Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νεκροί διαδηλωτές σε βίαια επεισόδια στο Ιράν
  • [02] Στα χέρια της Αστυνομίας ο ελεύθερος σκοπευτής με το μαύρο τζιπ
  • [03] Λωρίδα της Γάζας: Ένας χρόνος μετά
  • [04] Σπάνε τα δεσμά του Τειρεσία
  • [05] Αίσιο τέλος για τους σπηλαιολόγους
  • [06] Νέο περιστατικό σε αμερικανικό αεροσκάφος
  • [07] Χωρίς προβλήματα η κίνηση στις εθνικές οδούς

    [01] Νεκροί διαδηλωτές σε βίαια επεισόδια στο Ιράν

    Κυριακη, 27 12 2009 17:33

    Συνεχίζονται από το πρωί της Κυριακής οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ οπαδών της ιρανικής αντιπολίτευσης και δυνάμεων ασφαλείας, στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις του κεντρικού Ιράν. Σύμφωνα με ιστοσελίδες που επικαλούνται αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον οκτώ υποστηρικτές της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν στο Ιράν, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ. Σύμφωνα με ιστοσελίδα των μεταρρυθμιστών, ανάμεσα στους τέσσερις διαδηλωτές που έχασαν την Κυριακή τη ζωή τους στην Τεχεράνη βρίσκεται και 20χρονος ανηψιός του Μουσαβί, ενώ, ακόμα τέσσερις διαδηλωτές έπεσαν νεκρή στην πόλη Ταμπρίζ.Το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην Τεχεράνη φαίνεται να μην λειτουργεί, ενώ για πρώτη φορά καταγράφεται περιστατικό σε ιστοσελίδα, όπου δυνάμεις της ιρανικής αστυνομίας αρνούνται να υπακούσουν στις διαταγές ανωτέρων τους και να πυροβολήσουν διαδηλωτές. Σύμφωνα με την αστυνομία, πέντε άτομα σκοτώθηκαν στην Τεχεράνη, και η υπόθεση ερευνάται. Εξάλλου, η αντιπολίτευση σχεδιάζει να πραγματοποιήσει νέες συγκεντρώσεις αργότερα σήμερα σε πολλές πλατείες της Τεχεράνης.

    Επιβεβαιώνει σύμβουλος του Μουσαβί

    Την πληροφορία ότι ο ανηψιός του Μουσαβί σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και σε διαδηλωτές στην Τεχεράνη επιβεβαίωσε ο σύμβουλος του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρχοσέιν Μουσαβί, σύμφωνα με τον διαδικτυακό τόπο "Καλεμέ".

    "Εκφράζω τη θλίψη μου και τα βαθιά μου συλλυπητήρια για το μαρτυρικό θάνατο σήμερα του ανιψιού σας Αλι Χαμπίμπι Μουσεβί" αναφέρει το "Καλεμέ" ότι δήλωσε ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης Αλιρεζά Μπεχεστί.

    Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα της δημόσιας ιρανικής τηλεόρασης επιβεβαιώνει ότι "κατά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα καταγράφηκαν πολλοί νεκροί και τραυματίες και στις δύο πλευρές, τόσο των διαδηλωτών όσο και των δυνάμεων ασφαλείας".

    Όπως αναφέρεται σε ιστοσελίδες που ελέγχονται από την αντιπολίτευση στο Ιράν, το πλήθος φωνάζει από το πρωί το σύνθημα "Θάνατος στο δικτάτορα".

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ιράν BBC: Iran protesters killed, including Mousavi's nephew Είδηση: 31236

    [02] Στα χέρια της Αστυνομίας ο ελεύθερος σκοπευτής με το μαύρο τζιπ

    Κυριακη, 27 12 2009 19:57

    Συνελήφθη την Κυριακή ο "πιστολέρο" με το μαύρο τζιπ που είχε σπείρει τον πανικό στους κατοίκους της Αττικής, πυροβολώντας με πιστόλι και τραυματίζοντας τις τελευταίες ημέρες ανυποψίαστους περαστικούς, και συγκεκριμένα τρία άτομα σε Αθήνα και Πειραιά. Πρόκειται για άντρα, 31 ετών, οδηγό ταξί, που κρατείται στην Ασφάλεια Αττικής και θα οδηγηθεί αύριο Δευτέρα στον Εισαγγελέα. Στην κατοχή του βρέθηκε το πιστόλι, με το οποίο πυροβολούσε, και το τζιπ.

    Αρνείται τις κατηγορίες

    Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής ο άνδρας που πυροβολούσε από τζιπ ανυποψίαστους πολίτες στην Αθήνα και στον Πειραιά, με αποτέλεσμα να τραυματίσει σοβαρά έναν άνδρα και μία γυναίκα και ελαφρότερα έναν άλλο άνδρα.

    Πρόκειται για Έλληνα υπήκοο, 31 ετών, οδηγό ταξί, ο οποίος κρατείται στην Ασφάλεια και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα από την Αστυνομία, ο 31χρονος συνελήφθη μετά από τηλεφώνημα στις Αρχές, ότι ένα τζιπ που ταιριάζει στις περιγραφές κυκλοφορούσε στο κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η Αστυνομία εντόπισε τον ύποπτο επί της Αγ. Κωνσταντίνου και τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ.

    Μέσα στο τζιπ βρέθηκαν κάλυκες πιστολιού των 9 χιλιοστών. Από την εργαστηριακή έρευνα προέκυψε ότι οι συγκεκριμένοι κάλυκες ανήκαν στο όπλο με το οποίο πυροβολήθηκαν οι πολίτες, για αυτό και ο συλληφθείς κρατείται και σχηματίζεται εις βάρος του δικογραφία.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει βρεθεί και το πιστόλι των 9 χλσ., το οποίο ταυτοποιήθηκε εργαστηριακά.

    Ο 31χρονος -ο οποίος ανακρίνεται αυτή την ώρα- αρνείται τις κατηγορίες. Στη ΓΑΔΑ έχουν κληθεί και τα θύματα των επιθέσεων.

    Για την υπόθεση αναμένεται ότι θα γίνουν ανακοινώσεις αύριο από την Ασφάλεια Αττικής.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31240

    [03] Λωρίδα της Γάζας: Ένας χρόνος μετά

    Κυριακη, 27 12 2009 19:43

    Ήχησαν οι σειρήνες ήχησαν στη Λωρίδα της Γάζας, το πρωί της Κυριακής, για την πρώτη επέτειο του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, η οποία ελέγχει το παλαιστινιακό αυτό έδαφος. Οι εκδηλώσεις για την επέτειο αυτή αναμένεται να διαρκέσουν 22 ημέρες, όσο διήρκεσε και ο πόλεμος, και θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιανουαρίου του 2010. Ο πόλεμος στη Γάζα στοίχισε τη ζωή σε 1.450 Παλαιστινίους και σε 13 Ισραηλινούς, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

    225 νεκροί το πρώτο 24ωρο

    Οι σειρήνες ήχησαν στις 11:20 τοπική ώρα, ακριβώς τη στιγμή που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πριν από ένα χρόνο στη Λωρίδα της Γάζας και οι οποίες, σύμφωνα με το Ισραήλ, στόχο είχαν να τερματίσουν τις παλαιστινιακές πυραυλικές επιθέσεις στο ισραηλινό έδαφος.

    Η ισραηλινή επίθεση άρχισε με ταυτόχρονους βομβαρδισμούς σε στόχους της Χαμάς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας προκαλώντας τουλάχιστον 225 νεκρούς σε 24 ώρες.

    Σύμφωνα με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, δεν έχουν γίνει αρκετά για να αποκατασταθούν οι καταστροφές που σημειώθηκαν πριν από ένα χρόνο και κάλεσε το Ισραήλ να θέσει τέλος στο απαράδεκτο αποκλεισμό των Παλαιστινίων.

    Πολλές διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και ομιλίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από την τηλεοπτική ομιλία του επικεφαλής της κυβέρνησης της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγιε, το βράδυ.

    "Στόχος των εκδηλώσεων αυτών είναι να εκθέσουμε στα μάτια όλου του κόσμου τον πόλεμο αυτόν και τις σφαγές που δεν έχουν προηγούμενο" δήλωσε ο Ιχάμπ αλ-Γκουσέιν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στη Γάζα.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Ban Ki-Moon: Gaza reconstruction not being addressed

    Είδηση: 31239

    [04] Σπάνε τα δεσμά του Τειρεσία

    Κυριακη, 27 12 2009 21:05

    Απελευθέρωση από τα... δεσμά του "Τειρεσία" και ρευστότητα ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες της κρίσης, επιδιώκει να φέρει με νόμο το υπουργείο Οικονομίας. Ρυθμίζονται τα ληξιπρόθεσμα επιχειρηματικά χρέη της τελευταίας διετίας, αλλά και οι ενήμερες οφειλές των έμπορων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

    Στόχος η ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

    Διαγράφονται οριστικά από τη "μαύρη λίστα" του "Τειρεσία" όσοι έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους σε δάνεια και ακάλυπτες επιταγές. Αναδρομική αμνηστία δίνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες που βρίσκονται στον "Τειρεσία" από την 1 Ιανουαρίου του 2008 και στο μεταξύ εξόφλησαν τα χρέη τους ή θα το πράξουν σε διάστημα 3 μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομίας, που ήδη έχει κατατεθεί στη βουλή.

    Σπάει, έτσι, ο αποκλεισμός τους από τον τραπεζικό δανεισμό και αποκτούν αμέσως το δικαίωμα νέου καρνέ επιταγών.

    Το σημαντικότερο, απελευθερώνονται από τα δεσμά του "Τειρεσία" οι έμποροι που πνίγονται στα χρέη, αφού αυξάνεται σε 30 ήμερες, από 8 σήμερα, η προθεσμία κάλυψης των επιταγών τους. Στο εξής, κανείς δεν θα μπαίνει στη "μαύρη λίστα" για χρέη κάτω των 1.000 ευρώ, δεν θα παραμένουν στον Τειρεσία όσοι εξοφλούν έως 5.000 ευρώ , ενώ μειώνεται σε 10 έτη από 15 σήμερα ο χρόνος παραμονής.

    Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μαζί με τα καταγγελθέντα δάνεια φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ η αξία των σφραγισμένων επιταγών αναμένεται στο τέλος του χρόνου να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ.

    Την ίδια ώρα, το φαινόμενο της στάσης πληρωμών των επιχειρήσεων λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Τα καθυστερούμενα επαγγελματικά δάνεια τον περασμένο Σεπτέμβριο έφτασαν τα 11δισ. ευρώ.

    Διετή, αναδρομική "ανάσα" στην αγορά φέρνει και η ρύθμιση των οφειλών των επιχειρήσεων -ληξιπρόθεσμων και ενήμερων- προς τις τράπεζες.

    Δίνεται περίοδος χάριτος δύο ετών σε επιχειρηματίες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, για οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1/2008. Κατά τη διάρκεια της διετούς αναστολής, θα τρέχουν μόνο οι συμβατικοί τόκοι, ενώ το νέο κεφάλαιο θα εξοφλείται σε περιοδικές δόσεις, με επιτόκιο ίδιο με αυτό της αρχικής σύμβασης. Η διάρκεια αποπληρωμής δεν θα ξεπερνά τα πέντε χρόνια.

    Οφειλές μετά την 1/1/2005 υπάγονται στη ρύθμιση με όρο την αποπληρωμή του 10% της οφειλής ως 15/4/2010. Μάλιστα, δεν θα επιβληθούν πανωτόκια αν έχει εξοφληθεί έως τότε τουλάχιστον το 50% της οφειλής.

    Οι ρυθμίσεις δεν ισχύουν για ομολογιακά δάνεια.

    Πηγή: ΝΕΤ Σχετικό άρθρο: Τα μέτρα για την ελληνική οικονομία Είδηση: 31241

    [05] Αίσιο τέλος για τους σπηλαιολόγους

    Κυριακη, 27 12 2009 11:59

    Σώοι και ασφαλείς είναι οι τρεις ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι (δυο Γάλλοι και ένας Έλληνας), που παγιδεύτηκαν σε βάραθρο 700 μέτρων στα Πυρηναία, στη νοτιοδυτική Γαλλία. Σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης, οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζαν την τήξη των πάγων και διατηρούσαν χαμηλή τη στάθμη του νερού στη σήραγγα, όπου είχαν εγκλωβιστεί οι τρεις σπηλαιολόγοι. Ομάδα διάσωσης τους εντόπισε και τους μετέφερε σε ασφαλές σημείο, μέχρι να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους ώστε να καταφέρουν να αναρριχηθούν μέχρι την κορυφή. Η ομάδα των επτά σπηλαιολόγων που είχε προσπαθήσει να εξερευνήσει το βάραθρο, χωρίστηκε από την ξαφνική άνοδο των υδάτων υπόγειου ποταμού.

    Οι τέσσερις από αυτούς κατάφεραν να επιστρέψουν στο καταφύγιο και να σημάνουν συναγερμό για τους συναδέλφους τους που αποκόπηκαν όταν έχασαν τον προσανατολισμό τους.

    Οι τρεις ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από την Τετάρτη σε βάθος 700 μ. υπό το έδαφος στο βάραθρο του Ρομί κοντά στο Λα Πιερ Σαιν-Μαρτάν, νοτιοδυτικά της Γαλλίας.

    Η σήραγγα, η οποία γέμισε έξαφνα με νερό, λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας στην επιφάνεια, εμπόδιζε την έξοδο των τριών ανδρών, απέχει περίπου δέκα ώρες από την είσοδο του σπηλαίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ Είδηση: 31226

    [06] Νέο περιστατικό σε αμερικανικό αεροσκάφος

    Κυριακη, 27 12 2009 21:50

    Συναγερμός σήμανε εκ νέου στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, πριν ακόμα περάσουν δύο 24ωρα από την απόπειρα του 23χρονου Νιγηριανού να ανατινάξει αεροσκάφος. Όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, επιβάτης αεροσκάφους της Delta Airlines που εκτελούσε την ίδια ακριβώς πτήση, Άμστερνταμ-Ντιτρόιτ, κλείστηκε στην τουαλέτα και αρνούταν να βγει. Ο πιλότος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου και ανέφερε το περιστατικό παραβίασης των μέτρων ασφαλείας. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ, όπου υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ο επιβάτης συνελήφθη.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, Associated Press Σχετικό άρθρο: Εξονυχιστικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια CNN: 'Disruptive' passenger prompts 2nd alert on Detroit-bound jet Είδηση: 31242

    [07] Χωρίς προβλήματα η κίνηση στις εθνικές οδούς

    Κυριακη, 27 12 2009 18:44

    Αυξημένη κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν η έξοδος των εκδρομέων για τα Χριστούγεννα, η οποία δυστυχώς δεν ήταν αναίμακτη. Στο διάστημα από 21 έως 27 Δεκεμβρίου, 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα. Η κίνηση στις εθνικές οδούς διεξάγεται χωρίς προβλήματα, με την Τροχαία να βρίσκεται επί ποδός, με αστυνομικούς ανά 30χλμ., ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών έως τις 22:00.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 31237


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 December 2009 - 21:50:36 UTC