Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να ανοίξουν τα μπλόκα- Συμμετοχή στο διάλογο
  • [02] Στα μπλόκα παρά τις αντιδράσεις
  • [03] Εντείνονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα
  • [04] Κοντά στην εξιχνίαση της δολοφονίας Χατζηκωστή
  • [05] Αποσύρεται φάρμακο για την απώλεια βάρους
  • [06] ΕΦΕΤ: Αλλεργιογόνος ουσία σε τέσσερα είδη τροφίμων
  • [07] ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Δεν αρνήθηκα ποτέ τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία επιμένει
  • [08] Νέες τεχνολογίες στα ιταλικά σχολεία, κατά της κοπάνας
  • [09] Την συνειδητή κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα προέβλεπε το σχέδιο Βαριά !
  • [10] Στο πλευρό της Αϊτής η αμερικανική σόουμπιζ
  • [11] Οι θερμοκρασίες της δεκαετίας που πέρασε ήταν οι υψηλότερες από το 1880,
  • [12] Νέο μέτωπο υπουργείου Παιδείας -κολλεγίων
  • [13] Πολικό ψύχος

    [01] Να ανοίξουν τα μπλόκα- Συμμετοχή στο διάλογο

    Παρασκευη, 22 01 2010 12:27

    Νέα πρόσκληση στους αγρότες να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και να προσέλθουν σε διάλογο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της Αλέκας Παπαρήγα, του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις της Αλέκας Παπαρήγα, του Γιώργου Καρατζαφέρη και του Αλέξη Τσίπρα για το αγροτικό, τόνισε ξεκάθαρα πως δεν υπάρχουν χρήματα για περαιτέρω παροχές, δεν αντέχει άλλο η Ελλάδα να λοιδορείται και να διασύρεται, πρέπει να συναισθανθούμε όλοι, την κρισιμότητα των περιστάσεων. Η γγ του ΚΚΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χαρακτηρίζει τα αγροτικά προβλήματα, ως αποτέλεσμα διαφθοράς. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε λόγο για την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης επί των προβλημάτων και ο Αλεξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να μην υποτιμά τους αγρότες αλλά να συγκρουστεί με τα προβλήματα.

    Έκκληση στον πατριωτισμό των αγροτών, να ανοίξουν τα μπλόκα και να προσέλθουν στον εξαγγελθέντα διάλογο για την νέα αγροτική οικονομία, απηύθυνε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως τα μπλόκα τραυματίζουν την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή οικονομία και πως "δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να ικανοποιηθούν αιτήματα που σποραδικά και απρογραμμάτιστα ακούγονται".

    "..Το πιο αποδοτικό μπλόκο απέναντι στα προβλήματα είναι η συμμετοχή στον ειλικρινή διάλογο, με διαφάνεια και εμπιστοσύνη, ώστε να μετατρέψουμε μαζί την αντίδρασή τους, σε κοινή μας δύναμη ανατροπής, για ένα καλύτερο αύριο..."

    Γιώργος Παπανδρέου

    "Τέλος στα λεφτά για συντεχνιακές διευθετήσεις, για πρόσκαιρες λύσεις που δεν αντέχουν παρά λίγους μήνες και μετά ξανά μπλόκα, ξανά συναλλαγή με την εξουσία. Έφτασε η ώρα των ριζικών αλλαγών που δίνουν σιγουριά και μέλλον στην ελληνική ύπαιθρο, στον αγρότη, στα χωριά μας. Αυτή την τολμηρή μάχη καλούμε τους αγρότες να δώσουμε μαζί. Δεν σας θέλουμε συνενόχους στη μεταξύ μας μικροπολιτική συναλλαγή, αλλά συμμέτοχους στη μεγάλη αλλαγή", τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι τα μπλόκα, όχι μόνον δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν καινούργια προβλήματα, καθώς κάνουν τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας που δεν αντέχει άλλο να διασύρεται και να λοιδορείται.

    "Δεν επικαλούμαι τον πατριωτισμό για να κρύψω τα προβλήματα, αλλά είναι μια αλήθεια ότι η αξιοπιστία της χώρας μας κρίνεται καθημερινά. Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του κόσμου - είναι στο στόχαστρο η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο υπεύθυνοι. Η απουσία πατριωτικής προσπάθειας θα βλάψει όλους - και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους, την αγροτιά", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Καλύτερα να είναι κλειστοί οι δρόμοι παρά τα σπίτια αντέτεινε η γγ του ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συκοφαντεί τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    "Έχετε πολιτική ευθύνη εσείς και η ΝΔ, γιατί χρόνια τώρα, εφαρμόζετε πολύ καλά την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Πέραν της πολιτικής ευθύνης, έχετε και ηθική ωστόσο, γιατί κι εσείς, επιτρέπετε στα παπαγαλάκια σας να συκοφαντούν τους αγώνες της αγροτιάς. Μετά βίας μπορώ να συγκρατήσω την οργή μου: Μιλήσατε για «συναλλαγή». Αν έχετε στο μυαλό σας κάποιους αγροτοπατέρες, καλώς τα λέτε, αλλά μην τα συνδέετε με αγώνες" ανέφερε η κα Παπαρήγα και ζήτησε να μην αντιμετωπιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις ως παράνομες, κατά τις υποδείξεις του Θ. Πάγκαλου.

    "Αν ακολουθούσα αυτά που λέτε, θα ήταν, όχι μόνον οι δρόμοι κλειστοί, αλλά και τα σπίτια" απάντησε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι πρέπει επιτέλους να δούμε ποιο είναι το συμφέρον του αγρότη και να χτίσουμε πάνω σε αυτό την πολιτική που θα ακολουθηθεί.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τα μπλόκα λέγοντας ότι "οι κλειστοί δρόμοι κλείνουν τα σπίτια άλλων", ωστόσο, παρατήρησε πως τίποτα απ' όσα είπε ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να πείσει, έστω και ένα τρακτέρ να φύγει απ' τα μπλόκα και πρότεινε τη δημιουργία θεσμού αντίστοιχου του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) για τους αγρότες και ασφαλιστική κάλυψη των αγροτικών ατυχημάτων, κατ' αναλογία των εργατικών - μέτρα που, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, ήδη δρομολογούνται απ' την κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πρότεινε επίσης, τουλάχιστον ο ελληνικός στρατός να τροφοδοτείται αποκλειστικά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

    "Υπήρξαν προτάσεις που είναι θετικές, ίσως για το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ. Ναι κ. Καρατζαφέρη, ουσιαστικά, δεν το έχουμε ονομάσει έτσι, θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε έτσι και ουσιαστικά αυτό κάνουμε. Εντάσσουμε τον αγροτικό πληθυσμό στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, για να έχει το δικαίωμα ως επιχειρηματίας ο αγρότης, της υποστήριξης της επιχείρησής του", απάντησε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπας έκανε λόγο για παρωδία διαλόγου, χωρίς τους αγρότες και ζήτησε από την κυβέρνηση να κάνει ουσιαστικό διάλογο μαζί τους και να μην τους καλεί να ανοίξουν τους δρόμους για να κλείσουν τα σπρεντς.

    "Λέτε πως δεν έχουμε λεφτά - όμως εμείς μπορούμε να σας προτείνουμε δυο-τρεις, μηδενικού κόστους παρεμβάσεις, για ρήξεις: Ελέγξτε την ασυδοσία και τους μεσάζοντες, σταματήστε τις ελληνοποιήσεις προϊόντων, την καταχρηστική συμπεριφορά των τραπεζών απέναντι στους αγρότες, διαλύστε την κομματοκρατία και τις πελατειακές σχέσεις στους θεσμικούς αγροτικούς φορείς, δημιουργείστε νέες μορφές συλλογικής οικονομικής οργάνωσης των αγροτών. Χρήματα λέτε πως δεν έχετε. Κότσια έχετε για άλλη πολιτική;" ρώτησε τον Πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας.

    "Ναι κε Τσίπρα: Είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με δομές της αγροτικής οικονομίας, του συνεταιριστικού κινήματος και σας θέλουμε κοντά μας" αποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός και κατέληξε: "Ζητώ το δικαίωμα να κάνουμε μια νέα αρχή. Και μην σας εκπλήσσει αν κάνουμε μια νέα αρχή ως ΠΑΣΟΚ. Είμαστε δημοκρατικό Κίνημα, να κάνουμε μια νέα αρχή, μια νέα αγροτική οικονομία σε μια νέα Ελλάδα".

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Παραμένουν στα μπλόκα τους οι αγρότες Είδηση: 32293

    [02] Στα μπλόκα παρά τις αντιδράσεις

    Παρασκευη, 22 01 2010 15:26

    Επιμένουν για όγδοη ημέρα στα μπλόκα οι αγρότες, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, παρά τις αντιδράσεις. Θέλοντας να επισημάνει τη δυσφορία της Σόφιας για τις οικονομικές επιπτώσεις από τις αγροτικές κινητοποιήσεις , ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός μετέβη το μεσημέρι στον Προμαχώνα, ενώ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γιώργο Παπανδρέου. Διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές για την κατάσταση στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με τους προέδρους Αγροτικών Συλλόγων της βόρειας Ελλάδας συναντήθηκε το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ, τάχθηκε κατά του κλεισίματος των δρόμων, κρίνοντας παράλληλα ως δίκαια τα αιτήματα των αγροτών. Δεν θα συμμετάσχει στο διάλογο ο Συνασπισμός. Νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση και ενοποίηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος θέτει σε διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Πρώτη αποτίμηση των δηλώσεων Παπανδρέου στη Βουλή

    "Σκοπιές" στα μπλόκα, με θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, με χιόνια και χιονόνερο, "χτυπούν" οι αγρότες σε Λαμία, Κάστρο και Ελάτεια, περιμένοντας μια νέα συνάντηση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, το Σάββατο, ή την Κυριακή, για να αποτιμήσουν την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή και να πάρουν τις αποφάσεις τους.

    Ωστόσο, έδειξαν να απογοητεύονται, καθώς περίμεναν από τα χείλη του Γ. Παπανδρέου κάποια συγκεκριμένη αναφορά, που θα εκτόνωνε την κατάσταση.

    "Δεν περιμέναμε να ακούσουμε και τίποτα παραπάνω", υπογραμμίζει ο Δημήτρης Δημογιάννης, μέλος του Οργάνου, προσθέτοντας "και πέρσι τα ίδια ακούγαμε".

    Οι συνδικαλιστές αποφεύγουν να σχολιάσουν τις επιμέρους αναφορές του Πρωθυπουργού παραπέμποντας στις επεξεργασίες του Πανελλαδικού, ωστόσο επιμένουν στην απόρριψη της πρόσκλησης για συμμετοχή στον διάλογο της 25ης και 26ης Ιανουαρίου.

    "Δεν πρόκειται να πάμε. Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Δεν πάμε σε έναν διάλογο, που δεν βγάζει πουθενά", υπογραμμίζει ο κ. Δημογιάννης και προσθέτει: "Είμαστε διατεθειμένοι να μετέχουμε σε ένα διάλογο ουσίας για να βγάλουμε κάποια άκρη. Το αγροτικό θέμα δεν λύνεται μέσα σε λίγες ώρες και μέσα σε έναν τέτοιο διάλογο. Σε μια διημερίδα με 700 προσκεκλημένους, αν πάνε και 200 ακόμη αγρότες, δεν πρόκειται να βγει τίποτα".

    Από τις πρώτες επαφές που είχαν τα μέλη του Πανελλαδικού Συντονιστικού μεταξύ τους, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του πρωθυπουργού, κυριαρχεί το αρνητικό κλίμα. Ως πρώτη αντίδραση ήρθε η επιθυμία για συνέχιση στα μπλόκα, κάτι που αναμένεται, ωστόσο, έως και τη Δευτέρα.

    Πάντως από το πρωί της Πέμπτης οι αγρότες ήταν ιδιαίτερα ελαστικοί σε σχέση με τους αποκλεισμούς, κυρίως λόγω της κακοκαιρίας. Ήδη, γύρω από τη Λαμία πέφτει πολύ χιόνι, η συγκοινωνία γίνεται με δυσκολία και σε πολλές περιπτώσεις με αλυσίδες. Έτσι, οι αγρότες από την Λοκρίδα επέτρεψαν τη διέλευση των αυτοκινήτων, για να μην υπάρχει ταλαιπωρία μέσα από τα χιονισμένα βουνά.

    Εξάλλου, ούτε οι αγρότες στο Κάστρο Βοιωτίας έκλεισαν τους παραδρόμους και η κυκλοφορία από τη Λαμία προς την Αθήνα γίνεται μέσα από την εθνική οδό, με εξαίρεση δύο παρακάμψεις. Η μία είναι στη Λαμία και το μήκος της δεν ξεπερνά τα τρία χιλιόμετρα. Η δεύτερη είναι στο Κάστρο Βοιωτίας, όπου οι οδηγοί κινούνται για οκτώ χιλιόμετρα σε παράδρομο, ακριβώς δίπλα από την εθνική οδό.

    Θεσσαλία

    Σταθεροί στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες στον Νομό Λάρισας, τόσο στο μπλόκο της Νίκαιας όσο και στους κόμβους Πλατυκάμπου και Μελούνας.

    Ανεξάρτητα από τις διαφορές που έχουν σε ότι αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων, όλοι συμφωνούν ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν την Δευτέρα στο Ζάππειο ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση που έχει απευθύνει η κυβέρνηση για διάλογο.

    Την ίδια ώρα οι αγρότες της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας δεν λένε «όχι» σε έναν απευθείας διάλογο με την αρμόδια Υπουργό.

    Όσο για τους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κατέβουν την Δευτέρα στην Αθήνα όχι όμως για να συμμετάσχουν στον διάλογο αλλά για να διαμαρτυρηθούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας.

    Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Λάρισας συμμετέχουν στη σύσκεψη που πραγματοποιείται στα Γρεβενά-στη συνέχεια εκείνης των Μαλγάρων- προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων αλλά και η παραπέρα μορφή του αγώνα.

    Το Σάββατο, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών θα επιχειρηθεί συνάντηση με τους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας σε "ουδέτερο έδαφος", προκειμένου να γίνει προσπάθεια να είναι κοινό το πλαίσιο διεκδίκησης.

    Στον Προμαχώνα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός

    Με επιτροπή Ελλήνων αγροτών που έχουν αποκλείσει τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα συναντήθηκε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μποϊκο Μπορίσοφ.

    Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας ανάφερε ότι προτού ξεκινήσει από την Σόφια μίλησε τόσο με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου όσο και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημερώθηκε από τον Βούλγαρο ομόλογό του, για την πρόθεση του να μεταβεί στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, προκειμένου να συνομιλήσει με τους Βούλγαρους μεταφορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ο Πρωθυπουργός, παράλληλα τον προέτρεψε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία Ελλήνων αγροτών που έχουν κλείσει τη συνοριακή διάβαση για να τους εξηγήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα του από τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογό του ότι και σήμερα απηύθυνε από το βήμα της Βουλής, μήνυμα προς τους αγρότες, προκειμένου να ανοίξουν οι δρόμοι και να προσέλθουν στον δημόσιο διάλογο για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας, καθώς όπως τόνισε, είναι ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν τους αγρότες, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    "Είμαστε αδελφικοί λαοί και θέλουμε οι γεωργοί μας, στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, να ζούνε καλά και να παίρνουν περισσότερα χρήματα", δήλωσε, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της Βουλγαρίας "Φόκους", ο Βούλγαρος πρωθυπουργός στην εννεαμελή επιτροπή και τους τόνισε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των οδηγών στις νταλίκες (που περιμένουν στην ουρά στα σύνορα ), όπως και την αναμενόμενη πτώση των θερμοκρασιών μέχρι τους είκοσι βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν σήμερα τη νύχτα.

    Επίσης, ο κ. Μπορίσοφ υπογράμμισε τις μεγάλες απώλειες της Βουλγαρίας λόγω των οποίων η χώρα του έχει απευθύνει επίσημο αίτημα παρέμβασης της Κομισιόν στο πρόβλημα και ζήτησε να ανοίξουν τα σύνορα.

    Οι αγρότες αμέσως μετά, σε μια χειρονομία καλής θέλησης, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί τους, άνοιξαν την συνοριακή διάβαση, από τις πέντε το απόγευμα και θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων μέχρι τις 10 το βράδυ.Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα όσα ανάφεραν, θα συσκεφθούν για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Διευκρινίσεις ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές αναφορικά με τις εξελίξεις των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρήσεων, Τομ Βαν Λίρουπ, τονίζοντας πως μετά την επιστολή του Βούλγαρου πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μ. Μπαρόζο, οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες ζήτησαν διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές.

    Ο κ. Βαν Λίρουπ, επισήμανε ότι η διεκδίκηση αποζημίωσης ενός κράτους μέλους από ένα άλλο αποτελεί διμερές θέμα και υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που οι αγρότες δεν αποσύρουν τα μπλόκα στους δρόμους μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, τότε θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στις Βρυξέλλες με Έλληνες εμπειρογνώμονες και σε τεχνικό επίπεδο.

    "Όλοι εργαζόμαστε για την ταχύτερη λύση του προβλήματος, καθώς βασικό μέλημα της Επιτροπής είναι να διασφαλίζεται η ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων και των αγαθών", κατέληξε.

    Έβρος

    Στο μπλόκο του Ορμενίου, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορ οι αγρότες του βορείου Έβρου, αποφάσισαν τον εκ περιτροπής- ανά δίωρο - αποκλεισμό του τελωνείου.

    Συγχρόνως, στο μεθοριακό σταθμό Κήπων, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους, χωρίς όμως να παρακωλύουν την κυκλοφορία των οχημάτων.

    Νομοσχέδιο για τον αγροτοσυνδικαλισμό

    Νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση και ενοποίηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος θέτει σε διαβούλευση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Το νομοσχέδιο προβλέπει τρεις βαθμίδες συνδικαλισμού, που θ αποτελείται από πρωτοβάθμιες οργανώσεις σε επίπεδο Δήμου, όπως προκύψουν αυτοί από το σχέδιο "Καλλικράτης", δευτεροβάθμιες σε επίπεδο Περιφερειών και μια Τριτοβάθμια κορυφαία το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας θα εκλέγεται από τη βάση.

    Η θητεία όλων των μελών των ΔΣ θα είναι 4ετης, η εκλογική διαδικασία θα γίνεται την ίδια μέρα σε όλες τις βαθμίδες του συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ στο ΔΣ θα μετέχουν με ποσόστωση κατά 60% νέοι αγρότες μέχρι 40 ετών και γυναίκες 10% .

    "..Μπορεί, λοιπόν, να διαφωνούμε με τα β'μπλόκα'' στους δρόμους, αλλά καταλαβαίνουμε απόλυτα τα αιτήματα και τον καημό του αγρότη.."

    Αντώνης Σαμαράς

    Συνάντηση Σαμαρά με αγρότες από της Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

    Στη Ρηγίλλης ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με αγρότες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας , οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα αιτήματά τους. Ο κύριος Σαμαράς επεσήμανε ότι η ΝΔ λέει ναι στα αιτήματα των αγροτών που τα θεωρεί δίκαια, λέει όμως όχι στο κλείσιμο των δρόμων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ για διγλωσσία στο θέμα του κλεισίματος των δρόμων και χαρακτηρίζει επικοινωνιακή φιέστα το διάλογο του Ζαππείου.

    "Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες οδηγεί, ήδη, την κατάσταση σε επικίνδυνο αδιέξοδο. Εκφράσαμε από την αρχή την αντίθεσή μας με τον αποκλεισμό των δρόμων, που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στην τοπική και διεθνή διακίνηση αγαθών", τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική στον τομέα της αγροτικής Οικονομίας.

    Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αφήσει τις επικοινωνιακές "φιέστες" και να συντονίσει ο ίδιος έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με τους αγρότες, καλύπτοντας σε βάθος όλα τα προβλήματα που τους αφορούν.

    "Αυτός ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει αμέσως, χωρίς προαπαιτούμενα από καμία πλευρά και να καταλήξει σε πρακτικά αποτελέσματα. Γιατί διαφορετικά, το επικίνδυνο αδιέξοδο είναι μπροστά μας", κατέληξε.

    "Για τα μπλόκα ο πρόεδρος της ΝΔ είναι κοντά μας. Μας ζήτησε να μην κλείνουν τους δρόμους. Εμείς στα Μάλγαρα κλείνουμε μισή με μία ώρα το δρόμο. Αύριο θα κλείσουμε τα διόδια και όχι το δρόμο και θα δίνουμε προϊόντα στους οδηγούς, για να δουν πόσο τα δίνουμε εμείς και πόσο τα αγοράζουν οι καταναλωτές", τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης Βασίλης Κανάκας.

    "Πέρυσι πήραμε πολλά λεφτά, 500 εκατ. ευρώ που για κάποιους ήταν ψίχουλα και σήμερα δεν έχουμε πάρει τις ενισχύσεις, που είναι δικά μας λεφτά και έπρεπε να τα έχουμε πάρει από το Δεκέμβριο. Δεν έχουμε ξοφλήσει τα νοίκια των χωραφιών μας", επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Γιαννιτσών Λάκης Παπαδόπουλος.

    Στα μπλόκα του Κάστρου, της Αλαμάνς, των Μικροθηβών και της Νίκαιας περιοδεύει το Σάββατο η γγ της ΚΕ του Αλέκα Παπαρήγα.

    Όχι στο διάλογο του Ζαππείου είπε ο Συνασπισμός, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να αποτελέσει το ντεκόρ σε μια παράσταση, από την οποία λείπουν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές, οι σκληρά αγωνιζόμενοι αγρότες και αγρότισσες.

    Επιπτώσεις από τις κινητοποιήσεις

    Την ίδια ώρα οι παραγωγικοί φορείς προειδοποιούν ότι στενεύουν τα περιθώρια για την ελληνική αγορά και σημειώνουν ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσουν να φαίνονται οι πρώτες ελλείψεις.

    Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων οι κλειστοί δρόμοι του εμπορίου στερούν από την οικονομία της χώρας 200 εκατομμύρια ευρώ την ώρα που οι εξαγωγές έχουν μειωθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 17,9%.

    Βουτιά 25% βλέπουν στο τζίρο τους οι εξαγωγείς στη Βόρειο Ελλάδα ενώ στη λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης ευπαθή προϊόντα που προορίζονταν για τη Βουλγαρία σαπίζουν στις αποθήκες.

    Την ίδια ώρα πόλεμος χαρακωμάτων μαίνεται μεταξύ κατασκευαστών επίπλου και αγροτών. Η έκθεση FURNIDEC σύμφωνα με τους πρώτους κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα και απειλούν με αντίποινα. Σύμφωνα με απόφασή τους προτίθενται να "σαμποτάρουν" την 23η agrotica παρατάσσοντας στους χώρους της έκθεσης 250 φορτηγά και εμπορεύματά τους.

    Βαρύ το τίμημα και για τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Βορείου Ελλάδος καθώς οι αγρότες κλείνουν σταδιακά κεντρικές αρτηρίες με αποτέλεσμα μα σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες Είδηση: 32307

    [03] Εντείνονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα

    Παρασκευη, 22 01 2010 10:52

    Παραμένουν και εντείνονται οι πιέσεις των αγορών προς τα ελληνικά ομόλογα, εν μέσω κινδυνολογικών προβλέψεων για τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών και τις προοπτικές της οικονομίας γενικώς. Τα επιτόκια του κρατικού δανεισμού σημείωσαν σήμερα μεγάλο άλμα , καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ μόλις έγινε γνωστό ότι η Αθήνα θα αναζητήσει 3 έως 5 δισεκατομμύρια ευρώ με κοινοπρακτικό ομόλογο. Με άρθρο του στους Financial Times ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος τονίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα ασφαλέστερα μόνον εντός ευρωζώνης.

    Το χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης από τις αγορές αποκτά η κοινοπρακτική έκδοση ομολόγου που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Το δημόσιο θα αναζητήσει τουλάχιστον 3 δις ευρώ και τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια 5ετων.

    Χωρίς να αποκλείεται νέα αντίστοιχη έκδοση το Φεβρουάριο, το οικονομικό επιτελείο, απέρριψε το ενδεχόμενο πώλησης ομολόγων μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και προτίμησε να απευθυνθεί στην αγορά.

    "Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ανάγκη από δανεισμό. Έχουμε υπερκαλύψει τις ανάγκες του Ιανουαρίου, αλλά η αποχή μας από τις αγορές τελευταία δημιουργούσε ανησυχία και τροφοδοτούσε σενάρια", υποστηρίζουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών.

    Στην αγορά ομολόγων οι πιέσεις δεν υποχωρούν. Το spread στους 10ετείς τίτλους κατέγραψε νέο ρεκόρ στις 318 μονάδες το υψηλότερο επίπεδο από την είσοδο της χώρας στην ευρωζώνη το 2001.Ρεκόρ κατέγραψε κ το κόστος ασφάλισης στις 361,2 μονάδες.

    Παρά το γεγονός ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας πέρασε το τεστ του Εκοφιν οι αγορές πιέζουν για αυστηρότερα μέτρα, απαιτώντας και αύξηση των φόρων πέρα από την επιπλέον περιστολή δαπανων.

    Aντιδράσεις

    "Εμείς θα προτείναμε στην Κυβέρνηση - πέρα από το νέο κοινοπρακτικό ομόλογο - να εξαγγείλει και ένα ομογενειακό δάνειο σε δολάρια. Αν θέλει να συγκεντρώσει χρήματα να απαλείψει το "πόθεν έσχες" σε όσους επενδύουν σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου", τόνισε ο ΛΑΟΣ.

    "Η έννοια της κοινωνικής δικαιοσύνης είναι απούσα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, είναι και αναποτελεσματική όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ούτε τις μακροχρόνιες παθογένειες του παραγωγικού μοντέλου της χώρας αντιμετωπίζει ούτε οδηγεί σε μια έξοδο από την σημερινή κρίση, αντίθετα βυθίζει την οικονομία σε μια βαθιά και παρατεταμένη ύφεση", επισήμανε ο Συνασπισμός.

    "Η Ελλάδα έχει σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και θα είναι σε καλύτερη θέση να τα αντιμετωπίσει ως μέλος της Ευρωζώνης παρά εκτός της νομισματικής ένωσης"

    Γ. Προβόπουλος, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας

    Συνέντευξη Προβόπουλου

    Ο Διοικητής της ΤτΕ σε άρθρο του στους Financial Times χαρακτηρίζει "έωλα" τα επιχειρήματα ότι σύντομα θα διαδραματισθεί μια νέα ελληνική τραγωδία και τονίζει ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το δρόμο των αναγκαίων τολμηρών μεταρρυθμίσεων.

    Ο κ. Προβόπουλος υπογραμμίζει ακόμα ότι η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη καθιστά λιγότερο δαπανηρή την αντιμετώπιση των προβλημάτων της, ενώ παράλληλα εκφράζει την βεβαιότητα ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στις απαραίτητες και γενναίες προσαρμογές.

    Tαυτόχρονα χαρακτήρισε ατελές το επιχείρημα κάποιων αναλυτών που υποστηρίζουν ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα του ενιαίου νομίσματος είναι καταδικασμένο να αποτύχει και ότι η Ελλάδα θα έχει την ίδια μοίρα με άλλες χώρες που είχαν υιοθετήσει στο παρελθόν καθεστώτα σταθερών ισοτιμιών, αλλά δεν κατόρθωσαν να πειθαρχήσουν.

    "Με βάση το σκεπτικό τους, η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στην έξοδό της από το καθεστώς των αμετάκλητα καθορισμένων συναλλαγματικών ισοτιμιών της ευρωζώνης" ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι άποψη αυτή στηρίζει σε έωλα επιχειρήματα.

    Το κλιμάκιο του ΔΝΤ λίγο πριν αναχωρήσει από τη χώρα μας συναντήθηκε εκ νέου με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες οι εμπειρογνώμονες εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι από το Πρόγραμμα Σταθερότητας ' ωστόσο τόνισαν ότι θα πρέπει να επισπευσθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό την οποία θεωρούν ως τη μεγαλύτερη πρόκληση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικό άρθρο: Παρέμβαση Παπανδρέου για την Οικονομία στην ΟΚΕ Είδηση: 32290

    [04] Κοντά στην εξιχνίαση της δολοφονίας Χατζηκωστή

    Παρασκευη, 22 01 2010 14:39

    Κοντά στην πλήρη εξιχνίαση της δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή φαίνεται να βρίσκεται η κυπριακή αστυνομία μετά την αποκαλυπτική κατάθεση-ομολογία ενός εκ των τριών που κρατούνται ως ύποπτοι για το έγκλημα. Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν η δημοσιογράφος Έλενα Σκορδέλη, 42 χρονών, και ο αδελφός της Τάσος Κρασοπούλης, 37 χρονών, με διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σε σχέση με τη διερευνώμενη υπόθεση δολοφονίας του Άντη Χατζηκωστή, διευθύνοντος συμβούλου του Συγκροτήματος "ΔΙΑΣ". Τα δύο αδέλφια αρνούνται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση. Με δήλωσή τους, που ανέγνωσε ο δικηγόρος τους, ανέφεραν ότι δεν φέρουν ένσταση στην κράτησή τους, λόγω της επιθυμίας τους να βοηθήσουν την Αστυνομία στο ανακριτικό της έργο "για εξιχνίαση των πραγματικά εμπλεκόμενων" στην υπόθεση.

    Σύμφωνα με τη μαρτυρία, ο Κρασοπούλης και η Σκορδέλη ήθελαν τη φυσική εξόντωση του Αντη Χατζηκωστή, "επειδή η Σκορδέλη εκδιώχθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό".

    Με βάση τη μαρτυρία, που παρουσίασε στο Δικαστήριο ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας Θωμάς Ευθυμίου, ένας εκ των τριών υπόπτων που τελούν ήδη υπό οκταήμερη κράτηση, ανέφερε στην ομολογία του ότι σε δύο συναντήσεις που είχαν ο ίδιος και δεύτερος ύποπτος με τον Κρασοπούλη και τη Σκορδέλη, η οποία είναι μέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού "Σίγμα", τους ζήτησαν να δολοφονήσουν έναντι αμοιβής τον Άντη Χατζηκωστή. Τους υποσχέθηκαν επίσης ότι θα τους εξασφάλιζαν μόνιμη εργασία στον τηλεοπτικό σταθμό "Σίγμα".

    Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η Έλενα Σκορδέλη είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή της και είχε ζητήσει από την Αστυνομία προστασία για την ίδια, το σύζυγο, τον αδελφό και τα παιδιά της.

    Όπως είχε ισχυριστεί, στις 15 Ιανουαρίου άγνωστοι είχαν αφαιρέσει τρεις βίδες από τον μπροστινό τροχό του αυτοκινήτου της για να την τραυματίσουν ή και να τη σκοτώσουν. Επίσης, η Έλενα Σκορδέλη είχε αναγγείλει την καταχώριση αγωγών εναντίον όλων των ΜΜΕ, που αναφέρθηκαν στο πρόσωπό της παρουσιάζοντάς την ως ύποπτη ηθική αυτουργό της δολοφονίας Χατζηκωστή.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32298

    [05] Αποσύρεται φάρμακο για την απώλεια βάρους

    Παρασκευη, 22 01 2010 15:01

    Την απόσυρση ενός από τα πλέον γνωστά φάρμακα που χρησιμοποιείται για την απώλεια σωματικού βάρους σε ασθενείς που χαρακτηρίζονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, αποφάσισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, αφού ολοκλήρωσε την ανασκόπηση της ασφάλειας των φαρμάκων που περιέχουν την ουσία Sibutramine, έκρινε ότι τα φάρμακα αυτά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το όφελός τους, καθώς σχετίζονται με αυξημένα καρδιαγγειακά περιστατικά. Ετσι, αποφασίστηκε η αναστολή των αδειών κυκλοφορίας των συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ουσία αυτή περιέχεται και στο φάρμακο με την εμπορική ονομασία Reductil, το οποίο κυκλοφορεί και στη χώρα μας και χρησιμοποιείται κυρίως από υπέρβαρους και παχύσαρκους ασθενείς που έχουν και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή αυξημένα λιπίδια στο αίμα.

    Αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγεικών περιστατικών

    Το φάρμακο συνέστηναν γιατροί μαζί με δίαιτα και άσκηση, με στόχο την απώλεια βάρους στις συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού.

    Οι ασθενείς που λαμβάνουν το Reductil ή άλλο φάρμακο που περιέχει την ουσία Sibutramine, όπως είναι τα Reduxad και Zelium, θα πρέπει να διακόψουν άμεσα τη λήψη του φαρμάκου και να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

    Όπως αναφέρεται ρητά στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, οι γιατροί θα πρέπει να σταματήσουν στο εξής να συνταγογραφούν το φάρμακο και οι φαρμακοποιοί να το διαθέτουν στα ράφια τους.

    Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός διερεύνησε την επίμαχη ουσία εξαιτίας μελέτης που έδειξε αυξημένο κίνδυνο σοβαρών μη θανατηφόρων καρδιαγγειακών περιστατικών, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, σε ασθενείς που έπαιρναν το φάρμακο για να χάσουν βάρος.

    Πρόκειται για τη μελέτη Scout στην οποία συμμετείχαν περίπου 10.000 ασθενείς για πάνω από έξι χρόνια.

    Όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει η ουσία, πολλοί είχαν μιλήσει για μια σημαντική επικουρική θεραπεία που βοηθά στην απώλεια βάρους. Σήμερα, τα δεδομένα είναι τελείως διαφορετικά και το όφελος αποδεικνύεται πιο "επικίνδυνο", επισημαίνουν οι επιστήμονες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32302

    [06] ΕΦΕΤ: Αλλεργιογόνος ουσία σε τέσσερα είδη τροφίμων

    Παρασκευη, 22 01 2010 19:17

    Σε τέσσερα είδη τροφίμων διαπίστωσε ο ΕΦΕΤ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, την ύπαρξη αλλεργιογόνου ουσίας και συγκεκριμένα πρωτεΐνης γάλακτος (καζεΐνης), η οποία όμως δεν αναγραφόταν στη συσκευασία, ως όφειλε και απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων από τις επιχειρήσεις και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα :

    - Μαύρη σοκολάτα, με την εμπορική ονομασία "Σοκολάτα FRESH - Μαύρη σοκολάτα", που παράγεται από την "FRESH ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ Α.Β.Ε.Ε.". Το ανωτέρω προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 75 g και με ανάλωση κατά - Σοκολάτα με γλυκαντικά, με την εμπορική ονομασία "Pure chocolate DELHAIZE" Βελγίου, που διακινείται στην Ελλάδα από την "ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.". Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες 33 g και με ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 03 - 2010.

    - Μαύρη σοκολάτα, με την εμπορική ονομασία "RIQUET ΜΑΥΡΗ", που διακινείται στην Ελλάδα από την "ALDI ΕΛΛΑΣ SUPER MARKET ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΕΠΕ & ΣΙΑ Ε.Ε.". Το προϊόν διακινείται σε συσκευασίες των 100 g, με ανάλωση κατά προτίμηση πριν από το τέλος : SEP 2010 / 21336.

    - Σοκολάτα υγείας, με την εμπορική ονομασία "ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΗ Σοκολάτα ΥΓΕΙΑΣ Χ. ΚΟΣΜΙΔΗ - Ν. ΓΑΒΡΙΛΗ ΧΑΛΒΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ". Το προϊόν διακινείται από την "Χ. ΚΟΣΜΙΔΗ - Ν. ΓΑΒΡΙΛΗ ΧΑΛΒΑΣ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ", σε συσκευασίες των 90 g , με ανάλωση κατά προτίμηση έως 11 - 04 - 10.

    Από τον ΕΦΕΤ, καλούνται όσοι καταναλωτές παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε γάλα να μην καταναλώσουν τα ανωτέρω προϊόντα. Είδηση: 32325

    [07] ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Δεν αρνήθηκα ποτέ τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία επιμένει να είναι περισσότερο ευχάριστη και λιγότερο χρήσιμη.»

    Παρασκευη, 22 01 2010 15:41

    ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΝΔ: «Δεν αρνήθηκα ποτέ τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία επιμένει να είναι περισσότερο ευχάριστη και λιγότερο χρήσιμη.»

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου και την Ντένια Σαρακίνη

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όσον αφορά αυτή την προσωπική αντιπαράθεση που δημιουργήθηκε με τον κ. Μαρκόπουλο, λύθηκε;»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Το θέμα είναι λήξαν. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να το συζητάμε. Το σχήμα των τομεαρχών για τη ΝΔ είναι ένα νέο σχήμα, τουλάχιστον με την καινούρια μας θέση ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είναι φυσικό ενδεχομένως στην αρχή να υπάρχουν και κάποιες δυσλειτουργίες, τις οποίες κι εμείς τις αντιμετωπίζουμε. Η ΝΔ αποδεικνύει με την πράξη της αυτή ότι έχει διάθεση να στηρίξει την κυβέρνηση σε ζητήματα τα οποία απαιτούν μια ευρύτερη συναίνεση, όπως είναι τα ζητήματα περιβάλλοντος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πώς είδατε κ. Μητσοτάκη το πρόγραμμα σταθερότητας;»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Καταρχάς όλοι ευχόμαστε το πρόγραμμα αυτό να πετύχει. Έχει πολύ μεγάλη αξία πώς αξιολογεί το πρόγραμμα σταθερότητας η κοινότητα των πιστωτών μας, αυτοί οι οποίοι μας δανείζουν και δυστυχώς φαίνεται από την διακύμανση των επιτοκίων του ελληνικού χρέους ότι δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, όχι για την κεντρική κατεύθυνση. Φοβάμαι ότι δεν έχουν πειστεί διότι η κυβέρνηση δεν ήταν όσο θαρραλέα θα μπορούσε να είναι στο ζήτημα της περιστολής των κρατικών δαπανών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Υπάρχει το περιθώριο να περισταλούν περισσότερο οι δαπάνες;»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Βεβαίως και υπάρχει. Στο πρόγραμμα σταθερότητας υπάρχει μια πρόβλεψη για ένα πάγωμα προσλήψεων εκτός των τομέων της Υγείας, για το οποίο νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε, και της Παιδείας. Για την Παιδεία εγώ έχω ουσιαστική διαφωνία. Κατά κεφαλήν έχουμε τριπλάσιους εκπαιδευτικούς απ' όσους έχει η Φινλανδία, η χώρα η οποία κατά τεκμήριο έχει το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα, τουλάχιστον στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ας κοιτάξουμε πρώτα να βρούμε έναν μηχανισμό ευέλικτο, ο οποίος θα επιτρέπει με πιο εύκολο τρόπο μετατάξεις στο Δημόσιο, ώστε να αξιοποιήσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουμε και στη συνέχεια να προσλάβουμε και άλλους εκπαιδευτικούς, όταν έχουμε ήδη περισσότερους από όσους χρειάζεται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει ένα θέμα κερδοσκοπικών παιχνιδιών και νομίζω ότι θα συμφωνείτε.»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Υπάρχουν μεγάλα κεφάλαια του εξωτερικού που έχουν βάλει στόχο στην Ελλάδα, αλλά τη βάλανε στόχο γιατί μας βρήκαν αδύναμους. Γιατί δυστυχώς δεν έχουν πειστεί από τη ρητορική και από τις πράξεις της κυβέρνησης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Κι εγώ θα πρόσθετα όχι μόνο αυτής της κυβέρνησης, αλλά κυρίως της προηγούμενης.»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Δεν αρνήθηκα ποτέ και το ξέρετε καλά αυτό τις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης. Η προηγούμενη κυβέρνηση κρίθηκε στις εκλογές. Το πρόβλημα όμως σήμερα είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία επιμένει να είναι περισσότερο ευχάριστη και λιγότερο χρήσιμη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σήμερα ο πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πολιτικές παρελθόντων χρόνων. Όσον αφορά το θέμα βέβαια με τους αγρότες.»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Η προσέγγιση αυτή επί της αρχής είναι σωστή. Γιατί δεν ειπώθηκαν αυτά τα πράγματα προεκλογικά; Το δεύτερο είναι αν αυτή η λογική ισχύει και στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας. Η αρμόδια Υπουργός στέλνει ένα νομοσχέδιο για τις Τράπεζες και τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία καταδικάζει το νομοσχέδιο και ταυτόχρονα η κυβέρνηση επιλέγει να αγνοήσει σχεδόν τελείως αυτή τη σύσταση και να προχωρήσει και να νομοθετήσει με τον τρόπο, τον οποίο η ίδια επέλεξε. Πείτε μου αν αυτό εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό ή πείτε μου αν δεν δίνει την εντύπωση ότι μέσα στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν δύο κέντρα οικονομικής εξουσίας, το ένα στο Υπουργείο Οικονομικών και το άλλο στο Υπουργείο Οικονομίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στο αγροτικό, ο πρώην Υπουργός βγήκε και ούτε λίγο, ούτε πολύ είπε καλά κάνουν οι αγρότες και αποκλείουν τους δρόμους.»

    Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: « Σέβομαι τον κ. Χατζηγάκη, είναι πολύ παλιός βουλευτής της ΝΔ, διαφωνώ με την άποψη του, αλλά δεν κυβερνάμε εμείς. Όλοι μας ευχόμαστε να πετύχει το πρόγραμμα σταθερότητας. Κανείς δεν θέλει η κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με μια κρίση δανεισμού σε κάποιους μήνες από τώρα. Πρέπει να κάνει περισσότερα, δεν το λέω μόνο εγώ δείτε την επιστολή που έστειλε Είδηση: 32309

    [08] Νέες τεχνολογίες στα ιταλικά σχολεία, κατά της κοπάνας

    Παρασκευη, 22 01 2010 18:18

    Με σκοπό να αποθαρρύνει τους μαθητές να κάνουν τη γνωστή "κοπάνα", ο Ιταλός υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Ρενάτο Μπρουνέτα αποφάσισε να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες. Έτσι σε λίγες ημέρες, σε πεντακόσια σχολεία της Ιταλίας, ξεκινά η πειραματική εφαρμογή της "ανοικτής επικοινωνίας με τις οικογένειες", μέσω sms κινητών τηλεφώνων. Οι απουσίες, θα καταγράφονται πλέον με υπολογιστή, από τους καθηγητές και το βοηθητικό προσωπικό. Έτσι, μέσα σε λίγα λεπτά, οι γονείς κάθε μαθητή, θα γνωρίζουν, μέσω μηνύματος στο κινητό τηλέφωνο, αν το παιδί τους βρίσκεται στο σχολείο ή αν έπεσε στον πειρασμό του "σκασιαρχείου".

    "Η περίοδος των απλών δικαιολογητικών με πλαστογραφημένες υπογραφές της μαμάς ή του μπαμπά, έχει παρέλθει οριστικά", γράφει ο ιταλικός Τύπος. "Λυπάμαι για τους μαθητές, αλλά η μέθοδος αυτή είναι χρήσιμη και αποτελεσματική", δηλώνει ο Ρενάτο Μπρουνέτα. Παράλληλα, εισάγεται και μια άλλη καινοτομία: στο κλασικό λύκειο της Ρώμης "Aristofane", δόθηκε σε 1.100 μαθητές μαγνητική κάρτα, την οποία θα πρέπει να χρησιμοποιούν για να εισέρχονται, καθημερινά, στο σχολικό οίκημα.

    Σε περίπτωση καθυστερημένης "άφιξης" των πιο ράθυμων, μόλις η κάρτα θα αποκωδικοποιείται από το ειδικό μηχάνημα με οπτικές ίνες, θα τυπώνεται και βεβαίωση που θα αναφέρει το όνομα του μαθητή και πόσες φορές έφτασε αργοπορημένος, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους. Έτσι, οι καθηγητές, θα μπορούν να ξέρουν, με μια γρήγορη ανακεφαλαίωση, αν η συγκεκριμένη κακή συνήθεια τείνει να γίνει κανόνας, ή αν πρόκειται, απλώς, για σποραδικό φαινόμενο.

    Σε ό,τι αφορά τους μαθητές, είναι μάλλον διχασμένοι. Κάποιοι, έξω από το λύκειο "Aristofane", κάνουν λόγο για "υπερβολικά αυστηρές μεθόδους που θυμίζουν εργάτες περασμένων εποχών". Δεν λείπουν, όμως, και εκείνοι, που κρίνουν θετικά τις τεχνολογικές αλλαγές του Ρενάτο Μπρουνέτα και τονίζουν ότι "το σχολείο, σε τελευταία ανάλυση, δεν πρέπει να προσφέρει μόνο γνώσεις, αλλά και να διαμορφώνει την προσωπικότητα υπευθύνων πολιτών".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ Είδηση: 32322

    [09] Την συνειδητή κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα προέβλεπε το σχέδιο Βαριά !

    Παρασκευη, 22 01 2010 18:51

    "Θέλω να υπογραμμίσω ότι το εν λόγω επιχειρησιακό σχέδιο είχε ετοιμαστεί εναντίον εξωτερικής απειλής", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Φερίτ Γκιουλέρ, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις που κάνει εδώ και τρεις Ημέρες η τουρκική εφημερίδα "Ταράφ" περί σχεδίου υπονόμευσης και ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν το 2003. Η εφημερίδα έχει αναφέρει ότι το σχέδιο -μεταξύ άλλων- προέβλεπε τη συνειδητή κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.

    Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο γενικό επιτελείο, ο υποστράτηγος Γκιουλέρ απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τα δημοσιεύματα.

    Υπενθύμισε την προηγηθείσα ανακοίνωση του γενικού επιτελείου, στην οποία αναφερόταν ότι πρόκειται για τακτική άσκηση που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2003 στο πλαίσιο της Α' Στρατιάς. Μάλιστα, σημείωσε ότι η επωνυμία της άσκησης δεν ήταν "επιχείρηση βαριά" όπως έχει γράψει η εφημερίδα.

    Ο υποστράτηγος είπε πως "έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι κανένας που διαθέτει νου και συνείδηση δεν μπορεί να τους δεχτεί" και πρόσθεσε τα εξής: "Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στη χρονική στιγμή κατά την οποίο προβάλλονται οι ισχυρισμοί αυτοί. Ολοκληρώνονται οι έρευνες στη Διεύθυνση Επιστράτευσης στην Άγκυρα. Από την άλλη, το Συνταγματικό Δικαστήριο συζητά το νόμο ο οποίος ανοίγει το δρόμο για την εκδίκαση στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια και ξαφνικά, προβάλλονται ισχυρισμοί και σχέδια".

    Ως προς την έρευνες στην "Διεύθυνση Επιστράτευσης", πρόκειται για τις έρευνες που διεξάγει η εισαγγελία εδώ και περίπου έναν μήνα στην γνωστή ως "Διεύθυνση Ειδικού Πολέμου", στην υπηρεσία με το κατεξοχήν "απόρρητο" αντικείμενο του επιτελείου.

    Όσο για το δεύτερο σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο υποστράτηγος, το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να ακυρώσει τη ρύθμιση περί εκδίκασης στρατιωτικών σε πολιτικά δικαστήρια, πράγμα που έχει προκαλέσει πολύ έντονες αντιδράσεις από πλευράς συμπολίτευσης.

    Στην ίδια συνέντευξη τύπου μίλησε κι ο νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου, ταξίαρχος Χιφζί Τσουμπουκλού, ο οποίος υπογράμμισε ότι "καμία διεύθυνση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν έχει πάρει μέρος θεσμικά, σε καμία παράνομη δραστηριότητα".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32326

    [10] Στο πλευρό της Αϊτής η αμερικανική σόουμπιζ

    Παρασκευη, 22 01 2010 17:11

    Μεγάλα ονόματα της σόουμπιζ και σταρ του Χόλιγουντ ενώνουν τις δυνάμεις τους το βράδυ της Παρασκευής στον τηλεμαραθώνιο για την Αιτή "Hope for Haiti Now", που σκοπό έχει να συγκεντρωθούν χρήματα για τη χώρα που ισοπεδώθηκε από τον σεισμό, με παρουσιαστές τον ηθοποιό Τζορτζ Κλούνι, τον τραγουδιστή Γουάκλιφ Τζιν και τον ανταποκριτή του CNN Άντερσον Κούπερ. Στον φιλανθρωπικό τηλεμαραθώνιο θα πάρουν μέρος, μεταξύ άλλων, η Μαντόνα και η Μπιγιονσέ, ο Μπόνο των U2, ο τραγουδιστής Μπρους Σπρίνγκστιν, ο ράπερ Jay-Z και αστέρες του Χόλιγουντ όπως ο Ντένζελ Ουάσινγκτον, η Τζούλια Ρόμπερτς, ο Τομ Χανκς και η Μέριλ Στριπ. καθώς και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.

    Η Μπιγιονσέ θα εμφανιστεί στο σόου από το Λονδίνο και η Μαντόνα θα ανεβεί στη σκηνή στη Νέα Υόρκη, καθώς ο τηλεμαραθώνιος θα μεταδίδεται από τα τέσσερα μεγαλύτερα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, δεκάδες καλωδιακά και διεθνώς από πολλές ιστοσελίδες.

    Ο Τζορτζ Κλούνι, που θα παρουσιάσει το σόου από το Λος Άντζελες, δήλωσε στο "Entertainment Tonight" ότι δεν έχει κοιμηθεί εδώ και τρεις μέρες για να οργανώσει την εκδήλωση.

    "Έπρεπε πρώτα να φέρουμε κοντά τα δίκτυα, να εξασφαλίσουμε τηλεφωνικές γραμμές, να συντονίσουμε τις τράπεζες, τις φιλανθρωπικές οργανώσεις. Είναι μια μακρά διαδικασία για να γίνουν συμφωνίες και να υλοποιηθεί το σχέδιο" δήλωσε ο Κλούνι.

    Όλες οι δωρεές θα δοθούν απευθείας στις οργανώσεις: Oxfam America, Partners in Health, Red Cross, UNICEF και Wyclef's Yele Haiti Foundation.

    MTV: 'Hope For Haiti Now' Telethon Airs Tonight At 8 P.M. Είδηση: 32313

    [11] Οι θερμοκρασίες της δεκαετίας που πέρασε ήταν οι υψηλότερες από το 1880,

    Παρασκευη, 22 01 2010 16:55

    Οι θερμοκρασίες στη δεκαετία που έληξε το 2009 ήταν οι υψηλότερες από το 1880, το έτος έναρξης συλλογής των σχετικών στοιχείων, όπως γνωστοποίησε η NASA, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία τα οποία συμφωνούν με αυτά του βρετανικού Met Office και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας του ΟΗΕ. Όπως μεταδίδει το Μπλούμπεργκ, ο επιστήμονας στο Goddard Institute for Space Studies της NASA στη Ν. Υόρκη κ. Γκάβιν Σμιντ είπε ότι, στο διάστημα των τριών περασμένων δεκαετιών, οι θερμοκρασίες επιφανείας αυξάνονταν κατά περίπου 0,2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ η μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά περίπου 1,5 βαθμούς Κελσίου από το 1880 μέχρι σήμερα.

    "Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η τελευταία δεκαετία, από τον Ιανουάριο του 2000 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2009, ήταν σαφέστατα η θερμότερη δεκαετία στον πλανήτη", είπε ο κ. Σμιντ. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η NASA τοποθετούν την περυσινή χρονιά, στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 1998, το 2002 το 2003, το 2006 και το 2007 ως τη δεύτερη θερμότερη χρονιά στην ιστορία συλλογής των σχετικών στοιχείων.

    Σύμφωνα με το βρετανικό Met Office, στην δεκαετία που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου είχαμε τις εννέα από τις δέκα θερμότερες χρονιές στην ιστορία. Απαντώντας σε αρνητές του πρωταρχικού ρόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη δημιουργία του φαινομένου της υπερθέρμανσης, ο Γκάβιν Σμιντ υπογράμμισε ότι αν και παλαιότερες θερμές περίοδοι στην ιστορία του Γης μπορούν να αποδοθούν σε αλλαγές της τροχιάς του πλανήτη ή σε δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων, η σημερινή υπερθέρμανση είναι το αποτέλεσμα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα και οι οποίες παγιδεύουν θερμότητα στην ατμόσφαιρα.

    "Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την κλιματική αλλαγή", είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επιστήμονας της NASA. Τόνισε, ωστόσο, ότι "όταν προσπαθείς όμως να περιγράψεις το αίτιο και το αποτέλεσμα για τον εικοστό αιώνα, κανένας από αυτούς τους λόγους δεν παίζει ρόλο. Αυτό που παίζει ρόλο είναι τα αέρια του θερμοκηπίου". Είδηση: 32314

    [12] Νέο μέτωπο υπουργείου Παιδείας -κολλεγίων

    Παρασκευη, 22 01 2010 18:13

    Νέο μέτωπο του υπουργείου Παιδείας με τα κολλέγια ανοίγει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία δικαιώνει το Κολλέγιο ITEF και επιβάλλει όχι μόνο την επαγγελματική, αλλά και την ακαδημαϊκή αναγνώριση των πτυχίων που παρέχει το συγκεκριμένο κολέγιο, σε συνεργασία με το δημόσιο γαλλικό Πανεπιστήμιο PARIS 13. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση και παράγοντες του δήλωσαν ότι περιμένουν να λάβουν την δικαστική απόφαση και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν.

    Προάγγελος μεγάλων προβλημάτων και αντιδράσεων η απόφαση του Δικαστηρίου για τα κολέγια, εάν ανταποκρίνονται τα δημοσιεύματα σ' αυτή Με αφορμή τα δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται σε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου σχετικά με τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ιδιωτικών κολεγίων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και ο Πρύτανης του ΕΜΠ, έχουν να παρατηρήσουν τα εξής: Τυχόν αναγνώριση ακαδημαϊκών ισοτιμιών σε πτυχιούχους ιδιωτικών Κολεγίων, συνιστά πλήρη παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος, της ελληνικής νομοθεσίας, συνθηκών και Οδηγιών της Ε.Ε.

    Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα θα κριθεί, πλέον, σε νομικό επίπεδο από το ΣτΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το ουσιαστικό θέμα, βέβαια, είναι ότι η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, όπως τουλάχιστον δημοσιοποιείται, οδηγεί σε ευθεία υποβάθμιση τα Πανεπιστήμια και τους αποφοίτους τους. Και αποτελεί παραβίαση της κοινής λογικής, του δικαίου και της ασφάλειας των έργων που ανατίθενται στους επιστήμονες.

    Υπενθυμίζουμε ότι για την απόδοση μόνο επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους ξένων Πανεπιστημίων, τα οποία έχουν σχέση δικαιόχρησης με ελληνικά ΚΕΣ, προϋπόθεση είναι η αναγνώρισή τους από τις επαγγελματικές ενώσεις των ξένων κρατών, όπου θα πρέπει να εργαστούν επί σειρά ετών, ενώ η εν συνεχεία αναγνώρισή τους στη χώρα μας απαιτεί έλεγχο και εξετάσεις από το ΣΑΕΙΤΕ, ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα για να ζητήσουν την εγγραφή σε επαγγελματικούς φορείς στην Ελλάδα.

    Τόσο για τη συγκεκριμένη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, όσο και γενικότερα για τα επίκαιρα ζητήματα της Παιδείας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος και ο Πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, θα δώσουν τις επόμενες ημέρες Συνέντευξη Τύπου (σ.σ. θα ειδοποιηθείτε με νεότερη ανακοίνωση). Είδηση: 32321

    [13] Πολικό ψύχος

    Παρασκευη, 22 01 2010 17:24

    Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών σημειώνεται στην Κίνα, με το θερμόμετρο στις δυτικές περιοχές να δείχνει - 45 βαθμούς. Στην Ευρώπη, από το Μόναχο μέχρι την Μόσχα, εγκαθίσταται η βαρυχειμωνιά. Εκείνοι που πραγματικά δεν αντέχουν άλλο χιόνι είναι οι κάτοικοι της Πολωνίας. Σε ένα μόνο σημείο της χώρας, το Μαλόπσκι, είκοσι χιλιάδες άνθρωποι, παραμένουν χωρίς θέρμανση και χωρίς ηλεκτρικό, ενώ πολλά σχολεία δεν επαναλειτούργησαν ούτε μετά την πρωτοχρονιά.

    Στους -45 βαθμούς κελσίου ή θερμοκρασία στη Δυτική Κίνα. Η χιονοθύελλα της δεκαετίας μετρά ήδη θύματα στην επαρχία Σινγιάγκ. Στις απόκρημνες πλαγιές του Αλτάι, έφτασαν πάντως ελικόπτερα για να σώσουν ζωές, ενώ στην Ανατολική Κίνα η ζωή στο λιμάνι σαντόγκ πάγωσε μαζί με τη θάλασσα.

    Στη Νότια Βραζιλία

    Οι κατολισθήσεις που άφησαν ενενήντα νεκρούς από την πρωτοχρονιά, συνεχίζονται. Τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους , στα σπίτια που χάθηκαν στη λάσπη. Οι πλημμύρες έφτασαν και στο κέντρο του Σάο Πάολο.

    Καλιφόρνια

    Ανοχύρωτη αφού απέμεινε μόνο καμένη γη μετά τις πυρκαγιές, η Καλιφόρνια, βρίσκεται στο έλεος της τέταρτης μέσα στην εβδομάδα καταιγίδας από τον Ειρηνικό... Οι βίλλες στους λόφους του Λος Άτζελες πρέπει να εκκενωθούν προειδοποιούν οι αρχές μετά το θάνατο δύο κατοίκων που παρασύρθηκαν από μανιασμένους χείμαρρους.

    Βουλγαρία "Πολικό" ψύχος επικρατεί σε αρκετές περιοχές της Βουλγαρίας, με το θερμόμετρο να "αγγίζει" τους -28 βαθμούς Κελσίου στη Γλαβίνιτσα, στις όχθες του Δούναβη και τους -23 στο χωριό Αλφατάρ. Εξαιτίας της κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα, σχολεία έκλεισαν, ενώ οι αρμόδιοι φορείς στη Σιλίστρια, εξασφάλισαν προσωρινή στέγη για τους άστεγους, καθώς και τροφή και ζεστά ροφήματα. Στη Σιλίστρια, το ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας, -33 βαθμοί Κελσίου, κρατά από το 1942.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32319


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 January 2010 - 17:51:14 UTC