Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμική δόνηση 5,2 στο Τρίκορφο Φωκίδος
  • [02] Εν δράσει ο αστυνομικός της γειτονιάς
  • [03] Κρας τεστ για την ελληνική οικονομία
  • [04] Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δέσουν κόμπους το φως!
  • [05] Εurostat: Το 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα στα πρόθυρα της φτώχειας

    [01] Σεισμική δόνηση 5,2 στο Τρίκορφο Φωκίδος

    Δευτερα, 18 01 2010 18:19

    Σεισμική δόνηση έντασης 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τα "Γεωδυναμικά Ινστιτούτα του Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Θεσσαλονίκης", έγινε αισθητή στις 17:56 στο Τρίκορφο του νομού Φωκίδος και στην ευρύτερη περιοχή, στην Ναύπακτο, στο Αίγιο, στην Πάτρα και άλλες περιοχές των νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Κορινθίας, αλλά κι ως την Αθήνα. Το επίκεντρο του σεισμού, εστιάζεται σε απόσταση 160 χλμ. βορειοδυτικώς της Αθήνας, στο δυτικό Ευπάλιο στα δυτικά του Κορινθιακού κόλπου και ανατολικώς της Ναυπάκτου, με μικρό εστιακό βάθος. Κάποιοι από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής βγήκαν έξω από τα σπίτια τους, χωρίς όμως να επικρατήσει πανικός. Μετά την ισχυρή -όπως χαρακτηρίστηκε- σεισμική δόνηση, έγιναν αισθητοί και άλλοι σεισμοί, ενώ δεν έχουν αναφερθεί στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία τυχόν ζημιές. Όμως, αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων στην "Εθνική Οδό Ναυπάκτου - Ιτέας", στο ύψος του Μοναστηρακίου και της Σεργούλας.

    Σύμφωνα με την τηλεφωνική παρέμβαση του σεισμολόγου κου Άκη Τσελέντη στο τηλεοπτικό δελτίο της ΝΕΤ, συνέστησε οι κάτοικοι της περιοχής να μην μπουν σε παλαιά κτίρια και ότι ασφαλή συμπεράσματα για την ύπαρξη ή μη ισχυρότερης σεισμικής δράσης θα εξαχθούν μετά την παρέλευση 20ώρου.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32108

    [02] Εν δράσει ο αστυνομικός της γειτονιάς

    Δευτερα, 18 01 2010 13:32

    Ξεκίνησε από σήμερα ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς σε 18 περιοχές της Αττικής. Περισσότεροι από 100 αστυνομικοί στην Αττική και άλλοι τόσοι σε επαρχιακές πόλεις θα περιπολούν με μοτοσικλέτες, πρωί και βράδυ, με στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

    Συνολικά διατέθηκαν 218 αστυνομικοί, οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε 45 αστυνομικά τμήματα. Οι περισσότεροι άνδρες διατέθηκαν για την Αθήνα, λόγω του όγκου της. Ακολουθούν κατά σειρά διάθεσης η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης, η Κόρινθος, η Καλαμάτα, η Κομοτηνή, η Ξάνθη, η Καβάλα, η Βέροια, η Λάρισα, ο Βόλος, η Νέα Ιωνία Μαγνησίας, τα Γιάννενα, η Λαμία, η Χαλκίδα, το Αγρίνιο, η Κέρκυρα, η Ηγουμενίτσα, η Ερμούπολη Σύρου και η Ρόδος.

    Στόχος του προγράμματος είναι να παταχθεί το έγκλημα σε κάθε γειτονιά της χώρας. Σκοπός της αστυνομίας είναι μέσω αυτών των αστυνομικών να καταγραφούν προβλήματα σε κάθε γειτονιά και να αντιμετωπιστούν, να αυξηθεί η ροή πληροφοριών μέσω της συνεργασίας των αστυνομικών της γειτονιάς με πολίτες, ώστε να αντιμετωπίζονται και άλλα εγκλήματα μεγαλύτερου βεληνεκούς από ό,τι το βεληνεκές νέας γειτονιάς.

    Οι 218 αστυνομικοί έλαβαν ειδική εκπαίδευση από πανεπιστημιακούς καθηγητές από εξειδικευμένους εγκληματολόγους και αξιωματικούς της αστυνομίας προκειμένου να έχουν καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με πολίτες και με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μετανάστες. Για να ξεχωρίζουν από τους άλλους αστυνομικούς θα έχουν ειδικό διακριτικό σήμα στη στολή, που θα αναφέρει «αστυνομικός της γειτονιάς».

    Το ίδιο θα αναγράφεται και στα δίκυκλα, ή τα αυτοκίνητα με τα οποία θα μετακινούνται. Ειδικά στην Αττική τοποθετήθηκαν 114 από τους 218 άνδρες, δηλαδή το 50%, 28 στη Θεσσαλονίκη και από τέσσερις έως δώδεκα στις άλλες περιοχές.

    Στα καθήκοντα των αστυνομικών της γειτονιάς είναι να περιπολούν ανά δύο σε βάρδιες, ώστε να αποτρέπουν τα εγκλήματα, να βοηθούν έμπρακτα κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις, να επικοινωνούν με τους κατοίκους, τη δημοτική αρχή, τη σχολική κοινότητα, τους εμπόρους, τους τοπικούς συλλόγους, τις ενώσεις πολιτών και τους κοινωνικούς φορείς. Να συμπαρίστανται σε θύματα εγκληματικών πράξεων συγκεντρώνοντας πληροφορίες και ενημερώνοντας την υπηρεσία, να βοηθούν ανθρώπους με αναπηρία και γενικά μέλη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, να παρίστανται σε συγκεντρώσεις, ή συνελεύσεις τοπικών φορέων, για θέματα ασφάλειας.

    Για τους πολίτες οι αστυνομικοί της γειτονιάς θα είναι διαθέσιμοι σε ζητήματα παραβατικότητας, ενδοοικογενειακής, ή σχολικής, βίας, σε επίλυση διαφορών στη γειτονιά, διευκόλυνση ατόμων με αναπηρία σε διοικητικές διαδικασίες, όπως έκδοση ταυτοτήτων κλπ, αλλά δεν θα είναι αρμόδιοι να παρεμβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες για τις οποίες οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν απευθείας με την άμεση δράση.

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Ανέλαβε υπηρεσία ο Αστυνομικός της Γειτονιάς

    Είδηση: 32085

    [03] Κρας τεστ για την ελληνική οικονομία

    Δευτερα, 18 01 2010 16:00

    Το πρώτο κρίσιμο "κρας τεστ" περνά η ελληνική οικονομία στα συμβούλια Eurogroup κι Ecofin στις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εξηγεί τους στόχους του προγράμματος και προσπαθεί να πείσει τους ομολόγους του για την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των στοιχείων. Στο Ecofin, θα συζητηθεί και το θέμα της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να ενημερώσει προφορικά τους ομολόγους του για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τα επόμενα συμβούλια στις 15- 16 Φεβρουαρίου.

    Παράλληλα, στη διάταξη του Ecofin αύριο έχει περιληφθεί και το θέμα των ελληνικών στατιστικών δεδομένων και το συμβούλιο αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 8/1/2010 για τα δημοσιονομικά στατιστικά δεδομένα της Ελλάδας την περίοδο 2004-2008. Η έκθεση αυτή συντάχθηκε κατόπιν αιτήματος του Ecofin της 10ης Νοεμβρίου 2009.

    Σημειώνεται ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διαγνωστικού χαρακτήρα και οι προτάσεις για μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος θα έρθουν στην ατζέντα του επόμενου Ecofin. Πάντως, στα συμπεράσματα της 10ης Νοεμβρίου είχε υπάρξει ήδη μια πρώτη θετική αναγνώριση των πρωτοβουλιών που έχει πάρει έως σήμερα η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της ανεξαρτητοποίησης της ΕΣΥΕ και την παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

    Στο Ecofin θα τεθεί προς συζήτηση και η τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωζώνη, που δημοσιεύτηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2009 και σύμφωνα με την οποία η οικονομική ύφεση φαίνεται ότι φτάνει στο τέλος της, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης έχει επιστρέψει θετικός κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009, μετά από πέντε συνεχή τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

    Αντιδράσεις

    "Η DEUTSCHE BANK, με τον πιο αυστηρό και κατηγορηματικό τρόπο, καταγγέλλει διεθνώς ότι η πιθανότητα πτωχεύσεως της Ελλάδος είναι μεγαλύτερη από αυτή που υπήρχε πριν από 12 χρόνια για τη Ρωσία και την Αργεντινή. Τα ημίμετρα του κ. Παπακωνσταντίνου δυστυχώς δεν αποκρούουν αποτελεσματικά τις εικασίες της Γερμανικής τράπεζας", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    Για πολιτικές που οδηγούν στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και με αφορμή την κατάθεση στις Βρυξέλλες του προγράμματος σταθερότητας, το χαρακτήρισε πρόγραμμα αποσταθεροποίησης και εξόντωσης των εργαζομένων. Είδηση: 32101

    [04] Επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να δέσουν κόμπους το φως!

    Δευτερα, 18 01 2010 18:19

    Εκτός από τα κορδόνια των παπουτσιών μας, κόμποι μπορούν να γίνουν τελικά και σε πιο απρόσμενα πράγματα. Μια ομάδα Βρετανών φυσικών κατόρθωσαν, για πρώτη φορά, να δέσουν το φως σε κόμπους.

    Το αξιοσημείωτο επίτευγμα, που κατέστη εφικτό χάρη στον έλεγχο του φωτός με την χρήση ολογραμμάτων, ανοίγει το δρόμο για νέα επίπεδα ακρίβειας στην τεχνολογία των λέιζερ, με εφαρμογές από την μέτρηση της ταχύτητας στο κυκλοφοριακό δίκτυο μέχρι την μέτρηση του ύψους διαφόρων αντικειμένων.

    Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature Physics", έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπρίστολ, του Σαουθάμπτον και της Γλασκώβης υπό τον δρα Μαρκ Ντένις, σύμφωνα με τις βρετανικές "Τέλεγκραφ" και "Ιντεπέντεντ" και το Live Science. Τέτοιου είδους κόμποι μέχρι τώρα είχαν περιγραφεί μόνο με μαθηματικά, αλλά για πρώτη φορά οι φυσικοί μπόρεσαν να υλοποιήσουν την αφηρημένη θεωρία στην πράξη.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, σε μια ακτίνα φωτός, η ροή του φωτός μέσα από το χώρο είναι παρόμοια με αυτή του νερού που κυλάει σε ένα ποτάμι. Αν και το φως συχνά ρέει σε ευθεία γραμμή (π.χ. από ένα φακό), μπορεί επίσης να ρέει σε στροβίλους και δίνες, σχηματίζοντας γραμμές στο χώρο, τους λεγόμενους "οπτικούς στροβίλους". Κατά μήκος αυτών των γραμμών, η ένταση του φωτός είναι μηδενική (μαύρο). Σύμφωνα με τον δρα Ντένις, "ολόγυρά μας το φως είναι γεμάτο από αυτές τις σκοτεινές γραμμές, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τις δούμε".

    Οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν κόμπους σε αυτούς τους "οπτικούς στροβίλους", χρησιμοποιώντας ολογράμματα για να κατευθύνουν τη ροή του φωτός. Η όλη τεχνική αναμένεται να εφαρμοστεί πρακτικά στα λέιζερ του μέλλοντος.

    Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nphys/journal/vaop/ncurrent/abs/nphys1504.html Είδηση: 32109

    [05] Εurostat: Το 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα στα πρόθυρα της φτώχειας

    Δευτερα, 18 01 2010 16:06

    Το 20% του πληθυσμού στην Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας με το μέσο κοινοτικό όρο να βρίσκεται στο 17%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες η Eurostat και τα οποία αναφέρονται στο 2008.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο φτώχειας είναι οι πολίτες της Λετονίας (26%), της Ρουμανίας (23%),της Βουλγαρίας (21%), της Ελλάδα, της Ισπανίας και της Λιθουανίας (από 20%) και λιγότερο εκτεθειμένοι στη φτώχεια είναι οι πολίτες της Τσεχίας (9%) της Ολλανδίας και της Σλοβακίας (από 11%). Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος της φτώχειας ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που εμφανίζει εισόδημα κάτω από το 60% του μέσου κατά κεφαλήν εθνικού εισοδήματος.

    Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ακόμη ότι στην Ελλάδα το 23% των νέων έως 17 ετών κινδυνεύει από τη φτώχεια ( με μέσο κοινοτικό όρο 20%) ενώ για τους άνω των 65 ετών ο κίνδυνος φτώχειας φτάνει το 22% στη χώρα μας (με μέσο κοινοτικό όρο 19%). Παράλληλα, στην Ελλάδα το 14% του πληθυσμού που έχει κάποια απασχόληση κινδυνεύει από τη φτώχεια, με μέσο κοινοτικό όρο 8%.

    Σύμφωνα ακόμη με τη Eurostat, το 50% του πληθυσμού στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν έχει τα μέσα να έχει κάθε χρόνο μια εβδομάδα διακοπές μακριά από την οικία του (με μέσο κοινοτικό όρο 37%) ενώ το 15% δηλώνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα να έχει ικανοποιητική θέρμανση στο σπίτι (με μέσο κοινοτικό όρο 10% ). Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το 9% του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν έχει τα μέσα να αγοράσει ένα αυτοκίνητο (με μέσο κοινοτικό όρο επίσης 9%) ενώ το 7% του πληθυσμού στη χώρα μας δηλώνει ότι δεν μπορεί να έχει ένα γεύμα κάθε δύο ημέρες που να περιλαμβάνει κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι (με μέσο κοινοτικό όρο 9%). Είδηση: 32103


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 18 January 2010 - 17:51:01 UTC