Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινήσεις σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον
  • [02] Εννέα προτάσεις Λοβέρδου για το ασφαλιστικό
  • [03] Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος
  • [04] Χρυσοχοΐδης: Τα μέτρα απέδωσαν
  • [05] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ Ραγκούση για τις προσλήψεις
  • [06] Ξανανοίγει το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου
  • [07] Συνάντηση Κ. Παπούλια με Α. Σαμαρά
  • [08] Τριάντα έξι τα θύματα της νέας γρίπης
  • [09] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: «Εφόσον είναι εν εξελίξει η διάπραξη κακουργημάτων δεν χρειάζεται η άδεια καμιάς πανεπιστημιακής αρχής, οφείλει η
  • [10] Διεθνής Ημέρα κατά της Διαφθοράς
  • [11] Ο Γιάννης Καλπούζος νικητής του Βραβείου Αναγνωστών 2009
  • [12] Ε.Ε.: Προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα φάρμακα-μαϊμού
  • [13] Βατικανό: Απόλυτα φυσιολογική η υγεία του Πάπα Βενέδικτου XVI
  • [14] Κοινή πρωτεύουσα Ισραηλινών και Παλαιστινίων η Ιερουσαλήμ
  • [15] Αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ότι οι εκπομπές αερίων είναι επιβλαβείς
  • [16] Η Κύπρος απορρίπτει τις προτάσεις Ερντογάν
  • [17] Συνάντηση Παπούλια με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής
  • [18] Επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  • [19] Πρόταση Βαλυράκη για τη Siemens
  • [20] Τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας
  • [21] «Γενέθλια» για τον δημιουργό του Ποπάι
  • [22] Ταχύτερες διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ
  • [23] Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το ν/σ για τις Α.Π.Ε.
  • [24] Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία ο Α.Τσίπρας
  • [25] Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από το βράδυ
  • [26] Σημαντική η συνεισφορά του Δ.Α.Α. στο ΑΕΠ της Ελλάδος
  • [27] Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο προϋπολογισμός

    [01] Κινήσεις σε δυσμενές οικονομικό περιβάλλον

    Τριτη, 08 12 2009 17:40

    Σε δυσμενέστερο περιβάλλον καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από έναν ακόμη διεθνή Οίκο. Τα επιτόκια του κρατικού δανεισμού εκτινάχθηκαν πάλι στα ύψη και υποχώρησαν θεαματικά οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών στο Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνστατίνου, οι αποτιμήσεις των ξένων Οίκων αφορούν το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και όχι τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας ή τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημοσιονομική εξυγίανση. Και διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μείωση του ελλείμματος, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στην αναμόρφωση του φορολογικού καθεστώτος και του ασφαλιστικού συστήματος.

    Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο καθώς η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας διαδέχεται η μία την άλλη.

    Μετά την προειδοποίηση της S&P, ήρθε η σειρά της Fitch να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι η απόφαση αυτή αντανακλά τις ανησυχίες και τις εκτιμήσεις για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεδομένης της αδύναμης φερεγγυότητας των δημοσιονομικών θεσμών και του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα, παράγοντες που εντείνονται από την αβεβαιότητα όσον αφορά μια ισορροπημένη αλλά διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη.

    "..το γεγονός αντανακλά το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και όχι τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το συμμάζεμα των οικονομικών..."

    Γιώργος Παπακωνσταντίνου

    Ο Υπουργός Οικονομίας, που το πρωί συμμετείχε σε σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό και το μεσημέρι συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, σημείωσε ότι το γεγονός αντανακλά το έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας και όχι τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το συμμάζεμα των οικονομικών.

    Με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα για τη μείωση του ελλείμματος, ανέφερε και δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της.

    "Η ψύχραιμη στάση απέναντι στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, είναι εκείνη που υιοθετεί η κυβέρνηση, η οποία αναμένει και άλλες επιθέσεις του είδους και τους επόμενους μήνες" ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και απέδωσε το κλίμα των πιέσεων σε έναν συνδυασμό κερδοσκοπικών κινήσεων, τις οποίες χαρακτήρισε "κλασικές", και της "ανυπομονησίας" των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι επείγονται να δουν αποτελέσματα από την ελληνική οικονομία.

    "Η κυβέρνηση, πάντως, θέλει να πείσει τις διεθνείς αγορές και τους εταίρους, όπως έπεισε και τους Έλληνες πολίτες, ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα", είπε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου, και τόνισε ότι το μήνυμα που θέλει να στείλει η κυβέρνηση είναι ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί οπωσδήποτε είτε χρειαστεί να γίνει συμπληρωματικός προϋπολογισμός είτε χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου τέλος τόνισε ότι η αναπαραγωγή φημών δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και επιδεινώνει το κλίμα.

    Η ανακοίνωση της υποβάθμισης οδήγησε σε άλμα των spread στα 10ετή ομόλογα έως και τις 230 μονάδες βάσης, υψηλό 8μηνου, από 203 τη Δευτέρα και 184 την Παρασκευή.

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις ανησυχίες τονίζοντας ότι η υποβάθμιση αυτή δεν δημιουργεί πρόβλημα στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία διατηρούν απόσταση ασφαλείας από το κατώτατο επίπεδο διαπραγμάτευσης τους.

    "Η λέξη κλειδί στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι θα γίνει ό,τι χρειάζεται για να φθάσουμε εκεί που πρέπει", τόνισε ο κ. Προβόπουλος και ανέφερε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στα τραπεζικά κέρδη διότι υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης.

    Και ενώ ο κλοιός των αγορών σφίγγει όλο και περισσότερο από την ελληνική οικονομία, το δημόσιο προετοιμάζεται για το νέο δανειακό πρόγραμμά του 2010, το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα 55 δισ. ευρώ, από 64 δισ. ευρώ εφέτος.

    "Ζητήσαμε και οι πολίτες μας έδωσαν ισχυρή εντολή, να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση.", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση παλεύει για ανάταξη της οικονομίας με κοινωνική δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι σκληρά μέτρα θα ληφθούν μόνο για τη φοροδιαφυγή.

    "Δεν πρέπει να μας απασχολεί ποια "λύματα" δημιούργησαν τα ελλείμματα, αλλά πως θα βγούμε από την κρίση. Από την Ευρώπη ακούγονται πλέον όχι απλώς "καμπάνες", αλλά σειρήνες οικονομικού πολέμου", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Η εγχώρια και εισαγόμενη δημοσιονομική τρομοκρατία τροφοδοτεί τη διεθνή κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας και η διεθνής κερδοσκοπία σε βάρος της χώρας ενισχύει την δημοσιονομική τρομοκρατία. Το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυο την καταλήστευση του ελληνικού λαού και την περαιτέρω κατεδάφιση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση, άβουλη και μοιραία, έχει μετατραπεί σε άθυρμα των κερδοσκοπικών κύκλων και της δημοσιονομικής «τρομο-υστερίας»", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Σε ελεύθερη πτώση το χρηματιστήριο

    Η ανακοίνωση της υποβάθμισης προκάλεσε αιφνιδίως επιδείνωση του κλίματος στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς υπερίσχυσαν οι πωλητές κυρίως σε τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης υποχωρήσει κατά 6,04% στις 2.178, 70 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 379,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 11,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι δείκτες των Τραπεζών κατά 8,94%, των Ασφαλειών κατά 8,14%, της Τεχνολογίας κατά 7,75%, των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών κατά 7,37% και των Πρώτων υλών κατά 6,63%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20 υποχώρησε σε ποσοστό 7,07%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες κατά 5,50% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 4,17%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 34 ενισχύθηκαν, 186 υποχώρησαν και 28 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Αύριο στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα τεθούν σε συζήτηση δύο νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας, που θα αφορούν στην υπερχρέωση των νοικοκυριών, αφενός και των επιχειρήσεων αφετέρου. Στην αρχή του νέου έτους, εξάλλου, αναμένεται να έρθει στη βουλή και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, καθώς, άλλωστε, λήγει η ισχύς του προηγουμένου.

    Εντολή σε εφόρους και δικαστικούς επιμελητές να μην προχωρούν σε κατασχέσεις οικοσκευών σε οφειλέτες του δημοσίου, όπως προβλέπεται από το Νόμο, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών με εγκύκλιο που εστάλη προς τις εφορίες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30568

    [02] Εννέα προτάσεις Λοβέρδου για το ασφαλιστικό

    Τριτη, 08 12 2009 11:43

    Εννέα προτάσεις για αλλαγές στο ασφαλιστικό κατέθεσε ο Υπουργός Εργασίας στην συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης, με την Επιτροπή εμπειρογνωμόνων και των κοινωνικών εταίρων, που θα οργανώσει τον κοινωνικό διάλογο. Μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος προτείνει τη θέσπιση εθνικής κατώτατης σύνταξης το ύψος της οποίας θα καθοριστεί μέσα από διάλογο το διαχωρισμό των προνοιακών παροχών από τις ασφαλιστικές παροχές την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία σε βάθος δεκαετίας και νέο καθεστώς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Εργασίας το ασφαλιστικό είναι εθνικό θέμα και μετά την ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής στις 30 Απριλίου του 2010, η κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στον Ιούνιο.

    Το 2015, όταν θα βγει μαζικά στη σύνταξη η γενιά όσων εισήλθαν στην εργασία στο μέσο της δεκαετίας του ΄70, έθεσε ως έτος της έκρηξης του ασφαλιστικού συστήματος ο υπουργός Εργασίας κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων που έχουν ορίσει για το διάλογο για το ασφαλιστικό οι κοινωνικοί εταίροι και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    "...Σταθερή πολιτική βούληση της κυβέρνησης παραμένει το να μην θιγεί το σημερινό πλαίσιο παροχών προς τους ασφαλισμένους..."

    Ανδρέας Λοβέρδος

    Ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος δίχως την καταφυγή στο δημαγωγικό κατακερματισμό και πρότεινε ως αρχές του νέου συστήματος το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα, τη βιωσιμότητα, τον εξορθολογισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ως επιμέρους ζητήματα της συνολικής λύσης ο υπουργός Εργασίας σημείωσε την ανάγκη για μια σοβαρή αναλογιστική μελέτη, την ανάγκη για παραμετρικές αλλαγές (μείωση της φοροδιαφυγής, αδήλωτης εργασίας και σπατάλη στην περίθαλψη), την ανάγκη για καθορισμό νέων πηγών χρηματοδότησης, τις δομικές αλλαγές με βάση το πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος και την πλήρη μηχανοργάνωση του συστήματος.

    Ως προς τις δομικές αλλαγές που όπως είναι φανερό θα συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά τις συζητήσεις ο κ. Λοβέρδος πρότεινε τα εξής σημεία:

    α. Λογιστικό διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές.

    β. Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης ως κοινής αφετηρίας για όλες τις κύριες συντάξεις και περαιτέρω ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης μεταξύ εισφορών και παροχών όπως και ενίσχυση των κινήτρων ασφάλισης και παραμονής στην εργασία.

    γ. Επίλυση των προβλημάτων της διαδοχικής ασφάλισης ώστε πέραν της διευκόλυνσης των ασφαλισμένων να διευκολύνεται και η κινητικότητα στην αγορά εργασίας.

    δ. Σύσταση και λειτουργία ενιαίων τοπικών μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας που θα καλύπτουν το σύνολο του πληθυσμού (σσ και κατά συνέπεια το σύνολο των ασφαλισμένων) .

    ε. Ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης με κατεύθυνση τη συγκρότηση τριών ομάδων (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες) μετά όμως την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών.

    στ. Ενίσχυση των κινήτρων εθελοντικής παραμονής στην εργασία μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    ζ. Θέσπιση ενιαίου καθεστώτος για τα βαρέα και ανθυγιεινά στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

    η. Καθιέρωση πάγιου συστήματος ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ταμεία. και

    θ. Ανασύσταση του Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης των Γενεών, με χρηματοδότηση από άμεση φορολογία, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και άλλες πηγές που πρέπει να αναζητηθούν με την εξαίρεση όμως του ΦΠΑ την οποία ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε ως πηγή χρηματοδότησης άδικη αλλά και ανεπαρκή.

    Ο κ. Λοβέρδος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο διάλογος θα προχωρήσει και θα τελειώσει μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και επανέλαβε πως δεν θα αυξηθούνε τα όρια ηλικίας, δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές.

    Μέχρι τις 30 Απριλίου του 2010 το πόρισμα της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα πρέπει να έχει κατατεθεί στην πολιτική ηγεσία και στην συνέχεια θα ακολουθήσει πολιτικός διάλογος εντός και εκτός βουλής με στόχο να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για το ασφαλιστικό ως το τέλος Ιουνίου του 2010.

    Τέλος ο Υπουργός Εργασίας διευκρίνισε εκ νέου ότι όλες οι λύσεις θα δοθούν μέσα από τον διάλογο και δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς.

    "Το κριτήριο που έχουμε εμείς είναι για ένα δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα διασφαλίζει όχι μόνο την αλληλεγγύη των γενεών, αλλά και την επιβίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος των ήδη συνταξιούχων" ανέφερε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει πολύ μεγάλο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους και πως "οι αποφάσεις μας θα φανούν στο τέλος".

    Πρόταση νόμου του ΚΚΕ

    Η διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και η διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων περιλαμβάνεται στην πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

    Μεταξύ άλλων προτείνεται η αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων με την τοποθέτηση τους μόνο σε τίτλους του δημοσίου.

    Τέλος, προτείνεται η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες και για όσους εργάζονται στα βαρέα και ανθυγιεινά στα 55 και στα 50 χρόνια αντίστοιχα.

    Με ανακοίνωση που εκδόθηκε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ γίνεται γνωστό ότι οι βουλευτές του δεν θα πάρουν μέρος στην αυριανή συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων, η οποία έχει προγραμματιστεί με αντικείμενο την ενημέρωση από τον υπουργό Εργασίας για το διάλογο για το ασφαλιστικό.

    Αντιδράσεις κομμάτων και φορέων

    "Οι προτάσεις της κυβέρνησης στο στημένο διάλογο, σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίζεται, αποκαλύπτουν τον κυνισμό και την ωμότητα με την οποία επιχειρεί το ξεθεμελίωμα του Κοινωνικοασφαλιστικού Συστήματος. Οι στόχοι και ο σχεδιασμός της ξεπερνούν κάθε ανάλογη προηγούμενη αντιλαϊκή επίθεση. Καταδικάζει τις νέες γενιές σε καθεστώς μόνιμης ανασφάλειας και υποτυπώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει δραστική μείωση των παροχών, αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης με τη βασική προνοιακού χαρακτήρα, συνολική μείωση των συντάξεων, νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης προκειμένου να απαλλαγούν κράτος και μεγαλοεργοδότες από τα χρέη στα Ταμεία και τις εισφορές τους", επισήμανε το ΚΚΕ.

    "Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του κ. Α. Λοβέρδου κινδυνεύει να έχει την τύχη εκείνης της κ. Πετραλιά. Όσο ο κ. Λοβέρδος δεν σπάει αυγά, δεν θα έχει ομελέτα", τονίζει ο ΛΑΟΣ.

    "Η κυβέρνηση με τις δομικές αλλαγές που προωθεί υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης προς όφελος της ιδιωτικής και αφαιρεί δικαιώματα από τους ασφαλισμένους", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Την αισιοδοξία του ότι οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη της οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του αναφέρει: "Χαιρετίζω το γεγονός, ότι η Επιτροπή ξεκινά τη δουλειά και εκφράζω την πεποίθηση ότι τούτη τη φορά θα αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς και την αισιοδοξία ότι θα πετύχουμε".

    "Τέθηκε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο κατευθύνσεων για την επίλυση του ασφαλιστικού, πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι με βασική αρχή τη διαμόρφωση συναντίληψης και συναίνεσης και με κύριο στόχο την αποτελεσματικότητα -δηλαδή, την εξεύρεση και εφαρμογή λύσεων."

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 30527

    [03] Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος

    Τριτη, 08 12 2009 14:42

    Περίπου 1000 προσαγωγές και 150 συλλήψεις είναι ο απολογισμός από τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις διαδηλώσεις του περασμένου τριημέρου, για την επέτειο από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σε ανακριτή και εισαγγελέα και δέκα εξ' αυτών αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος βάσει των επιβαρυντικών διατάξεων του νόμου περί κουκούλας. Ο εισαγγελέας πρωτοδικών έδωσε εντολή να σχηματιστούν τρεις διαφορετικές δικογραφίες. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθησαν το πρωί οι 22 που συνελήφθησαν στο στέκι Ρεσάλτο, στο Κερατσίνι, ενώ αναβλήθηκε η δίκη των καταληψειών του δημαρχείου.

    Συνολικά σε όλη τη χώρα έγιναν 814 προσαγωγές και 143 συλλήψεις. Μόνο στην Αθήνα το τριήμερο προσήχθησαν 443 άτομα και συνελήφθησαν 126.

    Με "καταιγίδα" προσαγωγών και συλλήψεων απάντησαν οι αστυνομικές αρχές στους κουκουλοφόρους που αμαύρωσαν την επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

    Ενώπιον του εισαγγελέα οδηγήθηκαν 21 νεαροί και τρεις παραπέμφθηκαν ενώπιον του ανακριτή κατηγορούμενοι για κακουργήματα σε συνδυασμό με τις διατάξεις του νόμου περί "καλυμμένου προσώπου" και για πλημμελήματα. Μεταξύ αυτών είναι και ένας ανήλικος.

    Άλλοι δώδεκα ανήλικοι παραπέμφθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα ανηλίκων, ενώ οι υπόλοιποι έξι παραπέμφθηκαν σε δίκη κατηγορούμενοι σε βαθμό πλημμελήματος για φθορές, διατάραξη κοινής ειρήνης και άλλα αδικήματα.

    Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος και σε βάρος των γονέων των δεκατριών ανηλίκων για την κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

    Ο εισαγγελέας πρωτοδικών Ιωάννης Σακελλάκος έδωσε εντολή να σχηματιστούν 3 δικογραφίες που αφορούν:

    -Την επίθεση στον πρύτανη Χρήστο Κίττα όπου διερευνάται η απόπειρα ανθρωποκτονίας

    -Την υποστολή και το κάψιμο της σημαίας, καθώς και για τις φθορές μέσα στη πρυτανεία

    - Ενώ τρίτη δικογραφία θα σχηματιστεί για το συμβάν, όπου αστυνομικός της «Ομάδας Δ» χτύπησε με τη μηχανή του 55χρονη γυναίκα στην πλατεία Συντάγματος.

    Περιοριστικοί όροι για τους 11 από τους 22 του Κερατσινίου

    Ελεύθεροι, μετά την ολονύχτια απολογία τους στην ανακρίτρια Πειραιά και με περιοριστικούς όρους για τους 11 από αυτούς, αφέθηκαν οι 22 νεαροί, που είχαν συλληφθεί στον χώρο "Ρεσάλτο" του Κερατσινίου και εναντίον των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για κατοχή και προμήθεια εκρηκτικών υλών, καθώς επίσης και για 4 πλημμελήματα. Στους 11 από τους 22 δεν επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι σε αντίθεση με τους υπόλοιπους 11.

    Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή-εισαγγελέα, στους 11 νεαρούς που επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, ισχύει πλέον η απαγόρευση εξόδου από την χώρα και η παρουσία τους δύο φορές τον μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου μόνιμα διαμένουν.

    Επίσης ο "ενοικιαστής" του "Ρεσάλτο" θα καταβάλλει εγγύηση 15.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ εγγύηση θα καταβάλλουν 9 άτομα, ενώ από 5.000 ευρώ θα καταβάλλουν 2 άτομα, που σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία διέθεταν τα κλειδιά του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην οδό Ερμού 8 στο Κερατσίνι.

    Ελεύθεροι με την απαγόρευση εξόδου τους από τη χώρα και με την υποχρέωση να εμφανίζονται σε αστυνομικό τμήμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, αφέθηκαν έξι νεαροί που είχαν συλληφθεί στα επεισόδια της Κυριακής.

    Η δίκη των καταληψιών του δημαρχείου Κερατσινίου

    Στις 2 Μαρτίου θα διεξαχθεί τελικά η δίκη των 42 ατόμων που το περασμένο Σάββατο είχαν κάνει κατάληψη στο δημαρχείο Κερατσινίου. Οι συλληφθέντες διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος μεταξύ άλλων για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και αντίσταση κατά της αρχής.

    Επίσκεψη Σαμαρά στον πρύτανη- Δηλώσεις Αρχιεπισκόπου

    Τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Κίττα, που νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο, επισκέφθηκε νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ενώ στον Ερυθρό Σταυρό νοσηλεύεται η 55χρονη συνδικαλίστρια που τραυματίστηκε στα επεισόδια.

    "Θλιβερές χαρακτήρισε τις σκηνές βίας των τελευταίων ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

    Δημοσκόπηση για τη στάση της αστυνομίας

    Εν τω μεταξύ σε δημοσκόπηση της Κάπα Research που δημοσιεύει σήμερα το ΒΗΜΑ για τη βία στην ερώτηση ποια πιστεύετε ότι θα πρέπει να είναι η στάση της Αστυνομίας απεναντι στους κουκουλοφόρους, το 58,1% των πολιτών απαντά ότι θα πρέπει να κάνει χρήση όλων των έννομων μέσων για να τους αντιμετωπίσει και το 34,5% να κρατάει πιο αμυντική στάση για να μην οξύνει περαιτέρω τα πνεύματα.

    Ταυτόχρονα το 72,5% των πολιτών ζητά πρόσθετα μέτρα ασφαλείας και το 19,8% δηλώνουν ικανοποιημένοι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕΜΠΕ

    σχετικό video: οι εκδηλώσεις μνήμης και οι εκδηλώσεις βίας

    Είδηση: 30541

    [04] Χρυσοχοΐδης: Τα μέτρα απέδωσαν

    Τριτη, 08 12 2009 15:22

    Την κατάθεση μέτρων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την απαγόρευση χρήσης των δακρυγόνων και χημικών κατά την αντιμετώπιση διαδηλώσεων και την χρήση διακριτικών από όλους τους αστυνομικούς που μετέχουν σε μέτρα επιτήρησης διαδηλώσεων, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έκανε απολογισμό των πεπραγμένων της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ενώ απάντησε και στον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τα όσα έγιναν στο τριήμερο των εκδηλώσεων για το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, είπε ότι είναι ψευδή και ανακριβή όσα ισχυρίζονται ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις τους.

    Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνολική αντιμετώπιση των διαδηλωτών από την αστυνομία το τριήμερο και είπε χαρακτηριστικά:

    "...Κάποιοι ετοίμαζαν μία νέα νύχτα κρυστάλλων. Είχαμε πληροφορίες για προγκρόμ βίας και μίσους. Δεν τα κατάφεραν. Η σημερινή εικόνα της Αθήνας δεν έχει καμία σχέση με την περυσινή. Είχαμε ένα ενιαίο μέτωπο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι τα κόμματα, τους εκπαιδευτικούς φορείς, αλλά και τους γονείς του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, απέναντι στη βία. Η Ελλάδα έδωσε αυτές τις μέρες αποδείξεις ότι είναι ασφαλής χώρα...".

    Μιχ. Χρυσοχοϊδης

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στη δράση της αστυνομίας είπε ότι αυτή τη φορά είχε οργανωμένο σχέδιο και με αυτό έδρασε κυρίως προληπτικά, ενώ τόνισε ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους ένστολους ξεπέρασαν τα όρια λέγοντας χαρακτηριστικά:

    "Είμαστε προοδευτική κυβέρνηση και θέλουμε να έχουμε το αποτέλεσμα, γι' αυτό δρούμε προληπτικά. Όπου υπήρξε υπερβάλλον ζήλος από πλευράς αστυνομίας θα ερευνηθεί. Θα ερευνηθεί επίσης ο τραυματισμός της διαδηλώτριας και γίνεται δικογραφία για τον αστυνομικό. Όσο απεχθής είναι η αστυνομική βία, όμως, άλλα τόσο απεχθής είναι και η εικόνα βανδάλων και χούλιγκανς οι οποίοι επιτίθενται σε αστυνομικούς, οι οποίο έχουν αμοιβή κάτω των 1000 ευρώ".

    Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι αυτές τις μέρες η χώρα είχε ένα μονόδρομο: Να μην μετατραπεί η Αθήνα με τη δράση διαφόρων ατόμων σε εμπόλεμη ζώνη. Να μην επιτραπεί στην υποκουλτούρα της βίας και των καταστροφών με ιδεολογικό άλλοθι, να προβεί σε καταστροφές που θα έκαναν την Αθήνα να μοιάζει μια καιόμενη πόλη..

    Και πρόσθεσε: "Πέρυσι χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας από τις καταστροφές που προκλήθηκαν και ο τουρισμός υπέστη μεγάλο πλήγμα. Η υποκρισία και η διγλωσσία έχει όρια και την παραβίασή τους δεν θα την ανεχθούμε".

    Μέτρα

    Τα μέτρα που εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι:

    - Κατάθεση την άλλη εβδομάδα του σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής

    - Από τις 2 Ιανουαρίου όλοι οι αστυνομικοί θα έχουν διακριτικά στις στολές τους και όταν βρίσκονται σε αντιμετώπιση διαδηλώσεων. Στα διακριτικά θα είναι ο αριθμός τους αλλά και το όνομά τους.

    Σπύρος Βούγιας

    Ο παριστάμενος στη συνέντευξη υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, από την πλευρά του είπε ότι στη Θεσσαλονίκη είχε συνομιλία με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τις συνομιλίες αυτές, έδωσε εντολές στην αστυνομία να δράσει έτσι ώστε και να εκτονωθεί η κατάσταση, πράγμα το οποίο έγινε, αλλά και να συνεχιστεί η έρευνα για να εντοπιστούν όσοι έφεραν μαζί τους βόμβες μολότοφ ή άλλα υλικά για επιθέσεις.

    "Σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά για όσους προβαίνουν σε καταστροφές".

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφερόμενος στο αν η αστυνομία έψαχνε με την είσοδό της στους χώρους του "Ρεσάλτο" στο Κερατσίνι κάποιο πρόσωπο ή πρόσωπα που να σχετίζονται και με άλλου είδους εγκλήματα, απάντησε ότι η αστυνομία κάνει καλά την δουλειά της, ενώ επέκρινε την στάση του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κερατσινίου.

    Οργανωμένο έγκλημα

    Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος είπε ακόμη ότι το οργανωμένο έγκλημα, δηλαδή αυτό που εμπλέκεται και διαπλέκεται με απαγωγές, διακίνηση ναρκωτικών, διακίνηση γυναικών, διακίνηση μαύρου χρήματος, βρίσκεται πίσω και από αυτό που λέγεται με ευρεία έννοια τρομοκρατία και διαπλέκεται επίσης με άτομα που προσπαθούν με την ευκαιρία διαδηλώσεων να καταστρέψουν πόλεις.

    Αντίδραση Τσίπρα για τις δηλώσεις Χρυσοχοΐδη

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος ,νωρίτερα σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε πολλά ψέματα για την υπόθεση των επεισοδίων στο Κερατσίνι κι ότι προσπαθεί να μεταφέρει τα προβλήματα του χώρου του στην κυβέρνηση, ο κ.Τσίπρας δήλωσε: «ακούγοντας το χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό κρεσέντο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αναρωτιέμαι αν πρόκειται για έναν υπουργό της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κάλεσε το συνήγορο του πολίτη, ή για κάποιον υπουργό μιας ιδιότυπης συγκυβέρνησης ΝΔ και ΛΑΟΣ» και πρόσθεσε ότι όποιος τον άκουγε «μόνο ασφάλεια δεν θα αισθανόταν».

    ΛΑΟΣ

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα για τον κ. Χρυσοχοϊδη και την αναφορά του στον ΛΑ.Ο.Σ, ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε τα εξής: «Χαιρόμαστε που ο κ. Τσίπρας, κάθε σοβαρό άνθρωπο τον εκλαμβάνει ως στέλεχος του ΛΑ.Ο.Σ. Σε λίγο καιρό θα αναγκασθεί να πει το ίδιο και για δικά του στελέχη». Είδηση: 30555

    [05] Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ Ραγκούση για τις προσλήψεις

    Τριτη, 08 12 2009 16:45

    Με τρεις αλλαγές στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί της αρχής του και με τις επιφυλάξεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο που αφορά στις προσλήψεις στο δημόσιο τομέα. Στις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις στους ΟΤΑ μέχρι το 2011. Επίσης, μέσω ΑΣΕΠ θα γίνονται οι προσλήψεις για τα Νομικά Πρόσωπα της Εκκλησίας, ενώ δίνεται η δυνατότητα ένστασης στο ΑΣΕΠ στους διαγωνισμούς για προσλήψεις ένστολου προσωπικού στη δημοτική αστυνομία.

    Η κυβέρνηση, τόσο δια τους εισηγητή της Γιώργου Ντόλιου, όσο και των βουλευτών της, υπεραμύνθηκαν του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για θεσμική τομή στο τρόπο πρόσληψης στο δημόσιο τομέα.

    "...Κατοχυρώνεται η αξιοκρατία μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ..."

    Γιώργος Ντόλιος

    εισηγητής

    "Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο υψηλής πολιτικής αξίας. Επιτέλους μπαίνει τέλος σε μια μαζική ομηρία, στη στρέβλωση και την υποθήκευση του μέλλοντος δεκάδων χιλιάδων νέων που σκοπίμως καλλιεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια",τόνισε μεταξύ άλλων ο κ Ντόλιος. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο θέμα της αξιοκρατίας που κατοχυρώνεται, όπως είπε, μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

    "Επιβάλλονται πλέον οι αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της ισονομίας και ισοπολιτείας, αρχές που είναι αυτονόητες αλλά ήταν και το ζητούμενο μέχρι σήμερα από όλους τους νέους", υπογράμμισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

    Συγκεκριμένες δεσμεύσεις που να αποδεικνύουν ότι στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, δεν είναι η αντικατάσταση "γαλάζιων" με "πράσινα" παιδιά, ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Ζώης. Ταυτόχρονα επέμεινε ότι πρέπει να ισχύσει η πρόσθετη μοριοδότηση για όλους τους συμβασιούχους του δημόσιου τομέα.

    "Πρέπει να τους δώσετε τη μοριοδότηση που δικαιούνται, στο πλαίσιο της γενικής αρχής δικαίου. Μην φανείτε ρεβανσιστικοί και εκδικητικοί. Δεν μπορείτε να μας βρείτε σύμφωνους στην κατάργηση της προσαύξησης της μοριοδότησης και μάλιστα με αναδρομικό τρόπο", συμπλήρωσε ο κ Ζώης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, που τόνισε μεταξύ άλλων: "Πρέπει να προβλέπεται η πρόσθετη μοριοδότηση αν θέλετε να ισορροπήσουμε με την αρχή της ισότητας της ισονομίας αλλά και να προσαρμοστούμε με τις κοινοτικές οδηγίες".

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, επέμεινε στην πρόταση του κόμματος του για «μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλων των συμβασιούχων του δημοσίου". Παράλληλα, κατηγόρησε τις πολιτικές τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ οι οποίες, όπως είπε, διαμόρφωσαν ένα εργασιακό μεσαίωνα και είχαν στόχος την τακτοποίηση ημετέρων και τη κομματική ομηρία.

    Επιφυλάξεις επί της αρχής του νομοσχεδίου εξέφρασε ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης τονίζοντας ότι είναι μεν προς τη σωστή κατεύθυνση ωστόσο χρήζει περαιτέρω διευκρινήσεων αλλά και εξορθολογισμού.

    "Με καλή πίστη αντιμετωπίζουμε το σχέδιο νόμου, κρατάμε όμως επιφυλάξεις και περιμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια ως προς τις επιδιώξεις και τους στόχους του", επεσήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Ταχύτερες διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ

    Είδηση: 30563

    [06] Ξανανοίγει το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου

    Τριτη, 08 12 2009 17:11

    Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις και τα γεγονότα, που συνέβησαν στο κτίριο της πρυτανείας μετά την εισβολή ομάδας κουκουλοφόρων με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πρύτανη, φέρνουν στην επικαιρότητα και πάλι θέμα αλλαγής ή μη του νόμου για το άσυλο. Αναφορά στο άσυλο έκαναν σήμερα τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όσο και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. "Επιχειρείται να τεθούν οι πρυτανικές αρχές προ εκβιαστικού διλήμματος, με στόχο την κατάλυση του ασύλου", εκτίμησε η Αλέκα Παπαρήγα. Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του ασύλου αλλά εφαρμογής του ισχύοντος νόμου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

    "Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θέμα αλλαγής για το άσυλο δεν υφίσταται.Υφίσταται θέμα εφαρμογής του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για το άσυλο"

    Γ. Πεταλωτής

    "Η κ. Διαμαντοπούλου ήταν ίσως η πρώτη υπουργός που δήλωσε σχετικά ότιυπάρχει συνεχής επαφή με τις πρυτανικές αρχές και ότι θα υποστηρίξειτόσο τις ίδιες όσο και τις επιλογές τους".

    Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν, δεδομένων και των χτεσινών δηλώσεων της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει και τη γνώμη των πρυτάνεων, αφήνεταιανοικτό το ενδεχόμενο για άρση του ασύλου, σε περίπτωση που οι πρυτάνεις το ζητήσουν.

    "Όποιος κυκλοφορεί στην Αθήνα τις τελευταίες ημέρες βλέπει και διαπιστώνει ότι δεν έχει καμία σχέση με ό,τι είχαμε ζήσει πέρυσι, ότι δεν καταστράφηκαν περιουσίες, δεν απειλήθηκαν ζωές και ότι με τον καλύτερο τρόπο έχει λήξει αυτό το τριήμερο", δήλωσε ο Γ. Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα ότι οι συμπεριφορές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περισσότερο θυμίζουν κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΛΑΟΣ, παρά κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η προάσπιση των ατομικών, πολιτικών, δικαιωμάτων με εμπέδωση της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη, "που το έχει τόσο ανάγκη".

    A. Σαμαράς: "Η υπόθεση της βίας δεν πάει άλλο"

    Επίσκεψη στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Κίττα, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο πραγματοποίησε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος δήλωσε ότι η ΝΔ έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για το άσυλο.

    "Επισκέφθηκα τον κ. Κίττα, η κατάστασή του βελτιώνεται συνεχώς. Ευτυχώς απεφεύχθη το χειρότερο - και το εννοώ αυτό που λέω- απεφεύχθη το χειρότερο. Όμως αυτή η υπόθεση της βίας δεν πάει άλλο, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Γι' αυτό και η Ν.Δ. κατέθεσε μία συγκεκριμένη πρόταση για το άσυλο. Τα Πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Πρέπει να είναι στέγη για ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Δεν μπορεί να είναι θερμοκήπιο εγκληματικών πράξεων, νησίδες εγκληματικών πράξεων. Περιμένω από την κυβέρνηση και από τα άλλα κόμματα, να απαντήσουν στη δική μας πρόταση. Και να απαντήσουν γρήγορα, προκειμένου να πάμε στο δια ταύτα".

    Ερώτηση Καρατζαφέρη

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για το αν η κυβέρνηση προτίθεται να διατηρήσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για το πανεπιστημιακό άσυλο, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    «Είναι φανερό ότι ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έχει μετατραπεί σε εργαλείο αποδόμησης των ίδιων των αξιών για την προστασία των οποίων καθιερώθηκε», σημειώνει ο κ. Καρατζαφέρης.

    Επικαλούμενος δε τα γεγονότα της Κυριακής και την επίθεση κατά του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρει ότι:

    "Σε πολλές περιπτώσεις, άτομα τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με το πανεπιστήμιο, επικαλούμενα το πανεπιστημιακό άσυλο, εισβάλλουν στους χώρους του, έχοντας συνήθως καλυμμένο το πρόσωπο, βιαιοπραγώντας και καταστρέφοντας"

    Τέλος, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ τονίζει «την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων ώστε να επιτευχθεί ανεμπόδιστα η λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων». Είδηση: 30564

    [07] Συνάντηση Κ. Παπούλια με Α. Σαμαρά

    Τριτη, 08 12 2009 14:18

    "Είναι αυτονόητο ότι ισχύει η δέσμευση της ΝΔ για δεύτερη θητεία του κ. Κάρολου Παπούλια στην προεδρία της Δημοκρατίας", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μετά τη 40λεπτη συνάντησή του στο προεδρικό μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είπε ακόμη ότι "στην αφετηρία των νέων καθηκόντων μου αισθάνθηκα την ανάγκη και την υποχρέωση να μοιραστώ σκέψεις και προβληματισμούς με τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας για την πορεία του τόπου". Λίγο νωρίτερα κι ενώ έμπαινε στην αίθουσα της συνάντησης ο κ. Σαμαράς είχε ένα σύντομο διάλογο με τον κ. Παπούλια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε: "Καλημέρα κ. Πρόεδρε. Συγχαρητήρια και από κοντά. Πότε ταξιδεύετε;" Ο κ. Σαμαράς απάντησε:" Αύριο το πρωί".

    Ο κ. Παπούλιας σημείωσε: "Στη Βόννη, ενδιαφέρον". Ο κ. Σαμαράς είπε: "Ναι είναι ενδιαφέρον, είναι συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και το θέμα είναι κυρίως η κοινωνική διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης, είναι πολύ ενδιαφέρον και είναι το μεγάλο ζητούμενο". Ο κ. Παπούλιας έκλεισε το σύντομο διάλογο λέγοντας: "Σωστό και για μας".

    ΝΔ - Σαμαράς: Ανάθεση γραμματειών του κόμματος

    Με απόφαση του Προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Γραμματειών του Κόμματος, ανατίθενται καθήκοντα νέων Γραμματέων στα ακόλουθα στελέχη:- Στο Βασίλη Μιχαλολιάκο, βουλευτή Α' Πειραιώς, τ. Υφυπουργό, η Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, - Στο Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή Λάρισας, η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού, - Στον Κώστα Γκιουλέκα, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης, τ. Υφυπουργό, η Γραμματεία Προγράμματος, - Στο Γιάννη Μανώλη, πρώην βουλευτή, η Γραμματεία Συνδικαλιστικών Φορέων και - Στο Μανώλη Αγγελάκα, πρώην ευρωβουλευτή, η Γραμματεία Οργανωτικού.

    Είδηση: 30540

    [08] Τριάντα έξι τα θύματα της νέας γρίπης

    Τριτη, 08 12 2009 17:53

    Άλλοι δύο ασθενείς, δύο ηλικιωμένες γυναίκες με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, άφησαν την τελευταία τους πνοή από τη νέα γρίπη, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στους 36. Τα περισσότερα θύματα έχουν καταγραφεί τις πρώτες επτά ημέρες του Δεκεμβρίου. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί το γεγονός, ότι, ενώ αυξάνονται τα θύματα, δεν αυξάνεται παράλληλα ο αριθμός των ανθρώπων που προσέρχονται να εμβολιαστούν. Μέχρι χθες Δευτέρα είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του ιού Η1Ν1 περίπου 240.000 άτομα. Εν τω μεταξύ οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν να πουλήσουν τα πλεονάζοντα εμβόλια.

    Γερμανία

    Η Γερμανία σκοπεύει να πουλήσει περισσότερα από 2 εκατομμύρια εμβόλια κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) σε χώρες του εξωτερικού εξαιτίας της μικρής ζήτησής τους στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας.

    Μόνο περίπου το 5% των κατοίκων της χώρας έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φίλιπ Ρέσλερ. Ο Ρέλσερ είπε ότι συζητάει με άλλες χώρες για να δει αν χρειάζονται εμβόλια και ότι η Ουκρανία έχει ήδη δηλώσει ενδιαφέρον. Τα 2,2 εκατομμύρια εμβόλια που η Γερμανία θέλει να πουλήσει θα της παραδοθούν στο τέλος Δεκεμβρίου. Τα ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας έχουν παραγγείλει 50 εκατομμύρια εμβόλια που θα τους παραδοθούν σε διάφορες φάσεις μέχρι την άνοιξη του 2010. Μόνο το 15% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας έχουν εμβολιαστεί στη Γερμανία, ενώ τα ομοσπονδιακά κρατίδια έχουν ξεκινήσει προγράμματα εμβολιασμού από τις 26 Οκτωβρίου. Οι θάνατοι εξαιτίας της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στην χώρα έχουν φτάσει τους 86. Είδηση: 30571

    [09] Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: «Εφόσον είναι εν εξελίξει η διάπραξη κακουργημάτων δεν χρειάζεται η άδεια καμιάς πανεπιστημιακής αρχής, οφείλει η αστυνομική αρχή να εφαρμόσει το νόμο.»

    Τριτη, 08 12 2009 16:08

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου. Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ανοίγει και πάλι από την πλευρά των πανεπιστημιακών ένα θέμα ασύλου.» Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: « Το θέμα του ασύλου είναι ξεκαθαρισμένο από την διάταξη του νόμου 16.82 του 1982 και επανελήφθη ανάλογη ρύθμιση με τον πρόσφατο νόμο, επί υπουργίας της κας Γιαννάκου. Εφόσον είναι εν εξελίξει η διάπραξη κακουργημάτων δεν χρειάζεται η άδεια καμιάς πανεπιστημιακής αρχής. Οφείλει η αστυνομική αρχή να εφαρμόσει το νόμο. Δεν καταλαβαίνω, γιατί όλα αυτά τα χρόνια, είτε γιατί η ηγεσία της αστυνομίας, ή η εκάστοτε πολιτική ηγεσία δεν τολμά να αναλάβει την ευθύνη αποτροπής της διάπραξης κακουργημάτων, όπως η απόπειρα ανθρωποκτονίας προχθές σε βάρος του πρύτανη πανεπιστημίου Αθηνών, συζητάμε είτε διότι από την πλευρά των φορέων της πανεπιστημιακής κοινότητας που οφείλουν να γνωρίζουν ξεκάθαρα περί τίνος πρόκειται, η αστυνομική δύναμη έβλεπε ότι διαπράττονται από τους εισβολείς στην πρυτανεία πράξεις, για τις οποίες δεν χρειαζόταν καμία άδεια της πρυτανικής αρχής. Η συζήτηση περί του ασύλου αποδεικνύει την υποκρισία που χαρακτηρίζει όλους όσοι εμπλέκονται κάθε φορά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Βεβαίως το ότι γίνεται κατάχρηση του ασύλου, το οποίο εφόσον προστατεύει τον ελεύθερο διάλογο, την ελεύθερη διδασκαλία και την συμμετοχή των φοιτητών σε έναν διάλογο επί του επιστημονικού αντικειμένου, είναι απαραίτητο. Υπάρχει ένα πρόβλημα, τι θα γίνει αν εισβάλλει η αστυνομία; Χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός, αν η αστυνομική δύναμη παραταχθεί μπροστά στην είσοδο του Πολυτεχνείου, τα άτομα τα γνωστά, όπως επιτίθενται στους δρόμους, θα επιτίθενται προφανώς και εκεί. Όπως η αστυνομία είτε αμύνεται, είτε αντεπιτίθενται, θα κάνει το ίδιο και στην είσοδο του πανεπιστημίου, στο δρόμο στο πεζοδρόμιο, δεν καλύπτει κανένα άσυλο την είσοδο, το πεζοδρόμιο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είχαμε μια αντιπαράθεση, εκατέρωθεν βολές μεταξύ του ΣΥΝ και του κου Χρυσοχοϊδη.» Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: « Κανένας δεν δικαιούται, εάν κινούμεθα μέσα σε πλαίσια λειτουργίας μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, να βαθμολογεί την δημοκρατική ευαισθησία οποιουδήποτε άλλου, πολύ περισσότερο ενός μέλους μιας κυβέρνησης που πήρε προσφάτως την λαϊκή εντολή. Αυτό είναι νομίζω λάθος του κου Τσίπρα, δεν χρειάζονται υψηλοί τόνοι, διευκολύνουν όσους θέλουν την ένταση, μέσα από την ένταση στρατολογούνται νέοι άνθρωποι, που με βάση τον ρομαντισμό, χωρίς να το συνειδητοποιούν σε δραστηριότητες, τις οποίες εν ψυχρώ αντιλαμβάνονται ότι ήταν λάθος. Μετά την επιτυχή έκβαση αυτών των γεγονότων, δεν έχει νόημα η όποια αντιπαράθεση.» ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να έρθουμε τώρα σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό προσαγωγών και συλλήψεων, σας ρώτησα για την ισχύ του νόμου της ποινικοποίησης της κουκούλας έγιναν με βάση αυτό το νόμο που είναι ζήτημα μερών, ή μηνών να καταργηθεί.» Α.ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: « Υποθέτω ότι δεν θα έγιναν για την κουκούλα και μόνο, αν έγιναν για την κουκούλα και μόνο, τότε κακώς έγιναν. Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι η κουκούλα ως ένα πρόσθετο στοιχείο αξιολογείται κατά την δίκη του δράστη η κουκούλα δεν είναι η ένδειξη πάντα ότι αυτός που την φέρει πρόκειται όντως να διαπράξει εγκληματικές πράξεις. Η πρόβλεψη αυτή του νόμου, προφανώς μπορεί να παρασύρει και τα όργανα της τάξης, αλλά και το ίδιο το δικαστήριο σε αξιολόγηση αρνητική ανθρώπων, αθώων.» Είδηση: 30554

    [10] Διεθνής Ημέρα κατά της Διαφθοράς

    Τριτη, 08 12 2009 19:23

    Μεγάλος αναμένεται να είναι ο αριθμός των αποδεκτών του μηνύματος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα κατά της Διαφθοράς, που είναι η 9η Δεκεμβρίου. Τουλάχιστον αν κρίνουμε από το πόσο συχνά αναφέρονται στην ειδησεογραφία τέτοιες καταστάσεις.

    Όπως τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ: "Το θέμα του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας κατά της Διαφθοράς - 'μην αφήνετε τη διαφθορά να σκοτώνει την ανάπτυξη' - εστιάζει την προσοχή μας σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια που αντιμετωπίζει η παγκόσμια προσπάθεια για την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας. Η κλοπή του δημόσιου χρήματος προς ίδιον όφελος σημαίνει λιγότερους πόρους για την κατασκευή σχολείων, νοσοκομείων, δρόμων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού. Όταν η εξωτερική βοήθεια καταλήγει σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, τα μεγάλα έργα υποδομής σταματούν. Η διαφθορά είναι η αιτία που πλαστά ή κακής ποιότητας φάρμακα γεμίζουν την αγορά, η αιτία που επικίνδυνα απόβλητα πετιούνται σε χωματερές και ωκεανούς. Πρώτοι και περισσότερο πλήττονται οι ευάλωτοι".

    Συνεχίζοντας ο κ. Μουν αναφέρει: "Η διαφθορά όμως δεν είναι κάποια τεράστια, απρόσωπη δύναμη. Είναι το αποτέλεσμα προσωπικών αποφάσεων, με κίνητρο τις περισσότερες φορές την πλεονεξία.

    Η ανάπτυξη δεν είναι το μόνο θύμα. Η διαφθορά νοθεύει εκλογές. Υπονομεύει το κράτος δικαίου. Μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια. Όπως είδαμε τον τελευταίο χρόνο, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα".

    Eκτός όμως της καταγραφής των αρνητικών καταστάσεων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, δίνει και την προοπτική διεξόδου, λέγοντας: "Ευτυχώς, υπάρχει ένας τρόπος αντίδρασης. Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της Διαφθοράς αποτελεί το ισχυρότερο παγκόσμιο νομικό εργαλείο για την ενίσχυση της ηθικής ακεραιότητας και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού που αποφασίστηκε στην πρόσφατη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Κρατών στη Ντόχα σημαίνει ότι, από τώρα και στο εξής, τα κράτη θα κρίνονται από αυτό που κάνουν για την καταπολέμηση της διαφθοράς και όχι μόνο από τις υποσχέσεις που δίνουν.

    Ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να υπολείπεται των κυβερνήσεων. Οι επιχειρήσεις πρέπει επίσης να καταπολεμούν τη διαφθορά στο εσωτερικό τους και να αφήνουν τη μέθοδο της δωροδοκίας έξω από τις διαδικασίες διαγωνισμών και προμηθειών. Καλώ τον ιδιωτικό τομέα να υιοθετήσει μέτρα κατά της διαφθοράς, όπως αυτά προβλέπονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών".

    Tέλος ο κ. Μουν αναφέρει ότι: "Στη Διεθνή Ημέρα Κατά της Διαφθοράς 2009, καλώ όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στην εκστρατεία των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς μέσω της ιστοσελίδας www.yournocounts.org. Ενθαρρύνω επίσης όλον τον κόσμο να δεσμευτεί ότι ποτέ δε θα δωροδοκήσει ή θα δωροδοκηθεί. Ζήστε με αυτό το σύνθημα και ο κόσμος θα γίνει πιο τίμιος. Με αυτό τον τρόπο θα αυξήσουμε τις πιθανότητες για την υλοποίηση των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας". Είδηση: 30578

    [11] Ο Γιάννης Καλπούζος νικητής του Βραβείου Αναγνωστών 2009

    Τριτη, 08 12 2009 18:15

    Το μυθιστόρημα "Ιμαρέτ. Στη σκιά του ρολογιού", του συγγραφέα Γιάννη Καλπούζου, κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009. Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα με ιστορικό φόντο την οθωμανοκρατούμενη Αρτα την περίοδο 1854-1882 και τη συνύπαρξη τριών φυλών: Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων.''Το ανθρώπινο στοιχείο και ό,τι εμπεριέχεται σε αυτό από τη γέννηση ως τον θάνατο, η καθημερινή ζωή πίσω από τα γεγονότα που καταγράφει η επίσημη ιστορία και η αλήθεια του'' άλλου'' δοσμένη μέσα από τις διαδοχικές αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο, ενός Έλληνα και ενός Τούρκου είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του μυθιστορήματος'', έλεγε ευχαριστώντας τους αναγνώστες ο Γ. Καλπούζος, παραλαμβάνοντας από την διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισάρη, το βραβείο- ένα ωραιότατο αγαλματίδιο- αναγνώστη που φιλοτέχνησε ειδικά, ο Διαμαντής Αϊδίνης.

    O Γιάννης Καλπούζος, γεννήθηκε το 1960 στην Άρτα . Πρωτοεμφανίστηκε με την ποιητική συλλογή "Το νερό των ονείρων" το 2000, χρονιά που εκδόθηκε και το πρώτο του μυθιστόρημα "Μεθυσμένος δρόμος". Από τότε έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή "Το παραμιλητό των σκοτεινών θεών" (2006), το ποιητικό έργο "Έρωτας νυν και αεί" και το μυθιστόρημα "Παντομίμα Φαντασμάτων".

    Το μυθιστόρημά του, "Ιμαρέτ. Στη σκιά του ρολογιού", από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, κέρδισε το Βραβείο Αναγνωστών 2009, ένα βραβείο που έχει θεσπίσει εδώ και πέντε χρόνια το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

    Για πρώτη φορά φέτος οι αναγνώστες συμμετείχαν με το 50% των ψήφων τους, ενώ το άλλο 50% είναι οι ψήφοι μελών από τις 230 Λέσχες Ανάγνωσης που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια και την Κύπρο και οι οποίες κατήρτισαν την ''βραχεία λίστα'' των 15 βιβλίων . Συνολικά ψήφισαν, μέσω sms 6000 ψηφοφόροι.

    Η επίσημη τελετή βράβευσης του Γ. Καλπούζου θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Μεταίχμιο, το βράδυ της Τρίτης, 15 Δεκεμβρίου. Είδηση: 30573

    [12] Ε.Ε.: Προειδοποιεί για τους κινδύνους από τα φάρμακα-μαϊμού

    Τριτη, 08 12 2009 18:09

    Φθηνά φάρμακα, που έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες για τους ασθενείς, κυκλοφορούν σε τεράστιες ποσότητες, σ' όλη την Ευρώπη, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»). Το φαινόμενο αποκτά μέρα με τη μέρα σημαντικές διαστάσεις και για το λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε προειδοποιήσεις για τις ολέθριες συνέπειες, τις οποίες μπορεί να έχει η χρήση των φαρμάκων-μαϊμού σε ό,τι αφορά στην υγεία των πολιτών. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, πρόκειται κυρίως για αναλγητικά, αντιβιοτικά αλλά και σκευάσματα που δήθεν καταπολεμούν τη χοληστερίνη, καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου, ακόμη και ψεύτικα βιάγκρα. Τα περισσότερα από αυτά "διακινούνται μέσω του Διαδικτύου", ανέφερε ο Γερμανός επίτροπος και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Ο ρόλος των φαρμακοβιομηχανιών

    Ταυτόχρονα με τη διαπίστωση αυτή, όμως, ο Γερμανός επίτροπος παραδέχτηκε και την αδυναμία της Ε.Ε.: "Δεν μπορούμε να περιορίσουμε το εμπόριο μέσω Διαδικτύου, ακόμη κι όταν πρόκειται για φάρμακα", είπε πρόσφατα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το εμπόριο απομιμήσεων φαρμάκων ανθεί. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνον πέρσι κατασχέθηκαν στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. 32 εκατ. σκευάσματα. Το 15% από αυτά ήταν απομιμήσεις γνωστών και δοκιμασμένων φαρμάκων. Ο κ. Φερχόιγκεν, πάντως, δεν το βάζει κάτω και απευθύνεται στις φαρμακοβιομηχανίες ζητώντας τους να συσκευάζουν με τέτοιο τρόπο τα προϊόντα τους, ώστε να αποκλείεται η παραχάραξή τους.

    Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής ζητά να δοθεί η δυνατότητα στους καταναλωτές να μπορούν να διακρίνουν από τη συσκευασία ενός φαρμάκου εάν αυτό είναι γνήσιο ή ακόμη και εάν παραβιάστηκε η συσκευασία του και αντικαταστάθηκε το περιεχόμενο. «Οι φαρμακοβιομηχανίες θα πρέπει να εγγυώνται ότι δραστικές ουσίες δεν έχουν νοθευτεί ή παραποιηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φερχόιγκεν.

    Σήμα ποιότητας - γνησιότητας

    Σε σχετική έκθεση της Επιτροπής αναφέρεται πως πολλά από τα κατασχεθέντα σκευάσματα προέρχονται από την Ινδία και άλλες χώρες της Ασίας. Περίπου το 80% από αυτά διακινούνται μέσω του Διαδικτύου. "Επομένως, τα μέτρα προστασίας των καταναλωτών πρέπει να έχουν ως πεδίο δράσης το Ίντερνετ", είπε ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης. Πρόσθεσε μάλιστα ότι πρέπει να καθιερωθεί μια σφραγίδα ποιότητας και γνησιότητας, η οποία και θα χορηγείται από την Επιτροπή στους αξιόπιστους, on line εμπόρους. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα πάντα με Γερμανό ευρωβουλευτή, θα καταστεί εύκολο για τους καταναλωτές να εντοπίζουν τα «μαύρα πρόβατα», διότι τα φάρμακα-μαϊμού δεν θα διαθέτουν τις εν λόγω ενδείξεις γνησιότητας.

    "Η Επιτροπή πρέπει να συντάξει έναν κατάλογο αξιόπιστων διαδικτυακών φαρμακείων και ταυτόχρονα να ενημερώσει τους πολίτες ότι δραστηριοποιούνται και εγκληματικά στοιχεία στο πεδίο αυτό", ανέφερε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης. Πρόσθεσε, επίσης, πως η εφαρμογή αυτών των μέτρων είναι απλή και δεν θα απαιτηθούν χρονοβόρες νομοθετικές συζητήσεις. Μέχρι τότε, όμως, καλό είναι οι καταναλωτές να μην παραγγέλνουν φάρμακα μέσω Διαδικτύου από άγνωστες εταιρείες.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30572

    [13] Βατικανό: Απόλυτα φυσιολογική η υγεία του Πάπα Βενέδικτου XVI

    Τριτη, 08 12 2009 19:11

    Το Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα "ότι η υγεία του Πάπα είναι απολύτως φυσιολογική", απορρίπτοντας τις φήμες για πιθανά προβλήματα υγείας του Ποντίφικα, οι οποίες προέκυψαν μετά από την ανακοίνωση ότι η λειτουργία του μεσονυχτίου θα πραγματοποιηθεί φέτος στις δέκα το βράδυ.

    Για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του Πάπα Βενέδικτου XVI, η μεσονύκτια λειτουργία του Βατικανού θα ξεκινήσει στις 24 Δεκεμβρίου στις 22Η00 και όχι τα μεσάνυχτα, ώστε να ολοκληρωθεί δύο ώρες αργότερα.

    Ο εκπρόσωπος του Ποντίφικα, ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι δήλωσε ότι "το νέο ωράριο έχει μοναδικό στόχο να κάνει λίγο λιγότερο κουραστικές για τον Πάπα τις ημέρες των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει αρκετές υποχρεώσεις".

    "Αυτή η απόφαση ελήφθη με σύνεση και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος, εκφράζοντας την "έκπληξη του" που δημιουργούνται τέτοιες φήμες αυτές τις μέρες, όταν το χρονοδιάγραμμα του Πάπα έχει ήδη κυκλοφορήσει.

    "Ο καθένας μπορεί να δει ότι ο Πάπας είναι καλά: ακολουθεί το ίδιο χρονοδιάγραμμα όπως και τα τελευταία χρόνια με δημόσιες ακροάσεις την Τετάρτη και τις προσευχές του Αγγέλου την Κυριακή", πρόσθεσε ο πατέρας Λομπάρντι. Είδηση: 30577

    [14] Κοινή πρωτεύουσα Ισραηλινών και Παλαιστινίων η Ιερουσαλήμ

    Τριτη, 08 12 2009 19:03

    Τον ελάχιστο κοινό βηματισμό φαίνεται ότι βρίσκουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, μπροστά στην κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία ζητούν να γίνει η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα δύο κρατών, του παλαιστινιακού και του ισραηλινού.

    Σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή πλευρά, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λήμπερμαν αναφέρει ότι: "Λαμβάνοντας υπόψη μας την ακραία θέση από την οποία ξεκίνησε η σουηδική προεδρία της ΕΕ, δεν μπορούμε παρά να χαρούμε που τελικά επικράτησε η γνώμη των υπεύθυνων και ισορροπημένων κρατών. Λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες της ισραηλινής κυβέρνησης να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, είναι λυπηρό που η ΕΕ επέλεξε να υιοθετήσει ένα κείμενο που δεν συμβάλει καθόλου προς αυτή την κατεύθυνση. Η δήλωση της ΕΕ αγνοεί το κυριότερο εμπόδιο που δεν επιτρέπει να επιτευχθεί ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων: την άρνηση των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων".

    Η άλλη πλευρά μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής και του Νιμρ Χαμάντ, πολιτικού συμβούλου του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τονίζει: "Είναι ένα θετικό βήμα, παρόλο που περιμέναμε κάτι πιο δυνατό και ξεκάθαρο. Παρόλα αυτά το θεωρούμε ένα θετικό στάδιο". Ο κ. Χαμάντ επέκρινε "την έκταση των πιέσεων που άσκησε το Ισραήλ και άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και ευρωπαϊκές, προκειμένου να αλλάξει το κείμενο".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 30576

    [15] Αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ότι οι εκπομπές αερίων είναι επιβλαβείς

    Τριτη, 08 12 2009 18:49

    Αισιοδοξία κατά τη δεύτερη μέρα της Διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, που πραγματοποιείται στην Κοπεγχάγη, σε μια προσπάθεια για νέα, παγκόσμια συμφωνία, που θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος, αναγνώρισε, ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου βλάπτουν τη δημόσια υγεία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη λήψη μέτρων, χωρίς να χρειάζεται η ψήφιση νόμου από το Κογκρέσο.

    «Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζαμε και βασικός υπεύθυνος είναι ο άνθρωπος». Με αυτή τη δήλωση ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατέστησε σαφές ότι η Σύνοδος της Κοπεγχάγης είναι η τελευταία ευκαιρία και δεν πρέπει να χαθεί.

    Όπως όλα δείχνουν οι ΗΠΑ για πρώτη φορά δείχνουν να κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης.

    Η απόφαση της αμερικανικής υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος να κηρύξει τα αέρια του θερμοκηπίου επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, είναι ένας ελιγμός που ενισχύει τις ελπίδες για ένα θετικό αποτέλεσμα, αφού οι περισσότερες χώρες θεωρούν τις ΗΠΑ το κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα τώρα μπορεί να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για το στόχο της μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς να δεσμεύεται από την απόφαση του Κογκρέσου.

    Ο Αλ Γκορ, με αφορμή τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, έφερε τις ΗΠΑ και την Κίνα προ των ευθυνών τους, τονίζοντας ότι οι 2 κύριοι ρυπαντές του πλανήτη, θα πρέπει να δράσουν άμεσα για τη μείωση εκπομπών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

    Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου με τους εκπροσώπους των χωρών να δεσμεύονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

    "Δεσμευόμαστε να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες 2 εβδομάδες", ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ, Τζόναθαν Πέρσινγκ.

    Ωστόσο ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Ανησυχώ για την Κοπεγχάγη. Αλλά θα αναγκαστούμε από τις περιστάσεις να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε» είπε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Στόχος της συνόδου είναι μια νέα συμφωνία για το κλίμα, που θα τεθεί σε ισχύ το 2012, οπότε και λήγει το πρωτόκολλο του Κιότο. Από την πρώτη στιγμή όμως, έχει καταστεί σαφές ότι παρά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις η επίτευξη συμφωνίας δεν θα είναι εύκολη, καθώς είναι πολλές οι εκκρεμότητες και τα ανοιχτά ζητήματα.

    Πηγή: NET Είδηση: 30575

    [16] Η Κύπρος απορρίπτει τις προτάσεις Ερντογάν

    Τριτη, 08 12 2009 17:41

    Ευρετήριο Άρθρου

    Η Κύπρος απορρίπτει τις προτάσεις Ερντογάν

    Η θέση της Λευκωσίας

    Προκλήσεις Ερντογάν για μειονότητες

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 3 Η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε τις εισηγήσεις τ, τις οποίες διατύπωσε δημοσίως ύστερα από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον,οΤούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και χρονοδιάγραμμα λύσης μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι "υπάρχει σήμερα μια διαδικασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και στόχος της κυβέρνησης είναι να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση μέχρι τέλους". Πρόσθεσε ακόμη οτι "δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και αποδείχθηκαν ατελέσφορες".

    Στην Ουάσινγκτον μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απόσυρσης Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και αποστολής τους στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι "αυτό το θέμα δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω με άλλο τρόπο παρά ως "είδηση μαγκαζίνο". Δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσης στρατιωτών από την Κύπρο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει καμία σκέψη για κάτι τέτοιο. Αν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι μας το προτείνουν, να απευθύνουν την πρότασή τους αυτή στο "νότο". Με το σχέδιο Ανάν τα είχαμε συζητήσει αυτά τα θέματα λεπτομερώς και είχαμε καταλήξει κάπου. Συμφώνησαν; Έμειναν πιστοί; Όχι. Οι στρατιώτες μας λοιπόν βρίσκονται εκεί κάνοντας το καθήκον τους", είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε ενημέρωση που οργανώθηκε, στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει, μετά την επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, ο κ. Ερντογάν, είπε ότι συζήτησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο για το Κυπριακό και για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες προς εξεύρεση λύσης και ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Ακόμη, είπε ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας τετραμερούς συνάντησης, δηλαδή υπέρ μιας συνάντησης, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, η Ελλάδα και η Τουρκία. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μέχρι το Μάρτιο και συγκεκριμένα οι προσπάθειες του Ντάουνερ κατά τις διεξαγόμενες συνομιλίες.

    Είδηση: 30569

    [17] Συνάντηση Παπούλια με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής

    Τριτη, 08 12 2009 15:48

    Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής συναντήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα ο Κάρολος Παπούλιας. "Η Αθήνα είναι δίπλα σας, στο ίδιο χαράκωμα", διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Μ. Καρογιάν. "Βέβαια, η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα μας, σταθερή", "απάντησε" ο Κύπριος πολιτικός.

    Σε παρατήρηση του Μ. Καρογιάν προς τον Πρόεδρο Παπούλια ότι "(είσθε) πάντοτε ακμαίος", ο Πρόεδρος απάντησε: "Κι εσείς. Μας ταλαιπωρούν άλλοι και εμείς πρέπει να είμαστε ακμαίοι", για να "λάβει" το εξής σχόλιο από τον κύπριο πολιτικό: "Αυτό είναι αλήθεια. Έχουμε τώρα μια πολύ λεπτή και δύσκολη φάση ενόψει της αξιολόγησης της Τουρκίας".

    Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε πως "πήγε καλά" το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο. Ο δε Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής τόνισε: "Πήγε πάρα πολύ καλά. Είχαμε πριν λίγες μέρες μια Σύνοδο, όπου κάναμε μια αξιολόγηση της όλης κατάστασης, εδόθησαν οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών που χθες και σήμερα δίνει τη μάχη εκ μέρους της Κύπρου. Είναι δύσκολα τα πράγματα, όμως έχω την αίσθηση ότι θα είναι σταθερές οι διεκδικήσεις της πλευράς μας. Έχουμε κάποια προβλήματα με την σουηδική προεδρία και με τα διάφορα προσχέδια που έχει καταθέσει που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από μας. Τώρα τι θα βγάλει η σημερινή μέρα..." Είδηση: 30552

    [18] Επίσκεψη Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Τριτη, 08 12 2009 15:44

    Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Αθήνα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ο οποίος έγινε δεκτός το πρωί από τους συνοδικούς μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη. Σε πανηγυρική συνεδρίασή της η Ιερά Σύνοδος απένειμε στον κ. Θεόδωρο τον Σταυρό του Αποστόλου Πάυλου, την ανώτατη τιμητική διάκριση της εκκλησίας της Ελλάδος. Στη συνέχεια ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατευθύνθηκαν προς τη Ριζάρειο ενώ στη συνέχεια ο προκαθήμενος της ορθόδοξης εκκλησίας της Αφρικής θα έχει συναντήσεις με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη.

    Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα δεχτεί στο ξενοδοχείο που διαμένει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρη και τη ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Η πόλη του Περιστερίου υποδέχεται την Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β', όπου θα παρευρεθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Περιστερίου (Εθν. Αντιστάσεως 96) την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στις 18:00 με σκοπό να παρουσιάσει την επανέκδοση της μεταφράσεως της Καινής Διαθήκης από τον Μάξιμο Καλλιουπολίτη. Την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση συνδιοργανώνει ο Δήμος Περιστερίου, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και η Μικρασιατική Ένωση Περιστερίου. Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα πραγματοποιήσουν οι κ.κ. Μ. Γ Βαρβούνης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης, Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ο κ. Παν. Τζουμέρκας, εκλ. Λέκτωρ Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και Άρχων Υπομνηματογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Επίσης, συντονιστής της βραδιάς θα είναι ο κ. Θωμάς Μουγιάκος, εκπαιδευτικός.

    Είδηση: 30550

    [19] Πρόταση Βαλυράκη για τη Siemens

    Τριτη, 08 12 2009 15:03

    Δεκτή από το σύνολο και των βουλευτών της αντιπολίτευσης, που την χαρακτήρισαν θετική, έγινε η πρόταση του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Σήφη Βαλυράκη στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, για τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για την πολιτική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

    Ο βουλευτής, στην τοποθέτησή του τόνισε ότι είναι μία εκκρεμότητα που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί, αφού τόσο το Φεβρουάριο, όσο και το Μάιο του 2009 αντίστοιχες προτάσεις για σύσταση εξεταστικής απορρίφθηκαν, αν και είχαν τη θετική ψήφο σύσσωμης της τότε αντιπολίτευσης.

    Ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απάντησε ότι συνιστά προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης να ερευνήσει το θέμα μέσω εξεταστικής επιτροπής και όχι με τη διαδικασία μετατροπής της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σε εξεταστική.

    Στην επτασέλιδη επιστολή του ο βουλευτής σημειώνει ότι τίθεται θέμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας για το ίδιο το πολιτικό σύστημα και τους λειτουργούς του:

    «Τα αναφερόμενα, ακόμα και σήμερα στα μέσα επικοινωνίας, για την υπόθεση Siemens, επιτείνουν τη γκρίζα ατμόσφαιρα, ενισχύουν το νοσηρό κλίμα, γεννούν υπόνοιες και σκιές», σημειώνει ο βουλευτής, που θέτει πρώτη την υπογραφή του στον κατάλογο των εξήντα βουλευτών, που απαιτούνται για την πρόταση σύστασης εξεταστικής.

    Θετική χαρακτήρισαν την πρόταση εκπρόσωποι όλων των κομμάτων.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ Βύρων Πολύδωρας την χαρακτήρισε αξιοπρόσεκτη, αφού «θίγει σημαντική και ηθική εκκρεμότητα».

    Σωστή η πρόταση και τη στηρίζουμε, ανέφεραν οι Λιάνα Κανέλλη για το ΚΚΕ, ο Μάκης Βορίδης για το ΛΑΟΣ και ο Φώτης Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι, όμως, επεσήμαναν τον κίνδυνο να διασπαστεί το ενιαίο του ελέγχου, αν υπάρξει έρευνα και από την επιτροπή Θεσμών και από ανεξάρτητη εξεταστική επιτροπή.

    Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πέραν της υπόθεσης Siemens έχει δεσμευθεί και για διερεύνηση των υποκλοπών, των δομημένων ομολόγων και του Βατοπεδίου καθώς και οποιασδήποτε άλλης υπόθεσης ανεξάρτήτως αν έχουν παραγραφεί ευθύνες.

    Ο Σήφης Βαλυράκης δήλωσε ότι η πρότασή του δεν κατατείνει οπωσδήποτε στη μετατροπή της επιτροπής Θεσμών σε εξεταστική, αλλά να απασχοληθεί το σώμα με την υπόθεση. Είδηση: 30544

    [20] Τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας

    Τριτη, 08 12 2009 15:01

    Τόνοι σκουπιδιών συσσωρεύονται στους δρόμους της Αθήνας λόγω της απεργίας των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων. Αίτημα των απεργών είναι η μονιμοποίηση των 850 συμβασιούχων έργου. Η αποκομιδή των σκουπιδιών έγινε τις τελευταίες τρεις μέρες μόνο από τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας αφού η απεργία τους είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Κλειστή είναι αυτή την ώρα, η οδός Πειραιώς από εργαζόμενους του δήμου Αθηναίων, οι οποίοι απεργούν. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια προς το Δημαρχεία στην Πλατεία Κοτζιά, όπου και θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων

    Από αύριο Τετάρτη ο σύλλογος εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων εξήγγειλε απεργία διαρκείας ζητώντας ρύθμιση του θέματος των συμβασιούχων. Παράλληλα οι μόνιμοι υπάλληλοι έχουν προγραμματίσει 4ωρες στάσεις εργασίας από αύριο Τετάρτη και την Παρασκευή. Με την απεργία αναμένεται να οξυνθεί το πρόβλημα με την αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων στην καθαριότητα μετέχει στις κινητοποιήσεις. Είδηση: 30543

    [21] «Γενέθλια» για τον δημιουργό του Ποπάι

    Τριτη, 08 12 2009 19:33

    Ο Αμερικάνος σκιτσογράφος Elzie Crisler Segar γίνεται γνωστός ως ο δημιουργός του Ποπάι, ένας χαριτωμένος και τρελούτσικος χαρακτήρας που εμφανίζεται το 1929. Ο Ποπάι είναι ένα ναυτάκι, που τρώει σπανάκι και γίνεται πολύ δυνατός.

    Γεννημένος ο δημιουργός σαν σήμερα το 1894 στο Τσέστερ, του Ιλινόις, εργάστηκε αρχικά σαν μηχανικός προβολής ταινιών σε τοπικό κινηματογράφο ενώ παρακολουθούσε μαθήματα γελοιογραφίας. Μετακομίζει στο Σικάγο δουλεύει σε ένα περιοδικό και τον Μάρτιο του 1916 δημοσίευσε το πρώτο του κόμικ. Στη συνέχεια όταν το περιοδικό εξαγοράστηκε και έκλεισε, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου δημιούργησε σειρά κόμικ το Thimble Theatre, με πρωταγωνίστρια ένα ντροπαλό κορίτσι, την Όλιβ Όιλ, καθώς και τον αρραβωνιαστικό της, Χ. Χαμγκράβι. Το κόμικ κάνει ντεμπούτο τον Δεκεμβρίου του 1919, στη σειρά "Thimble Theatre" της εφημερίδας New York Journal. Μετά από 10 χρόνια τελικά εμφανίζεται ο Ποπάι. Στις 27 Ιουνίου του 1929, όταν ο Ποπάι αποσύρεται, οι αναγνώστες άρχισαν να στέλνουν επιστολές παραπόνων. Ο Ποπάι ξαναγυρνά για πάντα. Με τη χαρακτηριστική του πίπα και τη δύναμη που έπαιρνε από το σπανάκι του, ο ναύτης έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες της δεκαετίας του 30'. Ο σκιτσογράφος πέθανε στις 12 Οκτωβρίου του 1938, μετά από χρόνια αρρώστια, σε ηλικία μόλις 43 ετών.

    Σήμερα η Google αφιερώνει το λογότυπό της στα γενέθλια του πατέρα του Ποπάι. Είδηση: 30579

    [22] Ταχύτερες διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ

    Τριτη, 08 12 2009 14:48

    Απόλυτα σύμφωνος με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τις προσλήψεις στο δημόσιο που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είναι και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Γιώργος Βέης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ταχύτερες διαδικασίες στις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ανεξάρτητης αρχής Γιώργος Βέης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι διαγωνισμοί με την ανακοίνωση των επιτυχόντων θα ολοκληρώνονται σε 2-3 μήνες, ενώ σε 20-25 ημέρες θα ολοκληρώνεται η διαδικασία για τους εποχικούς.

    Το ζητούμενο, είπε ο κ. Βέης, είναι να είναι ενοποιημένες και ομαδοποιημένες οι προκηρύξεις και, στο μέτρο του δυνατού, να οργανώνονται από το ίδιο το ΑΣΕΠ και όχι τους φορείς, εναντίον των οποίων γίνονται και οι περισσότερες ενστάσεις.

    Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ θεώρησε μεγάλη κατάκτηση τους κυλιόμενους πίνακες, ειδικά για τις προσλήψεις νοσηλευτών, που θα ολοκληρώνονται πλέον σε ένα μήνα.

    Στην επισήμανση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου να εξοπλιστεί το ΑΣΕΠ πριν αναλάβει τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες, ο κ.Βέης απάντησε ότι υπάρχει δέσμευση του νέου υπουργού για ενίσχυση με 10 εκατ. ευρώ και επιπλέον προσωπικό στην ανεξάρτητη αρχή.

    Για το θέμα της συνέντευξης που καταργείται με το υπό ψήφιση νέο νομοσχέδιο, ο κ.Βέης παραδέχθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το ΑΣΕΠ διεφώνησε με την διενέργεια συνεντεύξεων, χωρίς, όμως, να μπορέσει να τις αποτρέψει αν επέμενε ο φορέας ή υπήρχε κοινή υπουργική απόφαση.

    Ο κ. Βέης διαβεβαίωσε, πάντως, σε ερώτηση του πρώην πρόεδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη ότι το ΑΣΕΠ ζητεί πάντα από τους φορείς τα πρακτικά των συνεντεύξεων για να προβεί σε ελέγχους

    Από πλευράς του ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ Αγησίλαος Μπακόπουλος είπε ότι συνέντευξη πρέπει να υπάρχει για προσλήψεις σε θέσεις περιωπής κι ότι αυτό το χρήσιμο μέσο χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, πλην όμως δεν τίθεται πουθενά θέμα αδιάβλητου της διαδικασίας κι οι αποφάσεις είναι αιτιολογημένες.

    Είδηση: 30542

    [23] Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το ν/σ για τις Α.Π.Ε.

    Τριτη, 08 12 2009 14:46

    Έναν μήνα θα διαρκέσει η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας [Α.Π.Ε.] με στόχο την εγκατάσταση 8-10.000 μεγαβάτ ως το 2020. Το νομοσχέδιο παρουσίασε αναλυτικά η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, υπογραμμίζοντας ότι η αδειοδότησης διαδικασία που σήμερα διαρκεί 4 έως 5 χρόνια, με το νέο νομοσχέδιο θα διαρκεί 8 έως 10 μήνες. Ο έλεγχος των ακινήτων που μεταβιβάζονται ή πωλούνται, για την ενέργεια που καταναλώνουν κάθε χρόνο σε θέρμανση και κλιματισμό, αναμένεται να αρχίσει, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010. Το κόστος του ελέγχου, θα κυμαίνεται αναλόγως με το κτήριο, ενώ, εξετάζεται η επιδότηση, των ιδιοκτητών χαμηλού εισοδήματος.

    Αναλυτικότερα το ν/σ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας [Α.Π.Ε.]

    Αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών Αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών, υποχρεωτική, σε βάθος χρόνου, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νέα κτίρια και επανεξέταση των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου στις επενδύσεις για κατασκευή μονάδων ΑΠΕ εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για την "Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής". Πρόκειται για το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο και τίθεται τώρα σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα τριάντα ημερών πριν κατατεθεί στη Βουλή.

    Προβλέψεις του ν/σ για την έκδοση οικοδομικής άδειας Με τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, μειώνεται ο χρόνος αδειοδότησης των ΑΠΕ από 5 - 8 χρόνια [χωρίς να υπολογίζεται πιθανή προσφυγή στο ΣτΕ] σε 8 - 10 μήνες, συγχωνεύονται και επιταχύνονται οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων στις αρμόδιες υπηρεσίες, αυξάνονται οι τιμές αγοράς της ενέργειας από μικρές και καινοτόμες εφαρμογές [εκτός από τα φωτοβολταϊκά], τίθεται δεσμευτικός στόχος για συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο κατά 20 % ως το 2020, κ.ά.. Επίσης, παραμένουν οι μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων περιοχών όπου εγκαθίστανται ΑΠΕ, αλλά, προβλέπεται ότι στους καταναλωτές θα επιστρέφεται το ένα τρίτο του τέλους που καταβάλουν οι επενδυτές, αντί για 50 % που αναφερόταν στο αρχικό σχέδιο. Η διαφορά θα χρηματοδοτήσει την ίδρυση "πράσινου ταμείου". Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για την έκδοση οικοδομικής άδειας θα πρέπει να υποβάλλεται στην Πολεοδομία μελέτη σκοπιμότητας για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ή άλλων εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας στο κτίριο. Επίσης, προβλέπεται ότι ως το 2019 [2014 για τα κτίρια του Δημοσίου] όλα τα νέα κτίρια ή όσα υφίστανται ριζική ανακαίνιση, θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο των ενεργειακών αναγκών τους από τέτοια συστήματα [ΑΠΕ κ.λπ.]. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, με την παρουσίαση του νέου Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

    Περί των τιμολογίων των ΔΕΚΟ Απαντώντας σε ερωτήσεις η κα Μπιρμπίλη επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση για πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ το 2010, κάτι που σημαίνει όπως είπε ότι δεν θα αυξηθεί το τέλος ΑΠΕ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι το τέλος αυτό δεν ξεπερνά τα 2 - 3 β¬ τον χρόνο. Πάντως, η υπουργός σημείωσε ότι αν δεν αυξηθεί η συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο, οι καταναλωτές θα υποστούν δυσβάστακτες επιβαρύνσεις, καθώς από το 2013 οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με το Κοινοτικό δίκαιο, θα αγοράζουν το σύνολο των αδειών εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου. Το κόστος έχει υπολογιστεί ότι αντιστοιχεί σε αύξηση των τιμολογίων κατά 30 - 40%. Παράλληλα, με τις αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης θα προχωρήσει και η τροποποίηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, ενώ στο πλαίσιο αναθεώρησης του αναπτυξιακού νόμου θα επανεξεταστούν οι επιδοτήσεις στην κατασκευή μονάδων ΑΠΕ, με κατεύθυνση το σταδιακό περιορισμό τους.

    Απάντηση Μπιρμπίλη στις καταγγελίες του πρώην ΥΠ.ΑΝ. Κ. Χατζηδάκη Αναφορικά με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη και του γ.γ. κ. Κ. Μουσουρούλη ότι το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ αποτελεί αντιγραφή του κειμένου που είχαν ετοιμάσει οι ίδιοι, η υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι έχει αναγνωρίσει δημόσια την συνεισφορά τους στο νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι το κείμενο δεν της παραδόθηκε κατά την παραλαβή του υπουργείου, αλλά, το εξασφάλισε εκτός των θεσμικών διαδικασιών. "Αυτό αποτελεί στοιχείο πολιτικής ευγένειας ή αγένειας", διερωτήθηκε η κα Μπιρμπίλη και πρόσθεσε ότι πολλές ρυθμίσεις του αρχικού νομοσχεδίου έχουν αλλάξει, όπως η συγχώνευση των περιβαλλοντικών μελετών από δύο σε μία κ.ά..

    Δηλώσεις Μπιρμπίλη για διορισμό κουμπάρου Σε ερώτηση για δημοσίευμα που φέρει τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γ.Μανιάτη να έχει διορίσει τον κουμπάρο του πρόεδρο του Κτηματολογίου και ότι η σύζυγος του προέδρου συμμετέχει σε εταιρία που διεκδικεί έργα του Κτηματολογίου, η κα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι: ο υφυπουργός δεν είχε σχέση με την επιλογή του κ. Αρβανίτη στη θέση του προέδρου του Κτηματολογίου, η οποία έγινε με αξιοκρατικά κριτήρια. Ο κ. Μανιάτης, πρόσθεσε η κα Μπιρμπίλη, με είχε ενημερώσει για τη σχέση που υπήρχε και θεωρήθηκε ότι αυτή δεν αποτελεί εμπόδιο. Εξάλλου, η σύζυγος του κ. Αρβανίτη απέσυρε τις μετοχές της από την εταιρία, παραιτήθηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο και απέσυρε επίσης το πτυχίο της από αυτήν.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30556

    [24] Στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία ο Α.Τσίπρας

    Τριτη, 08 12 2009 13:58

    Ως ανίατη χαρακτήρισε την κατάσταση του ΕΣΥ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το νοσοκομείο Παίδων "Αγία Σοφία" όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νοσοκομείου και του προσωπικού.

    Ο κ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε μαζί με τον βουλευτή Αττικής του κόμματός του, Θανάση Λεβέντη, χαρακτήρισε τη νέα γρίπη «ήπια πανδημία που θα περάσει» συγκρίνοντάς τη με την «ανίατη ασθένεια του ΕΣΥ, που πλέον έχει φτάσει στα όριά του και δεν φαίνεται να περνάει».

    Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στο νοσοκομείο Παίδων πάνω από 550 οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι κενές επισημαίνοντας ότι αυτό «κάνει δύσκολη τη ζωή και του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των παιδιών και των γονιών τους» και κάλεσε την κυβέρνηση «να σκύψει σε αυτά τα προβλήματα όχι με επικοινωνιακό τρόπο, αλλά να ενισχύσει το ΕΣΥ με προσλήψεις και με δαπάνες», αναφέροντας ότι «τα νοσοκομεία είναι χώροι κοινωνικής προσφοράς κι αν δεν υπήρχαν οι γιατροί και οι νοσηλευτές θα είχαν ήδη καταρρεύσει». Είδηση: 30538

    [25] Σταδιακή επιδείνωση του καιρού από το βράδυ

    Τριτη, 08 12 2009 14:28

    Έντονες βροχές και καταιγίδες, δυνατοί άνεμοι και χιόνια στα ορεινά θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες και ως το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, ενώ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να βρίσκονται σε επιφυλακή για την προστασία των πολιτών.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σταδιακή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το απόγευμα στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στην Ήπειρο, με χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και τα χιόνια σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από τα 500 μέτρα. Τη νύχτα τα φαινόμενα αυτά θα επεκταθούν στη Θεσσαλία και το Βορειοδυτικό Αιγαίο.

    Την Πέμπτη, πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τα Νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανώς αργότερα στην Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της Κεντρικής Χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο πάνω από 400 μέτρα. Παράλληλα στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα επικρατήσουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

    Την Παρασκευή 11-12-09 τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα περιοριστούν στην Ανατολική Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γ.Γ.Π.Π. και βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας πολιτικής προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα, εφιστάται η προσοχή των πολιτών και προτείνεται η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενδεχομένως να προκληθούν από την κακοκαιρία. Είδηση: 30539

    [26] Σημαντική η συνεισφορά του Δ.Α.Α. στο ΑΕΠ της Ελλάδος

    Τριτη, 08 12 2009 15:26

    Στο ύψος του 2,14% φτάνει η συνεισφορά του διεθνούς αεροδρομίου Αθηνών "Δ.Α.Α. Ελ. Βενιζέλος" στο ΑΕΠ της Ελλάδος, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών [Ο.Π.Α.]. Όπως, μεταξύ άλλων- ανέφερε ο πρύτανης του Ο.Π.Α., Γρηγόρης Πραστάκος, το Δ.Α.Α. συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς η ετήσια προστιθεμένη αξία του ανέρχεται σε 4,9 δις β¬, σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης που παρουσίασε.

    Γενναίο και στη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών [Σ.Ε.Φ.].

    Αναλυτικότερα η μελέτη ανάπτυξης του Δ.Α.Α. "Ελ. Βενιζέλος"

    O Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών αποτελεί ένα σημαντικό παραγωγικό κεφάλαιο για την ελληνική οικονομία, με ουσιαστικά οφέλη για την απασχόληση, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό σε εθνική, αλλά και τοπική κλίμακα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο αφού ανέλυσε τις δραστηριότητες εντός και εκτός του αεροδρομίου, άντλησε στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, αλλά και από έγκυρες μελέτες άλλων αεροδρομίων του εξωτερικού. Επίσης, από την μελέτη προκύπτει ότι ο Δ.Α.Α. αποτελεί πραγματικό μοντέλο αρμονικής συνεργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

    Σύμφωνα με τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Δ.Α.Α. συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας μας, καθώς η ετήσια "προστιθέμενη αξία" του -για το σύνολο της ελληνικής επικρατείας- ανέρχεται σε 4,9 δισ. β¬, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,14% του ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα, αποτελεί ισχυρό μοχλό απασχόλησης, δημιουργώντας από το σύνολο των δραστηριοτήτων του περισσότερες από 63.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, όχι μόνο στους χώρους του, αλλά και ευρύτερα.

    Επίσης, στην μελέτη απεικονίζεται η μεγάλη οικονομική αξία και ο ζωτικός ρόλος του αεροδρομίου για την Αττική, καθώς η ετήσια οικονομική συνεισφορά του στην περιφέρεια ανέρχεται σε 4,1 δισ. β¬, ποσό που αντιστοιχεί στο 3,2% του ΑΕΠ του νομού και οι συνολικές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Αττική, λόγω του αεροδρομίου ανήλθαν σε 48.000.

    Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, ιδικά στα Μεσόγεια, το αεροδρόμιο με τις δραστηριότητές του, αντιπροσωπεύει το 47% του συνολικού ΑΕΠ της περιοχής και έχει ενισχύσει την απασχόληση δημιουργώντας 8.000 θέσεις εργασίας για τους κατοίκους και ετησίως, η "προστιθέμενη αξία" προς την ίδια την περιοχή ανέρχεται σε ύψος 693 εκ. β¬.

    Η ποσοστιαία συνεισφορά του Δ.Α.Α. με 2,14 στο ΑΕΠ τοποθετείται στην ανώτερη κλίμακα, συγκριτικά με τα αντίστοιχα ποσοστά ευρωπαϊκών αεροδρομίων, που κυμαίνονται μεταξύ 1,4% και 2,5% του ΑΕΠ. Όσον αφορά τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο -βάσει της επιβατικής κίνησης- ξεπερνούν σημαντικά τους αντίστοιχους δείκτες άλλων ευρωπαϊκών αεροδρομίων, κατά 29% και 45% αντίστοιχα.

    Επίσης, κατά την διάρκεια της παρουσίασης της εν λόγω μελέτης, δόθηκαν και άλλα σημαντικά στοιχεία, που καταδεικνύουν τον ρόλο του αεροδρομίου, ως μοχλού απασχόλησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά: -στον Δ.Α.Α. δραστηριοποιούνται περίπου 300 επιχειρήσεις και περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι, - ο Δ.Α.Α. ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση, ήδη από την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, με το 2008 τα -προ φόρων- κέρδη του να πλησιάζουν τα 150 εκ. β¬, - κατά την διάρκεια της 8ετούς λειτουργίας του, το δημόσιο έσοδα ήταν της τάξης των 450 εκ. β¬, - ο ΔΑΑ έχει πολύ σημαντική προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στο περιβάλλον, με στρατηγική δραστηριότητα και δράσεις υπέρ της καταπολέμησης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής & - έχει αδειοδοτηθεί για τη δημιουργία πάρκου φωτοβολταϊκών τόξων, συνολικής ισχύος 8 ΜW.

    Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών για νομοσχέδιο ΑΠΕ Γενναίο και στη σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ). Ο σύνδεσμος σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει στο να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία που ταλανίζει χρόνια τώρα την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Υιοθετεί απλούστερες αδειοδοτικές διαδικασίες που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες οι οποίες πρωτοπορούν στις ΑΠΕ, αλλά και τις καινοτόμες ρυθμίσεις της νέας κοινοτικής Οδηγίας για τις ΑΠΕ (2009/28) που ψηφίστηκε στις αρχές του έτους. Ο ΣΕΦ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο υιοθετεί πολλά από τα αυτονόητα αιτήματα των πολιτών και της αγοράς και ως ιδιαίτερα θετικά, επισημαίνονται τα εξής: - Καθορίζεται εθνικός δεσμευτικός στόχος 20% για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020. Καθορίζεται αντίστοιχος εθνικός στόχος 40%, κατ' ελάχιστον, για τη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας το 2020. - Το νομοσχέδιο υιοθετεί το επιτυχημένο γερμανικό μοντέλο, καταργώντας τη διαδικασία έκδοσης άδειας παραγωγής (ή άλλης διαπιστωτικής πράξης), καθώς και άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς, επιταχύνοντας έτσι σημαντικά την εγκατάστασή τους. - Καταργεί τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για τα μικρά και μεσαία φωτοβολταϊκά συστήματα που χαρακτηρίζονται ως μη οχλούσες δραστηριότητες, ενώ καταργεί τελείως το στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης για συστήματα που εγκαθίστανται σε κτίρια και οργανωμένες βιομηχανικές περιοχές. - Βελτιώνει το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, καθορίζοντας με σαφήνεια τις περιοχές αποκλεισμού (περιοχές προστασίας), ενώ επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας. ''Η υιοθέτηση των προτάσεων αυτών από το Κοινοβούλιο, όχι μόνο θα απεγκλωβίσει χιλιάδες επενδύσεις που σήμερα λιμνάζουν λόγω γραφειοκρατίας, αλλά θα οδηγήσει σε μία εύρωστη και υγιή αγορά φωτοβολταϊκών τα επόμενα χρόνια. Κατ' αυτό τον τρόπο, όχι μόνο καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες της χώρας με καθαρές τεχνολογίες, αλλά επιτυγχάνεται ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και προστασία του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στους τομείς της πράσινης οικονομίας. Αντίθετα, η εμμονή στο σημερινό παρωχημένο ενεργειακό μοντέλο σημαίνει επιπλέον κόστος δισεκατομμυρίων για τους πολίτες, αφού από το 2013 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα θα επιβαρύνεται με ένα δυσβάσταχτο ενεργειακό φόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο'' σημειώνεται στην ανακοίνωση. Ο ΣΕΦ αναφέρει ότι θα εξετάσει ενδελεχώς το νομοσχέδιο που δόθηκε σήμερα για δημόσια διαβούλευση και θα επανέλθει με λεπτομερείς εποικοδομητικές προτάσεις. Παράλληλα, τονίζει και πάλι ότι μόνο με γενναία θεσμικά μέτρα και πάταξη της γραφειοκρατίας θα γίνει εφικτή η επίτευξη των δεσμευτικών για τη χώρα μας στόχων για τις ΑΠΕ και τη μείωση των εκπομπών. Εν όψει της Συνόδου της Κοπεγχάγης για το Κλίμα που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, η μεγαλύτερη προσφορά για την προστασία του πλανήτη μας είναι η επίδειξη πολιτικής γενναιότητας σ' αυτό που μπορεί να προσφέρει η Πολιτεία: ένα απλό, ξεκάθαρο και σταθερό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30562

    [27] Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ο προϋπολογισμός

    Τριτη, 08 12 2009 12:16

    Ως τον δυσκολότερο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών χαρακτήρισε αυτόν του 2010 ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάταξη της Οικονομίας και η στήριξη των ασθενέστερων. Παράλληλα άφησε αιχμές για τη ΝΔ, τονίζοντας ότι το έλλειμμα ενώ είχε υπολογιστεί στο 3,7% κλείνει στο 12,7%. Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για λογιστικές ακροβασίες, το ΚΚΕ διαμήνυσε ότι θα δώσει εκτός Βουλής τη μάχη κατά του προϋπολογισμού, ο ΛΑΟΣ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει τα αποτελέσματα που προσδοκά και ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε εσωτερικό δανεισμό. Την ίδια ώρα, ο διεθνής Οίκος, Standard and Poor's" έθεσε την Ελλάδα υπό παρακολούθηση για την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Σχεδιασμός για περιστολή δαπανών-στήριξη εσόδων

    Είδηση: 30529


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 December 2009 - 17:54:24 UTC