Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μ. Χρυσοχοΐδης: Αλλαγές και τομές στην αστυνομία
  • [02] Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Προβόπουλου
  • [03] Ξεκινά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό
  • [04] Δεκατρία τα θύματα της γρίπης
  • [05] ΝΔ: Προεκλογικός πυρετός
  • [06] Ταύτιση απόψεων Ελλάδος-Ισπανίας
  • [07] Επαναξιολογείται το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων
  • [08] Αντιρατσιστική κινητοποίηση στο Νέο Κόσμο
  • [09] Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:«Πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σε ένα κλίμα ενότητας, δημιουργικής ενότητας που θα αξιοποιεί τους καλύτερους.»
  • [10] Ιράν: Μας κάνουν κρυφό πόλεμο
  • [11] Η General Motors ετοιμάζεται για περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας
  • [12] Θα αναστηλωθεί το αρχαίο θέατρο του Διονύσου
  • [13] 3.000000 άτομα πεθαίνουν το χρόνο από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια
  • [14] Συμφωνία για τα νέα στοιχεία που θα αναγράφονται στα ελαστικά αυτοκινήτων
  • [15] Ο Ιβ Λετέρμ πρωθυπουργός του Βελγίου
  • [16] Νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την διασφάλιση της πρόσβασης στο διαδίκτυο
  • [17] Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:« Η κα Μπακογιάννη βεβαίως και είναι απαραίτητη στη ΝΔ του αύριο, με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά.»
  • [18] Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ « Το κλείσιμο των σχολείων για λίγες μέρες αποτρέπει την εξάπλωση του ιού.»
  • [19] Σύλληψη ειδικού φρουρού για κατοχή κοκαΐνης
  • [20] Η επιδημία της νέας γρίπης
  • [21] Ιράν: Συλλήψεις δεκάδων φοιτητών
  • [22] Οι MOMIX με τα «καλύτερά» τους στην Ελλάδα
  • [23] Τα τσιγάρα φιλοξενούν πολλά παθογόνα βακτήρια

    [01] Μ. Χρυσοχοΐδης: Αλλαγές και τομές στην αστυνομία

    Τεταρτη, 25 11 2009 19:24

    Θέτοντας στόχο τη δημιουργία μιας σύγχρονης και επαγγελματικής αστυνομίας, που θα προκύψει από βαθιές τομές και αλλαγές, μίλησε στο 18ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    Στην ομιλία του ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε μεταξύ άλλων: "Θα κάνουμε μεγάλες αλλαγές. Οι σχολιαστές ειδήσεων τελείωσαν. Εγώ δεν είμαι σχολιαστής κι εσείς δεν έχετε ανάγκη από σχολιαστές, να επαναλαμβάνουν σε κάθε συνέδριο όλα αυτά τα οποία ακούμε διαρκώς. Αντιθέτως έχετε ανάγκη για λύσεις. Λύσεις για εσάς, για τη χώρα, για τα παιδιά σας, για την καθημερινότητά σας. Τελειώσανε οι σχολιασμοί. Ούτε επίσης θα εξαγγείλουμε αλλαγές ή οργανογράμματα, που δε θα γίνουν ποτέ. Αλλά θα αλλάξουμε τη ζωή μας και θα απαιτήσουμε σεβασμό από την κοινωνία και τον εαυτό μας.

    Θα προχωρήσουμε γρήγορα. Ανακοινώσαμε χθες τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο θέμα της αστυνομικής βίας. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να πουλάει πολιτικές ζαρντινιέρας και ράμπο. Να τελειώνουμε μ' αυτά. Τι σχέση έχει η καθημερινότητα του ειδικού φρουρού και του αστυνομικού, με έναν ή δύο αστυνομικούς που βρίσκουν μια γυναίκα με ένα μικρό παιδί στο δρόμο και τη βρίζουν και δένουν πισθάγκωνα; Πού ακούστηκε αυτό; Τι είδους δημοκρατική συμπεριφορά είναι αυτή, τι είδους ανθρώπινη συμπεριφορά είναι αυτή; Από πού πηγάζει; Η βία φέρνει πόλεμο. Είμαστε ενάντια στη βία, οποιασδήποτε μορφής. Δεν θα ανεχθούμε ξανά την αστυνομική βία. Δε θα ξαναντροπιάσουμε το Αστυνομικό Σώμα με τέτοιες συμπεριφορές. Δεν έχουν θέση, το επαναλαμβάνω, δεν έχουν θέση στην αστυνομία και σε κανένα Σώμα Ασφαλείας, τέτοιου είδους αστυνομικοί".

    "Όχι στη δεκαετία του ΄50"

    Συνεχίζοντας ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε: "Θέλω αστυνομία σύγχρονη, όχι αστυνομία με γιουρούσια και μπουλούκια. Όχι αστυνομία η οποία ακολουθεί μεθόδους ασφαλίτικες του '50. Αλλά μια αστυνομία η οποία χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες, έχει ένα καινούριο know-how, έχει μία σωστή οργανωτική διάταξη και αντιμετωπίζει το σύγχρονο έγκλημα, το οργανωμένο έγκλημα, το οικονομικό έγκλημα. Έχουμε μία Ασφάλεια με δομές του '50. Έτσι θα συνεχίσουμε; Οφείλουμε να κάνουμε μια μεγάλη σύγχρονη Υπηρεσία, που θα παλέψει το οργανωμένο έγκλημα, διότι σήμερα όλα κινούνται γύρω από την οικονομία".

    Για την τρομοκρατία

    Kάνοντας αναφορά στην τρομοκρατία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε: "Σήμερα, ακόμη και η τρομοκρατία, αυτό που λέγεται τρομοκρατία, είναι πια ένα εκρηκτικό μείγμα με το κοινό ποινικό δίκαιο, τις φυλακές, τους ποινικούς, όλο αυτό είναι μία συμπεριφορά, δίκτυα ολόκληρα. Πώς θα παλέψουμε λοιπόν; Θα παλέψουμε πραγματοποιώντας αλλαγές μεγάλες. Μέχρι την Άνοιξη θα έχει αλλάξει πλήρως η Ασφάλεια Αττικής. Θα γίνει μια μεγάλη, εθνικής εμβέλειας Υπηρεσία, που θα παλέψει και θα καταπολεμήσει το οργανωμένο έγκλημα. Και παρακάτω θα υπάρξει η ίδια διαβάθμιση. Η χώρα θέλει επίσης ένα νέο σύστημα συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών. Θέλουμε επίσης αστυνομία φιλική προς τους πολίτες. Κοντά στον πολίτη, έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε τη σχέση πολίτη και αστυνομικού, με την εμπέδωση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονίας, τις πεζές περιπολίες".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΜΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Επόμενο &gt;Επαναξιολογείται το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων

    Είδηση: 29985

    [02] Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Προβόπουλου

    Τεταρτη, 25 11 2009 15:16

    Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι προεκλογικά είχε ενημερώσει τον κ. Παπανδρέου αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ότι το έλλειμμα θα έφτανε σε διψήφιο αριθμό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έκανε λόγο για προσπάθεια συμψηφισμού των ευθυνών και ξεκαθάρισε ότι την ευθύνη για την χάραξη της οικονομικής πολιτικής έχει αποκλειστικά και μόνο η Κυβέρνηση. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή ο Γιώργος Προβόπουλος εξέπεμψε σήμα κινδύνου για την κατάσταση της οικονομίας και χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη περιστολής των δημοσίων δαπανών. Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι γνώριζε προεκλογικά την κατάσταση της οικονομίας, αλλά την απέκρυψε.

    Για προσπάθεια συμψηφισμού των ευθυνών για την οικονομική κατάσταση της χώρας, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιώργου Προβόπουλου, για το αν είχε ενημερώσει την προεκλογική περίοδο τόσο τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή όσο και τον Γ. Παπανδρέου για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    "...η προσπάθεια συμψηφισμού δεν μας βρίσκει σύμφωνους και με την πράξη μας την ανατρέπουμε..."

    Γιώργος Πεταλωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Ο κ. Πεταλωτής, σημείωσε ότι δεν μπορεί να έχουν την ίδια ευθύνη η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου με την ευθύνη που έχει για την οικονομία η προηγούμενη κυβέρνηση και ανέφερε ότι από το διοικητή της ΤτΕ είχε γίνει προς τον κ. Παπανδρέου μία εκτίμηση, χωρίς στοιχεία και για το λόγο αυτό ο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε κατά την προεκλογική περίοδο από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, να επιβεβαιώσει ότι τα στοιχεία που δημοσιοποιούσε η κυβέρνησή του, ήταν τα πραγματικά.

    Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο κ. Προβόπουλος είχε ενημερώσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για μονοψήφιο ποσοστό δημοσιονομικού ελλείμματος με τάση να γίνει διψήφιο, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν φανταζόμασταν το χάος και το ύψος του ελλείμματος.

    Τέλος τόνισε ότι η μόνη υπεύθυνη για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας είναι η κυβέρνηση, αποφεύγοντας να σχολιάσει για το αν υπάρχει σύμπνοια ή συναντίληψη με το διοικητή της ΤτΕ.

    Αντιδράσεις αντιπολίτευσης

    Για προεκλογική παραπλάνηση των Ελλήνων πολιτών έκανε λόγο η ΝΔ.

    "Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Το θέμα είναι ένα. Γνώριζαν το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Παπανδρέου, όταν έταζαν χωρίς όριο, την έκταση των προβλημάτων; Ναι ή όχι; Τόσο οι δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος όσο και οι ίδιες οι προεκλογικές δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνουν ότι "γνώριζαν". Γνώριζαν και συνειδητά παραπλάνησαν τους Έλληνες. Η παραπλάνηση, όμως -όπως και το ψέμα- έχει "κοντά ποδάρια". Η κυβέρνηση, σήμερα, θερίζει τις πολιτικές θύελλες των μικροκομματικών ανέμων παροχολογίας, που έσπειρε", τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Για εμπαιγμό του ελληνικού λαού έκανε λόγο το ΚΚΕ.

    "Όπως προεκλογικά, έτσι και τώρα, συνεχίζουν να εμπαίζουν τον ελληνικό λαό, για να μην μάθει την αλήθεια για τη ληστεία σε βάρος του. Και οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ο κ. Αλμούνια και ο κ. Προβόπουλος γνώριζαν το ύψος των ελλειμμάτων, καθώς και ότι τα δημιουργεί η πολιτική τους και η κερδοφορία του κεφαλαίου", τονίζεται σε ανακοίνωση του Περισσού.

    "Η χώρα χρειάζεται ένα «σοκ» για να μπορέσει να βγει από την κρίση", τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και υποστήριξε η χώρα έχει χρεοκοπήσει και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν επαρκούν για να μας βγάλουν την Ελλάδα από την κρίση.

    Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται πίσω από τον κ. Προβόπουλο και να ασκήσει μία άλλη πολιτική κοινωνικής αλληλεγγύης.

    "Ο κ. Προβόπουλος αποκάλυψε ότι και ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου γνώριζαν ότι η χώρα πάει για διψήφιο έλλειμμα.Ο κ. Πρωθυπουργός καλείται τώρα, αντί να ετοιμάζει νέο γύρο μονόπλευρης λιτότητας, να τηρήσει στην πράξη αυτά που έλεγε προεκλογικά, ότι «λεφτά υπάρχουν, το θέμα είναι να πιάσουν τόπο με δίκαιο τρόπο", σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Γ. Προβόπουλος: "Δεν αντέχει η οικονομία"

    Η General Motors ετοιμάζεται για περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Ξεκινά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

    Είδηση: 29966

    [03] Ξεκινά ο διάλογος για το Ασφαλιστικό

    Τεταρτη, 25 11 2009 14:15

    Ανοίγει οριστικά την Πέμπτη η αυλαία του διαλόγου για το Ασφαλιστικό μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των κοινωνικών εταίρων. Οι συναντήσεις που θα γίνουν με τα προεδρεία των εργαζομένων και των εργοδοτών θα γίνουν στο Υπουργείο Εργασίας και μάλιστα η ηγεσία του υπουργείου σκοπεύει να τις ολοκληρώσει την ίδια μέρα. Η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, υποστηρίζοντας ότι επιδιώκει λύσεις που δεν θα φορτώσουν τα βάρη στις πλάτες των ασφαλισμένων. Το ΚΚΕ επανήλθε σήμερα με νέα σφοδρότερη επίθεση στην κυβέρνηση για το ζήτημα του διαλόγου και την κατηγόρησε ότι μαζί με τη Νεα Δημοκρατία, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ προαποφάσισαν μέτρα που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου.

    Με αιχμή του δόρατος το Ασφαλιστικό, η σχέση κυβέρνησης και ΚΚΕ βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.

    Μετά το μπλόκο του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Εργασίας με πρόθεση να ακυρωθεί ο διάλογος και τις δηλώσεις της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι κηρύσσει πόλεμο για τη προστασία των εργαζομένων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Άγγελος Τζέκης μιλώντας σε επιτροπή της Βουλής έστρεψε τα βέλη του στις συνδικαλιστικές ηγεσίες λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "θα γίνει του Γιαννίτση", προδιαγράφοντας έτσι κλιμάκωση της αντιπολιτευτικής δράσης του ΚΚΕ.

    "..για ακόμη μια φορά δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι τα βάρη του ασφαλιστικού συστήματος δεν θα τα φορτώσουμε στις πλάτες των ασφαλισμένων..."

    Γιώργος Πεταλωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής επανέλαβε ότι η αναμόρφωση του Ασφαλιστικού δεν θα φορτώσει βάρη στις πλάτες των εργαζόμενων και ερωτηθείς για τη πρόταση του ΚΚΕ να μεταδίδεται ο διάλογος μέσω της ΕΡΤ απάντησε: "Η διαδικασία του διαλόγου θα ανακοινωθεί όταν ξεκινήσει. Εμείς λέμε όλα στο φως.Κάποιοι βρίσκουν προσκόμματα να μη γίνει ο διάλογος".

    "Οι ένοχοι κρύβονται. Η άρνηση της κυβέρνησης να μεταδοθεί τηλεοπτικά ο περιβόητος διάλογος, που στήνει μαζί με τη ΝΔ, τις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και τον ΣΕΒ, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι είναι στημένος. Ας ξιφουλκούν κατά του ΚΚΕ όσο θέλουν, μέσω των ΜΜΕ που ελέγχουν. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι το ΚΚΕ έχει δίκιο, καταλαβαίνει και τις μπούρδες τους για τη διαφάνεια", απάντησε το ΚΚΕ.

    Ανοιχτό εθνικό διάλογο ζήτησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και τόνισε ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος "με περιττούς νόμους, όπως της κας Πετραλιά, που ξεκίνησε ως ανατροπή για το ασφαλιστικό και κατάντησε να είναι ένα θέμα, το οποίο δεν είχε αντοχή ούτε μηνών". Παράλληλα κάλεσε την Αριστερά να αναλάβει τις ευθύνες της και τόνισε ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι λίγα.

    "Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης. Να πληρώσουν επιτέλους αυτοί που την καταλήστεψαν. Η κυβέρνηση και οι εργοδότες (πρόταση Μίχαλου για ακραιφνώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα) εμπαίζουν τους εργαζόμενους, γιατί αντιμετωπίζουν το Ασφαλιστικό ως δημοσιονομικό πρόβλημα και όχι ως κατοχυρωμένο συνταγματικό κοινωνικό δικαίωμα", τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι επαφές του κ. Λοβέρδου με τους κοινωνικούς εταίρους θα αρχίσουν από το πρωί με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και θα συνεχιστούν με τις εργοδοτικές οργανώσεις, ώστε να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος συνομιλιών για τα θέματα που θα συζητηθούν στη πορεία.

    Δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση και τη καταβολή των χρεών του δημοσίου προς τα ταμεία θα ζητήσουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις. Η υιοθέτηση ή όχι των αιτημάτων θα καθορίσει και τη συμμέτοχή τους στο διάλογο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος θα γίνει βήμα βήμα με στόχο να εξαντλούνται οι θεματικές ενότητες με στόχο τη συναίνεση.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Προβόπουλου&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Γ. Προβόπουλος: "Δεν αντέχει η οικονομία"

    Είδηση: 29963

    [04] Δεκατρία τα θύματα της γρίπης

    Τεταρτη, 25 11 2009 14:53

    Αυξάνονται τα κρούσματα της νέας γρίπης, ενώ το Yπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε τον θάνατο ενός 74χρονου ασθενή ο οποίος έπασχε από καρκίνο και είχε προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης. Τα θύματα της γρίπης στην Ελλάδα ανέρχονται σε δεκατρία, ενώ εικοσάρια άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συνωστισμός παρατηρείται στα νοσοκομεία από ασθενείς που θέλουν να εξεταστούν για τη νέα γρίπη. Πολλές σχολικές τάξεις κλείνουν και το Υπουργείο Παιδείας καλεί τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν προληπτικά από την 1η Δεκεμβρίου. Σήμερα ξεκίνησε πρόγραμμα εμβολιασμού στη Βουλή.

    Συνολικά 24 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνομένοι εξαιτίας της νέας γρίπης. Ανάμεσά τους η 35χρονη έγκυος που διανύει τον 5ο μήνα της κύησης αλλά και το 7χρονο αγοράκι που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης.

    Πληθαίνουν καθημερινά τα κρούσματα της νέας γρίπης στη χώρα καθώς όπως υπολογίζεται διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα του πανδημικού κύματος. Παράλληλα κατακόρυφα αυξάνεται και ο αριθμός των ασθενών που εμφανίζουν επιπλοκές και χρήζουν νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

    Σήμερα ανακοινώθηκε ο θάνατος ενός άνδρα 74 ετών με ιστορικό κακοήθειας επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης Α(Η1Ν1), ο οποίος νοσηλευόταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση.

    Με τη νέα γρίπη σε έξαρση οι αρχές αναγκάζονται να κλείσουν τάξεις και σχολεία, ενώ το υπουργείο Παιδείας κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν προληπτικά από την 1η Δεκεμβρίου, ώστε να αναχαιτιστεί η διασπορά του ιού μέσα στις τάξεις.

    Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών πρέπει να γίνει για να προστατεύουν οι ίδιοι και τα παιδιά και δεν είναι υποχρεωτικός, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Τα σχολεία - πρόσθεσε- κλείνουν προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού και εξήγησε ότι για όσα κλείσουν πάνω από 15 ημέρες θα υπάρξει πρόγραμμα αναπλήρωσης της ύλης.

    Σήμερα ξεκίνησε στη Βουλή, το πρόγραμμα του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη. Εμβολιάστηκαν συνολικά 40 άτομα εκ των οποίων οι 5 ήταν βουλευτές. Ο εμβολιασμός θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες.

    Από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ανακοινώθηκε ότι ο συνολικός αριθμός των εμβολιασθέντων από τις 16/11/2009, ημέρα έναρξης του εμβολιασμού, ανέρχεται σε 36.123 άτομα.

    Εν τω μεταξύ, ακύρωση της παραγγελίας 2.000.000 εμβολίων από γαλλική φαρμακευτική εταιρεία, ζήτησε ο πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών κατά της νέας γρίπης Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, κρίνοντας ανεπαρκείς τις προκαταρκτικές μελέτες. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τα δύο άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι ασφαλή και αποτελεσματικά .

    Η έξαρση των κρουσμάτων πάντως δεν προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιδεινωθεί η κατάσταση.

    Η σωστή διατροφή σύμμαχος κατά της γρίπης

    Οι γιατροί συνιστούν, εκτός από τους προληπτικούς εμβολιασμούς και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής, να οχυρώσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στη νέα γρίπη και μέσω της σωστής διατροφής. Στην περίπτωση της νέας γρίπης οι ειδικοί προτείνουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που δεν θα πρέπει να λείπουν από την καθημερινή μας διατροφή.

    Ένα από αυτά η Βιταμίνη Α την οποία βρίσκει κανείς σε φρούτα και λαχανικά καθώς και ο ψευδάργυρος το συστατικό αυτό είναι πλούσιο σε τροφές όπως τα θαλασσινά και τα καρύδια. Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να θεραπεύσει τραύματα και να συμβάλει ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση ασθενειών.

    Ωστόσο δεν θα πρέπει κανείς να είναι υπερβολικός στη λήψη θρεπτικών συστατικών. Η υπερβολική ποσότητα ψευδάργυρου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση άλλων στοιχείων όπως το σίδηρο και ο χαλκός. Ενώ η λήψη σεληνίου σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στο διαβήτη.

    Έκκληση Ξενογιαννακοπούλου να μην απεργήσουν οι γιατροί

    Έκκληση στους νοσοκομειακούς γιατρούς να μην προχωρήσουν στην προγραμματισμένη προειδοποιητική απεργία τους για τις 30 του μηνός έκανε η Υπουργός Υγείας.

    Η Υπουργός σημείωσε ότι στην παρούσα φάση και συγκυρία και με την εντατικοποίηση όλων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης θα πρέπει να επιδειχθεί κοινωνική ευθύνη.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, με διατάξεις που περιλαμβάνονται σε υπό συζήτηση νομοσχέδιο, αυξάνει το πλαφόν των μηνιαίων αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών των νοσοκομειακών γιατρών στις αποδοχές εφέτη με 19 χρόνια υπηρεσίας από τα 5.140 στα 6.500 ευρώ. Στον ίδιο νόμο ορίζεται η έναρξη του νέου μισθολογίου να είναι η 1/1/2009, ενώ προβλέπεται και η σύσταση επιπλέον χιλίων θέσεων ειδικευμένων γιατρών στο ΕΣΥ.

    Εκτός αυτού και με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία εμβολιάζουν ως τις 9 το βράδυ θα υπάρξει δυνατότητα πλήρους αποζημίωσης των γιατρών, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνονται στο πλαφόν που έχει τεθεί.

    Συμπλήρωσε ακόμη η υπουργός ότι χθες ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την πράξη για την καταβολή των χρωστούμενων από εφημερίες των γιατρών των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Αντιρατσιστική κινητοποίηση στο Νέο Κόσμο &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Σύλληψη ειδικού φρουρού για κατοχή κοκαΐνης

    Είδηση: 29965

    [05] ΝΔ: Προεκλογικός πυρετός

    Τεταρτη, 25 11 2009 14:24

    Ευρετήριο Άρθρου

    ΝΔ: Προεκλογικός πυρετός

    Περιοδείες και ομιλίες

    Χωρίς exit poll την ημέρα των εκλογών

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 3 Την Παρασκευή πέφτει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη νέου αρχηγού στη ΝΔ. Οι τρεις διεκδικητές θα πραγματοποιήσουν ανοικτές συγκεντρώσεις την Παρασκευή, και συγκεκριμένα η Ντόρα Μπακογιάννη στην πλατεία Κοτζιά, ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στις Σέρρες. Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον στη Ρηγίλλης επικεντρώνεται στην προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες την Κυριακή αλλά και στη γνωστοποίηση των προθέσεων στήριξης από πλευράς στελεχών. Αύριο Πέμπτη, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των εκλογών Δημήτρης Σιούφας θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία της ροής των αποτελεσμάτων την Κυριακή. Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς γνωστοποιεί ότι δεν θα διεξαχθούν δημοσκοπήσεις εξόδου την ημέρα εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ.

    Προσχωρήσεις στελεχών στα δύο στρατόπεδα

    Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη εξέφρασαν την Τετάρτη ο βουλευτής Μεσσηνίας Ιωάννης Λαμπρόπουλος (με άρθρο του στον "Αδέσμευτο Τύπο"), ο βουλευτής Χίου Κώστας Μουσουρούλης, ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Τσουκαλάς, η πρώην βουλευτής Επικρατείας Χρύσα Καρύδη, 130 ΟΝΝΕΔίτες της Μαγνησίας με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ του νομού, καθώς και επτά από τους οκτώ εκλεγμένους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στην Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, καθώς και συνδικαλιστικά στελέχη της ΔΑΚΕ στα σωματεία Συγκοινωνιών.

    Την υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη στηρίζει και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με την εκλογική διαδικασία, καθώς και με επιστολή του, ο Νομάρχης Χανίων Γρ. Αρχοντάκης.

    Τη στήριξή του στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ εξέφρασε από το Στρασβούργο και ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, καθώς και ο βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

    Με δήλωσή της στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, η οποία εκφράζει την προτίμηση της στον πρώην υπουργό Πολιτισμού, γιατί είναι "ο καταλληλότερος για να δώσει στην παράταξη αυτά που χρειάζεται: Ενθουσιασμό κι αυτοπεποίθηση ανασυγκρότηση, προγραμματικό λόγο και κοινωνική αξιοπιστία ενότητα μέσα από τη σύνθεση και την πολυσυλλεκτικότητα διεύρυνση και πολιτική κυριαρχία".

    Επίσης, επτά πρώην βουλευτές της ΝΔ από τη Μακεδονία, με κοινή τους δήλωση, τάσσονται στο πλευρό του. Όπως τονίζουν σε αυτήν, στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά γιατί κατά την άποψή τους ο Μεσσήνιος πολιτικός μπορεί να αναδιοργανώσει τη ΝΔ και με όπλο το ιδεολογικό του στίγμα να κάνει και πάλι ισχυρό, πλειοψηφικό ρεύμα τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη.

    Τη δήλωση υπογράφουν οι πρώην βουλευτές κ.κ. Γ. Κοσιντζίδης (Σερρών), Δημ. Στάμος (Χαλκιδικής), Ευ. Σουσουρογιάννης (Πιερίας), Γ. Παπαδόπουλος (Κοζάνης), Χαρ. Παπαδόπουλος (Κιλκίς), Κων. Μαυρίδης (Φλώρινας), και Γ. Μούτσιος (Α' Θεσσαλονίκης).

    Προηγούμενο - Επόμενο &gt;&gt;

    &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;

    Newer news items: 25/11/2009 19:24 - Μ. Χρυσοχοΐδης: Αλλαγές και τομές στην αστυνομία 25/11/2009 15:46 - Επαναξιολογείται το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων

    Older news items: 25/11/2009 10:29 - Συναντήσεις Παπανδρέου με Παρβάνοφ και Θαπατέρο 25/11/2009 08:37 - Στην τελική ευθεία για την εκλογή 24/11/2009 20:50 - Συνεδρίασε η Σοσιαλιστική Διεθνής 24/11/2009 20:33 - Α. Παπαρήγα: Το ΠΑΣΟΚ σφαγιάζει δικαιώματα 24/11/2009 19:12 - Επαφές του Γ. Παρβάνοφ με πολιτικούς φορείς

    Next page >>

    Τελευταια ΝεαΔημοφιλη

    Μ. Χρυσοχοΐδης: Αλλαγές και τομές στην αστυνομία

    Αντιρατσιστική κινητοποίηση στο Νέο Κόσμο

    Ιράν: Μας κάνουν κρυφό πόλεμο

    Η General Motors ετοιμάζεται για περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας

    Ταύτιση απόψεων Ελλάδος-Ισπανίας

    Συμφωνία για τα νέα στοιχεία που θα αναγράφονται στα ελαστικά αυτοκινήτων

    Ο Ιβ Λετέρμ πρωθυπουργός του Βελγίου

    3.000000 άτομα πεθαίνουν το χρόνο από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:«Πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σε ένα κλίμα ενότητας, δημιουργικής ενότητας που θα αξιοποιεί τους καλύτερους.»

    Νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την διασφάλιση της πρόσβασης στο διαδίκτυο

    Κύπρος: Ο νεκρός άνοιξε την πόρτα στους βαρυπενθούντες συγγενείς

    Αύξηση της επιτήρησης για τη γρίπη

    ΝΔ: Πρόεδρος από τα μέλη

    Η Ελλάδα παρούσα με πρωτοβουλίες

    Αποσύρθηκε από την κούρσα ο Δ. Αβραμόπουλος

    Νέα πνοή στο ΕΣΥ, ασφαλή τα εμβόλια

    Συναντήσεις Παπανδρέου με Διαμαντούρο και Αρχιεπίσκοπο

    ΝΔ: Συμβιβασμός μετά από διαβουλεύσεις

    Στη Γερμανίδα Χέρτα Μίλερ το Νόμπελ Λογοτεχνίας

    Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι πρόγονος των Σλαβομακεδόνων

    window.addEvent("load", init);

    function init() {

    myTabs1 = new JATabs("myTab-4131", {animType:'animNone',style:'teline_iii',position:'top',width:'100%',height:'auto',mouseType:'click',duration:1000,colors:10,useAjax:false,skipAnim:false});

    }

    //new JATabs("myTab-4131", {animType:'animNone',style:'teline_iii',position:'top',width:'100%',height:'auto',mouseType:'click',duration:1000,colors:10,useAjax:false,skipAnim:false});

    Με μια ματια

    (function($){

    $(document).ready(function(){

    $('div.csm_scrollable.nfWFMFNADmPzvdrV').scrollable({

    size:1,

    loop:true

    }).autoscroll(9000);

    });

    })(jQuery);

    Δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, άγνωστος τραυμάτισε με μαχαίρι 52χρονο οδηγό ταξί, στην οδό Μεγακλέους, στην περιοχή της Τούμπας. Ο άτυχος ταξιτζής νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, ενώ θα δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς, μόλις συνέλθει.

    Θανάσιμος τραυματισμός ενός άνδρα στα Γελινιάτικα Κορινθίας, την ώρα που εκτελούσε εργασίες κοπής ξύλινων δοκαριών που στήριζαν τη σκεπή ακατοίκητης πλίθινης οικίας. Την ώρα που χειριζόταν το βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο προκλήθηκε έκρηξη. Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Ξυλοκάστρου.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη από τους αγελαδοτρόφους της χώρας που αντιδρούν στην απόφαση της Κυβέρνησης να δώσει 2μηνη παράταση στις βιομηχανίες για την αναγραφή προέλευσης στο γάλα.

    Αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και έναν τραυματία, υπηκόων Μπαγκλαντές, έγινε στις 8.30 το πρωί, στην οδό Λάρνακος 36, στα Κάτω Πατήσια Αθηνών. Οι δύο αλλοδαποί βρέθηκαν μέσα σε μια λίμνη αίματος. Ο ένας νεκρός βρέθηκε με πολλές μαχαιριές σε διάφορα σημεία του σώματός του και ο άλλος, ο τραυματίας, με τραύματα στο στήθος και στην κοιλιά. Ο τραυματίας διακομίστηκε στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύεται. Όπως είπε στους αστυνομικούς, δράστες είναι δύο άλλοι αλλοδαποί ιρακινής καταγωγής, οι οποίοι μπήκαν να τους ληστέψουν και όταν αντιστάθηκαν, τους χτύπησαν με μαχαίρια, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν τον συγκάτοικό του και να τραυματίσουν τον ίδιο. Έρευνα για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Αθηνών.

    Εκτελέστηκαν δύο άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για το σκάνδαλο με το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα στην Κίνα, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ σωματιδίων μέσα στον Μεγάλο Συγκρουστή Αδρονίων (LHC) του γιγαντιαίου επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών (CERN), πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας μόλις τρεις ημέρες μετά την επαναλειτουργία του

    Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία όταν το στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 με το οποίο έκαναν εκπαιδευτική πτήση συνετρίβη στο αεροδρόμιο της Πίζας.

    Στο νοσοκομείο Κορίνθου νοσηλεύεται με κάταγμα στο χέρι 30χρονος Ρουμάνος ο οποίος πήδηξε τα ξημερώματα της Πέμπτης από την παλιά γέφυρα του Ισθμού της Κορίνθου, από ύψος 80 μέτρων, και έπεσε στο νερό.

    Διαφημιση

    Video της ημεραςΚαιροςΧρηματιστηριοΞενοι Δεικτες

    .sliderwrapper{ position: relative; /*leave as is*/ overflow: hidden; /*leave as is*/ width: 100%; height: 310px; background: #000; }

    .sliderwrapper .contentdiv{ visibility: hidden; /*leave as is*/ position: relative; /*leave as is*/ left: 0; /*leave as is*/ top: 0; /*leave as is*/ padding: 5px; background: #fff; width: 360px; /*width of content DIVs within slider. Total width should equal slider's inner width (390+5+5=400) */ height: 305px; filter:progid:DXImageTransform.Microsoft.alpha(opacity=100); -moz-opacity: 1; opacity: 1; }

    .pagination{ width: 100%; /*Width of pagination DIV. Total width should equal slider's outer width */ text-align: center; padding: 10px 0px; background: #0f0f0f; }

    .pagination a img, .pagination a:visited img{ text-decoration: none; border: 2px solid #222; }

    .pagination a:hover img, .pagination a.selected img{ border: 2px solid red; }

    Get the Flash Player to see this player.

    var s1 = new SWFObject("http://news.ert.gr//modules/mod_featured_youtube_slider/featured_youtube_slider/player.swf","ply","360","300","9","#FFFFFF"); s1.addParam("allowfullscreen","true"); s1.addParam("allowscriptaccess","always"); s1.addParam("wmode","transparent"); s1.addVariable("showLogo", "false"); s1.addVariable("showVersionInfo","false"); s1.addParam("flashvars","file=http://www.youtube.com/v/0X-Y7wFRoEU&image=http://i3.ytimg.com/vi/0X-Y7wFRoEU/default.jpg"); s1.write("container");

    Get the Flash Player to see this player.

    var s1 = new SWFObject("/modules/mod_featured_youtube_slider/featured_youtube_slider/player.swf","ply","360","300","9","#FFFFFF"); s1.addParam("allowfullscreen","true"); s1.addParam("allowscriptaccess","always"); s1.addParam("wmode","transparent"); s1.addVariable("showLogo", "false"); s1.addVariable("showVersionInfo","false"); s1.addParam("flashvars","file=http://www.youtube.com/v/nDqFT-qBq3k&image=http://i3.ytimg.com/vi/nDqFT-qBq3k/default.jpg"); s1.write("container2");

    Get the Flash Player to see this player.

    var s1 = new SWFObject("/modules/mod_featured_youtube_slider/featured_youtube_slider/player.swf","ply","360","300","9","#FFFFFF"); s1.addParam("allowfullscreen","true"); s1.addParam("allowscriptaccess","always"); s1.addParam("wmode","transparent"); s1.addVariable("showLogo", "false"); s1.addVariable("showVersionInfo","false"); s1.addParam("flashvars","file=http://www.youtube.com/v/i_zRPWyATZw&image=http://i3.ytimg.com/vi/i_zRPWyATZw/default.jpg"); s1.write("container3");

    Get the Flash Player to see this player.

    var s1 = new SWFObject("/modules/mod_featured_youtube_slider/featured_youtube_slider/player.swf","ply","360","300","9","#FFFFFF"); s1.addParam("allowfullscreen","true"); s1.addParam("allowscriptaccess","always"); s1.addParam("wmode","transparent"); s1.addVariable("showLogo", "false"); s1.addVariable("showVersionInfo","false"); s1.addParam("flashvars","file=http://www.youtube.com/v/vOhf3OvRXKg&image=http://i3.ytimg.com/vi/vOhf3OvRXKg/default.jpg"); s1.write("container4");

    featuredcontentslider.init({ id: "slider", //id of main slider DIV contentsource: ["inline", ""], toc: "markup", //Valid values: "#increment", "markup", ["label1", "label2", etc] nextprev: ["Previous", "Next"], //labels for "prev" and "next" links. Set to "" to hide. revealtype: "click", //Behavior of pagination links to reveal the slides: "click" or "mouseover" enablefade: [true, 0.2], //[true/false, fadedegree] autorotate: [false, 3000], //[true/false, pausetime] onChange: function(previndex, curindex){ //event handler fired whenever script changes slide //previndex holds index of last slide viewed b4 current (1=1st slide, 2nd=2nd etc) //curindex holds index of currently shown slide (1=1st slide, 2nd=2nd etc) } })

    //<![CDATA[

    window.addEvent('domready', function() {

    var url = "/index.php?do=ajax_usersetting&modid=182&group=default&action=loadmodule_ajax&tmpl=component&rand="+(Math.random()*Math.random());

    var container = $('ja-widget-weather');

    new Ajax(url, {

    method: 'get',

    postBody: '',

    onComplete: function (data) {

    container.innerHTML = data;

    newobj = new Element('DIV');

    newobj.innerHTML = data;

    newobj.getElements('script').each(function (script) {

    if (script.src) {

    new Element('script', {

    'type': 'text/javascript',

    'src': script.src

    }).inject($E('head'));

    } else {

    eval(script.innerHTML);

    }

    });

    }.bind(this),

    onFailure: function () {

    container.innerHTML = 'Could not load weather module!';

    }

    }).request();

    });

    //]]>

    No Frames

    var totIncrement = 0;

    var increment = 121;

    var maxRightIncrement = 0;

    var lengthIncremt = 0;

    var container_width = 0;

    //<![CDATA[

    var objStock = new JAWidgetStock();

    window.addEvent('domready', function() {

    var url = "/index.php?do=ajax_usersetting&modid=181&group=default&action=loadmodule_ajax&tmpl=component&rand="+(Math.random()*Math.random());

    var container = $('ja-widget-stock');

    new Ajax(url, {

    method: 'get',

    postBody: '',

    onComplete: function (data) {

    container.innerHTML = data;

    newobj = new Element('DIV');

    newobj.innerHTML = data;

    newobj.getElements('script').each(function (script) {

    if (script.src) {

    new Element('script', {

    'type': 'text/javascript',

    'src': script.src

    }).inject($E('head'));

    } else {

    eval(script.innerHTML);

    }

    });

    }.bind(this),

    onFailure: function () {

    container.innerHTML = 'COULD NOT LOAD MODULE JA STOCK!';

    }

    }).request();

    });

    //]]>

    window.addEvent("load", init);

    function init() {

    myTabs1 = new JATabs("myTab-19397", {animType:'animFade',style:'teline_iii',position:'top',width:'100%',height:'auto',mouseType:'click',duration:1000,colors:10,useAjax:false,skipAnim:false});

    }

    //new JATabs("myTab-19397", {animType:'animFade',style:'teline_iii',position:'top',width:'100%',height:'auto',mouseType:'click',duration:1000,colors:10,useAjax:false,skipAnim:false});

    Διαβαστε επισης

    jaSLWI.expandH = 120;

    textbg = document.getElementById("ja-catslwi-textbg1");

    textbg.style.opacity = 0.8;

    textbg.style.filter = 'alpha(opacity=80)';

    Θα αναστηλωθεί το αρχαίο θέατρο του ΔιονύσουΗ εν λόγω πρωτοβουλία ανήκε...

    textbg = document.getElementById("ja-catslwi-textbg2");

    textbg.style.opacity = 0.8;

    textbg.style.filter = 'alpha(opacity=80)';

    3.000000 άτομα πεθαίνουν το χρόνο από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια Τριακόσια πενήντα εκατομμύ...

    textbg = document.getElementById("ja-catslwi-textbg3");

    textbg.style.opacity = 0.8;

    textbg.style.filter = 'alpha(opacity=80)';

    Μεζές... κατά της νέας γρίπηςΟι Σέρβοι, περιμένοντας το Ξ...

    ο»Ώ

    Τετάρτη 25

    Νοεμβρίου

    2009

    Ανατ.: 07.26

    Δύση: 17.02

    Σελήνη 9 ημερών

    Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος, Μερκουρίου μάρτυρος

    1973

    ανατρέπεται η κυβέρνηση Μαρκεζίνη και ο ίδιος ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. Νέος ισχυρός άνδρας του απριλιανού καθεστώτος αναδεικνύεται ο ταξίαρχος Ιωαννίδης.

    1988

    παντρεύονται δύο μεγάλοι σκακιστές, ο Αμερικανός Donaldson και η Ρωσίδα Akhmilovskaya.

    1993

    στη Βρετανία, πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο συγγραφέας Αντονι Μπέρτζες, που έγραψε το "Κουρδιστό Πορτοκάλι".

    1994

    στην Τουρκία, η πρωθυπουργός Τσιλέρ περνάει στη Βουλή νομοσχέδιο υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων, παρά τις αντιδράσεις του λαϊκιστικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

    1999

    ο Βίκτωρας Μήτρου κερδίζει 2 αργυρά μετάλλια με 2 πανελλήνια ρεκόρ (205 κιλά στο ζετέ και 370 κιλά στο σύνολο) στην κατηγορία των 77 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών, που διεξάγεται στο ΣΕΦ.

    Υπηρεσιες ERTonline

    Χρηματιστηριο H κίνηση στους δρόμους Αναχωρήσεις-Αφίξεις ΔΑΑ Δράσεις-Προτάσεις Oδηγος Web Gallery Fora Chat

    Αρχειο

    Νοεμβριος, 2009

    Οκτωβριος, 2009

    Σεπτεμβριος, 2009

    Αυγουστος, 2009

    Ιουλιος, 2009

    Ιουνιος, 2009

    Μαιος, 2009

    Απριλιος, 2009

    Μαρτιος, 2009

    Φεβρουαριος, 2009

    ΑρχηΚεντρικο SiteΚΕΕΠΔρασεις-ΠροτασειςΣαν σημερα

    Επαναφορα αρχικων ρυθμισεων Κορυφή

    Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία της ΕΡΤ Α.Ε. και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια της Διεύθυνσης Πολυμέσων της ΕΡΤ Α.Ε. Για πληροφορίες webmaster@ertonline.gr

    var _rsCI="gr-ertonline"; var _rsCG="0"; var _rsDN="//secure-it.imrworldwide.com/";

    var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));

    try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-1367852-10"); pageTracker._trackPageview();

    var _rsCI="gr-ertonline"; var _rsCG="0"; var _rsDN="//secure-it.imrworldwide.com/";

    var gaJsHost = (("https:" == document.location.protocol) ? "https://ssl." : "http://www."); document.write(unescape("%3Cscript src='" + gaJsHost + "google-analytics.com/ga.js' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));

    try { var pageTracker = _gat._getTracker("UA-1367852-10"); pageTracker._trackPageview();

    Είδηση: 29964

    [06] Ταύτιση απόψεων Ελλάδος-Ισπανίας

    Τεταρτη, 25 11 2009 17:23

    Σε πολύ θερμό κλίμα έλαβε χώρα στο νέο μουσείο της Ακροπόλεως η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Ισπανίας, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία στην ευρωπαϊκή ένωση. Οι Παπανδρέου και Θαπατέρο συμφώνησαν στο ότι ο τομέας των ανανεωσίμων πηγών ενεργείας είναι το νέο αναπτυξιακό μοντέλο στο οποίο θα πρέπει να επενδύσουν οι δύο χώρες. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε νωρίτερα και με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνωφ.

    Η συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Χ. Θαπατέρο

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου στο μεσημέρι γεύμα εργασίας που είχε με τον ισπανό ομόλογό του Χοσέ Λουίς Θαπατέρ,ο συζήτησε τα "μεγάλα θέματα" που έχει να αντιμετωπίσει η ισπανική προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2010.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος καλωσόρισε τον "φίλο" πρωθυπουργό της Ισπανίας, στο εστιατόριο του «Νέου Μουσείου της Ακροπόλεως, ανέφερε ως πρώτο πρόβλημα εκείνο της οικονομικής κρίσης, που δημιουργεί περαιτέρω προβλήματα, όπως προβλήματα ανεργίας και στα οποία -όπως είπε- η απάντηση είναι η πράσινη ανάπτυξη και οι επενδύσεις στην καινοτομία, στην τεχνολογία, στην παιδεία και στις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» [Α.Π.Ε.], κι ότι χρειάζεται και συγκροτημένη ευρωπαϊκή πολιτική.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι συμφώνησε στην προτεραιότητα που θέτει η Ισπανία για τα θέματα της Μεσογείου, δηλαδή, της προστασίας του οικοσυστήματος της περιοχής και χαρακτήρισε εξαιρετική πρωτοβουλία την «συνάντηση κορυφής» που θα πραγματοποιηθεί για τα ζητήματα αυτά στην Βαρκελώνη, κατά την διάρκεια της ισπανικής προεδρίας.

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις Αθηνών - Μαδρίτης, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι προσβλέπει ιδιαίτερα στη συνεργασία Ελλάδος - Ισπανίας σε ό,τι αφορά την μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ισπανία για Α.Π.Ε., ιδιαίτερα της αιολικής.

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συζήτηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του για τις σχέσεις της Ελλάδας με τα Βαλκάνια, αλλά και τα ζητήματα της Τουρκίας και του Κυπριακού, τα οποία -όπως είπε- θα απασχολήσουν και την ισπανική προεδρία. Όπως τόνισε, "θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Όμως, πάντα στο πλαίσιο των προϋποθέσεων, που θέτει το ευρωπαϊκό κεκτημένο καλής γειτονίας".

    Επίσης, ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του για τις εργασίες της «Σοσιαλιστικής Διεθνούς» και ακόμα μία φορά τόνισε ότι τόσο ο ίδιος προσωπικά, όσο και η Ελλάδα θα είναι θερμοί συμπαραστάτες της ισπανικής προεδρίας.

    Την εκτίμησή του ότι θα αφήσουμε την οικονομική κρίση σύντομα πίσω μας, εξέφρασε ο Χ. Λ. Θαπατέρο τονίζοντας ταυτοχρόνως, ότι στα πλαίσια της Ε.Ε. μας περιμένει πολλή δουλειά για την πράσινη οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη.

    Ο Ισπανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα θέματα της Μεσογείου εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και τόνισε ότι τα θέματα της περιοχής θα κατέχουν κορυφαία θέση στην διάσκεψη του Ιουνίου στην Βαρκελώνη. Επίσης, είπε ότι συζήτησε με τον Έλληνα ομόλογό του το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Μεσόγειο, τονίζοντας ότι "υποφέρουμε από το ίδιο θέμα και πρέπει να δώσουμε ευρωπαϊκή απάντηση".

    Ο κ. Θαπατέρο ξεκαθάρισε ότι η ισπανική προεδρία θα δώσει μεγάλη βαρύτητα στην πάταξη της λαθρομετανάστευσης, στη συνεργασία με την "FRONTEX" και στην επιστροφή των λαθρομεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

    Αναφερόμενος στα θέματα των Βαλκανίων και της Τουρκίας, ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι στo πλαίσια της πολιτικής μας γι' αυτά τα ζητήματα θα συνεργαστούμε στενά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Ο κ. Θαπατέρο -ο οποίος εξήρε τηn μακρόχρονη συνεργασία του με τον κ. Παπανδρέου- τόνισε ότι είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-Ισπανίας και μεταξύ του ισπανικού και του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε τις κουλτούρες των δύο λαών κοντινές, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, τόσο για τον αυξανόμενο αριθμό των Ισπανών επισκεπτών στην Ελλάδα και την ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίησή του για την αυξανόμενη προθυμία όλο και περισσότερων Ελλήνων να μάθουν Ισπανικά και υπογράμμισε ότι ο βασικός τομέας συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών θα είναι εκείνος των "Ανανεωσίμων Πηγών Ενεργείας", τονίζοντας πως οι χώρες που κερδίζουν χώρο και χρόνο αναπτύσσοντας αυτό το μοντέλο θα είναι επικεφαλής αυτού του τομέα ανάπτυξης και εμείς αυτό το επιθυμούμε.

    Νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνωφ στον οποίο επίσης παρέθεσε γεύμα εργασίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Συμφωνία για τα νέα στοιχεία που θα αναγράφονται στα ελαστικά αυτοκινήτων

    Είδηση: 29982

    [07] Επαναξιολογείται το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων

    Τεταρτη, 25 11 2009 15:46

    Την έναρξη διαδικασίας επαναξιολόγησης του συνόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων ανακοίνωσε ο υπουργός Αμύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την συνεδρίαση της «Επιτροπής Εξωτερικών και Αμύνης», που συνεδρίασε για τρεις ώρες στο υπουργείο, προκειμένου να ενημερωθεί για το σύνολο των δραστηριοτήτων του υπουργείου. Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η επαναξιολόγηση άρχισε το βράδυ με συνεδρίαση του «Συμβουλίου Αμύνης» και στόχος της είναι χωρίς προκαταλήψεις και αδράνειες να αντιμετωπίσει τα πιθανότερα σενάρια απειλής.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, όσον αφορά το θέμα της ισορροπίας στο Αιγαίο, είπε ότι αυτή βρίσκεται στο επίπεδο του 7 προς 10 με πτωτική τάση.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι υπάρχει ποιοτική πτυχή υπέρ της χώρας μας.

    Σχετικά με την -από την Τουρκία- απειλή, τόσο η επίσημη ενημέρωση, όσο και η τοποθέτηση του υπουργού κινείται στην λογική ότι παρά το ότι η Τουρκία διαθέτει δυνάμεις, η πιθανότητα αιφνιδιαστικής στρατιωτικής ενέργειας ευρείας έκτασης, είναι μικρή με τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, κατέγραψε τις καθημερινές -όπως είπε- προκλήσεις στον αέρα και στην θάλασσα του Αιγαίου πελάγους, κάνοντας ειδική αναφορά στις υπερπτήσεις νήσων, οι οποίες για το 2009 έχουν φτάσει τις 49.

    Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του κ. Καμένου από τη ΝΔ, ο οποίος είπε ότι κατά την εκτίμησή του ήταν λάθος η μείωση της θητείας και ότι αν χρειαστεί να γίνει και πάλι 12 μήνες η επιτροπή θα πρέπει να το υποστηρίξει.

    Μ. Χρυσοχοΐδης: Αλλαγές και τομές στην αστυνομία &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;ΝΔ: Προεκλογικός πυρετός

    Είδηση: 29973

    [08] Αντιρατσιστική κινητοποίηση στο Νέο Κόσμο

    Τεταρτη, 25 11 2009 18:59

    Κινητοποίηση με συγκέντρωση στο Νέο Κόσμο και διαδήλωση στους δρόμους της περιοχής, διοργάνωσαν Άραβες μετανάστες της περιοχής, με την υποστήριξη των αντιρατσιστικών οργανώσεων "Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή", "Δίκτυο για την υπεράσπιση μεταναστών και προσφύγων" και "Κίνηση απελάστε τον ρατσισμό".

    Αιτία της κινητοποίησης ήταν η επίθεση που δέχτηκαν το βράδυ της Δευτέρας, 23 Νοεμβρίου, Σύριοι μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, μέσα σε τρία καταστήματα ιδιοκτησία τους, στην οδό Κασομούλη, από φασιστοειδή στοιχεία με βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ένας μετανάστης μεταφέρθηκε μαχαιρωμένος στο Τζάννειο Νοσοκομείο.

    Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως "έξω οι φασίστες από τις γειτονιές" και "ποτέ ξανά φασισμός" και απαίτησαν την άμεση σύλληψη των υπευθύνων, καθώς επίσης και "να σταματήσει το κουκούλωμα των ρατσιστικών επιθέσεων".

    Πηγή: AΠΕ

    Επόμενο &gt;Δεκατρία τα θύματα της γρίπης

    Είδηση: 29984

    [09] Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:«Πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σε ένα κλίμα ενότητας, δημιουργικής ενότητας που θα αξιοποιεί τους καλύτερους.»

    Τεταρτη, 25 11 2009 16:04

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ντένια Σαρακίνη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όσον αφορά το κλίμα που υπάρχει τις τελευταίες μέρες, θα ήθελα το σχόλιό σας. Θα δούμε περαιτέρω όξυνση;»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Σε γενικές γραμμές εντάξει πάνε τα πράγματα. Καμιά κουβέντα παραπάνω πάντα λέγεται, εκλογικές διαδικασίες είναι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η επόμενη μέρα στη ΝΔ, με καταγεγραμμένο τον δεύτερο να έχει ένα σημαντικό ποσοστό, θα δημιουργήσει πρόβλημα στη νέα ηγεσία;»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Πρέπει προφανώς να προχωρήσουμε μέσα σε ένα κλίμα ενότητας, δημιουργικής ενότητας που θα αξιοποιεί τους καλύτερους. Μια δεύτερη προϋπόθεση είναι να μην γίνουμε δεύτερο ΛΑΟΣ, ούτε και δεύτερο ΠΑΣΟΚ, να επιμείνουμε στην παράδοση της υπευθυνότητας και του ρεαλισμού, του ευρωπαϊσμού και μια τρίτη προϋπόθεση είναι να μην κλειστούμε στον εαυτό μας, να μην περιχαρακωθούμε, να μην αφήσουμε κενό χώρο στο κέντρο του γηπέδου, γιατί θα τον καταλάβει το ΠΑΣΟΚ αυτό τον χώρο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θεωρείτε ότι μια ΝΔ υπό τον Αντώνη Σαμαρά, θα είναι ένα κόμμα που θα περιχαρακωθεί;»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Πιστεύω απλώς ότι η κα Μπακογιάννη καλύτερα σε αυτή την χρονική συγκυρία και με τα συγκεκριμένα πολιτικά δεδομένα μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα της παράταξης, αυτή είναι η εντύπωσή μου. Ευκολότερα μπορεί να καλύψει αυτό το κενό χώρο για τον οποίο σας μίλησα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τα αίτια αυτής της μεγάλης εκλογικής ήττας της ΝΔ τα έχετε αναζητήσει;»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Είτε το παραδεχόμαστε, είτε δεν το παραδεχόμαστε υπήρχε μια ανισορροπία και εξακολουθεί προφανώς να υπάρχει στα μέσα ενημέρωσης, δεύτερον δεν τολμήσαμε, δεν κάναμε όσα θα έπρεπε σε διάφορους τομείς παίρνοντας και το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος για να έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα, δειλιάσαμε, δεν είμαστε και τόσο τολμηροί όσο θα έπρεπε και υπήρξαν και διάφορα φαινόμενα σε σχέση με την διαφάνεια και την διαφθορά τα οποία τα πληρώσαμε πανάκριβα. Πρέπει να μην κλειστούμε στον εαυτό μας, θα είναι λάθος. Όποιος αρχηγός και να εκλεγεί θα είναι τεράστιο λάθος να αφήσει χώρο στο ΠΑΣΟΚ για να κινηθεί. Πρέπει να δώσουμε την μάχη των ιδεών, γιατί υπάρχει μια ανισορροπία κεντροδεξιάς, κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Η κεντροδεξιά έχει 38%, η κεντροαριστερά 62%. Μόνο οι ιδέες αυτές πρέπει να είναι ιδέες από το μέλλον. Δεν μπορούμε να τις αναζητήσουμε στην δεκαετία του ¨70 και του ¨80. Δηλαδή, αν διολισθήσουμε για παράδειγμα στον λαϊκισμό, δεν έχει κανένα λόγο κάποιος να ψηφίζει εμάς, υπάρχει και το ΛΑΟΣ δίπλα.»

    Επόμενο &gt;Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:« Η κα Μπακογιάννη βεβαίως και είναι απαραίτητη στη ΝΔ του αύριο, με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά.»

    Είδηση: 29970

    [10] Ιράν: Μας κάνουν κρυφό πόλεμο

    Τεταρτη, 25 11 2009 18:39

    Κατηγορίες εναντίον χωρών, που αν και δεν κατονόμασε, είναι σαφές ότι είναι οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες, εξαπέλυσε ο αγιατολάχ Χαμενεΐ στο Ιράν, μιλώντας μπροστά σε χιλιάδες μέλη της ισλαμικής πολιτοφυλακής Basij.

    Αφορμή για την ομιλία ήταν η 30ης επετείου από την ίδρυση της ισλαμικής πολιτοφυλακής. Προφανώς το επίμαχο ζήτημα των πυρηνικών, αλλά και οι πρόσφατες αντικαθεστωτικές εκδηλώσεις λόγω των προεδρικών εκλογών, είναι η βάση της επικοινωνιακής επίθεσης που καταγγέλλει ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, ότι εξαπολύεται σε βάρος της χώρας του. Tην είδηση μετέδωσε το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV.

    Aναλυτικά η δήλωση του κ. Χαμενεΐ, ήταν: "Αυτή τη στιγμή, κύρια προτεραιότητά μας είναι ο αγώνας ενάντια στον κρυφό πόλεμο του εχθρού μας. Ο εχθρός έβαλε τον κρυφό πόλεμο στο πρόγραμμά του μετά από την αποτυχία του να αντιπαρατεθεί στην εγκατάσταση του ισλαμισμού κατά την πρώτη δεκαετία μετά από την ισλαμική επανάσταση του 1979. Όσο θα υπάρχει η Basij, η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα φοβάται οποιαδήποτε απειλή. Ο εχθρός προσπάθησε να στρέψει τον λαό εναντίον της κυβέρνησης αλλά χάρη στην επαγρύπνηση του έθνους δεν έχει επιτύχει το στόχο του. Ο κρυφός πόλεμος περιλαμβάνει ένα συνδυασμό των πολιτιστικών μέσων και του σύγχρονου εξοπλισμού επικοινωνιών για τη διάδοση των ψεμάτων και σπέρνουν φήμες για την αμφιβολία και τον διχασμό ανάμεσα στους ανθρώπους".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκουίντο Βεστερβέλε δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ότι: "Ένα εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα Ιράν δεν είναι αποδεκτό. Η υπομονή μας δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Επόμενο &gt;Πακιστάν: Επίθεση σε βυτιοφόρο που προοριζόταν για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ

    Είδηση: 29983

    [11] Η General Motors ετοιμάζεται για περικοπές 9.000 θέσεων εργασίας

    Τεταρτη, 25 11 2009 17:55

    H General Motors (GM) πρόκειται να μειώσει το εργατικό δυναμικό της θυγατρικής της Opel στην Ευρώπη κατά περίπου 9.000 θέσεις εργασίας, ανακοίνωσε σήμερα ο νέος διευθυντής της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας για την Ευρώπη Νικ Ράιλι, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στη Γερμανία για να συναντήσει πολιτικούς και συνδικαλιστικούς υπευθύνους.

    Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να μειώσει την ικανότητα παραγωγής της κατά 20%, προσέθεσε ο Ράιλι, τρεις εβδομάδες μετά τη ματαίωση του σχεδίου της GM να πουλήσει τη θυγατρική της Opel στην καναδική εταιρεία ανταλλακτικών Magna.

    Πηγές δηλώνουν ότι το βάρος των περικοπών αυτών θα το υποστεί η Γερμανία, όπου θα αφαιρεθούν συνολικά 5.300 θέσεις εργασίας, αλλά και το Βέλγιο, όπου θα χαθούν 2.000 θέσεις εργασίας.

    Ωστόσο εκπρόσωπος της GM απέρριψε τους αριθμούς αυτούς ως "εσφαλμένους και ολότελα υπερβολικούς".

    Η πρόβλεψη αυτή προκάλεσε την οργή των εργατικών οργανώσεων στη Γερμανία, οι οποίες αγωνίζονται φέτος για τη διάσωση των γερμανικών εργοστασίων και τη θυσία αυτών που βρίσκονται στο Βέλγιο και τη Βρετανία ώστε να εξοικονομηθούν οι πόροι που θέλει η αυτοκινητοβιομηχανία.

    Η Γερμανία εξάλλου είχε εξοργιστεί από τη ματαίωση της συμφωνίας με τη Magna, η οποία υποσχόταν λιγότερες περικοπές στα γερμανικά εργοστάσια από αυτές που πρότεινε η GM, αλλά τώρα ξανάρχισε συνομιλίες με την GM για το θέμα αυτό.

    Στην ανακοίνωση που έκανε σήμερα για τα σχέδια της GM για περικοπή 9.000 ως 9.500 θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, ο Ράιλι δεν διευκρίνισε το μέγεθος των περικοπών σε κάθε χώρα που φιλοξενεί εργοστάσια της Opel.

    AΠΕ

    Επόμενο &gt;Έντονες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Προβόπουλου

    Είδηση: 29981

    [12] Θα αναστηλωθεί το αρχαίο θέατρο του Διονύσου

    Τεταρτη, 25 11 2009 14:45

    Με 6 εκατομμύρια ευρώ, θα χρηματοδοτήσει η Νομαρχία Αθηνών, τα έργα αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου του Διονύσου, στη νότια κλιτύ της Ακροπόλεως. Η εν λόγω πρωτοβουλία ανήκει στο σωματείο «Διάζωμα», το οποίο σε συνεργασία με το «Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού», προωθεί την διάσωση, αναστήλωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της χώρας.

    Το αρχαίο θέατρο του Διονύσου, στους πρόποδες της Ακρόπολης -εκεί όπου παίχθηκαν για πρώτη φορά όλα τα αριστουργήματα του αρχαίου ελληνικού δράματος- αποτελεί κορυφαίο μνημείο.

    Το σωματείο Διάζωμα, που έχει ως απώτερο στόχο την προστασία των αρχαίων θεάτρων, εξασφάλισε από τη Νομαρχία Αθηνών το ποσό των 6.000.000 β¬, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναστήλωση του πρώτου θεάτρου της χώρας. Σημαντικό αρωγός στην προσπάθεια αυτή είναι το ΥΠΠΟΤ.

    Το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» -με σύμμαχο και την τοπική αυτοδιοίκηση- επιζητά την κινητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Ομόφωνη ήταν η απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου Αθηνών για τη χρηματοδότηση των εργασιών αναστήλωσης του θεάτρου του Διονύσου. Άμεση ήταν και η κινητοποίηση, αφού σε μόλις 15 ημέρες, προχώρησαν χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια οι σχετικές και αναγκαίες διαδικασίες.

    Με τα χρήματα της νομαρχίας θα ολοκληρωθούν εγκεκριμένα από το ΚΑΣ έργα, όπως η αποκατάσταση και ανάδειξη του κοίλου και του ανατολικού αναλήμματος του θεάτρου, η αναστήλωση του χορηγικού μνημείου του Θρασύλλου και η αποκατάσταση του αντιγράφου του αγάλματος του Μενάνδρου, με έναν χρονικό ορίζοντα 6 ετών.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ

    Επόμενο &gt;Οι MOMIX με τα «καλύτερά» τους στην Ελλάδα

    Είδηση: 29968

    [13] 3.000000 άτομα πεθαίνουν το χρόνο από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

    Τεταρτη, 25 11 2009 16:13

    Τριακόσια πενήντα εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π) ενώ περίπου τρία εκατομμύρια άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτό το συχνότατο νόσημα με κύριο αίτιο το κάπνισμα. «Η ασθένεια αυτή, που αφορά άτομα με χρόνιο βήχα, απόχρεμψη και ποικίλου βαθμού δύσπνοια, στο πλαίσιο χρόνιας βρογχίτιδας ή πνευμονικού εμφυσήματος ή και των δύο, αποτελεί σήμερα την τέταρτη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών υγείας το 2020 θα βρεθεί στην τρίτη θέση» ανέφερε ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Δημήτριος Γκιουλέκας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσημάτων Θώρακος, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    Η σχέση της Χ.Α.Π. με το κάπνισμα είναι άμεση και όπως επιβεβαιώνουν διεθνείς έγκυρες μελέτες και στοιχεία ποσοστό 20-25% των καπνιστών θα εμφανίσει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που θεωρείται ένα από τα σοβαρότερα ιατρικά, αλλά και κοινωνικά προβλήματα και έχει τεράστια επίπτωση στην οικονομία κάθε χώρας, δεδομένου ότι είναι νόσος εξελικτική, μη αναστρέψιμη και οδηγεί ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών σε εργασιακή ανικανότητα.

    Αύξηση της φυματίωσης

    Αυξάνονται τα κρούσματα φυματίωσης σε παγκόσμιο επίπεδο επισήμανε ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Γαλάνης. Οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται η αύξηση είναι η μετακίνηση πληθυσμών από χώρες με υψηλή επίπτωση φυματίωσης προς χώρες με χαμηλή επίπτωση, οι συνθήκες διαβίωσης, όπως αυτές σχετίζονται με το φαινόμενο της μετακίνησης των πληθυσμών, η εμφάνιση πολυανθεκτικότητας των μυκοβακτηριδίων της φυματίωσης έναντι των διαφόρων αντιφυματικών φαρμάκων (φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό, κυρίως για τις πρώην ανατολικές χώρες).

    Όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην Ευρώπη η μετακίνηση των πληθυσμών ευθύνεται για αύξηση της επίπτωσης της φυματίωσης σε ποσοστό από 5% έως 30%. Στην Ελλάδα μετά την περίοδο συνεχούς πτωτικής πορείας της νόσου έως το 1990, παρατηρείται κατά την τελευταία εικοσαετία περίοδος καθήλωσης της επίπτωσης στα ίδια επίπεδα. Κατά τους ειδικούς η καθήλωση αποτελεί ανησυχητικό σημείο, γνωστό σε όλα τα κράτη, γιατί δυστυχώς μετά από την καθήλωση η επίπτωση ακολουθεί ανοδική πορεία.

    Ο πιθανότερος παράγοντας, που ευθύνεται για τη μη μείωση της νόσου στην Ελλάδα είναι η μετανάστευση. Πρόκειται περί οικονομικών ή πολιτικών μεταναστών ή περί λαθρομεταναστών, οι οποίοι προέρχονται από χώρες μεγάλης επίπτωσης της φυματίωσης και διαβιούν υπό κακές συνθήκες, ιδιαίτερα εκείνοι, που μπήκαν στη χώρα παράνομα. Το υπάρχον σύστημα αντιφυματικού αγώνα στη χώρα μας, δεν καλύπτει πλήρως τους μετανάστες. Η διαδικασία χορήγησης κάρτας οδήγησε στην εκτέλεση ακτινογραφίας θώρακος. Θεωρείται όμως, ότι κάρτα διεκδίκησαν κυρίως αυτοί που ζουν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

    Υπέρ του εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης οι πνευμονολόγοι

    Υπέρ του εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης τάσσεται η πνευμονολογική κοινότητα στη χώρα μας. «Λέμε ναι στον εμβολιασμό γιατί δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη νέα γρίπη. Το εμβόλιο προσφέρει κύρια προφύλαξη σε ποσοστό 95% και η ανοσία αρχίζει 10-15 ημέρες μετά τον εμβολισμό. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι χάρη στα εμβόλια ο μέσος όρος ζωής έφτασε στα 76 χρόνια για τους άντρες και τα 78 στις γυναίκες» επισήμανε ο κ. Γκιουλέκας.

    Παράλληλα ανέφερε ότι οι επιπλοκές της νέας γρίπης αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα και περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε προσβολή του αναπνευστικού συστήματος. «Ο ιός της νέας γρίπης προκαλεί οξεία βρογχίτιδα και αν εισχωρήσει στις κυψελίδες του πνεύμονα οδηγεί ένα ποσοστό 2-10% στις μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ ο ιός της κοινής γρίπης οδηγεί μόνο σε ποσοστό 1% στις μονάδες εντατικής. Τα προβλήματα που προκαλεί ο ιός Η1Ν1 στα άτομα που μπαίνουν στην εντατική είναι μεγάλα διότι δεν ξέρουμε αν θα αποδώσει η θεραπεία», πρόσθεσε.

    AΠΕ

    Επόμενο &gt;Τα τσιγάρα "φιλοξενούν" πολλά παθογόνα βακτήρια

    Είδηση: 29971

    [14] Συμφωνία για τα νέα στοιχεία που θα αναγράφονται στα ελαστικά αυτοκινήτων

    Τεταρτη, 25 11 2009 16:30

    Σε κατηγορίες που θα αφορούν την οικονομία καυσίμου, την πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα και τον θόρυβο που εκπέμπουν στο περιβάλλον, θα κατατάσσονται από τον Νοέμβριο του 2012 όλα τα νέα ελαστικά αυτοκινήτων που θα πωλούνται στην Ευρώπη. Τα εν λόγω στοιχεία θα αναγράφονται όλα επάνω στα ελαστικά.

    Η «Επιτροπή Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» άναψε το πράσινο φως στο σχέδιο οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εν συνεχεία, στο Στρασβούργο και η ολομέλεια των ευρωβουλευτών. Βεβαίως, είχε προηγηθεί διαπραγμάτευση και συμφωνία με το «Συμβούλιο Υπουργών».

    Όπως στην ευρωπαϊκή προδιαγραφή σχετικά με την ενεργειακή κλάση των ηλεκτρικών συσκευών, έτσι και στα ελαστικά θα υπάρχουν κατηγορίες που θα τα κατατάσσουν από την ανώτερη "πράσινη Α' κατηγορία" ως την κατώτερη "κόκκινη G κατηγορία". Στα ελαστικά, εκτός από την ένδειξη σχετικά με την οικονομία της κατανάλωσης του καυσίμου, θα αναγράφονται πληροφορίες για τις επιδόσεις τους υπό βροχήν και τον θόρυβο κύλισης σε ντεσιμπέλ [db].

    Από την 1η Νοεμβρίου 2012, οι προμηθευτές ελαστικών επιβατικών αυτοκίνητων, ελαφρά και βαρέα οχήματα [ελαστικά C1,C2 και C3] θα πρέπει να παρέχουν τις εν λόγω πληροφορίες προς τους καταναλωτές σε κάθε διαφημιστικό υλικό, του διαδικτύου περιλαμβανομένου. Θα εξαιρούνται τα αναγομωμένα ελαστικά, τα επαγγελματικά εκτός δρόμου ελαστικά και τα ελαστικά αγώνων.

    Όλα τα C1 και C2 ελαστικά που θα παράγονται μετά το 2012 όταν θα διανέμονται από το εργοστάσιο στα καταστήματα ή στα συνεργεία θα πρέπει είτε να φέρουν ένα αυτοκόλλητο είτε να έχουν τη σχετική επιγραφή. Σε αντίθεση με τις ηλεκτρικές συσκευές, τα λάστιχα των αυτοκινήτων δεν είναι πάντοτε σε προθήκες καταστημάτων. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές επέμειναν να είναι υποχρεωμένα τα καταστήματα λιανικής πώλησης να επιδεικνύουν την επιγραφή στον αγοραστή πριν από την πώληση, καθώς και να την περιλαμβάνουν στο τιμολόγιο.

    Για να προωθηθούν τα ιδιαίτερα αθόρυβα ελαστικά το Κοινοβούλιο διαπραγματεύτηκε τον επανασχεδιασμό του πικτογράμματος θορύβου. Το ύψος του θορύβου κύλισης στο περιβάλλον θα υποδεικνύεται με μία ανερχόμενη κλίμακα μαύρων "κυμάτων". Τα αθόρυβα ελαστικά [που θα παράγουν θόρυβο χαμηλότερο από 68 ντεσιμπέλ/ db] θα επισημαίνονται από ένα μαύρο και δύο λευκά "κύματα" δίπλα από την ένδειξη των ντεσιμπέλ.

    Κίνητρα για την προώθηση ελαστικών, με ακόμη πιο καλές επιδόσεις στους καταναλωτές, θα μπορούν να αποφασιστούν ενδεχομένως και σε εθνικό επίπεδο. Όμως, τα κράτη μέλη θα μπορούν να τα παρέχουν μόνο για ελαστικά της κατηγορίας C, όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και την πρόσφυση στο βρεγμένο οδόστρωμα.

    Το νέο σύστημα επισήμανσης είναι ένα απλό μέτρο που θα προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα στο περιβάλλον και τους καταναλωτές και το κόστος για τους κατασκευαστές θα είναι ελάχιστο.

    ΠΗΓΗ: Ε.Κ. / Ε.Ε.

    Ταύτιση απόψεων Ελλάδος-Ισπανίας&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Ο Ιβ Λετέρμ πρωθυπουργός του Βελγίου

    Είδηση: 29980

    [15] Ο Ιβ Λετέρμ πρωθυπουργός του Βελγίου

    Τεταρτη, 25 11 2009 16:14

    Τον Φλαμανδό χριστιανοδημοκράτη Ιβ Λετέρμ όρισε την Τετάρτη πρωθυπουργό του Βελγίου ο βασιλιάς Αλβέρτος, αντικαθιστώντας τον Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο οποίος επελέγη την περασμένη εβδομάδα για το αξίωμα του πρώτου προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά τους, τα βελγικά ΜΜΕ εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να είναι περισσότερο ασταθής η δεύτερη από την πρώτη θητεία του 49χρονου Λετέρμ στην πρωθυπουργία.

    Επιστροφή στο πρωθυπουργικό πόστο

    "Ο βασιλιάς αποδέχθηκε την παραίτηση του κ. βαν Ρομπάι από τα καθήκοντα του πρωθυπουργού και όρισε ως αντικαταστάτη του τον Ιβ Λετέρμ" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το παλάτι.

    "Θα τα πάει καλύτερα;", είναι ο τίτλος σήμερα στην πρώτη σελίδα της βελγικής εφημερίδας La Libre Belgique.

    Ο Λετέρμ ήταν ο νικητής των εκλογών το 2007. Ωστόσο, επί εννέα μήνες αγωνίσθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία κλονιζόταν από αλλεπάλληλες κρίσεις ως τις 19 Δεκεμβρίου του 2008, οπότε ο Λετέρμ υπέβαλε την παραίτησή του, καθώς η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη αναφορικά με την πώληση της εταιρίας Fortis στην BNP Paribas.

    Αντίθετα, ο Ρομπάι, παρά τη σύντομη θητεία του -παρέμεινε στην εξουσία για έντεκα μόλις μήνες- κατάφερε να κρατήσει τις ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό εν μέσω της οικονομικής ύφεσης.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συμφωνία για τα νέα στοιχεία που θα αναγράφονται στα ελαστικά αυτοκινήτων&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την διασφάλιση της πρόσβασης στο διαδίκτυο

    Είδηση: 29972

    [16] Νέοι κανόνες της Ε.Ε. για την διασφάλιση της πρόσβασης στο διαδίκτυο

    Τεταρτη, 25 11 2009 16:00

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο [Ε.Κ.] ενέκρινε την μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που διέπει τις τηλεπικοινωνίες στην Ε.Ε.. Οι νέοι κανόνες, που θα εφαρμοστούν εντός του επόμενου ενάμιση χρόνου, στοχεύουν στο να ενισχύσουν τα δικαιώματα των καταναλωτών, να διασφαλίσουν την ελευθερία πρόσβασης στο διαδίκτυο, να δώσουν ώθηση στον ανταγωνισμό, να βελτιώσουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων και να εκσυγχρονίσουν τη χρήση του ραδιοφάσματος.

    Η αναθεωρημένη οδηγία πλαίσιο υιοθετήθηκε σε τρίτη ανάγνωση από την ολομέλεια με 510 ψήφους υπέρ, 40 εναντίον και 24 αποχές.

    Διασφάλιση της πρόσβασης στο Διαδίκτυο Οι ευρωβουλευτές πέτυχαν την παροχή παρόμοιας νομικής προστασίας για την πρόσβαση στο διαδίκτυο με αυτήν για τα θεμελιώδη δικαιώματα. Η μεταφορά των εν λόγω ρυθμίσεων στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί ως τις 24 Μαΐου 2011 το αργότερο. Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει ακόμη κανόνες για: β’ την εναρμόνιση της διαχείρισης του ραδιοφάσματος στην Ε.Ε., ιδιαίτερα εν όψει της μετάβασης στην ψηφιακή τηλεόραση ως το 2012, β’ την βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των κρατών μελών για τηλεπικοινωνιακά θέματα & β’ την διευκόλυνση του "λειτουργικού διαχωρισμού", δηλαδή, του διαχωρισμού του τομέα υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας και του τομέα πρόσβασης στο διαδίκτυο από τον τομέα διαχείρισης υποδομών.

    ΠΗΓΗ: Ε.Κ. / Ε.Ε.

    Ο Ιβ Λετέρμ πρωθυπουργός του Βελγίου &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Υπέρ της λύσης του Κυπριακού ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών

    Είδηση: 29978

    [17] Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:« Η κα Μπακογιάννη βεβαίως και είναι απαραίτητη στη ΝΔ του αύριο, με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά.»

    Τεταρτη, 25 11 2009 15:19

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από την πλευρά της κας Μπακογιάννη¨, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι εκτός από το βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν του Αντώνη Σαμαρά, ότι ουσιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο εκλεκτός της Ιπποκράτους, τον προτιμά το ΠΑΣΟΚ.»

    Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: « Αυτά με συγχωρείτε, αλλά δεν στέκουν. Η κα Μπακογιάννη η οποία έχει κάνει μια πορεία δεν είναι δυνατόν να τοποθετείται κατά τον τρόπο που περιγράφετε ότι τοποθετείται. Ο κος Σαμαράς όχι μόνο δεν έχει βεβαρημένο ιστορικό παρελθόν, αλλά είναι ένα στέλεχος που προέρχεται από τα σπλάχνα της παράταξης, της κεντροδεξιάς. Τις αξίες και τα ιδανικά της, τα υπηρέτησε με συνέπεια ο Αντώνης Σαμαράς, ιδιαιτέρως στα εθνικά θέματα οι θέσεις του δικαιώθηκαν πλήρως.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αποχώρησε από τη ΝΔ πάντως ο Αντώνης Σαμαράς⦻

    Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: « Να σας θυμίσω ότι ο Αντώνης Σαμαράς το 1977, 78 όταν κάποια σημαντικά στελέχη της δημόσιας ζωής ήρθαν από το κόμμα των νεοφιλελευθέρων στη ΝΔ, τους υποδέχτηκε ο Αντώνης Σαμαράς. Εδώ δεν πάμε να κάνουμε ένα κόμμα ούτε του 1963, ούτε του 1965, ούτε του 1993. Πάμε να κάνουμε ένα κόμμα σύγχρονο, ευρωπαϊκό, να ανασυγκροτήσουμε τη ΝΔ. Η υποψηφιότητα που μπορεί να μας φέρει ένα νέο αρχηγό που θα ανασυγκροτήσει την παράταξη, που θα την αναγεννήσει πολιτικά, που θα την ξαναβάλει σύντομα σε πορεία επιστροφής στη διακυβέρνηση του τόπου είναι η υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά. Δεν λέω ότι η κα Μπακογιάννη δεν είναι μια αξιόλογη πολιτική προσωπικότητα, βεβαίως και είναι απαραίτητη στη ΝΔ του αύριο, με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ας πάρουμε το ενδεχόμενο να έχει εκλεγεί ο Αντώνης Σαμαράς. Πόσο εύκολο είναι να μείνει μέσα στη ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη;»

    Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: « Η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι δίπλα στη νέα ηγεσία, όπως επίσης δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εάν εκλεγεί η Ντόρα Μπακογιάννη -που δεν το βλέπω ως πιθανό-, πάλι ο Αντώνης Σαμαράς και όλοι όσοι τον στηρίξαμε θα είμαστε δίπλα στη νέα ηγεσία της παράταξης. Διότι πριν από όλα και πάνω από όλα ψηφίζουμε ενότητα, τα κριτήρια πρέπει να είναι αμιγώς πολιτικά και όχι να κινούμεθα με τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις ούτε του 1993, ούτε του 1963 και του 1965, ούτε του 1977, ¨78.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι δύσκολη η μάχη υποστήριξης του Αντώνη Σαμαρά στη δεύτερη εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας; Έχει προβάδισμα εκεί η Ντόρα Μπακογιάννη.»

    Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: « Δεν μου προκύπτει από πουθενά ότι έχει προβάδισμα η Ντόρα Μπακογιάννη στη δεύτερη Περιφέρεια της Αθήνας. Σε όλο το λεκανοπέδιο συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης Περιφέρειας της Αθήνας ο Αντώνης Σαμαράς είναι μπροστά -και μάλιστα με διαφορά-. Αυτή τη στιγμή σημειώνεται ένα πρωτοφανές σε έκταση κοινωνικό ρεύμα υπέρ της υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά, που διατρέχει όλο τον ευρύτερο παραταξιακό χώρο της ΝΔ. Πρέπει να καλέσουμε τον κόσμο, να πάει να ψηφίσει την Κυριακή, να πάρει μέρος σε αυτή την γιορτή δημοκρατίας που τολμά και εφαρμόζει πρώτη η ΝΔ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως και ειδικά από την πλευρά της κας Μπακογιάννη, τι περί ανώνυμης εταιρίας, η πρώτη δημόσια σύμπραξη από την πλευρά του Δημήτρη Αβραμόπουλου.»

    Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: « Πιστεύω ότι οι επιλογές έχουν γίνει όλων με πολιτικά χαρακτηριστικά και έτσι θα βαδίσουμε μέχρι το τέλος. Επιστροφή λοιπόν στην πολιτική, στο χώρο των ιδεών, διότι ο κυβερνητισμός ο οποίος επικράτησε σε κάποιες περιστάσεις στη ΝΔ πριν τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και αυτός ο ιδεολογικός παροπλισμός, φοβάμαι ότι είναι ένας από τους λόγους που οδηγηθήκαμε στη συντριπτική ήττα.»

    Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:«Πρέπει να προχωρήσουμε μέσα σε ένα κλίμα ενότητας, δημιουργικής ενότητας που θα αξιοποιεί τους καλύτερους.»&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ « Το κλείσιμο των σχολείων για λίγες μέρες αποτρέπει την εξάπλωση του ιού.»

    Είδηση: 29969

    [18] Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ « Το κλείσιμο των σχολείων για λίγες μέρες αποτρέπει την εξάπλωση του ιού.»

    Τεταρτη, 25 11 2009 13:41

    Συνέντευξη στην εκπομπή «Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τα κρούσματα στα σχολεία πλέον δεν νομίζω ότι μπορείτε να τα ελέγξετε. Είναι ανεξέλεγκτα, έτσι δεν είναι;»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Όχι, δεν είναι ακριβώς έτσι. Δεν είναι ανεξέλεγκτα, είναι όμως αυξανόμενα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στείλατε χθες μια εγκύκλιο στους εκπαιδευτικούς που τους καλείτε να εμβολιαστούν.»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Η απόφαση ένταξης των εκπαιδευτικών, μετά από εισήγηση του υπουργείου μας, στις ομάδες εκείνες της πολιτείας που πρέπει να εμβολιαστούν είναι ένα μέτρο, το οποίο κάνει δυο πράγματα. Καταρχήν, προστατεύει τους ίδιους. Δεύτερον, προστατεύει και τα παιδιά, με τα οποία έρχονται οι ίδιοι σε επαφή. Ο σκοπός των εμβολιασμών δεν είναι απλά και μόνον να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, είναι να προστατέψουμε και από την διασπορά του ιού της γρίπης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει μια σύγχυση και ανησυχία ταυτόχρονα στους πολίτες όσον αφορά για την ασφάλεια του εμβολίου. Πώς μπορούν να πειστούν οι εκπαιδευτικοί;»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Ο εμβολιασμός δεν είναι καταναγκαστικός. Δεν εξαναγκάζουμε τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους εάν δεν το θέλουν. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την αρμόδια επιτροπή για την πανδημία της γρίπης, η οδηγία λοιπόν και οι αποφάσεις αυτής της επιτροπής είναι αυτές που μας καθοδηγούν και εμάς για το ποιες ενέργειες πρέπει να λάβουμε. Κλείνουμε τα σχολεία ανάλογα με τον αριθμό κρουσμάτων, ο οποίος είναι 4 κρούσματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « 4 επιβεβαιωμένα για τον ιό της νέας γρίπης;»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Επιβεβαιωμένα ως προς τα συμπτώματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι παιδιά με την απλή ίωση και όμως δεν πάνε σχολείο.»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Δεν είμαστε σε θέση να το ξέρουμε αν δεν γίνουν οι εξετάσεις. Οι εξετάσεις είναι και χρονοβόρες και έχουν ιδιαίτερο κόστος και δεν χρειάζεται να γίνουν. Δεν το λέμε εμείς, το λέει η αρμόδια επιτροπή για την πανδημία. Το κλείσιμο των σχολείων για λίγες μέρες αποτρέπει την εξάπλωση του ιού. Είναι πολύ σημαντικό μέτρο αυτό και έχει φανεί και σε άλλες χώρες ότι είναι αποτελεσματικό. Κλείνει πρώτα ένα τμήμα ενός σχολείου, εάν έχουμε όμως εμφάνιση ασθενών - παιδιών στο 1/3 των τμημάτων της ίδιας σχολικής μονάδας τότε θα κλείσουμε την σχολική μονάδα, θα κλείσουμε το σχολείο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι και τα φροντιστήρια. Εκεί, τι γίνεται;»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Υπάρχουν τακτικές συνεδριάσεις της επιτροπής με το συντονιστικό διυπουργικό όργανο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ετοιμάζονται πάρα πολλά σχολεία τώρα, πριν τα Χριστούγεννα, η τρίτη λυκείου των σχολείων για εκδρομές στο εξωτερικό.»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κατεύθυνση να μην γίνουν σχολικές εκδρομές. Πάντως, θα ληφθεί κάθε μέριμνα και γι' αυτό. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει απόφαση να μην γίνουν εκδρομές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είχε γίνει πολύ συζήτηση το περασμένο διάστημα για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία νωρίτερα για τις διακοπές των Χριστουγέννων.»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Η επιτροπή δεν αποκλείει τίποτα. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Είναι μέτρο προληπτικό. Δεν έχουμε στοιχεία, τα οποία να μας δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα να γίνει αυτό. Το μείζον είναι να μην έχουμε εξάπλωση του ιού, αλλά εμείς, ως υπουργείο Παιδείας μεριμνούμε και για να υπάρχει το δυνατόν λιγότερη αναστάτωση στη σχολική χρονιά. Έχουμε λοιπόν σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο εκπονήσει για εκείνα τα σχολεία που θα κλείσουν για πάνω από 15 μέρες, ένα πρόγραμμα αναπλήρωσης της ύλης. Θα είμαστε από κοντά, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα είμαστε έτοιμοι με νέο σχεδιασμό να αντιμετωπίσουμε, έτσι ώστε η σχολική χρονιά να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπήρξαν επιστήμονες που εξέφρασαν την άποψη ότι κακώς κλείνουν τα σχολεία.»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι η πολιτεία έχει τα όργανα, τα οποία έχουν την ευθύνη για την χάραξη της πολιτικής. Να έχουμε λίγο εμπιστοσύνη στην επίσημη γραμμή της πολιτείας. Στο κάτω - κάτω φέρει την ευθύνη η πολιτεία. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Το να διαφωνήσεις, το να έχει δεύτερες και τρίτες σκέψεις σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πλεονέκτημα. όταν το παρακάνεις, όπως όλα τα πράγματα, γίνεται μειονέκτημα. Να βάλουμε λοιπόν ένα μέτρο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πολλά ερωτήματα για τις αλλαγές που ετοιμάζετε. Τι θα γίνει με τη βάση του 10;»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Έχουμε δεσμευτεί πολλαπλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όλοι μας ότι η βάση του 10 θα καταργηθεί. Ο διάλογος, όπως εξήγγειλε ήδη η υπουργός, ξεκινάει με άλλες προϋποθέσεις, ξεκινάει με αναβαθμισμένο εθνικό συμβούλιο παιδείας. Πρέπει να συζητήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να φέρουμε στην παιδεία, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και στα πανεπιστήμια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε πόσο βάθος χρόνου θα ελαφρώσετε κάποια στιγμή τις οικογένειες από τα τεράστια έξοδα για την παραπαιδεία;»

    Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ: « Από τον Σεπτέμβρη ξεκινούν πιλοτικά τα ολοήμερα νηπιαγωγεία και τα ολοήμερα δημοτικά. Ταυτόχρονα, ξεκινάμε την εκπόνηση νέων, αναλυτικών προγραμμάτων. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και καλή προετοιμασία.»

    Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ:« Η κα Μπακογιάννη βεβαίως και είναι απαραίτητη στη ΝΔ του αύριο, με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά.»&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Γ. ΤΡΑΓΑΚΗΣ « Αρκετή ζημιά έχουμε υποστεί μέχρι στιγμής από τα λεγόμενα των διαφόρων Ηρακλειδέων του στέμματος.»

    Είδηση: 29962

    [19] Σύλληψη ειδικού φρουρού για κατοχή κοκαΐνης

    Τεταρτη, 25 11 2009 13:18

    Ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ που ήταν σε διαθεσιμότητα συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, από τελωνειακούς να μεταφέρει στις αποσκευές του 5,5 κιλά κοκαΐνης. Ο επίορκος ειδικός φρουρός είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2008 να μεταφέρει παράνομα έναν μετανάστη με πλαστά έγγραφα, ενώ στην κατοχή του είχαν βρεθεί και ναρκωτικά. Τον Ιανουάριο του 2009 συνελήφθη ξανά για αγορά και κατοχή ναρκωτικών. Έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την απόταξή του από το Σώμα.

    Δεκατρία τα θύματα της γρίπης&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Η επιδημία της νέας γρίπης

    Είδηση: 29961

    [20] Η επιδημία της νέας γρίπης

    Τεταρτη, 25 11 2009 12:35

    Στο μέτωπο της νέας γρίπης, τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, γεγονός που αναγκάζει τις αρχές να κλείσουν τάξεις και σχολεία, ενώ το Yπουργείο Παιδείας κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να εμβολιαστούν προληπτικά από την 1η Δεκεμβρίου. "Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έπρεπε να γίνει για να προστατεύουν οι ίδιοι και τα παιδιά και δεν είναι υποχρεωτικός. Τα σχολεία κλείνουν προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού, για όσα κλείσουν πάνω από 15 ημέρες θα υπάρξει πρόγραμμα αναπλήρωσης της ύλης.", δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν για το εμβόλιο. Πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην Πολιτεία, συμπλήρωσε.

    Εν τω μεταξύ, ακύρωση της παραγγελίας 2.000.000 εμβολίων από γαλλική φαρμακευτική εταιρεία, ζήτησε ο πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών κατά της νέας γρίπης Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, κρίνοντας ανεπαρκείς τις προκαταρκτικές μελέτες. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι τα δύο άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι ασφαλή.

    Εικοσιτέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ενώ συνωστισμός παρατηρείται στα Νοσοκομεία από αρρώστους που τα επισκέπτονται για να εξεταστούν για τη νέα γριπη.

    Πηγή: ΕΡΑ, ΝΕΤ

    Σχετικό άρθρο: Αγώνας δρόμου για τον περιορισμό της γρίπης

    Σύλληψη ειδικού φρουρού για κατοχή κοκαΐνης&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Αλλαγές στην καταβολή των κινήτρων της απόσυρσης

    Είδηση: 29959

    [21] Ιράν: Συλλήψεις δεκάδων φοιτητών

    Τεταρτη, 25 11 2009 15:52

    Δεκάδες φοιτητές έχουν συλλάβει οι αρχές στο Ιράν, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει νέες διαδηλώσεις κατά τον ετήσιο εορτασμό της Εθνικής Ημέρας των Φοιτητών τον προσεχή μήνα, ανακοίνωσε ιρανική οργάνωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία εδρεύει στη Δύση. Η ιρανική αστυνομία, στην προσπάθειά της να αποτρέψει επανάληψη των μεγάλων διαδηλώσεων που σημειώθηκαν μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου, προειδοποίησαν τους οπαδούς της αντιπολίτευσης να μη χρησιμοποιήσουν την 7η Δεκεμβρίου για να πραγματοποιήσουν νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

    Συλλήψεις και προσαγωγές

    Η Διεθνής Εκστρατεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν ανακοίνωσε ότι δεκάδες φοιτητές στο Ιράν συνελήφθησαν και προσήχθησαν ενώπιον της δικαιοσύνης τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι αρχές επιδιώκουν να αποτρέψουν τις διαδηλώσεις που προγραμματίζονται για τις 7 Δεκεμβρίου.

    Οι ιστοσελίδες των μεταρρυθμιστών κάνουν και αυτές λόγο για συλλήψεις φοιτητών τις τελευταίες εβδομάδες, τονίζοντας ότι σε πολλούς δεν επετράπη να παρακολουθήσουν ούτε τα μαθήματά τους.

    "Καθώς πλησιάζει η Εθνική Ημέρα των Φοιτητών, αυξάνονται οι πιέσεις εναντίον τους για να μην πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις την ημέρα αυτή. Περίπου το 60% των στελεχών του φοιτητικού κινήματος του Ιράν έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής" αναφέρει η ιστοσελίδα "Νορούζ" των μεταρρυθμιστών.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επόμενο &gt;Διαδοχικές εκρήξεις στην Κερμπάλα

    Είδηση: 29967

    [22] Οι MOMIX με τα «καλύτερά» τους στην Ελλάδα

    Τεταρτη, 25 11 2009 12:49

    Τις καλύτερες και διασημότερες στιγμές της μακροχρόνιας καριέρας τους θα μας παρουσιάσει η φημισμένη ομάδα αθλητικού χορού, ΜΟΜΙΧ, σε μια παγκόσμια πρεμιέρα και για λίγες μοναδικές παραστάσεις στις αρχές Δεκεμβρίου. Το κοινό της Αθήνας από την 1η έως τις 6 Δεκεμβρίου στο θέατρο "Παλλάς" και της Θεσσαλονίκης από τις 8 έως τις 10 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, που θα βρεθεί στην εκρηκτική παράσταση Best of Momix, θα παρακολουθήσει ό,τι καλύτερο έχουνε ετοιμάσει μέχρι σήμερα οι θαυματοποιοί- χορευτές και μάλιστα σε αβάν πρεμιέρ.

    Τριάντα χρόνια τώρα οι MOMIX πλάθουν ένα σκηνικό σουρεαλισμό και μία οπτική ποίηση, συνομιλώντας με την υπέρβαση, με το αδύνατο.

    Ο φημισμένος χορογράφος και μάγος της σκηνής Μόουζες Πέντλετον, ιδρυτής των MOMIX, κινεί σκηνικά, ανθρώπους, ήχους, μνήμες, όνειρα και στοιχεία της φύσης, χορογραφώντας στα όρια της ευρεσιτεχνίας. Καταχωρούμενος έτσι στη συνείδηση του παγκόσμιου κοινού ως συνώνυμο της δημιουργικότητας, της έμπνευσης και της καινοτομίας.

    Στην παράσταση θα δούμε σκηνές από το "Classic", το "Orbit", το "Opus Cactus", το "Baseball", το "Lunar Sea" και άλλες εντυπωσιακές στιγμές σε μία οπτικοακουστική πανδαισία.

    Toποθεσία: Αθήνα: Θέατρο Παλλάς, Θεσσαλονίκη: Μέγαρο Μουσικής

    Ημερομηνία: Αθήνα: 1 έως 6 Δεκεμβρίου, Θεσσαλονίκη: 8 έως 10 Δεκεμβρίου

    Πληροφορίες: http://www.ellthea.gr

    Προπώληση εισιτηρίων: Αθήνα: Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, τηλ. 210 3213 100, Με πιστωτική κάρτα, τηλ. 210 81 081 81, Στη Fnac, στο Public και στην Τράπεζα Πειραιώς, Θεσσαλονίκη: εκδοτήριο Πλατείας Αριστοτέλους, Ταμεία του Μεγάρου Μουσικής,

    On line αγορά: www.tch.gr

    Τηλεφωνικές κρατήσεις και πληροφορίες στο 2310 895939

    Θα αναστηλωθεί το αρχαίο θέατρο του Διονύσου&lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;Δημοπρασία "Ελληνικής Τέχνης 19ου & 20ού αιώνα" του Οίκου "Βέργος"

    Είδηση: 29960

    [23] Τα τσιγάρα φιλοξενούν πολλά παθογόνα βακτήρια

    Τεταρτη, 25 11 2009 12:04

    Τα τσιγάρα είναι "ευρέως μολυσμένα" με βακτήρια, μερικά εκ των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα Αμερικανών και Γάλλων ερευνητών. Η έρευνα, που θεωρείται η πρώτη του είδους της διεθνώς, έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Μέριλαντ με επικεφαλής την καθηγήτρια της Σχολής Δημόσιας Υγείας Άμι Σάπκοτα, σε συνεργασία με ερευνητές της σχολής Ecole Centrale της Λιόν και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Environmental Health Perspectives" (Προοπτικές Περιβαλλοντικής Υγείας).

    Σύμφωνα με την μελέτη, "τα ίδια τα τσιγάρα μπορεί να αποτελούν άμεση πηγή έκθεσης, τόσο των ενεργών όσο και των παθητικών καπνιστών, σε μια ευρεία γκάμα δυνητικά παθογόνων μικροβίων". Οι ερευνητές, που εξέφρασαν την έκπληξή τους για το εύρημά τους, ανέφεραν ότι είναι άγνωστες ακόμα οι συνέπειες από την άποψη της δημόσιας υγείας και συστήνουν περαιτέρω έρευνα στο ζήτημα.

    Τα τσιγάρα που κυκλοφορούν στο εμπόριο, βρέθηκαν γεμάτα μικρόβια, αρκετά από τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για τους ανθρώπους. "Αν οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να επιβιώσουν από τη διαδικασία του καπνίσματος - και πιστεύουμε ότι μπορούν- τότε μπορούν στη συνέχεια να συνεισφέρουν σε μολυσματικές και σε χρόνιες ασθένειες, τόσο στους καπνιστές όσο και σε όσους απλώς εκτίθενται στον καπνό", δήλωσε η υπεύθυνη της έρευνας δρ Σάπκοτα. Πρόσθεσε ότι, με δεδομένο πως τα τσιγάρα χρησιμοποιούνται από περισσότερους του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπου παγκοσμίως, είναι κρίσιμο να μάθουμε όσο γίνεται πιο πολλά πράγματα για το βακτηριακό περιεχόμενο των τσιγάρων.

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μεθόδους ανάλυσης του DNA για να προσδιορίσουν το συνολικό γενετικό υλικό των μικροοργανισμών που περιέχονται στα τσιγάρα. Διαπίστωσαν ότι εκατοντάδες είδη βακτηρίων -μερικά των οποίων είναι γνωστό ότι προκαλούν μολύνσεις των πνευμόνων, του αίματος ή του εντέρου- βρίσκονται μέσα σε κάθε τσιγάρο (στη μελέτη ελέγχθηκαν γνωστές μάρκες), ενώ δεν απέκλεισαν ότι περαιτέρω έλεγχοι θα αυξήσουν στο μέλλον σημαντικά τον αριθμό των βακτηρίων που θα ανακαλυφθούν. Ανάμεσα στα βακτήρια που βρέθηκαν, ήσαν τα εξής: Acinetobacter, Bacillus, Burkholderia, Clostridium, Klebsiella, Pseudomonas aeruginosa, Serratia, Campylobacter, Proteus, Enterococcus, Staphylococcus κ.α., μερικά από τα οποία ποτέ πριν δεν είχαν εντοπιστεί μέσα στα τσιγάρα.

    Οι ερευνητές σχεδιάζουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβώσουν κρίσιμα ερωτήματα, όπως κατά πόσο τα βακτήρια επιβιώνουν από τη διαδικασία της καύσης του καπνού και αποικίζουν το αναπνευστικό σύστημα των καπνιστών. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι ότι ορισμένα "σκληροτράχηλα" μικρόβια μπορούν όντως να μεταδοθούν στον άνθρωπο μέσω της οδού του καπνίσματος, σύμφωνα με τους ερευνητές. Θεωρούν επίσης πιθανό ότι το κάπνισμα εξασθενεί το φυσικό ανοσοποιητικό σύστημα και ότι τα παθογόνα μικρόβια προέρχονται κυρίως από το περιβάλλον παρά από τα ίδια τα τσιγάρα. Για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα, οι επιστήμονες συστήνουν πρόσθετες έρευνες.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.ehponline.org/docs/2009/0901201/abstract.html

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    3.000000 άτομα πεθαίνουν το χρόνο από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια &lt; Προηγούμενο

    Επόμενο &gt;ΠΟΥ: Σοβαρές αλλεργίες από το εμβόλιο της GlaxoSmithKline στον Καναδά

    Είδηση: 29958


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 November 2009 - 17:53:47 UTC