ασφαλείας θα μπορεί να υποβάλλει προτάσεις και παρατηρήσεις για τη λειτουργία του γραφείου αντιμετώπισης αυθαιρεσίας τις οποίες θα μελετά και θα απαντά ο ίδιος ο υπουργός.

    Το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας θα στελεχωθεί με πολιτικό προσωπικό, θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την Αστυνομία, ώστε οι καταγγελίες να έχουν αντικειμενική και σοβαρή αντιμετώπιση, και στο προσωπικό του θα περιλαμβάνονται άτομα με νομική κατάρτιση.

    Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο για την ίδρυση του συγκεκριμένου Γραφείου θα προωθηθεί, αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση με τους πολίτες, τις Ενώσεις πολιτών, τις συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών και κάθε ενδιαφερόμενο. Οι καταγγελίες των πολιτών θα εξετάζονται αποκλειστικά μέσα σε 30 ημέρες και κατά απόλυτη προτεραιότητα.

    Είδηση: 29875

    [06] Ελλάς-Γαλλία συμμαχία για φρεγάτες και άλλα ζωτικά θέματα

    Δευτερα, 23 11 2009 16:27

    Επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Γάλλο ομόλογο του Ερβέ Μορέν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν τις διεθνείς εξελίξεις, την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας και το ρόλο των υπουργών Αμύνης της Ε.Ε. στο πλαίσιο της συνθήκης της Λισσαβόνας, τις διεθνείς αποστολές όπου συνεργάζονται οι δύο χώρες, τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρικές σχέσεις, καθώς και τα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως ανακοινώθηκε, θα προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα των γαλλικών φρεγατών που έχει παραγγείλει η χώρα μας.

    Εν αναμονή υπογραφής διμερούς αμυντικής-στρατιωτικής συμφωνίας

    "Σχετικά με το πρόγραμμα των φρεγατών, υπάρχει ειλημμένη απόφαση στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ..."

    Ευάγγελος Βενιζέλος

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βενιζέλος, "εκφράσαμε τη βούληση να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον απαράβατο όρο της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής συμμετοχής, της μεγαλύτερης δυνατής μεταφοράς τεχνολογίας και της μεγαλύτερης δυνατής ελληνικής προστιθέμενης αξίας".

    Το κόστος του συνολικού προγράμματος δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, διευκρίνισε.

    Για τα ελικόπτερα ΝΗ-90 σε συνδυασμό με την απόκτηση ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης Super Puma, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι "για το όλο θέμα των ελικοπτέρων, συγκροτούμε πρωτοβουλίες για να ξεπεραστούν τα προβληματα για την εξεύρεση λύσεων αμοιβαίως επωφελών".

    "Αντιμετωπίζουμε το πρόγραμμα των εξοπλισμών του ελληνικού ναυτικού, όσον αφορά τις φρεγάτες, μέσα στα πλαίσια μίας βιομηχανικής συνεργασίας, συνεργασίας ανάμεσα στα ελληνικά ναυπηγεία και εμάς, και βέβαια με όλη την απαραίτητη μεταφορά της τεχνολογίας" Ερβέ Μορέν

    Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμμετάσχει με πλοία στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου του Αιγαίου για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και τάχθηκε υπέρ ενός κοινού χώρου επιτήρησης της θάλασσας από τη Βαλτική μέχρι τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου, ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τι συμβαίνει, προσαρμόζοντας τα διατιθέμενα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση.

    Επίσης, εξήγγειλε ότι στους επόμενους μήνες θα υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας στην οποία θα καταγραφεί όλο το φάσμα της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας σε διμερές και διεθνές επίπεδο, ώστε να δημιουργηθεί μία κοινή αρχιτεκτονική άμυνας επ' ωφελεία και της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.

    Ο κ. Μορέν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή Ελλήνων πιλότων στην ευρωπαϊκή Σχολή πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για συμμετοχή της χώρας μας στην εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας της Σομαλίας.

    Για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις γνωστές θέσεις των κυβερνήσεών τους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν έχει ανοίξει ο φάκελος για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών. Το θέμα θα εξετασθεί όταν έλθει ο καιρός, προσέθεσε.

    Είδηση: 29884

    [07] Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: «Δεν πρέπει η επόμενη μέρα να βρει νικητές και ηττημένους. Να βρει την πορεία της η ΝΔ. Αυτό είναι το ζητούμενο.»

    Δευτερα, 23 11 2009 16:07

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ντένια Σαρακίνη. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι θα γίνει μέχρι την Κυριακή; Θα ανέβουν περισσότερο οι τόνοι, θα σκληρύνει ακόμη περισσότερο η αντιπαράθεση;» Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: « Είναι υγεία στη δημοκρατία να υπάρχει σύγκρουση, μέσα από την άλλη άποψη να συνθέσουμε να βγει μια καλύτερη άποψη. Μέσα από τους υποψήφιους να επιλέξουμε μεταξύ των αρίστων, την άριστη. Αυτό το ετσιθελικό το παλιό, με εκατό βουλευτές να επιλέγουμε αρχηγό έχει αλλάξει.»

    Είδηση: 29881

    [08] Φιλιππίνες: 21 νεκροί, θύματα απαγωγής

    Δευτερα, 23 11 2009 11:24

    Εικοσιένα άτομα, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, που είχαν πέσει θύματα απαγωγής, βρέθηκαν νεκρά στις νότιες Φιλιππίνες, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος του τοπικού στρατού. Όπως ανακοινώθηκε από το στρατό, περίπου 100 ένοπλοι άντρες, που πιστεύεται ότι είναι οπαδοί κάποιου τοπικού πολιτικού, απήγαγαν σήμερα 30 άτομα, προκειμένου να εμποδίσουν αντίπαλο πολιτικό να βάλει υποψηφιότητα στις τοπικές εκλογές. Μία γυναίκα που σκόπευε να καταθέσει την υποψηφιότητα του συζύγου της για κυβερνήτη της επαρχίας, δύο δικηγόροι και αρκετοί δημοσιογράφοι συγκαταλέγονται ανάμεσα στα θύματα της απαγωγής που είχαν μεταφερθεί σε ορεινή περιοχή της επαρχίας Μαγκουιντανάο, στο νησί Μιντανάο.

    Είδηση: 29867

    [09] Στο έλεος της κακοκαιρίας η Βρετανία

    Δευτερα, 23 11 2009 15:03

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται πολλές περιοχές της βορειοδυτικής Αγγλίας, μετά τις σφοδρές βροχές που έπληξαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άτομα, μία γυναίκα να αγνοείται καθώς επίσης και εκτεταμένες πλημμύρες, ζημίες σε δεκάδες γέφυρες και δρόμους που υποχώρησαν από τον όγκο των υδάτων ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

    Συγκεκριμένα, δεκάδες γέφυρες και δρόμοι είναι ακόμη αποκλεισμένοι και πολλά σχολεία παραμένουν κλειστά σήμερα στη βορειοδυτική Αγγλία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων ημερών ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να βρεθεί μια νεαρή γυναίκα, η τύχη της οποίας αγνοείται.

    Οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν να επιθεωρούν τις 1.800 γέφυρες της κομητείας για να εξασφαλίσουν ότι δεν υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες. Έξι γέφυρες κατέρρευσαν στην Κάμπρια προκαλώντας την Παρασκευή το θάνατο ενός 44χρονου αστυνομικού, ο οποίος απαγόρευε τη διέλευση από μία εξ αυτών.

    Δεκάξι γέφυρες και τουλάχιστον 25 δρόμοι παραμένουν κλειστοί στην κομητεία της Κάμπρια που επλήγη περισσότερο από τις πλημμύρες, ενώ παραμένουν επίσης κλειστά είκοσι σχολεία. Περισσότεροι από 60 άνθρωποι εξακολουθούσαν σήμερα να βρίσκονται σε προσωρινά καταφύγια. Οι πλημμύρες στοίχισαν επίσης τη ζωή ενός ανθρώπου που έκανε κανό και παγιδεύτηκε από την άνοδο της στάθμης των υδάτων στο Ντέβον, στη νοτιοδυτική Αγγλία. Οι έρευνες επανελήφθησαν σήμερα στην Ουαλία για την ανεύρεση μιας 21χρονης γυναίκας που φαίνεται ότι παρασύρθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τον πλημμυρισμένο ποταμό Ουσκ.

    Περίπου 1.300 κατοικίες υπέστησαν ζημιές στην Κάμπρια, όπου 314 χιλιοστά νερού έπεσαν μέσα σε 24 ώρες μεταξύ της Πέμπτης και της Παρασκευής, κάτι "που δεν συμβαίνει παρά μια φορά κάθε 500 χρόνια", σύμφωνα με τις μετεωρολογικές υπηρεσίες.

    Οι κάτοικοι που είχαν απομακρυνθεί από τις κατοικίες τους πήραν σήμερα το πρωί την άδεια να επιστρέψουν σ' αυτές. Συνολικά 900 κατοικίες εκκενώθηκαν στο Κόκερμαουθ, την πόλη που επλήγη περισσότερο.

    Ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος επισκέφθηκε το Σάββατο την κομητεία, ανακοίνωσε πως αποδεσμεύει ένα εκατομμύριο στερλίνες.

    Είδηση: 29880

    [10] Έφυγε απο τη ζωή ο στιχουργός Ηρακλής Παπασιδέρης

    Δευτερα, 23 11 2009 17:44

    Ένας από τους βετεράνους του Ελληνικού τραγουδιού έφυγε από κοντά μας, τους στίχους του όμως, θα συνεχίσουμε να τους σιγοτραγουδάμε για πολλά ακόμη χρόνια. Ο Ηρακλής Παπασιδέρης, ένας στιχουργός που ανέδειξε με τα τραγούδια του δεκάδες καλλιτέχνες, έφυγε από τη ζωή χθες, Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στις 4.30 μ.μ. αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο Γενικό Κρατικό Αθηνών, από εγκεφαλική αιμορραγία, σε ηλικία 80 ετών. Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεσθεί την Τρίτη στις 11.00π.μ. στην γενέτειρά του Δαύλεια Βοιωτίας στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων.

    Βετεράνος του ελληνικού τραγουδιού όλων των ειδών, από ελαφρό μέχρι δημοτικό, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της χώρας μας.

    Η πρώτη του συνεργασία ήταν με τον τραγουδιστή Τώνη Μαρούδα που εξέδωσε τα πρώτα του τραγούδια περίπου το 1960 από την εταιρεία Columpia.

    Αυτό ήταν η αρχή στη συνέχεια έγραψε τραγούδια που έγιναν μεγάλες επιτυχίες και εκτελέστηκαν από τους: Στέλιο Καζαντζίδη, Μανώλη Αγγελόπουλο, Μανώλη Αναγνωστάκη, Μαρινέλλα, Καίτη Γρέϋ, Πόλυ Πάνου, Βίκυ Μοσχολιού, Στράτο Διονυσίου, Κλειώ Δενάρδου, Λιζέτα Νικολάου και πολλούς άλλους, μερικοί δε ερμήνευσαν στίχους του πάνω σε επίσης δική του μουσική.

    Είναι μεγάλος ο αριθμός των επιτυχιών του Ηρακλή Παπασιδέρη και οι περισσότερες παρέμειναν διαχρονικά και ακούγονται μέχρι σήμερα.

    Το "Έρωτά μου αγιάτρευτε" σημάδεψε την καριέρα του μένοντας στην καλλιτεχνική ιστορία και έπειτα από δεκαπέντε χρόνια που το ερμήνευσε για πρώτη φορά ο Κώστας Κόλλιας, επανεκτελέστηκε από πολλούς ερμηνευτές.

    Ο αγαπημένος συνθέτης και στιχουργός έχει συνεργασθεί με την ODEON, την COLUMBIA για πολλά χρόνια και την POLYPHONE.

    Είδηση: 29887

    [11] Ανθεί η κοινωνική δικτύωση μέσω Ίντερνετ στην Ε.Ε

    Δευτερα, 23 11 2009 14:34

    Η "έκρηξη" του Web 2.0 φέρνει μαζί της και νέα δεδομένα για τη χρήση του Ίντερνετ στην Ε.Ε. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Μελλοντικών Τεχνολογικών Μελετών του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 41% των χρηστών Ίντερνετ στην ΕΕ είναι κοινωνικά δικτυωμένοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε ιστοσελίδες όπως το (Facebook), ιστολόγια, διαδικτυακές υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων και φωτογραφιών, επιγραμμικά (online) παιγνίδια με τη συμμετοχή πολλών παικτών κ.α.

    Το ποσοστό των κοινωνικά δικτυωμένων ευρωπαίων χρηστών αυξάνεται στο 64% (δηλαδή πάνω από δύο στους τρεις) για τα άτομα ηλικίας κάτω των 24 ετών. Παγκοσμίως 165 εκατ. χρήστες συνδέονται κάθε μήνα στις διάφορες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, MySpace, Twitter κ.α.).

    Ο αριθμός των ιστολογίων (blogs) έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το 2007, ξεπερνώντας τα 100 εκατ. διεθνώς, ενώ δημιουργούνται κάθε μέρα πάνω από 100.000 νέα προσωπικά ιστολόγια. Το 20% έως 50% των χρηστών Ίντερνετ διαβάζουν ιστολόγια, o αριθμός των οποίων διπλασιάζεται με φρενήρη ρυθμό (κάθε έξι μήνες περίπου).

    Εξάλλου πάνω από ένα δισεκατομμύριο φωτογραφίες και 40 εκατ. βίντεο, που έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι οι χρήστες, "ανεβαίνουν" στις σχετικές υπηρεσίες ανταλλαγής μεταξύ των χρηστών (YouTube, Flickr κ.α.).

    Aκόμα, το 32% των ευρωπαίων χρηστών Ίντερνετ έχει δημιουργήσει προφίλ σε κάποια υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το 38% των χρηστών ηλικίας 15 - 25 ετών στην Ευρώπη έχουν προφίλ σε παραπάνω από μια τέτοια υπηρεσία. H κοινωνική δικτύωση πλέον επεκτείνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες και ήδη περίπου ένας στους τέσσερις (25%) ευρωπαίους χρήστες την έχει εντάξει στη ζωή του. Σε πολλές χώρες οι χρήστες αφιερώνουν περισσότερο χρόνο για τις κοινωνικές ιστοσελίδες και τα προσωπικά ιστολόγια σε σχέση με την ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail) τους.

    Η ταχεία ανάπτυξη της κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη (γνωστής και ως Web 2.0), σύμφωνα με την έκθεση, επιτρέπει στους χρήστες να ασκούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή τόσο στην αγορά όσο και στην πολιτική. Όπως επισημαίνεται, δεκάδες εκατομμύρια Ευρωπαίοι, πέρα από την ψυχαγωγία τους και την επικοινωνία μεταξύ τους, υποστηρίζουν πλέον, μέσα από το Web 2.0, τις δραστηριότητες της εργασίας τους, την υγεία τους, τη μάθησή τους και τη δημόσια λειτουργία τους ως ενεργοί πολίτες στην κοινωνία.

    Μεταξύ άλλων, αρκετοί εργαζόμενοι επιλέγουν πια να δημιουργήσουν "κοινότητες" με κοινά ενδιαφέροντα έξω από το χώρο και τα ωράρια της δουλειάς τους, προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες και να βελτιώσουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους. Επίσης, η κοινωνική δικτύωση ενθαρρύνει τις κάθε είδους κοινωνικές καινοτομίες, όπως η δια βίου μάθηση, η ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία κ.α.

    Η έκθεση ακόμα επισημαίνει ότι τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι κυβερνήσεις της Ευρώπης όλο και πιο συχνά υιοθετούν την κοινωνική δικτύωση για να εμπλέξουν τους πελάτες και τους πολίτες στο σχεδιασμό και την παροχή νέων και πιο αποτελεσματικών προϊόντων και υπηρεσιών, με κεντρικό άξονα μια χρηστο-κεντρική νοοτροπία (όπου ο χρήστης των υπηρεσιών βρίσκεται στο επίκεντρο), καθώς και την ενεργότερη συμμετοχή των καταναλωτών-πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν.

    Περίπου μια στις τρεις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις (25 - 35%) εκτιμάται ότι πειραματίζεται με κάποια μορφή κοινωνικής δικτύωσης. Εξάλλου, αν και οι Ευρωπαίοι κάνουν πλέον ευρεία χρήση της κοινωνικής δικτύωσης, από επιχειρηματική σκοπιά η Ευρώπη υστερεί σημαντικά έναντι των ΗΠΑ, καθώς οι σημαντικότερες εταιρίες-πάροχοι σχετικού περιεχομένου (YouTube, Wikpedia, Facebook, Twitter κ.α.) είναι αμερικανικές.

    Η μελέτη όμως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η συνεχής εξάπλωση της κοινωνικής δικτύωσης επιφέρει τον κίνδυνο ενός νέου "ψηφιακού χάσματος", καθώς συνεχώς νέες τεχνολογίες και εφαρμογές ξεπηδάνε. Απειλητικές είναι και άλλες δυνητικές παρενέργειες, για παράδειγμα η τάση όλων και περισσότερων ανθρώπων να κάνουν αυτό-διαγνώσεις για μια ασθένειά τους (πραγματική ή φανταστική), βασισμένοι όχι στην αξιολόγηση κάποιου γιατρού, αλλά στη γνώμη των φίλων τους στο διαδίκτυο.

    Παράλληλα, η "έκρηξη" του Web 2.0 φέρνει μαζί της νέες απειλές σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας και προστασίας του ιδιωτικού απορρήτου, αλλά και άλλα προβλήματα, όπως η αύξηση του κυβερνο-εκφοβισμού ή η κλοπή και η κακόβουλη παραχάραξη της ηλεκτρονικής ταυτότητας κάποιου.

    Σε κάθε περίπτωση και παρά τα "γκρίζα" σημεία, η έκθεση προβλέπει ότι η κοινωνική δικτύωση θα εξελιχτεί περαιτέρω και θα αποτελέσει μελλοντικά ένα θεμελιώδες τμήμα της ψηφιακά δικτυωμένης ευρωπαϊκής κοινωνίας.

    Είδηση: 29874

    [12] Χριστουγεννιάτικο Bazaar στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

    Δευτερα, 23 11 2009 14:57

    Στον εκθεσιακό χώρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, που φέτος γιορτάζει τα 30 χρόνια λειτουργίας του, διοργανώνεται για 9η συνεχή χρονιά το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο Bazaar. Η μεγάλη εκδήλωση που έγινε θεσμός του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009, από τις 11.30 έως τις 20.30.

    Στους φιλόξενους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου θα στηθεί ένα πραγματικό πανηγύρι τέχνης με χρηστικά αντικείμενα υψηλής αισθητικής, τα περισσότερα από αυτά, ειδικές εκδόσεις του ΜΜΣΤ, βιβλία τέχνης και έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας γνωστών καλλιτεχνών.

    Με βασικό σκοπό τη στήριξη των μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων αλλά και των άλλων εκπαιδευτικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων του μουσείου, το ΜΜΣΤ προσκαλεί όλους εσάς στο πιο εορταστικό bazaar για τα 30 χρόνια του μουσείου.

    Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του ΜΜΣΤ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια χαρούμενη και γιορτινή ημέρα με καφέ, κρασί και μουσική.

    Αν λοιπόν, επιθυμείτε την αγορά των πιο πρωτότυπων και καλαίσθητων δώρων επισκεφτείτε το ΜΜΣΤ και γιορτάστε μαζί μας μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα με εκπλήξεις για τα παιδιά και τους μεγάλους.

    Τοποθεσία: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO) 546 36, Τηλ: 2310 240002, 2310 240403, 2310 251928

    Είδηση: 29877

    [13] Θ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ανώνυμος εταιρία των δύο που είχαν κάνει κόμματα, καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή θέλουν να ηγηθούν της παράταξης. Η παράταξη δεν θα αυτοκτονήσει.»

    Δευτερα, 23 11 2009 15:21

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είστε καθησυχαστικός για τα τεκταινόμενα στο κόμμα σας;» Θ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: « Εκεί θα πω ότι δεν έχει βρεθεί το εμβόλιο ακόμη και δε νομίζω ότι είναι και εύκολο να βρεθεί, άρα λοιπόν θα περάσουμε αυτή την κρίση. Πιστεύω ότι θα εξελιχθούν ομαλώς τα πράγματα, δε μπορώ όμως να γνωρίζω τι θα γίνει μετά την Κυριακή, για να είμαι ειλικρινής. Στηρίζω την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη -που ήμουν από τους πρώτους- για πολλούς λόγους και κυρίως για την ιστορία της, για την προσήλωσή της, για την ακεραιότητά της, για την συνέπειά της, δεν έκανε ποτέ δικό της κόμμα.»

    Είδηση: 29879

    [14] Σαν σημερα...

    [15] ο»Ώ

    Δευτέρα 23

    Νοεμβρίου

    Ανατ.: 07.24

    Δύση: 17.03

    Σελήνη 7 ημερών

    1499

    εκτελείται στο Λονδίνο ο Φλαμανδός Perkin Warbeck, που ισχυριζόταν, πως ήταν ο χαμένος γιος του βασιλιά Εδουάρδου του IV, επειδή προσπαθούσε, δήθεν ν αποδράσει από τον Πύργο του Λονδίνου.

    1804

    γεννιέται ο 14ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Πιρς Φράκλιν.

    1837

    εκδίδεται νόμος "Περί Τύπου" στην Ελλάδα και θεσπίζονται ποινές για τους παραβάτες.

    1859

    γεννιέται Γουίλιαμ Μπόνεϊ, γνωστός ως Billy the Kid, διαβόητος φυγόδικος για το φόνο 27 ανθρώπων στην αμερικανική Δύση.

    1863

    ξεκινά η μάχη της Τσατανούγκα.

    1874

    εκδίδεται το Far from the Madding Crowd, από τον Thomas Hardy.

    1876

    γεννιέται στο Καντίθ της Ισπανίας ο συνθέτης Manuel de Falla.

    1887

    γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Μπόρις Καρλόφ, ο πρώτος "Φραγκενστάιν" της μεγάλης οθόνης

    1888

    γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Χάρπο Μαρξ, ένας εκ των τεσσάρων αδερφών Μαρξ.

    1900

    έργα του Κλοντ Μονέ εκτίθενται στην γκαλερί του Παρισιού, Ντιράν-Ριέλ.

    1909

    οι αδελφοί Ράιτ ιδρύουν εταιρία για την εμπορική κατασκευή αεροσκαφών.

    1929

    πεθαίνει σε ηλικία 88 ετών ο Ζορζ Κλεμανσό, που διετέλεσε δήμαρχος, βουλευτής, γερουσιαστής, υπουργός και πρωθυπουργός στη Γαλλία.

    1932

    συγχωνεύονται τα βασίλεια Νατζντ και Χετζάζη, σχηματίζοντας το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, υπό τον βασιλιά Αμπντ αλ-Αζίζ Ιμπν Σαούντ.

    1933

    γεννιέται ο Πολωνός συνθέτης Κριστόφ Πεντερέσκι.

    1939

    στον Ατλαντικό, το καταδρομικό "Ντόιτσλαντ" του Γ Ράιχ βυθίζει το βρετανικό πλοίο "Ραβαλπίντι", σκοτώνοντας 300 επιβάτες.

    1941

    στρατεύματα των ΗΠΑ μεταφέρονται στη Δανική Γουιάνα για να φρουρούν ορυχεία βωξίτη.

    1942

    οι Σοβιετικοί αρχίζουν επίθεση στο Στάλινγκραντ εναντίον των Γερμανών.

    1945

    με το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου η χορήγηση δελτίου τροφίμων στις ΗΠΑ σταματά , εκτός από την παροχή ζάχαρης, ενώ το εμπόριο της μαύρης αγοράς εξακολουθεί σε όλη την Ευρώπη.

    1959

    γεννιέται ο Σκωτσέζος Maxwell Caulfield ηθοποιός της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

    1964

    το Βατικανό καταργεί τα λατινικά από επίσημη γλώσσα του.

    1970

    η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ομάδα διάσωσης προσγειώθηκε 23 μίλια από το Ανόι, αλλά δεν καταφέρνει να βρει αιχμαλώτους πολέμου.

    1973

    η Yvonne Burke φέρνει στη ζωή την κόρη της και γίνεται το πρώτο μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, που γίνεται μητέρα, όντας εν ενεργεία.

    1979

    σε ισόβια κάθειρξη καταδικάζεται ο Τόμας ΜακΜάχον, μέλος του IRA, για τη δολοφονία του Λόρδου Μάουντμπάουτεν και άλλων τριών ατόμων.

    1980

    στην Ιταλία, περίπου 3.000 είναι οι νεκροί του σεισμού των 7,2 Ρίχτερ, του μεγαλύτερου, που συγκλονίζει την Ευρώπη από το 1915.

    1981

    ψιλές, δασείες και περισπωμένες "εξαφανίζονται" από τα τετράδια των μαθητών, με την εφαρμογή στα σχολεία του μονοτονικού.

    1988

    ο Wayne Gretzky σημειώνει το 600ό γκολ στο NHL (χόκεϊ).

    1989

    ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και Συνασπισμός συμφωνούν και ο Ξενοφών Ζολώτας σχηματίζει την οικουμενική κυβέρνησή του.

    1990

    σε 80.000 υπολογίζονται οι Έλληνες χρήστες ναρκωτικών.

    1991

    στην Ιταλία, εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες διαδηλώνουν κατά των μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΟΚ, οι οποίες τους υποχρεώνουν να μειώσουν την παραγωγή τους.

    1992

    την ανάγκη αναθεώρησης ορισμένων θέσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, υπογραμμίζει στην έκθεσή του ο γ.γ του ΟΗΕ Μπούτρος Γκάλι.

    1993

    στο Περού, οι τοπικές αρχές της πόλης Αρεκίπα εγκρίνουν την κατασκευή πολυτελούς οίκου ανοχής για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νέων.

    1994

    ισόβια συν 21 χρόνια επιβάλει το Κακουργιοδικείο της Κορίνθου στον Μανόλη Δουρή, για το βιασμό και τη δολοφονία του 7χρονου γιου του.

    1995

    την άρση του εμπάργκο κατά της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    1996

    η ελληνίδα "Μις Ελλάς" Ειρήνη Σκλήβα εκλέγεται "Μις Κόσμος", στα καλλιστεία που πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία.

    1997

    η Αυστρία και η Ουγγαρία υπογράφουν συμφωνία βάσει της οποίας προτείνουν να αναλάβουν τη διοργάνωση της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου (Euro) του 2004.

    1998

    ο 37χρονος ιδιόρρυθμος παίκτης των Chicago Bulls Dennis Rodman καταθέτει αίτηση διαζυγίου από την Carmen Electra (πρωταγωνίστρια της τηλεοπτικής σειράς "Baywatch") 9 μόλις ημέρες μετά τον γάμο τους, στις 14/11/98, με την αιτιολογία ότι ήταν μεθυσμένος κατά την τέλεση του μυστηρίου.

    1999

    ο Λεωνίδας Σαμπάνης κερδίζει 2 αργυρά μετάλλια (145 κιλά στο ζετέ και 315 κιλά στο σύνολο) στην κατηγορία των 62 κιλών και η Ιωάννα Χατζηιωάννου το χάλκινο στο ζετέ με 127,5 κιλά (πανελλήνιο ρεκόρ) στην κατηγορία των 63 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

    Επόμενο &gt;

    Τελευταια ΝεαΔημοφιληΑθλητικα

    Μέτρα για την μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού

    Έφυγε απο τη ζωή ο στιχουργός Ηρακλής Παπασιδέρης

    Οι θάνατοι από τη γρίπη Α στην Ευρώπη διπλασιάζονται κάθε δύο εβδομάδες

    Ελλάς-Γαλλία συμμαχία για φρεγάτες και άλλα ζωτικά θέματα

    Εξαπλώνεται η νέα γρίπη- σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί

    Μπλόκο του ΠΑΜΕ στο διάλογο για το Ασφαλιστικό

    Γ.ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ: «Δεν πρέπει η επόμενη μέρα να βρει νικητές και ηττημένους. Να βρει την πορεία της η ΝΔ. Αυτό είναι το ζητούμενο.»

    Θ.ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ: «Η ανώνυμος εταιρία των δύο που είχαν κάνει κόμματα, καταλαβαίνετε ότι αυτή τη στιγμή θέλουν να ηγηθούν της παράταξης. Η παράταξη δεν θα αυτοκτονήσει.»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: «Οι προσεγγίσεις του Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θέματα είναι πιο κοντά στις δικές μου απόψεις.»

    Στο έλεος της κακοκαιρίας η Βρετανία

    Κύπρος: Ο νεκρός άνοιξε την πόρτα στους βαρυπενθούντες συγγενείς

    Αύξηση της επιτήρησης για τη γρίπη

    ΝΔ: Πρόεδρος από τα μέλη

    Η Ελλάδα παρούσα με πρωτοβουλίες

    Αποσύρθηκε από την κούρσα ο Δ. Αβραμόπουλος

    Νέα πνοή στο ΕΣΥ, ασφαλή τα εμβόλια

    Συναντήσεις Παπανδρέου με Διαμαντούρο και Αρχιεπίσκοπο

    ΝΔ: Συμβιβασμός μετά από διαβουλεύσεις

    Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι πρόγονος των Σλαβομακεδόνων

    Στη Γερμανίδα Χέρτα Μίλερ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

    Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας οι διεθνείς Την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών που πρόσφατα προκρίθηκε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της...

    Πολυθρόνα για δύο στην κορυφή της Α1 Συγκάτοικοι στην κορυφή της βαθμολογίας της Α1 μπάσκετ ανδρών παρέμειναν στην 4η αγωνιστική οι δύο «αιώνιοι»...

    Το πανόραμα της 11ης αγωνιστικής Στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκα παρέμεινε ο Παναθηναϊκός που έχασε όμως μεγάλη ευκαιρία να...

    Πάρτυ στην Τούμπα 4-1 ο ΠΑΟΚ Σε θρίαμβο μετέτρεψε το ντέρμπυ της Θεσσαλονίκης ο ΠΑΟΚ που συνέτριψε με 4-1 τον Άρη στην...

    window.addEvent("load", init);

    function init() {

    myTabs1 = new JATabs("myTab-22900", {animType:'animNone',style:'teline_iii',position:'top',width:'100%',height:'auto',mouseType:'click',duration:1000,colors:10,useAjax:false,skipAnim:false});

    }

    //new JATabs("myTab-22900", {animType:'animNone',style:'teline_iii',position:'top',width:'100%',height:'auto',mouseType:'click',duration:1000,colors:10,useAjax:false,skipAnim:false});

    Διαφημιση

    Video της ημερας

    .sliderwrapper{ position: relative; /*leave as is*/ overflow: hidden; /*leave as is*/ width: 100%; height: 310px; background: #000; }

    .sliderwrapper .contentdiv{ visibility: hidden; /*leave as is*/ position: relative; /*leave as is*/ left: 0; /*leave as is*/ top: 0; /*leave as is*/ padding: 5px; background: #fff; width: 360px; /*width of content DIVs within slider. Total width should equal slider's inner width (390+5+5=400) */ height: 305px; filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.alpha(opacity=100); -moz-opacity: 1; opacity: 1; }

    .pagination{ width: 100%; /*Width of pagination DIV. Total width should equal slider's outer width */ text-align: center; padding: 10px 0px; background: #0f0f0f; }

    .pagination a img, .pagination a:visited img{ text-decoration: none; border: 2px solid #222; }

    .pagination a:hover img, .pagination a.selected img{ border: 2px solid red; }

    Get the Flash Player to see this player.

    var s1 = new SWFObject("http://news.ert.gr//modules/mod_featured_youtube_slider/featured_youtube_slider/player.swf","ply","360","300","9","#FFFFFF"); s1.addParam("allowfullscreen","true"); s1.addParam("allowscriptaccess","always"); s1.addParam("wmode","transparent"); s1.addVariable("showLogo", "false"); s1.addVariable("showVersionInfo","false"); s1.addParam("flashvars","file=http://www.youtube.com/v/0X-Y7wFRoEU&image=http://i3.ytimg.com/vi/0X-Y7wFRoEU/default.jpg"); s1.write("container");

    Get the Flash Player to see this player.

    var s1 = new SWFObject("/modules/mod_featured_youtube_slider/featured_youtube_slider/player.swf","ply","360","300","9","#FFFFFF"); s1.addParam("allowfullscreen","true"); s1.addParam("allowscriptaccess","always"); s1.addParam("wmode","transparent"); s1.addVariable("showLogo", "false"); s1.addVariable("showVersionInfo","false"); s1.addParam("flashvars","file=http://www.youtube.com/v/nDqFT-qBq3k&image=http://i3.ytimg.com/vi/nDqFT-qBq3k/default.jpg"); s1.write("container2");

    Get the Flash Player to see this player.

    var s1 = new SWFObject("/modules/mod_featured_youtube_slider/featured_youtube_slider/player.swf","ply","360","300","9","#FFFFFF"); s1.addParam("allowfullscreen","true"); s1.addParam("allowscriptaccess","always"); s1.addParam("wmode","transparent"); s1.addVariable("showLogo", "false"); s1.addVariable("showVersionInfo","false"); s1.addParam("flashvars","file=http://www.youtube.com/v/i_zRPWyATZw&image=http://i3.ytimg.com/vi/i_zRPWyATZw/default.jpg"); s1.write("container3");

    Get the Flash Player to see this player.

    var s1 = new SWFObject("/modules/mod_featured_youtube_slider/featured_youtube_slider/player.swf","ply","360","300","9","#FFFFFF"); s1.addParam("allowfullscreen","true"); s1.addParam("allowscriptaccess","always"); s1.addParam("wmode","transparent"); s1.addVariable("showLogo", "false"); s1.addVariable("showVersionInfo","false"); s1.addParam("flashvars","file=http://www.youtube.com/v/vOhf3OvRXKg&image=http://i3.ytimg.com/vi/vOhf3OvRXKg/default.jpg"); s1.write("container4");

    featuredcontentslider.init({ id: "slider", //id of main slider DIV contentsource: ["inline", ""], toc: "markup", //Valid values: "#increment", "markup", ["label1", "label2", etc] nextprev: ["Previous", "Next"], //labels for "prev" and "next" links. Set to "" to hide. revealtype: "click", //Behavior of pagination links to reveal the slides: "click" or "mouseover" enablefade: [true, 0.2], //[true/false, fadedegree] autorotate: [false, 3000], //[true/false, pausetime] onChange: function(previndex, curindex){ //event handler fired whenever script changes slide //previndex holds index of last slide viewed b4 current (1=1st slide, 2nd=2nd etc) //curindex holds index of currently shown slide (1=1st slide, 2nd=2nd etc) } })

    window.addEvent("load", init);

    function init() {

    myTabs1 = new JATabs("myTab-26746", {animType:'animFade',style:'teline_iii',position:'top',width:'100%',height:'auto',mouseType:'click',duration:1000,colors:10,useAjax:false,skipAnim:false});

    }

    //new JATabs("myTab-26746", {animType:'animFade',style:'teline_iii',position:'top',width:'100%',height:'auto',mouseType:'click',duration:1000,colors:10,useAjax:false,skipAnim:false});

    Δευτέρα 23

    Νοεμβρίου

    2009

    Ανατ.: 07.24

    Δύση: 17.03

    Σελήνη 7 ημερών

    Αμφιλοχίου, Γρηγορίου Ακραγαντίνων, Ισχυρίωνος, Σισινίου οσ.

    Υπηρεσιες ERTonline

    Χρηματιστηριο H κίνηση στους δρόμους Αναχωρήσεις-Αφίξεις ΔΑΑ Δράσεις-Προτάσεις Oδηγος Web Gallery Fora Chat

    ΑρχηΚεντρικο SiteΚΕΕΠΔρασεις-ΠροτασειςΣαν σημερα

    Επαναφορα αρχικων ρυθμισεων Top

    Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία της ΕΡΤ Α.Ε. και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια της Διεύθυνσης Πολυμέσων της ΕΡΤ Α.Ε. Για πληροφορίες webmaster@ertonline.gr

    var _rsCI="gr-ertonline"; var _rsCG="0"; var _rsDN="//secure-it.imrworldwide.com/";

    var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));

    try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-1367852-10"); pageTracker._trackPageview();

    var _rsCI="gr-ertonline"; var _rsCG="0"; var _rsDN="//secure-it.imrworldwide.com/";

    var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));

    try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-1367852-10"); pageTracker._trackPageview();

    Είδηση: 29869

    [16] Ληστείες σε Αιγάλεω, Παγκράτι

    Δευτερα, 23 11 2009 13:42

    Το υποκατάστημα της τράπεζας MILLENIUM στην περιοχή του Αιγάλεω διάλεξαν για στόχο τους δύο άγνωστοι νεαροί ένοπλοι κακοποιοί οι οποίοι λίγο μετά τιε δώδεκα το μεσημέρι άδειασαν τα ταμεία και έφυγαν ανενόχλητοι. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η ληστεία σημειώθηκε στις 12:20, όταν οι δύο δράστες που ήταν οπλισμένοι με πιστόλια και είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες εισέβαλαν στο υποκατάστημα της τράπεζας που βρίσκεται επί της οδού Θηβών 413.

    Αφού πρώτα ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και τους πελάτες με την απειλή των όπλων τους, αφαίρεσαν από τα ταμεία όσα χρήματα βρήκαν και διέφυγαν πεζοί προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στην περιοχή, παρά τις έρευνες δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν, ενώ το έργο της προανάκρισης έχει αναλάβει η Ασφάλεια Αττικής.

    Ληστεία και στα ΕΛΤΑ Παγκρατίου

    Στόχος ενός ένοπλου κακοποιού έγινε όμως και το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στην περιοχή του Παγκρατίου.

    Είδηση: 29873

    [17] Φ. ΠΙΠΙΛΗ « Ότι καταψήφισε ο νεοδημοκράτης, ότι καταψήφισε η κοινωνία έχει συγκεντρωθεί στη πλευρά της κ. Μπακογιάννη.»

    Δευτερα, 23 11 2009 13:12

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βλέπω τίτλους στα κεντρικά δελτία ειδήσεων, πόλωση, πόλωση, πόλωση. Την πόλωση δεν την βλέπω.»

    Φ. ΠΙΠΙΛΗ: « Επιτέλους, θα μιλήσει κυριολεκτικά η κοινωνία και θα επιλέξει η ίδια η κοινωνία, που μας καταδίκασε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, τον νέο πρόεδρο της ΝΔ. Ο κόσμος δεν θέλει να τσακωνόμαστε. Θέλει όμως να ακούσει αλήθειες, γιατί αν τα ξανακουκουλώσουμε και δεν εξηγήσουμε ο κάθε ένας βουλευτής αν δεν πει και πικρές, σκληρές αλήθειες τι θα κάνουμε; Δεν είναι καιρός η νέα φουρνιά πολιτικών, βουλευτών, ή κομματικών στελεχών να μπει στο παιχνίδι; Γιατί δεν μας ψήφισε ο κόσμος στις 4 Οκτωβρίου; Δεν μας ψήφισε, επειδή εξοργίστηκε με προσωπικές συμπεριφορές, με κάποιες πολιτικές συμπεριφορές, αλαζονεία, εμμονή σε παλαιοκομματικές αντιλήψεις ορισμένων υπουργών, οι οποίοι νόμιζαν ότι κυριολεκτικά είναι οι αντικαταστάτες του Πάπα. Εκνευρίστηκε, διότι έγιναν κρούσματα διαφθοράς. Πιο πολύ απ' όλα καταδικαστήκαμε από τις προσωπικές συμπεριφορές και την αβελτηρία συγκεκριμένων πολιτικών και υπουργών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε αυτό που περιγράφετε συμμετείχε και η κ. Μπακογιάννη;»

    Φ. ΠΙΠΙΛΗ: « Οποιοσδήποτε ήταν στη κυβερνητική επιτροπή, οποιοσδήποτε είχε την δυνατότητα και την ευκολία να συνομιλεί 4 και 5 φορές καθημερινά με τον πρωθυπουργό δεν έχει ένα μερίδιο ευθύνης; Όταν λοιπόν εγώ είδα ότι όλο το κατεστημένο ότι καταψήφισε ο νεοδημοκράτης, ότι καταψήφισε η κοινωνία έχει συγκεντρωθεί πέριξ ενός υποψηφίου συγκεκριμένα στη πλευρά της κ. Μπακογιάννη, εμένα αυτό με πήγε απέναντι. Όταν δηλαδή είδα κυριολεκτικά πακέτο από την πρώτη στιγμή όλα τα παιδιά των βαρόνων, των πριγκίπων, των πριγκιπισσών να συντάσσονται από τη μια πλευρά πήγα απέναντι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κ. Μπακογιάννη μιλώντας προχθές είπε ότι νέος αρχηγός με παλιές ιδέες είναι συνταγή αποτυχίας.»

    Φ. ΠΙΠΙΛΗ: « Νέος αρχηγός με παλιά πρόσωπα είναι καραμπινάτη συνταγή αποτυχίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Άκουσα προχθές την κ. Μπακογιάννη, η οποία είπε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της ΝΔ από το σύστημα ΠΑΣΟΚ.»

    Φ. ΠΙΠΙΛΗ: « Πρέπει εδώ να πούμε ότι υπάρχει μια παλινωδία στις ομιλίες της κ. Μπακογιάννη. Η κ. Μπακογιάννη είχε μια σαφή πολιτική γραμμή από την αρχή, ότι πρέπει η ΝΔ να έχει διεύρυνση προς τον κεντρώο και παραπέρα χώρο. Παρότι υπήρξε πολεμική από την πλευρά της κ. Μπακογιάννη στην πολιτική του κ. Σαμαρά, παρότι δηλαδή η κ. Μπακογιάννη «κατηγορεί» τον κ. Σαμαρά ότι περιχαρακώνει στο κομμάτι της Δεξιάς τη ΝΔ, βλέπετε ότι στο σύνολο της κοινωνίας προηγείται συντριπτικά ο κ. Σαμαράς. Το σύστημα ΠΑΣΟΚ, το σύστημα ΣΥΝ, ΣΥΡΙΖΑ, το σύστημα ΚΚΕ ξέρει επίσης και διαβάζει δημοσκοπήσεις. Αφού βλέπει ότι ο κ. Σαμαράς έχει μια αναμφισβήτητη δυναμική σε όλη τη κοινωνία κανονικά δεν θα ήθελε τον κ. Σαμαρά αν αυτό εννοεί η κ. Μπακογιάννη. Δεν νομίζω ότι εγώ, για παράδειγμα, είμαι η Δεξιά, η συντήρηση δηλαδή, η οπισθοδρόμηση, η Φωτεινή Πιπιλή και ο κ. Κιλτίδης, ή ο κ. Γιακουμάτος είναι το προοδευτικό κέντρο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πώς έχετε φανταστεί τη βδομάδα από την πρώτη Κυριακή μέχρι τη δεύτερη;»

    Είδηση: 29872

    [18] Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ « Χωρίς μεγάλες αλλαγές, η παιδεία δεν θα βγει από την εντατική, στην οποία βρίσκεται.»

    Δευτερα, 23 11 2009 13:10

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Άκρως ραδιοφωνικό και απόρρητο» με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αποκτήσατε γραμματείς στο υπουργείο. Σήμερα διαβάσαμε ότι έχετε φτάσει ως κυβέρνηση τους 40 επί συνόλου 80.»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Θα συμφωνήσω μαζί σας. Πρέπει να πάμε γρήγορα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχει ξεκινήσει ένας άτυπος διάλογος για τα θέματα της παιδείας. Ουσιαστικά, πότε θα πείτε ότι ξεκινάμε με τους φορείς;»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Υπήρξε ο διάλογος ο εθνικός, ο οποίος ολοκληρώθηκε αυτή η φάση του με την επιτροπή Μπαμπινιώτη. Το πόρισμα παραδόθηκε στην υπουργό Παιδείας και είναι ένα χρήσιμο υλικό και είναι παρακαταθήκη για το ξεκίνημα του διαλόγου που θα γίνει με δυο καινούργια στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας θα αναβαθμιστεί και το δεύτερο ότι θα υπάρχει μια καινούργια ομάδα. Ξεκινάει ο διάλογος για τις μεγάλες αλλαγές που δεν αφορούν μόνο το εξεταστικό σύστημα, αλλά αφορούν την παιδεία στο σύνολο της. Το υπουργείο Παιδείας δεν περιμένει απλά το διάλογο κάνει και τις δικές του επεξεργασίες, όπως οι εναλλακτικές που το υπουργείο επεξεργάζεται για τη βάση του 10. Το θέμα είναι να γίνουν κάποιες επεξεργασίες στο μεταβατικό διάστημα και να πάμε σε μια συνολική πρόταση για την αλλαγή συνολικά της παιδείας. Η δεύτερη δέσμευση που είναι ότι το Σεπτέμβρη που μας έρχεται ξεκινάει σε πιλοτική φάση το ολοήμερο νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Γίνεται καθετί το δυνατό από το υπουργείο Παιδείας αυτή τη στιγμή για τη ολοκλήρωση των προετοιμασιών για την εφαρμογή του ολοήμερου το Σεπτέμβριο. Έχουμε ένα καθημερινό αγώνα για το τρέχον σχολικό έτος. Παραλάβαμε 5.500 κενά και αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 500. Στη χώρα μας, υπάρχουν πλεονάσματα σε πάρα πολλές σχολικές μονάδες και την ίδια ώρα υπάρχουν πολλές χιλιάδες αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Όσοι από εμάς για σοβαρές ανάγκες χρειαζόμαστε κάποιον εκπαιδευτικό στα γραφεία μας θα πρέπει πρώτα να βρίσκεται αντικαταστάτης. Όποιος αποσπάται θα πρέπει να αποσπάται αφού βρεθεί αντικαταστάτης του στη τάξη. Δεν αποσπάται κανείς χωρίς αντικαταστάτη και όταν αποσπάται σε δυσπρόσιτη περιοχή δεν τον ακολουθούν τα μόρια της δυσπρόσιτης περιοχής. Θα υπάρξει δραστικός περιορισμός και καταγραφή των αναγκών των αποσπάσεων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εάν καταργηθεί η βάση του 10, θα εφαρμοστεί αυτό στις εξετάσεις του Ιουνίου;»

    Είδηση: 29871

    [19] Απόδραση 32χρονου κρατουμένου από το Α.Τ. Θήβας

    Δευτερα, 23 11 2009 12:41

    Θεαματική απόδραση μέσα από το αστυνομικό τμήμα Θήβας πραγματοποίησε στις 8.30 το πρωί 32χρονος Αλβανός κρατούμενος, ακινητοποιώντας με πιστόλι όλους τους αστυνομικούς που βρίσκονταν εκεί. Ο 32χρονος κρατούνταν στις φυλακές Γρεβενών, για ληστείες και κλοπές και είχε μεταφερθεί στις 17 Νοεμβρίου στο αστυνομικό τμήμα της Θήβας για να οδηγηθεί στις 19 Νοεμβρίου στον ανακριτή, για άλλες υποθέσεις. Σήμερα, επρόκειτο και πάλι να μεταχθεί στις φυλακές, αλλά λίγο πριν τη μεταγωγή ζήτησε να πάει στην τουαλέτα. Από εκεί όμως βγήκε με πιστόλι, το οποίο είχε αφεθεί από άγνωστα άτομα και άγνωστο τρόπο προφανώς για αυτό το σκοπό, ακινητοποίησε τους αστυνομικούς και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Για την υπόθεση έχει διαταχθεί έρευνα από το Αρχηγείο της αστυνομίας, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στο αστυνομικό προσωπικό, τόσο για τον τρόπο που μπήκε το όπλο στο τμήμα, πιθανότατα από συνεργούς του δραπέτη, αλλά ενδεχομένως και για την ελλιπή φρούρησή του που τού έδωσε την ευκαιρία να παραλάβει το όπλο και να αποδράσει.

    Είδηση: 29870

    [20] Επιθέσεις σε κομμωτήρια τα ξημερώματα

    Δευτερα, 23 11 2009 11:38

    Δύο επιθέσεις σε κομμωτήρια σημειώθηκαν τα ξημερώματα στον Κολωνό και στον Άγιο Δημήτριο. Στον Άγιο Δημήτριο, άγνωστοι πέταξαν στις 5.10 το πρωί, αυτοσχέδια χειροβομβίδα σε κομμωτήριο προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην πρόσοψη του μαγαζιού. Από την έκρηξη άνοιξε κρατήρας στο πεζοδρόμιο και υπέστησαν ζημιές πέντε αυτοκίνητα και η είσοδος διπλανής πολυκατοικίας. Η αστυνομία, αποδίδει την επίθεση σε κυκλώματα εκβιαστών.

    Η δεύτερη επίθεση έγινε στις τρεις τα ξημερώματα σε κομμωτήριο στον Κολωνό στη διασταύρωση Άργους και Πλάτωνος.

    Άγνωστοι πέταξαν βόμβα μολότοφ με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

    Έρευνα για τη συγκεκριμένη επίθεση διενεργεί η Ασφάλεια Αθηνών που εξετάζει ως πιθανότερη αιτία τις προσωπικές διαφορές.

    Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

    &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;

    Newer news items: 23/11/2009 16:21 - Εξαπλώνεται η νέα γρίπη- σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί 23/11/2009 13:42 - Ληστείες σε Αιγάλεω, Παγκράτι 23/11/2009 12:41 - Απόδραση 32χρονου κρατουμένου από το Α.Τ. Θήβας

    Older news items: 23/11/2009 09:18 - Τρεις συλλήψεις για την επίθεση με πυρσούς κατά λεωφορείου 22/11/2009 19:55 - Μνήμη στους Έλληνες ήρωες αντιστασιακούς αγωνιστές 22/11/2009 19:27 - Επίθεση με γκαζάκια στο γραφείο Βαλυράκη στα Χανιά 21/11/2009 22:03 - Νέο κρησφύγετο του Ριζάι εντόπισαν οι αρχές 20/11/2009 17:59 - Δίωξη σε βάρος 60χρονου για παιδική πορνογραφία

    Next page >>

    Είδηση: print

    [21] Μετ' εμποδίων ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

    Δευτερα, 23 11 2009 12:00

    Απρόοπτη εξέλιξη είχε ο διάλογος για το ασφαλιστικό που επρόκειτο να αρχίσει νωρίτερα με συνάντηση του υπουργού Εργασίας και της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Μέλη του ΠΑΜΕ μπλόκαραν την είσοδο του υπουργείου Εργασίας και παρεμπόδισαν την είσοδο των συνδικαλιστών. Κατόπιν τούτου η συνάντηση αναβλήθηκε και θα γίνει σε λίγη ώρα στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Αύριο Τρίτη στο τραπέζι του διάλογου θα κάτσουν ο ΣΕΒ και οι έμποροι. Από την πλευρά των κομμάτων η Αλέκα Παπαρήγα ανακοίνωσε ότι το ΚΚΕ δεν θα πάρει μέρος στο διάλογο και κάλεσε τους εργαζόμενους να κηρύξουν πόλεμο στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης.

    "Όλα στο τραπέζι του διαλόγου"

    Σύμφωνα με όσα έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Εργασίας, πρόκειται να παγώσουν για έναν χρόνο οι ρυθμίσεις του νόμου Πετραλιά για την αύξηση στα όρια ηλικίας των μητέρων με ανήλικα παιδιά.

    Αντιθέτως, δεν θίγει το αυξημένο πέναλτι της πρόωρης εξόδου (μείον 6% για κάθε χρόνο από 4,5% που ίσχυε).

    Ο κ. Λοβέρδος με το διάλογο καλεί τα συνδικάτα και τις εργοδοτικές οργανώσεις να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και να συνδιαμορφώσουν την ατζέντα του διαλόγου και να θέσουν από κοινού, τις προτεραιότητες, που θα εξασφαλίσουν, τη βιωσιμότητα, του ασφαλιστικού συστήματος.

    Παράλληλα, διαβεβαιώνει ότι όλα θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου και δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί.

    ΓΣΣΕ: Εκτός συζήτησης η αύξηση ορίων ηλικίας

    "Πρέπει να δούμε, όχι μόνο την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του" Γ. Παναγόπουλος Πρόεδρος ΓΣΕΕ

    Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πάντως, διαμηνύουν ότι δεν θα δεχθούν αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, ενώ η ΓΣΕΕ ζητά την απόσυρση του νόμου Πετραλιά.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει διάλογος αρκεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει τις προτάσεις της.

    Πρέπει να δούμε, πρόσθεσε, όχι μόνο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και την κοινωνική αποτελεσματικότητα του.

    Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών προσανατολίζεται σε περαιτέρω συγχώνευση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

    Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις Ταμεία που προωθούνται είναι:

    1. Μισθωτών, στο οποίο περνούν ΙΚΑ, ΕΤΑΠ, ΤΑΥΤΕΚΩ (Κοινής Ωφέλειας), ΤΕΑΙΤ (επικουρικό ιδιωτικού τομέα), ΤΑΠΙΤ (Πρόνοιας ιδιωτικού), ΤΕΑ ΠΑΣΑ (επικουρικό Σωμάτων Ασφαλείας) και ΕΤΑΤ (επικουρικό τραπεζών).

    2. Αγροτών, μόνο ο ΟΓΑ.

    3. Ελευθέρων επαγγελματιών, με τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) και το ΕΤΑΑ (επιστημόνων)

    4. Δημοσίου με ΤΕΑΔΥ (επικουρικό), ΤΠΔΥ (πρόνοιας) και ΟΠΑΔ (υγείας).

    Οχι του ΚΚΕ στο διάλογο

    Την κατηγορηματική άρνηση του ΚΚΕ να πάρει μέρος στο διάλογο για το Ασφαλιστικό, εξέφρασε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι το κόμμα της δεν παίρνει μέρος σε "σικέ παιχνίδια".

    Η γγ του ΚΚΕ, χαρακτήρισε την όλη συζήτηση αποπροσανατολιστική και τόνισε ότι η κυβερνητική πολιτική στο Ασφαλιστικό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου.

    Η κ. Παπαρήγα, κάλεσε τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να κηρύξουν πόλεμο στην πολιτική της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά συμμετοχή στο διάλογο παρά μόνο αγώνας και αντεπίθεση.

    Είδηση: 29868

    [22] Νέες προοπτικές για την αντιμετώπιση του πόνου

    Δευτερα, 23 11 2009 14:44

    Στη δημιουργία νέων παυσίπονων με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και με πιο ασφαλή αναλγητική δράση κατευθύνονται πλέον οι ερευνητές. Τα αναλγητικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα παρουσιάζουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες κι έτσι τα τελευταία χρόνια μελετάται η αναλγητική ενέργεια νέων φαρμάκων, τα οποία παρουσιάζουν πιο ειδική αντιφλεγμονώδη δράση και αναμένεται να έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

    Αυτά τόνισε σε ομιλία με θέμα: "Φάρμακα για τον πόνο - Νέες απόψεις" η καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Παρασκευή Παπαϊωαννίδου, στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας με θέμα "Μοριακή Φαρμακολογία του πόνου", που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Νευροβιολογίας και Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας, το οποίο ολοκληρώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Τα κυριότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αντιμετώπιση του πόνου είναι τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δηλαδή τα κοινά παυσίπονα, τα οποία πολλές φορές οι ασθενείς προμηθεύονται χωρίς ιατρική συνταγή.

    "Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν τη σύνθεση των προσταγλανδινών και παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετική και αναλγητική ενέργεια. Είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του ήπιου και μέτριου πόνου, παρουσιάζουν όμως ανεπιθύμητες ενέργειες. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η αιμορραγική διάθεση που εκδηλώνεται συνήθως ως γαστρορραγία, και μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και εξασθενημένους ασθενείς. Επίσης αντενδείκνυται η μακροχρόνια χρήση τους, διότι υπάρχει κίνδυνος ηπατοτοξικότητας και νεφροτοξικότητας", εξήγησε η κ Παπαϊωαννίδου.

    Στην προσπάθεια να ελαττωθεί ο κίνδυνος αιμορραγίας, αναπτύχθηκε η νέα γενιά των αναλγητικών-αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τα οποία αναστέλλουν εκλεκτικά τη σύνθεση προσταγλανδινών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, χωρίς να επηρεάζουν την σύνθεση των προσταγλανδινών που έχουν προστατευτική αντιαιμορραγική ενέργεια στο βλεννογόνο του στομάχου. Τα φάρμακα αυτά δεν παρουσιάζουν αιμορραγική διάθεση, αποδείχθηκε όμως ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Η ροφεκοξίμπη, το πρώτο από τα σκευάσματα της κατηγορίας αυτής, αποσύρθηκε από την κυκλοφορία το 2004, πέντε μόλις χρόνια μετά την εισαγωγή στη θεραπευτική, και αφού κατηγορήθηκε ότι προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ασθενών. Υπολογίζεται ότι κατά την πενταετία της κυκλοφορίας της ροφεκοξίμπης, και μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, 60.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους εξ αιτίας καρδιαγγειακών επεισοδίων που αποδόθηκαν σε αυτήν. Η φαρμακευτική εταιρεία που την παρήγαγε κατηγορήθηκε ότι γνώριζε αλλά απέκρυψε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών από τη χρήση του φαρμάκου.

    Μια άλλη κατηγορία πολύ ισχυρών αναλγητικών φαρμάκων είναι τα οπιοειδή, των οποίων όμως η μακρόχρονη χρήση δημιουργεί προβλήματα εξάρτησης.

    Πολλά άλλα φάρμακα που προορίζονται για άλλες θεραπευτικές χρήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ιδιαίτερα ο συνδυασμός δυο φαρμάκων επιτρέπει την ελάττωση των δόσεων και των ανεπιθύμητων ενεργειών. Τέτοια φάρμακα είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντισπασμωδικά, οι βενζοδιαζεπίνες, τα νευροληπτικά, τα κανναβινοειδή, τα μυοχαλαρωτικά, τα τοπικά αναισθητικά, τα κορτικοστεροειδή, τα αντιισταμινικά, τα διφωσφονικά, η καλσιτονίνη, η τραμαντόλη, κ.α.

    Τα τελευταία χρόνια μελετάται η αναλγητική ενέργεια νέων φαρμάκων, τα οποία παρουσιάζουν πιο ειδική αντιφλεγμονώδη δράση και αναμένεται να έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Τα φάρμακα αυτά δρουν στους υποδοχείς των προσταγλανδινών ή αναστέλλουν εκλεκτικά τη σύνθεση της προσταγλανδίνης Ε που ευθύνεται για τις φλεγμονές ή ελαττώνουν άλλους παράγοντες φλεγμονής. Ακόμη, άλλοι νέοι θεραπευτικοί στόχοι σχετίζονται με την τροποποίηση της αντίληψης του πόνου. Η συλλογική προσπάθεια που γίνεται προς τις κατευθύνσεις αυτές τα τελευταία χρόνια για την εφαρμογή των νέων θεραπευτικών στόχων στον άνθρωπο, θα δώσει νέα πιο ασφαλή φάρμακα για την αντιμετώπιση του πόνου.

    Είδηση: 29876


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 November 2009 - 17:54:04 UTC