Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Αγώνας για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας
  • [02] Η πρόταση του εισαγγελέα στη δίκη για την απαγωγή Μυλωνά

    [01] Γ. Παπανδρέου: Αγώνας για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας

    Πεμπτη, 11 02 2010 20:31

    Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν απέκλεισε τη λήψη επιπλέον μέτρων για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος, επικαλούμενος και τη σχετική πρόνοια του προγράμματος σταθερότητας . Αναφερόμενος στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον χαρακτήρισε ρόλο τεχνικού επιπέδου, ενώ αναγνώρισε ότι η ελληνική οικονομία τίθεται υπό επιτήρηση.

    Πάντως με ανακοίνωσή του το ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη που σημειώθηκε στις Βρυξέλλες. "Καλωσορίζουμε την υποστήριξη για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους της, οι οποίοι, μαζί με τις πολιτικές δράσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές αρχές, είναι σημαντικά νέα βήματα ως απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Το Ταμείο, όπως επισημάνθηκε από τους ηγέτες της ΕΕ, είναι έτοιμο να προσφέρει την τεχνογνωσία και την υποστήριξη που είναι αναγκαία", αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΝΤ.

    Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Παπανδρέου προς τη ΝΔ, επιρρίπτοντάς της ευθύνες και χαρακτηρίζοντας την πολιτική της καταστροφική, δηλώνοντας ότι οι επιπτώσεις αυτές οδηγούν στην εκχώρηση ενός κομματιού της εθνικής κυριαρχίας σε ξένους οργανισμούς.

    Η πιστή εφαρμογή των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση, θα έχει σαν αποτέλεσμα την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    "Η κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει κάθε τι για να ανακτήσει την αξιοπιστία και την ισχύ της Ελλάδος. Αυτή τη βούληση εκτίμησαν και οι εταίροι μας σήμερα και έστειλαν καθαρό μήνυμα αποφασιστικότητας της ευρωζώνης για συντονισμένη δράση και δημοσιονομική σταθερότητα. Είναι ένα καθαρό μήνυμα και αγορές και κερδοσκόπους ένα μήνυμα σαφούς υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας. Εάν συνεχιστούν οι σπατάλες η διαφθορά η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή θα επανέλθουν ως μεγαλύτερα προβλήματα για όλους μας και γι' αυτό έχει έρθει η στιγμή να συμβάλουμε όλοι για την πατρίδα. Πιστεύω ότι κάθε Έλληνας πρέπει σήμερα να συμβάλει για να ξεπεράσουμε την κρίση, να την κάνουμε ευκαιρία και να αντιμετωπίσουμε χρόνια προβλήματα", τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Αποσπάσματα των δηλώσεων του Γ. Παπανδρέου

    "Την βούλησή μας να αλλάξουμε, εκτίμησαν, αξιολόγησαν και διαπίστωσαν οι εταίροι μας. Πείσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και χρειάζεται να συνεχίσουμε. Δηλώνω ότι θα τα καταφέρουμε. Το ότι σήμερα μας επιτηρούν είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών των τελευταίων ετών και της πλήρους έλλειψης αξιοπιστίας. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η διαφάνεια για αυτά που κάνουμε και αυτά τα οποία εφαρμόζουμε είναι η καλύτερη απάντηση σε κάθε έναν που μπορεί να αμφιβάλλει ότι έχουμε την βούληση να εφαρμόσουμε αυτά που πρέπει να εφαρμόσουμε, να πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε για να πετύχουμε τους στόχους μας. Στο μήνυμα θα ανταποκριθούμε προχωρώντας στις απαραίτητες μεγάλες τομές στην χώρας μας και να είστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε. Άπαντες γνωρίζουν την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα από τις καταστροφικές επιλογές του παρελθόντος.

    Βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της ανεύθυνης πολιτικής, με την Ελλάδα να μπαίνει στην κρίση και απροστάτευτη και θαλασσοδαρμένη. Η ανεύθυνη αυτή πολιτική οδήγησε στην κρίση αξιοπιστίας έναντι των εταίρων μας, αυτή είναι η αλήθεια, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε κάθε τι για να ανακτηθεί η αξιοπιστία και η ισχύς της Ελλάδας, που είναι και αίτημα, απαίτηση και βούληση του ελληνικού λαού. Η βούλησή μας εκφράζεται και μέσα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας , Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης και στα επιπλέον μέτρα που πήραμε, ενώ θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να πετύχουμε τους στόχους μας που είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 4 μονάδες το 2010, η είσοδος της χώρας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με ταυτόχρονη προστασία των πιο αδύναμων".

    Σύμφωνα με πηγές της Ισπανικής κυβέρνησης, η βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα, θα προέρχεται κυρίως από τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ την ερχόμενη Τρίτη θα συζητηθούν οι λεπτομέρειές της, κατά τη διάρκεια σύσκεψης των υπουργών οικονομικών των "27".

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, μετά τη Συνέντευξη Τύπου που έδωσε, στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελληνική οικονομία, θεωρούμε θετικό σημείο ότι θωρακίζει τα ελληνικά ομόλογα από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων. Αλλά για τα υπόλοιπα περιμένουμε να δούμε τις συγκεκριμένες λεπτομέρειεςβ¦ Ως προς την ανάγκη επιτήρησης της οικονομίας μας καλά θα κάνει ο κ. Παπανδρέου να μη βγάζει εκτός ευθυνών, τόσο το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, όσο και τη δική του πρωτοφανή αναβλητικότητα επί τέσσερις μήνες. Επίσης, δεν είναι ο καταλληλότερος να μιλάει για «αξιοπιστία» και υπευθυνότητα. Ήταν ανεύθυνη η «καταστροφική» αντιπολίτευση που άσκησε το κόμμα του. Κι ήταν αναξιόπιστη η προεκλογική του δημαγωγία όταν διακήρυσσε ότι «λεφτά υπάρχουν» κι έταζε στους πάντες τα πάνταβ¦ Δύο μόνο σημεία θέλουμε να υπογραμμίσουμε σήμερα: Το πρόβλημα δεν είναι αν εμείς στηρίζουμε την κυβέρνηση στα δύσκολα. Τη στηρίξαμε, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το πρόβλημα είναι αν η ίδια η κυβέρνηση στηρίζει την Ελληνική Οικονομία.

    Μέχρι πριν λίγο, δεν έπαιρνε καθόλου μέτρα. Τώρα, παίρνει μέτρα μόνο για την περιστολή του ελλείμματος. Όχι για την τόνωση της αγοράς. Δεν δίνει τις απαραίτητες «ανάσες» στήριξης της οικονομίας. Αλλά, χωρίς τέτοια μέτρα τόνωσης - και ανεξαρτήτως κοινοτικής στήριξης - η ύφεση που θα προκύψει θα είναι πολύ βαθιά και τα ελλείμματα δεν θα μειωθούν. Το μήνυμά μας προς την κυβέρνηση είναι: Πάρτε μέτρα τόνωσης, τώραβ¦ Δεύτερον, το πρόβλημα είναι να κόψουμε τις σπατάλες. Όχι να κόψουμε από τις ζωτικές ανάγκες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση φάνηκε, αρχικά τουλάχιστον, να μην κάνει αυτή τη διάκριση. Να ισοπεδώνει τα πάντα και να κόβει από παντού. Η περιστολή των ελλειμμάτων, θέλει να είμαστε ακριβείς, όχι να τα βάζουμε όλα στο «κρεβάτι του Προκρούστη». Σε μια «Προκρούστεια» περιστολή δαπανών δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Διότι δεν περιστέλλει σπατάλες. Ακρωτηριάζει την Οικονομία και τις ζωτικές λειτουργίες της. Κάτι ακόμα: Η ευκολία με την οποία ο Πρωθυπουργός - λόγω επιτήρησης - ισχυρίζεται ότι «μας αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας», δημιουργεί βαθύτατο προβληματισμό. Προφανώς, δεν αντιλαμβάνεται τη βαρύτητα και τις συνέπειες των λόγων τουβ¦".

    Σε δηλώσεις της στη ΝΕΤ 105,8 η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι: "Είτε το πακέτο είναι γαλλογερμανικό, είτε είναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου οι όροι και οι δεσμεύσεις σε βάρος του λαού θα είναι τα ίδια.

    Η ΕΕ για λόγους γοήτρου θέλει να εμφανιστεί ότι σώζει αυτή μια χώρα και να μην είναι το ΔΝΤ, αλλά οι όροι είναι οι ίδιοι που σημαίνει ότι θα παρθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα. Είναι βοήθεια για την κερδοφορία και όχι βοήθεια για το λαό. Είναι βοήθεια για την Ελλάδα αλλά όχι για την Ελλάδα των εργαζομένων, αυτό είναι καθαρό. Τώρα αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός να πάρει eurofighter, να πάρει τις φρεγάτες, αυξάνει τα εξοπλιστικά έξοδα ενώ είχε πει ότι θα κάνουν μια ορισμένη μείωση".

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες προέβη στην εξής δήλωση: "Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού προκύπτουν δύο παρατηρήσεις: Πρώτον, το να κατηγορούμε ο ένας τον άλλο στο εξωτερικό δεν είναι και ό,τι πιο κόσμιο. Δεύτερον, το να κομπορρημονεί κανείς όταν επιβάλλει στη χώρα του τρεις "επιτροπείες" (ΚΟΜΙΣΙΟΝ, Δ.Ν.Τ. και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) αποτελεί -τουλάχιστον- αμετροέπεια".

    Με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει: "Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς παρευρέθηκε στις Βρυξέλλες χωρίς να ¨ματώσει¨ στις διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας το ¨διεθνές του κύρος¨. Δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, δέχθηκε τριπλή επιτήρηση και διαβεβαίωσε ότι θα πάρει ακόμη σκληρότερα μέτρα αν χρειαστεί. Ο κ. πρωθυπουργός δεν μπορεί να επιχαίρει μπροστά στη διάλυση του ασφαλιστικού και στη μείωση των εισοδημάτων των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

    Η σημερινή απόφαση των 27 δεν αποτελεί πράξη αλληλεγγύης για τις χώρες της ΕΕ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να μην συνειδητοποιούν ότι απαιτείται ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης, το οποίο θα οδηγεί σε μια εντελώς νέα πορεία την Ευρώπη, μέσα από την εγκατάλειψη του νεοφιλελευθερισμού".

    Σε άλλη συνέντευξη Τύπου οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και Ζοζέ Μπαρόζο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας τη συζήτηση "ειλικρινή" και τη συμφωνία "άνετη". Τόνισαν ότι η Ελλάδα θα κληθεί να αποδείξει την υπευθυνότητά της, αν χρειαστεί να πάρει επιπλέον μέτρα και η ΕΕ θα δείξει την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας, ενδεχομένως, οικονομικά την Ελλάδα εάν και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετικά άρθρα: ΕΕ: Συμφωνία για στήριξη της Ελλάδας

    Είδηση: 33215

    [02] Η πρόταση του εισαγγελέα στη δίκη για την απαγωγή Μυλωνά

    Πεμπτη, 11 02 2010 15:07

    Την ενοχή των τριών κατηγορούμενων που "πρωταγωνίστησαν", μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, τον Ιούνιο του 2008 πρότεινε ο εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ιωαννίδης. Οι κατηγορούμενοι είναι οι προερχόμενοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο Βαγγέλης Χρυσοχοΐδης και Πολύκαρπος Γεωργιάδης, οι οποίοι αρνούνται τη συμμετοχή τους στην πράξη, καθώς επίσης ο Ασημάκης Λαζαρίδης, ο οποίος την αποδέχθηκε. Επιπλέον, ο εισαγγελέας, πρότεινε την ενοχή των τριών κατηγορουμένων για την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε απόπειρα ληστείας σε βάρος χρηματαποστολής, ενώ αθωωτική ήταν η πρόταση ως προς τις κατηγορίες για δύο ακόμη ένοπλες ληστείες (σε υποκαταστήματα τραπεζών στο Πανόραμα και την περιοχή του ΙΚΕΑ). Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης.

    Αναπτύσσοντας το σκεπτικό της πρότασής του στο σκέλος που αφορά την εμπλοκή των δύο αντιεξουσιαστών στην απαγωγή του Γιώργου Μυλωνά, ο εισαγγελέας επικαλέστηκε -μεταξύ άλλων- τα εξής στοιχεία:

    -Την ομολογία του Ασ. Λαζαρίδη ως προς την εμπλοκή τους

    -Την επ' ακροατηρίου κατάθεση του Γ. Μυλωνά, ο οποίος αναγνώρισε τον σωματότυπο και τη χροιά της φωνής του Π. Γεωργιάδη

    -Την προανακριτική κατάθεση του επιχειρηματία, σύμφωνα με την οποία ο δραπέτης Β. Παλαιοκώστας κατονόμασε τους δύο παραπάνω κατηγορουμένους ως "συνεργάτες" του

    -Την ταυτοποίηση, έπειτα από άρση του απορρήτου, του αριθμού τηλεφώνου με το οποίο ο Β. Χρυσοχοΐδης έκανε τις οι διαπραγματεύσεις για την καταβολή των λύτρων. Όπως αποδείχθηκε, με τον ίδιο αριθμό σύνδεσης επικοινωνούσε με τον κρατούμενο στις φυλακές Τρικάλων Γ. Χαραλαμπίδη, που ήταν ενήμερος και ενθάρρυνε τους δράστες.

    Επίσης για την απαγωγή του Γ. Μυλωνά πρότεινε την ενοχή του Γ. Χαραλαμπίδη για τις πράξεις της απλής συνέργειας στην αρπαγή και εκβίαση. Περαιτέρω, ο εισαγγελέας, ο οποίος υιοθέτησε στο μεγαλύτερο μέρος του τις κατηγορίες που αποδίδονται βάσει του παραπεμπτικού βουλεύματος, πρότεινε την ενοχή των τριών κατηγορουμένων για την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας στην επεισοδιακή απόπειρα ληστείας σε βάρος χρηματαποστολής, που έγινε -παρόντος και του Β. Παλαιοκώστα- στην περιοχή Επανομή της Θεσσαλονίκης, το Φεβρουάριο του 2008.

    Αντίθετα, αθωωτική ήταν η πρόταση ως προς τις κατηγορίες που αφορούν τους τρεις κατηγορούμενους για συμμετοχή -μαζί με τον Β. Παλαιοκώστα- στις δύο ένοπλες ληστείες που διεπράχθησαν σε υποκαταστήματα τραπεζών στο Πανόραμα και την περιοχή του ΙΚΕΑ, κατά το 2006 και το 2008, αντιστοίχως.

    Σε ό,τι αφορά τα πλημμελήματα που αποδίδονται σε συνολικά πέντε συγγενικά πρόσωπα των Γ. Χαραλαμπίδη και Ασ. Λαζαρίδη, ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση του αδελφού του Ασ. Λαζαρίδη. Νωρίτερα, απολογούμενοι οι πέντε συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες της αποδοχής προϊόντος εγκλήματος, της υπόθαλψης εγκληματία και της παράνομης οπλοκατοχής, που κατά περίπτωση τους αποδίδονται. Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης. Είδηση: 33190


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 11 February 2010 - 21:53:01 UTC