Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Προτεραιότητα η υγεία
  • [02] Με σωσίβιο τις προσφορές
  • [03] Στην τελική ευθεία για τη σύνταξη του προγράμματος σταθερότητας
  • [04] Φονική έκρηξη με 25 νεκρούς στο Πακιστάν
  • [05] Νέα προκλητικές αιτιάσεις των Τούρκων για το Αιγαίο
  • [06] Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Έχουμε επικεντρώσει όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, να γίνει όσο το
  • [07] Τέμπη: Κίνηση από τις παρακαμπτήριες
  • [08] Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:«Φοβάμαι ότι γύρω στον Μάρτιο θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για αναθεώρηση του προϋπολογισμού και δυστυχώς επί το
  • [09] Έφυγε η Γαλάτεια Σαράντη

    [01] Γ. Παπανδρέου: Προτεραιότητα η υγεία

    Δευτερα, 28 12 2009 13:43

    Επίσκεψη στο Αττικό νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τα προβλήματα στον χώρο της υγείας.

    Παράλληλα, αντάλλαξε ευχές με ασθενείς για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και της πρόνοιας αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, τόνισε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός και προανήγγειλε την παράδοση 77 κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

    Υπόμνημα με τα προβλήματα του νοσοκομείου έδωσαν οι εργαζόμενοι στον πρωθυπουργό, στο οποίο κάνουν λόγο για ελλείψεις σε προσωπικό που έχει ως αποτέλεσμα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων με 12 κλίνες να είναι κλειστή, ενώ στη μονάδα νεογνών χρησιμοποιούνται τέσσερα από τα 22 κρεβάτια.

    Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπανδρέου ήταν:

    "Θα ήθελα πρώτα απ' όλα να ευχαριστήσω όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά βεβαίως και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που άοκνα δούλεψαν τις τελευταίες εβδομάδες για να μπορέσουμε να προσφέρουμε και πάλι τις απαραίτητες υπηρεσίες στους ασθενείς και ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όπως είχαμε δεσμευτεί. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, για μας, η κοινωνική πρόνοια, η υγεία, είναι προτεραιότητα. Ήδη, παραδίδουμε 77 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στους ασθενείς, στα νοσοκομεία, ώστε να αναβαθμιστεί η δημόσια υγεία. Για μας, είναι βασική προτεραιότητα να αισθάνεται ο πολίτης ασφαλής, σίγουρος για την υγεία του. Θέλω επίσης να τονίσω, ότι με τους στόχους αυτούς, αναδεικνύουμε ότι οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Την επόμενη χρονιά θα μπορέσουμε να στελεχώσουμε ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία μας.

    Όπως έχουμε πει, έχουμε δεσμευτεί για την πρόσληψη τουλάχιστον 1.000 γιατρών, ενώ θα κάνουμε διαγωνισμό για την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών. Και αυτό σημαίνει ότι η δημόσια υγεία θα είναι πολύ πιο προσβάσιμη και ποιοτική για τους πολίτες της χώρας μας. Θέλω αυτές τις μέρες να δώσω όλες τις ευχές μου στους ασθενείς, αλλά και σε όλους όσοι απασχολούνται στον τομέα της υγείας, που εργάζονται αυτές τις μέρες για να προσφέρουν ό,τι καλύτερο, ό,τι πιο ανθρώπινο μπορούν, στους ασθενείς, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

    Χρόνια σας πολλά".

    Αντιδράσεις

    ΚΚΕ

    Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, εξήγγειλε για μια ακόμα φορά προσλήψεις προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Κρύβει όμως επιμελώς αν πρόκειται για μόνιμο προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή για ελαστικές μορφές εργασίας, όπως συνέβη με τις πρόσφατες προσλήψεις για τα 77 κρεβάτια ΜΕΘ που υπερηφανεύεται ότι μόλις άνοιξε. Αυτές οι ΜΕΘ δεν λειτουργούν με μισθωτούς των δημοσίων νοσοκομείων, αλλά με «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους με εργολάβο το ΚΕΕΛΠΝΟ, που τους έχει προσλάβει με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και «μπλοκάκια», ως ελευθέρους επαγγελματίες.

    Όμως και αυτές οι προσλήψεις που εξήγγειλε αποτελούν κοροϊδία. Είναι σταγόνα στον ωκεανό ακόμα και με βάση τα ξεπερασμένα οργανογράμματα των νοσοκομείων, όπου, χωρίς να υπολογίζονται οι συνταξιοδοτήσεις, οι κενές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού είναι πάνω από 25.000, ενώ του ιατρικού πάνω από 3000.

    Η πραγματική προτεραιότητα και δέσμευση της κυβέρνησης στην υγεία - πρόνοια είναι η ανατροπή των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου και η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών.

    Η «προσβάσιμη» και «ποιοτική» δημόσια υγεία που υπόσχεται ο πρωθυπουργός δεν έχει καμμία σχέση με το σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν, ενιαίο και καθολικό σύστημα υγείας-πρόνοιας που έχει ανάγκη η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στην πόλη και την ύπαιθρο.

    ΣΥΝ

    Τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, σχολίασε με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ λέγοντας ότι: "Γνωρίζουμε ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και δεν υπάρχουν περιθώρια για επικοινωνιακούς χειρισμούς και μόνον. Αυτό που οι πολίτες περιμένουν είναι έργα και μόνον έργα. Γνωρίζουμε ότι οι κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές ξεπερνούν τις 150 και δεν είναι μόνο οι 75 που εξήγγειλε τη λειτουργία τους ο Πρωθυπουργός . Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα γνωρίζουμε ότι ακόμα και αν όλες λειτουργήσουν και πάλι δεν είναι επαρκείς. Γνωρίζουμε ότι ως τη λήξη του έτους θα είχαν ανοίξει 35 κλίνες και αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει λιγότερες από τις μισές. Και φαντάζει αδύνατο να ανοίξουν άλλες 40 ως τις 10 του Γενάρη όπως είχε υποσχεθεί η κ. υπουργός. Την ίδια ώρα τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τις 25.000 και οι 3.000 που εξαγγέλλονται αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Απαιτείται ανατροπή της ως τα σήμερα εφαρμοζόμενης πολιτικής υγείας. Απαιτείται άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων. Δυστυχώς ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε πως θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή και αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο διπλασιασμός των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία αποτελεί την ελάχιστη άμεση διεκδίκηση".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 31253

    [02] Με σωσίβιο τις προσφορές

    Δευτερα, 28 12 2009 17:41

    Σωσίβιο στις προσφορές, εν μέσω των εορτών, αναζητούν έστω και την τελευταία στιγμή, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για να τονώσουν το τζίρο τους. Οι έμποροι υποστηρίζουν, ότι παρά την τόνωση του 13ου μισθού, οι καταναλωτές είναι διστακτικοί στις αγορές τους και η πτώση των πωλήσεων σε πολλά καταστήματα, φθάνει ακόμη και στο 30 τοις εκατό. Για το 2010 ο εμπορικός κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του για την αναθέρμανση της αγοράς στα νομοσχέδια του υπουργείου οικονομίας για την ρύθμιση των χρεών και τις αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

    Έστω και στο παρά πέντε προσπαθούν να τονώσουν το τζίρο τους οι έμποροι επιστρατεύοντας προσφορές, που αγγίζουν ακόμη και το 50% κυρίως στα είδη ένδυσης, καθώς οι πωλήσεις τους υποχωρούν έως και 30% σε σχέση με πέρυσι.

    Οι καταστηματάρχες αμύνονται με προσφορές που φτάνουν στα είδη ένδυσης το -30% έως -50% και στα ηλεκτρικά είδη/ είδη σπιτιού το- 30%.

    Με απώλειες 1 δισ ευρώ στον τζίρο της τα φετινά Χριστούγεννα, θα αποχαιρετήσει η αγορά το 2009, αφού οι περισσότεροι καταναλωτές δαπανούν μόλις το 1/5 του 13μισθου σε ρούχα και δώρα 5 στις 10 επιχειρήσεις βλέπουν τα χειρότερα να έρχονται με την νέα χρονιά. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ:

    -3 στους 10 αναβάλλουν αγορές - μόλις το 1/5 του 13ου μισθού δαπανάται σε ένδυση/υπόδηση/δώρα - 5 στις 10 επιχειρήσεις φοβούνται επιδείνωση

    Οι «κόκκινες» οφειλές των επιχειρήσεων έφτασαν τα 11δισ ευρώ, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των καθυστερούμενων δανείων το 2010 κρούει η ΤΤΕ.

    Ήδη νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν πληρώσει δάνεια ύψους 18 δισ ευρώ. Οι «κόκκινες» οφειλές από το 7,2% αναμένεται να χτυπήσουν το 10% που σημαίνει ότι δάνεια ύψους 25 δισ ευρώ θα βγουν στο κόκκινο.

    Ανάχωμα στην ύφεση

    Πολύτιμη ρευστότητα 5 δισεκατομμυρίων ευρώ προσφέρουν στην αγορά τα 2 νομοσχέδια του Υπουργείου Οικονομίας και η λύτρωση από τα χρέη και τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ σε χιλιάδες δανειολήπτες και επαγγελματίες.

    Ανάχωμα στην ύφεση για to 2010, θα αποτελέσουν και οι ενισχύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προωθεί τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Οικονομίας με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

    Τονωτική ένεση στην πραγματική οικονομία ύψους 10,3δισ ευρώ ετοιμάζει για το νέο έτος η κυβέρνηση. Τα 7 δισ θα προσέλθουν από το ΕΣΠΑ και τα 3,3 από αμιγώς εθνικούς πόρους.

    Ριζικές αλλαγές αναμένονται και στη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας , με την ελαστικοποίηση των όρων για την ένταξη των επιχειρήσεων.

    Πηγή: NET Είδηση: 31269

    [03] Στην τελική ευθεία για τη σύνταξη του προγράμματος σταθερότητας

    Δευτερα, 28 12 2009 15:22

    Στην τελική ευθεία για τη σύνταξη του προγράμματος σταθερότητας, τον οδικό χάρτη για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις Βρυξέλλες και τις αγορές περνά το οικονομικό επιτελείο. Βασική επιδίωξη είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% με ορίζοντα 4ετίας. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η απόδοση των αλλαγών που θα πραγματοποιηθούν και στο φορολογικό σύστημα.

    Στην τελική ευθεία για τη σύνταξη του προγράμματος σταθερότητας, τον οδικό χάρτη για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας στις Βρυξέλλες και τις αγορές περνά το οικονομικό επιτελείο. Βασική επιδίωξη είναι η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% με ορίζοντα 4ετίας.

    Βέβαια, ιδιαίτερη σημασία για το οικονομικό επιτελείο έχει η απόδοση των όσων αλλαγών θα γίνουν στο φορολογικό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια διαβούλευση.

    Εξειδικευμένα μέτρα, τα οποία δεν θα δέχονται αμφισβήτηση, και τα οποία θα συμβάλουν στην αύξηση των εσόδων και στην περικοπή των δαπανών θα περιλαμβάνει το ΠΣΑ.

    Έως τις 15 Ιανουαρίου στη Βουλή για να πάρει κατόπιν το δρόμο για τις Βρυξέλλες στα τέλη του μήνα.

    Η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι η προσαρμογή για το 2010 θα είναι 4% δηλαδή θα αναζητηθούν επιπλέον 1 δισ. Ευρώ.

    Τα μέτρα που σχεδιάζει η Κυβέρνηση:

    Πάγωμα μισθών άνω των 2.000 ευρώ Μείωση 10% των επιδομάτων Μείωση 16,8% των κονδυλίων για υπερωρίες 25% των καταναλωτικών δαπανών 9% των εξοπλιστικών δαπανών

    Τα έσοδα που υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν, βάσει του προϋπολογισμού είναι:

    +3,5% Από φόρο εισοδήματος +76,5% Από ακίνητη περιουσία +5,3% Από ΦΠΑ +8% Από φόρους κατανάλωσης

    Πηγή: ΝΕΤ Σχετικό άρθρο: Τα μέτρα για την ελληνική οικονομία Είδηση: 31259

    [04] Φονική έκρηξη με 25 νεκρούς στο Πακιστάν

    Δευτερα, 28 12 2009 14:45

    Σύμφωνα με ένα νεότερο απολογισμό, που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ρεχμάν Μαλίκ προς τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Geo, οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε κατά την διάρκεια πομπής σιιτών μουσουλμάνων που εόρταζαν την Ασούρα, στο Καράτσι, μεγάλη πόλη στο νότιο Πακιστάν, έφθασαν τους 25, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 50. Η επίθεση εναντίον της πομπής των σιιτών, η τρίτη που πραγματοποιείται μέσα σε τρεις ημέρες στη μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, υπογραμμίζει τα πολλαπλά προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Το Πακιστάν, το οποίο διαθέτει πυρηνικά όπλα και είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, μάχεται εναντίον ισλαμιστών που συνδέονται με την Αλ-Κάιντα και δέχεται πιέσεις από την Ουάσινγκτον να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του γειτονικού Αφγανιστάν.

    Η βόμβα εξερράγη στο τέλος της πομπής για την Ασούρα, που είναι η μεγαλύτερη θρησκευτική γιορτή των σιιτών.

    Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν ένα μεγάλο σύννεφο καπνού πάνω από τον τόπο της έκρηξης, ενώ έγινε γνωστό πως οργισμένοι προσκυνητές επιτέθηκαν σε δημοσιογράφους.

    Σύμφωνα με τον επαρχιακό αξιωματούχο Αρίφ Άλι Χαν, "ήταν μια επίθεση αυτοκτονίας και σημειώθηκε σε έναν από τους καταυλισμούς που είχαν στηθεί κατά μήκος του δρόμου για να προσφέρουν βοήθεια στους προσκυνητές".

    Ο αρχηγός της αστυνομίας του Καράτσι Ουασίμ Άχμεντ δήλωσε ότι σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι. Πρόσθεσε ότι βρέθηκε το ακρωτηριασμένο κεφάλι του καμικάζι βομβιστή και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters Είδηση: 31256

    [05] Νέα προκλητικές αιτιάσεις των Τούρκων για το Αιγαίο

    Δευτερα, 28 12 2009 16:59

    Μετά τις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου ανήμερα τα Χριστούγεννα, η Τουρκία συνέχισαν σήμερα τις προκλήσεις, όταν ένα ελληνικό C-130 δέχθηκε κλήση από τουρκικό radar, ότι πετάει όντος του τουρκικού εναερίου χώρου, καθ' όσον πετούσε βορείως της πόλης της Ρόδου, όπως έγινε γνωστό -επισήμως- από το ΓΕΕΘΑ.

    Η νέα αυτή τουρκική πρόκληση εκδηλώθηκε αυτή τη φορά εναντίον μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, το οποίο κατά την διάρκεια τακτικού δρομολογίου στο Νότιο Αιγαίο μεταφοράς στρατιωτικού προσωπικού από τα νησιά της περιοχής προς την Ελευσίνα.

    Συγκεκριμένα το τουρκικό radar ειδοποίησε δύο κλήσεις του [στις 12:38] μέσω ασυρμάτου το πλήρωμα του αεροσκάφους μόλις αυτό είχε απογειωθεί από τη Ρόδο [στις 12:35] και κατευθυνόταν βορειοδυτικά εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, ότι παραβιάζει τον Τουρκικό Εναέριο Χώρο [Τ.Ε.Χ.].

    Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 12:40 οι τούρκοι ενεργοποίησαν την γνωστή «κόκκινη γραμμή» της απ' ευθείας και αμέσου επικοινωνίας μεταξύ του Κέντρου Επιχειρήσεων στο Εσκί-Σεχίρ και του αντιστοίχου ελληνικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Λάρισας, αναφέροντας τους ισχυρισμούς τους περί ελληνικής παραβιάσεως του Τ.Ε.Χ..

    Βεβαίως, η ελληνική πλευρά απέρριψε αμέσως τους εν λόγω τουρκικούς ισχυρισμούς και κάθε σχετική αιτίαση, αφού προηγουμένως είχε παρατηρήσει ότι η κόκκινη γραμμή ενεργοποιείται μόνο για περιπτώσεις ασφαλείας πτήσεων -όπως είναι ο κίνδυνος ατυχήματος- τονίζοντας με έμφαση τις σχετικές προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι για πρώτη φορά, μετά από 12 χρόνια, παραβίασαν ανήμερα τα Χριστούγεννα την συμφωνία «Παπούλια-Γιλμάζ» περί απαγόρευσης πραγματοποίησης ασκήσεων κατά τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές, στέλνοντας στον εναέριο χώρο μας στο Αιγαίο 8 μαχητικά αεροσκάφη.

    Μάλιστα, μόλις λίγα 24ωρα πριν, οι Τούρκοι είχαν κάνει τριπλή υπερπτήση άνωθεν των νήσων Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Φούρνοι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-105,8 / ΝΕΤ / ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31270

    [06] Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:«Έχουμε επικεντρώσει όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος, να γίνει όσο το δυνατόν δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό.»

    Δευτερα, 28 12 2009 16:32

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ντένια Σαρακίνη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τις τελευταίες μέρες έγινε μια προσπάθεια να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η εικόνα;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Πλήρη εικόνα θα έχουμε αφού συγκεντρώσουμε τα στοιχεία και της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων που θα είναι πιο ολοκληρωμένα τα στοιχεία που θα έχουμε, γιατί τώρα θα είναι αποσπασματικά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάντως ήταν σημαντικές οι παραβάσεις.»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Είναι γεγονός ότι παρατηρούνται παραβάσεις σε όλο το κύκλωμα, πάντως θα έχουμε την ευκαιρία να σας δώσουμε στοιχεία αμέσως μετά που θα είναι συγκεντρωτικά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ήθελα να μου δώσετε το πνεύμα αυτού του φορολογικού νομοσχεδίου με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, θα γίνει αυτό εφικτό;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Είναι το μεγάλο στοίχημα γιατί εάν δεν χτυπήσουμε την φοροδιαφυγή δεν πρόκειται να εισπραχθούν έσοδα, ή θα επιβαρυνθούν πάλι εκείνοι που συνήθως επιβαρύνονται και είναι άδικο. Θα πάμε σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, δηλαδή να διευρύνουμε την φορολογική βάση και να πληρώσουν αυτοί που συνήθως δεν πληρώνουν είτε φοροδιαφεύγοντας, είτε φοροαποφεύγοντας. Ακριβώς εκεί έχουμε επικεντρώσει όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος. Να γίνει όσο το δυνατόν δικαιότερο και πιο αποτελεσματικό. Για αυτό λέμε να καταργηθούν φοροαπαλλαγές οι οποίες γίνονται, ορισμένες άλλες αυτοτελείς φορολογίες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πως θα μπορέσει να πιάσει αυτόν τον οποίο φοροδιαφεύγει; Διαβάζω σήμερα ότι πολλά κεφάλαια έχουν αρχίσει να φεύγουν στο εξωτερικό μετά την εξαγγελία ότι θα εφαρμοστεί πόθεν έσχες στις καταθέσεις.»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Πόθεν έσχες στις καταθέσεις, δεν ειπώθηκε ποτέ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για πείτε μας τα πραγματικά σενάρια.»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Πραγματικά σενάρια είναι αυτά που έχουμε δώσει στον διάλογο και σας πληροφορώ ότι από το ίντερνετ που γίνεται ο διάλογος, αυτά τα οποία εισπράττουμε είναι πολύ θετικά τα στοιχεία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με τις αποδείξεις τι θα γίνει;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Θα συμπεριληφθούν οι περισσότερες αποδείξεις και στο αφορολόγητο. Μπορεί να υπάρξει ένα μικρό αφορολόγητο και το περισσότερο αφορολόγητο να είναι με αποδείξεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με όλες αυτές τις κατηγορίες των συμπολιτών μας που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα που έχουν πολύ ακριβά σπίτια⦻

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Εκεί θα υπάρξει έλεγχος των δαπανών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το να εφαρμόζονται οι νόμοι και να αποδίδουν και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση⦻

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Για αυτό αλλάζουμε και τον τρόπο των ελέγχων που θα γίνεται. Χρησιμοποιούμε την πληροφορική στον έλεγχο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στόχος είναι μέχρι τέλος Μαρτίου να υπάρχει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Στόχος είναι αυτός, να υπάρχει μέχρι τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να ξεκινήσει και η αναδιοργάνωση και το σύστημα ελέγχου και όλα όσα θα προβλέπει το νομοσχέδιο για να αρχίσει να αποδίδει, έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε και τους ευρωπαίους στο πρόγραμμα σύγκλησης και ανάπτυξης που θα καταθέσει αναθεωρημένο η κυβέρνηση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι επαρκείς;»

    Δ.ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: « Όπως είναι σήμερα όχι, πρέπει να αναδιοργανώσουμε σε πλήρη βάση το σύστημα ελέγχων.» Είδηση: 31268

    [07] Τέμπη: Κίνηση από τις παρακαμπτήριες

    Δευτερα, 28 12 2009 15:55

    Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κυκλοφορία των οχημάτων, από τις παρακαμπτήριες οδούς του αυτοκινητοδρόμου Πατρών Αθηνών Θεσσαλονίκης Ευζώνων, στο ύψος των Τεμπών, που παραμένει κλειστό λόγω και των βραχοπτώσεων. Όπως αναφέρει το υπουργείο Υποδομών σε ανακοίνωσή του, τα προβλήματα που προέκυψαν μέχρι τώρα έχουν αντιμετωπιστεί.

    Υπενθυμίζεται, ότι παραμονή των Χριστουγέννων εγκρίθηκαν από τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρη Ρέππα πιστώσεις συνολικού ύψους 13.600.000 ευρώ για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να βελτιωθούν, συντηρηθούν και αποχιονιστούν οι εναλλακτικοί οδικοί άξονες, αλλά και τα οδικά δίκτυα αρμοδιότητας των Περιφερειών που υποβοηθούν στην εξομάλυνση του κυκλοφοριακού φόρτου στο συγκεκριμένο παρακαμπτήριο δίκτυο.

    Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας διατίθενται για το σκοπό αυτό 5.500.000 ευρώ, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 4.000.000 ευρώ και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 3.000.000 ευρώ.

    Περίπου 1.100.000 ευρώ θα διατεθεί για την πληρωμή αποκλειστικά της μισθοδοσίας του εποχικού προσωπικού των Διευθύνσεων Ελέγχου Συντήρησης Έργου Περιφέρειας Θεσσαλίας (500.000 ευρώ), Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (300.000 ευρώ), Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας (300.000 ευρώ).

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 31264

    [08] Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:«Φοβάμαι ότι γύρω στον Μάρτιο θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για αναθεώρηση του προϋπολογισμού και δυστυχώς επί το δυσμενέστερο.»

    Δευτερα, 28 12 2009 15:50

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η οικονομία είναι το μεγάλο αγκάθι αισθανόμαστε όλοι εγκλωβισμένοι, εγκλωβισμένο το παρελθόν μας την χρονιά που φεύγει, αλλά και εγκλωβισμένο το παρόν την χρονιά που έρχεται.»

    Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: « Θεωρώ ότι πρέπει όλα να τα βλέπουμε με περισσότερη αισιοδοξία και με περισσότερο χαμόγελο. Γενικώς η οικονομία μας αντιμετωπίζει προβλήματα και όχι μόνο τα δημοσιονομικά μεγέθη αλλά και η τσέπη του κάθε πολίτη. Όλοι μας πρέπει να συμβάλλουμε, έτσι ώστε το 2010 να είναι μια καλύτερη χρονιά. Κυρίως η κυβέρνηση οφείλει να ξεδιπλώσει την πολιτική της, εμείς όπου πιστεύουμε ότι είναι σωστή η πολιτική της θα την στηρίξουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει ένα δίμηνο, το δίμηνο Νοεμβρίου Δεκεμβρίου και η εφαρμογή δύο, τριών τεσσάρων μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτά τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν μέσα στον Ιανουάριο. Και τέλος Ιανουαρίου θα υποβληθεί και το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης και θα υπάρξει και το πρώτο κρας τέστ της αξιολόγησης από πλευρά των ευρωπαϊκών εταίρων. Πως εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθεί η κατάσταση;»

    Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: « Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση μπορούσε να τα πάει καλύτερα στον τομέα αυτό. Στους δυόμισι μήνες που είναι κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι πιο αποφασιστική, θα μπορούσε να προχωρήσει πιο γρήγορα σε κάποια βήματά της και να μην χάνει χρόνο. Φοβάμαι ότι θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες, θα βρούμε τα δανεικά που χρειαζόμαστε, αλλά θα τα βρίσκουμε με αρκετά υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με το γερμανικό, σε σχέση με τον μέσο όρο των επιτοκίων της ευρωζώνης. Αν η κυβέρνηση αποφασίσει να κυβερνήσει, αν αποφασίσει να προχωρήσει σιγά σιγά σε τομές και ρήξεις που έχει ανάγκη η κοινωνία και σταματήσει να έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις από το παρελθόν, νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν ακόμα καλύτερες μέρες. Θα πρέπει κάποια ζητήματα σημαντικά να ανοίξουν και να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν. Δηλαδή, το ασφαλιστικό, η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε κάποια σημαντικά βήματα, πλησιάζουμε στις πρώτες 100 μέρες που το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι έχει πρόγραμμα θα το εφαρμόσει και τα λοιπά και βλέπουμε ότι ακόμα περιορίζεται σε ευχολόγια γιατί δεν έχει πετύχει μετά από 3 μήνες περίπου ακόμη να στελεχώσει τον κρατικό μηχανισμό, τις γενικές γραμματείες των υπουργείων, τις διοικήσεις διαφόρων οργανισμών με στελέχη που θα έπρεπε να το κάνει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα έπρεπε άμεσα να προχωρήσει σε μια πρώτη δέσμη μέτρων για το ασφαλιστικό και μετά αυτό να τεθεί σε διάλογο για την συνολικότερη αναμόρφωση του συστήματος;»

    Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: « Στο ασφαλιστικό θα πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Θα πρέπει να υπάρχει ένα πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε μέσα στο πρώτο εξάμηνο το μάξιμουμ λέω το 2010 να έχει κλείσει το θέμα αυτό άπαξ και δια παντός. Θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις και για ένα άλλο πρόβλημα του οργανισμού σιδηροδρόμων Ελλάδας. Εκτιμάται ότι τα ελλείμματα του ΟΣΕ ετησίως πλησιάζουν το 1 δις ευρώ. Θα πρέπει να βρούμε λύσεις να μειώσουμε το λειτουργικό κόστος του, έτσι ώστε να σταματήσουμε να χάνουμε κάθε χρόνο 1 δις. ευρώ. Και μια σειρά άλλων ζητημάτων, το φορολογικό είναι θετικό, αλλά θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να γίνουν αλλαγές και θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει στο μυαλό της το πώς θα μαζέψει έσοδα από αυτούς που φοροδιαφεύγουν και όχι από τους μισθωτούς και συνταξιούχους που είναι οι μόνοι που δηλώνουν καθαρό εισόδημα. Υπάρχουν προκλήσεις μπροστά στην κυβέρνηση ανοικτές που θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει όσο πιο σύντομα γίνεται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα υπάρξει αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2010;»

    Θ.ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: « Θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει και πολύ φοβάμαι ότι θα είναι προς το χειρότερο. Φοβάμαι ότι γύρω στον Μάρτιο θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για αναθεώρηση του προϋπολογισμού και δυστυχώς επί το δυσμενέστερον.» Είδηση: 31262

    [09] Έφυγε η Γαλάτεια Σαράντη

    Δευτερα, 28 12 2009 16:23

    Πέθανε τη Δευτέρα, σε ηλικία 89 ετών, η λογοτέχνης και ακαδημαϊκός Γαλάτεια Σαράντη.Η Γαλάτεια Σαράντη, η οποία γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920, ήταν πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ηταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το 1997, στην έδρα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

    Στα Ελληνικά Γράμματα, εμφανίσθηκε το 1945 από το περιοδικό ''Νέα Εστία'', με το διήγημα ''Το Κάστρο'', ενώ το μυθιστόρημά της ''Επιστροφή'' τιμήθηκε το 1953 με το ''Βραβείο των Δώδεκα''.

    Δύο άλλα βιβλία της Γαλάτειας Σαράντη απέσπασαν βραβεία: ''Το παλιό μας σπίτι" -το 1969- απέσπασε το β' Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το ''Να θυμάσαι τη Βίλνα'' -το 1979- το α' Κρατικό Βραβείο Διηγήματος.

    Εξάλλου, η Ακαδημία Αθηνών της είχε απονείμει το 1979 το Βραβείο Ουράνη, για το μυθιστόρημα ''Ρωγμές''.

    Κατά καιρούς, η Γαλάτεια Σαράντη συνεργάστηκε με την κρατική ραδιοφωνία σε λογοτεχνικές εκπομπές, καθώς και με αρκετά λογοτεχνικά περιοδικά.

    Είχε παντρευτεί τον δικηγόρο Σταύρο Πατσούρη, με τον οποίο είχε αποκτήσει δύο παιδιά.

    Η κηδεία της Γαλάτειας Σαράντη θα γίνει την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Είδηση: 31267


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 28 December 2009 - 17:51:26 UTC