Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-12-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις
  • [02] Έκρυθμη κατάσταση στο Ιράν
  • [03] Αντιδράσεις για την εκτέλεση Βρετανού στην Κίνα
  • [04] Οι τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί αρχίζουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας
  • [05] Γάμοςβ¦δια πυρός και σιδήρου
  • [06] Αμετακίνητος ο Γκρούεφσκι για το θέμα της ονομασίας.

    [01] Οι νέες φορολογικές ρυθμίσεις

    Τριτη, 29 12 2009 11:22

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για την επεξεργασία του προγράμματος σταθερότητας με την εξειδίκευση των μέτρων, που θα μειώσουν το έλλειμμα κάτω από το 3% σε τέσσερα χρόνια. Βασική επιδίωξη είναι η δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών και η αύξηση των εσόδων. Με ενδιαφέρον εξετάζονται και οι προτάσεις που καταθέτουν χιλιάδες πολίτες στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης στο διαδίκτυο, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν όλες οι καταναλωτικές δαπάνες ακόμη και των σουπερ μάρκετ στο σύστημα των αποδείξεων.

    O Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι από τον υπολογισμό θα εξαιρούνται οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, ενώ υπογράμμισε ότι στις νέου τύπου φορολογικές δηλώσεις οι αποδείξεις θα δηλώνονται σε μια ξεχωριστή σελίδα μαζί με το ΑΦΜ της επιχείρησης ή του επιχειρηματία που τις εξέδωσε και οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αποστέλλουν στην εφορία "σακούλες με αποδείξεις".

    Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να επαναφέρει ένα νέο μοντέλο τεκμηρίων διαβίωσης και πόθεν έσχες στο οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία με βάση το δηλούμενο εισόδημα.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμη ότι θα εκπίπτουν οι αποδείξεις από γιατρούς και δικηγόρους, προανήγγειλε αλλαγές στο καθεστώς των off shore εταιρειών, διευκρίνισε ότι δεν θα αλλάξει το καθεστώς φορολόγησης των καταθέσεων, αλλά τόνισε ότι από το 2010 θα υπάρξουν αυξήσεις στα ποτά και τα τσιγάρα, και έκανε λόγο για προοδευτική αύξηση και στην τιμή της βενζίνης, όχι όμως από το πρώτο εξάμηνο.

    Αντιδράσεις

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, το ΚΚΕ ζητά κατάργηση όλων των φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, αύξηση του αφορολόγητου στα 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και κατάργηση φοροαπαλλαγών και προνομίων για μεγάλους επιχειρηματίες.

    Να εξετάζεται ο κάθε φορολογούμενος ως ανεξάρτητη μονάδα που έχει συν και πλην και ανάλογα με το πόσα εισπράττει και πόσα ξοδεύει ζήτησε ο ΛΑΟΣ.

    Η συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η προετοιμασία του εδάφους για τη φορολογική επιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων, δήλωσε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

    Αποφασισμένος να προχωρήσει στα μέτρα ο Πρωθυπουργός

    Αποφασισμένος να προχωρήσει τις πολιτικές που έχουν ψηφιστεί στις προγραμματικές δηλώσεις και τον προϋπολογισμό του 2010 εμφανίστηκε ο Πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται σε όλα τα επίπεδα, με κύριο στόχο τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, θα προχωρήσουν μέσα στο 2010 και θα είναι δίκαιες. Εξέφρασε ακόμη τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει χωρίς παρεκκλίσεις στα όσα έχει εξαγγείλει.

    Οι εξελίξεις στην οικονομία βρέθηκαν όπως αναμενόταν στο επίκεντρο της συνάντησης.Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με την ΕΕ είναι και πολιτική και αφού χαρακτήρισε απάτη την οικονομική πολιτική Αλογοσκούφη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια νέα κοινή απογραφή για τη σημερινή κατάσταση.

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετικό άρθρο: Στην τελική ευθεία για τη σύνταξη του προγράμματος σταθερότητας Είδηση: 31287

    [02] Έκρυθμη κατάσταση στο Ιράν

    Τριτη, 29 12 2009 15:11

    Στη δίνη της πολιτικής κρίσης βρίσκεται το Ιράν. Στο στόχαστρο των αρχών, βρίσκονται δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, που συλλαμβάνονται. Οι Ιρανοί βουλευτές, ζήτησαν, με ανακοίνωσή τους, τη μέγιστη τιμωρία για τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης. Σε δηλώσεις του ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ τόνισε ότι:"Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν ένα σενάριο γραμμένο από τους Σιωνιστές και τους Αμερικανούς, που ήταν οι μόνοι θεατές. Το ιρανικό έθνος έχει δει πολλές τέτοιες μασκαράτες. Οι Σιωνιστές(Ισραήλ)και οι Αμερικανοί έδωσαν εντολή για την μασκαράτα".

    ΄Κατηγορώ΄ κατά των ξένων μέσων ενημέρωσης από τους Φρουρούς της Επανάστασης

    Οι Φρουροί της Επανάστασης, κατηγόρησαν τα ξένα μέσα ενημέρωσης ότι υποστήριξαν την αντιπολίτευση στο Ιράν για να πλήξουν το καθεστώς και προειδοποίησαν τους πρωτεργάτες των διαδηλώσεων ότι σύντομα θα πληρώσουν το τίμημα των πράξεών τους. Όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους: "Τα ξένα μέσα ενημέρωσης διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο. Η προσπάθειά τους να ανατρέψουν το σύστημα δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, αυτοί που σχεδιάζουν την αναταραχή σύντομα θα πληρώσουν το τίμημα της αυθάδειάς τους. Η αντιπολίτευση συνεργάζεται με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, υποστηρίζεται από ξένους εχθρούς".

    Την ίδια ώρα σε αρκετές πόλεις της χώρας πραγματοποιούνται φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις, χωρίς να είναι εφικτό να υπολογιστεί με ακρίβεια το εύρος της συμμετοχής σε αυτές, λόγω των περιορισμών σε βάρος των ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν, οι διαδηλώσεις είναι αυθόρμητες, συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες ζητώντας την τιμωρία των ηγετών της αντιπολίτευσης για υποκίνηση ταραχών μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Τα συνθήματά τους είναι: "Είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε τη ζωή μας για τον Ανώτατο Ηγέτη μας (τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ)" και ζητούν την τιμωρία όσων βρίσκονται πίσω από τις διαμαρτυρίες της Κυριακής που "προσέβαλαν τη θρησκεία".

    "Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τη σημερινή κρίση είναι να σεβαστούν οι αρχές το νόμο και να ζητήσουν συγγνώμη από το έθνος", αναφέρει σε δήλωσή του το Μέτωπο Συμμετοχής του Ισλαμικού Ιράν, σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Norroz. Ο φορέας αυτός θεωρείται σαν το κύριο φιλομεταρρυθμιστικό κόμμα του Ιράν

    Εν τω μεταξύ, η ιρανική αστυνομία υποστήριξε ότι ο ανεψιός του ηγέτη της ιρανικής αντιπολίτευσης Μιρ Χοσέιν Μουσαβί δολοφονήθηκε από «τρομοκράτες» σε ένα επεισόδιο άσχετο με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της περασμένης Κυριακής.

    Από την πλευρά της Δύσης, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό την Τρίτη ότι οι ιρανικές αρχές κάλεσαν το Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη. Το Φόρεϊν Όφις υπογράμμισε ότι ο πρεσβευτής θα απαντήσει "σθεναρά" σε οποιεσδήποτε επικρίσεις και θα επαναλάβει ότι το Ιράν πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η Γαλλία ζητά την απελευθέρωση "όλων των ατόμων που κρατούνται άδικα" στο Ιράν, ανάμεσά τους και η αδελφή της τιμημένης με το Νόμπελ Ειρήνης του 2003 Σιρίν Εμπαντί, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Πηγές: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ Είδηση: 31300

    [03] Αντιδράσεις για την εκτέλεση Βρετανού στην Κίνα

    Τριτη, 29 12 2009 20:34

    Την έντονη αντίδραση της Βρετανίας προκάλεσε η εκτέλεση με θανατηφόρα ένεση, στην Κίνα, του 53χρονου Βρετανού υπηκόου, Ακμάλ Σαΐχ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για διακίνηση ναρκωτικών. Η οικογένειά του είχε απευθύνει έκκληση να του δοθεί χάρη, υποστηρίζοντας ότι έπασχε από μανιοκατάθλιψη, όμως οι κινεζικές αρχές ήταν ανένδοτες.

    Οι συνεχείς εκκλήσεις της Βρετανικής κυβέρνησης, και της οικογένειας του Ακμάλ Σαϊχ για απονομή χάριτος έπεσαν στο κενό. Ο 53χρονος άντρας εκτελέστηκε τα ξημερώματα με θανατηφόρα ένεση.

    Σύσσωμη η βρετανική κυβέρνηση εξέφρασε τον αποτροπιασμό της κάνοντας λόγο για παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός ανθρώπου που φέρεται να έπασχε από ψυχική ασθένεια.

    Ο 53χρονος Ακμάλ Σαιχ είχε συλληφθεί το Νοέμβριο του 2008 στην Κίνα, με την κατηγορία της διακίνησης 4 κιλών ηρωίνης. Σύμφωνα με την οικογένειά του έπασχε από μανιοκατάθλιψη και δεν μπορούσε να κατανοήσεις τις πράξεις του.

    Ωστόσο οι κινεζικές αρχές επιμένουν ότι σεβάστηκαν όλα τα δικαιώματα του Σαίχ.

    Σε όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας εξασφαλίστηκαν στον Ακμάλ όλα του τα νόμιμα δικαιώματα και η ανάλογη συμπεριφορά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

    Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο, προσπάθησε να δικαιολογήσει την εκτέλεση ενός Βρετανού, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά είχε παρουσιαστεί ως ψυχασθενής από τους συγγενείς του, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του εγκλήματος του.

    "Ο Ακμάλ Σαίχ είχε καταδικαστεί για σοβαρό έγκλημα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών. Η ποσότητα της ηρωίνης που έχει φέρει στην Κίνα ήταν 4.030 γραμμάρια, αρκετή για να προκαλέσει 26.800 θανάτους και απειλήσει πολλές οικογένειες", αποκαλύπτει η πρεσβεία σε κείμενο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της.

    Η πρεσβεία αναφέρεται επίσης στην έντονη δυσαρέσκεια της κινεζικής κοινής γνώμης κατά των εμπόρων ναρκωτικών, και δηλώνει ότι "σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα στο διαδίκτυο, το 99% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν την απόφαση του δικαστηρίου" να καταδικάσει σε θάνατο τον Βρετανό.

    "Τα δικαστικά συστήματα της Κίνας και του Ηνωμένου Βασίλειου μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη βελτίωση των διμερών σχέσεων μας στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού", καταλήγει η πρεσβεία.

    Ο Σαϊχ είναι ο πρώτος Βρετανός και ο πρώτος πολίτης της ΕΕ που θανατώνεται σε φυλακή της Κίνας εδώ και 50 χρόνια.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ Είδηση: 31322

    [04] Οι τουρκοκύπριοι εκπαιδευτικοί αρχίζουν μαθήματα ελληνικής γλώσσας

    Τριτη, 29 12 2009 20:21

    Μαθήματα ελληνικής γλώσσας θα αρχίσουν από τον Ιανουάριο οι οργανώσεις των τουρκοκυπρίων δασκάλων και των καθηγητών, για χάρη της επαναπροσέγγισης των δασκάλων των δύο κοινοτήτων. Για τον ίδιο λόγο, προγραμμάτισαν επισκέψεις εκπαιδευτικών σε σχολεία και των δύο κοινοτήτων. Επίσης, θα ενθαρρυνθούν κι άλλες ενέργειες που θα βοηθούν τις δύο κοινότητες να έρθουν πιο κοντά.

    Σε ανακοίνωση, που υπογράφει ο πρόεδρος της οργάνωσης καθηγητών [KTOEΟS], Αντνάν Ερασλάν και ο Γ.Γ των δασκάλων [KTΟS], Σιενέρ Ελτσίλ, στα μαθήματα μπορούν να συμμετέχουν οι δάσκαλοι αλλά και όποιοι άλλοι τουρκοκύπριοι το επιθυμούν.

    Εκτός από τα μαθήματα, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι για χάρη της επαναπροσέγγισης των δασκάλων των δύο κοινοτήτων, οι τ/κ οργανώσεις KTΟS και KTOEΟS μαζί με την Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών προγραμμάτισαν επισκέψεις σε σχολεία και στις δύο κοινότητες.

    Η αρχή, επισημαίνεται, έγινε χθες καθώς 50 περίπου Ε/κ δάσκαλοι επισκέφθηκαν σχολεία στα κατεχόμενα, εξέτασαν το σύστημα παιδείας και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα της παιδείας με τους Τ/κ δασκάλους και να δουν από κοντά τ/κ σχολεία.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι οργανώσεις των δασκάλων και των καθηγητών θα συνεχίσουν να στηρίζουν αυτές τις μεθόδους δράσης και θα ενθαρρύνουν ενέργειες που βοηθούν τις δύο κοινότητες να έρθουν πιο κοντά.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31324

    [05] Γάμοςβ¦δια πυρός και σιδήρου

    Τριτη, 29 12 2009 15:54

    Πέρασαν δια πυρός και σιδήρου για να παντρευτούν τελικά στη...Γη του Πυρός! Ο λόγος για ένα ζευγάρι ομοφυλοφίλων από την Αργεντινή οι οποίοι ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, παρόλο που η νομοθεσία της χώρας δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

    Πριν από λίγους μήνες ο Άλεξ Φρέιρε και ο Χοσέ Μαρία ντι Μπέλο, εξασφάλισαν ειδική άδεια για να παντρευτούν στο Μπουένος Άιρες. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες αργότερα το δικαστήριο ανακάλεσε την άδεια, απαγορεύοντας το γάμο.

    Τελικά, το ζευγάρι βρήκε τη λύση με τη βοήθεια του τοπικού κυβερνήτη της Γης του Πυρός, ο οποίος εξέδωσε νέα άδεια γάμου. Η τελετή έγινε στην πόλη Ουσουάια, παρουσία φίλων και συγγενών του ζευγαριού.

    Το 2002 η Αργεντινή έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που επέτρεψε την πολιτική ένωση σε ζευγάρια του ίδιου φύλου. Ο νόμος τους δίνει ορισμένα δικαιώματα, αλλά όχι όσα έχουν τα παντρεμένα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31305

    [06] Αμετακίνητος ο Γκρούεφσκι για το θέμα της ονομασίας.

    Τριτη, 29 12 2009 18:55

    "Η Ελλάδα θέτει όρους και προϋποθέσεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας", ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων "Κάναλ-5". Κληθείς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις, ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι "η Ελλάδα ζητά ανοιχτά να αλλάξουμε, όχι μόνο την ονομασία της χώρας μας, αλλά και τον προσδιορισμό της εθνικής μας ταυτότητας και γλώσσας". Ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι ανέφερε στον κ. Παπανδρέου πως "τέτοιοι όροι και προϋποθέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από καμία κυβέρνηση στη Μακεδονία, τα επόμενα 100 χρόνια".

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι οι "αξιώσεις" αυτές από ελληνικής πλευράς αναφέρθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου, που είχαν στις μεταξύ τους συναντήσεις.

    Σε παρατήρηση, αν τα πράγματα στη διεθνή διπλωματία και στις σχετικές διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας είναι τόσο απλοϊκά, όπως τα περιγράφει, ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι στην περίοδο αυτή, ο χαρακτήρας των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας περιορίζεται σε ένα σκηνικό "άσπρο-μαύρο". Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι δεν διακρίνει κάποια διαφορά στις θέσεις, μεταξύ του νυν πρωθυπουργού της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και του προκατόχου του Κ. Καραμανλή, για το θέμα της ονομασίας. Σε ερώτηση ποια είναι η «εθνική κόκκινη γραμμή» της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι παρέπεμψε στο τμήμα του προεκλογικού προγράμματος του κόμματός του VMRO-DPMNE, στο οποίο αναφέρεται με σαφήνεια το ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροποποίηση του Συντάγματος, με στόχο την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό σε ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα και γλώσσα και ότι όποια πρόταση-λύση προωθηθεί για το θέμα της ονομασίας, θα τεθεί στην ετυμηγορία του λαού. Ο κ. Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ ότι ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση να αποδεχτεί "οποιοδήποτε συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας" και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτόν διαδραματίζει "επικίνδυνο και μη εποικοδομητικό ρόλο".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31323


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 December 2009 - 9:50:44 UTC