Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων
  • [02] Νέα συνεδρίαση των αγροτών - Αμετακίνητοι στα μπλόκα
  • [03] Στην Κύπρο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ
  • [04] Καταγγελίες για λαθρεμπόριο παιδιών στην Αϊτή
  • [05] Στις ΗΠΑ ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας
  • [06] Τραγωδία στον Αργολικό
  • [07] ΗΠΑ: Αναμένεται έλλειμμα-ρεκόρ
  • [08] Βγήκαν τα αποτελέσματα για την κατάταξη στον στρατό ξηράς
  • [09] «Ενισχύεται η καταστολή των ΜΜΕ στην Κίνα
  • [10] 24 νεκροί από ένοπλες επιθέσεις των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό
  • [11] Προσοχή... στους εξωγήινους
  • [12] Νεκρός φέρεται ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν
  • [13] Καταγγελίες περί βασανιστηρίων στο Γκουαντάναμο
  • [14] Αϊτή: Θα χρειαστούν δεκαετίες για την ανοικοδόμηση
  • [15] Ισραήλ: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά τη δολοφονία Αλ-Μάμπχουχ
  • [16] Σύλληψη μέλους σπείρας διαρρηκτών μετά από άγρια καταδίωξη
  • [17] Η πρώτη φυλακή για τρανσέξουαλ στην Ιταλία

    [01] Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων

    Δευτερα, 01 02 2010 09:53

    Εβδομάδα κρίσιμων εξελίξεων για την Ελληνική οικονομία, ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα, καθώς αναμένονται εξελίξεις τόσο στο μέτωπο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης όσο και στο κρίσιμο ζήτημα του φορολογικού, το οποίο θα αποτελέσει το κλειδί στην πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής.Την Τετάρτη αναμένεται η γνωμοδότηση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ε.Ε. για το Πρόγραμμα Σταθερότητας ενώ έως το τέλος της εβδομάδας πιθανότατα το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει στη δημοσιότητα το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο θα προβλέπει ριζικές αλλαγές στη φορολογία εισοδημάτων και ακινήτων.

    To φορολογικό στο επίκεντρο

    Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι αλλαγές στη φορολογία, με στόχο την είσπραξη περίπου 5 δισ. ευρώ.

    Μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει την εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα από όλες τις πηγές, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και των περισσοτέρων φοροαπαλλαγών για τα ατομικά εισοδήματα και τα εταιρικά κέρδη, την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας αλλά και την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και τεκμηρίων ελέγχου για τους φορολογούμενους, που δεν δικαιολογούν τον τρόπο ζωής τους.

    Ειδικότερα, στο θέμα της φορολογικής κλίμακας θα καθιερωθούν νέα κλιμάκια και φορολογικοί συντελεστές με ελάφρυνση των εισοδημάτων μέχρι 30.000 ευρώ αλλά επιβάρυνση των εισοδημάτων πάνω από 50.000 ευρώ.

    Ακόμη καθιερώνονται αντικειμενικά κριτήρια και τεκμήρια ελέγχου για τους φορολογούμενους που δεν δικαιολογούν τον τρόπο ζωής τους, ενώ η μη καταβολή ΦΠΑ μετατρέπεται σε κακούργημα. Σε εφαρμογή βρίσκεται ήδη και το πρόγραμμα περικοπών των δαπανών του δημοσίου ύψους 900 εκατ. ευρώ, καθώς και των μπόνους των στελεχών.

    Σημαντικές αλλαγές θα σημάνει ενίσχυση του μέτρου των αποδείξεων στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής κυρίως από την πλευρά των Ελευθέρων Επαγγελματιών. Οι αποδείξεις θα συνδεθούν με το αφορολόγητο όριο.

    Εντός της εβδομάδος αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετικό άρθρο: Σχέδιο εθνικής ανάταξης Είδηση: 32710

    [02] Νέα συνεδρίαση των αγροτών - Αμετακίνητοι στα μπλόκα

    Δευτερα, 01 02 2010 09:31

    Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα στη Βέροια το νέο Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των αγροτών που συστάθηκε στα Μάλγαρα, ενώ αύριο αναμένεται να συναντηθούν με την κ. Μπατζελή εκπρόσωποι από περίπου 10 μπλόκα οι οποίοι διαφοροποίησαν τη θέση τους κατά τη συνεδρίαση του περασμένου Σαββάτου στον Προμαχώνα. Στο μεταξύ οι αγροτικές κινητοποιήσεις με τα μπλόκα στις εθνικές οδούς να συνεχίζονται για 3η εβδομάδα ενώ οι παραγωγοί από το μπλόκο της Αλαμάνας, που είχαν αποφασίσει να εξετάσουν το θέμα της προσωρινής αναστολής των κινητοποιήσεων τους, ανέβαλαν τελικά χθες Κυριακή τη γενική τους συνέλευση. Στις θέσεις τους παραμένουν οι αγρότες, στα υπόλοιπα μπλόκα, σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα.

    Τα σημεία που υπάρχουν αγροτικά μπλόκα

    Ομαλά λειτουργούν τα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων στο νομό του Έβρου, καθώς τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν δεξιά και αριστερά του δρόμου, χωρίς να εμποδίζουν την κίνηση των οχημάτων. Από το τελωνείο των Κήπων, οι αγρότες αποσύρουν σταδιακά τους γεωργικούς ελκυστήρες, ενώ η πρόσβαση στο τελωνείο του Ορμενίου ήταν αποκλεισμένη από τα μεσάνυχτα, μέχρι τις 2:15 τα ξημερώματα.

    Οι αγρότες της Θεσσαλίας κρατούν αποκλεισμένους τους οδικούς κόμβους της Νίκαιας και των Μικροθηβών, ενώ η διέλευση των οχημάτων γίνεται κανονικά από τον Τύρναβο και την Ελασσόνα. Ωστόσο στις 6 μ.μ. οι αγρότες του κόμβου της Νίκαιας θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία της Λάρισας στο πλαίσιο της απόφασης για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

    Τα τρακτέρ των αγροτών παραμένουν συγκεντρωμένα στο οδικό δίκτυο περιφερειακά της Θεσσαλονίκης. Τόσο στα «Πράσινα Φανάρια», όσο και στον κόμβο της Χαλκηδόνας, αλλά και στα διόδια των Μαλγάρων, η πρόσβαση των οχημάτων γινόταν ομαλά όλη τη νύχτα. Ωστόσο περίπου στις 12 το μεσημέρι αναμένεται να αποκλειστεί ο κόμβος στη Χαλκηδόνα. Κλειστός είναι ο κόμβος της Χρυσούπολης, στην Καβάλα.

    Οι αγρότες του νομού Σερρών παρέμειναν κατά διάρκεια της νύχτας στον κόμβο των Κερδυλλίων, κλείνοντας την Εγνατία Οδό, ενώ ο συνοριακός σταθμός του Προμαχώνα εξακολουθεί να είναι κλειστός για τα φορτηγά. Οι αγρότες προχωρούν σε σταδιακούς αποκλεισμούς της κίνησης των οχημάτων στον κόμβο του Στρυμονικού, στην εθνική Σερρών-Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της ημέρας. Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Αμφίπολης.

    Ανοιχτός ήταν στη διάρκεια της νύχτας, ο συνοριακός σταθμός της Εξοχής, στο νομό της Δράμας, ο οποίος αναμένεται να αποκλειστεί περίπου στις 12 το μεσημέρι.

    Ανοιχτός είναι ο κόμβος της Τρίγλιας, στη Χαλκιδική. Ανοιχτές είναι οι προσβάσεις των οχημάτων προς τους συνοριακούς σταθμούς της Νίκης και της Κρυσταλλοπηγής, στο νομό της Φλώρινας, ενώ οι αγρότες είναι συγκεντρωμένοι στη διασταύρωση Φιλώτα. Στο νομό των Γρεβενών 40 τρακτέρ παραμένουν στον κόμβο της Εγνατίας, ενώ τρακτέρ έχουν συγκεντρωθεί και στη γέφυρα των Σερβίων, στην Κοζάνη, χωρίς να δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες Είδηση: 32708

    [03] Στην Κύπρο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

    Κυριακη, 31 01 2010 16:18

    Χωριστές αλλά και κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα έχει σήμερα Δευτέρα ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ο οποίος έφτασε την Κυριακή στην Κύπρο, για τριήμερη επίσκεψη, προκειμένου να υποστηρίξει τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού συνέστησε στις δύο πλευρές θάρρος, ευελιξία και όραμα.

    Μπαν Κι Μουν: Θάρρος, ευελιξία και όραμα Σε γραπτή δήλωση, την οποία διάβασε στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του, ο ΓΓ έκανε σαφές πως δεν έχει ψευδαισθήσεις και ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες στην επίλυση του Κυπριακού. Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση είναι δυνατή και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα έχει πολύ υψηλές προσδοκίες για την εξεύρεση λύσης.

    "Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ανήκει στους Κυπρίους και τα Ηνωμένα Έθνη παρέχουν τη βοήθειά τους" Μπαν Κι Μουν

    Ο Μπαν Κι-Μουν δήλωσε "εντυπωσιασμένος από τη μέχρι τώρα σημαντική πρόοδο στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της κατανομής των εξουσιών".

    Επίσης, δήλωσε ότι με την επίσκεψή του θέλει να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες των ηγετών των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης και ότι είναι ευτυχής για την πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Δ. Χριστόφιας: "Αναγκαίες περισσότερες συγκλίσεις"

    "Χρειάζονται περισσότερες συγκλίσεις στα διάφορα κεφάλαια, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για εξεύρεση λύσης (στο Κυπριακό) το συντομότερο δυνατό" υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, προσφωνώντας τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Κυριακής προς τιμήν του.

    Παράλληλα, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε πως "πρέπει να ομολογήσουμε ότι υπάρχουν σημαντικά κεφάλαια, τα οποία δεν έχουμε ακόμη καν αγγίξει, ή τα οποία δεν έχουμε συζητήσει επαρκώς".

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας στην προσφώνησή του, απευθυνόμενος στον Μπαν Κι-Μουν επεσήμανε ότι στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η επανένωση του κράτους, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας - ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος, ικανό να λειτουργεί αποτελεσματικά ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμησή του για το προσωπικό ενδιαφέρον του ΓΓ του ΟΗΕ και την κατανόηση που έχει επιδείξει από την αρχή στο ότι η ιδιοκτησία αυτής της διαδικασίας ανήκει στους ίδιους τους Κυπρίους, ότι τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα και ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών είναι να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία.

    Παράγοντας-κλειδί στο κυπριακό πρόβλημα είναι η Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, η οποία μετά την εισβολή του 1974 διατηρεί χιλιάδες στρατεύματα στην κατεχόμενη Κύπρο και αλλοιώνει τη δημογραφική δομή της τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Κύπρου στο σύνολό της με τις δεκάδες χιλιάδες των Τούρκων εποίκων.

    Ο κ. Χριστόφιας τόνισε, επίσης, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενεργώντας στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου, έχει καθορίσει τη βάση για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, με μια και μόνη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον Μπαν Κι-Μουν για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη και στον ίδιο προσωπικά στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση παγκόσμιων επειγόντων προβλημάτων, όπως είναι η φτώχεια, οι κλιματικές αλλαγές, η πείνα και οι φυσικές καταστροφές.

    Κοινή συνάντηση Μπαν Κι Μουν με Χριστόφια-Ταλάτ

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, τη Δευτέρα το πρωί ο κ. Μπαν Κι - Μουν θα συναντηθεί αρχικά με το προσωπικό της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ και θα επισκεφθεί την "πράσινη γραμμή" στη Λευκωσία. Ακολούθως, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, πρώτα με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και μετά με τον Δημήτρη Χριστόφια.

    Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού θα έχει κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες, στην οικία του ειδικού του αντιπροσώπου στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο κ. Μπαν θα παραστεί σε δεξίωση σε ξενοδοχείο της πόλης, στο οποίο έχουν προσκληθεί πολιτικοί, διπλωμάτες και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα αναχωρήσει από την Κύπρο το πρωί της Τρίτης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32692

    [04] Καταγγελίες για λαθρεμπόριο παιδιών στην Αϊτή

    Δευτερα, 01 02 2010 10:51

    Λαθρεμπόριο παιδιών μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου καταγγέλλει αρμόδιο ινστιτούτο στην πολύπαθη Αϊτή, ενώ 10 Αμερικανοί και 2 Αϊτινοί κρατούνται στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρένς, επειδή προσπάθησαν να περάσουν παράνομα 33 παιδιά στη Δομινικανή Δημοκρατία.

    Η διευθύντρια του οργανισμού αυτού που ανήκει στο υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων και Εργασίας δήλωσε πως πληροφορήθηκαν μέσω των ΜΜΕ ότι πολλά παιδιά εγκατέλειψαν τη χώρα, όμως καμιά άδεια αναχώρησης δεν εκδόθηκε αρμοδίως. Όπως εξήγησε, όλα είναι αποδιοργανωμένα μετά το φοβερό σεισμό και κάποιοι επωφελούνται για να επιδοθούν σ' ένα πραγματικό λαθρεμπόριο παιδιών - μάλιστα οι αϊτινές αρχές ενημερώθηκαν από οργανώσεις όπως οι Unicef και Save the Children ότι στη νότια Αϊτή γίνεται "στρατολόγηση" παιδιών.

    Πρόσθεσε πάντως ότι εκατοντάδες παιδιά, των οποίων οι υιοθεσίες είτε είχαν οριστικοποιηθεί είτε επρόκειτο να οριστικοποιηθούν, πήραν άδειες για να φύγουν νόμιμα.

    Οι δέκα Αμερικανοί που κρατούνται στο Πορτ-ο-Πρενς αφού επιχείρησαν να βγάλουν λαθραία δεκάδες παιδιά από τη χώρα ισχυρίζονται, σύμφωνα με την υπεύθυνη της ομάδας τους, Λόρα Σίλσμπι, ότι είχαν καλές προθέσεις - ήθελαν μόνο "να βοηθήσουν παιδιά εγκαταλειμμένα η ορφανεμένα από το σεισμό". Οι δέκα συνελήφθησαν από αστυνομικό κοντά στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία ενώ μετέφεραν με λεωφορείο 33 παιδιά από 2 μηνών ως 14 ετών και κρατούνται ως ύποπτοι για "παραβίαση των αϊτινών νόμων περί μετανάστευσης".

    Σε λίγες ώρες αναμένεται να επαναληφθούν οι αμερικανικές πτήσεις απομάκρυνσης των βαριά τραυματισμένων Αϊτινών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Σχετικό άρθρο: Αϊτή: Αγώνας για επιβίωση Είδηση: 32714

    [05] Στις ΗΠΑ ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Δ.Δρούτσας

    Δευτερα, 01 02 2010 11:00

    Επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ πραγματοποιεί από σήμερα Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας. Αύριο θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον και τον υφυπουργό Εξωτερικών Τζέιμι Στάινμπεργκ. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό, το Κυπριακό, η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και το θέμα της βίζας. Σε σημερινή του συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Δρούτσας αναφερόμενος στο θέμα της κατάργησης της βίζας υπενθυμίζει ότι από ελληνικής πλευράς «δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα» και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που οφείλουν να κάνουν την τελευταία κίνηση».

    Σχετικά με την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου επισημαίνει πως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δεν μπαίνουν στο τραπέζι, προσθέτοντας ότι η αυξημένη επιθετικότητα της Τουρκίας επιβάλλει επίσπευση των κινήσεων της Αθήνας.

    Κατά την διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ ο κ. Δρούτσας θα έχει συναντήσεις με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ενώ την Πέμπτη θα συναντηθεί με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 32716

    [06] Τραγωδία στον Αργολικό

    Δευτερα, 01 02 2010 10:56

    Νεκρός βρέθηκε από σκάφη του λιμενικού και ο τρίτος ερασιτέχνης ψαράς που αγνοούνταν από το βράδυ της Κυριακής, στον Αργολικό κόλπο. Οι 3 είχαν ξεκινήσει, από την Κόρινθο και όταν δεν είχαν επιστρέψει οι δικοί τους ανησύχησαν και ενημέρωσαν τις αρχές. Στο σημείο επιχειρούν σκάφη του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο super puma και ένα ιδιωτικό αλιευτικό σκάφος, ενώ από στεριάς ομάδες διάσωσης.

    Είδηση: 32715

    [07] ΗΠΑ: Αναμένεται έλλειμμα-ρεκόρ

    Δευτερα, 01 02 2010 08:59

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει για την οικονομία της χώρας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, την ίδια ώρα που -σύμφωνα με πηγή του Κογκρέσου- οι ΗΠΑ αναμένεται να καταγράψουν δημοσιονομικό έλλειμμα-ρεκόρ ύψους 1,6 τρισεκατομμυρίου δολαρίων κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

    Κοινοβουλευτική πηγή τόνισε στο πρακτορείο Ρόιτερ πως το σχέδιο προϋπολογισμού που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τρίτη θα προβλέπει έλλειμμα ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος 2010. Οι αριθμοί αυτοί αναδεικνύουν τη ζοφερή εικόνα, στην οποία κυριαρχία η μεγαλύτερη διαπιστωμένη αδυναμία να εκπληρωθούν οι κυβερνητικοί στόχοι από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Στην πρόταση προβλέπεται ότι τα ελλείμματα θα μειωθούν στα 700 δισεκατομμύρια ως το οικονομικό έτος 2013 πριν σταδιακά αυξηθούν και πάλι στο 1 τρισεκατομμύριο ως το τέλος της δεκαετίας, δήλωσε η ίδια πηγή.

    Ο Ομπάμα θα μιλήσει για την χρηματοοικονομική κατάσταση στις το απόγευμα (ώρα Ελλάδος), λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των σχεδίων του για τις δαπάνες που περιέχονται στον προϋπολογισμό του έτους 2011 (το οποίο ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και διαρκεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου του ερχομένου έτους).

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters Είδηση: 32705

    [08] Βγήκαν τα αποτελέσματα για την κατάταξη στον στρατό ξηράς

    Δευτερα, 01 02 2010 11:17

    Στη δημοσιότητα δόθηκαν χθες, με ειδική εντολή του υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, τα αποτελέσματα για την κατάταξη στον στρατό ξηράς 2.000 επαγγελματιών οπλιτών ανδρών και γυναικών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βλέπουν τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα του ΓΕΣ www.army.gr, με κωδικό τον αριθμό της ταυτότητας τους ενώ σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα για όσους θα συνεχίσουν τις αθλητικές και ψυχοτεχνικές διαδικασίες για τις προσλήψεις στην Πολεμική Αεροπορία, το Ναυτικό και τη Στρατολογία.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 32718

    [09] «Ενισχύεται η καταστολή των ΜΜΕ στην Κίνα

    Δευτερα, 01 02 2010 10:25

    Σε ενίσχυση της καταστολής των δημοσιογράφων, με όπλα τη βία, τη λογοκρισία και την παράνομη κράτηση προχώρησε η Κίνα κατά τη διάρκεια του 2009 σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. "Τα απαγορευμένα θέματα ξεκινούν από τα γεγονότα που έχουν σχέση με κοινωνική αναταραχή και διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος και φθάνουν μέχρι την ηθοποιό που πόζαρε γυμνόστηθη σε μία παραλία της Καραϊβικής", αναφέρεται στην έκθεση. Οι κινεζικές αρχές έχουν απαγορεύσει τις ιστοσελίδες κοινωνικοποίησης, τύπου facebook, και ενίσχυσαν τα μέσα λογοκρισίας για τον έλεγχο της μετάδοσης ειδήσεων μέσω του διαδικτύου.

    Οι ενδείξεις άμβλυνσης του ελέγχου των μέσων ενημέρωσης που εμφανίσθηκαν μέσα στη δυναμική των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 εξαφανίσθηκαν, αναφέρεται στην έκθεση της Ομοσπονδίας, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες στο Χονγκ Κονγκ. "Οι αρχές επεδίωξαν να επανακτήσουν τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και της μετάδοσης πληροφοριών επικεντρώνοντας στην αυξανόμενη ισχύ του διαδικτύου", επισημαίνει η Ομοσπονδία.

    Στην έκθεση αναφέρεται η λίστα των απαγορεύσεων που επιβλήθηκαν τους δημοσιογράφους, όπως η απαγόρευση μετάβασης στην επαρχία Σιτσουάν κατά τη διάρκεια του σεισμού του 2008 ή η υποχρέωση της χρήσης αποκλειστικά του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα στην υπόθεση του σκανδάλου του μολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος.

    Σημειώνοντας τη μείωση των βιαιοτήτων κατά των ξένων δημοσιογράφων, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων αναφέρει ότι "ωστόσο, οι ξένοι δημοσιογράφοι συνάντησαν πολλά εμπόδια το 2009, αντιμετωπίζοντας πράξεις βίας, καταστροφή του εξοπλισμού και του υλικού τους, απαγόρευση πρόσβασης σε δημόσιους χώρους και υφιστάμενοι παρακολούθησης και επιπλήξεων ".

    Οι απαγορεύσεις κατευθύνονται επίσης κατά των τοπικών πηγών των δημοσιογράφων, των βοηθών και των οδηγών τους, ενώ οι Κινέζοι δημοσιογράφοι είναι υποχρεωμένοι σε αυτολογοκρισία για να μην υποστούν αφαίρεση της διαπίστευσής τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32711

    [10] 24 νεκροί από ένοπλες επιθέσεις των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό

    Δευτερα, 01 02 2010 10:18

    24 άνθρωποι, ηλικίας από 17 έως 23 ετών, έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν σε δύο επιδρομές των καρτέλ ναρκωτικών στο βόρειο Μεξικό κατά την διάρκεια της νύχτας. Τα ξημερώματα, ένοπλοι βγήκαν από επτά οχήματα και άνοιξαν πυρ σε μια κατοικία στη περιοχή Σιουδάδ Χομάρες όπου μαθητές διοργάνωναν γιορτή και σκότωσαν 14 άτομα ενώ συνέχισαν να πυροβολούν σε όσους προσπαθούσαν να ξεφύγουν. Ο δήμαρχος προσφέρει αμοιβή ύψους ενός εκατομμυρίου Πέσος, δηλαδή 55.000 ευρώ, για πληροφορίες σχετικά με τους δράστες, οι οποίοι διαφεύγουν ακόμη.

    Η δεύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε σε μπαρ στην περιοχή Τορεόν. Οι δράστες εισέβαλαν στο χώρο και γάζωσαν τους θαμώνες με αυτόματα, αφήνοντας πίσω τους 10 νεκρούς και 11 τραυματίες, στην πλειονότητά τους νεαροί ηλικίας 19 έως 23 ετών.

    Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Είδηση: 32712

    [11] Προσοχή... στους εξωγήινους

    Δευτερα, 25 01 2010 12:34

    Οι επιστήμονες που αναζητούν εξωγήινη ζωή στο αχανές σύμπαν καλά θα έκαναν, για καλό και για κακό, να εμπλέξουν τις κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ στις έρευνές τους, μήπως χωρίς να το θέλουμε, πέσουμε πάνω σε τίποτε εχθρικούς εξωγήινους, προειδοποίησε ένα βρετανός αστρονόμος.

    Καθώς όλο και εντείνεται η αναζήτηση εξωγήινης ζωής, χάρη στα συνεχώς βελτιωμένα τηλεσκόπια, και οι επιστήμονες εκφράζουν ολοένα και συχνότερα την αισιοδοξία τους ότι σε λίγα χρόνια θα βρεθούν τα πρώτα ίχνη ζωντανών (αν όχι νοημόνων) οργανισμών στο διάστημα, ο αστρονόμος Μάρεκ Κούκουλα του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Γκρίνουιτς εμφανίστηκε επιφυλακτικός.

    Όπως είπε, "το ένα κομμάτι μου συμφωνεί με τους ενθουσιώδεις (αναζητητές εξωγήινης ζωής) και θα ήθελα να προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή με έναν σοφότερο και πιο ειρηνικό πολιτισμό. Μας αρέσει να υποθέτουμε ότι αν υπάρχει εξωγήινη ζωή εκεί έξω, θα είναι σοφή και αγαθή, όμως φυσικά δεν έχουμε στοιχεία ότι αυτό όντως συμβαίνει. Δεδομένων των συνεπειών από μια επαφή που δεν θα είναι αυτό που αρχικά ελπίσαμε, καλό θα ήταν οι κυβερνήσεις και ο ΟΗΕ να εμπλακούν στις σχετικές διαβουλεύσεις", δήλωσε, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου και την Telegraph.

    Αν και δεν θα το περίμενε κανείς από ένα αξιοσέβαστο και μάλλον συντηρητικό επιστημονικό ίδρυμα (το αρχαιότερο του κόσμου), που φέτος γιορτάζει τα 350 χρόνια του, η Βασιλική Εταιρία του Λονδίνου (ουσιαστικά η ακαδημία επιστημών της Βρετανίας) διοργανώνει, αυτή την εβδομάδα, διήμερο συνέδριο με θέμα "Η ανίχνευση εξωγήινης ζωής και οι συνέπειες για την επιστήμη και την κοινωνία", όπου θα συμμετάσχουν καθηγητές πανεπιστημίων και εκπρόσωποι από τη NASA, την ESA, τον ΟΗΕ κ.α. Ο κορυφαίος βρετανός αστρονόμος, ο επιφανής λόρδος Ρις, πρόεδρος της Βασιλικής Εταιρίας, θα προεδρεύσει.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ άλλων, θα μιλήσει ο γνωστός εξελικτικός βιολόγος του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Σίμον Κόνγουεη Μόρις με τον εύγλωττο τίτλο "Προβλέποντας με τι θα μοιάζει η εξωγήινη ζωή -και προετοιμαζόμενοι για το χειρότερο"... Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο επιστήμονα, με δεδομένο ότι οι νόμοι της δαρβινικής εξέλιξης πρέπει να είναι καθολικοί στο σύμπαν, είναι "αναπόφευκτο" ότι υπάρχει νοήμων ζωή κάπου αλλού στο σύμπαν, άρα πιθανότατα υπάρχουν και εξωγήινες τεχνολογίες. Πολλοί ερευνητές απορούν γιατί δεν έχουν ακόμα ληφθεί εξωγήινα μηνύματα, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, εδώ και δεκαετίες, για τη μετάδοση από τη Γη ραδιοσημάτων και άλλων μηνυμάτων. "Δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήθελα να απαντήσω στο τηλέφωνο", σχολίασε ο καθηγητής Μόρις, δείχνοντας την αβεβαιότητα ενός αριθμού επιστημόνων για το κατά πόσο οι τυχόν εξωγήινοι θα έχουν όντως καλές προθέσεις.

    Εξάλλου, ο επίσης γνωστός φυσικός και πολυδιαβασμένος συγγραφέας Πολ Ντέηβις (πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά), από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που θα μιλήσει στο ίδιο συνέδριο, αναμένεται να ζητήσει από τους επιστήμονες να στρέψουν την έρευνα για εξωγήινη ζωή σε ό,τι βρίσκεται "μπροστά από τη μύτη μας" (ακούγεται λίγο σαν θρίλερ επιστημονικής φαντασίας!). Όπως δήλωσε, δείχνοντας ότι η ζωή έχει εμφανιστεί πάνω από μια φορές πάνω στη Γη, θα ήταν η καλύτερη απόδειξη ότι μπορεί να έχει επίσης εμφανιστεί σε κάποιον άλλο πλανήτη. Όπως πιστεύει, "παράξενα" μικρόβια, που ανήκουν σε ένα τελείως ξεχωριστό "δέντρο της ζωής", που έχει αποκληθεί "σκιώδης βιόσφαιρα", μπορεί να βρεθούν σε απομονωμένα οικοσυστήματα όπου η συνήθης ζωή αδυνατεί να επιζήσει (έρημοι, ηφαίστεια, βυθός ωκεανών, Ανταρκτική κ.α.).

    Από την άλλη, σύμφωνα με τον Άλμπερτ Χάρισον του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Ντέηβις), οι κοινωνικές συνέπειες από μια πιθανή συνάντηση με εξωγήινους μπορεί να ήσαν καταστροφικές, καθώς το γεγονός πιθανότατα θα προκαλούσε πανικό και χάος.

    Το βρετανικό συνέδριο συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος SETI για αναζήτηση εξωγήινης ζωής, με πρωτοβουλία του αείμνηστου επιστήμονα Καρλ Σέιγκαν (το πρόγραμμα όμως μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει τα αρχικώς αναμενόμενα αποτελέσματα). Στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα, πραγματοποιείται μια συνδιάσκεψη αστροβιολογίας στο Τέξας, όπου θα συζητηθούν οι νέοι μέθοδοι για τον εντοπισμό εξωγήινων, γεγονός ενδεικτικό για το αυξανόμενο επιστημονικό ενδιαφέρον που επισύρει το ζήτημα.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32388

    [12] Νεκρός φέρεται ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν

    Κυριακη, 31 01 2010 17:04

    Νεκρός φαίνεται ότι είναι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, Χακιμουλάχ Μεχσούντ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μεσούντ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επίθεσης με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον δύο οχημάτων που μετέφεραν αντάρτες στο Βόρειο Ουαζιριστάν, στις 14 Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν του Πακιστάν διαψεύδουν την είδηση του θανάτου του αρχηγού τους. Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση του Πακιστάν είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι ο Χακιμουλάχ έχει ήδη ταφεί.

    Διαψεύδουν οι Ταλιμπάν

    "Ο Χακιμουλάχ είναι σώος και αβλαβής, στόχος αυτών των φημών σχετικά με τον θάνατό του είναι να σπείρουν τη διχόνοια στις τάξεις των ταλιμπάν" δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με το γαλλικό πρακτορείο ο εκπρόσωπος Τύπου των ταλιμπάν του Πακιστάν (TTP) Αζαμ Ταρίκ.

    "Οσοι επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Χακιμουλάχ πρέπει να εμφανίσουν αποδείξεις. Εμείς αποδείξαμε ήδη ότι είναι ζωντανός και δώσαμε δύο ηχογραφημένα μηνύματά του στον Τύπο" πρόσθεσε.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ BBC: Pakistani Taliban chief Mehsud buried - state TV Είδηση: 32693

    [13] Καταγγελίες περί βασανιστηρίων στο Γκουαντάναμο

    Κυριακη, 31 01 2010 10:09

    Καταγγελίες για βασανιστήρια και κακομεταχείρηση στη φυλακή του αμερικανικού στρατού στην Ακτή Γκουαντάναμο, εξετάζει ο Ισπανός εισαγγελέας Μπαλτάσαρ Γκαρθό. Ο δικαστής θα ενεργήσει από τις πολλές καταγγελίες διαφόρων φορέων, και θα επικεντρωθεί στην περίπτωση του Άχμεντ Αμπντεραχμάν Χάμεντ, ο οποίος έχει Ισπανική υπηκοότητα, ανέφερε δικαστική πηγή, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες σχετικού δημοσιεύματος στην εφημερίδα "El Pais". Η έρευνα θα επεκταθεί και στις περιπτώσεις άλλων τριών κρατούμενων, του Μαροκινού Λάχκεν Ικάσριεν, του Παλαιστίνιου Τζαμιέλ Αμπντουλατίφ αλ Μπάνα και του Λίβυου Όμαρ Ντεγκαΐ, που συνδέονται και αυτοί με την Ισπανία.

    Το 2005, η Ισπανία είχε διακηρύξει ότι μπορεί να ερευνά εγκλήματα που διαπράττονται διεθνώς, αλλά μετά από πολλά διπλωματικά προβλήματα, οι έρευνες αυτές μειώθηκαν σημαντικά το 2009.

    Τα Ισπανικά δικαστήρια μπορούν να αναλαμβάνουν υποθέσεις που έχουν ξεκάθαρη σχέση με τη χώρα ή υποθέσεις που δεν ερευνώνται στις χώρες όπου τα εγκλήματα διαπράχθηκαν.

    Η "El Pais" έγραψε ότι η Ουάσινγκτον δεν απάντησε στο αίτημα της Μαδρίτης πριν επτά μήνες να της γνωστοποιήσει εάν ερευνά τις καταγγελίες που εξετάζει ο Γκαρθόν, ο οποίος είχε γίνει γνωστός διεθνώς διότι καταδίωξε το δικτάτορα της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32676

    [14] Αϊτή: Θα χρειαστούν δεκαετίες για την ανοικοδόμηση

    Παρασκευη, 29 01 2010 13:31

    Δυσοίωνες παραμένουν οι εκτιμήσεις για την επόμενη μέρα στην Αϊτή, μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο νησί. Μιλώντας στο BBC, ο Έντμον Μούλετ, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί ως εφιαλτική σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "οι προσπάθειες για την ανοικοδόμηση δεν ξεκινούν από το μηδέν, αλλά κάτω από το μηδέν". Για την ανοικοδόμηση, πρόσθεσε, θα χρειαστούν, δεκαετίες. Μόνο για την περιοχή της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 75% της πόλης θα πρέπει να χτιστεί από την αρχή, Νωρίτερα, ένταση επικράτησε σε τρεις περιοχές του Πόρτο Πρενς, κατά τη διάρκεια διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Συγκρούσεις για το φαγητό

    Εξαγριωμένοι Αϊτινοί, πραγματοποίησαν ταραχές, κατά τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ λίγο έλειψε να ποδοπατηθούν για ένα πιάτο φαγητό.

    Ένταση επικράτησε και έξω από το υπ. Πολιτισμού όπου η αστυνομία μοίραζε τρόφιμα αλλά και κοντά στο μουσείο Τέχνης, μεταξύ ανθρώπων που περίμεναν στην ουρά για να πάρουν ρύζι.

    Σε μία περίπτωση, φοβούμενοι ότι θα χάσουν τον έλεγχο, πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό.

    Πηγή: BBC - Reuters Είδηση: 32623

    [15] Ισραήλ: Αυξημένα μέτρα ασφαλείας μετά τη δολοφονία Αλ-Μάμπχουχ

    Δευτερα, 01 02 2010 10:40

    Ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και οι διπλωματικές υπηρεσίες του Ισραήλ έπειτα από τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της Χαμάς Αμπντέλ Ραούφ Αλ - Μάμπχουχ, στις 20 Ιανουαρίου στο Ντουμπάι. Η οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για τη δολοφονία ενός εκ των ιδρυτών του στρατιωτικού της σκέλους και υποσχέθηκε εκδίκηση. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας κυρίως στις μονάδες των συνόρων, απέναντι στον κίνδυνο επίθεσης ή απαγωγών ενώ αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης ληφθεί στις ισραηλινές διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.

    Τα προληπτικά μέτρα αφορούν επίσης τη δεύτερη επέτειο από το θάνατο του ανώτατου στελέχους της σιιτικής Χεζμπολάχ Ιμάντ Μουγνίγια τον Φεβρουάριο 2008 κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Δαμασκό.

    Το Φεβρουάριο 2009 οι ισραηλινές αρχές είχαν επίσης τεθεί σε επιφυλακή για τον κίνδυνο επιθέσεων και απαγωγών από τη Χεζμπολάχ.

    Οι αρχές του Ισραήλ έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν τη δολοφονία του Μαχμούντ Αμπντέλ Ραούφ Αλ -Μάμπχουχ, για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο, πολλοί Υπουργοί της ισραηλινής Κυβέρνησης και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν ικανοποίηση για την εξόντωση ενός προμηθευτή όπλων της Χαμάς, που είχε αναμειχθεί, σύμφωνα με το Ισραήλ, εδώ και 21 χρόνια στην απαγωγή και τη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32713

    [16] Σύλληψη μέλους σπείρας διαρρηκτών μετά από άγρια καταδίωξη

    Δευτερα, 01 02 2010 09:20

    Σκηνές από αστυνομική ταινία εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Κυριακής στο Κορωπί. Μετά από άγρια καταδίωξη τα ξημερώματα συνελήφθη νεαρός Αλβανός, μέλος σπείρας διαρρηκτών που δρούσε στα Νοτιοανατολικά προάστια. Ο νεαρός με δύο ακόμη συνεργούς του μπήκαν σε δυο σπίτια στο Κορωπί, αφαίρεσαν κοσμήματα, χρήματα, αλλά πολύτιμα αντικείμενα και δυο ΙΧ. Περιπολικό της ΕΛΑΣ εντόπισε τα κλεμμένα ΙΧ στη λεωφόρο Βάρης Κορωπίου και τα καταδίωξε. Λίγο αργότερα τα κλεμμένα ΙΧ ακινητοποιήθηκαν και ο νεαρός συνελήφθη. Οι δυο συνεργοί διέφυγαν και αναζητούνται στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων.

    Πηγή ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 32706

    [17] Η πρώτη φυλακή για τρανσέξουαλ στην Ιταλία

    Δευτερα, 25 01 2010 19:48

    Το πρώτο σωφρονιστικό ίδρυμα αποκλειστικά για τρανσέξουαλ, πρόκειται να λειτουργήσει σε λίγες ημέρες στην Ιταλία. Πρόκειται για τις , κοντά στην πόλη Έμπολη, δηλαδή, στον κεντρικό νομό της Τοσκάνης, όπου ανακατασκευάστηκαν ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν 24 τρανσέξουαλ κρατούμενες. Μέχρι προσφάτως, οι φυλακές του Ποτσάλε ήταν γυναικείες. Όμως, τους τελευταίους δώδεκα μήνες, οι κρατούμενες ήταν μόνον δύο. Κατά συνέπεια, αποφασίσθηκε να αξιοποιηθούν πιο αποδοτικά οι χρηματικοί πόροι που απαιτούνται για την λειτουργία του συγκεκριμένου σωφρονιστικού καταστήματος.

    Οι κρατούμενες στη φυλακές θα έχουν ατομικά κελιά με τηλεόραση, τουαλέτα και ντουλάπα. Οι φυλακές διαθέτουν επίσης, οδοντιατρείο, βιβλιοθήκη, μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου και χίλια τετραγωνικά μέτρα αγροτικής έκτασης, με ελιές και αμπέλι.

    Η υπεύθυνη των σωφρονιστικών ιδρυμάτων της Τοσκάνης, Μαρία Πια Τζουφρίντα, σε δηλώσεις της τόνισε ότι "δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για γκέτο. Όλοι οι υπάλληλοι θα παρακολουθήσουν ειδικά σεμινάρια για να υιοθετήσουν την πρέπουσα και την πλέον κατάλληλη συμπεριφορά".

    Οι φυλακές του Ποτσάλε, θα μπορούν να φιλοξενήσουν μόνον τρανσέξουαλ άνω των σαράντα ετών, σε βάρος των οποίων έχει εκδοθεί οριστική καταδικαστική απόφαση. "Μία λύση -σύμφωνα με τα όσα τονίζουν ψυχολόγοι στην εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα- που λύνει μόνο μερικώς, τα προβλήματα των τρανσέξουαλ". Όμως, είναι αλήθεια -συνεχίζουν οι ειδικοί- ότι τα άτομα αυτά, σε άλλες φυλακές αντιμετωπίζουν συχνά ουσιαστικές δυσκολίες, κατά την καθημερινή τους συνύπαρξη, τόσο με άνδρες, όσο και με γυναίκες".

    Ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Τοσκάνης, Φεντερίκο Τζέλι, υπογράμμισε ότι "η πρόθεση είναι σαφώς καλή, αλλά, θα πρέπει να δούμε πώς θα εφαρμοσθούν οι λεπτομέρειες του όλου σχεδίου, διότι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί γκέτο, όντως, υπάρχει". Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε στον Τύπο, οι "μοναδικές" αυτές φυλακές του Ποτσάλε, θα πρέπει -μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο- να καταφέρουν να αγγίξουν την απόλυτη πληρότητα, με 26 κρατούμενες.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32426


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 February 2010 - 9:53:12 UTC