Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχη για την αξιοπιστία της οικονομίας
  • [02] Συνεδρίασαν οι Τομεάρχες της ΝΔ υπό τον Α.Σαμαρά
  • [03] ΚΕΔΚΕ: Διάλογος για το σχέδιο Καλλικράτης
  • [04] Βουτιά 5% στο χρηματιστήριο
  • [05] Αφγανιστάν: Νεκροί Ταλιμπάν από πυραύλους του ΝΑΤΟ
  • [06] Λουκέτο σε δεκάδες μουσεία λόγω έλλειψης προσωπικού
  • [07] Ρουμανία: Στους 92 οι νεκροί από τη γρίπη - Η Glaxo μειώνει την παραγγελία της Γερμανίας σε εμβόλια
  • [08] Η τηλεόραση... σκοτώνει
  • [09] Προς απεργία μεταναστών στην Ιταλία

    [01] Μάχη για την αξιοπιστία της οικονομίας

    Τριτη, 12 01 2010 17:28

    Υψηλού κόστους ήταν ο πρώτος για το 2010 κρατικός δανεισμός και μεγάλη πτώση κατέγραψε το χρηματιστήριο μετά την έκθεση-καταπέλτη της Κομισιόν για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Η εκ νέου αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της Αθήνας από τις Βρυξέλλες -μάλιστα λίγα 24ωρα πριν υποβληθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης- πυροδότησε αρνητικά δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο, ωστόσο ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ στήριξε την Ελλάδα, δηλώνοντας μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση τα μετρά που έχουν ανακοινωθεί. Πρόσθεσε πάντως ότι η έξοδος από την κρίση χρειάζεται συγκεκριμένες και αξιόπιστες λύσεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας.

    Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συνομιλίες ανάμεσα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Βαν Ρομπέι με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. "Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι ένα σύμπτωμα χρονιζόντων προβλημάτων και το έλλειμμά μας είναι μεγαλύτερο ως έλλειμμα αξιοπιστίας, την οποία εμείς εγγυόμαστε ότι θα κατακτήσουμε και πάλι, συστηματικά, βήμα-βήμα, πρώτα απ' όλα απέναντι στον ίδιο τον Ελληνικό λαό, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, και διεθνώς", τόνισε ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντηση.

    Πεπεισμένος ότι η χώρα μας λαμβάνει ήδη όλα τα απαραίτητα μέτρα δήλωσε ο Βαν Ρομπαι, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων με συγκεκριμένα και αξιόπιστα μέτρα.

    "Το σχέδιο προϋπολογισμού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου είναι σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πάντως, μία δημοσιονομική παγίωση πρέπει να αρχίσει το 2010 και το έλλειμμα θα πρέπει να φτάσει κάτω από το 3% το 2012. Αυτή η δέσμευση πρέπει να υποστηριχθεί από συγκεκριμένα και αξιόπιστα μέτρα, με ενίσχυση της όλης προσπάθειας. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που η ελληνική Κυβέρνηση θα υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα και, μετά τη συζήτησή μας, είμαι πεπεισμένος ότι η ελληνική Κυβέρνηση ήδη λαμβάνει τα απαιτούμενα περαιτέρω μέτρα, για να μπορέσει να καταπολεμήσει τα προβλήματα", τόνισε ο κ. Ρομπέι.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας συνολικά στην Ευρώπη. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης κ οι εξελίξεις στις κλιματολογικές αλλαγές και τις προτεραιότητες που απαιτούνται στην πράσινη οικονομία.

    Δύο εικοσιτετράωρα πριν κατατεθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο Υπουργικό Συμβούλιο, η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα στατιστικά στοιχεία της περιόδου 2005 -2008,προκάλεσε νέο πλήγμα στην αγορά των 10 ετών ομολόγων με το spread να εκτινάσσεται στις 233 μονάδες από 217 χτες και στα διετή ομόλογα στις 181 μονάδες από 157 χτες. Tην ίδια ώρα το χρηματιστήριο κατέγραφε ισχυρή βουτιά στο -5%.

    Η έκθεση της Κομισιόν κάνει λόγο για θεσμικό πρόβλημα αξιοπιστίας στα στατιστικά στοιχεία. "Τα τρέχοντα στοιχεία δεν εγγυώνται την ανεξαρτησία, την ακρίβεια και την υπευθυνότητα των ελληνικών στατιστικών αρχών. Παρά τις εντατικές και επίμονες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Eurostat από το 2004 εξακολουθούν να υφίστανται συστημικές αστοχίες και αδυναμίες που δεν επιτρέπουν τη συλλογή αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά", τονίζεται στην έκθεση.

    "Είμαι απόλυτα σίγουρος, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, ότι η χώρα θα βγει από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Θα καταφέρουμε να μειώσουμε το έλλειμμα", επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας το πρωί στον Alter.

    Ακριβότερα κόστισε ο πρώτος δανεισμός του δημοσίου για το 2010. Από τις εκδόσεις των έντοκων γραμματίων αντλήθηκαν 2,1 δις ευρώ, όμως το κόστος ήταν ιδιαίτερα υψηλό. Για αυτά των 6 μηνών το επιτόκιο ήταν 1,38% ενώ τον Οκτώβριο ήταν 0,59%, ενώ γι αυτά του ενός έτους το επιτόκιο έφτασε το 2,20% όταν τον Οκτώβριο ήταν 0,91%.

    Στη σύσταση διμερών επιτροπών με τη συμμετοχή στελεχών του γενικού λογιστηρίου και των υπουργείων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η πιστή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

    Το θέμα συζητήθηκε το πρωί σε σύσκεψη που είχε ο κ Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη και στελέχη των οικονομικών διευθύνσεων του υπουργείου.

    Παράλληλα εξετάστηκε το κρίσιμο ζήτημα της κατάρτισης 3ετών προϋπολογισμών από όλα τα υπουργεία προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και περιορισμός των δαπανών.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει ήδη ζητήσει την κατάρτιση 3ετων προϋπολογισμών μέχρι το τέλος του μήνα καθώς και στη συγκέντρωση στοιχείων μισθοδοσίας στο πλαίσιο της δημιουργίας μιας ενιαίας αρχής πληρωμών στο δημόσιο.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η "τεχνική βοήθεια" από το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις αλλαγές στη φορολογία και την κατάρτιση των τριετών προϋπολογισμών.

    Γενική απεργία για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010, κήρυξε η ΑΔΕΔΥ, εκτιμώντας τις αρνητικές εξελίξεις που προδιαγράφονται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ιδιαίτερα τη συνέχιση της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας, την πραγματική μείωση του εισοδήματος μέσα από την περικοπή των επιδομάτων, τη φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών, και την όξυνση των προβλημάτων του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ.

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 31841

    [02] Συνεδρίασαν οι Τομεάρχες της ΝΔ υπό τον Α.Σαμαρά

    Τριτη, 12 01 2010 15:16

    Διαρκή επαγρύπνηση, συστηματική και εποικοδομητική αντιπολίτευση, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις απέναντι στις αποφάσεις της Κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε πως η περίοδος ανοχής του ελληνικού λαού απέναντι στην Κυβέρνηση Παπανδρέου τελείωσε, ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα τοποθετηθεί με σαφήνεια σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πολιτική ζωή, όπως είναι τα οικονομικά, η διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας αλλά και το ζήτημα χορήγησης ιθαγένειας στους μετανάστες.

    "Με τη συμπλήρωση 100 ημερών από το σχηματισμό της κυβέρνησης Παπανδρέου εκπνέει ο χρόνος ανοχής και υπομονής του ελληνικού λαού", τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς ενώ επανέλαβε την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στην υιοθέτηση του γερμανικού εκλογικού συστήματος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105, 8 - ΝΕΤ Είδηση: 31828

    [03] ΚΕΔΚΕ: Διάλογος για το σχέδιο Καλλικράτης

    Τριτη, 12 01 2010 14:29

    Συμμετοχή στο διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση και τη διαμόρφωση του τελικού κυβερνητικού σχεδίου Καλλικράτης, θα έχουν οι Δήμαρχοι, όπως συζήτησαν σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ. Παράλληλα θα ζητηθούν αποσαφηνίσεις και εξειδικεύσεις.

    "Το πλαίσιο που δόθηκε στη δημοσιότητα υπολείπεται από τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ..." Νικήτας Κακλαμάνης

    Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε πως το πλαίσιο που δόθηκε στη δημοσιότητα υπολείπεται από τις ομόφωνες αποφάσεις των συνεδρίων της ΚΕΔΚΕ και θα δοθεί έμφαση στο διάλογο ώστε να γίνουν αποδεκτές. "Θα αποφασίσουμε αν θα ανάψουμε ή όχι το πράσινο φως είπε χαρακτηριστικά αφού δούμε και το χωροταξικό το οποίο και κάλεσε το υπουργείο εσωτερικών να δημοσιοποιήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου", δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης και κάλεσε τα κόμματα, να σταθούν πάνω και έξω από πολιτικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

    Αύριο Τετάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης Γιάννη Ραγκούση, με θέμα τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Προηγουμένως θα συνεδριάσει το ΔΣ της ΕΝΑΕ στις 11πμ, ώστε να προετοιμάσει τις θέσεις που θα μεταφέρει στη συνάντηση.

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των συναντήσεων του με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το "σχέδιο Καλλικράτης", θα δεχθεί αύριο, Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, στις 8:45 π.μ. το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, και στις 19:30 εκπροσώπους της ΕΝΑΕ. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στα κεντρικά γραφεία του κόμματος (Ρηγίλλης 18).

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Είδηση: 31823

    [04] Βουτιά 5% στο χρηματιστήριο

    Τριτη, 12 01 2010 17:59

    Βουτιά πέντε μονάδων έκανε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το χρηματιστήριο της Αθήνας, υπό το βάρος των έντονων πιέσεων που δέχτηκαν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και κυρίως οι τράπεζες. Συγκεκριμένα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.199,53 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 5,00%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 270,520 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 5,70%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 4,55 % και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 4,32%.

    Όλοι οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι δείκτες των Τραπεζών -6,99% και της τεχνολογίας -6,40%.

    26 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 183 πτωτικά και 24 παρέμειναν σταθερές. Είδηση: 31844

    [05] Αφγανιστάν: Νεκροί Ταλιμπάν από πυραύλους του ΝΑΤΟ

    Τριτη, 12 01 2010 18:03

    Τουλάχιστον 16 ισλαμιστές αντάρτες σκοτώθηκαν την Δευτέρα στο νότιο Αφγανιστάν από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μη επανδρωμένα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ (drones), μία από τις επιθέσεις που σπάνια γίνονται γνωστές και πραγματοποιήθηκαν από τα αεροσκάφη αυτά, ανακοίνωσε σήμερα η δύναμη του ΝΑΤΟ.

    Η πρώτη επίθεση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή του Ναου Ζαντ της επαρχίας Χέλμαντ, προπύργιο των ισλαμιστών ανταρτών, όπου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είχαν εντοπίσει μια συγκέντρωση μαχητών Ταλιμπάν που ήταν έτοιμοι να εξαπολύσουν επίθεση, αναφέρεται σε ανακοίνωση της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ (ISAF).

    "Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε έναν πύραυλο Hellfire που σκότωσε 13 αντάρτες", αναφέρεται στο κείμενο.

    Τρεις άλλοι Ταλιμπάν σκοτώθηκαν επίσης την Δευτέρα στην περιοχή Ναντ Αλι της ίδιας επαρχίας από τον πύραυλο ενός άλλου drone, προσθέτει η ISAF.

    Τα drones χρησιμοποιούνται συχνά στο Αφγανιστάν ιδιαίτερα από τα στρατεύματα των ΗΠΑ για αναγνώριση και λήψη βίντεο, αλλά μέχρι στιγμής πολύ λίγα για αεροπορικές επιδρομές που γίνονται περισσότερο από μαχητικά αεροσκάφη.

    Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει κατά τα τελευταία δύο χρόνια τις αεροπορικές επιδρομές, μέσω των drones τους που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν, στις ζώνες των φυλών του γειτονικού Πακιστάν, όπου πολύ τακτικά βάζουν στο στόχαστρό τους ανώτερα στελέχη της Αλ-Κάιντα και Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ή του Πακιστάν. Είδηση: 31845

    [06] Λουκέτο σε δεκάδες μουσεία λόγω έλλειψης προσωπικού

    Τριτη, 12 01 2010 17:36

    Κλειστά θα παραμείνουν για άγνωστο χρονικό διάστημα αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία μετά την ανάκληση της προκήρυξης θέσεων προσωπικού, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Πολιτισμού.

    Έτσι, θα μείνουν κλειστά τα ακόλουθα μουσεία

    -Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (τμήμα του θα λειτουργήσει από την επόμενη εβδομάδα)

    -Όλος ο όροφος του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (16 αίθουσες)

    -Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (λειτουργούν οι 4 από τις 11 αίθουσες του Μουσείου και η περιοδική έκθεση προκειμένου να παραμείνει ανοικτός ο Λευκός Πύργος)

    -Η Επιγραφική και Προϊστορική Συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου

    -Οι δύο αρχαιολογικές εκθέσεις στο Καστέλλο Ρόδου

    -Νομισματικό Μουσείο (ο β' όροφος και όλο το Μουσείο την Κυριακή)

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Καρπάθου

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Κάσου

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Νισύρου

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Αγ. Νικολάου Κρήτης

    -Ψηφιακή έκθεση Παλαιού Μουσείου Ολυμπίας

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης (μόνο Σαββατοκύριακο ανοιχτό)

    -Αρχαιολογική Συλλογή Τρικάλων

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Λυκόσουρας

    -Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου (κλειστή η μισή έκθεση)

    -Λαογραφικό Μουσείο Ρόδου

    -Αρχοντικό Βουβάλα Καλύμνου

    -Αρχοντικό Νικολαϊδη Πάτμου

    -Βυζαντινό Μουσείο Σύμης

    -Βυζαντινό Μουσείο Καστελλόριζου

    -Μουσείο Μούρτζινων Καρδαμύλης

    Κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι

    -Αρχαιολογικός χώρος Μαλίων

    -Αρχαιολογικός χώρος Λατούς

    -Αρχαιολογικός χώρος Σέσκλου

    -Αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού Κιλκίς

    -Αρχαιολογικός χώρος Παλατιανού Κιλκίς

    -Αρχαιολογικός χώρος Λευκαδίων (μόνο Σαββατοκύριακο ανοιχτός)

    -Αρχαιολογικός χώρος Αμφίπολης

    -Αρχαιολογικός χώρος Φλώρινας (ελληνιστική πόλη)

    -Αρχαιολογικός χώρος Πετρών

    -Αρχαιολογικός χώρος Πέλιννας Τρικάλων

    - Ναός Απόλλωνος Καρδίτσας

    -Αρχαιολογικός χώρος Σικυώνας Καρδίτσας

    -Αρχαιολογικός χώρος Κιερίου Καρδίτσας

    -Αρχαιολογικός χώρος Ιτωνίας Αθηνάς Καρδίτσας

    -Ασκληπιείο Τρικάλων

    -Αρχαιολογικός χώρος Περιστεριάς

    -Κάστρο Αντιρρίου

    -Κάστρο Βόνιτσας

    -Βυζαντινή Συλλογή Αγ. Γερμανού Πρεσπών

    -Κάστρο Άρτας

    -Κάστρο Φαναρίου (Ιθώμη Καρδίτσας)

    -Κάστρο Μυτιλήνης

    Είδηση: 31840

    [07] Ρουμανία: Στους 92 οι νεκροί από τη γρίπη - Η Glaxo μειώνει την παραγγελία της Γερμανίας σε εμβόλια

    Τριτη, 12 01 2010 17:53

    Συνολικά 92 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι σήμερα τη ζωή τους από τον ιό της νέας γρίπης Η1Ν1 στη Ρουμανία και έχουν καταγραφεί 6.218 κρούσματα του ιού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εκπρόσωπος του ρουμανικού υπουργείου Υγείας, Οάνα Γκριγκόρε. Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν επτά θάνατοι από τη νέα γρίπη και καταγράφηκαν 41 νέα κρούσματα.

    Οι Ρουμάνοι σχηματίζουν ουρές έξω από νοσοκομεία της χώρας προκειμένου να εμβολιαστούν κατά της γρίπης Η1Ν1, ξεπερνώντας τους αρχικούς ενδοιασμούς τους απέναντι στο εμβόλιο.

    Στο Βουκουρέστι, χίλια και πλέον άτομα σχημάτισαν μια τεράστια ουρά, σε κεντρικό σημείο της πόλης, περιμένοντας να εμβολιαστούν από κινητή μονάδα υγείας.

    Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός για όλους τους πολίτες άνω των 16 ετών.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, δρ. Άντριαν Στρέινου - Τσερτσέλ, ανακοίνωσε χθες ότι 7.118 άτομα εμβολιάστηκαν σε μία μόνο ημέρα.

    Στη χώρα παράγονται εμβόλια κατά της νέας γρίπης, τα οποία είναι διαθέσιμα για τους ενήλικες, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δοκιμές για τον εμβολιασμό των παιδιών, που θα αρχίσει στο τέλος Ιανουαρίου.

    Βρετανία: Η φαρμακευτική εταιρεία GlaxoSmithKline συμφώνησε να μειώσει κατά 70% την παραγγελία της Γερμανίας σε εμβόλια κατά της νέας γρίπης Α.

    H GlaxoSmithKline συμφώνησε να μειώσει τον αριθμό των εμβολίων κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) που θα προμηθεύσει στη Γερμανία περίπου στο 70% της αρχικής παραγγελίας εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης.

    Η φαρμακευτική εταιρεία δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας να μετατρέψει το υπάρχον συμβόλαιο σε 34 εκατομμύρια δόσεις από 70 εκατομμύρια που ήταν αρχικά.

    Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες κυβερνήσεις για τη μείωση των παραγγελιών των εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1, μεταξύ αυτών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, δήλωσε μία εκπρόσωπος Τύπου της εταιρείας.

    Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να μειώνουν τις παραγγελίες τους σε εμβόλια καθώς η πανδημία τελικά δεν ήταν τόσο θανατηφόρα όσο αρχικά φοβόντουσαν και επειδή οι ενήλικες χρειάζονται μόνο μία δόση του εμβολίου, και όχι δύο όπως λεγόταν αρχικά, για να προστατευθούν από τον ιό Η1Ν1.

    Οι παραγγελίες για εμβόλια έγιναν τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οπότε δεν ήταν γνωστό πόσες δόσεις θα χρειάζονταν, ενώ δεν ήταν ξεκάθαρο και πόσο σοβαρή θα είναι η πανδημία.

    "Οι πανδημίες είναι από τη φύση τους απρόβλεπτες και αναγνωρίζουμε ότι οι ανάγκες των κυβερνήσεων αλλάζουν. Είμαστε δεσμευμένοι στο να βρίσκουμε λύσεις για τις κυβερνήσεις που αλλάζουν το πρόγραμμα εμβολιασμού τους", δήλωσε η υπεύθυνη για τα εμβόλια της Glaxo Τζιν Στέφεν.

    Η γερμανική εφημερίδα Bild προβλέπει με δημοσίευμά της ότι η μείωση της παραγγελίας που έγινε χθες Δευτέρα θα εξοικονομήσει στα ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας περίπου 133 εκατομμύρια ευρώ.

    AΠΕ Είδηση: 31842

    [08] Η τηλεόραση... σκοτώνει

    Τριτη, 12 01 2010 17:03

    Όσοι ξεχνιούνται με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση κάθε μέρα, πιθανώς "κόβουν" χρόνια από τη ζωή τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική αυστραλιανή έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι κάθε ώρα παραπάνω τηλεόρασης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο. Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει όχι μόνο για τους παχύσαρκους, αλλά και για όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.

    Η έρευνα έγινε από ερευνητές του Καρδιολογικού και Διαβητολογικού Ινστιτούτου Μπέικερ της πολιτείας Βικτόρια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Circulation" της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Οι επιστήμονες μελέτησαν επί μια εξαετία τις συνήθειες και το στιλ ζωής 8.800 ενηλίκων άνω των 25 ετών και τους έκαναν παράλληλα μια σειρά από εξετάσεις αίματος για ζάχαρο, χοληστερίνη κ.α. Βρήκαν ότι κάθε ώρα μπροστά στην τηλεόραση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατά 11% για θάνατο από όλες τις αιτίες, κατά 9% για θάνατο από καρκίνο και κατά 18% αυξημένο ρίσκο για θάνατο από καρδιαγγειακό νόσημα.

    Σύμφωνα με την έρευνα, "σε σχέση με όσους παρακολουθούσαν λιγότερο από δύο ώρες τηλεόραση καθημερινά, όσοι παρακολουθούσαν πάνω από τέσσερις ώρες τη μέρα, είχαν 46% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες και 80% αυξημένο κίνδυνο θανάτου ειδικότερα από καρδιοαγγειακό νόσημα".

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αυξημένος κίνδυνος λόγω τηλεόρασης ισχύει άσχετα από άλλους γνωστούς παραγοντες κινδύνου για τις καρδιοαγγειακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα, η υψηλή πίεση, η υψηλή χοληστερίνη, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία κ.α.

    Σύμφωνα με τον ερευνητή Ντέηβιντ Ντάσταν, η μελέτη εστίασε ειδικότερα στην επίπτωση της τηλεόρασης, αλλά τα συμπεράσματά της δείχνουν πως οποιαδήποτε παρατεταμένη καθιστική ζωή, είτε μπροστά στο γραφείο ή τον υπολογιστή, μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους για την υγεία.

    "Το ανθρώπινο σώμα σχεδιάστηκε για να κινείται και όχι για να κάθεται μεγάλες χρονικές περιόδους", δήλωσε ο ερευνητής. "Πολλοί άνθρωποι περνάνε την καθημερινή ζωή τους απλώς μεταφερόμενοι από τη μια καρέκλα στην άλλη: από την καρέκλα του γραφείου, στο κάθισμα του αυτοκινήτου και, από εκεί, στον καναπέ μπροστά από την τηλεόρασή τους", πρόσθεσε. Όπως είπε, "ακόμα κι αν κάποιος έχει το σωστό βάρος, όταν κάθεται για ώρες, αυτό επιδρά αρνητικά στην υγεία του, επειδή αυξάνει τη συγκέντρωση ζαχάρου και λιπιδίων στο αίμα του". Για το λόγο αυτό, τόνισε, πρέπει οι άνθρωποι να αποφεύγουν να κάθονται συνεχώς και, αντίθετα, πρέπει να θυμούνται να κινούνται και να ασκούνται συχνότερα.

    Η νέα έρευνα συμφωνεί με μια άλλη πρόσφατη μελέτη, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που βλέπουν λιγότερη τηλεόραση, καίνε περισσότερες θερμίδες και έτσι παχαίνουν λιγότερο. Άλλες έρευνες έχουν επίσης επιβεβαιώσει ότι η συχνή σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

    Στις ανεπτυγμένες χώρες η καθιστική ζωή (μπροστά από τον υπολογιστή και την τηλεόραση) έχει γίνει "επιδημία". Έρευνες έχουν δείξει ότι κατά μέσο όρο ένας άνθρωπος βλέπει γύρω στις τέσσερις ώρες τηλεόραση τη μέρα (τρεις ώρες στην Βρετανία, πέντε ώρες στις ΗΠΑ), οπότε αν προστεθούν οι ώρες που ο ίδιος κάθεται σε ένα γραφείο, γίνεται αντιληπτό το πρόβλημα.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 31837

    [09] Προς απεργία μεταναστών στην Ιταλία

    Τριτη, 12 01 2010 16:24

    Συνεχίζεται στην Ιταλία η κινητικότητα στο θέμα των μεταναστών, μετά τον πυροβολισμό ενός μετανάστη στην κωμόπολη Ροζάρνο και τις συγκρούσεις των αλλοδαπών με την αστυνομία και τους ντόπιους κατοίκους, που είχαν σα συνέπεια την απομάκρυνση από την περιοχή 1.000 μεταναστών. Η ημερομηνία πραγματοποίησης της "απεργίας των μεταναστών" έχει οριστεί για την 1η Μαρτίου, ενώ αντίστοιχη κινητοποίηση γίνεται και στη Γαλία.

    Όπως τόνισε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι: "Όσοι μετανάστες δεν διαθέτουν άδεια παραμονής, πρόκειται να απελαθούν, για όλους τους ξένους εργαζόμενους, ακόμη και με εποχική απασχόληση, πρέπει να προβλεφθούν νόμιμες μορφές συνεργασίας και να μπει οπωσδήποτε τέλος στην μαύρη εργασία".

    Από την πλευρά του o υπουργός, αρμόδιος για την απλούστευση του προγράμματος, Ρομπέρτο Καλντερόλι, στέλεχος της ακροδεξιάς "Λίγκας του Βορρά", δήλωσε ότι: "Είναι πολύ δύσκολο να στηριχθεί από τους μετανάστες, που διαθέτουν άδεια παραμονής. Όσο για τους παράνομους, με τον τρόπο αυτό, θα μπορούσαμε να τους απελάσουμε".

    Άμεση ήταν η απάντηση από τον Αντρέα Ορλάντο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, που είπε ότι: "Ο Καλντερόλι, καλό θα είναι να θυμάται τον θόρυβο, που προκάλεσε, όταν φόρεσε μπλουζάκι με σκίτσα, που σατίριζαν τον Μωάμεθ και να σταματήσει να ανεβάζει την ένταση".

    Η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού "Osservatore Romano", έγραψε ότι "όχι μόνο οι Ιταλοί είναι ρατσιστές, αλλά το στοιχείο αυτό τούς χαρακτηρίζει από παλιά, τουλάχιστον από εκατόν πενήντα χρόνια, από τότε που συστάθηκε το ενιαίο ιταλικό κράτος". Επίσης η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, η "Κορριέρε Ντέλλα Σέρα", σχολίασε πως "όντως, τηρούμε μια στάση ανωτερότητας έναντι των ξένων, ιδίως όταν είναι φτωχοί και έγχρωμοι, αλλά δεν πρόκειται για πραγματικό ρατσισμό». Aίτημα προς το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, κατατέθηκε από την κυβέρνηση της Αιγύπτου, που ζήτησε τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, "για την προστασία των μειονοτήτων και των μεταναστών, που ζουν στην Ιταλία", κάνοντας αναφορά σε επιθέσεις σε βάρος μεταναστών και παραβιάσεις οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καθώς και για την πρακτική των υποχρεωτικών απελάσεων.

    Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου τονίζει ότι: "Το υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει τις εκδηλώσεις βίας που σημειώθηκαν στο Ροζάρνο της Ιταλίας" και "την ευρεία εκστρατεία επιθέσεων κατά των μεταναστών. Τα τελευταία αυτά επεισόδια βίας δεν είναι παρά μία όψη των πολυάριθμων παραβιάσεων τις οποίες αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι μειονότητες στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένης της αραβικής και μουσουλμανικής μειονότητας".

    Το θέμα θα συζητηθεί και στις 16 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσαμ Ζάκι στο Κάϊρο.

    Αίτημα λήψης μέτρων από τις ιταλικές αρχές, διατύπωσαν και οι ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των μεταναστών και κατά του ρατσισμού Χόρχε Μπουσταμάντε και Γκίτου Μουιγκάι, λέγοντας χαρακτηριστικά: "να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την εξάλειψη της διογκούμενης ξενοφοβικής συμπεριφοράς κατά των εργαζομένων μεταναστών η οποία οδήγησε την περασμένη εβδομάδα στα τραγικά γεγονότα του Ροζάρνο" που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 67 άνθρωποι - 31 αλλοδαποί, 19 αστυνομικοί και 17 Ιταλοί.

    Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε 11 άτομα, ενώ τρεις αναζητούνται και άλλοι τρεις είναι ήδη στη φυλακή, για συμμετοχή στη Μαφία και εμπλοκή στα επεισόδια του Ροζάρνο. Σύμβολο της απεργίας θα είναι το κόμικς "Μαφάλντα" και οι διαδηλωτές θα φορούν κίτρινο βραχιόλι και θα κρατούν κίτρινα μαντήλια.

    Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 31835


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 12 January 2010 - 17:51:14 UTC