Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρτίδα επιμολυσμένου βρεφικού γάλακτος στην αγορά
  • [02] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Προς εξαγορά από την Abu Dhabi Mar
  • [03] Συμβουλές για την αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τα παιδιά
  • [04] Εκτός λειτουργίας μέχρι τον Φεβρουάριο ο LHC
  • [05] Έκλεψαν πινακίδα- σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας
  • [06] Κλίμαβ¦ναυαγίου στην Κοπεγχάγη
  • [07] Ε.Ε.: Χωρίς επιδότηση όσοι δεν καταγραφούν ψηφιακά
  • [08] Κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη

    [01] Παρτίδα επιμολυσμένου βρεφικού γάλακτος στην αγορά

    Παρασκευη, 18 12 2009 14:39

    Σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας αρχής της Ελβετίας, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε η παρτίδα S06 του γάλατος πρώτης βρεφικής ηλικίας με την εμπορική ονομασία SANUTRI NATUR PRETERN και ημερομηνία λήξης 21/01/2010, διαπιστώθηκε ότι έχει επιμολυνθεί με τα βακτηρίδια E-Coli και Staphylococcus epidermidis. Επισημαίνεται επίσης ότι το SANUTRI NATUR PRETERN δεν κυκλοφορεί νόμιμα στην ελληνική αγορά.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΟΦ, "το προϊόν παράγεται στην Ελβετία και η διανομή γίνεται στην Ισπανία από την εταιρεία Nutrition & Sante μόνο σε Νοσοκομειακές μονάδες. Η επιμόλυνση έχει επιβεβαιωθεί για την παραπάνω παρτίδα, αλλά διερευνώνται και άλλες παρτίδες του προϊόντος".

    Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, το προϊόν είναι πιθανό να έχει εισαχθεί παράνομα, γι' αυτό εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

    Είδηση: 30970

    [02] Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Προς εξαγορά από την Abu Dhabi Mar

    Παρασκευη, 18 12 2009 14:12

    H εταιρία Abu Dhabi Mar, επελέγη ως η μόνη αξιόπιστη και επιλέξιμη λύση για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, από τη γερμανική μητρική εταιρία Θίσεν Γκρουπ. Παράλληλα προτείνεται η επαναδιαπραγμάτευση των θεμάτων που αφορούν τόσο τα ναυπηγεία όσο και την ναυπήγηση των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού.

    Είδηση: 30967

    [03] Συμβουλές για την αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τα παιδιά

    Παρασκευη, 18 12 2009 23:30

    Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με ανακοίνωση του επισημαίνει στους καταναλωτές τι πρέπει να προσέξουν ενόψει των εορτών, στην αγορά ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Η Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ζητάει την προσοχή των αγοραστών γύρω από την αγορά του σωστού παιχνιδιού για κάθε παιδί και την κατανόηση της σημασίας της αγοράς παιχνιδιών που προορίζονται όντως για την ηλικία του. Τα περισσότερα παιχνίδια που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στο εμπόριο έχουν χαρακτηρισθεί με το σύστημα PEGI, σύμφωνα δηλαδή, με το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information). Είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό σύστημα αποτίμησης των ορίων ηλικίας για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα βιντεοπαιχνίδια και εφαρμόζεται στην Ελλάδα και σε άλλες 28 ευρωπαϊκές χώρες .

    Στόχος του είναι να παράσχει στους γονείς και γενικά στους καταναλωτές αξιόπιστη πληροφόρηση σχετικά με το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού παιχνιδιού και την καταλληλότητά του για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Αναλυτικά, το σύστημα προβλέπει: Η κατάταξη του παιχνιδιού αφορά σε πέντε ηλικιακές ομάδες: 3+, 7+, 12+, 16+, 18+. Το εικονίδιο της κατάταξης ενός παιχνιδιού αναγράφεται στην μπροστινή και την πίσω όψη της συσκευασίας DVD. Επίσης υπάρχει και εικονίδιο για τον χαρακτηρισμό του περιεχόμενου: ναρκωτικά, χυδαία γλώσσα, διακρίσεις, φόβος, τυχερά παιχνίδια, σεξ, βία. Σε περίπτωση που το παιχνίδι έχει λάβει κάποιο χαρακτηρισμό, τότε τα αντίστοιχα εικονίδια αναγράφονται στην πίσω όψη της συσκευασίας DVD.

    Τονίζεται ότι η ένταση κάθε χαρακτηρισμού διαφέρει ανά ηλικιακή ομάδα. Έτσι, π.χ. ο χαρακτηρισμός της βίας στα παιχνίδια που απευθύνονται σε επτάχρονα παιδιά μπορεί κάλλιστα να αναφέρεται σε διασκεδαστική (αλλά επιθετική) συμπεριφορά χαρακτήρων καρτούν, ενώ αντίστοιχα στα παιχνίδια για τους δεκαεξάχρονους να υποδεικνύει πιστή αναπαράσταση φόνων και άλλων βίαιων πράξεων. Επιπλέον για το online παιχνίδια εφαρμόζεται το "PEGI Online". Πρόκειται για ένα εικονίδιο, η παρουσία του οποίου στην ιστοσελίδα ενός online παιχνιδιού, σηματοδοτεί ότι το παιχνίδι αυτό πληροί κάποιες προϋποθέσεις σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Ειδικότερα: δεν περιλαμβάνει παράνομο και προσβλητικό περιεχόμενο ή ανεπιθύμητους συνδέσμους, ενώ παράλληλα οι δημιουργοί του δεσμεύονται να προστατεύουν την ιδιωτική ζωή των ανήλικων παικτών.

    «Είναι ιδιαίτερα βασικό να λάβουμε υπόψη μας τα παραπάνω, εάν ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία που διατέθηκαν στο Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου στις 10 Δεκεμβρίου 2009, από τον οργανισμό ISFE (Interactive Software Federation of Europe)», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση. Ειδικότερα, σε σύνολο 13.761 παιχνιδιών που έχουν χαρακτηριστεί από το σύστημα PEGI το διάστημα από 1/3/2003 έως και 10/12/2009, το 62,46% των παιχνιδιών έχει χαρακτηριστεί ως προς το περιεχόμενό του, με το χαρακτηρισμό "βία" να βρίσκεται σε πρώτη θέση, με 44,84% επί συνόλου των παιχνιδιών.

    Ειδικότερα, το 83,77% των παιχνιδιών που θεωρούνται κατάλληλα για ηλικίες 7+ περιέχουν αναπαραστάσεις βίας, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες: 84,31% για ηλικίες 12+, 97,88% για ηλικίες 16+ και 95,57% για ηλικίες 18+.

    Είδηση: 30990

    [04] Εκτός λειτουργίας μέχρι τον Φεβρουάριο ο LHC

    Παρασκευη, 18 12 2009 23:21

    Ο ισχυρότερος επιταχυντής σωματιδίων του κόσμου, ο περίφημος LHC, τέθηκε σε αναμονή αυτήν την εβδομάδα και για τους επόμενους δυόμισι μήνες, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων (CERN). Ο Μεγάλος Επιταχυντής Συγκρουόμενων Δεσμών Αδρονίων (LHC) τελείωσε "πανέμορφα" τη χρονιά, με συγκρούσεις πρωτονίων που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ πριν στο παρελθόν.

    Τις δύο τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν "περισσότερες από ένα εκατομμύριο συγκρούσεις σωματιδίων", προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο επιταχυντής θα επαναλειτουργήσει τον Φεβρουάριο, μετά από σύντομη διακοπή για τεχνικούς λόγους, εν όψει της προσπάθειας για επίτευξη συγκρούσεων ακόμη μεγαλύτερης ενέργειας και της έναρξης του βασικού ερευνητικού προγράμματος. Ο LHC είχε ξεκινήσει στις 20 Νοεμβρίου, αφού παρέμεινε εκτός λειτουργίας επί 14 μήνες λόγω της βλάβης που σημειώθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τα επίσημα "εγκαίνιά" του, στις 10 Σεπτεμβρίου 2008.

    Είδηση: 30989

    [05] Έκλεψαν πινακίδα- σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας

    Παρασκευη, 18 12 2009 22:44

    Ένα από τα σύμβολα της ναζιστικής θηριωδίας, η πινακίδα, στην πύλη του στρατοπέδου ¶ουσβιτς, στη Πολωνία, στην οποία αναγραφόταν, "η εργασία απελευθερώνει", έκλεψαν άγνωστοι. Κανείς δεν γνωρίζει τα κίνητρα των δραστών, αν και η αστυνομία, δεν αποκλείει να έγινε για λόγους οικονομικούς, να πουληθεί δηλαδή σε συλλέκτες. Έντονα αντέδρασε το Ισραήλ, καταγγέλλοντας ότι η πράξη αυτή καθ αυτή, αποτελεί προσπάθεια κάποιων, να γυρίσουν πίσω, επτά δεκαετίες την Ευρώπη.Πολλές αντιδράσεις για την κλοπή της μεταλλικής επιγραφής στην πύλη του Αουσβιτς- ανάμεσά τους η συγκινητική των Γαλλοεβραίων που επέζησαν. Με επίσημη γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σίμον Πέρες, εξέφρασε σήμερα τη "βαθιά κατάπληξή του" για την κλοπή της μεταλλικής επιγραφής στην πύλη του ναζιστικού στρατοπέδου ¶ουσβιτς-Μπίρκεναου.

    Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Ισραήλ στην ανακοίνωσή του αυτή και τις τρεις φορές αναφέρεται με λανθασμένο τρόπο στις λέξεις της επιγραφής.

    Η επιγραφή αυτή εν πάσει περιπτώσει δηλώνει ότι "η Εργασία σε απελευθερώνει" ("Arbeit macht frei"). Ατυχώς, ο πρόεδρος του Ισραήλ γράφει, όμως, στ' αγγλικά στη γραπτή του δήλωση: "Arbiet macht Frie", μετά "Arbet Macht Frei" και, τέλος, "Arbert Macht Frei".

    "Βαθιά οδύνη και κατάπληξη" για την κλοπή της μεταλλικής επιγραφής εκφράστηκε τόσο από τους συγγενείς όσο και από κατιόντες των θυμάτων στο Αουσβιτς-Μπιρκενάου, όπως επισημαίνεται στη γραπτή ανακοίνωση για το ζήτημα της κλοπής από τον αντιπρόεδρο της Ισραηλιτικής κοινότητας Γερμανίας κ. Ντίτερ Γκράουμαν.

    Η ίδια η γερμανική κυβέρνηση εξέφρασε στο ανακοινωθέν της "την ελπίδα της να χυθεί φως γρήγορα" για την κλοπή της μεταλλικής επιγραφής της πύλης του διαβόητου ναζιστικού στρατοπέδου, στα κρεματόρια του οποίου 1,1 εκατομμύριο Εβραίοι, Ρομά, κομμουνιστές,ομοφυλόφιλοι και "όμηροι" όλης της κατεχόμενης Ευρώπης κάηκαν νεκροί (αφού είχαν ήδη θανατωθεί σε θαλάμους αερίων).

    "Κατέστρεψαν την Ιστορία".

    Στο Παρίσι, η "Γαλλική Ένωση των κρατουμένων του Αουσβιτς" χαρακτήρισε στη δική της ανακοίνωση "καταστροφή της Ιστορίας" την κλοπή της μεταλλικής επιγραφής στην πύλη του Αουσβιτς-Μπίρκεναου με τα 455 παραπήγματα των εκατοντάδων χιλιάδων κρατούμενων... Ο 84χρονος πρόεδρος της Ένωσης, ο Ραφαήλ Εσραΐλ, που επέζησε κάτω από άθλιες συνθήκες στο Αουσβιτς από τον Φεβρουάριο του 1944 μέχρι την απελευθέρωσή του νωρίς το 1945 τόνισε ότι, "οι κλέφτες εκτός από ανόητοι, φανέρωσαν και την καλή γνωριμία των κατατοπιών".

    "Αφαίρεσαν ένα ιστορικό σύμβολο" πρόσθεσε ο Εσραΐλ, "κατέστρεψαν την Ιστορία, τέλεσαν άθλια πράξη, αναβίωσε ο Ναζισμός", ενώ επίκειται η 65η επέτειος απελευθέρωσης (από τους Σοβιετικούς) του κολαστηρίου. Ας υπενθυμιστεί ότι τις ημέρες του Ιανουαρίου του 1945, προελαύνοντος του Κόκκινου Στρατού, οι Ναζί οδήγησαν στην "Πορεία του Θανάτου" πολλές χιλιάδες κρατούμενους στο Αουσβιτς (όποιος λιποψυχούσε μέσα στα χιόνια εκτελείτο επί τόπου) στα ενδότερα της Γερμανίες. Μερικές χιλιάδες κρατούμενοι εκτελέστηκαν κατ' αυτόν τον τρόπο. Στη ναζιστική κατοχή, 76 χιλιάδες Γαλλοεβραίοι οδηγήθηκαν στα διάφορα ναζιστικά στρατόπεδα, όμως η πλειοψηφία τους στο Αουσβιτς-Μπιρκενάου.

    Το 1945, επέστρεψαν στην πατρίδα τους 2.500 Γαλλοεβραίοι πρώην κρατούμενοι. Απ'αυτούς, σήμερα ζουν οι 350, όπως θύμισε ο πρόεδρός τους.

    Είδηση: 30988

    [06] Κλίμαβ¦ναυαγίου στην Κοπεγχάγη

    Παρασκευη, 18 12 2009 20:52

    Σε αποτυχία οδηγείται η Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα. Οι ηγέτες του κόσμου φαίνεται να μην μπορούν να καταλήξουν ούτε σε μια απλή πολιτική συμφωνία για τα μέτρα που θα λάβουν ώστε να μην αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη πάνω από τους 2 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες δεκαετίες. Η παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα στις τελευταίες χαοτικές ώρες της Διάσκεψης δεν βοήθησε να αλλάξει το κλίμα. Μίλησε για τον κίνδυνο της αποτυχίας αλλά στο τέλος απογοήτευσε, γιατί δεν πρόσφερε τίποτα καινούργιο και ζήτησε από τους ηγέτες να συμβιβαστούν με κάτι κατώτερο των περιστάσεων. Η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον Κινέζο πρωθυπουργό κρίθηκε θετική. Ωστόσο η Κίνα εξακολουθεί να αρνείται την εποπτεία των εκπομπών αερίων όλων των κρατών. Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί στις αρχές του χρόνου τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Σε ιδιαίτερα λεπτό σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στην Κοπεγχάγη για την επίτευξη μιας δεσμευτικής συμφωνίας για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Τα Ηνωμένα Έθνη ωστόσο διέψευσαν ότι ζήτησαν από τους ηγέτες του πλανήτη να παραμείνουν στην Κοπεγχάγη λόγω του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Νωρίτερα, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, είχε δηλώσει ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, ζήτησε από τους μετέχοντες στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης να μην φύγουν το βράδυ. Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Μαρί Οκάμπε, είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

    Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία το σχέδιο διακήρυξης που διέρρευσε στη σύνοδο προβλέπει την παροχή δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ανεπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες χώρες έως το 2020. Επίσης προβλέπεται ως στόχος η διατήρηση της θερμοκρασίας του πλανήτη ώστε η άνοδος να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου.

    Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να εγκαταλείψει το βράδυ της Παρασκευής την Κοπεγχάγη, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου-ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομα του-στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε στην πρωτεύουσα της Δανίας σήμερα στις 08Η00 GMT, όπου μαζί με τους 120 ηγέτες του κόσμου προσπάθησαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία για τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

    Ήδη ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έφυγε από την Κοπεγχάγη, καθώς το Σάββατο πρέπει να βρίσκεται στο Αλμάτι για τη σύνοδο της Οργάνωσης Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB) των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

    Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα εγκατέλειψε τη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης για το κλίμα, όπου καμία συμφωνία δεν είχε επιτευχθεί στις 21:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), έγινε γνωστό από την αντιπροσωπεία της Βραζιλίας.

    "Κατευθύνεται προς το αεροδρόμιο και θα αναχωρήσει πολύ σύντομα", δήλωσε η πηγή, η οποία δεν έδωσε καμία διευκρίνιση σχετικά με το αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχε στο τέλος της ημέρας ο Βραζιλιάνος πρόεδρος με τους ηγέτες των μεγάλων αναδυομένων χωρών, δηλ. της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.

    Νέα συνάντηση για το κλίμα θα έχουν ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο πρωθυπουργός της Κίνας

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, πρότεινε στον πρωθυπουργό της Κίνας, Ουέν Τζιαμπάο, να συναντηθούν και πάλι στην Κοπεγχάγη, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο των συνομιλιών για το κλίμα. Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, στην 55η συνάντηση που είχαν νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής οι δύο ηγέτες σημειώθηκε "πρόοδος". Τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν το επίπεδο των εκπομπών καυσαερίων και η χρηματοδότηση του αγώνα για την αναχαίτιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Δανία

    Ο Ούγκο Τσάβες αποκάλεσε την Παρασκευή τις ΗΠΑ "μεγάλο ρυπαντή" και κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα ότι προσπαθεί να πετύχει μια συμφωνία για το κλίμα πίσω από τις πλάτες των άλλων ηγετών.

    "Ο αυτοκράτορας ο οποίος έρχεται στη μέση της νύχτας και μέσα στο σκοτάδι, και μετά πίσω από την πλάτη όλων και με αντιδημοκρατικό τρόπο μαγειρεύει ένα έγγραφο...αυτό δεν θα το δεχτούμε".

    Ούγκο Τσάβες

    Ο ηγέτης της Βενεζουέλας μίλησε λίγο μετά την ομιλία του Ομπάμα προς τη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία αγωνίζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, μια ρύπανση που ευθύνεται για την αλλαγή του κλίματος. Σε μιαν άλλη σύνοδο του ΟΗΕ το 2006, ο Τσάβες είχε επιτεθεί στον τότε-Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αποκαλώντας τον "διάβολο" και προσθέτοντας ότι το βήμα απ΄όπου ο Μπους είχε μιλήσει μία ημέρα νωρίτερα "εξακολουθούσε να μυρίζει θειάφι". Ο Τσάβες συνέχισε αυτό το λογοπαίγνιο και στην Κοπεγχάγη, λέγοντας: "Μου μυρίζει ακόμη θειάφι. Μου μυρίζει θειάφι ακόμη σε αυτόν τον κόσμο".

    Την περασμένη εβδομάδα, Ομπάμα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στη γειτονική Νορβηγία. Αλλά ο Τσάβες διάνθισε την ομιλία του με αναφορές στην "βραβείο Νόμπελ του πολέμου" που έχει κερδίσει ο Ομπάμα. Όσο για τη δέσμευση της Ουάσινγκτον να αναλάβει "το μερίδιο που της αναλογεί" στη συμβολή της σε μια βραχυπρόθεσμη ετήσια συνεισφορά 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις πλούσιες χώρες που θα βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, Τσάβες χαρακτήρισε το ποσό "γελοίο" αντιπαραβάλλοντας το με τα 700 δις δολάρια που διέθεσε πέρυσι η αμερικανική κυβέρνηση για τη διάσωση του τραπεζικού κλάδου των ΗΠΑ.

    Σαρκοζί κατά Κίνας

    Το νεότερο σχέδιο δεν αναφέρει πια τη διορία του 2010 για νομικά δεσμευτική συνθήκη για το κλίμα. Είναι μια διακήρυξη στόχων αλλά δεν υποχρεώνει τα κράτη να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα. Λίγο πριν την εκπνοή της διάσκεψης ηγέτες από βιομηχανικά και αναπτυσσόμενα κράτη συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών. Ομπάμα, Μπράουν και Σαρκοζί ήταν παρόντες αλλά ο κινέζος πρωθυπουργός απείχε.

    Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Διάσκεψης είπε ότι το ζήτημα της κλιματική αλλαγής δεν είναι μόνο θέμα κλίματος αλλά θέμα μεγάλων ανισοτήτων. Η υπόσχεση για οικονομική βοήθεια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως προς τις φτωχότερες χώρες επικρίθηκε ως μη επαρκής από το μπλοκ των αναπτυσσόμενων κρατών, τα οποία επιπλέον θέλουν να επεκταθεί το πρωτόκολλο του Κιότο και να μην υπάρξει νέα συνθήκη. Σημείο τριβής είναι ο στόχος να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου. Τα μικρότερα νησιωτικά κράτη που απειλούνται περισσότερο απαιτούν το όριο να μην ξεπερνά το 1,5 βαθμό.

    Δηλώσεις Βέλγου πρωθυπουργού Ιβ Λετέρμ

    Η Κίνα πρέπει να καταβάλλει μια προσπάθεια ώστε η σύνοδος κορυφής της Κοπεγχάγης, να μην καταλήξει σε αποτυχία, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ιβ Λετέρμ, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε μια φάση όπου "ή αυτό περνάει ή σπάει". "Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνάψει μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη. Αλλά είναι κυρίως άλλα μπλόκ που λείπουν προς το παρόν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει προσπάθειες. Η Κίνα όχι ακόμη. Γι' αυτό ελπίζω ότι δεν είμαστε ακόμη στην περίπτωση αυτή", εξήγησε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, που ερωτήθηκε από τη βελγική τηλεόραση RTBF. "Αυτή τη φορά ή θα περάσει ή θα σπάσει. Ασκούμε όλη την πίεση στην Κίνα. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική και πολύ κρίσιμη στιγμή", δήλωσε ο Λετέρμ, από την πρωτεύουσα της Δανίας. "Απόψε, τη νύχτα αυτή, έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να πετύχουμε", είπε, ενώ οι αρχηγοί κρατών του πλανήτη και προσπαθούν απελπισμένα απόψε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις στην Κοπεγχάγη για την υπερθέρμανση του πλανήτη. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέλαβε τις ευθύνες της. Εμείς δεν κάναμε μικροπολιτικά παιχνίδια. Δείξαμε από την αρχή ότι έχουμε φιλοδοξίες για τον πλανήτη για το μέλλον του πληθυσμού μας. Είπαμε τι θέλαμε να κάνουμε στο επίπεδο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μείωση που θα φθάσει έως και 30% στον ορίζοντα του 2020, και για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών παραγωγής από τις αναπτυσσόμενες χώρες", δήλωσε επικεφαλής της Βελγικής κυβέρνησης.

    Κύπρος: Οι θέσεις Χριστόφια στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες έχουν υπερεκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους σε ολόκληρο τον κόσμο και ως εκ τούτου έχουν καθήκον να συμβάλουν σημαντικά στο μετριασμό και την αναστροφή της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος. Προσφωνώντας τη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να μοιραστούν την τεχνολογία και τη γνώση με αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα συντριπτικό φορτίο προκειμένου να επιτύχουν τα απαιτούμενα αποτελέσματα.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως η Κύπρος, ως νησί της Μεσογείου, βρίσκεται σε μια περιοχή που ήδη βιώνει τις πρώτες σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε γίνει μάρτυρες παρατεταμένων περιόδων ανομβρίας, είπε, αυξημένων θερμοκρασιών και απογύμνωσης δασών και σπανίων οικοσυστημάτων. Ανέφερε επίσης ότι η περιβαλλοντική πολιτική της κυβέρνησης παρεμποδίζεται από τη στρατιωτική κατοχή τμήματος του εδάφους της νήσου. Ο πρόεδρος Χριστόφιας υποστήριξε πως η νέα διευθέτηση για το κλίμα πρέπει να καλύπτει όλα τα συμφωνηθέντα στο συνέδριο στο Μπαλί καθώς και τις αρχές της Σύμβασης για το κλίμα και να παρέχει τη δυνατότητα για δράση το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, είπε, πρέπει να προωθηθούν οι ουσιαστικές πρόνοιες του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο:Ώρα μηδέν στην Κοπεγχάγη

    Είδηση: 30986

    [07] Ε.Ε.: Χωρίς επιδότηση όσοι δεν καταγραφούν ψηφιακά

    Παρασκευη, 18 12 2009 20:42

    Μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2010, δίνει η ΕΕ παράταση στη χώρα μας να ολοκληρώσει την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων, ώστε να καταβληθούν οι ενισχύσεις της ΕΕ στους αγρότες για το 2009, επισημαίνει η αρμόδια Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Μάριαν Φίσερ Μπόελ.Η Επίτροπος, τόνισε ότι τα αγροτεμάχια που δε θα έχουν ψηφιοποιηθεί έως τότε, θα εξαιρεθούν από τυχόν πληρωμές για το έτος 2009.

    "Το μέτρο αυτό βεβαίως αποτελεί απόλυτη εξαίρεση, η οποία δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον. Για τον λόγο ακριβώς αυτό οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίσουν σταθερότητα ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων πριν ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το έτος 2010. Αυτό είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο η κατάθεση αιτήσεων για το 2010, οι έλεγχοι και οι μετέπειτα πληρωμές για τις εν λόγω αιτήσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

    Η Επίτροπος Μπόελ ζήτησε από την Ελληνίδα υπουργό να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να προσδώσει το συντομότερο δυνατό σαφή και αυστηρό ηγετικό ρόλο στην ελληνική διοίκηση και ειδικότερα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, τον ελληνικό οργανισμό πληρωμών.

    Εν τω μεταξύ, αύξηση κατά 1% παρουσίασε το αγροτικό εισόδημα στην Ελλάδα το 2009 σε σχέση με πέρυσι, ενώ στους "27" διαπιστώθηκε μείωση 12,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Τα αγροτεμάχια που δεν θα έχουν έως τότε ψηφιοποιηθεί εξαιρούνται από τυχόν πληρωμές για το έτος 2009.

    Είδηση: 30985

    [08] Κακοκαιρία πλήττει την Ευρώπη

    Παρασκευη, 18 12 2009 20:32

    Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει πολλές χώρες στην Ευρώπη, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στις μετακινήσεις. Στη Ρουμανία, αρκετά χωριά στις κεντρικές περιοχές της χώρας παραμένουν αποκλεισμένα, ενώ στη Ρωσία ο υδράργυρος κατρακύλησε στους μείον 15 βαθμούς Κελσίου. Στη Βρετανία, οι χιονοπτώσεις έχουν μετατρέψει σε παγίδες οδικές αρτηρίες και στο Λονδίνο έκλεισαν τα αεροδρόμια Γκάτουϊκ και Λούτον. Ο χιονιάς πλήττει και τη Γαλλία, όπου οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία των φορτηγών σε αυτοκινητόδρομους και οι πτήσεις από το αεροδρόμιο "Σαρλ Ντε Γκώλ" στο Παρίσι πραγματοποιούνται μετ΄ εμποδίων.

    Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αλλά και προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία... Ταλαιπωρία χωρίς τέλος για τους ταξιδιώτες των αιθέρων.

    Στο Λονδίνο, τα αεροδρόμια Γκάτγουικ και Λούτον έκλεισαν προσωρινά. Δεκάδες ατυχήματα σημειώθηκαν στο Έσεξ ενώ στο Κεντ οι οδηγοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

    Πιο νωρίς άρχισαν τις σχολικές διακοπές τους, τα παιδιά στο Παρίσι. καθυστερήσεις τουλάχιστον μίας ώρας στο αεροδρόμιο Ντε Γκωλ, με τις αρχές να συμβουλεύουν να γίνονται μόνο οι αναγκαίες μετακινήσεις, αφού προβλέπεται επιδείνωση του καιρού.

    Αποκλεισμένα παραμένουν αρκετά χωριά στην κεντρική Ρουμανία. Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε για να μεταφέρει δύο έγκυες εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Κυκλοφοριακό χάος και στη συνηθισμένη σε πολικές θερμοκρασίες, Ρωσία. Το θερμόμετρο έδειξε τους -15 βαθμούς.

    Στη Δανία οι κάτοικοι ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα πρώτα λευκά Χριστούγεννα από το 1995.

    Στα λευκά "ντύθηκε" η Βουλγαρία

    Σφοδρές χιονοπτώσεις "έντυσαν" τη Βουλγαρία στα λευκά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, που ανέφεραν ότι το χιόνι θα πέσει την Πρωτοχρονιά. Σε όλη τη χώρα εκχιονιστικά μηχανήματα επιστρατεύτηκαν για να παραμείνει ανοιχτό το εθνικό οδικό δίκτυο και οι εταιρίες καθαριότητας χρησιμοποίησαν όλο το δυναμικό που διαθέτουν, διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων Ρόσεν Πλεβναλίεφ σε συνέντευξη για την κακοκαιρία στη Σόφια.

    Η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων εξαιτίας της κακοκαιρίας μετατράπηκε σε πολιτικό ζήτημα. Σύμφωνα με τη δήμαρχο Σόφιας Ιορντάνκα Φαντάκοβα, ο χειμώνας δεν βρήκε απροετοίμαστες ούτε τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, ούτε τις εταιρίες καθαριότητας, που ενεργοποιήθηκαν αμέσως ώστε να εξασφαλίσουν ομαλές συνθήκες οδικής κυκλοφορίας. Αντίθετη είναι η άποψη της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ομάδας των δημοτικών συμβούλων του αριστερού "Συνασπισμού για τη Βουλγαρία" Ζέλιο Μπόιτσεφ, "δεν υπάρχει ούτε ίχνος καλής διοργάνωσης", στις ενέργειες του δήμου.

    Είδηση: 30984


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 December 2009 - 21:51:33 UTC