Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράν: Επέτειος της Ισλαμικής Επανάστασης με εκτελέσεις
  • [02] New York Times: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνη για πολύ
  • [03] Στον χορό της Αποκριάς η Αθήνα
  • [04] Συνάντηση Δρούτσα - Χίλαρι Κλίντον
  • [05] Βρετανία: Πολιτικές διαμάχες για την εισβολή στο Ιράκ
  • [06] Αναγκαστική προσγείωση για κυπριακό αεροσκάφος
  • [07] Ξεκίνησε η δίκη για το δυστύχημα του Concorde
  • [08] Αναχώρησε από την Κύπρο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ
  • [09] Ναί στη μέθη του καρναβαλιού, όχι στη μέθη του αλκοόλ

    [01] Ιράν: Επέτειος της Ισλαμικής Επανάστασης με εκτελέσεις

    Τριτη, 02 02 2010 20:31

    Συνεχίζεται η εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στο Ιράν, με τους αντιφρονούντες να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση και το καθεστώς να τους διώκει, αλλά να φτάνει μέχρι και σε εκτελέσεις πολιτικών αντιπάλων του.

    Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής προϊστάμενος των ιρανικών δικαστικών αρχών, Σεγιέντ Εμπραχίμ Ραΐσι, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκτελεστούν ακόμη εννέα "αντεπαναστάτες", ενώ μόλις τρεις μέρες πριν απαγχονίστηκαν στις 28 Ιανουαρίου για "απόπειρα ανατροπής του Ισλαμικού Καθεστώτος" δύο νεαροί διαδηλωτές.

    Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο ηγέτης της ιρανικής αντιπολίτευσης, Μιρ Χοσεϊν Μουσαβί, αναφέρει πως: "Το πράσινο κίνημα δεν θα εγκαταλείψει τον ειρηνικό του αγώνα... μέχρι να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα του λαού. Οι πολιτικά υποκινούμενες συλλήψεις και οι απαγχονισμοί των διαδηλωτών είναι παράνομοι. Το Σύνταγμα πρέπει να αλλάξει για να προστατεύει τα δικαιώματα του λαού. Είναι δικαίωμα των Ιρανών να διαδηλώνουν ειρηνικά. Οι ρίζες της τυραννίας και της δικτατορίας της εποχής της μοναρχίας, υπάρχουν ακόμη".

    Ταυτόχρονα, στην ασιατική χώρα γίνονται δεκαήμερης διάρκειας εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της 31ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 32804

    [02] New York Times: Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνη για πολύ

    Τριτη, 02 02 2010 21:29

    Η εφημερίδα «Νew York Times» με κύριο άρθρο της τάσσεται υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι «η ενδεχόμενη χρεοκοπία ενός κράτους μέλους της Ένωσης θα είναι καταστροφική για την Ε.Ε. συνολικά». Μεταξύ άλλων, στο άρθρο υποστηρίζεται ότι επί χρόνια η Ελλάδα «μαγείρευε τα στοιχεία» για την πορεία της οικονομίας της, θεωρώντας ως «βαθύτερα προβλήματα» τη διαφθορά και την εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

    «Δεν θα πρέπει ολόκληρο το φορτίο να πέσει στην Ελλάδα, μια από τις μικρότερες και πιο φτωχές οικονομίες της ευρωζώνης», τονίζεται χαρακτηριστικά, σημειώνοντας όμως ότι «οποιαδήποτε ενίσχυση θα πρέπει να συνοδεύεται από μεγαλύτερους περιορισμούς στη δημοσιονομική κυριαρχία που τόσο κατάφωρα έχει παραβιάσει η Αθήνα».

    Στο ίδιο άρθρο τονίζεται ότι το ευρώ αντιμετωπίζει τη «σοβαρότερη κρίση» στα έντεκα χρόνια της ιστορίας του.

    Επίσης, τονίζεται ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνη για πολύ», επισημαίνοντας ότι παρόμοιες κρίσεις χρηματοδότησης θα μπορούσαν να χτυπήσουν σύντομα την πόρτα της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ έντονες ανησυχίες υπάρχουν για τα νομίσματα της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας.

    Aφού γίνεται αναφορά στα στοιχεία που παρουσίαζε για χρόνια η Ελλάδα, διατυπώνεται η άποψη ότι «τώρα, η αλήθεια και οι συνέπειές της πρέπει να αντιμετωπιστούν: Η διαφθορά και η φοροδιαφυγή». Επίσης, τονίζεται ότι «ο ιδιωτικός τομέας παράγει πολύ λίγες θέσεις απασχόλησης» και «ένας στους τέσσερις Έλληνες εργάζεται για το κράτος. Είναι ένα σύστημα σχεδιασμένο να παράγει ελλείμματα».

    Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση υπόσχεται να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% μέσα σε τρία χρόνια, χωρίς εξωτερική βοήθεια, από την περικοπή των δημοσίων δαπανών, τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων και τη μεταρρύθμιση του υπό πτώχευση συνταξιοδοτικού συστήματος. Αυτά είναι τα απαραίτητα μέτρα. Όμως οι ξένοι επενδυτές είναι δικαιολογημένα δύσπιστοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει το μέγεθος των αποταμιεύσεων που απαιτούνται, σε μια περίοδο ύφεσης και αυξανόμενης κοινωνικής και εργατικής αναταραχής».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 32805

    [03] Στον χορό της Αποκριάς η Αθήνα

    Τριτη, 02 02 2010 17:03

    Η Αθήνα, γι' ακόμη μια χρονιά, γιορτάζει την Aποκριά. Εκδηλώσεις για μασκαράδες και όχι μόνο, πλημμυρίζουν την πόλη και υπόσχονται σε μικρούς και μεγάλους ένα πλήθος από δραστηριότητες που κάνουν τη φετινή γιορτή αξέχαστη από τις 4 ως τις 15 Φεβρουαρίου. Χαμόγελα, καλή διάθεση, και λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, είναι ο επιδιωκόμενος σκοπός του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος παρουσίασε σήμερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που έχει σχεδιάσει.

    Οι βασικοί άξονες των φετινών εκδηλώσεων, για το πρόγραμμα των οποίων συνεργάστηκαν ο Πολιτισμικός Οργανισμός, τα "Μουσικά Σύνολα", η "Τεχνόπολις", ο Οργανισμός Νεολαίας & Άθλησης και η Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας, είναι η Τσικνοπέμπτη, οι εκδηλώσεις για τα παιδιά στο κέντρο και στην περιφέρεια, οι εκδηλώσεις για τους νέους σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και το πλούσιο πρόγραμμα στο κέντρο αλλά και στα 7 Δημοτικά Διαμερίσματα.

    Οι εκδηλώσεις ξεκινούν παραδοσιακά την Τσικνοπέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 11.30 πρωί στη Βαρβάκειο Αγορά, με πολλή μουσική και εδέσματα, ενώ το βράδυ το γλέντι θα συνεχιστεί στην Πλάκα και στην "Τεχνόπολη" του Δήμου Αθηναίων, όπου θα γίνει ένα ρετρό πάρτι για την τρίτη ηλικία.

    Από την Τσικνοπέμπτη και καθ' όλη τη διάρκεια μέχρι την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, το κέφι θα "ανάψει" μ' ένα μουσικό παζλ για όλα τα γούστα, με λάτιν, τζαζ, ποπ, ροκ, αλλά και πολλή ελληνική μουσική, πρωί και βράδυ, σε κεντρικά σημεία της πόλης: Σύνταγμα, Θησείο, Μοναστηράκι, Ψυρρή, Κολωνάκι, Ερμού και αλλού. Η γιορτή θα "απλωθεί" και στις γειτονιές της Αθήνας, με συναυλίες στα δημοτικά διαμερίσματα. Επίσης το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στο Θησείο και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το ραδιοσταθμό Athens Radio Dee Jay, στην Πλατεία Συντάγματος, θα γίνουν δύο μεγάλα νεανικά πάρτι.

    Ο Δήμος Αθηναίων αξιοποίησε τα Μουσικά του Σύνολα και έτσι το κοινό θα μπορεί να απολαύσει στις φετινές γιορτές για την Αποκριά, τη Συμφωνική Ορχήστρα, την Ορχήστρα Δωματίου, τη Χορωδία, τη Big Band, το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής και τους De Stijl σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και σε κλειστές αίθουσες.

    Εξάλλου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας του Δήμου Αθηναίων το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου μαθητές και μαθήτριες από δημοτικά σχολεία της Αθήνας θα μεταμφιεστούν σε αγαπημένους ήρωες των κόμικ και θα συνοδέψουν άρματα με τις αντίστοιχες φιγούρες σε μία παρέλαση που θα ξεκινάει από τη Συγγρού & Διονυσίου Αρεοπαγίτου και θα καταλήγει στο σταθμό του Θησείο.

    Την Κυριακή 7 και το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Φεβρουαρίου η γιορτή για τα παιδιά μεταφέρεται στον κλασικό αποκριάτικο παιδικό προορισμό, το Ζάππειο, όπου θα έχει στηθεί ένα μεγάλο σκηνικό που θα φιλοξενεί διαφορετικά δρώμενα. Όλος ο χώρος θα είναι διακοσμημένος αποκριάτικα, ενώ θα περιμένουν τα παιδιά άρματα, γαϊτανάκι, ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι, καθώς και dj για ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα. Θα μοιραστούν σε όλα τα παιδιά μπαλόνια, μάσκες κ.ά.

    Επίσης, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης διοργανώνει δέκα παιδικά πάρτι στα Πολιτιστικά Κέντρα, με στόχο να έχουν τα παιδιά όχι μόνο την ευκαιρία να διασκεδάσουν, αλλά και να επικοινωνήσουν.

    Η Αποκριά θα κλείσει τον κύκλο της την Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου σε τέσσερα σημεία της πόλης: στο Λόφο του Φιλοπάππου (10 π.μ.), στην Ακαδημία Πλάτωνος (11 π.μ.), στο Λόφο Λαμπράκη (11 π.μ.) και στο Άλσος ΚΑΠΑΨ (11 π.μ.), όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί από παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορούς απ' όλη την Ελλάδα. Είδηση: 32791

    [04] Συνάντηση Δρούτσα - Χίλαρι Κλίντον

    Τριτη, 02 02 2010 19:45

    Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Κυπριακό, δυτικά Βαλκάνια και το θέμα της βίζας, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στην Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, τον υφυπουργό Τζέιμι Στάινμπεργκ, καθώς και με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας. Η αρχική κοινή συνάντηση διήρκεσε 15 λεπτά, και στη συνέχεια οι κ. Δρούτσας και Στάινμπεργκ συζήτησαν για περίπου 50 λεπτά.

    Δηλώσεις Δρούτσα

    Κατά την έξοδό του από τις συναντήσεις ο κ. Δρούτσας προέβη στην παρακάτω δήλωση: "Συναντήθηκα με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, με την υπουργό κα Κλίντον, και τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Στάινμπεργκ. Ήταν μια καλή ευκαιρία να εμβαθύνουμε πάλι τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τις διεθνείς εξελίξεις, να αναδείξουμε κι εμείς το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο σε αυτές τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα στην άμεση γειτονιά μας. Έχουμε να παίξουμε ρόλο στα Βαλκάνια, έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε και να προσφέρουμε στη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στον Αραβικό κόσμο. Αυτή είναι η εικόνα την οποία θέλουμε πάλι να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα. Μια εικόνα της Ελλάδας με παρουσία, με φωνή, με πραγματικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις.

    Ήταν και μια άριστη ευκαιρία να επαναλάβω τις θέσεις της Ελλάδας στα θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Δ. Δρούτσας

    "Στο Κυπριακό διανύουμε πάλι μια φάση σημαντική, στις σχέσεις μας με την Τουρκία είναι γνωστή η προσπάθειά μας για μια νέα προσέγγιση και μια συνεργασία με την Τουρκία, στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ η βούληση και επιθυμία της Ελλάδας για επίλυση είναι γνωστή όπως είναι γνωστή και η ελληνική εθνική κόκκινη γραμμή σε αυτό το θέμα. Σε όλα αυτά τα θέματα είναι σημαντικό να γνωρίζουν και οι ΗΠΑ τις θέσεις μας, να τις επαναλάβουμε, ώστε να γνωρίζουν και τη δική μας τη προσέγγιση, πάντα στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών μας, μιας συνεργασίας ισότιμης μεταξύ δύο συμμάχων και εταίρων".

    Για την κατάργηση της βίζας, ζήτημα που επίσης εθίγη, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι "από πλευράς της Ελλάδας έχουμε ήδη ολοκληρώσει όλες τις δικές μας προετοιμασίες και τις υποχρεώσεις μας σε αυτό το θέμα. Αυτό μας το επιβεβαίωσε και η αμερικανική πλευρά, ότι από πλευράς Ελλάδας είμαστε έτοιμοι. Είναι πλέον θέμα εσωτερικών διαδικασιών των ΗΠΑ, τις οποίες τώρα κι εμείς θα περιμένουμε".

    Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε και η επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη Λευκωσία, ο αναπληρωτής υπ. Εξωτερικών δήλωσε: "Κάθε πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα των Ην. Εθνών στην κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού είναι σημαντική και ευπρόσδεκτη. Η παρουσία του στην Κύπρο είναι βεβαίως πολύ σημαντικό βήμα. Ελπίζουμε αυτό να συμβάλει στην περαιτέρω διαδικασία και ιδιαίτερα να συμβάλει ώστε η τουρκοκυπριακή πλευρά, ο κ. Ταλάτ, να διαπιστώσει σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει κι εκείνος να συμβάλει για την επίλυση του κυπριακού".

    Στην κοινή συνάντηση με την κ. Κλίντον συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Δρούτσα, Χρήστος Παναγόπουλος, ενώ στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε με τον δεύτερο στην ιεραρχία της αμερικανικής διπλωματίας συμμετείχαν επίσης οι πρέσβεις Παρασκευόπουλος και Αλειφέρη.

    Μετά τις συναντήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Δρούτσας μετέβη στο Καπιτώλιο όπου θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Χάουαρντ Μπέρμαν, και τον πρόεδρο της επιτροπής που ασχολείται με θέματα του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, γερουσιαστή Μπέντζαμιν Κάρντιν.

    Ακολούθως, ο κ. Δρούτσας θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στο Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο (AHI) και εν συνεχεία θα συμμετάσχει σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο ίδρυμα Brookings με θέμα "Ελλάδα: Προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Σήμερα η συνάντηση Δρούτσα - Χίλαρι Κλίντον Είδηση: 32802

    [05] Βρετανία: Πολιτικές διαμάχες για την εισβολή στο Ιράκ

    Τριτη, 02 02 2010 19:46

    Νέο λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει για τη συμμετοχή της Βρετανίας, στον πόλεμο κατά του Ιράκ, έριξε σήμερα δήλωση πρώην υπουργού της βρετανικής κυβέρνησης η οποία παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενη για την εισβολή του 2003 στο Ιράκ. Όπως δήλωσε η παραιτηθείσα τις παραμονές της εισβολής, Κλέρ Σορτ, η τότε κυβέρνηση την έκοβε από σημαντικές συζητήσεις.

    "Στην περίπτωση του Ιράκ, υπήρχε μυστικότητα και εξαπάτηση", δήλωσε η κ. Σορτ, που χρέωσε την πολιτική ευθύνη στον πρώην πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ και σε μια στενή ομάδα συνεργατών του. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπλερ ενώπιο της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα του πολέμου, είχε δηλώσει την Παρασκευή, ότι δεν έχει μετανιώσει για την επιλογή του να συμμετάσχει η Βρετανία στον πόλεμο που οδήγησε στην ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό, Γαλλικό

    Είδηση: 32801

    [06] Αναγκαστική προσγείωση για κυπριακό αεροσκάφος

    Τριτη, 02 02 2010 14:39

    Αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας έκανε αεροσκάφος των "Κυπριακών Αερογραμμών", με 98 επιβάτες που είχε προορισμό την Αθήνα, όταν 45 λεπτά με τα την απογείωσή του, οι πιλότοι διαπίστωσαν τεχνικό πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το αεροσκάφος των "Κυπριακών Αερογραμμών", με 98 επιβάτες, επέστρεψε στο αεροδρόμιο Λάρνακας 45 λεπτά από την απογείωσή του, καθώς ενώ πετούσε πάνω από τη Ρόδο, ο πιλότος εντόπισε τεχνικό πρόβλημα στο ηλεκτρονικό σύστημα.

    Ο εκπρόσωπος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων των "Κυπριακών Αερογραμμών" Κυριάκος Κυριάκου ανέφερε ότι η προσγείωση του αεροσκάφους έγινε απολύτως ομαλά, χωρίς σε καμιά περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο η πτήση.

    Ο κ. Κυριάκου σημείωσε πως "στους επιβάτες προσφέρθηκε γεύμα και έγιναν διευθετήσεις ώστε να αναχωρήσουν με την επόμενη πτήση των Κυπριακών Αερογραμμών, τη CY 336 στις 16:15".

    Μεταξύ των επιβατών ήταν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου Σωτηρούλα Χαραλάμπους και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Πέτρος Μολυβιάτης, οι οποίοι και θα αναχωρήσουν με την πτήση των 16:15. Είδηση: 32784

    [07] Ξεκίνησε η δίκη για το δυστύχημα του Concorde

    Τριτη, 02 02 2010 12:39

    Περίπου δέκα χρόνια μετά την συντριβή του υπερηχητικού αεροσκάφους Concorde της Air France που είχε αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 113 άνθρωποι,ξεκίνησε σήμερα η δίκη σε δικαστήριο στο προάστιο Ποντουάζ κοντά στο Παρίσι,της αμερικανικής αεροπορικής εταιρείας Continental και πέντε ατόμων με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.Πέρα από την διακρίβωση της υπαιτιότητας για το δυστύχημα,το δικαστήριο θα αποφασίσει επίσης εάν το σενάριο που εκπονήθηκε από γάλλους ειδικούς που διεξήγαγαν έρευνες αναφορικά με τα αίτια που προκάλεσαν την συντριβή,στις 25 Ιουλίου 2000,είναι σωστό.

    Το 2002,το Γραφείο Ερευνών και Ανάλυσης(BEA),κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι λίγο πριν από την απογείωσή από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, βόρεια του Παρισιού, το Concorde πάτησε μία μεταλλική βέργα από τιτάνιο μήκους 43 εκατοστών που ήταν στο διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης με αποτέλεσμα να σκάσει ένα από τα ελαστικά του.Τεμάχια του ελαστικού προκάλεσαν στη συνέχεια-και πάντα σύμφωνα με την θεωρία-ρωγμή σε μία από τις δεξαμενές καυσίμων προκαλώντας διαρροή,πυρκαγιά και την απώλεια των δύο πλευρικών κινητήρων του αεροσκάφους.Οκτώ δευτερόλεπτα αργότερα,ο αεροσκάφος,μέσα στις φλόγες έπεσε σε ένα ξενοδοχείο σε γειτονική πόλη και εξερράγη.

    Στα θύματα περιλαμβάνονται οι εκατό επιβάτες του αεροπλάνου-από τους οποίους 97 ήταν Γερμανοί υπήκοοι-το εννιαμελές πλήρωμα και τέσσερα άτομα στο έδαφος.

    Οι έρευνες έδειξαν ότι η βέργα από το τιτάνιο είχε πέσει από ένα αερoσκάφος DC-10 της Continental που είχε απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκολ μίλις λίγα λεπτά νωρίτερα.Ομως δικηγόροι της αμερικανικής εταιρείας λένε ότι υπάρχουν πάνω από 20 μάρτυρες που θα καταθέσουν ότι-αντίθετα με την επίσημη έκθεση- η φωτιά ξέσπασε πριν το αεροσκάφος πατήσει την βέργα από τιτάνιο. Ακόμη θα καταθέσουν ότι η Air France γνώριζε για τα προβλήματα με τα ελαστικά του Concorde και δεν έκανε τίποτα για να τα επιδιορθώσει.

    Η γαλλική αεροπορική εταιρεία δεν είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση, αλλά αναφέρθηκε ότι κατέβαλε αποζημιώσεις περίπου 173 εκατομμυρίων ευρώ σε συγγενείς των θυμάτων.

    Εάν η Continental κριθεί ένοχη αντιμετωπίζει μία ανώτατη χρηματική ποινή 375.000 ευρώ,ενώ ο καθένας από τους μεμονωμένους κατηγορούμενους ποινή μέχρι και φυλάκιση πέντε ετών και χρηματική ποινή μέχρι 75.000 ευρώ.

    Η δίκη ενδέχεται να ολοκληρωθεί τον Μάϊο και η ετυμηγορία να ανακοινωθεί το φθινόπωρο.

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 32773

    [08] Αναχώρησε από την Κύπρο ο Γ.Γ. του ΟΗΕ

    Τριτη, 02 02 2010 10:05

    Αναχώρησε στις 8 το πρωί από την Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι - μουν, ο οποίος χθες Δευτέρα, είχε πρώτα χωριστές και στη συνέχεια κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακή Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Τον κύριο Μπαν Κι - μουν συνόδεψαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Κύπριος υφυπουργός Προεδρίας Τίτος Χριστοφίδης, ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ και ο ειδικός αντιπρόσωπός του στην Κύπρο Ταγιέ Μπρούκ Ζεριχούν.

    Χθες βράδυ σε δεξίωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν ήρθε στην Κύπρο για να επιβάλλει οτιδήποτε. Επίσης, τόνισε ότι τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων την οδηγούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Κύπρος: Δικοινοτική συνάντηση με παρουσία του Μπαν Κι Μουν Είδηση: 32764

    [09] Ναί στη μέθη του καρναβαλιού, όχι στη μέθη του αλκοόλ

    Τριτη, 02 02 2010 20:07

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Πάτρα το πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Παράλληλα ο Δήμος της Πάτρας, συγκαλεί ειδική σύσκεψη το μεσημέρι της Τετάρτης, με θέμα την καταπολέμηση της χρήσης του αλκοόλ ενόψει και του Καρναβαλιού, με συμμετοχή εκπροσώπων φορέων της πόλης, αλλά και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.

    Παράλληλα μοιράστηκαν σχετικά φυλλάδια σε νέους με περιεχόμενα όπως: "Λέμε ναι στη μέθη του Καρναβαλιού. Όχι στη μέθη του αλκοόλ. Κάντε κατάχρηση κεφιού, όχι οινοπνεύματος. Καρναβάλι, όλη η Πάτρα ξεφαντώνει. Και περισσότερο απ' όλους οι νέοι που μας παρασύρουν στον ξέφρενο ρυθμό. Διασκεδάζουμε μαζί τους, Πατρινοί και επισκέπτες, "μεθάμε" από τη μουσική, το χορό, το γλέντι. Σας καλούμε στη μεγαλύτερη γιορτή της πόλης μας. Ελάτε να ζήσουμε όλοι μαζί το Καρναβάλι χωρίς οινοπνευματώδη ποτά".

    Eιδικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τσικνοπέμπτη, όπως παρέλαση μικρών αρμάτων, δυο γκρουπ των μαζορετών με τις μπάντες τους, καρναβαλιστών, μελών από το Χορευτικό Τμήμα του Πνευματικού - Καλλιτεχνικού Κέντρου του Δήμου Πατρέων και της Καρναβαλική Επιτροπή. Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, θα στηθεί λαϊκό γλέντι με ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια το οποίο θα αρχίσει στις 21.00, ενώ στην πλατεία Ταμπαχάνων το κέφι και το ρυθμό, αλλά και το παραδοσιακό χρώμα θα κρατά δημοτική ορχήστρα. Το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων της καρναβαλικής περιόδου βρίσκεται αναρτημένο στο http://www.carnivalpatras.gr Είδηση: 32803


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 February 2010 - 21:53:42 UTC