Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Η οικονομία απειλεί την εθνική κυριαρχία
  • [02] Ασφαλιστικό: Από το 2010 αρχίζουν οι αλλαγές
  • [03] Συνάντηση πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια
  • [04] Έκκληση X. Κίττα για ουσιαστικό διάλογο - Σειρά μέτρων στη Νομική
  • [05] Αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της ΕΕ
  • [06] Αδιέξοδο με τα σκουπίδια που πνίγουν την Αθήνα
  • [07] Οργή κατά των αναπτυγμένων χωρών στην Κοπεγχάγη
  • [08] Ο Α. Σαμαράς στο συνέδριο του ΕΛΚ
  • [09] Μ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:« Η ιερή λέξη, διαβούλευση- διάλογος να υποκατασταθεί με την λέξη απόφαση και δράση άμεσα.»
  • [10] Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Βρέθηκε και άλλος ομαδικός τάφος
  • [11] Συνεχίζεται η καθοδική τροχιά της δημοτικότητας του Ομπάμα
  • [12] Νέα βουτιά 3,36% στο Χρηματιστήριο
  • [13] Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
  • [14] Τεχνητό ήπαρ από βλαστοκύτταρα τα προσεχή χρόνια
  • [15] Δερμάτινα παπούτσια που αλλάζουν χρώμα με το φως του ήλιου
  • [16] Twitter: Πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου
  • [17] Στο σφυρί το μικρό, μαύρο φόρεμα της Όντρει Χέμπορν
  • [18] Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους τοξικοεξαρτημένους
  • [19] Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  • [20] Στις 15 του μήνα η δίκη του Γ. Δημητράκη
  • [21] Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ:«Αλίμονο, αν αισθανόμαστε στη ΝΔ ότι χωριζόμαστε σε κομμάτια.»
  • [22] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνταξιούχων
  • [23] Λ. Κατσέλη: Νομοσχέδια για αναθέρμανση της οικονομίας
  • [24] Ανησυχία Τσίπρα για τις προληπτικές προσαγωγές
  • [25] Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Παπανδρέου - Πατριάρχη Αλεξανδρείας
  • [26] Συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας στις Μεταφορές
  • [27] Βουνά τα σκουπίδια στην Αθήνα
  • [28] Αντίδραση Ε.Ε για την απαγόρευση εισόδου Ευρωβουλευτών στη Γάζα
  • [29] Αργεί η αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ε.Ε
  • [30] Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε
  • [31] Το 94% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει εκτεθειμένο στον καπνό

    [01] Γ. Παπανδρέου: Η οικονομία απειλεί την εθνική κυριαρχία

    Τεταρτη, 09 12 2009 14:34

    Σ' επικοινωνιακή αντεπίθεση αποδύεται η κυβέρνηση μετά την ομοβροντία των αρνητικών δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών, που κατέστησαν ακόμα πιο ακριβό τον δανεισμό του Δημοσίου. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών, με διαφορά λίγων ωρών, έστειλαν -κυρίως εκτός συνόρων- το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι χρειάζεται για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Και οι δύο, πάντως, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, ο Γιώργος Παπανδρέου μάλιστα χαρακτήρισε το δημοσιονομικό αδιέξοδο "απειλή για την εθνική κυριαρχία", επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση. Υπήρξαν ωστόσο σήμερα νεώτερες δηλώσεις στήριξης της Αθήνας, από την Υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας και τον επικεφαλής τής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας.

    Προσπάθεια να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη της αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές καταβάλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, καθώς η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας σε συνδυασμό με ένα μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων εντείνουν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην διεθνή αγορά των ομολόγων και το ελληνικό χρηματιστήριο.

    Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι ξένοι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αναμένουν από την κυβέρνηση πρόσθετα μέτρα στο νέο προϋπολογισμό παράλληλα με το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας.

    "..Πρωτοφανές δημοσιονομικό αδιέξοδο που προκάλεσε η προηγύμενη κυβέρνηση και απειλεί για 1η φορά την εθνική κυριαρχία από το 1974..."

    Γιώργος Παπανδρέου

    Σαφές μήνυμα για τη σκληρή μάχη που θα δόσει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της διεθνούς αξιοπιστίας και τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας έστειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, στις διεθνείς αγορές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ε.Κ.Τ. μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο κάνοντας λόγο για εγκληματικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης στην οικονομία που οδήγησαν όπως τόνισε σε πρωτοφανές αδιέξοδο.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να κάνει ό,τι χρειάζεται για να επαναφέρει τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το δημοσιονομικό αδιέξοδο απειλεί την εθνική κυριαρχία

    Διαβεβαίωσε πάντως ότι η κυβέρνηση θα κατακτήσει ξανά την εμπιστοσύνη της αγοράς και στην Ελλάδα και διεθνώς και σημείωσε πως τα πρώτα βήματα για την ανάταξη της οικονομίας και τον περιορισμό του ελλείμματος έχουν ήδη γίνει με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε.

    Ένα εικοσιτετράωρο μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τη Fitch, εν αναμονή του κλιμακίου της Moodys και εν μέσω επιθετικών δημοσιευμάτων από τον ξένο τύπο με έντονη φημολογία περί νέας υποβάθμισης, οι πιέσεις από τις αγορές εντάθηκαν.

    Το spread των 10 ετών ομολόγων εκτινάχτηκε στις 255 μονάδες από 230 χθες. Μετά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού επανήλθε στις 234.

    Τα διεθνή ΜΜΕ

    Το στενό μαρκάρισμα στην ελληνική οικονομία εντάθηκε το τελευταίο 24ωρο από το διεθνή τύπο και τα κορυφαία διεθνή πρακτορεία.

    "Η Ελλάδα ανησυχεί την Ευρώπη" έχει στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική Figaro. "Τι θα γίνει στην Ελλάδα?" διερωτώνται οι Financial Times Μάλιστα η στήλη Lex χαρακτηρίζει "Δράμα" αλλά όχι "Τραγωδία" την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Wall Street Journal κάνει λόγο για "ανατάραξη των παγκόσμιων αγορών από την Ελλάδα και το Ντιουμπάι". "Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Στην Ελλάδα είναι" τιτλοφορείται σχετικό άρθρο των βρετανικών Times.

    Ο Υπουργός Οικονομικών στους ξένους ανταποκριτές

    Οι συντονισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για αντιστροφή του κλίματος περιλαμβάνουν διακομματική διαβούλευση αλλά και κοινωνική διαβούλευση. Από χθες ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παρενέβη με δηλώσεις στο CNN, στο πρακτορείο Bloomberg και έδωσε συνέντευξη στους ανταποκριτές ξένου Τύπου.

    Ο υπουργός Οικονομίας στη συνέντευξη Τύπου στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου προέβλεψε ότι οι αναταράξεις της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες και απέδωσε το φαινόμενο στο έλλειμμα αξιοπιστίας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί σε λίγες ημέρες.

    Η σημερινή κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, θα κάνει ότι χρειάζεται για να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία, και όπως τόνισε χαρακτηριστικά από σήμερα έως και την υποβολή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο θα δίνει συνεχώς το στίγμα των προθέσεών της.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα και πρόσθεσε ότι με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο, θα γίνει απολύτως σαφής ο "οδικός χάρτης" για την επαναφορά σε μια κατάσταση που δεν θα υποθηκεύει το μέλλον και θα ελέγχει το δημόσιο χρέος.

    "Δεν περιμένουμε να έρθει κάποιος να μας σώσει. Εξαρτόμαστε από τις δικές μας δυνάμεις, τη δική μας αποφασιστικότητα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομίας.

    Στήριξη από ξένους

    Πάντως μετά τον Χοακίν Αλμούνια και η γαλλίδα Υπουργός Οικονομίας παρείχε και αυτή στήριξη στην ελληνική οικονομία:

    "Δεν πιστεύω ότι είναι δυνατόν να κηρύξει πτώχευση η Ελλάδα. Οι χώρες- μέλη της ευρωζώνης έχουν ζητήσει από την Ελλάδα την άμεση εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης, για τον επαναπροσδιορισμό και την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών. Περιμένουμε ότι θα το κάνουν. Ο Έλληνας υπουργός δεσμεύθηκε απέναντί μας, θα πρέπει να ανταποκριθεί στην δέσμευσή του", τόνισε.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Άλεξ Βέμπερ ξεκαθαρίζει:" Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου,ώστε να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες. Απαιτείται άμεση σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας".

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    Για κινδυνολογία με στόχο να δικαιολογήσει την λήψη νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, έκανε λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού. Σε ανακοίνωση του Περισσού τονίζεται επίσης ότι στην απώλεια των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων οδηγεί ο «ευρωμονόδρομος» που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία της πλουτοκρατίας, ισοπεδώνοντας τις λαϊκές κατακτήσεις και που τον ακολοθούν πιστά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

    "H οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση.Προφανώς οι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση. Χρειάζεται αποφασιστικότητα, αυτοκυριαρχία και όχι φτηνοί λαϊκισμοί που οδηγούν την χώρα στην πλήρη αναξιοπιστία", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Ενώ η χώρα μας είναι όμηρος της κερδοσκοπίας των διεθνών επενδυτικών ομίλων και των εμπορικών τραπεζών, η κυβέρνηση, αντί να διεκδικήσει απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να εκδώσει λαϊκά ομόλογα, εξαγγέλλει μία επιθετική πολιτική με στόχο να εξευμενίσει τους κερδοσκόπους και στην πραγματικότητα μας λέει ότι θα διαλύσει το ασφαλιστικό και θα συρρικνώσει τις δημόσιες δαπάνες, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερες απολύσεις, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία", σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 30623

    [02] Ασφαλιστικό: Από το 2010 αρχίζουν οι αλλαγές

    Τεταρτη, 09 12 2009 14:39

    Για πάρτι και όργια στον τομέα του φαρμάκου και των αναλώσιμων υλικών έκανε λόγο την Τετάρτη ο υπουργός Εργασίας, ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον διάλογο για το Ασφαλιστικό που άρχισε στην αρμόδια επιτροπή. Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύτηκε να ενημερώνει κάθε μήνα την επιτροπή για την πορεία του διαλόγου, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν οι αλλαγές. Σφοδρότατη επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, εξαπέλυσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη τύπο που παραχώρησε το μεσημέρι, δημοσιοποιώντας τις προτάσεις του κόμματος της για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά.

    "Έτος παρόξυνσης της κρίσης το 2015"

    Όπως τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, με τα στοιχεία που υπάρχουν προκύπτει ότι έτος παρόξυνσης της κρίσης είναι το 2015, όταν η μεταπολιτευτική γενιά θα συνταξιοδοτηθεί μαζικά, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε χρόνο και πρέπει το 2010 να αρχίσουμε την αντίστροφη πορεία.

    "Εδώ γίνεται πάρτι και εμείς δεν θέλουμε να είμαστε μέτοχοι" Ανδρέας Λοβέρδος

    Ο υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σπατάλη που παρατηρείται στη χρήση φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών στον τομέα Υγείας, προαναγγέλοντας την κατάργηση δύο τροπολογιών στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

    Παράλληλα, επανέλαβε τα εννέα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση και σημείωσε ότι κάθε μήνα θα ενημερώνει την Επιτροπή της Βουλής για την πορεία του διαλόγου.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης προανήγγειλε πολιτικές και μέτρα από τις αρχές του νέου έτους για τα ταμεία και τόνισε ότι το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής δεν είναι θέμα μόνο των ελεγκτικών μηχανισμών. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνουν ευκαιριακές ρυθμίσεις χρεών, όπως γινόταν παλαιότερα. Η ενοποίηση των ταμείων δεν σημαίνει ότι πάμε προς τα κάτω, συμπλήρωσε ο κ. Κουτρουμάνης.

    Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα κατατεθούν στη Βουλή τα νομοσχέδια για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την αναμόρφωση του σώματος επιθεωρητών εργασίας.

    Προτάσεις νόμου ΚΚΕ για Εργασιακό και Ασφαλιστικό

    Τις προτάσεις νόμου του ΚΚΕ αναφορικά με "ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στη βάση της αρχής της πλήρους και σταθερής δουλειάς για όλους με δικαιώματα" και της "διασφάλισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και της διεύρυνσης των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων" παρουσίασε την Τετάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι με τις τοποθετήσεις τους οι υπουργοί Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Παπακωνσταντίνου "επιχειρούν την ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος που ίσχυε μέχρι σήμερα και την ανατροπή του συστήματος εργασιακής ασφάλισης. Πρόκειται για βάρβαρες αλλαγές. Ειδικότερα ο κ. Λοβέρδος χθες προέβη σε ένα βομβαρδισμό των εργαζομένων από αέρα, στεριά και θάλασσα και σ' αυτόν τον βομβαρδισμό οι εργαζόμενοι πρέπει να κηρύξουν τον πόλεμο".

    Αναφερόμενη στις θέσεις του κόμματος, η κα Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ συνεχίζει με μεγαλύτερες απαιτήσεις από τον εαυτό του, "στην κατεύθυνση ενός ενιαίου πολυμέτωπου αγώνα, όπου καμία πτυχή δεν πρέπει να μένει ανεκμετάλλευτη, ούτε η Βουλή ούτε το Ευρωκοινοβούλιο".

    Χαρακτήρισε "πονοκέφαλο της κυβέρνησης" το που θα βρεθούν τα λεφτά και, αναφερόμενη στις προτάσεις του ΚΚΕ για το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων μίλησε για μείωση των εξοπλισμών, αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, φορολογία του πετρελαίου για το μεγάλο κεφάλαιο και άμεση διεκδίκηση του κατοχικού δανείου για το οποίο μάλιστα είπε ότι αν δεν διεκδικηθεί, υπάρχει κίνδυνος μετά από ένα χρόνο να χαθεί.

    Σύμφωνα με την κα Παπαρήγα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη απ' αυτήν της ΝΔ" και πρόσθεσε ότι ο λαός δεν πρέπει να αισθάνεται δεσμευμένος από την ψήφο του και ούτε να αποδεχθεί να τον βάλουμε σε ένα πνεύμα συνενοχής, "πρέπει να δείξει την πυγμή του ως ανερχόμενη λαϊκή πλειοψηφία".

    Επίσης, διευκρίνισε ότι δεν έχει γίνει πρόσκληση στο κόμμα της για διάλογο στο πλαίσιο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και πρόσθεσε ότι "είτε πάμε είτε όχι, τίποτα δεν αλλάζει, έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση λειτουργεί σαν ανοιχτό βιβλίο".

    Ο εκνευρισμός του υπουργού οφείλεται στην ενόχλησή του γιατί το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ που συναινούν με το ΠΑΣΟΚ, αποκαλύπτει στο λαό και αντιπαλεύει το ξεθεμελίωμα του κοινωνικού - ασφαλιστικού συστήματος που επιχειρεί η κυβέρνηση με τις οδηγίες και τη βοήθεια του ΣΕΒ, αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Όσο ο κ.Λοβέρδος δεν σπάει αυγά, δεν θα έχει ομελέτα, σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Ενώ η χώρα μας είναι όμηρος της κερδοσκοπίας των διεθνών επενδυτικών ομίλων και των εμπορικών τραπεζών, η κυβέρνηση, αντί να διεκδικήσει απευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αντί να εκδώσει λαϊκά ομόλογα, εξαγγέλλει μία επιθετική πολιτική με στόχο να εξευμενίσει τους κερδοσκόπους" δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι "στην πραγματικότητα μας λέει ότι θα διαλύσει το ασφαλιστικό και θα συρρικνώσει τις δημόσιες δαπάνες, πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερες απολύσεις, ακόμα μεγαλύτερη ανεργία" .

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Εννέα προτάσεις Λοβέρδου για το ασφαλιστικό Είδηση: 30624

    [03] Συνάντηση πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια

    Τεταρτη, 09 12 2009 15:21

    Την παγκόσμια ημέρα κατά τής διαφθοράς επέλεξε ο Πρωθυπουργός για να ανακοινώσει ότι θα ζητήσει την Πέμπτη από τον Κάρολο Παπούλια τη σύγκληση του Συμβουλίου όλων των πολιτικών αρχηγών, για να συζητηθεί το πρόβλημα στο οποίο οφείλεται μέρος της κρίσης την οποία αντιμετωπίζει η χώρα. Ο επικεφαλής της Οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, Κώστας Μπακούρης -όπως είχε συμβεί και με τον Συνήγορο του Πολίτη- περιέγραψε στο Υπουργικό Συμβούλιο την έκταση της μάστιγας, καλώντας ωστόσο και τους πολίτες να αντιδράσουν στα φαινόμενα διαφθοράς που συναντούν στην καθημερινότητά τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε στο μήνυμά του ότι η αλλαγή νοοτροπίας περνά μέσα από την αναθεώρηση της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος.Ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντως τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ευρωβαρόμετρο για την διαφθορά και τις επιπτωσεις της στην κοινωνία.

    Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα ζητήσει υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός την Πέμπτη το πρωί με τον οποίο και θα συναντηθεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου και έχοντας προσκαλέσει τον πρόεδρο του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Διαφάνειας Κώστα Μπακούρη, τόνισε πως όλοι πρέπει να συμβάλλουν για την ουσιαστική ανάταση της χώρας.

    "Αν η προηγούμενη κυβέρνηση εγκατέλειψε αμαχητί την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας, εμείς δεν θα κάνουμε πίσω", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι με την πολιτική της η κυβέρνηση κλείνει τα μέτωπα της αναξιοπιστίας.

    "...η λύση είναι απλή: καθαροί νόμοι και πιστή εφαρμογή τους..."

    Κώστας Μπακούρης

    Ο Πρωθυπουργός συνέδεσε τα φαινόμενα της διαφθοράς με την αξιοπιστία της χώρας και την εμπέδωση θετικού κλίματος των επενδύσεων. Ανοίγουμε μέτωπα με την διαφθορά, τα παρασιτικά συμφέροντα και την αδιαφάνεια και προχωράμε κλείνοντας τις πληγές και προσπαθώντας να ανατάξουμε την οικονομία, είπε ο κ. Παπανδρέου.

    "Από την πλευρά νομικού πλαισίου, η χώρα μας δεν είναι σε χειρότερο επίπεδο από άλλες χώρες, όμως το πρόβλημα είναι αν εφαρμόζονται οι νόμοι ή όχι", τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπακούρης και υπογράμμισε ότι η λύση είναι απλή: καθαροί νόμοι και πιστή εφαρμογή τους.

    Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας - ΕΛΛΑΣ επισήμανε ότι πρέπει η χώρα πρέπει να κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις, αφενός στην αλλαγή νοοτροπίας που θα πρέπει να εμπεδωθεί και από τους πολίτες και αφετέρου να προχωρήσουμε στις αναγκαίες αλλαγές των θεσμικών κανόνων που διέπουν την καθημερινότητά μας.

    Επιπλέον, ο κ. Μπακούρης έκανε λόγο για την καθιέρωση αποτελεσματικών μορφών ελέγχου και ανέφερε ότι οι συναρμοδιότητες υπουργείων και οι γκρίζες ζώνες της δημόσιας διοίκησης αποτελούν λόγο καθυστέρησης στο έργο και διαφθοράς.

    "Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι εθνική υπόθεση", επισημαίνει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, τονίζοντας πως χρειάζεται μια θεσμική επανάσταση για να χτυπηθεί το πελατειακό κράτος.

    "Η κοινωνία έχει κορεστεί από ευχολόγια και ρητορείες. Απαιτεί πράξεις. Χρωστάμε στη νέα γενιά μια θεσμική επανάσταση για την εμπέδωση κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας, σε όλους τους τομείς. Με απτές και ουσιαστικές πολιτικές. Χρωστάμε ακόμη μια ριζική αλλαγή συλλογικής νοοτροπίας, που περνά μέσα από την αναθεώρηση της φιλοσοφίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Το πελατειακό κράτος είναι ο κοινός εχθρός. Η θα το γκρεμίσουμε ή θα γκρεμιστούν τα όνειρα των παιδιών μας".

    "Ο δημόσιος βίος υποχρεούται να ανατάξει το κύρος του. Και αυτό, μπορεί να το πετύχει μόνο μέσα από την απόλυτη ανταπόκριση στο αυτονόητο: Την εμπέδωση της διαφάνειας παντού", τονίζεται από την ΝΔ που επισημαίνει επίσης πως η κοινωνία απαιτεί να απαλλαγεί από τα φαινόμενα της αδιαφάνειας.

    Ευρωβαρόμετρο: Μείζον πρόβλημα η διαφθορά στην Ελλάδα

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν πάντως τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ευρωβαρόμετρο για την διαφθορά και τις επιπτώσεις της στην κοινωνία.

    To 98% των Ελλήνων θεωρούν ότι η διαφθορά αποτελεί «μείζον πρόβλημα» στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

    Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ,τη στιγμή που ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 78%.

    Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

    Υψηλά ποσοστά παρατηρούνται ακόμη μεταξύ των Βουλγάρων (97%), των Ούγγρων (96%) και των Μαλτέζων (95%) ενώ το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ εμφανίζουν οι Δανοί (22%).

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, πριν από δύο χρόνια σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί, το 97% των Ελλήνων και το 75% των πολιτών στους «27» θεωρούσαν ότι η διαφθορά αποτελούσε «μείζον πρόβλημα» στη χώρα τους.

    Από το ευρωβαρόμετρο προκύπτει ακόμη ότι το 96% των Ελλήνων (+1% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην ΕΕ (+6% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους τοπικούς θεσμούς στη χώρα τους».

    Ακόμη, το 96% των Ελλήνων (+3% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 81% των πολιτών στην ΕΕ (+8% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους περιφερειακούς θεσμούς στη χώρα τους».

    Παράλληλα,το 98% των Ελλήνων (+4% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 83% των πολιτών στην ΕΕ (+6% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στους εθνικούς θεσμούς στη χώρα τους».

    Επίσης, το 85% των Ελλήνων (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) και το 76% των πολιτών στην ΕΕ (+10% σε σχέση με ευρωβαρόμετρο του 2007) θεωρούν ότι «υπάρχει διαφθορά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

    Τέλος, το 57% των πολιτών στην ΕΕ θεωρούν ότι η διαφθορά είναι διαδεδομένη μεταξύ των πολιτικών στις χώρες τους, το 52% εκτιμά ότι υπάρχει ανάλογο πρόβλημα μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται σε δημόσιους διαγωνισμούς, ενώ το 51% πιστεύει ότι υπάρχουν κρούσματα διαφθοράς στις διαδικασίες χορήγησης άδειας κατασκευής.

    Είδηση: 30630

    [04] Έκκληση X. Κίττα για ουσιαστικό διάλογο - Σειρά μέτρων στη Νομική

    Τεταρτη, 09 12 2009 16:24

    Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη δημόσια επιστολή, που μπορεί να εκληφθεί και ως ο επίλογος της θητείας του που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες, ο Χρήστος Κίττας απευθύνει δραματική έκκληση σε κόμματα και πανεπιστημιακή κοινότητα, να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα της παιδείας που οδηγούν σε βία, όπως αυτή που υπέστη ο ίδιος. Εν τω μεταξύ, το πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει, πρώτη η Νομική Σχολή Αθηνών αποφάσισε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της χρήσης των χώρων της σχολής από εξωπανεπιστημιακούς. Πραξικοπηματικά χαρακτήρισαν τα μέτρα οι φοιτητές που συμμετείχαν σε έκτακτη συνέλευση το μεσημέρι, και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτιρίου για 2 ημέρες.

    Αλλάζει το σύστημα φύλαξης στη Νομική

    Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της Νομικής αποφάσισε, και ζητεί από το πρυτανικό συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αθηνών την άδεια να αλλάξει το σύστημα φύλαξης της σχολής ως εξής:

    -Να οργανωθεί ειδικό σώμα πανεπιστημιακών φυλάκων. Τα άτομα θα έχουν ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον πρόεδρο της σχολής και την Πρυτανεία, ώστε να ενημερώνουν για τυχόν ύποπτες κινήσεις, οι οποίοι και θα αποφασίζουν για το τι πρέπει να γίνει. Δε θα οπλοφορούν, ούτε θα έχουν αρμοδιότητα να απωθούν κανένα.

    -Να ελέγχεται η είσοδος των ατόμων στη σχολή. Οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και το υπόλοιπο προσωπικό θα είναι εφοδιασμένοι με σχετική κάρτα. Οι επισκέπτες θα λαμβάνουν αντίστοιχη κάρτα.

    -Στη σχολή δε θα γίνονται εκδηλώσεις για τις οποίες δεν έχει χορηγηθεί άδεια από την Πρυτανεία ή την Κοσμητεία.

    -Οι χώροι των γραμματειών και των διοικητικών υπηρεσιών να μην αποτελούν χώρο ασύλου.

    -Να απομακρυνθεί ο ραδιοφωνικός σταθμός και το λεγόμενο «στέκι των αντιεξουσιαστών», τα οποία βρίσκονται εδώ και χρόνια μέσα στη Νομική.

    Επιστολή Κίττα

    Eξιτήριο έλαβε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Κίττας από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν μετά τον τραυματισμό του από ομάδα νέων που εισέβαλε στην πρυτανεία του ιδρύματος την περασμένη Κυριακή. Σε γραπτή του δήλωση ο πρύτανης απευθύνει έκκληση στους αρχηγούς των κομμάτων, στα ΜΜΕ και την εκπαιδευτική κοινότητα να μην αναλωθούν σε ατέρμονες συζητήσεις, αδικαιολόγητες κομματικές αντεγκλήσεις και περίπλοκες αναλύσεις χωρίς να κάνουν ουσιαστική πρόταση.

    "Mην ασχοληθείτε για μια ακόμα φορά με το δένδρο και χάσετε το δάσος" λέει ο πρύτανης στην ανακοίνωσή του.

    "Προσωπικά πληρώνω τις επιλογές μου" αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: "Από τη στιγμή που 18 ή και 20 χρονών παιδιά, τα οποία θα μπορούσαν να είναι μαθητές μου ή εγγόνια μου, βιαιοπραγούν και καταστρέφουν το ναό της ελεύθερης σκέψης, το ναό της Παιδείας, εγώ έχω στερέψει, έχω πεθάνει ψυχικά. Δεν έχει σημασία ο όποιος σωματικός μου τραυματισμός".

    Τέλος ο κ. Κίττας αναφέρει ότι με επιστολή που έχει στείλει στις 3 Οκτώβρη στον τότε πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των κομμάτων είχε ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που διαφαινόταν.

    Πηγή: NET Είδηση: 30636

    [05] Αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της ΕΕ

    Τεταρτη, 09 12 2009 17:24

    Ατυχές γεγονός χαρακτηρίζει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε του υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο σε ανακοίνωσή του για την απόφαση των Ευρωπαίων να μεταθέσουν για το νέο έτος το θέμα της ένταξης της στην Ε.Ε, ενώ στην ανακοίνωση γίνεται ευρεία αναφορά στις συνομιλίες με την Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπ. εξωτερικών αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Ατυχές είναι το γεγονός ότι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ δεν εκτιμήθηκε η υποστήριξη της Τουρκίας προς τις διαπραγματεύσεις στο Νησί, ενώ κάποια μέλη σιώπησαν στο θέμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχουν παγώσει με άδικες δικαιολογίες".

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι "παρά τις έντονες και καλοπροαίρετες προσπάθειες μελών του Συμβουλίου που γνωρίζουν τη σημασία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με πρώτη την προεδρεύουσα Σουηδία και με δεδομένες τις προσδοκίες για επιτυχή έκβαση των συνομιλιών που συνεχίζονται στο Νησί μεταξύ των δύο ηγετών, είδαμε ότι ο περιορισμένος ορίζοντας ενός μέλους, εκφράστηκε σε ορισμένα σημεία των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και μάλιστα με τρόπο αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο".

    Επισημαίνεται επίσης ότι "δεν είναι δίκαιο να προβάλλεται προς την Τουρκία αίτημα σχετικά με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο, τη στιγμή που δεν έχει τεθεί εξολοκλήρου σε εφαρμογή η απόφαση που έλαβε το Συμβούλιο της ΕΕ στις 26 Απριλίου 2004 για την άρση των περιορισμών που εφαρμόζονται εναντίον της ΤΔΒΚ και δεν έχουν επίσης γίνει πραγματικότητα οι δεσμεύσεις που υπήρξαν μέχρι σήμερα στο θέμα αυτό".

    Το τουρκικό υπουργείο υπογραμμίζει ότι "αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά πόσο αναγκαία είναι η εφαρμογή της διαπίστωσης της Επιτροπής ότι οι διμερείς σχέσεις και η διαδικασία διεύρυνσης είναι θέματα που πρέπει να εκλαμβάνονται ανεξάρτητα".

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "συνεχίζεται αδιάκοπα, με κατεύθυνση την πλήρη ένταξη και με βάση τις ομόφωνες αποφάσεις της ΕΕ και το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, η ενταξιακή διαδικασία που ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου 2005 μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου 2004".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 30639

    [06] Αδιέξοδο με τα σκουπίδια που πνίγουν την Αθήνα

    Τεταρτη, 09 12 2009 14:41

    Από την Τρίτη έχει ξεκινήσει ο δήμος Αθηναίων τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει η αποκομιδή απορριμμάτων στην πρωτεύουσα. Την απάντηση αυτή έδωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του, ότι ο υπουργός, κάπως αργά σκέφτηκε να παρέμβει για να εξομαλυνθεί μία κατάσταση που οφείλεται στη δική του αδιαλλαξία να ικανοποιήσει το βασικό αίτημα των απεργών για μοριοδότηση, αίτημα που όπως αναφέρει ο κ. Κακλαμάνης υποστηρίζεται από την ΚΕΔΚΕ και όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Βουλής πλην της κυβέρνησης.

    Επιστολή Ραγκούση σε Κακλαμάνη

    Ο υπουργός Εσωτερικών, σε επιστολή του προς το Δήμαρχο επισήμαινε πως όπως έχει εξηγήσει και στους ίδιους τους συμβασιούχους του Δήμου Αθηναίων, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς είναι αντισυνταγματικά και παράνομα.

    «Γνωρίζετε ασφαλώς - τόνιζε ο κ. Ραγκούσης - ότι ημονιμοποίηση τους είναι ευθέως αντισυνταγματική και παράνομη, όπως έχειεπιβεβαιωθεί με αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων. Αλλά και η προσαύξησητης μοριοδότησής τους είναι καταφανώς άδικη και έχει βάσιμα επικριθείως αντισυνταγματική. Αντιλαμβάνονται όλοι ότι οι συμβασιούχοι έργου πουείχαν προσληφθεί με το προϋπάρχον καθεστώς, χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, μόνο με απόφαση του Δημάρχου στην περίπτωση των Δήμων, δεν μπορούν επιπλέον να ευνοούνται με προσαυξημένη μοριοδότηση, έναντι όλωντων άλλων, οι οποίοι δεν είχαν το προνόμιο της εύνοιας αυτής. Μια τέτοια προσαύξηση θα αδικούσε την τεράστια πλειοψηφία, παραβιάζονταςκάθε έννοια ισονομίας».

    «Παρά το γεγονός ότι η απεργία αυτή κηρύχθηκε για τρεις ημέρες παράνομη και καταχρηστική με δικαστική απόφαση, το κέντρο της Αθήνας παρέμεινε το προηγούμενο τριήμερο γεμάτο σκουπίδια. Αυτό το διαπίστωσανόλοι, και ιδιαίτερα οι δημότες της Αθήνας, το βεβαίωσε δε η ΕΛΑΣ πουείχε ζητήσει την επείγουσα αποκομιδή» συνέχιζε ο κ. Ραγκούσης στην επιστολή του.

    «Είναι τη στιγμή αυτή απαραίτητο να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία και η οικονομική δραστηριότητα στην πρωτεύουσα, να προληφθεί η περαιτέρω επιβάρυνση της κατάστασης και ιδίως οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Σας παρακαλώ γι' αυτό να κινήσετε άμεσα όλες τις νόμιμες διαδικασίες, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αποκομιδή των απορριμμάτων» κατέληγε ο υπουργός.

    Τα σκουπίδια απειλούν τα Χριστούγεννα

    Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί πλέον στην Αθήνα, καθώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ, το μεσημέρι, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. "Κάθε μέρα, προστίθενται 1500 τόνοι σκουπιδιών και για να κάνουμε πλήρη απορρύπανση χρειάζονται δέκα μέρες" τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Γ. Δημόπουλος. Πρόσθεσε, ότι στην καθαριότητα εργάζονται 850 συμβασιούχοι και η έκρηξη έγινε με την κατάθεση του νομοσχεδίου Ραγκούση, που δεν έχει πρβλέψει για αυτούς.

    Οι λόφοι σκουπιδιών στο κέντρο της Αθήνας , επισκιάζουν τη στολισμένη γιορτινά πρωτεύουσα. Η απεργία των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων- με αίτημα τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων- έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και οι πιο εμπορικοί δρόμοι να θυμίζουν σκουπιδότοπους.

    Με τον εμπορικό σύλλογο να εκτιμά ότι ο τζίρος το Νοέμβριο έπεσε σε σχέση με πέρυσι κατά 25 με 30% , οι καταστηματάρχες περιμένουν τις γιορτές με την ελπίδα ότι θα κινηθεί η αγορά. Παρότι η αγοραστική κίνηση έχει αρχίσει να ανεβαίνει , οι περισσότεροι καταναλωτές προς το παρόν πιο πολύ κοιτάζουν παρά αγοράζουν.

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ Είδηση: 30625

    [07] Οργή κατά των αναπτυγμένων χωρών στην Κοπεγχάγη

    Τεταρτη, 09 12 2009 15:27

    Την οργή των αναπτυσσόμενων χωρών προκάλεσε σχέδιο κειμένου της οικοδέσποινας Δανίας, που διέρρευσε στους διαδρόμους της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, και αναφέρεται στην αλλαγή της αναλογίας ευθυνών για την κλιματική αλλαγή, που μέχρι τώρα βαρύνουν περισσότερο τις πλούσιες χώρες. "Απειλείται η επιτυχία των διαπραγματεύσεων" υποστηρίζουν αναπτυσσόμενες χώρες και περιβαλλοντικές οργανώσεις - θεωρώντας ότι οι φτωχοί του πλανήτη θα επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος του εγχειρήματος για μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι έρευνες που παρουσιάζουν με μελανά χρώματα την κατάσταση του πλανήτη, αν και δεν λείπουν οι διαφωνούντες, οι οποίοι θεωρούν ότι το διοξείδιο του άνθρακα δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνο. Εν τω μεταξύ, η Νότια Αφρική θα φιλοξενήσει τη 17η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, το 2011. Η διάσκεψη του 2010 θα πραγματοποιηθεί στο Μεξικό.

    Πηγή: NET Είδηση: 30631

    [08] Ο Α. Σαμαράς στο συνέδριο του ΕΛΚ

    Τεταρτη, 09 12 2009 17:27

    Στη Βόννη βρίσκεται ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, όπου συμμετέχει στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που φιλοξενείται από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ. Ο κ. Σαμαράς μίλησε στο συνέδριο για την κοινωνική διάσταση της οικονομικής ανάπτυξης και ενώ αναμένεται να έχει συναντήσεις με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο των εργασιών.

    Ομιλία Α. Σαμαρά

    "Διακηρύττουμε σήμερα την κοινή μας πίστη στις θεμελιώδεις αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς, να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μας στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το ΕΛΚ για την έξοδο της Ευρώπης από την διεθνή Οικονομική κρίση και για να ενισχύσουμε τις πολιτικές μας που οδηγούν σε περισσότερη Ολοκλήρωση" είπε ο κ. Σαμαράς στην ομιλία του.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι για την ευημερία και την ανάπτυξη χρειάζονται ανταγωνιστικές αγορές: «Δε θέλουμε ένα κράτος-επιχειρηματία, όπως οι σοσιαλιστές, ούτε ένα κράτος που δεν κάνει απολύτως τίποτα, όπως κάποιοι ακραίοι φιλελεύθεροι», είπε ο κ. Σαμαράς. «Θέλουμε το κράτος να αναμιγνύεται συνετά, αλλά και αποφασιστικά, με τη ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, την παρακολούθηση των αγορών και την εφαρμογή των κανόνων, με σαφή στόχο να αποκαθιστά τους κανόνες ανταγωνισμού. Αλλά και της συμπαράσταση στους πιο αδύναμούς συμπολίτες μας, αποκαθιστώντας, έτσι, την κοινωνική συνοχή» είπε.

    Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των μεσαίων επιχειρήσεων

    Όταν οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης χάνουν τις επιχειρήσεις τους και σημαντικό μέρος των περιουσιών τους επέρχεται σοβαρή κοινωνική αναταραχή, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ:

    "Αυτό ακριβώς το φάσμα αντιμετωπίζουν κάποιες ευρωπαϊκές κοινωνίες σήμερα. Και πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα: στηρίζοντας τιςμεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας. Και βοηθώντας της μεσαίες και μικρέςεπιχειρήσεις μας να αναδιοργανωθούν και να ανακάμψουν.Να τιςενθαρρύνουμε να αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ναγίνουν ανταγωνιστικές, να επιβιώσουν και να επιτύχουν".

    Εξ άλλου, όπως είπε, οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν τα δύο τρίτα των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των οικονομιών μας. Είναι αυτές που «διαχέουν» ευκαιρίες στην υπόλοιπη οικονομία. Είναι αυτές που παράγουν φορολογικά έσοδα για το κράτος. Είναι αυτές που παράγουν τα «δευτερογενή αναπτυξιακά αποτελέσματα» της οικονομικής δραστηριότητας και οδηγούν σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και ευημερία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Πηγή: ΝΕΤ, AΠΕ Είδηση: 30641

    [09] Μ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:« Η ιερή λέξη, διαβούλευση- διάλογος να υποκατασταθεί με την λέξη απόφαση και δράση άμεσα.»

    Τεταρτη, 09 12 2009 15:10

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι κάνετε σε μια συγκυρία που δυσκολευόμαστε όλοι να πούμε, καλά; Και αναφέρομαι στα της οικονομίας.»

    Μ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: « Αυτή τη στιγμή πρέπει να αποφύγουμε το χειρότερο, δεν υπάρχει καμία έκπληξη. Αυτά έπρεπε να τα ξέρουμε από καιρό. Το χειρότερο είναι να υπάρξει ένας καταστροφικός συγχρονισμός όλων των δαιμόνων της ελληνικής οικονομίας. Οι αγορές υπό πανικό κοιτάζουν να δουν ποιος θα είναι μετά το Ντουμπάϊ και στρέφουν τα βλέμματά τους σε χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό δημιουργεί έδαφος για κερδοσκοπικές επιθέσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι περιθώρια υπάρχουν;»

    Μ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: « Αυτός ο οποίος σου δανείζει, όταν βλέπει μετά το Ντουμπάι, ότι υπάρχει ρίσκο τάσης πληρωμών οποιασδήποτε μορφής, αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου. Ή η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει αίσθηση επείγοντος στην κοινωνία, στο πολιτικό σύστημα και θα πάρει τα αναγκαία μέτρα, ή θα τα επιβάλουν οι αγορές με πιο επώδυνο τρόπο. Μέσα σε μια επικίνδυνη ζώνη υψηλού κινδύνου η ύστατη άμυνά μας είναι η Ευρώπη, η οποία έδωσε κάποιες διαβεβαιώσεις και λοιπά. Αλλά είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Ευρώπη δεν έχει έναν μηχανισμό διάσωσης χώρας- μέλους, εάν συμβεί οτιδήποτε. Μόνοι μας πρέπει να πάρουμε τα μέτρα αυτή τη στιγμή. Ζήσαμε την εγκληματική συμπεριφορά του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ, δεν αντιλήφθηκε καν που πάνε τα πράγματα. Να γιατί λέω, ότι προς το παρόν η ιερή λέξη, διαβούλευση- διάλογος να υποκατασταθεί με την λέξη απόφαση και δράση άμεσα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι διαδικασίες, οι οποίες είναι μέσα στη νοοτροπία και στην αντίληψη της νέας κυβέρνησης στη δεδομένη συγκυρία χρονοτριβούν;»

    Μ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: « Υπάρχουν πράγματα που θέλουν χρόνο, αφού δεν είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα, κανονικά έπρεπε με διαδικασία κατ¨ επείγοντος να περάσουν πέντε πράγματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν πειράζουμε όρια, συντάξεις, κάτι πρέπει να πειράξουμε.»

    Μ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: « Δεν υπάρχει συσχέτιση εισφορών και συντάξεων, αυτό είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα. Έχουμε ένα σύστημα εντελώς άδικο, όπου για τις ίδιες εισφορές τα ίδια χρόνια εργασίας, έχουμε άνισα όρια συνταξιοδότησης και άνισες συντάξεις. Δεν υπάρχει κανένα ταμπού, σε κανένα σημείο, όταν αρχίζεις να συζητάς το ασφαλιστικό είναι χωρίς ταμπού.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε επίπεδο οργανωτικής δομής της χώρας, διαπιστώνετε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις; Υπήρξε μια καθυστέρηση με τους περιφερειάρχες, για παράδειγμα⦻

    Μ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: « Όταν είπα πριν δράση, αυτή πρέπει να στρέφεται πρώτα από όλα στο δημοσιονομικό και παραγωγικό κενό. Αυτό πολλές φορές το «μπλά -μπλά» δεν είναι ένδειξη δημοκρατίας, αλλά αμηχανίας πολιτικής, να πάρεις αποφάσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εκτός από την διαχείριση της κρίσης, πρέπει να εξισορροπήσει και με βάση τις προεκλογικές της δεσμεύσεις⦻

    Μ.ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: « Αν το χρέος ξεφύγει κάτω από τον οποιονδήποτε έλεγχο, ξέχνα τον κοινωνικό προσανατολισμό. Και η ΝΔ, η οποία ευθύνεται και επέδειξε εγκληματική αμέλεια να στηρίξει χωρίς φιοριτούρες την κυβέρνηση.» Είδηση: 30629

    [10] Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Βρέθηκε και άλλος ομαδικός τάφος

    Τεταρτη, 09 12 2009 18:32

    Tα λείψανα πάνω από εκατό θυμάτων από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995, ανασύρθηκαν σήμερα από ομαδικό τάφο που βρίσκεται στην περιοχή της πόλης αυτής (Ανατολική Βοσνία), έγινε γνωστό από επίσημες πηγές.

    Μετά από εργασίες τριών εβδομάδων εκταφιάστηκαν δώδεκα ατόφιοι σκελετοί και τα υπολείμματα τουλάχιστον 106 πτωμάτων, δήλωσε ο Σαντίκ Σελίμοβιτς, μέλος της ομάδας ειδικών, που πρόσθεσε ότι ο ομαδικός τάφος είχε μήκος 23 μέτρα, πλάτος τρία μέτρα και βάθος 1,5 μέτρο.

    Σημειώνεται ότι ο ομαδικός αυτός τάφος είναι ο ογδοηκοστός που ανακαλύπτεται και που περιλαμβάνει όπως όλοι οι προηγούμενοι τα λείψανα θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς τα θύματα είχαν αρχικά ενταφιαστεί σε άλλο τάφο μάλλον στην περιοχή Γκλόγκοβα, με βάση τα ευρήματα, και μετά μεταφέρθηκαν στον δεύτερο κοντά στην Σρεμπρένιτσα.

    Ήταν πάγια τακτική μετά τη σφαγή που έγινε τον Ιούλιο του 1995, να μεταφέρονται σε δεύτερο τάφο τα θύματα για να είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν οι δράστες.

    Περίπου οκτώ χιλιάδες άνδρες μουσουλμάνοι δολοφονήθηκαν από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα , μόλις πέντε μήνες μετά το τέλος του πολέμου στη Βοσνία (1992-95).

    AΠΕ Είδηση: 30645

    [11] Συνεχίζεται η καθοδική τροχιά της δημοτικότητας του Ομπάμα

    Τεταρτη, 09 12 2009 15:53

    Η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εξακολουθεί να μειώνεται, παρά τα ενθαρρυντικά σημάδια στο μέτωπο της οικονομίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Το 46% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του Ομπάμα, ενώ το 44% το αποδοκιμάζει, σύμφωνα με δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Κουινίπιακ.

    Η δημοτικότητα του αμερικανού προέδρου φάνηκε να πέφτει κάτω από το όριο του 50% σε προηγούμενη δημοσκόπηση, που δημοσίευσε το ίδιο πανεπιστήμιο στις 18 Νοεμβρίου, με μόνο το 48% των ερωτηθέντων να επιδοκιμάζουν το έργο του.

    "Είναι προφανές ότι αυτή η νέα μείωση είναι το αποτέλεσμα της απογοήτευσης (των Αμερικανών) από την εσωτερική πολιτική", σύμφωνα με τον Πήτερ Μπράουν του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων του πανεπιστημίου.

    Το 54% των ερωτηθέντων διαφωνούν με τον τρόπο που ο Ομπάμα διαχειρίζεται τα οικονομικά θέματα, δηλαδή 2% περισσότεροι απ' ότι το Νοέμβριο, ενώ το 41% συμφωνούν, μείωση δύο μονάδων από την προηγούμενη δημοσκόπηση. "Πρόκειται για την χειρότερη απόδοσή του (Ομπάμα) σε αυτό το θέμα" από την ημέρα που μπήκε στον Λευκό Οίκο, σημειώνει το ινστιτούτο.

    Οι ΗΠΑ βγήκαν από την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ και το ποσοστό ανεργίας έχει μειωθεί ελαφρώς (στο 10% από το 10,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα), αλλά παραμένει στα πιο υψηλά επίπεδα που έχει γνωρίσει η χώρα από τις αρχές της δεκαετίας του '80.

    Η δημοτικότητα του Ομπάμα έχει μειωθεί περισσότερο ανάμεσα στους ανεξάρτητους ψηφοφόρους (αυτούς που δεν θεωρούν ότι ανήκουν ούτε στους δημοκρατικούς, ούτε στους ρεπουμπλικάνους): το 51% εξ αυτών δεν συμφωνούν με το έργο του σε αντίθεση με το 37% που συμφωνούν, την ώρα που το Νοέμβριο το ποσοστό επιδοκιμασίας έφτανε το 43%.

    "Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, (ο Ομπάμα) θα μπορούσε να βρεθεί γρήγορα στην δυσάρεστη θέση οι Αμερικανοί που αποδοκιμάζουν το έργο του να είναι περισσότεροι από αυτούς που το επιδοκιμάζουν", προειδοποίησε ο Μπράουν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 30634

    [12] Νέα βουτιά 3,36% στο Χρηματιστήριο

    Τεταρτη, 09 12 2009 18:21

    Πτωτική πορεία είχε για μία ακόμη συνεδρίαση το χρηματιστήριο, ο γενικός δείκτης του οποίου, υπό το βάρος των ανακοινώσεων για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, υποχώρησε στις 2.105,48 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 3,36%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 487,6 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

    Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες κινήθηκαν στην πλειονότητά τους σε αρνητική τροχιά. Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι εξής: των Τηλεπικοινωνιών κατά 1,30% και του Πετρελαίου-Αερίου κατά 0,05%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασαν οι εξής: των Τραπεζών κατά 5,75%, των Ασφαλειών κατά 4,02% και του Εμπορίου κατά 3,21%.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, FTSE/20 υποχώρησε σε ποσοστό 3,96%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, FTSE/40, σημείωσε απώλειες κατά 2,02% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης, FTSE/80, έκλεισε με πτώση σε ποσοστό 1,30%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 44 ενισχύθηκαν, 172 υποχώρησαν και 33 παρέμειναν αμετάβλητες. Είδηση: 30644

    [13] Χριστουγεννιάτικες παραστάσεις στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο

    Τεταρτη, 09 12 2009 12:46

    Με δύο εορταστικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου υποδέχεται την περίοδο των Χριστουγέννων 2009 και της Πρωτοχρονιάς 2010. Πρόκειται για τις ψηφιακές παραστάσεις "Το Άστρο των Χριστουγέννων" και "Το Tραίνο της Φαντασίας", κατάλληλες για μικρούς και μεγάλους.

    "Το Άστρο των Χριστουγέννων" αναλαμβάνει να διερευνήσει μερικά σημαντικά ερωτήματα για το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους στο νεογέννητο Χριστό. Τι ήταν τελικά εκείνο το "Άστρο"; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών; Γιατί καμιά επιστημονική θεωρία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί έως σήμερα;

    Η παράσταση δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, από ομάδα συνεργατών του Πλανηταρίου, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Σιμόπουλου, μουσική του Μπάμπη Μπλαζουδάκη, αφήγηση των Χρήστου Σιμαρδάνη και Κώστα Σεραφειμίδη. Τα 40 λεπτά της εικονικής τρισδιάστατης πραγματικότητας δημιουργήθηκαν από τους Γιάννη Βαμβακά και Σωτήρη Μπενέκο, ενώ την επιστημονική επιμέλεια είχε ο Διονύσης Σιμόπουλος.

    "Το Tραίνο της Φαντασίας" είναι μια ψηφιακή παράσταση του Καγκάγια (Kagaya) από την Ιαπωνία, η οποία ζωντανεύει, μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, το παραμύθι του Mιγιαζάβα Κέντζι με τον ομώνυμο τίτλο. Η παράσταση απεικονίζει την ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα μία περιπλάνηση στο απέραντο Σύμπαν.

    Ο Κagaya είναι γνωστός "ψηφιακός" καλλιτέχνης από την Ιαπωνία. Γεννημένος το 1968, έχει δημιουργήσει έργα τέχνης σχετικά με το Σύμπαν, έργα που περιλαμβάνουν κυρίως γραφικά και ψηφιακές εκτυπώσεις, εικόνες για βιβλία και περιοδικά που αφορούν σε αστρονομικά θέματα. Στο "Τραίνο της Φαντασίας" υπογράφει ταυτόχρονα το σενάριο, την σκηνοθεσία, τις ψηφιακές εικόνες και γραφικά της παράστασης.

    Δείτε εδώ αναλυτικά τo πρόγραμμα των παραστάσεων. Είδηση: 30616

    [14] Τεχνητό ήπαρ από βλαστοκύτταρα τα προσεχή χρόνια

    Τεταρτη, 09 12 2009 16:55

    Μοντέλα τεχνητού ηπατικού ιστού που θα δημιουργούνται με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από ανθρώπινο αίμα του ομφάλιου λώρου ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν σε κλινικές εφαρμογές τα προσεχή χρόνια. Προς το παρόν όμως αυτά τα μοντέλα συμβάλλουν στη φαρμακευτική έρευνα χρησιμεύοντας στην ανάπτυξη φαρμάκων για την αντιμετώπιση των τοξικών παρενεργειών στον ανθρώπινο ιστό.

    Τα αποτελέσματα από την πρώτη δημιουργία ηπατικού ιστού σε τρεις διαστάσεις με τη χρήση βλαστικών κυττάρων από το ανθρώπινο αίμα ομφάλιου λώρου δημοσιεύτηκαν το 2005 και το 2006 από τον καθηγητή αναγεννητικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Newcastle του Ηνωμένου Βασιλείου και προέδρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυτταρικών Θεραπειών της Λυών, Κόλιν Μακγκούκιν (Colin McGuckin). Εξάλλου ένα σημαντικό βήμα για τη θεραπεία του διαβήτη αποτελεί η έρευνα του καθηγητή Μακγκούκιν για τη δημιουργία ανθρώπινων ιστών που παράγουν ινσουλίνη με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

    Ως τελευταίο οχυρό της έρευνας θεωρείται πλέον η αναγέννηση του φθαρμένου ιστού με τρόπο που θα εγγυάται την αποκατάσταση της λειτουργίας όχι μόνο ενός αλλά πληθώρας εξειδικευμένων ιστών (πχ ήπαρ, πάγκρεας, μυοκάρδιο, προστάτης, οστά, χόνδρος, ενδοθήλια, καρδιακές βαλβίδες, κύστη, ακουστικό σύστημα, οπτικό σύστημα, επινεφρίδια, δέρμα κλπ) μέσω της μεταμόσχευσης κυττάρων με σκοπό την παροχή νέων θεραπευτικών αγωγών για παθολογίες ή βλάβες οι οποίες δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με τις συμβατικές ιατρικές και φαρμακολογικές θεραπείες, επισήμανε ο κ Μακγκούκιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

    Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα , σύμφωνα με τον κ Μακγκούκιν , αποτελούν μια ρεαλιστική εναλλακτική λύση στην κυτταροθεραπεία και την αναγεννητική ιατρική. «Τα μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα είναι ένας τύπος πολυδύναμων ενήλικων βλαστικών κυττάρων, τα οποία τα βρίσκουμε σε σημαντικά μεγάλες ποσότητες στον ίδιο τον ιστό του ομφάλιου λώρου και συγκεκριμένα στη γέλη του Wharton (ουσία του ομφάλιου λώρου) και στους πλακουντιακούς ιστούς. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της γέλης του Wharton είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος κατά τη διαδικασία συλλογής. Άλλες πηγές μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων είναι ο μυελός των οστών και ο λιπώδης ιστός» εξήγησε ο κ Μακγκούκιν.

    Όπως ανέφερε ο κ. Μακγκούκιν η χρησιμότητα των μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων επιβεβαιώνεται από τα θετικά κλινικά αποτελέσματα διαφόρων ερευνητικών κέντρων με τη χορήγηση αυτόλογων μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων σε ασθενείς που έχουν υποστεί, έμφραγμα του μυοκαρδίου, οστική νέκρωση, κατάγματα οστών, ρήξη μηνίσκου, διαβήτη τύπου 1, οξεία νέκρωση του εγκεφάλου, αποφρακτική αρτηριοπάθεια και χρόνια τοξική ηπατοπάθεια. Είδηση: 30637

    [15] Δερμάτινα παπούτσια που αλλάζουν χρώμα με το φως του ήλιου

    Τεταρτη, 09 12 2009 17:16

    Ερευνητές στην Ταϊβάν παρουσίασαν σήμερα ένα νέο τύπο παπουτσιών, που αλλάζουν χρώμα με το φως του ήλιου. Η εφεύρεση του Ερευνητικού Τεχνολογικού Ινστιτούτου Υπόδυσης & Ψυχαγωγίας επιθυμεί να δώσει στα γυναικεία παπούτσια ζωηρότερα χρώματα και εκείνες που τα φορούν να αντιλαμβάνονται το επίπεδο της υπεριώδους ακτινοβολίας, είπε ο Γουάνγκ Γιούνγκ-ζεν, ένας από τους ερευνητές.

    Για να πετύχουν την αλλαγή του χρώματος οι ερευνητές ψέκασαν το δέρμα με μικροκάψουλες που περιέχουν φωτεινά σωματίδια και ρητίνη.

    "Η βάση του χρώματος του δέρματος στα συγκεκριμένα παπούτσια είναι λευκή. Αλλά μέσα σε 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που θα έρθουν σε επαφή με το φως του ήλιου, το χρώμα τους σταδιακά αλλάζει και μετατρέπεται σε ροζ, πορτοκαλί και μωβ, ανάλογα με τα συστατικά με τα οποία ψεκάζουμε το δέρμα", είπε ο Γουάνγκ.

    Ανάλογα με το σχέδιο, αλλάζει χρώμα είτε ολόκληρο το παπούτσι είτε κάποια σημεία του, πρόσθεσε ο ίδιος.

    Επί του παρόντος, η αλλαγή του χρώματος στο παπούτσι...χαμαιλέων μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 60 ώρες.

    Το ινστιτούτο σχεδιάζει να πουλήσει την τεχνολογία αυτή σε εργοστάσια παπουτσιών.

    Σύμφωνα με τον Γουάνγκ, η διαδικασία αυξάνει το κόστος των δερμάτινων παπουτσιών κατά 15 με 20%.

    Το ινστιτούτο σχεδιάζει ακόμη να λανσάρει τσάντες και σέλες ποδηλάτου που αλλάζουν χρώμα. Είδηση: 30638

    [16] Twitter: Πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου

    Τεταρτη, 09 12 2009 17:36

    Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ ανακοίνωσε σήμερα ότι σκοπεύει να βγάλει στην αγορά μέσα στο 2010 ένα σύστημα πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου ή φορητού υπολογιστή.

    Η υπηρεσία που ονομάζεται Square έχει σκοπό "να βοηθήσει κυρίως στις μικροπληρωμές, όπως για παράδειγμα την πληρωμή της μπέιμπι σίτερ ή κάποιων μαθημάτων", εξήγησε στο γαλλικό πρακτορείο ο Ντόρσεϊ.

    Το σύστημα λειτουργεί συνδέοντας έναν μικρό κύβο από μαύρο πλαστικό στην υποδοχή των ακουστικών του κινητού τηλεφώνου ή του φορητού υπολογιστή: ο χρήστης στη συνέχεια περνάει την πιστωτική του κάρτα μέσα από την σχισμή του κύβου ώστε να μπορέσει να διαβάσει τα στοιχεία.

    "Πιστεύουμε ότι αυτό το σύστημα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλους", δήλωσε ο Ντόρσεϊ εκτιμώντας ότι έχει "τεράστιες δυνατότητες".

    Ο Ντόρσεϊ ελπίζει να μπορεί να βγάλει το Square στην αγορά των ΗΠΑ τον Μάρτιο του 2010 και αργότερα στον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή την στιγμή χρησιμοποιείται πειραματικά σε αρκετές αμερικανικές πόλεις, όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Νέα Υόρκη.

    Ο Ντόρσεϊ διευκρίνισε ότι η εταιρεία του εργάζεται ακόμη ώστε να "εξασφαλίσει την ασφάλεια του συστήματος".

    Ο "μαύρος κύβος" θα διατίθεται δωρεάν μέσω διαδικτύου, αλλά και καταστημάτων, ενώ ένα σεντ θα προσφέρεται σε φιλανθρωπικό οργανισμό για κάθε συναλλαγή που θα γίνεται μέσω του Square. Είδηση: 30642

    [17] Στο σφυρί το μικρό, μαύρο φόρεμα της Όντρει Χέμπορν

    Τεταρτη, 09 12 2009 17:20

    Ένα μαύρο κοκτέιλ φόρεμα που είχε φορέσει η Άγγλο-Ολλανδή ηθοποιός Όντρει Χέμπορν συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πολλών υποψήφιων αγοραστών στη δημοπρασία με ρούχα της που έγινε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο.

    H γκαρνταρόμπα της ηθοποιού συγκέντρωσε 268.320 στερλίνες.

    Το μαύρο φόρεμα από δαντέλα, το οποίο σχεδίασε ο Ιμπέρ ντε Ζιβανσί, φόρεσε η Χέμπορν το 1966 στην ταινία Πώς Να Κλέψετε Ένα Εκατομμύριο και συγκεκριμένα σε μία σκηνή στο μπαρ του λονδρέζικού ξενοδοχείου Ritz.

    Το φόρεμα πουλήθηκε στην τιμή των 60.000 στερλινών- τρεις φορές πάνω από την εκτιμηθείσα τιμή πώλησής του- σε δημοπρασία που διοργανώθηκε την Τρίτη κοντά στο διάσημο ξενοδοχείο.

    Ήταν ένα από τα περισσότερα από 35 φορέματα, καπέλα, ζώνες και επιστολές της ηθοποιού, που βγήκαν στο σφυρί από τον οίκο δημοπρασίας Kerry Taylor, στο κεντρικό Λονδίνο.

    Ένα νυφικό ιβουάρ από σατέν, το οποίο είδαν σχεδιάσει οι Fontana Sisters για το γάμο της Χέμπορν με τον Τζέιμς Χάνσον, το 1952, πουλήθηκε έναντι 13.800 λιρών.

    Η Χέμπορν ήταν 23 ετών τότε και είχε ματαιώσει το γάμο την τελευταία στιγμή ζητώντας το νυφικό να δοθεί σε κάποιαν γυναίκα που δεν θα είχε την οικονομική δυνατότητα.

    Η συλλογή με προσωπικά είδη της ηθοποιού ανήκε στην Τάνια Σταρ-Μπούσμαν, μία παιδική της φίλη από την εποχή που οι οικογένειες και των δύο ζούσαν στο Λονδίνο.

    Τα μισά από τα έσοδα της δημοπρασίας θα διατεθούν στο Ταμείο για τα Παιδιά "Όντρει Χέμπορν".

    Η ηθοποιός, η οποία πέθανε το 1993, εργάστηκε ως πρέσβειρα της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ τα τελευταία χρόνια της ζωής της.

    AΠΕ Είδηση: 30640

    [18] Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους τοξικοεξαρτημένους

    Τεταρτη, 09 12 2009 17:27

    Εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και με 163 ψήφους υπέρ, 82 κατά και 5 παρών, έγινε τελικά δεκτή, από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης με την οποία προβλέπονται μέτρα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, μεταξύ των οποίων είναι ο περιορισμός της προσωρινής κράτησης, αλλά και σειρά αλλαγών στον Κώδικα περί Ναρκωτικών.

    Συγκεκριμένα, την τροπολογία, υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ - που προκάλεσε και την ονομαστική ψηφοφορία - ενώ παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

    Η τροπολογία προκάλεσε υψηλών τόνων αντιπαράθεση, με την κατηγορία, από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΛΑΟΣ, ότι απελευθερώνονται με ευνοϊκούς όρους εκατοντάδες έμποροι ναρκωτικών μετά την συμπλήρωση των 3/5 της ποινής τους.

    Κατηγορηματικά λέμε ότι δεν υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση για αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, προσθέτοντας ότι πράγματι ευνοϊκή στάση υπάρχει έναντι των τοξικοεξαρτημένων που μπορεί να γίνονται και «βαποράκια» για τη δόση τους, αλλά ταυτόχρονα υποχρεούνται να ζητήσουν, μετά από θετική κρίση του δικαστικού συμβουλίου, να μετάσχουν σε ειδικό πρόγραμμα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης από το σύνολο των άνω των 11.500 κρατουμένων στις φυλακές, οι έγκλειστοι για αδικήματα ναρκωτικών είναι 4.705.

    Από αυτούς οι μεγαλέμποροι που εκτίουν ισόβια κάθειρξη είναι 343, οι, άνω των 10 ετών φυλάκιση, 1028, ενώ κάτω των 10 ετών 3.500 που είναι τα «βαποράκια», για τα οποία κυρίως αναφέρεται η ευνοϊκή ρύθμιση.

    Κάποιοι επενδύουν στο φόβο και στην αγωνία, εμείς προτιμούμε τη διαχείριση της ελπίδας, τόνισε ο υπουργός, ο οποίος προσδιόρισε ότι για τους μεγαλεμπόρους με τις επιβαρυντικές περιστάσεις που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια, απαιτείται να έχουν εκτίσει 25ετή κάθειρξη και να έχουν παραμείνει στη φυλακή τουλάχιστον είκοσι χρόνια πριν ζητήσουν υφ' όρους απόλυση.

    Από την πλευρά της ΝΔ, ο εισηγητής Κωνσταντίνος Τζαβάρας ζήτησε απόσυρση της τροπολογίας, όπως είχε κάνει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκος Δένδιας, όταν απέσυρε υπό το βάρος της αντίδρασης της αντιπολίτευσης και του κόμματός του, αντίστοιχη διάταξη τον περασμένο Μάιο.

    Ως πεδίο αντιπαράθεσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανάλογα με το αν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, χαρακτήρισε ο αγορητής του ΚΚΕ Ιωάννης Γκιόκας το θέμα της αντιδικίας για το καθεστώς της υφ' όρων απόλυσης, κρίνοντας ότι είναι το έλασσον σε σχέση με την μη τήρηση του σωφρονιστικού κώδικα.

    Δεν μπορεί το μήνυμα που εκπέμπεται από τη Βουλή να είναι «χάρη στους εμπόρους ναρκωτικών», τόνισε για το ΛΑΟΣ ο Μάκης Βορίδης που έκρινε ότι με την αρχική διατύπωση ένας ισοβίτης θα μπορούσε με το καθεστώς εργασίας στη φυλακή να βγει μετά και από 16 χρόνια.

    Παρεμβαίνοντας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε ότι με τη ρύθμιση δίνεται το δικαίωμα στον οποιονδήποτε εγκληματία να είναι έξω: «Πορεύεστε σε λάθος δρόμο, μόνο και μόνον επειδή δεν έχουμε κελιά; Ας παίρνουν οι τοξικομανείς τη δόση τους από τα νοσοκομεία για να εκλείψει το κίνητρο του κέρδους». Είδηση: 30643

    [19] Συνάντηση Κ. Παπούλια με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Τεταρτη, 09 12 2009 15:43

    Με την ύψιστη τιμητική διάκριση, το μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Σωτήρος, τίμησε ο Κάρολος Παπούλιας τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κατά τη συνάντηση που είχαν στο προεδρικό μέγαρο, παρουσία και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για πολύ μεγάλο και σπουδαίο έργο, για πρωτοποριακή δουλειά του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, λέγοντας χαρακτηριστικά "είστε μπροστά από όλες τις εκκλησίες". Ο Πρόεδρος εξήρε το έργο των ελλήνων αποδήμων στην Αφρική, πολλοί εκ των οποίων είναι Ηπειρώτες,εκφράζοντας και τα αισθήματα αγάπης που τρέφει για την ήπειρο αυτή,με την οποία συνδέονται πολλοί Έλληνες του εξωτερικού. Tο μεγαλόσταυρο του Απόστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου απένειμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον χαρακτήρισε "πρότυπο", ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος.

    Πηγή: NET Είδηση: 30633

    [20] Στις 15 του μήνα η δίκη του Γ. Δημητράκη

    Τεταρτη, 09 12 2009 15:37

    Την ερχόμενη Τρίτη, 15 του μηνός θα συνεχιστεί στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη σε δεύτερο βαθμό, του 30χρονου Γιάννη Δημητράκη, ο οποίος κατηγορείται για ληστεία τράπεζας τον Ιανουάριο του 2006 και, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, είναι μέλος της ομάδας των λεγόμενων "ληστών με τα μαύρα". Η διακοπή της δίκης αποφασίστηκε προκειμένου να μπορέσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου να συνεργαστούν με τον εντολέα τους για την υπερασπιστική του γραμμή, αφού ο 30χρονος μέχρι χθες κρατείτο στις φυλακές Δομοκού.

    Οι συνήγοροι του Γ. Δημητράκη ζήτησαν από το δικαστήριο αναβολή, επισημαίνοντας ότι εδώ και ένα μήνα είχαν ζητήσει να μεταχθεί ο 30χρονος στον Κορυδαλλό εγκαίρως ενόψει της δίκης.

    Το αίτημα αναβολής, όμως, δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο, με ανάλογη πρόταση του Εισαγγελέα.

    Στο Εφετείο, συγκεντρώθηκαν σήμερα δεκάδες φίλοι του Δημητράκη οι οποίοι φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στον κατηγορούμενο, ενώ τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας ήταν δρακόντεια.

    Μάλιστα είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της δικαστικής αίθουσας ειδικό μηχάνημα ανίχνευσης μετάλλων, ενώ οι αστυνομικοί διενεργούσαν και σωματικούς ελέγχους σε όσους εισέρχονταν στο δικαστήριο.

    Το γεγονός σχολιάστηκε αρνητικά από τους συνηγόρους του 30χρονου, οι οποίοι έκαναν λόγο για "αστυνομοκρατία που καταργεί την Αρχή της Δημοσιότητας της δίκης'.

    Ο Γιάννης Δημητράκης υποστήριξε στο δικαστήριο ότι εδώ και τέσσερα χρόνια έχει δημιουργηθεί σε βάρος του ένα κλίμα "λασπολογίας από παπαγάλους της Ασφάλειας και δημοσιογραφίσκους που περνούν αφιλτάριστα πληροφορίες μέσα από τα τηλεοπτικά κανάλια"

    να σημειωθεί ότι σε πρώτο βαθμό ο Γιάννης Δημητράκης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών.

    Το δικαστήριο δεν είχε δεχθεί την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης της ληστείας "με ιδιαίτερη σκληρότητα", που είχε απαγγελθεί αρχικά. Είδηση: 30635

    [21] Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ:«Αλίμονο, αν αισθανόμαστε στη ΝΔ ότι χωριζόμαστε σε κομμάτια.»

    Τεταρτη, 09 12 2009 15:08

    Συνέντευξη στην εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 « Επισημάνσεις» με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα έχετε δει βεβαίως την ερμηνεία από μερίδα του Τύπου ότι με τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ο κος Σαμαράς ποντάρει προς τα δεξιά. Αισθάνεστε ως στέλεχος από το βαθύ κόμμα;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Στη ΝΔ το ιδεολογικοπολιτικό μας στίγμα είναι σαφές, τέτοιες ρετσέτες νομίζω ότι δεν αρμόζει να βάζουμε. Τώρα το βαθύ κόμμα και το ένα και το άλλο, έχουμε αποδείξει πόσο ανοικτό δημοκρατικό κόμμα είμαστε, που μας είχαν προσάψει ότι πολλές φορές υπήρχαν πολλές απόψεις για κάποια ζητήματα και αυτό λέγαμε ότι είναι και δείγμα της δημοκρατικότητας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μπορεί να γίνει η σύνθεση αυτών των διαφορετικών απόψεων στη συγκεκριμένη στιγμή;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Υπάρχουν άτομα από όλες τις πλευρές. Ο κος Μανώλης Κεφαλογιάννης, ένας από τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους που ανέλαβαν μόλις πρόσφατα, -με εντολή του Αντώνη Σαμαρά-, είμαστε όλοι μαζί και το τονίζουμε αυτό. Αλίμονο, αν αισθανόμαστε στη ΝΔ ότι χωριζόμαστε σε κομμάτια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η κα Μπακογιάννη δεν συνοδεύει τον κο Σαμαρά σήμερα στο ταξίδι του στη Βόννη.»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Δεν θα ήθελα να σχολιάσω την στάση της κας Μπακογιάννη, επικαλέστηκε λόγους υγείας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Βεβαίως η οικονομία είναι το πολύ μεγάλο πρόβλημα, θα στηρίξετε τα σκληρά μέτρα που είναι υποχρεωμένη να πάρει η κυβέρνηση;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Η κυβέρνηση ομολογεί ότι είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε σκληρά μέτρα, με την διαφορά ότι η ίδια η κυβέρνηση διαβεβαίωνε τον ελληνικό λαό, ότι είναι βέβαιη ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι διακυβέρνησης που μπορούν να οδηγήσουν, χωρίς να μετακυλήσουμε κανένα επαχθές βάρος στον έλληνα πολίτη, να οδηγήσουμε μπροστά την ελληνική οικονομία. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια αναπτυξιακή πορεία, θα πάρουμε κάποια μέτρα απαραίτητα, δύσκολα και σκληρά. Λυπάμαι που επιβεβαιώνει τις δικές μας ρήσεις, θέσεις τόσο γρήγορα η κυβέρνηση. Εμείς έχουμε μια βασική αρχή την οποία την διακηρύξαμε, ό,τι είναι χρήσιμο για τον τόπο δεν θα διστάσουμε να το στηρίξουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα στηρίξουμε οτιδήποτε θα θελήσει αυτή η κυβέρνηση να λάβει ως μέτρο, όπως κάποια από αυτά τα μέτρα που μου θυμίζουν μια πολύ άγρια φοροεπιδρομή που μας γυρίζει πολύ καιρό πίσω.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είχατε πει και εσείς ναι στο πάγωμα των μισθών. Αν χρειαστεί να παγώσει τους μισθούς, η αξιωματική αντιπολίτευση τι θα κάνει;»

    Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑΣ: « Το πάγωμα των μισθών δεν είναι λύση, εάν από μόνο του είναι ένα μέτρο, το οποίο θα πάρει η κυβέρνηση. Με αποσπασματικά μέτρα, όπως αυτά τα οποία βλέπουμε να παίρνει κυβέρνηση, εμείς δεν είμαστε καθόλου σύμφωνοι.» Είδηση: 30627

    [22] Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας συνταξιούχων

    Τεταρτη, 09 12 2009 15:07

    Κατώτατη σύνταξη 1120 ευρώ ζήτησαν για μία ακόμη φορά, οι συνταξιούχοι που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με κύριο αίτημά τους την αξιοπρεπή διαβίωσή τους. Συγκεκριμένα,, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεών που διοργανώθηκαν σήμερα σε διάφορες πόλεις, συνταξιούχοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ, ΝΑΤ, ΤΣΑ, Τυπογράφων, Μετάλλου, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.α. ταμείων) συναντήθηκαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

    Στη συνέχεια συγκρότησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα. Κατέληξαν έξω από το κτίριο της γενικής γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης όπου επέδωσαν σε υπηρεσιακούς παράγοντες ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

    Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων νομού Θεσσαλονίκης οι συνταξιούχοι μεταξύ άλλων ζητούν κατώτερη σύνταξη για όλα τα ταμεία 1120 ευρώ, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, βελτίωση της περίθαλψης από τα ταμεία και το δημόσιο, κ.α.

    Έξω από το κτίριο της γενικής γραμματείας συναντήθηκαν με τους συνταξιούχους και συμβασιούχοι σε υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι οποίοι πραγματοποίησαν επίσης πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με κύριο αίτημα τη μονιμοποίησή τους.

    Ανάλογη συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και πορεία στη Βουλή πραγματοποίησαν το πρωί και οι συνταξιούχοι στην Αθήνα. Είδηση: 30628

    [23] Λ. Κατσέλη: Νομοσχέδια για αναθέρμανση της οικονομίας

    Τεταρτη, 09 12 2009 19:26

    Στην αναθέρμανση της οικονομίας με την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στοχεύουν τα δυο νομοσχέδια που παρουσίασε η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στο υπουργικό συμβούλιο. Σημαντικές αλλαγές επέρχονται και στη λειτουργία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, στη μαύρη λίστα του οποίου παρέμεναν καταναλωτές και επιχειρήσεις έστω κι αν είχαν εξοφλήσει τις οφειλές τους. Πλέον: Διαγραφή ενταχθέντων από 1/1/2008 εφόσον εξοφλήσουν ή ρυθμίσουν τα χρέη. Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πάλι βιβλιάριο επιταγών, απαραίτητο στην καθημερινή άσκηση της δραστηριότητάς τους.

    Με τις νέες ρυθμίσεις: Εγγραφή οφειλέτη για χρέη >1000 ευρώ (σήμερα 500 ευρώ) Εξοφληθέντα χρέη

    Ακόμη, ο χρόνος παραμονής των οφειλετών στη μαύρη λίστα του ΤΕΙΡΕΣΙΑ , μειώνεται κατά 1 χρόνο. Μειωμένη κατά 1 χρόνο για: -χρέη σε κάρτες &δάνεια &εφορία -κατασχέσεις & πλειστηριασμοί Ανώτατο διάστημα παραμονής 10 χρόνια (σήμερα 15 χρόνια).

    Στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα περιλαμβάνονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τις τράπεζες. Για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2008 -διαγραφή τόκων υπερημερίας &ανατοκισμού (εφόσον δεν έχουν καταβληθεί) -2ετής περίοδος χάριτος (πληρωμή μόνο συμβατικών τόκων) -αποπληρωμή δανείου σε δόσεις ισχύει το αρχικό επιτόκιο

    Οι ρυθμίσεις ισχύουν και για δάνεια του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, με εξαίρεση όσα είναι εγγυημένα. Στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών προβλέπεται ότι στις διατάξεις του εντάσσονται νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες. Για να προχωρήσει η ρύθμιση του χρέους πρέπει κανείς να πληρώσει -προϋπόθεση η καταβολή 10% συνολικού χρέους -πάγωμα οφειλής για 2 χρόνια για νοικοκυριά με προβλήματα -ολική διαγραφή χρέους για χρόνια ανέργους, άπορους & με σοβαρά προβλήματα υγείας για κύρια κατοικία. Τέλος ενώ σε όλες τις περιπτώσεις από την κοινοποίηση της αίτησης πτώχευσης σταματά ο εκτοκισμός των οφειλών, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 30651

    [24] Ανησυχία Τσίπρα για τις προληπτικές προσαγωγές

    Τεταρτη, 09 12 2009 14:43

    Την έντονη ανησυχία του για τα φαινόμενα μαζικών προσαγωγών που όπως είπε πήραν διαστάσεις τις ημέρες των εκδηλώσεων για τον ένα χρόνο από το θάναντο του 16χρονου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μαζί με τον Φώτη Κουβέλη συναντήθηκαν με τον Συνήγορο του Πολίτη. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε υπόψη του κυρίου Καμίνη ζητήματα που άπτονται τόσο της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και φαινόμενα συνύπαρξης Αστυνομικών με κουκουλοφόρους έτσι όπως αυτά αποδεικνύονται από βίντεο στο διαδίκτυο.

    Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι:

    "τα ατομικά δικαιώματα συνιστούν κατάκτηση και προστατεύονται απο το Σύνταγμα και τους Νόμους, δεν είναι μύθοι της μεταπολίτευσης, αλλά δημοκρατική κατάκτηση και σε ότι αφορά το ΣΥΡΙΖΑ θα τα υπερασπιστούμε, επικαλούμενη την τήρηση των νόμων".

    Εκτός από το θέμα των προσαγωγών έθεσαν και δύο γεγονότα, τα οποία χαρακτήρισαν "ανησυχητικά" και συγκεκριμένα ότι υπάρχει μια νέα τακτική της ΕΛΑΣ να εφορμά με μηχανές σε διαδηλωτές, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό διαδηλώτριας και επίσης την συνύπαρξη δυνάμεων των ΜΑΤ με κουκουλοφόρους στα Χανιά, όπως αυτό αποδεικνύεται από βίντεο που το έχουν καταγράψει στο διαδίκτυο.

    Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι "η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία, αλλά με περισσότερη δημοκρατία", προσθέτοντας ότι "τις μέρες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης πολλοί θα θελήσουν να επενδύσουν στον τρόμο, διότι έχει υψηλό ανατοκισμό στο πολιτικό χρηματιστήριο, αλλά εμείς δεν θα τους ακολουθήσουμε ".

    Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, χαρακτήρισε "παράνομες και αναίτιες τις αθρόες προσαγωγές, που προσβάλουν το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, να διαμαρτύρονται, αν διατυπώνουν γνώμες και να διεκδικούν.

    Από την πλευρά του, ο Συνήγορος του Πολίτη κ. Γ. Καμίνης, χαρακτήρισε δυστύχημα το γεγονός ότι "η δημοκρατική πολιτεία μετά από 35 χρόνια ισχύος του Συντάγματος δεν έχει κατορθώσει να ψηφίσει ένα νόμο για τις διαδηλώσεις, που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων και των διαδηλωτών, αλλά και όσων ενδεχομένως κινδυνεύει η περιουσία τους". Είδηση: 30626

    [25] Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Παπανδρέου - Πατριάρχη Αλεξανδρείας

    Τεταρτη, 09 12 2009 13:45

    Θερμή συνάντηση είχε το πρωί στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Πατριάρχης έφτασε στη Βουλή μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και συζήτησε με τον Πρωθυπουργό θέματα που αφορούν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά και το έργο που επιτελεί η ορθόδοξη εκκλησία στην Αφρική. Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριο Καρογιάν, με τον οποίο συζήτησαν για εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Κατά τη συνάντηση ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί επίσημα την έδρα του Πατριαρχείου στην Αλεξάνδρεια και του προσέφερε ένα ασημένιο βάζο που φτιάξανε παιδιά από την Αίγυπτο.

    «Σας το προσφέρουμε συμβολικά - τόνισε ο Πατριάρχης κ. Θεόδωρος - γιατί πάντοτε σκορπάτε ειρήνη και αγωνίζεστε για την ειρήνη».

    Ένα ασημένιο βάζο με την ελληνική τριήρη, προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και ο Πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «συμβολίζει την Ελλάδα των θαλασσών και των ηπείρων».

    «Θα το έχω στο γραφείο μου, όταν ξεκινώ για τα πολλά ταξίδια στην ήπειρο της Αφρικής και τους ωκεανούς, για να θυμάμαι τον φίλο τον αγαπητό, τον Πρωθυπουργό», ευχαρίστησε με την σειρά του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

    Κατά την συνάντηση, τους δύο Προκαθημένους συνόδευαν ο Μητροπολίτης Αξώμης κ. Πέτρος από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και ο Μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 30620

    [26] Συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας στις Μεταφορές

    Τεταρτη, 09 12 2009 12:34

    Την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα οδικών αεροπορικών και σιδηροδρομικών μεταφορών εξέτασαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Λεβιτίν. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο εκτός από την αύξηση των αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ Αθήνας και Μόσχας να ξεκινήσει εντός του 2010 και σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσ/νίκης με τη ρωσική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις του για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, ο Δημήτρης Ρέππας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο , ίσως και εντός του 2010 να λειτουργήσει μία σύνδεση μεταξύ Θεσσαλονίκης - Μόσχας με συχνότητα δυο δρομολόγια την εβδομάδα.

    Σε ότι αφορά τις αεροπορικές μεταφορές, οι δυο υπουργοί δήλωσαν αποφασισμένοι να βελτιώσουν το ισχύον πλαίσιο, με στόχο να ενισχυθεί η τουριστική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο Ιγκόρ Λεβιτίν, χαρακτήρισε πολύ ικανοποιητικές τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, τόνισε ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος στον τομέα των Μεταφορών και πρόσθεσε ότι υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που μπορούν να προωθηθούν, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των μεταφορικών εταιριών των δύο χωρών. Είδηση: 30612

    [27] Βουνά τα σκουπίδια στην Αθήνα

    Τεταρτη, 09 12 2009 13:21

    Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών έχουν συσσωρευτεί πλέον στην Αθήνα, καθώς οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, ενώ, το μεσημέρι, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Πλατεία Κοτζιά και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή. "Κάθε μέρα, προστίθενται 1500 τόνοι σκουπιδιών και για να κάνουμε πλήρη απορρύπανση χρειάζονται δέκα μέρες" τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων, Γ. Δημόπουλος. Πρόσθεσε, ότι στην καθαριότητα εργάζονται 850 συμβασιούχοι και η έκρηξη έγινε με την κατάθεση του νομοσχεδίου Ραγκούση, που δεν έχει πρόβλεψη για αυτούς.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 30617

    [28] Αντίδραση Ε.Ε για την απαγόρευση εισόδου Ευρωβουλευτών στη Γάζα

    Τεταρτη, 09 12 2009 15:13

    Εξηγήσεις για την απόφαση των Αρχών ασφαλείας του Ισραήλ να μην επιτρέψουν σε ομάδα ευρωβουλευτών να μεταβούν στη Γάζα, ζητά η Ε.Ε που θεωρεί πολύ περίεργη την στάση αυτή, ενώ από την πλευρά του το Ισραήλ κάνει λόγο για λήψη μέτρων ασφαλείας. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές που εμπόδισαν μια αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών να μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας.

    "Το Ισράηλ χορήγησε την Τρίτη άδεια σε όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας μας Όμως τρεις ώρες αργότερα, η είσοδος ματαιώθηκε 'για λόγους ασφαλείας', χωρίς περισσότερες εξηγήσεις", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

    "Ζητούμε να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια που επικαλέσθηκε το Ισραήλ", συνεχίζει το κείμενο.

    "Είναι πολύ περίεργο το γεγονός ότι η ματαίωση της εισόδου έγινε μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της δήλωσης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επαναλαμβάνει την ισχυρή θέση της Ευρώπης υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους βασισμένου στα σύνορα του 1967 και υπέρ του τέλους των οικισμών στη Δυτική Όχθη, περιλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ".

    Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε πως "η είσοδος ξένων υπευθύνων στη Λωρίδα της Γάζας θα αποτελούσε αντικείμενο εκμετάλλευσης απ' αυτή την τρομοκρατική οργάνωση (Χαμάς) για να αποκτήσει περιωπή και να συνεχίσει την πολιτική τρόμου που ασκεί εναντίον των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών".

    Η ΕΕ υιοθέτησε χθες μια δήλωση στην οποία καλεί να γίνει η Ιερουσαλήμ η "μελλοντική πρωτεύουσα δύο κρατών", το τελικό καθεστώς της οποίας θα πρέπει να διευθετηθεί με διαπραγμάτευση. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ αποτελούνταν από οκτώ ευρωβουλευτές από την Κύπρο, τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα.

    ΚΚΕΈντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, που σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει: "Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση του Ισραήλ κάνει επίδειξη πολιτικής πυγμής απαγορεύοντας στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας όπως ήταν από καιρό προγραμματισμένο. Και με τη στάση τους αυτή οι Ισραηλινές αρχές αποδεικνύουν ότι επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποκρύψουν τα εγκλήματα που συντελούνται σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και τα οποία παίρνουν μορφή γενοκτονίας. Επιχειρούν να αποκρύψουν την επέκταση των Ισραηλινών εποικισμών, το διαχωριστικό τείχος του αίσχους και τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

    Το ΚΚΕ εκφράζοντας έμπρακτα τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στηρίζει την πάλη του Παλαιστινιακού λαού για την ίδρυση ανεξάρτητου, ενιαίου Παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ." Είδηση: 30632

    [29] Αργεί η αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ε.Ε

    Τεταρτη, 09 12 2009 14:08

    Πιο σταθερή βάση αποκτούν πλέον οι εκτιμήσεις των επενδυτών, μετά την αύξηση που παρουσίασαν τα επιτόκια στις ΗΠΑ, στη δρομολόγηση μέτρων δημοσιονομικής ενίσχυσης, αλλά και στις προβλέψεις για βελτίωση των δεικτών ανάπτυξης στους κόλπους της Ε.Ε. Πάντως, η επιφυλακτικότητα των τραπεζιτών παραμένει, ενόψει του καθορισμού της νέας νομισματικής πολιτικής.

    Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας για την οριακή μείωση της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο στο 10% από 10,2% τον Οκτώβριο, πυροδότησαν τις εκτιμήσεις των επενδυτών ότι η ανάκαμψη αποκτά πλέον πιο σταθερή βάση και αυτό θα οδηγήσει σχετικά σύντομα στην αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, τα οποία σήμερα βρίσκονται κοντά στο μηδέν.

    Ωστόσο, άλλη άποψη φαίνεται ότι έχει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) κ. Ben Bernanke, που είναι μαζί με το Συμβούλιο της Τράπεζας υπεύθυνος για τον καθορισμό των επιτοκίων και την άσκηση της νομισματικής πολιτικής.

    Σε ομιλία του, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία, ο κ. Bernanke είπε ότι η οικονομία επηρεάζεται από αντίθετους ανέμους και δεν προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξή της. Ειδικότερα, τόνισε ότι η κατάσταση στην αγορά ανεργίας παραμένει πολύ δύσκολη (για τον λόγο αυτό ο Πρόεδρος Ομπάμα ανήγγειλε και πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής ενίσχυσης για το 2010), τα δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δίνονται με αυστηρές προϋποθέσεις από τις τράπεζες και οι καταναλωτικές δαπάνες είναι απίθανο να αυξηθούν γρήγορα, όταν τα νοικοκυριά έχουν ανασφάλεια για την εργασία τους.

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Fed είπε ότι το ενδεχόμενο των πληθωριστικών πιέσεων δεν ανησυχεί ιδιαίτερα την Τράπεζα. Το συμπέρασμα που προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Bernanke είναι ότι το θέμα της αύξησης των επιτοκίων είναι πρόωρο. Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Financial Stability Forum (Διεθνούς Συμβουλίου γα τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα) κ. Mario Draghi, υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι νομισματικές αρχές σε όλο τον κόσμο, το οποίο αφορά στο γεγονός ότι πολλές τράπεζες δεν έχουν εμφανίσει ακόμη στους ισολογισμούς προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού τους.

    Ούτε, όμως, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τίθεται για το άμεσο μέλλον θέμα αύξησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ, που σήμερα είναι 1%. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ τόνισε την περασμένη Πέμπτη από τη Φρανκφούρτη, ότι η απόφαση της Τράπεζας για σταδιακή και ελεγχόμενη απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, δεν σηματοδοτεί αλλαγή στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Μπορεί οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ να αναθεώρησαν προς τα επάνω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2010 (στο 0,7% από 0,2%), αλλά ο κ. Τρισέ τονίζει σε κάθε ευκαιρία το μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας που υπάρχει στις προβλέψεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Είδηση: 30622

    [30] Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε

    Τεταρτη, 09 12 2009 12:11

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στην ένωση ανταποκριτών ξένου Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι απαιτείται για να ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία στις διεθνείς αγορές.Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου: "Δεν περιμένουμε από κανένα να μας σώσει, εξαρτόμαστε από τις δικές μας ανάγκες και από τη δική μας αποφασιστικότητα. Δε θα μας σώσει η συμμετοχή μας στην οικονομική και νομισματική ένωση, δεν είναι η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε".

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα έχει αναταράξεις στους επόμενους μήνες και κάθε μέρα θα πρέπει να πείθει τις αγορές, ενώ αναφερόμενος στη λήψη μέτρων στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ,τόνισε ότι αυτά θα ξεδιπλωθούν στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που ετοιμαστεί εντός του Ιανουαρίου.

    Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι η κυβέρνηση δε σκοπεύει να αλλάξει κάτι με τη φορολογία των καταθέσεων, ενώ προανήγγειλε ουσιαστικά την ενίσχυση του κινήτρου των αποδείξεων στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "κερδοσκοπικά παιχνίδια υπάρχουν πάντα, είναι δυστυχώς κομμάτι της λειτουργίας των αγορών και θα ζήσουμε με αυτά αλλά ταυτόχρονα παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα για να τα αντιμετωπίσουμε και να διασφαλίσουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη".

    "...Η Ελλάδα βρίσκεται μεν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του ευρώ αλλά η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει καθώς όλα εξαρτώνται από τις δικές της ενέργειες, τις αποφάσεις και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει...".

    Γ. Παπακωνσταντίνου

    Σε άλλα σημεία των δηλώσεών του ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε:

    "Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε στη Βουλή αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα με μείωση κατά 10% των λειτουργικών δαπανών, αναστολή των προσλήψεων στο δημόσιο εκτός από τους ευαίσθητους τομείς, αλλαγή του τρόπου αγοράς του ιατροφαρμακευτικού υλικού και κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που θα αποτυπωθεί στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης τον Ιανουάριο, θα γίνει απολύτως σαφής ο "οδικός χάρτης" για την επαναφορά σε μια κατάσταση που δεν θα υποθηκεύει το μέλλον και θα ελέγχει το δημόσιο χρέος. Θα υπάρξει αύξηση εσόδων με δίκαιο τρόπο, καθώς θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, θα διευρυνθεί η φορολογική βάση και θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή".

    "Παράλληλα με το διάλογο, η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιοργάνωση των φορολογικών αρχών και στη διαδικασία ανασύνταξης του φορολογικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Αναφερόμενος στα εξοπλιστικά προγράμματα, είπε ότι "οι παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων θα είναι το 2010 σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με φέτος και θα υπάρξει περαιτέρω μείωση τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε όμως, ότι η οποιαδήποτε μείωση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες της χώρας και την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων".

    Είδηση: 30610

    [31] Το 94% του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει εκτεθειμένο στον καπνό

    Τεταρτη, 09 12 2009 13:41

    Εκτεθειμένο στον καπνό, παρά τα αντικαπνιστικά μέτρα και τους νόμους που έχουν θεσπιστεί, παραμένει το 94% του παγκόσμιου πληθυσμού σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που δημοσιεύτηκε σήμερα. Συγκεκριμένα, στην έκθεση του ο ΠΟΥ για την Παγκόσμια Επιδημία Καπνίσματος, αναφέρει ότι η πολιτική της απαγόρευσης του καπνίσματος είναι κομβικής σημασίας για τη μείωση των βλαβών που προκαλεί το παθητικό κάπνισμα, από το οποίο πεθαίνουν πρόωρα περίπου 600.000 άνθρωποι κάθε χρόνο και το οποίο προκαλεί παραμορφωτικές ασθένειες και αναπηρίες και οικονομικές απώλειες ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Η έκθεση διαπιστώνει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος με το 2,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 154 εκατομμύρια άνθρωποι να καλύπτονται από τους αντικαπνιστικούς νόμους που θεσπίστηκαν το 2008.

    Όμως, προειδοποιεί για πολλούς περισσότερους πρόωρους θανάτους αν οι κυβερνήσεις δεν δράσουν άμεσα.

    "Το γεγονός ότι περισσότεροι από το 94% των ανθρώπων παραμένουν απροστάτευτοι από τους ευρείς αντικαπνιστικούς νόμους, αποδεικνύει ότι χρειάζεται να γίνει πολύ δουλειά", δήλωσε ο ειδικός του ΠΟΥ στις μη μεταδοτικές ασθένειες Άλα Όλγουαν.

    Επιστημονικά στοιχεία έχουν κατηγορηματικά αποδείξει ότι η έκθεση στον καπνό προκαλεί θανάτους, ασθένειες και αναπηρίες.

    Τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες το ποσοστό του καπνίσματος έχει μειωθεί στις πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η δυτική Ευρώπη, αλλά έχει αυξηθεί σε μεγάλο τμήμα του αναπτυσσόμενου κόσμου.

    Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι στην Κολομβία, την Τζιμπουτί, τη Γουατεμάλα, το Μαυρίκιος, τον Παναμάς, την Τουρκία και τη Ζάμπια επεβλήθησαν ευρείς αντικαπνιστικοί νόμους το 2008 αυξάνοντας τον αριθμό των χωρών όπου ισχύουν τα αντικαπνιστικά μέτρα σε 17.

    Η κατανάλωση προϊόντων καπνού είναι πρωταρχική αιτία αποτρέψιμου θανάτου στον κόσμο, σκοτώνοντας περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο.

    Παράλληλα, έρευνα που εκπόνησε το Παγκόσμιο Πνευμονολογικό Ίδρυμα τον Αύγουστο αναφέρει ότι το κάπνισμα μπορεί να σκοτώσει ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους αυτό τον αιώνα, αν αυτοί συνεχίσουν να καπνίζουν.

    "Εάν δεν ληφθεί επείγουσα δράση για τον έλεγχο της επιδημίας καπνίσματος, ο ετήσιος απολογισμός θανάτων μπορεί να φθάσει τα οκτώ εκατομμύρια μέχρι το 2030", αναφέρει η έκθεση του ΠΟΥ.

    "Περισσότεροι από το 80% των πρόωρων αυτών θανάτων θα σημειώνονταν σε χώρες χαμηλού ή μετρίου εισοδήματος. Με άλλα λόγια, ακριβώς εκεί όπου είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν τόσο μεγάλες απώλειες".

    Η έκθεση του ΠΟΥ διαπιστώνει ότι ο έλεγχος του καπνίσματος εξακολουθεί να υπο-χρηματοδοτείται. Ετησίως δαπανώνται 173 φορές περισσότερα δολάρια απ' όσα συλλέγονται ανά τον κόσμο από τον επιβληθέντα φόρο στον καπνό, προκειμένου να εφαρμοστούν τρόποι διακοπής του καπνίσματος.

    Περιορισμένη είναι η πρόοδος στην επιβολή της απαγόρευσης διαφήμισης προϊόντων καπνού, αναφέρει η έκθεση. Παράλληλα έχει "παγώσει" και η διαδικασία αύξησης του φόρου στα προϊόντα καπνού με σχεδόν το 95% των ανθρώπων να ζουν σε χώρες όπου η φορολογία είναι μικρότερη από το 75% της λιανικής τιμής πώλησης.

    Ο ΠΟΥ καλεί τις κυβερνήσεις να επιβάλουν τη σύμβαση για τον έλεγχο του καπνίσματος, που έχουν υπογράψει 170 χώρες. Είδηση: 30621


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 9 December 2009 - 17:54:45 UTC