Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-01-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δάση: Ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο
  • [02] Προς απαγόρευση της Μπούργκας στους δημόσιους χώρους στην Γαλλία
  • [03] Η Spyker Cars αγόρασε την Saab
  • [04] Fiat: Κλείνει για 15 ημέρες
  • [05] Νέες απολύσεις από την Ericsson

    [01] Δάση: Ψηφίστηκε το σχετικό νομοσχέδιο

    Τριτη, 26 01 2010 22:07

    Εγκρίθηκε από τη Βουλή, το βράδυ της Τρίτης, το νομοσχέδιο για τα δάση της Αττικής, μετά από σχετική ψηφοφορία. Της ψηφοφορίας προηγήθηκε συζήτηση. Από τους 271 παρόντες βουλευτές, υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν 243 και κατά 16, ενώ παρών δήλωσαν 12.

    Βουλευτές που έστειλαν επιστολές γνωστοποιώντας την πρόθεση ψήφου τους, όπως ο Ν. Νικολόπουλος (ΝΔ) και ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΛΑΟΣ), δεν συνυπολογίστηκαν στο τελικό αποτέλεσμα. Στο πολιτικό πεδίο, υπέρ ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, κατά ΚΚΕ και ΛΑΟΣ και παρών ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Μετά την ψηφοφορία ακολούθησε συζήτηση επί των άρθρων, τα οποία ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία. Όπως τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη, τονίζοντας ότι συνυπολογίστηκαν αρκετές προτάσεις και παρατηρήσεις, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα προβλήματα που υπήρξαν σε περιοχές της Αττικής που αντιμετώπισαν προβλήματα από πυρκαγιές, αλλά και σε πολύπλοκα πολεοδομικά ζητήματα για τα οποία σύντομα θα κατατεθεί νέα ρύθμιση στη Βουλή.

    Ο Κ. Μαρκόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα πάρει ψήφο, αλλά υστερεί στον τομέα της εμπιστοσύνης από τους πολίτες, διότι όπως επεσήμανε, δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για αρκετές ενέργειες, ενώ δεν έχουν ακόμα συνταχτεί οι απαραίτητοι δασικοί χάρτες, αλλά παραπέμπονται στο μέλλον.

    Ο Χρήστος Παπουτσής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η ΝΔ αμφισβητεί τους στόχους και τις δυνατότητες του υπουργείου και συνέβαλε στην αποδόμηση της εικόνας του υπουργείου Περιβάλλοντος, εφαρμόζοντας τακτική "υπεύθυνης δύναμης στα λόγια, αλλά ταυτόχρονα να λιμάρει κάθε θετική προσπάθεια".

    Για πολιτική σχιζοφρένεια και παράνοια, κατηγόρησε τη ΝΔ ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε υπέρ επί της αρχής, αλλά κατά σε ορισμένα βασικά άρθρα και πρότεινε να υπάρξει νομοσχέδιο και για τους υγροβιότοπους.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, έκανε αναφορά στην καταστροφή της ελληνικής παραγωγής και συγκεκριμένα της αγροτικής παραγωγής και την παράλληλη καταστροφή του δασικού πλούτου, που οδηγεί στο μαρασμό της περιφέρειας.

    Επίσης από την κυβέρνηση ανακοινώθηκε ότι το Φεβρουάριο θα γίνει γνωστή η μεγαλύτερη αναδάσωση που θα έχει γίνει ποτέ στη χώρα και θα βρίσκονται μέσα στα σχέδιά της και περιοχές της Αττικής. Η συζήτηση και οι ψηφοφορίες επί της αρχής και επί των άρθρων, ολοκληρώθηκε στις 11.30μμ, ενώ η ψήφιση στο σύνολό του θα γίνει σε επόμενη συνεδρίαση. Είδηση: 32482

    [02] Προς απαγόρευση της Μπούργκας στους δημόσιους χώρους στην Γαλλία

    Τριτη, 26 01 2010 17:01

    Την "μέση οδό" επιλέγει η Γαλλία, σχετικά με την απαγόρευση της "Μπούργκας" και του "Νικάμπ", της μαντίλας που καλύπτει το πρόσωπο των μουσουλμάνων γυναικών. Το πόρισμα της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, περιλαμβάνει πρόταση για την απαγόρευση της μαντίλας σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως, είναι τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά, όχι στον δρόμο και σε ιδιωτικούς χώρους. Επίσης, προτείνει να μη δίνεται άδεια παραμονής και υπηκοότητα, σε όσους "φέρουν εμφανή σύμβολα, ακραίων θρησκευτικών πρακτικών".

    Όπως είπε ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, "Η "Μπούρκα" δεν είναι ένα θρησκευτικό σύμβολο. Είναι σημάδι υποδούλωσης και εξευτελισμού. Θέλω να το πω επισήμως αυτό. Η "Μπούρκα" δεν θα είναι ευπρόσδεκτη στην επικράτεια της Γαλλικής Δημοκρατίας!".

    Με τα λόγια αυτά ο Γάλλος Πρόεδρος πυροδότησε μία συζήτηση, που έμελλε να κυριαρχήσει για μήνες στη χώρα, καθώς ενεπλάκη και με τον ευρύτερο διάλογο για την εθνική ταυτότητα.

    Για στιγματισμό των μουσουλμάνων, που ενδεχομένους να οδηγήσει σε φαινόμενα εξτρεμισμού, σε περίπτωση που θα ληφθούν ριζικά μέτρα εναντίον του επίμαχου θρησκευτικού ενδύματος, κάνουν λόγο πολλοί Γάλλοι βουλευτές. Άλλοι υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσουν πολλές γυναίκες να ελευθερωθούν, από κάτι που δεν επιλέγουν οι ίδιες, αλλά, οι "δυνάστες" άντρες του περιβάλλοντός τους. Οι πλέον συντηρητικοί, ζητούν ακόμα και την επιβολή προστίμου ή το πάγωμα των επιδομάτων για τα παιδιά των γυναικών που καλύπτουν τα πρόσωπά τους.

    "Ίσως είναι ένα περιθωριακό πρόβλημα, όμως είναι το ορατό σημείο του παγόβουνου. Πίσω από αυτό βρίσκεται η μαύρη παλίρροια του φονταμενταλισμού, που συμβαίνει σε ορισμένα μέρη της χώρας μας, ένα είδος Σαρίας, και αυτό δεν επιτρέπεται!", είπε ο επί κεφαλής της επιτροπής για την "Μπούργκα", Γάλλος Βουλευτής Αντρέ Γκεράν.

    Από τα 5 εκατομμύρια μουσουλμάνων, που ζουν στην Γαλλία, μόνο μία μικρή μειοψηφία 2.000 γυναικών, επιλέγουν ή αναγκάζονται να σκεπάζουν το πρόσωπό τους -συνήθως με την ισλαμική ενδυμασία "Νικάμπ"- μία μαντίλα που τουλάχιστον επιτρέπει να φαίνονται τα μάτια τους- σε αντίθεση με την ολοσκέπαστη "Μπούρκα".

    "Αν το απαγορεύσουμε νωρίς, είναι καλύτερα από το να το κάνουμε όταν θα υπάρχουν 50.000, 60.000, 100.000 γυναίκες που θα το φορούν...", είπε με τη σειρά του ο επί κεφαλής του κυβερνητικού κόμματος στην Βουλή, Ζαν Φρανσουά Κοπ.

    Είναι απλώς ένα κομμάτι ύφασμα. Μπορούμε να το φοράμε όπου θέλουμε...", δήλωσε με νόημα από την πλευρά της η γαλλικής υπηκοότητας μουσουλμάνα Φαϊζά Σιλμί.

    Αν και η δημοτικότητα του Νικολά Σαρκοζί δεν είναι στα καλύτερο δυνατό σημείο της, το 57% των Γάλλων είναι στο πλευρό του, όσον αφορά το θέμα της απαγόρευσης της "Μπούρκας" και του "Νικάμπ". Ωστόσο, μετά το σημερινό πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής, που συστήνει την απαγόρευση της "Μπούρκας" σε δημόσιους χώρους, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος προκειμένου να θεσπιστεί σχετικός νόμος με δεσμευτικό χαρακτήρα.

    Η έκθεση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ότι "πρόκειται για ακραία έκφραση του Ισλάμ και πρόκληση για τη Δημοκρατία", κατέληξε η κοινοβουλευτική επιτροπή που εξέτασε το θέμα και προτείνει "οι γυναίκες που θα αρνηθούν να την βγάλουν, να μην μπορούν να μπουν σε μέσα μεταφοράς, σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες".

    Στην -200 σελίδων- έκθεση, η επιτροπή απέφυγε να ζητήσει την πλήρη απαγόρευση της "Μπούρκας", "για να μην στιγματίσει τις γυναίκες που την φορούν". Πάντως, τα νομικά κενά είναι πολλά -καθώς σύμφωνα με την πρόταση- αν μία γυναίκα αρνηθεί να αποκαλύψει το πρόσωπό της σε νοσοκομείο, δεν θα της δοθεί ιατρική βοήθεια, κάτι που αποτελεί παραβίαση των αρχών περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ακόμη και ισλαμικές οργανώσεις συμφωνούν ότι πουθενά στο Κοράνι δεν επιβάλλεται η "Μπούρκα", λέει με έμφαση μία γαλλικής υπηκοότητας μουσουλμάνα.

    Πάντως, οι προτάσεις δίχασαν τη γαλλική βουλή και παρά την επιθυμία της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για πλήρη απαγόρευση της ενδυμασίας, η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί για καιρό.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 32472

    [03] Η Spyker Cars αγόρασε την Saab

    Τριτη, 26 01 2010 20:52

    Η μικρή ολλανδική εταιρεία που κατασκευάζει πολυτελή σπορ αυτοκίνητα, Spyker Cars, αγόρασε την σουηδική εταιρεία Saab, από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors [GM], ιδιοκτήτρια της Saab από το 1990. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της η GM, "Η General Motors και η Spyker Cars επιβεβαίωσαν ότι συνήψαν δεσμευτική συμφωνία για την εξαγορά της σουηδικής θυγατρικής της Saab". Στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής, η Spyker θα σχηματίσει μία νέα εταιρεία, την "Saab Spyker Automobiles", προστίθεται στην ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η πώληση θα τεθεί στην έγκριση των αρμοδίων Αρχών. "Οι λοιποί όροι και οι προϋποθέσεις ειδικά για την πώληση θα δημοσιοποιηθούν τον κατάλληλο χρόνο. Η σουηδική κυβέρνηση εξετάζει τώρα την πώληση αυτή και τις ανάγκες που συνδέονται με τις εγγυήσεις που απαιτούνται για ένα δάνειο που ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων [BEI]. Η πώληση -αν όλα γίνουν γρήγορα- θα πρέπει να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου και η αναγγελθείσα κατάργηση της Saab θα ανασταλεί αμέσως μόλις οριστικοποιηθεί η συναλλαγή.", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της GM.

    Η σουηδική κυβέρνηση θα εγγυηθεί το δάνειο των 400 εκ. β¬ που ζήτησε η Saab

    Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε -σε σχετική συνέντευξη Τύπου- ότι θα εγγυηθεί το δάνειο των 400 εκατομμυρίων β¬ που ζήτησε η Saab από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων [BEI], λίγο μετά την ανακοίνωση της πώλησης της εταιρείας από την General Motors στην ολλανδική Spyker Cars. "Σήμερα η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να δώσει την δημόσια δέσμευσή της στην Saab Automobile για το δάνειό της από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων", δήλωσε η σουηδή υπουργός Επιχειρήσεων Μοντ Ολοφσον κατά την εν λόγω συνέντευξη Τύπου. "Αυτό αφορά περίπου 4 δισ. κορώνες" ή 400 εκατομμύρια ευρώ, προσέθεσε. Το δάνειο που ζήτησε η Saab από την τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να πάρει ακόμα την έγκριση από την ΒΕΙ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε. Οι πόροι αυτοί θα χρησιμεύσουν στην Saab για να κατασκευάζει αυτοκίνητα που θα μολύνουν λιγότερο και θα είναι πιο οικολογικά, επεσήμανε.

    Ανακοίνωση των τηλεοπτικών δικτύων CNBC & Fοχ Το οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, μετέδωσε ότι "Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors κατέληξε σε συμφωνία με την ολλανδική εταιρεία που κατασκευάζει πολυτελή σπόρ αυτοκίνητα, Spyker Cars, για να της πουλήσει την σουηδική θυγατρική της Saab". Επίσης και το δίκτυο Fox αναφέρθηκε σε μία τέτοια συμφωνία και ανέφερε και το ότι μία συνέντευξη Τύπου είχε προγραμματιστεί για να ανακοινωθεί η μεταβίβαση αυτή, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

    Η Ολλανδική Αρχή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές [ΕΠΑ], ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Spyker στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, αναμένοντας τη δημοσίευση ανακοίνωσης από τον κατασκευαστή, που είναι ο μόνος υποψήφιος που εξακολουθεί να διαπραγματεύεται για την απόκτηση της Saab. Η μετοχή της Spyker αυξήθηκε σε ποσοστό 2,84%, στα 3,91 ευρώ κατά την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής, αφού είχε αυξηθεί κατά 61%, στα 3,80 β¬, την Δευτέρα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γαλλικό πρακτορείο / Αμερικανικό οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC / Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fοχ Είδηση: 32483

    [04] Fiat: Κλείνει για 15 ημέρες

    Τριτη, 26 01 2010 20:38

    Προσωρινό λουκέτο δύο εβδομάδων ανακοίνωσε η Fiat για όλα τα εργοστάσιά της στην Ιταλία, με ημερομηνία έναρξης της 22 Φεβρουαρίου. Αιτία της κίνησης αυτής, όπως ανακοίνωσε, είναι η μείωση των παραγγελιών. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρίας:

    "Μετά την θετική περίοδο του τέλους του 2009, οι παραγγελίες στην Ιταλία τον Ιανουάριο μειώθηκαν ριζικά σε επίπεδο ακόμη χαμηλότερο και από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, όταν η αγορά βρισκόταν σε σοβαρή κρίση. Αυτή η αρνητική τάση θα συνεχιστεί και είναι απαραίτητο να τεθεί το επίπεδο της παραγωγής σε συνταύτιση με τη ζήτηση".

    Συνέπεια της κίνησης αυτής είναι η ένταξη σε τεχνική ανεργία περίπου 30.000 εργαζομένων, οι οποίοι θα λαμβάνουν περίπου το 80% του μισθού τους, όχι όμως από τη Fiat, αλλά από ένα ταμείο που χρηματοδοτείται από τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών ή από το κράτος. Εκτίμηση των στελεχών της Fiat είναι ότι το 2010 η αγορά αυτοκινήτου θα συρρικνωθεί κατά 12% αν η επιδότηση απόσυρσης αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας παραταθεί, ενώ αν αυτή η επιλογή δεν ισχύσει, τότε το ποσοστό συρρίκνωσης θα φτάσει το 16%. Τα εργοστάσια της Fiat που θα τεθούν μέχρι τις 7 Μαρτίου εκτός λειτουργίας, είναι συνολικά έξι.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 32478

    [05] Νέες απολύσεις από την Ericsson

    Δευτερα, 25 01 2010 12:30

    Επιπλέον 1.500 θέσεις εργασίας πρόκειται να καταργήσει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Ericsson, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει από τις αρχές του 2009. Αρχικά η εταιρεία, είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να περικόψει 5000 θέσεις εργασίας ωστόσο η μείωση των καθαρών της εσόδων οδήγησαν σε αναθεώρηση του αρχικού της πλάνου. Σύμφωνα με τα επίσημα οικονομικά στοιχεία, το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2009, τα καθαρά έσοδα του ομίλου κατά 92%, στα 314 εκατομμύρια κορώνες (30,7 εκατομμύρια ευρώ), έναντι 3,89 δισεκατομμυρίων τον περασμένο χρόνο.

    Είδηση: 32387


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 26 January 2010 - 21:53:11 UTC