Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλίμα φόβου στην Υεμένη
  • [02] Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε ανταλλαγή πυρών μέσα σε δικαστήριο των ΗΠΑ
  • [03] Στο στομάχι χτυπούν τσιγάρο και αλκοόλ

    [01] Κλίμα φόβου στην Υεμένη

    Δευτερα, 04 01 2010 15:06

    Μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία και η Γαλλία έκλεισε την πρεσβεία της στην Υεμένη, υπό το φόβο επιθέσεων από εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν στο όνομα της Αλ Κάιντα. Οι διεθνείς πιέσεις ανάγκασαν τις δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης να αναλάβουν ένοπλη δράση εναντίον θυλάκων τρομοκρατών. Δυο ύποπτοι σκοτώθηκαν και ένας τρίτος συνελήφθη. Από Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ στα αμερικανικά αεροδρόμια τα νέα πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου των επιβατών που προέρχονται από δεκατέσσερις χώρες, μεταξύ των οποίων, η Υεμένη, το Πακιστάν και το Σουδάν, χώρες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί φυτώρια τρομοκρατίας. Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο του Νιου Τζερσεϊ στη Νέα Υόρκη.

    Με τον φόβο των τρομοκρατών ζει το τελευταίο διάστημα η Υεμένη, όπου πολεμικά αεροσκάφη της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν και σκότωσαν 16 άτομα, ύποπτα για ένοπλες επιθέσεις, ενώ υπό τον φόβο των επιθέσεων πολλές πρεσβείες παραμένουν κλειστές. Την ίδια ώρα την έντονη ανησυχία της δύσης προκαλεί η δράση και το κοινό μέτωπο των ισλαμιστών με τους σομαλούς αντάρτες.

    Συγκεκριμένα, ένοπλοι σιίτες στην Υεμένη, οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις στο βορρά στη φτωχότερη αυτή χώρα του αραβικού κόσμου, δήλωσαν σήμερα ότι σαουδαραβικά πολεμικά αεροσκάφη σκότωσαν 16 υεμενίτες στη διάρκεια βομβαρδισμού τις δύο τελευταίες ημέρες, στην περιοχή των συνόρων Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας.

    Οι ένοπλοι Χούθι ανέφεραν ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις κατά τις οποίες καταστράφηκαν δύο σπίτια την Κυριακή.

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίστηκαν στη διάρκεια επίθεσης που πραγματοποιήθηκε με στόχο υπαίθρια αγορά άλλης περιοχής το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με διαφορετική ανακοίνωση που ανήρτησαν οι ένοπλοι σε ιστοσελίδα.

    Κλειστές οι πρεσβείες

    Κλειστές παραμένουν και σήμερα οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στη Σαναά, υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Υεμένης.

    Ο αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι δύο πρεσβείες "αναθεωρούν τα μέτρα ασφαλείας τους υπό το φως των απειλών", ενώ συμπλήρωσε ότι και οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας του επίσης επανεκτιμούν την κατάσταση.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο πρεσβείες, που έκλεισαν χθες, είχαν λάβει πληροφορίες για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις.

    Κλειστές τις πύλες τους μέχρι νεωτέρας, λόγω του φόβου δράσης των μελών της Αλ Κάιντα κράτησε και η Γαλλική

    Σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο Κιόντο τις πύλες της στην πρωτεύουσα της Υεμένης Σαναά έκλεισε και η ιαπωνική πρεσβεία για τους ίδιους λόγους.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι δύο πρεσβείες "επανεξετάζουν τα μέτρα ασφαλείας υπό την σκιάν των απειλών".

    Την ίδια ώρα έγινε γνωστό ότι οι κυβερνητικές αντιτρομοκρατικές δυνάμεις πραγματοποίησαν σήμερα επιδρομή σε ένα χωριό κοντά στη Σανά και σκότωσαν δύο ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα που πιστεύεται ότι βρίσκονταν πίσω από τις απειλές κατά των ξένων πρεσβειών. Ενας τρίτος ύποπτος συνελήφθη.

    Κοινό μέτωπο ανταρτών σε Υεμένη και Σομαλία

    Ένοπλοι υεμενίτες εξοπλίζουν ισλαμιστές αντάρτες που επιχειρούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της Σομαλίας, δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό σταθμό Radio Garowe ο υπουργός Άμυνας της Σομαλίας, σεΐχης Γιουσούφ Μοχάμεντ Σίαντ Ίντα Άντε.

    Ο Άντε είπε ότι δύο πλοιάρια φορτωμένα με ελαφρύ οπλισμό, πυρομαχικά για Καλάσνικοφ και χειροβομβίδες, εστάλησαν για "να πυροδοτήσουν περαιτέρω τη βία στη Σομαλία".

    Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν την άφιξη των πλοιαρίων με τα όπλα, ενώ δημοσιογράφοι δέχτηκαν απειλές από μέλη της ένοπλης ομάδας αλ Σαμπάαμπ να μη μεταδώσουν την είδηση αυτή.

    Τα μέλη της αλ Σαμπάαμπ έχουν αποκομίσει σημαντικά οφέλη εις βάρος της ανίσχυρης κεντρικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες και φέρεται ότι σήμερα ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Ντουούσα της κεντρικής Σομαλίας.

    Η ηγεσία της πρόσφατα ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την αποστολή μελών της στην Υεμένη με σκοπό να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την αλ Κάιντα.

    Οι ΗΠΑ έχουν καταχωρήσει την αλ Σαμπάαμπ στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Πρόβλημα η Αλ Κάιντα

    "Η κατάσταση είναι διαφορετική στην Υεμένη και δεν μπορεί να συγκριθεί με εκείνη στο Αφγανινστάν", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Υεμένης Αμπού Μπακρ αλ-Κούρμπι στη Ντόχα όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    "Βεβαίως υπάρχει στην Υεμένη ένα πρόβλημα με την Αλ Κάιντα και ένα ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τις δραστηριότητες της Αλ Κάιντα. Η Υεμένη είναι ικανή να αντιμετωπίσει αυτές τις οργανώσεις αλλά έχει ανάγκη διεθνούς βοήθειας για την εκπαίδευση των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και οικονομικής βοήθειας, δεδομένου ότι το πρόβλημα έχει και οικονομική διάσταση", πρόσθεσε.

    Σχετικά με τους σιίτες αντάρτες που δρουν στη βόρεια Υεμένη, ο υπουργός Εξωτερικών απέρριψε τη μεσολάβηση του Κατάρ, τονίζοντας ότι οι ανταρτικές ομάδες δεν έχουν, παρά να τηρήσουν τους όρους που έχει θέσει η κυβέρνησή του για να επιτευχθεί η ειρήνη.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 31497

    [02] Ένας νεκρός και δύο τραυματίες σε ανταλλαγή πυρών μέσα σε δικαστήριο των ΗΠΑ

    Δευτερα, 04 01 2010 20:15

    Ένας ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ μέσα σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λας Βέγκας, στη Νεβάδα, τραυματίζοντας δύο αστυνομικούς, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά συναδέλφων τους που έσπευσαν στο σημείο. "Περίπου στις 8 το πρωί [18:00 ώρα Ελλάδας] σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στο ομοσπονδιακό δικαστήριο", δήλωσε ειδικός πράκτορας του FBI, ο οποίος διευκρίνισε ότι δύο άνθρωποι που δέχθηκαν τα πυρά του δράστη, τραυματίστηκαν μέσα στο κτήριο και ότι ο ένοπλος άνδρας σκοτώθηκε. Προφανώς, αμέσως μετά το δικαστήριο εκκενώθηκε. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση των τραυματιών, ούτε για τα αίτια που οδήγησαν τον ένοπλο στην πράξη αυτή.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό πρακτορείο Είδηση: 31519

    [03] Στο στομάχι χτυπούν τσιγάρο και αλκοόλ

    Δευτερα, 04 01 2010 11:49

    Μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ έχει μικρότερη επίπτωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας μορφής καρκίνου του οισοφάγου.

    Η έρευνα, υπό την Τζέσι Στίβενς της Σχολής Ογκολογίας και Αναπτυξιακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Gut" (Έντερο), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησε πάνω από 120.000 ενηλίκους, ηλικίας 55 έως 70 ετών, επί 16 χρόνια.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των δύο κυριότερων μορφών καρκίνου του στομάχου, καθώς και των δύο κυριότερων μορφών καρκίνου του οισοφάγου, από 60% έως 263%, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η νέα έρευνα ενισχύει τις γενικές ιατρικές συστάσεις για συγκρατημένη κατανάλωση αλκοόλ και κόψιμο του τσιγάρου προς αποφυγή των επικίνδυνων παρενεργειών τους.

    Το αλκοόλ έχει μικρότερο εύρος επιπτώσεων, αυξάνοντας μόνο τον κίνδυνο για εμφάνιση μιας μορφής καρκίνου του οισοφάγου (στο άνω τμήμα του). Όσοι πίνουν πάνω από 30 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα κατά μέσο όρο (ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο έως τρία ποτήρια κρασιού ημερησίως), έχουν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

    Οι πρώην καπνιστές βρέθηκαν να έχουν επίσης αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου (αν και μικρότερο σε σχέση με όσους συνεχίζουν να καπνίζουν), γύρω στο 40% περισσότερο έναντι όσων δεν κάπνισαν ποτέ στη ζωή τους.

    Σε μια συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του άνω οισοφάγου, κάπνισμα και αλκοόλ αλληλοενισχύονται και αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας. Όσοι είναι καπνιστές και παράλληλα πίνουν περισσότερα από ένα ή δύο ποτήρια κρασί τη μέρα, κινδυνεύουν οκτώ φορές περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, ούτε πίνουν αλκοόλ. Αυτή η αρνητική «συνέργια» πάντως μεταξύ τσιγάρου και αλκοόλ δεν εμφανίζεται στον καρκίνο του στομάχου, ούτε στον καρκίνο του κάτω οισοφάγου.

    Σύμφωνα με τις ως τώρα μελέτες, εκτός από το κάπνισμα, για τον καρκίνο του στομάχου άλλοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου είναι το βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό με παρόμοια περιστατικά, η διατροφή που είναι πλούσια σε φαγητά καπνιστά, αλμυρά ή διατηρημένα στην άλμη, καθώς και η μόλυνση με το βακτήριο H.pylori που προκαλεί έλκος (αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν το συγκεκριμένο κοινό βακτήριο, δεν αναπτύσσουν ποτέ καρκίνο). Οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά τόσο καρκίνου του στομάχου όσο και οισοφάγου σε σχέση με τις γυναίκες.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31481


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 January 2010 - 21:50:54 UTC