Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπαράθεση για την οικονομία
  • [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου- Βαρθολομαίου
  • [03] Τέμπη: Στη δημοσιότητα το πόρισμα
  • [04] Φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
  • [05] Π. Γερουλάνος: Προτεραιότητες και αποστολή του Αρχαιολογικό Συμβούλιο
  • [06] Δελτία θεάματος από τον ΟΕΕ
  • [07] Ποιοι είναι οι λόγοι που τα δώρα των εορτών μάς κάνουν ευτυχισμένους;

    [01] Αντιπαράθεση για την οικονομία

    Δευτερα, 21 12 2009 14:30

    Με αντιπαράθεση κυρίως μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την οικονομία, συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν το λόγο πήρε από πλευράς κυβέρνησης ο υφυπουργός Οικονομίας, Φίλλιπος Σαχινίδης, και από πλευράς ΝΔ, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου και ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Μανόλης Κεφαλογιάννης. Η οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου της ΝΔ με τον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας. Την ίδια ώρα, αντισυνταγματικό έκρινε το διοικητικό πρωτοδικείο της Αθήνας το μέτρο της έκτακτης εισφοράς, ενώ την τρίτη ξεκινά ο διάλογος για το φορολογικό.

    Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε για τρίτη ημέρα η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

    "...η ΝΔ αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της..."

    Φίλιππος Σαχινίδης Υφυπουργός Οικονομικών

    Επίθεση στην ΝΔ εξαπέλυσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι ακόμα και σήμερα, αρνείται να αναλάβει έστω και μικρό μέρος των ευθυνών της, για τον πρωτοφανή δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ακόμα και σήμερα είπε, επιδεικνύεται πολιτική αμνησία παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία και αστοχες αναλύσεις.

    Ο υφυπουργός απάντησε και στον ισχυρισμό του εισηγητή της ΝΔ Μανόλη Κεφαλογιάννη, ότι από τα 300 δισ. του χρέους, το ποσό αυτό πρέπει να αποδοθεί όλο στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι πρόκειται για θεώρημα του κ. Κεφαλογιάννη.

    Παράλληλα, κατέθεσε σχετικούς πίνακες που, όπως υποστήριξε, αποδεικνύουν ότι τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα ήταν από το 1994-2002, οι τόκοι ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται από το 1994-2004 και σε αυτή την εξαετία είναι 60 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση του χρέους από το 2004 μέχρι σήμερα έφθασε στα 120 δισ. ευρώ.

    "Ακόμα και σήμερα δεν έχω ακούσει να αναλάβετε έστω και ένα μικρό μέρος της ευθύνης σας για αυτή την κατάσταση. Επιδεικνύετε πολιτική αμνησία, παρουσιάζοντας ψεύτικα στοιχεία και άστοχες αναλύσεις", τόνισε ο κ. Σαχινίδης.

    Οι αναφορές αυτές του κ Σαχίνιδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του κ.Κεφαλογιάννη, ο οποίος ζήτησε και πήρε το λόγο επί προσωπικού.

    Χαρακτήρισε σχεδόν υβριστική την ομιλία του υφυπουργού και τόνισε ότι με τις φράσεις και τη στάση του, " μουντζουρώνει τους αντιπάλους του" και δείχνει την ταυτότητα του.

    Ταυτόχρονα κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι "όποτε ζορίζεται εκστομίζει ύβρεις", ενώ επέμεινε στην άποψη του ότι το ΠΑΣΟΚ "και κρυφή ατζέντα έχει και διπλά βιβλία".

    Ο κ.Σαχινίδης αντέτεινε ότι αυτές οι πρακτικές ήταν της ΝΔ και ανήκουν πλέον στο παρελθόν.

    Η τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίου

    Με δόση αυτοκριτικής άρχισε την ομιλία του στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού, ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση της ΝΔ από τα πρώτα της βήματα δεν τόλμησε να προχωρήσει σε αποφασιστικές κινήσεις".

    "...Η κυβέρνηση φούσκωσε το έλλειμμα στο 12%..."

    Γιάννης Παπαθανασίου πρώην ΥΠ.ΕΘ.Ο.

    Ταυτόχρονα όμως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το σχέδιο προϋπολογισμού επιβεβαιώνει πώς δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση αλλά και ότι για προφανείς λόγους, αποφάσισε να φουσκώσει το έλλειμμα στο 12%, χωρίς να αντιδράσει, όπως περίμενε η αγορά.

    Ο πρώην υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας προέκυψε γιατί δεν κατατέθηκαν εγκαίρως τον Οκτώβριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα μέτρα, ενώ την ίδια ώρα λαμβάνονταν αντιφατικές θέσεις και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παραδεχτεί ότι έκανε λάθος για τα όσα υποστήριζε προεκλογικά για την κατάσταση της οικονομίας.

    Παρεμβαίνοντας, ο κ. Σαχινίδης έθεσε προς τον πρώην υπουργό το ερώτημα: "Μία εβδομάδα πριν τις εκλογές μιλούσατε για έλλειμμα 6%. Προχθές ο εισηγητής σας κ. Κεφαλογιάννης είπε ότι το έλλειμμα θα έπρεπε να είναι 8,5%. Ποιος λέει την αλήθεια;".

    "Το ότι η χώρα βρίσκεται στην επιτήρηση δεν οφείλεται στις επιλογές του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πολιτική της ΝΔ. Είχατε προειδοποιηθεί από ΕΕ, ήδη, από τον Απρίλιο, που σας καλούσε να πάρετε μέτρα, αλλά τα αποτελέσματα αποδείχθηκαν μηδαμινά", τόνισε.

    Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Βήτα και ότι η Ελλάδα θα βγει από την κρίση με τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας, αυτή τη φορά από τον οίκο Μούντις.

    Συνάντηση Σαμαρά-Προβόπουλου

    Αδράνεια και απραξία στον τομέα της οικονομίας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς μετά από συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο. Ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος ενημερώθηκε από τον κ.Προβόπουλο για όλες τις εξελίξεις στα οικονομικά, τόνισε πως απαιτείται ρεαλιστικό πρόγραμμα, με κοστολογημένους και ρεαλιστικούς στόχους, προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση και δεσμεύτηκε να παρουσιάσει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

    "Την αντιπολιτευτική γραμμή του ΠΑΣΟΚ αντιγράφει τώρα η ΝΔ. Ενώ συμφωνεί και στηρίζει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, μιλά για απραξία και έλλειψη σχεδίου", σχολίασε το ΚΚΕ.

    "Όσο η κυβέρνηση γίνεται φύλλο-φτερό στα χέρια της διεθνούς κερδοσκοπίας, περιοριζόμενη σε ανούσιες φραστικές διαμαρτυρίες για τα μάτια του κόσμου, τόσο η οικονομία θα βυθίζεται στην ύφεση και στην παραγωγική διάλυση", τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Ράπανος: "Κρίσιμο το 2010"

    Για ένα εξαιρετικά κρίσιμο 2010 και δύσκολο 2009 έκανε λόγο η νέα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, η οποία σχεδιάζει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

    "Ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010 είναι αρκετά φιλόδοξος όμως πρέπει να υλοποιηθεί γιατί θα είναι το πρώτο βήμα αξιοπιστίας στην οικονομική πολιτική της χώρας. Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι και το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και κυρίως η αξιοπιστία του", τόνισε ο διοικητής Βασίλης Ράπανος.

    Το 2010 είναι το πιο κρίσιμο έτος της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας καθώς τους επόμενους 6 μήνες θα κριθεί αν η ελληνική οικονομία και κοινωνία θα υποβαθμιστούν οριστικά ή αν θα τεθούν οι βάσεις για ένα αναβαθμισμένο εθνικό μέλλον, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ενώ χαρακτήρισε ως κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Σταθερότητας και η συνεπής υλοποίησή του.

    Στις δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου απάντησε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζει πως: "Ο εκπρόσωπος των μεγαλοβιομηχάνων, είχε το θράσος να καλέσει τους εργαζόμενους να δείξουν ωριμότητα και να αποδεχθούν τη σφαγή των κατακτήσεών τους, για να διατηρήσει και να αυξήσει η τάξη του τα κέρδη και τα προνόμιά της. Ας μη «μπερδεύει» την εργατική τάξη με τους εκπροσώπους της εργατικής αριστοκρατίας που συνδιαλέγεται".

    Το απόγευμα της Δευτέρας ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε πικετοφορία στην οδό Ερμού, με αφορμή την ημέρα δράσης του για τα εργασιακά και τον προϋπολογισμό και κεντρικό σύνθημα "δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση σας".

    Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Την ανάγκη άμεσης εφαρμογής μέτρων με στόχο τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στις χώρες μέλη όπου διαπιστώνεται αύξηση του δημοσίου χρέους και όπου οι αδυναμίες της οικονομίας είναι εμφανείς, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τριμηνιαία έκθεσή της για την οικονομική συγκυρία στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δημοσιονομική σταθεροποίηση είναι απαραίτητη για μια αυτοτροφοδοτούμενη και βιώσιμη ανάκαμψη στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενη ειδικότερα στη χώρα μας, η Επιτροπή σημειώνει ότι η εμπειρία της Ελλάδας αποτελεί πηγή σοβαρής ανησυχίας και πως στις αρχές του επόμενου έτους θα υιοθετήσει συστάσεις για τη διόρθωση του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ακόμη ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μία ομάδα χωρών μελών μαζί με την Ιρλανδία, την Ισπανία , την Κύπρο, τη Μάλτα, την Ολλανδία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία οι οποίες χαρακτηρίζονται από αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με τη γήρανση του πληθυσμού μακροπρόθεσμα σημειώνοντας παράλληλα πως θα απαιτηθούν μέτρα για τη μείωσή τους. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή επισημαίνει την ανάγκη αντιμετώπισης του μακροπρόθεσμου υψηλού κόστους που σχετίζεται με τη γήρανση του πληθυσμού με μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού και διορθώσεις της δημοσιονομικής κατάστασης.

    Καταλήγοντας , η Επιτροπή αναφέρεται στην άμεση ανάγκη αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού και του συστήματος υγείας με τρόπο που δεν θα επηρεάσει την ανάκαμψη των οικονομιών των χωρών μελών της ευρωζώνης.

    Συνάντηση Κατσέλη-ΓΕΣΕΒΕ

    Ούτε βήμα πίσω στα νομοσχέδια για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν προτίθεται να κάνει η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη που συναντήθηκε με το προεδρείο της ΓΕΣΕΒΕ.

    Τα μέτρα για τη ρευστότητα στην αγορά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το τέλος Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου και μέχρι τον Ιούνιο θα φανούν στην αγορά τα ευεργετικά τους αποτελέσματα, ανέφερε η κ. Κατσέλη και σημείωσε ότι ο διάλογος με τις παραγωγικές τάξεις αφορά στη λήψη μέτρων για την πάταξη του παρεμπορίου, τη στήριξη των μικρομεσαίων μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αλλά και στο εμπορικό χωροταξικό.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι το υπουργείο ''δεν πρέπει να κάνει ούτε βήμα πίσω σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων'', ενώ ζήτησε να υπάρξει και νέο πρόγραμμα δανειοδότησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ξεκινά ο διάλογος για το φορολογικό

    Με την ελληνική οικονομία στη "μέγγενη" των διεθνών οίκων αξιολόγησης που πιέζουν για επιπλέον μέτρα και τα spread των ομολόγων να εκτινάσσονται σε νέα υψηλά ξεκινά την Τρίτη ο διάλογος για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Πληθώρα προτάσεων θα πέσουν στο τραπέζι, με κάποιες από αυτές μάλιστα να κερδίζουν πόντους έναντι κάποιων άλλων. Η κυβέρνηση συζητά για πόθεν έσχες για όλους, φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης & χαριστικών φοροαπαλλαγών και σύστημα έκπτωσης φόρων μέσω αποδείξεων.

    Υπό εξέταση είναι ακόμα αυξήσεις σε έμμεσους φόρους (καύσιμα), αντικειμενικές αξίες και ακίνητη περιουσία (προπληρωμή ΦΜΑΠ).

    "Παρότι "δεν κινείται φύλλο" στην αγορά, ό,τι ζούμε φέτος είναι σχεδόν ...παράδεισος εν σχέσει με την κόλαση που θα επακολουθήσει αν υλοποιηθούν τα μέτρα περί πόθεν έσχες και τεκμηρίων που προωθεί η κυβέρνηση Παπανδρέου. Έρχονται ακόμη πιο άγριες μέρες", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Αντισυνταγματική η εισφορά

    Την ίδια ώρα, αντισυνταγματικό έκρινε το διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας το μέτρο της έκτακτης εισφοράς.

    Σύμφωνα με την απόφαση δεν μπορεί να επιβληθεί φόρος σε εισόδημα του 2007 αφού το Σύνταγμα απαγορεύει την αναδρομική επιβολή οποιουδήποτε φόρου ή οικονομικού βάρους πέρα από το προηγούμενο οικονομικό έτος.

    Είναι η πρώτη απόφαση που εκδίδεται για αγωγές που έχουν κατατεθεί στα διοικητικά δικαστήρια της χώρας.

    Η συζήτηση στη Βουλή συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας και το λόγο πήραν μεταξύ άλλων η Βάσω Παπανδρέου (ΠΑΣΟΚ), ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (ΝΔ), η Λιάννα Κανέλλη (ΚΚΕ), ο Δημήτρης Ρέππας (ΠΑΣΟΚ), η Μαρία Θεοχάρη (ΠΑΣΟΚ), ο Μ. Χαλκίδης (ΝΔ), ο Κ. Βελόπουλος (ΛΑΟΣ), η Ηρώ Διώτη (ΣΥΡΙΖΑ), ο Κ. Μουσουρούλης (ΝΔ), κλπ

    Είδηση: 31048

    [02] Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου- Βαρθολομαίου

    Δευτερα, 21 12 2009 16:24

    Τηλεφωνική συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο είχε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε τη διαρκή και ουσιαστική υποστήριξη της ελληνικής πολιτείας στο πρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη και του παγκόσμιου θεσμού που αυτός εκπροσωπεί. Παράλληλα τόνισε ότι, στο πλαίσιο της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδουν κορυφαία προτεραιότητα στον πλήρη σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των μειονοτικών δικαιωμάτων, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στα πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Δηλώσεις ικανοποίησης για τα όσα ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο δίκτυο CBS, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

    Είδηση: 31055

    [03] Τέμπη: Στη δημοσιότητα το πόρισμα

    Δευτερα, 21 12 2009 22:03

    Δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Δευτέρας το προκαταρκτικό πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΤΕΕ. Όπως αναφέρεται η ζημιά αποδίδεται στα φυσικά φαινόμενα και τη μορφολογία του εδάφους, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να έπαιξαν ρόλο οι εκρήξεις για τη διάνοιξη σήραγγας ωστόσο διατηρεί επιφυλάξεις μέχρι να συγκεντρωθούν τα πλήρη στοιχεία.

    Το τελικό πόρισμα αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σε πρώτο στάδιο τονίζεται ότι απαιτούνται βελτιωτικές παρεμβάσεις στις παρακαμπτήριες διαδρομές και ακολούθως τονίζεται ότι έως την ολοκλήρωση της κατασκευής των σηράγγων του αυτοκινητοδρόμου Πατρών-Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων (ΠΑΘΕ) που παρακάμπτει την κοιλάδα των Τεμπών, η όποια διέλευση θα εμπεριέχει πάντα διακινδύνευση. Με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας η επικινδυνότητα θα είναι μικρότερη από τη σημερινή.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικά άρθρα: Τέμπη: Μέτρα για την κυκλοφορία

    Είδηση: 31069

    [04] Φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη

    Δευτερα, 21 12 2009 14:50

    Ευρετήριο Άρθρου

    Φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη

    Μάγχη: Η ταλαιπωρία συνεχίζεται

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2Η σφοδρή κακοκαιρία συνεχίζει να πλήττει την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Τους 42 φθάνουν οι νεκροί στην Πολωνία, τους 27 στην Ουκρανία. Μεγάλη υπομονή καλούνται να επιδείξουν οι ταξιδιώτες, αφού δεκάδες αεροδρόμια είναι κλειστά, ενώ πολύ σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται και στα οδικά δίκτυα πολλών κρατών της Ευρώπης. Εκτός λειτουργίας παραμένουν και τα τρένα της Eurostar, μετά από τη βλάβη που παρουσίασαν την Παρασκευή στη σήραγγα της Μάγχης, που ενώνει τη Γαλλία με την Αγγλία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, όσοι δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν αλλά και όσοι εγκλωβίστηκαν θα αποζημιωθούν.

    Προβλήματα στις εναέριες και επίγειες συγκοινωνίες

    Μεγάλες καθυστερήσεις αντιμετώπισαν τη Δευτέρα οι ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ, ενώ πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης στην Ολλανδία. Σε ορισμένες περιοχές, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το χιόνι έφθασε τα 30 εκατοστά.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo Consult ανακοίνωσε ότι τέτοια ποσότητα χιονιού έχει να πέσει στην Ολλανδία από το 1979.

    Η πυκνή χιονόπτωση προκάλεσε προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε σταθμούς τρένων, καθώς οι σιδηροδρομικές αρχές μείωσαν τα δρομολόγια των συμβατικών αμαξοστοιχιών και ακύρωσαν εκείνα της ταχείας.

    Τα τραμ, τα λεωφορεία και τα ταξί σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάμεσά τους η Χάγη και η Ουτρέχτη, επίσης δεν κυκλοφόρησαν. Κυκλοφοριακό χάος παρατηρήθηκε στους κεντρικούς αυτοκινητοδρόμους, καθώς ξεκίνησαν οι μετακινήσεις των εκδρομέων των Χριστουγέννων.

    Η αστυνομία προειδοποίησε ότι οι παρακαμπτήριες οδοί δεν θα καθαρίζονται από το χιόνι το ίδιο συχνά με τις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

    Αργά την Τρίτη αναμένονται και νέες χιονοπτώσεις.

    Το χιόνι προκάλεσε σοβαρά προβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες στη Γερμανία, όπου στα μεγαλύτερα αεροδρόμια παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις, καθώς έπρεπε να απομακρυνθεί ο πάγος από τους διαδρόμους προσγείωσης και από τα αεροσκάφη που θα πραγματοποιούσαν δρομολόγια.

    Το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ, το τρίτο μεγαλύτερο της χώρας, το οποίο την Κυριακή έκλεισε για 12 ώρες εξαιτίας χιονοθύελλας, επαναλειτουργεί πλέον, παρότι ακόμη δεν έχει καθαριστεί από το χιόνι ένας από τους διαδρόμους προσγείωσής του.

    Υπολογίζεται ότι περίπου 8.000 με 10.000 επιβάτες καθηλώθηκαν στο αεροδρόμιο εξαιτίας του χθεσινού προβλήματος.

    Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης, κομβικό σημείο για τις πτήσεις στη Γερμανία, όπου συχνά τα αεροσκάφη σχηματίζουν ουρά για να απογειωθούν, ματαιώθηκαν περίπου 40 πτήσεις νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία Fraport.

    Τα συνεργεία καθαρισμού με εκχιονιστικά μηχανήματα έδωσαν μάχη όλο το Σαββατοκύριακο για να απομακρύνουν το χιόνι από τους διαδρόμους προσγείωσης, ωστόσο 230 αναχωρήσεις ματαιώθηκαν ή καθυστέρησαν.

    Κυκλοφοριακό χάος σημειώθηκε και στην κεντρική Ισπανία, κυρίως στις εισόδους προς την πρωτεύουσα Μαδρίτη, εξαιτίας του κύματος κακοκαιρίας που συνοδεύεται από χιονοπτώσεις. Οι πολίτες κλήθηκαν να αποφεύγουν τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητό τους.

    Στο διεθνές αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης ακυρώθηκαν περισσότερες από 170 πτήσεις. Μέχρι το μεσημέρι, συνολικά 174 πτήσεις είχαν ακυρωθεί από το Μπαράχας, ενώ ακόμα εννέα αεροσκάφη αναγκάστηκαν να προσγειωθούν σε άλλα αεροδρόμια.

    Από τις 14:30 (ώρα Ελλάδας) και μετά η κατάσταση στο αεροδρόμιο άρχισε να ομαλοποιείται, αφού άνοιξαν δύο αεροδιάδρομοι που είχαν κλείσει.

    Κάποιες από τις υπερταχείες που συνδέουν τη Μαδρίτη με τη Σεβίλλη, τη Μάλαγα και τη Βαρκελώνη, δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν δρομολόγια, σύμφωνα με πηγές της εταιρίας σιδηροδρόμων Renfe.

    Στη διάρκεια της νύχτας, στην πόλη Μπούργκος, καταγράφηκαν θερμοκρασίες ακόμη και -17 βαθμοί Κελσίου.

    Παρότι ο υδράργυρος σταδιακά ανεβαίνει σε φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή, οι χιονοπτώσεις και οι παγωμένοι δρόμοι εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στις οδικές μετακινήσεις στη Γαλλία.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Meteo France, εξέδωσε προειδοποίηση για σήμερα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα- χιόνι και πάγο- σε 18 διαμερίσματα ή περιοχές, ανάμεσά τους το Παρίσι και τα προάστιά του.

    Εκτός από τη διακοπή της λειτουργίας των τρένων Eurostar- κυρίως εξαιτίας της κακοκαιρίας- που συνδέει τη γαλλική πρωτεύουσα με το Λονδίνο, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες ανάμεσα στο Παρίσι και τα προάστιά του επηρεάστηκαν σημαντικά εξαιτίας της απεργίας των χειριστών τους, που συνεχίζεται για 12η ημέρα.

    Επιπλέον, προβλήματα παρατηρήθηκαν και σε άλλη προαστιακή γραμμή του Παρισιού εξαιτίας του εκτροχιασμού αμαξοστοιχίας της, αργά χθες Κυριακή, από τον οποίο τραυματίστηκαν 17 άνθρωποι.

    Το χιόνι επηρέασε και τις αεροπορικές μεταφορές, καθώς η Γαλλική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρίες να ακυρώσουν περίπου το 20% των προγραμματισμένων πτήσεων από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

    Την Κυριακή, περίπου το 40% των προγραμματισμένων πτήσεων από το ίδιο αεροδρόμιο ματαιώθηκαν.

    Στην Ιταλία, έκκληση στους πολίτες να μη χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους γιατί υπάρχει κίνδυνος από τον πάγο στο οδόστρωμα, έκαναν οι αρχές του Μιλάνου, ενώ συνεχίζεται η χιονόπτωση στα βόρεια και κεντρικά της χώρας.

    Περισσότερα από 30 δρομολόγια τρένων από και προς το Μιλάνο ματαιώθηκαν, ενώ παρατηρήθηκαν και καθυστερήσεις.

    Η κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα το σαββατοκύριακο μετακινήθηκε σε περιοχές της κεντρικής Ιταλίας με πυκνό χιόνι να πέφτει κοντά στις πόλεις της Τοσκάνης, Λούκα και Πίζα, προκαλώντας το κλείσιμο πολλών περιφερειακών δρόμων και του αυτοκινητοδρόμου, ο οποίος συνδέει την περιοχή με τη Φλωρεντία.

    Στη Μόσχα, η χιονόπτωση που σημειώθηκε σήμερα ήταν η εντονότερη των τελευταίων εκατό ετών για την ημέρα αυτή (21 Δεκεμβρίου) και προκάλεσε μποτιλιαρίσματα στους δρόμους που έφθασαν τα 1.700 χλμ.

    Τα σωστικά συνεργεία που εργάζονται πυρετωδώς για καθαρίσουν τους δρόμους από το χιόνι που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύκτας -και φθάνει στο ύψος τα 23 εκατοστά- μπόρεσαν μόνο τις μεγάλες οδικές αρτηρίες να κρατήσουν ανοικτές. Ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν προβλήματα στα τρία μεγάλα αεροδρόμια της Μόσχας.

    Είκοσι επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες λόγω του ψύχους.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων καταγράφηκε στην επαρχία Ντόνετσκ και στην χερσόνησο της Κριμαίας, την ώρα που στην χώρα καταγράφονται σφοδρές χιονοπτώσεις που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην εναέρια και την οδική κυκλοφορία.

    Η κακοκαιρία προκάλεσε κυκλοφοριακή συμφόρηση, κυρίως στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, ενώ οι θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου.

    Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία το κρύο θα αρχίσει να υποχωρεί από την Τετάρτη.

    Στην Πολωνία, 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εξαιτίας του πολικού ψύχους με θερμοκρασίες που έφθαναν τους -20.

    Στη Βουλγαρία, 95 πέντε χωριά έμειναν χωρίς ρεύμα, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών.

    Πολικές θερμοκρασίες, ισχυρές βροχοπτώσεις, πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της χώρας, στην πρωτεύουσα, Σόφια, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

    Στις ΗΠΑ, η ισχυρή χιονοθύελα που έπληξε το Σάββατο την ανατολική πλευρά της χώρας, προκάλεσε χάος στα αεροδρόμια, οδηγώντας σε πλήρη συσκότιση για ώρες πολλές πολιτείες, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποίησαν για σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς ανέμους πλημμύρες και χιόνι που ήδη ξεπερνά τους 60 πόντους.

    Είδηση: 31050

    [05] Π. Γερουλάνος: Προτεραιότητες και αποστολή του Αρχαιολογικό Συμβούλιο

    Δευτερα, 21 12 2009 18:59

    Το ρόλο, τις προτεραιότητες και την αποστολή του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, καλωσορίζοντας σήμερα το απόγευμα τα νέα τακτικά μέλη του Συμβουλίου.

    Ο κ. Γερουλάνος έκανε λόγο για "ένα τσουνάμι υποθέσεων που εκκρεμούν από παλαιές καθυστερήσεις" και πρόσθεσε:

    "Το ΚΑΣ μπορεί να βοηθήσει να δούμε τον πολιτισμό μέσα από μία νέα πορεία και να υπηρετήσουμε αυτή τη δράση σε ένα ενοποιημένο και ισχυρό υπουργείο, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κεντρικός ρόλος του ΚΑΣ είναι να προστατεύει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και να βάζει σε πρώτη προτεραιότητα τον Έλληνα πολίτη χωρίς πάντως να θυσιάζεται η επιστημονική κατάρτιση".

    Το λόγο έλαβε η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία μίλησε για τη διοικητική εμπειρία με την παράλληλη γνώση νόμων και διαδικασιών των νέων μελών, που συνοδεύονται βεβαίως από την αυτονόητη επιστημονική επάρκεια.

    Η κ. Μενδώνη ζήτησε από τον υπουργό Πολιτισμού να παραιτηθεί από το δικαίωμά της να λαμβάνει την αμοιβή της για τις συνεδριάσεις του ΚΑΣ και το ποσό αυτό (περίπου 1.500 ευρώ ανά τρεις συνεδριάσεις) να πηγαίνει σε αυτοψίες και οδοιπορικά των μελών, όπου χρειάζεται.

    Επίσης, ζήτησε να μην κάνει χρήση του δικαιώματος της διπλής ψήφου που της δίνει ο νόμος και ο υπουργός να έχει την τελική υπογραφή προκειμένου να κριθεί η έκβαση μιας υπόθεσης για την οποία υπάρχει πρόβλημα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας.

    Και η γενική γραμματέας από την πλευρά της έκανε λόγο για εντατική λειτουργία του Συμβουλίου, καθώς εκκρεμούν τουλάχιστον 571 υποθέσεις από το προηγούμενο διάστημα, αλλά ακόμα και φάκελοι με μελέτες ωρίμανσης των έργων που ξεπερνούν τους 200.

    Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι θα συνεχίσει η ανάρτηση της ημερησίας διατάξεως στο Διαδίκτυο, ενώ και οι αποφάσεις θα αναρτώνται επίσης στις σχετικές ιστοσελίδες.

    Είδηση: 31066

    [06] Δελτία θεάματος από τον ΟΕΕ

    Δευτερα, 21 12 2009 17:08

    Εγκρίθηκε η διάθεση 350.000 δελτίων θεάματος (δαπάνης 4.725.000 ευρώ), σε δικαιούχους παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας νομού Αττικής, για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, παιδικών σκηνών και καλλιτεχνικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικής Εστίας καλούνται από τη Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι να παραλάβουν τα Δελτία Θεάματος, καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 8:00 - 14:00, μέχρις ότου εξαντληθούν, από όλα τα γραφεία διανομής του Οργανισμού Εργατικής Εστίας στην Αττική.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσέρχονται με την προσκόμιση των κατά περίπτωση απαραίτητων δικαιολογητικών (αστυνομική ταυτότητα, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, απόσπασμα ατομικού λογαριασμού ασφάλισης με 100 ημερομίσθια το 2009, Α.Φ.Μ., αρχική απόφαση συνταξιοδότησης).

    Τα Δελτία Θεάματος χορηγούνται ανεξάρτητα από κάθε άλλη παροχή του Ο.Ε.Ε.

    Στην Περιφέρεια υλοποιούνται αντίστοιχα προγράμματα διάθεσης Δελτίων Θεάματος, όπου οι δικαιούχοι ενημερώνονται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Υπηρεσίες του Ο.Ε.Ε.

    Είδηση: 31058

    [07] Ποιοι είναι οι λόγοι που τα δώρα των εορτών μάς κάνουν ευτυχισμένους;

    Δευτερα, 21 12 2009 18:09

    Λίγες μέρες απομένουν πλέον μέχρι τα Χριστούγεννα και οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις είναι στολισμένες, ενώ σε πολλές χώρες της γηραιάς ηπείρου το χιόνι, που έπεσε πυκνό τις τελευταίες μέρες, έχει βάλει τις τελευταίες πινελιές στο εορταστικό τοπίο. Παράλληλα, άρχισαν να πυκνώνουν και οι «έφοδοι» των καταναλωτών στα καταστήματα.

    Άλλωστε, εν όψει Χριστουγέννων, κορυφώνονται και οι αγορές δώρων, που αποτελούν έθιμο τη χρονική αυτήν περίοδο, σχεδόν σ' όλες τις δυτικές χώρες. Αυτομάτως, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), τίθεται και το ερώτημα: Ποιοι είναι οι λόγοι που τα δώρα των εορτών μας κάνουν ευτυχισμένους; Όπως υποστηρίζει ο Γερμανός καθηγητής της κοινωνιολογίας Φρίντριχ Ροστ, η ανταλλαγή δώρων τις γιορτές δημιουργεί σχέσεις απεριόριστης εμπιστοσύνης και έχει ρόλο «ειρηνευτικής αποστολής».

    Ο Βερολινέζος επιστήμονας ανέφερε ακόμη πως και φέτος οι Γερμανοί θα πάρουν και θα δώσουν τα δώρα τους, ενώ και αυτήν τη χρονιά θα υπάρξει συνωστισμός στα πολυκαταστήματα, όπου - παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση - ο τζίρος θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο δημοσιογράφος Κρίστοφ Ρίχτερ, «η Γερμανία βρίσκεται σε κατάσταση καταναλωτικής μέθης» και τόνισε ότι «στο Βερολίνο, το κλίμα στην αγορά θυμίζει αρένα».

    Ένδειξη ανθρώπινων σχέσεων

    Σ' ένα από τα μεγάλα πολυκαταστήματα της γερμανικής πρωτεύουσας ο Φρίντριχ Ροστ παρακολουθεί τη συμπεριφορά των καταναλωτών, το «μαζικό όργιο των δώρων», όπως το χαρακτήρισε. Πλην όμως, Χριστούγεννα χωρίς δώρα δεν γίνεται. «Κι αυτό επειδή - όπως είπε - η ανταλλαγή δώρων συνιστά μια έκφανση της εκτίμησης, της αξίας, την οποία κατά κανόνα δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει στα καταστήματα».

    Πρόσθεσε ακόμη πως «υπάρχουν δώρα που πετυχαίνουν το στόχο τους, αλλά και αποτυχημένα δώρα. Στην περίπτωση αυτή η απογοήτευση είναι μεγάλη. Αλλά τα δώρα που παίρνει η δίνει κάποιος συνιστούν ένδειξη της σχέσης που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Για εμάς, τους κοινωνιολόγους, είναι πολύ ενδιαφέρον αυτό το πλέγμα. Δηλαδή, ποιος δωρίζει τι και σε ποιον».

    Ο Γερμανός επιστήμονας εκτιμά ότι «τα δώρα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους. Όχι μόνο εκείνους που τα δέχονται αλλά και εκείνους που τα δίνουν». Πρόσθεσε δε πως όταν «δωρίζει κάποιος, περιορίζει έτσι την επιθετικότητά του».

    Σύμφωνα με τον Φρίντριχ Ροστ, η ανταλλαγή δώρων συνιστά μια μοναδική στο είδος της έκφραση κοινωνικού πράττειν, το οποίο δημιουργεί σχέσεις απεριόριστης εμπιστοσύνης. «Είναι μια διαδικασία, όπου λαμβάνεται υπόψη ο άλλος. Λαμβάνονται υπόψη οι προτιμήσεις και οι ανάγκες του. Δεν πρόκειται για κάποια ενέργεια με εγωιστικά κίνητρα, αλλά στο επίκεντρο είναι ο άλλος», υποστήριξε ο καθηγητής Ροστ.

    Σύναψη «ειρήνης και συμμαχιών»

    Ακόμη πιο σημαντικός είναι ο ρόλος των χριστουγεννιάτικων δώρων, κυρίως, για τη συνοχή της οικογένειας. «Η ανταλλαγή δώρων με φόντο το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για τη συμφιλίωση μελών της οικογένειας που έχουν συγκρουστεί», είπε ο κ. Ροστ και πρόσθεσε πως «υπό την έννοια αυτή, τα δώρα αναλαμβάνουν ρόλο ειρηνευτικής αποστολής».

    Μέχρι σήμερα, ωστόσο, ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε για τις ρίζες του χριστουγεννιάτικου αυτού εθίμου. Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο η επιστήμη δεν έδωσε τη δέουσα σημασία, μολονότι στη διαδικασία της ανταλλαγής δώρων εντοπίζουμε κώδικες, χειρονομίες, πολιτισμικές διαστάσεις, ακόμη και πολιτισμικές παρεξηγήσεις.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με την εκτίμηση του Γερμανού κοινωνιολόγου, «υπό την έννοια αυτή, θεωρούμε την ανταλλαγή δώρων ως μία σύνθετη δραστηριότητα, με ρίζες στο παρελθόν και έντονα ανθρωπολογικά στοιχεία, που παραπέμπουν στη διαπίστωση ότι η ανταλλαγή δώρων ήταν ένας τρόπος σύναψης συμμαχιών», εκτιμά ο καθηγητής Ροστ.

    Ωστόσο, σε αντίθεση με τους κοινωνιολόγους, μια μερίδα οικονομολόγων, αντιμετωπίζει απαξιωτικά το χριστουγεννιάτικο αυτό έθιμο. Για παράδειγμα, ο Βρετανός οικονομολόγος Ζοέλ Βαλντφόγκελ, χαρακτήρισε την ανταλλαγή δώρων οικονομική παράνοια. Άλλωστε, σύμφωνα με τα πορίσματα έρευνας που πραγματοποίησε, το κόστος των αποτυχημένων δώρων κάθε χρόνο στη Γερμανία αγγίζει τα 70 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Είδηση: 31061


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 December 2009 - 21:51:27 UTC