Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Την ευθύνη για τα κενά στο σύστημα ασφαλείας ανέλαβε ο Ομπάμα
  • [02] Συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια ζητά ο Σαμαράς
  • [03] Επαναφορά φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών
  • [04] Με όλα τα διακριτικά τους οι αστυνομικοί
  • [05] ΗΠΑ: Εργάτες νεκροί από πυρά συναδέλφου τους
  • [06] Ζητούν έρευνα για την κήρυξη της Η1Ν1 σε πανδημία
  • [07] Απόπειρα ένοπλης ληστείας με τραυματισμούς στο Ναύπλιο
  • [08] Πακιστάν: Έκρηξη σε κρυσφύγετο εξτρεμιστών
  • [09] Μουσικές από την Μόσχα... μέχρι τη Λισσαβόνα στο Half Note
  • [10] Διπλή ρομποτική επέμβαση σε παιδί

    [01] Την ευθύνη για τα κενά στο σύστημα ασφαλείας ανέλαβε ο Ομπάμα

    Παρασκευη, 08 01 2010 09:06

    Την τελική ευθύνη για τα λάθη στο σύστημα ασφάλειας που επέτρεψαν την πραγματοποίηση της απόπειρας βομβιστικής επίθεσης σε αμερικανικό αεροπλάνο την ημέρα των Χριστουγέννων ανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος και έδωσε εντολές για μεταρρυθμίσεις με στόχο να μη συμβεί ξανά κάτι τέτοιο στο μέλλον, ενώ, υπογράμμισε ότι η απόπειρα διευκολύνθηκε από την ανικανότητα της Ουάσινγκτον να συνδέσει μεταξύ τους τις υπάρχουσες πληροφορίες. Μεταξύ των βημάτων που παρουσίασε ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο αυστηρότερος έλεγχος των επιβατών στα αεροδρόμια, η διεύρυνση του καταλόγου με τους ύποπτους για διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και η επανεξέταση του τρόπου έκδοσης βίζας στις ΗΠΑ.

    "Όταν το σύστημα αποτυγχάνει, είναι δική μου ευθύνη"

    "Δεν με ενδιαφέρουν τόσο οι κατηγορίες, όσο το να μάθουμε από τα λάθη αυτά και να τα διορθώσουμε για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς. Γιατί, τελικά, είμαι ο μόνος υπεύθυνος. Ως πρόεδρος έχω αποκλειστικά την ευθύνη να προστατεύω τη χώρα και τους συμπατριώτες μας. Και όταν το σύστημα αποτυγχάνει, εγώ είμαι υπεύθυνος" Μπαράκ Ομπάμα

    Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και οι επικεφαλής τους θα είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν ζήτησε την παραίτηση κανενός, λέγοντας ότι οι αποτυχίες είναι του συστήματος και όχι αποτέλεσμα ενεργειών οποιουδήποτε μεμονωμένου ατόμου.

    Δείχνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των πολιτικών ευθυνών για την αποτυχία του συστήματος, ο Ομπάμα επιχείρησε και πάλι να διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι κάνει ό,τι είναι δυνατό για να διορθώσει τα προβλήματα στον χώρο της αντικατασκοπείας και να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας για να αποτραπούν άλλες επιθέσεις.

    Την ίδια ώρα, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζάνετ Ναπολιτάνο δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ιαπωνία αυτό τον μήνα για να συναντηθεί με ομολόγους της, με σκοπό να υπάρξει συμφωνία για αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας στις διεθνείς αεροπορικές πτήσεις.

    Η υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταστήσουν άλλους 300 προηγμένης τεχνολογίας σαρωτές σώματος στα αμερικανικά αεροδρόμια εντός του έτους, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το σύστημα αυτό.

    Στη δημοσιότητα η έκθεση για την απόπειρα

    Οι δηλώσεις Ομπάμα έγιναν αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ πήρε στα χέρια του λεπτομερή έκθεση για τα λάθη που διαπιστώθηκαν από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας πριν από την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης.

    Με τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έκθεσης, ο Ομπάμα επιχειρεί να δώσει διαβεβαιώσεις στην κοινή γνώμη ότι λαμβάνει τα μέτρα που απαιτούνται για να είναι ασφαλείς οι Αμερικανοί, αλλά προσπαθεί παράλληλα να ελαχιστοποιήσει την πολιτική ζημιά για την κυβέρνησή του, πριν αρχίσουν οι ακροάσεις στις επιτροπές του Κογκρέσου που θα ασχοληθούν με το θέμα.

    Οι Ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν να σχηματίσουν την εικόνα ενός προέδρου που δεν είναι αποτελεσματικός σε θέματα εθνικής ασφάλειας, δεδομένου ότι το έτος αυτό είναι έτος εκλογών για το Κογκρέσο. "Ανησυχώ ότι η ευαισθησία του προέδρου για το σύστημα Υγείας και άλλα εσωτερικά θέματα τον έχει αποτρέψει από αυτόν που θα έπρεπε να είναι ο βασικός ρόλος του: η ασφάλεια του έθνους και των πολιτών" δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Κόρνιν.

    Ένα από τα ζητήματα που έχουν έλθει στο προσκήνιο είναι ότι ο Νιγηριανός επίδοξος βομβιστής βρισκόταν σε κατάλογο της αμερικανικής αντικατασκοπείας στο οποίον περιλαμβάνονται 550.000 άτομα που είναι ύποπτα για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, αλλά ουδέποτε το όνομά του προστέθηκε σε κατάλογο με άτομα που δεν επιτρέπεται να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ, παρά τις πληροφορίες που είχαν συγκεντρωθεί για το άτομό του.

    Κορυφαίος Υεμενίτης αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Νιγηριανός στρατολογήθηκε από την Αλ Κάιντα στο Λονδίνο και συναντήθηκε με ριζοσπάστη Αμερικανό μουσουλμάνο κληρικό, τον Ανουάρ αλ Αουλάκι, στην Υεμένη. Ο Ανουάρ αλ Αουλάκι συνδέεται με τον ένοπλο που κατηγορείται για τη δολοφονία 13 ανθρώπων στην στρατιωτική βάση Fort Hood, στο Τέξας, το Νοέμβριο.

    Ο Νιγηριανός που συνελήφθη για την απόπειρα βομβιστικής επίθεσης θα προσαχθεί σήμερα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Ντιτρόιτ όπου θα του απαγγελθούν κατηγορίες που μπορεί να τον κλείσουν στη φυλακή για όλη τη ζωή του.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Obama targets intelligence lapses on Detroit plane bomb CNN: Report on failed Christmas terror attack released State Department failed to confirm terror suspect's visa Είδηση: 31647

    [02] Συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια ζητά ο Σαμαράς

    Πεμπτη, 07 01 2010 13:01

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια και τη διαφθορά ζητεί με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ στην επιστολή του θέτει το πλαίσιο των παρεμβάσεων που πρότεινε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, επαναφέροντας την πρόταση του για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής που θα επεξεργαστεί όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις για την εμπέδωση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο. Επίσης ο πρόεδρος της Ν.Δ με επιστολή του στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων ζητά διακομματική διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο.

    Να σημειωθεί, ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντώνης Σαμαράς είχε θέσει το αίτημα αυτό στον Πρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιώργο Παπανδρέου, κατά την πρόσφατη σύσκεψη των Αρχηγών των Κομμάτων, για θέματα Διαφάνειας και ότι ο Πρωθυπουργός το είχε αποδεχθεί.

    Κεντρική ιδέα είναι να αποτελέσει η Διαφάνεια το θέμα της πρώτης, προ ημερησίας διατάξεως, κοινοβουλευτικής συζήτησης του νέου έτους.

    Στη συνέχεια, να δημιουργηθεί μια ειδική, ευρεία διακομματική Επιτροπή της Βουλής, για να διερευνήσει όλες τις πτυχές και να προτείνει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις, ως τη λήξη της τρέχουσας Συνόδου, τον Ιούνιο. Ώστε να αρχίσει η ψήφισή τους αμέσως, ει δυνατόν με διακομματική συναίνεση».

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε:

    « Ενεργοποίησα, σήμερα, με επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τη σχετική πρωτοβουλία που είχα αναλάβει κατά τη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τη διενέργεια προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τα θέματα της Διαφάνειας.

    Ταυτόχρονα, του ζήτησα να προχωρήσει σε άμεση συγκρότηση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που, μέχρι τον Ιούνιο, θα καταρτίσει νομοσχέδια για την πάταξη της Διαφθοράς, σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίουβ¦

    Όμως, σήμερα, ανέλαβα και μια δεύτερη πρωτοβουλία: "Επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ζητώ διακομματική διαβούλευση απ' όλα τα κόμματα. Από μηδενική βάση.

    Αποστέλλω σχετική επιστολή στον Πρωθυπουργό και στους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, με την οποία ζητώ να προηγηθεί διακομματική διαβούλευση πάνω στις αρχές που θέλουμε να διέπουν τον εκλογικό νόμο. Ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες εκεί που είναι δυνατές κι οι διαφωνίες εκεί που είναι αγεφύρωτες.

    Και στη συνέχεια να διαμορφωθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάσει των αρχών επί των οποίων προκύπτει ευρύτερη συμφωνία. Ώστε να μη συγχέονται οι διαφωνίες επί τεχνικών λεπτομερειών, με τις διαφωνίες αρχών.

    Προτείνω, λοιπόν, διακομματική συζήτηση από μηδενική βάση με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων.

    Γιατί με το υπάρχον νομοσχέδιο, προκύπτει διαπιστωμένη διαφωνία απ' όλες τις πλευρές.

    Αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία του, όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε βουλευτές "δύο ταχυτήτων", ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών.

    Η διαβούλευση αποτελεί διέξοδο, αλλά και "πρόκληση" για να φανεί η συναινετική διάθεση όλων, σε ένα μείζον ζήτημα, που μόνο συναινετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί".

    Δηλώσεις Γ. Ραγκούση για το νέο εκλογικό νόμο

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γ. Ραγκούσης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την επιστολή του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά στον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου σχετικά με τον νέο εκλογικό νόμο, αναφέρει σε δήλωσή του πώς η κυβέρνηση εννοεί "το ζητούμενο", του πολιτικού συστήματος.

    Ο κ. Ραγκούσης μιλά για: "Ένα εκλογικό σύστημα που ενισχύει την αυτονομία της πολιτικής, το ρόλο και το κύρος του βουλευτή. Ένα σύστημα που φέρνει τον βουλευτή πιο κοντά στον πολίτη δίνοντας απάντηση στην κρίση αντιπροσώπευσης. Πάνω από όλα, ένα εκλογικό σύστημα που θα συμβάλλει στην πάταξη του μαύρου πολιτικού χρήματος και της διαφθοράς με τον δραστικό περιορισμό των εκλογικών δαπανών, ταυτόχρονα με την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων αλλά και τον αυστηρό έλεγχο των οικονομικών τους. Όλα αυτά πάντοτε σε ένα πλαίσιο δυνατότητας σχηματισμού στέρεων κυβερνήσεων. Αυτό άλλωστε ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο των παραπάνω αρχών, αξιοποιούμε τις καλύτερες πρακτικές, τη διεθνή, ιδίως ευρωπαϊκή εμπειρία, προτείνοντας ένα σύστημα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει. Αυτό το έχουμε καταστήσει σαφές εξαρχής, και έχουμε καταγράψει και τις απόψεις που έχουν κατά καιρούς σχετικά διατυπωθεί από κορυφαίους παράγοντες και του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η διαβούλευση και ο εξαντλητικός διάλογος, όπως έχουν όλοι διαπιστώσει, είναι συστατικό στοιχείο κάθε νομοθετικής μας πρωτοβουλίας. Διαβούλευση που ασφαλώς στην περίπτωση του εκλογικού νόμου πρέπει να γίνει και θα γίνει με όλα τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές, όπως έχουμε δεσμευτεί. Η διαβούλευση όμως δεν μπορεί να σημαίνει άσκοπη χρονοτριβή, καθώς και δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση από την θεσμική της ευθύνη να παρουσιάσει την πρότασή της. Για το σκοπό αυτό, άλλωστε, συστήθηκε επιστημονική επιτροπή υψηλού κύρους. Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση και στην περίπτωση του νέου εκλογικού συστήματος πριν την κατάθεση σχεδίου νόμου στη Βουλή θα παρουσιάσει, όπως έχει δεσμευτεί τις προτάσεις της. Και πράγματι θα κριθεί για αυτές, όπως και τα άλλα κόμματα για τη δική τους βούληση και αποφασιστικότητα να συμβάλλουν στο να γίνουν οι επόμενες εκλογές με ένα νέο εκλογικό σύστημα που θα εμβαθύνει την δημοκρατία μας και θα προάγει τον δημόσιο βίο του τόπου".

    "Δεν συζητήθηκε καθόλου ο εκλογικός νόμος", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    ΛΑΟΣ

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης, σχολιάζοντας την παρέμβαση του προέδρου της Ν.Δ για τον εκλογικό νόμο έκανε την εξής δήλωση:

    «Αντί να απλώνουμε τη δημοκρατία, τη στενεύουμε. Αντί να ψηφίζουμε τους ευρωβουλευτές και να μη τους διορίζουμε, πάμε στην αντίθετη πορεία, δηλαδή διορίζουμε και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Κάποιοι τελικά φοβούνται το λαό και γι'αυτό εξάλλου τρέμουν και τα δημοψηφίσματα ».

    ΚΚΕ

    Την πάγια θέση του ΚΚΕ υπέρ της απλής αναλογικής επαναλαμβάνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με την οποία απαντά στην πρωτουβουλία του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, για νέα διακομματική συζήτηση για το θέμα αυτό.

    Το ΚΚΕ τονίζει ότι «είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής και δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον αποπροσανατολισμό του λαού, τον οποίο, εκτός των άλλων, επιχειρούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συζητώντας τις επιμέρους διαφωνίες τους σε διάφορες μορφές καλπονοθευτικών συστημάτων. Το κύριο σήμερα είναι οργάνωση της λαϊκής πάλης για την απόκρουση της αντιλαϊκής θύελλας, που η κυβέρνηση εξαπολύει με τη στήριξη της ΝΔ».

    ΣΥΝ

    Την αντίθεσή του με την υιοθέτηση ενός εκλογικού νόμου, που θα βασίζεται στο γερμανικό μοντέλο, επαναλαμβάνει σε ανακοίνωσή του, ο Συνασπισμός.

    Σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «η τυχόν εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου αλά ελληνικά, με βασικό επιχείρημα την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας, της πολιτικής διαφθοράς και γενικότερα της πολιτικής χειραγώγησης, δεν αποτελεί λύση στα υπαρκτά προβλήματα, ενώ αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αρχηγοκεντρικού χαρακτήρα των κομμάτων, που θα επιλέγουν βουλευτές νοθεύοντας εμμέσως και τη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών».

    Στην ανακοίνωση του ΣΥΝ προστίθεται ότι «πάγια θέση μας είναι η καθιέρωση του συστήματος της απλής και ανόθευτης αναλογικής, ως μοναδικού εκλογικού συστήματος γνήσιας έκφρασης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών. Αυτή τη θέση θα καταθέσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα και ως σχέδιο νόμου στη Βουλή». Είδηση: 31614

    [03] Επαναφορά φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών

    Παρασκευη, 08 01 2010 10:36

    Την επαναφορά του φόρου κληρονομιών και γονικών παροχών από σήμερα προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, στη Βουλή. Προς το παρόν δεν έχει καθοριστεί το ύψος του αφορολόγητου, καθως και η οι κλιμακωτοί συντελεστές που θα ισχύσουν για το κομμάτι της περιουσίας που υπερβαίνει αυτό το όριο. Για το λόγο αυτό όλες οι κληρονομιές και οι γονικες παροχές που θα γίνουν από σήμερα μέχρι και την οριστικοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου θα επιβαρυνθούν με 1% της αντικειμενικής αξίας και στη συνέχεια θα γίνει η αναδρομική εκκαθάριση του φόρου. Παράλληλα στην ίδια τροπολογιά προβλέπεται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και τα τσιγάρα κατά 20%.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε το πρωί στο ΜEGA ότι η κυβέρνηση κατέθεσε άμεσα την τροπολογία διότι δεν ήθελε να επιτρέψει σε εκείνους που έχουν μεγάλες περιουσίες να εκμεταλλευτούν το χρονικό "παράθυρο" που προκύπτει από τη διαβούλευση. Ακόμη, ο Υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι ο φόρος για τη γονική παροχή ακινήτου θα είναι κλιμακωτός.

    Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί παραμένουν σε πολλά σημεία αδιευκρίνιστα είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

    Η Ν.Δ τάσσεται υπέρ της αύξησης του φόρου στα ποτά και στα τσιγάρα και θα στηρίξουμε το μέτρο, τόνισε στη ΝΕΤ 105,8, ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 31654

    [04] Με όλα τα διακριτικά τους οι αστυνομικοί

    Παρασκευη, 08 01 2010 11:15

    Υλοποιείται με απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Λευτέρη Οικονόμου, η εξαγγελία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, σύμφωνα με την οποία όλοι οι ένστολοι αστυνομικοί θα φέρουν εν ώρα υπηρεσίας όλα τα διακριτικά τους. Σύμφωνα με την απόφαση, όλοι οι αστυνομικοί θα φέρουν στην επωμίδα της στολής τους τον αριθμό μητρώου, ενώ οι υπηρετούντες στα ΜΑΤ, λόγω της εξάρτυσης που φέρουν, θα αναγράφουν στο κράνος τον αριθμό της διμοιρίας τους και τον αύξοντα αριθμό που αντιστοιχεί στον καθένα ανάλογα με την ιεραρχία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31657

    [05] ΗΠΑ: Εργάτες νεκροί από πυρά συναδέλφου τους

    Παρασκευη, 08 01 2010 08:45

    Ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα σε εργοστάσιο του Σεντ Λούις του Μιζούρι, στις κεντρικές ΗΠΑ, σκοτώνοντας τρεις συναδέλφους του και τραυματίζοντας πέντε, προτού αυτοκτονήσει, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης η αστυνομία. Δράστης ήταν ο 51 ετών Τίμοθι Χέντρον, κάτοικος γειτονικού προαστίου, και πραγματοποίησε επίθεση στο εργοστάσιο ABB Inc, όπου εργαζόταν και ο ίδιος, έγραψε στην ιστοσελίδα της η St Louis Post- Dispatch, επικαλούμενη την αστυνομία. Ο δράστης και αυτόχειρας εισέβαλε στο εργοστάσιο οπλισμένος με πιστόλι, καραμπίνα και κυνηγετικό όπλο.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ CNN: 4 dead, including gunman, in St. Louis factory shooting, police say

    Είδηση: 31646

    [06] Ζητούν έρευνα για την κήρυξη της Η1Ν1 σε πανδημία

    Πεμπτη, 07 01 2010 19:42

    Τη δημιουργία μίας επιτροπής διερεύνησης που θα εξετάσει "την απειλή για την υγεία των ψευδών πανδημιών", ζητούν μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα θέμα που θα συζητήσουν στο τέλος Ιανουαρίου στο Στρασβούργο, δήλωσε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Βόνταργκ. Ο Βόνταργκ είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης και επιδημιολόγος που έχει επικριθεί σφοδρά για την στάση του όσον αφορά τον ιό Η1Ν1, που σύμφωνα με εκείνον, χαρακτηρίστηκε λανθασμένα πανδημία "υπό την πίεση των εργαστηρίων".

    Ο Γερμανός σοσιαλιστής θέλει το Συμβούλιο της Ευρώπης να ζητήσει από τα μέλη του να διενεργηθούν "έρευνες για τις επιπτώσεις της πανδημίας και του κόστους της σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο". Πρόκειται επίσης να ερευνηθεί πώς και σύμφωνα με ποια επιστημονικά στοιχεία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκρινε ότι πρόκειται για μία πανδημία "προκειμένου να αποφευχθούν άλλοι λανθασμένοι συναγερμοί".

    Σε κείμενο που υπογράφεται από βουλευτές δέκα χωρών ο Βόνταργκ αναφέρει ότι τα εργαστήρια "υποκίνησαν την κατασπατάληση πόρων που προοριζόταν για την υγεία προς όφελος αναποτελεσματικών στρατηγικών εμβολιασμού". "Εξέθεσαν χωρίς λόγο εκατομμύρια υγιείς ανθρώπους στους κινδύνους των άγνωστων παρενεργειών των εμβολίων που δεν ήταν επαρκώς δοκιμασμένα", προσθέτει το κείμενο.

    Την πιθανότητα να ακυρώσει τμήμα της παραγγελίας εμβολίων κατά της νέας γρίπης Η1Ν1 από τη φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline, ανακοίνωσε η Γερμανία. "Έχουμε εξασφαλίσει με τη GlaxoSmithKline την ευελιξία να ακυρώσουμε μία μεγάλη παραγγελία εμβολίων που πλεονάζουν", δήλωσε η υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Μέχτχιλντ Ρος Λούτμαν, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων του ομοσπονδιακού κράτους, των κρατιδίων και της φαρμακοβιομηχανίας. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστός ο όγκος των παραγγελιών που έχει ακυρωθεί, ενώ μία τελική συμφωνία μεταξύ των εταίρων αναμένεται μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Τα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια είχαν παραγγείλει αρχικά 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου. Στη Γερμανία, έχουν ήδη παραδοθεί 20 εκατομμύρια δόσεις ενώ έξι εκατομμύρια άνθρωποι σε πληθυσμό 82 εκατομμύρια κατοίκων έχουν εμβολιαστεί.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 31640

    [07] Απόπειρα ένοπλης ληστείας με τραυματισμούς στο Ναύπλιο

    Παρασκευη, 08 01 2010 11:14

    Δύο άγνωστα άτομα, φορώντας κράνη, μπήκαν, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο λογιστήριο εργοστασίου στο Ναύπλιο και, με την απειλή όπλων, απαίτησαν από τους υπαλλήλους να τους παραδώσουν τα χρήματα, πυροβολώντας εναντίον τους, με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο υπάλληλοι στα πόδια. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, στο νοσοκομείο Άργους. Στη συνέχεια οι δράστες, χωρίς να πάρουν χρήματα, βγήκαν από το εργοστάσιο, επιβιβάστηκαν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, η οποία είχε κλαπεί στις 6 Ιανουαρίου από την Αθήνα και έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Εκδόθηκαν αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, ενώ προανάκριση διενεργεί η Ασφάλεια Ναυπλίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31656

    [08] Πακιστάν: Έκρηξη σε κρυσφύγετο εξτρεμιστών

    Παρασκευη, 08 01 2010 10:24

    Έξι άτομα, που υπάρχουν υποψίες ότι ήταν μέλη εξτρεμιστικής οργάνωσης, σκοτώθηκαν όταν από λάθος πυροδοτήθηκαν εκρηκτικά που είχαν αποθηκεύσει σε κρυσφύγετό τους, στο Καράτσι του Πακιστάν, σύμφωνα με την αστυνομία. "Φαίνεται πως τα άτομα που βρίσκονταν στο σπίτι ήταν εξτρεμιστές", δήλωσε ο Γκουλάμ Χουσάιν Κοράι, αξιωματικός της αστυνομίας στο Καράτσι. Από την έκρηξη γκρεμίστηκε το σπίτι και στα ερείπια βρέθηκαν όπλα, όπως δήλωσε στο Reuters, ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Ουασίμ Άχμεντ. "Η αστυνομία ανακάλυψε ένα Καλάσνικοφ και δύο χειροβομβίδες.

    Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι που τραυματίστηκαν από την έκρηξη", πρόσθεσε ο επικεφαλής της αστυνομίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31650

    [09] Μουσικές από την Μόσχα... μέχρι τη Λισσαβόνα στο Half Note

    Παρασκευη, 08 01 2010 10:04

    Μια μουσική αναδρομή και διαδρομή μέσα από τις χώρες, τις γλώσσες και τις κουλτούρες που βίωσε (Μόσχα, Λισσαβόνα, Αθήνα), ετοιμάζει η Mαργαρίτα Zορμπαλά, η τραγουδίστρια με τη μαγευτική φωνή, ειδικά για το Half Note. Και ταυτόχρονα παρουσιάζει μια ξεχωριστή συνάντηση επί σκηνής με τον εξαίρετο τραγουδιστή των fados, Helder Moutinho.

    Η σπουδαία Μαργαρίτα Ζορμπαλά, που έχει ξεχωρίσει με την πορεία της στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι και τις συνεργασίες της με Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Ρίτσο, Μάνο Χατζιδάκι, Λουκιανό Κηλαηδόνη, Andreas Vollenweider, Λάκη Παπαδόπουλο, καθώς και με την ιδιαίτερη ερμηνεία της στο κλασικό ελαφρό τραγούδι (Κ. Γιαννίδης, Αττίκ κ.ά.), βρίσκεται σε μια διαρκή δημιουργική συνάφεια με τις μουσικές του κόσμου.

    Ο Moutinho απο την άλλη, είναι από τους ξεχωριστούς άνδρες τραγουδιστές του Fado στην Πορτογαλία. Με ισχυρή ερμηνευτική δύναμη και ζέση και συναισθηματικό βάθος στη φωνή του, ο Helder Moutinho βρίσκεται σε διαρκή καλλιτεχνική εξέλιξη και ζήτηση.

    Η πορεία του είναι γεμάτη διακρίσεις και η καλλιτεχνική του σύμπραξη με την Μαργαρίτα Ζορμπαλά στο Half Note Jazz Club είναι ένα από τις πιο ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις των ημερών.

    Συντελεστές: Μαργαρίτα Ζορμπαλά: τραγούδι, Helder Moutinho: τραγούδι, Ricardo Parreira: πορτουγκέζικη κιθάρα, Pedro Pinhal: κλασσική κιθάρα, Κώστας Ράπτης: μπαγιάν, Μιχάλης Πορφύρης: βιολοντσέλο, Θοδωρής Οικονόμου: πιάνο. Επιμέλεια, ενορχήστρωση, διεύθυνση ορχήστρας: Θοδωρής Οικονόμου.

    Tοποθεσία: Half Note Jazz Club, Τριβωνιανού 17, Μετς

    Ημερομηνία: 8 έως 14 Ιανουαρίου, Δευτέρα έως Σάββατο ώρα έναρξης 22:30, Κάθε Κυριακή ώρα έναρξης στις 21:00

    Πληροφορίες: Τηλ.: 210 9213310

    Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος με ποτό: Α' Ζώνη 40 ευρώ, Β' Ζώνη 35 ευρώ, Γ' Ζώνη και Bar 30 ευρώ, Φοιτητικό εισιτήριο με ποτό: Α' και Β' Ζώνη 30 ευρώ Γ' Ζώνη και Bar 20 ευρώ, Ειδικές τιμές κάθε Δευτέρα: Γενική Είσοδος με ποτό (σε τραπέζι): 25 ευρώ, Γενική Είσοδος με ποτό (στο μπαρ): 20 ευρώ, Φοιτητικό: 15 ευρώ

    Προπώληση εισιτηρίων: Ticketnet.gr, τηλ.: 210 8840600

    Είδηση: 31649

    [10] Διπλή ρομποτική επέμβαση σε παιδί

    Παρασκευη, 08 01 2010 10:38

    Πρωτοποριακές επεμβάσεις Ρομποτικής Χειρουργικής έγιναν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από τον χειρουργό Δρ.Κωνσταντίνο Μ.Κωνσταντινίδη, την επιστημονική του ομάδα και παιδοχειρουργούς του Παιδιατρικού Αθηνών του Ομίλου του Ιατρικού Αθηνών. Η μόλις 8 ετών Φανή και ο 11χρονος Παναγιώτης έγραψαν πρόσφατα ιστορία μετά τις επιτυχημένες επεμβάσεις Ρομποτικής στις οποίες υποβλήθηκαν με εκπληκτική επιτυχία.

    Για την πρώτη επέμβαση του εντεκάχρονου Παναγιώτη, ο χειρουργός Δρ.Κωνσταντινίδης και ο παιδοχειρουργός Δρ. Βαλιούλης χρησιμοποίησαν το ρομποτικό σύστημα da Vinci για να αφαιρέσουν τον σπλήνα του εντεκάχρονου, ο οποίος έπασχε από σοβαρή νόσο που επηρέαζε τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του με καθημερινή καταστροφή τους στον σπλήνα.

    Ως αποτέλεσμα της διαρκούς αιμόλυσης, το παιδί είχε επίσης πέτρες στη χολή, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση για την πρώτη διπλή ρομποτική επέμβαση σπληνεκτομής και χολοκυστεκτομής σε παιδί παγκοσμίως. Η ρομποτική τεχνική επιλέχθηκε προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη τομή με τις γνωστές επιπλοκές.

    Η περίπτωση του Παναγιώτη αποτέλεσε πρόκληση για τη χειρουργική ομάδα, όχι μόνο λόγω του μικρού σωματότυπου του παιδιού, αλλά και εξαιτίας των μεγάλων διαστάσεων του σπληνός. Η χειρουργική ομάδα του γνωστού ρομποτικού χειρούργου, καθηγητή κου Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη σχεδίασε βήμα προς βήμα την πρωτοποριακή αυτή διπλή επέμβαση η οποία ολοκληρώθηκε με την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως και του σπληνός με μηδαμινή απώλεια αίματος. Οι αιματολογικοί δείκτες του παιδιού διορθώθηκαν σύντομα μετά από την επέμβαση, επιτρέποντάς του λίγες μέρες μετά την επιστροφή στο σπίτι και την οικογένειά του.

    Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε στην μόλις οκτώ χρονών Φανούλα που χρειάστηκε αφαίρεση μιας μεγάλης κύστης σπληνός. Αντί να υποβληθεί σε ανοικτή επέμβαση που θα απαιτούσε τομή τουλάχιστον 15 εκατοστών στην άνω κοιλία, με φυσικά επακόλουθα τον μετεγχειρητικό πόνο και τη μακρόχρονη νοσηλεία, η Φανούλα υπεβλήθη και αυτή σε ρομποτική επέμβαση. Ο ενδελεχής προεγχειρητικός σχεδιασμός καθώς και ο απαραίτητος μοριακός έλεγχος θρομβοφιλίας βοήθησε τελικά στην ολοκλήρωση της επέμβασης μέσα από τέσσερις τομές των 5 χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια, αλλά και με διαφύλαξη του φυσιολογικού σπλήνα, που χάρη στην ακρίβεια των ρομποτικών χειρισμών μπόρεσε τελικά να διαχωριστεί από την παθολογική κύστη. Η κύστη αφαιρέθηκε πλήρως χωρίς καμία απώλεια αίματος. Η ασθενής αποχώρησε χαρούμενη από το νοσοκομείο λίγες μέρες αργότερα.

    Παρά το γεγονός ότι η ρομποτική χειρουργική εφαρμόζεται στη χώρα μας από το 2006 στο Ιατρικό Αθηνών, η εφαρμογή του σε παιδιά ασθενείς ξεκίνησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον περασμένο Οκτώβριο. Είδηση: 31653


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 January 2010 - 9:51:22 UTC